Top Banner
Fra projekt til Destination Sydvestjylland - 2009-2012 ”Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet”
56

Vadehavsprojektet rapport 2013

Mar 28, 2016

Download

Documents

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Vadehavsprojektet rapport 2013

Fra projekt til Destination Sydvestjylland - 2009-2012

”Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet”

Page 2: Vadehavsprojektet rapport 2013

2

Page 3: Vadehavsprojektet rapport 2013

3

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

IndholdForord ...................................................................................................................5

Tre års målrettet indsats .........................................................................7

l Strategier og planer for Sydvestjylland ............................. 10

l Udvidelse af attraktioner i Sydvestjylland .......................20

l Naturen i Sydvestjylland ............................................................... 28

l Kunsten i Sydvestjylland .............................................................. 36

l Det maritime Sydvestjylland .......................................................42

l Sydvestjyske smagsoplevelser ............................................... 46

Efterskrift ....................................................................................................... 52

Medfinansieret af:

Udarbejdet i samarbejde med John Hird, Hird&Ko og Peter Kvistgaard, Ph.D., KvistgaardConsulting.

Page 4: Vadehavsprojektet rapport 2013
Page 5: Vadehavsprojektet rapport 2013

5

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

ForordI 2008 inviterede vi hos Sydvestjysk Udviklingsforum turistcheferne i Esbjerg, Fanø, Tønder, Varde og Vejen kommuner til - sammen med Sydvestjysk Udviklingsfo-rum - at være drivkraften bag den fremtidige udvikling af turisme- og oplevelseserhvervet i hele Sydvestjylland. Alle fem turistchefer og deres baglande tog positivt imod invitationen, og det blev indledningen til et samarbejde, som stadig udvikler sig positivt.

Et af de første konkrete resultater, vi opnåede, var en ansøgning til EUs Regionalfond og Vækstforum i Syd-danmark om midler til projektet Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet. Med dette projekt skabte vi efterfølgende en stærk platform for udvikling af aktiviteter og dermed også for udvikling af turisme- og oplevelseserhvervet på tværs af de fem kommuner.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet - i det daglige arbejde forkortet til Vadehavsprojektet - gav os mulighed for at have noget konkret at samar-bejde om, hvilket resulterede i en høj grad af idérigdom, engagement, tillid og handling. Siden 2008 har de fem turistchefer og Sydvestjysk Udviklingsforum eksempel-vis holdt møde hver anden uge - med det ene mål sam-men at udvikle turisme- og oplevelseserhvervet.

Turisme- og oplevelsessamarbejdet på tværs af de fem kommuner har siden udviklet sig markant. Og fået nav-net Destination Sydvestjylland.

For Sydvestjysk Udviklingsforum er det med stor glæde, at vi har set samarbejdet blive stadig tættere. For os er det tydeligt, at der er en stor vilje til at samarbejde om at sætte Sydvestjylland på fremtidens landkort for turisme og oplevelsesøkonomi.

Rigtig mange personer, virksomheder og organisatio-ner - private som offentlige - har været involveret i Op-levelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet på forskellige måder. Vi vil fra Sydvestjysk Udviklings-forums side gerne sige tak for den enorme opbakning, energi og gejst, som har præget projektet.

Tak for et godt samarbejde.

Winnie Abildgaard, projektleder, Sydvestjysk Udviklingsforum

Vil du vide mere, så kontakt:

Winnie Abildgaard, projektleder, Sydvestjysk Udviklingsforum

Tlf: 36 97 35 08

E-mail: [email protected]

Page 6: Vadehavsprojektet rapport 2013

6

Sydvestjysk UdviklingsforumSydvestjysk Udviklingsforum er en fælleskommu-nal forening, der bl.a. har til opgave at initiere og sikre gennemførelse af initiativer, der kan være med til at styrke vækst og udvikling samt gode rammer i den sydvestjyske del af regionen på erhvervs-, bo-sætnings-, uddannelses- og turismeområderne.

Medlemmerne er Esbjerg, Fanø, Tønder, Varde og Vejen kommuner.

Destination SydvestjyllandDestination Sydvestjylland er navnet på det tætte samarbejde omkring udviklingen af turismen og op-levelsesøkonomien i Sydvestjylland.

Destination Sydvestjyllands sekretariat er forankret hos Sydvestjysk Udviklingsforum.

Page 7: Vadehavsprojektet rapport 2013

7

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Schackenborg Slotskro i Møgeltønder dannede d. 11. no-vember 2009 en smuk ramme om et pressemøde, hvor Sydvestjysk Udviklingsforum afslørede de ambitiøse planer for projektet Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet.

OplevelsesøkonomiOplevelsesøkonomi handler om økonomisk værdi-skabelse. Det handler om, at kunderne er villige til at betale for oplevelser, som kan have en salgsværdi i sig selv eller være en del af andre produkter eller tje-nester.

Pressemødet i Møgeltønder blev startskuddet til mere end tre års målrettet indsats for at udvikle helårsturismen og oplevelsesøkonomien i og omkring Nationalpark Va-dehavet. Målet var klart: Sydvestjyllands konkurrence-evne på turisme- og oplevelsesmarkedet skulle styrkes. Der skulle tiltrækkes flere turister end hidtil uden for høj-sæsonen og turisternes døgnforbrug skulle øges.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet blev officielt afsluttet d. 31. december 2012, men de positive effekter af projektet vil kunne ses i Sydvestjyl-land i mange år fremover. I projektets løbetid er der ble-vet igangsat en lang række aktiviteter med særlig fokus på udvikling af de ca. 500 turisme- og oplevelsesvirk-somheder i Esbjerg, Fanø, Tønder, Varde og Vejen kom-muner. Projektet har gennem de mange aktiviteter sat sine tydelige spor på tværs af hele Sydvestjylland - øko-nomisk, kulturelt, miljømæssigt og socialt.

FinansieringOplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet blev finansieret af Regionalfondsmidler fra EU, af Vækstforum i Syddanmark samt af pro-jektets mere end 150 offentlige og private partnere i form af timeforbrug.

Omsætningen i Oplevelsesøkonomi i og om-kring Nationalpark Vadehavet var 21 mio. kr.

Et tæt samarbejdeSydvestjysk Udviklingsforum har været det økonomiske og administrative omdrejningspunkt for samarbejdet omkring Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet. Men arbejdet med at gennemføre projektet har været fordelt på en lang række forskellige interes-senter - store og små, offentlige og private - på tværs af de fem kommuner.

Opbakningen var fra første færd stor. Der er ingen tvivl om, at projektet blev lanceret på det helt rigtige tids-punkt. Både turisme- og oplevelsesvirksomheder, kom-muner og turismeorganisationer var klar til at samarbej-de. Klar til at udvikle. God stemning, gode idéer og en stærk vilje til at tage initiativ er blot nogle af de ting, som allerede fra starten prægede samarbejdet.

For de mange virksomheder, som har været en del af Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet, er det øgede samarbejde, som har udmøntet sig i det fælles navn Destination Sydvestjylland, et meget værdifuldt resultat i sig selv. Og et resultat, som for alvor vil bære frugt i tiden fremover. Virksomhederne har lært hinanden at kende på tværs af kommunegrænserne; de har set værdien i at samarbejde og i at tænke stort - i at tænke i hele Destination Sydvestjylland.

Det tætte samarbejde omkring turisme- og oplevelses-udvikling i Sydvestjylland er stadig nyt og under udvik-ling. Netop derfor har Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet haft uvurderlig betydning i forhold til at give både turisme- og oplevelsesvirksom-heder, kommuner, turistchefer og turismeorganisatio-ner konkrete aktiviteter at samarbejde om. Aktiviteter er blevet igangsat, og så har de involverede personer lø-bende gjort sig både positive og lærerige erfaringer. Men altid erfaringer, som har kunnet anvendes i forbindelse med igangsættelse og gennemførelse af andre aktivite-ter. Og erfaringer, der er opnået i fællesskab med andre virksomheder og personer på tværs af Destination Syd-vestjylland.

Tre års målrettet indsats

Page 8: Vadehavsprojektet rapport 2013

8

IndsatsområderDe mange aktiviteter i Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet har været bygget op omkring en række indsatsområder:

• Strategier og planer for Sydvestjylland Overordnet mål: at udstikke en retning for arbejdet med at udvikle turisme- og oplevelseserhvervet i Syd-vestjylland

• Udvidelse af attraktioner i Sydvestjylland Overordnet mål: at bidrage til at skabe attraktioner med stor tiltrækningskraft i Sydvestjylland

• Naturen i Sydvestjylland Overordnet mål: at skabe en fælles ramme for natur-baserede oplevelser i Sydvestjylland

• Kunsten i Sydvestjylland Overordnet mål: at udvikle Sydvestjylland til en stærk kunstdestination

• Det maritime Sydvestjylland Overordnet mål: at udvikle og etablere nye maritime turistoplevelser i og omkring Vadehavet og Vesterha-vet

• Sydvestjyske smagsoplevelser Overordnet mål: at understøtte udvikling af sydvestjy-ske producenter, produkter og restauranter

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet var fra starten kendetegnet ved et højt informations-niveau. Alle involverede - og andre interesserede - har

løbende kunnet følge med i eksempelvis igangsatte ak-tiviteter og opnåede resultater. Der er i projektperioden blandt andet blevet udarbejdet en hjemmeside og en række trykte informationsmaterialer. Det høje informa-tionsniveau betød, at Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet er blevet en integreret og na-turlig del af den måde, hvorpå man taler om turisme og oplevelsesøkonomi i Sydvestjylland.

En klar PR-strategi har desuden betydet, at både virk-somheder, produkter, aktiviteter og mange dele af Syd-vestjylland har fået endog meget stor opmærksomhed i både nationale og internationale medier.

Fokus på PRDer har i forbindelse med Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet været fokus på at udarbejde og realisere en stærk PR-strategi, som skulle sikre omtale af de mange gennemførte aktiviteter og Sydvestjylland generelt.

PR-strategien har bl.a. omfattet pressemeddelelser, gruppepresserejser og individuelle journalistbesøg med fokus på især det danske og det tyske marked.

Effekten af PR-strategien har været særdeles til-fredsstillende. I 2011 havde PR-arbejdet eksempelvis en annonceværdi på 1,9 mio. kr. i Danmark og ikke mindre end 22,8 mio. kr. i Tyskland.

Page 9: Vadehavsprojektet rapport 2013

9

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Fremtiden i fokusEffekterne af Oplevelsesøkonomi i og omkring Natio-nalpark Vadehavet rækker langt ud i fremtiden. Rigtig mange aktiviteter lever videre og projektet har på den måde været en stærk katalysator i forhold til den frem-tidige vækst i turisme- og oplevelseserhvervet. Netop denne fokusering på fremtidige effekter har været en af en af hjørnestenene i Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet.

De virksomheder og personer, som har været involveret i projektet har gjort sig mange erfaringer - både gennem konkrete aktiviteter, gennem dialog og gennem den in-spiration projektet har hentet hos destinationer i både ind- og udland. Disse erfaringer er i dag bredt forankret i Destination Sydvestjylland og vil dermed bidrage posi-tivt til den fremtidige udvikling.

En stor mangfoldighed af aktiviteterSelve rygraden i Oplevelsesøkonomi i og omkring Natio-nalpark Vadehavet har været de mange aktiviteter, som er blevet igangsat og gennemført. Mange virksomheder og personer har været dybt involveret i aktiviteterne. En-gagementet har været stort - uanset om aktiviteterne har været lokale eller har involveret virksomheder og perso-ner på tværs af hele Destination Sydvestjylland.

Store og små aktiviteterOplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet har i projektperioden været direkte in-volveret i mere end 60 aktiviteter - store og små!

Der er stor forskel på, hvordan projektet har været invol-veret i de enkelte aktiviteter. Nogle gange er der primært givet økonomisk støtte; andre gange har turistchefer el-ler medarbejdere fra Destination Sydvestjyllands sekre-tariat fungeret som projektledere, styregruppemedlem-mer og tovholdere - niveauet for og typen af involvering og støtte har altid været skræddersyet til den enkelte aktivitets ganske særlige karakteristika. Oplevelses-økonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet har med andre ord gjort en forskel lige præcist der, hvor det blev vurderet, at der var mulighed for at styrke udbuddet i for-hold til efterspørgslen - i dag og i fremtiden. Dermed har projektet konstant haft fokus på to vigtige nøgleord: ef-fekt og forankring.

På de næste sider præsenteres nogle af de mange akti-viteter i Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet. Samlet giver de et indtryk af den mangfol-dighed, den idérigdom og den virkelyst, som har præget projektet og som har været nogle af projektets væsent-ligste styrker.

Page 10: Vadehavsprojektet rapport 2013

Strategier og planer for Sydvestjylland

Udvalgte eksempler på aktiviteter

Page 11: Vadehavsprojektet rapport 2013

11

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

I 2011 indledte Destination Sydvestjylland en omfattende strategiproces, som involverede mere end 150 engage-rede personer i bl.a. seminarer, workshops og såkaldte matriceture til Tønder Kommune, Blåvand, Vejen Kom-mune, Fanø, Esbjerg og Ribe.

De første skridt mod den endelige strategi blev dog taget allerede i 2009, hvor ca. 40 repræsentanter for turisme-organisationer, turisme- og oplevelsesvirksomheder og kommuner deltog i en omfattende analyse af destina-tionens styrker og svagheder - set med destinationens egne øjne. Denne analyse blev gentaget i 2011, hvor resultaterne viste, at samarbejdet omkring Destination Sydvestjylland havde udviklet sig markant i positiv ret-ning.

Destination Sydvestjyllands strategi har fokus på de ca. 500 turisme- og oplevelsesvirksomheder i Sydvestjyl-land. De skal styrkes, for det skaber vækst til gavn for alle i Sydvestjylland. Visionen, som styrer udviklingen af Destination Sydvestjylland frem til 2015 er klar: ”Syd-vestjylland er i 2015 det bedste sted i Danmark at drive og udvikle turisme- og oplevelsesvirksomhed”.

Frem mod 2015 er der udarbejdet en handlingsplan med konkrete indsatser, der skal sikre implementering af strategien.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet ydede økonomisk støtte til en række af delpro-cesserne i strategiarbejdet; herunder analyserne i både 2009 og 2011 samt matriceturene. Desuden var flere medarbejdere fra Destination Sydvestjyllands sekreta-riat involveret igennem hele strategiprocessen.

Destination Sydvestjylland, Strategi 2012-2015 - en god forretning!

”Processen med at udarbejde en fælles strategi for Destination Sydvestjylland har udløst man-ge frugtbare debatter. Vi har styrket dialogen på tværs af kommunegrænserne og skabt brede kontakter og en fælles referenceramme, der vil sikre den bedst mulige grobund for vækstinitia-tiverne. Resultatet viser klart værdien af et tæt samarbejde - og af at tage de mange udbytte-rige drøftelser undervejs med centrale aktører”.

Colin Seymour Jr., turistchef, Varde Erhvervs- og Turistråd

Vil du vide mere, så kontakt:

Erik Dam, afdelingsleder, Sydvestjysk Udviklingsforum

Tlf: 36 97 35 10

E-mail: [email protected]

En god forretning!

Destination SydvestjyllandStrategi 2012-2015

Destination Sydvestjylland Turister

Turisme- og oplevelses-virksomheder

Borgere

Page 12: Vadehavsprojektet rapport 2013

12

Med en omsætning på 21 mio. kr. var Oplevelsesøko-nomi i og omkring Nationalpark Vadehavet lige fra star-ten en både stor og meget spændende opgave for alle involverede; herunder Sydvestjysk Udviklingsforum og turistcheferne i Esbjerg, Fanø, Tønder, Varde og Vejen kommuner.

