Top Banner
8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010] http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 1/29 Tuzlanski list Tuzlanski list Umjesto zahtjeva Umjesto zahtjeva povratnici iznijeli povratnici iznijeli međusobne svađe međusobne svađe Bh. dnevna novina www.tuzlanskilist.ba Četvrtak, 16.9.2010. broj 1111 . godina IV cijena 1 KM, 6 Kn, 0,9 € Prosvjedi Srba iz Kalesije završili bacanjem jajeta na ministra Prvo obraćanje novog američkog ambsadora bh. javnosti Pomoći ćemo, ali nećemo raditi posao domaćih vlasti Investicija Elektroprivrede 100 miliona KM Rezerve za održavanje zajedničkih Rezerve za održavanje zajedničkih prostorija u zgradama u Tuzli prostorija u zgradama u Tuzli str. 5. str. 5. Radovi na HE Vranduk Neplatiše neće Neplatiše neće moći do CIPS moći do CIPS dokumenata dokumenata Husino kod Tuzle Pokušao automobilom pregaziti policajca str. 2. str. 3. str. 9. str. 13.
29

Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

Apr 10, 2018

Download

Documents

Tiskarnica
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 1/29

Tuzlanski list Tuzlanski list

Umjesto zahtjevaUmjesto zahtjevapovratnici iznijelipovratnici iznijeli

međusobne svađemeđusobne svađe

Bh. dnevna novina www.tuzlanskilist.ba Četvrtak, 16.9.2010. broj 1111 . godina IV cijena 1 KM, 6 Kn, 0,9 €

Prosvjedi Srba iz Kalesije završilibacanjem jajeta na ministra

Prvo obraćanje novog američkog ambsadora bh. javnosti

Pomoći ćemo, ali nećemoraditi posao domaćih vlasti

Investicija Elektroprivrede100 miliona KM

Rezerve za održavanje zajedničkihRezerve za održavanje zajedničkihprostorija u zgradama u Tuzliprostorija u zgradama u Tuzlistr. 5.str. 5.

Radovi na

HE Vranduk

Neplatiše nećeNeplatiše nećemoći do CIPSmoći do CIPSdokumenatadokumenata

Husino kod Tuzle

Pokušao automobilompregaziti policajca

str. 2.

str. 3.

str. 9. str. 13.

Page 2: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 2/29

2Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010. DOGAĐAJI

Javna debata u Tuzli „101 razlog zašto glasati za ženu“U sklopu projekta „Osnaživanje uloge žena 101 razlog

zašto glasati za ženu”, Udruženje ”Vesta” jučer je u Tuzliorganiziralo javnu debatu. Gošća debate bila je ekonom-ska analitičarka Svetlana Cenić, koja je zajedno sa još 100 javnih ličnosti BiH dala odgovor na pitanje Zašto glasatiza ženu. Učesnici debate, koja ima za cilj poticanje građa-na i građanki da izađu na izbore, i ispune svoju dužnost,te daju podršku ženama za učešće u političkom i javnomživotu, bile su i politički aktivne Tuzlanke. Svoje stavovemeđu ostalim iznijele su Jasminka Mijatović, Ernesa Me-šić, Enisa Žunić...

“Ne promoviramo ni jednu političku partiju, već že-limo osnažiti ulogu žene u društvu”, kazala je Nela Hukićkoordinatorica projekta. Udruženje “Vesta” je partner naprojektu sa još 12 bh. organizacija, kojeg koordinira TOP

ondacija, Fondacija cure i In ohosue. S. N.

Milivoje Ćirkovićsporazumnopriznao krivicu

Sklapanjem spora-zuma o priznanju kri- vice, optuženi Ćirković je u potpunosti priznaoizvršenje krivičnog djelaza koje ga tereti optuž-nica Tužilaštva BiH.

On je priznao da je 14. jula 95. godine,kao pripadnik Cen-tra za obuku Jahorinapri MUP-u RS, u blizi-ni objekta ZZ „Kravi-ca“, po naredbi njego- vog komandanta, ubio jednog civila, muškarcabošnjačke nacionano-sti, pucajući mu u leđaiz automatskog oružja.

U skladu sa sporazu-mom, tužilac je saglasanda Sud BiH, na osnovusporazuma, optuženomizrekne kaznu zatvora utrajanju od 5 godina.

Razlog za ovakav prijedlog kazne je sa-radnja optuženog sa

Tužilaštvom BiH, kao ičinjenica da se nije na-šao dobrovoljno u okvi-ru Specijalne brigadepolicije (SBP), već dajenapustio BiH, ali da je izSrbije prisilno vraćen ionda mobliziran , te da je ubistvo počinio po na-redbi pretpostavljenog.

Optuženi će, nakonšto sud prihvati spora-zum, a prije određivanjakazne, lično dati svojuizjavu, kojom će predžrtvama izraziti poka- janje za svoje sudjelova-nje u počinjenom krivič-nom djelu. Sklapanjemsporazuma, optuženi seodriče prava na suđenje,te prava na žalbu na pre-sudu koju mu na osnovusporazuma izrekne SudBiH.

Sporazum je pro-slijeđen Sudu Bosne iHercegovine.

Učesnice javne debate u TuzliNela Hukić, koordinatorica projekta i Svetlana Cenić

Tužilaštvo BiH Sanski Most

Ekshumacija iz masovneEkshumacija iz masovnegrobnice Jankov Dogrobnice Jankov DoPretpostavlja se da se u ovoj grobnici nalazi tridesetak posmrtnih ostataka,uglavnom Bošnjaka iz sela Vrhpolje i Hrustovo koji su ubijeni tijekom 1992.godine

Na lokalitetu Jankov Do, selo Donja Tramošnja,općina Sanski Most, jučer je započela ekshumaci- ja posmrtnih ostataka izmasovne grobnice.

Ova masovna grobni-ca se nalazi na područjukoje je bilo linija razgra-ničenja u proteklom ratu.Riječ je o prostoru koji jekontaminiran minama, ta-ko da su put koji vodi domasovne grobnice u neko-liko proteklih dana očistili

deminerski timovi.Prema riječima pred-

stavnika Instituta za ne-stale osobe BiH, radi se ogrobnici za kojom se tra-galo dugo vremena, a pre-ma pretpostavkama onakrije između dvadeset itrideset tijela.

Lokalitet masovnegrobnice jučer su posjeti-li načelnik općine SanskiMost Sanjin Halimovićte predsjedavajući Skup-štine USK Husein Rošić.

„Ovo je tragična činjenicaza Sanski Most da danasotkopavamo dvadesetpe-tu masovnu grobnicu napodručju naše općine isvjedočimo tragediji koja je zadesila naš narod. Onošto je potrebno za izgrad-nju suživota i tolerancije je istina i ja očekujem daće se i na ovaj način do-ći do istine o dešavanji-ma u proteklom periodu.Jedino se putem istine ina zdravim osnovama

može graditi zajedničkisuživot na ovim prosto-rima“,- istakao je načelnikHalimović.

Već prvog dana ekshu-macije, članovi eksper-tnog tima Instituta za ne-stale osobe BiH otkrili suposmrtne ostatke žrtava.Svi pronađeni ostaci tijelabiće prebačeni u identif-kacioni centar Šejkovačagdje će se obaviti orenzič-ka obrada i identifkacija.

R. Karat

Optuženi bivši policajac Ćirković Milivoje(1973.), sporazumno je priznao krivicu zakrivično djelo zločina protiv čovječnosti na području Srebrenice u julu 1995. godine

Počela ekshumacija iz masovne grobnice Jankov Do

Page 3: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 3/29

3Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

DOGAĐAJI

Elektroprivreda obilježila početak radova

Investicija u HE Vranduk preko 100 miliona KMPočetak istražnih radova za glavni projekat HE Vranduk obilježen je jučer prigodnom svečanošću na mjestu izgradnje strojare buduće hidroelektrane, snage 20 MW,u koju će Elektroprivreda BiH investirati preko 100 miliona maraka

Mašinu za sondažnabušenja simbolično je po-krenuo predsjedavajućiPredsjedništva BiH Ha-ris Silajdžić na svečanostipočetka radova, kojoj suprisustvovali visoki zva-ničnici svih nivoa vlasti,te predstavnici izvođača.

Predsjedavajući Si-lajdžić istakao je kako je pokretanjem radovana gradilištu buduće HEVranduk označen poče-tak velikog investicionog

ciklusa JP ElektroprivredaBiH, kojim je planirana iz-gradnja četiri termoelek-trane, devet hidroelektra-na, 15 minihidroelektrana,dva vjetroparka i jednogrudnika, procijenjene vri- jednosti oko tri milijardeeura.

Zadovoljstvo su izra-zili i ederalni premijerMusta a Mujezinović, mi-nistar energije, rudarstvai industrije FBiH VahidHećo i zenički načelnik

Husejin Smajlović.Direktor JP Elektro-

privreda BiH Amer Jer-lagić kazao je kako 100GWh koliko će godiš-nje proizvoditi budućaHE Vranduk, nije velikasnaga, ali da izgradnjaelektrane ima simboličkiznačaj jer je ovo prvi veli-ki energetski projekat na-kon rata u BiH.

Izgradnja HE Vran-duk trajat će najmanječetiri godine, gdje će biti

angažovano 800 radni-ka. Ustava na rijeci Bosnii strojara HE Vrandukbit će povezana tunelomprečnika 6,6 metara, du-gim skoro 1.500 metara,koji će biti probijen krozbrdo nedaleko od Staroggrada Vranduka.

Izvođač istražnih ra-dova je preduzeće „Ge-osonda” Zenica, a podi-zvođači „Hidrogradnja”Sarajevo i „Almy” Zenica.

(z)Simbolično pokretanje mašine za sondažna bušenja

Prvo obraćanje novog američkog ambasadora bh. javnosti

Pomoći ćemo, ali nećemo

raditi posao domaćih vlastiNovi američki veleposlanik u BiH, Patrick Moon, najavio je jučer nastavak pomoći SAD-a na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine

Na svom prvom su-sretu s predstavnicimabh. medija američki di-plomata je kazao da ćeiskoristiti i svoje iskustvostečeno u NATO-u i re-giji, kako bi pomogao uostvarenju euroatlanskihambicija BiH.

-Već 15 godina SADsu predane mirnoj i pros-peritetnoj BiH. To i daljeostaje naša politika. Naj-bolji način za to je da sepomogne BiH na putuu EU i NATO, kazao jeMoon.

Koliko je američkapredanost BiH čvrsta,ističe Moon, potvrđujei izgradnja nove zgradeameričkog veleposlan-stva, koja je osma po ve-ličini u Europi. Svoje pr- vo obraćanje bh. javnostiMoon je iskoristio i kakobi podcrtao značaj izboraza demokratski napredakBiH i odgovornost onihkoji pobjede na izbori-ma. SAD su, kaže, spre-mne pomoći novim vla-stima, ali odgovornost jeprvenstveno na bh. vlasti-ma i Amerikanci, poruču- je Moon, neće raditi nji-hov posao.

Govoreći o mogućimustavnim promjenamaon je kazao kako je jasnoda postoje promjene koje

se moraju unijeti u Ustav BiH, a tiču se ljudskihprava i nastavka puta BiHprema EU.

-Pitanje nije trebajuli, već kakve ustavne pro-mjene. Nadamo se da ćenove vlasti preuzeti tuodgovornost, a mi ćemodavati savjete i pružitipomoć, kako bi do toga idošlo. Na liderima je da sedogovore o tome, kazao je Moon.

Američki diplomatase osvrnuo i na usvajanjezakona o državnoj imo- vini u Narodnoj skup-štini Republike Srpske.Kazavši kako SAD snaž-no podupiru Daytonskisporazum, koji je osno- va za vladine struktureu BiH, Moon je ustvrdiokako entitetski zakon održavnoj imovini pred-stavlja jednostran potezkoji podriva napore da sepostigne stvarni dogovoro raspodjeli državne imo- vine u BiH.

-Rješenje tog pitanja je preduvjet za članstvo uNATO-u i EU i jednostra-ni potezi, poput ovog, nedoprinose da se stvari rje-šavaju, ustvrdio je Moon,napominjući da se ova-kvim ponašanjem prolon-gira i ispunjavanje uvjetaza zatvaranje OHR-a.

Novinari su insistira-li i na ocjenama State de-partmenta o slabostimaBiH u borbi protiv tero-rizma. Međutim, Moon je kazao kako in ormaci- je koje on ima govore da je suradnja BiH i SAD-au borbi protiv terorizma„prilično dobra“.

-Imamo zajednički in-teres i uvjeren sam da ćese ta suradnja nastaviti,kazao je Moon.

On u BiH dolazi s s visoke pozicije u StateDepartmentu gdje je biozadužen za A ganistan iPakistan. U diplomatskuslužbu ušao je 1979. go-dine kao vice konzul u

Bejrutu i od tada je bioangažiran na brojnim važnim poslovima naj- važnije diplomacije nasvijetu. Dobro su mu po-znati problemi u regiji, jer je od 2001. do 2004. godi-ne radio u američkom ve-leposlanstvu u Zagrebu, apotom se u sjedištu NA-TO-a bavio Balkanom,prvenstveno Bosnom iHercegovinom, Srbijom iKosovom. Analitičari gasmatraju energičnim di-plomatom. Ponosno ističeda je prvi američki vele-poslanik čija će cijela obi-telj živjeti u BiH tijekomnjegovog mandata.

Dejan Jazvić

Patric Moon, istakao značaj izbora za demokratski napredak BiH

Biserko i Alić pišumeđunarodnoj zajednici

Izvršitimonitoringsuđenja Jurišiću

Predsjednica Helsinš-kog komiteta Republi-ke Srbije Sonja Biserko ipredsjednik Fondacije Isti-na Pravda Pomirenje SinanAlić uputili su zajedničkopismo relevantnim pred-stavnicima međunarodnezajednice sa sjedištem uBeogradu s molbom da iz- vrše monitoring suđenje Ili- ji Jurišiću koje je zakazanoza 22. 23. i 24. septembar.

Pismo je upućeno am-basadama SAD-a, Engleske,Francuske, Njemačke, Špa-nije te Misiji OSCE-a u Be-ogradu. Zamjenik tužioca

za ratne zločine RepublikeSrbije Milan Petrović kojizastupa tužbu u predmetuJurišić tokom unakrsnogispitivanja priznao je da jeJurišić osuđen na 12 godinazatvora na osnovu neposto- jećeg dokumenta.

„Imajući sve to na umu,molimo vas da ostvaritemonitoring sudskog pro-cesa Iliji Jurišiću koji vi-še od tri godine gotovo upotpunosti blokira sve ak-tivnosti na relaciji Bosna iHercegovine - RepublikaSrbija”, saopćeno je iz FI-PP-a Tuzla.

Predstavnici Vijeća Evrope

Netransparentnofnansiranjekampanje

Še delegacije posma-tračke misije Parlamen-tarne skupštine VijećaEvrope, koja nekoliko da-na boravi u Bosni i Her-cegovini radi ocjenjivanjapredizborne političke kli-me, Tiny Kox je na pres-kon erenciji u Sarajevukazao da su ozbiljno za-brinuti zbog nejednakogpristupa medijima za svepolitičke učesnike. Osim

toga fnansiranje politič-kih stranaka i njihovihpredizbornih kampanjanije dovoljno jasno i tran-sparentno, kazao je Kox.

„Iako vaša zemlja or-ganizuje izbore koji će bitiu skladu s međunarodnimstandardima, oni ipak ni-su u skladu sa standardi-ma Vijeća Evrope“,- kazao je Kox.

(f)

Page 4: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 4/29

4Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

DOGAÐAJIDOGAÐAJI

U Srebreniku najveća predizborna utrka za Parlament FBiH

Suljagić, Bašić i Mehmedović uvjereni u prolazIz prikrajka „vrebaju“ Filka Veselčić, Mirza Ordagić, Zehrudin Mustafć i Izet Džanić

Prema kandidatima za pred-stojeće Izbore u BiH koji dolaze spodručja općine Srebrenik, možese zaključiti kako je lista za Parla-ment FBiH najprimamljivija, gdjesu stranke kandidovale svoja naj- jača imena. „Sigurna trojka“

Krenimo redom. Trenutnonajjača stranka u BiH u većembh. entitetu SDA u Srebreniku je

za Parlament FBiH kandidova-la aktuelnog načelnika OsmanaSuljagića. S obzirom na trenutnoraspoloženje, ugled i povjerenjekoje ima ovaj dugogodišnji poli-

tičar, očekuje se njegov siguranprolazak, a u prilog mu ide što jei nosilac liste, tako da svi glasovikoje dobije stranka ide direktno injemu. Premda ima ispred sebe

još dvije godine načelnikovogmandata, odlučio je da se kandi-duje za ove izbore.

U prolaz je uvjeren i HazimBašić koji se nalazi na listi novo-

ormirane Stranke za bolju bu-dućnost (SBB). Bašić je već ne-koliko godina na čelu preduzeća„Ingram“ iz Srebrenika koja se ba- vi proizvodnjom krečnjaka i ka-mena. Aktuelni član ParlamentaFBiH u koji je stigao kao predstav-

nik SDA, iz ove stranke je istupioneposredno uoči početka pre-dizborne kampanje. Jedan je odnajmoćnijih ljudi u Tuzlanskomkantonu, a nezvanične i ormaci-

je govore da se njegovo bogatstvoprocjenjuje na nekoliko milionamaraka.

Treći kandidat kojeg bi Sre-brenik mogao imati u Parlamentu

FBiH je Enver Mehmedović, kojidolazi iz SDP. Ovaj nekadašnji na-čelnik općine te pro esor Bosan-skog jezika i književnosti, u Parla-mentu FBiH je već dva mandata.S obzirom da (SDP) u Srebrenikuima svoje standardno i disciplini-rano političko tijelo, u ovoj stran-ci smatraju da je Mehmedovićev prolazak siguran.

„Autsjaderi“ vrebaju izprikrajka

Izuzev nabrojanih kandidataza koje se smatra da gotovo sigur-no prolaze, tu je i nekolicina koja vreba iz prikrajka. HDZ je za ovulistu kandidovala Filku Veselčić,inače predsjednicu „Napretka“

Srebrenik. Posljednjih godina ovauposlenica „Corn-Flipsa“ često je viđena na javnim mjestima te jebila izuzetno aktivna kada su upitanju „Napretkove“ aktivnosti,

što joj daje za pravo da se nadaprolasku u Parlament FBiH.

Kandidat Narodne strankeradom za boljitak iz Srebrenika je Mirza Ordagić, predsjednik ove

stranke i „Udruženja privrednika“u Srebreniku, koji je također u za-dnje vrijeme ambiciozan političar.„Stranku penzionera“ iz Srebreni-ka predstavlja Zehrudin Mustafć,

dugogodišnji član SDP-a, koji jetrenutno predsjednik „Udruženjalovaca“, koji je i u ovome društvupred penzijom. Listu autsajdera izSrebrenika za Parlament FBiH za-

ključuje Enes Džanić, inače pred-sjednik „Udruženja civilnih inva-lida I i II kategorije“ koji je na listi„Demokratske stranke invalida“.

M. Suljagić

Kešetović zaPredsjedništvo BiH

Srebrenik ima i kandidataza člana Predsjedništva BiH, ato je pro esor ekonomskih nau-ka Izudin Kešetović, kojeg je zaovu poziciju kandidovao BOSS.Na zadnjim lokalnim izborimaza načelnika općine Srebrenik,pro esor Kešetović nije dobioveliku podršku, a ovo mu je no-vi izazov u političkoj karijeri.

Bećirović, Moranjkić, Salihović...„Stranka za BiH“ također ima iz Srebrenika kandidata za Par-

lament FBiH a to je Sead Bećirević, aktuelni ministar fnansija uVladi TK. Mnogi smatraju da je ova stranka u padu i da će teškoBećirević proći, ali s obzirom na njegovu biografju i trenutnupoziciju, ne bi bilo iznenađenje da u naredne četiri godine bu-de dio zakonodavne vlasti FBiH. Još jednom mandatu se nada iMuhamed Moranjkić iz BOSS-a. Iako stranka Mirnesa Ajanovićau Srebreniku nema neku posebnu podršku, Moranjkić vjerujeda će još četiri godine provesti u Sarajevu. Bosanska patriotskastranka je kandidovala Ibrahima Salihovića, koji je u Srebrenikupoznat po ratnim zaslugama, a trentno je član Općinskog vijećaSrebrenik, te predsjednik ove stranke u Srebreniku.

Nakon 15 dana štrajka glađu

Andan zbog iscrpljenostipriključen na infuziju

Bivši direktor policijeRS-a Dragomir Andan ju-čer je nakon 15 dana štrajkaglađu ispred Ureda OHR-au Banjoj Luci, usljed pogor-šanja zdravstvenog stanja,prevezen u hitnu pomoć.

Ljekari su potvrdili da je priključen na in uzi- ju te da ima bolove usljediscrpljenosti.

Andana je nekadašnji visoki predstavnik u BiHMiroslav Lajčak smijenio10. jula 2007. na zahtjev nekadašnje glavne hašketužiteljice Carle del Pontes mjesta zamjenika načel-nika Uprave za obuku MU-PRS-a s obrazloženjem da

je dio mreže podrške neka-dašnjem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću.

Lajčak je tada dodao ida očekuje da organi RS-a

provedu istragu "povodomraznih krivičnih aktivnosti,

uključujući Andanovu ulo-gu u pružanju podrške oso-bama koje su optužene zaratni zločin".

Na početku njegovog

štrajka glađu, 30. augu-sta, iz OHR-a je rečeno

da sankcije protiv Andanai dalje ostaju na snazi, jerne postoje nove okolnostikoje bi opravdale ukidanjesankcija. (f)

Valentin Inzko

Korupcija se poput rakauvukla u bh. društvo

Predstavnici 34 nevla-dine organizacije i 19 po-litičkih stranaka održali suu srijedu u Sarajevu po-sljednju predizbornu sesi-

ju u sklopu Inicijative "Gra-đani/ke za Evrope" o temiantikorupcije.

