Top Banner
Kátyú Elindult a tavaszi kátyúzás, hét elején már tömködték a lyukakat a Kálvária úton. A mi utcánk, a Huba utca 265 m hosszú. Megszámoltam, 139 kátyú van benne, át- mérőjük 10 cm és 1 m között változik, azaz, egy általunk kitalált mértékegységgel: 0,52 db kátyú/m. Mondhatóm úgy is, hogy átlagosan két méterenként van egy. Várjuk sorstársaink jelentkezését, melyik szentendrei utcában a legnagyobb a „ká- tyúsűrüség”? Bízunk benne, hogy a Hivatalban is olvassák a Hírlapot, és a legrosszabb minőségű utcák, utak bekerülnek az idei felújítások közé. Lapzártakor láss csodát, meg- jelentek a munkésok a Hu- ba utcában. h A VSz ZRt. kötelezettség vállalásai az elmúlt négy évben. Összefoglalónk a 2. oldalon. 2011. április 2. XXI. évfolyam 6. szám Szentendrei olvasnivaló, kéthetente Ára: 95 Ft Beszámolt a VSz ZRt 2. old. Vigyázat, vadnyugat? 3. old. Budakalász 4.old. A pilisi Aggtelek 5. old. Leányfalu 6-7. old. melyik milyengazdag? 7. old. Belvárosi beruházások 8. old. Művészet és jótékonyság 9. old. Tavaszköszöntő rózsaborral 11. old. Gyöngyszem... Sokan és szívesen nevezik (nevezték) Szent- endrét a Dunakanyar gyöngyszemének. Távol- ról, a magasból talán még mindig annak látszik (Ady: „Még felülrõl nézve megvolna az ország...“). Az Új Szentendrei Hírlap ebben a sorozatában olyan „gyöngyszemeket“ mutat be, melyek csak közelrõl láthatók és bizony, hamis gyöngyök. Beruházások Nemcsak Szentendre idei évét, hanem je- lentős mértékben jövőjét is minősíti az, mi- lyen minőségben sikerül elvégezni a közelmúlt két legnagyobb, folyamatban lévő beruházását, a Belvárosi árvízvédelmi védőművek felújítását és a városrész rehabil- itációját. Ocskay Gábort, a Polgármesteri Hivatal beruházási referensét arról is kérdeztük, mobil-e a mobil gát? Riportunk a 8. oldalon. Szomszédaink A Hírlap régi szokása, hogy időről időre kitekint Szentendréről, lássuk, szomszé- dainknál milyen örömök és gondok vannak, hasonlítsuk össze ezeket a magunkéval. A környező településeket napjainkban bemu- tató sorozatunk első két állomásán Rogán László budakalászi és Nyíri Csaba leányfalusi polgármesterrel beszélgettünk. Sorozatunkat következő számunkban foly- tatjuk. Írásaink a 4. és a 6-7. oldalakon. Lízingtárgy A szerződés kelte A szerződés lejárta Összeg (Ft) Parkolóróák 2007. okt. 12. 2011. okt. 12. 67 441 360 Aprítómotor 2008. aug. 5. 2011. aug. 5. 2 000 000 Gázmotor 2008. okt. 20. 2015. nov. 20. 323 000 000 Hűtőberendezés 2008. okt. 20. 2015. okt. 20. 99 942 000 Fűtőmű korszerűsítés 2008. okt. 20. 2015. okt. 20. 37 000 000
12

Új Szentendrei Hírlap 2011.04.02.

Mar 24, 2016

Download

Documents

Szentendre NET

Szentendrei olvasnivaló, kéthetente
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Új Szentendrei Hírlap 2011.04.02.

KátyúElindult a tavaszi kátyúzás, hét elején

már tömködték a lyukakat a Kálvária úton.A mi utcánk, a Huba utca 265 m hosszú.Megszámoltam, 139 kátyú van benne, át-mérőjük 10 cm és 1 m között változik,azaz, egy általunk kitalált mértékegységgel:0,52 db kátyú/m. Mondhatóm úgy is,hogy átlagosan két méterenként van egy.Várjuk sorstársaink jelentkezését, melyikszentendrei utcában a legnagyobb a „ká-tyúsűrüség”?

Bízunk benne, hogy a Hivatalban isolvassák a Hírlapot, és a legrosszabbminőségű utcák, utak bekerülnek az ideifelújítások közé.

Lapzártakorláss csodát, meg-jelentek amunkésok a Hu-ba utcában.

h

A VSz ZRt. kötelezettség vállalásai azelmúlt négy évben.

Összefoglalónk a 2. oldalon.

2011. április 2. XXI. évfolyam 6. szám

S z e n t e n d r e i o l v a s n i v a l ó , k é t h e t e n t e Ára: 95 Ft

Beszámolt a VSz ZRt2. old.

Vigyázat, vadnyugat?3. old.

Budakalász4.old.

A pilisi Aggtelek5. old.

Leányfalu6-7. old.

melyik milyengazdag?7. old.

Belvárosi beruházások8. old.

Művészet és jótékonyság9. old.

Tavaszköszöntő rózsaborral11. old.

Gyöngyszem...Sokan és szívesen nevezik (nevezték) Szent-

endrét a Dunakanyar gyöngyszemének. Távol-ról, a magasból talán még mindig annak látszik(Ady: „Még felülrõl nézve megvolna azország...“). Az Új Szentendrei Hírlap ebben asorozatában olyan „gyöngyszemeket“ mutatbe, melyek csak közelrõl láthatók és bizony,hamis gyöngyök.

BeruházásokNemcsak Szentendre idei évét, hanem je-

lentős mértékben jövőjét is minősíti az, mi-lyen minőségben sikerül elvégezni aközelmúlt két legnagyobb, folyamatban lévőberuházását, a Belvárosi árvízvédelmivédőművek felújítását és a városrész rehabil-itációját. Ocskay Gábort, a PolgármesteriHivatal beruházási referensét arról iskérdeztük, mobil-e a mobil gát?

Riportunk a 8. oldalon.

SzomszédainkA Hírlap régi szokása, hogy időről időre

kitekint Szentendréről, lássuk, szomszé-dainknál milyen örömök és gondok vannak,hasonlítsuk össze ezeket a magunkéval. Akörnyező településeket napjainkban bemu-tató sorozatunk első két állomásán RogánLászló budakalászi és Nyíri Csaba leányfalusipolgármesterrel beszélgettünk.

Sorozatunkat következő számunkban foly-tatjuk. Írásaink a 4. és a 6-7. oldalakon.

Lízingtárgy A szerződéskelte

A szerződéslejárta

Összeg (Ft)

Parkolóróák 2007. okt. 12. 2011. okt. 12. 67 441 360

Aprítómotor 2008. aug. 5. 2011. aug. 5. 2 000 000

Gázmotor 2008. okt. 20. 2015. nov. 20. 323 000 000

Hűtőberendezés 2008. okt. 20. 2015. okt. 20. 99 942 000

Fűtőmű korszerűsítés 2008. okt. 20. 2015. okt. 20. 37 000 000

Page 2: Új Szentendrei Hírlap 2011.04.02.

2011. április 2. 2 Szentendrei

A Városi Szolgáltató Zrt. új vezetése amárciusi testületi ülésen tárta a képviselőkelé „gyorselemzését”. A „helyzetet” azidei I. félévi adatok és főleg a jogszabályiváltozások még módosíthatják.

A Zrt. pénzügyi helyzeteA társaság az elmúlt évtized helytelen

gazdálkodása és a 2008-as …kényszer-beruházások miatt teljesítőképességét megha-ladóan eladósodott.

Az elvárt beruházások elmaradása miatt atársaság eszközeit folyamatosan feléli. Ameglévő eszközpark minősíthetetlen műszakiállapotban van, a karbantartások költségeextra módon emelkedik, így nem hogy szol-gáltatásbővítés, de a szinten tartás is két-séges. A szerződések átárazása, az olcsóbbbeszállítók szerződtetése, az általánoshatékonyságnö-velés, a behajtás erősítése il-letve a késedelmi kamatok intézményénekbevezetése által elérhető megtakarításmértéke köszönő vi-szonyban sincs a torlódókötelezettségek összegével, ráadásul elhúzód-va és csak fokozatosan jelentkező hatást ered-ményez. Az év végi fizetési fegyelemromlástavasszal kritikus helyzetbe hozhatja a céget,melyet nem képes önmaga megoldani.Egyértel-műen külső (tulajdonosi) tőke-bevonásra van szükség, mely az Egresi úti in-gatlan eladását vagy tartaléktőke emelését je-lenti. A tulajdonosnak el kell dönteni, hogybiztosítja a működéshez szükséges tőkét, ésez esetben az üzleti terv egy fejlesztés irányá-ba mutató elképzelés, vagy csak az életbenmaradás feltételeit garantálja kisebb áthidalóhitelekkel, mely semmilyen érdemi, stratégiaitervezést nem tesz lehetővé.

FűtőműA lakosság távhő igényét a fűtőmű és a

gázmotor hőtermelése szolgálja.A fűtőmű és a hozzátartozó 27 hőközpont

az átvételkor gazdátlan benyomást keltett.Az új vezető a betanulást követően meg-kezdte a rendetlenség felszámolását, a nyil-vántartások felkutatásától, pótlásától ahelységek kitakarításáig, festéséig. A karban-tartóknak a téli leterheltségét követően leszannyi szabad kapacitásuk, hogy ezen felada-tokat elvégezzék. Azon feladatok elvégzése,melyek jelentős anyagi támogatás igényel-nének (vezeték illetve alkatrészcsere,szigetelés kialakítás, stb.) ma még nem ter-vezhetőek, hiszen a terület az idén az alapdíj-emelés ellehetetlenülése esetén 65 MFt-osveszteséggel zár. Hogy el kellene végezniezen karbantartási feladatokat az állagromlásmegakadályozása érdekében, nem kérdés.

GázmotorA 2008. november hónapban került

kialakításra társaságunk közreműködésével agázmotor divízió, a már akkor 6 éveshasznált gázmotor megvásárlásával. A gáz-motor 51%-ban hőt termel, mellyel afűtőmű hőtermelését növeli, 49%-ban vil-lamosenergiát állít elő, amit a társaság aMAVIR részére értékesít, ezáltal árbevételretesz szert, ami a gázmotor divízió ered-ményét növeli.

