Top Banner
TURISME NY VIDEN OG TENDENSER Efterår 2010 TEMA: NY TEKNOLOGI TURISTBUREAUET LIGGER I LOMMEN SOCIALE MEDIER MOBILE OPLEVELSER NY TEKNOLOGI FREMTIDEN ER DIGITAL TEKNOLOGI SOM OPLEVELSE
24

Turisme plus magasin 2010

Jun 30, 2015

Download

Business

Glen Polano
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Turisme plus magasin 2010

TURISMENY VIDEN OG TENDENSER

Efterår 2010

TEMA: NY TEKNOLOGI

TurisTbureaueT ligger i lommenSOCIALE MEDIERMOBILE OPLEVELSERNY TEKNOLOGIFREMTIDEN ER DIGITALTEKNOLOGI SOM OpLEVELSE

Page 2: Turisme plus magasin 2010

Der er netop vedtaget en ny lov om VisitDenmark, der betyder en styrkelse af den internationale markedsføring. Intentionen i loven er, at en mere effektiv markedsfø-ringsindsats sammen med en fokusering på højtforbru-gende målgrupper – som ”Vores rejse”, den fælles ret-ning for dansk turisme peger på - skal sikre fremgang for dansk turisme. Loven skal sikre markedsføringen. Tilbage står behovet for produktudvikling, som virksomheder, kommuner og regioner skal tage ansvar for.

De regionale turismeudviklingsselskaber ønsker med strategien ”Danmarks Nye Turisme” at være med til at sætte dagsorden for en udvikling med fornyet vækst. Vi vil give bud på, hvad fremtidens turister vil efterspørge og tage initiativer til nye koncepter og oplevelser, der kan gøre os attraktive og konkurrencedygtige. Rejselysten er stor og bliver større de kommende år, men udbuddet er globalt, og der er konkurrence om gæsterne. Vi skal gøre os endnu mere attraktive på lige netop det, der skal være vores profil. Opgaven er ikke let. Der er mange aktører. Turismens værdikæder består af mange forskellige virksomheder inden for oplevelsesøkonomien, og de er ikke nødven-digvis naturligt forbundet. De offentlige myndigheder spiller også en meget vigtig rolle – kommuner, Region, Vækstforum, Stat. Det er nødvendigt for dansk turisme, at der samarbejdes om fælles muligheder og mål, og med stramme budgetter skal der fokuseres.

Østdansk Turisme vil gerne bidrage til synergi og sam-ordning mellem offentlige og private aktører, så vi und-går dobbeltarbejde og fremmer fokus på væksten. Vi har de nødvendige kompetencer: Viden om forbruger-behov og tendenser inden for turismen og oplevelses-

økonomien; erfaring med projektledelse og samarbejde i klynger og netværk; ud-vikling af nye koncepter og produkter; og markedsføring i både ind- og udland.

En ny analyse fra Copenhagen Econo-mics estimerer et potentiale for turismen på 9.300 nye arbejdspladser i Danmark ved en effektivisering af markedsføringen, større investering i produktudvikling og fuld momsafløftning for hotel og restau-rantydelser. Hertil kan vi bemærke, at Re-gion Sjælland har mange styrkepositioner, og ved at prioritere turismeudviklingen de kommende år kan vi med god grund for-vente at få andel i de mange nye arbejds-pladser.

Turisme+ er et af Østdansk Turismes tiltag til at informere om tendenser og tiltag i turismen og give inspiration til, hvordan vi kan samarbejde, og hvad de enkelte virk-somheder kan gøre for at øge sin attrak-tivitet og synlighed. I disse år byder den teknologiske udvikling på et boom af nye, effektive og ofte også billige muligheder for at udvikle oplevelser og services og blive synlig over for sin målgruppe. Det er derfor temaet for denne udgave af vores magasin.

God læselyst!

Glen Polano og Karin Melbye Holm, Østdansk Turisme

DanMaRkS nyE TuRISME

Page 3: Turisme plus magasin 2010

+3

udgivet af:Østdansk TurismeBanegårdspladsen 2, 1. 4700 Næstved7022 1348 www.oplevdanmark.nu

Redaktion:Karin Melbye Holm

Grafisk design:Pajor ReklamebureauFoto: Visitdenmark, Østdansk Turisme m. fl.

Tryk: Sangill Grafisk ProduktionOplag: 2000 stk. Støttet af Vækstforum Sjælland

TEMA: NY TEKNOLOGI

INDHOLDTURISME+

TurisTen og DeT mobile meDie

nÅr TurisTbureaueT ligger i TurisTernes lommer

5 Ting Du sKal ViDe om soCiale meDier

FremTiDens oPleVelser er DigiTale

nYe oPleVelser meD nY TeKnologi

alDrig mere Fare VilD PÅ CYKel

sJÆllanDsleDen – VirTuelle og VirKelige oPleVelser

DigiTal marKeDsFØring

KulTurForTÆllinger PÅ neTTeT

THe mØn eXPerienCe – eT leVenDe TurisTKaTalog PÅ neTTeT

10 DigiTale TilTag Der Kan ForbeDre Din VirKsomHeD

ØsTDansK Turisme

SIDE 4

SIDE 6

SIDE 8

SIDE 10

SIDE 12

SIDE 14

SIDE 16

SIDE 18

SIDE 20

SIDE 21

SIDE 22

SIDE 23

Turisme+ PÅ milJØVenligT PaPir

Cocoon er et moderne miljøvenligt papir, produceret af 100% genbrugspapir.

Papiret er derfor FSC-mærket.

Papirmassenfabrikken Greenfield indsamler hovedparten af genbrugspapiret i

området omkring Paris. Efter omhyggelig sortering afsværtes, renses og ble-

ges genbrugspapiret med den mest moderne miljøteknik i en helt klorfri proces.

Papiret er også klimakompenseret. Det grønne hjerte støtter projekter med be-

plantning og pleje af nye skovområder i udviklingslandene.

Page 4: Turisme plus magasin 2010

gennem det sidste årti har de mobile medier – og ikke mindst mobiltelefonen – udviklet sig med stor hast. mobiltelefonen er ikke alene det medie, der har haft den hurtigste vækst i verdenshistorien, den er også al-lerede det mest udbredte medie med over 4 milliarder mobiltelefonabonnenter på verdensplan.

Fra at være et medie, der primært blev brugt til talekom-munikation, er mobiltelefonen nu blevet et medie, der også bliver brugt til en lang række andre funktioner. Når vi skal kommunikere små hurtige skriftlige beskeder, er det mobiltelefonens SMS-funktion, vi trækker på. Når vi søger information på nettet, er det oftere og of-tere mobiltelefonen, vi gri-ber fat i. Når vi skal forevige mindeværdige øjeblikke i form af fotos, er det mobil-telefonen, vi holder op. Når vi skal dokumentere begi-venheder i levende billeder og lyd, er det mobiltelefonens videofunktioner, vi aktive-rer. Og når vi skal orientere os geografisk et sted, er det mobiltelefonens GPS, vi checker op på.

89 pct. af danskerne brugte i 2009 mobilen til at sende SMS, 60 pct. brugte den til at tage billeder med, 32 pct. brugte den til MMS, mens endnu kun 8 pct. brugte GPS – men alle disse procenttal er hastigt stigende.

ET PERSOnLIGT MEDIESamtidig er mobiltelefonen vores mest personlige me-die, det medie, vi altid har med os og hos os. Også når vi indtager rollen som turister. Og ofte er mobiltelefonen det eneste medie, vi er i umiddelbar kontakt med som turister.

TuRISTEN OG DET MOBILE MEDIE Mange af de nævnte mediefunktioner – at vide hvor man er, at søge lokationsbase-ret information, at forevige mindeværdige øjeblikke – er netop mediefunktioner, der stiller sig centrale i rollen som turist. Mo-biltelefonen som medie er derfor interes-sant i en turismesammenhæng. Der er en tæt og positiv sammenhæng mellem tu-risme, mobilitet og mobile medier.

Der er derfor mange grunde til, at turis-mebranchen bør in-teressere sig for mo-bile medier og mobil turismeinformation. Turister vil i fremtiden givetvis forvente, at de bliver serviceret via det eneste medie de – i bogstaveligste for-stand – har ved hån-den: mobiltelefonen.

anVEnDELSER af MOBIL TuRISME-InfORMaTIOn OG -OPLEVELSER Der findes allerede en lang række an-vendelser af mobiltelefonen inden for turismeområdet. Det kan være adgang til turismeinformation til det område, man befinder sig i. Det kan være oplevelsen af den fysiske destination, der beriges af yderligere mobile oplevelser. Eller det kan være helt nye former for oplevelser ba-seret på mobiltelefonen. Og endnu flere anvendelser vil givetvis dukke op over de næste år. Her skal blot nævnes nogle få eksempler: At rejse – også at rejse som tu-rist – handler bl.a. om at finde vej.

TuRISTEN OG DET MOBILE MEDIE

Af Jens F. Jensen, ApEx – Center for Anvendt Oplevelsesøkonomi

Turister vil i fremtiden givetvis forvente, at de bliver serviceret via det

eneste medie de – i bogstaveligste forstand –

har ved hånden: mobilen

Page 5: Turisme plus magasin 2010

+5

Korttjenester og mobile rejse-apps er her på vej til at erstatte almindelige papirba-serede kort og rejsebøger. Mobile kort og rejse-apps viser især deres værdi, når de begynder at inddrage GPS. Her ved tele-fonen i princippet selv, hvor den er – og dermed også hvor du er – og kan uden vanskeligheder identificere udgangspunk-tet for rejsen mod det ønskede bestem-melsessted.

