Top Banner
NR 1 - 2009 TORSBY NU 1 Nr 1 2009 Information från Torsby kommun
32

Torsby Nu 1/2009

Mar 10, 2016

Download

Documents

Torsby kommun

Fyra gånger per år ger Torsby kommun ut en informationstidning som heter "Torsby Nu". Den sänds till alla hushåll och företag i kommunen och innehåller information om vad som är på gång inom olika kommunala verksamheter.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU 1

Nr 1 2009

Information från Torsby kommun

Page 2: Torsby Nu 1/2009

2 TORSBY NU NR 1 - 2009

Nobelfest i Lekvattnets skoLa .....3samverkaNskoNtoret i syssLebäck ..........................................4medborgaruNdersökNiNgeN .........6Nya valdistrikt ....................................8Ny rektorsorgaNisatioN ................9vård- och omsorgscollege ........10Psykiatrisamarbete i norra värmLand .............................. 11skidtuNNelN ........................................12flygPlatseN ........................................13sluta röka Nu ....................................14PolitikeN i halvtid ............................15eu-stöd att söka ..............................19eNergideklarera Nu .......................21glödlamPaN fasas ut .....................22NyaNställd På tuab ........................22hur eNergisParar kommuNeN? ...23städa gåNgbaNaN ............................24kliPP diN häck ....................................25Nystart för trafiksäkerhets- Projekt.................................................26hallbokNiNg .......................................27föreNiNgar Lämna info ...................27gode mäN efterLyses ......................28Ny överförmyNdar- sekreterare ......................................28sök jobb via offentLiga Jobb ......29bister ekoNomi ..................................30NyaNställda på miLJö- och bygg 30stödfamiljer och koNtakt- PersoNer sökes ................................31gylleNe cirkelN – närodLat i tiden.................................32

torsby kommuns informationstidning torsby nUbesöksadress: nya torget 8, torsbyPostadress: torsby kommun, 1 kommunkansliet,685 80 torsbytelefon: 0560-160 00 (växel)telefax: 0560-160 25e-post: [email protected]: www.torsby.seansvarig utgivare och redaktör: annette Lauritzen karlsson, 0560-160 04 [email protected] och illustrationer: birgitta brorson, 070-236 20 54, [email protected] www.birgittabrorson.sefoto omslag: annette Lauritzen karlssonmotiv: en härlig dag i skidbacken. fr. v. kristina svens-son, kicki velander, fredric norlin och anna Larssonutgivning: fyra nummer 2009 upplaga: 7800 ex. tryckeri: tryckeri knappen, karlstad miljömärkt trycksak, licensnummer 341 144

HÅKAN LAACK (s)

kommunstyrelsens ordförande 0560-160 17

[email protected]

Jag tror starkt på kraften och utvecklingspotentialen hos den enskilde medborgaren2008 var ett år då finanskrisen svepte in över världen. Torsby kommun visar mitt i denna kris ännu ett positivt resultat, vilket är mycket gläd-jande, plus 14 mkr.

ett orosmoln är de varsel som lagts inom industrin och som också drab-bat företag i vår kommun. detta i sin tur kommer att inverka negativt på kommande års skatteintäkter.

samtidigt som kommunens ekonomi utvecklar sig positivt så händer det mycket runt om i kommunen. det byggs nytt och satsas både i de södra och norra delarna. att det går åt rätt håll kan avläsas i de turismekono-miska mätningarna som görs årligen. antalet gästnätter i kommunen ökar tack vare de satsningar som gjorts inom turismsektorn. och när turisterna blir fler så vet vi att försäljningen i handeln ökar.

kommunen har under året jobbat hårt för att ta höjd i olika infrastruktur-projekt såsom ny väg till Branästoppen, Torsbyflyget, omlastningscen-tralen, 62:an, e16, e45:an och fryksdalsbanan. för att nå goda resultat innebär det ett enträget lobbyarbete under många år.

Även om kommunens ekonomi utvecklas positivt så finns det även problem och utmaningar för kommunen. torsby kommun minskar allt-jämt i befolkning. minskningen 2008 stannade vid 171 personer, trenden är tydlig med utflyttning och minskat barnafödande. För att kunna vända på de trenderna måste vi fortsätta vårt arbete med att göra torsby kom-mun till en attraktiv plats att leva och verka på.

sedan hösten pågår ett treårigt utvecklingsprojekt som vi valt att kalla ”den företagsamma utvecklingen”. syftet är att skapa en mer professio-nell, mer kompetent och öppnare kommunal organisation. vi ser först över våra egna rutiner och arbetssätt för att kunna förbättra vår kommunala service, öka vår kompetens som partner och stärka och tydliggöra vår roll som myndighetsutövare. på kontoren, ute på förskolor och inom äldrebo-enden, hos tekniska förvaltningen och på biblioteken, ja överallt ska det diskuteras förbättringar som en stående punkt på alla personalmöten.

Jag tror starkt på kraften och utvecklingspotentialen hos den enskilde medborgaren. att utveckla denna kraft förutsätter en positiv självbild för att våga utmana sig själv. att vi alla känner stolthet över oss själva och vår bygd.

innehåll

Page 3: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU �

gUniLLa åberg

lärare070-546 54 73

[email protected]

i Lekvattnets skola

den 10 december 2008 arrangerades den fjärde och sista nobelfesten i lekvattnets skola. traditionen startade 2003 och har fortsatt varje år då nobeldagen har infallit på en skoldag. det har varit en tradition som alla eleverna sett fram emot mycket.

Till årets fest har eleverna gjort många förberedelser. De har stått för ”Blå hallens” utsmyckning och målat stora konstverk som de satt upp på väggarna. De har dukat för fest på vita linnedukar med dubbla bestick, champagneglas och levande ljus. Eleverna har skrivit inbjudningskort och kort till bordsplaceringen och till-verkat de vackra choklad-N som fanns på desserten.

Kungen och drottningen var självklart inbjudna, likaså gamla elever som nu går i år 7 och 8. Alla var elegant klädda med lång klänning eller kjol eller skjor-ta och slips. Till kungens ära sjöngs kungssången och kungens och Alfred Nobels skål utbringades. Under middagen underhöll elever som går på kulturskolan tillsammans med musiklärarna Anna-Karin Lis och Anton Lundström.

Menyn stod vår kock Mikael Gustafsson för och sko-lans personal serverade trerättersmenyn. På nobelmid-dagen får alla elever sitta ner och bli serverade. När vi har julbord och påskbord är det annars alltid 5-6:ans elever som står för både matlagning och servering.

under slutet av middagen delades fyra nobelpris ut av självaste kungen:– Flitig myra– Bästa kompis– Vårdat språk – Ansvar

Från barn- och utbildningsnämnden delades även ett extra nobelpris ut till alla elever på skolan, för bra värdskap!

foto: nils-göran Johansson och gunilla åberg

Page 4: Torsby Nu 1/2009

� TORSBY NU NR 1 - 2009

bilden från samverkanskontoret föreställer stående från vänster: anna Johannesson Lodin af börje halvardsson torsby kommun rolf henriksson torsby kommun eva evensson torsby kommun Leif berglund försäkringskassan Ulrika andersson torsby kommun gunnar Lundkvist torsby kommun sittande från vänster anna-Lena carlsson tUab mari-ann öhver torsby kommun Jennie öhver torsby kommun infälld i bild: mats ågren torsby kommun

foto: karin Jonsson

Välkommen till oss på

samVerkanskontoret i sysslebäck!

fredagen den 16 januari invigdes torsbys första samverkanskontor, i sysslebäck. att arbeta utifrån ett samverkanskontor är i sig inget nytt för vare sig arbetsförmedlingen eller försäkringskassan, i vissa samverkanskontor ute i landet ingår även skattekontoret. men för oss i torsby är det nytt. lite ovanligt är det också att även kommunen ingår. vi ser det som en tillgång för kommuninvånarna att kunna samla flera instanser på detta sätt.

Page 5: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU 5

kommunens delKommunkansliet i Torsby och Sysslebäck bemannar kommunens växel, i Sysslebäck genom Eva Evensson och avdelningen har också en halvtids administratör som heter Jennie Över. Jennie är för övrigt även över-förmyndarsekreterare men det kansliet har hon pri-märt på kommunkontoret i Torsby, men hon kan även efter överenskommelse träffas i Sysslebäck. Stationerad i Sysslebäck är också Börje Halvardsson som är arbets-ledare inom tekniska avdelningen.

På den kommunala delen i övrigt på samverkans-kontoret finns många olika verksamheter. Den perso-nalen har sin arbetsplats både i Torsby och i Syssle-bäck och träffas efter överenskommelse. De arbetar på arbetsmarknadsavdelningen, kommunkansliet (mark-nadsföring), miljö- och byggkontoret, socialkontoret, tekniska avdelningen och näringslivsbolaget Torsby Utveckling AB.

Du kan nå alla genom kommunens växel 0560-160 00, eller via direktnummer som finns på vår webbplats, torsby.se under ”kontakta oss” eller på gröna sidorna i telefonkatalogen. Välkommen!

arbetsförmedlingen och försäkringskassans delArbetsförmedlingen Torsby-Sysslebäck har två hand-läggare på samverkanskontoret i Sysslebäck. Men all personal inom området jobbar på båda arbetsförmed-lingarna. Handläggarna ansvarar för olika branscher där de skaffat sig en fördjupad kompetens. Det betyder att alla förmedlare tjänstgör mer eller mindre på Syss-lebäckskontoret.

Några av handläggarna jobbar med arbetslivsinrik-tad rehabilitering och utredning av arbetsförmåga, lö-nebidrag och samverkan med andra myndigheter t.ex. kommunen och Försäkringskassan. Detta underlättas i Sysslebäck där tre samverkande parter finns i samma lokaler.

Andra handläggare jobbar med matcning av arbets-sökande mot lediga platser, jobbcoachning och arbets-givarkontakter.

Arbetsförmedlingen utför också vissa informations- och servicetjänster åt Försäkringskassan och upplåter delar av sina lokaler för informationsmaterial, själv-betjäningsterminal samt rum för Försäkringskassans bokade kundbesök.

På samverkanskontoret hjälper Arbetsförmedling-ens personal Försäkringskassans kunder med enk-lare informations- och servicetjänster, såsom ger ut broschyrer och blanketter. Vid fördjupade och kom-plicerade frågor ska dessa i stället hänvisas till För-säkringskassans Kundcenter. Arbetsförmedlingens personal får inte utföra någon myndighetsutövning i Försäkringskassans namn. All sådan verksamhet kom-mer att handhas av Försäkringskassans egen personal. Välkommen!

torsby kommun öppet kommunkanslietmånd-torsd 8-12, 13-16fred 8-12, 13-15

följande träffas enl. ö.k.tfn 0560-160 00 (vx)arbetsmarknadsavd.marknadsföringmiljö- och byggkontoretsocialkontorettekniska avdelningentorsby Utveckling aböverförmyndarsekr.

besökstid tisd och torsd 10-16självbetjäning månd-torsd 8-16, fre 8-15lunchstängt 12-13telefontid månd-fred 8-16.30tfn 0564-477 70 (vx)

I före detta lokalkontorets lokaler i Sysslebäck inryms nu alltså Arbetsförmed-lingen, Försäkringskassan och olika verksamheter från Torsby kommun.