"U BiH se u posljednje vrijeme situacija u vezi skorupcijom pogoršala što

je obeshrabrilo investitorei dodatno osiromašilo gra-đane BiH. Korupcija je ušlau sve pore društva, poputraka i građani/ke ove ze-mlje moraju misliti na ovokada budu izašli na izbore",poručio je specijalni pred-stavnik EU u BiH Valentin

Inzko.Prisutnim se obratio

i šef operacija i otpravnikposlova Delegacije EU uBiH Boris Iarochevitch koji

je istakao da pitanje rješa- vanja problema korupci- je mora biti sastavni diopolitičkih programa svih

stranaka u BiH. DirektorTIBiH Srđan Blagovčaninpotcrtao je značaj dijalogaizmeđu civilnog sektora ipolitičkih stranaka kao i

činjenicu da je korupcijaosnovna prepreka procesaevropskih integracija.

"Nije moguće provesti

bilo koju reformu i ureditibilo koju oblast bez pret-hodnog rješavanja korup-cije", kazao je Blagovčanin.

(sx)

Osman Suljagić, SDA očekuje njegovprolazak

Muhamed Moranjkić se nada da će uSarajevu provesti još četiri godine

Sead Bećirević, ponovo sekandidovao

Proteklih dana Andan je izjavljivao da će istrajati u štrajku glađudok se ne riješi njegov slučaj

Page 5: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 5/29

5Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

DOGAĐAJI

Ponovni prosvjedi Srba iz Kalesije pred Vladom TK

Umjesto zahtjeva povratniciiznijeli međusobne svađeMinistar za razvoj i povratak Vlade TK Sead Mujanović kaže da se iz godine u godinu izdvajaju sredstva za povratak uKalesiju te da ove prosvjede promatraju kao politički motivirane

Nekoliko Srba povratnika uKalesiju na čelu s Milisavom Ga-rićem prosvjedovali su jučer predzgradom Vlade TK. Od mnogo-brojnih zahtjeva istaknut je pro-blem prilaska pravoslavnom gro-blju u Gojčinu, jer povratnici jošne mogu prići groblju da sahranemrtve i zapale svijeće. Zahtijeva- ju i žurno rješavanje pitanja aktiv-ne deponije smeća, koje se odla-že u blizini povratničkog mjestaZelina.

Posljednji ili predizbornipokušaj

Povratnici Srbi u Kalesijupred zgradu Vlade TK donijeli sušator u namjeri da ostanu prosvje-dovati sve dok Vlada TK ne ispunidana obećanja: da će im se izgradi-ti put do mjesnog groblja i da će seriješiti pitanje deponije smeća koja je na samim pragovima kuća Sr-

ba povratnika. To što se već desetgodina ne rješavaju ovi problemioni krive općinsku vlast u Kalesijii Vlast TK.

Milisav Garić, predstavnikpovratnika Srba iz Kalesije na op-tužbe da su prosvjedi s razlogomnapravljeni u vrijeme predizbor-ne kampanje odgovara oštrim

demantijem. „Svima smo se obra-ćali, pisali smo projekte, molili ihda nam pomognu, ali nikad ništa.Išli smo svaki put ljudski i ovo jeposljednji vapaj. U općini nam ka-žu da se obratimo Vladi, u Vladinam kažu da se obratimo općini.I tako već godinama prebacujulopticu jedne na druge“, kaže Ga-rić. Prije rata u Kalesiji je bilo oko10.000 Srba. Oni koji su se odlučili vratiti ponovno su napustili svojeprijeratne domove, jer nisu dobilinikakva sredstva za pomoć u po- vratku. Danas ih je tek 340.

Slavko Maksimović u Gojčinkod Kalesije vratio se prije četirigodine. Živi u podrumu čekaju-ći da mu se izgradi kuća. Jučer jepred Vladom započeo štrajk gla-đu. „Meni već četiri godine obeća- vaju ključ u bravu, međutim nikadništa. Ja sam počeo kao nešto gra-diti, stavio sam jednu ploču i sada

živim pod tom pločom. Morampočeti štrajk glađu, jer nemam ni-šta. Bolje mi je da umrem, ali naj-gore mi je što ne mogu ni umrije-ti“, ogorčen je Maksimović.

Lukavac za primjerMeđu malobrojnim srpskim

povratnicima u Kalesiju već duže

vrijeme postoji raskol. Živojin Mi-ljanović, povratnik u Gojčin pri-znao je da Srbima povratnicima uKalesiju nikada nije bilo teže, ali je

iznio i teške optužbe. „Treba otićiu Kalesiju i vidjeti kako Srbi živetamo, a ne slušati što kaže Milisav Garić koji se na osnovu povratkaobogatio. Dobio je traktor, dobio jestoku. Dobio je svu mehanizaciju.Ne treba takve ljude snimati kojisu nešto dobili, treba otići do ljudikoji nikada ništa nisu dobili, čak ni

kilogram brašna ni litra ulja“, kažeMiljanović koji je jučer došao, nekako bi podržao Srbe povratnikeu prosvjedima, već kako bi njihove

prosvjede opstruirao.Pozitivan primjer povratka Sr-

ba u TK je općina Lukavac, mje-sto Krtova gdje je povratak gotovo100 postotni. Tamošnji predsjed-nik Srba povratnika Rajko Ćosićkaže da je njihov načelnik opći-ne primjer kako treba surađivatis lokalnom zajednicom. „Svi koji

žele vidjeti kako općina surađujes lokalnom zajednicom i povrat-nicima neka dođe u Krtovu i na-šu općinu. Mi nikada nismo ima-li ovakvih problema. Žao nam ješto ovi povratnici u Kalesiju imaju.Sredstva u općinskom proračununamijenjena za povratak načelnikdâ povratničkim mjesnim zajed-nicama da rasporede. Mi imamoodličnu suradnju i povratak je go-tovo stopostotni“, kaže Ćosić.

Ministar za razvoj i povratakVlade TK Sead Mujanović kažeda se iz godine u godinu izdvajajusredstva za povratak u Kalesiju teda ove prosvjede promatraju kaopolitički motivirane. Šator kojisu postavili predstavnici povrat-nika Srba iz Kalesije pred zgraduVlade TK morao je biti uklonjen,upozorila ih je tuzlanska inspek-cija. Svoje nezadovoljstvo Milisav Garić iskazao je gađajući jajetomministra Mujanovića. M.Ilić

Milisav Garić, ovo je posljednji vapaj Rajko Ćosić, treba Krtovu uzeti za primjerSlavko Maksimović započeo štrajk glađu Živojin Miljanović: Ne treba slušati Garića

Brčko

Policija upoznaje građane s etičkim kodeksomŠiroka aktivnost se pokreće kako bi se građani upoznali s procedurama i standardima ponašanja zaposlenika Policije tijekom i izvan službe

U cilju podizanja razineprofesionalnog ponašanjazaposlenika Policije Brčkodistrikta BiH šef PolicijeDistrikta Goran Lujić pro-

pisao je novi etički kodeksza policijske i državne služ-benike i namještenike Poli-cije Brčko distrikta BiH.

"Kako bi se javnosti

predstavio novi etički ko-deks, te kako bi građanimogli znati što mogu oče-kivati od zaposlenika Poli-cije, Policija Brčko distrik-

ta BiH u idućem razdobljupokreće široke aktivno-sti upoznavanja građana sprocedurama i standardi-ma ponašanja zaposlenika

Policije tijekom službe kao iizvan nje", navodi se u pri-općenju iz Policije Brčkodistrikta. Pravila ponašanjau novom etičkom kodeksu

propisana su kroz poglavljaOdgovornost zaposlenikau pridržavanju kodeksa izakona, Odnosi s građa-nima i zadaci zaposlenika,

Međusobni odnosi u Poli-ciji, Odnosi s pripadnicimadrugih agencija za provo-đenje zakona, Smjerniceza postupanje policijskih

službenika prilikom po-duzimanja službenih rad-nji, Obrazovanje i struč-no usavršavanje, Primanjepoklona, gostoprimstva i

drugih beneficija, Nepri-stranost, izbjegavanje su-koba interesa i nespojivostfunkcija, Ponašanje u vezi s

novčanim sredstvima, Po- vjerljivost i korištenje služ-benih informacija i Radnookruženje. Z. Matkić

Šatori ispred zgrade Vlade TK – protest srpskih povratnika u Kalesiju

Novi etički kodeks za zaposlene u policiji

Page 6: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 6/29

6Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

DOGAĐAJI

Nakon proglašenja antraksnog distrikta

Počelo cijepljenjestoke

Ministarstvo poljo-privrede USK donijelo jehitnu Odluku o proglaše-nju antraksnog distrikta iodređivanja granica zara-ženog područja na terito-riji općina Bihać i Cazin.U tom će se području uroku od 20 dana izvršiticijepljenje svih goveda,ovaca, koza i kopitara.U svrhu cijepljenja, Mi-nistarstvo poljoprivredeUSK iznosom od 60.000

KM su inancirat će na-bavku vakcina. Tako će

vakcinaciju krupnih grlabiti izdvojeno po 6 KM,a 3 KM za cijepljenje ma-lih životinja, ovaca i koza.Iz Ministarstva upozora-

vaju vlasnike životinja daobavezu cijepljenja shvateozbiljno u suprotnom ćesnositi sankcije i da samisebe ne dovode u nezgo-dan položaj.

R.K.

Zenica

Protestirali taksisti

Pedesetak članova Sindikata taksista općine Zenicaorganiziralo je protestnu vožnju ulicama grada

Nezadovoljni više-godišnjim problemompostojanja ilegalnih tak-siprijevoznika, članoviSindikata zeničkih tak-sista, nakratko su se za-držali ispred sjedištaZeničko-dobojskog kan-tona, čije organe smatra-

ju odgovornim za ovakvostanje.

„Tražimo da se pri-

mjenjuju zakonske odlu-ke i da se počne s oduzi-manjem vozila onih osobakoje se drugi put zate-knu u ilegalnom vršenju

taksislužbe“, rekao je Ve-dad Durmić, predsjednikSindikata taksista općineZenica.

Po njegovim riječima,u posljednja četiri mjese-ca, policija je podnijela vi-še od 400 prijava za 280ilegalnih taksiprijevozni-ka, od kojih je sudski pro-cesuirano svega 35.

„Neki imaju više pri-

java, ali nikada nisu pro-cesuirani”, tvrdi Durmić.

Policiji i nadležniminspekcijskim organima,zenički taksisti dali su

rok od dvije sedmice dauvedu reda u ovu oblastii ukoliko se to ne desi, za1. oktobar najavili su or-ganiziranje generalnogštrajka i blokadu grad-skih ulica. I dok su nji-hove zahtjeve podržaliostali javni prijevoznici ugradu, poput Zenicatran-sa, te kolega iz Sarajeva,Tuzle i drugih gradova, na

poziv za današnje prote-ste oglušilo se veći brojlicenciranih taksivozačaiz Zenice.

(f)

Skupština Unsko sanksog kantona

Oštrije mjere zaprodaju alkoholamaloljetnicimaPoslanici Skupštine Unsko sanskog kantona na posljednjoj sjednici su nakon brojnih poslaničkih pitanja usvojili Zakon oizmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturnog naslijeđa,kao i dopune Zakona o izdavačkoj djelatnosti

Jedna od važnijih toča-ka bila je prijedlog Zakonao javnom redu i miru, kojimse razgraničavaju nadležno-sti županije i općina kada jeriječ o odlukama koje se od-nose na javni red i mir, i ko-

jim se uvode restriktivnijeodredbe u pogledu određe-nih prekršaja. Zakonskimodredbama predviđaju serigoroznije mjere kada jeriječ o prodaji alkohola i ci-gareta maloljetnicima, kaoi kazne za roditelje djece is-pod osamnaest godina ko-

ja budu zatečena na javnimmjestima poslije 23 sata.

Računa se da će sve sku-

pa doprinijeti efkasnijem iboljem radu pripadnika po-licije na području USK.

Na posljednjoj sjednicikantonalnog Parlamenta

pred opće izbore, usvojen je i Zakon o sportu, ko- ji regulira mnoge, dosadnedefnirane stvari u ovojdruštvenoj oblasti. Novi-na u ovom zakonu, koji je

jednoglasno usvojen, je-ste i izdvajanje za sport

koje će ubuduće mora-ti iznositi najmanje 0,70posto od ukupnih prora-čunski sredstava umjestodosadašnjih 0,50 posto.

Poslanici su usvojili i pri- jedlog odluke o osnivanjuJavne ustanove Direkcijaregionalnih cesta USK, ameđu ostalim treba ista-ćia još i izvještaj o raduPoljoprivrednog zavodaUSK i Kantonalnog on-

da za pomoć u zbrinjava-nju braniteljski kategori-

ja i socijalno ugroženihosoba.

K. R.

Sa jedne od sjednica Skupštine USK

Srebrenica

Volonteri iz AmerikeVolonteri iz Amerike

pomažu povratnikepomažu povratnikeEntuzijasti „Inicijati- ve za pokretanje razvoja

armi u lokalnim zajed-nicama u BiH“ , iz gradaSylva u Sjevernoj Karolini, za vrijeme svojih godiš-njih odmora već pet godi-na pomažu povratnicima uSrebrenici. Ovih dana , lič-nim angažovanjem gradedvije štale u Potočarima.

„Uz ovu štalu našimkorisnicima poklanjamo i

jednu steonu junicu kakobi mogli koristiti mlijeko,praviti sir i prodavati . Prviput kad smo došli 2005. go-dine radili smo u saradnjisa UMCOR-om, a od tadasmo prerasli u nevladinuhumanitarnu organizaciju.Naš cilj je da svake godinedođemo u Srebrenicu daizgradimo štale i pokloni-mo krave kako bi porodicemogle da ovdje iznova za-počnu svoj život“, izjavila

je Susan Sterchi, sekretarInicijative za pokretanjerazvoja armi u lokalnimzajednicama u BiH.

Novu štalu dobiće po-rodica Senahida Ahmeto-

vića koji se u Srebrenici vratio sa suprugom i trojedjece. Kaže, ova pomoć će

mu dobro doći.„Zahvalan sam ovim

ljudima koji su mi doni-rali ovu štalu jer na ovimprostorima naše Srebre-nice gdje sam se ja vra-tio sa ženom i troje djece,nezaposlen dobro dođeta donacija, mnogo im se

zahvaljujem .Volonteri iz Ameri-

ke najavili su da će i idu-će godine u vrijeme svojihgodišnjih odmora pono-

vo doći u Srebrenicu i sanovim projektima koje ćerealizovati.

Sadik Salimović

Volonteri iz Amerike grade novu štalu

Page 7: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 7/29

7Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

DOGAĐAJI

Prvi festival igre u Bosanskom Petrovcu

Jasna Diklić, glumica, nije zaboravila svoje KrajišnikeBosanski Petrovac je ove godine prvi put domaćin i organizator Fedstivala igara, koji počinje 16. i trajat će do 19. rujna

Festival igara održa- va se uz podršku općineBosanski Petrovac, a na-mijenjen je djeci uzrastaod 6 do 18 godina. Bit ćeim to prilika da u nared-na tri dana kroz učešćeu edukativnim radioni-cama iz različitih oblastiumjetnosti, stiču znanje ikulturni odgoj. Inače, ci- jeli program Festivala igresastoji se od edukativnih

radionica iz oblasti tea-tarske, likovne, glazbenei literarne umjetnosti.

Kroz glumačke radi-onice, učesnike će voditi

poznata bh. glumica JasnaDiklić, a cilj ovih radioni-ca je da se kroz živu ri- ječ, zbivanje, sliku i ostalasredstva angažuje kom-pletna ličnost djeteta. Nataj način se dijete, putemdramskog odgoja, potvr-đuje kao stvaralac, a krozemotivnu angažovanostkasnije pokazuje boljeuspjehe u učenju, stičućisposobnosti feksibilne i

stvaralačke ličnosti.Voditelj likovnih radi-onica bit će Andrea Da-non, uz suradnju sa Mili-com Kecman.

Kroz muzičke radio-nice, učesnike će se uči-ti Željka Andrić, kako bi

lakše savladavali glaz-beno pismo i sticali većiosjećaj za mjeru, ritam i

izražavanje kroz glazbe-no djelo. Voditelj Literar-nih radionica bit će Mir-sad Bećirbašić, a osnovnatema ovih radionica jeZavičaj. Učesnici će ra-

diti na prepoznavanjuelemenata zavičajnosti udjelima Ahmeta Hromad-žića, prepoznavanju oso-benosti zavičaja i jezika

zavičajaU sklopu programa

Festivala igre održat ćese i Okrugli sto na temu“Igra i odrastanje”, a bit ćeodigrane i dvije predsta-

ve, jedna za starije osnov-ce i srednjoškolce “Po-zdravi nekog” i za mlađe- “Olovka piše srcem”.

R. Karat

Prvi Festival igre u Bosanskom Petrovcu fnan-sijski su pomogli i podržali Internacionalni teatarskiFestival MESS, Odjel za odnose sa javnošću Američ-kog veleposlanstva u Sarajevu i Njemačko velepo-slanstvo, UNHCR, Hil swerk Austria International iopćina Bosanski Petrovac.

Bosanski Petrovac domaćin Festivala igara - skulptura pred općinom se zove igra

Dječije muzičko pozorište iz SrebreniceDječije muzičko pozorište iz Srebrenice

Mladi izveli predstavuMladi izveli predstavu„Ljepotica i zvijer“„Ljepotica i zvijer“Dječije muzičko pozorište će u saradnji sa „Muzičarima bez granica“ i drugimorganizacijama prirediti i karneval „Drmajmo kaldrmom“

U povodu tri godineuspješnog rada, Dječi- je muzičko pozorište izSrebrenice priredilo jesinoć predstavu „Lje-potica i zvijer“ koju sučlanovi ovog pozorištaizveli u svojoj verzi- ji. Ova, sedma po redupredstava je speci ična jer se radi o neverbal-nom teatru i nečemu štoSrebrenica do sada nije vidjela.

„Ova predstava jetako urađena da nema-mo neku određenu ulo-gu, svi glume sve, takoda je to jedna speci ič-nost ovog našeg malogper ormansa. Pripre-mali smo se oko mjesec

dana. Bilo je popriličnozahtjevno i u suštini za-nimljivo i korisno“.

Sa mladima iz Sre-brenice radila je i NelaAntonović, rediteljka izbeogradskog teatra „Mi-mart“ koja je, kako ka-že, oduševljena mladihsrebreničkim glumcima.

„Ono što je bilo za-nimljivo radeći sa mla-dim ljudima, koliko subili otvoreni za neštonovo, za novu vrstu in-

ormacija i način rada imilim da su dosta po-stigli. Naravno nisam ja jedina koja je radila ra-dionice sa njima, tu jebila Rouzi iz Engleske i

nas dvije smo se trudileda im pružimo što, izja- vila je Nela Antonović,reditelj.

Dječije muzičko po-zorište iz Srebreniceće u saradnji sa „Mu-zičarima bez granica“ idrugim organizacijamaiz ovog grada ovih da-na prirediti i karneval„Drmajmo kaldrmom“, amali jubilej će se završitiprojekcijom animiranog

ilma za djecu u sklopuFilmskog estivala „Sre-brena traka“.

S. Salimović

Zahtjevna ali vrlo korisna i zanimljiva predstava „Ljepotica i zvijer“

Bišćanin Sadko Hadžihasanović

Rodnom gradu

poklonio„ranjene” slikeBišćanin Sadko Had-

žihasanović živi u Kanadii rodnom je gradu poklo-nio svojih sedam likovnihdjela iz šireg umjetničkogopusa. Veza koju je imaosa Bihaćem jačala je sva-kim njegovim dolaskomi razgovorom sa ljudimakoji imaju poseban smi-sao za umjetnost, suvre-menost i kulturu.

„Neke od mojih sli-ka su ranjene“, kaže. „Aradi se o djelima kojasu tijekom agresije na

BIH pogođena iz vatre-nog oružja i danas na se-bi imaju vidne tragove izato su posebno vrijed-na. Jer „ranjena“ likovnaumjetnost i dalje živi. Svemožete uništiti ali ljubav prema umjetnosti i rod-nom gradu nikad.

Umjetnost uvijek ko-municira sa stvarnošću i vremenom, i uistinu, to jesmisao kojim se rukovo-dim u životu“ - kazao jeHadžihasanović.

R. K.

Sadko Hadžihasanović kraj jednog od svojih djelaMali jubilej će se završiti projekcijom animiranog filma za djecu

Page 8: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 8/29

8Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

9Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010. TUZLANSKA HRONIKA TUZLANSKA HRONIKA

U slici i riječi Foto: Bahrija AlićU slici i riječi Foto: Bahrija AlićMini auto-škola za učenikeMini auto-škola za učenikeMisija Evropske

olicije u BiH u sa-adnji sa MUP TK-a

rganizovala je ju-er mini auto-ško-u za najmlađe uče-ike Osnovne školeTušanj" Tuzla, ko-a za cilj ima edu-aciju djece o pra-vilima ponašanja uaobraćaju.

U okviru progra-ma mini auto-škole,

jeca su, uz podrškulužbenika policijeS Centar - PU Tu-la, imala priliku daz vožnju prigodnihutića, na zabavanačin, steknu osnov-a znanja o ponaša-ju u saobraćaju.

Sastanak predsjednika mjesnihzajednica TK i predstavnikaCrvenog križa

Dogovorenapomoć socijalnonajugroženijim

Povodom „Nedjelje borbe protiv tuberkuloze“, pred-ednici mjesnih zajednica Tuzlanskog kantona okupili

u se na jučerašnjoj sjednici, sa predstavnicima Crvenogriža, na kojoj je dogovorena pomoć socijalno najugro-enijoj populaciji.

-Okupili su se predsjednici 30-tak mjesnih za-dnica, na kojem se govorilo o stanju oko dobrovoljnogavanja krvi i o socijalno ugroženim u mjesnim zajed-icama, kao i mogućnostima nabavka paketa i ogreva.

ražili smo od predsjednika mjesnih zajednica da namostave imena, barem po jedne najugroženije osobe, daokušamo kupiti ogrev za zimu- kazao je Sead Hasić,ekretar Crvenog križa.

