Top Banner
2011. június 11. XXI. évfolyam 11. szám Szentendrei olvasnivaló, kéthetente Ára: 95 Ft Kültéri burkolatok 2. old. Üres a civil kerekasztal 3. old. Döntés és következmény 4.old. Ki fizeti a ...? 5. old. Az igazi alma mater 6-7. old. Fröccs kalauz 8. old. Győzött a magyar srákány 9. old. Magyar világbajnok 12. old. Meddig? 12. old. Gyöngyszem... Sokan és szívesen nevezik (nevezték) Szent- endrét a Dunakanyar gyöngyszemének. Távol- ról, a magasból talán még mindig annak látszik (Ady: „Még felülrõl nézve megvolna az ország...“). Az Új Szentendrei Hírlap ebben a sorozatában olyan „gyöngyszemeket“ mutat be, melyek csak közelrõl láthatók és bizony, hamis gyöngyök. Kinyit? Nem nyit ki? Idén senki sem jelentkezett a Pap szigeti strand működtetésére kiírt pályázatra, ami nem meglepő, hiszen az önkormányzat a jó szándékon és a bíztatáson kívül semmivel sem kíván (tud?) segíteni. Kinyit-e mégis? - erről és a Pap sziget fejlesztéséről a 12. oldalon olvashatnak. Nem kocka a kő Teljesen leállta a Belváros (egy részének) újra kövezése. A miértről közleményt adott ki a Polgármesteri Hivatal. A válasznak szánt írás azonban újabb kérdéseket vet fel, melyeket megpróbálunk mi feltenni. Közben nyílt levéllel jelentkezett egy utazásszervező cég is, jelezve, veszélybe kerül- het még a mostani, átmenő turizmus is Szen- tendrén. Összeállításunk a 2. oldalon. Érettségi, 60 éve Nemrég meghívót hozott a posta, a 60 éve a Ferences Gimnáziumban érettsé- gizettek osztálytalálkozójára hívtak meg ben- nünket. Ezen ugyan nem tudtunk részt ven- ni, de a gimnázium első éveiről, az 50-es évek hangulatáról és a folytatásról az egyik jubiláló „diákkal”, Czibulka Gyulával (Cz) és egy tanárral, Fekete Lászlóval, András Atyá- val (A) beszélgettünk, aki 1992-től 2007- ig a gimnázium igazgatója volt. Nehéz időkről, elsősorban az 50-es évekről folyt a szó, de számukra derűs volt a visszaemlékezés, bizonyítva, az öröm nem- csak a külső körülményekből fakad. (Riportunk a 6-7. oldalon.) Görzenál Tavaly, a választások előtt kétszer is átadták. Szép! Termál víz van, de kinyit-e a strand?
12

Új Szentendrei Hírlap 2011.06.11.

Mar 11, 2016

Download

Documents

Szentendre NET

Szentendrei olvasnivaló, kéthetente
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Új Szentendrei Hírlap 2011.06.11.

2011. június 11. XXI. évfolyam 11. szám

S z e n t e n d r e i o l v a s n i v a l ó , k é t h e t e n t e Ára: 95 Ft

Kültéri burkolatok2. old.

Üres a civil kerekasztal3. old.

Döntés és következmény4.old.

Ki fizeti a ...?5. old.

Az igazi alma mater6-7. old.

Fröccs kalauz8. old.

Győzött a magyar srákány9. old.

Magyar világbajnok12. old.

Meddig?12. old.

Gyöngyszem...Sokan és szívesen nevezik (nevezték) Szent-

endrét a Dunakanyar gyöngyszemének. Távol-ról, a magasból talán még mindig annak látszik(Ady: „Még felülrõl nézve megvolna azország...“). Az Új Szentendrei Hírlap ebben asorozatában olyan „gyöngyszemeket“ mutatbe, melyek csak közelrõl láthatók és bizony,hamis gyöngyök.

Kinyit? Nem nyit ki?Idén senki sem jelentkezett a Pap szigeti

strand működtetésére kiírt pályázatra, aminem meglepő, hiszen az önkormányzat a jószándékon és a bíztatáson kívül semmivelsem kíván (tud?) segíteni. Kinyit-e mégis? -erről és a Pap sziget fejlesztéséről a 12.oldalon olvashatnak.

Nem kocka a kőTeljesen leállta a Belváros (egy részének)

újra kövezése. A miértről közleményt adottki a Polgármesteri Hivatal. A válasznak szántírás azonban újabb kérdéseket vet fel,melyeket megpróbálunk mi feltenni. Közbennyílt levéllel jelentkezett egy utazásszervező

cég is, jelezve,veszélybe kerül-het még amostani, átmenőturizmus is Szen-tendrén.

Összeállításunka 2. oldalon.

Érettségi, 60 éveNemrég meghívót hozott a posta, a 60

éve a Ferences Gimnáziumban érettsé-gizettek osztálytalálkozójára hívtak meg ben-nünket. Ezen ugyan nem tudtunk részt ven-ni, de a gimnázium első éveiről, az 50-esévek hangulatáról és a folytatásról az egyikjubiláló „diákkal”, Czibulka Gyulával (Cz) ésegy tanárral, Fekete Lászlóval, András Atyá-val (A) beszélgettünk, aki 1992-től 2007-ig a gimnázium igazgatója volt.

Nehéz időkről, elsősorban az 50-esévekről folyt a szó, de számukra derűs volt avisszaemlékezés, bizonyítva, az öröm nem-csak a külső körülményekből fakad.

(Riportunk a 6-7. oldalon.)

GörzenálTavaly, a választások előtt kétszer is

átadták. Szép!

Termál víz van, de kinyit-e a strand?

Page 2: Új Szentendrei Hírlap 2011.06.11.

2011. június 11. 2 Szentendrei

„A belvárosi rehabilitációs munkálatok a 3épületben ( MűvészetMalom, Fő tér 12. -Vendégház és Dumtsa 22. – TDM iroda ) azelőzetes terveknek megfelelő ütemezésben ha-ladnak. A mindenki által nagyon várt és szemelőtt lévő kültéri kőburkolat lerakása azonbanmég várat magára – előre láthatólag június má-sodik hetéig – mivel a múlt hét hétfőnmegérkezett kőszállítmány a helyi átvétel és el-lenőrzés ellenére ismételten nem ütötte megazt a minőségi szintet, melyet a kivitelező elfo-gadhatónak tart. Ezért gyors intézkedés után –a kivitelező cég vezérigazgatója személyesenutazott a helyszínre - új szállítmány érkezésérevárnak, és az előzetes egyeztetések alapján akőlerakást a Fő téren kezdik majd, hosszabbí-tott munkaidővel és nagy létszámú kivitelezőicsapattal. Ezúton is kérjük minden lakos, helyivállalkozó türelmét és megértését, hiszen mind-annyiunk érdekében kívánjuk jó minőségűkövek felhasználásával széppé és nem utolsó-sorban kényelmesen járhatóvá tenni a belvárosmegújuló közterületeit.”

Fentieket az önkormányzat hivatalos hon-lapja közli. Valóban, immár – ünnepélyesen– felszedve a régi kockakő, összesöpörtek, el-

simítottak, levonultak. Pedig egyszer márelkezdték lerakni, mint erről, fotóval együtt,egy hónappal ezelőtt beszámoltunk. A múltheti tehát már a második alkalmatlan szállít-mány volt.

Néhány kérdés azért ide kívánkozik.A közlemény azt sugallja (…a kivitelező cég

vezérigazgatója személyesen utazott a hely-színre…), hogy az ÉPKAR a felelős. Így van?

Ki kötötte és miről szólt a „kockakő be-szerzési” szerződés? Mi hiányzott a műszakitartalomból, az, hogy kocka, vagy az, hogykő?

Milyen árgarancia van és mire szól?Ki fizet kötbért, kinek, mennyit, ha fizet?Végül: Miért kínlódunk megint kockakő-

vel, amikor annyi jobb és szebb lehetőségvan? Valóban a „művész lobbi” erőltette?

Közben a Magyar Utazásszervezők ésUtazásközvetítők Szövetsége nyílt leveleSzentendrén többekhez, így szerkesztősé-günkbe is eljutott, közöljük.

Tisztelt Polgármester Úr!A magyarországi beutaztató irodák

nevében fordulok Önhöz az alábbi prob-lémával:

Közismert, hogy Szentendre a Budapestrelátogató külföldi turisták körében rendkívülnépszerű, szinte nincs olyan csoport,melynek programjában ne szerepelne egyszentendrei kirándulás. A turisták felkeresik amúzeumokat, éttermeket, kávézókat,ajándéktárgyakat vásárolnak a helyi kisüzletekben, tehát igen sok pénzt hagynak avárosban.

