Top Banner
Toimintakertomus 2013 / 2014 Erityisesti Sinulle
20

Toimintakertomus 2013-2014

Mar 12, 2016

Download

Documents

Keskuspuiston ammattiopiston Toimintakertomus 2013-2014
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Toimintakertomus 2013-2014

Toimintakertomus 2013 / 2014

Erityisesti Sinulle

Page 2: Toimintakertomus 2013-2014

2

Julkaisija: Keskuspuiston ammattiopisto, Kuvat: Frank Leiman, Freeimages ja Keskuspuiston ammattiopisto, Painopaikka: Hämeen Kirjapaino Oy, Tampere, toukokuu 2014. Selaa Toimintakertomusta näköisversiona: www.issuu.com/keskuspuisto Toimintakertomus on saatavana tarvittaessa myös äänikirjana CD-levyllä ja Word-muotoisena apuvälineellä luettavana versiona.

Sisältö Kasvua ja organisaatiomuutostaUudistuksia organisaatiossaKeskuspuiston ammattiopiston johtoOrganisaatioHenkilöstön kehittäminenKoulutuksetKehittämis- ja palvelukeskusOpiskelijan hyvinvointipalvelutOpiskelijakunta- ja tutortoimintaLukuvuoden tapahtumiaTaulukot

344556

1214151618

ArvotKoulutuksellinen tasa-arvoisuus, toisen huomioiminen ja arvostaminenAsiakaslähtöisyysVuorovaikutteisuus ja avoimuusInnostavuus ja kannustavuus

VisioInnovatiivinen ja vetovoimainen uudistaja

MissioLuomme yksilöllisiä, joustavia ja työelämälähtöisiä opintopolkuja, edistämme työ- ja toimintakykyä, järjestämme tutkinnon suorittamisen mahdollisuuksia ja kehitämme ammatillista erityisopetusta.

HÄMEEN KIRJAPAINO OY

441 209Painotuote ClimateCalc CC-000025/FI

HÄMEEN KIRJAPAINO OY

HIIL

INEU

TRAALI PAINOTUOTE

Keskuspuiston ammattiopisto on toisen asteen

ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen

kehittämiskeskus. Tarjoamamme koulutukset on

tarkoitettu ensisijaisesti alle 25-vuotiaille henkilöille,

jotka tarvitsevat opinnoissaan ja työllistymisessään

erityisopetusta, yksilöllistä tukea ja ohjausta.

Page 3: Toimintakertomus 2013-2014

3

Kasvua ja organisaatiomuutosta

Keskuspuiston ammattiopisto on edelleen säilyttänyt vetovoimaisuuttaan. Syksyllä 2013 alkaneisiin perustutkintokoulutuksiin ensisijaisia hakijoita oli 3,1 kertaa enemmän kuin aloituspaikkoja. Valmentaviin koulutuksiin oli keskimää-rin noin kaksinkertainen määrä hakijoita aloituspaikkoihin nähden. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämiä lisäpaikkoja on suunnattu erityisesti vaikeavam-maisten valmentavaan ja kuntouttavaan koulutukseen. Keskuspuiston ammatti-opiston ammatillisessa peruskoulutuksessa oli lukuvuoden aikana keskimäärin 947 opiskelijaa, kun järjestämisluvan mukainen enimmäispaikkamäärä on 935. Lukuvuoden alusta lisättiin valmentava2 -koulutusta yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Keskuspuiston ammattiopiston kaksi valmentavan koulutuk-sen ryhmää aloitti opiskelut Helsingin kaupungin ylläpitämän Haavikon opetus- ja aikuiskasvatuskeskuksen tiloissa Maunulan kaupunginosassa.

Lukuvuoden päättyessä Suomen ainoa pianonvirittäjän koulutus siirrettiin Keskuspuiston ammattiopistosta Helsingin konservatorioon, koska on tarkoi-tuksenmukaisempaa, että Suomen ainoa pianonvirittäjien koulutus toteutetaan musiikkioppilaitoksessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi kesäkuussa 2013 Invalidisäätiölle 25 am-matillisen peruskoulutuksen lisäpaikkaa vuosille 2014–2016 siten, että vuonna 2014 lisäys on 10 paikkaa, 2015 myös 10 paikkaa ja 2016 viisi paikkaa. Näitä opiskelijapaikkoja tullaan käyttämään ammatillisen perustutkintokoulutuksen laajentamiseen.

Aikuiskoulutuksen opiskelijatyövuosien määrä lukuvuoden aikana oli 69. Tähän sisältyy nuorten aikuisten osaamisohjelman mukaiset 25 opiskelijatyövuotta. Monet aikuiset tarvitsevat erityisopetusta ja tukea opinnoissaan. Keskuspuis-ton ammattiopisto on pystynyt toteuttamaan erityisopetuksellista toimintatapaa myös aikuiskoulutuksessa, mikä on lisännyt kysyntää. Myös nuorten aikuisten osaamisohjelman mukaisten opiskelupaikkojen täyttämisessä ammattiopisto on onnistunut erittäin hyvin kansallisessa vertailussakin.

Keskuspuiston ammattiopisto toimi kuluneenkin lukuvuoden aikana aktiivisesti ammatillisten erityisoppilaitosten verkosto AMEO:ssa, josta on tullut laajalti tunnettu erityisopetuksen valtakunnallinen kehittäjäverkosto. Sillä on myös vaikutusvaltaa kansallisissa ammatillista erityisopetusta koskevissa suunnitel-missa ja ratkaisuissa. AMEO-verkosto sai edelleen vuodeksi 2013 merkittävän erillisen valtionavustuksen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa tapahtuvan erityisopetuksen tukemiseen ja kehittämiseen. Asiantuntijapalvelu on yhä keskeisempi osaamisalue, jonka kysyntä kasvaa erityisopetuksen laajentuessa yleisissä oppilaitoksissa.

Keskuspuiston ammattiopiston organisaatiota muutettiin johtamisen osalta lukuvuoden alusta alkaen. Valmistelu ja henkilövalinnat oli tehty kevään ja

kesän 2013 aikana, ja uudella organisaatiolla aloitettiin lukuvuosi 2013–2014. Entisistä koulutustiimeistä muodostettiin klustereita,

jotka muodostuvat useasta entisestä tiimistä. Lähiesimiestoimin-taa muutettiin siten, että tiimiesimiesten toimikaudet päättyivät, ja klusterien esimiehiksi valittiin viisi uutta koulutuspäällikköä. Etätoimipaikkojen entisten tiimiesimiesten nimikkeet muutettiin toimipaikan esimiehiksi. Uuden organisaation sisäänajo on ymmärrettävästi vaatinut henkilöstöltäkin sopeutumista uu-denlaiseen toimintatapaan. Kuluneen lukuvuoden kokemusten perusteella on tarkoitus vahvistaa lähiesimiestoimintaa.

Kiitän lämpimästi henkilöstöä ja opiskelijoita kuluneen lukuvuo-den tuloksekkaasta työstä ja toivotan oikein hyvää loma-aikaa kaikille. Kiitän lämpimästi myös kaikkia yhteistyökumppaneitam-me kuluneesta vuodesta.