Der var rigtig mange opgaver, der skulle gennemføres, og tidligt i arbejdet med at realisere Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet stod det klart, at der skulle tilføres yderligere mandskabsmæssige res-sourcer for at sikre både forankring og videreudvikling af de mange aktiviteter, som blev igangsat. Der har i pro-jektet været et endog meget højt aktivitetsniveau, som bl.a. skyldtes, at mange turisme- og oplevelsesvirksom-heder bidrog aktivt til projektet.

De fem kommuner har set, hvor vigtigt det er at styrke turisme- og oplevelseserhvervet og derfor har kommu-nerne i løbet af projektet bevilliget yderligere finansie-ring til drift af et destinationssekretariat, der er forankret

hos Sydvestjysk Udviklingsforum. I 2010 blev der såle-des ansat en web-koordinator og en Destination Ma-nagement Organization-koordinator.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet og samarbejdet omkring dette store projekt lagde grundstenen til det, der i dag er Destination Sydvestjyl-lands sekretariat, som i samarbejde med turistcheferne arbejder målrettet med udvikling af turismen og oplevel-sesøkonomien i hele Sydvestjylland.

Etablering af sekretariat for Destination Sydvestjylland

Vil du vide mere, så kontakt:

Erik Dam, afdelingsleder, Sydvestjysk Udviklingsforum

Tlf: 36 97 35 10

E-mail: [email protected]

Stra

tegi

og

dest

inat

ions

udvi

klin

gDe

stin

atio

n og

org

anis

atio

n

Hvo

rdan

ko

mm

er v

i der

til?

Hva

d vi

l vi o

pnå?

Sammen står vi stærkt

- en præsentation af arbejdet

frem til etablering af

Destination Sydvestjylland

Page 13: Vadehavsprojektet rapport 2013

13

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Udvikling af digitale strategier var allerede ved opstar-ten af Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet et område, som havde høj prioritet blandt turisme- og oplevelsesvirksomhederne i Sydvestjylland. Der var bl.a. stor interesse og vilje i forhold til udvikling af løsninger på tværs af platforme.

Omdrejningspunktet for arbejdet var i begyndelsen web-sitet Sydvestjylland.com, som blev udviklet som inspira-tion til turisme- og oplevelsesvirksomhederne. Samtidig henvendte websitet sig også til turister og andre interes-serede. Ud over hovedsitet blev der udviklet en række specialsites og Facebooksider.

Undervejs i arbejdet med Oplevelsesøkonomi i og om-kring Nationalpark Vadehavet skete der et paradigme-skifte i forhold til den digitale udvikling generelt. I dag handler det ikke i så høj grad som tidligere om at præ-sentere sig og være i dialog med modtagerne, når de

har fundet frem til Destination Sydvestjyllands forskel-lige digitale platforme. Det handler i stedet om at være til stede på de platforme, hvor modtagerne er i forvejen - eksempelvis på booking- og rating sites.

I dag lægges de mange informationer om udbuddet i De-stination Sydvestjylland ud i store fælles databaser som eksempelvis Guide Danmark og KultuNaut. Herfra kan turisme- og oplevelsesvirksomheder så hente de oplys-ninger, de skal bruge, og præsentere dem i eget design.

Arbejdet med at udvikle både digitale strategier og løs-ninger vil også fremadrettet være et fokusområde for Destination Sydvestjylland.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet ydede økonomisk støtte til konceptudvikling og im-plementering. Desuden var Destination Sydvestjylland tovholder på aktiviteten.

Digitale strategier

”Vi har med arbejdet opnået store synergier på tværs af hele destinationen. Og samarbejdet fortsætter og vil i fremtiden betyde endnu større synlighed og i sidste ende også flere gæster”.

Bodil Glistrup Thomsen, turist- og udviklingschef, Rømø-Tønder Turistforening

Vil du vide mere, så kontakt:

Annemarie Kruuse, digital koordinator, Destination Sydvestjylland

Tlf: 36 97 35 41

E-mail: [email protected]

Page 14: Vadehavsprojektet rapport 2013

14

Ribe Fælles Markedsføring er et samarbejde mellem 25-30 turisme- og oplevelsesvirksomheder i og omkring Ribe om fælles markedsføring af de mange ting, man kan opleve i og omkring Ribe.

I 2012 besluttede Ribe Fælles Markedsføring at udvikle samarbejdet yderligere. Man ønskede bl.a. at skabe en fælles forståelse for Ribe som produkt - og ikke mindst en forståelse for, hvordan dette produkt kan sælges med størst effekt. Der skulle ganske enkelt fokus på at øge den turismemæssige omsætning i og omkring Ribe.

Processen blev indledt med et seminar på Mandø med deltagelse af virksomhederne bag Ribe Fælles Markeds-føring, Destination Sydvestjylland og VisitRibe. På semi-naret stod det hurtigt klart, at der var stor interesse for

at indgå i et endnu tættere samarbejde; bl.a. omkring en fælles strategi med udgangspunkt i fire indsatsområder: målgrupper, online vs. online, branding og produktud-vikling.

I forlængelse af strategiprocessen kunne de deltagende virksomheder i samarbejde med VisitRibe så gå i gang med at omsætte strategiprocessen til handling i form af en strategi- og handlingsplan, som Ribe Fælles Mar-kedsføring er i færd med at realisere.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet ydede økonomisk støtte til strategiseminaret på Mandø. Desuden deltog repræsentant fra Destination Sydvestjylland i hele processen.

Strategiproces for Ribe Fælles Markedsføring

Vil du vide mere, så kontakt:

Henrik Vej Kastrupsen, turistchef, VisitEsbjerg og VisitRibe,

Tlf: 61 20 20 01

E-mail: [email protected]

”Der har været stor opbakning til arbejdet, og vi har fået defineret en række konkrete indsats-områder. Vi har fået skabt et særdeles godt af-sæt for det videre arbejde og er nu klar til at gå i gang”

Henrik Vej Kastrupsen, turistchef, VisitEsbjerg og VisitRibe

Page 15: Vadehavsprojektet rapport 2013

15

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

I november 2011 deltog ca. 40 engagerede personer i en oplevelsesanalyse af Havneby på Rømø. Baggrunden var, at både Tønder Kommune, Rømø-Tønder Turistfor-ening og Destination Sydvestjylland så et stort poten-tiale i Havneby som destination.

Deltagerne i analysen repræsenterede bl.a. Tønder Kom-mune, lokale kunstnere, detailhandlere, turistbureauet og lokale borgere. Som et led i analysen var deltagerne en tur rundt i Havneby på egen hånd for at vurdere både oplevelsesmuligheder og -barrierer. Resultaterne af ana-lysearbejdet blev efterfølgende bearbejdet på en række workshops, som klart viste, at Havneby stod over for al-vorlige udfordringer i forhold til at kunne klare sig i den skærpede konkurrence om turisternes opmærksomhed og gunst.

Der skulle gøres noget og derfor besluttede Tønder Kommune, Rømø-Tønder Turistforening og Destination Sydvestjylland sammen med en styregruppe med re-præsentanter for markante aktører i Havneby at udar-bejde en turisme- og oplevelsesplan for Havneby.

I marts 2013 blev turisme- og oplevelsesplanen trykt i 500 eksemplarer, som blev præsenteret for bl.a. turis-me- og oplevelsesvirksomheder i området, politikere, potentielle investorer og andre interessenter.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet ydede økonomisk støtte til det indledende ana-lysearbejde samt til udarbejdelsen af ”Turisme- og op-levelsesplan for Havneby, 2013-2016”. Desuden var en repræsentant for Destination Sydvestjylland medlem af styregruppen.

Turisme- og oplevelsesplan Havneby

Vil du vide mere, så kontakt:

Bodil Glistrup Thomsen, turist- og udviklingschef, Rømø-Tønder Turistforening

Tlf: 74 75 51 30

E-mail: [email protected]

”Havneby har et stort potentiale. Det tror vi fuldt og fast på. Vi tror også på, at potentialet bedst realiseres gennem dialog med de andre aktører i byen. Og derfor takkede vi ja til at blive en del af styregruppen bag planen for Havneby”.

Martin Iversen, medejer og koncerndirektør, enjoy RESORTS rømø

Turisme- og oplevelsesplan for Havneby 2013-2016

15

8. oplevelsesrummene

Med udgangspunkt i målsætningen for udviklingen af Havneby og tankerne

bag Oplevelsesbånd Havneby er der for hvert enkelt oplevelsesrum udarbej-

det:

1. En kortfattet karakteristik

2. En vurdering af det enkelte oplevelsesrum anno 2012. Vurderingen

bygger på en række indikatorer, som er relevante for udviklingen af

oplevelsesrum:

• Midlertidige vs. permanente oplevelser

• Personaleafhængige oplevelser vs. selvbetjente oplevelser

• Vejruafhængige vs. vejrafhængige oplevelser

• Oplevelser i relation til tid på året

• Special interest oplevelser vs. masseoplevelser

• Oplevelser for børn vs. oplevelser for seniorer

3. En plan over de konkrete tiltag for udviklingen af de enkelte oplevel-

sesrum

4. Til hvert oplevelsesrum er der knyttet en eller flere tovholdere, som

man kan rette henvendelse til, hvis man har spørgsmål, kommentarer

eller initiativer, som kan skabe udvikling i det pågældende oplevel-

sesrum

oplevelsesrum 1: feriehusområde

Tovholder:

Bodil Glistrup, turistchef, Rømø-Tønder Turistforening

Feriehusene har en vigtig funktion i turismens værdikæde – både i Havneby

specifikt og i Danmark generelt. Typiske feriehuse til såvel eget brug som

kommercielt brug. Om sommeren er det ofte Sand, Sea and Sun-ferier for

familier. Uden for sæsonen er det mere afslapning for 50+.

Feriehuset er den klassiske danske ramme for familieferie. Her foregår en

række aktiviteter: Hygge, samvær, ro og nærvær, småaktiviteter som bad-

minton og lignende. Feriehuset har funktion af base camp for familien, og der

foretages små og længere udflugter væk fra feriehuset. ”Hjem” er lig med

feriehuset i den periode, huset lejes.

De æstetiske oplevelser er de mest fremtrædende i feriehusområdet.

Vurdering af oplevelsesrum 1, 2012

Planlagte aktiviteter:

2013:

• Plan for og gennemførelse af langsigtet informationsindsats

• Til ejere: Information om

Turisme- og oplevelsesplan for Havneby, 2013-2016

• Til lejere: information om aktiviteter, historien, shopping mv.

oplevelsesrum 2: søndersTrand

Tovholder:

Teknik og Miljø, Tønder Kommune HER MANGLER PERSON

Klassisk udflugtsmål for alle gæster i Havneby. Indgår i Sand, Sea and Sun-

ferien som hovedmotiv. Indgår også som hovedmotiv uden for hovedsæsonen

som kortvarigt udflugtsmål. Stranden udgør et hovedmotiv for turisters be-

søg i Danmark generelt – indgår ofte i betegnelsen ”natur”.

Sønderstrand er et særligt rum med en særlig betydning for turister og lo-

kale. Rummet giver mulighed for fysisk udfoldelse på forskellige måder.

Oplevelsestyperne er æstetiske oplevelser og actionoplevelser.

Vurdering af oplevelsesrum 2, 2012

Kort med oplevelsesrum indsættes

Midlertidige

Personaleafh.

Vejruafh.

Januar

Special Interest

Børn

Permanente

Selvbetjente

Vejrafhængig

December

Masse

Seniorer

Midlertidige

Personaleafh.

Vejruafh.

Januar

Special Interest

Børn

Permanente

Selvbetjente

Vejrafhængig

December

Masse

Seniorer

Turisme- og oplevelsesplan for

Havneby

2013-2016

Sydvestjylland.com

Destination Sydvestjylland Samarbejdsformer for succesVi investerer i din fremtid

DEN EUROPÆISKE UNIONDen Europæiske Fondfor Regionaludvikling

version final 2

Page 16: Vadehavsprojektet rapport 2013

16

Med udgangspunkt i bl.a. de analyser, som var blevet gennemført i forbindelse med Destination Sydvestjyl-lands strategiproces, indledte Varde Kommune og Var-de Erhvervs- og Turistråd i samarbejde med en række interessenter og foreninger i Blåvand arbejdet med at skabe en udviklingsplan for Blåvand. Udviklingsplanen fik navnet: ”Blåvand - Den nye nordiske kystferieby”.

Visionen er, at Blåvand skal videreudvikle sin position som Danmarks førende kystferiedestination og gø-res langt mere markant og enestående. Dette skal ske gennem nyskabende, engagerende, og inspirerende formidling, arkitektur, design og kunst. De rekreative fa-ciliteter og overnatningsmuligheder skal udvikles på en fascinerende og interessevækkende måde, der styrker og befordrer de besøgendes relationer til naturen og kul-turmiljøet.

Der er udpeget tre overordnede indsatsområder i stra-tegien:

1. Det stemningsfulde Blåvand

2. Strandliv i verdensklasse

3. Natur, kultur og sammenhæng

For hvert af disse indsatsområder er der udviklet en række spændende projekteidéer, hvoraf en af de mere opmærksomhedsskabende er en havpier ved Hvidbjerg Strand.

Udviklingsplanen vil indgå i Varde Kommunes nye tu-rismestrategi og samtidig vil processen blive brugt som model for udarbejdelsen af udviklingsplaner for Vejers Strand, Henne Strand og Nymindegab Houstrup.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet ydede økonomisk støtte til den indledende ople-velsesanalyse med deltagelse af mere end 40 personer, som har interesse i at udvikle Blåvand.

Udviklingsplan Blåvand

Vil du vide mere, så kontakt:

Colin Seymour Jr., turistchef, Varde Erhvervs- og Turistråd

Tlf: 76 52 25 73

E-mail: [email protected]

”Udviklingsplanen er usædvanlig god for Blå-vand. Den giver os bl.a. nogle helt konkrete pro-jekter, som vi kan gå i gang med. Vi har af sam-me grund dannet en forening, som kan forestå udviklingen”.

Bjarne Nørgaard Knudsen, formand, Blåvand Handels- og Erhvervsforening

Page 17: Vadehavsprojektet rapport 2013

17

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Vejen Kommune og UdviklingVejen udarbejdede i 2012 et turismeprospekt rettet mod turisme- og oplevelses-virksomhederne i Vejen Kommune. Arbejdet tog ud-gangspunkt i den overordnede vision og turismestrategi for Vejen Kommune: ”Aktiv i og med naturen”.

Målet med turismeprospektet var at inspirere turisme- og oplevelsesvirksomhederne til at kommercialisere de mange gratis naturglæder, som Vejen Kommune byder på. Det drejer sig især om oplevelsesrummene Hærve-jen, Kongeåen, Holme Å og Jels Søerne, som alle har et stort udviklingspotentiale.

Turismeprospektet giver eksempler på aktiviteter og pro-dukter, som turisme- og oplevelsesvirksomheder kan finde inspiration og viden i. Dermed fungerer turisme-prospektet også som et værktøj for virksomhederne og deres fortsatte udvikling.

UdviklingVejen anvender fremadrettet turismeprospek-tet ved afholdelse af virksomhedsbesøg hos turisme- og oplevelsesvirksomheder. Målet er at støtte virksomhe-

derne i arbejdet med at realisere nogle af de aktiviteter og produkter, som er skitseret i prospektet.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet finansierede opsætning og produktion af turisme-prospektet. Desuden var en repræsentant for Destina-tion Sydvestjylland medlem af styregruppen.