Az utóbbi hetekben sajnos egyre több beu-taztató iroda és idegenvezető jelezte Szövet-ségünk felé, hogy a Főtér átépítése miattszinte megközelíthetetlenek a látnivalók,egyes éttermek, a turisták csak szűkös,palánkok által körülvett területen botorkál-hatnak. A tér felújítása természetesen örven-detes dolog, azonban a vendégek azt látják,hogy a lezárt területen nem történik semmi.Idegenvezetők, akik sokat járnak Szentend-rére, elmondták, hogy a felújítási munka márhosszabb ideje szünetel, ennek ellenére alezárás nem szűnik meg.

Az ilyen jelenségek sajnos nagyon ártanaka turizmusnak, egyes külföldi partnerek, akikegész évben folyamatosan hoznak Ma-gyarországra csoportokat, jelezték már, hogyha rövid időn belül nem rendeződik ahelyzet, azaz Szentendre látnivalói megközelít-hetetlenek maradnak, törlik a kirándulást azév további részére a programból, mivel azilyen kirándulás csak reklamációkat ered-ményez a vendégek részéről.

Fentiek alapján tisztelettel kérem, hogyszíveskedjenek az építkezést lehetőség szerintfelgyorsítani és idegenforgalmi szakmáttájékoztatni, mikorra várható a befejezés.

Budapest, 2011. június 1.Üdvözlettel

Molnár Gabriella s.k. Elnök

Magyar Utazásszervezők ésUtazásközvetítők Szövetsége

Nem tudjuk felmérni, valós veszély-e,hogy kikerülhet Szentendre a szokásos turistakínálatból, de biztos lennének más, dunaka-nyari városok, melyek szívesen a helyünkbelépnének.

Összeállította: H. G.

„Kültéri kőburkolatok lerakása”

Tele vagyunkMióta a Belvárosban kibővítették a fizető

parkoló zónát, a városrész szélén igencsaknehézzé vált a közlekedés. Korábban üresutcák váltak hirtelen egysávossá, vagy lefelé,vagy fölfelé lehet közlekedni pl. a Holdutcán, mint az egyik Kedves Olvasónk általbeküldött, hétköznap délelőtt készült fotónlátszik.

Erre persze még rátett egy lapáttal a je-lenlegi belvárosi felfordulás. Az meg különörömteli, hogy mostanában a rendőrség –és az önkormányzat térfigyelő kamerái - iséber szemmel figyelik a szabálytalanulparkolókat. És büntetnek, rendesen.

hapci

Page 3: Új Szentendrei Hírlap 2011.06.11.

Hírlap 3 XXI. évfolyam 11. szám

- A képviselő-testület lassan két évealkotta meg civil rendeletét. Mi a rendeletcélja, lényege?

- A szentendrei önkormányzat 2009őszén alkotta meg civil rendeletét. A céljaezzel az volt, hogy a városunkban működőegyházak és civil szervezetek, valamint Szent-endre Város Önkormányzata közöttiegyüttműködés formai kereteit rögzítse, ezenszervezetek véleményét, szakmai tapaszta-latát döntéseiben megjelentesse. Fontos sze-repet tölthet be ez a rendelet a támogatási éspályáztatási rendszerünk egységesítésében is.

De nemcsak az az információ fontos, amita civilek hoznak be a Városházára, hanem azis, amit ők visznek ki, bemutatva a pol-gároknak az egyes döntések okát és célját.

- A rendelet szerint a legfontosabb,„önkormányzat körüli” szervezet, a civilkerekasztal, lényeges jogosítványokkal.Miért a polgármester az elnöke?

- A rendelet alapvetően három pillérennyugszik: állampolgári tanácskozás, tanácsokés a döntéshozatalba bekapcsolódók.

A rendeletről 2009 októberében döntötta testület, ezzel egyidőben a felkészülés ismegkezdődött a civil referens kinevezésévelés a regisztrációkkal. Voltak olyan szer-vezetek, akik örömmel fogadták rendeletün-ket, de olyanok is, akik - vélhetően politikaicéllal - nehezményezték azt, hogy a civil ren-deletet miért az önkormányzat alkotja meg.

Egyébként a zárószavazás előtt kikértüktöbb országos civil szervezet véleményét,valamint helyi közösségek tanácsait is elfo-gadtuk, amit tudtunk be és építettünk.

Ennek ellenére ők úgy döntöttek, hogyalkotnak egy másik, a mienknél civilebb civilrendeletet.

Itt tartunk most, eltelt másfél év, mi vár-tunk tőlük egy anyagot, amit az általunk

alkotottal összevetve immár az összes szent-endrei civil szervezet támogatásával elindul-hat a munka.

Ez az együttműködés ifjúsági területen márelindult, a fiatalok megegyeztek közös cél-jaikban, elfogadásra került az ifjúsági kon-cepció, mellyel a korosztály képviselete biz-tosítva lesz ősztől az önkormányzatban,reméljük megegyeznek végre egymással acivil szervezetek is.

Azért tartjuk fontosnak, hogy a civilkerekasztalt – egyébként civil társelnökkel - apolgármester vezesse, mert a döntésekért afelelősséget a mindenkori városvezetés fogjaviselni.

- Mi történt létrehozása érdekében?Amennyiben a „civilek” nem tudnak meg-egyezni, sosem jön létre a kerekasztal?Hogyan tovább?

- Tavaly tavasszal Meszlényi Bodnár Zoltánvállalta ennek a folyamatnak a felgyorsítását.Ha ez őszre nem történik meg, akkor engemkért fel a Polgármester Úr, hogy tegyek megmindent azért, hogy majd két év után a civilrendelet végrehajtásra kerüljön.

Városunkban az országos átlaghoz képestnagyon sok szervezet, jól működő egyházvan. Ragaszkodunk hozzá, hogy avéleményük igen is jelenjen meg minél na-gyobb mértékben a döntéseinkben.

H. G.

Üres a civil kerekasztalBeszélgetés Tolonics Gyulával

E l h u n y t a kEgy olvasónk figyelmeztetett, hogy

elfelejtettük közölni az áprilisban elhuny-tak (eltemetettek) neveit. Most pótoljuk.

Szente Dénesné 83 év márc. 30.Kubinyi Bálint 79 év ápr. 5.Glotz Zoltán 81 év ápr. 7.Kapuvári Norbert 79 év ápr. 9.Csesznák Józsefné 82 év ápr. 10.László Sándor 80 év ápr. 15.Gerezsdi József 59 év ápr. 21.Juhász Sándor 79 év ápr. 26.Czikora Péter 65 év máj. 10.Csuka Antalné 86 év máj. 13.Moravecz Attiláné68 év máj. 12.Csizmadia János 74 év máj. 15.Balalik István 80 év máj 16.Csajka Gyula 89 év máj. 24.Horváth Jenőné 86 év máj. 24.Barancsi Bertalanné 81 év máj. 25.

Pilisszentlászló Község

pályázatot hirdet

jegyzői állásra.

Határidő: június 30.

További információ:

www.kozigallas.hu,

dr. Illés György polgármester

06 30 964 2732.

Keresztény filmnapokSzentendrén

Négy napon át 8 filmmel, 4 vendéggel éskiállítással várja az érdeklődőket 2011Pünkösdjén a szentendrei római katolikusegyházközség és a P’Art Mozi közös ren-dezvénye, a Nyisd ki a szemed! - keresztényfilmnapok.

Ez a rendezvény már nem az első alkalom,hogy értékvilágukban keresztény gondolato-kat rejtő vagy a keresztény világ kérdéseitfelvető filmek kerülnek az érdeklődők elé.

A vetítések között dokumentum- és játék-filmek egyaránt megtalálhatók. A csütörtökinapon egy francia tanyasi kisiskola hétköz-napjait vetítjük, középpontba állítva a kariz-matikus nevelőtanárt, a nyugdíj előtt állóGeorge Lopezt. Még aznap műsorra kerül avallásosságot körüljáró, sok kérdést ésvéleményt ütköztető Lourdes című film,amely 2010 nyarán a Velencei Filmfesztiváldíjazottja volt. A vetítést beszélgetés követiVedres Csaba, Szentendrén élő kántor,zeneszerzővel.

Pénteken este egy magyar dokumentum-film kerül vetítésre az egyházi iskolákbanmár sok helyen bevezetett szeretetszolgálattantárgyról. A miskolci Fényi Gyula JezsuitaGimnáziumban szerzett karitatív tapasztala-tokról a film után Hajnal Gergely rendezőmesél.

Szombaton Őrült szerelem címmel kerülbemutatásra az a dokumentumfilm, amely-ben római és görög katolikus papok szólnakpapi nőtlenségről és nősségről, és keresikközben a választ a kérdésre: miért megyvalaki papnak fiatalon a XXI. században. Avasárnapi zárónapon A zóna című mexikóifilm után Pigniczky Réka, amerikai magyarfilmrendező beszél Inkubátor című filmjéről.

(Heti Válasz)

Page 4: Új Szentendrei Hírlap 2011.06.11.

Beszélgető partnerünk dr. Dukai Miklósképviselő, a Jogi és Ügyrendi Bizottság el-nöke.