Olli Daavittila rehtori

Page 4: Toimintakertomus 2013-2014

4

Uudistuksia organisaatiossa

Keskuspuiston ammattiopiston johto

Antti Aavikkokoulutusjohtaja

Olli Daavittilarehtori

Liisa Metsolakehitysjohtaja

Sirkku Pellinenkoulutusjohtaja

Paula Seraidariskoulutusjohtaja

Anne Suomalakoulutusjohtaja

Keskuspuiston ammattiopiston organisaatiota uudistettiin 1.8.2013 alkaen lähiesimiestoiminnan osalta siten, että tiimiesimies-järjestelmästä luovuttiin. Sen tilalle muodostettiin koulutuspäälliköistä ja toimipaikkojen esimiehistä muodostuva lähiesimies-verkosto. Ammattiopistoon rekrytoitiin viisi uutta koulutuspäällikköä, jotka ovat vastanneet ammattiopintoihin valmentavan koulutuksen, ammatilli-sen peruskoulutuksen sekä ammatil-lisen lisäkoulutuksen esimiestyöstä. Ammatillisen peruskoulutuksen koulutuspäälliköiden vastuualueet muodostettiin yhdistämällä koulu-tustiimejä klustereiksi. Ammatillisen lisäkoulutuksen koulutuspäällikkö puolestaan vastaa koko aikuiskoulu-tuksen operatiivisesta esimiestyöstä. Etätoimipaikkojen esimiehinä jatkoi-vat pääsääntöisesti aikaisemmat tii-miesimiehet, ja vastuualueet säilyivät

entisinä. Lukuvuoden kuluessa myös valmentava2-koulutukseen valittiin koulutuspäällikkö, joka yhdessä koulutusjohtajan kanssa on vastannut tämän koulutusalan johtamisesta.Koulutuspäälliköiden esimiehinä on toiminut kolme koulutusjohtajaa. Yksi koulutusjohtaja on johtanut opiskeli-joiden hyvinvointipalvelua ja asunto-latoimintaa.

Ammatillista koulutusta kehitetään ja ohjataan valtakunnallisella tasolla moninaisin säännöksin ja määräyk-sin. Niiden toiminnallisesta toteutta-misesta vastaavat juuri lähiesimiehet, joilla on suuri vastuu päivittäisen toiminnan johtamisesta muutenkin. Uudet koulutuspäälliköt ovat lukuvuo-den aikana joutuneet sekä perehty-mään tehtäviinsä että toteuttamaan operatiivista johtamistehtäväänsä.

On ymmärrettävää, että ihan kaik-keen aika ei ole riittänyt. Henkilös-töltä spontaanisti saatujen ja johdon toimesta kerättyjen palautteiden mukaan käytännön lähiesimiestoimin-ta ei ole ollut riittävää. Tästä syystä päätettiin kevätlukukaudella edelleen vahvistaa lähiesimiestyötä palkkaa-malla kaksi koulutuspäällikköä lisää ammatilliseen peruskoulutukseen. Rekrytointi on edelleen käynnissä kevätlukukauden aikana, ja uudet koulutuspäälliköt aloittavat seuraavan lukuvuoden alussa elokuussa 2014. Tavoitteena on, että koulutuspäälli-köillä olisi mahdollisuuksia aktiiviseen ja vuorovaikutteiseen kanssakäymi-seen koulutuksen toteuttajien kanssa siten, että Keskuspuiston ammat-tiopisto voisi tulevaisuudessakin visionsa mukaisesti olla innovatiivinen ja vetovoimainen uudistaja.

Page 5: Toimintakertomus 2013-2014

5

Keskuspuiston ammattiopisto on tarjonnut henkilöstölleen runsaasti koulutusta oman osaamisen kehittä-miseen ja tukemiseen. Yhtenä suu-rimpana kokonaisuutena lukuvuonna on toiminut Osaava 4 -hankkeen kautta toteutettava asiantuntijan kehi-tysohjelma, joka jatkuu vuoden 2014 loppuun asti. Kehitysohjelman tarkoi-tuksena on kouluttaa osaa henkilös-töstä toimimaan asiantuntijakoulutta-jina, jotka voivat viedä Keskuspuiston ammattiopiston osaamista myös oppilaitoksen ulkopuolelle. Hanke toteutetaan muiden ammatillisten erityisoppilaitosten kanssa yhteistyös-sä. Asiantuntijan kehitysohjelmassa on toteutettu ammatillisten erityisoppi-laitosten verkoston yhteisiä koulutus-päiviä, jaettu osaamista ja verkos-toiduttu. Lisäksi on ollut mahdollisuus osallistua kouluttajakoulutukseen sekä vahvistaa omaa asiantuntija-osaamista mentorointiryhmissä.

Henkilöstöllä oli syksyllä 2013 mah-dollisuus vahvistaa englannin kielen osaamistaan natiiviopettajan ohjauk-

sessa viikottain kahden oppitunnin ajan. Englannin keskustelukurssilla saatiin rohkaisua ja tukea kielitaidon vahvistamiseen ja käyttöön erilaisissa tilanteissa.

Keskuspuiston ammattiopiston eri toimipaikoissa järjestettiin turval-lisuuskoulutuksia syksyn aikana, joihin osallistuivat kaikki turvallisuus-vastaavat. Koulutuksissa käsiteltiin päivittäissuojelun pääkohtia sekä suojeluorganisaation tehtävät onnet-tomuus- ja vaaratilanteissa.

Lukuvuoden aikana tarjottiin runsaasti koulutusta tieto- ja viestintäteknii-kan opetuskäytöstä ja koulutukset toteutettiin yhteistyössä Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian kans-sa. Koulutusten aiheet liittyivät mm. mobiilioppimiseen, pelillisyyteen, yhteisölliseen sisällöntuotantoon sekä Adobe Connectin ja videoiden opetuskäyttöön.

Henkilöstölle järjestettiin koulutusta haastavan käyttäytymisen tilanteiden

turvalliseen hallintaan Avekki -toimin-tatapamallin kautta. Koulutusten aika-na käsiteltiin turvallisen työympäristön teemoja sekä harjoiteltiin erilaisia viestinnän ja fyysisen hallinnan teknii-koita. Koulutusta järjestettiin syksyllä ja keväällä kahden koulutuspäivän mittaisena. Henkilöstöllä oli mahdolli-suus osallistua myös neljän koulutus-päivän laajuisiin Avekki -koulutuksiin.

Keväästä 2014 alkaen ryhmävastaa-ville ja opettajille on tarjottu Ryhmäyt-täminen pedagogisena työkaluna -koulutusta, jossa tavoitteena on antaa valmiuksia ja tukea opiskeli-jaryhmän ryhmäytymiseen. Koulu-tuksen aikana harjoitellaan erilaisia ryhmäytymistä tukevia harjoitteita ja tutkitaan opettajan ja ohjaajan roolia. Koulutuksia jatketaan myös syksyllä.

Lukuvuoden aikana tarjottiin lisäksi koulutusta nuorten seksuaalisista turvataidoista, työpajamenetelmi-en hyödyntämisestä nuorten oman toiminnan tukemiseksi sekä EA1 -koulutusta.

Henkilöstön kehittäminen

Organisaatio

RehtoriOlli Daavittila

KoulutusjohtajaAntti Aavikko

KoulutusjohtajaSirkku Pellinen

KoulutusjohtajaPaula Seraidaris

KoulutusjohtajaAnne Suomala

KehitysjohtajaLiisa Metsola

KoulutuspäällikköSirkku Mäntynen

KoulutuspäällikköTaina Teiramaa-Seger

KoulutuspäällikköPia Myllyselkä

KoulutuspäällikköSirpa Suovirta

KoulutuspäällikköMari Vartiainen

KoulutuspäällikköTeija Mikkonen

Valmentava ja kuntouttava koulutus

Toimipaikan esimies

• Arlan toimipaikka • Haavikon toimipaikka• Hyvinkään toimipaikka• Järvenpään toimipaikka• Keravan toimipaikka• Kirkkonummen toimipaikka• Lassilan toimipaikka• Lohjan toimipaikka• Mäntsälän toimipaikka• Porvoon toimipaikka• Vantaan toimipaikka

• Käsi- ja taideteollisuus-alan pt.