Također, na sastanku je dogovoreno da se podije-odgovornost između predsjednika mjesnih zajednicaCrvenog križa da se povodom „Nedjelje borbe protiv uberkuloze“, izvrši distribucija markica. Naime, novacoji se prikupi distribucijom markica namijenjen je zadravstvene programe. Simboličnom cijenom, od polaonvertibilne marke volonteri i aktivisti distribuirati će

markice Crvenog križa, kako bi se širila poruka o tuber-ulozi i posjetilo građane da ta opaka zarazna, ali izlje-iva bolest vreba na svakom koraku.

Do 21. septembra izvršit će se obilazak oboljelihd tuberkuloze u bolnici u Slavinovićima, a bit će orga-izovana i akcija prikupljanja namirnica za građane kojie nalaze u stanju teške socijalne potrebe. Osamnaestogeptembra će se u tuzlanskom naselju Slatina održati ve-ka pokazna vježba Crvenog križa u kojoj će učestvovatiripadnici Civilne zaštite, MUP-a Tuzlanskog kantona,kipe Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla,ro esionalna vatrogasna brigada, Medicinska škola Tu-la, Osnovna škola Pazar i sve ekipe osnovnih i srednjihkola koje se takmiče u oblasti Prve pomoći.

A.Š.Karahodžić

Uskoro

Proradit će gradsko kinoOpćina je Domu mladih dodijelila na upravljanje bivše kino Art i nakon manjihintervencija na opremi prve javne predstave mogu se očekivati već krajem ovog mjeseca

Nedavnom odlukomOpćinskog vijeća bivše ki-no Art, koje se nalazi uzgradi nekadašnjeg Rad-ničkog univerzitreta Mi-tar Tri unović Učo, poredNarodnog pozorišta, do-dijeljeno je na upravljanjeDomu mladih.

Kino Art ne radi većtri godine, a pošto vlasni-ci nisu izmirivali zakupni-nu Općini, to su općinske

vlasti „zaplijenile“ opremui namještaj, jer je zaostalazakupnina odgovarala ot-prilke vrijednosti interijera.

Na licu mjesta zateklismo radnike koji su namrekli da je za normalno

unkcioniranje kina naj- veći dio opreme već tu.

Dodatna oprema je na-bavljena i kao su nam rekli

majstori do kraja ove sed-mice kino će biti u unkciji.Inače u Sali ima 220 pravihudobnih kino otelja.

Iz Doma mladih po-ručuju da bi se prve javnepredstave u novom, sta-rom, kinu mogle održati

već krajem ovog mjeseca.Pored kino sale tu je i

mali kafć smješten u lije-po uređenom oajeu, takoda će to biti za sve građa-ne kutak za ćaskanje pri-

je i poslije kino predstava.Ovaj potez općinskih vlastipravi je dar Tuzlacima koji

već dugo nisu imali prosto-re gdje bi se mogle održa-

vati kino predstave.F. K.

Održavanje zajedničkih prostorija u stambenim zgradama

Protiv nesavjesnih stanarapodnijeto 2.200 tužbiProtiv neplatiša se podnose tužbe Sudu za prekršaje, a ukoliko ne plate kaznu po osnovu neplaćanja obavezne rezerve prijavljuju se MUP-u i u tom slučaju neplatiše ne mogu dobiti nikakve CIPS dokumente, niti mogu, na primjer, registrirati auto

Promjenom vla-sništva nad stanovimauspostavljeni su no-

vi odnosi i novi sistemodržavanja stambenihzgrada. Stanari koji suotkupili stanove duž-

ni su, prema Zakonu oodržavanju i upravljanjustambenim zgradama,izdvajati mjesečnu pri-čuvu – rezervu u visiniod 30 feninga po kva-dratnom metru stanačiji je vlasnik koja služiza održavanje zajednič-kih prostora –stubišta,liftova, fasada itd.

Upravljaju sa22.300 stanova

Prema navedenomzakonu stanarima utome pomažu upra-

vitelji zgrada, koji suod općinskih orga-na dobili certifkat dato mogu biti. U Tuzlipostoje tri upravitelja–BAM invest trade,Bosna li t i Amos, koji„upravljaju“ sa 22 300stanova u gradu.

Iz zajedničke re-zerve izdvajaju senovci za održavanjezajedničkih prostora,a kakva je situacija sanaplatom interesiralismo se kod ovlaštenih

upravitelja.Direktorica BAMinvest trade, MaraBešlagić rekla nam jeda kod njih situaci-

ja nije baš tako alar-mantna, kad je riječ onaplati.

- Mi upravljamo sa2.500 stanova i moguda kažem da je napla-ta obavezne rezervedobra. Naplativost sekreće oko 90 posto, nosve opet zavisi od svi-

jesti stanara da morajuplaćati, izdvajati sred-stva za održavanje za-

jedničkih prostora.Negdje su super sa-

vjesni, kao na primjeru Kuli G na BrčanskojMalti gdje od 114 sta-nara samo njih pet neplaća uredno rezervu.Ipak, mi smo protiv

stotinu stanara podni- jeli tužbe zbog nepla-ćanja rezerve i mogureći da se ti slučajevina sudu veoma spororješavaju. Imamo do-sta slučajeva da nekipredmeti nisu proce-suirani od 2 007. godi-ne, rekla nam je direk-torica Bešlagić.

Oko 20 postoneplatiša završina sudu

Mara Bešlagić nam je još rekla da većina

tuženih dođe kod njihda se dogovori da narate uplate dugovanjai da oni onda povlačetužbe.

Drugi upraviteljBosna li t upravlja saoko 7 800 stanova ikod njih je naplativostoko 80 posto. Direk-tor Bosna li ta NedžadBešlagić nam je rekaoda su oni utužili oko800 stanara i potvrdiopriču iz BM invest tra-de da sudski sporovitraju i po tri godine.

Alma Selimbašićiz Amosa , najvećegupravitelja koji uprav-lja sa 12 hiljada stano-

va, također ističe da je naplativost oko 80posto i da i oni protiv nesavjesnih građanapodnose tužbe.

- Manji dio tuženihdogovori se s nama oplaćanju duga na ra-te a veći dio je na su-du gdje ovi predmeti,prema našim sazna-njima i evidencijama,stoje i od 2007 godine.

Rekla nam je AlmaSelimbašić.

Služba za stambe-ne poslove dva putagodišnje kod upravite-lja izvrši uvid u stanjenaplativosti i na osno-

vu toga protiv onihkoji uredno ne plaćajurezervu podnose pre-kršajne prijave.

Neplatiše nemogu dići CIPSdokumente

- Do sada smopodnijeli 1.750 pre-kršajnih naloga. Ovoradimo prema odo-brenju Federalnogministarstva pravde imogu reći da to imae ekta. Taj prekršajnesavjesnog stanarakošta 100 maraka plus20 maraka takse. Akostanar izrazi prigovorna prekršajnu prijavuonda Sud za prekršajemože izreći i veću ka-znu. Mogu da kažem ito da mi ne utjerujemodugove upraviteljima,

nego podnosimo pri- jave protiv prekršiteljadržavnog poretka, re-kao nam je Mirsad De-lić iz Službe za stam-bene poslove.

Zanimljivo je da

ukoliko nesavjesnistanar ne uplati kaznuSudu za prekršaje pri-

javi se MUP-u i ondasnosi moglo bi se rećidratične konsekven-ce. Alma Selimbašićiz Amosa rekla nam

je da takav neplati-ša, koji se registrira uMUP-u, ne može po-dići nikakve CIPS-ovedokumente, da na pri-mjer ne može registri-rati auto itd.

Sve u svemu ne-plaćanje obavezne re-zerve za održavanjezajedničkih prostoramože stanarima daizazove velike proble-me a i troškove koji sudaleko veći od izno-sa koji bi uplaćivali uobaveznu rezervu.

F. Kruševljanin

Policajac je tu da nadzire saobraćaj

„Vozači“ su bili na visini zadatka

Stop, nemate prednost!

Stanari su dužni da izdvajaju novac za održavanje zajedničkih prostorija

Prvi posjetioci sjest će u udobne otelje krajem ovog mjeseca Foto: B. Alić

U oajeu će i dalje biti mini kafć

Page 9: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 9/29

10Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

MARKETING

U Gradačcu počeo 37. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrijeU Gradačcu počeo 37. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije

Predstavljeni turističkipotencijali TK na Sajmu šljivePosjetitelji štanda TZ TK u narednim danima moći će uživati u video i kataloškim prezentacijama turističkih potencijalacijelog kantona, a akcentom na promociju Tuzle, odnosno Panonskih jezera, slanih slapova i sojeničkog naselja

Premijer Vlade FBiHMustafa Mujezinović ju-čer je Gradačcu otvorio37. Međunarodni sajampoljoprivrede i prehram-bene industrije – Sajamšljive.

„Poželimo svima ko- ji izlažu da dobro pro-daju, a kupcima da jef-tino kupe. Poželimo dana ovom Sajmu što višedobrih kontakata budeostvareno, sto više do-brih poslovnih ugovo-ra i da to bude poticajprije svega primarnimpoljoprivrednim proi-zvođačima za još većenapore i za veću i boljuproizvodnju”, kazao jepremijer Mujezinović.Među ostalim istakao jei da se ne može obogati-ti na osnovu poljoprivre-de, ali da nema nijednebogate zemlje bez razvi- jene poljoprivrede.

Prisutnim su se obra-tili premijer Vlade TK

Enes Mujić, načelnikOpćine Gradačac Fadil

Imširović, direktor Gra-dačačkog sajma HuseinTopčagić i, u ime sponzo-ra, direktor Solane TuzlaIzudin Kapetanović.

Na ovogodišnjem Saj-mu, na 13.000 četvornihmetara otvorenog i zatvo-renog prostora izlaže 250izlagača iz BiH i zemaljaregiona.

Kolektivni nastup nasajmu u Gradačcu imaTuristička zajednica

Federacije BiH, odno-sno turističke zajedni-ce svih kantona, kojima je domaćin Turističkazajednica Tuzlanskogkantona i njezin direk-tor Almazaga Ćatović.Sa TZ TK predstavlja sei Lukavački sajam LIST. Posjetitelji štanda TZTK u narednim dani-ma moći će uživati u video i kataloškim pre-zentacijama turističkih

potencijala cijelog kan-tona, a akcentom na pro-mociju Tuzle, odnosnoPanonskih jezera, sla-nih slapova i sojeničkognaselja. Ove godine po-sebna pažnja posvećena je promociji sevdalinkekao bosanskog brenda.Promotor uz Turističkuzajednicu, koja je i spon-zor Gradačačkog sajma, je princ sevdaha NedžadSalković.

Također, tijekom saj-ma , u organizaciji poljo-privredno-prehrambenogfakulteta Sarajevo i Teh-nološkog fakulteta u Tu-zli održat će se niz struč-nih predavanja, okruglihstolova I prezentacijaa najboljim izlagačimadodijelit će se i sajam-ske medalje za kakvoćuproizvoda.

Izaslanstvo Federal-ne vlade s premijeromMustafom Mujezinovi-ćem nakon obilaska sa- jamskih prostora obišlisu pogone tvornice Ve-gafrut-a i suvremenu far-mu muznih krava „Lede-nička dolina“.

Sajam se zatvara u su-botu tradicionalnom za-bavnom manifestacijom“Plava noć”

Z. Matkić

Cijeli Gradačac u sajamskom ozračju

Direktor Turističke zajednice TK Almazaga Ćatović i princ sevdalinke Nedžad Salković

Promocija bosanskog brenda – sevdalinke

Page 10: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 10/29

11Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.REGION

Skupoćom opterećenii Crnogorci

Budvaskuplja odBeča

Za strance, prija-telje, članove porodi-ce, poslovne ljude kojeput nanese u Podgori-cu, Budvu, Kolašin - ci-

jene životnih namirnicai proizvoda široke upo-trebe daleko su niže odonih u zemljama iz kojihdolaze. Crnogorci, pak,smatraju da imaju sku-pe proizvode, naročitohranu. Redovni profesorEkonomskog fakultetaUniverziteta Crne Goredr Božo Mihailović kažeda se ponuda u glavnomgradu Crne Gore ne ra-zlikuje od one u Njujor-ku, Parizu, Rimu, Beču...

Nada Rudić živi uMinhenu i u Podgoricu

je došla nakon duže pa-uze. Osim što je zadiv-ljena kako grad izgleda,oduševljena je i cijena-ma koje su oko 40 odstoniže nego u Minhenu.

- Plate u Njemač-koj jesu veće, ali sve -od hrane preko odjeće

do stanarina - mnogo je skuplje nego u CrnojGori. Radim u pekari iprvo što mi je upalo u

oči je izuzetno niskacijena hljeba, u odnosuna Njemačku, gdje ve-kna od 600 grama ko-šta od tri do četiri eura.Jedino su artikli za hi-gijenu, koji su većinomuvozni, ovdje mnogoskuplji u odnosu na onena zapadu– rekla je zaPobjedu Nada Rudić.

Nasuprot njoj, Da- vor Đorđević kaže da jePodorica preskup gradi da mu se čini da su ci-

jene životnih namirni-ca daleko viiše nego uostalim gradovima biv-še Jugoslavije.

- Plate su male, acijene su evropske. Nepušim, ne pijem i ne za-nima me koliko košta-

ju cigarete i alkohol, alicijene hljeba, mlijeka iulja su previsoke. Voće,povrće i sve što je zdra-

vo treba da bude jefti-no. Na primjer, salata

je toliko skupa kao dadolazi iz Japana. Drža-

va treba da kontrolišecijene, a ne da ih pri-

vatnici sami formiraju– kaže Davor.

Jadranka Kosor odgovara na kritike predsjednika

Josipović nijedobro informiran oVladnimi mjerama

Predsjednik Republi-ke Ivo Josipović održao jesjednicu Savjeta za gos-podarstvo na kojoj se ra-spravljalo o problemima sproračunom te o teškomstanju u gospodarstvu.

Sa sjednice je upo-zoreno da Hrvatskoj ne-dostaje kratkoročno idugoročno planiranje.Predsjednik je zato podr-žao inicijativu Nacional-nog vijeća za konkuren-tnost o donošenju Poveljenacionalnog razvoja 2025.

Iako je proteklih danaJosipović upućivao broj-ne kritike Banskim dvo-rima, danas im je uputiotek prijedlog. Pozivam,kao i svi stručnjaci koji susudjelovali u raspravi, darazmislimo o privlačenju

stranih investicija kojimabi se otvorila nova radnamjesta. I pogledajmo štodrugi rade da im ne bi-smo tim drugima usko-ro gledali u leđa, rekao jepredsjednik.

I dok s Pantovčaka sti-žu zabrinuti tonovi pre-mijerka Jadranka Kosorpomirljivo i uz osmjehkomentira predsjedniko-

ve kritike. Poručuje kakopredsjednik nema pot-

pune informacije kako seprovode Vladine mjeregospodarskog oporavka,stoga će mu, kaže, pripre-miti iscrpan pregled sve-ga što je do sada učinjeno.

Vjerujem da će

predsjednik moći konsta-tirati da se program pro-

vodi. Isto tako, nadam seda će se složiti sa mnom is Vladom da se mnogi re-formama i provedbi pro-grama opiru iz sve snage,

a neki doslovce rukama inogama, naglasila je Ko-sor. Smatra da se Hrvatskamora fokusirati na refor-me koje su, kako je rekao,nažalost ovog trenutka za-stale. Reforme nas jedine

mogu izvući iz ozbiljnerecesije jer ovo nije sa-mo ekonomska kriza, većpolako postaje i političkakriza, napomenuo je. Ista-knuo je da nam je ponaj-prije potrebna mirovinska

reforma. Također je rekaokako je velik broj nekretni-na MORH-a blokiran štopredstavlja, kako je rekao,mrtvi kapital od kojegHrvatska i njezini građaninemaju koristi.

Borić Tadić poručio

Srbija ne smije da odustane od EUU Evropskoj uniji po-

stoji izuzetno povoljnaklima za prosljeđivanjezahtjeva Srbije za član-stvo, rekao predsjednikSrbije Boris Tadić. Nikonema prava da usporavaproces europskih integra-cija, istakao Tadić na do-djeli stipendija studenti-ma, u organizaciji Fonda„Dr Zoran Đinđić".

„Naš cilj je da što pri- je dobijemo status kandi-data i datum za početakpregovora o članstvu uUniji", rekao je Tadić nadodjeli stipendija četvrtojgeneraciji učesnika pro-grama „Iskusiti Evropu",

u organizaciji Fonda „DrZoran Đinđić".

Tadić je dodao da uSrbiji moraju da se spro-

vedu reforme i usvoje

neophodni zakoni, ali iukazao da je u posljednje

vrijeme došlo do izvje-snog usporavanja u usva-

janju zakona u parlamen-tu ili u Vladi.

„Niko nema prava dausporava proces evrop-skih integracija", rekao jeTadić i naveo da se u Srbijidanas među opozicionim

političarima vodi diskusi- ja o tome da li EU treba dabude centralni prioritet.

„Ja prosto mislim da jeto nezaobilazan cilj za sva-ku vladu, od sada pa sve

dok ne postanemo članicaEU", poručio je Tadić.

Obrazlažući svoj stav,predsjednik Tadić osvrnuose na konkretne prednosti

članstva u Uniji. „Zamisli-te situaciju da je Srbija čla-nica EU već, na primjer,deset godina, da nije bilonekih istorijskih i politič-kih grešaka. Svake godineu budžet bi se slile dve mi-lijarde eura nepovratnihsredstava, pomoću kojih bise otvorilo mnoštvo radnihmjesta i završili istorijskiinfrastrukturni projekti",ukazao je Tadić.

Predsjednik je naglasioda je za Srbiju zato izuzet-no važno da što prije ide kačlanstvu u EU i da aplika-cija bude što prije proslje-đena „kako bi od Evropskekomisije dobili upitnik na

koji ćemo vjerujem uspješ-no uspjeti da odgovori-mo", a nakon toga dobilistatus kandidata i započelipregovore.

Page 11: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 11/29

12Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010. CRNA HRONIKA

[email protected]

Rudnici "Kreka" u Tuzli telefon: 035/282-111Rudnik "Dubrave" telefon: 035/813-047Rudnik "Šikulje" telefon: 035/553-718Rudnik "Bukinje" telefon: 035/207-287

Rudnik "Mramor" telefon: 035/810-230

an s ion „RUDAR“

http://www.rudartuzla.com.bae-mail: [email protected]

doo „RUDAR“ Tuzlaza izvo enje rudarsko-gra evinskih radova75000 TUZLA- Ulica Mitra Trifunovi a U e broj 9

Centrala: 280-373, 280-374 Fax: 281-669ecepcija: 281-297

Dodjela novih radara

Najviše se gine zbog prebrze vožnje

Neprilagođena brzinanajveći je uzročnik svih sa-obraćajnih nesreća u Fede-raciji Bosne i Hercegovine,kazao je jučer federalni mi-nistar unutrašnjih poslovaMuhidin Alić. O uzrocimai smrtnosti u saobraćajnimnesrećama govorio je da-nas povodom dodjele desetmobilnih radarskih sistemakantonalnim ministarstvi-ma unutrašnjih poslova. Fe-deralno ministarstvo unu-trašnjih poslova (FMUP)

je u sklopu primjene Akci-onog plana za provođenjemjera iz dokumenta "Pola-zne osnove strategije sigur-nosti drumskog saobraćaja2008 - 2013." osiguralo ra-dare za koje je iz budžetaFederacije BiH izdvojeno494.000 KM. Alić je nagla-sio da je u okviru ovog pla-na već smanjena smrtnost usaobraćajnim nesrećama zadvije godine i to za 20 posto,a plan je smanjiti smrtnostza 30 posto. "Cilj nabavljana

ovih radara nije uzimanjeteško stečenog novca odgrađana nego smanjenjesmrtno stradalih osoba",pojasnio je Alić. Ministar je podsjetio da je ove godi-ne u toku i nabavka opremeuz pomoć koje će se moćiutvrđivati prisustvo opoj-nih sredstva kod vozača.Novi radari moći će se pre-nositi na mjesta gdje budeutvrđeno da su najpotreb-niji, a moći će slikati vozi-lo na udaljenosti od 150 do

200 metara te će registriratitačno vrijeme i sliku auto-mobila što će znatno sma-njiti korupciju među poli-cijskim službenicima. UimeEkspertne grupe FMUP-aiz Kantona 10, koja je radi-la na utvrđivanju potrebeza ovim radarima, obratiose Tino Krivić i kazao da sukriteriji za dodjelu radarabili broj saobraćajnih nesre-ća, broj smrtno stradalih ipovrijeđenih osoba te gu-stoća saobraćaja. Krivić je

naveo i podatak da je najve-ća izmjerena brzina u Kan-tonu 10 - 141 km/h u na-seljenom mjestu. Ministarunutrašnjih poslova Zenič-ko-dobojskog kantona AzizBrotlija, koji se prisutnimaobratio uime kantonalnihMUP-ova, kazao je da jezabilježeno značajno sma-njenje saobraćajnih nesre-ća na magistralnim cesta-ma, ali da su se saobraćajnenesreće prenijele na regio-nalne i lokalne puteve gdje

nema statičkih radara. fenaBrotlija je naglasio i da je

cesta na putu M-17 projek-tirana 70-ih godina za stareautomobile te da savreme-nim automobilima ceste uBiH nisu prilagođene.

Ministarstvo unutraš-njih poslova FBiH prošlegodine izdvojilo je 1,5 mi-liona KM za nabavku sta-tičkih radara koji su uvelikosmanjili broj saobraćajnihnesreća na mjestima gdjesu postavljeni. I.M.