Page 6: Torsby Nu 1/2009

6 TORSBY NU NR 1 - 2009

Syftet var att kartlägga invånarnas syn på tre huvudområden. Dessa är uppdelade i olika frågeområden som i sin tur inrymmer specifika frågor.

Enkäten skickades per post till slumpvis utvalda personer, kvin-nor och män 18 år och äldre. Antalet besvarade enkäter blev 567 stycken, vilket motsvarar 57 % av urvalet. Sammanställningen av undersök-ningen presenteras utifrån tre vari-abler: kön, ålder och bostadsort.

sammanfattningBetyget på huvudområdena blev så här (inom parentes är övriga kom-muners genomsnittliga betyg):• ”Torsby kommun som plats att bo och leva på”, betyg 62 (64). • ”Torsby kommuns verksam- heter”, betyg 54 (54). • ”Invånarnas inflytande i Torsby kommun”, betyg 40 (40). Jämfört med de 97 andra kommu-nerna har Torsby kommun lika högt/lågt betyg som de andra på två av faktorerna men vi har fått ett något lägre betyg vad gäller kommunen som en plats att bo och leva på.

Torsbyborna ger ett högre betyg än övriga kommuner på tre faktorer: Tryggheten (+6,) miljön (+2), och fri-tiden (+1). Torsbyborna ger ett lägre betyg än övriga kommuner på sex faktorer: Störst (negativ) skillnad är det i faktorerna arbetsmöjligheter (-15), utbildningsmöjligheter (-13), kommunikationer (-13) och kom-mersiellt utbud (-9).

Män är något mer nöjda med tryggheten i kommunen än vad kvinnorna är, och ger en lite högre rekommendation av kommunen som en plats att bo och leva i. Kvin-norna däremot är något mer nöjda med det kommersiella utbudet och fritiden.

Generellt sett är de allra äldsta kommuninvånaren, 75 år och äldre, mer nöjda än dem som är yngre med de olika faktorerna som ryms i kommunen som en plats att bo och leva i. Noteras kan dock att det är de yngsta (18-24 år) som gett högst betyg av åldersgrupperna, på fak-torn ”trygghet”.

Personer som bor i Torsby tätort är mer nöjda än dem som bor på an-nan plats i kommunen.

Invånarna tyckte till i medborgarundersökningstatistiska centralbyrån (scb) gjorde i höstas en attitydundersökning bland kommunens invånare. undersökningen gjordes på uppdrag av torsby kommun. scb har också gjort likadana undersökning-ar i 97 andra kommuner i sverige och man kan därför jämföra resultaten mellan oss och de andra.

När de tre områdena jämförs med varandra ser vi ett mönster som visar sig generellt i både Torsby och genomsnittet för övriga kommuner. Invånarna i Torsby kommun och i övriga kommuner ger bäst betyg till kommunen som en plats att bo och leva på, på andra plats kom-mer betyget till den kommunala servicen och på tredje plats kommer invånarnas upplevelse av att kunna ha inflytande i kommunen.

de olika frågeområdenaTittar man på resultaten på de olika frågeområdena som ingår i huvud-områdena ser man följande (inom parentes är övriga kommuners ge-nomsnittliga betyg):

torsby kommun som plats att bo och leva på

nri, helhetsbedömning 62 (64)rekommendation: 64 (67)arbetsmöjligheter: 33 (48)Utbildningsmöjligheter: 44 (57)miljö: 71 (69)bostäder: 51 (51)trygghet: 59 (53)kommunikationer: 36 (49)kommersiellt utbud: 48 (57)fritid: 69 (68)

Page 7: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU 7

mot kan noteras att de som bott 6-10 år är de som är mest nöjda med förskola, grundskola och gymnasieskola.

Invånarna i Torsby kommun är mest lika vad invånarna i de övriga 97 kommunerna tycker, när det gäller denna tredje huvudgrupp inflytande.

Helhetsbedömningen och två faktorer har man samma värde på. Torsbys invånare ger ett högre betyg än övriga kommuner på en faktor: Information, öppenhet (+4) men ger ett lägre betyg än övriga kommuner på en faktor: påverkan (-3).

Kvinnorna är något mer nöjda än männen när det gäller möjlighe-terna till information och påverkan. Äldre invånare (65 år och äldre) är genomgående mer nöjda än de som är yngre, på i princip alla punkter.

Personer som bor i Torsby tätort är mer nöjda än dem som bor på an-nan plats i kommunen.

Personer som bott kort tid i kom-munen (0-2 år eller 3-5 år) är något mer nöjda än de som bott längre tid, med möjligheterna till information och påverkan.

högre och lägre betygHär nedanför visas de sju områdena med högst och de sju med lägst genomsnittsbetyg (siffrorna inom pa-rentes är övriga kommuners genom-snittliga betyg).

Personer som bott kort tid i kom-munen (0-2 år eller 3-5 år) är något mer nöjda med de olika faktorerna än de som bott längre tid.

Torsbyborna ger högre betyg än övriga kommuner på sju faktorer: räddningstjänsten (+10), gymna-sieskolan (+6), fritid-idrott (+6), renhållning (+6), vatten och avlopp (+5), bemötande, tillgänglighet (+4) och förskola (+1).

Torsbyborna ger ett lägre betyg än övriga kommuner på sex faktorer: Äldreomsorg (-10), gång- och cykel-vägar (-9), gator och vägar (-6), stöd till utsatta personer (-5), grundskola (-2) och fritid-kultur (-2).

Kvinnorna är i samtliga fall utom två något mer nöjda än männen med kommunens olika verksam-heter. Männen är något mer nöjda än kvinnorna endast när det gäller gång- och cykelvägar och miljöar-betet.

Äldre invånare (65 år och äldre) är genomgående mer nöjda än de yngre, på de olika faktorerna. No-teras kan dock att de yngsta (18-24 år) är mest nöjda av åldergrupperna med gång- och cykelvägar.

Personer som bor i Torsby tätort är mer nöjda med kommunens verksamheter än de som bor på an-nan plats i kommunen.

Personer som bott i kommunen kort tid (0-2 år) är mer nöjda än de som bott längre tid med många av kommunens verksamheter. Däre-

vad händer nu?Hur jobbar kommunen vidare med resultaten från medborgarunder-sökningen?

Målet med undersökningen är att bevara det som är bra och förbättra det som upplevs mindre bra. Resul-taten sammanställs och kommer att presenteras vid ett kommande möte med kommunfullmäktige. Dit är allmänheten välkommen att komma och lyssna. Titta i TorsbyBladet efter annonsen där punkten finns med på dagordningen. Kommunstyrelsen kommer att behandla frågan också och redovisning sker i alla politiska nämnder.

vill du läsa mer?Vill du läsa mer resultat från med-borgarundersökningen? Det finns en särskild webbplats på Internet som Statistiska Centralbyrån lagt upp. Den heter www.medborgar- undersokning.scb.se och där finns alla resultaten från undersökningen, både för Torsby kommun och för alla de andra deltagande kommu-nerna också.

Invånarnas inflytande i torsby kommun

helhetsbedömning: 40 (40)tillgänglighet: 48 (48)information, öppenhet: 57 (53)påverkan: 35 (38)förtroende: 44 (44)

torsby kommuns verksamheter

helhetsbedömning: 54 (54)bemötande, tillgänglighet: 65 (61)förskola: 65 (64)grundskola: 57 (59)gymnasieskola: 67 (61)äldreomsorg: 41 (51)stöd till utsatta personer: 43 (48)gator och vägar: 45 (51)gång- och cykelvägar: 45 (54)fritid - idrott: 70 (64)fritid - kultur: 56 (58)vatten och avlopp: 82 (77)renhållning: 70 (64)räddningstjänsten: 87 (77)

högre genomsnittsbetyg lägre genomsnittsbetyg

räddningstjänst 87 (77) arbetsmöjligheter 33 (48)vatten och avlopp 82 (77) påverkan 35 (38)miljö 71 (69) kommunikationer 36 (49)renhållning 70 (64) äldreomsorg 41 (51)fritid-idrott 70 (64) stöd till utsatta personer 43 (48)fritid 69 (68) Utbildningsmöjligheter 44 (57)gymnasieskola 67 (61) förtroende 44 (44)

annette LaUritzen karLsson

utrednings/informationssekr.0560-160 04

[email protected]

Page 8: Torsby Nu 1/2009

� TORSBY NU NR 1 - 2009

Valdistrikten måste ha en viss storlek för att valhemligheten skall kunna hållas, står det i valla-gen.1000-2000 röstberättigade per-soner bör det vara. Eftersom Torsby kommuns befolkning minskar har Länsstyrelsen bett kommunen se över storleken på valdistrikten.

I mars förra året fanns det lite drygt 10 000 röstberättigade i kom-munen. I Lekvattnet fanns 210, Norra Finnskoga 300, Södra Finn-skoga 311 och Fensbol 400.

Norra och Södra Finnskoga har slagits samman med Sysslebäck, men röstningsställen kommer att ha öppet i Höljes och Bograngen.

Lekvattnets valdistrikt har delats, boende i norra delen får åka till Östmark och de i södra delen till

Torsby Södra, Prostgårdslagårn. Valdistriktet Asped Nyskoga har ändrat namn till Vitsand där det blir en vallokal. Norra delen av gamla Fensbols valdistrikt flyttas till Vitsand och södra delen till Torsby Norra, Stjerneskolan. Svenneby, Oleby, Likenäs och Stöllet är oförändrade.

de nio valdistriktenSysslebäckLikenäsStölletVitsandÖstmarkTorsby Norra, StjerneskolanTorsby Södra, ProstgårdslagårnOlebySvenneby

tretton valdistrikt blir nio från och med i sommar när eu-valet går av stapeln så är torsby kommun indelat i nio valdistrikt istället för tretton. Några av de tidigare valdistrikten har slagits ihop och något har bytt namn.

anna-stina ekLUnd

förvaltningssekreterare0560-160 15

[email protected]

val till eu-parlamentetDen 7 juni 2009 är det dags att välja ledamöter till EU-parlamentet.

Förtidsröstningen börjar 20 maj och kommer att kunna göras på biblioteken i Torsby och Sysslebäck. Det går också bra att förtidsrösta genom lantbrevbärarna.