• Musiikkialan pt.• Audiovisuaalisen

viestinnän pt.• Pintakäsittelyalan pt.• Tanssialan pt.• Verhoilu- ja sisustus-

alan pt.• Valmentava2 VATEKO

• Autoalan pt. • Kiinteistöpalvelujen pt. • Kone- ja metallialan pt.• Logistiikan pt.• Valmentava1 Metsälä • Valmentava2 Palve-

lualat • Valmentava koulutus

maahanmuuttajille

• Ammatillinen aikuiskoulutus

• Liiketalouden pt. • Suunnitteluassis-

tentin pt.• Tieto- ja tietoliikenne-

tekniikan pt.• Tieto- ja viestintätek-

niikan pt.• Valmentava1 ja 2

Tenholantie

• Hotelli-, ravintola ja catering-alan pt.

• Kotityö- ja puhdistus-palvelujen pt.

• Sosiaali- ja terveys-alan pt.

• Sosiaali- ja terveys- alan avustajakoulutus

• Valmentava1 ja 2 Näkö-vammaiset

• ATTO-opintojen koor-dinointi

• Opiskelijan hyvinvointi-palvelut

• Asumispalvelut• Opintojen ohjaus • Hakeutumisvaiheen

palvelut• SORA ja kurinpito

• Asiantuntijapalvelut• Hanketoiminta• Kansainvälinen

toiminta• Kirjasto• Oppimateriaalipalvelut• Viestintä

KehityspäällikköUlla Ruuskanen

Kehitys- ja laatupäällikkö Tarja Heikkinen

ViestintäpäällikköAnne Laitinen

ProjektipäällikköHanna Lankinen

ProjektipäällikköJonna Roos

HenkilöstöpäällikköTiina Laaksonen (Invalidisäätiö)

TalouspäällikköJohanna Nirkkonen

Tietohallintopäällikkö Arto Ollikainen

RavintolapäällikköKatja Saastamoinen

Palveluesimies Minna Koivisto

Kiinteistö- ja kuljetus-palveluiden esimies

Osmo Peltonen

Kiinteistöt, hallintopäällikköJari Kannisto

(Invalidisäätiö)

Joht

oryh

Invalidisäätiönjohtokunta

Joht

ofoo

rum

Toukokuu 2014

Page 6: Toimintakertomus 2013-2014

6

KoulutuksetValmentava ja kuntouttava koulutus

Keskuspuiston ammattiopistossa opiskeli 418 Valmentavan ja kuntout-tavan koulutuksen opiskelijaa (tilanne 20.1.2014). Koulutusta järjestettiin 14 eri toimipisteessä yhteensä lähes 200 työntekijän toteuttamana.

Koulutusalan kannalta merkittävimpiä tapahtumia lukuvuoden aikana olivat elokuun alusta 2013 voimaan tullut Keskuspuiston ammattiopiston uusi organisaatio sekä valtakunnallinen valmentavan koulutuksen opetus-suunnitelman perusteiden uudista-mistyön alkaminen.

Valmentava 1 ja 2 eriytyvätElokuun alussa voimaan tulleen uuden organisaation myötä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta ja opintoihin valmentavaa koulutusta johdetaan ja kehitetään erillisinä kokonaisuuksina.

Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutusta käsitellään uudessa organisaatiossa erillisenä koulutusalana. Koulutus painottuu opiston etätoimipaikkoihin. Toiminnan kehittämisessä suunnattiin työskente-lyä toimipaikkojen sisäisestä kehit-tämistyöstä koulutusalan yhteisten toimintojen sekä erityisosaamisen kehittämiseen. Tähän liittyen mar-

raskuussa 2013 aloitettiin opetuksen suunnittelutyön yhdenmukaisuuteen tähtäävä kehittämistyö. Työ kytkeytyy samalla valmisteilla olevaan opetus-suunnitelman perusteiden uudistumi-seen. Työ jatkuu syksyyn 2014.

Valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteiden uudistumisesta käytiin vuoden aikana runsaasti keskustelua. Erityisesti ammatilliseen peruskou-lutukseen valmentavan koulutuksen tulevaisuus nousi puheenaiheeksi. Keskustelun perusteella annettiin kannanottoja valtakunnallista opetus-suunnitelmaa valmistelevalle työryh-mälle.

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa koulutusta ja perustut-kintokoulutusta tuotiin organisaatio-muutoksessa lähemmäs toisiaan. Elokuun alussa työnsä aloittaneet koulutuspäälliköt vastaavat lähiesi-miestyöstä sekä perustutkinnoissa että ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavissa koulutuksissa. Tällä tähdätään tiiviimpään yhteistyöhön valmentavan ja perustutkintokoulutuk-sen välillä.

Etätoimipaikoissa jatkavat edel-leen paikalliset lähiesimiehet, jotka vastaavat toimipaikan alueellisesta

yhteistyöstä sekä toimipaikan käytän-nön asioiden organisoinnista. Etä-toimipaikkoja tarkasteltiin suhteessa alueelliseen koulutuksen kysyntään. Lukuvuosi 2013–2014 on viimeinen toimintavuosi Mäntsälän ja Järven-pään toimipaikoissa.

Opiskelijoiden työvuosi Alla on muutamia työhön ja itsenäi-seen elämään valmentavan kou-lutuksen opiskelijoiden vastauksia kysymykseen: ”Mitkä ovat olleet viime vuoden onnistumisia, kohokohtia tai mieleen jääneitä tapahtumia sinun opiskelussasi”? Vastauksista on pois-tettu nimet, paikat sekä muut tunnis-tettavat tiedot.

Opinnot ovat helppoja. Olen saanut paljon apua ohjaajilta. Olen oppinut että täytyy tehdä töitä. Minulla on ollut työharjoittelu, siivosin asuntolassa. Ryhmässä oli toinen opiskelija ja ohjaaja. Olen myös oppinut vuorovai-kutusta.

Olin ylpeä, kun sain kertoa itsestäni paljolle väelle. Kerroin menneisyydes-tä ja tulevaisuuden toiveista.

Toiminnallinen opetus on ollut parasta, varsinkin arkielämäntaidot -kurssi, joka

Page 7: Toimintakertomus 2013-2014

7

Valmentava ja kuntouttava koulutus ja opiskelijamäärät toimipaikoittain 20.9.2013

ToimipaikkaOpis-keli-joita

Arlan toimipaikka, Espoo 113Haavikon toimipaikka 13Hyvinkään toimipaikka 13Järvenpään toimipaikka 7Keravan toimipaikka 38Kirkkonummen toimipaikka 13Lassilan toimipaikka, Helsinki 25Lohjan toimipaikka 19Metsälän toimipaikka, Helsinki (2 kpl) 58Mäntsälän toimipaikka 8Porvoon toimipaikka 30Tenholantien toimipaikka, Helsinki 61Vantaan toimipaikka (2 kpl) 20

Yhteensä 418

liittyi kodin huoltoon. Rasvasimme saranoita, porasimme tauluja seiniin, hiekotimme, korjasimme tuolin ja putsasimme hajulukkoja.

Parasta oli, kun pääsin asumisharjoit-teluun opiskelija-asuntolaan. Hoidin itse kaikki arkeen liittyvät asiat ja sen lisäksi kävin pelaamassa yhteisissä tiloissa. En tykännyt hoputtamisesta.

Opiskelijoiden vastaukset kertovat koulutuksen periaatteista: työtä, arkielämän taitoja ja vuorovaikutusta on harjoiteltu toiminnallisesti oikeissa tilanteissa. Jokaiselle opiskelijalle on löydetty mahdollisuuksia osallistua toimintaan ja päätösten tekoon – riip-pumatta toimintakyvyn rajoitteista tai kommunikaation tavasta.

