Top Banner
Samen #1 2017 Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In korte tijd helpen we mensen van helse pijn af” KNO-arts Hendrik Verschuur tijdens de HMC Meerdaagse: “We zijn constant op zoek naar innovaties voor patiënt en verwijzer” Neurochirurg Mark Arts over Neurospine: “Wij kunnen iedereen met hernia, stenose en spondylose opereren”
20

Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

Jul 29, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

Samen

#1 2017

Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In korte tijd helpen we mensen van helse pijn af” KNO-arts Hendrik Verschuur tijdens de HMC Meerdaagse: “We zijn constant op zoek naar innovaties voor patiënt en verwijzer” Neurochirurg Mark Arts over Neurospine: “Wij kunnen iedereen met hernia, stenose en spondylose opereren”

Page 2: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

in d

it n

umm

er

ColofonSamen is het magazine van HMC voor

verwijzers. Samen verschijnt twee keer

per jaar.

RedactieraadBianca van Beek, Daphne van den Berg,

Marianne Boogert, Tom Bos, Karin

Hiralal, Irma ter Haar, Nita Pleune, Jan

de Roode, Jolien Verweij, Tineke Vos

Redactie

Karin Hiralal (hoofd- en eind redactie),

Hanneke van Leeuwen, Philippine

Polders, Masja de Ree, Gerben Stolk,

Jolien Verweij, Francine van der Wiel,

Manou van de Zande

Fotografie

Frank van der Burg, Michel Groen

Ontwerp, opmaak, illustratiesDe Zagerij ontwerpbureau

DrukDrukkerij De Bink, Leiden

Oplage

800 exemplaren

Redactieadres

HMC

Afdeling Marketing & Communicatie

Postbus 432

2501 CK Den Haag

Telefoon 088 979 28 27

[email protected]

www.haaglandenmc.nl

AuteursrechtArtikelen uit dit blad mogen worden

overgenomen na toestemming van de

redactie. Bronvermelding is verplicht.

Ideeën voor onderwerpen kunt u aan-

dragen via het redactieadres.

Kort

3 HMC ontvangt belangrijk kwaliteitskeurmerk • Meer oncologische zorg naar HMC Antoniushove • Informatieplein oncologie

4 Gratis EHBO-dozen voor sportclubs

5 Agenda • Nieuwe en vertrokken specialisten • Huidkankerdag trekt veel jongeren

9 Acute tandartsservice

17 Nieuw in HMC Zorgapp: galblaasverwijdering • HMC Chatapp

19 Zelf baby uit buik tillen

Uitgelicht

4 Nieuw bij HMC: immuno-therapie voor patiënten met long- of nierkanker

7 Nieuwe HMC-website

17 Even wennen: aanmelden bij een zuil

19 Zwanger en stoppen met roken

20 Instrumentarium: de tillift

Artikelen

6 Urologie HMC Niersteenstraat

8 Neurochirurgie Neurospine: focus op wervelkolom

10 Acute zorg Psychiatrische patiënten sneller geholpen

11 Samenwerking Topsportzorg ook voor breedtesporters

12 Nascholing HMC Meerdaagse in Vaals

14 Neuro-oncologie HMC erkend als landelijk expertisecentrum voor gliomen

16 Plastische chirurgie Plastisch chirurg Huijgen draagt

volwassen vakgebied over

18 Verloskunde Opname overbodig: zwangere vrouwen

maken thuis hartfilmpje

Neurochirurg Mark Arts van Neurospine

Op de voorkantFysiotherapeut Wouter van Beek behandelt topsporters en breedtesporters in de nieuwe Haagse Sportcampus. Lees meer op pagina 11.

2 Samen | juni 2017

Page 3: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

Binnenkort in HMC Antoniushove: Informatieplein oncologieHMC start een informatieplein voor oncologische patiënten in HMC Antoniushove in Leidschen-dam. Het informatieplein is be-stemd voor iedereen die op zoek in naar informatie over kanker en de behandeling daarvan.

Op internet is veel informatie te vinden over kanker, maar in die overvloed van informatie is het soms lastig zoeken. Patiënten met kanker zitten met veel vragen en weten vaak niet waar zij een juist en betrouwbaar antwoord kunnen vinden. De medewerkers van het informatieplein ondersteunen de bezoekers bij het zoeken naar een antwoord en brengen hen zo nodig in contact met andere gespecialiseerde hulpverleners buiten het ziekenhuis. Omdat de medewerkers een goed overzicht hebben van de sociale kaart voor oncologische patiënten, kunnen zij gericht doorverwijzen bij specifie-ke vragen. Het informatieplein is ook de plek waar patiënten even rustig kunnen zitten na of voor een bezoek aan de arts. Het plein gaat eind juli open en is geves-tigd op de begane grond in HMC Antoniushove in de ruimte achter de apotheek.

Voor wie? Het informatieplein is toegankelijk voor iedereen die vragen heeft over kanker of de be-handeling daarvan. Ook patiënten die elders behandeld worden en zorgprofessionals zijn welkom.

Meer oncologische zorg naar HMC Antoniushove

Oncologische zorg is een speerpunt van HMC. Deze zorg wordt steeds meer geconcentreerd in HMC Antoniushove. Dat is prettig voor de

patiënt: vrijwel alle zorg en behandeling zijn op één plek beschikbaar en de behandelaars kunnen makkelijk en snel met elkaar overleggen.

Al onze neuro-oncologische patiënten gaan sinds begin april naar HMC Antoniushove waar ook het nieuwe radiotherapiecentrum gevestigd is. Ook vrouwen die oncologisch-gynaecolo-gische zorg nodig hebben, kunnen terecht op onze locatie in Leidschendam.

HersentumorNeuro-oncologische patiënten zien in HMC Antoniushove dezelfde, vertrouwde neuro-logen en verpleegkundigen als voorheen. Ons ziekenhuis kan hen hier nóg beter van dienst zijn en maatwerk bieden. Wij hebben de gespecialiseerde zorg rondom hersentumoren geconcentreerd in HMC Antoniushove omdat hier nauw wordt samengewerkt met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onder de naam Universitair Kankercentrum Leiden | Den Haag (UKC).

De polikliniek Neurologie is te vinden op de begane grond. Het telefoonnummer is 088 979 24 45.

Oncologisch-gynaecologische zorgOok de spreekuren voor patiënten die onco-logisch-gynaecologische zorg nodig hebben, worden sinds begin april gehouden in HMC Antoniushove. Patiënten kunnen hier terecht voor het eerste polikliniekbezoek tot en met de operatie, bestraling of chemokuur. Zij krijgen ook hun nazorg in deze gastvrije omgeving.

De polikliniek Gynaecologie bevindt zich op de begane grond. Het telefoonnummer is 088 979 24 22.

HMC ontvangt belangrijk kwaliteitskeurmerk

Donderdag 16 maart kreeg HMC het kwaliteitskeurmerk voor zorginstellingen, het NIAZ-accreditatiebewijs, officieel uitgereikt.

De NIAZ-accreditatie is een belangrijk kwaliteits label binnen de ziekenhuiszorg. Hiermee toont HMC aan dat de veiligheid van patiënten, medewerkers en bezoekers is gewaarborgd, er sprake is van verantwoorde zorg en dat voortdurend wordt gewerkt aan verbetering van zorg en dienstverlening. HMC Antoniushove, HMC Bronovo en

HMC Westeinde beschikten afzonderlijk al vanaf 2004 over dit keurmerk. We zijn er trots op dat we zo kort na de fusie met dit hernieuw-de keurmerk voor HMC al kunnen laten zien dat we werken als één organisatie, gericht op zorg van hoge kwaliteit. Op alle locaties van HMC werd de officiële uitreiking gevierd.