Mer information om valet finns på www.val.se och frampå även på kommunens webbplats, www.torsby.se/val.

valnämndens ordförande rune mattsson (s) och vice ordförande tommy persson (m) hälsar välkommen till valurnorna.

foto: annette Lauritzen karlsson

Page 9: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU 9

Syftet är att ge rektorerna bättre förutsättningar att kunna vara tydliga pedagogiska ledare, vilket i sin tur ska ge bättre kvalitet i vår verksamhet för våra barn och elever. Bl.a. sker detta genom att rektorernas arbetsbelastning ska minska. Färre anställda att leda, vilket gör att de anställda får mer tid med sin rektor och en utvecklingsledare som ska hjälpa rektorerna i deras kvalitetsarbete är två saker som ska leda till dessa nya förutsättningar.

rektorsområden blir rektorsteamFör tillfället organiseras barnomsorg och grundskola i två rektorsområden, Fryksdalens ro och Klarälvdalens ro. Stjerneskolan är idag ett eget rektorsområde. I den nya organisationen försvinner begreppet rektorsområ-de, med början i höst. Istället kommer barn, elever, per-sonal och enheterna istället att sortera under de olika rektorsteamen som ersätter begreppet rektorsområde. I praktiken innebär detta inga förändringar för vare sig barn, elever eller personal. I varje rektorsteam kommer det att finnas 2-3 rektorer.

så här ser förslaget ut som nämnden ska fatta beslut om:

För tillfället pågår rekrytering av de vakanta rektors-tjänster som finns, denna rekrytering ska vara avslu-tad under vårterminen. Namnen på de som kommer att arbeta som rektorer nästa läsår presenteras i nästa Torsby Nu.

fredric norLin

skolchef0560-162 96

[email protected]

förvaltning

skolchefbitr. skolchefUtvecklingsledareförvaltningssekretare

i förra numret av torsby Nu, som kom ut strax före jul nämnde vi att det pågår en översyn i rektors- organisationen. Parallellt med de förändringar som sker inför nästa läsår kommer också en ny rektorsorganisation att sjösättas.

rektorsteamen

team klarälvdalenteam frykenskolanteam holmesskolanteam barnomsorg/oleby/östmarkteam stjerneskolan

foto: helena Westh

Page 10: Torsby Nu 1/2009

10 TORSBY NU NR 1 - 2009

varför vård- och omsorgscollege?Efterfrågan på välutbildad personal ökar och därför är det viktigt att satsa på en kvalitetssäkrad utbildning som gör att det blir attraktivt att söka sig till vård- och omsorgssektorn.

vad är vård- och omsorgscollege?VO-College är en utvecklad samverkansform mellan skolan och arbetslivet. Genom att förbättra samarbetet skall den studerande få en modern utbildning med hög kvalitet inom både teori och praktik.

Stjerneskolans samarbetspartners är omsorgsnämnd- erna i Torsby och Sunne kommun samt Landstinget i Värmland. Fackliga representanter och elever är också representerade.

vilka är vinnarna?• Vård- och omsorgstagarna får vård och omsorg med hög kvalitet.• Arbetsgivarna får personal som har en adekvat, behovsanpassad utbildning som är kvalitetssäkrad. • Anställda får möjlighet till kompetensutveckling.• Den studerande får en modern attraktiv utbildning som ger anställningsbarhet.• Skolan får större efterfrågan och garanterade plat- ser i den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen med kompetenta handledare.

Hur blir skolan certifierad?För att få använda namnet Vård- och OmsorgsCollege måste tio olika kvalitetskriterier vara uppfyllda och godkända. Certifierarna besöker skolan, träffar lärare och elever och den lokala styrgruppen som får redo-göra för hur kriterierna är tänkt att uppfyllas. När alla kriterier är uppfyllda får man status VO-College.

För mer info, läs www.vo-college.se * Nationella Rådet består av representanter för arbetsgivarna, t.ex. organisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och privata vårdgivare. Rådet består också av arbetstagarorganisa- tioner, t.ex. Kommunal.

de 10 kvalitetskriterierna har följande rubriker:• målsättning och organisation• avtal och överenskommelser• regionalt och lokalt perspektiv• infrastruktur för utbildningen• samverkan med arbetslivet• kvalitetsarbete• hälsoperspektivet• kreativ och stimulerande arbets- och lärmiljö• Lärformer och arbetssätt• Lärande i arbete

Stjerneskolan har ansökt om att få bli certifierat vård- och omsorgscollege. under vårvintern har certifierarna som är utsedda av Nationella rådet* satt verksamheten under lupp. vi har för-hoppning om att få positivt besked någon gång under våren och då kan colleget starta med omedelbar verkan.

bo arne niLsson

rektor0560-163 04

[email protected]

ULLa-Lena Larsson

äldreomsorgschef0560-161 39

[email protected]

Page 11: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU 11

Det är nödvändigt att samarbeta med övriga aktörer i norra Värmland och oerhört stimulerande att tillsam-mans hitta nya strategier till att förbättra vårt gemen-samma uppdrag – att hjälpa de som befinner sig i en utsatthet. Projektet har fått namnet ”Du kan kalla mig Peter”. Bakom det konstiga namnet döljer sig en histo-ria som egentligen handlar om att vi inte får glömma att det är människor vi har att göra med bakom miss-bruket och de olika fackuttrycken som finns inom den professionella världen.

fyra kommuner och landstinget = santTillsammans med Munkfors, Hagfors och Sunne kom-muner ingår Torsby kommun i ett samarbetsprojekt med Landstingets psykiatri. Torsby och Sunne kom-muner driver sedan ett år tillbaka projektet ”Spira” vilket har inneburit att vi bland annat har kunnat kartlägga hur många personer med ett tungt missbruk som finns aktuella inom de båda kommunernas verk-samheter.

utbildningssatsningSamtidigt som detta projekt pågår har personalen vid individ och familjeomsorgen deltagit i de utbildningar som ges inom beroendecentrum (en länsresurs som drivs som ett projekt mellan kommunerna och lands-tinget) i regi. Detta är en utbildningssatsning som ges till alla länets kommuner med hjälp av statliga medel. Syftet med utbildningen är att lära ut evidenssäkrade metoder i arbetet med personer som har en beroende-problematik.

För att ytterligare stärka upp vårt arbete ska vi nu försöka kartlägga hur vårdkedjan ser ut för den enskil-de missbrukaren som har behov av både socialt stöd och medicinsk och/eller psykiatrisk hjälp. Projektet har även till syfte att ”sätta” de nya nationella riktlinjerna för missbruksvården i norra läns delen.

”Du kan kalla mig Peter”– Det är människor bakom missbruket

birgitta bergh

ifo-chef0560-162 00

[email protected]

foto: birgitta brorson

Page 12: Torsby Nu 1/2009

12 TORSBY NU NR 1 - 2009

Barnsatsning närskidtunnelnöppnar på nyttonsdagen den 17 juni öppnar fortum ski tunnel torsby på nytt igen för en ny spännande säsong. då kommer barnen och ungdomarna i fokus i olika veckoprogram som håller på att planeras för fullt redan nu.

Skidtunneln har just nu stängt för snöbyte och översyn, såsom brukligt. Personalen har dock bråda dagar med att planera och genomföra olika marknadsföringskampanjer. De arbetar också på ett spännande inslag riktat till barn och ungdomar, som skall äga rum i början av den nya säsongen.

–Tanken är att vi skall ha barn- och ungdomssatsning under stor del av säsongerna i fortsättningen, men nu första gången startar vi i lite mindre skala, med ett par, tre veckor, säger verksamhetsansvarige Thomas Stjerndorff.

De aktiviteter som det pratas om väcker intresse och mer- smak.

Alla detaljer i veckoprogrammen är förstås inte klara men några av idéerna är ”vasalopp” för barn, hundspanns- åkning, prova-på skidskytte, vallaskola, mountainbike (fast förstås inte inne i skidtunneln), rullskidträning, leka i snö-hög utomhus i sommarvärmen, snöskulpturtävling, tips- promenad i Valbergsskolgen, kanot- och vildmarksfärd etc.

broschyr säljer skidtunneln och hela torsbyI år ger Fortum Ski Tunnel Torsby ut en broschyr som kom-mer att täcka det mesta av besöksmålet Torsby som helhet. Olika företag erbjuds möjligheter att vara med och visa sig i broschyren. Tanken är familjer, individuella, företag och organisationer ska finna ett mervärde i att besöka Torsby eftersom området i stort erbjuder något för alla. Broschy-ren trycks upp i 70 000 ex och kommer att finnas med på skidtunnelns och vissa av samarbetspartnernas aktiviteter och events. Dessutom kommer den att finnas tillgänglig i sportbutiker i stora delar av Sverige. Vill du veta mer, ring Ulrika Andersson tel. 070- 659 60 06 eller Linda Danielsson, tel. 073-812 70 04.

annette LaUritzen karLsson

utrednings/informationssekr.0560-160 04

[email protected]

hemsidan görs omskidtunnelns hemsida www.skitunnel.se ger informa- tion om öppettider, priser etc. hemsidan kommer att göras om i ett nytt webbverktyg och innehåll och struktur ses över. den kommer att bli mera innehållsrik och få en mer aptitlig design.

foto: Ulrika andersson

Page 13: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU 1�

tummen upp för torsby Flygplatssedan invigningen i oktober 2005 har antalet resenärer ökat kontinuerligt. för att möta det väx-ande antalet resenärer fortsätter utvecklingen av flygplatsen. Nästa steg är att förlänga land-ningsbanan och att investera i fler inflygningsinstrument som resulterar bland annat i att större flygplan kan landa i Torsby. Flygplatsen har en bred målgrupp när det gäller både resenärer och samarbetspartners.

Linjetrafiken vid Torsby Flygplats• trafikerar sträckan Arlanda – Hagfors/ Torsby tur och retur två gånger varje vardag.• avgår från och ankommer till terminal tre på Arlanda.• tar dig till och från Torsby på drygt en timme enkel resa.• ser till att omvärlden alltid har nära till Torsby.Ny tidtabell Torsby - Arlanda, helgfri må - fr.Avgång kl. 06.10 - Ankomst kl. 07.25Avgång kl.16.40 - Ankomst kl. 18.00Arlanda - Torsby, helgfri må - fr.Avgång kl. 08.10 - Ankomst kl. 09.25Avgång kl. 18.40 - Ankomst kl. 19.55Kontaktperson och VD Torsby Flygplats ABThomas Stjerndorff, 070-344 45 [email protected]

ULrika andersson

informatör 070-659 60 06

[email protected]

– Statistiken för inrikestrafiken till och från Torsby Flygplats visade en ökning med totalt 43 % under 2008 jämfört med 2007. Det sista kvartalet 2008 hade vi en ökning på hela 50,4 %. Men vi kan inte slå oss till ro för den skull - nu gäller det att fylla ännu fler flygsto-lar för att få förlängt statligt stöd vid nästa upphand-ling, som sker år 2011, säger Thomas Stjerndorff, VD Torsby Flygplats AB.

torsby är ett komplett besöksmålI Torsbyområdet finns gott om upple-velseentreprenörer som erbjuder både företag och privatpersoner minnes-värda upplevelser – året om, t.ex. prova-på-skidtur i Fortum Ski Tunnel Torsby, skoter- och älgssafari, chokladprovning och vild-marksäventyr på Klarälven i kanot eller på flotte.