- 1979-ben, Kapuváron születtem, a győriCzuczor Gergely Bencés Gimnáziumbanérettségiztem, majd a Pázmány Péter Kato-likus Egyetemen szereztem jogász diplomát.A szakmámban dolgozom, a Közigazgatási ésIgazságügyi Minisztérium egyik háttér in-tézményénél, a Wekerle Sándor Alap-kezelőnél. Szentendrén a 9. számú (Pismányés Szarvashegy) egyéni körzetben választot-tak önkormányzati képviselőnek.

- Mikor érintette meg a politika?- Nagyon régen, talán az újság olvasói is

kétkedve fogadják, de hatodikos, hetedikeskoromban. Érdekelt, mi van a híradóban, deaz igazán nagy élmény Nagy Imre újrateme-tése volt. Emlékszem, szüleim, nagyszüleimmennyire felkapták a fejüket Orbán Viktorbeszédére, éreztük, itt valami történni fog.

- Szülei mivel foglalkoznak?- Édesapám már nyugdíjas, az érettségi

után helyezkedet el a GYESEV-nél (Győr –Sopron – Ebenfurti Vasút, a szerk.), onnan isment nyugdíjba. Végigjárta a ranglétrát, rak-tárosként, árupénztárosként kezdte és forgal-mi szolgálattevőként ment nyugdíjba. 57 –58 éves korában kellett megtanulnia nyolc-tíz szerelvény számítógéppel történőirányítását, követését. Édesanyám még aktív,a kapuvári Pátzay Pál Általános Iskolában, -ma már kistérségi iskola - iskolatitkár.

- Hogyan került Szentendrére?- Ide nősültem, feleségem Regős Orsolya,

gyógypedagógus. A családja régi szentendreicsalád. Feleségemnek két nővére van, ők is ésa szülők is a szentendrei Ferences Gimnázi-umban érettségiztek

- Ön vezeti a képviselő-testület Jogi ésÜgyrendi Bizottságát. Már képviselőkéntsem értettem, miként lehet jogi kérdések-ben szavazni? Ennyire tágak a jog határaivagy ennyire „széles” a demokrácia?

- Ez egy nagyon jó és izgalmas kérdés. Abizottságban hárman vagyunk jogászok. Sohasem a jogról döntünk, mert arról már dön-tött a jogalkotó. Az viszont joga az önkor-mányzatnak, hogy azokban a feladatokban,ügyekben, amelyeket kötelezően vagy akárönkéntes alapon ellát, a törvényi keretekközött szabadon mozoghasson. Bár máskénttűnhet, de sem a bizottság, sem a testületnem jogi kérésekben szavaz, hanem egyesügyekről dönt különböző tények, lehető-ségek alapján. A jogi bizottság feladata annakellenőrzése, hogy a testület elé kerülőanyagok ezen jogi kereteket nem lépik-e túl,a képviselő-testület által elfogadandó ren-deletek a magasabb rendű jogszabályokkalösszhangban vannak-e. Azt az újra működőtörvényességi felügyelet (Kormányhivatal)vizsgálja, hogy van-e a testületi döntések köztjogilag kifogásolni való. Erre még nem voltpélda.

- Követtek már el hibákat?- Nem tudom, én személy szerint még nem

kaptam konkrét visszajelzést, de mindnyájanemberek vagyunk, hibázhatunk. Ha min-denkiben a városért való tenni akarás dolgo-zik, akkor nem lehet kérdés, hogy az esetle-ges hibák, tévedések kijavíthatóak.

- Ön szerint mi a pártok szerepe egyolyan kisvárosban, mint Szentendre?

- Meglátásom szerint a pártok a választók,az emberek, a politikai identitással ren-delkező polgárok számára jelenítenek megértékeket, amelyeket egyesek elfogadnak,mások pedig nem.

- Az őszödi beszéd máig tartó hatása mel-lett milyen értékek felmutatása ered-ményezte a Fidesz tavalyi, elsöprő sikerét?

- Az őszödi beszéd valóban egy sarkalatoskérdés, általában határozta meg a közhangu-latot, bízunk benne, hogy tényleg felnyitottaaz emberek szemét. Ugyanakkor remélem,világos, keresztény, polgári értékek mellettfolyt a kampány Szentendrén és ezen elvekmentén dolgozunk azóta is. Én azt látom,hogy a Fidesz-frakció számára a város, az in-tézmények a legfontosabbak, az, ami előre-viszi ezek működését. Úgy érzem, sem a frak-ciónkban, sem a testületben nincs olyan, akipusztán pártérdekeket képviselne.

- Az eszébe szokott jutni, mekkora kártokozhat egy hibás döntés, egy képviselő,nem beszélve egy testületről? Akár év-

tizedekre tönkre tehet egy várost. Elégszéles a hátterük?

- Ez így van, minden egyes döntésünknekóriási következményei lehetnek. Igyekszemminden egyes ügyből, előterjesztésből ala-posan felkészülni, de így is sok mindenben aPolgármesteri Hivatal munkatársaira, előter-jesztéseire, indokaira kell hagyatkoznunk.

2011. június 11. 4 Szentendrei

Minden egyes döntésünknek óriási következményei lehetnek

Hivatalok és orvosirendelők zárva tartása

Értesítjük Önöket, hogy a PolgármesteriHivatal és az Okmányiroda 2011. június30-án (csütörtökön) zárva lesz.

Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy július1-je – Semmelweis-nap és KöztisztviselőkNapja – az egészségügyben dolgozók, továb-bá a köztisztviselők számára munkaszünetinap.

Fentiek miatt július 1-jén (pénteken) aPolgármesteri Hivatal, az Okmányiroda(valamint valamennyi közigazgatási szerv), aháziorvosi, házi gyermekorvosi rendelő és aszakrendelő zárva lesz. A sürgősségi ellátás amunkaszüneti napoknak megfelelően, azügyeleten történik.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!dr. Molnár Ildikócímzetes főjegyző

ForgalomsegítésKépünkön - reméljük - jól látható, hogy

nem látható benne semmi, ami megköny-nyítené a kihajtást a Tavasz utcából.

Ha valaki nem ismerné a környékét, aTavasz utca a Kovács L. utcát köti össze aSzentlászlói úttal, s mint ilyen, a meredek-sége kb. 20 %.

Egyszerűbb lenne a kikanyarodás, ha le-cserélnék a régóta törött tükröt.

Page 5: Új Szentendrei Hírlap 2011.06.11.

Hírlap 5 XXI. évfolyam 11. szám

ÁlláspályázatCsaládsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata „Közalkalmazottak jogállásáról szóló”

1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapjánpályázatot hirdet

Családgondozómunkakör betöltésére.

A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozott idejű előreláthatóan 2 év –ig

tartó közalkalmazotti jogviszonyFoglalkoztatás jellege: Teljes munkaidőA munkavégzés helye: 2000 Szentendre,

Szentlászlói út 89.A munkakörbe tartozó, illetve a vezetői

megbízással járó lényeges feladatok:Családsegítés keretében családgondozás,

szolgáltatások szervezése, csoportmunkábanvaló részvétel

Illetmény és juttatások:Az illetmény megállapítására és a juttatá-

sokra a „Közalkalmazottak jogállásárólszóló” 1992. évi XXXIII. törvény ren-delkezései az irányadók.

Pályázati feltételek:- főiskola, szociális munkás, szociálpoli-

tikus,- családsegítő szolgálatnál végzett 3-5 év

szakmai tapasztalat - Legalább 3-5 év szak-mai tapasztalat,

- felhasználói szintű MS Office (irodai al-kalmazások),

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:- főiskola, szociális munkás, szociálpoli-

tikus,- Családsegítő Szolgálatnál végzett szakmai

munka - Legalább 3-5 év szakmai tapaszta-lat,

- Felhasználói szintű MS Office (irodai al-kalmazások),

Elvárt kompetenciák:- kiváló szintű jogszabályismeret,A pályázat részeként benyújtandó iratok,

igazolások:- szakmai végzettséget igazoló bi-

zonyítvány, szakmai önéletrajzA munkakör betölthetőségének időpont-

ja: a munkakör a pályázatok elbírálásátkövetően azonnal betölthető.

A pályázat benyújtásának határideje: 2011. június 24.A pályázati kiírással kapcsolatosan további

információt Bognár Judit nyújt, a0626312-605, 06/26400-172 -os tele-fonszámon.

A pályázatok benyújtásának módja:Postai úton, a pályázatnak a Családsegítő

és Gyermekjóléti Szolgálat címére történőmegküldésével (2000 Szentendre, Szentlás-zlói út 89.). Kérjük a borítékon feltüntetnia pályázati adatbázisban szereplő azonosítószámot: SZI/R/3550/2/2008, valamint amunkakör megnevezését: Családgondozó.

A pályázat elbírálásának határideje: 2011. június 28.