Opiskelijoiden ja henkilökunnankin mieleen jäävät usein päällimmäisenä erilaiset tapahtumat – esimerkiksi perinteiset syys- ja talviliikuntapäivät. Harvemmin kuultu vastaus kysymyk-seen vuoden kohokohdista on ”sujuva arki”. Opiskelijoiden vastauksissa tulee kuitenkin esille se, miten suuri merkitys käytännön päivittäisellä työllä ja onnistumisilla on. Ennustet-tava ja turvallinen arki on kuitenkin

ensisijainen kokemus, jonka päälle onnistumisia ja osaamista voidaan rakentaa. Lukuvuoden aikana riittää myös tapahtumia joihin kaikki voivat osallistua.

Henkilöstön osaamista kehitetään jatkuvastiUseita työntekijöitä aloitti oppisopi-muskoulutuksena toteutettavassa Aukea-koulutuksessa, jossa syvenne-tään tietoja autismin kirjon ja kehi-tysvammaisten henkilöiden kanssa työskentelystä.

Viisi työntekijää aloitti puhevammais-ten tulkin erikoisammattitutkintoon valmistavan koulutuksen. Vaihtoeh-toisten kommunikaatiomenetelmien hallinta on keskeisessä asemassa etenkin vaikeimmin vammaisten opis-kelijoiden koulutuksessa.

Henkilöstön vaihtuvuus lisääntyi edel-tävästä vuodesta osassa toimipai-koista. Vaihtuvuus voi asettaa haas-teita toiminnan jatkuvuudelle. Työhön perehdytyksellä sekä jatkuvalla sisäisellä täydennyskoulutuksella py-ritään vastaamaan näihin haasteisiin. Toiminnan laadun kehittämisen lisäksi täydennyskoulutuksilla on merkittävä osa työntekijöiden sitoutumisessa

ja viihtymisessä. Henkilökunnan halukkuus ja mahdollisuudet kehittää omaa osaamista ja työtä näyttäytyy jatkuvasti yhtenä valmentavan kou-lutuksen menestystekijänä. Koulu-tuksiin liittyvistä omaan työyhteisöön kytkettävistä kehittämishankkeista on muotoutunut runsaasti pysyviä toimintatapoja.

Page 8: Toimintakertomus 2013-2014

8

Keskuspuiston ammattiopistossa ammatillista perustutkintokoulutusta toteutettiin kuudella eri koulutusalalla, jotka ovat kulttuuriala, luonnontietei-den ala, matkailu-, ravitsemis- ja ta-lousala, sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala, tekniikan ja liikenteen ala sekä yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala. Perustutkintojen määrä toimintakauden lopussa oli yhteensä 21 ja niissä opiskeli laskentapäivänä 20.9.2013 yhteensä 586 opiskelijaa.

Oppilaitoksessamme vuonna 2013 toteutettu organisaatiouudistus on vaikuttanut koulutusaloilla tehtävään työhön. Perustutkintojen lähiesi-miehiksi valittiin neljä koulutuspääl-likköä, joiden johdolla koulutusalat ryhtyivät kehittämään toimintaansa. Muutoksessa organisaation toimin-nan selkeyttämisen tarve korostui ja erityisesti työelämän kanssa tehtävä yhteistyö sai uusia kehittymismahdol-lisuuksia. Yritysyhteistyön etuna, mut-ta myös haasteena on sen suuruus: pääkaupunkiseudulla on runsaasti

Ammatillinen perustutkintokoulutus

yrityksiä, mutta sosiaalisen verkoston hajanaisuus edellyttää yhteistyön syntymiseltä paljon. Työelämäyhteis-työn tueksi kehitettiin mm. työanalyy-si, jonka avulla työpaikalla voidaan etsiä erityistä tukea tarvitsevalle soveltuvia työtehtäviä.

Perustutkintokoulutuksessa opinnot suunnitellaan yksilöllisesti. Opiskelus-sa painotetaan käytännönläheisyyttä ja opintoja on pyritty järjestämään yhteistyössä työelämän kanssa. Opetussuunnitelmiin on mahdollista rakentaa yhteistyössä työelämän kanssa paikallisesti tarjottava tutkin-non osa, joka on työelämän tarpeista lähtevä ja jonka avulla opiskelija voi hankkia juuri sitä osaamista, mitä työelämä tarvitsee. Muutenkin yksilöllinen polku työelämään voidaan opiskella monella tavalla: tutkinnon perusteiden mukaisesti, suorittamalla tutkinnon osa tai osia, mukauttamalla opetuksen tavoitteita, ottamalla opin-toja muista tutkinnoista ja valmen-tavasta koulutuksesta tai opiskellen työvaltaisesti.

Hanketyöskentely on merkittävä vä-line erityisopetuksen kehittämiseksi. YTY-hanketyön yhteydessä Keskus-puiston ammattiopistossa kehitet-tiin mm. ns. ponnahdustoimintaa. Ponnahdustoiminta on tarkoitettu ylei-sissä ammattiopistoissa opiskeleville, joiden opinnot eivät etene toivotusti. Keskuspuiston ammattiopistossa selvitetään ponnahtajan tukitoimien tarve. Tukitoimet on tarkoitus siirtää omaan oppilaitokseen, mutta joissain tapauksissa ponnahtaja on siirty-nyt Keskuspuiston ammattiopiston opiskelijaksi. Tämän toiminnan myötä Keskuspuistona ammattiopisto on lisännyt yhteistyötä pääkaupunkiseu-dun oppilaitosten kanssa.

Keskuspuiston ammattiopisto on ollut mukana mm. DECORS-liikkuvuus-hankkeessa, jonka kautta vuoden 2013 aikana 26 opiskelijaa ja 15 henkilökunnan jäsentä sai mahdol-lisuuden opintojaksoon Liettuassa, Islannissa, Tsekissä ja Ruotsissa.

Page 9: Toimintakertomus 2013-2014

9

Koulutusala, opiskelijamäärä

Tekniikan ja liikenteen alaAutoalan perustutkinto 28Kone- ja metallialan perustutkinto 34Logistiikan perustutkinto 18Pintakäsittelyalan perustutkinto 28Suunnitteluassistentin perustutkinto 35Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto 53Kiinteistöpalvelujen perustutkinto 27Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto, sisustaja 39Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto, verhoilija 9

Matkailu-, ravitsemis- ja talousalaHotelli-, ravintola- ja catering-alan pt, Tenholantie 25Hotelli-, ravintola- ja catering-alan pt, Metsälä 25Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutk., kodinhuoltaja 5Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutk., toimitilahuoltaja 26

KulttuurialaKäsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 25Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto 24Musiikkialan perustutkinto, muusikko 14Musiikkialan perustutkinto, pianonvirittäjä 11Tanssialan perustutkinto 9

Luonnontieteiden alaTieto- ja viestintätekniikan perustutkinto 32Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto 53

Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alaSosiaali- ja terveysalan perustutkinto 32

Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alaLiiketalouden perustutkinto 34

Yhteensä 586

Ammatillisen perustutkintokoulutuksen opiskelijamäärät 20.9.2013

Tämä toiminta oli vastavuoroista, jo-ten Keskuspuiston ammattiopistossa on vieraillut kansainvälisiä opiskelija-ryhmiä.

Oppimisympäristöt laajentuvat ja opiskelijat osallistuvat erilaisiin valtakunnallisiin tapahtumiin, kuten Taitaja-kisoihin. Taitaja-kilpailuihin osallistuminen on ollut Keskuspuiston ammattiopistossa vahva perinne, jossa olemme saaneet myös menes-tystä.

