Top Banner
www.umea.se/kommun En tidning om och för Umeå kommuns förskolor. Oktober 2017. Från bönhus ll inspirerande förskola sidan 3-5 Annika psar sidan 7 Dans, skapande, film och teater sidan 8 Umeå förskola
5

Umeå förskola - umea.se · är det ingen tvekan om. Men att göra om det gamla bönhuset till en inspire-rande plats för förskolebarn var en utmaning. Huset är i två våningar

Jul 06, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Umeå förskola - umea.se · är det ingen tvekan om. Men att göra om det gamla bönhuset till en inspire-rande plats för förskolebarn var en utmaning. Huset är i två våningar

www.umea.se/kommun

En tidning om och för Umeå kommuns förskolor. Oktober 2017.

Från bönhus till inspirerande

förskolasidan 3-5

Annika tipsarsidan 7

Dans, skapande, film och teater

sidan 8

Umeå förskola

Page 2: Umeå förskola - umea.se · är det ingen tvekan om. Men att göra om det gamla bönhuset till en inspire-rande plats för förskolebarn var en utmaning. Huset är i två våningar

På våra 85 kommunala förskolor och hos våra 40 dagbarnvårdare går 5 490 barn. Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som går hos oss. Det ger goda förutsättningar och inspiration att lära sig – hela livet.

Våra förskolor håller hög kvalité, vilket bland annat visar sig i förskole-enkäten där trygghet och trivsel får högstpoäng (96% respektive 97%). 90% av vårdnadshavarna kan också tänka sig att rekom-mendera förskolan till andra.Personalen är kunnig och engagerad och vi har en högreandel utbildade förskollärare än i landet som helhet.

Gediget kvalitetsarbeteI förskolan pågår ett gediget kvalitetsarbete. Förskolo-nas kvalitetsrapporter visar på en rad framgångsrikaområden där personalen är stolta och nöjda med sin verksamhet. Men personalen ser också områden som behöver utvecklas när gäller förutsättningar och sin egen organsation, planering och kompetens.

Fler antal barnDen nya befolkningsprognosen som kom i mars innebär

att vi kommer att ha betydligt fler förskolebarn än enligt tidigare beräkningar. Fram till 2028 kommer antaletbarn att öka med cirka 1700 barn vilket motsvarar 115 avdelningar. Det är positivt att Umeå växer, men också en stor utmaning att bygga i kapp så att alla barn kan få plats i förskolan. Att bygga nya förskolor tar tid. Projekte-rings- och byggtid är minst tre år, därför sätter vi nu upp paviljonger på Tomtebo, Berghem och Böleäng, totalt 12 avdelningar.

Nya förskolorPå förskolan Lundagård på Ålidhem öppnade sex avdel-ningar under sommaren. En av avdelningarna är finsk-språkig. I september öppnade Nordstjärnan fyra avdelningar idet nya samverkanshuset på Mariehem. I samverkans-huset finns förskola och äldreboende under samma tak,vilket ger unika möjligheter till samverkan både mellanpersonalen och mellan barn och äldre. Det ska bli spännande att följa det arbetet.

Tack och välkommenJag vill också passa på att tacka all personal för ett fantas-tiskt jobb och hälsa nya medarbetare varmt välkomna.

Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör

Barns lärande börjar i förskolan!

Från bönhus till inspirerande

förskola

Från bönhus till inspirerande

förskola

Förskollärarna Emma Purhonen och Sara Forsberg trivs i den nya lärmiljönbland barn, pärlor och klossar. Foto: Fredrik Larsson

Page 3: Umeå förskola - umea.se · är det ingen tvekan om. Men att göra om det gamla bönhuset till en inspire-rande plats för förskolebarn var en utmaning. Huset är i två våningar

När man kliver in i Flurkmarks förskola kan man inte annat än att dra efter andan och överväldigas av alla intryck. Av ljuset och rymden. Färgerna och formerna. Det öppna, men också det intima. Att förskolan jobbar Reggio Emilia-inspirerat är det ingen tvekan om.

Men att göra om det gamla bönhuset till en inspire-rande plats för förskolebarn var en utmaning. Huset är i två våningar och de äldre barnen,3-5 år, håller till på bottenvåningen som är större och öppnare.1-3-åringarna har sin avdelning en trappa upp där det är intimare och inte lika många intryck.

Nyttjar hela rummetPersonalen hämtade kunskap från utbildningar och kurser om Reggio Emilia. Att inspirera barnen och kunna erbjuda skapande och konstruktion i hela rum-met var en av utgångspunkterna när förskolan skulle inredas. Här finns massor av material att jobba med från pär-

lor och makaroner till löv och lego. Alla material är utvalda för att vara hållbara och mycket hämtas också från naturen. Materialen ska stimulera de 100 språ-ken och det ska finnas ett brett utbud, vilket också knyter an till läroplanen.– När barnen skapar eller konstruerar finns inget rätt och fel, för oss är det processen som är det viktiga. Utmaningen när man har så här mycket material framme är att lära barnen att plocka undan efter sig innan man påbörjar något nytt, säger förskolläraren Sara Forsberg.