Dodijeljeno deset mobilnih radarskih sistema kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova Najveći uzrok nesreća je neprilagođena brzina uslovima na cesti

Page 12: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 12/29

13Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

Husino kod Tuzle

Bmw-om pokušao

pregaziti policajcaSlužbenici policije MUP TK-a su pokušali zaustaviti automobil “bmw”, u kojem su se nalazili A.M.(35) i R.A.(27) oba iz Tuzle,nakon čega je vozač A.M. krenuo vozilom u pravcu jednogod policajaca, sa namjerom da ga povrijedi

A.M. (35) iz Tuzle je, vozeći automobil bmw,umalo pregaziuo poli-cajca koji ga je pokušaozaustaviti u tuzlanskomnaselju Husino. Naime,službenici policije MUPTK-a su u utorak oko 19sati u tom naselju poku-šali zaustaviti automobil“bmw”, u kojem su se na-lazili A.M.(35) i R.A.(27)oba iz Tuzle, nakon če-ga je vozač A.M. krenuo vozilom u pravcu jednogod policajaca, sa namje-rom da ga povrijedi. Nasvu sreću policajac je us-pio izbjeći udarac, a A.M.i R.A. su se udaljili u ne-poznatom pravcu. A.M. iR.A. su po nalogu kanto-nalnog tužioca lišeni slo-bode, a uviđaj su izvršilislužbenici MUP TK-a,

koji nastavljaju rad na do-kumentovanju navedenogdogađaja. Ovaj događaj sekarakterizira kao napadna ovlaštenu osobu u vr-šenju službene dužnbostii sigurno je da će vinov-nici biti krivično gonjeni.Inače na području FBiHtokom prvih šest mjeseci2010. godine izvršena su54 napada na službenikepolicije od čega pojedi-načnih 37, a grupnih 17.Od ukupnog broja napa-da, 53 su izvršena prili-kom narušavanju javnogreda i mira, 12 prilikomkontrole saobraćaja, šestprilikom poduzimanjaostalih radnji, dva prili-kom privođenja i zadr-žavanja, a po jedan pri-likom lišavanja slobode,zaticanja lica u vršenju

kaznenog djela, utvrđi- vanja identiteta i sprovo-đenja lica.

Napadači su upotrije-bili fzičku snagu u 40 slu-čajeva (Kanton Sarajevo– 10, Zeničko-dobojski– osam, Srednjobosanski– sedam, Unsko-sanski- pet, Tuzlanski – četiri,Hercegovačko-neretvan-ski – tri, Zapadnoherce-govački – dva i Kanton10-Livno - jedan), u 12slučajeva oruđe i drugepredmete (Tuzlanski –četiri, FUP-sjedište – tri,Zeničko-dobojski – dva,Unsko-sanski, Bosan-skopodrinjski i KantonSarajevo – po jedan), te udva slučaja vatreno oruž- je (Zeničko-dobojski i Za-padnohercegovački kan-ton). E.M.

Suđenje Edini Dizdarević za ubistvosina i supruga

Edina jeste ili nije duševnibolesnik

Dva sudska vještakapsihijatra dala su potpunorazličita mišljenja o zdrav-stvenom stanju EdineDizdarić (38) iz Krupe naUni, koja je optužena da je u augustu prošle godi-ne otrovala svog petogo-dišnjeg sina M. M, a zatimnekoliko dana kasnije no-žem ubila supruga RaduMudrinića. Zbog toga jesudsko vijeće banjalučkogOkružnog suda narediloda se obavi novo vješta-čenje zdravstvenog stanjaoptužene. Psihijatar NeraZivlak-Radulović, svjedokodbrane, iz Banjaluke tvr-di da optužena Dizdariće- va u vrijeme izvršenja ubi-stava nije mogla da shvatiposljedice onoga što čini,niti da upravljati svojim

postupcima. S druge stra-ne, psihijatar Zorica Laza-rević, svjedok optužbe, izSokoca, tvrdi da je optu-žena bila svjesna onoga

što čini kada je ubila si-na, a poslije nekoliko da-na i supruga. Ona je reklada Dizdarićeva u vrijemeubistava jeste bila u stanjusmanjene uračunljivosti,ali ne bitno. Zivlak-Ra-dulović je u nalazu ista-kla da Dizdarićeva bolujeod paranoidne šizofreni- je, da je opasna po oko-

linu, te da je neophodnonjeno posmatranje i lije-čenje u zatvorenoj psihi- jatrijskoj ustanovi. Laza-revićeva, međutim, kaže

da optužena ne boluje odparanoidne šizofrenije, već od neurotičnog pore-mećaja koji se uz adekvat-nu terapiju može liječiti iu ambulantnim uslovimau "običnim" zatvorima.Ona je još navela da Diz-darićeva nije opasna pookolinu. Stav Lazarevi-ćeve da je optužena ubila

svog petogodišnjeg sina,da bi ga zaštitila od nasil-nog supruga, izazvao ječuđenje kod članova sud-skog vijeća.

Zločin se dogodio u augustu prošle godine

Srebrenik

U vožnji se zapalio „audi“Nije bilo povrijeđenih osoba, na vozilu pričinjena materijalnašteta u visini od blizu 5.000 KM

Jučer oko 10 sati namjesnom putu u Seonikod Srebrenika, u toku vožnje zapalio je se „audi80“ kojom prilikom nijebilo povrijeđenih osoba,dok je na vozilu pričinjenamaterijalna šteta u visiniod blizu 5.000 KM.

Vozilo marke „audi 80“ vlasništvo je frme „Sejvin“iz Srebrenika, a nakon što je došlo do požara tokom vožnje, vozač ovog put-ničkog motornog vozilaMensad Hodžić i njegov saputnik izašli su brzo iz vozila i započeli sa gaše-njem požara. S obziromda se vatrena stihija po-čela rasplamsavati sve više, Hodžić i njegov sa-putnik bili su nemoćni da

potpuno ugase požar. Za-hvaljujući pribranosti, njihdvojica su pozvala Vatro-gasnu jedinicu u Srebre-niku koja je brzo interve-nirala te uspjela da ugasi vatru koja je prijetila i oko-lini. S obzirom da je vozilo

skoro potpuno izgorjelo,teško je očekivati da će vlasnik iz njega moći izvu-ći bilo kakvu korist. Uvi-đaj na licu mjesta obavilisu pripadnici saobraćajnepolicije PS Srebrenik.

M. Suljagić

Audi 80: Potpuno izgorio

Crna statistika saobraćajki u USK

U samo dva dana život izgubilopetero ljudi

Građani Unsko-san-

skog kantona još uvijeksu u šoku nakon što je, urazmaku od samo dva da-na, život na cestama ovogkantona izgubilo peteromladih ljudi.

Magistralni put M-5,dionica na kojoj su smrt-no stradale tri djevojke izKljuča, po svojim zavoji-ma i konfguraciji, odav-no je poznata kao opasna.Udesi sa smrtnim poslje-dicama na ovom dijeluprometnice nisu rijetkost.U MUP-u USK tvrde da

je signalizacija koja upo-

zorava vozače, na obave-zno smanjenje brzine iklizav put, na ovoj dioni-ci postavljena.

Drugim riječima, ne-pažnja u sa alkoholom inerijetko neiskustvom vozača, glavni su uzrociprometni nezgoda čestosa tragičnim posljedica-ma .

U izjavi za naš listMeho Tutić, zamjenikkomandira za regulaci- ju i sigurnost u prome-tu MUP –a USK, kazao

je da će se katastro alan

bilans od petero poginu-lih vjerovatno negativnoodraziti na polugodišnjeizvještaj o prometnim ne-srećama. Inače, do počet-ka septembra su u PolicijiUSK bilježili pad nezgodau prometu .

Možda bi upravo mje-sto gdje su stradale mladestudentice iz Ključankemjesto trebalo označiti„crnom tačkom“ i na tajnačin spasiti makar jedanživot, mnogo bi uradili natome . Rusmir Karat

Ilijaš

Na pruzi pronađeno beživotno tijeloBeživotno tijelo nepo-

znatog muškarca pronađe-no je na pruzi u mjestu Ma-lešići, općina Ilijaš, nakon što je policija obaviještena da jeu tom mjestu putnički brzi voz koji je saobraćao na re-laciji Budimpešta -Sarajevoudario pješaka koji se kretaoprugom. Smrt „nepoznatoguzroka“ konstatirao je lje-kar Zavoda za hitnu me-

dicinsku pomoć KantonaSarajevo. Tijelo je vozilomKJKP “Pokop” prevezenou prosekturu Bare. Polici- ja radi na dokumentiranju

ovog događaja i identifcira-nju stradalog, saopćeno je iz

MUP-a Kantona Sarajevo.(f)

CRNA HRONIKA

Page 13: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 13/29

14Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010. EKONOMIJA

Proizvodnja i izvoz namještaja u porastuPrema podacima Grupacije šumar-

stva i drvne industrije Privredne komoreFederacije BiH (PKFBiH), indeks proi-zvodnje namještaja za prvih šest mjeseci

ove godine je u porastu i iznosi 140,3.»U vremenu recesije, proizvod-

nja namještaja je u porastu kao i izvoz.Finalni proizvodi se izvoze što je i

prevashodni cilj drvne industrije«, ka-zala je sekretar ove grupacije Šemsa Ali-manović dodajući da su proizvodnja iizvoz rezane građe također u porastu, te

da je uvoz smanjen. Ukupna proizvod-nja šumskih sortimenata za pet mjeseciove godine u poređenju s istim perio-dom 2009. veća je za dva posto.

Unsko sanski kanton

Norveška vlada izdvojila sredstvaza mrjestilište KrušnicaMrjestilište je posvećeno proizvodnji lokalnih vrsta potočne pastrmke, lipljena i mladice

Poljoprivredni za- vod USK jučer su po-sjetili direktor poduze-ća „EKO – KRUŠNICA“Bosanska Krupa Ner-min Harbaš i internaci-onalni konsultant FAO-a za ribarstvo g-din dr.Andras Peteri s ciljemprezentiranja završnihaktivnosti projekta

„Podrška za pove-ćanje prihoda kroz iz-gradnju mrjestilištaribe“. Isti projekat seimplementira od stu-denog 2008.god. na ri- jeci Krušnica a njegovofinanciranje obezbije-dila je Vlada Norveškeu iznosu od 1,3 miliju-na U$. Mrjestilište jeposvećeno proizvodnjilokalnih vrsta potoč-ne pastrmke, lipljena

i mladice za poriblja- vanje prirodnih vodaKrušnice/Une i šire.

P r o j e k t p r o v o -di FAO u suradnji saudrugama sportskihribolovaca Krušnice.Mrjestilište je pogodnoza produkciju od oko

250-450 hiljada koma-da riblje mlađi godiš-nje. Proizvodnjom sva-ke tone ribe, proizvodise oko 300 kg otpadnogmaterijala, od toga sa-mo 20 kg azota se po-moću bakterija pretva-ra u gasovito stanje iodlazi u atmosferu.

Posljedica toga jemijenjanje prirod-nog okruženja. Da bise izbjegle navedeneposljedice bez sma-njivanja proizvodnjeribe u mrjestilištu jeuvedena najmoderni- ja svjetska tehnologija

reciklirajućeg siste-ma akvakulture kojau osnovi razgrađuje iuklanja sav otpadni ma-terijal koji dospijeva uprirodne vode.

Mrjestilištem gaz-duje d .o .o „EKO-KRUŠNICA“ koje imapet uposlenika od če-ga su četiri invalidneosobe.

Podrška navedenomprojektu pružena je i odstrane Federalnog mini-starstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumar-stva, kroz odgovara- juće novčane podrške,Odjeljenje za veterinar-stvo Ministarstva po-ljoprivrede USŽ-e kaoi Poljoprivrednog zavo-da USŽ-e. U narednomperiodu očekuje se zna-čajna podrška lokalnihi županijski vlasti kao iUdruga ribolovaca op-ćina ovog kantona, oso-bito zbog potrebe pori-bljavanja rijeka unskogsliva autohtonom mlađiproizvedenoj u mrjesti-lištu Krušnica.

R. Karat

Značaj mrjestilišta je izuzetan ne samo zbog re-habilitacije riblje faune proizvodnjom autohtonihvrsta potočne pastrmke, lipljena i mladice nego iza razvoj sportskog ribolova, ruralnog turizma alii za rad Centra za edukaciju planiranog u okvirumrjestilišta.

Trenutno u sistemu postoji 100.000 komadamlađi potočne pastrmke veličine 3-5 cm te 50 000kom mlađi pastrmke veličine 10 – 20 cm.

Rijeke unskog sliva bogatije novom lađi sa mrjestilišta Krušnica

Fondacija FDS

Donacija udžbenikai knjiga školi u JanjiOsnovna škola „Meša Selimović“ u Janji, koju pohađastotinjak djece povratnika, dobila je knjige za lektiru

Kapitalna djela bosan-skohercegovačke i svjetskeknjiževnosti, naslovi BrankaĆopića, Hasana Kikića, IveAndrića, Žila Verna, Christi-ana Andersena, Danijela De-foa, Nasihe Kapidžić-Had-žić, Nure Bazdulj-Hubijar,Hamze Hume i drugih, za-hvaljujući Fondaciji Fabrikeduhana Sarajevo za stipen-diranje učenika i studena-ta upotpunili su bibliotekuOsnovne škole „Meša Seli-mović“ u Janji, jednom odnajvećih povratničkih na-selja u Bosni i Hercegovi-ni, gdje osnovnu školu po-hađa nekoliko stotina djecepovratnika.

Fondacija FDS je orga-nizovala akciju prikupljanjalektira i udženika kojoj su sepriključili njeni stipendisti

kao i uposlenici FDS. Priku-pljeno je ukupno 348 knji-ga, od čega 228 lektira te 120udžbenika.

Sa pet podružnih škola unaseljima Modran, Čengić,Glogovac, Čardačine i No- vo naselje Janja, ovu osnov-nu školu pohađa 1.205 đaka.

Direktorica OŠ „MešaSelimović“ Milica Perkovićte bibliotekarka Marica Ba-tinić izrazile su zadovoljstvona novom fondu knjiga ko- ji je stavljen na rapolaganjeučenicima na početku noveškolske godine.

Donacija osnovnoj ško-li u Janji je još jedna u nizuaktivnosti u godini u kojoj jeFDS obilježava važan jubi-lej – 130 godina uspješnogposlovanja.

P. R.

Predstavnici FDS sa doniranim knjigama i udžbenicima u Janji

Međuregionalna saradnja

Firma iz Obrenovca graditvornicu cijevi u VlaseniciIzo-ekomont iz Obrenovca otvorit će do sredine oktobra uVlasenici pogon za proizvodnju predizolacijskih sistema za toplovode daljinskog grijanja i vodovodnih cijevi

Izo-ekomont iz Obre-novca otvorit će do sre-dine oktobra u Vlasenicipogon za proizvodnju pre-dizolacijskih sistema zatoplovode daljinskog gri- janja i vodovodnih cijevi.

- Investicija će u pr- voj godini iznositi blizutri miliona KM, a u na-redne dvije još dodatnih4 do 4,5 miliona KM, izja- vio je Srni Milan Joković,

direktor vlaseničkogIzo-ekomonta.

"Već smo pri kraju iz-gradnje proizvodnog po-gona, koji je površine oko1.500 metara kvadratnih.Tu će biti instalirana naj-savremenija oprema zaproizvodnju polietilenskihcijevi za vodu i za plin, kaoi obložne cijevi za predi-zolirani sistem za toplovo-de",- rekao je Joković.

Firma će u prvoj fazizapošljavati 30 radnika,a ukoliko prilike budu iš-le "na ruku" Izo-ekomontnamjerava u doglednomrazdoblju otvoriti još jed-nu proizvodnu liniju iuposliti još radnika, ista-kao Joković.Cjelokupna proizvod-nja iz pogona u Vlasenicibit će plasirana na tržištaSrbije i BiH. Fabrika u Vlasenici proizvodit će cijevi za vodu i plin

Page 14: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 14/29

15Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

Page 15: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 15/29

16Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

17Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

MARKETINGMARKETING

Bh. stručnjaci su spremni trasirati put našojzemlji ka Evropskoj uniji bolje i brže od političara

Kema l Gutić, vršilac dužnosti dekana Ruda rsko-geološko -građevinskog fakulteta u TuzliKemal Gutić, vršilac dužnosti dekana Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzliza Tuzlanski l ist analizira poziciju nauke u obn ovi i razvoju Bosne i H ercegovineza Tuzlanski list analizira poziciju nauke u obnovi i razvoju Bosne i HercegovineRazgovor

Razgovarao:abit Hrustić

Svojim dolaskom na če-o Rudarsko-geološko-gra-evinskog akulteta Tuzla

Kemal Gutić, vršilac duž-osti dekana ove visokoš-olske ustanove, razbioe brojne stereotipe, prijevih da se na ovako važneozicije može doći jedinopoznim godinama ili uz

odršku političkih centaramoći. Naprotiv, relativnomlad stručnjak, predstavnik

ove generacije pro esoraoji su znanje i titule stica-širom svijeta, suradnik narojnim domaćim i među-arodnim projektima, van-edni pro esor Kemal Gutić,zabran je na ovu pozicijua kojoj je za kratko vrije-

me pokazao put kojim želirjentisati razvoj i povezi-anje RGGF-a. Razgovaralimo s njim u vrijeme kadatručni timovi Fakulteta vo-e poslove od strateške važ-osti širom Bosne i Herce-ovine, vezane za izgradnju

n rastrukture, auto-puteva,unela, rudnika... uvjerenia će upravo RGGF odigra-važnu ulogu u poslovima

bnove, izgradnje i razvojaBosne i Hercegovine, od-učili smo se napraviti raz-ovor upravo sa vršiocemužnosti dekana, vanred-im pro esorom Kemalom

Gutićem, koji je uvjeren daad, povezivanje i vjerova-je u nove snage, uz uva-avanje znanja iskustavata-

rijih kolega, može obez-bijediti izvjesnu i svijetlubudućnost.

Gospodine Gutiću,kroz niz informacija o an-gažiranju stručnjaka ovo-ga fakulteta na projektimau cijeloj BiH, možemo za-ključiti kako je RGGF jed-na od rijetkih obrazovnihinstitucija koja je stavljenadirektno i u potpunosti ufunkciju razvoja zemlje.Kako se to postiglo?

Ta konstatacija je tač-na – stručnajci RGGF-a upotpunosti su inkorpori-rani u sve segmente razvo- ja zemlje. Naši stručnjaci iFakultet angažirani su naposlovima kreiranja idej-noga rješenja trase auto-ceste Tuzla-Brčko-Orašje.Cilj nam je kroz ovaj po-sao da steknemo re-

erense, na temeljukojih ćemo moćipreuzimati ve-like predsto- jeće posloveizgradnje ce-stovne in ra-strukture uBiH. U na-šim redovi-ma su najbo-

lji stručnjacikoji su i širombivše Jugosla- vije i svijeta,uspješno radilite poslove. Raz-bijena zemlja,naža-

lost, nije dobila ni konsoli-dovana stručna tijela, kom-panije i instritucije, koje bi

u potpunosti mogle da od-govore aktualnom trenutku.Mi polako, trateški ciljano,pokušavamo razvijati ne sa-mo Fakultet, već odnos pre-ma struci, u tom smjeru. Iza sada to ide dobro. Našistručnjaci su angažirani natunelima, na velikim građe- vinama... Tu smo najjači i lo-gično je da Država uvažavanaše znanje. Moram kazatida ova praksa nije uvedenakada sam ja došao na čeloFakulteta. Ona već dugo po-stoji, a moj cilj je da se onaunaprijedi – da stručnjaci saRGGF-a svakodnevno pu-tuju po svijetu, uče, stječuzna-

nja, iskustva, prijatelje. Dabudu dio svjetske mreže...

Kakvi su rezultati na

tom polju? Posljednjihgodina umrežavanje je po-stalo svjetski hit!

Apsolutno. Zahvalju- jući tom umrežavanju miimamo studijska putova-nja, boravak naših struč-njaka u okviru raznih pro- jekata širom svijeta. Upravose spremamo da u oktobrupotpišemo v ažan ugovor opristupanju Evropskoj DA-ME mreži, u okviru kojezemlje u slivu rijeke Dunav,prave važne stvari. To nije ineće proći bez nas. Dakle,mi hvatamo priključak sasvijetom ne čekajući da namte uslove stvore političari.Nauka je uvijek išla korak

ispred i davala puto-kaze kuda treba da

se kreće politikai razvoj. Moje

stanovište ikolega naRGGF-u jeste da je upravoto pove-zivanje,svakod-nevno

učenje iputova-nje, način

našega pri-bližavanja

Evropskojuniji. Po mno-

gočemu mismo

već iznad kriterija i očeki- vanja Zapada, ali trebamo jak sistem i trebamo mlade

stručnjake, potpuno raste-rećene bilo kakvih barijera.Nekako se predugo

iščekivalo rješenje i izborprvog čovjeka Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli. Je li tajproces opterećen nede-mokratskom glomaznomprocedurom kako je to ne-kada bilo pa smo zato če-kali nekoliko mjeseci ili supo srijedi drugi razlozi?

Taj proces je odnedavnodemokratiziran i postavljen

je na nivo evropskog mo-dela unkcioniranja viso-koškolskih ustanova. Rani-

je su nastavnici imali pravoda predlože dekana, a sadaga sami biraju i to je dobraposljedica donošenja Zako-na o visokom obrazovanjuu skladu sa kojim se defni-raju Statuti visokoškolskihustanova, a njima se predvi-đa da nastavnici sami birajusvoga dekana. Možda je tanovina dovela do produža-

vanja procesa imenovanjadekana na RGGF-u, ali jamislim da je to naša pred-nost, da su nastavnici sami

pokazali svoja opredjeljenja,sposobnosti, želje i postavilikandidatima letvicu na nivoza koji moraju biti spremnida bi je preskočili.

