Top Banner

of 18

Tradiţii Şi Obiceiuri În Judeţul Tulcea

Mar 06, 2016

Download

Documents

jh
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • TRADIII I OBICEIURI N JUDEUL TULCEAProfesor coordonator: erban Laura AureliaEleva: Neagoe FlorentinaClasa: a XII-a DColegiul Economic Delta-Dunrii Tulcea

  • Tradiii i obiceiuri din judeul Tulcea

    n Dobrogea, ntalnim obiceiuri care s-au pstrat din vremuri de demult i nc mai sunt practicate. Acestea sunt:

  • LzrelulPracticat n Smbta de Florii - practicat i n prezent n localitatea cu populaie preponderent greceasc, Izvoarele. Obiceiul povestete c Lazr, moare ntr-un accident n timp ce se afl la pdure pentru a aduce hran pentru animale. Mama i fecioarele din sat l plng, iar din mormntul lui Lazr se dezvolt un copac cu ramuri bogate.

  • OlriaPracticat n Smbta de Florii - Obiceiul const n aprinderea pe dealuri a unor focuri din resturi vegetale sau din furajele consumate de animale n timpul iernii, simboliznd purificarea vechii vegetaii, pentru a face loc unei vegetaii noi i prospere. Rostogolirea pe dealuri a roilor de cru nfurate n paie, simboliznd cursul soarelui pe cer, simboliza i purificarea a tot ce a fost ru pentru comuniune.

  • CaloianulPracticat dup Pate - Obiceiul const n fabricarea unei ppui de lut, ce era ngropat n cmp, ca apoi dupo perioad de timp s fie deshumat,rupt n buci i mprtiat pecmp, simboliznd fertilitatea,belugul culturilor i regenerarea vegetaiei.

  • PaparudaPracticat n a treia zi de Pati n localitile Niculiel, Luncavia, Vcreni, Jijila. Obiceiul const n stropirea cu ap a unui alai de tinere sau de femei btrne, mpodobite cu flori sau cu ramuri verzi, ce intr din curte n curte. Tinerele sau btrnele, danseaz i cnt pentru ploaie, apoi sunt udate de gazd sau se ud ntre ele.

  • ColindatulMersul cu Mo Ajunul, practicat n seara Ajunului de Crciun este un obicei pe care l ntlnim i azi, practicat n general de copii care reiau colindele cntate altdat de cetele de feciori i brbai.

  • "Ursul", "Brezaia","Capra Practicate n seara Ajunului de Crciun - obiceiuri al colindatului cu mti, ce se mai practic n localitile Niculitel, Valea Teilor, Greci, Enisala.

  • MosoiulSe practic i azi, numai la Luncavita, obicei al colindatului cu mti ce a devenit o emblem nu numai a Luncavitei, dar i a Dobrogei.

  • Oleleu

    Practicat n seara Ajunului de Crciun de grupuri de flci ce bat cu tlngile n pmnt fiind aezai n cerc sau semicerc n faa casei sau porii simboliznd protejarea gospodriei de spiritele rele. Obiceiul se mai practic n zona Macinului.

  • SemnatulPracticat n ziua de Anul Nou a Obicei practicat de copii ce intr din cas n cas i arunc cu boabe de gru, spunnd vorbe de bun augur pentru rodul pmntului n anul nou ce va veni.

  • BoboteazaPracticat n ziua de 6 ianuarie- Obiceiul const n recuperarea de ctre flci a crucii aruncate n ap, dovedind astfel trecerea lor n rndul brbailor.

  • PluguorulEste un obicei general, practicat de romni cu prilejul Anului Nou. Obicei agrar, cu adnci rdcini n spiritualitatea romneasc, plugusorul este o colind; o colind agrar declamat, cu elemente teatrale, avnd ca subiect munca depus pentru obinerea pinii. Plugul, ornat cu hrtie colorat, panglici, ervete, flori, pe care se punea, eventual, i un brad, era o prezent nelipsit n cadrul acestei colinde. Acum este, mai mult, o prezent simbolic, n cadrul uraturilor care li se adreseaz oficialitilor. Se recit din cas-n cas n Ajunul Anului nou, seara, sau pn n dimineaa Anului Nou. Era practicat de copii sau adolesceni, ca i acum. Dar se spune c, mai demult, l practicau numai brbaii n puterea vrstei. Izolat (n judeele Botoani i Galai) este consemnat i prezena femeilor n ceat. n general, se practic n cete mici, de 2-3 ini. Mai demult, se ura i n cete mai mari, care i alegeau un vtaf. Recitarea textului este nsoit de sunetul clopoeilor, al buhaiului i de pocnetul bicelor. n scenariile mai complexe ale obiceiului apar i instrumente muzicale (fluier, cimpoi, tob, cobz, vioar), dar i pocnitori i pucoace, care amplific atmosfera zgomotoas n care se desfoar obiceiul.