Kreativ lärmiljöBåde barn och personal trivs i den kreativa lärmiljön som hela tiden utvecklas efter barnens intressen och behov.– Det har varit ett hårt jobb för hela arbetslaget för att få det som vi ville ha det, men så här i efterhand har det helt klart varit värt det, vi är supernöjda. Även om man inte har tillgång till något gammalt bönhus kan man göra mycket med materialval och indelningen i rummet så vi hoppas att vi kan inspirera andra, säger Sara Forsberg.

1

2

4

3

5

1

24

3

5

Här är det uppdukat så att barnen kan utforska hös-ten. Emmett provar sig fram bland annat genom att trycka med äpplen.

Konstnärens Yayoi Kusamas fascination för prickar inspirerade både barn och personal till kreativt skapande.

På den övre våningen håller barn i åldern 1-3 år till. Här är rummen mindre, materialen och valmöjlig-heterna färre och det är lätt att känna sig trygg här.

Materialvalen är viktiga. De ska vara hållbara och gärna från naturen som den här borgen.

Även om rummet är stort och öppet finns många ställen att krypa undan på. Här konstrueras både bilar och flygplan.

Page 4: Umeå förskola - umea.se · är det ingen tvekan om. Men att göra om det gamla bönhuset till en inspire-rande plats för förskolebarn var en utmaning. Huset är i två våningar

Praesent imperdiet ullamcorper ullam-corper. Praesent imperdiet ullamcorper ullamcorper. Praesent imperdiet ullamcor-per ullamcorper.

Funktionsprogram för förskolanFörskolans miljö kan öppna oändliga möjligheter. Den påverkar människors sätt att vara, lära, mötas, kommunicera, röra sig och leka. Miljön i förskolan ska vara både funktionell och säker. Förskolorna ska också utformas så att ett gott smittskydd möjliggörs.Hur en förskola utformas har stor inverkan på de aktivi-teter och den verksamhet som bedrivs där.

Inför uppförandet av en ny förskola, eller vid ombygg-nation, finns ”Funktionsprogram för förskolan” som beskriver vad som avses med ändamålsenliga lokaler och utemiljö. Funktionsprogrammet fungerar som ett styrdokument och ett underlag för kommunikation

mellan de människor som berörs vid utformande av för-skolan; vid beställning, planering, utformning, upphand-ling och uppförande av lokaler ämnade för förskolans verksamhet.

Funktionsprogrammet kommunicerar värden, funk-tioner och målsättning med den verksamhet som bedrivs på förskolan och är samtidigt ett komplement till Fastighets projekteringsanvisningar.

”Rum som byggs för små barn ger dem en livssfär där de ska

mogna och utvecklas. Vuxna har ett stort ansvar för vad

de delar med sig av sin syn på omvärlden med dessa rum.”

Gunilla Lundahl, Hus och rum för små barn

Ideán erbjuder verksamhetsutveckling till förskolor genom bland annat genom utbildning, processled-ning för pedagoger och förskolechefer, utveckling av lärmiljöer samt upplevelser för barn.Ideán arbetar genomgående med inspiration häm-tad från Reggio Emilia tillsammans med läroplan för förskolan och utgår från en människosyn och en syn på lärande som bygger på en övertygelse om att alla människor föds intelli-

genta och nyfikna med en längtan och vilja att lära och växa. På Idéan är estetiken, sinnena, skapan-det, fantasin och förnuftet nödvändiga förutsätt-ningar för lärande.

Målet är att utmana och inspirera pedagoger att göra det möjligt för barn att få vara sitt bästa jag!

Läs mer på www.umea.se/idean

Idéan utmanar och inspirerarBenny Dahlberg, pedagogista Idéan

Boktips!Bockarna Bruse börjar skolan Björn F Rörvik och Gry MoursundBockarna Bruse ska börja skolan och dom får den superbästa läraren Hari-anne. Hon är både smart och snäll. Barnen är

också schyssta och tycker det är spännande med tre nya elever i klassen.

Så blir lilla bocken Bruse kissnödig och måste gå på toa. De andra bockarna får följa med. Men toan är läskig. Lättare att kissa utomhus som vanligt. På blommorna. Dom blir upptäckta och måste till nya rektorn. För att få en utskällning. Gissa vem det är?

Den ofantliga Rosabel Malin Kivelä och Linda Bondestam Rosabel är ett drott-ningpaket, en gnister-raket och ett språng! I drömmen. Men vaknar i lerpölen, i hemmaspiltan hos Margaret. De andra

hästarna vill tävla med Rosabel men hon river allt. Hennes ben är för korta för

banan. ”Tung och fet! Tung och fet! Smidig som en död manet! sjunger hästarna. Är du en häst eller ett svin? Jag är en PONNY! Och. Hovar är till för att ANVÄNDAS vrålar Rosabel och försvinner. Långt bort från alla. Hur ska det gå?