Novi tokovi, novi ljudi,novo vrijeme, zahtijevajusvakako i nove koncepteorganizacije i vođenja Fa-kulteta. Na čemu je bazi-

ran Vaš koncept?Plan i program vođenja i ra-

zvoja Fa-kulte-

ta,

utemeljen je na korištenjuiskustava koja naši stručnja-ci postižu već dugi niz go-dina na specijalizacijama uSjedinjenim državama, Au-striji, Njemačkoj, Poljskoj...Sistem obrazovanja dopu-šta da se to znanje i iskustvoprenese u nastavno-naučniproces, prije svega na stu-dente, ali i u istraživanja uokviru naučno-istraživač-kih projekata, po kojima jeRGGF nadaleko poznat. Kaotrenutno prvi čovjek RGGF-a sa ponosom mogu kazatida raspola žemo izvrsnimkadrovima, sposobnim ko-legama, koje pokrivaju pu-no naučnih disciplina: bu-šenje, geologiju, građevinu,

rudarstvo... To su djelatnostikoje u eri razvoja energetike

veoma značajne i mogu datistrateški doprinos u razvojuzemlje. Bosna i Hercegovina

je poslijeratni period umje-sto u obnovu i potom ra-zvoj, potrošila na političkoreorganiziranje i period ob-nove i razvoja tek sada nampredstoji, u vremenu kadacijelim svijetom vlada teškaekonomska kriza. Kolege saRGGF-a rade kao priznatistručnjaci širom svijeta i jasam ponosan da sam i sampotekao sa takvoga akultetai da sam u poziciji da pred-stavljam ovakvu institucijui ovakve naučne autoritetekakve mi imamo.

Šta podrazumijeva-te pod tim pojmom? Činise da je našem obrazova-nju nedostajalo praktič-no znanje i da su se ge-neracije gubile u moruteoretiziranja?

Privreda bez profliranihinženjera u svim oblastimazasigurno ne može unkcio-nirati. Iza nas je težak periodpovijesti i mi sada moramobrzo djelovati i nove teh-nologije stavljati u unkcijurazvoja zemlje. Na RGGF-upored zasigurno jakog na-stavnog procesa, izuzetnoinsistiramo na razvoju prak-se i u tome vidimo našu per-spektivu. Naši studenti su iu rudnicima, u tunelima,

na kamenolomima itd. Na-ši stručnjaci su stalno uklju-čeni u velike projekte u ja-kim zemljama svijeta. Našazemlja ima potrebu za ovom

vrstom kadrova, jer nam sa-da predstoji izgradnja pute-

va, pravljenje tunela, reor-ganizacija rudnika itd. Mi

aktički nemamo na biroi-ma za zapošljavanje našihkadrova. Svjesni smo daprivredi treba pomoći i zatose trudimo da studenti ko-

ji izađu na našega akultetaimaju praktično znanje ko-

je odmah i u punom kapaci-tetu mogu staviti u unkcijurazvoja zemlje.

Istraživanje i razvoj?!Za bosanskohercegovačke

uslove to još uvijek zvučinestvarno?!

U okviru Naučno-istra-

živačkoga rada mi profli-ramo svjetske stručnjake.Zahvaljujući znanjima stav-ljenim u unkciju, RGGF jeosposobljen da donosi diosredstava za svoje unkci-oniranje i da ne mora če-kati isključivo sredstva izBudžeta. Zahvaljujući timsredstvima mi možemoplanirati nova istraživanja,kreiranje novih timova, nji-hovu koordinaciju sa slič-nim timovima stručnjakau svijetu itd. Naučno-istra-živački rad nije prestajaona našem Fakultetu, jer i unajtežim vremenima rud-nici moraju unkcioniratikao strateški državni pro-

jekti, mora se planirati iz-gradnja puteva, tunela, vija-dukta... Mora se graditi barnajosnovnija in rastruktura.Kada svi drugi stanu, rudarimoraju raditi. Ta činjenicanam je dala taj kontinuitetu djelovanju, koji dugoroč-no donosi uspjeh. Naravno,

kada se to pojednostavi, či-ni se da je to inercija, me-đutim, iza svih tih uspjeha,

poslova i pokušaja, stoji te-žak, stresan i naporan radcijeloga tima.

Koliko su takvi rezul-tati prepoznati izvan BiH?

Više smo nego zado- voljni odnosom stručnjakau egionu prema RGGF-u inašim stručnjacima. Krunatog odnosa je odluka da senama ustupi organizacija

velikog Balkanskog kongre-sa minerala u junu sljedećegodine u Tuzli. U okviru togkongresa očekujemo dola-zak više od sedam stotinastručnjaka iz Evrope i cije-loga svijeta. Taj događaj tre-bao bi biti priznanje našemkooperativnom radu, spo-

sobnostima i vrhunskoj su-radnji na regionalnim pro-

jektima. Naravno, sve ovošto RGGF radi, rezultat jedugogodišnjega rada timo-

va i pojedinaca. Ni u ovomtrenutku to ne može druga-čije unkcionirati i ja sam podolasku na poziciju vršioca

dužnosti dekana kazao dasam prvi među jednakima,te da mi je cilj uspjeh poje-

dinaca, timova, Fakulteta iUniverziteta. A u konačnicirazvoj BiH. Sve ovo što po-kušavamo raditi i radimo,sve je to sa ciljem da se na-šim studentima obezbije-di ond znanja sa kojim ćeiskoračiti bar korak iznad.Na sreću, u ovom trenutkuimamo u svim aktivnosti-ma podršku Rektorata, koji je akcenat organizacije Uni- verziteta stavio na studenta,njegovo znanje, proflaciju,usmjerenje i jednom riječ- ju – budućnost. Za brojneprojekte koje vodimo i pri-premamo, naravno, bit ćenam potrebna pomoć lokal-nih zajednica, ali i ofcijelne

politike. Međutim mi smouvjereni da ćemo radeći narazvoju zemlje dobiti svu tupodršku. Akademska zajed-nica mora biti iznad dnevnepolitike i takvim odnosom vodit ćemo ovo društvo kaozdravljenju. Znanje i naukanajbolja su terapija.

zabran je na ovu pozicijua kojoj je za kratko vrije-

me pokazao put kojim želirjentisati razvoj i povezi-anje RGGF-a. Razgovaralimo s njim u vrijeme kadatručni timovi Fakulteta vo-e poslove od strateške važ-osti širom Bosne i Herce-ovine, vezane za izgradnju

n rastrukture, auto-puteva,unela, rudnika... uvjerenia će upravo RGGF odigra-važnu ulogu u poslovima

bnove, izgradnje i razvojaBosne i Hercegovine, od-učili smo se napraviti raz-ovor upravo sa vršiocemužnosti dekana, vanred-im pro esorom Kemalom

Gutićem, koji je uvjeren daad, povezivanje i vjerova-je u nove snage, uz uva-avanje znanja iskustavata-

ceste Tuzla-Brčko-Orašje.Cilj nam je kroz ovaj po-sao da steknemo re-

erense, na temeljukojih ćemo moćipreuzimati ve-like predsto- jeće posloveizgradnje ce-stovne in ra-strukture uBiH. U na-šim redovi-ma su najbo-

lji stručnjacikoji su i širombivše Jugosla- vije i svijeta,uspješno radilite poslove. Raz-bijena zemlja,naža-

zna- Nauka je uvijek išla korakispred i davala puto-

kaze kuda treba dase kreće politika

i razvoj. Mojestanovište i

kolega naRGGF-u jeste da je upravoto pove-zivanje,svakod-nevno

učenje iputova-nje, način

našega pri-bližavanja

Evropskojuniji. Po mno-

gočemu mimo

da predlože dekana, a sadaga sami biraju i to je dobraposljedica donošenja Zako-na o visokom obrazovanjuu skladu sa kojim se defni-raju Statuti visokoškolskihustanova, a njima se predvi-đa da nastavnici sami birajusvoga dekana. Možda je tanovina dovela do produža-

vanja procesa imenovanjadekana na RGGF-u, ali jamislim da je to naša pred-nost, da su nastavnici sami

pokazali svoja opredjeljenja,sposobnosti, želje i postavilikandidatima letvicu na nivoza koji moraju biti spremnida bi je preskočili.

Novi tokovi, novi ljudi,novo vrijeme, zahtijevajusvakako i nove koncepteorganizacije i vođenja Fa-kulteta. Na čemu je bazi-

ran Vaš koncept?Plan i program vođenja i ra-

zvoja Fa-kulte-

ta,

„Po mnogočemu mi smo većiznad kriterija i očekivanja Zapada,ali trebamo jak sistem i trebamomlade stručnjake, potpunorasterećene bilo kakvih barijera”

Akademska zajednica mora biti iznad dnevne politike itakvim odnosom vodit ćemo ovo društvo ka ozdravljenju

Kemal Gutić i bivšidekan Zlatan Bašić

Page 16: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 16/29

18Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010. TURIZAM

Bez prtljaga u avanturu

Sve što mu treba stavio u džepove iSve što mu treba stavio u džepove ikrenuo na put oko svijetakrenuo na put oko svijeta

Svi ste vjerovatno neka-da maštali o putu oko svije-ta… Zamišljali ste šta bisteponijeli, koga biste poveli,koja biste prevozna sred-stva koristili, koja biste mje-sta najprije posjetili… Pu-topisac, Rolf Potts, odlučio

je ostvariti svoja maštanja.On je krenuo na šestosed-mični put, ali o prtljagu ne-će razmišljati. Naime, on sasobom ne nosi ništa, osimnajpotrebnijih stvari kojestanu u džepove.

Potts sa sobom ne no-si ni malu mušku torbicu,sve što mu je potrebno sučetkica za zube, kaladont,dokumenti, kreditne kar-tice, mobitel, naočale, la-belo, donje rublje, olovka,notes i mala kamera, a sviti predmeti stanu džepoveprsluka.

Ugledni putopisac izKansasa, koji je radio, iz-među ostalog, i za "Natio-nal Geographic", svoj put

je započeo u New Yorku,a tokom šest sedmica pla-nira posjetiti London, Ma-roko, Kairo, Južnu Afriku,Bangkok, Singapur i NoviZeland, te se u New York

vratiti 2. oktobra."Sve što mi je potreb-

no stane u džepove mogprsluka i nema potrebe daišta stavljam u velike dže-pove na hlačama", kazao jePotts, dodavši da na njego-

vom prsluku ima još džepo- va u koje će stavljati suve-nire iz gradova koje posjeti.

Potts svojim šestosed-mičnim putovanjem okosvijeta bez prtljaga želi do-kazati ljudima da to mo-že biti jako zabavno i da je

naravno mnogo lakše uko-liko obilazite sva ta mjesta ada stalno za sobom ne vu-čete ogromne torbe.

"Manje prtljaga, višeuživanja", je njegov moto,

a o svom putu će izvješta- vati i preko bloga. Naime,sve informacije će objavlji-

vati preko telefona, naravnokada stigne i kada za to bu-de imao vremena.

Vjeruje se da je on pr- va osoba koja se zaputilana put oko svijeta bez prt-ljaga, a njegovo putovanjesponzorišu kompanije ko-

je izrađuju putnu odjeću

prepoznatljivu po mnoštvudžepova.

Inače, Pottsu će društvona putu praviti prijatelj kojiće sve doživljaje zabilježitikamerom.

Putopisac, Rolf Potts, odlučio je ostvariti svoja maštanja

Page 17: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 17/29

19Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

TURIZAM

Royal Mansour u Marakešu

Hotel u kojem će vam dovesti i ŠeherezaduKolumnist Toni Bentley je za "The Wall Street Journal" donio fantastičnu priču o fascinantnoj palati Royal Mansour u Maroku. On svoju priču počinje riječima kako je jednom davno postojao mladi kralj Maroka, za kojeg se govorilo da je sedmi najbogatiji vladar na svijetu

"Kralj Mohammed VI,koji je došao na prijesto-lje 1999, potomak je višeod 1.000 godina stare lozesultana, ali, kao savreme-ni čovjek, on danas vozisvoj automobil, zalaže seza prava žena i ima samo jednu suprugu.

Uprkos brojnim pa-latama koje je naslijedio,ipak je prije nekoliko go-dina odlučio podići novu.Za tu prelijepu građevinunikad nije bilo postavljenopitanje koliko će koštati,postojao je samo kraljev-ski ukaz da to bude naj-ljepši primjer marokan-ske arhitekture u svijetu.Ona je djelo 1.200 zanatli- ja koji su koristili najboljikamen, mramor, pločice,svilu, saten, perle, perje ikedar. Niko, do danas, ne

zna koliko je sve to košta-lo", piše Bentley.

Palata Royal Mansourkonačno je završena, a utom hotelu, smatra kolu-mnist Bentley, čak bi i Še-herezada našla dovoljnoudobnih uglova u kojimabi pričala priče svake noći.

Za noćenje ćeteplatiti od 1.928 dočak 38.552 dolara

Hotel nema plan zaoglašavanje, a web-stranicatek treba da bude oformlje-na. Radi se o hotelu za kojise saznaje preporukom "odusta do usta", a nije nimalo jeftin: za noćenje ćete pla-titi od 1.928 do čak 38.552dolara.

Iskustvo o kojem govoriBentley počinje slijetanjemna aerodrom u Marakešu,

nakon čega vas odvajaju uposebnu prostoriju i bivajuna usluzi dok vam uzima- ju prtljag i pasoš. U rokuod nekoliko minuta po vasdolazi sjajni crni mercedes,prilično diskretno. Torbe suu prtljažniku, a pasoš vam vraćaju u auto. Sve se toradi u obrnutom smjeru uodlasku, a kući dolazite sasaznanjem kako je to bo-raviti negdje sa kraljevskimtretmanom.

Za 15-ak minuta vožnjedolazite do zidina iz 13. sto-ljeća s ogromnim otvorima,u starom dijelu Marakeša.Royal Mansour je smještenunutar jednog od ulaza.Masivna i čudesna ulazna vrata koja teže četiri toneizgrađena su od drveta, apotom optočena bronzom.Otvaraju se poput Sezama.

Iako su članovi kra-ljevske porodice česti go-sti, osoblje hotela još uvijekčeka na prvu posjetu kralja.

Hotel je dizajniran kaostari marokanski grad s vi- jugavim putevima i staza-ma obrubljenim sa ljilja-nima i ontanama koje seotvaraju iznenada u sun-čanim trgovima sa palma-ma i aromatičnim stablimamasline i limuna. Tu su luk-suzni javni prostori saloni,kafći, biblioteke i restora-ni, kao i 53 apartmana, pre-ma kojima vode rezbarenilukovi.

Ne propustiteboraviti u turskomkupatilu

Tepisi su izrađeni odantilopine kože, zavjesesu svilene, a kauči i stoli-ce presvučene baršunom.U centralnom dvorištu jekružna ontana, na vodiplutaju bijele ruže i cr- veni karan ili. Okružujuga dnevni boravak, malakuhinja i prostor sa jastu-čićima. Na drugom spra-tu su raskošne sobe, sakraljevskim kupaonica-ma i staklom zatvorenim

balkonima koji gledaju nadvorište.

Krov je višeslojni vrt s vanjskim bazenom, ali i re-storanom te beduinskimšatorom. Dio krova se mo-že otvarati, tako da sunčevezrake direktno padaju unu-tra. U hotelu je zaposleno500 ljudi, koji će učiniti sveza vas. Tu je i paralelni pod-zemni grad u koji osobljeulazi skrivenim li tovima.

U jednom od triju re-storana možete probatibrojne specijalitete maro-kanske i rancuske kuhinje.Naravno, na raspolaganju vam je i spa-centar, a nika-ko ne propustite boraviti uturskom kupatilu. Osjećatćete se preporođeno, mož-da poput sultanovog djete-ta. A gdje je prekrasna Še-herazada? Vjerujemo da bi je osoblje stvorilo za vas!

Sve za novacSiromašne favele u Rijunove turističke destinacije

Pilot-projekat, koji turi-stima omogućava da posjeteneke od najsiromašnijih di- jelova Rio de Janeira, pred-stavljen je u Brazilu.

Dok se nacija trudi dastekne naklonost ljudi širomsvijeta uoči Olimpijskih iga-ra 2016. u Riju, nova ponuda

omogućit će znatiželjnim tu-ristima da uđu u favele, mje-sta gdje često vladaju beza-konje i kriminal.

Predsjednik Brazila Luiz

Inacio Lula da Silva ovimpotezom želi pokazati da sustanovnici tamošnjih straća-ra siromašni, ali da su ljudikao i svi drugi, piše AFP.

"Moja generacija želi bi-ti sigurna da se naša djecanikad neće odnositi premabilo kojem susjedstvu kao

prema faveli. Favele su su-sjedstva, zajednice, baš kaoi sve druge", poručio je prili-kom predstavljanja projekta"Rio Top Tour".

Oko trećine urbane po-pulacije ovog grada, dakleoko dva miliona ljudi, živi u1.000 siromašnih zajednica,što je pravi sigurnosni izazov uoči Olimpijskih igara dokojih ima samo šest godina.

Uprkos svemu, Rio je unadmetanju za domaćina OIpobijedio Chicago, Madrid iTokio. Brazil će tako postatiprva latinoamerička zemljadomaćin OI.

Rio de Janeiro grad je načijim ulicama vlada nasilje,kriminal i dilanje droge, a tareputacija posebno prati di- jelove oko favela, kao zatvo-renih društvenih zajednica.

Predsjednik se, ipak, na-

da da će ture po favelama or-ganizovati i u drugim dijelo- vima zemlje, na lokacijamaduž kojih će patrolirati spe-cijalne policijske snage.

Favela Morro da ProvidenciaFavela Morro da Providencia

Basonski Petrovac

Uskoro brže do turističkogzimskog centra Oštrelj

Potpisivanjem dvaugovora između načel-nika Općine BosanskiPetrovac Ermina Haj-dera i izabranih izvođa-ča, sanirat će se i rekon-struirati devet lokalnihprometnica.

Do sad je rekonstrui-ran put selo Ogumača sasusjednim selom Smo-ljani, a u inanciranjuizgradnje i obnove ovogputnog pravca učestvo- vali su i mještani. Poredtog puta, sanirat će se put

Spomenik – Medeno po-lje, kao i saobraćajnice uturističkoj zoni Oštrelj.

Sanacijiu svih devetputeva vršiće bosan-sko-petrovačke irme

koje su u proceduri poZakonu o javnim na-bavkama odabrani kaonajpovoljniji izvođačiradova.

R. K.

Sanirat će saobraćajnice u turističkoj zoni Oštrelj

Page 18: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 18/29

20Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

SERVISNE INFORMACIJE

Danas će, kako pro-gnoziraju meteorolozi,u našoj zemlji preovla-davati sunčano vrijeme,sa dugotrajnim jutarnjimmaglama, što će donekleotežavat promet. Vidlji- vost će biti smanjena, ta-ko da se vozači upozo-ravaju da drže propisnorastojanje između autaprilikom vožnje. Takvostanje će naročito bi-ti izraženo u kotlinamai na putevima uz rijeke.

Nastavljeni su ra-dovi na putevima, pa se vozači upozoravaju da sepridržavaju privremenopostavljene vertikalnei horizontalne signali-zacije. Izdvajamo : Sao-braćaj je zbog radova narekonstrukciji mostovaobustavljen u Plandištuna putnom pravcu Sara- jevo-Hadžići i u TopčićPolju na putnom pravcuZenica-Žepče. Za vrije-me izvođenja radova vo-zila se usmjeravaju na al-ternativne pravce.

Povremeni zastoji

prometa su i na petljiŠićki Brod (na ukršta-nju magistralnih pute- va Živinice-Srebrenik iTuzla-Lukavac).

Deminiranje terenai povremene obustavesaobraćaja aktuelne suna magistralnom pu-tu M-1.8 Tuzla- Orašje(u mjestu Dusine, od 07do 16 sati). Zbog demi-niranja terena zastoji semogu očekivati na magi-stralnim putevima M-4Lukavac-Gračanica (unaselju Orahovica, 08-16 sati).

Od ostalih puteva saaktuelnim radovima iz-dvajamo puteve: Jošani-ca-Stup-Kula, A-1 Pod-lugovi-Jošanica, M-18Olovo-Kladanj (izgrad-nja mosta i tunela « Kla-dušnica»), M-14.1 Bije-ljina-Šepak i M-4 KotorVaroš-Maslovare.

Drinjača-Zvornik-zbog radova u tunelima„Zvornik“ 1 i 2 saobra-ćaj se tokom dana odvijausporeno, uz povremene

kraće obustave.U toku su radovi

na magistralnom putuM-14.1 prolaz kroz Gra-dačac. U terminu od 8,00do 17,00 sati saobraćaj seodvija usporeno, jednomtrakom.

Deminiranje terena ipovremene obustave sa-obraćaja, aktuelne su naputnom pravcu M-17Žepče-Zenica (u mjestuŠećin Han od 8,00 do16,00 sati).

Na svim putevimagdje se izvode radoviobavezno je da vozačipoštuju privremeno po-stavljenu vertikalnu i ho-rizontalnu signalizaciju.

Auto-moto klub upo-zorava na učestale odro-ne kamenja i zemlje nakolovoz, te apeluje na vozače da voze maksi-malno oprezno, uz dr-žanje odstojanja izme-đu vozila.Na graničnim prela-zima ne očekuju se dućizastoji prilikom prelaskagranice.

HitnaslužbaU Službi hitne medicinskepomoći Doma zdravlja uTuzli u protekla 24 satapregledana su 83 pacijen-ta. Obavljeno je 18 kućnihposjeta ljekara i 25 kućnihposjeta medicinara.

Zbog planiranih radova na elktrodistributivnoj mreži danas će na odručju

tuzlanske općine doći do isključenja električne energije kako slijedi:-u naseljima Gornja Tuzla, Borić, Kovačica, Požarnica, Novakovići, Antići, Jo-vanovići, Savići, Kovačevo Selo, Kukarići, Kolimer, Gajevi, Sarajac, Čaklovići,Vasići, Bare, Tanovići, Simin Han, Gospić, Hukići, Jahići, Debelo Brdo, Mamo-novo, Cvjećara, te ulice 3. tuzlanske brigade, Slavinovićkog odreda i dio uliceAlekse Šantića u vremenu od 8 do 10 sati.