Tiedonkulku ja yhteisöllinen kohtaa-minen on ollut oppilaitoksessamme kehittämiskohde, sillä perustutkinto-koulutus toimii kolmessa eri toimipai-kassa. Vuoden 2013 aikana kaikis-sa päätoimipaikoissa järjestettiin opiskelijoiden ja henkilöstön yhteisiä tapaamisia, joissa opiskelijoilla oli mahdollisuus nostaa itselleen tärkeitä asioita yhteiseen keskusteluun. Nämä tapaamiset ovat saaneet opiskelijoilta kiitosta.

Page 10: Toimintakertomus 2013-2014

10

Ammatillisen aikuiskoulutuksen opiskelijamäärät 20.9.2013

Tutkintotavoitteinen koulutus, opiskelijamäärä

Hierojan ammattitutkinto 23Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, osatutkinto Kahvilapalvelut 11

Kehitysvamma-alan ammattitutkinto 2Kotityöpalvelujen ammattitutkinto 2Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto 34

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 1Laitoshuoltajan ammattitutkinto 19Maalarin ammattitutkinto 8Näkövammaistaitojen ohjaajan erikoisammattitutkinto 14Pintakäsittelyalan perustutkinto 8Sisustusalan ammattitutkinto 5Työvalmennuksen erikoisammattitutkinto 27Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto 16

Yhteensä 170

Ei-tutkintotavoitteinen lyhytkoulutus, opiskelijamäärä

Autismin kirjon henkilöiden ja kehitysvammaisten kanssa työskentelevien ammattitaitoa syventävä koulutus

29

Palveluavustajakoulutus 6

Yhteensä 35

Aikuisopiskelijoiden määrä on jatkanut kasvuaan jo usean vuo-den ajan. Laskentapäivänä 20.9.2013 aikuisopiskelijoita oli 205. Aikuiskoulutuksen volyymia on kasvattanut nuorten aikuisten osaamisohjelma NAO.

Keväällä 2013 käynnistettiin Nuorten aikuisten osaamisohjelma Keskuspuiston ammattiopistossa. Tutkintotavoitteista koulutusta järjestettiin Maalarin, Sisustusalan, Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen, Kotityöpalvelun, Laitoshuoltajan ja Hierojan ammattitutkinnoissa. NAO ohjelmaan ovat kuulu-neet myös lyhytkurssit sekä panostus hakeutumisvaiheen ja opintojen aikaisten tukitoimien kehittämiseen (hakeva ja tukeva toiminta). NAO on tuonut oppilaitoksen nuoren aikuisen lähelle; kohtaamisia on ollut runsaasti mm. erilaisissa tapahtumissa.

Nuorten aikuisten osaamisohjelma on vahvistanut pääkaupun-kiseudun oppilaitosten Urabaari-yhteistyöverkostoa. Keskus-puiston ammattiopiston aikuiskoulutuksen rooli on ollut toimia erityisen tuen asiantuntijana.

Aikuiskoulutuksen toimintaa on kehitetty mm. erilaisten hank-keiden kautta. Cherise Your Skills -hankkeen kautta toteutui ensimmäistä kertaa opiskelijoiden kansainvälistä liikkuvuutta. Syyslukukaudella 2013 neljä opiskelijaa osallistui kansainväli-seen hanketapaamiseen Rotterdamissa. Olemme osallistuneet työelämän kehittämiseen Toiveista tekoihin -hankkeessa.

Aikuiskoulutus on ottanut aktiivisesti kasvun haasteen vastaan. Tämä näkyy Nuorten aikuisten osaamisohjelman menestymise-nä ja innokkaana asenteena kehittämistä kohtaan.

Ammatillinen aikuiskoulutus

Page 11: Toimintakertomus 2013-2014

11

Page 12: Toimintakertomus 2013-2014

12

Kehittämis- ja palvelukeskus

Kehittämis- ja palvelukeskuksen toiminta on ollut lukuvuoden aikana vilkasta. Hankkeita on alkanut ja päättynyt; henkilökunnalle on järjes-tetty erilaista ammattitaitoa kehittävää ja ylläpitävää koulutusta ja laatuasi-oihin on panostettu laatimalla tulevan toimintajärjestelmän tueksi prosessi-kaavioita IMS-järjestelmään.

Keskuspuiston ammattiopiston han-ketoiminta perustuu omalta osaltaan ammattiopiston kehittämissuunni-telman toteuttamiseen. Hankkeisiin osallistuu suuri joukko ammattiopis-ton henkilökuntaa eri koulutusaloilta. Ammattiopiston projektisalkussa on yli 30 hanketta, joista vastaa osaava ja innostunut henkilöstö. Kehittämis-kohteiden keskiössä ovat edelleen ammatillisen erityisopetuksen kehit-tämis- ja palvelukeskustoiminnan ja työelämälähtöisyyden kehittäminen ja vahvistaminen yhteistyössä alueen oppilaitosten kanssa YTY 3 -hank-keessa. Hankkeessa toteutettavat asiantuntijapalvelut tukevat työelämä-lähtöisen ja työvaltaisen koulutuksen toteuttamista sekä oppilaitoksissa että aidoissa työympäristöissä.

Ammatillisen koulutuksen läpäi-syä edistetään edelleen Helsingin kaupungin koordinoimassa Polku-hankkeessa ja yksilöllisiä opintopol-kuja kehitetään mm. helmikuussa 2014 alkaneessa Mutkattomat polut -hankkeessa.

Tieto- ja viestintätekniikan, sosiaali-sen median ja mobiililaitteiden hyö-dyntämistä opetuksessa harjoitellaan mm. TOPO-työpaikalla tapahtuvan oppimisen pedagogisen oppimis-ympäristön kehittämishankkeessa. Teot tutuiksi hankkeessa edistetään erityistä tukea tarvitsevien henkilöi-den työllistymismahdollisuuksia mm. työanalyysin ja työyhteisövalmennuk-sen keinoin.

Mielen hyvinvointi -hanke on viety loppuun lukukauden aikana ja suun-nitteilla on kaiken opitun levittäminen eurooppalaisessa yhteishankkeessa, jonka hakemus jätetään huhtikuussa 2014.

Orton Pron hallinnoimassa Uralle-hankkeessa kehitetään Keskuspuis-ton ammattiopiston opetushenkilöstön opinnollistamisosaamista.

Kansainvälisessä yhteistyössä kehi-tettiin aikuiskoulutuksen käytäntöjä Cherish Your Skills -hankkeessa, jonka päätöskokous järjestetään Ou-lussa toukokuussa 2014. Valmenta-van koulutuksen New Approaches to Independent Living – NAIL -hankkeen päätös osuu myös toukokuulle järjes-täjänä Keskuspuiston ammattiopisto. Ohjelmassa on asiaa ja ajanvietettä monipuolisesti.

Toukokuussa Keskuspuiston ammat-tiopistoon kokoontuu myös merko-

nomien FAIR – Only aware can act Fair-hankkeen kumppanit ja tällöin on ohjelmassa mm. Flash mob -esitys kauppakeskus Sellossa.

Opiskelijoiden kansainvälinen DECORS-liikkuvuushanke vietiin onnellisesti päätökseen syksyn 2013 aikana. Tominta-aikanaan 2012–2014 hanke liikutti yhteensä 37 opiskelijaa viiteen eri Euroopan maahan. Vaihto-jen tunnelmiin ja kokemuksiin pääset tutustumaan tarkemmin DECORS-blogin kautta osoitteessa http://de-corshanke.blogspot.fi.Uusihanke-hakemus toimitettiin Kansainvälisen henkilövaihdon keskukseen CIMOon maaliskuussa 2014.

