Top Banner

of 36

Turisticki Vodic 2012

Oct 10, 2015

Download

Documents

mire2502

Turisticki Vodic 2012
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • SARAJEVSKO-ROMANIJSKA REGIJA

    TURISTIKI VODI

  • AVANTURE RADOST I SPOKOJ

    2

    DA OSJEATE CIJELIM BIEM

    Jahorina, Romanija, Trebevi, Treskavica i Ozren dio su nedirnute prirode u zemlji legendi sa zapanjujuim sli-kama planina i dolina, uma, izvora, bistrih i brzih pla-ninskih vodotoka. Biti u okruenju guste ume, osjeati cijelim biem zdravu i ugodnu planinsku klimu, biti za-divljen prizorima koji se pruaju s kamenih vrhova, gla-som tiine i uborom planinskih rijeka, a biti nepunih sat vremena udaljen od gradske vreve i uurbanog ivo-ta, znai biti u Istonom Sarajevu. ume i proplanci, buj-na vegetacija, stanita su ptica i divljih ivotinja, a bistrim potocima i rijekama gospodare potone pastrmke i rije-ni rakovi. Nije li to izazov za zaljubljenike lova i ribolova?

    Za dobar piknik u prirodi, uz obilje specijaliteta doma-e kuhinje i umskih plodova, pravo mjesto je Kadino vrelo, u gornjem toku rijeke Prae. Uzjahati istokrvnog bosansko-brdskog konja? Moe! Ergela Borike, u miri-su borovine, doivljaj je koji se pamti. Stijene i strme li-tice Jahorine i Romanije pravi su raj za planinare, alpi-niste, paraglajdere i sve ostale eljne avantura. Peine Orlovaa, Ledenjaa, Novakova peina, biseri su u zemlji-noj utrobi, izazov za speleologe, istraivae, posjetioce.

  • Ostaci starih civilizacija, nekropole steaka, ruine sta-rih gradova, pravoslavni hramovi i manastiri, vreme-plov je koji pobuuje, ne samo radost, ve nudi mir i sabranost. Rezultat naih stremljenja je ova publikaci-ja kojom elimo pobuditi Vau radoznalost, otkriti Vam prostore za odmor i rekreaciju, kreativno nadahnue i nezaboravne avanture. Jednostavno, preporuiti Vam Istono Sarajevo kao odredite gdje ete se dobro osje-ati. S uvjerenjem u uspjenost nae namjere i ugo-dan boravak u Istonom Sarajevu, izrazi potovanja!

    3

    ...VREMEPLOV ZA NEZABORAV

  • SNAGA UME

    4

    OPUTANJE I AKTIVAN ODMOR

    Krenuti u okrilje nedirnutog umskog podruja znai doi u ume Istonog Sarajeva, odnosno Jahorine, Ro-manije, Trebevia, Treskavice i Ozrena. To je doivljaj naj-viih ekolokih i biolokih raznolikosti koje svaki stanov-nik ovog podruja cijeni, uva, ali i nudi kao mogunost oputanja i aktivnog odmora. Na tom podruju pre-ovlauje crnogorina uma. Neke jasne granice izme-u vegetacionog pokrivaa nema, jer se deava da bu-kva raste i na nadmorskoj visini od 1750 m. Na visini od 1100 do 1700 m raste crnogorina uma, proarana bu-kvom i javorom. Vii predjeli obrasli su klekovim grmljem.

  • Na granici umskog planinskog pojasa raste bor, poznat kao drvo koje odolijeva vremenu. Iznad visine od 1800 m je stanite polegle klekovae. Subalpske livade i panja-ci zauzimaju prostranstva od 1600 do 1916 m nadmorske visine (Jahorina). Vrhovi Jahorine su obrasli travom sinjevi-nom, veoma kvalitetnom za ispau, pa se meso i mlijeni proizvodi sa ove regije smatraju specijalitetima. Pojasi li-vada i panjaka stanite su brojnih ljekovitih biljaka. S ob-zirom da je u pitanju krenjaka podloga, ove biljke bo-gate su kalcijumom koji poboljava vrstou kostiju. Crni ljez, lincura, smreka, kantarion, hajduka trava, majina duica, nana, ... samo su neke od njih, a podruje Jahorine,

    Romanije, Trebevia, Treskavice i Ozrena obiluje umskim jagodama, borovnicama, malinama, kupinama i brusnicom.

    5

    ...STOLJETNA DEBLA I PITOME LIVADE

  • RIJENI BISERI

    6

    Spoznati boju, istou i bistrinu rijeka Paljanske i Mokranj-ske Miljacke, Bistrice, Prae, eljeznice, Biotice i Kaljine, iskusiti prskavo zadovoljstvo slapova i vodopada, shvatiti snagu potonih voda u klancu Kazani, zaboraviti na vrije-me na Kadinom Vrelu, nadahnuti se posebnou Vrela Mi-ljacke, sve ovo i mnogo vie daruju pomenute planinske vode. Podruje sarajevsko - romanijske regije raspolae raznovrsnim hidrografskim vrijednostima. To su planinski potoci koji nemaju veliku koliinu vode, ali se odlikuju du-bokim kanjonima sa bezbroj preliva, slapova i vodopada. Tu je i veliki broj vrela (neka od njih mineralna), a za mno-ga od njih vezane su legende i prie iz davnih vremena.