Tilsvarende kan mobile kortbaserede sø-getjenester vise ønskede mål – hoteller,

restauranter, seværdigheder etc. – priori-teret efter afstanden fra den øjeblikkelige geo-position. Det er præcis den type af in-formation, man har brug for som turist på en fremmed lokalitet. Kort som disse kan suppleres af en lang række andre tjenester eller applikationer med informationer om og anmeldelser af attraktioner og destina-tioner.

En ny type af applikationer, der har vun-det stor udbredelse på det seneste, er ’augmented reality’ på mobile medier. Disse tjenester er i stand til at lægge et lag af ekstra digital information oven på den analoge virkelighed. Det sker oftest ved, at man kigger på et motiv gennem mobilens kamerafunktion, hvor applikationen tilføjer et ekstra lag af kontekstuel information i form af tekst eller grafik. Her er det f.eks.

MOBILER I DanMaRk OG EuROPaI Danmark havde 95 pct. af befolkningen mellem 16-74 år i 2009 en mobiltelefon. Og på europæisk plan anslås det, at over 70 pct. af befolkningen har en mobiltelefon.

muligt at se, hvordan bestemte historiske bygninger har set ud på forskellige tidspunkter op gennem historien.

DELE OPLEVELSER MED anDREEn stor del af turistoplevelsen består også i at tænke til-bage på rejsens mindeværdige øjeblikke – og måske ikke mindst at fortælle om disse mindeværdige øjeblikke til andre. Det handler om at mindes, og det handler om at kommunikere. Også disse aspekter kan mobile medier på forskellige måder understøtte. Det kan ske ved fotode-ling, hvor fotos, der tages på turen, automatisk lægges op på sociale medier som eksempelvis Flickr, hvor familie og venner kan tilgå dem. Det kan ske via minibloging el-

ler tweets med korte skriftlige afrapporteringer fra rejsens højdepunkter. Eller det kan ske ved at afsætte digitale spor via tjenester som for eksempel Foursquare, så andre kan tracke rejsen.

Mange af disse ’efter-besøget’-tjenester kan også om-vendt bruges af andre turister som ’før-besøget’-tjene-ster, nemlig til at orientere sig i og vurdere interessante, kommende rejsemål.

Men listen over turisttjenester og -applikationer stopper ikke her. Der er mobil markedsføring, lokationsbaseredetjenester, podwalks, audioguides, augmented reality games, SMS-tjenester, osv. osv. Mobil turismeinformation og mobile turistoplevelser er ved at blive en omfattende og integreret del af turismeproduktet og turismebran-chen. Det vil i fremtiden også blive en vigtig parameter i konkurrencen om at tiltrække de attraktive kundeseg-menter blandt turisterne.

Mobil turismeinformation og mobile turistoplevelser er ved at blive en omfattende og integreret del af turismeproduktet og turismebranchen

Jens F. Jensen er professor i interaktive multimedier på Aalborg universitet. Han er samtidig centerleder for ApEx (Center for anvendt oplevelses-økonomi) og centerleder for ExCITe (Center for Experience Economy, Creative In-dustries and Technolgies).

En ny type af applikationer, der har vundet stor udbredelse på det seneste, er ’augmented reality’ på mobile medier. Applikationen kan f.eks. vise, hvordan en kirke tidligere har set ud.

Page 6: Turisme plus magasin 2010

Når bureauet ligger i turisternes lommer

Vi skal være der, hvor turisterne er! sådan lyder den enkle forklaring på en udvikling, der er ved at ændre turisme-landskabet. Vejen fører væk fra det traditionel-le bureau med brochureuddeling over disken og frem mod en mere individuel betjening, mere digitalisering og mere mobil information.

Flere steder er turistkontorer sat på hjul, og i Ringsted er skridtet taget fuldt ud. Her er turistbureauet blevet ma-trikelløst – turistchef Susanne Reiff møder i stedet kun-derne i en autocamper. ”Det fungerer rigtig godt. Mange siger til mig, at det på én eller anden måde er lidt hygge-ligere med vognen,” fortæller Susanne Reiff, der er i gang med fjerde sæson i sit mobile kontor. Hun holder som hovedregel til på Torvet, men er om lørdagen at finde ved outlet-centret. Torvet giver dog den bedste ”fangst”; ved centret kommer folk målrettet for at handle, og det betyder færre besøg i turistvognen.

uden for sæsonen har hun til huse i kommunens borger-servicecenter, hvor der året rundt er brochurer, og hvor medarbejderne også kan sælge et campingpas, hvis det skulle være. ”Én af fordelene ved ordningen er, at der ikke er brug for så mange medarbejdere. Det kræver bare én med et godt helbred – og det har jeg heldigvis,” siger Ringsteds turistchef med et smil.

PERSOnLIG BETjEnInG fORSVInDER IkkEOgså i Vordingborg er mantraet, at informationerne skal være, hvor turisterne er. Derfor har man gennem snart to sæsoner kunnet få høflig og venlig selvbetjening ved seks udendørs info-standere. Standerne er vejrbestan-dige, og fordelen ved at have dem udendørs er, at de er tilgængelige døgnet rundt. ulempen er risikoen for

Af Gudrun Pedersen

Den nære kontakt kan ikke undværes, men fremtidens bureau er helt ude hos turisterne.

hærværk, men foreløbig er det kun sket én gang. Info-standerne viser VisitVording-borg.dk, hvor turisten blandt andet kan finde overnatningsmuligheder, booke ho-teller og se de attraktioner og oplevelser, området byder på. Besøgstallet på hjem-mesiden er steget pænt, efter at standerne er taget i brug.

Vordingborgs turistchef tror dog ikke på, at den personlige betjening helt kan undvæ-res: ”Kontakten face-to-face er mere intim og giver større udbytte end nettet. Men fremtiden er digital, ingen tvivl om det. Som eksempel kan jeg nævne sommer-husudlejningen. Hvor vi for fem år siden fik 40 pct. af bookningerne på e-mail, er det nu 70 pct. Ikke at e-mail er specielt højtek-nologisk – men det viser, hvordan mere og mere bevæger sig over til at blive digitalt,” konstaterer Jesper Blomberg.

Han er ikke sikker på, at standerne nødven-digvis er vejen frem på længere sigt. ”Jeg tror mere på bluetooth. Det vil gøre det hele endnu mere fleksibelt for turisterne, og vi undgår hærværk.”

GuIDET TuR hELE DøGnETBluetooth-teknologien blev taget i brug i Slagelse i juni 2009. Fra bluetooth-access- points eller hjemmesider kan man down-loade PodWalks til sin mobiltelefon eller MP3-afspiller. ”På den måde kan vi tilbyde

NÅR BuREAuET LIGGER I TuRISTERNES LOMMER

Page 7: Turisme plus magasin 2010

+7

en turguide 24 timer i døgnet hele året rundt. Antallet af personligt guidede ture er skåret ned, men vi kan ikke undvære dem, og det nye tilbud skal ikke erstatte dem helt. Der er en charme ved at have en guide med rundt i byen – og ved gruppe-ture er det en klar fordel,” mener konstitu-eret turistchef Mie Danielsen. ”Interessen for PodWalks er stigende, og vi kan se, at det ikke kun er turisterne, der bruger det –

de lokale er også med. Men folk skal lige finde ud af, hvad det er, og at vi har det.”

”Vi har lagt ud med danske versioner, fordi vi valgte en professionel løsning, hvor tin-gene indtales i et studie med lydeffekter, og det er ikke helt billigt. Men vi drømmer selvfølgelig om at få råd til oversatte ver-sioner.”

Også Østdansk Turisme udvikler og tester blueto-oth teknologien. Østdansk Tu-risme lancerer i år tre oplevelses-ruter, hvor små film undervejs formidler den omgivende natur. Filmene overføres on location til mobiltelefonen via bluetooth med valgfri dansk eller tysk speak.

hELT nED I TuRISTEnS LOMMEEndnu tættere kontakt til den enkelte turist er det lykkedes Assens at få. Kommunens model for decentral turisme danner sko-le, og det er en tilfreds turismekonsulent Anne-Mette Sørensen, der konstaterer, at man rundt om i landet taler om ”Assens-modellen”.

... i Assens Kommune er det mobile turistbureau

dét, som turisten selv har i lommen...

Visitodsherreds mobile turistinformation infostandere på møn-sydsjælland servicerer turister hele døgnet

Blandt de mange gode Assens-ideer er den mobile tu-ristguide, hvor man siden påske i år har kunnet få ople-velser, attraktioner og overnatningsmuligheder lige ind i mobilen når og hvor man har brug for det. Man sender en besked med ordene ”VisitAssens” til 1919 – så kommer links og programmer ind på ens egen telefon.

Den GPS-styrede mobile internet-service betyder des-uden, at turisten kan få besked, når han er i nærheden af noget, der interesserer ham. Og har man ikke selv en

mobil med internet-adgang, kan man låne en, fortæller Anne-Mette Sørensen. Så i Assens Kommune er det mo-bile turistbureau dét, som turisten selv har i lommen...

SaMTaLE VIa wEBcaMI Region Sjællands geografisk største kommune, Guld-borgsund, får det rullende kontor slidt en del asfalt. Dertil er man netop færdig med at sætte 14 info-standere op rundt om i kommunen. De 13 står indendørs – for eksem-pel i Netto i det store turistområde Marielyst. ”Vi håber at

kunne få fat i andre end dem, vi i forvejen ser på turistbu-reauerne,” siger Ole Rechter, som leder det, der året ud er et pilotprojekt.