A Hírlapban időről időre tájékoztatjuk Tisztelt Olvasóinkat arról, milyen és mennyi szo-ciális támogatást fizet ki a Polgármesteri Hivatal. Nem kis összegekről van szó, azonbanez nem mind terheli az önkormányzat költségvetését, egy részének fedezetét az állam biz-tosítja. Melyik támogatási forma hány százalékát, ezt mutatja az alábbi táblázat. A kiadá-sok az összes kifizetést tartalmazzák, tehát ebben benne van az állami támogatás is. Azösszes normatív állami támogatás 2010-ben kb. 62 millió Ft volt.

Segélytípus Államitámo-gatás

2010. évikiadás

időskorúak járadéka 90% 2.017.000 Ft

rendelkezésre állási támogatás (idén: bérpótló juttatás) 80% 7.316.000 Ft

rendszeres szociális segély 90% 15.511.000 Ft

normatív lakásfenntartási támogatás 90% 7.226.000 Ft

helyi lakásfenntartási támogatás 0% 9.695.000 Ft

ápolási díj alanyi jogon (súlyos fogyatékosok és 18 évalatti tartós betegek ápolása)

75% 37.611.000 Ft(járulékkal)

ápolási díj helyi rendelet alapján (18 év feletti tartós betegek ápolása)

0% 13.711.000 Ft(járulékkal)

átmeneti segély 0% 2.606.000 Ft

temetési segély 0% 2.236.000 Ft

köztemetés 0% 637.000 Ft

közgyógyellátás (helyi rendelet alapján nyújtott) 0% 5.918.000 Ft

fűtési támogatás 0% 966.000 Ft

rendszeres nevelési támogatás 0% 2.974.000 Ft

rendkívüli gyermekvédelmi támogatás 0% 787.000 Ft

beiskolázási segély 0% 742.000 Ft

gyermekek étkezési térítési díjának támogatása 0% 607.000 Ft

kiegészítő gyermekvédelmi támogatás 100% 135.000 Ft

Bursa Hungarica ösztöndíj (az Önkormányzat általadott támogatáshoz az állam ugyanannyit tesz hozzá)

0% 600.000 Ft

rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőkpénzbeli támogatása

100% 4.912.000 Ft

óvodáztatási támogatás 100 % 344 000 Ft

mozgáskorlátozottak közlekedési támogatása 100 % 473 000 Ft

Ki fizeti a szociális juttatásokat?

Vállalkozási szakon regisztrált mérlegképes könyvelő 30 éves szakmai

gyakorlattal, szerződésben rögzített felelősséggel mérsékelt áron vállalja

KFT-k, Bt-k, egyéni vállalkozások teljeskörű könyvelését, adatszolgáltatását

(bér-, munkaügy is). Tel: 06/30/6262818

Page 6: Új Szentendrei Hírlap 2011.06.11.

6 Szentendrei2011. június 11.

- Tudván, hogy a szentendrei FerencesGimnáziumot 1950-ben alapították és hat-van éve, tehát 1951-ben érettségizett azosztály, legfeljebb két évig járhattak ide.

Cz. – Csak egyet! 50 őszén indult a gim-názium és mi a következő évben már érettsé-giztünk. Pontosabban helyesbítek, mi nyolcévet jártunk együtt, hiszen Szentendrén már1935-től működött egy nem nyilvános gim-názium, amit az akkori plébános, NémethLászló indította el.

F. -…érettségi előkészítőt…Cz. - … mi volt a hivatalos neve, már nem

tudom. Osztály vizsgákra és persze érettsé-gizni át kellett járni Vácra, a piaristákhoz, Őkállították ki a bizonyítványokat is. Ez a „gim-náziumi tanfolyam” 47/48-as tanévtől nyer-te el a „nyilvános„ jogot és költözött azegykori csendőr laktanya helyére. Miért pontezt kapták meg a Ferencesek, azt az azóta el-hunyt Boros Lajos Tanár Úr tudta pontosan.

- Úgy voltak tehát, mint a múlt század el-ső felében a beregszászi paraszt, aki ki semmozdult falujából, mégis négy ország ál-lampolgára lett.

F. – Így van, jó a párhuzam.Cz. – Így lettünk mi Ferences diákok és

ezért volt „osztály” az osztály, mert minden-től függetlenül, mi nem egy, hanem nyolcévig jártunk együtt, sőt, többen már az ele-miben is.

F. – Azért az a ti bátorságotokat mutatja,hogy az utolsó évben be mertetek ide

iratkozni.- Egységes volt ebben az osztály?Cz. – Nem, mert a városban óriási ellen-

propaganda folyt, a pártbizottság tagja házrólházra jártak, agitáltak. Voltak, akikvilágnézeti okból mentek át másik iskolába,és többen olyanok is, akik a karrierjüket fél-tették. Azt híresztelték, hogy innen senkinem tanulhat tovább, el van vágva azéletünk. A valóság szinte hihetetlen, de azosztályunkból csupán ketten nem jutottak beegyetemre, akik nem is jelentkeztek.Közülünk, többiek közül két éven belül min-denki bejutott. Én a Műegyetemre akartammenni, de a túljelentkezés miatt átirányítot-tak az Eötvös Lóránd TudományegyetemTermészettudományi Karára. Mit tehettem?Ha nem iratkozom be, három év katonaságkövetkezett volna. Azért az érdekes volt,amikor beiratkozáskor, a tanulmányi osztá-lyon megkérdezték, hogy lehet, hogy énfizika-matematika szakos tanárnak jelent-keztem, amikor egyházi iskolába jártam?Nincs ezek között ellentét? Mondtam, hogynincs, miért lenne?

- Az állami gimnáziumnak nem is maradtutóda?

Cz. – A ferences gimnázium lett az utód ésjó pár évig nem is volt más gimnázium Szent-endrén, amíg, konkurenciának, megalapítot-ták a Móriczot.

F. – Ha jól emlékszem, öt vagy hat évvelkésőbb, (1955. szeptember 1-én indult, aszerk.) érdekes helyzet volt. 48-ban mindenolyan egyházi tevékenységet, melyet az államis ellátott felszámoltak, többek között a kato-likus egyház több, mint háromezer oktatásiintézményét. Ezzel párhuzamban, 1950-benmi történik Szentendrén? Kap a város egykizárólagosan egyházi gimnáziumot.Miközben Rákosi tombol az országban, itt azegyházi középiskolának nincs alternatívája,legközelebb csak Budapesten és Vácott.

Ebből az időből származó anekdoták arrólszólnak, hogy a gimnázium első, pap tanáraita szentendreiek leköpködték az utcán. Nemtudták mire vélni az új helyzetet: Milyen pa-pok lesznek ezek? - kérdezték gyanakvással.

- Nagy változásokat hozott az – Önökszámára – utolsó év?

Cz. - Hatalmasokat, a tanári kar pl. teljesenkicserélődött, pap tanárok jöttek, a civilekmáshol helyezkedtek el. Számomra ez nemjelentett nagy változást, hiszen korábban márjártam a premontreiekhez és a piaristákhozis. A háború, az ostrom alatt nagyon sokiskolát be kellett zárni, kalandos volt a gyer-mekkorom.

- Az alapítás után csak lassan építkezett agimnázium.

F. – Le volt tiltva minden építkezés, nemvéletlenül.

- Nemcsak az épület bővült nehezen, azis időbe telt, míg sikerült ferences renditanárokkal betölteni a tantestületet.

Cz. – 50-ben a többi rendből is jöttektanárok…

F. - …a feloszlatott rendekből azok, akiknem bírták katedra nélkül. Ebbőlkövetkezően megdöbbentően magas színvo-nalú volt a tanári kar.

Cz. – Tehát csupa pap tanárral indult aziskola, aztán a létszám növekedésével márjöttek civilek is. Nekünk csak egyetlen civiltanárunk volt: Czája Mátyás, a tornatanár.Amikor jött az érettségi, kicsit mindenki féltaz állami biztostól, de végül nem volt semmigond. A legnagyobb sikert Poprádi Béla arat-ta, aki történelemből a II. világháború végétkapta. Elmondta az összes hadtestet, aparancsnokok nevét, honnan támadtak, hogy„karoltak át” és így tovább. Az állami el-nöknek leesett az álla, hogy lehet valaki, egypapi iskolában ennyire tájékozott?

- Hány fős volt az osztály?Cz. – Több szempontból lehet nézni.

Ez lett az igazi alma máterünk60 éve érettségiznek a ferenceseknél

Pax et bonum - így kezdte prédikációit,így üdvözölte vendégeit, így zárta leveleitSzent Ferenc. Értetlenséget és döbbenetetváltott ezzel ki abban a korban, mikor azegyház az eretnekek üldözésével és különfélehitetlenek elleni háborúkkal volt elfoglalva.Mit akar ez az ember a békével? Hogy jönide a béke?

Pax et bonum - a kifejezés sokféleképpenfordítható: Békét és minden jót! Békét ésáldást! (Igen, ebből jön a gyakran mondottÁldást, békességet! is.) Békét és kegyelmet!Békét és jóakaratot!

Page 7: Új Szentendrei Hírlap 2011.06.11.