    PALjANSKA MILjACKA izvire juno od Korana u vidu jaih krakih vrela na nadmorskoj visini od oko 1000 m. Iz vi-e izvora i vrela voda se potoiima sastaje u jedan. U svom izvoritu ovi potoii su okrueni umom sa pejzaima, vrlo ljupkim i privlanim. Nakon to se spusti niz sedronosne ka-skade i kanjone kroz umu, tok Paljanske Miljacke prelazi u ravnicu i tu je koritom dno jo uvijek toliko kamenito i nepra-vilno, a pad osetan, da se ni za jedan vodotok ove kotline ne moe rei da je miran ravniarski potok, odnosno, rijeka. Na svom toku od izvora do ua, Paljanska Miljacka prima i ne-koliko pritoka (Jahorinski potok, Kaloviti potok, Repanica...).MOKRANjSKA MILjACKA izvire na nadmorskoj visi-ni od 1030 m, pod ograncima planine Romanije, iz pod-zemne duge peine iz koje istie kao cijeli potok. Vrelo se hrani, po svoj prilici, snjenom vodom iz velike snjeni-ce iz koje i ljeti vade snijeg za hlaenje. U svom gornjem toku tee preko brdskih travnjaka i polja oko Mokrog i Sumbulovca. Obale su joj obrasle grmljem i drveem, pad neznatan, a korito je ljunkovito i pjeskovito sve do ponovnog ulaza u dugu klisuru, gdje joj dno postaje ka-menito, pad osjetniji, stoga i tok bri. Umjesto obalnog drvea,obala joj se die u obliku strmih i golih stijena.

    BOGATSTVO VODOTOKOVA...

  • MILjACKA nastaje kod sela Buloga od dvije udruene rije-ke, Paljanske Miljacke ispod Jahorine i Mokranjske Miljacke, ispod Romanije i tee oko 6 km kanjonom, probijajui se sil-nom planinskom snagom izmeu strmih, stjenovitih planin-skih ogranaka, sad irim, nekad uim, pa viim, onda opet niim kanjonom, sve do Sarajeva i dalje prema rijeci Bosni.RIjEKA PRAA izvire ispod sjevernih padina Jahorine na 1462 m nadmorske visine. Ova prava planinska rijeka je svojom vodom udubila korito i napravila atraktivnu rijenu dolinu. Njena dolina puna je prirodnih ljepota u kojima ovjek moe da se odmori i zadovolji onim to mu priroda nudi: reljef, ume, livade, voda. RIjEKA ELjEZNICA granica je Jahorine prema zapadu. Izvi-

    re ispod Treskavice, juno od Sarajeva. U njenom gornjem toku korito je iroko od 4 do10 m, a dubina na brzacima i preljevima od 30-50 cm, u virovima do 1 metra i vie. Ispod ua Bijele i Cr-ne rijeke dubine dostiu i do tri metra, posebno u tijesnim i du-bokim virovima. Naroito atraktivni su Kazani u gornjem toku, gdje je voda pobijedila stijene i napravila nesvakidanje slike.

    7

    ...VJEKOVNA BITKA - VODA, STIJENE

  • IZLETITA...

    8

    JAGODE, KUPINE, BOROVNICE, GLJIVE...

    TREBEVI Ovdje je priroda darovala ovjeku divne pejzae, talasaste breuljke, mjestimino obrasle smrevom, jelovom, borovom, bukovom umom, livade i panjake, ist planinski vazduh i bogatstvo izvorske vode. ume Trebevia nazivaju plua grada i sam po sebi idealan je za odmor i rekreaciju.

    KADINA VODA Legenda kae da je u neka davna vre-mena lijepa Kada oboljela od tuberkoloze, a ozdra-vila je pijui vodu sa izvora podno obronaka Jahori-ne. Mjesto dobi naziv Kadina voda i postade omiljeno izletite onih eljnih umskog mira, ugodnih mirisa etinar-skih uma i ubora hladne, iste i bistre planinske vode. Li-

    jepo ureeno i prilagoeno za posjetioce u svim prilikama.CREPOLjSKO Na mjestu gdje se sastaju Ozren i Roma-nija smjestilo se Crepoljsko, omiljeno izletite svih koji vo-le nedirnutu prirodu, ugodne etnje planinskim stazama i na kraju, lov. U lovakom domu, koji niim ne remeti pri-rodni ambijent, moete se okrijepiti, ali i probati specija-litete domae kuhinje jednostavno, ugoaj za sva ula.

    SUSTAVAC U podnoju planine Treskavice, uz Hrasni-ki potok, nalazi se planinarski domSustavackapaciteta 20 leaja. Skoro nedirnuta priroda, na samo 3.5 km od as-faltnog puta iz sela Turovi, odmorie i najumorniju duu.

  • ZAARANI DVORINalazi se na 1900m nadmorske visine, odmah pored izlaza sa estosjeda Poljice. U ponudi su mnogobroj-na domaa nacionalna jela u nesvakidanjem etno am-bijentu, na jedinstvenom poloaju, na vrhu olimpijske lje-potice Jahorine, sa predivnim panoramskim pogledom.

    BUK NA RIjECI KALjINIPrije no to se pridrui neto snanijoj rijeci Biotici, vo-da Kaljine napravila je pravo malo udo. U rascjepu stije-na, snaga vodopada dubila je i proirivala prirodni bazen, dubok mjestimino i desetak metara, stvorivi tako neo-

    bino kupalite. Od vodopada do Gradine prostire se trav-nata zaravan, od vjetrova zaklonjena umovitim i stjenovi-tim liticama. Idealno mjesto za izletnike, sport i rekreaciju.

    VUKOV KONAK-VUjA LUKAKAD UjE TIINUU gustoj etinarskoj umi nalazi se objekat autenti-ne arhitekture ( stogodinja kua ) sa tradicionalnom kuhinjom uz mogunost aktivnog odmora ( planin-ski bicikl, planinarenje, branje gljiva i umskih plodova).