3juni 2017 | Samen

Page 4: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

Nieuw bij HMC:immunotherapie voor

patiënten met long- of nierkankerSinds 1 maart 2017 heeft HMC toestemming om immunotherapie te

geven aan bepaalde patiënten met long- of nierkanker.

Bij deze therapie krijgt de patiënt medicijnen die het afweersysteem van het lichaam stimule-ren om kankercellen op te ruimen. De behan-deling is bedoeld voor patiënten met long- of nierkanker die ongeneeslijk ziek zijn en na falen van eerdere anti-tumorgerichte behandelingen. De behandeling wordt gegeven in HMC Antoniushove.

Longkanker heeft helaas een slechte prognose: veel patiënten genezen niet. Landelijk gezien zijn er veel ontwikkelingen bij de behandeling van longkanker. Er komen bijvoorbeeld steeds nieuwe medicijnen beschikbaar en ook immuno-therapie wordt vaker ingezet. Bij een deel van de patiënten kan immunotherapie de ziekte een tijd lang afremmen of tot stilstand brengen. De arts neemt een biopt uit het lichaam om vast te stellen of de patiënt gebaat is bij immuno-therapie.

Alle zorg op één locatieDe zorg voor patiënten met kanker is gecon-centreerd in HMC Antoniushove. Hier worden alle behandelingen uitgevoerd: chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en nu ook immunotherapie. In HMC Antoniushove is een

team van medische specialisten werkzaam dat gespecialiseerd is in oncologische behande-ling met immunotherapie. Dit team bestaat uit longartsen, oncologen, oncologieverpleegkundi-gen en gespecialiseerde poli-assistentes. Maar ook huidartsen en maag-darm-lever-artsen die bekend zijn met de mogelijke bijwerkingen van immunotherapie zijn hierbij betrokken. Patiën-ten zien gedurende het hele traject vertrouwde zorgverleners en kunnen snel terecht als ze vragen hebben. HMC werkt op het gebied van longkanker samen met het VU medisch centrum (VUmc) uit Amsterdam en op het gebied van nierkanker met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uit Leiden.

Voorwaarden voor immunotherapieOm immunotherapie te mogen aanbieden, moet een ziekenhuis voldoen aan de voorwaarden van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en Nederlandse vereniging van Medische Oncologie (NVMO). Zo moet het ziekenhuis onder meer een multidisciplinair overleg voeren, aan wetenschappelijk onderzoek doen en een minimum aantal patiënten per jaar behandelen. HMC voldoet aan deze voorwaarden.

Gratis EHBO-dozen voor sportclubsHMC heeft veel expertise op het gebied van sportletsels. Om sportclubs in de regio Den Haag te ondersteunen bij de behande-ling van sportletsels heeft HMC een EHBO-doos gemaakt die we een jaar lang gratis bijvullen. In de doos zitten bijvoorbeeld cold packs. Ook zijn er twaalf EHBO-video’s gemaakt waarin een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio ontvingen eind mei deze EHBO-doos van HMC.

Het is belangrijk dat de eerste behandeling bij een sportblessure effectief is. Met deze EHBO-dozen en filmpjes wil HMC de eerste hulp ter plaatse op de sportclub verbeteren. Mocht een sportclub acute zorg nodig hebben, dan kunnen zij 24 uur per dag 7 dagen per week terecht bij de nieuwe, zeer moderne Spoedeisende Hulp van HMC Bronovo. Hier zijn speciale faciliteiten voor patiënten met een sportblessure. Ook biedt HMC gespecialiseerde zorg voor sporters op de polikliniek Sportgeneeskunde. Zij kunnen bij de sportartsen terecht voor een snelle diagnose, doeltreffende behandeling, preventief advies en sportkeuringen.

HMC-sportarts Robert van Oosterom (links) overhandigt een EHBO-doos aan Jan de Best, vrijwilliger bij de Haagse voetbal-, cricket- en hockeyclub HBS-Craeyenhout

4 Samen | juni 2017

Page 5: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

Huidkankerdag trekt veel jongerenZaterdag 20 mei was een zeer drukbezochte Huidkankerdag in HMC Antoniushove. Dermatologen Manon van der Vegt en Nadia Shadid zagen ruim 45 mensen op het speciale inloopspreekuur. Opvallend was dat veel jonge mensen het spreekuur bezochten.

Naast het controleren van verdachte plekjes lieten Van der Vegt en Shadid de bezoekers ook zien hoe ze zelf hun huid kunnen controleren, informeerden over zonprotectie en gaven advies wanneer patiënten contact moeten zoeken met de huisarts.

Huidkanker staat in de top 3 van veelvoorkomende kankersoorten en blijft nog steeds stijgen. De verwachting is dat 1 op 5 mensen er in zijn leven mee te maken krijgt.

HMC heeft in HMC Antoniushove en HMC Westeinde een polikliniek verdachte plekjes waar mensen in principe binnen een week na verwijzing terecht kunnen.

De Huidkankerdag is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereo-logie.

Agenda huisarts

15.06 Nascholing Allergie bij kinderen HMC Bronovo

07.09 Nascholing Thorax diagnostiek HMC Antoniushove18.09 Doktersassistenten

Symposium HMC Westeinde 21.09 Doktersassistenten

Symposium HMC Antoniushove

26.10 Nascholing Oncologie HMC Antoniushove

07.12 Filmavond HMC Westeinde

Voor uitgebreidere en de meest actuele informatie verwijzen we u naar de website: www.haaglandenmc.nl/verwijzers.

Agenda patiënt

29.06 Informatieavond Bevallen HMC Westeinde 29.06 Inloopmiddag voor mannen met

prostaatkanker HMC Antoniushove

03.07 Informatieavond Bevallen HMC Bronovo

07.08 Informatieavond Bevallen HMC Bronovo31.08 Inloopmiddag voor mannen met

prostaatkanker HMC Antoniushove

04.09 Informatieavond Bevallen HMC Bronovo04.09 Workshop Look Good Feel Better HMC Antoniushove07.09 Informatieavond Bevallen HMC Westeinde13.09 Inloopochtend voor borstkanker-

patiënten HMC Antoniushove

10.10 Informatieavond over borstkanker HMC Antoniushove11.10 Inloopochtend voor borstkanker-

patiënten HMC Antoniushove26.10 Inloopochtend stomadragers HMC Antoniushove

Oktober is de nationale maand waarin aan-dacht wordt besteed aan borstkanker. Binnen HMC organiseren we diverse activiteiten rondom dit thema.

Voor uitgebreidere en de meest actuele informatie verwijzen we u naar de website: www.haaglandenmc.nl.

Nieuwe specialisten Mevr. E.M.S. Stoop

MDL-arts Mevr. A. Jochems

internist-oncoloog Dhr. A. Kurvers

neuroloog Dhr. D.J. van der Heijden

cardioloog Mevr. dr. C.N. Gali

anesthesioloog Dhr. dr. A. Al-Saraf

anesthesioloog Mevr. C.C. de Ridder - de Wit

KNO-arts Mevr. dr. E. Kusters

laboratoriumspecialist klinische chemie Dhr. D.T. Nguyen

plastisch chirurg Dhr. T.A.J. Urlings

radioloog

Vertrokken specialisten Dhr. R. Huijgen

plastisch chirurg Dhr. R.J. Schimsheimer

neuroloog Dhr. J. Becker

KNO-arts Mevr. dr. E. Peeters

neuroloog Dhr. H. Willemsen

anesthesioloog

Dermatoloog Manon van der Vegt onderzoekt een verdacht plekje

5juni 2017 | Samen

Page 6: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

urol

ogie

Snel door de HMC Niersteenstraat

HMC helpt ruim 900 patiënten per jaar van nier- en blaasstenen af. Tussen naar de huisarts strompelen en steenvrij zijn, zit over het alge-meen één werkweek.