Syksyllä 2013 alkoi valmentavan koulutuksen opiskelijaliikkuvuutta edistävä SMILE – Special Mobilities to Improve disabled Learners Expe-rience, jonka ensimmäinen vaihto suuntautuu Yorkiin Englantiin. Viikon projektimatkalle osallistuu kuusi opiskelijaa sekä kolme henkilökunnan jäsentä. Yhteensä erilaisiin opiskelija-liikkuvuuksiin on osallistunut lukuvuo-den aikana n. 20 opiskelijaa.

Individual Study Paths -hanke aloitti toimintakautensa Keskuspuiston am-mattiopiston koordinoimana. Hank-keessa pohditaan eurooppalaisessa yhteistyössä keinoja opintojen kes-

Page 13: Toimintakertomus 2013-2014

13

keyttämisen ehkäisyyn ja vähentämi-seen. Hankeyhteistyössä ovat muka-na koulutusorganisaatiot Tanskasta, Hollannista, Espanjasta ja Belgiasta. Lisäksi yhtenä kumppanina on Stadin ammattiopisto Helsingistä.

Keskuspuiston ammattiopisto on mukana Leeds Metropolitan yliopiston koordinoimassa AUTHEW-hankkees-sa, jossa edistetään autismin kirjon henkilöiden opiskelumahdollisuuksia etenkin korkea asteella.

Dream College- ja Working Abroad -hankkeet mahdollistavat henkilöstön liikkuvuuden. Dream College -hank-keen viikon mittaisille vaihtojaksoille on osallistunut luuvuoden aikana yh-teensä kuusi henkilöstön edustajaa. Hollantiin suuntautuneen vaihdon tunnelmiin voit tutustua http://hollan-tiin.blogspot.fi-osoitteessa.Working Abroad -hanke aloitti mar-raskuussa 2013. Suunnitelmissa on toteuttaa kolme kahden viikon opet-tajien työelämäjaksoa kolmessa eri Euroopan maassa. Jaksot toteutuvat syyslukukaudella 2014. Yhteensä n. 30 henkilökunnan edustajaa on osal-listunut erilaisille ulkomaille suuntau-tuville projekti- tai seminaarimatkoille.

Henkilöstön osaamista on kehitetty Osaava-hankkeiden kautta. Ammatti-opisto Luovin koordinoimassa Osaa-va 4-hankkeessa on kehitetty henki-löstön osaamista mm. asiantuntijana

toimimisessa. Helsingin Diakoniaopis-ton koordinoimassa Osaava Future -hankkeessa on eri työryhmät kehit-täneet mm. verkko-opetusosaamista. Voit tutustua tarkemmin hankkeeseen osoitteessa http://osaavafuture.blogs-pot.fi.Keväänaikanaaloittavatmyösuudet Osaava-perheen hankkeet. Osaava Global tähtää henkilökunnan kansainvälisen osaamisen kehittämi-seen ja Osaava 5 -hanke tietotekni-sen osaamisen sekä asiantuntijuuden kehittämiseen edelleen.

Laatuosaamista on kehitetty Yhdessä eteenpäin-, Palautetta kaikilta- sekä Koordinaatit laatumatkaajille -hank-keissa yhteistyössä AMEO-verkoston kanssa.

Lukuvuonna 2013–2014 organisaatio-uudistuksen myötä ammattiopistossa aloitti toimintansa myös 10 erilaista kehittämistiimiä. Tiimit ovat osallista-neet yhteensä yli 80 henkilöstön eri ammattiryhmien edustajaa. Tiimeihin osallistuminen on perustunut vapaa-ehtoisuuteen ja henkilöstö on voinut osallistua juuri itseään kiinnostavan tiimin toimintaan. Yammer, joka on organisaatioiden sisäiseen viestin-tään ja vuorovaikutukseen tarkoitettu mikrobloggauspalvelu, toimii kehittä-mistiimien toiminnan dokumentoinnin alustana. Kaikilla tiimeillä on oma ryhmänsä Yammerissa, jossa ryhmi-en toiminta on avointa, läpinäkyvää

ja osallistavaa. Lukuvuoden aikana on kokoontunut seuraavat tiimit: henkilöstön kehittäminen, viestintä, laatu, näkövammaispedagogiikka, ohjaajat, atto-integraatio, työelämäyh-teistyön kehittäminen, kansainvälinen toiminta, arviointi ja verkko-opetuksen kehittäminen.

Kerätyn palautteen perusteella henki-lökunta on kokenut tiimien toiminnan tarpeelliseksi oppilaitoksen toiminnan kehittämisen kannalta.

Konkreettisina toimenpiteinä tiimien toiminnasta olivat mm. helmikuussa järjestetty kaikille avoin kansainvä-lisyyspäivä Arlan ja Tenholantien toimipaikoissa helmikuussa 2014; henkilöstön työhyvinvointia edistävän Sportti- ja kulttuuripassin käyttöön-otto keväällä 2014 sekä henkilöstön yhteisölliseen toimintaan suunnattu 25 euroa/henkilö virkistysmääräraha; sekä näkövammaispedagogiikka tiimin suunnitelma henkilöstön näkö-vammaisosaamisen kehittämiseksi.

Lukuvuoden aikana Arlan toimipai-kassa sijaitseva oppimateriaalitoimis-to sai perusteellisen remontin myötä raikkaan ja ajanmukaisen ilmeen. Kirjasto puolestaan on kerännyt pa-lautetta käyttäjiltä millainen tila kirjas-ton tulisi olla. Palautteen perusteella tehdään muutoksia mahdollisuuksien mukaan.

Page 14: Toimintakertomus 2013-2014

14

Opiskelijan hyvinvointipalvelut (OHP) toimii oppilaitoksen arjessa tarjoten tukea opiskeluun oppilaitoksen opiskelijoille ja tutkinnonsuorittajille. Tavoitteena on tunnistaa opiskelijan tuen tarve ja järjestää tarvittava tuki opintoihin yhdessä opetus- ja ohjaushenkilöstön kanssa. Opiskelijan hyvinvointipalvelut pyrkii omalla toiminnallaan lisäämään opiskelijoiden yhtei-söllisyyttä, osallisuutta ja parantamaan koko oppilaitoksen ilmapiiriä.

Opiskelijan hyvinvointipalvelut koostuu laaja-alaisista erityis-opettajista, opinto-ohjaajista, terveyden- ja sairaanhoitajasta, psykologeista, toimintaterapeuteista ja fysioterapeutista. Opiskelijan hyvinvointipalvelujen toimijat ovat jakaantuneet kolmeen moniammatilliseen työryhmään, jotka toimivat Arlan, Metsälän ja Tenholantien toimipaikoissa. Ryhmät tekevät yhteistyötä ja konsultoivat etätoimipaikkoja niiden opiskelija-huollollisissa tarpeissa. Yhteistyö asuntolan ohjaushenkilöstön kanssa on tiivistynyt ja osoittanut tarpeellisuutensa kuluneen vuoden aikana.

Opiskelijan hyvinvointipalvelut tekee tiivistä yhteistyötä ope-tushenkilöstön kanssa. Jokaisella aloittavalla opetusryhmällä on yhteistyökumppaninaan opiskelijan hyvinvointipalveluista nimetty työntekijä. Työntekijä on toiminut opiskelijan hyvin-vointipalvelutyöryhmän ja opetushenkilöstön välisenä linkkinä. OHP:n työparina toimiva työntekijä on osallistunut opiske-lijoiden HOJKS-neuvotteluihin ja ollut tarvittaessa mukana opiskelijoiden verkostokokouksissa. Toimintatapa on lisännyt Opiskelijan hyvinvointipalvelujen toimijoiden opiskelijoiden ja opetushenkilöstön tuntemusta sekä mahdollistanut joustavan ja nopean toiminnan opiskelijan asioissa.