Turismeprospekt - kommercialise-ring af potentialer i Vejen Kommune

Vil du vide mere, så kontakt:

Carina Christensen, direktør, UdviklingVejen

Tlf: 73 84 85 25

E-mail: [email protected]

Side 5

Vejen Kommune skal udvikle og forstærke sin position som et

attraktivt sted at holde ferie ud fra den overordnede vision:

”Vejen Kommune skal være kendt for sin natur og kultur,

samt være stedet, hvor man kan holde aktiv ferie året

rundt”

Helt central for Vejen Kommune og UdviklingVEJENs indsats for

turisme er arbejdet med turismestrategien, der skal realisere

visionen ved at fokusere på følgende elementer:

• Etablere og udnytte muligheder for at være aktiv

i og med naturen

• Formidle oplevelser, der skaber sammenhæng

mellem natur, kultur og historie

• Forankre de gode historier i lokalområderne, og

bidrage til en samlet fortælling

• Gøre Vejen Kommunes borgere til lokale og

regionale ambassadører

• Sikre, at aktiviteter på turismeområdet

understøtter ”det gode liv” for kommunens borgere

VEJEN

JELS

HOVBORG

BÆKKE

JELS SØERNE

HOLME Å

HÆRVEJEN

KONGEÅEN

Page 18: Vadehavsprojektet rapport 2013
Page 19: Vadehavsprojektet rapport 2013

19

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

INNOTOUR er en webplatform, der fungerer som om-drejningspunkt for mange aktiviteter og initiativer inden for uddannelse, forskning og udvikling i relation til tu-risme og oplevelsesøkonomi. Der er tale om et innovativt mødested for akademikere, studerende og turisme- og oplevelseserhvervet. Der er plads til kreativitet og ny-tænkning - som navnet antyder, så handler det om in-novation med fokus på turisme og oplevelsesøkonomi.

På INNOTOUR er det brugerne, som skaber indholdet. Det gør de eksempelvis ved at uploade cases, udvik-lingsredskaber og forskningsartikler, som andre bruge-re kan anvende, kommentere eller lade sig inspirere af. Det handler i høj grad om at dele viden og erfaringer for derigennem bl.a. at understøtte innovation i alle aspekter af turisme og oplevelsesøkonomi. Som et led i arbejdet med at udvikle INNOTOUR er der udarbejdet materialer, der bl.a. inspirerer undervisere på højere læreanstalter i deres arbejde med at inddrage web 2.0 teknologier i un-dervisningen.

INNOTOUR har leveret international viden om innova-tion i turisme, og har udviklet lokale cases om innovative virksomheder og fælles tiltag.

INNOTOUR er udviklet af Institut for Design og Kommu-nikation på Syddansk Universitet og er åben for delta-gelse for interesserede i hele verden.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet ydede økonomisk støtte til opbygning af webportal, rejseomkostninger samt til aflønning af medarbejdere. Desuden deltog en repræsentant for Destination Syd-vestjylland i aktiviteten.

INNOTOUR

Vil du vide mere, så kontakt:

Janne Liburd, lektor, Syddansk Universitet

Tlf: 65 50 15 76

E-mail: [email protected]

regnskab over tidsforbrug i projektet. Dette doku‐menteres via lønsedler ra den enkelte deltager. Der er således ingen udgifter ved at deltage udover tidsforbruget.

Vi rykker ud til dig! Kommunikationen vil primært foregå med turist‐chefen, men interviewene foretages af SDU. Vi besøger dig og din virksomhed og lytter til dine beretninger om og erfaringer med innovation. Vi vil meget gerne høre om dine innovative tiltag. Hvordan de er implementeret. Hvilke udfordringer ændringerne har medført for din organisation. Hvordan kunderne modtager produktet osv. Samtalen vil blive optaget på videokamera. Men du får selvfølgelig mulighed for at godkende de dele af optagelsen, vi udvælger inden vi lægger dem ud på platformen.

Det er vigtigt, at interviewet og optagelserne sker på dine præmisser, så vi tilpasser os dine tids og steds betingelser.

Finansiering Vadehavsprojektet er støttet af Den Europæiske Fond for Regionaludvik‐ling og af Vækstforum i Region Syddanmark.

I forhold til Vadehavsprojektet, vil vi i delprojektet Inno‐tour arbejde med følgende elementer: Fase 1: Etablering af et samarbejde med en række case virksomheder, der arbejder innovativt og nytæn kende i forhold til forskellige målgrupper. Fase 2: Udarbejdelse af strategiske innovationsværktøjer med udgangspunkt i virksomhedernes ønsker og behov. Ideer til værktøjer, tjeklister m.m. drøftes med deltagerne.

Fase 3: Etablering af presserum.

Udbytte for din virksomhed Din virksomhed får udarbejdet en case historie, hvor du fortæller om egne erfaringer og tiltage vedr. innovation og udvikling. Casene vil blive formidlet på Innotour.com. Derudover vil de blive omtalt på vadehavsprojektet.dk samt eksponeret på www.visitvestjylland.dk. Ligeledes vil du få adgang til en række strategiske innova‐tionsværktøjer og tjeklister på innotour.com samt adgang til presserum og netværk via PR samarbejde. Derudover er der stor mulighed for tættere samarbejde med ansatte og studerende på SDU, som kan munde ud i konkrete projekter for din virksomhed eller praktikop‐hold.

Krav til virksomheden Hver virksomhed forventes at bruge 100 timer på Projek‐tet over 3 år. Desuden er det et krav, at deltagerne fører

Vadehavsprojektet Vadehavsprojektet har til formål at udvikle turis‐men og oplevelsesøkonomien i og omkring Natio‐nalpark Vadehavet. Projektet arbejder således aktivt med at udvikle nye produkter, nye koncep‐ter og nye tilbud, der modsvarer turisternes øn‐sker og krav.

Derudover arbejder projektet med nye formid‐lingsformer og nye formidlingsplatforme, der modsvarer turisternes efterspørgsel om nem og hurtig adgang til viden vedr. de muligheder og tilbud området har at byde på. Innotour Vadehavsprojektet er opbygget over en række delprojekter. Innotour er et af disse delprojekter. INNOTOUR er en international brugerdreven web 2.0 platform, hvor du som aktør er med til at ska‐be indholdet.

Platformen er et virtuelt samlingssted for stude‐rende, undervisere, forskere og virksomheder, der alle har interesse indenfor turisme og innovation, og som ønsker at styrke deres produkt og kompe‐tencer.

På platformen er der eksempelvis mulighed for at dele viden og lære af andre gennem best practise cases, hvor innovative tiltag præsenteres og disku‐teres.

Page 20: Vadehavsprojektet rapport 2013

Udvidelse af attraktioner i Sydvestjylland

Udvalgte eksempler på aktiviteter

Page 21: Vadehavsprojektet rapport 2013

21

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

I marts 2010 præsenterede Vadehavscentret planerne til et oplevelsescenter til ca. 50 mio. kr. Udgangspunk-tet for oplevelsescentret skulle være de ca. 12 millioner trækfugle, der hvert år bruger Vadehavet som spisekam-mer på vej mod vinterkvarterer i syd eller yngleområder i arktiske egne mod nord.

Trækfuglene er et af de meget synlige tegn på, at Vade-havet er noget ganske særligt. Og det nye oplevelses-center skal derfor i høj grad bidrage til at øge kendska-bet til og forståelse for Vadehavsområdet.

Der er tale om et oplevelsescenter af høj international standard, som ikke blot vil betyde øget synlighed for Vadehavscenteret og Vadehavsområdet, men for hele Sydvestjylland. Det nye oplevelsescenter vil desuden gøre Vadehavscentret til en endnu mere attraktiv samar-bejdspartner for eksempelvis vidensinstitutioner i både ind- og udland.

Finansiering af Vadehavscentrets udvidelse er næsten på plads og indvielsen forventes at finde sted i 2016.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet ydede økonomisk støtte til udarbejdelsen af pro-spektet ”12 millioner TRÆKFUGLE på rejse”, der efter-følgende blev anvendt i forbindelse med forhandlinger med en række fonde om finansiering. Desuden var en repræsentant for Destination Sydvestjylland medlem af styregruppen.

Vadehavscentret - et internationalt oplevelsescenter

Vil du vide mere, så kontakt:

Klaus Melbye, leder, Vadehavscentret

Tlf: 51 20 61 60

E-mail: [email protected]

”Uden den økonomiske støtte til gennemførel-se af forprojektet og udarbejdelsen af et gen-nemtænkt og flot dispositionsforslag havde det ikke være muligt at rejse tilstrækkelige midler til det nye oplevelsescenter”.

Klaus Melbye, leder, Vadehavscentret

22Vadehavscentret - Ny Udstilling

Dispositionsforslag marts 2010

Vadehavscentret - Ny Udstilling Dispositionsforslag marts 2010

Tema: Tidevandet er i fokus i dette oplevelses område. Dette

komplicerede fænomen vil vi formidle på en måde, hvor den

besøgende kan bygge sin viden op i lag. Samtidig med at

tidevandet er der hele tiden i gulv og på væg. Tidevandet og

Landskabet er temaet i dette rum.

Områdets stemning:

Når man entrerer området, møder man straks Vadehavets

dynamik i form af tidevandet. Stemningen viser puls.

02.00 Tidevandet

Når vandstanden er stigende kaldes det flod, og når vandstanden

er faldende kaldes det ebbe. Med højvande menes netop det tid-

spunkt, hvor vandstanden er på sit højeste niveau. Med lavvande

menes netop det tidspunkt, hvor vandstanden er på sit laveste

niveau. Time Lap af tidevandet v. ebbevej på væg samt mindre

TimeLaps fra Vadehavskysten i Europa.

02.01. Tidevandets styrende kræfter.

Månen tiltrækker de store vandmasser på Jorden. Derfor er der

altid højvande det sted på Jorden, der er tættest på Månen, og på

den anden side af Jorden – altså det sted, der ligger længst væk fra

månen. Derfor er der altid to steder på Jorden, hvor det

er højvande, og to steder på Jorden, hvor det er lavvande.

02.02. Månefasen.

Det er springtid, når Solen, Månen og Jorden ligger på samme rette

linie. I disse (to) månedlige faser/situationer vil solens og månens

tiltrækningskræfter forstærke hinanden. Derfor opstår der høje

højvande og lave lavvande.

Det er niptid, når linien mellem solen og jorden står vinkelret på

linien mellem månen og Jorden.

02 TIDEVANDET

Vadehavscentret - Ny Udstilling Dispositionsforslag marts 2010

VADEHAVSCENTRET– midt i Nationalparken�2 millioner TRÆKFUGLE på rejse

NY Udstilling Dispositionsforslag marts 20�0Gert Olsen Design & Vadehavscentret

Page 22: Vadehavsprojektet rapport 2013

22

Varde Kommune planlægger sammen med Naturstyrel-sen et nationalt naturcenter for formidling af viden om de prægtige krondyr. Planen er, at centret skal placeres midt i Danmarks eneste krondyrreservat - tæt på Vade-havet, Vesterhavet og Filsø. Et område, der i dag har en fritlevende vild bestand på 1200-1400 krondyr.

Det er planen, at Krondyrcentret skal etableres i forbin-delse med den gamle klitgård, Blochsgård, i Kærgård mellem Vejers og Henne.

Visionen er at skabe en attraktion på internationalt niveau, der kan udvikle og styrke både turisternes og de lokale borgeres naturoplevelser og interesse for naturen. Det er planen, at Krondyrcentret skal tilbyde aktiviteter, oplevelser og læring - både via formidling i centret og via nærkontakt med naturen.

Fra september 2009 og frem til september 2011 arbej-dede en styregruppe med et forprojekt og udarbejdede i den forbindelse en drejebog for udviklingen af Krondyr-

centret; herunder drejebog for det forestående fundrai-singarbejde.

Styregruppen præsenterede drejebogen og visionen for Krondyrcentret d. 25. september 2011 ved et velbesøgt arrangement på Blochsgaard i Kærgaard.

Fremadrettet indgår drejebogen i planerne for naturfor-midlingen i forbindelse med Filsø, Naturpark Vester-havet samt projektet ”Oplysende stier”, således at der opnås en fælles formidlingsstrategi- og indsats i hele området.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet ydede økonomisk støtte til udarbejdelsen af dre-jebogen ”Danmarks Krondyrcenter”. Desuden var en repræsentant for Destination Sydvestjylland medlem af styregruppen.

Danmarks Krondyrcenter

Vil du vide mere, så kontakt:

Colin Seymour Jr., turistchef, Varde Erhvervs- og Turistråd

Tlf: 76 52 25 73

E-mail: [email protected]

VadehavsprojektetVi investerer i din fremtid

Danmarks Krondyrcenter– Ideer og visioner 2011

1

2

34 5

6

78

9

1. Indkørselsvej2. P-plads3. Østlig gårdrum4. Vestlig gårdrum5. Ny hovedbygning6. Ny indretning af Blochsgård til naturskole og naturhus7. Øvrige eksisterende bygninger8. Ny lade med værksted og oplagsrum9. Naturskolehave med bålplads og shelters

7

Målestok: 50 m

Rød er nye bygniger. Gul er nuværende bygniger, som er med i projektet. Hvid er øvrige eksisterende bygninger.

11

Page 23: Vadehavsprojektet rapport 2013

23

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Orion Planetarium i Jels præsenterede i februar 2013 de visionære planer for en stor udvidelse af det nuværende bygningsareal. En udvidelse, som skal danne den frem-tidige ramme om Kosmotorium.

Kosmotorium vil blive et unikt videnscenter, hvor en kombination af visuelle oplevelser i planetariet og en række inspirerende aktivitetsområder, vil styrke både børn og voksnes forståelse af Universet og Kosmos. Kosmotorium vil kunne tilbyde undervisning på højt ni-veau til elever fra grundskolen, ungdomsuddannelserne og de højere læreranstalter. Det vil være et fremragen-de tilbud til turister og samtidig kunne fungere som et spændende og inspirerende mødested for alle i lokal-området.

Der er i dag stor interesse for kosmologi og astronomi, og det er planen, at Kosmotorium skal formidle viden om disse spændende områder ved hjælp af den nyeste tek-nologi, der bl.a. interagerer med gæsterne. Kosmotorium skal i samarbejde med bl.a. astronomer fra Aarhus Uni-versitet således formidle den nyeste forskning og sam-tidig præsentere den i en sammenhæng, der gør den vedkommende og tilgængelig for den enkelte.

Udvidelsen af Orion Planetarium sker i tæt samarbejde med Vejen Kommune og nationale interessenter. Det omfattende fundraisingarbejde, som forventes at kunne generere ca. kr. 30-35 millioner er igangsat.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet ydede økonomisk støtte til udarbejdelsen af dis-positionsforslaget ”Kosmotorium - En udkigspost til Rummet”. Desuden var en repræsentant for Destination Sydvestjylland medlem af styregruppen.

Kosmotorium - udvikling af Orion Planetarium

Vil du vide mere, så kontakt:

Line Visby Hansen, projektleder, Orion Planetarium

Tlf: 74 55 30 24 lokalnr. 14

E-mail: [email protected]

25

Planetlaboratoriet

Forskerne leder efter liv på andre planeter ved at lede efter steder, hvor der

er mulighed for, at liv kan opstå. I et planetlaboratorium er det muligt, med

hjælp fra specielt tilpasset software og en interaktiv brugerflade, at skabe

sin egen planet ved at vælge en stjernetype og placere planeten i forhold

til stjernen. Hvis forholdene er gunstige, kan der skabes en atmosfære, og

herefter kan man se på, om betingelserne på denne planet giver grundlag

for liv.

Planeter om Andre Stjerner

Ved denne aktivitet findes et stort panel med modeller af exoplaneter, dvs.

planeter, som vi nu ved, kredser om andre stjerner end Solen. Fra en pult

kan man vælge en exoplanet, hvorefter der aktiveres et dataflow af fx. navn,

karakteristika og data fra observationer af moderstjernen. Oplysninger om,

hvordan der arbejdes med at finde exoplaneter og den hastige udvikling

indenfor dette felt, formidles også.