    9

    ...UDOTVORNO ISCJELJENJE SA IZVORA

  • UZBUDLJIVOST PODZEMLJA I LJEPOTA POGLEDA

    10

    OKAMENJENI VODOPADI...

    Putokaz prema uzbuenjima vodi dvosmjerno kroz um-ska prostranstva dobro oznaenim stazama prema planin-skim vrhovima i udnovatim krakim oblicima, te u podze-mne planinske prostore koje je priroda taloila i oblikovala hiljadama godina. Izbor se nudi svima, povlaenih nema.

    PEINA ORLOVAA je jedan od najljepih bisera koje je milionima godina vajala i stvarala Boija ruka. Njen na-kit je unikatan i neponovljiv. To su neopisive, skrivene lje-pote, u kojima se stalagmiti, stalaktiti i halaktiti smjenjuju sa fragmentima koralnog i aragonitnog nakita i jedinstve-nim peinskim stubovima, koji podsjeaju na antike i re-

    nesansne dvorce i spomenike razliitih boja. Uljepana je nizovima draperija najtananijeg izgleda i najrazliitijih for-mi i oblika. Potpun pejza obogauju prekrasni salivi po-put okamenjenih vodopada, koloritno dajui peini savr-en ambijentalni dizajn. Orlavaa je izvanredan speleoloki objekat u kome je ivio peinski medvjed (ursus speleus) prije vie od 16.000 godina. Peina je stanite i najugroe-nije grupe sisara u Evropi slijepog mia (microc hipoptrea).

  • NOVAKOVA PEINA - Nalazi se na strmim liticama Ro-manije, a dobila je ime po starom narodnom junaku Sta-rini Novaku. Starina Novak je istorijska linost iz druge po-lovine XVI veka, porijeklom iz Smedereva. Pobjegao je u hajduke zbog zuluma proklete Jerine. Hajdukovao je po Srbiji i Hercegovini, ali se najdue zadrao na Romaniji i kao rijetko koja linost ostavio u narodu dubokog traga. Peina se nalazi na nadmorskoj visini od 1515m. Put do pe-ine je obiljeen i ojaan sajlama, jer je dosta strm i teak. PEINA LEDENjAA nalazi se na izvoru Mokranjske Miljacke. Led u ovoj peini esto se zadri i preko ljeta, pa se u najtoplijim ljetnim mjesecima u Ledenjai mo-

    ete osjeati kao usred zime. PEINA LIPOVAC , u ko-ritu Miljacke, jo uvijek je nedovoljno istraena, ali je i kao takva zanimljiva za posjetioce, posebno one elj-ne atraktivnih fotografija. Zanimljiva je i PEINA U BOgOVIIMA gdje je u II Svjetskom ratu boravio Vrhov-ni tab NOP- a, o emu svjedoe i fotografije iz tog vre-mena. Svojevrsna atrakcija je i jAMA AVLjAK, na Ja-horini, koju su 1973. godine poeli istraivati speleolozi.

    11

    ...RAJ ZA SPELEOLOGE

  • FLORA I FAUNA

    12

    BOIJI I DAROVI PRIRODE...

    Prostrane planinske ume, listopadne i etinarske, pa-njaci i livade, stijene, peine, potoci i rijeke, skrivaju broj-ne vrste biljaka, sisara, vodozemaca, riba, ptica. Ovo po-druje je izuzetno bogato prirodnim vrijednostima koje obuhvataju geoloku, pedoloku, orografsku, hi-drogeografsku, klimatsku i bioloku raznovrsnost. Pri-rodni diverzitet je omoguio razvoj interesantne flo-re, faune i umskih ekosistema koji zauzimaju velike povrine ovog prostora. Pored vrsta sa irokim raspro-stranjenjem, znaajnu crtu biodiverziteta ovog pod-ruja ine endemine i reliktne biljne i ivotinjske vrste.

  • NEKE VRSTE IZ RAZNOVRSNE fLORE :Oxalis acetosella - zeji kiseljakParnassia palustris - zlatnikova bela trava, talijaGymnadenia conopea R.Br. - vranjakVaccinium myrtillus - borovnicaPlantago reniformis G.beck - ilirska bokvicaDianthus superbus -ibriim karanfil

    NEKE VRSTE IZ RAZNOVRSNE fAUNE :Ursus arctos - medvjedCanis lupus -vukVulpes vulpes - lisicaLutra lutra - vidraTetrastes bonasia - ljetarka

    13

    ...PODSJEANJE ZA NAUK

  • KULTURNO-ISTORIJSKO NASLEE

    14

    PRAVOSLAVNE CRKVE I HRAMOVI...

    TRNOVO - Hram Sv. velikomuenika Georgija podignut 1886. godineVOJKOVII - Crkva Sv. Petra Mitropolita Dabrobosanskog sa-graena 2002. godine.TREBEVI - Hram Sv. Proroka Ilije podignut 1943. godine, poruen 1955. godine, ponovo izgraen 1993. godine.MILjEVII - Hram Sv. Velikomuenika Georgija, osveena 2000. godine.PALE - Hram Uspenija Presvete Bogorodice podignut 1909. godine.PODGRAB - Hram Vaznesenja Gospodnjeg izgraen 1997. godine.