Sajnálatos módon 2011. évben a gázmo-tor által termelt villamosenergia értékesítése(kormányzati döntés miatt, a szerk.) hozzá-vetőlegesen 30 000 000 Ft-tal kevesebb ár-bevételt képes realizálni, mert a 2010-esáram átvétel 299 000 000 Ft-os értéke sú-lyozottan 11 %-kal csökken. Továbbá, a-mennyiben a Parlament előtt lévő törvény-javaslat a KÁT árakra vonatkozóan elfo-gadásra kerül, akkor a 25 % ill. 35 %-oscsökkentéssel közel 66 M illetve 93 M ár-bevétel csökkenést kell realizálnunk ….

… A gazdálkodási zavar feloldására akövetkező alternatívák kínálkoznak:

1. A gázmotor leállítása és a lízing díjaktovábbi fizetése a tulajdonos költségére. Megkell emelni a távhő alap és hődíját, mert anem elég hatékony kazánokkal lényegesendrágábban állítható elő melegenergia.

2. További üzemeltetés és a megtermeltenergia eladása önkormányzati felhasználók-nak .... A műszaki beruházás mértéke jelen-tős (szakaszolók kiépítése a termelés és fel-használás időben eltérő volta miatt).

3. További üzemeltetés és felhasználóikörökhöz kapcsolódás, és ily módon amegtermelt energia eladása. Rendkívül jelen-téktelen az általunk termelt energia, vagyis aszegény rokon státusz előnytelen árazást je-lent, vagy tárgyalásokba sem lépnek velünk.(jelentős műszaki beruházás)

Hődíj és alapdíj kérdéseJelenlegi hődíjon 2011. évben nem áll

szándékunkban változtatni, azt a 2010. éviárakon tudjuk biztosítani az ECONGAS-zalérvényben lévő fixáras szerződésünknekköszönhetően, amennyiben az EUR átlagár-folyama nem haladja meg a 285 Ft-ot.Ugyanakkor fontos megemlíteni, a parla-ment előtt van egy törvényjavaslat, mely sze-rint a lakossági távhőszolgáltatás díjánakhatósági megállapítójánál a hely önkor-mányzat képviselő testülete helyébe az ener-giapolitikáért felelős miniszter lép …. Azeredmény bizonyosan a valós bekerülésttükröző ártól eltávolodó ár lesz, és nemfelfelé.

Alapdíj tekintetében 2010. évre 2009-esbázis szinten tartás történt. Év végén, 1-12.havi tényadatok birtokában az alapdíjravonatkozó kalkulációt újra elkészítettük,melynek eredménye, hogy terület 31 MFt-os

veszteséggel zárt, ... Ezért az alapdíj-korrek-ciója érdekében megtettük javaslatunkat és aKépviselő-testület a távhő alapdíj emelésérevonatkozó előterjesztésünk vonatkozásábantámogatását adta. 2011. február 15-én azEnergia Hivatali engedélyeztetés folyamatamegkezdődött.

HulladékgazdálkodásA hulladékszállításra vonatkozó literben

mért szerződések és a hulladék-feldolgozó te-lephelyére szállított és tonnából m3-be vissza-számolt és nyilvántartott értékek között 35-40 % eltolódás észlelhető. Az effektív il-legális (különböző helyeken illegálisan elhe-lyezett) hulladék nagyságát figyelembe vévemegállapítható, hogy a társaság a szerződ-tetett mennyiségnél közel 30 %-kal több hul-ladékot szállított el, mint amire szerződésevolt a lakossági partnerekkel. A problémafeloldása végett a belső ellenőrzés fokozásá-val valamint a közterület-felügyelet bevoná-sával a társaság a szerződött partnereket aszerződésben meghatározott mennyiségeknövelésére kívánja rákényszeríteni.

Inert hulladékA társaság telephelyén jelenleg … 5000

m3 vegyes inert hulladék, illetve … további1200 m3 inert hulladék található. Ennek fel-dolgozása, figyelembe véve, hogy a szomszé-dos telkek csoportba tömörülve peres eljárástkezdeményeztek társaságunk ellen, és aperen kívüli megállapodásnak értelemszerűenfeltétele lenne a megoldás körvonalazása is)nem tűr halasztást.

Parkolás… Javaslattal éltünk a Képviselő-testület

felé, hogy• a jelenlegi, nyári- téli, illetve hétközbeni

– hétvégi parkolási időszakokat - egész évben9.00-től - 20.00-ig – egységesítsék. Ezzel je-lentős költséget takarítanánk meg, hisz az évi

Beszámolt a VSz ZRt

A 2010-ben Szentendrén begyűjtöttösszes szelektív hulladék (kg):

Üveg 205 050PET palack 106 234Hullámpapír 21 546Vegyes papír 150 904Fémdoboz 12 162Ital karton 12 871Összesen 508 767

Leválogatott zsákos szelektív hulladék-fajták 2010 (kg)

PET 5 083Papír 13 959Tetrapak 1 466Flakon 458Fólia 1 049Alu italosdoboz 420Ónozott italosdoboz 639Összesen 23 074

Page 3: Új Szentendrei Hírlap 2011.04.02.

Mintegy 140 évvel később ez a mentalitásmegérkezett Magyarországra, ezen belül isSzentendrére. Az élharcos társaság kijelen-tette, hogy Szentendre megtelt. Ha sza-porodni akarnak az őslakosok, pusztuljanak avárosból, mert gyermekeiknek, unokáiknaknincs itt helye! A naiv indiánok hogy képzel-hetik azt, hogy őseik földjén maradhatnak,ha jelenlétük zavarja a telepesek életét?

Így persze azonnal probléma adódik, havalaki ezzel a gyakorlattal szemben felemeli aszavát. A Jobbik képviselőjeként is köte-lességem véghezvinni azt a programot, ame-lynek megvalósítását a választásokonmegígértük a szentendreieknek. Ennek el-lenkezőjéről a magát TESZ-nek nevező LMP(korábban SZDSZ) sem tud meggyőzni!

Nem kívánok számmisztikába bonyolódniaz országgyűlési és önkormányzati szavazáseredményeivel kapcsolatban – ezt mindenkimegteheti – de a statisztikai adatokegyértelműen bizonyítják, hogy a korábbiSZDSZ-es szavazatok először LMP, majdTESZ-es szavazatokká konvertálódtak. En-gem e gyakori névváltoztatással nem lehetmegtéveszteni! Ha valakinek nem tetszik ez afajta logikai egyszerűsítés, forduljon amegfelelő fórumokhoz!

Fekete képviselő úr a hatástanulmány el-vetésével szakmai és erkölcsi kifogásokat fo-galmaz meg személyemmel kapcsolatban

amellett, hogy dislexiásnak nevez. A szakmai gondja az, hogy jogász létemre

– szerinte – nem tudok jogszabálytértelmezni, bezzeg ő, a laikus (de nagyonlaikus) képviselő igen.

Ehhez hadd idézzem a hivatkozott2/2005. (I. 11.) Korm. rendeletet az egyestervek, illetve programok környezeti vizs-gálatáról, és annak is első bekezdését

„1. § (2) A környezeti vizsgálat lefolytatása

mindig kötelező - a (3) bekezdés a) és b)pontjában foglalt kivétellel - arra a tervre, il-letve programra, amely…..”

Vagyis mindig kötelező, de vannakkivételek:

„(3) Várható környezeti hatásuk jelen-tőségének eseti meghatározása alapján dönt-hető el a környezeti vizsgálat szükségessége

a) a település egy részére készülő szabályo-zási tervnél, illetve helyi építési szabályzatnál,továbbá olyan más, a (2) bekezdés b) pont-jába tartozó tervnél, illetve programnál,amely helyi szinten kis terület használatáthatározza meg;

b) a (2) bekezdésbe tartozó terv, illetveprogram kisebb módosításánál;”

Szóval, a település egy részére készülő sza-

bályozási tervnél nem kötelező – ennyit aszakmaiságról.

Az erkölcsi kifogása pedig az, hogy bár –szerinte – lelkesen részt vettem a mediá-cióban (nézetek közös nevezésre hozásában)a „telkesek” (indiánok) oldalán a telepe-sekkel szemben, de azt követően viszontügyesen kivontam magam az utolsó fázisból,hogy „felrúghassam” azt az egyezséget, ame-lyet az indiánok és a telepesek megkötöttek.

Hadd idézzem ehhez az indiánok által aPolgármesterhez 2010. április 27-én címzettlevél egy mondatát:

„Alulírottak, az Egres út 2. lakóterület fej-lesztési terület tulajdonosai kijelentjük, hogy aVárosvédőknek nevezett társasággal (ők atelepesek - F.A.) a továbbiakban semmiféleegyüttműködésre nem vagyunk hajlandók. Anevezett társaság a polgári jogból közismertjóhiszeműség és tisztesség alapelveket megcsú-folva, azzal visszaélve próbált meg belea-vatkozni egy közel tíz éve indult, jogszerűeljárásba. Bennünket megtévesztve aztpróbálták elhitetni, hogy számukra a közérdekvédelme a legfontosabb.

A megtévesztést felismerve döntöttünk úgy,hogy velük minden kapcsolatot megszakítunk.”

Tisztelt Fekete úr! A legnagyobb jóindu-lattal sem lehet erre a nyilatkozatra azt mon-dani, hogy ebből valamiféle közös álláspontvolt kiolvasható az Önök számára. Talán felkellene ismerni az egyezség (amely kétoldalú,és a konszenzus a lényegi eleme) és egy nyi-latkozat (amely egyoldalú döntés) közöttikülönbséget, és akkor nem lesznek közöttünkfélreértések.

Végül visszatérve a címben említett vad-nyugathoz, azt tanácsolom a telepeseknek,közöttük is elsősorban Fekete Jánosnak,hogy viseltessenek nagyobb toleranciával azindiánok irányában!

Szebb jövőt!Dr. Filó András

Hírlap 3 XXI. évfolyam 6. szám

kétszeri átállítás jelentős költséget ered-ményez. Továbbá a csökkenő parkolóhelyekszámát kompenzálná a díjfizetési időszaknövelése.