• De huisarts vermoedt nierstenen en verwijst door naar HMC.

• In een van de HMC locaties wordt binnen 24 uur een CT-scan gemaakt. Zo’n scan kost weinig tijd en laat haarscherp zien waar de steen zit en hoe groot die is. De stralingsdosis is laag, en contrastvloeistof is niet nodig.

• Heeft de steen het geschikte formaat, dan kan een patiënt binnen enkele dagen met de niersteenvergruizer behandeld worden.

• Is de steen (of stenen) te groot of te hard, dan is een operatie nodig. Er worden per week twee OK-plekken vrij gehouden voor acute niersteenpatiënten.

Snel van helse pijn af

HMCNiersteenstraat Een niersteenaanval komt vaak volkomen onverwacht en is zeer pijnlijk. “Ik heb vrouwelijke patiënten gehad die nog liever een kind baren”, zegt uroloog Maxime Kummeling. Van zo’n niersteen ben je dus liefst zo snel mogelijk verlost. In de HMC Niersteenstraat kan dat binnen een week.

“Dankbaar werk”, zegt uroloog Gerard van der Wielen. Hij werkt twee jaar in HMC met als hoofdtaak de Niersteenstraat, bedoeld voor

mensen met acute koliekpijn die hoogstwaarschijnlijk door een niersteen wordt veroorzaakt. “We helpen hen in korte tijd van vreselijke pijn af. En zeker met de vergruizer doen we dat met relatief weinig ongemak.”

In de HMC Niersteenstraat verwijderen urologen steentjes uit nier en urineleider op vier manieren:

1. NiersteenvergruizerAls de steentjes niet te klein of te groot zijn – minimaal 3 millimeter, maximaal 1 centimeter doorsnee – en goed zichtbaar zijn met röntgen of echo, kan een patiënt meestal binnen twee werkdagen terecht bij de niersteen-vergruizer. Op deze bank moet de patiënt ongeveer drie kwartier liggen terwijl met geluidsgolven, dwars door de huid en spieren heen, de niersteen aangepakt wordt. Als het goed gaat, valt de niersteen in gruis uiteen en plast de patiënt dat gruis de dagen daarna er zelf uit. Pijnloos is het niet helemaal, maar na de sessie is het meestal ook echt gedaan.

Het apparaat staat in HMC Westeinde en draait twee keer per week. Uroloog Maxime Kummeling: “Veel ziekenhuizen huren zo’n apparaat, en wij hebben er zelf een. Daardoor behandelen we zo snel.”

De controles vóór en na vergruizing kunnen op alle drie de locaties.

2. Ingreep zonder snijdenZijn het meer steentjes, zijn ze te hard om te vergruizen of is de vergruizing niet gelukt, dan gaat de uroloog naar binnen. Met een flexibele camera via de urineleider: uretero-renoscopie. Vervolgens wordt de steen met een

6 Samen | juni 2017

Page 7: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

laser vergruisd. Kummeling, vijf jaar uroloog en ervaren in steenchirurgie: “Met die laser ga je op zoek naar de bes-te hoek en de juiste dosis: het is precisie- en geduldwerk.”

Deze ingreep kan in HMC Antoniushove en HMC Westeinde.

3. Operatie met snijdenAls de stenen te groot zijn, maakt de uroloog een klein gaatje in de zij en prikt de nier aan. Óf, en dat is een nieuwe methode die de urologen in het HMC toepassen, zo’n operatie wordt gelijktijdig met een utero-renoscopie gedaan. Dan staan er dus twee urologen aan de opera-tietafel. Kummeling: “Handig wanneer we meer stenen tegelijk moeten rooien.”

Deze operatie kan alleen in HMC Westeinde.

4. JJ-stent plaatsenAls de steen in de urineleider ligt, plaatst de uroloog een zogenaamde JJ-stent, om te voorkomen dat de steen de nier afsluit. Deze zorgt dat de urine altijd door kan lopen, én – heel belangrijk – dat de patiënt geen koliekpijn meer heeft.

“Veel ziekenhuizen huren zo’n apparaat, en wij hebben

er zelf een”

“Goedemorgen. Waarmee kunnen we u helpen?”

Sinds eind mei is de nieuwe HMC-website online en presenteert HMC zich ook in de digitale wereld met één gezicht. De website is makkelijk te bekijken op

tablet of smartphone.

Patiënt centraal“Goedemorgen, waarmee kunnen wij u helpen?” Deze vraag staat centraal op de homepage van de website. Met een keuzemenu kan de bezoeker snel zijn weg vinden naar de informatie die hij nodig heeft. Ook een vernuftige zoekmachine en een overzicht met links naar veel gezochte onderwerpen geven de bezoeker snel houvast. Op elke pagina staan bovendien knoppen naar pagina’s met bijvoorbeeld informatie voor wie een afspraak wil maken of een vraag heeft. Elk specialisme heeft een eigen pagina. Hier leest u bijvoorbeeld welke behandelingen het specialisme biedt en onze specialisten stellen zich hier voor. Ook handige informatie als tele-foonnummers en de route naar de polikliniek staat hier overzichtelijk gepresenteerd.

VerwijzersBelangrijke informatie voor verwijzers is verzameld onder de knop Verwijzers, te vinden op de homepage. Hier vindt u belang-rijke informatie over diagnostiek en behandeling. Bijvoorbeeld informatie over aanvragen bij de afdelingen Klinische Chemie, Medische Microbiologie, Nucleaire Geneeskunde en Pathologie en

een link naar ZorgDomein. Ook kunt u zich hier aanmelden voor de online HMC-nieuwsbrief voor verwijzers.

BlogNieuw op de website is het blog HMC Zorgt. In deze blogs behandelen we onderwerpen die interessant kunnen zijn voor alle inwoners van Haaglanden. Zo geeft verpleegkundige Monique Boon tips aan zwangere vrouwen die willen stoppen met roken en vertelt oncologisch chirurg Onno Guicherit over deelname aan het bevolkingsonderzoek voor borst-kanker. Wie geen blog wil missen, kan HMC volgen op Twitter en Facebook.

Nu ook online één gezicht met nieuwe website

7juni 2017 | Samen

Page 8: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

De De top specialistische neurochirurgen neuro-chirurgen van Neurospine behandelen patiënten met laagcomplexe wervelkolomaandoeningen

die vaak voorkomen: nek- en rughernia’s, stenose en spondylose. “Binnen een week zien wij een patiënt, mét verwijzing en recente MRI-scan, op onze polikliniek. Daarna staat binnen twee weken de operatie gepland.” Dat is het streven van neurochirurg dr. Mark Arts en zijn collega’s. “De vele patiënten en de lange wachttijden waren een logistiek probleem dat we nu met Neuro spine oplossen.” Focuscentra zoals deze zijn er meer, zoals de Bergmankliniek of Nedspine. “Prima hoor, we bijten elkaar niet, omdat zulke klinieken alleen maar gezonde mensen behandelen. Wij kunnen iedereen opereren. Te zwaar, diabetes, hartkwalen of hoogbejaard? We werken in een ziekenhuis en voor een dergelijke complexe patiënt reserveren we zonodig een IC-bed. Ons tweede voordeel is dat we altijd vlakbij zijn; je kunt in je ‘eigen’ ziekenhuis worden gezien en geholpen.”