Astronomiforskningen er inde i en rivende udvikling, og

det er vigtigt for forskere at deltage aktivt i formidlingen

af forskningsresultater og være med til inspiration og rekrutering

af studerende. Kosmotorium vil skabe et miljø, hvor elever og

undervisere vil møde forskere og universitetsstuderende

i en ramme, der sikrer en direkte og autentisk dialog.

Astronom og professor Jørgen Christensen-Dalsgaard

Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

29

Galaksebrønden

Vores Mælkevej er en spiralgalakse, men der findes andre typer. Ved denne

formidlingsopstilling kan man se forskellige galaksetyper og selv skabe

galaksekollisioner fra en tilhørende styrepult.

Kosmotorium- En udkigspost til RummetVision for Orion Planetarium

Page 24: Vadehavsprojektet rapport 2013

24

Quedens Gaard i Ribe udgør sammen med en række tilstødende bygninger en af Danmarks bedst bevarede bykarréer med et helt unikt miljø med forhus, sidehuse og labyrintiske baghuse.

Sydvestjyske Museer, som ejer bygningerne, ønsker sammen med en række partnere at udnytte det store formidlingspotentiale, som miljøet omkring Quedens Gaard rummer, til at fortælle historien om Ribe gennem de sidste 500 år. Herunder Ribes historie og udvikling i forhold til både Ribe Å og Vadehavet. Bygningernes autentiske rammer skaber en fantastisk platform for for-tællinger om udvalgte temaer og væsentlige begivenhe-der, der har været både identitetsskabende og mytedan-nede for ripensernes selvforståelse gennem de sidste 500 år. Projektet vil medføre en gennemgribende reno-vering af bygningerne, så de understøtter formidlingen af historien og samtidig giver de besøgende indtryk af at bevæge sig rundt i autentiske rammer af høj kvalitet.

Visionen er netop at skabe en levende attraktion i auten-tiske rammer med et attraktivt indhold for både lokale borgere, skolebørn, turister og lejrskoleelever. Der vil i projektet blive lagt stor vægt på fysisk tilgængelighed, da kulturarven skal gøres tilgængelig for alle.

Målet i forhold til formidling er bl.a. at udvikle nye inno-vative formidlingsformer, som har fokus på interaktivitet og brugerinddragelse.

Sydvestjyske Museer har udviklet en projektmappe til brug for det målrettede fundraising arbejde, som nu ind-ledes.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet ydede økonomisk støtte til udarbejdelsen af projekt-mappen ”Quedens Gaard - en unik karré i Ribe”.

”Vi ønsker at skabe et helt unikt oplevelses-center på internationalt niveau. Her vil i fremti-den summe af liv. Og her vil mange forskellige typer af gæster føler sig både inspireret og godt tilpas”.

Flemming Just, direktør, Sydvestjyske Museer

Vil du vide mere, så kontakt:

Flemming Just, direktør, Sydvestjyske Museer

Tlf: 76 16 39 31

E-mail: [email protected]

Quedens Gaard

Quedens Gaard - en unik karré i ribe

side 5

karréenVed den store brand i 1580 nedbrændte også de ejendomme, der lå langs Sortebrødregade og Overdammen. Det formodes, at der inden branden lå 6 gavlhuse ud mod Overdammen mellem åen og Sortebrødregade. Allerede i 1583 byggede rådmand Ebbe Mogensen et gavlhus på

hjørnet af de to gader. I 1583 lå et 13 fag dybt gavlhus på den grund, hvor Quedens Gaards sidehus nu står. Forhuset til Quedens Gaard blev bygget i 1790 med grundmuret gadefacade. Langs skellet til Toldboden blev oven på kældrene fra 1583 bygget en 15 fag lang sidebygning.

Have - oprindelig med lysthus

Forhus fra 1790 - Købmand J.H. Quedens overtager gården i 1836 og indretter butik

Overdammen

Sortebrødregade

Ebbe Mogensens renæssancehus fra 1583

Tværhus i gården fra 1791

Sidehus fra 1790 med overetage fra 1857 og hvælvede kældre fra 1582Ribe Å

Tværhus nævnt 1827Tilbygning nævnt 1857

Toldboden med forhus og sidehus fra 1830-31

Sortebrødregade 3 fra 1850 - Jacob A. Riis´ Hus

Sortebrødregade 5 fra 1580

Portbygning fra 1681

I 1681 opfører Jens Lauridsen Baggesen den endnu eksisterende portbyg-ning i Sortebrødregade, hvor en porthammer bærer hans og hans hustrus initialer. Tværhuset til Quedens Gaard er opført i 1791 som erstatning af et tidligere tværhus i to stokværk.I forbindelse med en istandsættelse af Toldbodens forhus viste det sig, at toldboden fra 1830-31 er bygget oven på fundamenterne fra renæs-sancegavlhuset, der lå, hvor det nuværende sidehus er. Toldbodens tværhus bliver nævnt i en brandtaksation i 1827 og er beskrevet som et ti fags grundmuret hus til bryggers og stald. I 1857 beskrives en fire fags tilbygnig til sidehuset, som er indrettet til køkken, spisekammer og pigekammer.

Kølholt Slippe

Ribe prospekter, ASR LIV. Foto: Palle Sønderstrup.

Luftfoto Ribe 2012

Page 25: Vadehavsprojektet rapport 2013

25

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Fanø er fra naturens side begunstiget af en meget bred sandstrand og stabile vindforhold, hvilket gør øen per-fekt til vindbaserede fritidsaktiviteter som drageflyvning og strandsejlads. Hertil kommer, at der er så meget plads på stranden, at det er muligt at dyrke vindaktivi-teter uden at komme i konflikt med de øvrige brugere af stranden.

Med baggrund i Fanøs naturlige potentiale inden for vindbaserede fritidsaktiviteter indledte en arbejdsgrup-pe bestående af både offentlige og private repræsen-tanter i 2011 arbejdet med at udarbejde et prospektmate-riale, som skulle fungere som fundament for det videre arbejde med at finde investorer til realiseringen af Vind-sportcenter Fanø.

Ambitionerne er store. Vindsportcenter Fanø skal være et multifunktionelt aktivitetscenter, som skal være om-drejningspunkt for vindbaserede strandaktiviteter i hele Vadehavsområdet. Vindsportcenter Fanø skal samtidig udvikles til det europæiske centrum for drageflyvning og strandsejlads.

For deltagerne i arbejdsgruppen er der ingen tvivl om, at potentialet for Vindsportcenter Fanø er stort. Allerede i dag er Fanø hvert år vært for verdens største dragetræf, hvor op til 5.000 drageentusiaster mødes for at udnytte de perfekte vindforhold.

Fremadrettet vil Fanø Erhvervs- og Turistråd, Fanø Kom-mune samt turisme- og oplevelseserhvervet på øen, med udgangspunkt i det udarbejdede prospekt, arbejde tæt sammen for at realisere de store ambitioner bag Vindsportcenter Fanø.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet ydede økonomisk støtte til udarbejdelse og over-sættelse af prospektet ”World Center of Wind and Kite”, rejseomkostninger for styregruppens medlemmer samt advokatbistand. Desuden var en repræsentant for Desti-nation Sydvestjylland medlem af styregruppen.

Vindsportcenter Fanø”Det er et fantastisk projekt. Vi vil virkelig kunne vise omverdenen alt det, man kan med vind-sport. Og så oven i købet ude i den sunde, salte Vesterhavsluft”.

Hanne Thyssen, indehaver, Danibo, Fanø Sommerhus-udlejning

Vil du vide mere, så kontakt:

Poul Therkelsen, direktør, Fanø Erhvervs- og Turistråd

Tlf: 40 42 46 80

E-mail: [email protected]

16

World wind center

1

WORLD CENTER OF WIND AND KITE

Fanoe . Denmark 2012

Page 26: Vadehavsprojektet rapport 2013
Page 27: Vadehavsprojektet rapport 2013

27

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Rundetaarn i København var d. 9. maj 2012 den smukke ramme, hvor Museet for Varde By og Omegn og BIG-Bjarke Ingels Group sammen offentliggjorde visionen for et kommende kulturmuseum, Museum Center Blåvand.

Det kommende kulturmuseum vil blive placeret i det fre-dede klitlandskab ved Blåvand. Det vil få et helt unikt ar-kitektonisk udtryk, som bliver integreret i de storslåede og rå naturomgivelser tæt på Vesterhavet. Museet vil blive indkapslet i den gamle jordrampe, som den tyske besættelsesmagt i 1945 brugte ved anlæggelsen af en af de største kanonbunkers på den danske vestkyst; Tir-pitzstillingen. Museet vil blive direkte forbundet til bun-keren.

Ideen er at bygge et museum, der rummer fire separate udstillingsrum. De fire udstillinger skal vise: Bunkermu-seum Tirpitz, Danmarks Ravmuseum, Histolarium Blå-vand og endelig et stort rum til skiftende særudstillinger.

Som en reference til bunkerens oprindelige formål, vil der som en del af Museum Center Blåvand blive skabt en kanon i de oprindelige dimensioner - ikke i jern, men i en nyfortolkning i glas og med et enormt teleskop med udsigt over Vesterhavet.

Finansieringen af Museum Center Blåvand er næsten på plads og indvielsen forventes at finde sted i 2016.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet ydede økonomisk støtte til udarbejdelsen af Bjarke Ingels Groups visionære oplæg ”Museum Center Blå-vand”.

Museum Center Blåvand

Vil du vide mere, så kontakt:

Claus K. Jensen, direktør, Museet for Varde By og Omegn

Tlf: 76 77 91 00

E-mail: [email protected]

Page 28: Vadehavsprojektet rapport 2013

Naturen i Sydvestjylland

Udvalgte eksempler på aktiviteter

Page 29: Vadehavsprojektet rapport 2013

29

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

I 2012 var der godt nyt til alle, som elsker at cykle. I pe-rioden fra marts til oktober 2012 kunne man nemt og bekvemt opleve en stor del af det smukke landskab i Sydvestjylland på cykel. Destination Sydvestjylland lan-cerede sammen med en række private virksomheder en attraktiv cykelpakke, som bl.a. indeholdt cykelkort til den spændende og smukke tur, der startede i Esbjerg og fortsatte til Ribe, Skærbæk og Tønder. Selv returrejsen var der tænkt på, da Arriva tilbød transport af både cykler og cyklister med tog fra Tønder til Esbjerg til en særdeles attraktiv pris.

Cykelpakken indeholdt én overnatning med morgen-mad i hver af de fire byer. I Esbjerg, Ribe og Tønder var det Danhostel, der stod for overnatningen, mens det i

Skærbæk var Skærbæk Fritidscenter. Som noget gan-ske særligt smurte overnatningsstederne også en god madpakke til deltagerne og de kunne endda sørge for transport af baggage til næste bestemmelsessted, hvis cyklisterne ønskede det.

Videreudvikling og markedsføring af cykelpakkerne er siden blevet videreført i regi af Danhostel og Skærbæk Fritidscenter.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet ydede økonomisk støtte til rejseomkostninger, mø-deafholdelse samt materialer. Desuden var Destination Sydvestjylland tovholder på aktiviteten.

En sydvestjysk cykelpakke

Vil du vide mere, så kontakt:

Rasmus Sømod, DMO koordinator, Destination Sydvestjylland

Tlf: 36 97 35 42

E-mail: [email protected]

”Det er et spændende projekt, som uden tvivl betyder, at der kommer flere cykelturister til Sydvestjylland. Derfor har vi, altså de fire over-natningssteder, også besluttet at videreføre projektet”.

Marianne Bull, vært, Danhostel Esbjerg

CYKELFERIEMED 4 OVERNATNINGER

Lægger du vægt på natur, samvær, enaktiv og anderledes ferie – så er en cykelferiei Sydvestjylland det rette valg for dig.

Cykelferie i Sydvestjylland betyder cykelruter, der fører dig og familien gennem Sydvestjylland fra Esbjerg til Tønder og viser jer egnens natur og oplevelser på en spændende og aktiv måde. Rundt på ruterne er der mulighed for at opleve den unikke natur, egnens historier, samt en masse spændende attraktioner og aktiviteter. På de ugenerte ruter langs diget fra Esbjerg til Tønder kan I cykle i fred for trafikken og bare høre fuglenes kvidren.Cykelferie henvender sig til alle og er ideel for børnefamilier. Ferien kan planlægges hjemmefra og helt individuelt, så den passer til de ønsker, I har. Cykelruterne kan cykles og nydes i Jeres eget tempo. På turen vil overnatningerne være på de hyggelige Danhostel Esbjerg, Danhostel Ribe, Skærbæk fritids-center samt Danhostel Tønder.Med i cykelpakken er 4 overnatninger på familieværelse med eget bad, morgenmad, madpakke, cykel-kort samt vandrerhjemskort. Der kan tilkøbes ekstra overnatning, sengelinned samt bagagetransport. Turen tilbage kan køres med toget, hvor Arriva tilbyder transport af deltagere og cykler fra Tønder til Esbjerg.

Perioden 01.05 – 01.10.12Familiepris max. 5 personer 4.120,-Samme pakke ved 2 personer 3.280,-

Cykelferierne kan bestilles hos Danhostel Esbjergtlf. +45 75 12 42 58 eller på [email protected]

Kontakt os på:www.sydvestjylland.com

Page 30: Vadehavsprojektet rapport 2013

30

I samarbejde med udvalgte overnatningssteder lance-rede Destination Sydvestjylland i juli 2012 Sydvestjyske Stjerneruter, som var et helt nyt koncept for cykelferie i Sydvestjylland.

Omdrejningspunktet for Sydvestjyske Stjerneruter var en række færdige pakker med for eksempel cykelleje, kort og overnatning. Pakkerne indeholder tre til syv overnatninger i enten Blåbjerg, Henne, Vejers, Vejen, Jels, Ribe, Tønder, Møgeltønder, Ballum og på Rømø. Fra overnatningssteder i hvert af disse spændende områder udgik tre cykelruter af varierende længde - med andre ord 30 Sydvestjyske Stjerneruter.

Alle 30 ruter var tilrettelagt således, at deltagerne fik rig lejlighed til at opleve den storslåede sydvestjyske natur og de spændende attraktioner i Sydvestjylland. Ruterne var mellem 2,5 og 40 km lange.

Med Sydvestjyske Stjerneruter var det let at holde cykel-ferie. Eller som det bliver udtrykt i den inspirerende e-bog om konceptet: ”Tag på cykelferie i Sydvestjylland, og lad andre om alt det praktiske. Du skal blot huske dig selv og din madpakke”.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet ydede økonomisk støtte til rejseomkostninger, mø-deafholdelse samt materialer. Desuden var Destination tovholder på aktiviteten.

Sydvestjyske Stjerneruter

Vil du vide mere, så kontakt:

Rasmus Sømod, DMO koordinator, Destination Sydvestjylland

Tlf: 36 97 35 42

E-mail: [email protected]

”Med Sydvestjyske Stjerneruter har vi mulighed for at vise vores område frem. Og det er der et stort potentiale i, da deltagerne kommer helt tæt på de ting, de møder på turen. De lærer virkelig området at kende”.

Pia Ravn, Schultz Feriehuse

Sydvestjyske Stjerneruter - Den perfekte cykelferie

Sydvestjylland

Cirka 20 km

Cirka 20 km

ØsterVedsted

Sdr. Farup

Nørre Farup

Kammerslusen

Galgebakken

Mandø Egebæk

Rejsby

Roager

Hviding

Ribes Vikingecenter

STENSBÆK PLANTAGE

Vester Vedsted

Vadehavscenter

Ribe Byferie

Danhostel Ribe

Her tager man traktorbussen til Mandø

NA

TIO

NA

LPA

RK

VA

DEH

AV

ET

RIBE Rute 2 og 3

13

Valgfri returrute, km til hjemtur er ikke medregnet på lyseblå rute!