– Det handlar om att få folk från övriga landet att upp-täcka Torsby som besöksmål, säger Thomas Stjerndorff.

brett samarbete skapar bred målgruppIdag finns fyra stora aktörer verksamma på Torsby Flyg-plats; NextJet som trafikerar linjen Arlanda – Hagfors/Torsby varje vardag, Wermlandsflyg som är ett lokalt flygbolag med internationella och nationella uppdrag, PS Aviation - flygbolaget med rallyesset Petter Solberg i spetsen och Torsby Flygklubb som bland annat sko-lar för segelflygcertifikat. Ett arrangemang som satte Torsby Flygplats och Torsby som besöksmål på kartan var när Microsoft och Petter Solberg höll presskonfe-rens i samband med lanseringen av sitt gemensamma rallyspel ”Petter Solberg Rally” i november 2008.

foto:www.sxc.hu

Page 14: Torsby Nu 1/2009

1� TORSBY NU NR 1 - 2009

ända sedan 1980-talet har de fyra nord-ligaste värmlandskommunerna bedrivit ett drogförebyggande samarbete, som många känner igen som sutohamu.

Nu startas projektet tobaksfri.nu.Man kommer att utnyttja de kunskaps- baserade metoder som finns idag, via exem-pelvis motiverande samtal, (Mi) tobaksfri duo, kill- och tjejgrupper och den huvud-sakliga målgruppen är ungdomar i åldern 12-16 år, men även äldre ungdomar som ofta besöker fritidsgården kan delta.

Tillsammans med fritidsledarna eller andra vuxna ska ungdomarna kunna ingå ett kontrakt om att inte snusa eller röka. Ge-nom skolsköterskans hälsosamtal ska elever kunna erbjudas tobaksavvänjning och detta i kontakter med fritidsgårdarna där avvänj-ningen kan ske i grupp.

– Unga rökare blir oftare än andra bero-ende av tyngre droger senare i livet. Det visar forskningen, säger Jörgen Johansson, drogsamordnare i Torsby kommun.

Projektet Tobaksfri.nu är ännu i uppstarts-fasen och alla samarbetspartners är inte kontaktade.

– Men vi tror inte att det blir svårt att mo-bilisera många krafter i kampen mot toba-ken, fortsätter Jörgen Johansson.

Butiker som säljer snus och cigaretter kommer att bjudas in till projektet under namnet Ansvarsfull tobaksförsäljning.

Det finns sju fritidsgårdar i norra Värm-land och alla dessa kommer att delta i pro-jektet. För Torsby kommuns del handlar det om fritidsgårdarna i Sysslebäck, Likenäs, Stöllet och Torsby.

Vi hoppas finna flera samarbetspartners i projektet som t.ex. Folktandvården, Polisen och Hjärt- och lungsjukas förening.

– Det hela inleds med en uppstartskon-ferens i Sunne den 21 april, avslutar Jörgen Johansson.

tobaksfri.nu – ett samarbete över kommungränserna

nu ska problematiken kring cigaretter och snus få nytt fokus i torsby kommun. fritidsgårdarna kommer att bli huvudarena för ett förebyggande arbete, som startar inom kort.

den som tänder på cigaretter får nu anledning att tänka om. ett helt paket åtgärder ska inledas i projektet tobaksfri.nu. tomas Larsson på bilden kanske också brinner för projektet.

morgan bäckvaLL

informatör fritidsförvaltningen0560-103 50

[email protected]

foto: morgan bäckvall

Page 15: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU 15

ungefär halva tiden av mandatperioden har nu gått och en del förändringar har skett i politikerleden. Några av de förtroendevalda finns inte längre kvar och vi har fått några nya istället. (Ny) i listan betyder att personen är ny på den posten.mandatperiod för nämnderna är 1 januari 2007 t.o.m. 31 december 2010. Nästa val är i september 2010. riv ur denna ”bilaga” och spara. då har du den när du vill nå några av politikerna. du vet väl annars att politikerna finns i förtroendemannaregistret på vår webbplats, www.torsby.se/politiker På webben finns också ärendelistor och protokoll från sammanträden.

Politiken i halvtid

KommunfullmäktigeOrdförandeEva-Lena Gustavsson (S) Torsby 0560-312 34 (ny)1:e vice ordförandeBengt Sahlström (M) Utterbyn 0560-132 90 (ny)2:e vice ordförandeAnn-Louise Brodén (S) Torsby 0560-203 73 (ny)

LedamöterHåkan Laack (S) Torsby 0560-502 46Ann-Katrin Järåsen (S) Torsby 0560-129 56Hans Lass (S) Östmark 0560-201 16Yvonne Broberg (S) Bograngen 070-311 51 87Rune Mattsson (S) Torsby 0560-132 82Sarah Edbom (S) Likenäs 0564-404 29Olle Adolfsson (S) Torsby 0560-142 46Peter Jonsson (S) Torsby 0560-135 06Sture Persson (S) Sysslebäck 0564-100 41(ny)Torbjörn Persson (S) Ambjörby 0563-803 70Ann-Mari Uppvall (S) Fensbol 0560-421 39Jörgen Nilsson (S) Rinn 0560-400 01Maria Westberg Persson (S) Torsby 0560-210 70Gösta Kihlgren (S) Torsby 0560-68 90 05Jerry Persson (S) Fensbol 0560-421 52Eva Rydergård (S) Hjällstad 0564-420 44Ysabel Hedenberg (S) Lekvattnet 0560-149 18 (ny)Agneta Amneteg (M) Torsby 0560-712 55Per-Ola Dungel (M) Vägsjöfors 0560-312 02 (ny)Lina Nilsson (M) Sörmark 0560-210 05Annétthe Zettergren (M) Sysslebäck 0564-432 14Per-Arne Ludvigsson (M) Östmark 0560-200 53Mikael Persson (M) Torsby 070-690 19 80Anders Wiss (M) Torsby 0560-137 29 Per-Erik Marcusson (C) Backa Ambjörby 0564-420 85Inga-Britt Keck-Karlsson (C) Mårbacken 0560-520 50Alf Larsson (C) Sysslebäck 0564-431 31Kjell Karlsson (C) Mårbacken 0560-520 50Anna Melin Nyström (C) Ambjörby 0564-420 68 Olsson Monica (C) Stöllet 0563-814 56

Berg Bengt (V) Fensbol 0560-421 26Line Holth (V) Bastvålen 0560-203 33 (ny)Hans Lindberg (V) Torsby 0560-128 39 (ny)Roland Jonsson (V) Torsby 0560-127 05Per-Olov Olsén (SD) Fensbol 0560-421 04Gertie Blomström (KD) Segenäs 0563-860 02 (ny)Inger Larén (FP) Björbysätern 0560-320 87Birgitta Karstensson (MP) Sysslebäck 0564-103 92

ErsättareBerg Lena (S) Röjdåfors 0560-250 43 Thomas Fröman (S) Likenäs 0564-40 448Ulla-Lena Björn (S) Torsby 0560-135 84Rut Augustsson (S) Röjdåfors 0560-250 37Tommy Bornstedt (S) Torsby 0560-136 72Ingela Johansson (S) Torsby 0560-410 93Lennart Olsson (S) Sysslebäck 0564-104 35Carina Nordqvist (S) Torsby 0560-132 61 (ny)Siri Sjögren (S) Torsby 0560-710 08 (ny)Jan-Erik Jönsson (S) Kollerud 0560-423 46 (ny)Thorsten Egonsson (M) Torsby 0560-134 92Roger Ericsson (M)Sörmark 0560-210 47Karl-Erik Boman (M) Torsby 0560-710 15 (ny)Karin Uppval (M) Torsby 0560-500 98 (ny)Torbjörn Jansson (C) Fensbol 0560-423 58Birgitta Sundberg (C) Östmark 0560-202 41Sven Täppers (C) Utterbyn 0560-107 62 (ny)Kent Hallesson (V) Torsby 0560-137 19Mariana Carlsson (V) Torsby 073-074 39 11 (ny)Jonas Ryberg (SD) TorsbyBirgit Sivertsson (SD) Torsby 0560-109 69 (ny)Sture Lindqvist (KD) Torsby 0560-146 7530vakant (KD) Gerd Persson (FP) Torsby 0560-139 11Birgitta Almroth (FP) Torsby 0560-68 88 95Roger Agné (MP) Torsby 0560-520 28Karl-Erik Keck (MP) Mårbacken 0560-520 16

Page 16: Torsby Nu 1/2009

16 TORSBY NU NR 1 - 2009

Barn- och utbildningsnämnden

OrdförandeLass Hans (S) Östmark 0560-201 16Vice ordförandeAnna-Lena Carlsson (M) Sysslebäck 0564-106 08

LedamöterAina Olsson (S) Östmark 0560-250 32 Jörgen Nilsson (S) Rinn 0560-400 01Peter Jonsson (S) Torsby 0560-135 06Maria Westberg Persson (S) Torsby 0560-210 70 Ewy Gustafsson (M) Bada 0560-713 67Jan-Ove Persson (M) Torsby 0560-129 24Inga-Britt Keck-Karlsson (C) Mårbacken 0560-520 50Dag Nyström (C) Vestby Ambjörby 0564-420 68Hans Lindberg (V) Torsby 0560-128 39 (ny)

ErsättareCamilla Björn (S) Torsby 0560-128 58Anders Rönnelöv (S) Bograngen 0564-340 33Berg Lena (S) Östmark 0560-250 43 Gerke Mia (S) Torsby 0560-502 77Sarah Edbom (S) Likenäs 0564-404 29 Tommy Persson (M) Oleby 0560-101 12Claes Widell (C) Sysslebäck 0564-101 94Birgitta Sundberg (C) Östmark 0560-202 41Torbjörn Jansson (C) Fensbol 0560-423 58 (ny)Line Holth (V) Östmark 0560-203 33Gertie Blomström (KD) Segenäs 0563-860 02

Kommunstyrelsen

OrdförandeHåkan Laack (S) Torsby 070-332 03 02 Vice ordförandeAgneta Amneteg (M) Torsby 0560-712 55

LedamöterYvonne Broberg (S) Järpliden 070-311 51 87Gösta Kihlgren (S) Torsby 0560-68 90 05Rune Mattsson (S) Torsby 0560-132 82Olle Adolfsson (S) Oleby 0560-142 46Anna-Lena Carlsson (M) Sysslebäck 0564-106 08Per-Arne Ludvigsson (M) Östmark 0560-200 53 (ny)Per-Erik Marcusson (C) Backa Ambjörby 0564-420 85Inga-Britt Keck-Karlsson (C) Mårbacken 0560-520 50Kent Hallesson (V) Torsby. 0560-137 19

ErsättareCarina Nordqvist (S) Torsby 0560-132 61Lena Berg (S) Röjdåfors 0560-250 43AnnLouise Brodén (S) Torsby 0560-203 73Jerry Persson (S) Fensbol 0560-421 52 Anna Karin Gustafsson (S) Mörbacka 0564-421 39 (ny)Per-Ola Dungel (M) Vägsjöfors 0560-312 02Mikael Persson (M) Torsby 070-690 19 80 (ny)Inger Larén (FP) Björbysätern 0560-320 87Alf Larsson (C) Ransby 0564-431 31 Kjell Karlsson (C) Mårbacken 0560-520 50Hans Lindberg (V) Torsby 0560-128 39