MUPU protekla 24 sata na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen je četiriputa, bez težih oblikaEvidentirano je devet krivičnih djela, i to: jedna teška krađa, jedan napad na služ-benu osobu, jedno nasilničko ponašanje, jedno ugrožavanje sigurnosti, jedno na-nošenje lakših tjelesnih povreda, dvije teške krađe u pokušaju i dvije krađe.Dogodilo se pet saobraćajnih nezgoda u kojima je, pored pričinjene materijalneštete na vozilima, jedna osoba zadobila lakše tjelesne povrede.

PorodilišteU tuzlanskom porodilištuu protekla 24 sata bilo je14 porođaja – rođene sutri djevojčice i 11 dječaka.

VatrogasciU protekla 24 sata pri-padnici Profesionalne va-trogasne brigade, na svusreću, nisu imali nikakvihintervencija.

Domaće linije -sa polaskom iz Tuzle:Sarajevo -4,00 , 5,30, 6,00, 7,00, 9,00,10,00, 11,45, 13,00, 14,30, 16,00, 16,45, 18Kladanj -8,15, 8,50, 10,30, 11,00, 11,35,16,00, 15,55, 17,15Čapljina -5,00, 12,30Mostar -5,00, 9,35, 12,30Tešanj -8,00, 11,00, 11,25, 13,30, 13,50,15,0015,00,16,00, 18,15Bihać -5,300, ne vozi utorkomVelika Kladuša -11,00Teočak -7,00, 9,40, 11,30, 13,40, 16,00,19,10Zavidovići -8,00, 9,25, 11,00, 18,20

Zenica -5,30 (ne vozi utorkom), 8,00,10,15 (vozi petkom, subotom i nedjeljom),11,00, 15,45, 18,00Bugojno -8,00, 15,45Travnik -8,00, 11,00, 15,45Bijeljina -6,15, 8,20, 9,35, 10,20, 11,15,15,00, 16,25, 18,30,Zvornik -6,00, 7,30, 9,30, 13,00, 15,10,17,00, 20,10Banjaluka -7,15Srebrenica -6,55, 6,00, 13,00, 15,30Brčko -5,300, 6,45, 9,40, 10,10, 10,30,12,30, 13,00, 14,10, 15,10, 17,05, 17,30,18,45Gračanica -7,30, 8,30, 10,10, 10,50, 11,40,12,55, 13,20, 14,10, 14,50, 15,35Gradačac -7,00, 8,10, 10,00, 11,oo, 11,30,11,40, 12,10, 13,30, 15,40, 17,05, 10,15

Inostrane linije -sa polaskom iz TuzleBeograd -6,15, 11,15, 16,25Osijek -13,00 vozi samo nedjeljomSplit -8,00 vozi svaki dan

Zagreb -7,00, 9,00, 16,00 (vozi samo ne-djeljom), 23,59 (ne vozi subotom)Rijeka -7,00, 19,00 vozi svaki danPula – 7,00, 19,00 vozi svaki dan

Dortmund 10,30 vozi svaki dan, 18,00 vo-zi subotom, svraća u:Munchen, Ulm, Stut-gart, Karlsruhe, Manheim, Frankfurt, Bon,Dusseldorf, Duisburg, Essen, Bochum.Nurnberg -10,30 vozi srijedom 18,00 voziusbotom –svraća u IngolstadHamburg -10,30 vozi srijedom i 18,00vozi subotom –svraća u Kassel, Gotingen,Hildesheim, Hanover

Beč -10,00 i 18,00 vozi srijedom, prekoGraza, 9,00 vozi četvrtkom, 18,00 vozi su-botom, preko Graza 9,00 vozi nedjeljomLjubljana -7,10 vozi utorkom, četvrtkom ipetkom, 19,45 vozi svaki dan,Koper -11,00 vozi nedjeljom, 19,45 vozisvaki danCelje -16,30 vozi subotomKranj -16,30 vozi subotomVelenje 13,00 vozi srijedom i nedjeljomLinz -9,00 vozi nedjeljomUppsala -8,40 vozi nedjeljomRoterdam -9,30 vozi nedjeljom, 12,15 vo-zi subotom, 16,00 vozi srijedomBrussel -9,40 vozi nedjeljom i četvrtkom

Goteborg – 11,00 vozi utorkom i petkom

Informacije i rezervacije Autobusna stani-ca Tuzla:

Biletarnica:035/ 280 738Otpravnik:035/ 280 406

Autobuski red vožnje

TZ servis Ξ infoTZ servis Ξ info

BIHAMKBIHAMK

Vremenski uslovipogoduju odvijanjuprometa

TZ SERVIS Ξ INFOZ S E RV I S Ξ I N F O

B I H A M K

Povremeni pljuskoviće ometati promet

Policija 122 Vatrogasci 123 Hitna pomoć 124

Klinicki centar Tuzla 303-500Dom zdravlja 282-411Informacjije o tel. pretplatnicima 1182 Prijava telefonskog kvara 1272 BH Telecom - Podrška korisnicima 1444BiHAMK 1282 Vodovod 252-411 (Dispečerski centar) Podružnica Elektrodistribucije Tuzla 304-333 Autobuska stanica 280-406Centralno grijanje 281-463Služba za inspekcijske poslove 239-178Dežurna apoteka Slatina 280-784Komemorativni centar 310-900, 330-111

DEŽURNI BROJEVI TELEFONADEŽURNI BROJEVI TELEFONA

ElektrodistribucijaElektrodistribucija

Page 19: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 19/29

21Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.PRESS

Vlč. Tomašević: Kardinal Puljić neće iseliti izrezidencije, nepravda je to vratiti udbašuPresuda Općinskog suda u Sarajevu, kojom bi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić trebao biti deložiran iz dijela nadbiskupskerezidencije u Sarajevu, jer je prije rata u tom dijelu živio Fadil Smajović, bivši pripadnik UDBA-e još uvijek nije dobila svoj epilog

Iako je presudom Su-da odlučeno da Nadbi-skupija mora stan vrati-ti Smajovićevoj obitelji,Ivo Tomašević glavni taj-nik Biskupske kon eren-cije BiH izjavio je da jeto nemoguće, te da oninikada neće pristati daisele iz zgrade.

- Naravno da neće-mo. Odmah smo se ža-lili na ovu odluku. Još ni-smo dobili odgovor. Bilabi velika nepravda da da- ju stan čovjeku koji nas je godinama prisluškivaoi bio član UDBA-e koja je radila protiv nas. Ipak,radi se o rezidenciji kar-dinala Vinka Puljića –izjavio je vlč. Tomašević.

- Apsolutno da je-dan dio nije mogao niti je nacionaliziran kako secijelo vrijeme tvrdi. Uo-stalom, ne radi se tu ostanu, nego o prostorijiod 100 metara četvor-nih. Kako je uzeti, ka-

da to nije više ni stan, a

pogotovo kada pripadanama..

- Ne damo naše, neće-mo dozvoliti da nam uz-mu i Rezidenciju - kažeTomašević.

Poznato je kako je ko-munistički sustav tijekomsvoje vladavine nastojaona razne načine dotući, ilibarem nanijeti štetu Ka-toličkoj crkvi. Jedan odnačina bilo je i oduzima-nje crkvene imovine. Ta-ko je Katolička crkva naovim prostorima ostalagotovo bez sve imovine.Padom komunističkogsustava i demokratskimpromjenama vladalo jeuvjerenje da su ta vreme-na daleko iza nas i išče-kivalo zakon o restituciji.

Međutim, taj zakon nesamo da nije donešen, ne-go se Crkva ponovno naš-la u opasnosti da ostanebez dijela svoje imovine.Potkraj Drugog svjetskograta, u već spomenutom

procesu oduzimanja

crkvene imovine, međuprvim na udaru se našlazgrada u kojoj je sjedište vrhbosanskog nadbisku-pa kardinala Vinka Pulji-ća. U nekim dijelovima tezgrade su smještani razniuredi, institucije i privat-ni stanovi, dok je u dru-gim dijelovima, koji nisuoduzimani ostalo sjedi-šte nadbiskupa i njego-

vih najbližih suradnika,

prvenstveno Prvostolnogkaptola vrhbosanskog. Umeđuvremenu svi drugistanari nadbiskupove re-zidencije vremenom su seiselili, ali ne i Smajović.

Ordinarijat je nasto- jao na razne načine doćido svoga dijela imovine ukojoj je stanovao Smajo- vić. I to ne prvenstvenozbog prostora, nego zbog

činjenice da je u zgradi u

kojoj je sjedište Nadbi-skupije stanovao netkodrugi. Nuđena mu je kup-nja stana u Ul. Sutjeska,od 100 metara četvornih,ali općina Centar je tajprijedlog odbila, s objaš-njenjem da stan u Ul. Su-tjeska „nije odgovarajući”.I time su još više poraslesumnje o razlozima Sma- jovićeva useljenja. Sum-nje su potvrđene počet-kom ovoga rata. Kako jebio itekako upućen u zbi- vanja, gospodin Smajović je „na vrijeme” napustioSarajevo, prije prvog is-paljenog metka. A kadasu 10.08.1993. njegovestvari, uz nazočnost sud-ske komisije iseljene i kadse ušlo u stan u njemu suevidentirani brojni mi-kro oni i oprema za pri-sluškivanje koju je zlogla-sna UDBA ugradila pa jezato Smajloviću bio ovajstan najprikladniji.

. Međutim 1997.

godine Fadil Smajović

pred Općinskim sudomI u Sarajevu, pod brojemP-108/97 podiže tužbuprotiv Nadbsikupskogordinarijata vrhbosan-skog u kojoj traži po- vrat u „svoj” stan. Pro-ces koji vodi sutkinjaEmina Kurtović Sablji-ca traje praktično i sada.Jedino što se u među- vremenu promijenilo jeto da je Smajović umro,ali cijeli slučaj još uvijek je otvoren. Prije Smaj-lovićeve smrti sudskase komisija pojavila na vratima rezidencije 15.studenog 2002. godines nakanom da „utvrdipostojanje predmetnogstana”.... Sud je sada pre-sudio da iz dijela rezi-dencije vrhbosankognadbiskupa, kardinalaRimske crkve, iseli kar-dinal sa svojim suradni-cima i da u taj dio uselisin Fadila Smajovića ili„nekakav nasljednik sta-

narskog prava“.

To što bitange imajupravo da na javnom me-stu govore gluposti nedaje pravo onima koji sekoriste i državnim para-ma da to objavljuju i svr-stavaju se njima uz bok,ali odaje „Politike“ su, de-fnitivno, zarazno odelje-nje u kojem se ne zna da li je dijagnoza strašnija kodonih koji su tu ili, po pri-rodi posla, dolaze.

Predizborna kam-panja za opšte izbore uBosni i Hercegovini pre-mijera Republike Srp-ske Milorada Dodikanastavlja se ovih danapreko Drine i u srbijan-

skoj štampi - preciznije, udecenijskom medijskomkreatoru i podržavateljumanijaka i ratnih zloči-naca, „Politici“(glavni

urednik Dragan Bujoše- vić, izveštač i komentatorBoro Marić iz Banjaluke).Sve uprkos nagoveštajimapribližavanja srbijanskogpredsednika Borisa Tadi-ća Turskoj, u čemu su većranije ovde različite buda-letine prepoznale viševe-kovnu opasnost.

U napisu objavljenomu petak 10. septembra -da, ove godine, a ne davnozaboravljene 1992 - podbrižljivo izabranim naslo- vom „Turska traži nove ja-ničare“, već u podnaslovupreteklo i službeno čita-teljstvo „Politike“ saznaje:„Republika Srpska može

se odupreti neoosmaniz-mu samo ako srpski na-cionalni korpus postignepuno jedinstvo“.

Za temu tribine

održane u sredu u Ba-njaluci, Milorad je Dodikodabrao čistu aktuelnost:„Neoosmanizam i Repu-blika Srpska“, a za uče-snike ovodrinske tumačeislama i Turske politikekoji se kao metastaza ši-re u bukvalno svim pre-stoničkim štampanimstvarima, među njimai orijentalistu dr DarkaTanaskovića. On nemadilemu, pomenuti neoo-smanizam bio bi poraženkada bi se Srbi složili, jerbi tada Srpska imala ma-nevarski prostor da mu sesuprotstavi, „jer on imaunutrašnje protivrečno-

sti i spoljne neprijatelje“.E tog seciranja! Dao je

stručnjak i za okupljenoelitno društvo primerenuanalizu, da neoislamizam

postoji „kao spoj nekoli-ko elemenata, islamizma,turkizma, i izvesne neo-imperijalne osmanske no-stalgije“. Za smrznuti se irazmisliti kome dati glas.

Onda je sve dilemeraspršio Dodik, a Bujo-šević pustio: „Njen cilj(Turske, prim. aut.), je daBošnjake dovede u domi-nantnu poziciju u odno-su na druga dva naroda -Srbe i Hrvate. Turska seoslanja i na Islamsku ver-sku zajednicu da bi pro-movisala svoje interese, ato je što bitniji regional-ni uticaj Turske u regio-nalnim i svetskim okviri-

ma“, rekao je Dodik. On jekonstatovao da je „krajnjicilj Turske da od BiH na-pravi islamsku državu naBalkanu“.

Novi "Politikin" ratni poklič

More, Turci, ne gaz'te oranja Analitičari patriotski analiziraju, predsednik Tadić je često u društvu vaspitno zapuštenihosoba na prekodrinskim funkcijama. Položaji iznad Sarajeva zapušteni, a i ko će dafinansira granate i manijake. Nacionalšovinističkim potpaljivačima nije teško da pričaju, sve u nadi da će iza njih doći nešto konkretno. Zlo je uvek nadohvat ruke

Kao da se izdalekazačuše zurle i zamirisabaklava, usred proslaveRamazanskog bajrama,neka „osmanska nostal-gija“ kao da dođe ovde ipodseti na slastičarne ipekare.

Ali, imaju Srbi kontru,iako je manijakalna kao isve ikada u Bosni: „Srpskatreba da insistira na činje-nici da je Turska pred-stavljala imperijalnu silu,da je borba balkanskihhrišćana za oslobađanje u19. veku predstavlja pro-ces antikolonijalne eman-cipacije, a da neoosmani-zam za bivše osmanskepodanike ima iste kono-tacije kao neonacizam zaJevreje“, ustvrdio je istori-čar Srđa Tri ković.

On smatra da je, ka-ko saopštava najstarijibalkanski dnevnik, „inte-res neoosmanske Turskei zapadnih sila lomljenjeSrba u celini, a posebnoRepublike Srpske“. Tri -

ković je pronašao i ključza Tursko vršljanje Balka-nom, to je „afnitet izme-đu savremenog Zapada ineoosmanizma“.

„Nije reč samo o Bal-kanu kao o utešnoj na-gradi Ankari za neulazaku Evropsku uniju. Ovajafnitet nije samo intere-sni, nego i ideološki. Onomogućava Briselu i Va-šingtonu da sa Ankaromnalaze zajednički jezik uantagonizmu prema kla-sičnom evropskom siste-mu nacionalnih država, apre svega njegovim nosi-ocima na pravoslavnom,slovenskom istoku“, za-gusla Tri ković.

Tu već zasmrdetamjan.

Nezaboravni LjubomirKljakić izgovorio je kruci- jalnu tezu čitavog skupa,ali i Dodikove predizbor-ne doktrine, konstatujućida će uticaj Turske u BiHzavisiti od toga da li ćeona „ovde naći nove jani-čare“, odnosno ljude ko- ji će se vladati po njenimpravilima.

Ništa od postdejtonske

denacifkacije, u srpskomentitetu i dalje je „Raspa-meti!“ dobitna komandau predizbornoj kampanjikao jamb u najavi.

Page 20: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 20/29

22Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

23Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

Bolničar Tarino Lightbourne

MAGAZIN MAGAZIN

Radi starog Michaela Douglasazanijemjeli na flmskom setuMichael Douglas je prema mišljenu Olivera Stonea taman dozrio za flmakoji tematizira pohlepu i osvetu. Pohlepa i osveta u sequelu 'Wall Streeta'

Pohlepa je u nedostatkudruge riječi dobra, uvjerionas je amozni Gordon Ge-kko u flmu ‘Wall Street’ kla-siku Olivera Stonea iz 1987.godine. Čini se da je pohle-pa opet dobra 2010. godine,kada Michael Douglas repri-zira svoju Oskarom nagrađe-nu ulogu u novome nastavku

‘Wall Street: Money NeverSleeps.’Dakle, Stone se vratio re-

žiji flma, koji preispituje te-mu pohlepe i osvete. Gekko je danas slobodan čovjek,nakon što je osam godinaodslužio u zatvoru. Potpu-no je sam, i otuđen od svojekćeri Winnie, koju glumi Ca-rey Mulligan.

Za bolesnog MichaelaDouglasa, koji je navodnobriljirao u novoj-staroj ulozi,

Stone je rekao: ‘Produhoviose. Kad je bio mlađi bio jei plići. Smatram da je boljiglumac. Bio je dobar, ali ka-žem sad je bolji, zanimljiviji.Dubine patnje to su mu uči-nile, obitelj, djeca, razvodi,život.’

Carey Mulligan, koja uflmu glumi kćer Michaela

Douglasa po imenu Winnie,o Douglasu je izjavila: ‘ ije-kom snimanja smo bili nadistanci, vjerojatno sam odsvih ja najmanje razgovaralas Michaelom, što je bilo do-bro za flm. akođer, ima-lo smo detaljno razrađenupozadinu cijele priče, pa jebilo kao da smo znali svešto se događalo unazad 25godina. Na snimanju je onuvijek bio tako Gekko, a ka-da je prvi dan došao na set,

snimateljska ekipa je zanije-mjela jer su ponovno ugle-dali starog Gekka.’

U flmu sad već odraslaWinnie se priprema udati zaambicioznog trgov-ca Jakea Mo-orea, kojegglumi ShiaLaBeou .

SusanSaran-don pakglumimaj-ku JakeaMoorea,a o suradnjis MichaelomDouglasom je re-kla: ‘Još uvijek je zgo-dan, zahtjevan je, dubokoponire u ulogu i to čini sjaj-no. Zabavan je. Zabavno je

biti u njegovoj blizini.'Na pitanje hoće li snimi-

ti i treći dio flma, Oliver Sto-ne je odgovorio: ‘Nikada nebih rekao nikada. Događaji

na Wall Streetu 2008. godi-ne zaista su pokrenuli ide- ju da napravim nastavak, jerto je bilo upozorenje. Živje-li smo, Amerika je živjela

iznad svojih mogućnosti.Osamdesete su za mene bileupitne, čitav taj period. Sto-ga ovo smatram zaključkomo dva različita perioda.’

og trgov-Mo-

jega

njilomm je re- vijek je zgo-

biti u njegovoa pitanje hoć

Blizanke zakojima se otimajuproizvođači čipke

Blizanke Camila i Marianna Davalos nove su zvijezde reklama za sek-sepilno donje rublje. Ove dvije Kolumbijske svojim predivnim oblinamasu već izludjele Južnu Ameriku, a brzina kojom se vijest o njima širi je ga-rancija da će uskoro cijeli svijet znati za njih. Kreiranje nešto veće galerijeza nas je također bio pravi užitak, nadamo se da će i vama biti gledanje iste

DiCaprio se obvezao nadug život – kornjači!Leonardo DiCaprio se obvezao na dugogodišnju vjernost, ali nesvojoj djevojci Bar Ra aeli, već novome kućnom ljubimcu.

Naime, Leo je ovog vikenda kupio desetogo-dišnju ostrugastu kornjaču, koja može doživjetiosamdeset godina, prenosi MZ.

Glumac je a ričkog egzotičnog gmaza pret-hodno naručio u prodavaonici kućnih ljubimaca‘Pretpovijesni ljubimci’ koja se specijalizirala zarijetke gmazove, i za nju je izdvojio 400 dolara.

Pri tom je tražio najveću kornjaču koju suimali, pa je dobio onu od 17 kilograma, čija teži-na može doseći i do 90 kilograma.

Srećom, zvijezda ‘ itanica’ si može priuštitikupovati hranu novom stanaru svoga doma idu-ćih sedamdeset godina.

„Vidio sam šta sezaista dogodilo kada je Travoltin sin umro”

Holivudska mega-zvijezda John ravol-ta neutješan je nakonsmrti sina koji je umroprije 18 mjeseci. Bolni-čar arino Lightbour-ne, koji je prvi stigaona mjesto nesreće, tvr-di da zna šta se zapravodogodilo dječaku Jettu,piše "Daily Mail".

ravolta i njegovasupruga Kelly Prestonslavili su Novu godinuna Bahamima kada jenjihov sin Jett, koji jepatio od autizma, paou kadi i umro nakonšto je glavom udario opločice.

Za Jetta se zbog bo-lesti uvijek morao nekobrinuti. S obzirom da jeglumački par poznat potome da su scijentolozi,sljedbenici religije kojane priznaje mentalne

bolesti, javnost smatrada dječak nije liječen naodgovarajući način.

ravolta je tužio Li-ghtbournea tvrdeći da je od njega tražio19 mi-liona eura da ne bi pro-govorio o onome šta je vidio kada je došao namjesto nesreće.

Kasnije se predomi-slio i zaustavio sudskipostupak u nadi da ćebolničar zadržati svojeteorije zavjere za sebe,ali prevario se.

Lightbourne (48)tvrdi da su slavni glum-ci bili toliko zabrinutiokolnostima pod koji-ma je dječak umro, dasu mu rekli da uzmeprivatni avion koji ječekao i da ga odvede ubolnicu na Floridi, ra-dije nego da ga odve-du u lokalnu bolnicu

udaljenu samo 15 mi-nuta od mjesta gdje suse nalazili.

"Zaista mi je žao što je ravolta izgubio sina.Oduvijek sam bio njegov veliki an", rekao je bol-ničar, i sam otac dvojedjece. "Ja sam prava žr-tva. Mene su bacili u za-

tvor poput kriminalca iizgubio sam posao. Isti-na je da želim da se suđe-nje nastavi jer želim ski-nuti ljagu sa svog imena ipovratiti svoju čast".