Page 31: Vadehavsprojektet rapport 2013

31

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Idéen om, at man som cyklist skulle kunne besøge en række Vadehavsøer har gennem årene været op at ven-de i forskellige sammenhænge. I 2012 tog Destination Sydvestjylland så fat i idéen og udviklede sammen med tyske partnere et ø-hop koncept for cykelturister.

Med udgangspunkt i Hotel Atlantis på den tyske ø Föhr og Ribe Byferie kan cykelturister i dag besøge Fanø, Rømø, Mandø, Föhr og Amrum - på cykel. I forbindelse med transporten på fastlandet er der indgået aftale med Arriva og deres tyske partnere. På den måde kan cykel-turister på nogle få dage opleve at cykle på alle fem øer. Ribe Byferie har efterfølgende udvidet konceptet, så det også omfatter ø-hop for bilturister.

Før konceptet blev lanceret blev det bl.a. testet af en tysk familie, som gav gode idéer til forbedringer og udvik-lingsmuligheder.

I dag markedsføres konceptet i Tyskland og Danmark. At konceptet er noget særligt ses bl.a. i omfanget af presseomtale. Både danske og tyske medier har bidra-get til at skabe opmærksomhed om dette spændende samarbejde på tværs af grænsen.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet ydede økonomisk støtte til konceptudvikling, test og mødeafholdelse. Desuden var Destination Sydvestjyl-land tovholder på aktiviteten.

Ø-hop for cykelturister

Vil du vide mere, så kontakt:

Rasmus Sømod, DMO koordinator, Destination Sydvestjylland

Tlf: 36 97 35 42

E-mail: [email protected]

Page 32: Vadehavsprojektet rapport 2013

32

Destination Sydvestjylland er et fantastisk område for alle med interesse i sportsfiskeri. Her er fiskevand af me-get høj standard og intet sted i Europa kan eksempelvis konkurrere med det sydvestlige Danmark om antallet af store havørreder. Og man finder ikke ret mange steder, hvor der fanges flere laks.

Faktisk er det den store variation i fiskeriet, der får sports-fiskere til at føle sig godt tilpas i Sydvestjylland. Her kan turister og lokale beboere dyrke avanceret medefiskeri, aktivt spinnefiskeri eller fascinerende fluefiskeri. Og der er masser af områder at udforske som sportsfisker. Om-råder, hvor man er helt alene med naturen.

I 2011 stod turistcheferne i Esbjerg, Fanø, Tønder, Varde og Vejen bag satsningen Sportsfiskeri i Sydvestjylland. I samarbejde med en række foreninger og overnatnings-virksomheder blev følgende initiativer igangsat:

Udvikling af hjemmeside - www.vildmedlaks.dk

Udvikling af Facebookside - www.facebook.com/vild-medlaks

Udvikling af overnatningspakker i samarbejde med ho-teller og Bed & Breakfasts

Udvikling af Sportsfiskerguide

Messedeltagelse på målrettede lystfiskermesser, pri-mært i Tyskland og Holland

Etablering af samarbejde med lystfiskerforeningerne i området

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet ydede økonomisk støtte til identifikation af interes-senter, opsætning og trykning af guiden samt oversæt-telse af guiden til engelsk, tysk og hollandsk.

Sportsfiskeri i Sydvestjylland

Vil du vide mere, så kontakt:

Colin Seymour Jr., turistchef, Varde Erhvervs- og Turistråd

Tlf: 76 52 25 73

E-mail: [email protected]

SPORTSFISKERIi Sydvestjylland

En verden af åer snor sig - valget er ditLæs side 8

Kongeåen- her er plads til alleLæs side 12

Kort SydvestjyllandSe side 19

Danmarks bedste fiskevande

DK

DKK 20,-

Page 33: Vadehavsprojektet rapport 2013

33

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Sydvestjylland lagde fra d. 23. til den 26. august 2012 na-tur til et adventure race: West Coast Explorer.

I løbet af de tre dage skulle de mere 20 hold bestående af tre deltagere tilbagelægge næsten 500 km ved at løbe, gå, køre på inliners, køre på mountainbike, ro ka-jak, ride, køre blokart, svømme og klatre.

Deltagerne skulle ved hjælp af kort og kompas navigere rundt mellem forskellige checkpoints i Sydvestjylland. Undervejs gennemførte deltagerne forskellige rebak-tiviteter og events. Deltagerne bevægede sig mellem de fastlagte checkpoints primært til fods, på cykel, på inliners og i kajak. Løbet var non-stop, hvilket betød, at tiden på intet tidspunkt blev stoppet. Der var fastlagt bestemte tidsgrænser undervejs, som holdene skulle overholde for at kunne forsætte på fuld rute. Det hold, der hurtigst gennemførte hele banen med hele holdet samlet, blev kåret som vinder.

For arrangørerne af West Coast Explorer var Sydvestjyl-land et naturligt valg, da den sydvestjyske natur er sær-deles egnet til de forskellige aktiviteter - både om natten og om dagen.

Visionen var at åbne omverdenens øjne for, hvordan man også kan benytte den afvekslende natur i Sydvest-jylland samt afprøve de PR-muligheder, som afholdelse af et ekstremsport løb åbner op for.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet ydede økonomisk støtte til rejseomkostninger, mø-deafholdelse, lønninger samt materialeomkostninger.

West Coast Explorer 2012

Vil du vide mere, så kontakt:

Winnie Abildgaard, projektleder, Sydvestjysk Udviklingsforum

Tlf: 36 97 35 08

E-mail: [email protected]

Page 34: Vadehavsprojektet rapport 2013

34

Page 35: Vadehavsprojektet rapport 2013

35

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Naturen i Sydvestjylland byder på næsten uendeligt mange fortællinger og oplevelser, som beriger både turi-ster og lokale beboere, hvis blot de er en smule nysger-rige og samtidig har lyst til at bevæge sig lidt væk fra de mest besøgte områder.

Derfor tog Fanø Erhvervs- og Turistråd og Fiskeri- og Søfartsmuseet, Saltvandsakvariet initiativ til indsamlin-gen af de 100 Naturoplevelser fra Sydvestjylland. Disse fortællinger er blevet samlet og udgivet som både en e-bog og som en trykt bog.

Fortællingerne er hentet i Esbjerg, Fanø, Tønder, Varde og Vejen kommuner og dækker de mest typiske syd-vestjyske landskaber samt udvalgte arter af dyr og plan-ter. Der har i udvælgelsen af fortællinger været lagt stor vægt på, landskaber, dyr og planter, som er forholdsvis nemme at opleve.

100 Naturoplevelser er selvfølgelig alt for få til på nogen måde at være dækkende for den sydvestjyske natur som helhed. Hensigten med fortællingerne er derfor at åbne folks øjne og pirre deres nysgerrighed, så de får lyst til at opleve endnu mere af den skønne natur i Syd-vestjylland.

De 100 Naturoplevelser kan frit anvendes af eksempel-vis turisme- og oplevelsesvirksomheder til udarbejdelse af brochurer, PR-materialer mv.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet ydede økonomisk støtte til aflønning af skribent, fotografer samt til oversættelse af fortællingerne til tysk og engelsk.

100 Naturoplevelser i Sydvestjylland

Vil du vide mere, så kontakt:

Poul Therkelsen, direktør, Fanø Erhvervs- og Turistråd

Tlf: 40 42 46 80

E-mail: [email protected]

”Det er en rigtig god idé at fortælle turisterne om de mange oplevelser, som naturen i Sydvestjyl-land byder på. Mange kommer her jo især for naturens skyld. Og gode naturoplevelser giver glade gæster, så enkelt er det”.

Poul Therkelsen, direktør, Fanø Erhvervs- og Turistråd

Almindelig kantarel er derimod hvid og kødfuld i stokken.Den er lidt besværlig at rengøre på grund af de mange folder, men hvis man

fjerner det værste ved indsamlingen, er det overkommeligt derhjemme med

en tør, blød opvaskebørste. Skyl ikke svampe, de suger vand som en bade-

svamp… og de mister smag.De fleste kogebøger giver gode bud på anvendelsesmuligheder i køkkenet,

og almindelig kantarel er da også velegnet til både stegning, i supper, ind-

bagt og andet.

De færreste bøger nævner, at tørret kantarel trukket på vodka også er en

nydelse.

Børst kantarellerne grundigt fri for sand, hiv dem i mindre stykker og tør

dem på brændeovnen eller fyret, til de er sprøde. De kommes i et glas og

overhældes med vodka, trækker en uges tid og filtreres gennem et kaffe-

filter.

Fyrreskov præger mange steder landskabet i Sydvestjylland. Denne skovtype er et fortrinligt sted at søge efter den lille, kødfulde kantarel. Hvor den optræder, findes den som regel i stort antal – og har man stedet i

”hemmelighed”, kan man regne med at høste ca. hver 10. dag fra juli til

oktober. Så den er bestemt værd at lede efter.Kantarellen ynder pladsen mellem halvgamle bjergfyr, men ses også på

skråninger med både mos og lyng.Dens orange farve gør den let at se, dog kan den ved første øjekast forveksles

med orangekantarel. Denne er ikke kødfuld, og stokken er hul.

Foto: Torben Christensen

Almindelig Kantarel En delikatesse.

Tønder

Ribe

Vejen

Varde

Esbjerg

Henne

Blåvand

Fanø

Mandø

Rømø

63

100Naturoplevelser

i SydvestjyllandIdé og Tekst: Marco Brodde

Page 36: Vadehavsprojektet rapport 2013

Kunsten i Sydvestjylland

Udvalgte eksempler på aktiviteter

Page 37: Vadehavsprojektet rapport 2013

37

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

I tre dage i påsken 2012 inviterede 91 sydvestjyske kunst-nere, kunsthåndværkere, atelierer og kunstmuseer turi-ster og lokale indenfor til spændende kunstoplevelser.

Initiativet blev en stor succes med mere end 9.000 aflag-te besøg, hvilket bl.a. førte til, at JydskeVestkysten kåre-de Kunstrunden Sydvestjylland som månedens succes for april 2012. Successen resulterede også i, at en række kunsterne i april 2012 stiftede foreningen Kunstnetværk Sydvestjylland, som er en forening for kunstnere, kunst-håndværkere og andre kunstinteressenter i Sydvestjyl-land, der ser kunst som et erhverv.

Kunstrunden Sydvestjylland 2012 fik stor opmærksom-hed gennem en målrettet markedsføringsindsats. Der blev bl.a. udarbejdet et flot katalog, en hjemmeside, en Facebookside, skilte, pressemeddelelser og et stort til-læg i JydskeVestkysten. Derudover tog otte hoteller ini-tiativ til markedsføring af kunstophold i forbindelse med arrangementet. Hotellerne indrykkede bl.a. helsides an-noncer i landsdækkende aviser.

Kunstrunden Sydvestjylland bliver gentaget i påsken 2013 med Kunstnetværk Sydvestjylland som drivkraft. I 2013 er der 96 deltagende kunstnere, kunsthåndvær-kere, museer og gallerier. Planen er, at Kunstrunden Sydvestjylland skal være en årligt tilbagevendende begi-venhed, som skal bidrage til at løfte kunsten i hele Syd-vestjylland.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet ydede i 2011 økonomisk støtte til aflønning af eks-terne eksperter og til materialeomkostninger. Desuden var repræsentant for Destination Sydvestjylland medlem af styregruppen.

Kunstrunden Sydvestjylland

”Kunstrunden var i 2012 en virkelig stor succes og derfor var det helt naturligt for os i Kunstnet-værk Sydvestjylland at fortsætte arbejdet. Den store succes blev skabt på grundlag af en rigtig god idé, som havde stor opbakning i kunstkred-se. Og så var det for os kunstnere både unikt og helt uvant at få så stor støtte og opbakning”.

Niels Kongsbak, kunstner Vil du vide mere, så kontakt:

Niels Kongsbak, kunstner, Galleri Niels Kongsbak

Tlf: 29 86 24 30

E-mail: [email protected]

Fredag den 6. april, lørdag den 7. april og søndag den 8. april. Alle dage klokken 11.00 - 17.00Læs mere på www.kunstrunde.dk

SØNDAG 25-03-12

Page 38: Vadehavsprojektet rapport 2013

38

I 2011 tog en gruppe kunsthåndværkere initiativ til at ar-rangere et kunsthåndværkermarked i Ribe. Markedet blev afholdt d. 1.-2. oktober i forbindelse med det tradi-tionelle Høstmarked i Ribe. Målet med markedet var at skabe mersalg og samtidig bidrage til turismeudviklin-gen i området.

På markedet fik de mange besøgende rig lejlighed til at oplevelse en stor mangfoldighed af kunsthåndværk. De deltagende kunsthåndværkere måtte i løbet af de to dage svare på mange nysgerrige spørgsmål.

24 kunsthåndværkere deltog i markedet, som blev så stor en succes, at en arbejdsgruppe bestående af kunst-håndværkere besluttede gennemføre markedet igen i

oktober 2012 - i meget inspirerende omgivelser, nemlig Sct. Catharinæ Kloster, Det Gamle Rådhus og Domkir-kens Processionsgang. Også i 2012 blev kunsthåndvær-kermarkedet afholdt i forbindelse med Høstmarkedet.

I 2013 afholder lokale kunstnere markedet for tredje gang.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet ydede økonomisk støtte til aflønning af eksterne eksperter og til materialeomkostninger. Desuden var repræsentant for Destination Sydvestjylland medlem af styregruppen.

Kunsthåndværkermarked i Ribe

”Her i 2013 er det nu tredje år i træk, vi arrange-rer markedet - med samme arbejdsgruppe som drivkraft, hvilket fortæller, at vi virkelig tror på projektet. Den støtte og opbakning vi fik i 2011 gav os et stort skub i den helt rigtige retning”.

Sten Børsting, keramiker

Vil du vide mere, så kontakt:

Sten Børsting, keramiker

Tlf: 75 42 38 64

E-mail: [email protected]

Synes godt om

“S

ydvestjyske Kunsthåndvæ

rkere”

Kunsthåndværkerm

arked i Ribe

1. - 2. oktober 2011

Lørdag kl. 10 - 17 og søndag kl. 10 - 16Lørdag kl. 11: Åbningstale v/Bent Poulsen, form

and for Nationalpark Vadehavet

derefter Vadehavsmusik v/Eske Jelsberg, guitar og Flem

ming Lundholm

, violin.

I Sct. C

atharinæ K

loster og Dom

kirkens Processionsom

gang

Synes godt om

“S

ydvestjyske Kunsthåndvæ

rkere”

Kunsthåndværkerm

arked i Ribe

1. - 2. oktober 2011

Lørdag kl. 10 - 17 og søndag kl. 10 - 16Lørdag kl. 11: Åbningstale v/Bent Poulsen, form

and for Nationalpark Vadehavet

derefter Vadehavsmusik v/Eske Jelsberg, guitar og Flem

ming Lundholm

, violin.

I Sct. C

atharinæ K

loster og Dom

kirkens Processionsom

gang

Synes godt om “Sydvestjyske Kunsthåndværkere”

Kunsthåndværkermarked i Ribe1. - 2. oktober 2011

Lørdag kl. 10 - 17 og søndag kl. 10 - 16Lørdag kl. 11: Åbningstale v/Bent Poulsen, formand for Nationalpark Vadehavet

derefter Vadehavsmusik v/Eske Jelsberg, guitar og Flemming Lundholm, violin.