    PRAA - Hram Sv. Apostola Petra i Pavla izgraen 1908. go-dine.VELjINE- Crkva Sv. Vasilija Ostrokog zavrena 1998.godine.MOKRO - Hram Uspenija Presvete Bogorodice podignut 1933. godine.VUJA LUKA - Hram Sv. Velikomuenika Pantelejmona iz-graen 1996. godine.RAVNA ROMANIJA - Hram Sv. velikomuenika Georgija iz-graen 1997. godine.SOKOLAC - Hram Sv. Proroka Ilije graen od 1876. do 1882. godine, a 1993. godine dobija naziv Romanijska Lazarica.

  • SOKOLOVII - Hram Sv. Velikomuenika Georgija sagraen 1984. godineKNEINA - Crkva Sv. Apostola cara Konstantina i carice Jelene, sagraen 1962. godineSARAJEVO - STARA CRKVA - Hram Sv. Arhanela Mihajila i Gavrila, sadanja crkva je iz XV vijeka, a kao mjesto molitve pominje se jo u VIII vijeku.SARAJEVO - SABORNA CRKVA - Hram roenja Presvete Bo-gorodice graen od 1863. do 1871. godine.NOVO SARAJEVO - Hram Svetog Preobraenja graena od 1938. do 1940. godine.BLAUJ - Hram Sv. Save podignut 1896. godine.RELjEVO - Hram Sv. Nikolaja Mirlikijskog udotvorca podi-gnut 1886. godine.PAZARI - Hram Sv. Apostola Petra i Pavla HADII - Hram roenja Presvete Bogorodice podignut 1935. godine.

    VIEGRAD - MANASTIR DOBRUN Prema istorijskim poda-cima crkva u Dobrunu, pod imenom Kruevo izgraena je 1374. godine. Najnovija istraivanja govore da je na tom mjestu postojala crkva i u XII vijeku. U crkvu je, poslije 200 godina, 1994. godine vraeno monatvo, a ona ponovo postaje manastir. Tada je otvoren manastirski kompleks, a u sklopu njega muzej i Srpskog ustanka i Dabrobosanskih mitropolita. U sklopu manastira podignut je spomenik Vo-du Karaoru.CRKVA SV. JOSIPA NA PALAMA sagraena je 1911.godine, a upa je na Palama osnovana 1925. godine. Crkva je izgra-ena u planinskom stilu, iskljuivo od drveta, tako da pred-stavlja jedinu drvenu crkvu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

    15

  • KULTURNO-ISTORIJSKO NASLEE

    16

    STARI TRGOVAKI PUT PREKO AJNIA, GORADA - na Pra-u, preko Viteza i Paljanskog polja na Pribanj, Dragulje i Ko-evik, za Vrhbosnu, bio je najzgodniji prolaz s dobrim vidi-cima. Ostaci starih gradova iz tog perioda danas se nalaze u blizini puta koji vodi od Drine, Prae, preko Pala, dolinom Miljacke, za Sarajevo.PAVLOVAC KOD PRAE - sagraen u XV vijeku, bijae sjedi-te tadanjeg vojvode Pavla Radenovia, a gradski ostaci se i danas jasno vide.BORA - lei zapadno od Mesia na mjestu ruevine Grad, sa oblinjim Varoitem kao Podgraem. Grad Bora leao je u upi Bora, a bio je centar posjeda knezova Radenovia Pavlovia. Sagraen je u XIV vijeku.

    GRAD NA VRELU PALjANSKE MILjACKE - potie iz srednjeg vijeka. Ruevine grada su u Gornjim Palama, iznad vrela Mi-ljacke, u selu Gradini. Narod ga pripisuje Prokletoj Jerini, a ostaci cigle i praistorijskog ilovastog posua ukazuju da su ovo mjesto koristili praistorijski ljudi i Rimljani. O ovom gra-du od mjetana i danas moete uti neobine prie i le-gende. Iz ugla to ga ine sastavci obje Miljacke, izdie se naglo kamenit, ispresjecan greben, iji zavretak je vrh br-da Lipovca, kota 1074m. Neija smjelost u srednjem vijeku iskoristila je zgodan i skoro nepristupaan poloaj te stijene da podigne na njoj gradi utvreni dvorac. Sam grad zvao se LIPOVAC, a njegovi ostaci nalaze se nedaleko od mjesta Bulozi, u neposrednoj blizini Sarajeva.

  • OSTACI GRADA HADIDJEDA - vide se i danas na brijegu iznad sastava Paljanske i Mokranjske Miljacke. Bio je to grad vlastele Radenovia, a sagraen je u XIV vijeku.NEKROPOLE STEAKA - srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, nalaze se, u manjim ili veim grupama, na brojnim lokalitetima na podruju Istonog Sarajeva.CEKOVIA KUA - Cekovia kua u Palama je izgraena 1915. godine i predstavlja jednu od najouvanijih i najljep-ih kua na ovim prostorima sa poetka XX vijeka. Grad-nja ove prelijepe kue je poela 1902. godine i trajala je 13 godina. Kua je 2. septembra 2004. godine proglaena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Cekovia kua je rekonstruisana 2007. godine i u njoj se danas nalazi Galerija likovne kolonije Pale, kao i muzej Mitropolije Da-brobosanske. Zanimljiva je i ESMA, izgraena 1905. godi-ne nedaleko od Podgraba (2,5 km) na kojoj pie: KAKO SI

    TI. Izvor na tom mjestu nikada ne mijenja jainu i voda je uvijek hladna.MOST MEHMED PAE SOKOLOVIA U VIEGRADU - Stari most na Drini u Viegradu izgraen je 1577. godine. Most, koji je u romanu Na Drini uprija opisao nobelovac Ivo Andri, zadubina je Velikog vezira Mehmed pae Soko-lovia. ETNO GALERIJE - uvari tradicije i kulture U pravo-slavnim etnogalerijama Ognjite u Palama i Blagoslov u Lukavici od zaborava se uvaju predmeti iz srpske tradi-cije (narodne nonje, posue, tradicionalni instrumenti...), predmeti iz pravoslavne duhovne umjetnosti (ikone, li-teratura...), kao i predmeti iz savremene umjetnosti (slike, skulpture...).