Opiskelijan hyvinvointipalvelut

Opiskelijan hyvinvointipalvelut on mukana erilaisissa am-mattiopiston kehittämishankkeissa, mm. Mielen hyvinvointi-, Ohjus- ja YTY-hankkeessa. Lisäksi tiivistä yhteistyötä tehdään AMEO-verkostossa, mm. Ruori-hankkeessa ja Hyvinvointityö-ryhmässä. Kriisiavun toimintasuunnitelma ja Päihdestrategia päivitettiin syyslukukaudella vastaamaan nykyisiä tarpeita. Syyslukukaudella järjestettiin Opiskelijan hyvinvointimessut,

Page 15: Toimintakertomus 2013-2014

15

Opiskelijakunta- ja tutortoiminta

Oppilaskunnan hallituksessa toimi syyslukukaudella hallituksen pu-heenjohtajana valmentavan koulu-tuksen opiskelija Markus Tihumäki. Muut hallituksen jäsenet olivat: Joona Loivamaa, Roosa Ronkainen, Pasi Puurunen, Hope Achan, Eero Jokinen,Anna-SofiaErä-Esko,KimiTeräväinen, Renar Steinfeld, Krista Lyyränen, Medina Omeragic, Tuomas Nousiainen, Ida Joska ja Matti Meron-tausta.

Syyslukukaudella hallitus kokoontui yhteensä neljä kertaa, kevätlukukau-della kokouksia oli yhteensä viisi ja kauden viimeinen kokous vietettiin juhlallisesti ravintola Momentossa.

Tutoreina ovat toimineet: Aida Njie, Tiina Kela, Pasi Puurunen, Anna-SofiaErä-Esko,JarmoHaverinen,Rebecca Tykkyläinen, Rebekka Toivanen, Vili Laukkanen, Petro, Pakarinen, Jan Tuominen, Tuukka Niinisaari, Jukka Aromäki, Laura Min-kinen, Tam ”Cheek” Nguyen ja Juha Kangas.

Lukuvuoden aikana tutorit ottivat vastaan uudet opiskelijat ja esit-telivät heille oppilaitoksen tiloja ja olivat mukana uusien opiskelijoiden tervetulotilaisuuden järjestelyissä ja avoimien ovien päivien vieraiden vastaanotossa.

joiden tavoitteena oli tutustuttaa opiskelijat Opiskelijan hyvinvointipal-velujen toimijoihin. Messut järjestettiin kolmessa päätoimipaikassa, osittain toiminnallisia tehtäviä sisältäneenä. Messuista saatu palaute oli positiivis-ta. Messujen järjestämistä jatketaan tulevinakin syksyinä.

Opiskelijan hyvinvointipalveluja esitel-tiin opiskelijoille toimipaikkakohtaisilla esitteillä, joissa toiminta ja työntekijät olivat esillä mahdollisimman havain-nollisesti, henkilökuvina. Esitettä jaettiin opiskelijoille ja huoltajille mm.

läheisten illoissa. Opiskelijan hyvin-vointipalvelut ovat olleet aktiivisesti esillä kolmen päätoimipaikan kotiväen illoissa ja opiskelijoiden aloituspäivil-lä. Opinto-ohjaajat ovat tehneet aktii-visesti oppilaitoksen markkinointityötä peruskoulujen vanhempainilloissa ja erilaisissa info-tilaisuuksissa.

Opiskelijan hyvinvointipalvelujen henkilöstö on osallistunut monenlai-siin oppilaitoksen toimintaa tukeviin koulutuksiin, mm. Yhteishaku-kou-lutukseen, Asiaa huumeista -koulu-tukseen, sekä Oppilas- ja opiskelija-

huollon kansallisille kehittämispäiville. Toimintaterapeutit ovat lisäksi kou-luttautuneet opiskelijan arkisista tehtävistä suoriutumista mittaavan AMPS-arviointijärjestelmän käyttäjik-si. Opiskelijan hyvinvointipalvelujen toimijat ovat lisäksi kouluttautuneet omaa ammatillista osaamistaan lisää-vissä koulutuksissa.

Page 16: Toimintakertomus 2013-2014

16

Lukuvuoden tapahtumia

Opiskelijoiden hyvinvointimessut jär-jestettiin Tenholantien, Arlan ja Metsä-län toimipaikoissa elo-syyskuussa.

Elinikäisen oppimisen Innostu oppimaan -tapahtuma järjestettiin Vanhalla ylioppilastalolla 4.9.2013. Kampanjassa painotettiin nuorisota-kuuta ja aikuiskoulutuksen mahdol-lisuuksia työurien pidentämisessä ja vaikuttavan toiminnan mahdollista-misessa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimi Elinikäisen oppimisen kampanjan suojelijana. Keskuspuis-ton ammattiopisto oli tapahtumassa mukana näytteilleasettajana. Hie-rojan ammattitutkintoa opiskelevat aikuisopiskelijat tekivät maksuttomia hierontoja messuvieraille.

Perinteiset joulumyyjäiset järjestettiin Keskuspuiston ammattiopiston Arlan toimipaikassa 14.12.2013. Myynnissä oli opiskelijoiden valmistamia koreja, harjoja ja joulukoristeita ym. käsitöitä.

Keskuspuiston ammattiopisto kuuluu Ammatillisten erityisoppilaitosten (AMEO) -yhteistyöverkostoon. Op-pilaitokset osallistuivat lukuvuoden aikana näytteilleasettajana moniin tapahtumiin yhdessä verkostona.

Verkoston yhteisnäkyvyydellä ja toiminnalla vahvistetaan ammatillisten erityisoppilaitosten asemaa valtakun-nallisesti. Yhteiset messutapahtumat ja muut markkinointitoimenpiteet tuottavat kustannussäästöjä oppi-laitoksille. AMEO-verkosto osallistui näytteilleasettajana mm. NextStep-messuille 22.–23.1. sekä Educa-messuille 23.–24.1.2014 Helsingissä. Opo-päivät järjestettiin Seinäjoella 6.–8.2.2014 ja Erityisopetuksen kansal-liset kehittämispäivät 23.–24.4.2014 Helsingissä. Lisäksi mukaan mahtuu muita pienempiä yhteistapahtumia ja markkinointikampanjoita.

Keskuspuiston ammattiopisto niitti niin mainetta kuin kultamitaleja Vaasassa 1.–3.4.2013 järjestetyssä SakuStars -kulttuurikisassa. Lari Herranen tanssi KAHDESTI voittoon! Kultamitalit pujoteltiin kaulaan super-suorituksista sarjoissa Yksintanssi ja Yksintanssi improvisoiden. Verna Harju puolestaan nappasi kolman-nen sijan kauniilla lauluesityksellään sarjassa Kansallinen, konsertti ja hengellinen musiikki. Ida Joska sai hienosta näytelmästään kunniamai-ninnan. Kunniamaininnat tulivat myös Miika Auviselle kirjoitelmista ja Eero Jokiselle sarjakuvista.

Taitaja2014 -kisat järjestettiin Lah-dessa 7.–10.4.2014. Keskuspuiston ammattiopiston opiskelijat edustivat upeasti oppilaitostamme! Taitaja PLUS-kisoissa Kiinteistöpalvelu-jen sarjassa Viivi Valkonen taituroi hienosti toisen sijan ja saman sijan saavutti Henri Viertola Puhdistuspal-velujen sarjassa. Eli molemmille HO-PEAA! TaitajaPLUS artesaaneissa oli esillä opiskelijamme Maria Tormosen upea työ Kotkanpesä. Taitaja2014 lajissa Puhdistuspalvelut, Aida Njie oli kokonaispisteissä aivan mahta-vasti kolmantena. +1-kilpailijana hän kilpaili tavallaan omassa sarjassaan eikä voinut saada mitalia. Sen sijaan hienosta suorituksesta tuli palkinnoksi iPad!