Hírlap 7 XXI. évfolyam 11. szám

Ténylegesen tizennyolcan érettségiztünk itt,közülük többen már meghaltak. Ám szá-munkra az osztály nemcsak ezt a tizennyolcszemélyt jelenti, akik itt érettségiztünk,hanem mindazokat, akikkel nyolc évenkeresztül együtt jártunk, vagy csak az utolsóévben lettek osztálytársaink. Így szervezzükaz érettségi találkozókat is.

- Aztán eljött az az idő is, amikor a taná-rok többsége már Ferences szerzetes lett.Én azt hallottam a régiektől, hogy ez azértvolt nagyon jó, mert tanáraik a szabadidőnagy részét is a diákjaikkal tölthették, szer-vezték a programokat, kirándulásokat.

F. – Ez így van, de el kell mondani, hogyaz indulás, a feloszlatott szerzetes rendekárnyékában olyan jól sikerült, olyan színvon-alú volt, amit később már nem nagyonlehetett felülmúlni, sőt, elérni se nagyon. Mimár gyengébb tanárok voltunk, mint az elsőgárda. Az épületet csak a 60-as évek végénkezdhettük el bővíteni, de nem az utcafron-ton, elrejtettük, amit lehetett. Kimagasló sze-repe volt ebben Ányos atyának, felépült atornaterem és mellette négy tanterem is.Ekkor kezdtünk el hasonlítani egy iskolához,mert addig az épület csak egy lelakottcsendőr laktanya volt, kiváló tanári karral ésegy zsenivel, Ányos atyával. Még az énkispap koromban is megvolt a rácsos ajtó,mely a laktanya „karcerába” nyílt. Akövetkező, amit Ányos atya „összehozott”egy diák ebédlő volt, melyet az épület „ma-gassága” miatt félig a föld alá kellett építeni.

- Hogy haladt a ferencesek tanárképzése?

F. – Erőteljesen. Engem pl. azzal a feltétel-lel vettek fel a rendbe, hogy elvégzem azegyetemet, tanári diplomát szerzek, vagyfelejtsem el, hogy ferences akartam lenni. Ezegészen 89-ig így volt.

Cz. - Ha már ez szóba került, meg kell em-lítsem, az, hogy ez az iskola fenn tudottmaradni, első igazgatójának, Konstantin atyá-nak köszönhető. Jogász végzettségű igazgatóés fantasztikus diplomata volt, egyúttal nagyonbátor is. Sok olyan diákot is felvett, akiket ki-tiltottak Budapest össze középiskolájából, deitt tanulhattak és letehették az érettségit.

- Idővel a helyzet változott. „Kon-szolidálódott” a Kádár rendszer, az egyházi

középiskolák pedig, elismerten magas szín-vonaluk miatt kezdtek divatba jönni. MégPannonhalmára is jártak káder gyerekek.

F. – Bizonyára így van, de mivel csak egyhónappal 56 októbere előtt születtem, nin-csenek erről személyes tapasztalataim.

Cz. – Nagyon sok falusi gyereknek, akiketszüleik egyházi iskolába akartak járatni, adottlehetőséget a szentendrei Ferences Gimnázi-um. Itt nem volt kollégium, mint az eszter-gomi iskolában, családi házaknál laktak,nálunk is.

- András atya mikor került a gimnázium-ba?

F. – 84-ben, de csak 85-ben lettemvégzett tanár, 93-tól pedig igazgató.

- Ön tehát itt élte meg a rendszer vál-tozását. Mit jelentett ez az iskola számra?

F. – Elsősorban azt kellett megtanulnunk,hogy mi sem működhetünk másképpen, mintaz állami iskolák, kutya kötelességünkugyanazokat a „demokratikus fórumokat”életbe léptetni, ha igényt tartunk pl. az álla-mi normatívákra. Hetekig kellett pl. arrólgyőzködnöm a tanárokat, hogy az iskolaszáknem mi ellenünk, hanem a támogatásunkraszolgál majd. Mert azt tudni kell, hogy in-dulásunkkor az állam mindössze tizenháromtanár fizetését biztosította, a többi megdöntse el, miből akar megélni. Így aztán sokminden „félig” adminisztráltan folyt aziskolában. Ha jöttek is ellenőrizni, ha szakmaiköntösbe is öltöztették, de kizárólag politikaivolt. Ahogy Töhötöm atya megfogalmazta:Szakfelügyelő jön, szakfelügyelő megy, én

maradok. Rengeteg jogszabályt kellett gyár-tanom azokban az években, ráadásul amikorHorn Gyula lett a miniszterelnök sokankételkedtek abban, tartós lesz-e ademokratikus átalakulás. Nem voltam nép-szerű a tanári kar előtt.

- Közben nagyon sok egyházi iskola in-dult.

F. – Pont az én igazgatóságom kezdeténválthattunk szerkezetet. Többekben, pl.Ányos atyában még élt a nyolc éves gimná-zium, végül amellett döntöttünk, hogy aziskola hat éves gimnáziumként is működjön.Mekkora volt a zűrzavar mutatja, senki nemtudta, meddig lehet elmenni a változásokkal.A minisztériumtól kértem hozzájárulást,amire egy négysoros levélben leírták, aztcsinálunk, amit akarunk.

- Ma már mindenféle elképzelhető éselképzelhetetlen rendszerben folyik az ok-tatás. Ön szerint van esély rá, hogy egy-szer valaki itt rendet csináljon?

F. – Szerintem Hoffmann Rózsa, szakál-lamtitkár fejében rend van.

- Beszélgetésünkben vissza-visszatérÁnyos atya neve.

Cz.- Mindig volt célja, amit kitűzött és aztmeg is valósította.

F. – Ő egy európai műveltséggel bíró pa-pi ember volt. Doktorátusa volt tanári szak-ból, hihetetlen esztétikai érzékkel, nem na-gyon volt Magyarországon olyan kortársművész, akinek a munkáit ne ismerte volna,de beszélhetnénk arról a magyar tanításról,amelyet folytatott, majdnem az utolsó pilla-natig. Mi, akik akkor vezettük a gimnáziu-mot, amikor itteni pályafutás végéhezközeledett, az unokai lehettünk volna.Távozásakor a városban tizennégy fórumonbúcsúztatták.

Cz. – Díszpolgár is lett.F. – Mégpedig a kommunista időkben, a

rendszerváltást megelőzően. Szerintem azakkori tanácselnök asszony a mai napigbüszke rá, hogy kitüntethette. Ányos köte-lességét felszentelése és tanári pályája szabtameg, minden fenntartás nélkül ezeknek élt.

- Gyula bátyámék csak egy évet jártak aFerences gimnáziumba.

Cz. – Mégis teljes értékű ferences diákoklettünk, ez lett az igazi alma máterünk.

Horváth Gusztáv

Page 8: Új Szentendrei Hírlap 2011.06.11.

82011. június 11. Szentendrei

Digitális nyomda Kossuth L. u. 22, a Takarékszövetkezet mellett. www.digitalisnyomda.netNévjegyek, szórólapok 30 952-1972

Tudják, hogy Jedlik Ányos találta fel azelektromotort? Hogy a dinamó működésielvét is feltalálta? Hogy megvalósította a szó-davízgyártást? Ez azonban melléktevékenységa köz szempontjából, hiszen ő találta fel afröccsöt. Hogy hogyan? Hát nem bírta agyomra a bort tisztán.

1842. október 5-én a „nemzet minde-nese”, Fáy András fóti présházában várat-lanul előhúzott egy palackot Jedlik, és szódátspriccelt a meglepett társaság borába. „Miez?” - kérdé Czuczor Gergely nyelvtudós.„Spriccer” - mondá a bencés szerzetes Jed-lik. „Túl németes - így Vörösmarty Mihály -, legyen inkább fröccs!”

Később a Fóti dalban emlékezik meg azazóta nemzeti itallá vált szomjoltóról:

„Fölfelé megy a borban a gyöngy;Jól teszi,Tőle senki e jogát el,Nem veszi...”.„Nemzedékek és évszázadok fortélya kel-

lett hozzá, míg a magyar megtanulta ésfeltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka -írja Márai. - A magyar, mikor feltalálta ezt acsodálatos bölcs és óvatos vegyüléket, melyelég tömény ahhoz, hogy sarkallja a boroz-gató férfi képzelőerejét, s ugyanakkor eléggészelídített, hogy ne ártson a nemesebb szer-veknek, mély élettapasztalatról tett tanúbi-zonyságot.” A különböző élettapasztalatokazonban más-más vegyüléket, keverési aránytkívánnak.