Spännande projekt?Har ni ett spännande projekt, ett nytt arbetssätt eller nya material som ni jobbar med på på er förskola - mejla lite bakgrundsinfo till [email protected] - så kanske det kan bli en artikel i nästa nummer av Förskolan.

Tidningen är producerad av Umeå kommun.

Oväder Tuvalisa Rangström och Clara Dackenberg”Ibland måste man själv blåsa bort, för att hitta det som är försvunnet”. Småsnår skälver. Morrhår darrar. Tussen har tappat sin vante och i skogen blåser det upp till storm. Tus-

sen letar överallt. Ovädret är redan större än hela skogen och det är omöjligt att leta när

allt blåser omkring. Tussen burrar upp sig och skriker. Ovädret ylar. Tussen utmanar. En spännande bok med magiska illustrationer om bort-tappade saker och upphittade grejer.

En robot ramlar ner! Ingrid FlygareEn morgon ramlar en robot med stor smäll rakt i Vegas sandlåda. Inget händer. Är den död? Vega vågar ändå trycka på robotknappen och den oranga roboten sätter sig upp och säger – Jag är FI-XI med robotröst. Jag fixar

saker. Vi kan leka och bygga något säger Vega. Det är roboten bra på.

Och snabb. Tillsammans bygger de en enorm trädkoja som kan ses ändå från rymden. Vännen Valdo, morsan och brorsan blir sjukt impade. Fin fantasti med skruv.

Annika Edlund, flerfaldigt prisbelönt barnbibliotekarie på Grubbebiblioteket tipsar om:

Naturskolan nominerad För andra året i rad är Naturskolan i Umeå en av de nominerade till Unesco-Japanpriset. Ett pris som går till en verksamhet som arbetat framgångsrikt med lärande för hållbar utveckling.

” Deras upplevelsebaserade arbetssätt innebär att relationer skapas, till både människor och miljöer vilket bidrar till en större förståelse för en hållbar utveckling och arbetet med de globala målen.”

Page 5: Umeå förskola - umea.se · är det ingen tvekan om. Men att göra om det gamla bönhuset till en inspire-rande plats för förskolebarn var en utmaning. Huset är i två våningar

grupper som har lång resväg eller av andra anledningar har svårt att ta sig till stadens kulturarenor. Idag får inte alla sökande plats på det program de ön-skar sig. Då kan det vara bra att veta att Kultur i skolan så långt det är möjligt försöker göra en rättvis fördelning utifrån den tillgängliga statistiken. En förskola som inte tagit del av kulturutbudet på länge har alltid förtur.

En investering för framtidenI skrivande stund lägger barnkulturkonsulenterna sista handen vid vårens program för Kultur i skolan. Runt Lucia publiceras utbudet på hemsidan. Där kan man läsa mer om varje programpunkt, hitta praktisk informa-tion om arrangemangen och kontaktuppgifter till Kultur i skolan. Intresseanmälan görs direkt på hemsidan. I år är sista anmälningsdag den 12 januari 2018. Därefter tar ett intensivt arbete vid för att så långt det är möjligt fördela platserna enligt de sökande förskolornas behov och önskemål. Varför ska man då anmäla sig till Kultur i skolan? Anna Berge menar att det är en investering för verksamheten och för barnens framtid att ta del av kultur tillsammans. – Att uppleva kultur tillsammans med barn, och att låta barnen uppleva kultur med varandra, skapar en fantas-tisk gemenskap, säger Anna Berge. Bara utflykten i sig kan vara ett äventyr. Vi får ofta höra från förskolorna som deltagit på något av våra arrangemang att besöket levt kvar i lekar och samtal långt efteråt.

www.umea.se/kommun

Kultur i skolan är Umeå Kommuns utbud för förskola och grundskola. Varje termin presenterar Kultur i sko-lan ett rikt och kvalitativt kulturutbud som är kost-nadsfritt för för- och grundskolan att delta i: konst, musik, dans, teater och kulturhistoria.

I höst fick kulturprogrammet en riktig rivstart i och med Fruktivalen – en barnkulturfestival för barn i åldrarna 2-9 år som pågick under några intensiva dagar i septem-ber och besöktes av 700 barn som dansade, skapade, filmade och såg på teater. Anna Berge är en av barnkulturkonsulenterna som job-bar med Kultur i skolan. – Vi vill skapa magi i barnens vardag, säger Anna Berge. Men lika viktigt är det att sänka trösklarna till kultur-institutionerna. Vi arrangerar på flera ställen: Väven, biblioteken, Norrlandsoperan. Det är fantastiskt att se barn inta staden och göra kulturens rum till sina egna.

Möte med det lokala kulturlivetKultur i skolan vill möta läroplanens mål om att ge barn möjlighet att lära känna sin närmiljö och få bekanta sig med det lokala kulturlivet. Utbudet över läsåret är varierat för att kunna täcka in alla åldrar och möta behovet av att ta del av en mångfald kulturuttryck på egna villkor. Att erbjuda föreställningar och kulturarrangemang som kan komma till förskolan är till exempel viktigt för de

Dans, skapande, film och teater