Top Banner
TROS- OG LIVSSYNSBETJENING I SYKEHUS For mer informasjon, påmelding og detaljert beskrivelse, se kursets nettside: www.tf.uio.no/studier/evu/kurs/betjening/ Universitetet i Oslo Det teologiske fakultet Avdeling for kompetansehevende studier Pb. 1023 Blindern 0315 Oslo Kontakt [email protected] 22 85 03 00 www.tf.uio.no/studier/evu Videreutdanningskurs høsten 2011 illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
2

TROS- OG LIVSSYNSBETJENING I SYKEHUS · og etter en vurdering av kandidatene i forhold til personlig egnethet vil del-takerne bli en del av et pilotprosjekt på Oslo Universitetssykehus

Sep 20, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: TROS- OG LIVSSYNSBETJENING I SYKEHUS · og etter en vurdering av kandidatene i forhold til personlig egnethet vil del-takerne bli en del av et pilotprosjekt på Oslo Universitetssykehus

TROS- OG LIVSSYNSBETJENING I SYKEHUS

For mer informasjon, påmelding og detaljert beskrivelse, se kursets nettside:

www.tf.uio.no/studier/evu/kurs/betjening/

Universitetet i OsloDet teologiske fakultetAvdeling for kompetansehevende studierPb. 1023 Blindern0315 OsloK

ontakt [email protected]

22 85 03 00

www.tf.uio.no/studier/evu

Videreutdanningskurs høsten 2011

illustrasjonsfoto: ww

w.colourbox.com

Page 2: TROS- OG LIVSSYNSBETJENING I SYKEHUS · og etter en vurdering av kandidatene i forhold til personlig egnethet vil del-takerne bli en del av et pilotprosjekt på Oslo Universitetssykehus

Hva lærer du?Kurset ønsker å finne fram til og dyktiggjøre personer fra de ulike tros-og livssynssamfunnene utenfor Den norske kirke (Dnk) som har engas-jement og personlige kvaliteter som gjør dem egnet til å være samtale-partnere for sykehuspasienter.

Å utføre ritualer kan være en ønsket kvalifikasjon, men samtaleaspektet er det mest avgjørende. Etter kurset og etter en vurdering av kandidatene i forhold til personlig egnethet vil del-takerne bli en del av et pilotprosjekt på Oslo Universitetssykehus (OUS); som medlemmer i et nyetablert res-sursteam vil de bidra til å utføre tros- og livssynsbetjenning og/eller dialog med pasienter og pårørende.

Bidragsytere på kurset kommer til å bli hentet fra forskjellige tros- og livs-synstradisjoner.

Kurset høsten 2011 er et pilotprosjekt og skreddersydd for arbeidet med å

MålgruppeAlle medlemssamfunnene i STL er invitert til å foreslå aktuelle deltakere. Deltakerne kan være religiøse ledere.

I tillegg er personer med helsefaglig eller annen utdanning/erfaring som gjør at de egner seg spesielt godt til dette arbeidet, svært aktuelle. Antall deltakere blir ca. 20.

OrganiseringKursundervisningen gis i tre bolker, hver på to dager. Undervisnings- personell vil være ressurspersoner fra forskjellige fagmiljøer.

I tillegg blir det to kveldssamlinger, og en dag der vi er på sykehuset og får innføring i rutiner. Deltakelse på alle delene av kurset er nødvendig.

Tid og sted• 23. - 24. september• 15. - 16. oktober (med overnatting)• 12. - 13. november

Det blir kveldssamlinger 5. oktober og 7. desember. Omvisnings- og undervisningsdag på sykehuset annonseres senere.

DeltageravgiftSemesteravgift på kr. 410,- . Ut over dette er det ingen avgifter da kurset er del av et pilotprosjekt.

Hvordan søke på kurset?Det er et begrenset antall plasser tilgjengelig.

Søk plass via kursets nettside, eller send e-post til [email protected]

Søknadsfrist: 1. juni eller til alle plasser er fylt opp.

Arrangør: Det telogiske fakultet, UiO, på opp-drag fra Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn og Oslo Universitetssykehus.

bistå pasienter ved OUS som samtale- partnere, støttepersoner og gjennom-føring av religiøse handlinger/riter. Følgende elementer blir en del av kurset:

• Kommunikasjonstrening med prak-sis og refleksjon

• Menneskerettigheter, pasient-rettigheter, holdninger og respekt

• Tro og livssyn som ressurs i møte med mennesker i krise, sykdom og død

• Etikk og etiske dilemmaer i møte med situasjoner på sykehus

• Lovverk, taushetsplikt og etikk

• Forventninger, forståelse av egen rolle grensesetting, samtaleforståelse og kartlegging av egne ressurser

• Kriser og krisehåndtering: Hva innebærer det å være en støtte for pasienter og pårørende?

• Sykehuset: Rutiner og den prak-tiske hverdagen, kommunikasjon med sykehuspersonalet

Kursledere

Forsker Anne Hege Grung vil være faglig kursleder. Hun er en meget erfaren forsker og tilretteleg-ger for interreligiøs dialog i Norge. Hun har tidligere arbeidet i dialogsenteret Em-maus.

Lise Tørnby er koordinator og daglig leder av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL). STL rommer tros- og livssynsbred-den i Norge. De ar-beider politisk for å sikre likebehandling av tros- og livssyns-samfunn, og dialo-gisk for å skape økt forståelse og respekt.

Hege Linnestader leder Seksjon for likeverdig helsetjeneste på Oslo Universitetssykehus. Seksjonen arbeider for at OUS skal tilby like god kvalitet på helse-tjenestene til alle brukere, bidra til like god tilgang til helse- tjenestene for alle brukere og bidra til resultatlikhet for alle brukere.