• Szüntessék meg a két alacsonyabb díjúzónát és vonják össze egy parkoló zónává. Aszentendrei lakosokat ez nem érintené, mi-vel ebben a két zónában ők idáig is ingyenparkolhattak. Hosszútávon ez bevételnövekedést eredményezne.

• A rendeletben szereplő, fizető zónábabevont területekre automaták helyezzünk kiés vonjuk ellenőrzés alá.

- Vasúti villasor – Dunakanyar krt.- Acélutca közötti szakasza.

- Szent István utca Arany János utca teljeshosszban

- Bolgár utca - Ady Endre u. Dézsma utcától a Duna

korzóig.

AdósságszolgálatIdegen tőke bevonások az elmúlt években

nyíltvégű pénzügyi lízing formájában valósul-tak meg, melyhez kapcsolódóanadósságszolgálati kötelezettsége van társasá-gunknak. Az érintett lízingtárgyak rész-letezése az 1. oldalon.

The end

Természetesen Fekete János képviselő úris reagálni kívánt Filó András képviselő úr-nak a Hírlap előző számában közölt írására.Úgy döntöttünk, ezt már nem közöljük,részben azért, mert néhány fontos kérdés-ben, mint pl. a kérdéses ingatlanok jelenlegipiaci értéke, nagyot téved. Másrészt úgygondoljuk, elegük volt Kedves Olvasóinknakebből a vitából, a továbbiakban személyesenfolytassák a képviselő urak.

A szerk.

Vigyázat, vadnyugat?Válasz Fekete János 2011. március 19-i írására

1870 körül kezdődött el Észak-Amerikában az őslakos indiánok rezervá-tumba szorítása. A telepesek, és az őket tá-mogató hadsereg jelmondata „a halott in-dián a jó indián” hűen tükrözi a kor amerikaihódítóinak viselkedését befogadóikkal szem-ben.

Vállaljuk: kádak,zuhanykabinok és jakuzzik

telepítését,beszerzését és egyedi

kivitelezését.Rövid határidő, garancia.

06 20 51-12-136

www.uhs.hu

Page 4: Új Szentendrei Hírlap 2011.04.02.

- Legutóbbi számunkban Budai Mihály el-mondta, Tahitótfalu lakossága az elmúlthúsz évben megduplázódott, háromrólhatezerre nőtt. Budakalászé?

- Nálunk nem történt ekkora változás, 20évvel ezelőtt kb. 8500 volt a lakosság száma,most pedig 11vezetése mindig tudatosanpróbálta visszaszorítani a nagyarányúbetelepülést. Az, hogy lassan két éve várossálettünk biztos generál további növekedést,ezt gátolni nem tudjuk, de segíteni sem akar-juk.

- Bár Budakalász már összenőtt Bu-dapesttel, mégis, amikor az elémúlt évek-ben részt vettem néhány itteni programon,ünnepségen az volt a benyomásom, nemannyira „alvóváros” mint Szentendre, többaz összetartás az itt lakókban, erőseb aközösségi élet. Mintha egy kicsit még falulenne.

- Én nagyon szeretem ezt a szót és valóban,az emberekben még nem annyira tudatosulta „városi” érzés. De sajnos vitatkoznom kellÖnnel mert azt látom, Budakalászon is sokanmár csak laknak és nem élnek. Ünnep-ségeinkre, rendezvényeinkre valóban elégnagy számban jönnek el, csak egy baj van:mindig ugyanazokat az arcokat lehet látni.Egyik célkitűzésem a többiek bevonása is, jöj-jenek a fiatalok is. Én itt születtem negyven-

négy évvel ezelőtt, amikor iskolás voltam, 6-7 ezer ember lakott itt, valóban majdnemmindenki ismerte a másikat, de azért Kalászmég ma is egy kicsit falusias.

- Valamikor, 40-50-60 évvel ezelőtt azttekintették fejlődésnek, ha valami nőtt. Ígylett „gigantikus” mérető jó néhány Pestmegyei falu: Érd, Monor, Ócsa, stb. aztán,amikor leépült a fővárosi ipar kiderült,nincs hol dolgozzanak.

- Érd volt Európa legnagyobb faluja, 40ezer lakossal. Az, hogy Budakalász város lett,önmagában nem jelent fejlődést. Vannak ter-veink, melyek megvalósítását elkezdjük ésremélem, több cikluson keresztül meg is fog-nak valósulni. El kívánjuk érni, hogy ne csaklakjanak, itt is éljenek a kalásziak. Azt sz-eretnénk, hogy azok, akik Budapestrőlkötöznek ki hozzánk ne egy másik városbakerüljenek.- Milyen eszközökkel?- Először megfelelő programokkal, kiad-

ványokkal fel kell kelteni az érdeklődésüket.Ha ez sikerült, akkor eljönnek a rendezvé-nyekre és innen már csak egy lépés bevoná-suk a közösségi életbe. Jöjjenek el többen aközmeghallgatásra, írjanak a helyi újságokba,segítsék jó gondolataikkal a várost.

- Az önkormányzatot elsősorban azminősíti, milyen szolgáltatásokat és milyenszínvonalon nyújt, ideértve az oktatástól aszemétszállításig mindent.

Például az utak, utcák minőségét is, most,a tél végén bizony lesz mit csinálnunk.Nálunk minden szolgáltatást megkapnak alakosok, ami alapszinten szükséges, de bizonynéhány tekintetben megrekedtünk a 80-aséveknél. A háziorvosi rendelőnk pl.„ezer”éve épült, már terveztetjük az újat.Iskoláink állapotát is javítani kell.

- Van már középiskolájuk is.- Igen, egy esti gimnázium. Sokszor

felmerült, hogy legyen-e nappali középiskolaBudakalászon, de ezt nagyon meg kell gon-dolni. Budapest nulla, Szentendre öt km-revan, inkább a jelenlegi intézményeinket kelltámogatnunk.

- Vannak-e közösségi terek Kalászon,ahol szép időben sétálnak, kávéznak, fa-gyiznak, egymással találkoznak az em-berek?

- A jelenlegi Fő tér, ahol most mi isvagyunk nem több, mint egy utcának akiöblösödése, még a török hódoltság utánibetelepüléskor alakult ki. Ezeket a házakatnem tudjuk és akarjuk arrébb tologatni, de abányatónál, a sportcsarnok melletti ját-szótéren tavasszal, amikor már zöldül a fű,

sokan összejönnek. Élettel teli a faluház is, deklasszikus értelemben vett „agorás” közössé-gi tér, szökőkúttal, sétánnyal ma még nincs,de talán pár év múlva lesz.

- Nem titok, hogy hol?- A volt Lenfonóban, a testület és a befek-

tetők részéről is van erre szándék. Jó helyenvan, a város központjában és a HÉV megállómellett.

- Manapság minden vezető azzal kezdinyilatkozatát: A mai gazdasági helyzetben… az Önök vezetői nem tétlenkedtek azelmúlt húsz évben, nagyon sok áruház ésmás iparűzési adót fizető vállalkozásletelepedését segítették elő. Kalászon mi-lyen ma a gazdasági helyzet?

- Egyelőre nincsenek nagy problémák, báraz idei esztendő nálunk is egy kicsit nehe-zebb, mint a tavalyi volt. Saját adóbevéte-lünk mintegy 600 millió forint, melyből 400az iparűzési.

- Mennyivel járulnak hozzá az oktatási ésnevelési intézmények költségvetéséhez?

- Az állami normatíva 40-70 %-ával.- Budakalász Duna parti város, közigaz-

gatási területe egészen a folyóig tart, óriásiterület. Mi lesz a sorsa?

- Óriási fejlesztés előtt áll, de ezt nyilvánnem lehet önkormányzati pénzből végigvin-ni. Sok milliárd forint kell hozzá. Ebben azügyben már egy hónappal ezelőtt leültünkDietz úrral, Szentendre polgármesterével ésaz egyik nagy tulajdonos, az Óbuda Rt. elnö-kével, Tatár úrral. Ezután együtt fogunk gon-dolkodni, ami a múltban elsősorban a szemé-

lyes problémák miatt nem indulhatott el.- Sok ötlet volt már, Walt Disney parktól

lakásépítésen keresztül olimpiai helyszínig.Önnek mi az elképzelése, fogalmazzunkegyelőre így: Mi a vágya?

- A terület tulajdonviszonyai ma még nemteszik könnyűvé a fejlesztést, a volt Gyógy-növény Kutatónak pl. kb. 50 ha van a tulaj-donában, szeretnék természetesen átminősít-tetni belterületté. Az én vágyam egy olyannagyívű beruházás, szállodákkal, yachtkikötővel, a Duna és a tavak közötti kapcso-lattal, ami unikum, amilyen még nincs arégióban. Hangsúlyozom azonban, ma mégcsak beszélgetünk, nincs kialakult álláspontja

2011. április 2. 4 Szentendrei

Tavaly hajléktalanszállót is építettsaját költségén az önkormányzat, majdműködtetésre átadta a vörösleresztnek.

Budakalász

Budakalász idei költségvetése 2,3milliárd forint, tehát „lakosonként” 2,1millió forint. Szentendre költségvetése apályázatok és a kötvény nélkül 5,6 mil-liárd, tehát lakosonként 2,6 millió forint,ami, tekintve hogy városunkban sokkaltöbb állami normatívával támogatott in-tézmény, pl. iskolák, Rendelőintézet, Tűz-oltóság van, valójában kevesebb, mint abudakalászi. Pontosabban fogalmazvakevesebb az a pénz, amelyről ténylegesen

dönthet a Képviselő testület.

LAKÁSRIASZTÓ ALAPREND-SZER IGÉNYLÉSÉNEK AKCIÓJA FOLY-TATÓDIK!

Budakalász Város Önkormányzat Pol-gármesteri Hivatala és a Multi Alarm Zrt.között létrejött együttműködés keretében,az Önkormányzat a budakalászi lakosokrészére 200 darab lakásriasztó alaprend-szert kínál fel ingyenesen. Amennyiben azalaprendszeren túl további eszközök felsze-relését kérik, annak többletköltsége azadott tulajdonost terheli. Az alaprendsz-ereket azon budakalászi lakosok igényel-hetik, akik vállalják a kedvezményestávfelügyeleti díj legalább két évig történő

fizetését!

