Top Banner
Tulburările de comportament alimentar: Anorexia nervoasă
21

Tulburările de Comportament Alimentar

Nov 16, 2015

Download

Documents

Olaru Catalina

about anorexy
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

PowerPoint

Tulburrile de comportament alimentar: Anorexia nervoas

Lumea e compus din dou grupe mari: cei care au mai mult mncare dect poft de mncare i cei care au mai mult poft dect mncare(Nicolas Chamfort)

StatisticConform American Journal of Psychiatry (2009), anual 4% din pacienii cu tulburri mentale decedeaz de anorexie i 3,9 % de bulimie.

20% din atleii de elit sunt expui riscului de a suferi de o tulburare de comportament, iar femeile gimnaste, dansatoarele de balet constituie persoanele care sunt cele mai afectate de anorexie i bulimie.

n linii generale 50% din persoanele care sufer de dereglri de alimentaie au precum factor declanator al perturbrii- depresia.

Statistic

4. Doar 1 % din persoanele bolnave i aici m refer i la obezitate obin tratamentul corespunztor

5. se consider c moartea n rndul femeilor, cauzat de anorexie, cu vrsta ntre 15- 24 ani este de 12 ori mai mare dect suma tuturor celorlalte cauze ale mortalitii.

DefiniieAnorexia nervoas- tulburare psihic din categoria tulburrilor de alimentare, caracterizat: reducere anormal a greutii corpului2. deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalent, persistent, de ngrare.

Anorexia- originea din greaca veche: an (- sau -lipsa de, " privativ" ), i rexis () = dor, poft, apetit.

Istoricprima dat n 1694 de ctre Richard Morton, medicul regelui James II, ceea ce numea el: atrofia nervoas

n 1861 psihiatrul britanic Forbes Benignus Winslow, n cartea sa Boli obscure ale creierului i ale sufletului a descris aa-numita boal a refuzului de a mnca

IstoricPsihanalitii au emis ipoteze diverse despre originile restriciei voluntare a alimentrii la bolnavele de anorexie, dorina incontient de a fi impregnate (a induce sarcina) prin nsmnare oral, urmate de sentimente de vinovie care determin abinerea de la alimentare.

Factorii de risc

Cauze biologice:Factori genetici: Studii pe familii i pe gemeni au sugerat c factorii genetici contribuie cu 50 % la dezvoltarea tulburrii de alimentare. Anorexia mprtete un risc genetic cu depresia clinic.

Factori neurobiologici: S-au gsit corelaii strnse ntre neurotransmitorul serotonina i diferite fenomene psihologice, ca starea de dispoziie, somnul, vomitarea, pofta de mncare i funcia sexual.

Factori nutriionali: Deficitul de zinc cauzeaz o scdere a apetitului, care poate degenera n anorexie nervoas, n tulburri de apetit i mai ales ntr-o inadecvat nutriie. Zincul se folosete ca tratament.

Cauze psihologiceCo-morbiditate psihiatric- Frecvent exist co-morbiditate: la persoanele cu anorexie nervoas coexist i alte dificulti psihologice i tulburri psihiatrice, cele mai frecvente fiind:depresia clinictulburarea obsesiv - compulsivuna sau mai multe tulburri de personalitate: ex. tulburarea de personalitate de limitabuzul de substane.

. tipuri nucleare de psihopatologie:Perfecionism

Auto-apreciere sczut

3.Intoleran la anumite stri emoionale (dificultatea de a reaciona n mod potrivit),4. dificulti interpersonale.

Factori sociali i culturaliPromovarea slbirii: ca form ideal feminin n rndul naiunilor vestice industrializate, mai ales prin mass media.

Profesia- Un studiu clasic al lui Garner i Garfinkel a demonstrat c persoanele avnd profesii unde se exercit o deosebit presiune social n direcia pstrrii unei greuti corporale sczute (ca de pild, manechinele/modelele, gimnastele i balerinele

3. Tradiii religioase - culturale de post i ascetism la femei n societi cretine:Exemple cunoscute din evul mediu sunt cele ale prinesei clugrie Margit (Margareta) aUngariei(1242 - 1271) i a clugriei Venerabila Lukardisdin Oberweimar (sec. XIII).

- n veacurile precedente, inclusiv n secolul al XIX-lea, n epoca victorian n Marea Britanie, dar i n SUA au devenit faimoase unele cazuri de fete postitoare, ca de exemplu Sarah Jacob.

4. Ali factori psiho-sociali: abuzuri sexuale

Pacientele diagnosticate cu tulburri alimentare au avut i o istorie mai ncrcat de experiene de abuz sexual n copilrie. Dei trecutul de abuz sexual nu este considerat un factor de risc specific pentru anorexie

Tabloul clinic al anorexieiSimptomele frecvente si aciunile corelate cu anorexia nervoas includ:frica intens de a ctiga n greutate

restricia consumului de alimente sau al unor anumite tipuri de alimente care conin orice fel de grsime

aprecierea propriului corp ca i supraponderal, n ciuda faptului c pacientul are o greutate sub limita standard

4. un program de exerciii istovitor

5. ascunderea alimentelor i eviarea abordrii subiectelor legate de tulburrile de alimentaie sau pierdere n greutate

6. unele persoane anorexice i provoac voma sau utilizeaz laxative sau diuretice pentru a pierde n greutate.

7. Distrugerea smalului dentar este cel mai frecvent simptom care se dezvolt ca urmare a episoadelor repetate de vom.

Semnele obisnuite ale malnutritiei cuprind:

- greutate mic a corpului- constipaia i golirea ncetinit a stomacului- pr fragil, piele uscat i unghii friabile- sni micorai- oprirea menstruaiei sau perioade lungi de amenoree- senzaia de frig, cu o temperatur a corpului mai scazut dect n mod normal

- presiune sanguin sczut

- bradicardie, mai puin decat 60 de bti pe minut

- diminuarea sensibilitii nociceptive (percepiei durerii)

- colorarea violacee a pielii de la nivelul extremitilor (braelor si picioarelor) datorit circulaiei ineficiente

- edeme la nivelul minilor si picioarelor

- piele de culoare galben-portocalie, n special la nivelul palmelor si minilor.

Profilaxia anorexieiNu exist nici o metod pentru a preveni anorexia. Tratamentul precoce poate reprezenta cea mai bun modalitate de a preveni progresia bolii. Cunoscnd simptomele de debut i apelarea imediat la un tratament de specialitate poate ajuta n prevenirea complicaiilor anorexiei nervoase. Apelarea la un diagnostic i tratament precoce poate juca un rol important n prevenirea progresiei bolii spre o form mai grav.

Mulumesc pentru atenie