Krisledningsnämnden

OrdförandeHåkan Laack (S) Torsby 070-332 03 02 Vice ordförandeAgneta Amneteg (M) Torsby 0560-712 55

LedamöterYvonne Broberg (S) Järpliden 070-311 51 87Rune Mattsson (S) Torsby 0560-132 82Per-Erik Marcusson (C) Backa Ambjörby 0564-420 85

ErsättareCarina Nordqvist (S) Torsby 0560-132 61Gösta Kihlgren (S) Torsby 0560-68 90 05Jerry Persson (S) Fensbol 0560-421 52Anna-Lena Carlsson (M) Sysslebäck 0564-106 08Inga-Britt Keck-Karlsson (C) Mårbacken 0560-520 50

Fritidsnämnden

OrdförandeHåkan Laack (S) Torsby 070-332 03 02 (ny)Vice ordförandeMikael Persson (M) Torsby 070-690 19 80

LedamöterTorbjörn Persson (S) Munkebol 0563-803 70Madeleine Rahm (S) TorsbyMartin Boqvist (M) Torsby 0560-107 52Claes Widell (C) Sysslebäck 0564-101 94Hans Lindberg (V) Torsby 0560-128 39

ErsättareJohnny Augustsson (S) Östmark 0560-250 37Mia Gerke (S) Torsby 0560-502 77Anders Rönnelöv (S) Järpliden 0564-340 33Karin Uppvall (M) Torsby 0560-500 98Sven Täppers (C) Utterbyn 0560-107 62Sture Lindqvist (KD) Torsby 0560-146 75Kent Hallesson (V) Torsby 0560-137 19

Page 17: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU 17

Kulturnämnden

OrdförandeHåkan Lindh (S) Röbjörkeby 0560-136 90 Vice ordförandeEwy Gustafsson (M) Bada 0560-713 67

LedamöterEva Rydergård (S) Hjällstad 0564-420 44vakant (S)Anita Johansson (M) Röbjörkeby 0560-712 83Birgitta Sundberg (C) Östmark 0560-202 41Bo Anders Persson (V) Amnerud 0564-300 25

ErsättareBirgitta Vikström (S) Munkebol 0563-800 91Eva-Lena Gustavsson (S) Torsby 0560-312 34vakant (S)Bengt Sahlström (M) Utterbyn 0560-132 90Anders Wiss (M) Torsby 0560-137 29AnnMargret Täppers (C) Torsby 0560-104 22 (ny)Roger Agné (MP) Torsby 0560-520 28

Miljö- och byggnämnden

OrdförandeUno Johansson (S) Lekvattnet 0560-502 28 Vice ordförandeAnna Melin Nyström (C) Ambjörby 0564-420 68

LedamöterLennart Eriksson (S) Östmark 0560-203 64Kari Lewin (S) Åsteby 0560-421 46Rune Mattsson (S) Torsby 0560-132 82Stefan Nilsson (M) Torsby 0560-142 01Roland Olsson (M) Utterbyn 0560-131 23 (ny)Kjell Karlsson (C) Mårbacken 0560-520 50Bo Lindberg (V) Torsby 0560-131 50

ErsättareLennart Uppvall (S) Fensbol 0560-421 39Sture Persson (S) Sysslebäck 0564-100 41 Erland Haltorp (S) Bograngen 0564-302 19Tommy Bornstedt (S) Torsby 0560-136 72Sören Staaf (M) Torsby 0560-125 47Peter Löfvenholm (M) Torsby 0560-147 57 (ny)Torbjörn Jansson (C) Fensbol 0560-423 58Sture Lindqvist (KD) Torsby 0560-146 75Birgitta Karstensson (MP) Sysslebäck 0564-103 92

Omsorgsnämnden

OrdförandeAnn-Mari Uppvall (S) Fensbol 0560-421 39 Vice ordförandeAgneta Amneteg (M) Torsby 0560-712 55

LedamöterÅke Gustavsson (S) Torsby 0560-312 34Jill Lind (S) Torsby 0560-711 05 (ny)Jan-Eric Jönsson (S) Kollerud 0560-423 46Bengt-Åke Bengtsson (S) Stöllet 0563-811 76Roger Ericsson (M)Sörmark 0560-210 47Henrik Nybom (M) Munkebol 0563-80 154Ingrid Larsson (C) Segenäs 0563-861 41Yvonne Palmgren (C) Gunnsjögården 0560-311 33 (ny)Kent Hallesson (V) Torsby 0560-137 19 (ny)

ErsättareAnna Karin Gustafsson (S) Mörbacka 0564-421 39Gösta Kihlgren (S) Torsby 0560-68 90 05Britt Ek (S) Torsby 0560-103 84Lena Berg (S) Röjdåfors 0560-250 43Eva Nordvall (S) Torsby 0560-718 46 (ny)Berit Johansson (M) Torsby 0560-717 16Annétthe Zettergren (M) Sysslebäck 0564-432 14 Birgitta Almroth (FP) Torsby 0560-68 88 95Barbro Lund (C) Gustavsdal 0560-521 39Löfgren Marianne (KD) Torsby 0560-127 58 (ny)Maja Bergström (V) Brönäs 0564-403 16

Räddningsnämnden

OrdförandeYvonne Broberg (S) Järpliden 070-311 51 87 Vice ordförandePer-Erik Marcusson (C) Backa Ambjörby 0564-420 85

LedamöterMarianne Ohlsson (S) Rådom 0560-410 85Mattsson Rune (S) Torsby 0560-132 82 (ny)Anna-Lena Carlsson (M) Sysslebäck 0564-106 08

ErsättareAnnica Olsson (S) Torsby 0560-132 46Birgit Dahlgren (S) Likenäs 073-048 76 79 (ny)Sarah Edbom (S) Likenäs 0564-404 29Agneta Amneteg (M) Torsby 0560-712 55Inga-Britt Keck-Karlsson (C) Mårbacken 0560-520 50

Page 18: Torsby Nu 1/2009

1� TORSBY NU NR 1 - 2009

Torsby Bostäder AB

OrdförandeAina Olsson (S) Östmark 0560-250 32 Vice ordförandeAnders Wiss (M) Torsby 0560-137 29

LedamöterRune Mattsson (S) Torsby 0560-132 82Lena Berg (S) Röjdåfors 0560-250 43 (ny)Roland Olsson (M) Utterbyn 0560-131 23Torbjörn Jansson (C) Fensbol 0560-423 58Hans Lindberg (V) Torsby 0560-128 39

ErsättareKurt Eriksson (S) Östmark 0560-202 25Eva Rydergård (S) Hjällstad Ambjörby 0564-420 44Ulla-Lena Björn (S) Torsby 0560-135 84 (ny)Stefan Nilsson (M) Torsby 0560-142 01Karin Uppvall (M) Torsby 0560-500 98Birgitta Almroth (FP) Torsby 0560-68 88 95Roger Agné (MP) Torsby 0560-520 28

Valnämnden

OrdförandeRune Mattsson (S) Torsby 0560-132 82 Vice ordförandeTommy Persson (M) Oleby 0560-101 12

LedamöterMarianne Ohlsson (S) Rådom 0560-410 85Anne-Marie Sjöberg (S) Torsby 0560-717 93Jan-Ove Persson (M) Torsby 0560-129 24Mats Mattsson (C) Vittjärn 0560-500 59Bengt Berg (V) Fensbol 0560-421 26 (ny)

ErsättareÅke Gustavsson (S) Torsby 0560-312 34Annalena Olsson (S) Torsby 0560-143 43Lennart Eriksson (S) Östmark 0560-203 64Gisela Kindberg-Nilsson (M) Sysslebäck 0564-102 22Sven Täppers (C) Utterbyn 0560-107 62Birgitta Karstensson (MP) Sysslebäck 0564-103 92 Sture Larsson (FP) Östmark 0560-201 31 (ny)

Torsby Flygplats AB

OrdförandeGösta Kihlgren (S) Torsby 0560-68 90 05 Vice ordförandeAnna-Lena Carlsson (M) Sysslebäck 0564-106 08

LedamöterHåkan Laack (S) Torsby 070-332 03 02Lennart Uppvall (S) Fensbol 0560-421 39Per-Erik Marcusson (C) Backa Ambjörby 0564-420 85

ErsättareYvonne Broberg (S) Järpliden Rune Mattsson (S) Torsby 0560-132 82Marianne Ohlsson (S) Rådom 0560-41085Anders Wiss (M) Torsby 0560-137 29 (ny)Inga-Britt Keck-Karlsson (C) Mårbacken 0560-520 50

Torsby Utveckling AB

OrdförandeBo Strömvall (Team Torsby) Torsby 0705-682316

LedamöterHåkan Laack (S) Torsby 070-332 03 02Gösta Kihlgren (S) Torsby 0560-68 90 05vakant (M)Per-Erik Svensson (Svensk Handel) Torsby 0560-133 23Håkan Karlsson (Företagarna) Torsby 0560-122 59Jan Larsson (Team Torsby) 0560-139 02

ErsättareOlle Adolfsson (S) Torsby 0560-142 46Agneta Amneteg (M) Torsby 0560-712 55Per-Erik Marcusson (C) Backa Ambjörby 0564-420 85Anitha Syvertsson (Företagarna) Torsby 0560-710 50vakant (Svensk Handel) Karin Värmsjö (Svensk Handel) Per-Inge Walfridsson (Team Torsby) 0560-133 70

Överförmyndarnämnden

OrdförandePeter Jonsson (S) Torsby 0560-135 06 (ny)Vice ordförandeAnnétthe Zettergren (M) Sysslebäck 0564-432 14

LedamotNilsson Jörgen (S) Rinn 0560-400 01 (ny)

ErsättareAina Olsson (S) Östmark 0560-250 32Siri Sjögren (S) Torsby 0560-710 08 (ny)Berit Johansson (M) Torsby 0560-717 16

Fritid i NordVärmland AB

OrdförandeÅke Gustavsson (S) Torsby 0560-312 34

LedamöterHåkan Laack (S) Torsby 070-332 03 02Olle Adolfsson (S) Torsby 0560-142 46Vakant (M)Per-Erik Marcusson (C) Backa Ambjörby 0564-420 85Per Simberg (Övriga) Torsby 0560-132 36Håkan Karlsson (Företagarna) Torsby 0560-122 59 (ny)Strömvall Bo (Team Torsby) Torsby 0560-10997Per-Erik Svensson (Svensk handel) Torsby 0560-133 23

ErsättareRune Mattsson (S) Torsby 0560-132 82Jerry Persson (S) Fensbol 0560-421 52Carina Nordqvist (S) Torsby 0560-132 61Bengt Sahlström (M) Utterbyn 0560-132 90Inga-Britt Keck-Karlsson (C) Mårbacken 0560-520 50Per-Inge Walfridsson (Team Torsby) Torsby 0560-133 70Tomas Svedlund (Svensk handel) Torsby Per-Ola Dungel (Företagarna) Vägsjöfors 0560-312 02 (ny)

Page 19: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU 19

Förprojekt. Max 40 000 SEK. För att skapa kontakter i det andra landet.Projekt. Över 125 000 SEK. Två ansök-ningstillfällen/år.