A Krúdy-fröccsben (kilenc rész bor, egyrész szóda) az író szerint „a víz megnevettetia bort”. A Deákbólé (kevés bor, „hőbörgővízzel” megcsapatva) a józanság itala, de hátmit is várhatnánk a haza bölcsétől? AzÚjházy-fröccs már-már macskajajos gyógy-kezelésnek tűnik, hiszen a híres színész szikvízhelyett jégbe hűtött kovászos uborka levétöntötte a borba, mondván: „így többet leheta borból meginni”. A harmatos (vagyrezzentett) fröccs, ami Tömörkény Istvántólkapta a nevét, annyit tesz, hogy a „kutyai-jesztő üvegből” (így nevezte az író a szifont)a rizling fölött elspriccelünk egy adag szódát.Ami a borban landol, az a „harmat”. Ha egydeci bor fölött „rezegtetünk”, akkor kisper-met, ha fél liter fölött, akkor nagypermet.Így kérte Latinovits Zoltán is.

A fröccspolémia, miszerint szikvizet vagyásványvizet spricceljünk a borba, nézetemszerint eldőlt. A fröccsetika ismerői mindenbizonnyal az állandó, egységre jutó bubiszá-

mot megőrző, semleges ízhatású szódátrészesíti előnyben. Aki a fröccsötásványvízzel issza, az képes egyéb galádsá-gokra is. Például fekete szandál+fehér zokni.

Kellemes nyarat kívánok! Fröccskatalógus:Kisfröccs: 1 dl bor és 1 dl szódavízNagyfröccs: 2 dl bor és 1 dl szódavízHosszúlépés: 1 dl bor és 2 dl szódavízHázmester: 3 dl bor és 2 dl szódavízViceházmester: 2 dl bor és 3 dl szódavízGyermekfröccs: 1-2 cl bor és 2 dl szódavíz

(gyermekes családoknak)Távolugrás (Sóherfröccs): 1 dl bor és 9 dl

szódavízLakófröccs: 1 dl bor és 4 dl szódavízHáziúr: 4 dl bor és 1 dl szódavízMafla vagy maflás: 5 dl bor és 5 dl szó-

davízLámpás: 15 dl bor és 5 dl szódavízPolgármester: 6 dl bor és 4 dl szódavízAlpolgármester: 4 dl bor és 6 dl szódavízDeák-bólé (Ijesztett): 1 vagy 2 dl bor és

egy spriccentésnyi szódaKrúdy-fröccs: 9 dl bor és 1 dl szódavíz (az

író neve után kapta)Csatos vagy csattos: 1 liter bor és fél liter

szódavízÚjházi fröccs: bor és kovászos uborka levé-

nek keveréseDiákfröccs: 1 pohár szódához egy kevéske

borSzínészfröccs: 2 dl szódavíz, az is

langyosanMagyar-Angol (Wembley-fröccs, Puskás-

fröccs): 6 dl bor és 3 dl szódavíz (olaszriz-lingből)

Avasi fröccs: 7 dl bor és 3dl szódavízMatrózfröccs: semmi köze a borhoz, 1

korsó sör mellé 1 rumPostásfröccs: semmi köze a borhoz, dupla

fekete mellé rum*

Kathona Krisztián (Vinkó József segít-ségével)

El Hordó borkereskedés ajánlata nyárra:Badacsonyi Olaszrizling: 520/literLudányi József („varázslatos rizling”) Mát-

rai Olaszrizling: 540 Ft/lTakler rozé: 790 Ft/l

El Hordó borkereskedés2000, Szentendre, Táncsics utca 1.

János u. – György u. sarok20/404-7907

Ny.sz:00901/2009

Takarító,OKj-s képzés

jún iu s 20- tó l100 órában !

Díja: 100 000 Ft* * *

Sportedzői tanfolyam(úszás, labdarúgás, kézilabda,fitness, küzdősport szakokon)

június 23-tól 100 órában!Az elméleti képzés díja: 70 000 FtGyakorlat: megállapodás szerint.

Munkanélkülieknek, gyeseseknek10 % kedvezmény!

Bővebb felvilágosítás:[email protected],www.tanpalyaudvar.hu

Új Szentendrei Hírlapa Hírmondó Kft. lapja.

Felelõs kiadó: a Hírmondó Kft.ügyvezetõ igazgatója

Felelõs szerkesztõ: Kõszegi JuditSzerkesztõség és kiadóhivatal:

Szentendre, Huba u. 6.Hirdetésfelvétel:

- a HÉV végállomásnál lévõ zöldséges melletti újságos pavilonban;

- Elõd u.15. Tel.: 314-700;valamint a szerkesztõség telefonján.

E-mail: [email protected].: 26 316-011, 20 4280-849

Fax: 26 500-533Nyomdai elõkészítés: Hírmondó Kft.Nyomda: D,Sign Kft., Szentendre

ISSN: 12190772

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!De buborékosat!

Mint Ausztriában

A törpe már megvan, csak a hegyek, ajólét és a kiváló utak hiányoznak.

Page 9: Új Szentendrei Hírlap 2011.06.11.

9Hírlap XXI. évfolyam 11. szám

A Szentendrei Kajak Kenu SE június 4-én,szombaton sárkányhajó versenyt rendezett ahelyi általános és középiskolák számára. APap sziget melletti Duna-ágban lebonyolítottesemény óriási siker volt. A Petzelt kivételé-vel városunk valamennyi általános- ésközépiskolája, az egyházi fenntartásúak isképviseltették magukat, közülük a Rákócziöt, az izbégiek két csapatot is indítottak.

Eredmények:Alsósok:1. Rákóczi, 2. osztályosok válogatottja2. Izbég3. Rákóczi, 3. bFelsősök:1. Barcsay2. Templomdomb3. Rákóczi 7. osztályosok válogatottjaGimnáziumok1. Református2. Rákóczi3. MóriczKülöndíjak:A legszorgalmasabb: FerencesA leglátványosabb: Rákóczi II. aA szervezők, Pétervári Pál és Balogh Imre

külön köszönetet mondanak Mészáros János-nak, aki az áramot és az öltözőt biztosítottaés a Rákóczinak a hangosításért. Sokatsegítettek a Szentendrei Kajak Kenu SEsportolóinak szülei és a kenusok közül BerkiBence, Burger Kristóf és Balogh Donát.

A versenyről készült képeket az érdek-lődők a www.sarkanykupa.atw.hu honlapróltölthetik le a 134-137 sorozatokból.

A verseny közben Balogh Imrével beszél-gettünk:

- A Szentendrei Kajak Kenu SE nyolc évealakult, vezetője a többszörös világbajnokPétervári Pál, aki jelen pillanatban vízen van.A Pap szigeti kemping és a strand közöttiterületen működünk, ahol korábban aDunakanyar Gyermek Víziflotta. Három évevettük az első sárkányhajót, először csaktúráztunk vele. Tíz emberrel már jól tudmenni, legfeljebb húszan férnek el benne.

Ez az első verseny, amit mi rendezünk. Asportág egyre népszerűbb, elsősorban a gye-

rekek körében, de tavaly például Európában,éppen Szegeden rendezték a felnőtt világbaj-nokságot. Az amatőrök között mi is indul-tunk, Pap sziget néven, a selejtezőkből, amititt rendeztek, továbbjutottunk, a döntőbennem voltunk az első tízben.

- Ez Önöknek üzleti vállalkozás is?- A legkevésbé sem, csak sportolni akarunk

és ehhez hozzásegíteni a gyerekeket is.- Jövőre ugyanitt?- Igen, a győztesek vándorserleget kaptak.

Akkor lesz az övék, ha háromszor elnyerik.H. G.

*

Kategóriagyőztes a magyarsárkányhajó-válogatott

Megnyerte a sanghaji meghívásos sárkány-hajó verseny open kategóriáját a magyarcsapat hétfőn, a kínai sárkányhajó ünnepén -tájékoztatta az MTI-t Vaskuti Máté csapat-vezető, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szak-ágvezetője.

A 12 csapat két futamon mérkőzött megegymással, a délelőtti volt az előfutam, majdkövetkezett a finálé, ahol az osztrák és amakaói csapat színesítette még a több-ségében kínaiakból álló mezőnyt. A tíz főshajók mérkőzésén az 500 méteres távot 2perc 6 másodperc alatt teljesítette a magyaregyüttes, de mint a csapatvezető mondta,balszerencséjükre a rajt utáni második húzás-nál az egyik lapát eltört, így végül kilenceneveztek be elsőként a célba. A dobogóra amagyarokon kívül kínai csapatok állhattakmég fel.

Az open kategória annyit jelentett, hogynem volt meghatározva a férfiak és a nőkaránya, így a magyar hajóban csak egy nőült, a dobos, akit a helyi szervezőktől kértek,mivel a csapat profi dobosa más - szinténkülföldi - elfoglaltsága miatt nem tudottKínába jönni. A 45-50 kilogramm súlyú kí-nai közreműködő a magyarok szerint igen jóldobolt.