Page 5: Új Szentendrei Hírlap 2011.04.02.

Hírlap 5 XXI. évfolyam 6. szám

A Leány- Legény-barlang-rendszer a Pilis leghosszabbés jelenleg a legmélyebb bar-langja. Idén április 7-én pon-tosan 20 éve lesz annak,hogy egy kis Szentendrei 14-15 éves srácokból álló barátitársaság elkezdte tevékenysé-gét a Klastrompusztáhozközeli Csévi-szirteken.

Eleinte még tapasztalatlanbarlangászokként ismerked-tek a barlangok csendes éshűvös világával, majd számoskutatóútjukkal történelmetírtak a Pilisben. Az addig je-lentéktelennek számító 403m hosszú Legény-barlang, ésaz alig 200 méteres Leány-barlang további kutató-munkákkal és felfedezésekkelbővült 1991-ben és aLeány-barlang hossza már évvégére elérte az 1 kilomé-tert.

A Pilis egyik legnagyobbismert cseppkőképződményea Leány-barlangi részek egyi-kén, a Nagy-hasadék aljántalálható. Ez 4 m magascseppkőoszlop, mely nem-csak a Pilis, de a Dunántúllegnagyobb cseppköve is.

Innentől kezdődően elin-dult egyfajta „Forradalom”,amely a két barlang egyesíté-sét szorgalmazta, hiszen mintazt már korábban Leél ŐssySándor geológus, megje-gyezte: „ikerbarlangokrólvan szó, melyek valamikorösszefüggő rendszert alkot-tak a hegyben.”

Cseppköves termek, és to-vábbi a mélyben kanyargófolyosók, szűkületek felfede-zésével a rendszer hosszát3800 méterre s mélységét103 méterre növelték. Máramegtalálták a két barlang kö-zötti természetes összefüg-gést is, így barlangrendszerrévált. A Pilis egyetlen és leg-nagyobb barlangrendszeré-vé…

Kutatásainknak azonbanezzel még nincs vége. Hiszena további – még a hegybenrejtező, feltételezett – rend-szernek csak egy közel 5kilométer hosszú töredékétismerjük. Hiszen kutatóé-veink alatt eddig számoskisebb ám nagyon is jelentősbarlangot fedeztünk már fela Leány- Legény-barlang-

rendszer közelében. A 640m hosszú Indikációs-, a 300m hosszú Ajándék-, a 200m hosszú Rejtekút-, és a100 m hosszú Ősi-barlan-gokat is. Ez utóbbi csepp-köves üregből Réz-, ésbronzkori emberi csontlele-tek kerültek elő a felfedezé-sekor.

Ezekről a felfedezésekről,kutatóutakról, egy színesképekkel illusztrált élmény-beszámoló-könyv jelent megnyolc évvel ezelőtt: AHókirály birodalmában cím-mel. Ez a könyv azonbanmost 2011-ben megélt egyújrakiadást, így némilegmodernizálva a 20 éves év-fordulóra megjelent, és azáprilis 7-én, Szentendrén aDunaparti Művelődési Ház-ban (Barlang) 18 órakorkezdődő vetítéses előadásonis kapható lesz. Belépő: 400Ft. Minden érdeklődőt sze-retettel várunk!

Benyák Attilabarlang és Piliskutató

20 éves kutatási évforduló:

A pilisi Aggtelek

A MÁTRIX KözhasznúAlapítvány és a Karitáció Alapítványközös adományozói programja révén2011-ben is száz rászoruló családban élő,12-16 éves életkorú fiatal kap kompletthasznált, de még használhatószámítógépet. A támogatói programra je-lentkezhet minden olyan 12-16 év közöttifiatal, akinek 3 vagy több kiskorú testvérevan, tanulmányi átlaga a 4,5-et eléri, ot-thonában nincs számítógép, és az egy főrejutó jövedelmük a létminimum alatt van.

az önkormányzatnak.- Milyen nagyobb fejlesztést terveznek?- Elsősorban az önálló szennyvíztisztító

telepet kívánjuk megvalósítani, mert koráb-ban közvetlenül a Dunába folyt a településszennyvize, most már a Csepeli tisztítóba,ami évente 70 millió forintba kerül. A szük-séges területet már kisajátítottuk. A négy-éves ciklus alatt mindenképpen át akarjuképíteni a háziorvosi rendelőt és kibővítvekívánjuk felújítani a Szent István telepiiskolát. Tervezünk egy újabb bölcsődét is,de megépítése áthúzódhat a következő cik-lusra.

- Ez mindenképpen öröm.- Budakalász az országhoz képest fiata-

lodik. Divat a nagy család, ahol én lakom otta három gyerek a mindennapos, és nem rit-ka az öt-hat sem. Évente 10-120 gyerekszületik Kalászon, ami a lakosság 1 %-a.

- Rokona-e a Fidesz neves politikusa, afőváros V. kerületének polgármestere,Rogán Antal?

- Az biztos, hogy névrokonok vagyunk,lehet, hogy távolról vérrokonok is, nemnyomoztunk utána.

Tisztelt Ebtulajdonos!

A 2011. évi kötelező veszettség ellenivédőoltásra az alábbiak szerint lesz lehetőséga Dunapart Állatorvosi Rendelőben:

2011. március 1-től 2011. december31-ig!

Az új műszerekkel frissen kialakított Duna-part Állatorvosi rendelőben (Leányfalu,Móricz Zsigmond u. 22., közel a Határ-csárdához, a 11-es út mellett) rendelésiidőben:

Hétfőtől péntekig 9-12 és 15-18 óráig,szombaton 9-12 óráig folyamatosanlehetőség van a védőoltás beadatására.

A veszettség elleni oltás 3800 Ft. Aháznál történő eboltásokat előzetes bejelen-tés után (Leányfalu, Móticz Zs. u. 22., tel.:06 26 381 790 vagy 06 30 9543 192végezzük el. A háznál oltás díja 3800 Ft,plusz a könyv és a féreghajtó díja, Szent-en-dre területén kiszállási díj nincs. A ren-delőben és a háznál is kapható kombináltvédőoltás (veszettség és a legfontosabb fer-tőző betegségek ellen véd), ára 8000 Ft.

Dr. Kovács Zoltán

Page 6: Új Szentendrei Hírlap 2011.04.02.

6 Szentendrei2011. április 2.

- Nem én mondom, hanem a StatisztikaiHivatal adatai szerint Leányfalu Pest megyelegdinamikusabban fejlődő települése, orszá-gos viszonylatban is a „topon” vagyunk.Agglomerációs település lévén, ez jó, derossz is. Abból a szempontból jó, hogy na-gyon sok fiatal költözik ide, nálunk a gyer-mekáldás magasan az országos átlag felettvan. Ez meghatározza iskola és óvodapoli-tikánkat. Iskolánkat és óvodánkat, részbenpályázati pénzből már bővítettük.Iskolánkban az idei lesz a negyedik év,amikor két első osztályt kell indítanunk. En-nek csak egyik oka a gyereklétszámnövekedése, a másik, ami szintén örvendetesaz az, hogy a leányfalusi iskola oktatási szín-vonala ismét olyan, hogy sikk ide járni. Mi jószívvel fogadjuk a máshonnan érkezőket, báraz iskola költségvetésének több, mint 60 %-át az önkormányzat biztosítja. 250 gyer-meket oktatunk, 62-en nem leányfalusiak.Ebből a 62-ből egy diákunk Budapestről járhozzánk. Meggyőződésem, az oktatás nemlehet pénzkérdés és az is igaz, a gyerekekakkor kötődnek igazán szülőhelyükhöz, haoda járnak (legalább hat-nyolc osztályt) ál-talános iskolába is. Leányfalu lakóinak száma„hivatalosan” 3500 körül van, de mintegyötezren élnek itt életvitelszerűen, tehát egészévben. Nyáron a nyaraló tulajdonosokkal ésvendégeikkel ez gyakran felduzzad 13 ezerreis. Ennyi embernek kell megfeleljen infra-struktúránk, miközben a település szerkezetemég akkor alakult ki, amikor 7-800 emberélt csak itt. Leányfalu közigazgatásilag Póc-smegyerhez tartozott, csak 1949. április 1-én vált önállóvá.

- Falu-e még Leányfalu, ismerik-eegymást az emberek? A teljesen újonnanide költözők növelték meg ilyen mértékbenaz itt lakók számát vagy azok, akik

üdülőként már kötődtek a településhez?- Az első Leányfaluról szóló írásos emlékek

LEANYFALWA-ként említik, ebből alakul-hatott ki a szépséges LEÁNYFALU elne-vezés. Talán soha nem volt szoros értelem-ben nevezhetően „falu”, inkább üdülő-település, ahova a fővárosból érkeztek telek-tulajdonosok, növelve a település lélek-számát, de legfőképpen munkalehetőségetbiztosítottak a helybelieknek. Karinthy Fe-renc szerint Leányfalu a „világegyetemközéppontja”! Kénytelenek vagyunk elhinniaz írónak, hiszen csodálatos műveket alkotottitt a Duna partján álló házában. De komolyrafordítva a szót: hiszem, hogy a dolgoknakegymásra kell épülniük, ezért az önkor-mányzati választások előtt programomrészeként készítettem egy rövid-, közép- éshosszútávra szóló tervezetet, amelyiklehetőséget kínál a mindenkori képviselőknekés polgármesternek a fejlesztésekhez. Ennekrésze, hogy idővel kezdeményezzük a köztár-sasági elnök úrnál Leányfalu várossá nyil-vánítását. Miért? Nem azért, mert én városipolgármester szeretnék lenni, hanem azért,mert a városoknak nagyságrendben ked-vezőbbek a pályázati lehetőségeik. Akezdeményezés feltétele, hogy az önkor-mányzat a kötelezően elvégzendők mellettönként is vállaljon valamilyen feladatot, ezlehetne egy idegenforgalmi profilú szak-középiskola létrehozása és működtetése.Ebben az esetben jelenlegi iskolánk 12 év-folyamos általános- és szakközépiskola lenne,érettségi vizsgát biztosítana. Ilyen nincs aDunakanyarban, nagy igény lenne rá, mertsok szálloda épült, épül, s ezekkel bizonyárajól együtt lehetne működni. Feltételezem,hogy az oktatási költségek finanszírozásában

is részt vennének, hiszen érdekük lenne aszakember képzés.