Företagmål 2 sociala fonden (område 1 – kompetensförsörjning) Företag kan beviljas medel för att:Steg 1 – analysera sin verksamhet, ut-reda kompetensbehov och sätta samman utbildningsplaner för samtliga anställda. Steg 2 – söka medel för att genomföra de utbildningar som krävs för att stärka såväl företaget som den enskildes ställ-ning på arbetsmarknaden.

Länkar till programmen och annan EU-information hittar du på vår webb-plats, www.torsby.se/EU

många föreningar och företag kan redan en hel del om eu:s fonder och program och hur dessa medel kan användas för att göra det lättare att finansiera investeringar och utvecklingsprojekt. det kan ändå vara bra påminna lite om de möjligheter som finns.här är några av de stödmöjligheter som kan vara in-tressanta för företag och föreningar i torsby kommun.

FöreningarProjektmedel inom landsbygdsprogrammetHär kan man söka medel till landsbygdsanknutna utveck-lingsprojekt. Krav på medfinansiering varierar från projekt till projekt.

leader växtlust värmlandBidrag kan ges till utvecklingsprojekt som gynnar landsbyg-den. Vid prioritering av projekt lägger man mycket stor vikt på att det finns ett uttalat ”underifrån-perspektiv”. Krav: Privat medfinansiering (oftast ideell tid).

interreg iiia inre skandinavienDet krävs att det finns samarbetspartners på både svensk och norsk sida och att det finns ett gränsregionalt mervärde. Offentlig medfinansiering är ett krav.

Det finns 3 olika typer av projekt inom Interreg IIIASmåprojekt. Max. 125 000 SEK och har ett enklare ansök-ningsförfarande, kan sökas löpande.

eLisabet oLsson

eU-samordnare0560-160 08

[email protected]

illustration: birgitta brorson

Page 20: Torsby Nu 1/2009

20 TORSBY NU NR 1 - 2009

Lagen om energideklarationer (2006:985) trädde i kraft hösten 2006. Meningen med lagen är att våra byggna-der ska bli mer energieffektiva. Samtidigt är deklara-tionen till nytta för byggnadsägaren då den innehål-ler förslag till åtgärder som förbättrar byggnadens energiprestanda. Lagen innebär att 1 januari 2009 ska följande byggnader ha energideklarerats:• Hyres- och bostadsrätthus• Lokaler som hyrs ut • Specialbyggnader över 1000 m² ha energi- deklarerats (det framgår av taxeringsbeviset om byggnaden är en specialbyggnad)• Byggnader, t.ex. villor, som säljs efter 1 januari 2009• Alla byggnader som byggs efter 1 januari 2009

Energideklaration måste utföras av en energiexpert. Det är viktigt att du som äger en byggnad som inte ännu är energideklarerad, snarast möjligt tar kontakt med en sådan. Lista över energiexperter finns på Boverkets webbsida www.boverket.se eller kan fås hos kommunens miljö- och byggkontor. Du kan också be-söka vår webbplats www.torsby.se/energideklarationer om du vill veta mer.

Byggnader, exempelvis villor, som säljs efter 1 ja-nuari 2009 ska energideklareras. Om det inte upprät-tats en energideklaration för byggnaden har köparen rätt att beställa en deklaration inom 6 månader efter försäljningstillfället, och kan då begära att säljaren bekostar denna. Observera att befintliga villor som inte ska säljas, alltså inte berörs.

Alla nya byggnader skall däremot energideklareras fr.o.m. 1 januari 2009. Detta gäller inte om bygganmä-lan lämnats in före detta datum.

finns det inga undantag? Jo, det är ganska många byggnader som är undantag-na. Några exempel:• Byggnader som främst används för religiös verksamhet• Industrianläggningar och verkstäder• Fritidshus som innehåller högst två bostäder• Ekonomibyggnader inom skogs- och jordbruks näring• Fristående byggnader som är mindre än 50 m²• Om man säljer eller hyr ut en byggnad till närstå- ende, t.ex. släkting • Det finns fler undantag, kontakta miljö- och byggkontoret för mer information!

OBS! Även en byggnad som är undantagen från lagen om energideklarationer måste besiktigas om det finns ett luftkonditioneringssystem för komfortkyla. Detta gäller om det huvudsakligen drivs av el och har en no-minell kyleffekt större än 12 kW.

vad innehåller en energideklaration?Deklarationen består av två delar och är en beskrivning av just din byggnads energianvändning. Den ena delen innehåller alla uppgifter som förs in i Boverkets regis-ter. I den anges bland annat beräkningsförutsättningar, hur energianvändningen fördelas på olika ändamål i huset, hur byggnadens energiprestanda förhåller sig till liknande hus samt förslag till förbättringsåtgärder.

Den andra delen är en information med de viktigaste uppgifterna. Denna ska sättas upp på en väl syn-lig plats i byggnaden, exempelvis i receptionen eller entrén, så att så många som möjligt kan se den (gäller inte villor).

Nu är det dags att

energideklarera!det är många som berörs av den nya lagen om energideklarationer, men inte alla. många av de berörda har ännu inte beställt någon deklaration – och kanske inte ens förstått att de är skyldiga att energi- deklarera sin byggnad.

Page 21: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU 21

vad kostar det?Priset för att göra en energideklaration varierar bero-ende på vilken sorts byggnad det gäller. För en villa ligger normalt priset mellan 4000 kr och 6000 kr. För exempelvis hyreshus blir priset ofta något högre.

vad händer om jag inte energideklarerar min byggnad?Miljö- och byggnämnden i Torsby är tillsynsmyndig-het enligt lagen om energideklarationer. Kommunens tillsyn innebär kontroll av att byggnadsägaren har anslagit energideklarationen på en väl synlig plats i byggnaden. Nämnden har rätt att meddela byggnads- ägaren de förelägganden som behövs och har även rätt att utfärda vite om kraven inte efterlevs. Vitesbeloppet

som byggnadsägaren blir skyldig att betala i straffav-gift är högre än vad det kostar att deklarera byggna-den. Byggnaden måste fortfarande energideklareras, det går alltså inte att köpa sig fri.

Om du är osäker på vad som gäller för just dig och din/dina byggnader, kontakta oss på miljö- och byggkontoret för närmare information. På vår webb-plats www.torsby.se/energideklarationer kan du läsa mer om energideklarationer, där finns även länkar till Boverkets webbsidor som handlar om just energidekla-rationer.

Du kan också höra av dig till miljö- och byggkon-torets kontaktperson för energideklarationer Gunnar Lundkvist, 0560-160 58, [email protected]

text o foto: malin Jonsson

Page 22: Torsby Nu 1/2009

22 TORSBY NU NR 1 - 2009

tidplanen är följande:• September 2009 förbud mot alla matta glödlampor samt klara 100 watts glödlampor• September 2010 förbud mot klara 75 watts glöd- lampor• September 2011 förbud mot klara 60 watts glöd- lampor• September 2012 förbud mot klara 40 och 25 watts glödlampor

Hembelysningen står för en av de största posterna i hushållselen. Nära en fjärdedel av den el svenska hus-håll gör av med går till belysning. Glödlampor är inef-fektiva eftersom knappt 10 % av inmatad energi blir synligt ljus. Om man halverar den el som används till belysning motsvarar det driften av cirka 80 000 elupp-värmda villor på ett år!

Huvudalternativet till glödlamporna, framförallt för högre effekter, är lågenergilampor. LED-alternativ finns tillgängliga för lampor med låg effekt men antas inom en nära framtid ta över marknaden även för lampor med högre effekt.

Källa: Energimyndigheten

Ny med- arbetare på TUABJag heter Anna-Lena Carlsson och är ny-anställd på Torsby Utveckling AB. Jag an-svarar för energi- och klimatrådgivningen samt arbetar med företagsrådgivning till nya och befintliga företag.

Till oss på TUAB kan du vända dig vid etableringsärenden, när du vill starta eget eller utveckla din befintliga verksamhet.

Vi hjälper dig också med information om hur du kan sänka din energianvändning och därmed dina kostnader. Vår rådgiv-ning är gratis för privatpersoner, organisa-tioner och småföretag.

Tillsammans med Energikontor Värm-land, som speciellt vänder sig till företag och kommuner, arbetar vi för ett energi-effektivare Värmland. Vårt uppdrag är att skapa ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle – tillsammans med dig.

Välkommen att besöka mig på Infocenter i Torsby eller på samverkanskon-toret i Sysslebäck. Du når mig på telefon 0560-162 02 eller mobil 076-816 57 42, [email protected]

eU fasar ut glödlamporna

Nu fasas glödlamporna ut inom eu och elbespar- ingen blir 2 tWh, som motsvarar 10 % av använd-ningen av hushållsel i sverige. fullt ut genomfört kommer åtgärden att halvera användningen av el för hembelysning i sverige.

foto: annette Lauritzen karlsson

Page 23: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU 2�

0

2 000 000

4 000 000

6 000 000

8 000 000

10 000 000

12 000 000

14 000 000

D irek te l O l ja F jär rv ärm e Pel le ts

kWh

2 0 0 6 2 0 0 7 2 0 0 8 2 0 0 9 m å l

Uppvärmning Torsby kommuns fastighter normalårskorrigerad

För en bättre och minskad energi- användningtorsby kommuns tekniska avdelning förvaltar ca 120 fastigheter med sammanlagt ca 141 000 m2; bostadshus, skolor, industrilokaler och äldre- boenden. Nästan 20 miljoner kronor/år kostar det att värma upp och att ha belysning i dessa fastigheter.

hur minskar vi? Med hjälp av en särskild energigrupp arbetar kommu-nen aktivt med energiplanering – byte av energislag och att minska energianvändningen. Genom upphand-ling strävar vi också efter att få bättre villkor och priser.