I Sct. Catharinæ Kloster og Domkirkens Processionsomgang

Stampem

ølle Å

Riberhus

Slotsbanke

Hovedeng

Ribe Vesterå

Ribe

Station

Dom

-kirke

Ældre-

center

Ungdom

s-skole

Museum

Museum

Kloster

Kirke

Banegård

Rutebilstation

Minidyrehave

Gym

-nasium

Svøm

mehal

Falck

Skole

Ældre-

center

Borger-

service-center

Vandrerhjem

Bispe-

gård-en

Bibliotek

Ribelund

Lægevagt

Sundheds-center

Politi

Fritidscenter

Ældrecenter

Postbutik

Friskole

Gl Åvej

Havedal

Kurveholmen

Dr.Dagmarsvej

HegelundsvejKlosterga

de

Nygade

Hans Jacobs Vej

Tøndervej

Tangevej

Parkvej Kinchsvej

Åhavevej

Præstegade

Høvæ

nget Stadionvej

Møllevej

Kiærsvej

Holm

evej

Engvej

Sct Laurentii Gade

Hundegade

Dagm

arsgade

Damvej

Stampe

Willem

oesvej

Brorsonsvej Saltgade

Korsbrødregade

Ridder-

mandsvej

Termansensvej

Plantagevej

Grønnegade

Odins

Plads

Simon Ha

nsens Vej

Gravsgade

Sønderpor tsgade

Bordingsvej

Graa-brd-gade

Bi speg ade

GiørtzPlads

Torvet

Neder-

damm

en

Mellem

-

damm

en

ErikM

enveds Ve j

GråbrdTorv

Skibbroen

Albert Skeels Gade

Skolegade

Slots-gade

Sm

ede-gade

V.S

tøckens Plads

Sct Nicolaj

Sten-

bogade

SctJørgens

Vej

Gryder-gade

Gade

Bredeslippe

Skomagerslippe

Mellem

slippe

Horsgang

Fiskerg

Tømm

er-gangen

P Dovns

Slippe

Over-

dammen

Vedelsvej

Smalle-

slippe

Terpagersvej

Tvedgade

Puggårdsgade

Drost P

eders V

Kongens-gade

Badstue-

gade

Sct

CatharinæP

lads

Sct

Clem

ensG

ade

Skovgade

RykInd

Sviegade

Kølholts

Slippe

Vægtergade

Sorte-

brd.g

Kastanie Allé

Linde Allé

Seminarievej

Rosen Allé

Pile Allé

Idræts A

llé

Bøge Allé

Vald Sejrs Allé

Kirkegårds A

llé

Moltkes

Sct Peders G

ade

Seminarievej

Seminarievej

Ringvejen

Nørremarksvej

S

Sportsplads

N

1

751

31

46

57

3836

4215

41

32

2616

17

43

34

4437

50

Processionsomgang

Valda Petere Filt

Kildebjergsvej 206780 Skærbæk

Karen Hjerrild Væv/Beklædning

[email protected]

Lene Krarup OYO-tekstil

www.oyo.dk [email protected] Tlf. 31 13 88 65

Inger Storm Filtning

Hjerting Skovvej 96630 RøddingTlf. 74 84 15 [email protected]

Mona Lise Martinussen Vævning

Koldingvej 29, 6760 RibeTlf. 75 42 35 [email protected]

Lis Kruchov Tekstil

Vesterhavsvej 299, Nymindegab6830 Nr. NebelTlf. 86 59 05 [email protected]

LiVi Strik Strik/Unika

v/Lillin VilladsenNr. Farupvej 19, Ribewww.livistrik.dk

METTE KRISTENSEN DESIGN Tasker

Kronprinsensgade 696700 EsbjergMobil 53 56 28 53

Laila Stemmler Læder

www.stemmler.dk

Page 39: Vadehavsprojektet rapport 2013

39

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Under en sort sol

”Med op mod 70.000 besøgende gav udstillin-gen os mulighed for at vise Sydvestjylland frem som et spændende sted, når det handler om kunst. Det var en usædvanlig flot udstilling. Og vi fik stor opmærksomhed, mange spørgsmål og mon ikke vi fik overbevist nogle om, at deres næste tur bør gå vestpå?”

Else Pia Martinsen Erz, kunster, Galerie Erz & Atelier

Vil du vide mere, så kontakt:

Niels Kongsbak, kunstner, Galleri Niels Kongsbak

Tlf: 29 86 24 30

E-mail: [email protected]

”Under en sort sol” var navnet på en kunstudstilling i Rundetaarn i København, som H. K. H. Prins Joachim indviede d. 23. marts 2012.

Udstillingen satte fokus på det mangfoldige og levende kunstmiljø i Sydvestjylland. 18 talentfulde kunstnere og kunsthåndværkere fra hele Sydvestjylland udstillede i næsten to måneder deres værker i nye og anderledes omgivelser i Rundetaarn - knap 300 km fra Sydvestjyl-land.

Ud over spændende kunst kunne de besøgende på ud-valgte dage opleve særlige events med fokus på kultur, gastronomi, uddannelse og erhverv i Sydvestjylland.

Rundetaarn blev i udstillingsperioden omdannet til et sydvestjysk samlingspunkt i hjertet af København. De mange gæster havde mulighed for at få en forsmag på nogle af Sydvestjyllands mange specialiteter, som jo bl.a. omfatter kulturhistoriske seværdigheder, eneståen-de naturoplevelser og gastronomiske oplevelser på højt internationalt niveau.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet ydede økonomisk støtte til konceptudviklingen, udarbejdelse af katalog, rejser, fernisering og materia-ler. Desuden var Destination Sydvestjylland tovholder på aktiviteten.

M a r g I t e n g g a a r d P o u l S e n

u n d e r e n s o r t s o l

løven brøler. eller rettere: farverne gør. de hvisker, knurrer, sitrer, brumler, laver vældige armbevægelser og er store i sla-get. enggaard Poulsen er kolorist; det er farven, der først og fremmest skaber hendes landskaber. Med dem maner hun lyde og stemninger frem, det spæde bliver kraftfuldt og naturens magiske helhed lå-ner rum til løver, torsoer og andet af be-tydning og udseende.

I hendes billedunivers står løven som livsnyder fuld af drifter – det, der fører hende durk ud i den vældige udtrykskraft. Kuplen repræsenterer inspirationen. Kup-pelformen, lånt fra kirkerne i den italienske by lucca, afspejler den ånd, der kan for-enes i billedets koloristiske spændvidde.

Hun kan sit håndværk, men holder sig ikke fast på det. I stedet søger hun at bore sig ind til noget bagved landskabet.

det er maleprocessen, der føder bille-det, ikke hendes følelser eller tanker. de glødende og dybe farver reflekterer blot hendes udgangspunkt: oplevelser ude i naturen på Fanø eller i Italien. Her er Fanø, baggrund for og klangbund til landskaber af natur- eller bymæssig karakter.

Motiverne opstår lige som farverne som noget ægte, der ikke blot skildrer noget oplevet. Hun søger alvoren, det rå og det der bider, og i den proces overraskes hun selv over de fænomener, der vokser frem.

3031

w w w . s y d v e s t k u n s t . d k

S t e n B ø r S t I n g

u n d e r e n s o r t s o l

det maskuline og det feminine ska-

ber spænding hvor de mødes. Så-

mænd også i keramikken, der hos

Børsting får et på samme tid forfinet

og, med hans egne ord, ”frygtelig

groft” udtryk. Hans stentøj tager af-

sæt i praktiske brugsgenstande –

men er i mindst lige så høj grad præ-

get af de kunstneriske undersøgelser.

Kontrasten mellem vaser, kummer og

krukker – store i grundformens linjer,

præcist gennemarbejdede og ofte

med afsæt i et indgående kendskab

til fortidens historiske opbevarings-

måder – og de små tæskeæsker er

markant.

tæskeæskerne, som Børsting er op-

finder af, samler trådene. I dem for-

nemmes det kraftfulde arbejde med

materialet og man ser de smukke,

nuancespillende overflader. navnet

tæskeæske henviser til den fysiske

dimension ved arbejdet med leret.

og med raku-brændingens indbyg-

gede tilfældighed og samspil mellem

det glødende varme stentøj og de

brændbare materialer som strå og

høvlspåner, der pakkes omkring ob-

jektet, opnås de krakelerede og glit-

rende glasurer.

det grove ligger i arbejdet med selve

overfladens tekstur. enhver elegant

form opnår yderligere spænding, ja

frugtbar uro, ved knopper, strit og an-

det uregerligt mønster, der strækker

sig ud i rummet fra stentøjets form.

Indbydende til berøring, og med alle

nakkehårene rejst. Åben, sårbar i sin

porøsitet.

37u n d e r e n S o r t S o l

36 w w w . s y d v e s t k u n s t . d k

Udstilling i RUndetaaRn København, 23. marts – 13. maj 2012

U n d e R e n s o R t s o l

Page 40: Vadehavsprojektet rapport 2013
Page 41: Vadehavsprojektet rapport 2013

41

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Kunst spiller en vigtig rolle i Sydvestjylland. Her finder turister og lokale borgere en lang række museer, galle-rier og kreative værksteder. Det er ikke en overdrivelse at sige, at kunsten blomstrer i det sydvestjyske, hvor bl.a. en storslået natur og en fascinerende historie og kultur-arv inspirerer til stor kreativitet.

Kunst spillede allerede tidligt i arbejdet med Oplevelse-søkonomi i og omkring Nationalpark Vadehavet en vig-tig rolle, da kunst i stadig stigende grad er noget mange personer søger oplevelser i. For at inspirere både turister og lokale borgere til at opsøge de mange kunstoplevel-ser i Sydvestjylland blev Sydvestjysk Kunstatlas etable-ret i 2010 med støtte fra Vadehavets Kulturaftale.

Sydvestjysk Kunstatlas er et online atlas, som hjælper kunstinteresserede i at finde rundt blandt de mange kunstoplevelser i Sydvestjylland. Med Sydvestjysk Kun-statlas kan kunstinteresserede også planlægge skræd-dersyede ture ud i kunstens verden.

Sydvestjysk Kunstatlas er siden blevet anvendt som udgangspunkt for udviklingen af kortdelen på

www.sydvestjylland.com, som er Destination Sydvestjyl-lands hjemmeside. Her kan turister finde relevante infor-mationer om Destination Sydvestjylland.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet ydede økonomisk støtte til, i samarbejde med Kunst-nerhuset ved Skærbæk Fritidscenter, at identificere ca. 400 kunstnere i hele Sydvestjylland. Desuden var Desti-nation Sydvestjylland tovholder på aktiviteten.

Sydvestjysk Kunstatlas

Vil du vide mere, så kontakt:

Annemarie Kruuse, digital koordinator, Destination Sydvestjylland

Tlf: 36 97 35 41

E-mail: [email protected]

Page 42: Vadehavsprojektet rapport 2013

Det maritime Sydvestjylland

Udvalgte eksempler på aktiviteter

Page 43: Vadehavsprojektet rapport 2013

43

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Kajakturisme er et område, som i disse år oplever stor vækst. Derfor tog Fanø Erhvervs- og Turistråd og Desti-nation Sydvestjylland i 2011 initiativ til en række aktivite-ter med det formål at udvikle Sydvestjylland til en stærk aktør inden for kajakturisme.

De helt særlige forhold omkring strøm og tidevand i Va-dehavet er en spændende udfordring for kajakroere og gør Destination Sydvestjylland til et både sjovt og ud-fordrende sted at sejle kajak. For at inspirere og bistå kajakroerne blev der udarbejdet rutebeskrivelser af og kort over ikke mindre end 27 forskellige kajakruter - på dansk tysk og engelsk. Rutebeskrivelser og kort blev samlet i en brochure, som bl.a. kan hentes via Fanø Tu-ristbureaus hjemmeside, hvor man også kan se en kort film fra en tur i kajak samt komme videre til Facebook-gruppen ”Kajak i Vadehavet”.

Samarbejdet omkring kajakturisme har desuden re-sulteret i en række anbefalinger omkring infrastruktur-mæssige forhold, som vil kunne understøtte udviklingen af kajakturismen. Konkret bliver der i første omgang ar-bejdet med:

- Understøttelse af iværksættere, der kan udvikle aktivi-teter inden for kajakturisme.

- Dialog med Nationalpark Vadehavet i forhold til udvik-ling af de naturlige landingspladser i hele Vadehavet.

- Etablering af samarbejde med tyske partnere med henblik på udvikling af kajakturismen på tværs af den dansk-tyske grænse.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet ydede økonomisk støtte til aflønning af eksterne eksperter samt til studietur.

Kajakturisme i Sydvestjylland

”Der er et stort potentiale i kajakturisme, og vi kan tilbyde nogle fantastiske udfordringer for roerne. Forholdene her hos os er ganske enkelt helt unikke. Og tænk blot på mulighederne for at samarbejde med hollandske og tyske aktø-rer om ruter i hele Vadehavet”.

Peter Holland, havkajakinstruktør, kajakfanø

Vil du vide mere, så kontakt:

Poul Therkelsen, direktør, Fanø Erhvervs- og Turistråd

Tlf: 40 42 46 80

E-mail: [email protected]

Vidå sluse: Vidå sluse – Havneby ca. 16 km. Rute nr. 14B

Hvad kan du opleve på turen?

Dette er en af de ture der kun lader sig gøre i kajakker eller lignende fartøjer, designet til lavt vand.

Turen går fra Vidå sluse nordpå langs kysten, og altså ikke via den afmærkede rute.

Denne tur byder på grønne kuperede landskaber, græssende kvæg, masser af fugle, østersbanker og fisk.

Der er et fuglereservat, med adgangsforbud, på Jordsand.

Det kan være en god ide at medbringe en kikkert.

Turen går under land og er oftest godt beskyttet og sikker.

Der er små bådebroer, hvor folk har både liggende Det ser lidt sjovt ud ved lavvande, da der slet ikke er vand.

Turen går fra Vidå sluse ud i renden, inden du drejer nordpå mod Koldby og siden Kolby Leje.

Så du får et kryds på ca 3.5 km inden turen går ind i Havneby havn.

Sylt (DE)

Havneby

Sønderby

Havneby

Sønderby

Højer

Vidå sluse

Koldby

Sylt (DE)

B

A

Rømø

Jylland

Vesterhavet

Sværhedsgrad

Erfaren EPP2 - EPP3

Der kan være en del bølger og nogle steder på denne strækning og en del strøm.

Det mest urolige vand er faktisk tæt ved havnen.

Rutekort

Kajaktips

Ro efter søkort nr. 60 og Naturstyrelsens folder “Sejlads i Vadehavet”.

Start ved Vidå sluse cirka 1 til 2 timer før højvande. Når du skal op langs kysten, har du brug for al det vand, du kan få.

Sæt kajakken i vandet på bagbords, udvendige side af slusen.

Sæt kajakken i vandkanten, mens du pakker den. På den måde er det let at komme fri, når du er færdigpakket.

Du ror ud i renden, men drejer ret hurtigt nordpå mod Koldby og siden Koldby Leje, hvor du skråer over mod

Havneby i et kryds på ca. 3.5 km., inden du er sikkert i Havneby.

Hold godt øje med færgen , der sejler i fast rutefart mellem Sylt og Havneby.

Praktisk Information

Turen starter fra Vidå sluse ved Højer.

Breddegrad:54.964025 (54° 57’ 50.49’’ N)

Længdegrad:8.658020 (8° 39’ 28.87’’ E)

Du kan tage kajakken op og i på bagbordsside af kanalen, der går

en sti ned tæt på vandet så det er nemt at få kajakken i.

Du slipper ikke for at slæbe kajakken over diget for at få den i

vandet, men der er vej så du kan komme til med en kajakvogn.T

Turen slutter ved Havneby

Breddegrad:55.087149 (55° 5’ 13.74’’ N)

Længdegrad:8.570731 (8° 34’ 14.63’’ E)

Du kan sætte kajakken i flere steder. Ved Rømø Sejlklub er der en

pontonbro og folkene i klubben er meget venlige og hjælpsomme.