Lightbourne jeispričao da, kada je sti-gao sa hitnom pomoćiu kuću ravolte, dječak je ležao na podu kupa-tila, a umjetno disanjemu je pružao doktorkoji živi u blizini i me-dicinska sestra. Bolni-čar je pitao doktora ka-da je dječak pao, a onmu je objasnio da se todesilo nekoliko minu-ta prije. Navodno, okodječakovih ušiju krv se već bila skorila, a i tijelomu je bilo u stanju mr-tvačke ukočenosti.

Autopsija nad tije-lom 16-godišnjaka ni-kada nije obavljena, a sobzirom da je suđenjeobustavljeno, razlogsmrti Jetta ravolte ni-kada neće biti poznat.

Nadzorna kamera snimila duhaSnimka nadzornekamere puba Te Wol eprikazuje bijelu svjetlostkoja je 'sišla' s pla ona tese približila jednom odstolova. Nakon nekoli-ko trenutaka svjetlostse ubrzala i nestala krozzid. Duh se pojavio usrednoći, a kada se približiostolu doimalo se kao daga polira.

38-godišnji vlasnikAndrew Batemen šoki-rao se kada je pogledaosnimku, iako ne vjerujeu duhove. Zgrada u ko- joj se nalazi pub prije se

koristila za pripremu mr-tvih tijela za sprovode.

Andrew je snimkupokazao zaposlenicimaputničke agencije, kojase nalazi pokraj puba, ačije su nadzorne kameretakođer zabilježile nekeneobične pojave. Neke odnjih su misteriozno mica-nje optičkog miša i pro-zračne svjetlosti u uredu.'Inače ne vjerujem u du-hove, a ovo me užasnopreplašilo. Gledao sam uzamrznutu snimku i biosam siguran da vidim li-ce,' rekao je Andrew.

Ovaj planet malo'čudno miriše'

Planet GJ 436b, koji je veličine Neptunai koji se nalazi u sazviježđu Lava, iznena-dio je znanstvenike, jer u njegovom sasta- vu, nema očekivanog plina metana, koji je vrlo čest u atmos erama planeta u Sunče- vom sustavu.

Planet je uočen pomoću teleskopa Spit-zer, a slika koju vidite umjetnički je prikaztog planeta, djelomično zaklonjenog njego- vom zvijezdom.

Prema modelu planetarnih atmos era,svaki planet koji ima uobičajenu mješavinu vodika, ugljika i kisika te temperaturu odoko 727 stupnjeva Celzijusa, treba imati i velike količine metana i malu količinu ugljič-nog monoksida.

Na oko 527 stupnjeva Celzijusa, planetGJ 436b nema pretpostavljenu razinu me-tana u atmos eri, pa zbog toga malo 'čudnomiriše', tvrde znanstvenici.

NASA-ini znanstvenici otkrili su planet koji ima malo 'čudan miris'. Ukradeni draguljivrijedni milion $

Dragulji vrijedni milijun dolaraukradeni su prvog danameđunarodnog sajma nakitai dragog kamenja u HongKongu, priopćila je policija

Dvojica muškaraca uhićena su zbog krađe sedmokarat-nog dijamanta vrijednog 450.000 dolara, smaragdne ogrlice vrijedne više od 500.000 dolara i bisera vrijednih najmanje25.000 dolara, pojasnio je policijski glasnogovornik. Na me-đunarodnoj izložbi u Azijskom izložbenom centru u HongKongu (Asia World Expo and Exhibition Centre) sudjeluje3.200 izlagača iz 45 zemalja. Očekuje se da će do završetkusajma u subotu izloške doći vidjeti oko 40.000 posjetitelja.

I Hoće li se Brad ljutiti?

Angelina Joliezavela i poljubila Johnnyja Deppa

okom snimanja flma "Te ourist" u kojem glume An-gelina Jolie i Johnny Depp mediji su špekulisali da se hemijasa seta prenijela i na njihove privatne živote, pa su Brad Pitti Vanessa Paradis imali razloga za brigu.

pak se čini da se na tome sve i završilo, jer su se slavniglumci nakon završetka snimanja flma u Veneciji vratili svojsupružnicima i redovnim obavezama.

U videosnimku ispod teksta pogledajte kako je prelijepaAngelina Jolie zavela i poljubila Johnnyja Deppa, jednog odnajpoželjnijih holivudskih glumaca.

Film bi se u kinima trebao naći u decembru ove godine.Depp glumi američkog turistu Franka aylora, koji je došaou Veneciji liječiti ljubavne rane u čemu mu je pomogla pre-krasna Elise, koju glumi Jolie.

Page 21: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 21/29

24Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

TV PROGRAM

Nesvakidašnji zaplet uzbudljivog akcij-

skog trilera „Bijeli Gavran” spaja u sebi sveelemente akcijskog i kriminalističkog žanra,ali vrlo dojmljivo podsjeća na tragična stra-danja Drugog svjetskog rata, koja su svojtrag ostavila i na desetljećima mira. Iskusnitelevizijski redatelj Andrew Stevens sigurnovodi flm ka vrhuncu, u čemu mu sjajnim,nijansiranim ulogama pomažu legendarniRoy Scheider i Ron Silver kao novinar kojiće pokazati da čak i vrijednost najskupljegdijamanta nije ništa u usporedbi s dragocje-nošću ljudskih života.

BHT FTV SLON OBN07.00 Dobro jutro09.05 BHT slagalica09.30 Be Ha Te bebe09.35 Mini school09.40 Japanske priče, anim.09.50 Uradi sam, uradi sama10.00 BHT vijesti10.10 Ljubavna oluja, igrana11.05 Ples života, igrana serija12.00 BHT vijesti12.15 Opšti/opći izbori 201013.15 Nedirnuta priroda13.45 Putovanja, putovanja14.15 BHT vijesti14.30 Putovanja, putovanja15.00 Opšti/opći izbori 201015.25 Japanske priče, anim15.35 Misliti zeleno16.00 Ples života, igrana serija

16.45 Moja mala kuhinja16.55 Košarka: MemorijalMirza Delibašić 2010

18.55 Moj prvi izbor19.00 Dnevnik 19.35 Boje u nizu, str. dok.20.00 Opšti/opći izbori 201022.00 BHT vijesti22.10 Business News22.15 Andrea Dorija23.00 Obaba, njem. šp. flm

07.00 Dobro jutro09.00 Vijesti09.05 Dona Barbara, serija10.00 To je prava Raven,

serija za djecu10.30 Fantastična četvorka,

crtana serija11.00 C.S.I: Miami, serija12.00 Dnevnik 112.15 Dona Barbara,

igrana serija13.00 Izborna debata14.30 Izborna hronika15.00 Vijesti15.10 Dolina sunca,

igrana serija17.00 Federacija danas17.25 Ne daj se, Nina,

igrana serija

18.15 Lud, zbunjen. normalan,igrana serija19.30 Dnevnik 220.10 Izborna emisija22.10 Šetnja sa čudovištima,

ino. dok. program22.45 Dnevnik 323.10 Izborna hronika00.10 Japon, meks.flm01.50 Federacija danas02.15 Dnevnik 3

16:02 Tuzla uživo16:05 Dvojac, muz. program17:05 A orizmi17:10 Životne priče, dok. pr.17:40 SMS centrala, muz. pr-18:00 Crno i bijelo, in . pr.18:17 Tuzla uživo18:22 Hit top18:27 Horoskop18:35 „Vježbajmo zajedno“

spo. rek. program18:50 A orizmi19:00 SMS Muzički Salto,

muz. emisija19:30 Sanjalica,

program za djecu19:35 Hit top19:40 Horoskop19:45 A orizmi

20:00 KVIZ Extra20:13 Vremenska prognoza20:15 Hit top20:25 „Super Zvijezda Slona“

2010. muz. program22:05 Stočar, Brazilska serija22:57 Marketing23:00 Slon extra In o23:15 Vremenska prognoza23:17 Hit top23:23 Žuta minuta, zab. pr.

06:35 Jutarnji program,08:30 Skrivena kamera09:00 Udri muški, zab. pr.10:10 A la Carte10:45 Stol za 411:20 Mućke, hum. serija11:55 OBN In o12:30 Posrnuli ratnici, flm13:55 Skrivena kamera14:25 Kralj Queensa, serija15:05 Naša mala klinika16:05 Top Shop16:40 Sumnja, tal. telenovela17:40 A la Carte18:20 Stol za 418:30 Euroliga18:50 Dinamo Zg. - Villareal20:00 Dinamo Zg. - Villareal20:55 AEK – Hajduk Split

23:00 Braco, talk show00:00 Euroliga: Pregled kola01:00 Posrnuli ratnici, flm02:45 Kriminal u Rusiji, dok. pr.03:15 Playboy Girls, zab. pr.03:45 Sexiest, zab. program04:15 Braco, talk show05:05 Mućke, hum.serija05:35 Kriminal u Rusiji,

dok. program06:00 Magija Zangbeta

PINK » 00 :00PINK » 00:00

HRT 1 » 09:15

Bivši dečko Neil Spicer pozove Rosemary

i Lauru u svoj dom u brdima iza Malage u juž-noj Španjolskoj. Moli ih da mu pomognu ure-diti arapski vrt. Ali lokalnoga stanovnika nađumrtvoga i njihov tajanstveni zemljoposjednik Luis Mendes postaje glavni osumnjičeni. Neilizjavi ljubav Rosemary koja mora raspravlja-ti s Neilovom ljubomornom ženom. Laura umeđuvremenu otkrije tragove u povijesti lo-kalnih podzemnih stijena.

četvrtak 16.9.četvrtak 16.9.

filmske novosti

Santos traži pomoć kako bi Bárba-ru odveo u ordinaciju dr. Ariasa. San-tos uvjerava Mariselu da prestane op-tuživati sebe zbog Bárbarinih grijeha ipogrešaka, jer je odgovorna samo zasvoju sudbinu.Bárbara zna da će je Ža-bac napasti i ponovno izgubi svijest.Žabac razgovara sa svojim partneri-ma i svima naređuje da odu, jer će bi-ti problema kada dođe nova uprava.Marisela ne misli da bi trebala napu-stiti Altamiru. Antonio je ljubomorankad vidi Ariasa kako tetoši Tonitu.

Dona BarbaraHRT 1 » 20:10

Resident Evil - Drugi svijetResident Evil - Drugi svijetU četvrtom nastavku

ranšize Resident Evil, naslo-va Drugi Svijet, Mila Jovovi-ch opet na flmskim platni-ma rastura mrske zombije.Ovaj puta su joj se uz AliLarter pridružili WentworthMiller poznatiji po televizij-skom serijalu „Zakon braće”,i Boris Kodjoe s uočljivijomulogom u „Surogatima”.

Mila Jovovich opet igraono što joj najbolje leži, od-lučnu heroinu spremnu naneopisive okrutnosti kakobi postigla fnalni cilj i to či-ni toliko uvjerljivo da joj je

kritika već odavno treba-la odati epitet žestoke ak-cijske zvijezde. Ono što jestarijim generacijama EllenRipley, to je zagriženim lju-biteljima igraće ranšize Re-siden Evil Alice. Ovo flm jesniman isključivo 3D tehni-kom, i to kamerama u čijem je razvoju sudjelovao JamesCameron (Avatar), znači au-tomatski je spreman i zaIMAX dvorane. Većina scenaborbi je odlično zamišljeno,posebna pažnja je posveće-na predmetima i komadići-ma koji lete u kameru te

trenucima koji dočaravajudubinsku percepciju. Ovose ponajviše odnosi na sce-nu borbe u tuširaoni s Axemanom, koja će svakomgledatelju dodatno doča-rati prednosti 3D akcijskih

ilmova. Andersonov ilmdrži dobar val energičnosti,brzog edita, podebljano teš-kom rock glazbom dokazu- je da antastični flm možebiti prilično dobar i bez nekeposebno interesantne priče.zadovoljiti publiku zanese-nu trojstvom: žene, maklja-ža i pucačina.

serija

komedija drama

Bijeli gavranBijeli gavran

Ružmarin i ma jčinaRužmarin i majčinadušicadušica

Page 22: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 22/29

25Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

NOVA TV » 23:25

Ako ste nakon „Psiha” odlučili više ne koristiti zastore za tuširanje, nakon Schro-ederovog flma „Oglas donosi smrt” bit ćete oprezniji i prilikom traženja cimerapreko oglasnika! Godine nisu ostavile traga na ovaj briljantni triler o psihotičnojdjevojci koja pokušava zauzeti mjesto svoje cimerice i pritom se koristi svim ras-položivim sredstvima u ostvarenju svog cilja!

FTV » 00:10

Debitantski ilm meksič-kog reditelja Carlosa Reygada-sa, osvajača Zlatne Kamere naFestivalu u Cannesu. Čovjek napušta Mexico City i odlazi uudaljeno selo da se pripremi za

vlastitu smrt. Tamo se smještakod stare udovice indijanke,u njenom oronulom domu sapogledom na pusti kanjon. Ubeskraju divlje, čudesno lijepeprirode on se suočava sa stari-činom bezgraničnom ljudsko-šću, te stalno oscilira izmeđuokrutnosti i lirizma. Vraćaju muse umrtvljena čula i bude mu seiznova želja i instinkt za životomi sirovom seksualnošću.

NOVA TV » 03:20HRT 1 » 00:15

Nakon što djevojku uhvati s dru-gim muškarcem, Jake (Craig Wasson)mora naći novi stan. Između glumač-kih radionica i snimanja flma B pro-dukcije, Jake u novinama traži novomjesto za život. Zatim upozna koleguFranka (Russ Marin) kojem treba net-ko da mu čuva stan. Oboje su zado-voljni dogovorom. Frank mu pokaženajdražu susjedu koja se svake veče-ri skida pred prozorom. Jake postajeopsjednut njome. Jednog je dana us-pijeva spasiti od lopova koji joj otmetorbicu, no kada lopov ode u tunel onpokaže svoju slabost, klaustro obiju.

„Skrivena oštrica” svojevrsni je blizanac „Sumraka samuraja”, prvog zapadnjač-kog uspjeha (nominacija za Oscar) japanskog veterana Yojija Yamade. Potonjimostvarenjem danas 80-godišnji Yamada zatekao je 2002. zapadnjačku flmsku javnost koja je eventualno tek nešto bila načula o vremešnom redatelju. Njegovehumorne melodrame i komedije gotovo trideset godina bile su silno popularnena matičnom tlu. „Sumrak samuraja”, dobitnik 13 nagrada Japanske akademije.

06.00 Džuboks, muz. program06.30 Ko rano rani09.00 Četiri žene, serijski program09.55 Horoskop

10.00 Moja životinja i ja, dj. pr.10.15 Bajke iz cijelog svijeta, dj. pr.10.30 Henrijeve zanimljive životinje11.15 Glas Amerike, in . program12.00 Vijesti12.15 Frejzer, hum. serija12.45 Eko sat, in . program13.15 Povratak, in . program13.55 Iz dana u dan14.10 Inspektor Poaro, serija15.00 Frejzer, hum. serija15.20 Ulica Zoo vrta, dj. pr.16.00 Vijesti u 1616.30 Bonaventura, dok. zab. pr.17.00 Izbori 2010: Izborni žurnal17.30 Pečat u vremenu, dok. pr.18.00 Četiri žene, serijski program19.00 Dnevnik RTV TK19.30 Dječiji program20.05 Film21.45 Vijesti22.00 Prvi talas, igrana serija22.45 Pasoš za Južnu Ameriku23.15 Loše djevojke, igrana serija00.00 Dnevnik 00.30 Glas Amerike, in . program

RTV TK PINK TVNOVAHRT1 TV PINK NOVA TV05.45 Riječ i život, religijski pr.07.00 Dobro jutro, Hrvatska07.05 Vijesti07.10 Dobro jutro, Hrvatska

09.10 Ružmarin i majčina dušica 310.00 Vijesti10.15 Indonezija, dok.serija10.40 Senegal, dok.serija11.10 Oprah show12.00 Dnevnik 12.30 More ljubavi, telenovela13.15 Ljetna slagalica14.10 Vijesti s prijevodom za gluhe14.20 Sutra je novi dan 2, serija15.05 Barentsova regija-sjeverno

prijateljstvo,dok.flm15.35 Škrinja16.20 Luda kuća 2, hum.serija17.10 Hrvatska uživo18.30 Čarolija 10, serija19.30 Dnevnik 20.10 Svijet u plamenu,dok.serija21.05 Otvoreno22.10 Kratki susreti22.45 Dnevnik 323.25 Dr. House 3, serija00.15 Skrivena oštrica, jap.flm02.20 Zvjezdane staze: Enterprise03.05 Studio 60 na Sunset Stripu03.50 Skica za portret

06:00 Pink džuboks,muz. zab. pr.

06:58 Daniela, serija08:00 Ružičasto jutro, in . pr.

10:00 Farma-uživo,reality show11:00 Grešne duše, serija12:00 In o top BH, in . pr.12:10 Sve za ljubav, zab. pr.13:00 Farma-uživo, reality show13:55 In o top14:01 Slomljeno srce, serija14:57 Daniela, serija15:53 In o top16:00 Grešne duše, serija16:50 Savršeno skladna i original-

na BiH, muz. zab. pr17:00 Farma-uživo, reality show18:00 All about, muz. zab. pr.18:30 In o top BH, in . pr.18:55 Savršeno skladna i original-

na BiH, muz. zab. pr.19:00 Čini, serija20:00 Farma, reality show21:00 Grand parada, muz. zab. pr.22:00 Farma-uživo, reality show00:00 Bijeli gavran, flm04:00 Bijeli gavran, flm06:00 Pink džuboks,

muzičko-zabavni program

06:05 Hitni slučaj, serija07:05 Dona Barbara, serija07:55 Bumba, crtana serija08:10 Fif i cvjetno društvo,

crtana serija08:25 Roary, crtana serija08:50 Dona Barbara, serija09:50 U ime ljubavi, serija11:50 Naša mala klinika, serija12:50 IN magazin13:35 Najbolje godine, serija14:30 Dona Barbara, serija16:25 U ime ljubavi, serija17:00 Vijesti Nove TV17:20 U ime ljubavi, serija18:30 IN magazin19:15 Dnevnik Nove TV20:05 Najbolje godine, serija21:05 Provjereno, magazin22:05 Živa meta, serija23:05 Večernje vijesti23:20 Oglas donosi smrt,

igrani flm01:20 Seks i grad, serija01:50 Ezo TV, tarot show02:50 IN magazin03:40 Vjerovali ili ne,

dokumentarna serija04:05 Vrućina tijela,

igrani flm05:55 Kraj programa

07:00 Vijesti07:12 Gumenko, crtani flm07:17 Oblačić, crtni flm07:30 Nove avanture zoroa,

animirana serija08:10 Cirkusi svijeta.08:25 Veseli autobusi, crtani flm08:50 Odjeljenje za istrage, serija10:25 Toyotin svijet divljine, dok.11:05 Uspon velikih sila, dok.12:15 Edgemont,

serija za tinejdžere12:45 Misterije pravoga Šerloka

Holmsa, otogra ova stolica14:45 Toyotin svijet divljine,

dok. program15:20 Čovjek iz klana, igrani flm17:15 Uspon velikih sila,

dok. program18:05 Edgemont,

serija za tinejdžere18:45 Face to ace, talk show19:30 Centralni dnevnik sa

Senadom Hadži ejzovićem20:10 Izmjenjena srca, igrani flm22:10 Izborna hronika22:30 Direktno, dijaloška emisija00:30 Jedno dobro djelo,

igrani flm02:00 Reprizni program

TV1

Japon Japon

Skrivena oštricaSkrivena oštrica

Vrućina tijelaVrućina tijela

Oglas donosi smrtOglas donosi smrt

drama triler

drama drama

TV PROGRAM

Page 23: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 23/29

26Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010. KOLAŽ

Sastojci: 1000 g ribljih fleta, malo sen a, dva krastavca, 6 do 8 tankih kriški trapista,malo ulja, sok od jednog limuna

Priprema: Prije pripreme flete obavezno treba odmrznuti, oprati, ocijediti i staviti na tanjirsa limunovim sokom. Ostaviti ih izvesno vrijeme da upiju sok.Odvojiti polovinu fleta!Namazatipo jednu stranu fleta sen om.Oljuštiti krastavac, isjeći ga na kolutove, a kolutove na male kockicei rasporediti po stranama fleta namazanim sen om.Staviti preko krastavaca dvije tanke kriškepunomasnog trapista.Preostale nenamazane flete staviti preko sira.U te on tavi zagrijati ulje ipažljivo staviti ove riblje sendviče.Poklopiti tavu i poslije nekoliko minuta pažljivo okrenuti drugustranu flet-sendviča. Dinstati još 5 minuta.

Riblji fleti sa trapistom i sen omRiblji fleti sa trapistom i sen om KugloKuglo Sastojci: 3 jaja, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, 2 dl jogurta, 1,5 dl ulja1 kašikice naribane korice limuna,20 dag brašna,10 dag kakaa

Priprema:Uz pomoć elektriène miješalice pripremite pjenastu smjesu od jaja,šećera i vanilin šećera.Dodajte jogurt,ulje i koricu limuna,a zatim umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom.Namastite i pobrašnite kalup za kuglo pa u njega izlijte smjesu.Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C

RECEPTRECEPTECEPTRECEPT

„PIEMONTE” Šički Brod BB 75000 TUZLA„PIEMONTE”, Šički Brod BB 75000 TUZLA TEL: +387(0) 35 216 010 [email protected]: +387(0) 35 216 010 [email protected]

Novo iz Zeptera BiH: Iskoristite jedinstvenu priliku do 01.10.2010. god. 40 % kupcu na dar.