Avoimet ovet järjestettiin Tenholantien toimipaikassa 9.1., Arlan toimipaikas-sa 16.1. ja Metsälän toimipaikassa 31.1.2014. Toimipaikkoihin kävi tutustumassa 1235 vierailijaa. Vierai-lijoiden antama palaute oli positiivista; kiitosta saivat sekä eri alojen esittely että selkeä opastus. Myös muiden toimipaikat järjestivät avointen ovien tapahtumia vuoden vaihteen molem-min puolin.

Page 17: Toimintakertomus 2013-2014

17

Page 18: Toimintakertomus 2013-2014

18

Henkilöstömäärä henkilöstöryhmittäin 2010–2014

2013–2014

2012–2013

2011–2012

2010–2011

Hallinto 14 9 9 15Toimistopalvelut 17 17 21 18Opiskelijapalvelut 18 18 19 18,5Opetushenkilöstö 166 163 145,5 162Ohjaushenkilöstö 204 201 211 184,5Asuntola 13 13 15 13Projektityöntekijät 3 7 6 5Muut 66 67 58 49Yhteensä 501 495 484,5 465

Johtokunta 2014

Johtokunnan puheenjohtaja:Eija Honkanen, yliopettajaHaaga-Helia ammattikorkeakoulu

Johtokunnan varapuheenjohtaja:Tarmo Pulkkinen, laatu- ja asiakaspalveluinsinöörikone- ja metalliala

Sihteeri:Katri Orjatsalo, hallintoassistentti

Johtokunnan muut jäsenet:Merja Heikkonen, järjestöjohtaja, Näkövammaisten keskusliitto ry.Tuula Lapila, rehtori, Stadin ammattiopistoKatri Rantanen, henkilöstön kehittämispäällikkö, HOK-ElantoPauliina Lampinen, toiminnanjohtajaJuha-Pekka Halmeenmäki, toimitusjohtaja, ORTON InvalidisäätiöMervi Rantanen, lehtori, opettajien edustajaJenni Parviainen, ohjaaja, muun opetushenkilöstön edustajaAki Talvitie, järjestelmäasiantuntija, hallinto- ja tukipalveluhenkilöstön edustajaMarkus Tihumäki, opiskelija, oppilaskunnan edustajaOlli Daavittila, rehtori

2013 2012 2011TUOTOT € € €Valtionosuus perusopetukseen ja lisäkoulutukseen 32 674 359 31 761 640 30 804 886Valtionosuus Nao 377 193Lisäkoulutuksen tuotot 18 523 21 280 19 594Työtoiminnan tuotot 245 062 215 440 170 996Muut tuotot 3 432 745 3 171 225 2 631 298TUOTOT YHTEENSÄ 36 747 881 35 169 585 33 626 774

KULUTPalkat 17 984 469 17 213 298 16 247 462Lakisääteiset henkilöstökulut 4 126 623 3 968 073 3 682 357Muut henkilöstökulut 150 939 171 441 260 502Tarvikkeet 2 584 682 2 311 532 2 116 893Ulkopuoliset palvelut 6 660 829 6 208 239 6 927 982Muut kulut 236 988 196 368 232 698Poistot 320 491 339 427 384 572Sisäiset kulut 282 339 285 049 145 598Sisäiset kulut, tukifunktiokulut 2 952 634 2 740 222 2 701 169KULUT YHTEENSÄ 35 299 993 33 433 649 32 699 233

Kone- ja kalustoinvestoinnit 126 319 129 524 251 460

Toimipaikat Keskuspuiston ammattiopiston toimintaa toteutettiin lukuvuoden aikana 14 toimipaikassa:

Arlan toimipaikka EspooHyvinkään toimipaikka HyvinkääJärvenpään toimipaikka JärvenpääKeravan toimipaikka KeravaKirkkonummen toimipaikka Kirkkonummi Lassilan toimipaikka HelsinkiLohjan toimipaikka Lohja Metsälän toimipaikka (2 kpl) HelsinkiMäntsälän toimipaikka Mäntsälä Porvoon toimipaikka PorvooTenholantien toimipaikka Helsinki Vantaan toimipaikka (2 kpl) Vantaa

ORTON Invalidisäätiön hallitus 2013–2014

Hallituksen puheenjohtaja: Juhani Saari, puheenjohtaja, Sotainvalidien Veljesliitto ry

Hallituksen varapuheenjohtaja: Arja Karhuvaara, kaupunginvaltuutettu

Hallituksen muut jäsenet:Tarja Filatov, kansanedustajaEija Honkanen, yliopettaja, HAAGA-HELIA ammattikorkeakouluTero Kallio, toimitusjohtaja, Autotuojat ryUlla Niku-Koskinen, toimitusjohtaja, Vakuutuskeskus (31.12.2013 saakka)Tapio Ropponen, johtajaylilääkäri, KevaKaisa Vuorio, johtava partneri, Propdea Oy (1.1.2014 alkaen)

Talous

Page 19: Toimintakertomus 2013-2014

1919

Opiskelijamäärät 2009–2013 Hakijamäärä ja aloituspaikat 2009–2013

Opiskelijoiden erityisopetuksen perusteet valmentavassa- ja perustutkintokoulutuksessa

Hahmottamisen, tarkkaavaisuuden ja keskittymisen vaikeudetKielelliset vaikeudet

Vuorovaikutuksen ja käyttäytymisen häiriötLievä kehityksen viivästyminen

Vaikea kehityksen viivästyminenPsyykkiset pitkäaikaissairaudet

Fyysiset pitkäaikaisairaudetAutismiin ja Aspergerin oireyhtymään liittyvät oppimisvaikeudet

Liikkumisen ja motoristen toimintojen vaikeusKuulovammaNäkövamma

Muu syy, joka edellyttää erityisopetustaEi erityisopetuksen perustetta

0 30 60 Lkm12090 150

607

6812

4 1373

1131 104

1313422

12 3577

2816155 40

351199

0

Perustutkintokoulutus Valmentava koulutus

Perustutkintokoulutus Valmentava koulutus Yhteensä

20132009 2010 2011 2012

921

1106

1004912

525

396

691

415

586

41850

141

1

0

200

400

600

800

1000

1200

Lkm

*) 11.5.2012 mennessä hakeneet. sis. MAVA, ei aikuiskoulutus**) 7.5.2013 mennessä hakeneet. sis. MAVA, ei aikuiskoulutus

Hakeneet Aloituspaikat

0

200

400

600

800

1000

1200

Lkm

20132009 2010 2011 2012

1147

399

1108

483

1080**)

405

1056

426

921

520

401

1084*)

423

Opiskelijoiden erityisopetuksen perusteet kaikissa koulutuksissa (valmentava-, perustutkinto- ja ammatillinen lisäkoulutus)

Hahmottamisen, tarkkaavaisuuden ja keskittymisen vaikeudetKielelliset vaikeudet

Vuorovaikutuksen ja käyttäytymisen häiriötLievä kehityksen viivästyminen

Vaikea kehityksen viivästyminenPsyykkiset pitkäaikaissairaudet

Fyysiset pitkäaikaisairaudetAutismiin ja Aspergerin oireyhtymään liittyvät oppimisvaikeudet

Liikkumisen ja motoristen toimintojen vaikeusKuulovammaNäkövamma

Muu syy, joka edellyttää erityisopetustaEi erityisopetuksen perustetta

0 50 100 150 Lkm200

8217

105175

36114

4420

7528

12

189

68

Page 20: Toimintakertomus 2013-2014

Tenholantie 10, 00280 HELSINKIpuh. (09) 47 [email protected]/keskuspuisto