Zelfde zenuwhaakjesIedere neurochirurg draait per week één dag Neurospine- polikliniek en doet één volle dag Neurospine-operaties. Zij volgen allemaal hetzelfde protocol: chirurg A doet exact hetzelfde als chirurg B. Het maakt niet uit in welk zieken-huis er wordt geopereerd want in elke operatiekamer ligt exact hetzelfde instrumentarium: van zenuwhaakjes tot zuigjes. Iedere chirurg heeft een hoofdziekenhuis en een tweede ziekenhuis. Arts: “Als vakgroep werken we in negen verschillende ziekenhuizen, binnen die huizen is neurochirurgische zorg verdeeld naar zwaarte-categorie. We bekijken voor iedere patiënt waar deze het beste be-handeld kan worden. Uiteraard is er niet overal hetzelfde OK-team, maar dat is ook niet echt nodig. Veel belangrij-ker is de motivatie van zo’n team. Dat ze het leuk vinden en bereid zijn nog even door te werken als daarmee alle geplande operaties van die dag gedaan zijn.”

neur

ochi

rurg

ie Neurospine: focus op wervelkolom

In HMC Antoniushove huist sinds februari Neurospine – een samen werkings­verband van negen neurochirurgen die zich focussen op klachten aan de wervelkolom. Hernia, stenose, spondylose: patiënten kunnen binnen een week een eerste afspraak maken op een van onze poliklinieken. Operaties vinden voor patiënten van HMC altijd plaats in HMC Antoniushove.

Neu

roch

irurg

Mar

k A

rts

8 Samen | juni 2017

Page 9: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

Lopend onderzoekVeel patiënten van Neurospine doen desgevraagd mee met wetenschappelijk onderzoek. Dat betekent dat ze na hun operatie vragen lijsten invullen en, als het onderzoek daarom vraagt, een paar keer per jaar foto’s van hun rug laten maken. Twee voorbeelden van lopend onderzoek waar het Neuro-spine-team en patiënten aan meewerken: een behandeling van nekhernia’s met ‘kooitjes’ (cages) in de nek. De proefcages voor dit onderzoek worden gemaakt met een 3D-printer, op maat voor de individuele patiënt. Voor mensen met spon-dylose wordt onderzocht of minimaal invasieve technieken beter zijn dan de standaardoperatie, waarbij wervels worden vastgezet met schroeven en staven.

BereikbaarheidDe polikliniek van Neurospine in HMC is bereikbaar via 088 979 70 07, maandag tot en met vrijdag van 08.00-16.30 uur, [email protected].

GroeimarktOm de efficiëntie te verhogen, werken de Neurospine- chirurgen nauw samen met neurologen. “Binnenkort willen we een gezamenlijke polikliniek starten; neurolo-gen zien het snelst of iemand wel of geen operatie nodig heeft. Wij hebben zo meer tijd om datgene te doen waar we voor opgeleid zijn: opereren.” Logistiek en efficiën-tie staan voorop, dus wordt een patiënt niet altijd door dezelfde chirurg geopereerd als met wie hij kennis heeft gemaakt op de polikliniek. Volgens Arts vinden de meeste patiënten dat geen probleem. “Wij hebben allemaal veel ervaring met deze operaties, en onze patiënten willen graag snel van hun klachten af. Ze zijn tevreden, dat krijgen we terug. Onze medische zorg is goed, en als mens zijn we stuk voor stuk praktisch ingesteld en heel toegan-kelijk; geen uit de hoogte-gedoe. Een minpuntje: hebben we patiënten eenmaal geopereerd, dan vinden sommige verwijzers dat onze terugkoppeling wat beter kan. Gaan we aan werken.”

Acute tandartsservice buiten kantooruren

Heeft een patiënt buiten kantoor-uren een acuut tandheelkundig probleem? Bijvoorbeeld een afgebroken tand of kies of een opgezwollen wang door een ont-steking? Attendeer hem of haar op de Tandarts Spoedgevallen-dienst Haaglanden (TSH) in HMC Westeinde.

Deze is van start gegaan op 1 maart. Iedereen met acute tandheelkundige klachten kan hier op doordeweekse dagen terecht tussen 17.00 en 23.00 uur. In het weekeinde zijn patiënten welkom van 12.00 tot 23.00 uur. Altijd zijn een tandarts en tandartsassistent aanwezig.

De nieuwe service is een samen-werking tussen de TSH en HMC. De TSH bestaat uit een groep tandartsen die zijn aangesloten bij de Haagse Tandheelkundige Vereniging. HMC is er trots op als toonaangevend acuut centrum in de regio Haaglanden nu ook spoedzorg te bieden bij acute tandheelkundige problemen.

De spoeddienst is te bereiken via het spoednummer 070 311 03 05.

“De vele patiënten en de lange wachttijden waren een logistiek probleem dat we nu

met Neurospine oplossen”

9juni 2017 | Samen

Page 10: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

Sinds mei zijn op de SEH van HMC Westeinde in de avonduren een psychiatrisch verpleegkundige en een arts of arts-assistent psychiatrie van Parnas-

sia aanwezig. Volgens hoofd SEH Frans de Voeght is dat uniek in Nederland. “Psychiatrie en somatiek zijn vaak twee aparte werelden met behoorlijke drempels ertussen. Terwijl bij een patiënt die in de war is lang niet altijd dui-delijk is of de klachten lichamelijk, psychiatrisch of allebei zijn. Wij halen de drempel tussen psychiatrie en somatiek weg. De psychiater kan de patiënt al zien terwijl wij nog met een lichamelijke behandeling bezig zijn. We zoeken parallel naar een diagnose en besparen daardoor tijd.” HMC-psychiater Ferdi Balk: “We zijn erg blij met de pilot. De werkwijze sluit goed aan bij de manier waarop wij psy-chiatrische patiënten overdag helpen op de SEH.”

Minder onrustHet aantal psychiatrische patiënten dat de SEH van HMC Westeinde bezoekt, is in het afgelopen jaar met 17% gestegen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die een zelfmoordpoging hebben gedaan of dreigen dat te doen, om verslaafden die veel drugs hebben gebruikt of om mensen die psychotisch zijn en agressief. Het is zowel in het belang van de patiënt als van de omgeving op de SEH om hen snel te helpen: een psychiatrisch patiënt is vaak onrustig en de hectiek op de SEH is dat ook. Dat versterkt

elkaar. Parnassia-psychiater Bastiaan van der Hoeven: “Het risico op agressie neemt af, doordat we eerder ingrij-pen. Een patiënt kan eerder naar huis als dat mogelijk is, of krijgt eerder medicijnen en wordt eerder opgenomen.” De samenwerking met HMC past in de wens van Parnassia om patiënten sneller te helpen. “Dat kunnen we bereiken door ze naar ons toe te laten komen: op de SEH. De SEH wordt zo een plaats waar zowel mensen met urgente somatische als met psychiatrische klachten snel en goed geholpen worden. Wij hopen ook dat dat destigmatise-rend werkt.”

Goed evaluerenNa afloop van de pilot volgt een evaluatie. Daarbij wordt gekeken naar de tevredenheid van medewerkers, patiën-ten en familieleden, maar ook naar het proces en de doorlooptijden. Als het aantal psychiatrische patiënten op de SEH toeneemt, is het bijvoorbeeld belangrijk dat zij vervolgens snel terecht kunnen op een bed in een psychi-atrisch ziekenhuis. In 2018 moet een plan gereed zijn voor een intensieve samenwerking tussen HMC en Parnassia. De Voeght: “In de toekomst gaat HMC de hulp voor psychi-atrische patiënten die een suïcidepoging hebben gedaan mogelijk concentreren in HMC Westeinde. Wij bouwen daar nu veel expertise mee op.”