  • SorcovaAparinnd obiceiurilor de Anul Nou, umblatul cu sorcova e mai cu seam bucuria copiilor. Acetia poart o crengu nmugurit de copac sau o sorcov confecionat dintr-un b n jurul cruia s-au mpletit flori de hrtie colorat. Numele de sorcov vine de la cuvntul bulgar surov (verde fraged), aluzie la ramur abia mbobocita, rupt odinioar dintr-un arbore. nclinat de mai multe ori n direcia unei anumite persoane, sorcov joac ntructva rolul unei baghete magice, nzestrate cu capacitatea de a transmite vigoare i tineree celui vizat. Textul urrii, care amintete de o vraj, nu face dect s ntreasc efectul micrii sorcovei. n vechime se colinda cu o mldi nmugurit de mr. Ea se punea n ap n noaptea Sfntului Andrei i pn n ziua de Sfntul Vasile, era nflorit. Aa ne explicm i de ce n colindele romneti se cnt, n plin iarn, despre florile dalbe, flori de mr, sau despre mru, mrgritar.

  • DragobeteleOpoziia Dochiei (anul vechi) este nor sa, tot un personaj feminin care apare, n unele legende, este soia lui Dragobete, (Dragomir, Iovan). Dragobete, numit i Cap de Primvar, era srbtorit, n funcie de zona etnografic, n una din zilele de la sfritul lunii februarie i nceputul lunii martie. Dup legend, el este fiul Babei Dochia i reprezint, n opoziie cu aceasta, principiul pozitiv. Dragobetele, purttorul dragostei i al bunei dispoziii pstreaz unele atribuii ale zeului dragostei, Cupidon.

  • Mrior

    n Dobrogea mriorul se purta pn la venirea berzelor, apoi era aruncat spre naltul cerului ca norocul s fie mare si naripat. Mriorul era un dar ce-si trimiteau romnii, unul altuia, n ziua de 1 Martie. Se constituia dintr-un bnu de aur spnzurat de un gaietan de mtase mpletit cu fire albe si roii, pe care persoana ce-l primea n dar l purta la gt pna cnd ntlnea cea dinti roz nflorita, pe crengile careia depunea apoi darul primit. Bnuul nsemna mbelugarea, firele albe si roii ale gietanului simbolizau faa alb ca i crinul i rumen ca roza, iar ofranda facut reginei florilor era o salutare poetic adresat primverii.

  • Moii de var Urmnd datinile transmise din moi-strmoi, ortodocii mpart tot felul de bucate specifice srbtorii: coliv, colaci uni cu miere, psat (mlai mcinat mai mare, fiert cu lapte, miere i puin untur, pus pe foi de nuc sau tei), fructe i vin. n multe localiti din Brgan i Dobrogea se continu o tradiie motenit de la daci. De moi se mpart vase de lut - cni umplute cu dulciuri i opaie. De cozile cnilor se leag ciorchini de ciree i flori de tei. Dacii spuneau c aceste ofrande sunt puni de legtur ntre viaa pmntean i cea venic. n Muntenia, o dat cu vasele de lut umplute cu ciree sau cpuni, se dau de poman covrigi i colrezi. De cozile cnilor se leag bucheele de trandafiri albi i flori de tei - mai ales n memoria tinerilor rposai din familie. n Transilvania se mpart pachete cu dulciuri pregtite n cas: colaci, biscuii, turt dulce. n Moldova, pe lng vestiii cozonaci, cu specific local, se duc la biseric fructe i colaci uni cu miere, nuc mcinat i scorioar.

  • Adormirea Maicii Domnului Adormirea Maicii Domnului (15 august): important srbtoare ortodox, precedat de un post de dou sptmni. Dup ce i-a svrit sortul apostolic care i-a fost ncredinat i anume s duc credina n Muntele Athonului (Athos), Maica Domnului dorea s se mute la Fiul Sau. Aceast cerere i-a fost ndeplinit, fiind astfel svrit i dorina cretinilor ca trupul Maicii Domnului s nu fie supus putreziciunii i s fie luat la cer, ca i Iisus Hristos. n aceast zi este celebrat i Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este patroana marinarilor. Se fac serbri la malul mrii (Constana), dar i n oraele dunrene. La ar, n vii se angajeaz pndarii i se spune c se leaga ciocul psrilor pentru a nu mai putea strica boabele de struguri.