(MTI)

A TÜKÖRKÉP

Közéleti és Kulturális Egyesület szeretet-tel meghívja 2011. július 1-én, pénteken19 órakor kezdődő, a szentendrei Barcsayiskolában tartandó NYÁRINDÍTÓ –HAGYOMÁNYÖRZŐ JótékonyságiBAZI NAGY BATYUS HÁZIBULIJÁRA.Zenét a Silver Boy szuperegyüttes szolgál-tatja, fellépő meglepetés vendégekkel. Azest fővédnöke Dobson Tibor tűzoltódandártábornok. Jelentkezni lehet: TURI– patakpart, Zsigmondi Éva 06 30 5532154

Csösze – Fodrászüzlet, Piac udvar, 06 20 551 4143Kesziné Deák Zsuzsa, lakótelep, 06 30200 4014

SPORT SPORT

Meghívó

Szent Iván Nap a Daru piacon2011. június 25-én.

Program15.30 Dalmát mise a templomdombi

Plébánia templomban. Énekel a SzentCecília kórus.

16.30 Levonulás a Polgármesteri Hivatalelé, ahol Szentendre legidősebb dalmátjameghívja Szentendre Város Polgármesterétés a vendégeket az IVAN DAN ünnepségre.

18.30 IVAN DAN a Daru piacon, ün-nepélyes megnyitó.

20.00 Vacsora23.00 Tűzgyújtás24.00 TűzugrásÉnek, zene, tánc egész éjjel.A szervezők nevében: a Szentendrei

Horvát Kisebbségi Önkormányzat.

Page 10: Új Szentendrei Hírlap 2011.06.11.

2011. június 11. 10 Szentendrei

A P R Ó H I R D E T É S E K

Ács – bádogos – tetőfedő –szigetelő (hang és hő) és szer-kezetkész ház építése. Meg-bízható. Tel.: 70 578-1468.

Masszázskezelések az Ön ot-thonában. Izom és izületi valamintnyirokrendszeri Problémákmegszüntetése. 06 20 240 33 00

Faipari (bútor, épületasztalosmunkák, helyszíni szerelés), kertépítési munkák teljes körűen,1995-ös árszinten. Tel.: 0620 533-0067.

Milliárdos (5-150 milliós)jogerős követelések átadókbarter lehetőségével (autó,elfekvő készlet, ingatlan stb),faipari, építőipari munkák el-lenében (gratis is). Budai ingat-lanok 30 %-os értékben. Tel.: 0620 [email protected].

ADÁS-VÉTEL

Öt darab új cserge takaróeladó Tel.: 06 20 516-0101.

OKTATÁSNÉMET: a kezdetektől a

nyelvvizsgáig. Egyéni, kiscsopor-tos, beszédközpontú, szakmainyelvvizsgára felkészítő foglalko-zások. Tel.: 06 20 589 0771.

Matematika oktatás mindenszinten. 312-961.

EGYÉBKiadó! Pomázon 80 nm-es üzlet

bármilyen célra kiadó. 06 20 462-8289.

Szentendrén, a 11-es főúton, aPaprikabíró utcai parkolóval szem-ben 42 nm-es üzlet és iroda, kétautó részére saját parkolóval,akár egy-egy alkalomra is (pl. ok-tatás, tárgyalás, szerződéskészítés, hálózat építés) kiadó. 0620 945 5362

TÁRSKERESŐ Dunakanyar Társkereső. 06 20

823-2025. www.újrakezdés.hu

Digitális nyomda Kossuth L. u. 22, a Takarékszövetkezet mellett. www.digitalisnyomda.netNévjegyek, szórólapok 30 952-1972

ÁLLÁSSzentendre Város Önkor-

mányzat Polgármesteri Hivatalapályázatot hirdet okmányirodaiügyintézői feladatok ellátására.

Feltételek:- Középfokú iskolai végzettség;- nyilvántartási és okmányügy-

intéző szakképesítés vagy közép-fokú számítástechnikai sza-kképesítés

- magyar állampolgárság;- cselekvőképesség;- büntetlen előélet;- felhasználói szintű MS Office;- vagyonnyilatkozattételi eljárás

lefolytatásaA jelentkezéshez csatolni kell:- szakmai önéletrajzot;- motivációs levelet;- három hónapnál nem régebbi

erkölcsi bizonyítványt;- iskolai és egyéb sza-

kképesítések másolatát;- nyilatkozatot arról, hogy a

benyújtott pályázatot a pályázatieljárásban résztvevők megismer-hetik

A pályázat elbírálásánál előnytjelent:

- okmányirodai ügyintézőkéntszerzett gyakorlat

- közigazgatási alapvizsgaEllátandó feladatok: -

mozgásában korlátozottakparkolási igazolvánnyal, útlevéllelés egyéni vállalkozó igazolvánnyalkapcsolatos ügyintézés

- az okmányiroda kistérségiügyiratkezelő rendszer kezelésév-el kapcsolatos feladatainak el-látása

- ügyfélszolgálati feladatok el-látása

A munkakör határozatlan időreszól (próbaidő hat hónap)

Bérezés: a Ktv. szerintA munkakör betölthető: el-

bírálást követően azonnalA pályázat beérkezési határide-

je: 2011. július 4. A pályázat elbírálási határideje:

2011. július 15.A pályázat benyújtásának mód-

ja: A pályázatot zárt borítékban akiírásban megjelölt időpontig kelleljuttatni a Polgármesteri Hivatalcímére (2000 Szentendre,Városház tér 3.) okmányirodaiügyintéző jeligével ellátva.

Pályázattal kapcsolatos továbbiinformációt dr. Angyal Zsuzsannacsoportvezető nyújt a 26-503-300

telefonszámon.

Gyakorlott varrónőket Szent-endrén létesülő varrodába felve-szünk, augusztusi kezdéssel. Érd.:

+ 36 30 9 415 841.

INGATLANSzentendrén, HÉV és busz

végállomástól 200 méterre 65nm-es tetőtéri lakás kiadó. Tele-fon: 06 20 347 4002, 06 30 4002865.

Szentendrei kertes házbankülönbejáratú 1 szobás komfortosrész kiadó, max. 2 fő részére,hosszó távra. 06 70 334 8425

Szentendrén eladó egy 110 nm-es, két generációs, különbe-járatú családi ház. Irányár: 36,9M Ft. Telefon: 06 20 9658 757.

Szentendrén két családi házkiadó. T: 06 30 629 8606.

Szentendrei kertes házbankülön bejáratú egy szobás, kom-fortos rész kiadó max., két főrészére, hosszú távra. 06 70 3348425.

Szentendrén 2 szobaösszkomfortos lakás kiadó. Kétszemélygépkocsi beállásilehetőséggel. Érdeklődni: 06 2693-8979.

Szentendrén, kertes családiházban három szoba, konyha,fürdőszoba egyben vagy megoszt-va kiadó. A szobák külön be-járatúak, a konyha és a fürdőszobaközös. 110 000 Ft + rezsi + kéthavikaució. 06 30 9494 766 vagy 305858 189.

SZOLGÁLTATÁSDiplomamunkák, szakdolgo-

zatok, névjegyek elkészítése.Fénymásolás, hőkötés, spirálkötésrövid határidővel. 312 858, egésznap.

Villany-és antennaszerelés,parabola is. Kisgépjavítás. Tel.:316 710 este. 06 30 9914 732,Mócsai.

Víz-, gáz- és fűtésszerelést,kisebb javításokat vállalok teljesügyintézéssel. Tel.: 30 9706 475.

Kandallóépítés, vízfűtéses,légfűtéses. 06 20 594-4458.

Asztalos munkát vállalok.,fából mindent. 36 30/319 7278,26/318 219.

Kovács Éva kerámia szob-rok eladók. (Esküvői pár, Kos-zorúslány, Kismama, Kislányvirágcsokorral, Guggoló kislány)

Tel.: 06 20 516 0102.

Tahitótfaluban részben felújí-tott parasztház sürgősen eladó.(3 szoba, fürdőszoba, WC,amerikai konyha, pince, udvar,melléképület.

Tel.: 06 20 516 0102

Albérlet! Szentendrén, aPismány ABC-nélkertes családiház. 06 20 9850 824

Jó állapotban lévő,klasszikus mérnőki ter-vezőasztal eladó. Tel.: 06 20516-0102.

Sipos Sándor gázkészülékjavító

Szerviz, karbantartás, üzem-be helyezés.

Cirkók, kazánok, boylerek,konvektorok, tűzhelyek és

egyéb gázkészülékek javítása.Tel.: 30 9413 468

Page 11: Új Szentendrei Hírlap 2011.06.11.

Hírlap 11 XXI. évfolyam 11. szám

Szentendrei TeátrumJúl. 8. péntek, 20:30, Városháza udvara(Esőnap: július 10. vasárnap)Vajda Katalin – Fábri Péter – Valló PéterAnconai szerelmesek - zenés játék két

részbenA Komáromi Jókai Színház előadásaSzereplők: Horányi László, Tar Renáta,

Majorfalvi Bálint, Holocsy Krisztina, OlléErik, Holocsy Katalin, Olasz István, BandorÉva, Varsányi Mari.