    17

  • SPORT I REKREACIJA

    18

    ZIMSKA PRIA

    Duga pria, puna snijegom zasutih uma, dje-ijih radosti, toplih domova, to je pria Jahori-ne, Trebevia, Romanije. Duga tradicija skijanja i organizovanih zimskih takmienja poinje da-leke 1923. godine, kada su donesene prve ski-je na Jahorinu, a poetak organizovanog skija-nja vee se za 1933. godinu. Kruna svega to se vezuje za skijanje i zimske sportove uop-te, su XIV Zimske Olimpijske Igre, odrane 1984. godine. Olimpijsku tradiciju i olimpijski osmijeh uva Olimpijski centar Jahorina, a na Jahorini se svake godine (januar) odra-vaju meunarodne skijake FIS trke u alp-skim disciplinama. Vie od 20 km ureenih staza za alpsko skijanje danas je na raspo-laganju skijaima na Olimpijskoj ljepotici Jahorini (1529-1916 m nadmorske visine).

  • 19

    ...A MOE I OVAKO

    Skijaima profesionalcima, amaterima, ali i onim najmlaim, na usluzi su tri estosjeda, tri dvo-sjeda i etiri ski lifta koji prevoze 10500 skijaa na as. Za ljubitelje nordijskog skijanja pravi bi-ser je staza Dvorita, na Jahorini (1300-1450 m nadmorske visine) sa 17 km ureenih staza koja je na raspolaganju takmiarima, ali i rekreativci-ma. Savremeno strelite za biatlon omoguava uslove za vrhunska takmienja evropskog ni-voa, a ba na toj stazi odrano je Svjetsko vojno prvenstvo u biatlonu u februaru 2011. godine.

  • SPORT I REKREACIJA

    20

    DOSEI VISINE

    PLANINARENjEPlaninari PD Javorina i PD Romanija uvjerie vas da je planinsko podruje sarajevsko-romanijske regi-je idealno za sve oblike rekreacije i kretanja u prirodi, kaoi za sve uzraste i zadovoljstva koje planina moe ponuditi. I ne samo to. Ekspedicije na vrhove Maglia, Volujaka, Dur-mitora (CG), Zelengore, planina u okruenju Grada, planina-renje u polusnjenim uslovima, savlaivanje najviih i naj-atraktivnijih planinskih vrhova, obilasci peina, jezera i svih ostalih prirodnih ljepota, doivljaji su koji se ne zaboravljaju.

    ALPINIZAMObuka u alpinizmu obavlja se na stijenama Romanije (obezbijeen prevoz i alpinistika oprema idealno za po-etnike). Aktivnosti ove vrste mogue su tokom itave go-dine. Kampovanje na Novakovoj njivi, u podnoju Nova-kove peine (Romanija) prava je prilika da upoznate june stijene Romanije koje su, sa svojih 25 alpinistikih smjero-va, meu najatraktivnijim na prostoru bive Jugoslavije. Po-slije svih obilazaka eka Vas toplo ognjite i zdrava kuhi-nja u planinarskom domu Stajna, kapaciteta 30 kreveta.

  • BICIKLIZAM(PROLjEE , LjETO , jESEN )Konfiguracija terena i prirodni pejzai u bogatstvu crno-gorine ume, pruaju jedinstvenu priliku da uivate u prirodi, osjetite uzbuenje i isprobate svoje biciklisti-ke sposobnosti. Izuzetne asfaltne dionice u duini od 50 km, na pravcima Pale-Jahorina-Vrhpraa-Podgrab-Pa-le. Rental kompletne biciklistike opreme lanovi bici-klistike sekcije PD Javorina organizovali su ekspedi-ciju Pale Herceg Novi (vie od 300 km), meunarodnu ekspediciju Sarajevo 1984 - Atina 2004 (1500 km), kao i mnoge druge ekspedicije na prostoru bive Jugoslavije.

    21

    ...POD NEBESKOM KAPOM

  • AVANTURE RADOST I SPOKOJ

    22

    IZ PTIIJE PERSPEKTIVE...

    PARAgLAjDINgPlato i sjeverne strane Jahorine idealne su za ljubite-lje ovog ekstremnog sporta. Naroito su atraktivni de-santni letovi sa visinskom razlikom od 900 m (vrh Jaho-rine 1916 m do Vrhprae na 1010 m nadmorske visine).Kursevi za poetnike 5-7 danaNapredni kursevi 1-2 mjeseca

  • KOARKANa Jahorini se svake godine, tokom jula odrava koarkaki kamp pod nazivom THREE POINTS, za budue asove ovog sporta, kao i pionirski kamp fudbalskog kluba Partizan.RAfTINgNajodvaniji e saekati vrijeme najvieg vodostaja, ali ni svih ostalih uzbuenja i prskavih doivljaja nee nedosta-jati ni uz nie vodostaje rijeka Tare i Drine. PD Javorina organizuje splavarenje i rafting sa iskusnim vodiima, do-bro druenje i zabavu uz nezaboravno kampovanje i spe-cijalitete domae kuhinje, spremljene na logorskoj vatri.