Han fortæller, at ganske mange turister aldrig finder vej til kommunens hovedby,

Nykøbing F, med dens handels- og oplevelsesmulighe-der. Standerne er den ”madding”, der skal lokke flere væk fra stranden og ind til centrum en dag eller to i løbet af ferien.

Ole Rechter ser personlig betjening på skærmen som næste skridt og peger mod vest, hvor Tønder har kon-krete planer i den retning. Her satte man lige før højsæ-sonen i år 20 infostandere op, og næste år sker der mere: ”I 2011 udvider vi med webcams ved standerne, så man i åbningstiden kan snakke med personale på kontoret, og med bluetooth, så man kan få informationerne via sin mobiltelefon. Vi skal hele tiden udvikle os,” fastslår Turist- og udviklingschef Bodil Glistrup, Tønder Kommune.

Page 8: Turisme plus magasin 2010

SOcIaLE MEDIER ER IkkE fOR DE “uDVaLGTE”Mange marketingfolk kan få det indtryk, at sociale medier ikke er for dem. De kan føle, at deres virksomhed ikke har et passende produkt, at de er for små – eller at deres målgruppe ikke findes på de sociale medier.

I virkeligheden skal man ikke spørge, om man skal bruge sociale medier eller ej, men hvorvidt sociale medier som Facebook, Twitter og lignende kan hjælpe med at opnå virksomhedens målsætninger. Hvis svaret er ja, er det et klart tegn på, at man skal overveje sociale medier som en del af ens marketingstrategi.

Sociale medier er tilgængelige for alle type virksomheder, der er åbne for at gå i dialog med deres kunder. Sociale medier giver samme muligheder for alle virksomheder: udveksle meninger, samle viden om forbrugernes behov og forventninger, indhente trends og skabe brand-am-bassadører.

Enhver kontakt med mennesker via sociale medier har værdi for virksomheden. Formår man at bygge stærke re-lationer er sociale medier med til at forstærke markeds-føringsindsatsen - også uden de store marketingbudget-ter. Sociale medier giver mulighed for at arbejde med skræddersyede løsninger til enhver virksomhed. Vi bør betragte sociale medier som en social måde at være og tænke på - ikke bare som et sæt værktøjer, der anvendes til at distribuere budskaber om vores produkter.

5 ting du skal vide om sociale medier

SOcIaLE MEDIER kan IkkE ERSTaTTE En MaRkETInGSTRaTEGITrods sociale mediers stigende popularitet er det værd at huske, at de er en gimmick – at de ikke kan erstatte en egentlig mar-ketingstrategi.

Sociale medier skal tænkes ind i marke-tingplanen fra starten og ikke indsættes i slutningen af en planlægningsproces.

Sociale medier kan effektivt støtte virksom-hedens image (og salg), men kommunika-tion via denne kanal vil sandsynligvis aldrig blive så massiv som den traditionelle re-klame. Man skal gøre sig klart fra starten, hvilken rolle de sociale medier skal spille i den samlede kommunikation, og hvil-ke målsætninger, de skal hjælpe med at opnå. Man skal kigge på, hvordan traditio-nelle kommunikationselementer som PR, events, brochurer og lignende kan gøres mere sociale. Og hvordan sociale medier kan forstærke og forbedre indsatsen inden for eksempelvis søgemaskineoptimering.

5 TING Du SKAL VIDE OM SOCIALE MEDIER

FIGuR 1

DE MEST POPuLæRE SOCIALE MEDIER I DANMARK

Sociale medier er værktøjer til at skabe sociale netværk og muliggøre udveksling af meninger, erfaringer, deling og co-creation

Af Daria Radota Rasmussen, Strategic Director, Vizeum

facEBOOk2,5 Millioner brugere

yOu TuBE1,7 Millioner

brugere

BLOGS70,000

aktive blogs

LInkEDIn500.000 brugere

TwITTER20,000 brugere

Page 9: Turisme plus magasin 2010

+9

hVORnåR GIVER DET MEnInG aT BRuGE SOcIaLE MEDIER?Når du vil bygge et netværk omkring dit brand

Når du vil skabe relationer til brandambassadørerNår du vil lære af dine kunder og modtage feedback

Når du vil forbedre din kundeserviceNår du vil tiltrække nye kunder eller kommunikere med nye målgrupper

Når du vil betragtes som innovatorNår du vil have adgang til en kilde af brugbar og pålidelig information

Sociale medier er blot værktøjer, der ikke alene er i stand til at skabe profitable kun-der. Det kræver strategi, markedsføring samt produkter og services, der kan hjæl-pe med at konvertere community delta-gere til købende kunder.

RELEVanS = OPMæRkSOMhEDSociale medier giver ikke opmærksom-hed, bare fordi man råber højere. Sociale medier kræver en anderledes, 100% for-brugerorienteret tilgang til kommunika-tion. Det handler ikke så meget om dæk-ning, som det handler om relevans og rette kontekst.

Man kan tiltrække opmærksomhed via sociale medier ved at: - levere indhold og/eller tjenester der forenkler, forbedrer eller på anden måde beriger menneskers liv - vælge en indgangsvinkel der gør virk-somheden unik og bygge kommunikati-onsløsninger derfra – og altså ikke at op-fylde alles forventninger.

Sociale medier er en måde at komme i kontakt med kunder og forstærke sin kommunikation, ved at levere indhold i en sammenhæng, der gør det nyttigt for mennesker, der søger relationer og fæl-lesskab med andre mennesker og brands.

SOcIaLE MEDIER ER IkkE GRaTIS Man betragter ofte sociale medier, som en ”gratis” måde at sprede sine budskaber. Og enhver virksomhed kan da også selv oprette og drive for eksempel en fanside på Facebook.

Faktisk er Facebook, Twitter og YouTube alle gratis tjenester, men de er kun red-skaber, der skal aktiveres for at tiltrække mennesker, der vil interagere med dem. Det kræver ikke kun værdifuldt og interes-sant indhold, men også ressourcer at gøre dette indhold synligt. Arbejdet med sociale medier kræver typisk, at der er personer, der bruger deres tid på at håndtere aktivi-teter, udvikle indhold, overvåge og måle. Endelig kræves der viden om, hvordan so-ciale medier bruges. Denne viden kan alle-rede findes i virksomheden - ellers må den hentes eksternt. Det er OK at søge hjælp og sikre, at der er afsat de nødvendige res-sourcer. Langvarige og værdifulde relatio-ner kræver investeringer. ’There is no such thing as a free lunch.’

IkkE aLLE VIRkSOMhEDER ER SOcIaLE... EnDnuPå trods af den voksende interesse for so-ciale medier, og deraf følgende pres for at “gøre hvad andre gør”, skal man huske én ting: Ikke alle virksomheder skal være til stede i sociale medier for enhver pris.

uden engagement og ideer, der fremmer spredning, omtale osv., og som bidrager aktivt til opnåelse af marketingmålsætnin-ger, skal man ikke åbne døren til sociale medier. Samtidig kræver sociale medier, at man ikke kun er villig til at slække på kon-trollen over sit brand, men også er parat til forandring. Selvom du er ikke parat til at implementere sociale medier som en del af din marketingstrategi, kan du dog sta-dig lytte til, hvad mennesker siger om dit brand, og gøre dig klar til at deltage i so-ciale samtaler om din virksomhed.

Dette er blot hovedtrækkene af aktiviteter i de sociale medier. Jeg håber, at det vil hjælpe jer med at træffe en bedre beslut-ning, når I tager skridtet ind i de sociale mediers univers.

FIGuR 1

DE MEST POPuLæRE SOCIALE MEDIER I DANMARK

TuRISTORGanISaTIOnER / VIRkSOMhEDER I SOcIaLE MEDIER

ThE GREaTER PhILaDELPhIa TOuRISM MaRkETInG cORPORaTIOn: WWW.uWISHuNu.COMLOEwS hOTELS: WWW.FACEBOOK.COM/LOEWSHOTELS

DISnEy & ORLanDO TRaVEL aGEnTS: WWW.TWITTER.COM/WDWFANROuTE yOu: WWW.ROuTEYOu.COM/HOME.EN

IcELanD wanTS TO BE yOuR fRIEnD: WWW.FACEBOOK.COM/PAGES/ICELAND/152579253710WWW.TWITTER.COM/THISISICELAND I WWW.ABLOGABOuTICELAND.COM

WWW.VIMEO.COM/CHANNELS/ICELAND I WWW.FLICKR.COM/PHOTOS/ICELANDWANTSTOBEYOuRFRIEND

facEBOOk2,5 Millioner brugere

yOu TuBE1,7 Millioner

brugere

BLOGS70,000

aktive blogs

LInkEDIn500.000 brugere

TwITTER20,000 brugere

’ThERE IS no SUch ThIng AS A fREE lUnch.’

Page 10: Turisme plus magasin 2010

De digitale teknologier tilbyder nye interaktive og dynamiske måder at arbejde med kultur og oplevelser. De giver mulighed for et mere invol-verende og oplevelsesorienteret turisttilbud.