Psychiatrische patiënten sneller geholpen

Psychiatrische patiënten moeten op de Spoedeisende Hulp (SEH) vaak lang wachten. Om dit te verbeteren startten HMC en de crisisdienst van Parnassia begin mei een pilot. ZonMW stelt hiervoor geld beschikbaar.

Voor de huisartsDe verwijsroute blijft tijdens de pilot hetzelfde als gebruikelijk: bij spoedeisende psychiatrische problematiek kan de huisarts de crisisdienst bellen. Die laat vervolgens weten of de patiënt bezocht wordt of dat hij terecht kan op de SEH. In de toekomst komt er mogelijk een directe verwijsroute. Van der Hoeven: “Dat is onze wens. Wij vinden het belangrijk dat huisartsen psychiatrische patiënten zien als iedere andere patiënt en ook voor hen een regierol vervullen.”

acut

e zo

rg

V.l.n.r: psychiater Ferdi Balk van HMC, Frans de Voeght, zorgmanager SEH van HMC Westeinde, Yvette Malle, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, Bastiaan van der Hoeven, psychiater Parnassia, Sylvie Westland, manager bedrijfsvoering acute keten Parnassia

10 Samen | juni 2017

Page 11: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

De Sportcampus is een centrum à la Papendal, maar dan voor zowel breedte- als topsport én voor onder-wijs. In het centrum wordt volop samengewerkt

door veel verschillende partijen, zoals de gemeente Den Haag, de sportopleidingen HALO van de Haagse Hogeschool en Sport en Bewegen van ROC Mondriaan die zich in het centrum vestigen, fysiotherapeuten en de HMC-artsen. De Sportcampus, die op 17 en 18 juni geopend wordt, heeft onder andere een topsporthal, zes beachvolleybalvelden en acht gymzalen.

SamenwerkingVoor de medische zorg vestigt B&B Healthcare er een over-koepelend sportmedisch centrum. Fysiotherapeut Wouter van Beek (naast Sander Brok de andere B in de naam) vertelt: “In deze praktijk gaan wij als fysiotherapeuten samenwerken met de sportartsen en orthopeden van HMC, Vitae diëtetiek en Toughminds sportpsychologen. Want als je als sporter door een blessure opeens niet meer kunt sporten zoals je gewend was, moet je niet alleen revalideren, maar kun je vaak ook hulp gebruiken om je eetpatroon aan te passen en op psychologisch gebied om je erop in te stellen dat je opeens lange tijd niet meer mag sporten.”

HuisartsDe praktijk van B&B Healthcare is straks zeven dagen in de week geopend. Van Beek: “Dus als je op zaterdag bij het voetballen geblesseerd raakt, kun je op zondag al bij ons op consult. Wij nemen dan zo nodig contact op met de huisarts en zorgen ervoor dat je dezelfde week nog een afspraak hebt bij de sportarts of orthopeed. Zo willen we ook aan de breedtesporter topsportzorg bieden.”De orthopeden en sportartsen van HMC zullen in ieder ge-val twee dagen in de week in de Sportcampus spreekuur houden. “We betrekken altijd de huisarts bij de behande-ling”, vertelt Van Beek. “Maar zodra er een operatie nodig is, is de orthopeed de hoofdbehandelaar en leveren wij al-leen de fysiotherapeutische faciliteiten.” In de Sportcam-pus beschikt B&B Healthcare namelijk over een uitgebrei-de trainingsruimte met test- en onderzoeksapparatuur, bijvoorbeeld voor een inspanningsonderzoek.

Topsportzorg ook voor breedtesporters

De nieuwe Sportcampus van Den Haag ligt prachtig te glimmen in het Zuiderpark. Niet alleen de sporters staan te trappelen om het sportcentrum in gebruik te nemen, ook de fysiotherapeuten van B&B Healthcare kunnen niet wachten om samen met de sportartsen en orthopeden van HMC hun nieuwe praktijk daar te betrekken.

AfspraakVan Beek: “Iedere sporter met een blessure kan zelf een afspraak bij ons maken en krijgt altijd binnen 24 uur een eerste consult. Voorlopig is de praktijk open van 07.30 tot 20.00 uur. Na de zomer breiden we dat uit tot 22.00 uur. Daarnaast gaan we ook de zorg uitbreiden naar revalida-tie bijvoorbeeld na een nieuwe heup, en beweegzorg voor niet-bewegers, beide in samenwerking met HMC.”

B&B Healthcare opent in de nieuwe sportcampus de zeven-de vestiging. Andere praktijken bevinden zich in Den Haag, Voorburg en Gouda.

“Iedere sporter met een blessure kan zelf een afspraak bij ons maken en krijgt altijd binnen 24 uur een eerste consult”

sam

enw

erki

ng

11juni 2017 | Samen

Page 12: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

HMC Meerdaagse in Vaals

12 Samen | juni 2017

Page 13: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

Ruim honderd huisartsen en specialisten namen deel aan het afwisselende programma. Naast medisch inhoudelijke onderwerpen was er ook aandacht was voor de afspraken tussen de eerste en tweede lijn en voor de mogelijk-heden om de continuïteit van zorg te verbeteren. Het programma was dit jaar geaccrediteerd met twaalf punten voor zowel huis-artsen als specialisten.

InnovatieInnovatie kwam veel aan de orde. Hendrik Verschuur, KNO-arts en voorzitter van het HMC Innovatie-platform: “Binnen het platform werken we aan het vormgeven van de zorg van de toekomst. We zijn constant op zoek naar innovaties voor de patiënt en verwijzer. Hierbij kijken we niet alleen naar hoe we zaken beter kunnen regelen, maar ook hoe het anders kan. Het gaat dan bijvoorbeeld om innovaties van technische aard, zoals het gebruik van implantaten in de oogheelkunde. Maar ook om procesinnovaties zoals het organiseren van meekijkconsulten op het gebied van cardiologie en gezamenlijke spreekuren van orthopeden en huisartsen. Regel-matig houden wij bijeenkomsten waarbij ook huisartsen aanwezig zijn om nog meer innovatieve ideeën te verzamelen en verder te onderzoeken.”

EnergieJacqueline Zinkweg en Annelies Oudshoorn, huisartsen in Voor-

schoten. hechten veel waarde aan innovatie. Oudshoorn: “Nog afgezien van het feit dat stilstand tot achteruitgang leidt, is innove-ren ook erg leuk en geeft het veel energie!” Zinkweg vult aan: “We proberen steeds nieuwe dingen te omarmen omdat we voorop willen lopen. Zo zijn we al een tijd geleden begonnen met digitale innova-ties als het online inschrijven en afspraken maken, e-consulten en het inzien van het eigen medisch dossier door patiënten. Daarnaast gebruikt onze praktijkondersteu-ner huisartsenzorg ggz e-health-programma’s die goed worden gewaardeerd. Wij zijn ook zeer geïnteresseerd in zorgvernieuwing die leidt tot anderhalvelijns zorg.”

GezelligheidDe HMC Meerdaagse wordt door huisarts en specialist zeer gewaar-deerd vanwege de prima balans tussen nascholing en gezelligheid. Deze dagen lenen zich dan ook erg goed om de relatie tussen huisartsen en specialisten te verdiepen.

HMC Meerdaagse 2018In september beginnen de voor-bereidingen voor het inhoudelijke programma van 2018 (woensdag 11 t/m vrijdag 13 april). Heeft u ideeën en/of suggesties voor onderwerpen? Neem dan voor vrij-dag 1 september contact op met het verwijsteam van HMC via 088 979 27 90 of e-mail [email protected]

HMC Meerdaagse in VaalsOp 5, 6 en 7 april organiseerde HMC de jaarlijkse Meerdaagse

voor huisartsen en specialisten uit de regio Haaglanden. Het nascholingsprogramma vond dit keer plaats op het

landgoed van kasteel Vaalsbroek in het historische Vaals.