Overfor sejlklubben har Farvandsvæsnet en rampe hvor du også

kan sætte kajakken i fra.

Ved højvande kan du sætte i på stranden lige bag (nord for)

havnen – der er dog et stykke at slæbe hvis du kommer ved lavvande.

Overnatning Havneby: Vandrehjem, Hotel, Bed & Breakfast, Campingplads, Kro.

Vidå: Der er ikke overnatning lige ved slusen. Men i Højer er der Motel, Hotel og

privat overnatning.

Indkøbsmuligheder I Havneby er der dagligvarebutikker.

Der er en kiosk/cafeteria ved Vidå sluse.

Drikkevand Der er ingen officielle offentlige steder du kan tappe drikkevand i Havneby

– du må spørge dig frem.

Vidå sluse: Du kan tappe drikkevand på ved de offentlige toiletter

ved siden af slusen.

Toiletforhold I Havneby er der ingen offentlige toiletter, men de fleste butikker har kundetoiletter

du kan benytte hvis du spørger pænt.

Ved Vidå sluse er der offentlige toiletter lige ved siden af slusen.

Spisesteder I Havneby er der et væld af restauranter og spisesteder.

Vidå Sluse: Der ligger et cafeteria lige ved slusen.

Særlige forhold Der er et fuglereservat med adgangsforbud på Jordsand. Vidå slusen er lukket, når

presset fra tidevandet lukker digeportene.

Ruten kan kombineres med 13B, 14A

29

Vesterhavet

Vadehavet

Fanø

Mandø

Sylt DE

Rømø

JyllandEsbjerg

Vidå sluse

JanderupLadeplads

Marbæk

HoLadeplads

Ribe

Skærbæk

27 KAJAKRUTERi

SYDVESTJYLLAND

Når solen skinner, vandet ligger spejlblankt og man ikke kan se hvor havet slut-ter og himlen begynder - så kan det være svært at forestille sig, at Vadehavet også er et af de mest udfordrende farvande at ro i i Danmark.Her er faktisk mange dage med stille vejr hvor den største udfordring består i at få aflæst tidevandstabellen korrekt, så du er sikker på at have strømmen med dig og vand nok under kølen. På de stille dage er det ren balsam for sjælen at ro rundt i Vadehavet. Tidevan-det gør arbejdet for dig. Hvis du har timet det korrekt, så kan du faktisk få det som roede du nedstrøms i en å - i havet, det er en speciel fornemmelse! Du kan selvfølgelig også gøre det modsat, ro mod strømmen både ud og ind, for træ-ningens skyld.

Af Peter Holland

Page 44: Vadehavsprojektet rapport 2013

44

Området i og omkring Vadehavet er rig på underfundige og tankevækkende historier om naturen og kulturhisto-riske forhold.

Vadehavets Formidlerforum gennemførte fra marts 2011 til april 2012 en aktivitet med fokus på den gode historie. Visionen var ”at identificere og registrere historier, der binder Vadehavskysten naturligt og kulturhistorisk sam-men, for derigennem at udarbejde en artikeldatabase, der kan benyttes til digitale medier og trykte medier i tu-rismemæssig sammenhæng”.

De mange historier skulle bidrage til at markedsføre og synliggøre Vadehavet både nationalt og internationalt. Med udgangspunkt i spørgsmålet ”Hvordan adskiller Vadehavet sig fra resten af verden?” blev historierne te-matiseret for på den måde efterfølgende at kunne iden-tificere ”Vadehavets største historier” - også kaldet de overordnede rammefortællinger.

Ved hjælp af søgeord blev historierne, rammefortællin-gerne, årstiderne samt Vadehavets formidlingsinstitu-tioner efterfølgende knyttet sammen i databasen.

Alle historierne er beskrevet således, at

- de lokale historier kan benyttes enkeltvis

- de lokale historier kan knyttes sammen af en eller flere tematiske ”overlæggere” og på den måde være et ud-gangspunkt for længere artikler

- de tematiske ”overlæggere” kan benyttes til pressebe-arbejdning mv.

Alle historier er oversat til engelsk og tysk.

Målgrupperne for historierne er primært turismeorgani-sationer, turisme- og oplevelsesvirksomheder og medi-er, som har brug for kvalificeret materiale til eksempelvis artikler, pressemeddelelser og hjemmesider.

Historierne vil frem over desuden blive anvendt i et in-troduktionsmagasin til Vadehavet, som Nationalpark Vadehavets sekretariat er i færd med at udarbejde.

Artikeldatabasen har fungeret som indledning til en dia-log mellem Destination Sydvestjylland og aktørerne om, hvordan Vadehavets Formidlerforums medlemmer kan sætte yderligere fokus på at brande, markedsføre og af-sætte deres organisation og ydelser.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet ydede økonomisk støtte til lønudgifter til forfatterne samt til oversættelse af artiklerne til tysk og engelsk.

Artikeldatabase: Oplevelser i og omkring Vadehavet

Vil du vide mere, så kontakt:

Ulrik G. Lützen, koordinator, Vadehavets Formidlerforum

Tlf: 72 54 36 52

E-mail: [email protected]

Skjul indhold Skjul billede Skift billedeSØG

SitemapKontakt

Gå på opdagelse her ...

LÆS OGSÅ OM ...

LÆR MERE OM LANDSKABET HOS ...

NAN TURKULTURVVVVARARARARARRARRDEDEDEDDEDEDD VVAVAVAVAVAVVADEDEDEDEDDDEDEHAHAHAHAHAHAHAHAVSVSVSVSVSVSCECECECECECCENTNTNTNN RERRRER TT TØTØTØTØTTØTTØTT NNNNNNNNNNNISISISSISGÅGÅGÅGÅÅRDRDRDRDD

FORSIDE OPLEV VADEHAVET OM VADEHAVET VADEHAVET NU

VADEHAVETS TIDEVANDI hele Vadehavet blotlægger og oversvømmer tidevandet havbunden to gange dagligt. Fænomenet opstår fordi Jorden, Månen og Solen påvirker hinanden, og skyldes to forskellige kræfter, der påvirker vandet i hver sin retning. Månens bidrag er dog det største.

Himmellegemerne trækkes mod hinanden pga. tyngdekraften, mens centrifugalkraften bevirker at de slynges væk fra hinanden. Månen trækker derfor i havets vand, men mest i punktet nærmest himmel-legemet, mens centrifugalkraften er kraftigst i det punkt der er fj er-nest Månen.

Jordens to tidevandsbølger opstår derfor fordi a) havvandet på siden nærmest Månen, tiltrækkes mere end det slynges væk, og b) hav-vandet på siden fj ernest Månen, slynges mere væk fra Jorden end det tiltrækkes.

Tidevandsbølgens størrelse er ikke ens hver dag. Ved springfl od, dvs. ved fuld- og nymåne, arbejder Solens og Månens kræfter sammen, så forskellen mellem høj- og lavvande er ekstra stor. Omvendt er tidevandsbølgen mindst ved halvmånernes Nipfl od, når de to him-mellegemers kræfter modarbejder hinanden.Ved Vadehavet har vindretningen dog meget stor betydning for vandstanden ved kysten. Ved kraftige vestlige vinde presses vand fra Nordsøen ind mod Jylland og giver en forhøjet vandstand så både høj- og lavvande er højere end normalt.

Vadehavets tidevandsbølger starter som en 0,5 m høj bølge i Nor-datlanten og kommer ind i Nordsøen gennem den Engelske Kanal og farvandet mellem Skotland og Norge. Tidevandet strømmer ned langs den Engelske østkyst og mødes med tidevandsbølgen fra Den Engelske Kanal. Den kombinerede tidevandsbølge strømmer derefter op langs Hollands og Tysklands kyster og ved grænsen til Danmark er den 2,5 m høj, inden den klinger ud til 0,5 m ved Blåvands Huk.

LALAANDNDNDNNDNDNDN SKSKSKKSKSKSKKABABABABABAAA ETETETET STSTSTSTSTOOROORORORRMFMFMFMFMFMFFLOLOLOLOLOLOLODDDDDDD MAMAMAMAMM RRRRSSR KEKEEEEENNNNN

>>> DDOWOWOWOWNLNLNLNLLLOLOOOLOO ADADAD HELLLEE E E ARARARRARA TITIKLKLKLLENENENENEN O OOM M MMM TITITITIDEDEDED VAVAVAAAANDNNDNDND <<<<<

TTIDEDEVAVANNDDET NUU

Page 45: Vadehavsprojektet rapport 2013

45

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

I marts 2011 lød startskuddet til aktiviteten ”Maritime oplevelser i Nord” med NaturKulturVarde som initiativ-tager. Frem til projektets afslutning i august 2012 blev der gennemført en endog meget lang række aktiviteter, hvoraf mange vil have positiv indflydelse på oplevelsen af området i mange år fremover.

Eksempler på aktiviteter:

- Varde Å Dag i juni 2012, som satte fokus på naturen og livet omkring Varde Ådal og Nationalpark Vadehavet.

- Udvikling af sejladsmuligheder på Varde Å med Æ’ Skiw.

- Undersøgelse af muligheden for at etablere en træk-færge over Varde Å - fra Janderup Ladeplads til Alslev Marsk.

- Udvikling af informations- og markedsføringsmodel til private aktører

- Udvikling og afprøvning af konceptture for gæster fra Hvidbjerg Strand Feriepark, Blåvand Kro, CampWest og Feriepartner Blåvand.

- Udvikling af informationsmaterialer om Janderup Lade-plads, Ho og Sønderside.

Ud over gennemførelse af de mange aktiviteter har pro-jektet betydet et øget samarbejde mellem både offent-lige og private interessenter i den nordlige del af Vade-havsområdet. Specielt overnatningserhvervet har været meget involveret i udvikling af produkter, der matcher gæsternes interesser.

NaturKulturVarde arbejder videre med udvikling af kon-krete aktiviteter, der vil bidrage til at gøre den nordlige del af Vadehavsområdet endnu mere attraktiv for både turister og lokale beboere.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet ydede økonomisk støtte til rejseomkostninger, mø-deafholdelse, lønninger samt materialeomkostninger.

Maritime oplevelser i Nord

”Det tætte samarbejde, som vi har fået skabt mellem områdets aktører, betyder, at vi nu kan tilbyde en række nye spændende ture og ople-velser. Og så betyder samarbejdet, at vi har fået sat endnu mere fokus på vores område”.

Lasse Frøkjær Madsen, friluftsvejleder, NaturKulturVarde

Vil du vide mere, så kontakt:

Lasse F. Madsen, friluftsvejleder, NaturKulturVarde

Tlf: 75 22 22 50

E-mail: [email protected]

På opdagelse efter det forsvundne SøndersideEntdecken Sie die Siedlung Sønderside vergangener Zeiten

KrolivHer på kystskrænten mellem Ho og Skallingen holdt fiskere, handelsmænd og smuglere til i 1400-1600 årene. Ud over fiskeboder, kunne du også finde horehuse og ølboder her, og der var mange retssager om mord, vold og ty-veri i Sønderside.

Handel i SøndersideVed Sønderside blev der handlet fisk, tømmer, salt, hamp og tjære samt hol-landske og tyske varer som fajance. Arkæologiske fund tyder på, at der også blev handlet klæde. I virkeligheden var handlen her ikke lovlig, idet alt skulle fortoldes i købstæderne, f.eks. Ribe eller Varde. Efter alt at dømme var Sønder-side en værre smuglerrede.

WirtshauslebenHier an der Steilküste zwischen Ho und Skallingen lebten vom 15. – 17. Jah-rhundert Fischer, Handelsleute und Schmuggler. Neben Fischbuden gab es hier auch Bordelle und Bierbuden, und es fanden viele Gerichtsverfahren wegen Mord, Gewalt und Diebstahl in Sønder-side statt.

Handel in SøndersideIn Sønderside wurde mit Fisch, Holz, Salz, Hanf und Teer sowie mit hollän-dischen und deutschen Waren wie Fayence gehandelt. Archäologische Funde deuten darauf hin, dass auch mit Stoffen gehandelt wurde. In Wirklichkeit war der Handel hier nicht gesetzlich, da alles in den Kleinstädten, z.B. Ribe und Varde, hätte verzollt werden müssen. Allem Anschein nach war Sønderside ein schlimmes Schmugglernest.

01 km

Gadeperspektiv

FugleperspektivPå kr

oen

Fiskeri

Skrædderens h

us

Wirtshausle

ben

Fischerei

Das Haus

des Sch

neiders

Vögel Persp

ektive

Strasse

Perskektiv

e

P�

Vi investerer i din fremtid

DEN EUROPÆISKE UNION

Den Europæiske Fondfor Regionaludvikling

Page 46: Vadehavsprojektet rapport 2013

Sydvestjyske smagsoplevelserUdvalgte eksempler på aktiviteter

Page 47: Vadehavsprojektet rapport 2013

47

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Der findes mange mindre fødevareproducenter i Syd-vestjylland. De fremstiller spændende kvalitetsproduk-ter, hvoraf mange gennem en stærk forankring i den lokale natur er helt unikke for Sydvestjylland.

For mange mindre fødevareproducenter er det en endog meget stor udfordring at opbygge effektive distributi-onsnetværk, således deres produkter kan komme ud til primært specialbutikker og restauranter.

På et møde i juni 2011 var cirka 40 sydvestjyske fødeva-reaktører samlet, og her fremgik det klart, at øget synlig-hed, distribution og salg er tre af de største udfordringer for virksomhedernes fremtidige vækst. Det blev derfor besluttet at gennemføre en aktivitet med deltagelse af udvalgte restauranter, specialbutikker og producenter. Aktiviteten havde et klart fokus på netop distribution og salg af lokale fødevarer

Som et led i aktiviteten blev der bl.a. gennemført følgen-de aktiviteter:

• Lammefestival

• Krondyrfestival

• Naturen til bord (kogebog)

• Udvikling af distributionsportal for at sikre, at netvær-kets deltagere bliver synlige således afsætningsmulig-hederne øges

• Udviklingsforløb i udvalgte virksomheder

• Hjælp til udarbejdelse af forretningsplaner

Fremadrettet vil netværket arbejde med konkrete mål-rettede aktiviteter, der skal være med til at sikre innova-tion og vækst hos de deltagende virksomheder.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet ydede økonomisk støtte til udviklingen af flere af de ovennævnte aktiviteter. Herunder støtte til lønudgifter og udvikling af distributionsplatform. Desuden var De-stination Sydvestjylland tovholder på aktiviteten.

Sydvestjyske Smagsoplevelser - netværk for fødevareaktører

Vil du vide mere, så kontakt:

Colin Seymour Jr., turistchef, Varde Erhvervs- og Turistråd

Tlf: 76 52 25 73

E-mail: [email protected]

Page 48: Vadehavsprojektet rapport 2013

48

Hen over sommeren 2011 drog en af Danmarks mest kendte madskribenter, Bent Christensen, sammen med fotograf Claes Bech-Poulsen på en kulinarisk rundrejse i Sydvestjylland. Resultatet af rejsen blev ”Naturen til bords” - en fantastisk kogebog på tre sprog.

I ”Naturen til bords” er samspillet mellem natur, føde-vareproducenter, udsøgte råvarer og restauranter i høj-sædet. På rejsen besøgte Bent Christensen og Claes Bech-Poulsen bl.a. dygtige avlere, producenter, mad-håndværkere og restauratører.

I ”Naturen til bords” præsenterer nogle af de dygtigste kokke i Sydvestjylland kogekunst baseret på udsøgte sydvestjyske råvarer. Samtidig indeholder kogebogen spændende fortællinger om en række mindre fødevare-producenter. Alt i alt bliver 40 små virksomheder præ-senteret på de mere end 200 sider.