Alexandra Instituttet er et anvendelsesorienteret it-forsk-nings- og GTS-institut, der fungerer som brobygger mel-lem forskning og erhvervsliv. Instituttet har gennem de sidste ti år opbygget en omfattende viden om koblingen af teknologi, oplevelser og æstetik og udviklet adskillige projekter, som retter sig mod turisme- og kultursektoren. Fælles for projekterne er, at det er brugeren og oplevel-sen frem for teknikken, som er i fokus. Instituttets tætte relationer til landets førende forskningsmiljøer sikrer desuden, at projekterne er baseret på den nyeste tek-nologi og viden. Samtidig er det et krav, at de udføres i samarbejde med erhvervslivet, så resultaterne kan blive anvendt og skabe værdi. Dette har ført til en række spek-takulære projekter, der spænder bredt fra oplevelsesba-seret markedsføring, over kulturformidling til udvikling af nye digitale oplevelser.

På TIDSREjSE MED MOBILTELEfOnEnAudioMove dramaet HIKuINs blodhævn er et eksempel på, hvordan man kan leven-degøre og formidle kulturarven gennem mobilteknologi. Projektet er udviklet i et samarbejde mellem Alexandra Instituttet, Moesgård Museum og Teater Katapult. HIKuINs blodhævn er en drabelig histo-rie om vikingetidens Århus. Fortællingen er flyttet ud i byrummet, og via mobilte-lefonen kan man komme på en tidsrejse tilbage til dengang, hvor Århus var vikinge-byen Aros. HIKuINs blodhævn udspiller sig 12 steder i Århus, hvor der er fundet rigtige spor efter vikingerne. undervejs inddrages brugeren i handlingen ved at skulle fore-tage valg, som påvirker forløbet. HIKuINs blodhævn er på denne måde både et nyt kulturformidlende tilbud og en ny måde at opleve historien, byen og teater på. www.hikuinsblod.dk

fREMTIDEnS OPLEVELSER ER DIGITaLE EKSEMPLER PÅ HVORDAN TEKNOLOGI KAN uNDERSTØTTE OG uDVIKLE NYE OPLEVELSER

FREMTIDENS OPLEVELSER ER DIGITALE EKSEMPLER PÅ HVORDAN TEKNOLOGI KAN uNDERSTØTTE OG uDVIKLE NYE OPLEVELSER

Af Anne Sophie Witzke og Liselott Stenfeldt, Alexandra Instituttet

SEhER!

Page 11: Turisme plus magasin 2010

+11

EnGaGEREnDE InSTaLLaTIOnERI ByRuMMETTeknologi kan også anvendes til at skabe nye oplevelser i byrummet og sætte fokus på mødet mellem mennesker i det urbane rum. Til Roskilde Events ”Ånd- & Videnfe-stival” udviklede Alexandra Instituttet Gyn-gen - SwingScape - en interaktiv lyd- og lysinstallation, som inviterer forbipasse-rende til at gynge på 10 ophængte gyn-ger. udgangspunktet for Gyngen er, at alle skal kunne deltage og være medskaber af en kollektiv oplevelse. Hvis de besøgende gynger i takt, opstår der en lydmæssig

harmoni, som opleves forskelligt alt ef-ter, hvor man befinder sig i installationen. Personerne, som gynger, bidrager således hver især i kraft af deres bevægelse til den samlede oplevelse. Gyngen kan opleves på Roskilde Festival fra d. 1/7 til d. 4/7 2010. www.aand-viden.dk/gyngen.

EnERGI, LEG OG LæRInGInteraktion kan også anvendes til at oplyse og bevidstgøre børn og unge om vigtige samfundsanliggender og motivere dem til at ændre adfærd. På den permanente udstilling H2 Interaction i Vestenskov på Lolland kan den besøgende gennem leg og interaktion få en forståelse for de for-skellige processer, der knytter sig til an-vendelse af brint og energi. udstillingen består af seks installationer, som anvender forskellige teknologier. Eksempelvis kan man gå en tur på et interaktivt gulv, som på baggrund af ens rute fortæller om ens CO2-fodaftryk er gode og grønne eller slemme og sorte. Eller man kan gennem spil lære om sammenhængen mellem det at producere, lagre og forbruge vedvaren-de energi. www.h2interaction.dk

TEknOLOGI OG TuRISME Også i de traditionelle turisterhverv kan ny teknologi være medvirkende til udvikling og værdiskabelse. Et ek-sempel på dette er softwarekonceptet InfoGalleri, som Alexandra Instituttet har udviklet. Det er en kommunika-tionsplatform med værktøjer, der gør det muligt at mål-rette forskellig information til forskellige målgrupper via forskellige medier. Alexandra Instituttet har netop startet et projekt, der skal implementere InfoGalleri i en mindre hotelkæde. Her skal det sikre hotellet kontakten til og in-teraktion med brugerne, der hvor de befinder sig. Noget information kommer f.eks. ud på en skærm i hotellets foyer, andet på et hotelværelse. Via bluetooth kan infor-mationen tilpasses automatisk til den gæst, der passerer.

Ved hjælp af trykfølsomme skærme kan gæsten give in-formation den anden vej eller komme i dialog med an-dre gæster: ”Golfmakker søges til i eftermiddag!”. www.infogalleri.dk.

For Region Sjællands turisme- og oplevelsesvirksomhe-der kan der være meget at hente ved at innovere bran-chens produkter og services gennem et samarbejde med it-specialister. uanset om behovet er sparring vedr. et konkret problem eller opstart af et større udviklings-projekt, deltager Alexandra Instituttet gerne med sin vi-den om it og innovation.

aLExanDRa InSTITuTTET er et anvendelsesorienteret forskningsinstitut, der har kontorer i Århus, København, Sorø og Herning, og som fungerer som brobygger mel-lem forskning, erhvervslivet og den offentlige sektor. In-stituttets teknologiske fokusområde er ’Pervasive com-puting’ (it i alting), der dækker over, at it i stigende grad er en integreret del af vores hverdag og omgivelser.

Henvendelse kan ske til projektleder Thomas Algot Søllested, Alexandra Instituttet, Sorø; [email protected], www.alexandra.dk

”hvis de besøgende gynger i takt, opstår der en lydmæssig harmoni, som opleves forskelligt alt efter, hvor man befinder sig i installationen”

seminar om iT og

innoVaTion

Østdansk Turisme og

Alexandra Instituttet inviterer

til et halvdagsse-minar med ideer

til innovations-tiltag i din

virksomhed. Få ny inspiration,

rådgivning ved en innovationsagent og hjælp til at de-finere, finansiere

og implementere den idé, der

skal løfte din virksomhed.

Seminaret afhol-des i Sorø og del-

tagelse er gratis.

Læs mere på www.visiteastden-

mark.com/go/partner

SEhER!

Page 12: Turisme plus magasin 2010

NYE OPLEVELSER MED NY TEKNOLOGI

Af Karin Melbye Holm, Jesper Pørksen, Sanne Jakobsen, Søren Sørensen og Karen Lilleør

Turisterne af i dag og i morgen efterspørger et lærende og engagerende indhold i oplevelser frem for

mere passiv underholdning. I en ny trendanalyse, som Østdansk Turisme har tilvejebragt med det tyske

Zukunftsinstitut GmbH (Institut for fremtidsforskning), er ønsket om at lære om naturen en af de tenden-

ser, der de kommende år vil præge forbrugerne. En personlig og levende guide er en mulighed, men den

har sine praktiske - og økonomiske - begrænsninger for en familie på udflugt. Her kan den medbragte

mobiltelefon, gps eller iPod levere ikke bare et fortrinligt alternativ, men være med til at give oplevelsen

helt nye perspektiver. Ekspertviden i mundret formidling på flere sprog, i film, billeder og lyd er kræs for

den kræsne forbruger af ferie og fritid. Dertil kan teknologien tilbyde dialog med andre brugere og med

produktudbyderen ligesom oplevelserne kan gemmes i familiens digitale dagbog. Teknologi i oplevelser

er mere end ren formidling. Det er en integreret del af oplevelsen.

PuT DanMaRk I LOMMEnØstdansk Turisme har lanceret et helt nyt formidlingskon-cept i Danmark. Det kan bedst beskrives som en slags virtuel naturvejledning. Og det bedste er, at du finder det, når du er ude i naturen. I en skov, på en mark, ved en sø…

Konceptet vil blive testet tre steder i Region Sjælland. I hvert område etableres en rute bestående af fem formid-lingsposter. Ved hver post er det muligt at hente en film til mobiltelefonen. Filmen, der varer ca. et minut, fortæller en lille historie om naturen eller kulturen på det sted, du befinder dig. Filmen viser, hvad du skal kigge efter i områ-det og formidler den relevante viden om f.eks. dyrespor.De tre områder er Naturrum Præstø Fjord, langs Paradis-ruten på Lolland og i Naturpark Åmosen.

Overførslen til mobiltelefonen sker via bluetooth, da den-ne teknologi fungerer uafhængigt af et mobilt netværk og ikke medfører nogen omkostninger for brugeren. Bluetooth-senderne vil så vidt muligt blive drevet af al-ternative energikilder. Der er nye film hver årstid. Filmene gemmes på telefonen, sådan at de kan vises frem for fa-milie og venner.

Konceptet etableres i samarbejde med Friluftsrådet som en del af Eu Interreg IV A-projektet Destination Femern-bælt. Kontakt Jesper Pørksen, Østdansk Turisme for yder-ligere information. www.putdanmarkilommen.dk

Filmen viser, hvad du skal kigge efter i netop det område, du befinder dig i.