    SNOUBORD (ZIMA )Atraktivna konfiguracija Jahorine prua izuzetne mo-gunosti za sve koji vole ovaj oblik ekstremnog sporta.- Kvalitetni kursevi sa vrhunskim uiteljima- Rental potrebne opreme

    23

    ...UZ POJAAN ADRENALIN

    PD jAVORINA PALEtelefon: ++387 65 466 342www.pdjavorina.comPD ROMANIjA PALEtelefon: ++387 66 929 005

  • LOV

    24

    LOVAKI SNOVI...

    Prostor cijele sarajevsko romanijske regije je prostor jed-nog velikog lovita. Priroda je ovim prostorima podarila ra-znovrsne i bogate uslove za ivot i razvoj raznolikih vrsta divljai. Brojna lovita sa opremljenim lovakim kuama, zatvorenim i otvorenim ekama, hranilitima, moguno-stima usluge vodia pratilaca, razgledanje lovita, omo-guavaju zanimljive lovake doivljaje. A tek lovaka dru-enja, zabave uz lovaku kuhinju .... to je pria za sebe.Lovite Jahorinski zabran spada u lovita planinskog ti-pa, a ukupna povrina je 12 580 ha ( 98 hranilita za sr-neu divlja, 3 osmatranice, 25 solila, lovaka kua Kadina voda i lovaki dom gazivode, 3 zatvorene vi-soke eke ). Vrste divljai: Srnea divlja, medvjed, zec,

    jarebica, fazani, divlja svinja, lisica, jazavac, zec, vuk,...Lovako udruenje Jahorina Pale protee se na 12 000 ha lovne povrine. U lovitu se naleze 3 visoke eke sa preko 200 hranilita i 2 000 solila. Pripada planinskom tipu lovita, a zastupljene su: srna, medvjed, zec, vuk, divlja svinja, tetrijeb kao i brojne vrste ptica. Ima tri lovaka doma: lovaki dom na Majdanima, lovaki dom na Hrei i lovaki dom u Prai.Lovite Glasinac ( 62 136 ha ) i posebno lovite Ro-manija ( 12 772 ha ) planinski tip lovita, a zastuplje-ne su sledee vrste divljai: srna, medvjed, zec, vuk, lisica, kuna zlatica, kuna bjelica, jazavac, .... lovita posje-duju: 4 visoko izgraene zatvorene eke, dvadeset nat-krivenih eka, 12 hranilita za srneu divlja, 67 otvore-nih osmatranica, 148 solila i lovaka kua u Kopitama. Pored ovih, na teritoriji grada Istono Sarajevo postoji i lo-vako udruenje Igman i lovako udruenje Trnovo.

  • Lovaki dom MAJDANILovaki dom SRNDAPraaLovaki dom CREPOLjSKOLovako udruenje JAHORINAPale

    Lovako udruenje GLASINACSokolacLovako udruenje IGMANKasindoLovako udruenje TRNOVOTrnovo

    25

    I NEZABORAVNA DRUENJA...

  • RIBOLOV

    26

    SAMO ZA POKLONIKE SPORTSKOG RIBOLOVA...

    Potona pastrmka, lipljan, mladica, klen, krkua i gaovica, dio su ivog svijeta istih i bistrih planinskih potoka i rijeka sarajev-sko-romanijske regije. Rijeke Praa, Paljanska i Mokranjska Mi-ljacka, eljeznica, Biotica te potoci Bistrica, Kasindolska rije-ka, koje izviru ispod obronaka Jahorine, Romanije i Trebevia, pravi su raj za poklonike sportskog ribolova, a u mjestu Niko-lii, uz novi revir, nalazi se ribolovaka kua USR Bistrica Pale. DOZVOLjENI NAINI RIBOLOVA Na salmonidne vr-ste (potona pastrmka, lipljan i mladica) ribolov je dozvo-ljen iskljuivo na vjetake muice i varalice. Svaka dru-ga vrsta mamaca strogo je zabranjena. Na ostale riblje vrste ribolov je dozvoljen uz upotrebu prirodnih i vjeta-

    kih mamaca, uz strogu zabranu upotrebe ivih mamaca.LOVOSTAjI I DOZVOLjENE MjEREPotona pastrmka: najmanja mjera 25 cm,zabrana od 01.10. do 01.03.Lipljan: najmanja mjera 30 cm,zabrana od 01.01. do 15.05.Mladica: najmanja mjera 70 cm,zabrana od 01.02. do 31.05.Ostale riblje vrste nemaju zakonsku odredbu za lovo-staj, uz napomenu da klen ima ogranienje za najma-nju dozvoljenu mjeru 30 cm. Za sportski ribolov ne-ophodne su ribolovake dozvole godinje ili dnevne.

    USR BISTRICA PALETelefon: ++387 65 690 509USR BIOTICA SOKOLACTelefon: ++387 57 448 339USR ELjEZNICA LUKAVICATelefon: ++387 65 521 686

  • Domai, prirodan i zdrav nain pripremanja hrane, kao i po-rijeklo namirnica, to je ono to karakterie kuhinju sarajev-sko-romanijske regije. Kolibe i ognjita sve su ee tipovi ugostiteljskih objekata u kojima se nude jela po tradicional-nim i ve pomalo zaboravljenim receptima naih predaka. Teletina ili jagnjetina ispod saa: telee ili jagnjee meso,

    krompir... Jagnjetina kuvana na mlijeku- zapeena Jagnjetina sa ranja Ranjii - svjee meso, dimljena slanina, luk, gljive, Cicvara - kukuruzno brano iz vodenice kuvano na kajmaku

    moe i sa medom

    Kalja - svjei kupus ili drugo povre i meso, kuvano zajedno Romanijski krompir - peen ili kuvan - prilog romanijski kaj-

    mak ili sir... Suvomesnati proizvodi - peenica svinjska i govea, bravlja

    stelja, suena jaretina... (sueno na tradicionalan nain) Mlijeni proizvodi - mlijeko (slatko i kiselo), kajmak, sir... Razne vrste pita Specijaliteti od divljai - peenja ispod saa, gulai, papri-

    kai... Specijaliteti od gljiva vrganj, rujnica, smrak, redua... umsko voe - borovnice, jagode, maline, kupine, divlje

    trenje i vinje...