- Ön a Dunakanyart említi, mi avéleménye az un. kistérségekről?

- Engem Mária Terézia „Divide et im-pera!” (oszd meg és uralkodj) politikájáraemlékeztet a jelenleg érvényben lévő finan-szírozás. Az állam odaadja a pénzt (támo-gatási normatívát) a kistérségnek, aztán azelosztáson, pályázatokon marakodjanak atelepülések egymással! Azt gondolom, helyreáll a rend hamarosan a Szent István-i várme-gyék és a járások visszaállításával. Visszatérveelőző kérdésére, elsősorban fiatalok költöztekaz elmúlt évtizedekben Leányfalura, telketvásároltak, építkeztek. Nem könnyűmegfelelni a megszaporodott elvárásoknak.Ami a közhangulatot illeti ismert, hogy azország politikailag kettészakadt. Én, pol-gármesterként is, és Istenben hívő, népben,nemzetben gondolkodó konzervatív em-berként is arra törekszem, hogy betemessükezeket az árkokat. Nagy szomorúsággal töltel, hogy még a nemzeti ünnepeinken semvagyunk együtt, mindig csak az egyik oldalvan jelen. Egyik legszebb egyházi ünnepünkaz Advent. Az ünnep vigiliáján, a négy szom-baton szent mise után lejövünk a Polgármes-teri Hivatal elé a község adventi koszo-rújához, meggyújtjuk a gyertyákat, imád-kozunk lelkészeink vezetésével, verset szaval-nak leányfalusiak, beszélgetünk forralt bor éspogácsa mellett egy jó órát. Tavaly már al-kalmanként talán százan is éltünk ezzel alehetőséggel. Ezt jó volt megélni, de sajnosmég mindig elsősorban a középkorúak és azidősebbek voltak többségben.

- A legtöbb gondot az utak szoktákokozni.

Leányfalu

Page 7: Új Szentendrei Hírlap 2011.04.02.

Hírlap 7 XXI. évfolyam 6. szám

- Sajnos útjaink nagyon rossz állapotbanvannak. A rendszerváltás óta szinte alignyílott lehetősége a „kis” önkormányzatok-nak ilyen célra pályázni, pedig jó lett volna,mert a költségvetésből az államtól kötelezőenátvállalt és csak részben megfinanszírozott fe-ladatok miatt ezt elvégezni nem tudták. Ed-dig, mint utaltam rá, lehetőségünk sem voltkomoly pályázatokon indulni, a lakossággalközösen vállalt útjavítások révén tudtunk csakvalamint felmutatni. Most, az Új SzéchenyiTerv talán kínál pályázati lehetőségeket. Azutak folyamatos rendbetételemellett meg kell olda-nunk a felszíni

csapadékvízelvezetést is. Ne-héz pénzügyi helyzetbenvagyunk, aminek egyik oka az, hogy még atavalyi özönvízszerű esőzés utáni helyreállításiköltségek nagyobb részét sem kaptuk meg azállami vis maior alapból. Hasonlóan súlyosgondunk, hogy a helyi adó bevételünkben azelmúlt öt évben közel 100 millió forint há-tralék halmozódott fel. Sokan, - és ismerveaz adósokat,- elmondhatom: nem a rászorul-tak, hanem inkább a tehetősebbek csak a jo-gaikat ismerik, a kötelességeiket nem.

- Úgy hallottam, Leányfalun falugondnokis működik.

- Nem falugondnok, hanem FalugondnokKft. Ők takarítják a közterületet, gallyaznak,havat kotornak, füvet nyírnak, elvégzik ahagyományos falugondnoki munkákat.Három éves megbízatásuk éppen most jár le.Már kiírtuk a közbeszerzési pályázatot,átalánydíjas szerződét ajánlunk, havonta 1,4millió forint összegben.

- Miközben Szentendrén, a sok választásiígéret ellenére még ma sincs helytörténetimúzeum, Önök létrehoztak egyet. Olyanismert szentendrei helytörténész is segítettebben, mint dr. Sin Edit.

- Ez hozzáállás kérdése. Amelyik településnem becsüli a múltját, annak nincs jelene ésmeg sem érdemli a jövőjét. Ez a gondolatvezérelte a képviselőket, amikor LeányfaluHelytörténeti Alapítványát 1992-ben létre-hozták. Most dr. Redő Ferenc régész, helyilakos az Alapítvány elnöke. A múzeumvezetője, nagyon szerény díjazás mellett egytörténelem tanár, Jékely Endréné, Áprily La-jos unoka-menye. Egyetemen kívül számos

szakirányú végzettsége van, mégis 36 évehűségesen Leányfalun tanít az általánosiskolánkban.

- Végül egy olyan hírrel kapcsolatbankérdezném, mely országos visszhangot vál-tott ki: A szlovák nyelvtörvény hatására önlevonatta az Európai Unió zászlaját a Pol-gármesteri Hivatal előtt. Karakteres poli-tikai véleményét sosem rejtette véka alá.Volt ebből polgármesterként konfliktusa?

- Nekem nem a szlovákokkal van prob-lémám. 1000 évig békességben éltek a mag-

yar királyok fennhatósága alatta különböző

nemzetiségek,mindig a

politika

ugrasz-totta

össze őket. Amagyarság azért tu-

dott fennmaradni ebben aszláv tengerben, mert befogadó nép volt. Aszlovák kis nép és keresi az identitását. Önál-ló szlovák állam először a fasiszta Tiso idejénvolt négy évig, meg jelenleg 1992 óta, hogykülön váltak Csehországtól. Gondoljunkbele, hogy országuk fővárosa, most mindegy,hogy Bratislavának vagy Pozsonynak mond-juk, több száz évig magyar koronázó városvolt, és ott ülésezett a magyar országgyűlés,címerükben, csak úgy, mint a mienkben, akettős kereszt és hármas halom van – el-hiszem, hogy nagyon nehezen tudják feldol-gozni. Persze, a békés egymás mellett élésneknincs alternatívája. Nekem az Unióval volt-van bajom. Mindkét ország tagja az EU-nak,melynek vezetése mégis kívülálló idegenkéntviselkedik akár csak a megalázó szlováknyelvtörvény kapcsán is. Ezért vontam be azuniós zászlót, erre akartam rávilágítani és úgylátom, sikerült. A magyar médián kívül méga szlovák„királyi” adó és kereskedelmicsatorna stábja is itt volt. Elmondtam, haSlota pártelnök párbajképes lenne, kihívnámés ledöfném, igaz, már más világot élünk. Jólesett, hogy rengeteg levelet kaptam aelvidékről, de itthonról is.

.

- női divatárú- táskák- kiegészítők-*ruhaszervíz (zippzárcsere, felhajtás, méretre igazítás,függönyvarrás,béléscsere, stb.)-*ruhatisztítás-*ruhafestés

*10 000 Ft feletti rendelés eseténSzentendre területén ingyenes házhozszál-lítás! Az üzlet a Nagypostánál levő kínaiétterem mellett van.

Kossuth Lajos u.32.Tel: 26/302-291.

Nyitva tartás: H-P 10.00 - 18.00Szombaton 9.00- 13.00.

Melyik milyen gazdag?

Az önkormányzatok saját bevételeineklegnagyobb tétele – néhány kivételtől eltek-intve – az iparűzési adó. Táblázatunkbanközöljük a főváros bevételét, kerületei közüla legnagyobbat és a legkisebbet. Utána alegmagasabb bevétellel rendelkező megyeijogú városokét, majd néhány, alakosságszámhoz képest kiugróan magasiparűzési adót. Végül ismertetjük térségünkadatait is.

Fővárosi önkormányzat 85 445Bp. XI. ker 7420Bp. XXIII. ker. 1413Győr 13 601Székesfehérvár 9576Debrecen 8659Szeged 7150Budaörs 6935Pécs 6258Miskolc 5943Százhalombatta 3980Törökbálint 3680Esztergom 2384Vác 1826Szentendre 781Budakalász 379Pomáz 264Visegrád 92Leányfalu 49Tahitótfalu 47Dunabogdány 43

R U H A J A V Í T Á SR U H A J A V Í T Á SZ S U Z S Á N Á LZ S U Z S Á N Á L

Szentendre, Kucsera F. u. 3. hétfõtõl péntekig 7.30 - 15.30-ig

Ebédidõ: 12-13-ig06-30 438-2326

Page 8: Új Szentendrei Hírlap 2011.04.02.

82011. április 2. Szentendrei

Digitális nyomda Kossuth L. u. 22, a Takarékszövetkezet mellett. www.digitalisnyomda.netNévjegyek, szórólapok 30 952-1972

Folytatás az 1. oldalról

Gát- Mettől meddig lesz mobil gát és met-

től meddig újítják fel a jelenlegit?- A Mobil árvízvédelmi fal építését a Duna

belvárosi szakaszán, a Péter-Pál utcától a BemJózsef utcáig tervezzük, összesen 333 mhosszúságban. A Bem József utcától a méglétező, de lebontásra kerülő rév ál-lomásépület végéig tartó 100 m. hosszú sza-kaszon – ahol lassan egy éve, a kőszekrényesmegtámasztás áll - a jelenlegi gát testet telje-sen el kell bontani, annak rossz műszaki ál-lapota miatt. Ide terveink szerint egy új gátatépítünk vízzáró fal maggal és egy új parapetfallal a tetején. A rév állomás épületének je-lenlegi végétől a jacht kikötőig tartó, többhelyen, kilazult, balesetveszélyes fém korlátszintén elbontásra kerül. Ezután a vasbetontámfal 252 m hosszú szakaszon történőmegerősítése és magasítása lesz a következőlépés. A célunk mindenhol az, hogy akár amobil fal, akár a parapet fal, akár amegerősített vasbeton támfal magassága elér-je a mértékadó árvízszintnél egy méterrelmagasabb – szaknyelven MÁSZ + 1 m –szintet. A Pro Szentendre Kft. vizsgálja a gátfolytatásának lehetőségét egészen a 11-esútig.