NYE OPLEVELSERMED nY TEKnologI

Page 13: Turisme plus magasin 2010

PODwaLk TRELLEBORGSiden sommeren 2009 har man haft mu-lighed for at gå på PodWalk eller køre en PodDrive i eller omkring Slagelse. VisitSyd-vestsjælland har udviklet de tre ruter: En historisk byvandring i Slagelse, en rundtur på Trelleborg og en køretur i lokallandska-bet. Inden man begiver sig af sted, skal man med sin mobiltelefon i hånden lægge vejen forbi turistkontoret eller Trelleborgs besøgscenter, hvor de forskellige ture kan downloades direkte via bluetooth. Man kan også gå ind på www.podwalk.dk, hvor lydfilerne i mp3 format kan hentes ned på computeren og derefter flyttes til mobilen eller til iPod alt efter smag og behag. Her-efter er det bare om at komme afsted – god fornøjelse.

+13

GPS SkaTTEjaGT LanGS SjæLLanDSLEDEnVidste du, at der ligger skatte gemt langs vandreruten Sjællandsleden? Det gør der. Og de kan kun findes ved hjælp af en GPS.

Østdansk Turisme har i samarbejde med Region Sjæl-land og de kommuner, som Sjællandsleden snor sig igennem, oprettet 40 såkaldte caches langs den 640 km lange vandrerute. Caches er små ”skatte”, der er gemt i naturen, og som findes ved at downloade de-res koordinater til en GPS hjemmefra. Og så er det el-lers bare at tage på skattejagt i den friske luft og bruge gps’en til at finde skattene. Det kaldes Geocaching.

I Sjællandsledens caches ligger der logbog, små gaver til udveksling og en kode, der giver ret til at bestille et gratis kort over Sjællandsleden. I løbet af de sidste par år har 250 skattejægere, der har fundet koden i cachen, rekvireret et gratis kort. Via logbogen får Østdansk Tu-risme løbende tilbagemeldinger fra især børnefamilier, der viser, at teknologien også får børnene til at synes om at vandre i naturen.

Start skattejagten på www.geocaching.dk, og registrer dig derefter på www.geocaching.com For mere infor-mation om Geocaching på Sjællandsleden så kontakt Søren Sørensen, Østdansk Turisme.

MOBILEn GuIDER OG fORTæLLER Ny teknologi gør det sjovere at være turist på Orø. Lokale historier og sjove anekdoter møder den aktive turist, der sætter kursen mod Orø. Intet mindre end 118 oplysende, sjove, skæve lokale historier kan fra midt på sommeren downloades til din mobiltelefon og guide dig igennem øens enestående natur, min-desmærker, bemærkelsesværdige bygninger, historie og kultur. Mobilguidning øen rundt er det seneste skud på stammen i det store turismeprojekt på Orø, ”Orø - Isefjordens perle”.

Der opstilles i alt 33 standere fordelt på hele Orø og fra hver stander kan du hente forskellige historier ned på din mobiltelefon, alt efter interesse. Det koster 10 kr. at få adgang til de i alt 118 historier. De kan down-loades til mobiltelefonen ved at indtaste et nummer, der oplyses på de opstillede standere. Historierne er indtalt på dansk. Så lej en cykel på OrØkontor eller Holbæk Turistbureau - eller gå en tur ad den 14 km smukke trampesti og få en særlig oplevelse med hjem.

Vil du høre mere om mobilguidning så kontakt Trine Reichenbach, OrØ-kontoret: [email protected]

Vandreruter fra sjællandsleden

Download en spændende podwalk via mobilen

Find en af de mange ”caches” med hjælp fra gPs

Page 14: Turisme plus magasin 2010

At finde vej er for de fleste bilister blevet en nem opgave: Man taster sit mål ind på gPS’en, og så fortæller den, hvilken vej man skal køre. Man kan endda vælge, om man vil køre den hurtig-ste eller den korteste vej. Sandsynligvis varer det ikke længe, før cyklisterne har de samme muligheder. Teknologien giver os nemlig nye muligheder for at promovere og tilgængelig-gøre cykeloplevelser og –ruter.

I dag er det ikke muligt at få besked om højresving læn-gere fremme, medmindre man følger biltrafikken. Men oftest ønsker man jo ikke at cykle langs kedelige, lige hovedveje, men vil hellere ud på små biveje uden alt for megen trafik. Den hurtigste eller korteste vej er sjældent den bedste cykelvej. Det gør cykelnavigation noget mere kompleks end bilnavigation.

Allerede nu findes der dog værktøjer, der gør navigatio-nen på cykel meget nemmere. Ret beset kræver det blot adgang til internettet.

Der findes mange forskellige ruteplanlæg-ningsværktøjer, som man helt gratis kan benytte sig af på internettet. OpenRoute-Service (ORS) tilbyder navigation både for biler, cykler og fodgængere. Det samme gør De Gule Sider (DGS). Det markedsfø-rende GoogleMaps har for nylig også fået cyklen med i deres ruteplanlægger.

Desværre kan man ikke være sikker på, at nogen af de nævnte ruteværktøjer finder frem til den bedste cykelrute. Oftest vil ru-ten begrænse sig til at være en kombina-tion af to parametre: Den skal være kortest mulig og samtidigt skal cykling på hoved- og motorveje undgås. Om den så fører cyklisten gennem smukke landskaber eller forbi gode pausesteder er en anden sag. En anden måde at cykelnavigere på er at følge en eksisterende rute. Det kan selv-følgelig være en af de mange skiltede cykelruter i Danmark. Mange af dem er efterhånden GPS-registrerede og kan

ALdRig mERE fARE ViLd På cYkEL

ALDRIG MERE FARE VILD PÅ CYKEL

Af Jesper Pørksen, Østdansk Turisme

Page 15: Turisme plus magasin 2010

+15

følges via en GPS-modtager eller en mobiltelefon med navigationsfunkti-on. Det gælder for eksempel ruterne Berlin-København og Paradisruten på Lolland.

Men man kan også følge en rute, som en anden cyklist har skabt, og som kun ek-sisterer i cyberspace. Mountainbikefolket har længe gjort brug af værktøjer som GPSies, der gør det muligt at dele ruter med andre. Det foregår ved, at man GPS-registrerer en rute, som så bliver lagt ud på internettet og kan hentes af andre – enten som kort eller som såkaldt track, der kan uploades til en GPS-modtager.

Formentlig vil vi se en rivende udvikling af den slags sociale værktøjer, der gør brug af brugernes egne ruter. Inden for den re-

kreative cykling kunne man forestille sig et ruteværktøj, der både rummer vores skiltede ruter, men også en mas-se andre ruter, som f.eks. særligt børnevenlige ruter, luk-susruter, der går forbi gode restauranter, lokale naturruter etc. Alle vores yndlingsruter til fri afbenyttelse. Et sådant værktøj, med navnet Naviki, er universitetet i Münster ved at udvikle for hele Europa.

Eneste ulempe ved den nye teknologi er, at det nærmest er umuligt at fare vild. Hvem har ikke prøvet pludseligt at stå et sted, som man ikke anede eksisterede? Et hem-meligt sted med en smuk udsigt. Men man kan jo vælge at slukke for GPS’en eller lægge rutebeskrivelsen fra sig et øjeblik og kun bruge landkortet, som man alligevel har med sig, fordi det stadig giver det bedste overblik.

God cykeltur!

Links: www.openrouteservice.org www.degulesider.dk/rute-multi.html

www.googlemaps.com www.gpsies.com

www.naviki.org

formentlig vil vi se en rivende udvikling

af den slags sociale værktøjer, der gør brug af

brugernes egne ruter

øSTDanSk TuRISME SaTSER På cykELTuRISMEunder overskriften ”Cykelland i førertrøje” vil Østdansk Turisme de kommende år styrke cykelturismen som en rekreativ ferie-form for en bred målgruppe af både familier og seniorer. Cy-kelturisme er ikke kun lange distancer, telt og primus. Det er også velvære, naturoplevelser, aktivt samvær, god mad og en tur i sauna på et lækkert hotel. Dansk Cyklist Forbund estime-rer, at der er mindst 3 mia. kroner at hente på cykelturismen i Danmark frem mod 2017, hvilket vil betyde en fordobling af omsætningen sammenlignet med i dag. Østdansk Turisme vil arbejde for at realisere dette potentiale på Sjælland, Møn og Lolland-Falster, bl.a. gennem udvikling af skræddersyede cy-kelferiekoncepter. Her vil tilgængelighed via elektroniske me-dier være et vigtigt redskab.

På vores cykelportal kan du læse om ruterne på Sjælland, Møn og Lolland-Falster www.visiteastdenmark.com/go/cykelferie

Fremhæv dit overnatningssted på hjemmesiden for Berlin- København-ruten www.visiteastdenmark.com/go/partner

En nylig rapport går i dybden med cykelturisterne – hvad er de for nogle? www.visiteastdenmark.com/go/viden

FJORDSTIEN

KØBENHAVN-BERLIN

ØSTERSØRUTEN

MUNKEVEJEN

SJÆLLANDS ODDE-RØDBYHAVN

PARADISRUTEN / ØSTERSØSTIEN

SUNDRUTEN

FJorDsTien

KØbenHaVn-berlin

ØsTersØruTen

ParaDisruTen / ØsTersØsTien

sunDruTen

munKeVeJen - Åbner 2011

sJÆllanDs oDDe-rØDbYHaVn

Page 16: Turisme plus magasin 2010

Sjællandsleden er udover et system af 650 km vandreruter på Sjælland, Møn og lolland-falster også en hjemmeside. her kan du planlægge din helt egen vandretur med fokus på de speci-fikke interesser, du har, om det er kirker, flotte udsigter, fugle-liv, gårdbutikker, kunsthåndværk eller noget helt andet. Du kan lade dig inspirere af andre vandrere og selv dele din vandreop-levelse med andre. ni kommuner, Region Sjælland og Østdansk Turisme har etableret og vedligeholder i fællesskab sitet. VanDREOPLEVELSEn STaRTER Da fORan SkæRMEnPå sjaellandsleden.dk er det selvfølgelig muligt at bestille et eller flere trykte turkort med angivelse af ruten samt beskrivelse af oplevelserne langs de enkelte etaper. Men du kan også investere lidt mere tid i planlægningen af din vandretur og lade dig inspirere af de mange oplys-ninger, der findes på hjemmesiden.