Rendező: Lévay Adina m.v.Belépőjegy: 3000 FtJúl. 9. szombat, 20:30, Városháza udvara(Esőnap: július 11. hétfő)Mc Donagh gyakorlatokJelenetek Martin McDonagh: Vaknyugat

és A kripli című drámáibólA Színház- és Filmművészeti Egyetem IV.

éves hallgatóinak előadásaFordította: Varró DánielSzereplők: Borbély Alexandra, Ficza

István, Huzella Júlia, Kovács Gergely, Neu-dold Júlia, Pálos Hanna, Rétfalvi Tamás,Radnai Márk, Simon Zoltán, Tasnádi Bence

Rendezte: Gothár Péter, osztályvezetőtanár: Máté Gábor

Belépőjegy: 2500 FtJúl. 15. péntek, 20:30, Városháza udvara(Eső esetén: PMK színházterme)Michael Cooney: Nem ér a nevem -

vígjátékA kecskeméti Katona József Színház

előadásaSzereplők: Cseke Péter, Danyi Judit, Sz-

erednyei Béla, Lippai László, Szokolai Péter,Kiss Jenő, Magyar Éva, Báhner Péter, Fer-encz Bálint, Jablonkay Mária

Rendező: Szerednyei BélaBelépőjegy: 3000 FtJúl. 16. szombat, 20:30, Városháza udvara(Esőnap: július 17. vasárnap)Lehár Ferenc: A víg özvegyoperett 3 felvonásbanAz Operettvilág Kft. produkciójaBelépőjegy: 3500 FtJúl. 17. vasárnap, 19:00, DMH udvara(Eső esetén: DMH Barlang)Hamvas Béla: A bor filozófiájaHuzella Péter és Rátóti Zoltán estjeBelépőjegy: 1500 FtJúl. 22. péntek, 20:30, Városháza udvara(Esőnap: július 22. vasárnap)A Régi nyár című előadás helyett:Robert Thomas: Nyolc nő - bűnügyi

komédia - zártkörű előadás!A Turay ida Színház és a Soproni Petőfi

Színház közös produkciója Szereplők: Pásztor Erzsi, Bencze Ilona,

Borbély Krisztina, Rárosi Anita, Halász Aran-ka, Nyírő Bea, Tóth Judit, Keresztes Ildikó

Rendező : Böhm GyörgyBelépőjegy: 3000Júl. 23. szombat, 20:30, Városháza udvara(Esőnap: július 25. hétfő)Orfeum Anno – zenés játékA nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház

előadásaJátsszák: Pregitzer Furzsina, Petneházy At-

tila, Budai Zsófia, Horváth Sebestyén Sán-dor, zongorán kísér: Radvánszky Tibor

Rendező: Lendvai ZoltánJegyár: 2500 FtJúl. 30. szombat, 20:30, Városháza udvara(Esőnap: július 31. vasárnap)

Pozsgai Zsolt: Szeretlek, FaustDrámai játék két részben Mindszenty

József hercegprímás és Jávor Pál életéről Sz-erepelők: Lux Ádám, Kautzky Armand,Fazekas Zsuzsa, Fazekas Andrea, Ifj. JászaiLászló, Tóth Tamás

Rendezte: Kiss JózsefBelépőjegy: 2500 FtJúl. 31. vasárnap, 19:00, DMH udvara(Eső esetén: DMH Barlang)Hej, Salamon BélaJátssza és rendezte:Székhelyi JózsefSzínpadra alkalmazta: Murányi PéterA zongoránál:Szidor OszkárBelépőjegy: 1500 Ft

Jegyek már vásárolhatóak a TourinformIrodában.

SZENTENDREI TEÁTRUM ÉS NYÁR

2011. július 8 - augusztus 26.

Page 12: Új Szentendrei Hírlap 2011.06.11.

2011. június 11. 12 Szentendrei

Tegnap késő délután érkezett haza a nyer-tes SPRO-EXNER-MOLNÁRSZIGET csa-pat Szerbiából. A csapat egyik tagjának, aszentednrei Palotai Kristófnak, rövid beszá-molója a versenyen tapasztaltakról:

Az öt szektorból kettő, az „A” és a „B” agyorsabban folyó, míg a másik három szektorálló vizű szakaszon lett kijelölve.

Az edzések során, bár találkoztunk na-gyobb halakkal, egyértelművé vált, hogynem szabad szelektálni. A szerb csapat sajátbevallása szerint itt taktikázta el a versenyt,mert első nap próbáltak nagyobb testű ha-lakat fogni, ami nem bizonyult jó ötletnek.

A pálya nem tette lehetővé egy egységestaktika alkalmazását. Ami minden szektorbanjellemző volt, hogy indokolatlanul nagyúszókat kellett használni. Nagyon speciálishorgászatra volt szükség ahhoz, hogy ütem-ben tudjuk fogni a halakat. Ha a csalit,beérkezését követő 2-3 másodpercben nemvette el a hal, 10-15 cm-re ki kellett emelniaz úszót, mintha mártogatnánk, és szinte ahal szájába kellett adni a csalit, amijellemzően giliszta volt.

Minimális etetés jellemezte mindkét napot.Alapnak etetőanyagot, szúnyogos-daraboltgilisztás földet összekevertünk, és ebből po-haraztunk be kettőt-hármat, majd a háromóra alatt még 3-4 kicsi gombócos ráetetésvolt jellemző.

A szombati fordulóban a „C” szektorbanakadt némi gond a mérlegeléssel. A franciákés az angolok nem fogadták el az első mér-

legelést. A délutáni kapitányi ülésen végülsikerült egyességre jutni, az aláírt ered-mények kerültek elfogadásra. Ezzel az ered-ménnyel is az első helyen fordultunk.

A második fordulóban, bár már két szákotegymásba húztunk, így is kiszakadt a hal-tartóm. Nagyon kellett figyelnem, hogy a ha-laim meg ne szökjenek. A verseny végéremég egy siklónak is sikerült belemásznia,demindezek a megpróbáltatások, nehézségekelfelejtődtek hallva a végeredményt.

Összességében elmondható, hogy egy

rendkívül nehéz horgászatban lehetettrészünk, minden szektorban oda kellett fi-gyelni az időben történő váltásra. Változtat-gattuk az előke hosszát, a horog méretét,szükség esetén az úszó méretét, és mindenhalat meg kellett fognunk, ami előttünk volt.

Végeredmény: Magyarország 71,5 pont-tal, 26 590 kg-mal és 2347 db hallal az el-ső helyen végzett.

(Tremmel Balázs, Milkovics Péter, DéryGábor, Nagy Attila, Palotai Kristóf, SchmidtAttila,Hegyes Zoltán, Zelei József)

Világbajnok a magyar csapat

Meddig?Mint lassan tíz éve, ismét egy évre pályáztatta meg az önkor-

mányzat a Pap szigeti strand működtetését. Az indok ugyanaz és ért-hető, hátha elindul végre a kis sziget átfogó fejlesztése (benne van aDumtsa tervben is!), melynek természetesen része lenne a strand is.Nem tudom, eddig Dietz Ferenc, korábban Miakich Gábor hány ko-moly és kevésbé komoly befektetni szándékozóval tárgyalt, de sze-rintem számuk közelebb van az ötvenhez, mint a tízhez. Eddig „nemjött össze”.

Közben persze városunk vezetői szeretnék, ha a strand működne.Eddig évi 2-3 millió forinttal támogatták a kemping tulajdonosának,Mészáros Jánosnak a munkáját, aki minden évben üzemképessé teszi(tette?) és rendben tartja a környékét is, idén egy fillért sem ad azönkormányzat. Pedig, alapos felújítás nélkül évről évre többe kerül ésegyre veszélyesebb a beindítás és a működtetés. Lehet, hogyMészáros János ennek ellenére idén is bevállalja, de legutóbbi beszél-getésünk arról győzött meg, utoljára. Belefáradt.

Mit lehet tenni?Ha az önkormányzatnak eltökélt szándéka a Pap szigeti fejlesztés,

akkor ehhez legalább annyi pénzt kell rendelni, amennyiből megvizs-gálható, mit is lehet létesíteni ezen az árvizes területen és ennekmegfelelően módosítani a terület besorolását. Tudomásul kell venni,senki sem fog áldozni a teljesen bizonytalanra. Javítja esélyeinket,hogy most már van termál víz.

Ha erre nem szánunk pénzt, akkor le kell számolni egy illúzióval,belátható időn belül nem lesz Szentendrén komoly szálloda, melyértelmet adna az idegenforgalomnak. Mert lehet, a jelenlegiből is jól

megél egy-két vendéglős és fagyizós, de a város, tehát az itt lakókszámára ráfizetéses. Gyanítom, egy fillér elkölthető pénz sincs akasszában, így már csak egy kérdés marad:

Mi legyen a stranddal? Talán most, hogy a meleg víz biztosított,egy hosszútávú bérlet fejében lenne jelentkező teljes felújítására. Hanem tudja az önkormányzat elősegíteni a teljes sziget fejlesztését,legalább a strand maradjon meg nekünk.

H. G.

Toldozgatják, foltozgatják