Våra effektiviseringsmål för kommunala fastigheter 2009 är att oljeanvändning ska minska med 20 %, elförbrukningen med 10 % och fjärrvärmeförbrukning-en med 10 %.

för att effektivisera en byggnad går vi bl.a. igenom • Inneklimat, temperatur- och luftkvalitetsbehov ser olika ut för olika rum.• Byggnadens klimatskal, fönster, dörrar, isolering m.m.• Värmeproduktionen, typ värmepumpar, fjärrvärme, olja och direktel.• Ventilation, möjligheten att återvinna den upp/ värmda frånluften.• Elektriska installationer, lampor, pumpar, fläktar m.m.

många bäckar små:Inför första advent köptes på försök ett hundratal timers för adventsstakarna som lyser i många av kom-munens fastigheter. Redan på juldagen var inköpskost-naden intjänad och kommer de närmaste åren minska elförbrukningen under juletid!

exempel på lite större åtgärder • Byte av gamla motorvärmaruttag till timersstyrda.• Övergång till lågenergilampor.• Värmeåtervinning på ventilation.• Sensorstyrd belysning i klassrum, toaletter m.m.• Byte av dåliga duschblandare till ”tryckknapps- duschar”.• Optimering av drifttider ventilation och värmetill- försel i fastigheter, dvs. ”ingen där = lägre värme- och ventilationsbehov”.• Byte av gamla termostater, injustering av ventiler till elementen så att det blir rätt flöde i rören.• Byte till varvtalsstyrda cirkulationspumpar.

för framtiden planeras det för bl.a.• Närvärmeverk i Sysslebäck.• Ersätta alla oljeuppvärmda fastigheter med biobräns- le, värmepumpar eller fjärrvärme så att vi närmar oss en mer miljöanpassad energianvändning.

oleby skola skall få ett nytt uppvärmningssätt. från olja till bergvärme. grävarbetet sköts av entreprenörer, från vänster bengt myrle, hans-erik halvarsson och kenneth hed. till höger billy axelsson.

biLLy axeLsson

fastighetsingenjör, energi och ventilation0560-160 61

[email protected]

foto: annette Lauritsen karlsson

år uppvärmning elanvändning kWh/m2 kWh /m2

2006 142 622007 150 552008 143 572009 139 51

Page 24: Torsby Nu 1/2009

2� TORSBY NU NR 1 - 2009

Vi har förstått att det kanske inte alltid är känt vilka bestämmelser som gäller. Så här ligger det till:

Det är fastighetsinnehavaren som har ansvar för att gångbanor etc. utanför hans/hennes fastighet är: • Skötta så de gående kan ta sig fram. • Inte är nedskräpade. • Inte är halkiga.Det betyder alltså att det inte skall vara fullt med snö och is på gångbanan, eller nedskräpat. Tänk på att både gående och personer med barnvagn eller rullator skall kunna ta sig fram utan större besvär. Slängda krossade glasflaskor kan skada både djur och människor. Annat skräp ger ett tråkigt och slarvigt intryck.

På de ställen där kommunen använder gångbanor etc. att ploga upp snö från gatan på, kräver vi inte att den skall hållas fri från snö. Men när det inte längre lig-ger snö på gångbanan, så är det återigen fastighetsinne-havarens ansvar att svara för renhållningen.

I Torsby kommuns allmänna lokala ordningsföre-skrifter om gatu- och gångbanerenhållning m.m. och i Lagen (1998:814) med särskilda bestämmelser om gatu-

renhållning och skyltning med tillhörande förordning (1998:929) finns alla detaljer kring vad som gäller. Båda dessa regelsamlingar kan du ta del av på kommunens webbplats: www.torsby.se/gaturenhallning.

olagligt att skräpa nedSom vi sett här ovan är det fastighetsinnehavaren som skall se till att gångbanor etc. är städade, men vi vill förstås poängtera att det är den som skräpar ner som gör det stora felet! Det är både olagligt och olämpligt att slänga skräp och krossa glas. Så vi vill rikta en upp-maning till oss alla, ta med skräpet hem och släng det på sin rätta plats, inte på gator och torg!

Låt oss alla hjälpas åt att ge en trevlig och positiv bild av Torsby!

låt oss alla hjälpas åt att ge en trevlig och positiv bild av torsby

fastighetsägare - sköt om din gångbanavi på kommunen får ofta samtal med frågor och synpunkter om städning av gator och torg. ibland rör frågorna platser som vi har ansvar för men nästan oftare är det frågor och synpunkter på renhållningen på annans mark och gångbanor etc.

mikaeL LöfvenhoLm

områdeschef gva0560-160 53

[email protected]

foto: mikael Löfvenholm och gunilla åberg

Page 25: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU 25

Säker trafik på bostadsgator kräver fri sikt i korsningar!

Varje år skadas människor i onödan för att sikten skyms. Några enkla åtgärder kan rädda liv.

Klipp dina träd och buskar - du kan rädda liv! du som fastighetsägare har vissa skyldigheter. om något händer på grund av skymd sikt, skymda trafikmärken eller skador på snöröjningsfordon, är det du som fastighetsägare som är ansvarig. kommunen har, om vi är ägare till gatumarken, rätt till att ta bort grenar om de medför olägenhet.

utfart mot gatanVid utfarten bör du se till att dina växter inte är högre än 80 centime-ter från gatan inom markerad sikt-triangel.

Sikten ska vara fri minst 2,5 meter från gatan eller gångbanan.

hörntomtOm din tomt ligger intill en gång-bana, cykelväg eller gata bör du se till att dina växter inte är högre än 80 centimeter i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt var-dera hållet.

tomt intill gatanHäck och buskar bör växa inom eget tomtområde.

Om du har buskar eller träd som sträcker sig ut över gatan el-ler gångbanan bör du se till att det finns fri höjd för trafikanterna.

den fria höjden som krävs är:• över gångbana och cykelväg, minst 3,6 meter • över körbana, minst 4,6 meter

”Tomter skall, oavsett om de har tagits i anspråk för bebyggelse eller inte, hållas i vårdat skick. De skall skötas så att betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer och så att risken för olycksfall begränsas”. Plan- och bygglagen 3 kap 17 §

uppmaning!Vi uppmanar alla fastighetsägare att snarast se över och åtgärda allt som hänger över på gator, och cykelvä-gar. Ni kan rädda liv! Om du har svårt att själv utföra arbetet eller inte kan få hjälp av någon att göra det, kan kommunen mot ersättning utföra arbetet.

Har du frågor eller behöver hjälp med siktröjning, ring till gatuingen-jör Ingemar Hallström, 0560-162 15 eller 070-640 76 15.

Page 26: Torsby Nu 1/2009

26 TORSBY NU NR 1 - 2009

torsby kommun är sedan februari 2003 med i ett trafik-säkerhetsprojekt med benäm-ningen kustom - kommun-samverkan Trafiksäkerhet och miljö.

Tillsammans med Hagfors, Munk-fors och Sunne kommuner utgör man KUSTOM Norra Värmland. Torsby kommun har tillsammans med övriga kommuner beslutat om en förlängning av KUSTOM att omfatta åren 2009-2011.

Trafiksäkerhet med nollvisio-nen i grundenKUSTOM-projektet finansieras av kommunerna och Vägverket Region Väst. En gemensam tra-fiksäkerhetsinformatör, Marianne Björkegren, är anställd med ansvar för projektet och informationen. Nollvisionen utgör grunden till projektet och de stora arbetsom-rådena har varit hastighet, bälte, trafiknykterhet och miljö.

Ny etapp – förändrat arbetssättInför den nya etappen av KUSTOM 2009-2011 har många kommuner ef-terfrågat en större tydlighet och mer uppföljning vilket också motsvarar Vägverkets krav. Tillsammans fo-kuserar kommunerna och Vägver-ket på frågor som har betydelse för kommunernas och Vägverkets pågående arbete. Det handlar bl.a. om att nå nollvisionens mål och minskad klimatpåverkan inom så kallade fokusområden.

Trafiksäkerhetsinformatörens titel ändras till KUSTOM-samordnare, vars roll är att stödja kommunens eget arbete, men inte att utföra arbe-tet själv.

fokusområdenKommunen ska arbeta med både trafiksäkerhets- och klimatpåver-kan. Torsby kommun har valt att arbeta med Trafiknykterhet, Hastig-het, Säkra personbilar och bälte och Sparsamt körsätt samt logistik och ruttplanering.

Till dessa fokusområden görs en handlingsplan. I handlingsplanen beskrivs syftet med att arbeta med valda fokusområden och kommu-nen redogör för vilka aktiviteter och åtgärder som man tänker arbeta med för att nå det mål som man satt upp för respektive fokusområde. Handlingsplanen utarbetas av en arbetsgrupp och arbetet med fokus-områden ska följas upp och utvär-deras varje år.

Jag hoppas kunna återkomma med mer information om hur det går med arbetet att påverka trafik-säkerheten och miljö i kommande nummer av Torsby Nu. Information kommer också att finnas på kom-munens webbplats, www.torsby.se

Hög fart skrämmer inte - men vi är rädda för höjder

oavsett om du krockar eller kör av vägen eller om du kör av den slingrande bergsvägen blir följden densamma.

ny etapp i kUstom – kommunsamverkan trafiksäkerhet och miljö

att som fotgängare passera en gata (där hastighets-begränsningen 50 km/h råder) är lika farligt som att falla ner i en avgrund (ca 10 m djup).

hastighet är ett av de valda fokusområdena där vi bl.a. ska arbeta med att minska hastighetsöverträ-delserna och då måste man förstå hastighetens betydelse för vilka konsekvenser en olycka får.

illustrationer: karl Jilg

marianne bJörkegren

kUstom-samordnare i hagfors, munkfors, sunne och torsby

0563-54 11 46, 070-624 30 [email protected]

Page 27: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU 27

hos fritidskontoret kan du boka tid i kommu-nens sport- och gymnastikhallar. du kan hyra stjernehallen, frykenhallen, holmeshallen, östmarkshallen, olebyhallen, stölletskolans hall, ga-hallen och motionslokalen i torsbybadet.

Fördelning av halltider sker terminsvis och vi tar in ansökningarna i maj inför höstterminen och i novem-ber inför vårterminen. Ansökningsblanketter finns på vår webbplats www.torsby.se/hallar eller kan hämtas på fritidskontoret.

Under pågående termin kan det också finnas möj-lighet att boka enstaka ”strötider”. Kontakta i så fall Kristina Svensson på 0560-166 93 eller via e-post [email protected]

fritidsnämnden har beslutat om denna prioriteringsordning vid uthyrning:1. Föreningsdriven barn- och ungdoms- verksamhet2. Föreningsdriven seniorverksamhet3. Företagsklubbar 4. Privata

Vill ni hyra idrottshall?

Uppdatera dina föreningsuppgifterfritidskontoret har ett register över alla föreningar som finns i kommunen. Uppgifter från detta register lämnas till Torsby kommunguide och finns på kom-munens webbplats. Registret är viktigt också för att utskick till föreningen hamnar hos rätt personer.

För att detta register skall kunna hålls aktuellt, måste vi få veta när det sker förändringar i föreningarnas styrelser etc. En gång per år sänder vi uppmaning till alla föreningar att komma in med uppdateringar och det är viktigt att vi får svar på denna uppmaning, även om det kanske inte har skett någon ändring. Ert svar är ju också en signal på att för-eningen faktiskt finns kvar. Men vi tar också löpande under året emot uppdateringar som ni sänder oss.

Vår service till er kan bli så mycket bättre om vi har kor-rekta uppgifter om er. Så hör av er när det blir ändringar i styrelser etc.!

kristina svensson

fritidskonsulent0560-166 93

[email protected]

foto: morgan bäckvall

Page 28: Torsby Nu 1/2009

2� TORSBY NU NR 1 - 2009

Det finns många personer som bor i vår kommun som har behov av en god man. Vi vädjar till dig som har möjlighet att ställa upp för en med-människa.