- Közép Európában hol és kb. milyenhosszú szakaszokon van mobil gát?

- Közép Európában több helyen találhatómobil árvízvédelmi fal, például: Linznél(Ausztria) a Duna folyón 940 m hosszon,Usti nad Labem (Csehország), az Elbafolyón, 960 m hosszon, Neuburg (Német-ország), a Duna folyón 260 m hosszon,Odera Frankfurt (Németország), az Oderafolyón 324 m hosszú szakaszon, Freuden-berg (Németország), a Majna folyón 980 mhosszú szakaszon, de tudomásunk van arról,hogy Hollandiában Venlo-nál, a Maas folyón4100 m hosszú szakaszon, vagy AngliábanBewdley helységnél, a Severn folyó partjánis épült 150 m hosszú mobil árvízvédelmi fal.

- Mit jelent az, hogy mobil, mi mozog?Használaton kívül hol tárolják, ki fogjakezelni?

- A mobil árvízvédelmi fal azt jelenti, hogymivel szétszerelhető, el is mozdítható a szer-

kezet., azaz a sokszor téves elképzelésekkelellentétben nem mozog, hanem mozdítható,hasonlóképpen, mint a mobil házak. A ter-vezett mobil fal függőleges oszlop elemekbőlés a függőleges elemek hornyaiba becsúsz-tatható vízszintes elemekből áll, amelyeketszétszereléskor konténerekben fognak tárol-ni. Mivel a szerkezet felállítását és bontásáta Tűzoltóság végzi majd, az ő területükön fogfelépülni egy ipari jellegű csarnok, és ez szol-gál majd az elemek tárolására és őrzésére.

- Honnan szerzik be az elemeket,kiválasztották-e már a kivitelező(ke)t?

- A mobil árvízvédelmi falra, valamint agátépítésre a járulékos munkákkal együtt, kétközbeszerzési eljárás keretében választjuk ki anyertes vállalkozót, egyet a fal gyártására ésszállítására, egyet a magára az építésre. A pá-lyázati kiírások reményeim szerint egy-kéthéten belül megjelennek a Közbeszerzésiértesítőben.

- Mik a várható költségek a gátra és a töl-tésre? Mikor indul és meddig tart aberuházás?

- A teljes belvárosi árvízvédelmi védmű -a Bolgár utcától a jacht kikötőig -átépítésének teljes költsége 1,3 milliárd Ft,amely teljes egészében állami támogatásbólvalósul meg. A beruházás reményeink szerint2011. július hónap végén kezdődik, és2012. augusztus végén fejeződik be.

Mobilgát szerelési gyakorlat (valahol)

A Belváros „funkcióbővítő rehabilitáció-ja”

- Pontosan mi fog megvalósulni?- A belvárosi közterületek jelentős részén

burkolatcserére kerül sor, úgy, mint a Dumt-sa Jenő utcában, a Fő téren, a Bogdányiutcában a Lázár cár térig, a Jókai utcában -a Tourinform épület teljes hosszában -, aPéter-Pál utcában - a Vajda Lajos Stúdiótóla Dumtsa Jenő utcáig -, a Rákóczi utcában aVárosház tér és Fő tér közötti szakaszon,valamint a Malom lépcsőn.

Emellett felújításra kerül a Kossuth utcaiApor híd, régi adósságunkat törlesztveújraépül a Templomdombi támfal leomlottszakasza, és megvalósul egy új lépcsős feljárat

megépítése is. A megújulás során, hogy egymég szebb, még barátságosabb Szentendreutcáin sétálhassunk, a Tabakosokkeresztjének környezetét is kicsinosítjuk, ittfőként kertészeti munkákra kerül sor.

Emellett megújul a Dumtsa Jenő u. 22.,ahol egy komplex turisztikai központ jönlétre korszerű kiadványokkal, térképekkel, aFő tér 12,., valamint sor kerül a MűvészetMalom épületének részleges átépítésére ésegy új szárny létrehozására, amely új kiál-lítótermeket kínál majd a helyi művészeknekés az itt lakó, illetve ide látogató műked-velőknek.

- Kiválasztották-e már a kivitelező(ke)t?Mikor indul és meddig tart a beruházás?

- A közbeszerzési eljáráson a budapestiszékhelyű ÉPKAR ZRT. lett a nyertes vál-lalkozó. A beruházás már elkezdődött,megindult a bontás a Dumtsa Jenő utca 22.-ben és a Fő tér 12. sz. alatti házban, a többihelyen még csak felvonulási és egyébelőkészítő munkák folynak. A Fő tér burko-latát előre láthatólag április 4-én kezdik fel-szedni, előtte a város április 2-án, délután 15órától egy „Fő tér búcsúztatót” tart, hogymég egy utolsó közös délutánt tölthessünkegyütt a „régi” Fő téren. A munkálatok tel-jes befejezése idén októberre várható.

- Az előzetes tervekben nemcsak építési,hanem egyéb (pl. vendégház berendezés)költségek is szerepeltek. Részét képezikezek is a beruházásnak, magyarul pályázatipénzből fizetik?

- Valóban vannak egyéb költségek is; afelújított belvárosban például információspultokat fogunk kihelyezni, máshol amegújult épületek beépített bútorait készít-tetjük majd el, szintén pályázati pénzből.

- Van-e valami elképzelés, kezdeménye-zés az érintett területen a vegyes tulajdonúházsorok egységes homlokzati felújítására?

- Az érintett területen, ahogy Ön is jóltudja, az ingatlanok vegyes, azaz magán-,helyi-, és megyei önkormányzati tulajdonbanvannak. Az állami források igénybevételétcélzó pályázaton csak Szentendre VárosÖnkormányzatának tulajdonában levő ingat-lanokkal lehetett részt venni, a pályázat alakóépületek felújítását nem támogatta, ezértszóba sem kerülhetett azon házsorokfelújítása. A közeli jövőben az önkormányzatigyekszik saját ingatlanainak a homlokzatátújjá varázsolni, de ez a szűkös anyagi lehető-ségeket figyelembe véve csak apránként leszlehetséges. Szeretnénk elsők között a plébá-niával szembeni épületet rendbe hozni, aPMMI szerződésben vállalta Fő téri épületükhomlokzatának felújítását, és folyamatbanvan a Városháza rendbe tétele is. A tető fel-újítása most fejeződött be, pályázat útján pe-dig szeretnénk a homlokzatot is megújítani.

Horváth Giusztáv

Belvárosi beruházások

Page 9: Új Szentendrei Hírlap 2011.04.02.

9Hírlap XXI. évfolyam 6. szám

Mint köztudott, de talán jobb ha azt írominkább, köz-látott, hogy nekünk szentend-reieknek is van Sakura fánk, sőt ha nem is hi-vatalosan, de van Sakura- magyarul, cseresz-nyevirágzás ünnepünk is. A cseresznyevirág-ünnep Japánban szinte nemzeti fieszta,ilyenkor a családok, barátok, munkatársak afölkerekednek, és cseresznyefa ligetekben avirágzó fák alá telepedve pikniket tartanak,élvezik, ahogy a levegőben szálldosnak aszirmok. Április első heteiben amikor aGombánál kivirágzik a rószaszín fa, a Japándíszcseresznye (Kiku-Shidare-Sakurat) csodá-jára jár Szentendre apraja nagyja, ünnepli azeseményt, ami itt Szentendrén az igazi tavaszelérkeztének, a szabadtéri teraszok megnyi-tásának nem hivatalos ünnepe. Ilyenkor jólesik kiülni valamelyik Duna-korzói vendéglőteraszára egy kávé vagy tea mellett sütkérez-ni, élvezni az éltető tavaszi napsugarat.Régebben, amikor még gyakran jártamkávézni a Gombába, ilyentájt jelentek meg akismamák babakocsijaikkal ebéd előtti ta-lálkára és miközben beszélgetve élvezték a ta-vaszi napot, sütkéreztették a nebulókat, akikcsendesen bóbiskoltak mellettük kocsijaik-ban, teremtettek ünnepi hangulatot. Csalá-dias lett ilyenkor a Gomba. A legádázabbpolitizálók is csendesebben vitatkoztak, s afradisták és újpest-drukkerek is mintha kevés-bé néztek volna egymásra ellenségesen. Igazicseresznyevirágzás hangulat volt ilyenkor,mintha mindenki mindenkinek ismerőselenne, mintha a teraszon üldögélők egy nagycsalád tagjai lennének. Nem tudom, a ró-zsaszín virág tette-e, de azt ott lévők lelkébeilyenkor nyugalom és béke költözött.

Ilyenkor a teraszon üldögélőkkel többszörbeszéltünk arról, hogy érdemes volna ezt azalkalmat, ezt a hangulatot átmenteni, valami-lyen ünnepet szervezni erre az időre. Atavaszi szabadtéri tárlat gondolata merült fel.Hasonló, mint Öcsike hatvanas évek végén,hetvenes évek elején tartott híres szabadtéritárlatai október első vasárnapján. A meg-valósítás azonban késett, aztán meg jött akegyetlen, a szentendreieket a Duna-korzóról

elűző parkolási rend, a kismamák nem jöttektöbbé és a lehetőségnek annyi, befellegzett.

Amikor megkaptam a felkérést, hogy kiál-lítást rendezzek akvarelljeimből a V-8 Uszo-da Galériájában és a megnyitó időpontjánakáprilis 8-át ajánlotta fel az intézménymenedzsere, a Gomba melletti virágzó dísz-cseresznyefáról készült képem választottamplakátnak. Persze azt akkor nem sejtettem,hogy Japánt napjainkra ekkora tragédia fog-ja érni. Az apropó csupán a gombánál lévőfa virágzása volt, arra utalva, hogy a szent-endreiek spontán módon megtartják sajátoshelyi Sakura-ünnepüket és én e kiállítást isvalami hasonló kis ünnepségnek szánom.