Povodom dvadeset godina Zeptera u BiHPovodom dvadeset godina Zeptera u BiH Za više informacija saznajte na info pultu u T.C. Omega u Tuzli svakim danom od 09-19 h ili na telefon: 062/339-519

Vaše dijete

Naučite dijete čistitivlastitu sobu

SBS DOO, Mljekara „BIANCA” 75400 ZVORNIKSBS DOO, Mljekara „BIANCA” 75400 ZVORNIK TEL: +387(0) 56 260 231 [email protected]: +387(0) 56 260 231 [email protected]

Činjenica je da djecuod najranije dobi trebaučiti da pospremaju vla-stitu sobu. Ukoliko vam je dijete krenulo u školu, a još uvijek imate problemes tim, počnite s discipli-nom. Vaše dijete od šestegodine već može shvati-ti osjećaj odgovornosti.Djetetu ne možete samozapovjediti „očisti sobu“ iočekivati čudo. Na tomemorate raditi mjesecima,pa možda čak i godinama.Osim što mu trebate iz da-na u dan, tjedna u tjedanpomoći da počisti sobu,dajte mu stvari koje su mupotrebne da to učini i po-kažite mu kako da ih kori-sti.Pohvalite ga ako neštosamoinicijativo učini, mo-žete ga i malo podmititi sanekom omiljenom slasti-com.Kada čistite s djete-tom sobu uzmite kantu zasmeće ili vrećicu, te poč-nite bacati stvari. No, nekadijete bude prisutno kadato činite, jer nešto što ćese vama činiti smeće, dje-tetu možda nešto znači.Objasnite mu zašto neke

stvari treba baciti.Možeteu sobu staviti kutiju, gdjeće stavljati stvari koje netreba.

S vremena na vrijemećete naići na neodobrava-nje djeteta da čisti sobu,svađu i suze. Ukoliko dije-te samo ne želi čistiti sobu, vi započnite s čišćenjem,ali dijete mora biti prisut-no kada to radite.Uključi-te ga u odlučivanje, pa ćese dijete, ali i vi osjećatibolje.Pospremanje može-te isto učiniti zabavnim ipretvoriti ga u igru za di- jete. S vikom, prijetnjama iprisiljavanjem na pospre-manje nećete daleko doći.

Ako ni sami ne znate odkuda početi s čišćenjem,evo našeg prijedloga – odpoda.Po podu ćete čestonaći igračke, odjeću, knji-ge i tako dalje.Upozori-te dijete da mora prljavuodjeću odlagati u košaruza prljavo rublje. Prili-kom pospremanja poka-žite djetetu zašto je nekaodjeća prljava i uputite ganeka ju sam stavi u koša-ru. Isto tako, uputite ga uslaganje čiste odjeće u or-mar.Ono što je najvažni- je shvatiti je to da dijetemorate naučiti određeneživotne navike, koje će za-držati cijeli život.

Page 24: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 24/29

27Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

MARKETING

Tuzlanska televizija doo

2. oktobra 1, TuzlaFax: 035/251-450

Redakcija: 035/252-200,035/251-055

Tel.: 031/712-270e-mail:rporasje @ tel.net.ba

kozmetički studio StellaStella MAKE UP ARTIST I KOZMETIČAR

MANIKIRPEDIKIR ESTETSKI

GELIRANJE NOKTIJU NADOGRADNJA NOKTIJUPROFESIONALNO ŠMINKANJE

UGRADNJA TREPAVICA KORIGOVANJE OBRVA

DEPILACIJA mob.: 061 151 993Tržni centar Brčanska Malta

Tel. 00387 35 363 400; 363 401;GSM: 061 898 540Industrijska zona MalineMagistralni put br. 49, Živinice BiHWeb: www.alfa-90.comE-mail: [email protected]

• PROIZVODNJA POCINČANIH IPLASTIFICIRANIH OGRADNIH

SISTEMA• JEDNOKRILNIH• DVOKRILNIH I• KLIZNIH KAPIJA

Page 25: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 25/29

Page 26: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 26/29

29Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

OGLASI

Sjećanja, obavijest o smrti,posljednji pozdravi, zahvale, sućuti

Maršala Tita 34 Lamela 2(zgrada “Toranj”) 8. sprat

Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka (8 – 16)Brojevi telefona: 035/260 253, 260 254

OBAVIJESTBH dnevna novina „Tuzlanski list”22.09.2010. u 10,30 sati,u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla organizuje

javnu raspravu na temu:

Ekonomski rast i konkurentnostu FBiH u programima

politi č kih stranakaSve informacije vezane za održavanje javne rasprave možetedobiti putem telefona 035/360-020

Tuzlanski list Tuzlanski list

Page 27: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 27/29

30Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

OGLASI

Izdajem namješten komfo-ran dvosoban stan (I sprat,centralno grijanje, kuhinjasa el. peći i frižider, mašinaza veš, KTV sa TV) NaSlatini, ul. Albina Herljevićabr. 33-iznad Omni auta. Zaučenice ili studentice Tel.

061/101-231, 062/378-310

Prodajem okrugli sto masivne izradeprečnika 104 cm sa staklom, cijenapo dogovoru. Tel: 061/814-608

Prodajem u Gornjim Čaklovićimasedam duluma zemlje, 1/1. Tel:061/814-608

Prodajem otokopir Canon 6317ispravan i sedam tonera, cijena 320KM. Tel: 061/739-924

Prodajem TA peć, trojka, cijena 130KM, i pisaći kancelarijski sto (2 koma-da), cijena 60 KM. Tel: 061-739-924

Prodajem zemlju u Malinama 15duluma, živinička opština, 1/1, zemljase nalazi na pravcu prema Živinicama

na desnoj strani. Tel: 035/207-006

Prodajem dvojnu aksijalnu klipnuhidrauličnu pumpu za bager, 1000l,kruševačke proizvodnje, i aksijalniklipni motor, 75l. Tel: 035/207-006

Prodajem novu nedovršenu kućusa 600m2 gotovim poslovnimprostorom sa jednim spratom ipotkrovljem i prostor za ugalj i drvaod 16m2, kuća je 10,5 x 9,5 m. Tel:035/207-006, 227-079

Izdajem stan na Paša Bunaru zastudente i đake, privatna kuća,odvojen ulaz, c.grijanje. tel: 035/288-074 poslije 16h 066/798-946

Prodajem dva stana u Bijeljini, ul.Dušana Radovića br V/21, stan 62 m2 istan 32 m2, sa garažom 18 m2 veomapovoljno. Tel: 065/543-635

Izdajem dvije sobe kuhinju ikupaonu u trosobnom stanu naSlatini dvijema studenticamaposlovnom Samcu ili mladom paru.Tel. 035-287-346

Prodajem kuću 200m2, useljiva,Tisovački put, ima zemljišta 3duluma, cijena 35.000 €, Busovača.Kontakt tele on: 061/176-411

Potrebni distributeri novogsredstva za mršanje, mogućnostodlične zarade!!! Kontakt tele on:066/809-201

Prodajem u Doknju šumucirka 5 duluma i njivu –oranicu3 duluma pored as altnog puta.Cijena po dogovoru, tele on00385-098-137-7040.

Izdajem namješten stan, potkrovljekuće, poseban ulaz, c.g., ktv, inter-net, studentima blizu Filozo skog

akulteta, naselje Kula, ul. ĆamilaSijarića 13. Tel: 035/294-114

Prodajem dva trosjeda i otelju. Tel:061/195-759

Pro esionalno snimanje (uzizradu potrebnog broja kopija) svihprivatnih, poslovnih i službenihdogađaja, kao što su odbranadiplomskog/disertacije, druga javnaizlaganja, vjenčanja, sahrane, videomaterijal za vještačenja i sl. Izradapromotivnih flmova i video-klipova(marketinških, muzičkih i sl. spoto-va).Kontakt tele on: 061/098-175

Pro esionalna izrada web stranica/portala, za privatne ili poslovnepotrebe. U cijenu izrade uračunato

je i dizajniranje logo-a i drugih za-štitinih znakova, odnosno pratećeggrafčkog dizajna potrebnog zapro esionalan izgled i unkcionisanjedizajnirane web stranice. Kontakttele on: 061/098-175

Presnimavanje video materijala

sa videokaseta na DVD optičkemedije, konvertovanje NTSC videomaterijala u PAL, presnimavanjeaudiomaterijala sa kaseta, pločai sl. na DVD, CD i druge optičke ilidigitalne medije (i drugi tehničkizahvati na video i audio materijalu,snimljenom bilo na digitalne bilo naanalogne medije).Kontakt tele on:061/098-175

Izrada (na računaru) maturskihi seminarskih radova (uz izradugrafkona i ubacivanje slika), uMicros t Wordu i Microso t PowerPointu. Snimanje i editovanje videomaterijala za studente žurnalistike,glume i režije i sl. potrebe. Kontakttele on: 061/098-175 Prodajem šljivu ili mijenjam za

ugalj ili drugu odgovarajuću robu,količina 5 tona. Tel: 035/654-350

Prodajem mjerač kompresije zabenzince. Tel: 061/820-252

Prodajem novu boš pumpu za voziloFAP 1616/1620. Tel: 061/820-252

Prodajem parcelu zemlje kod školeu Požarnici od 3,5 duluma, možezamjena za nekretnine u Bijeljini. Tel:065/323-778

Kupujem jednosoban stan ili maloveću garsonjeru. Tel: 061/894-949

Prodajem peć na struju za grijanje6 i 12 kw, gratis pocinčane cijevi.In ormacije na tele on: 061/179-899.

U centru grada kod Skvera izdajemdvokrevetnu sobu, poseban ulaz,kuhinja, kupatilo, KATV. Tele on:061/283-622

Izdajem trosoban stan na Slatiniu Tuzli 87m2, djelimično namje-šten, poslovnom čovjeku ili dvje-ma studenticama. Tel: 035/287-346 i 00381(61)660-7548

Prodajem trosoban stan naSlatini u Tuzli 87m2, odmahuseljiv, i garažu na Pašabunaru16m2. Tel: 035/287-346 i00381(61)660-7548

Prodajem 10 travničkih ovaca,cijena jedne iznosi 150 KM. Kontakttele on: 035/394-184

Izdajem sprat kuće iznadSKPC Mejdan, poseban ulaz,centralno grijanje, CTV, potpunonamješten. Kontakt telefoni:035/227-667, 062/901-782

Tražim ženu, penzionerku,usamljenu, radi druženja i braka,koja bi htjela živjeti kod mene,a mogu i ja kod nje. Kontakttelefon 035 394 184

Mijenjam za manji ili prodajemdvoiposoban stan, 65 m 2, XVsprat, na Slatini. Tel: 062/151-993

63 godine Tuzlak sa stranimdržavljanstvom traži slobodnuženu do 50 godina koja bi radoživjela u inozemstvu kontakt broj:062/139/069 osoba Rasim Avdibašić

Izdajem dvosoban nenamje-šten stan u privatnoj kući izaGrađevinske škole u Tuzli. Za svedodatne informacije javite se naGSM 066/716-216

Tuzlanski listDo 20 riječi

Ime i prezime telefon

TEKST OGLASA: BESPLATNI MALI OGLASI

Impresum

Glavna i odgovornaurednica:

Jasna SubotićIzvršni urednici:Snežana Agić Jasenko JeremićElvis MuminovićSvjetlana Nikolić

Grafčka obrada:Mirza Mulabećirović

Fotografja:Bahrija Alić

Marketing:Amna SalihspahićRefja Selimović

Adresa redakcijei marketinga:Maršala Tita dobroja 34(zgrada „Toranj”),lamela 2 / 8. sprat

Tele oni redakcije:035/360 020,035/360 022,035/319 911;

ax: 035/319 912;e-mail:[email protected]

Tele oni marketingai prodaje:035/362 780,035/260 253,035/260 254;

ax: 035/362 781;e-mail:in [email protected]

Direktorica:SanelaBučuk-Šimleša

Žiro račun: NLB

Tuzlanska banka d.d.Tuzla (KM)132 100 200 278 2579

Štampa:N.I.G.D. „DNN” D.O.O.Banjaluka

List je upisan u regi-star javnih glasilaOpćinskog suda u Tuzlipod brojem 23,registarski uložak 3-91.

List izlazi svakog

dana, osim nedjelje

www.tuzlanskilist.ba

Čitaoci, budite saradniciPoštovani čitaoci, otvorili smo posebnu liniju za vaše pri-

mjedbe, sugestije i prijedloge. Ako želite prokomentarisatizbivanja u Tuzli, ako imate vijest, želite da kritikujete nekupojavu ili jednostavno, želite da pošaljete zanimljivu otogra-fju, javite se na e-mail: [email protected] ili na tele-

on broj: 035 360 020 ili na adresu Maršala Tita do broja 34,zgrada Toranj, 8. sprat, sa naznakom za „Tuzlansku hroniku“.

Page 28: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 28/29

31Tuzlanski list - Četvrtak, 16.9.2010.

HOROSKOPHOROSKOPOvan

U vašem emotivnom životu neće biti većih promje-na, ali to ne znači da vašem partneru ne trebate poklanjatidužnu pažnju i reći mu da ga volite. Slobodni Ovnovi ti je-kom dana neće imati previše povoljnih situaci ja u ko jimabi mogli upoznati budućeg partnera, pa će biti najbolje dapričeka ju bolje vri jeme.

Vremenska prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike većina ljudi će se osjećati bolje, a hroničnibolesnici i meteoropati neće imati izraženijih poteškoća. većem dijelu zemlje biome-teorološke prilike će biti ujednačene.

Doboj

Gračanica

Tuzla

Zenica

SarajevoLivno

Mostar

Banja Luka

Bihać

Neum

Petak

Danas će u Bosnii Hercegovini biti

umjereno oblačno.Min. temp. od 10°CMax. temp. do 26°C

U naredna dva danaSubota

Oblačno i kišovitoMin. temp. od 10°CMax. temp. do 24°C

Oblačno uz kišuMin. temp. od 10°CMax. temp. do 26°C

Hyper SudokuHyper Sudoku

SKANDINAVKA

PJEVA ICA

M E G A P A R A T D I D I M A O L Z O V N E D A N A

E L I N P E L I N Z A N A T L I J A I Z A I F T A R J A H A I K I E N j V A N I T E F E R I

Utorak Srijeda

Autor:CRYPTOMAN ?

ONAJ KOJIBOLUJE ODPADAVICE

POKVA-RENJAK

GLUMICARYAN

ISTAKNUTIDIO

FASADE,ISTAKA

HEMIJSKISPOJ

AZOTA IVODIKA

OVJEKKOJI ŽIVI

NA TAVANU(mn.)

UREÐAJ,NAPRAVA

ANTI KIGRAD NA

ZAPADNOJOBALI

MALE AZIJE

FOLKPJEVALIVNJAK

DOZIVANJE

DUPIN(mn.)

429NANOŠENJE

UVREDE,VRIJEÐANJE

(turc.)

JELO ODJEDNE

VRSTE TJE-STENINE I

UMAKA

ŽENSKOIME, NEDA

OTACLJEPOTICE

IJE (gr . mit.)

STARIJIBUGARSKI

PISAC

BRAVARILI

SAJDŽIJA

NAKON,POSLIJE

RAMAZAN-SKA VE ERA

POZDRAVSTARIH

RIMLJANA

KONJANIK(mn.)

POLA "KILE"TANKI SA-

MOGLASNIKI SLOVO SKVAKOM

DRUGISAMO-

GLASNIK ISLOŽENO

SLOVO

NAPOLJU

FLUOR

NARODNIDERNEK

HYPER SUDOKU PRAVILA

Cilj igre je ispuniti sva polja brojevima od 1 do 9, s time da se svaki broj smije pojaviti tačno 9 puta. Jedan broj se smije pojaviti samo jednom u svakom retku, svakom stupcui svakom odjeljku od 3x3 polja (ukupno 13 polja). Na početku igre, otkriveni su određeni brojevi, a rješavač mora otkriti gdje se nalaze svi ostali brojevi i kako su raspoređeni.

8 6

1 8 3 5 7

3 5 2

1 5

9

6 2 4 1 9

5

2

6 7 3

Djevica

U s eri posla možete očekivati radne zadatke ko ji ćeod vas tražiti odgovornost i požrtvovnost. Emotivan život

bit će vrlo zadovoljava jući, jer znat ćete pronaći put do srcaosoba suprotnog spola. Slobodne Djevice neka budu spre-mne, jer danas ih očeku je poznanstvo s osobom suprotnogspola ko ja će im se dopasti na prvi pogled.

Bik

Moguće su kon uzne situaci je u poslovnom i pri-vatnom životu, zato preispitajte sami sebe i svo je pos-tupke, kako kasni je ne biste zažalili svo je poteze ko jebiste doni jeli u trenucima slabosti. Moguća je ljubavnapustolovina, slobodni Bikovi neka iskoriste šansu na naj-bolji mogući način.

BlizanciU emocionalnoj s eri bit će plemenitih osjećaja i iskrene

ljubavi, stoga neka Blizance odnos s njihovim partneromdanas nimalo ne brine. Slobodni predstavnici znaka mogubiti sigurni da će upoznati osobu suprotnog spola za ko juće se emotivno vezati, a ljubav će biti obostrana. Zdravljeće vam biti vrlo dobro.

Rak

Pokušajte se na ispravan način distancirati od oso-ba ko je ne pozna jete dovoljno, jer samo tako ćete moćiizbjeći zabune i konfikte. U s eri ljubavnog života mo-gući su sukobi sa partnerom, ali krivica će biti obos-trana. Ti jekom dana uzmite nekoliko kraćih stanki zaodmor, jer bit ćete prilično napetih živaca.

Lav

U s eri posla intuici jom ćete postizati rezultate ko jiće zadiviti vašu radnu okolinu, a također ćete i na emo-cionalnom planu biti vrlo zadovoljni, jer odnos sa vašimpartnerom bit će gotovo idealan. Slobodni predstavniciznaka također će prštati energi jom, a to će predstavnicisuprotnog spola i te kako primi jetiti.

Vaga

Budite ustrajni u svim akci jama ko je mislite poduze-ti, jer jedino u tom slučaju možete računati na pozitivnerezultate. Moguć je nesporazum s ljubavnim partneromko ji će u vas uliti stanovitu dozu nesigurnosti, ali sve ćezavršiti dobro ukoliko ćete problem pokušati rješavatiza jedničkim snagama.

Ribe

Jedna će vi jest ko ju ćete primiti, a ko ja će biti vezanaza vaš posao, izazvati zavidne reakci je okoline, no nemojte

radi toga brinuti jer oni ko ji se ne mogu radovati vašemuspjehu niti ne zavređuju vašu pažnju. Slobodne Ribeočeku ju ugodna iznenađenja jer će po svoj prilici imatišanse ući u novu ljubavnu vezu.

Škorpija

Neke nesporazume iz prošlosti danas ćete razri ješiti,tako da ostataka iz prošlosti više neće biti. Slobodni pred-stavnici znaka upoznat će osobu suprotnog spola ko ja ćevrlo vjero jatno pristati na prolaznu avanturu, ali pripazi-te, veza bi mogla potra jati duže no što ćete u početkupredvidjeti.

StrijelacUmjetnost i stvaralački rad, to su kategori je ko je

će vas potpuno zaokupljati i gdje ćete danas tražiti se-be. Slobodni predstavnici znaka imat će mogućnost zafert, mada to neće mimoići niti Stri jelce u braku, no ovidrugi neka nasto je da na tom i ostane. Pripazite na re-spiratorne organe.

Jarac

Slobodni predstavnici znaka mogu se nadati sretnomslučaju ko ji će im nenadano otvoriti vrata srca jedne osobesuprotnog spola. Jarci u ljubavnoj vezi, morat ćete za jednosa partnerom izgladiti jedan nesporazum ko ji već duže vri- jeme opterećuje vašu vezu. Što se tiče zdravlja, osjećati ćetepo jačanu nervozu.

Vodolija

Budite pripravni na nagle promjene, naročito planovapovezanih sa članovima vaše obitelji. Također, budete lipreviše insistirali na poštivanju vašeg vlastitog mišljenja iviđenja stvari, vaš bi vam partner to mogao ozbiljni je za-mjeriti. Na radnom mjestu situaci ja će biti slična, pa pri-pazite kako ne biste došli u nepotreban sukob.

7

7 4 3

2 3 5 7

3 8

6 3

8 4

2

1 9 8 2

5 4 2 3

Page 29: Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

8/8/2019 Tuzlanski list [Broj 1111, 16.9.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/tuzlanski-list-broj-1111-1692010 29/29

Tuzlanski list Tuzlanski list

Arielle Kebbel (25),američka glumica i model

ČETVRTAK,16.9.2010. BROJ 1111.www.tuzlanskilist.ba

Trening indijskih gimnastičaraDOBRA VIJEST LOŠA VIJEST

Ivica Jović (38), taksi-sta iz Prokuplja, prona-šao je na zadnjem sjedi-štu svog taksija novčanik sa preko 5.000 eura i vra-tio ga vlasniku, mušterijikoju je prethodno vozio,ne želeći da uzme ni na-gradu od 100 eura kojumu je ovaj ponudio. Do-voljno mu je bilo, kaže,to što je učinio.

- Bolje da ga imamkao čovjeka i prijatelja,nego da uzmem 100 eu-ra. Nijednog trenutka minije palo na pamet da uz-mem novac koji je bio unovčaniku, čak ga nisamni otvorio, već je to ura-dio vlasnik kada sam muga vratio - priča Jović.

U Budimcima neda-leko od Našica u teškojprometnoj nesreći smrt-no stradao 27-godišnjimladić iz Našica. Voze-ći se svojim ChervoletSparkom nesretni mla-dić je naišao na stajskognojivo. Automobil jepočeo kliziti kolnikom,a mladić je izgubio kon-trolu nad upravljačemnakon čega je voziloprešlo na suprotni kol-nički trak kojim se kre-tao kombi zaštitarsketvrtke Sokol-Marić. Usudar una mjestu ne-sreće poginuo je vozačsparkija.

Gimnastičari tokom tradicionalnog indijskog sporta poznatog kao Mallakhamb na igralištu u Bombaju. Ma-llakhamb je kombinacija tradicionalne indijske gimnastike i borilačkih v,eština i potiče iz 12. vijeka.

Vojna parada u Južnoj Koreji

Svake godine u septembru, u gradu Tordesiljas u Španiji održava se festival „ElToro de la Vega”. Festival se održava od 15. vijeka. Tokom festivala ljudi tjerajubikove ka ravnici Vega gdje ih ubijaju.

Španski festival„El Toro de la Vega“