Du kan eksempelvis lade dig inspirere af en eller flere af de udsendelser, TV2-Øst har sendt om at vandre på Sjællandsleden. Der er både link til de 23 programmer,

der blev filmet og sendt i 2009, men også til de nye udsendelser fra 2010, efterhånden som de bliver sendt mellem maj og oktober. Eller du kan klikke på fanen ”van-dreoplevelser” og se, hvad andre har oplevet på deres vandretur på Sjællandsleden.

DIn VIRTuELLE TuRGuIDE Når inspirationen er på plads, kan du så starte planlægningen af din helt egen van-dretur. ”Lav din personlige turguide” hed-der introduktionen til planlægningsværk-tøjet. Her er en kort 3 trins introduktion til at lave og printe sin helt egen vandre-guide. Her kan du vælge, hvor du vil van-dre langs Sjællandsleden og søge alle de informationer, der ligger for de enkelte etaper.

SjæLLANdSLEdEN vIRTUEllE og vIRKElIgE vAnDREoPlEvElSER

Af Søren Sørensen, Østdansk Turisme

SJæLLANDSLEDEN – VIRTuELLE OG VIRKELIGE VANDREOPLEVELSER

Page 17: Turisme plus magasin 2010

+17

Du kan finde overnatningsmuligheder både i det fri og under tag, planlægge hvor på turen frokosten skal indtages, eller hvilken gårdbutik der skal handles ind hos undervejs.

Find kulturhistoriske steder på turen og få en beskrivelse med, eller se hvor der er geologisk interessante steder. Samtidig er det muligt at få en kort eller lang beskri-velse af, hvad du kan opleve undervejs på den valgte etape.

Når din personlige favorittur er planlagt kan den printes med kort, der viser ru-ten og dine valgte interessepunkter langs etapen. Det er blandt andet muligt at få telefonnumre til restauranter og overnat-ningsstederne med på printet. Resultatet er altså en personlig miniguide med kort og beskrivelser af oplevelserne under-vejs - lige til at tage med på vandreturen.

GPSSamtlige beskrevne etaper på Sjællandsle-den er GPS registrerede, og det er muligt at downloade etapen som en gpx-fil til sin GPS eller telefon. GPS filen, der hentes, er

vel at mærke registreret fysisk på ruten og derved 100% nøjagtig, hvorimod GPS ruter, der er tegnet digitalt, har en tendens til at være unøjagtige, og kan til tider være direkte vildledende.

VanDREOPLEVELSEn SLuTTER fORan SkæRMEnNår du er kommet hjem fra en berigende oplevelse i den skønne natur, er det igen tid til at gå ind på sjaellandsle-den.dk. Nu kan du uploade dine oplevelser fra vandretu-ren i form af billeder og tekst, og dele dem med andre. Skulle du mod forventning have konstateret en fejl på ruten, f.eks. en pæl hvor der mangler et skilt, eller nogle grene der blokerer ruten oven på sidste uges storm, så kan du sende en fejlmelding via sitet. Den modtages af kontaktpersonen i den berørte kommune, som derved har mulighed for hurtigt at få udbedret den registrerede fejl. Brugerne er således selv med til at sikre, at ruten er i så god stand som muligt. Rigtig god vandretur! Se mere på: www.sjaellandsleden.dk

nu kan du uploade dine oplevelser fra vandreturen i form af billeder

og tekst og dele dem med andre

PROjEkT REkREaTIVE RuTER SkæRPER uDVIkLInGEn af SjæLLanDSLEDEnØstdansk Turisme deltager i udviklingsprojektet Rekrea-tive Ruter, der medfinansieres af Eu under INTERREG IV A-ØKS programmet. Projektet har til formål at øge cykel- og vandreturismen i de deltagende 3 norske, 3 svenske og 2 danske regioner, herunder i Region Sjælland der er partner i projektet sammen med VisitOdsherred, Visit-Kalundborg og Østdansk Turisme. I løbet af de 3 år pro-jektet løber, skal der blandt andet arbejdes med udvikling af vandre- og cykelpakker som efterfølgende tilbydes touroperatører rundt om i verden, et mobilt informa-tionssystem samt videre udvikling af den digitale præ-sentation af ruterne. Samlet budget for de fire partnere i Region Sjælland er lige over 4,5 mil kr.

3 huRTIGE TRIn TIL aT DOwnLOaDE En ETaPE TIL DIn GPS

• Åbn beskrivelsen af den ønskede etape på www.sjaellandsleden.dk• Klik på ” Download rute til GPS…” og gem på din PC• Tilslut dit GPS udstyr og overfør filen du lige har gemt

Resultatet er en personlig miniguide med kort og

beskrivelser af oplevelserne undervejs - lige til at tage

med på vandreturen

Page 18: Turisme plus magasin 2010

DIGITAL MARKEDSFØRING

Det er i høj grad via computeren og mobiltelefonen at kunder skal hverves og informeres. Hjemmesider,

blogs, sociale medier, sms med mere giver mulighed for billig markedsføring til specifikke målgrupper.

Nye tilbud kan markedsføres straks og ændres hele tiden. Den digitale medieudvikling har også gjort livet

lettere for specialiserede nicheprodukter, fordi hele Verden er tilgængelig online. Markedsføringen går

på tværs af geografi og kan ramme specifikke interesser, og med Google Translate er også de sproglige

barrierer ophævet. Men den digitale information har gjort forbrugerne meget krævende. De forventer

helt aktuelle, opdaterede oplysninger, som er lige til at finde og lette at læse. Tilbud skal matche de indi-

viduelle behov og helst kunne bookes eller købes med det samme. Ved den mindste besværlighed bliver

der klikket videre. Det stiller ekstra store krav til markedsføringsarbejdet.

digiTALMARKEDSfØRIng

PLanLæG DIn uDfLuGT MED ”MIn RuTEGuIDE”Østdansk Turisme har udarbejdet et nyt online rute-værktøj til planlægning af udflugter på Sjælland, Møn og Lolland-Falster. Værktøjet tager udgangspunkt i Google Maps og den store danske turistdatabase Guide Dan-mark. Med Min Ruteguide, som værktøjet hedder, kan du udvælge de seværdigheder, attraktioner med mere, du vil opleve på Sjælland, Møn og Lolland-Falster, og dernæst få genereret en ruteguide med udførlig rutevejledning og information om de steder, du har udvalgt. Ruteguiden kan du tage med dig på print, du kan sende den som et link til din mobil, eller du kan hente rutens ko-ordinater ned til din GPS. Du kan også sende din rute via mail til de venner, der skal med på udflugt i weekenden, eller du kan dele din fedeste rute med alle på Facebook eller Twitter. Ruteguiden giver desuden mulighed for at præsentere foruddefinerede ruter, enten fra andre brugere eller fra redaktionen. På den måde kan du finde inspiration til spændende udflugter og dele dine bedste udflugter med andre. www.tours.visiteastdenmark.com

ET GODT TIP På SMS”Velkommen til Dagens Tip” eller ”Velkommen til TiP oF THe DaY”. sådan starter sms’erne med information om begivenheder og arrangementer på møn og sydsjælland og på lolland-Falster.

For Vordingborg udviklingsselskab og turistbureauerne i Vordingborg Kommune er det første år, man anvender sms-teknologien til at give turistinformation. Hos Visit-guldborgsund prøvede man det også sidste år og er i år gået sammen med Lolland om en fælles service.

Ved at benytte mobiltelefonen som kommunikationsme-die behøver modtageren ikke selv at bruge tid og energi på at opsøge informationer om, hvad der sker i området. Sms-tjenesten er derfor en god service for modtageren. Sommerens erfaring viser, at både turister og lokale er glade for ordningen.

For begge services gælder det, at det er gratis at modtage beskederne. Indholdet bliver valgt fra den lokale begiven-hedskalender og viser et bredt udsnit af de oplevelser, man kan få i området.