A szentendrei japán turizmus is szinteleállt. Ebben az évben a japánoknak szomorúSakura ünnepük lesz. Mi meg, már csak em-berségünkből adódóan is illene, hogy szoli-daritásunkat kifejezzük a városi turizmust él-tető szigetországiakkal, még ha nem istudjuk, vannak-e károsultak az elmúltharminc évben a városunkat meglátogatókközött. Városházánk sem érezte eddigerkölcsi, politikai feladatának, hogy kifejezzeegyüttérzését a város nevében a tragédiátszenvedettekkel, esetleg gyűjtést szervezzen atávoli károsultaknak. Ezért gondoltam azt,hogy felajánlom a Gomba melletti virágzórózsaszín fáról készített képem árát a japánkárosultaknak. Talán így egy cseppnyivelhozzájárulhatok az őket ért tragédia eny-hítéséhez. S ha rajtam kívül más is tud ésakar segíteni, ezt a K&H Bank (számlaszám:10405004-00026548-00000009 és aközlemény rovatban mindenképpen kérikfeltüntetni: „JAPÁN” ) számlájára befizetettösszeggel megteheti, amelyet e célra nyitotta Magyar Vöröskereszt.

Benkovits György

Április 8-án, 18 óra 30 perceskezdettel nyitja meg

dr. Török Katalin, művészeti íróBenkovits György Akvarellek 4. címűkiállítását a V-8 Uszoda Galériájában

(földszint), Szentendre, Kálvária út 16/c.A kiállítás május 4-ig

tekinthető meg az uszodanyitva tartási idejében.

A kiállításra érkezők a megnyi-tó ideje alatt az uszodagarázsában térítésmentesenparkolhatják autójukat.

Támogatók: V-8 Uszoda és Szabadidő-

központ, Vincze László és Fiai éspapírmerítő Műhely Kft., Dig-itális Nyomda – Nagy Péter,G&B Nyomda, Drip Kft., ÚjSzentendrei Hírlap.

Művészet és jótékonyság KÉRLEK SEGÍTS, HOGY

MI IS SEGÍTHESSÜNK….

SZJA 1%

Napjainkban olyan sokan szorulnak segít-ségre, tudjuk nehéz választani. De a Szent-endrei ÁRVÁCSKA Állatmenhelyműködtetéséhez nekünk ugyanúgy továbbrais szükségünk van a civil lakosság nagylelkűtámogatására.

1 % adó = 1 % esély = 1 kutya életeMeggyőződhet róla, hogy az Öntől

kapott pénzügyi támogatást állatmentésre,gazdakeresésre, a menhely kutya/cica lakói-nak jobb ellátására, állatvédelmi oktatásra, ahelyi kóborállat probléma enyhítésérehasználjuk fel.

HÁLÁS KÖSZÖNETTEL!1997 Szentendrei ÁRVÁCSKA Ál-

latvédő Egyesület KkhT 2011.www.arvacska.huAdószám:18675359-1-13 Bankszámla:

Dunakanyar Takarékszövetkezet 64700076-10006234

� � �Egyetlen fillér többletáldozat nélkül, adó-

ja 1 %-ával támogathatja a kis- és nagy-családosok érdekeinek következetes helyiképviselőjének, a Nagycsaládosok Szentend-rei Egyesületének sokrétű tevékenységét.

Adószám: 19186395-1-13További információ:http://www.nsze.webkereso.info/

Családi házak, nyaralók, közin-

tézmények generál kivitelezése, szer-

kezet építése, részfeladatok elvégzése:- utólagos alapmegerősítés,

- köműves munkák,

- szigetelés,

- ács-tetőfedés,

- villanyszerelés,

- gyengeáramú rendszerek,

- homlokzati szigetelés,

- gipszkartonozás,

- festés, mázolás,

- burkolás, parkettázás,

- térburkolás, kertépítési

munkákat vállalunk.

Tervezés, műszaki ellenőrzés.

Cégünk referenciái a

www.bovillbau.hu–n megtekinthetők.

Elérhetőségünk:

[email protected]

Telefon: 06/20 243-30-64

Fax: 06-26-385 413

Page 10: Új Szentendrei Hírlap 2011.04.02.

2011. április 2. 10 Szentendrei

A P R Ó H I R D E T É S E K

Víz-, gáz- és fűtésszerelést,kisebb javításokat vállalok teljesügyintézéssel. Tel.: 30 9706 475.

Ács – bádogos – tetőfedő –szigetelő (hang és hő) és sz-erkezetkész ház építése. Meg-bízható. Tel.: 70 578-1468.

Napi takarítást és nagy-takarítást vállalok. 40-es profi. 70277 99 55

ADÁS-VÉTELÖt darab új cserge takaró

eladó Tel.: 06 20 516-0101.

Vásárolok régi papír és fém-pénzt, bélyeget, képeslapot. Tel.:385 387

OKTATÁSNÉMET: a kezdetektől a

nyelvvizsgáig. Egyéni, kiscsopor-tos, beszédközpontú, szakmainyelvvizsgára felkészítő foglalko-zások. Tel.: 06 20 589 0771.

Matematika oktatás mindenszinten. 312-961.

EGYÉBKiadó! Pomázon 80 nm-es üzlet

bármilyen célra kiadó. 06 20 462-8289.

TÁRSKERESŐ Ne ébredjen egyedül!

Társkereső iroda, fényképesadatbázissal. 06 70 319 6084

Digitális nyomda Kossuth L. u. 22, a Takarékszövetkezet mellett. www.digitalisnyomda.netNévjegyek, szórólapok 30 952-1972

ÁLLÁSVarrónőket keresek műhely-

munkára vagy bedolgozóként.Tel.: 30/9851 172

Kerti és ház körüli munkát vál-lalok. 06 20 995 9143, SzántóJános.

Háztartási munkát vállalok,hétvégén is. Hívjon bizalommal! 0670 649 8421

INGATLAN

Szentendrén központi helyen,kertes házban különbejáratú szo-ba kiadó, érdeklődni: 0620 242 927, 060260312 729.

Szentendrén, HÉV és buszvégállomástól 200 méterre 65 nm-es tetőtéri lakás kiadó. Telefon:06 20 347 4002, 06 30 400 2865.

Kiadó Püspökmajor lakótele-pen 2 szoba összkomfort. Tel.: 0630 514 9921, 06 20 203 8147.

Szentendrén, központi helyen,kertes házban különbejáratú szo-ba kiadó, érdeklődni: 06 20 2420927, 26 312 729.

Szentendrén, Püspökmajor ltp-en 55 nm-es I. emeleti lakáseladó. Érdeklődni: 06 30 5993711, 06 26 300 028.

Szentendrén családi házasövezetben 186 nm-es, két lakósz-intes + tetőtér beépítéssel felújí-tott ház eladó. Jó közlekedés,csendes környezet. T.: 06 20 3996416.

SZOLGÁLTATÁSDiplomamunkák, szakdolgo-

zatok, névjegyek elkészítése.Fénymásolás, hőkötés, spirálkötésrövid határidővel. 312 858, egésznap.

Villany-és antennaszerelés,parabola is. Kisgépjavítás. Tel.:316 710 este. 06 30 9914 732,Mócsai.

Kandallóépítés, vízfűtéses,légfűtéses. 06 20 594-4458.

Asztalos munkát vállalok.,fából mindent. 36 30/319 7278,26/318 219.

Diszkózást vállalok. 06 209848 704

Kovács Éva kerámia szob-rok eladók. (Esküvői pár, Kos-zorúslány, Kismama, Kislányvirágcsokorral, Guggoló kislány)

Tel.: 06 20 516 0102.

Tahitótfaluban részben felújí-tott parasztház sürgősen eladó.(3 szoba, fürdőszoba, WC,amerikai konyha, pince, udvar,melléképület.

Tel.: 06 20 516 0102

KÉPKERETEZÉSwww.adeko.hu 06 26 327 881

Jó állapotban lévő,klasszikus mérnőki ter-vezőasztal eladó. Tel.: 06 20516-0102.

Sipos Sándor gázkészülékjavító

Szerviz, karbantartás, üzem-be helyezés.

Cirkók, kazánok, boylerek,konvektorok, tűzhelyek és

egyéb gázkészülékek javítása.Tel.: 30 9413 468

Tanyasi kecsketej és sajt

Érintetlen réteken legeltetettnyáj kínálja üde, egészséges ésfinom tejét, sajtját.

Tej 270,- Ft/literSajt 2000,- Ft/kg (natúr,

fokhagymás, bazsalikomos, pe-trezselymes, tár konyos stb.)

Igény esetén házhozszállítás.Papp Adrienn – 06-30/661-

9534

Szentendre Város Önkor-mányzata

Pályázati felhívást tesz közzéönkormányzati tulajdonú ingat-lan értékesítésére: Szentendre,1854 hrsz-ú, természetbenGörög u. 1. szám alatt talál-ható 559 m2 területű, lakóház ésudvar megnevezésű ingatlan.

Minden szükséges informá-ciót a pályázati kiírás tartalmaz,amely a Polgármesteri Hivatalügyfélszolgálati irodáján vehetőát.

A pályázatokat a Hivatal Ik-tatójába 2011. április 5. 9:00óráig

(Városház tér 3. I. emelet) kellbenyújtani.

Tájékoztatás telefonon:26/503-377

Szentendre Város Önkor-mányzata

Pályázati felhívást tesz közzéönkormányzati tulajdonú ingat-lan értékesítésére: a Szenten-dre, 2555/0/A/3 hrsz-ú, ter-mészetben Kovács László u.38. szám alatt álló 267,84 m2területű műhely-raktár megn-evezésű ingatlan.

Minden szükséges informá-ciót a pályázati kiírás tartalmaz,amely a Polgármesteri Hivatalügyfélszolgálati irodáján vehetőát.

A pályázatokat a Hivatal Ik-tatójába 2011. április 5. 10.30óráig (Városház tér 3. I. emelet)kell benyújtani.