    27

    BOGATA NACIONALNA KUHINJA...PO RECEPTIMA PREDAKA

  • TRADICIONALNE KULTURNE MANIFESTACIJE

    28

    Turistika berza U susret zimi - Jahorina,novembar Internacionalni festival harmonike - Istono Sarajevo, april Likovna kolonija Art - simpozijum Jahorina - juli Brdska trka - Jahorina, avgust Meunarodni sabor frulaa - Pale, avgust Likovna kolonija - Pale, juli Koarkaki kamp HYPO THREE POINTS Jahorina - juni/avgust Pionirski fudbalski kamp Partizan- Jahorina, juni/avgust Tebi goro Romanijo - Sokolac, avgust Sabor starog pjevanja u Srba - Istona Ilida, avgust Meunarodni festival lutkarskih pozorita LUTFEST - Istono

    Novo Sarajevo, maj Meunarodni festival malih scena - monodrama Srpske -

    Istono Novo Sarajevo, decembar

    Meunarodni festival turistikog i ekolokog filma Pale, septembar

    Motosusreti - Sokolac, juni urevdanski uranak - Novakova njiva - Romanija, maj Internacionalna motorijada - Istona Ilida, juni Konferencija beba - Grad Istono Sarajevo, juni Dani Duka Trifunovia - Pale - septembar Hercegovako - romanijsko vee - Jahorina, decembar Biciklistika trka Tour De Serbia - juni Jagnjijada Istoni Stari Grad - juni Korida u Podgrabu, Pale - juni FIS trka Jahorina - mart Otvoreno prvenstvo BiH u biatlonu - Dvorita, februar

  • Informacije telekom . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1185Policijska stanica Pale. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 122Dom zdravlja Pale. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 223 256Bolnica Kasindol . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 316 054Autobuska stanica Istono Sarajevo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 378 57 316 184, ++ 387 57 317 377Autobuska stanica Pale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 378 57 222 900eleznika stanica Sarajevo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++387 33 655 330Auto-moto savez. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1285Taksi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 340 200RTRS ITC Istono Sarajevo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 340 974Radio - televizija istono Sarajevo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 340 888, www.rtvis.tvRadio i televizija OSM Pale. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++387 57 224 788, www.radio-osm.com, www.osmtv.comCrveni krst. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++387 57 223 593, [email protected] centar Jahorina, hotel Bistrica. . . . . . ++ 387 57 270 020, [email protected], www.oc-jahorina.comHotel Termag Jahorina. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 270 422, [email protected], www.termaghotel.comHotel Rajska dolina Jahorina. . . . . . . . . ++ 387 57 270 088, 270 224, [email protected], www.rajskadolina.comHotel Kristal Jahorina. . . . . . . . . . ++ 387 57 270 430, 270 431, [email protected], www.hotelkristal.meHotel Dva javora Jahorina. . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 270 481, [email protected], www.hoteldvajavora.comHotel San Jahorina. . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 270 503, 270 489, [email protected], www.jahorina-hotelsan.comHotel Neboja Jahorina. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 270 500, [email protected], www.hotel-nebojsa.comHotel Board Jahorina . . . . . ++ 387 57 270 177, 270 014, [email protected], www.hotelboard-jahorina.comHotel Damis Pale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 224 755, [email protected], www.hotel-damis.com

    29SERVISNE INFORMACIJE

  • Hotel Olimpik Pale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 223 639, [email protected], www.hotel-olimpik.comHotel Tereks Istono Sarajevo ++ 387 57 317 400, 318 100, [email protected], www.terex-company.comAparthotel Vuko Jahorina. . . . . ++ 387 57 206 306, 206 300, [email protected], www.aparthotelvucko.comHotel Snena kraljica Jahorina. . . . . . . . . . ++ 387 57 270 484, 270 485, [email protected], www.sneznakraljica.comHotel Snjeko Jahorina. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 270 011, [email protected], www.hotelsnjesko.baHotel Jetset Pale. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 202 420, 65 511 927, [email protected], www.jetsetpale.comHotel Beograd Istono Sarajevo . ++ 387 57 316 800, 317 404, [email protected], www.hotelbeograd.netHotel M3 Istono Sarajevo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 310 070, [email protected], www.hotelm3.netMOTELIMotel Topalovi Istono Novo Sarajevo. . . . . . . . . ++ 387 57 321 101, [email protected], www.motel-topalovic.comMotel Veljine Istono Novo Sarajevo. . . . . . . . ++ 387 57 340 312, [email protected], www.motel-veljine.comMotel BOB Istono Novo Sarajevo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 373 133PANSIONIPansion Sport Jahorina. . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 270 444, 270 333, [email protected], www.pansionsport.comPansion Pahuljica Jahorina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 270 475, 066 714 177, [email protected],

    www.pahuljica-jahorina.comVila Zlatna ita Jahorina. . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 270 225, 270 038, [email protected], www.hotel-zlatnazita.comVila Lala Jahorina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 272 040, [email protected], www.vilalala.comPansion Vinter Jahorina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 270 449, [email protected], www.jahorina.orgPansion Atomik Jahorina . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 270 420, [email protected], www.pansionatomic.comPansion Lui Jahorina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 65 524 808, [email protected], www.jahorina.netPansion Vidikovac Jahorina . . . . . . . . . . . . . . .++ 387 57 226 043 [email protected], www.vidikovac-jahorina.comPansion Stanii Jahorina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .++ 387 57 224 963, 065 860 673Apartmani Peggy Jahorina . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 270 210, [email protected], www.peggy-jahorina.com