Dagens Tip for Møn og Sydsjælland kan tilmeldes ved at sende teksten Aktiv til 1919. Yderligere information fås hos Jesper Blomberg, Vordingborg udviklingsselskab: [email protected]. Tip of the Day for Lolland-Falster kan tilmeldes ved at sende teksten LF TIP til 1220. Få yderlige-re information hos Mikkel Wesselhoff, VisitGuldborgsund: [email protected]

Af Kirsten Borup, Lise Damsbo-Andersen, Tine Bjørn Pedersen og Karin Melbye Holm, Østdansk Turisme

Page 19: Turisme plus magasin 2010

+19

+19

hjEMMESIDER I fORVanDLInGsidste år brugte 42% af Danmarks befolkning internettet til at søge information om rejser. generelt er søgning på hjem-mesider en meget vigtig del af researchen af rejsemål. Der er altså god grund til at være synlig på internettet. samtidig må man overveje, hvor og hvordan man får den bedste effekt på nettet. Der findes nemlig aktuelt 206 millioner hjemmesider i verden, som kæmper om internetbrugernes opmærksomhed.

udover de største søgemaskiner er den mest besøgte hjemmeside i Verden YouTube.com med 175 millioner unikke besø-gende – om måneden! Andre sites på top 10 er Facebook, Wikipedia og Blogger. Fælles for hjemmesiderne er, at de har et brugergeneret indhold. Det vil sige, at materialet er produceret af hjemmesidens brugere og ikke af professionelle. Det gælder også verdens mest besøgte turismesite, tripadvisor.com, der har 24 millioner besøgende per måned. Her kan man få ikke mindre end 35 millioner anbefalinger og kommentarer fra de rejsende selv. Man kan øge både informationsniveau og troværdighed ved at lade gæsterne komme til orde på sin egen hjemmeside eller ved at opfordre dem til at fortælle om deres rejseoplevelse på de største sociale hjemmesider. Samtidig giver det mulighed for at lære sine kunder at kende.

Nye tendenser og ny teknologi er til stadighed med til at forvandle onlinemediet. udover brugergeneret indhold har også infotainment vundet frem på hjemmesiderne. Infotainment er en kombination af information og entertainment. Det er et samlet begreb for online profiler, der kobler information med konkurrencer, spil og quizzer for at gøre hjemmesiden mere

attraktiv for brugerne. Og endnu en forvandling af onlinemediet sker i takt med udbredelsen af mobiltelefoner, der også kan gå på internettet, og som betyder at hjemmesider i stigende grad også benyttes af folk, som er på farten. I 2009 havde næsten halvdelen af den danske befolk-ning adgang til mobilt internet.

(Kilder: netcraft.com, www.ebizmba.com, Dan-marks Statistik, mostpopularwebsites.net)

OnLInE MaGaSInERDe elektroniske magasiner placerer sig midt i mellem et website og et trykt magasin. med en kombination af det bedste fra både offline og online, får læseren fornemmelsen af at læse et trykt magasin og samtidig internettets mange muligheder for interaktion.

Mange virksomheder har set behovet for at give kunderne en ny måde at hente viden på – i dag ligger for eksempel alle dag-ligvarekæder deres ugentlige tilbudsaviser online med stor succes.

”Inden for de sidste to år er der kommet 25 % flere læsere af online magasiner og tilbudsaviser”, siger Anders Dahl, CEO hos iPaper. ”Den tendens mærker vi også i efterspørgslen på vores produkt, som er støt stigende. Samtidig oplever vi, at virksom-hederne i højere grad tilpasser indholdet efter platformen – altså anvender levende lyd og billede eller giver læserne mulighed for interaktion og dialog”.

Alle behøver ikke nødvendigvis at fremstille super avancerede elektroniske kataloger fra dag et, men det er let at komme i gang, og der findes mange forskellige udbydere af systemer til produktionen af online magasiner at vælge imellem.

Østdansk Turisme har de senere år arbejdet med online magasiner. Med meget få klik omdannes en pdf til et elektronisk magasin, der hurtigt kan læses. Her oplever læseren online-dynamik og legende let navigation i et æstetisk univers med blad-refunktionen, som det kendes fra trykte medier. Samtidig får vi som virksomhed det fulde statistiske overblik over læseradfær-den, idet der er tilknyttet et statistikmodul til systemet. Online magasiner er nem, funktionel og CO2-neutral kommunikation, der kan spare trykudgifter.

læs onlinemagasiner på nettet

Tip of the day - daglig smsservice

Page 20: Turisme plus magasin 2010

Og kulturarv bliver fortolket bredt på sitet. Der er fortællinger om alt fra kongeslotte til sinds-sygeanstalter, fra gravhøje til motorvejsbroer, monumenter og megalitter til fund og fortids-minder. Fortællingerne er spredt i hele landet fra Flyvergrillen i Kastrup til Feggeklit på Mors. Fra Christiansø i øst til Cheminova i vest. Fra Brøndums Hotel i nord til Baunehøj i syd. Fra Sjælland, Møn og Lolland Falster er der næ-sten 200 fortællinger.

Til alle 1001 fortællinger er der knyttet bille-der og lyd og hele websitet findes også i en engelsk version til sitets udenlandske brugere.

Websitet kan også ses på mobiltelefonen, og man kan downloade stederne til sin GPS. Den mobile adgang giver mulighed for at cykle rundt i byerne eller køre rundt i landet og lytte til historier om kendte steder eller måske op-dage nye interessante områder, slotte eller hi-storiske høje, mens man er på ruten.

Et nyt website fortæller om 1001 kulturhistoriske steder i landet. Websitet inviterer turister til at anbefale

steder, uploade billeder og fortælle den gode historie om Danmark. Websitet kan tilgås på GPS og mobil

og fortællingerne fra Sjælland, Møn og Lolland Falster spiller en central rolle.

i en globaliseret verden hvor man kan få nogenlunde det samme at spise, drikke, shoppe eller se på i alle lande, leder vi alle sammen efter unikke ople-velser. Ferien bliver ekstra sjov, hvis vi har oplevet noget særligt ved møns Klint, som alle andre ikke oplevede. måske traf man en fugleentusiast, der kunne berette om de smukke vandre-falke, som bor på klinten. ople-velser er sådan knyttet sammen med personer og fortællinger, og intet er så inspirerende end at høre nye fortællinger om steder, man måske troede, man kendte rigtig godt.

Vores kulturarv er et af de stær-keste kort, når der skal skabes og formidles unikke oplevelser til både danske og udenland-ske turister. Derfor har Kultur-arvsstyrelsen udviklet det nye website ”1001 fortællinger om Danmark”. Formålet er, at ud-brede viden om landets kultur-arv gennem 1001 fortællinger og inspirere både danske og udenlandske turister til at se og opleve stederne. Websitet er brugerdrevet og meningen er, at brugerne kan anbefale steder til hinanden, kommentere på eksisterende fortællinger eller sætte helt nye steder og fortæl-linger på som de synes er inte-ressante eller fortælle, hvor der ligger en god oplevelse gemt. Forfatteren Knud Romer har al-lerede delt sit yndlingssted Skej-ten på Lolland med brugerne og forfatteren Leif Davidsen fortæller om Stevnsfortet på www.1001fortællinger.dk

ØSTdANSkE kuLTuRfORTæLLiNgER På NETTET

ØSTDANSKE KuLTuRFORTæLLINGER PÅ NETTETAf Mette Bom, Kulturarvsstyrelsen

1001

1001 fORTæLLInGER På DIT SITEKulturarvsstyrelsen tilbyder alle lokale turistforeninger, museer og kom-muner at få en såkaldt ”1001-widget” installeret på det lokale website. Widgetten gør det muligt for bru-gerne af jeres website at se netop de 1001 fortællinger, som findes i områ-det i både tekst og billede. Send mail til Mette Bom [email protected] eller til Morten Stenak [email protected] i Kulturarvsstyrelsen, hvis du er interesseret. Fortæl din historie på www.1001fortællinger.dk

Page 21: Turisme plus magasin 2010

THE MØN EXPERIENCE - ET LEVENDE TuRISTKATALOG PÅ NETTETAf Nadia Rosendal Nielsen, GeoCenter Møns Klint

Portalens bærende dele er et interaktivt kort og en temadel. Kortet giver mulig-hed for, på en smidig og intuitiv måde, at gå på opdagelse i naturattraktioner, seværdigheder, overnatningssteder og spisesteder på Møn og Sydsjælland. un-dervejs kan man lave sin egen liste, som vises på kortet.

Bookingen kan i mange tilfælde foretages direkte fra portalen via Tourist Online. På denne måde kan ferien nemt planlægges, og man sikrer sig, at man finder overnat-ningssteder i nærheden af de ting, man gerne vil opleve. For eksempel vandrefal-ken på Møns Klint. Temadelen har tre spor - natur, outdoor og kultur. Her fordeler temaerne sig hen over årstiderne for at sætte spotlight på især skuldersæsonernes unikke mulighe-der på Møn og Sydsjælland. Hvert enkelt tema byder på en introducerende tekst,

Projektet er initieret af GeoCenter Møns

Klint, der også er projektansvarlig i samarbejde med

Vordingborg udvik-lingsselskab. Projek-

tet realiseres med tilskud fra Arbejds-

markedets Feriefond, Østdansk Turisme, Vordingborg Kom-mune, Vækstforum

og de lokale LAG midler. Projektet The

Møn Experience ligger i forlængelse

af den nationale helårsturismeindsats,

hvor destination Vordingborg/Møn

deltog som lærings-destination.

The Møn Experience er et levende turistkatalog for helårsturisme på nettet og en helt

ny måde at markedsføre en destination på. Se www.themoenexperience.dk

ThE Møn ExPERIEncE - ET LEVENDE TuRISTKATALOG PÅ NETTET

en linksamling for de, der vil finde mere viden og et flot billedgalleri. Det helt særlige ved temaerne er en række korte film, hvori lokale ildsjæle fortæller historien om for eksempel vandrefalken, havørredfiskeri og kalkmalerier. Gæsten kan springe frem og tilbage mellem kortet og temaerne via interne links.