Tájékoztatás telefonon:26/503-377

A Lehet Más a Politika fóru-ma Szentendre jövőjéről,a közelmúltban napvilágrakerült hírek tükrében.Meghívott vendégeink:

Jávor Benedekaz Országgyűlés

Fenntartható FejlődésBizottságának elnöke

Szabó Rebekaökológus, az LMP

országgyűlési képviselőjeKukorelly Endre

író, az LMP országgyűlésiképviselője

Szeretettel várunk mindenérdeklődőt

2011. április 5-én, kedden18.00 órakor,

a Szamos Cukrászdában.(2000 Szentendre,

Dumtsa Jenő u. 14.)További infó:[email protected]/362-7959http://lmpilisbuda.blog.hu

Szentendre Város Önkor-mányzata pályázati felhívásttesz közzé önkormányzati tulaj-donú ingatlan értékesítésére:Szentendre, 400/11/A hrsz-ú,természetben Vasúti villasoralatt nyilvántartott 80 m2

területű, egyéb épület megn-evezésű ingatlan.

Minden szükséges informá-ciót a pályázati kiírás tartalmaz,amely a Polgármesteri Hivatalügyfélszolgálati irodáján vehetőát, valamint a www.szenten-dre.hu oldalon is megtekinthető.

A pályázatokat a Hivatal Ik-tatójába 2011. április 8. 9:00óráig (Városház tér 3. I. emelet)kell benyújtani.

Tájékoztatás telefonon:26/503-377

TŰZIFA

ELADÓ !

20 5 999-432

Page 11: Új Szentendrei Hírlap 2011.04.02.

Hírlap 11 XXI. évfolyam 6. szám

Tavaszköszöntő,rózsaborral

Önök is érzik az ereikben a tavasz bi-zsergését? Számomra néhány napja lett nyil-vánvaló, hogy egyszer és mindenkorra vége azord, barátságtalan remeteéletnek, a télnek.Kiléptem a házam ajtaján, belecsuktam a sze-mem a napba /hiszen belenézni nemtudtam/, oldalra fordítottam szép lassan a fe-jem, hogy végre látva lássak, és ... A jó me-leg aszfalton két cicának kedve kéltegymáshoz. Nos, számomra ekkor adta hírülaz anyatermészet, hogy igen, új idők járnakúj szelükkel.

Nem tudom, hogy mit gondolnak arozéról, de számomra mindenképpen atavasz bora. Szinte összes esszenciális jelzőjeanalógiában van a tavasszal. Friss, üde, il-latos, könnyed, nem tud elkötelezni. Nemtudnék nyugodt szívvel meginni egy két évesrozét. Már csak azért sem, mert minél fiata-labb, annál gazdagabb aromavilágú. A rozénem komplikált, megfejtésre váró bor, nemfeleség, hanem flört. Könnyen megfejthető,alkalmi élmény, kis lecsengéssel, jó nagy kor-tyokkal. Szabad, fűszeres illatú, kicsit pezsgőtavaszi-nyári ital.

Lehet, hogy ezzel egyedül vagyok, de énvalahogyan nem tudok rozé-ízre visszaem-lékezni. Erős emlék bennem jó néhány nagyformátumú fehérbor és vörös, de a rozé nemmarad meg. Elillan, örök titok. Mikor azongondolkoztam, hogy hogyan tudnámmeghatározni és tipizálni, arra gondoltam,hogy ezt a titokzatosságát fejezheti ki az adefiníció, hogy valójában a rozé egy szódátnem látott vörös fröccs, csak ezt még senkinem tudja. Vagy egy olyan vörösbor, ami fe-hérbor.

A rozé is borászati mellékterméknek in-dult, hiszen a gyenge kékszőlő minősége úgyjavítható, hogy leveszik, leszűrik a zúzás-bo-gyózás utáni egy-két napot ázott mustot, ígykevesebb mennyiségű lé lesz a törkölyön.Minket most a híg, rózsaszínes lé érdekel,amit ugye valamire mégis kell használni.Például a fehérbor készítése során alkalma-zott technológiai eljárásba bevonjuk ezt akellemes, friss levet. Irányított, hűtött er-jesztéssel érik el azt, hogy megmaradjon arozéra jellemző egyedülálló gyümölcsös,aromás ízvilág, mely azért kékszőlőalkotóelemeket tartalmaz, de mégis friss,derűs, könnyed italt nyerhetünk vele.

Manapság már a legnagyobb borászok iselkészítik rozéjukat, melyek alapanyagátszándékoltan erre a célra termesztik, azehhez legmegfelelőbb időben szüretelik.

Még elmesélek Önöknek egy történetet,ha a rozéval fenntartásaik lennének. EgySzlovákiában tanító amerikai borissza emberlátogatott el a pincémbe, aki kijelentette,hogy ő a rozét nem bírja meginni, mertsavas, fáj tőle a hasa és amúgy is ihatatlan.Szegény ember még csak olyan típusúrosékat kóstolt, amelyek nehezebbek, tel-

tebbek, mint a magyar rózsaszín borok. Elég-gé elítélhető módon töltöttem neki Takler2010-es rozéjából és azt mondtam, hogybármiből csak akkor kóstolhat, ha ivottebből. Egy úriember nem utasít vissza bort,így megkóstolta és örömmel mondta, hogyez teljesen más ital, mint amit ő rozénak is-mer. Egy Frisecco rosé habzóborral és háromliter rozéval tért haza. Büszkék lehetünkezekre az italokra tehát, a magyar rozé telje-sen egyedi színfolt a nemzetköziborkultúrában. Érdemes megkóstolniukDúzsi, Gálné Dignisz Éva, Frittmann, FontSándor rozéit, ha tudni akarják, hogy mi is arozé.

Kathona Krisztián

Ízelítő borainkból, melyek legtöbbjétkétliteres kiszerelésben viheti el a kedvesborszerető vásárló.

Boraink legtöbbje évjáratos, a termelőkhetente frissen a hordóból fejtik Önökszámára azokat a borokat, melyek palackosváltozatai is megbecsült, kiváló borok.

Takler cuvée / Cabernet franc – Kékfrankos – Merlot 740 Ft/lTakler házasított fehér Chardonnay – Sauvignon blanc 590 Ft/lTakler rosé 2010 790 Ft/lLudányi Szürkebarát /félédes/, Mátra

520 Ft/lVillányi Portugieser (száraz, félédes)

640 Ft/lVillányi Cabernet Sauvignon 2008 barrique 890 Ft/lFrittmann Ezerjó 580 Ft/l

Jövő héten érkezik: Vincze Béla EgriCabernet Sauvignon-Merlot. Merlot/félédes/

NYITVA TARTÁSHétfő – Csütörtök: 14.00 – 19.00Péntek: 14.00 – 20.00Szombat, vasárnap: 10.00 – 20.00Szentendre, Táncsics Mihály utca 1.János utca – György utca sarok06 20 404-7907Családi pincénkben szeretettel várjuk

Önöket! Kathona Krisztián

Kathonáné Péter Gabriella

Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft.

2000 Szentendre, Duna-korzó 18.Tel.: 26/312-657; fax: 26/312-647

e-mail: [email protected] web: www.szentendreprogram.hu

Ápr. 1. péntek, 19 óra, DMH Barlang FAJOK EREDETE Írta: Tasnádi István, a színészek improvi-

zációinak felhasználásával a NézőművészetiNonprofit Kft. előadása

Belépőjegy: 2500 Ft Ápr. 2. szombat, 17 óra, P’Art Mozi TITANIC TALÁLKOZÓ A Titanic jelenség – kiállításMegnyitja Szemadám György

képzőművész, író, játszik a Kalahári NomádJazz Band (17.30-18.30) Filmvetítés az el-süllyedt Titanicról (rövid dokumentumfilm) Kerekasztal beszélgetés A belépésingyenes.

Április 5. kedd, 19 óra, DMH Barlang JAZZ KLUB- BORBÉLY MŰHELY Borbély Mihály – szaxofon, Szabó Dániel

– zongora, Horváth Balázs – nagybőgő,Baló István – dob. Vendég: Nikola Parov –népi hangszerek Belépőjegy: 600 Ft

Április 7. csütörtök, 18 óra, DMHA PILISI AGGTELEK - 20 ÉVES KU-

TATÁSI ÉVFORDULÓ Benyák Attila barlang- és Pilis kutató

vetítéses előadása Belépőjegy: 400 Ftáprilis 8. péntek, 20 óra, DMH BarlangELEVENPONT koncert - ELEKTRÓDAElőtte és utána DJ Baly + DJ Kaska játszikÁprilis 9. szombat, 9-13 óráig, PMKTavaszköszöntő egészségnapElőadások, egészségügyi mérések,

szűrések, egészségügyi termékek vásáraÁprilis 17. vasárnap, 18 óra, Református

templom (Rákóczi u. 14.)VIRÁGVASÁRNAPI HANGVERSENYKözreműködik: a Szentendrei Kama-

razenekar és a Musica Beata kórus Vezényel: Fenyő Gábor, Bokorné Forró

Ágnes , Wolfné Kovács Zsuzsa Belépőjegy: 800 Ft Április 20. szerda 10 óra, PMK KALAP KALANDA Budai Bábszínház előadása Világjáró Viktor egy vacogó pici mókust

talál az erdőben, aki nem tudja megmon-dani, hol lakik. Megszökik az embertől, segyedül vág neki a sűrű erdőnek, ami televan veszedelemmel. Hogyan ér haza MókusMarci? Erről szól a mese…

Belépőjegy ára: 600 FtÁprilis 23. szombat, 10 óra, Püspökma-

jori Klubkönyvtár (Hamvas Béla u. 5.)HÚSVÉTI JÁTSZÓHÁZA belépés ingyenes. Április 29-30, május 1., Postás strand SZENTENDREI MAJÁLIS

Új Szentendrei Hírlapa Hírmondó Kft. lapja.

Felelõs kiadó: a Hírmondó Kft.ügyvezetõ igazgatója

Felelõs szerkesztõ: Kõszegi JuditSzerkesztõség és kiadóhivatal:

Szentendre, Huba u. 6.Hirdetésfelvétel:

- a HÉV végállomásnál lévõ zöldséges melletti újságos pavilonban;

- Elõd u.15. Tel.: 314-700;valamint a szerkesztõség telefonján.

E-mail: [email protected].: 26 316-011, 20 4280-849

Fax: 26 500-533Nyomdai elõkészítés: Hírmondó Kft.Nyomda: D,Sign Kft., Szentendre

ISSN: 12190772

Page 12: Új Szentendrei Hírlap 2011.04.02.

2011. április 2. 12 Szentendrei