KNO-arts Hendrik

Verschuur

13juni 2017 | Samen

Page 14: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

neur

o-on

colo

gie HMC erkend als landelijk

expertisecentrum voor gliomen

Eind 2015 werd HMC voorlopig voor een jaar erkend als landelijk expertise­centrum voor gliomen. Eind maart 2017 verlengde minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) deze benoeming officieel tot april 2022. Een glioom, een kwaadaardige hersentumor die in de hersenen zelf ontstaat en niet door uitzaaiing van tumorcellen uit een ander lichaamsdeel, komt voor bij minder dan 1 op de 2.000 mensen en behoort daarmee tot de zeldzame ziekten.

Team

land

elijk

exp

ertis

ecen

trum

voo

r glio

men

. Op

de tr

ap (i

n w

itte

jas)

pro

f. dr

. Mar

tin T

apho

orn

14 Samen | juni 2017

Page 15: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

Het landelijk expertisecentrum voor gliomen van HMC hoort thuis in het rijtje van ruim 70 ‘expertisecentra

voor zeldzame ziekten’ die VWS in Neder-land heeft aangewezen. HMC is een van de veertien niet-academische ziekenhuizen met een landelijk expertisecentrum, wat de benoeming extra bijzonder maakt.

Eigen onderzoekProf. dr. Martin Taphoorn, neuro-oncoloog in HMC en hoogleraar neuro -oncologie in het LUMC, leidt het centrum voor neuro-oncologie in HMC. Jaarlijks ontvangen hij en zijn team meer dan 100 nieuwe glioompatiënten, grotendeels uit een gebied van Haarlem tot Delft en van Gouda tot Vlaardingen. “Eigen onderzoek initiëren en uitvoeren, naast par-ticiperen in studies met andere instellingen, is een van de belangrijkste criteria voor de VWS-erkenning”, zegt Taphoorn. “Momen-teel lopen er diverse multicenter studies naar nieuwe medicijnen in samenwerking met de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) in Brussel en/of de farmaceutische industrie. We doen onderzoek naar hoe je kunt meten of een neuro-oncologische behandeling zinvol is. Dat doen we aan de hand van uitkomstmaten die weergeven of een verandering in de gezondheidstoestand heeft plaatsgevonden.

Voorbeelden zijn kwaliteit van leven, veran-deringen in het optreden van epilepsie en veranderingen die in de loop van de tijd zichtbaar zijn via een MRI-scan. In onder-zoek naar de laatste levensfase van glioom-patiënten werken wij ook nauw samen met partners binnen en buiten Nederland.”

Grote onderzoekspopulatieTwee Europese subsidies (EORTC) die HMC samen met het VUmc kreeg, zijn mooie voor-beelden van uitkomstmaten: “Eén subsidie is voor het ontwikkelen van een nieuw meet-instrument voor het dagelijks functioneren van hersentumorpatiënten. De andere is het analyseren van alle verzamelde gegevens over kwaliteit van leven in grote Europese en internationale hersentumortrials. Dat gaat om gegevens van 5.000 tot 6.000 patiënten. Bij een zeldzame ziekte als het glioom is het lastig om een zo grote onderzoekspopula-tie te verkrijgen. Door al deze gegevens in Europees verband te combineren, kunnen we vraagstukken over kwaliteit van leven beter beantwoorden. Voor zover ik weet is dit de eerste studie op zo’n grote schaal.”

Particulier gefinancierd onderzoekOok particulieren financieren onderzoek van het centrum voor neuro-oncologie in HMC. Mike Antonissen, van de stichting Biking-

“We doen onderzoek naar hoe je kunt meten of een neuro-oncologische behandeling zinvol is”

Extra bijzonder: HMC is een van de veertien niet-academische ziekenhuizen met een landelijk expertisecentrum

4Braincancer, fietste in 2014 van Voorburg naar Rome en in 2016 van Voorburg naar Barcelona. Zo fietste hij ruim 29.000 spon-soreuro’s bij elkaar, bestemd voor onderzoek naar hersenkanker: “Martin Taphoorn heeft mij altijd goed behandeld en voorgelicht, en zijn onderzoekswerk rond kwaliteit van leven is belangrijk.” Het Team Westland, een organisatie die geld inzamelt voor (regionale) charitatieve instellingen en initiatieven die rechtstreeks of zijdelings verband houden met kanker of onderzoek naar kanker, doneerde in 2015 50.000 euro voor een onderzoek naar advanced care planning bij glioompatiënten. Taphoorn: “In dat onder-zoek bekijken we op welk moment in het behandelproces je het beste kunt bespreken welke zorg en behandeling een patiënt op termijn wel of juist niet wil. Zo’n gesprek moet niet te vroeg komen, maar bij te lang wachten, kunnen patiënten – juist door deze aandoening – niet meer zelf overzien wat de gevolgen van hun keuze zijn.” In 2017 schonk het team Westland 70.000 euro voor onder-zoek naar de beste behandeling van glioom-patiënten met een medicijn voor epilepsie.

Tourmalet bedwingenOp woensdag 21 juni gaan neuro-oncologen Taphoorn en zijn collega neuro-oncoloog dr. Johan Koekkoek de hoogste berg van de Franse Pyreneeën bedwingen, om geld op te halen voor kankeronderzoek en verbetering van de zorg voor mensen met kanker. Beide artsen doen voor het eerst mee met de jaarlijkse bergbeklimming van Team Westland; Taphoorn lopend en Koekkoek fietsend. Taphoorn: “Een paar jaar geleden ben ik via een patiënt met een hersentumor in contact geko-men met Team Westland en ik raakte onder de indruk van deze actieve club vrijwilligers. Er wordt heel veel geld binnengehaald, vorig jaar zes ton, en dat wordt breed besteed: aan onder-zoeksprojecten in Den Haag, Delft, Rotterdam

en Leiden, maar ook aan regionale initiatieven die heel direct verschil kunnen maken voor patiënten.” Zo wordt een hospice in Naaldwijk voorzien van nieuw meubilair en bekostigt de stichting speciale zwemlessen voor een jonge-tje dat doof is geworden door de behandeling van zijn hersentumor. “Zelf heb ik al een paar keer subsidie aange-vraagd bij Team Westland voor onderzoek, en dat overigens ook gekregen. Dat maakt het extra mooi om ook eens geld te kunnen ophalen.”

Taphoorn en Koekkoek gaan de Tourmalet op in een groep van 150 fietsers en 40 lopers. Ze leggen een afstand van 18 kilometer af tussen 700 en 2100 meter hoogte.

15juni 2017 | Samen

Page 16: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

Hij gaat na 31 jaar met pensioen, maar laat een bekwaam team van zes plastische chirurgen achter in HMC – en gaat zelf ook door met het

vervolmaken van hun vakgebied. Huijgen kijkt terug op decennia van chirurgische ontwikkelingen in het hand- en polsgebied en zijn inspanningen om de subspecialisa-tie grotere bekendheid te geven. “Handchirurgie is onder plastisch chirurgen een erkend subspecialisme, maar nog lang niet bij alle andere specialisten.”In principe werken traumatologen en orthopeden frequent samen met plastisch chirurgen. “Voor onze traumatologen heb ik respect; zij houden mensen in leven. Maar bij gekwetste handen en polsen – fracturen, pees- en zenuwletsel, weke delenletsel – moeten ze ons inschakelen. Want wij overzien het geheel.” Ook reuma-tologen en neurologen werken samen met handpols-chirurgen, bij operaties aan reumatische handafwijkin-gen en vergroeiingen.