    30SERVISNE INFORMACIJE

  • Vila Tamara Dvorita, Jahorina . . . ++ 387 57 270 015, [email protected], www.vilatamara-jahorina.comPlaninska kua Rajska vrata Jahorina . . . . . . . . ++ 387 57 272 020, [email protected], www.jahorina-rajskavrata.comPansion Vrelo Miljacke Pale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 226 419, 223 048Pansion Mig Ljubogota Pale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .++ 387 57 223 763Pansion Dva goluba Pale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 226 233, [email protected], www.dvagolubapale.comPansion Kula Istono Sarajevo . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 310 170, [email protected]. www.pansionkula.comPansion Fren Sokolac . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 448 066RESTORANIRestoran Kumbara Pale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 65 966 417Restoran - Ribnjak Dva drugara Pale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 65 760 966Restoran Ogi Pale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 226 440Gostionica Kod eda Pale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 65 860 513Restoran Toak Mokro Pale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 223 444Etno restoran konoba Ognjite Sokolac . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 444 887, 065 513 766Restoran Kum Sokolac . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 65 564 530Restoran MC Sokolac . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 480 555Restoran Mirni kutak Sokolac . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 448 081Restoran Romanijski raj Sokolac . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 65 547 126Gostionica Matpan Sokolac . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 444 252Restoran Zaarani dvori Jahorina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 65 160 781Restoran i ribnjak Toplik Istono Novo Sarajevo . . . . . . . . . . ++387 57 321 455,[email protected],

    www.ribnjaktoplik.baRestoran Barka Istona Ilida . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .++ 387 65 662 069Restoran Lovac na jelene Istona Ilida . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 65 231 304Restoran Kamin Istona Ilida . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 65 530 463, 057 316 762Restoran Stari most Istona Ilida . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 65 625 865Restoran AS Istona Ilida . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 350 500

    31

  • Restoran Sunanik Istona Ilida . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .++ 387 65 887 216Restoran Bijeli dvor Istona Ilida . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .++ 387 65 879 748Restoran My name is Luka Istono Novo Sarajevo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 66 771 552Restoran Jelena Istono Novo Sarajevo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .++ 387 57 342 121Restoran Filipovo ognjite Istono Novo Sarajevo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++387 57 343 250Picerija Knez Istono Novo Sarajevo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 320 220Restoran Zlatni tim Istono Novo Sarajevo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .++387 65 530 679TURISTIKE AgENCIjETavor Pale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++387 (57) 22 42 24, www.tavor-turizam.comBalkan Ekspres Istono Sarajevo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++387 57 317 000, www.balkanexpress-is.com Kompas Istono Sarajevo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 317 701, www.kompas-is.comKontakt turs . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 226 600, [email protected], www.kontaktturs.comOPTINEGrad Istono Sarajevo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 226 793, www.gradistocnosarajevo.netOptina Pale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .++ 387 57 223 459, www.pale.rs.baOptina Istono Novo Sarajevo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 340 710, www.opstinains.netOptina Istona Ilida . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 317 870, www.istocnailidza.netOptina Trnovo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 610 122, www.trnovo-rs.comOptina Sokolac . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 448 712, www.opstinasokolac.netOptina Istoni Stari grad . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ++ 387 57 265 117, www.opstinaisg.netKORISNI LINKOVIwww.jahorina.org, www.jahorinaonline.com, www.jahorinainfo.com, www.jahorinahoteli.com, www.jahorinalive.com, www.jahorina.ba

    32SERVISNE INFORMACIJE

  • 33

    OLIPMIJSKICENTAR

    JAHORINA

  • 34

    Planina Jahorina je u svom srcu smjestila i mnoge lijepe planinske kue za boravak i odmor gostiju. Kue su graene u autentinom, planinskom stilu, moderno opremljene da zadovolje i najprobirljivije ukuse.

    U predivnom prirodnom ambijentu gostima je na raspolaganju i veliki broj moderno ureenih apartmana i soba za izdavanje. Ukupan kapacitet u ovoj vrsti smjetaja je oko 2 000 leaja.

  • 35Izdava:Turistika organizacijagrada

    Istono Sarajevo

    Za izdavaa:Savo Kova

    Tekstovi:Prof. dr Milovan Pecelj,

    mr Slaana Petroni,mr Savo ivkovi,

    Branka SpasojeviPetko Guti,

    Milutin Radojevi,Dean Klaar,

    Mladen Luki,Rodoljub aji,Snjeana voro,

    Predrag LopatiSlavko Bojani

    fotografije:Vladimir Stanii

    Ilija RamiDean KlaarIgor Simovi

    Olimpijski centar JahorinaFoto Vaske

    Slavko Bojani

    Likovno-grafika obrada:Grafid Banja Luka

  • TURISTIKA ORGANIZACIJA

    ISTONO SARAJEVO

    SarajevoPale

    Jahorina

    Dobroslava Jevevia bb71420 Pale, Republika SrpskaTel: +387 57 201 280Faks: +387 57 223 947E-mail: [email protected], [email protected]