Portalen er således et unikt værktøj til både inspiration, ferieplanlægning og orientering i faglige emner. Den fin-des i både i en dansk, engelsk og tysk version.

award.oplevdanmark.nuØstdansk turisme uddeler hvert år en “innovationspris” for at anerkende og sætte fokus på virksomheder, der fremmer turismen i region sjælland. i år gives prisen til en virksomhed, der har skabt merværdi gennem nyskabende tiltag i deres salgs- og kommunikationsarbejde. vinderen præsenteres på Østdansk turismes konference om salg og kommunikation på Gavnø slot den 27. oktober. konferencen rummer desuden interessante oplægsholdere og videnshopping. award.oplevdanmark.nu

+21

Uddeling afØSTDANSK TURISME

AWARD 2010

“InnovatIonsprIsen”

Konference på Gavnø Slot27. oktober 2010

award.oplevdanmark.nu

Page 22: Turisme plus magasin 2010

Tag del i udviklingen af en digital guidet rundtur, også kaldet Podwalks, i din by eller dit område – så får du indflydelse på, hvor turen skal gå hen. Eller lav din helt egen og brug den som et oplevelsestilbud.

DIGITALE TILTAG DER KAN FORBEDRE DIN VIRKSOMHEDDen ultimative guide til dig, der ønsker at gøre din virksomhed mere synlig, yde bedre service og optimere oplevelsen ved brug af nye digitale medier

GuideDanmark er en database med alt, hvad hjertet kan begære for turister. Tjek hvad der står om din virksomhed og sørg for opdatering via turistbureauet i dit område. Husk et godt foto, der sælger.

10

Brug sociale netværk. Opret en side på Facebook eller Twitter. Mulighederne på www.facebook.com er man-ge: Tekst, billeder, video, invitationer, m.m., hvorimod www.twitter.com kun kræver korte tekstbeskeder.

Et godt kort på ferien er afgørende og i dag bliver det digitale www.googlemaps.com brugt mere og mere – her kan man lægge oplysninger ind om sin virksomhed, som den besøgende let kan finde ved simple søgninger.

På www.youtube.com kan man med små film vise alt, hvad ens virksomhed har at til-byde. Det skal ikke nødvendig-vis være topprofessionelt - det er oftest de små skæve film, der får mest opmærksomhed.

www.visiteastdenmark.com er her for dig! Men du kan kun opnå fordel af sitet ved at orientere om nye tiltag, aktiviteter, gode historier og alt andet med interesse for kunderne.

Gem en skat eller flere. Opret dine skatte på www.geocaching.com og brug det som oplevelsestilbud. Få flere virksomheder med på ideen, så bliver attraktionskraften større, og I kan reklamere for hinanden.

Læg gode, sjove, anderledes bil-leder på www.flickr.com af din virksomhed, som fanger opmærk-somheden. Husk at de skal tages og kategoriseres, så brugeren får dem op som det første ved oplagte søgninger.

På www.tripadvisor.com/businesslistings kan man let oprette en profil med tekst, billeder og aktuelle tilbud, som når bredt ud til potentielle internationale gæster.

10 DIGITALE TILTAG DER KAN FORBEDRE DIN VIRKSOMHEDAf Sanne Jakobsen, Østdansk Turisme

Lav din egen rute i Min Ruteguide, det nyt ruteplanlægnings-værktøj udviklet af Østdansk Turisme. Lad ruten lægge vejen forbi din virksomhed og lok gæsterne indenfor, eller brug ruten som et oplevelsestilbud til dine gæster. www.tours.visiteastdenmark.com

Page 23: Turisme plus magasin 2010

+23

øSTDanSk TuRISMES BESTyRELSE

OVERnaTnInGSSEkTOREn: Henrik Toft Jensen, RuC (Formand)Ole Eskling, Camping Møns Klint

TuRISMEORGanISaTIOnER: Hans-Jørgen Olsen, Team Odsherred

TRanSPORTSEkTOR: John Steen-Mikkelsen, Scandlines

aTTRakTIOnSSEkTOR:John Munro, Ledreborg Slot

REGIOn SjæLLanD OG VækSTfORuM:Bent Normann Olsen, Region SjællandJane Strange Nielsen, Vækstforum Sjælland

kkR – kOMMunEkOnTakTRåDET SjæLLanD:Marie Stærke, Køge KommuneFlemming Jensen, Lejre Kommune

VISITDEnMaRk:Flemming Bruhn, VisitDenmark

øSTDanSk TuRISME

Fonden Østdansk Turisme er det regio-nale turismeudviklingsselskab for region sjælland - sjælland, møn og lolland-Falster. VISIOnRegion Sjælland vil være en del af Nord-europas foretrukne udflugts- og rejsemål for kvalitetsprægede oplevelser i fritiden, ferien og i arbejdsmæssige sammenhæn-ge. I kraft af regionens unikke placering i Øresundsmetropolens opland, med for-bindelser via Kattegat, Storebælt, Øresund og Østersøen og ved Skandinaviens be-gyndelse skal regionen være knudepunkt for familie-, kultur-, natur- og erhvervstu-risme.

MISSIOnØstdansk Turismes mission er at frem-me turismen ved at gøre regionen mere kendt, at inspirere til og initiere innovation i turisme- og oplevelsesudbuddet, at for-midle viden øge kompetence og virke for en bæredygtig udvikling.

øSTDanSk TuRISMES MEDARBEJDERE

GLEn POLanOAdm. direktø[email protected] Vision, strategi og markedsføring

PETER OLE SøREnSEnMarketingchef, civilø[email protected] Marketingstrategi, marketing-kampagner, statistik og analyser

kIRSTEn BORuPSalgs- og [email protected] Presse/PR, koordination af kampagner

TInE BjøRn PEDERSEnWebredaktør, [email protected] Online marketing

LISE DaMSBO-anDERSEnMarketingkoordinator, [email protected] og kommunikation

kaRIn MELByE hOLMDirektø[email protected] Vision, strategi og udvikling

SøREn Sø[email protected] Destinationsudvikling, vandreturisme, bæredygtighed

SannE jakOBSEnudviklingskonsulent, [email protected]øbstadsturisme, oplevelses-udvikling

jESPER PøRkSEnudviklingskoordinator, [email protected] af Femern-bæltregionen og cykelturisme

jyTTE [email protected] Bogholderi, administration og korrektur

Page 24: Turisme plus magasin 2010

hVaD LaVER øSTDanSk TuRISME:Østdansk Turisme arbejder på at gøre Re-gion Sjælland til et af Nordeuropas fore-trukne udflugts- og rejsemål for kvalitets-prægede oplevelser. Østdansk Turisme har til formål at udvikle og markedsføre regionen som mål for ferie- og forret-ningsrejser konferencedestination samt styrke turismen og oplevelsesøkonomien i regionen. Der er særligt fokus på mar-kedsføring, udvikling af turismeerhverv og oplevelsestilbud og formidling af viden og kompetence.

Du SkaL kOnTakTE øSTDanSk TuRISME, hVIS: Din virksomhed vil være synlig over for turister i ind- og udland via Østdansk Tu-rismes kommunikations- og markedsfø-ringskanaler. Du gerne vil udvikle oplevel-ser og service til turister og søger viden. Du ønsker sparring på turismestrategi eller søger netværkskontakter.

hOLD øjE MED: www.visiteastdenmark.com hvor du kan følge med i aktiviteter og tilmelde dig arrangementer og nyhedsbrev.Turismen i Region Sjælland omsætter år-ligt for godt 7,4 mia. kr. og skaber mere end 13.000 helårsjob – og vækstpoten-tialet er stort. Mange nye investeringer i turisterhvervene og ændrede rejsevaner skaber nye muligheder for fremgang i turismen.

få ny VIDEn hOS øSTDanSk TuRISMEDu kan download disse og mange flere rapporter om turisme og oplevelsesøkonomi på www.visiteastdenmark.com/go/viden

    1

Konjunkturen i dansk turisme, august 2010 

10. august 2010 

DEN GODE CYKELOPLEVELSE

DEN GODE CYKELOPLEVELSEEn etnografi over cykelturismens præmisser, praksis og paradokser

www.visitdenmark.com

Danmark på bloggen

TuRISMEnS økOnOMISkE BETyDnInGØstdansk Turisme har i samarbejde med Visitdenmark udarbejdet en analyse, der sætter tal på turismen i Region Sjælland. kOnjunkTuREn I DanSk TuRISMEVurdering af dansk turisme ud fra faktorerne: DANSK ØKONOMI / INTERNATIONAL ØKONOMI / VALuTAKuRSER / VEJRET / TuRISMENYHEDER/ TuRISMEINDuSTRIEN

TuRISTPROfIL fOR REGIOn SjæLLanDAnalysen er udarbejdet af Østdansk Turisme i samarbejde med VisitDenmark. Den viser, hvem turisterne i Region Sjælland er. DEn GODE cykELOPLEVELSERapporten giver et spændende indblik i cykelturisternes selvforståelse, motiver og oplevelser til brug for udvikling af cykelturismen i Danmark. udarbejdet i et samarbejde mellem en bred vifte af danske turistaktører – herunder Østdansk Turisme. DanMaRk På BLOGGEnTager temperaturen på de eksisterende opfattelser af Danmark tilkendegivet vha. blogs, online forums og portaler. åRSSTaTISTIkHvert år opgør Østdansk Turisme besøgstal på attraktioner og seværdigheder samt antal af overnatninger.

TILMELD

DIG VORES

nyhEDSBREV