Anatomische kennis“De kennis over de anatomie van de hand is de afgelopen decennia gelukkig toegenomen. Parallel daaraan hebben wij heel veel profijt gehad van technologische ontwikke-lingen als microscopie, CT-scanners, internet, MRI en echo.” Daarnaast benadrukt hij het belang van hand-

therapeuten. “Ik heb mijn hele werkzame leven met goede handtherapeuten kunnen samenwerken; dat is goud waard voor de patiënt. Fysiotherapeuten kunnen daar een aparte opleiding voor volgen. Ik geef daar ook onderwijs.”

ImagoPlastische chirurgie als geheel heeft een imagoprobleem, vindt Huijgen. “Hordes mensen denken dat het om bor-sten, billen en buiken gaat. Maar cosmetische chirurgie is maar 5 tot 10% van ons vak! De rest is reconstructie, bijvoorbeeld bij brandwonden of een ongeval. Vrijwel alle specialismen hebben iets met plastische chirurgie te maken.”Omdat HMC een van de grootste afdelingen voor Spoed -eisende Hulp van Nederland heeft, zijn de plastisch chirurgen intensief betrokken bij het herstel van lichaamsdelen na een ernstig ongeluk. Ook verrichten zij veel reconstructieve operaties bij patiënten met borstkanker en hoofd-halskanker. Huijgen heeft het volste vertrouwen in zijn opvolger, dokter Nguyen, en het huidige HMC-team van zes plasti-sche chirurgen. “Zelf wil ik graag verder met anderhalve-lijnszorg, en misschien in een handkliniek werken of waarnemen. Ik blijf ook collega’s visiteren, en ben actief bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.”

Plastisch chirurgen met hand/pols-expertise in HMC

Het plastische chirurgie-team van HMC is in 2015 gegroeid van vier naar zes plastisch chirurgen, waarvan drie (Bardoel, Tan en Willems) met voornamelijk hand/polschirurgie als subspecialisme.

Het team:• mw. dr. J.W.J.M. Bardoel• Th. Nguyen• L.T. Tan• dr. R. de Vreeze• mw. K. Wehrens• dr. W. Willems

Dit team is 24/7 beschikbaar. Een patiënt wordt zoveel mogelijk door één en dezelfde chirurg gezien en geopereerd (als er meerdere operaties nodig zijn, wat vaak het geval is bij hand/pols-chirurgie). Tegelijkertijd heeft de patiënt zes dokters; een behandelplan is nooit gebaseerd op de mening van één arts, maar op de inzichten van alle teamleden. Om de lijnen kort te houden – onderling, met patiënt en met huisarts – benut het team digitale communicatie zoveel mogelijk. De afdeling is bereikbaar via 088 979 44 99.

Plastisch chirurg Huijgen draagt volwassen vakgebied over

Handen zijn ons belangrijkste instrumentarium. Trauma’s, vergroeiingen of afwijkingen hebben grote gevolgen, en repareren is tijdrovend, complex en specialistisch werk voor plastisch chirurgen. Handpolschirurg drs. R.E.F. Huijgen over de voortdurende vervolmaking van zijn vak.pl

asti

sche

chi

rurg

ie

16 Samen | juni 2017

Page 17: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

Even wennen: aanmelden bij een zuil

In HMC Bronovo staan sinds begin juni aanmeldzuilen bij alle poliklinieken.

Patiënten melden zich met hun patiëntenpas bij de zuil en de specialist

weet direct dat ze binnen zijn. De aanmeldzuil betekent vooral snellere

doorstroming en meer privacy voor de patiënt.

Omdat het voor iedereen even wennen is, zo’n nieuwe manier van aanmelden, staan vrijwilligers klaar voor wie een helpende hand nodig heeft. Marijke van der Vijver is een van de gastvrouwen die patiënten ontvangt bij de allereerste aanmeldzuil bij de Focuskliniek Orthopedie. “Aanmelden is eenvoudig, het gaat eigenlijk vanzelf.” Van der Vijver legt uit hoe het aanmelden gaat. “Ik check eerst of de patiënt een afspraak heeft. Is dat allemaal in orde, dan houdt de patiënt zijn pas voor het scherm. Vervolgens verschijnt er een aantal vragen, zoals over MRSA. Na beantwoording komen de gegevens van de patiënt in beeld en is hij aangemeld. De arts of assistent weet direct dat de patiënt binnen is.” Van der Vijver helpt bij het aanmelden, maar heeft geen inzicht in de patiëntgegevens.

Vriendelijke ontvangstSophie de Widt van 11 jaar is zojuist de polikliniek binnenge-komen voor een klein onderzoek. Haar moeder Julie is vooral de hartelijke ontvangst opgevallen. “We zijn bijzonder gastvrij welkom geheten en prettig geholpen bij het aanmelden. De digitalisering maakt het allemaal makkelijker, en het wordt er zeker niet onpersoonlijk van.” Van der Vijver vult aan: “Mensen komen hier natuurlijk vaak al wat nerveus binnen. Ik ben een vast gezicht bij de zuil. En geef ze ook nog een kopje koffie.”

Nieuw in HMC Zorgapp: galblaasverwijdering

Handig: de HMC Zorgapp geeft de patiënt in woord en beeld infor-matie over onder meer zijn ziekte en behandeling. Onlangs is een vierde behandeling toegevoegd: de galblaasverwijdering. De app maakt duidelijk wat gal en gal-stenen zijn, hoe de voorbereiding op de operatie verloopt, wat de ingreep inhoudt en hoe het herstel thuis gaat.

De gratis HMC Zorgapp is ook te gebruiken voor patiënten die een knie- of heupprothese of voorste kruisbandreconstructie krijgen. De patiënt kan operatiedatum en eventuele andere afspraken

invoeren en krijgt berichten die helpen bij de voorbereiding op en het herstel na de ingreep. Zo krijgt de patiënt bijvoorbeeld informatie over wanneer hij moet stoppen met medicijnen en wanneer hij hulpmiddelen in huis moet halen. Filmpjes laten zien hoe de opname verloopt en welke oefeningen de patiënt na de ingreep moet doen. Patiënten beoordelen de HMC Zorgapp positief: ze geven gemiddeld een 8,4.

De HMC Zorgapp is gratis te downloaden via de Google Play Store of de Apple App Store.

HMC Chatapp: antwoord op vragen aan het ziekenhuis

“Hoe zat het ook alweer met nuchter blijven voor de operatie?” “Biedt HMC thuisdialyse?” “Hoe is de parkeergelegenheid bij HMC Bronovo?” Deze en andere vragen kunnen patiënten en bezoekers nu op elk moment online stellen via de HMC Chatapp.

24/7 dienstverleningVeel patiënten hebben een vraag als ze thuis zijn en de polikliniek niet bereikbaar is. Zij kunnen die vragen nu dag en nacht stellen en krijgen als het mogelijk is direct, maar uiterlijk binnen 24 uur ant-woord. De HMC Chatapp voldoet

aan alle regelgeving op het gebied van privacy. Persoonlijk medisch advies wordt niet gegeven via de HMC Chatapp omdat er chattend geen behandelovereenkomst kan worden aangegaan. Mensen die medische vragen stellen, worden doorverwezen naar de juiste hulpverlener. Uiteraard blijft HMC ook bereikbaar voor mensen die telefonisch of via de website vragen willen stellen.

De HMC Chatapp is gratis te downloaden via de Google Play Store of de Apple App Store.