”Naturen til bords” er en øjenåbner og appetitvækker til kvalitetsbevidste mad- og naturelskere. Kogebogen vil bidrage til at sætte ydereligere fokus på Sydvestjyl-lands skatkammer af kvalitetsråvarer, restauranter og madhåndværkere og derigennem bidrage til at tiltrække flere turister.

Kogebogen blev hurtigt en stor succes og var efter et år blevet trykt i 8.000 eksemplarer. Bogen kan købes på bl.a. turistbureauer, restauranter og hoteller i hele Syd-vestjylland.

”Naturen til bords” er et resultat af det arbejde, som finder sted i netværket Sydvestjyske Smagsoplevelser, og den bruges aktivt i forhold til at brande natur, produ-center og produkter både nationalt og internationalt. Det arbejde har allerede resulteret i besøg af journalister fra bl.a. England, Holland, Italien, Norge, Sverige, Tyskland og USA. Desuden var kogebogen den direkte årsag til, at den danske delegation ved åbningsceremonien ved OL i London, 2012, fik serveret mad fra Sydvestjylland.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet ydede økonomisk støtte til rejseomkostninger, tekst- og fotoudgifter samt materialer.

Naturen til bords

”Vi kan se, at mange køber kogebogen. Bag-efter rejser de så rundt til de forskellige steder med bogen under armen. Så bogen har givet os både omtale og gæster”.

Mads Uhre Schmidt, indehaver, Ho Kro

Vil du vide mere, så kontakt:

Colin Seymour Jr., turistchef, Varde Erhvervs- og Turistråd

Tlf: 76 52 25 73

E-mail: [email protected]

12

13

Rerum diciend antotat ibusam es dis

nihil inullupti ut aspit utem fugiae explis

esed utem. Nam, simpor a dolum qui at.

Vitatia sit pro tem nus experes simet ut

que nati officium qui cores dolorpo re-

hent as aut as nihil estiand aecturiatem.

Vellaut voluptas erum ut hil idus porit

quam nonseni mporem lam et earciderit

liqui omnihitate vendae. Evero od esen-

dus tionserro eosam volor si coris iliquid

itassum fugia imus.

>

Rerum diciend antotat ibusam es dis

nihil inullupti ut aspit utem fugiae explis

esed utem. Nam, simpor a dolum qui at.

Vitatia sit pro tem nus experes simet ut

que nati officium qui cores dolorpo re-

hent as aut as nihil estiand aecturiatem.

Vellaut voluptas erum ut hil idus porit

quam nonseni mporem lam et earciderit

liqui omnihitate vendae. Evero od esen-

dus tionserro eosam volor si coris iliquid

itassum fugia imus.

>

Rerum diciend antotat ibusam es dis

nihil inullupti ut aspit utem fugiae explis

esed utem. Nam, simpor a dolum qui at.

Vitatia sit pro tem nus experes simet ut

que nati officium qui cores dolorpo re-

hent as aut as nihil estiand aecturiatem.

Vellaut voluptas erum ut hil idus porit

quam nonseni mporem lam et earciderit

liqui omnihitate vendae. Evero od esen-

dus tionserro eosam volor si coris iliquid

itassum fugia imus.

>

DK

De

uK

Bent Christensen og Claes BeCh-Poulsen

NatureN til bordsEn kulinarisk rejse langs Vadehavs- og Vesterhavskysten

Page 49: Vadehavsprojektet rapport 2013

49

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Sydvestjylland byder på mange kulinariske speciali-teter som eksempelvis østers, muslinger, hesterejer, marskhonning og vadehavsstude. Men særlig kendt blandt de sydvestjyske delikatesser er dog lammekø-det, der har sin egen helt specielle smag som følge af de salte vadehavsenge, dyrene græsser på.

I starten af juni 2011 fik lammene deres helt egen festival, som bl.a. omfattede følgende aktiviteter:

- 16 restauranter deltog i ”Lam på menuen”, hvor den enkelte restaurant selv markedsførte og solgte lam fra Vadehavsområdet.

- Lammetaffel med 100 deltagere på Kammerslusen i Ribe. Her lavede fem af Sydvestjyllands bedste kokke hver deres ret af lokalt opdrættet lam.

- 8 arrangementer, der kombinerede lam, natur og op-levelser.

- 5 konkrete overnatningstilbud hos forskellige overnat-ningssteder.

Initiativet var i høj grad et udtryk for et ønske om at øge afsætningen af de lokalt producerede lam ved at gøre avlerne mere bevidste om forædlingen af produkterne ved at samarbejde med forædlingsvirksomheder og re-stauranter om udvikling af nye produkter.

Lammefestivallen var i 2011 en stor succes, og har på den baggrund udviklet sig til en årligt tilbagevendende begi-venhed. Visionen for lammefestivallen er at bidrage til at brande og positionere sydvestjyske fødevarer generelt og lammeprodukter specifikt. Derudover er det målet, at festivallen skal være med til at tiltrække flere gæster til Vadehavsområdet og dermed styrke det lokale turisme- og oplevelseserhverv.

I det fremtidige arbejde vil der til stadighed være fokus på de afledte effekter forbundet med et øget samarbej-de i hele værdikæden.

Lammefestivallen er en del af det arbejde, som finder sted i netværket Sydvestjyske Smagsoplevelser, og vil fremover blive brugt i forhold til at skabe opmærksom-hed blandt både turister og lokale beboere.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet ydede økonomisk støtte til konceptudviklingen, festivalavis og materialer. Desuden var Destination Syd-vestjylland tovholder på aktiviteten.

Lammefestival

”Lammefestivallen er en fantastisk idé, som er med til at sætte fokus på både egnen og lam-mene. Der er ingen tvivl om, at festivallen har haft positiv indflydelse på vores virksomhed. Vi har fået opbygget et stærkt netværk og vi er kommet på menukortet hos flere restauranter her i lokalområdet”.

Torben Kousgaard, ejer, Varde Ådal Lam

Vil du vide mere, så kontakt:

Colin Seymour Jr., turistchef, Varde Erhvervs- og Turistråd

Tlf: 76 52 25 73

E-mail: [email protected]

KOKKEN CLAUS MEYER:GLADE LAM SMAGER

BEDST

SIDE 10

Smagen afVadehav

Lammefestival

VADEHAVSLAMMEFESTIVAL

4. OG 8.-12. JUNI

FOTO: HENRIK DONS CHRISTENSEN

S O M M E R 2 0 1 1

Sydvestjyske lam er ifølge eksperternogle af verdens bedste. Nu hyldeslammene med en festival, der stræk-ker sig fra Tønder til Varde.

Page 50: Vadehavsprojektet rapport 2013

50

I september 2011 blev Danmarks første Krondyrfestival afholdt i Sydvestjylland med så stor succes, at den er blevet en årligt tilbagevendende begivenhed.

Krondyrfestivallen skaber stor opmærksomhed omkring de prægtige krondyr, som er Danmarks største vildtle-vende pattedyr, og de største bestande findes i sydvest-jyske reservater og plantager.

Hvert år byder Krondyrfestivallen på en række arrange-menter, som eksempelvis aftenture i krondyrreservater og plantager, hvor hjortenes imponerende brunstbrøl kan høres. På disse ture mærker deltagerne tydeligt fa-scinationen ved at være tæt på dyrene. Naturvejledere og vildtkonsulenter leder turene og beretter om bestand, brunst og spændende detaljer om krondyrenes liv.

Under Krondyrfestivallen byder udvalgte restauranter på særlige krondyrmenuer. I 2011 deltog ikke mindre end 10 restauranter i festivallen. En enkelt restaurant tiltrak mere end 150 deltagere til et enkelt arrangement med krondyrsmenu og efterfølgende rundtur i den omkring-liggende natur.

Et uddrag fra programmet for Krondyrfestivallen 2011 il-lustrerer med stor tydelighed, at Krondyrfestivallen by-der på nogle helt særlige oplevelser: ”I disse dage topper kronhjortenes brunstsperiode. Med Naturbussen kører vi langt ind i plantagerne for at opleve dyrene. Når mør-ket falder på sætter vi os til et veldækket bord, hvor der vil blive serveret krondyrbøffer med tilbehør. Medbring selv drikkevarer. Vi stiger atter på Naturbussen og sæt-ter kursen mod hjortenes brunstpladser. Kronhjortens brøl skal simpelthen opleves når det er mørkt og lidt uhyggeligt”.

Krondyrfestivallen blev ligeledes gennemført i 2012 og vil også blive gennemført i 2013.

Krondyrfestivallen er en del af det arbejde, som finder sted i netværket Sydvestjyske Smagsoplevelser, og vil fremover blive brugt i forhold til at skabe opmærksom-hed blandt både turister og lokale beboere.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet ydede i 2011 økonomisk støtte til konceptudvikling, festivalavis og materialer. Desuden var Destination Syd-vestjylland tovholder på aktiviteten.

Krondyrfestival

”Krondyrfestivallen har givet os noget at samar-bejde om. Der er skabt et stærkt fælleskab om-kring festivallen. Det giver gode idéer at arbejde sammen med andre om at udvikle og promo-vere festivallen, som har skabt stor opmærk-somhed omkring de involverede virksomheder - og om krondyrene selvfølgelig”.

Preben Madsen, indehaver, Herregaardskælderen

Vil du vide mere, så kontakt:

Colin Seymour Jr., turistchef, Varde Erhvervs- og Turistråd

Tlf: 76 52 25 73

E-mail: [email protected]

Krondyrfestival

SØNDAG 11-09-11

Hyldest til skovenskonge

17.-25. september 2011 i Sydvestjylland

I Sydvestjylland trives krondyrene i bedste velgående, og nu bliver Danmarksstørste vildtlevende pattedyr hyldet pålandets første Krondyrfestival.

Hør de stor hanner brøle,

oplev en tur i den bælgmørke skov,

tag på kokkeskole i herregårdshaven …

Og forkæl jer selv med en af de udsøgte

krondyrmenuer, der serveres på en række

af Sydvestjyllands bedste spisesteder

Finalearrangement

Fredag d. 30. september

5-Kokketræf - Krondyrtaffel

Fem af Sydvestjyllands bedste kokke laver hver deres ret

til en 5 retters spidshjortemenu med dessert,

tilhørende vinmenu og kaffe.

Spidshjortene kommer fra Oxbøl Krondyrreservat

Deltagende kokke:

Jakob Sullested, Sønderho Kro

Jakob Justesen, Restaurant Justesen

Josef Anton Nielsen, Restaurant Kunstpavillonen

Preben Madsen, Restaurant Herregårdskælderen

Henning Kohl, Schackenborg Slotskro

Pris pr. person kr. 795,- inkl. vinmenu og kaffe

Bordreservation tlf. 75 22 30 00

Restaurant Justensen, Gellerupvej 111B, 6800 Varde

Page 51: Vadehavsprojektet rapport 2013

51

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

D. 12. oktober 2012 blev sæsonstarten for de danske østers skudt i gang med en velsmagende festival, der på forskellig vis præsenterede de fantastiske danske østers. Navnet på festivallen var Oyster Trophy Week, og den bød på en lang række helt specielle natur- og madoplevelser.

Oyster Trophy Week, der blev arrangeret i samarbejde med Food Organization of Denmark, varede en uge og satte fokus på østers i både Limfjorden og i Vadehavet. Men også i København var der på en række restauranter mulighed for at smage friske østers fra både Limfjorden og Vadehavet.

Oyster Trophy Week blev en stor succes for Destina-tion Sydvestjylland. Rigtig mange personer deltog i bl.a. østersvandringer, sejlture, hestevognsture, østerssafa-rier eller de nød måske et fantastisk måltid på en restau-rant i København - alt sammen med fokus på det som i festivallens præsentationsmateriale blev kaldt Dan-marks frækkeste råvare.

Festivallen genererede endog meget stor presseomtale og bidrog i høj grad til at sætte Sydvestjylland på både det kulinariske og det oplevelsesmæssige landkort. Desuden bliver det nu drøftet med myndighederne om muligheden for at høste Vadehavsøsters, som kan sæl-ges i fiskeudsalg eller spises på restauranter i Sydvest-jylland.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vadeha-vet har bidraget til gennemførelsen samt varetaget alle aktiviteter i Destination Sydvestjylland.

Oyster Trophy Week

”Vi har fået omtale som aldrig nogensinde før. Og så er det jo helt fantastisk, at det er vilde østers, vi kan byde på. På den måde skiller vi os virkelig ud hernede i det sydvestjyske”.

Bo Ross Mogensen, indehaver, KolvigVil du vide mere, så kontakt:

Colin Seymour Jr., turistchef, Varde Erhvervs- og Turistråd

Tlf: 76 52 25 73

E-mail: [email protected]

Page 52: Vadehavsprojektet rapport 2013

52

Efterskrift

Page 53: Vadehavsprojektet rapport 2013

53

Fra projekt til Destination Sydvestjylland 2009-2012

Turismen er vigtig for kommunerne bag Destination Sydvestjylland. Derfor har kommunerne også valgt at fokusere på og investere i turisme og turismesamarbej-det med det formål skabe vækst og udvikling af turisme- erhvervet i det sydvestjyske.

Oplevelsesøkonomi i og omkring Nationalpark Vade-havet har betydet, at vi har fået tilført betydelige midler til, at vi i samarbejde med turisme- og oplevelseserhver-vet og øvrige nøgleinteressenter over de seneste år har været i stand til at gennemføre og udvikle en række produkter og nye tiltag, der alle bidrager til at realisere kommunernes ambitioner og samtidig understøtter virk-somhedernes udvikling.

Vi er nået langt i løbet af de seneste år og som det frem-går af denne folder, så er der udviklet en række nye tiltag og konkrete produkter. Derudover har projektet medført udvikling af en egentlig strategi for Destination Sydvest-jylland og dermed en klar retning for det videre turisme-samarbejde frem mod 2015.

Vi vil fortsætte det tætte samarbejde med turisme- og oplevelseserhvervet, og derfor udbygge bestående - samt invitere til nye - samarbejder.

Der vil ydermere blive sat fokus på en udvikling af struk-turen i turismen. Vi har allerede igangsat en analyse af hele service-modtager apparatet. Derudover vil der blive igangsat dialog med overnatningssektoren vedr. øget samarbejde i forhold til servicering af gæster, der besø-ger destinationen.

Den digitale udvikling medfører endvidere, at vi skal sikre øget synlighed på en række platforme, både før, under og efter gæsterne besøger destinationen. Vi har derfor igangsat et samarbejde på tværs af turistorgani-sationerne i Destination Sydvestjylland. Dette samarbej-de betyder, at vi opprioriterer den digitale indsats bety-deligt over de kommende år.

Vi vil inddrage turisme- og oplevelseserhvervet i dette samarbejde, idet virksomhederne i stigende grad bliver omdrejningspunkt for formidling til gæsterne både fy-sisk og digitalt.

Vi er således nået langt i løbet af de sidste 3 år, men am-bitionerne rækker endnu længere. Vi tror på, at et tæt og forpligtende samarbejde mellem de mange interes-senter kan være med til at sikre, at vi i fælleskab kan udvikle turisme- og oplevelseserhvervet betydeligt over de kommende år. Vi har formuleret strategien frem mod 2015, og vi håber, at vi kan være med til at gøre turismen til en god forretning for alle interessenter.

Erik Dam, afdelingsleder, Sydvestjysk Udviklingsforum

Fra projekt til destination

Vil du vide mere, så kontakt:

Erik Dam, afdelingsleder, Sydvestjysk Udviklingsforum

Tlf: 36 97 35 10

E-mail: [email protected]

Page 54: Vadehavsprojektet rapport 2013
Page 55: Vadehavsprojektet rapport 2013
Page 56: Vadehavsprojektet rapport 2013