Det kan handla om människor med fysisk eller psykisk funktions-nedsättning som gör att de har svårt att sköta de dagliga göromålen som är naturliga för både dig och mig. Det kan handla om att sköta sin ekonomi och bevaka sina rättig- heter. Många har hjälp från sina anhöriga men det är inte alltid som deras möjligheter räcker till. Andra kanske inte har några anhöriga. Det kan då bli aktuellt med att förordna en god man för den enskilde.

Så kan du tänka dig att ställa upp för en medmänniska? Uppdraget är arvoderat. Arvodets storlek bestäms av uppdragets omfattning.

Hej, mitt namn är Jennie Över och jag har nyligen blivit anställd som överförmyndarsekreterare i Torsby kommun. Jag är 30 år gammal, född och uppvuxen i Klarälvdalen och bor i Branäs tillsammans med sambo, två barn och hund.

Jag kommer att jobba både som administratör (vid samverkanskon-toret i Sysslebäck) och som överför-myndarsekreterare. Tidigare har jag jobbat på arbetsförmedlingen Torsby/ Sysslebäck och innan det läste jag personal- och organisationsteori vid Karlstads Universitet. Före studier- na jobbade jag mestadels inom hotell- och restaurangbranschen.

överförmyndarkansliet i kommunkontoret i torsby är bemannat måndagar och onsdagar kl. 9-12 och 13-15. telefon 0560-160 94, e-post [email protected] välkommen att höra av dig!

gode män sökes!

Jennie Över, ny överförmyndarsekreterare

foto: åsa holje

Page 29: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU 29

Alla lediga jobb finner du på webben eller, om du redan är anställd, på intranätetTorsby kommun utannonserar med jämna mellanrum lediga jobb och alla dessa publiceras på kommunens webbplats, www.torsby.se eller om det är internt an-nonserade jobb så finns de på kommunens intranät, som alla anställda hos oss har behörighet att gå in på.

Alla tjänster anslås även på kommunens officiella anslagstavla i kommunhuset i Torsby och på anslags-tavlan i samverkanskontoret i Sysslebäck. Arbetsför-medlingen får också veta alla lediga jobb. Samtliga externt utannonserade jobb finns på Arbetsförmed-lingens webbplats ”Platsbanken”.

alla lediga jobb söker du via offentliga jobbAllt fler kommuner och myndigheter börjar använda olika rekryteringstjänster och verktyg för att effektivi-sera och kvalitetssäkra sina rekryteringar och det gör även vi på Torsby kommun. Sedan några år tillbaka samarbetar vi med företaget Aditro som har rekryte-ringsverktyget ”Offentliga Jobb”.

Förutom att det är en webbplats för att publicera platsannonser på, så är det även vårt administrativa verktyg för att ta hand om ansökningarna när de kom-mer in. I varje annons på vår webbplats finns en länk direkt till det elektroniska ansökningsformuläret som man använder för att söka den utannonserade tjänsten.

Presentera dig själv och dina meriterNär du söker jobb – hos Torsby kommun eller någon annanstans – tänk på att presentera dig på ett så tyd-ligt och fylligt sätt som möjligt! Din ansökan bedöms ju gentemot andra sökande och deras meriter. Förut-sätt inte att den du söker hos vet om alla dina meriter och förtjänster – det är ju du själv bäst på att känna till! Berätta om dem i din ansökan!

Genom att de som söker jobb hos vår kommun gör det via Offentliga Jobbs elektroniska ansökningsfor-mulär så får chefen/arbetsledaren som tar emot an-sökningar en betydligt bättre överblick över dem som söker och deras meriter. Den sökande får i verktyget också hjälp i att komma ihåg vad han/hon skall ta med i sin ansökan. Dessutom får man ett kvitto på att jobbet verkligen är sökt.

arbetsförmedlingen hjälper tillArbetsförmedlingen i Torsby och Sysslebäck har nära samarbete med kommunen och hjälpa till och visar hur du lägger in dina meriter och ditt personliga brev i Offentliga Jobb, om du skulle tycka du har svårt med detta. Ring till 010-486 84 92 eller 0560-279 70.

Välkommen att söka jobb hos Torsby kommun – sök jobbet via

”offentliga Jobb”!

annette LaUritzen karLsson

utrednings/informationssekr.0560-160 04

[email protected]

illustration: birigtta brorson

Page 30: Torsby Nu 1/2009

�0 TORSBY NU NR 1 - 2009

nya medarbetareJag heter Jon Wiggh och är utbildad samhällsplanerare från universitet i Umeå och ska nu förstärka Torsby kom-muns planavdelning där jag kommer att jobba med över-siktlig planering och detaljplaner. Eftersom jag också har utbildning inom miljörätt och förvaltningsrätt kan vi för-hoppningsvis själva göra en större del av våra miljökon-

sekvensbeskrivningar (MKB) i framtiden.

Jag kommer ur-sprungligen från Odensbacken utanför Örebro men har bott i Umeå i många år. Sedan ett par veckor tillbaka är jag nu bo-satt i Torsby. Min fritid spenderar jag gärna i fjällen och umgås med familj och vänner. Jag har rest en hel del och har också bott i Aus-

tralien och Sydamerika under kortare perioder. Jag nås på 0560-160 93 eller på [email protected].

Välkommen!

Mitt namn är Erik Nilsson och jag är nyanställd som vik. byggnadsinspektör på miljö- och byggkontoret. Jag kommer i huvudsak att arbeta med fysisk planering och bygglovsgivning i kommunen.

Jag är uppväxt i Sunnemo, men bor numera i Karlstad. Fritiden ägnas åt diverse sporter och hunden Doris. Min utbildning erhölls vid Chalmers Teknis-ka Högskola, där jag studerade till civilin-genjör inom väg och vattenbyggnad, med inriktning manage-ment i byggsektorn. Har under de senaste sex åren arbetat inom entreprenadbranschen.

Välkommen att besöka mig på Torsby kommun! Mina kontaktuppgifter är 0560-160 84 eller [email protected]

stödfamiljer sökesOmsorgsförvaltningen söker dig som har tid över och vill bli stödfamilj till ett barn eller en ungdom en eller två helger i månaden.

Som stödfamilj tar du mot ett barn eller en ungdom med funktionshinder i ditt hem för att avlasta föräldrarna. Barnet/ungdomen får genom korttidsvistelsen miljöombyte och rekreation samt ges möjlighet till personlig utveckling.

Det ställs inga krav på särskild yrkeskom-petens. Du kan leva ensam eller tillsammans med någon och det spelar ingen roll om du har barn eller inte. Däremot krävs det att du lever i en stabil och harmonisk livssituation och har kraft och möjlighet att ge av dig själv till någon annan. Du får ersättning för uppdra-get enligt organisationen Sveriges Kommuner och Landstings rekommendationer.

Som kontaktperson är din främsta uppgift att vara medmänniska och en kompis att umgås med. Du ska stärka den enskildes egna initia-tiv och bryta isoleringen genom samvaro och hjälp till fritidsverksamhet.

Dessa uppdrag gäller för personer som har beslut enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Du får ersättning för uppdraget enligt Sveriges Kommuners och Landstings rekommendationer.

Hör gärna av dig med frågor och anmälan. Jag ser fram emot kontakt!

kontaktpersoner sökes

åsa axeLsson

områdeschef0560-161 34

[email protected]

foto: åsa holje

Page 31: Torsby Nu 1/2009

NR 1 - 2009 TORSBY NU �1

Personalkostnaderna utgör närmare två tredjedelar av kommunernas och landstingens totala kostnader. Det gör det svårt att spara på annat än personal. Men det är inte bara sämre ekonomiskt läge med lägre skatteintäk-ter och mindre bidrag som gör att vi i Torsby kommun tvingas minska vår kostym.

I den befolkningsprognos som ligger till grund för de kommande årens budgetprocess bedöms Torsby kommuns befolkning minska med mellan 170 och 200 personer per år. Det betyder att befolkningen till och med 2012 kommer att minska med mellan 700 och 800 personer. Av dessa beräknas nästan 500 tillhöra den arbetande befolkningen och 365 är barn och ungdomar. Befolkningsgruppen i åldern 65+ kommer däremot att öka med ca 70 personer.

Eftersom kommunens intäkter står i direkt relation till befolkningsutvecklingen ligger den stora framtida ut-maningen i just detta. Men det gäller inte bara att säkra verksamheternas kvalitet utan även att säkerställa att det finns ett årligt överskott. Ett överskott behövs för att kunna amortera på våra låneskulder och att investe-ra i framtiden. Detta behövs för att även fortsättnings-vis utveckla Torsby kommun.

Bistra tider för sveriges kommunerden ekonomiska utvecklingen tvingar kommuner och landsting att minska sin personal med minst 15 000 personer fram till 2010. det visar en enkätundersökning som organisationen sveriges kommuner och landsting låtit göra.

angeLa birnstein

ekonomichef0560-160 28

[email protected]

foto: birgitta brorson

Page 32: Torsby Nu 1/2009

�2 TORSBY NU NR 1 - 2009

Många spännande saker på gång!

odla dina egna grönsakerRedan nu finns det mark tillgänglig i Oleby, för den som vill odla redan nu till våren.

att odla är något som verkligen kan ge dig mycket, och då inte bara jordiga fingrar och knän.

att veta var grönsakerna kommer ifrån och att veta att de är odlade utan gifter är viktigt. de är dessutom fräscha då de inte behövt åka land och rike runt, innan de hamnar på matbordet.

frisk luft och kanske en härlig solbränna får du på köpet när du pysslar i din odling. en slant kan du även spara på att odla själv.

Med andra ord - att odla ger mycket som kan sätta guldkant på tillvaron.

växthusodlingett stort växthus på 200m2 finns i Lekvattnet. en verklig resurs för bygden. där skall verk-samhet dras igång till våren. en upprustning behöver först göras och till detta finns beviljade bidrag från Leader.

I växthuset finns en bred möjlighet till olika verksamheter. föreningar, enskilda, skolor, offentlig verksamhet och andra grupper, erbjuds här en möjlighet till samarbete runt olika projekt.

gyllene cirkeln är ett projekt som drivs av stu-diefrämjandet norra värmland och samverkan i de djupa skogarna ek för. syftet med projektet är bland annat att verka för en ökad självför-sörjningsgrad av närproducerade ekologiska grödor, livsmedel och lokalt hantverk.

projektet verkar för en hållbar utveckling av vårt närområde, såväl ekologiskt, ekonomiskt som kulturellt. vi erbjuder utbildning, inspiration och stöd, bl.a. genom bildandet av nätverk och olika studiecirklar.

projektledare gyllene cirkeln: Leif runerman, 0560-423 95

projektanställd: gunilla montán halvardsson, 0560-410 46

studiefrämjandet norra värmland: gunilla sundblad, 0560-717 33

www.samverkan.org

Vi söker ytterligare mark för småskalig odling! Hör av dig!

gyllene cirkeln

foto: annette Lauritzen karlsson