17juni 2017 | Samen

Page 18: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

Toen in de 32e week de vliezen van Caroline Verweij (24) braken, moest zij natuurlijk naar het zieken-huis. Al snel werd duidelijk dat de toestand stabiel

was, maar verscherpt toezicht bleef wenselijk. Gelukkig voor Caroline, die zich verder prima voelde, begon HMC in mei net de proef met thuismonitoring, zodat ze veel sneller naar huis kon. Daar maakte ze dagelijks zélf een cardiotocografie (CTG) om de weeën activiteit en de hart-slag van haar baby te controleren.

Weinig training nodig“Er is weinig training nodig”, vertelt Caroline. “In het ziekenhuis werd om de paar uur een CTG gemaakt, dus ik wist al waar je die banden met het meetinstrumentje om je buik moet plaatsen. Daarna word je als het ware vanzelf door het CTG-programma geleid dat je ziet op de bijgele-verde tablet. Je kunt gewoon niets fout doen.” Ze lacht. “Of vergeten. Dat is wel zo prettig voor een zwangere

vrouw.” Ruim een half uur na de meting stuurt ze een e-mail met het CTG-bestand, haar bloeddrukwaarden en temperatuur ter beoordeling naar het Thuismonitoring-team. “Een uur later belt de specialistisch verpleegkundi-ge met de resultaten en een keer per week komt ze langs.”

Dagelijks contact“Het gaat om patiënten die anders dagelijks klinisch gecontroleerd, dus opgenomen zouden moeten worden”, aldus HMC-gynaecoloog Kim Boers. Bijvoorbeeld als er minder leven voelbaar is, als de vrouw eerder een kind tijdens de zwangerschap verloor of als er sprake is van groeivertraging. “Tijdens de proef is er dagelijks contact en komt de verpleegkundige een keer per week langs, maar in principe is het op afroep.” Huisbezoek blijft belangrijk, stelt Boers. “Kleine nuances ziet een verpleeg-kundige toch beter aan het bed, maar met thuismonito-ring is langdurige ziekenhuisopname vaak niet nodig.”

Opname overbodig: zwangere vrouwen maken thuis hartfilmpje

In alle rust, in de eigen omgeving de geboorte van een kind afwachten, óók bij een ‘risicozwangerschap’. De pilot Thuismonitoring stelt zwangere vrouwen in staat zelf thuis hun baby in de gaten te houden.

verl

osku

nde

18 Samen | juni 2017

Page 19: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

Zelf baby uit buik tillenBegin maart heeft een moeder voor het eerst in HMC haar baby uit haar buik getild tijdens de keizersnee. Daarmee had het ziekenhuis de primeur in de regio Haaglanden.

In sommige landen kunnen moeders de gynae-coloog al langer assisteren bij de keizersnede. De term hiervoor: maternal assisted c-section. In Nederland werd deze mogelijkheid voor het eerst geboden in het Utrechtse Diakonessen-huis: op 1 maart. “Ik dacht: dat kunnen wij ook”, zegt gynaecoloog Kim Boers van HMC.

“Normaal geef ik de pasgeboren baby aan de verpleegkundige en die legt het kind bij de moeder op de borst. Bij deze bevalling leidde ik de handen van de moeder naar de baby. Ik vond het zelf heel bijzonder en iedereen was er ook erg van onder de indruk.”

Boers vervolgt: “Voor ons was het eigenlijk een kleine aanpassing van de gezinsvriendelijke (‘natuurlijke’) keizersnede, die we al jaren in HMC doen. Deze nieuwe manier past in de verdere ontwikkeling van deze operatie en onze gezinsgerichte zorg.”

Primeur in de regio Haaglanden

Zwanger en stoppen met rokenVeel zwangere vrouwen proberen te stoppen met

roken. De Rijksoverheid is een campagne begonnen om hen hierbij te helpen.

Ziet u als zorgverlener vrouwen die in verwachting zijn en de risico’s van (mee)roken wensen te vermijden? Wijs hen op de nieuwe website www.helpeenstopper.nl. Op deze website is ook informatie te vinden voor zorgverleners. Hoe kan bijvoorbeeld de huisarts, verloskundige of kraam-verzorgende bijdragen aan een rookvrije start voor kinderen?

Monique Boon is verpleegkundige bij de polikliniek ‘Op Komst’ van HMC en werkt mee aan de campagne. Zij geeft nuttige tips aan zwangere vrouwen die willen stoppen met roken.

Afgelopen jaar heeft Monique 38 zwangere rokers begeleid. Van deze 38, heeft zij er 20 kunnen helpen om volledig te stoppen met roken. 13 zwan-geren zijn zwaar geminderd. Een hele prestatie. Monique legt uit waarom zij zich hier zo voor inzet: “Dat roken slecht is weet iedereen. Maar veel mensen zijn zich nog niet bewust van de gevolgen die sigaretten hebben op ongeboren kindjes. Zo heeft een baby van een rokende moeder meer kans op aangeboren afwijkingen, vroeggeboorte, een te laag geboortege-wicht en gedragsproblemen op latere leeftijd. Ik wil mensen helpen inzien dat stoppen daarom essentieel is. Ook erken ik hoe moeilijk stoppen is en zal daarom nooit met een wijzend vingertje te werk gaan. Ik wil coachen, op maat. Want iedereen is anders. En iedereen stopt anders.”

Op vrijdag 10 februari lanceerde staatssecretaris Martin van Rijn bij HMC Westeinde de nieuwe campagne voor zwangere vrouwen met als bood-schap: ‘Help haar stoppen. Help een stopper stoppen’.

De tips van Monique om met roken te stoppen zijn onder andere te vinden op de nieuwe website van HMC in het blog HMC Zorgt: www.haaglandenmc.nl/hmc-zorgt

“Ik wil coachen, op maat. Want iedereen is anders. En

iedereen stopt anders”

Foto

met

dan

k aa

n de

Rijk

svoo

rlich

tings

dien

st

19juni 2017 | Samen

Page 20: Uroloog Maxime Kummeling: over de HMC Niersteenstraat: “In … · 2017-09-05 · een sportarts van HMC de meest voorkomende sportblessures behandelt. Twintig sportclubs uit de regio

Wat? Een tillift voor patiënten met een heupfractuur. Waar? Op de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Bronovo. Hoe werkt het? Aan het plafond van de traumakamer, de acute kamer en drie behandelkamers hangt sinds kort een plafondlift. Het juk van de lift wordt bevestigd aan de mat waarop de patiënt ligt. Zo kan de patiënt gemakkelijk verplaatst worden van de brancard van de ambulance naar de röntgen- doorlaatbare brancard van het ziekenhuis en vervolgens naar het bed. Waarom zijn de liften bijzonder? Bijzonder is de samenwerking met de ambulancedienst. De ambulancebroeders leggen de patiënt thuis of op de plek van het ongeval al op een tilmat die bestemd is voor éénmalig gebruik. Deze mat blijft bij de patiënt. Wat zijn de voordelen? Dankzij de wegwerpmat hoeft de patiënt op de SEH niet overgetild te worden. Dat is comfortabeler voor de patiënt. De tillift maakt het minder zwaar voor medewerkers. Vroeger waren vijf personen nodig om een patiënt te verplaatsen. Nu kan één persoon in principe het werk doen. Hoe gaat het verder? De wegwerpmatten zijn op proef. Aan het eind van de proefperiode worden de resultaten geëvalueerd. Tot nu toe is iedereen enthousiast. Als de evaluatie positief is, dan kan HMC ze breder inzetten: bijvoorbeeld op de IC of de OK.

inst

rum

enta

rium