Top Banner
17 Toimimalla osallisuuteen Avuksi vuorovaikutuksen ja toiminnan aktivoimiseen Maiju Mäki
16

Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

Jun 12, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

17

Toimimalla osallisuuteen

Avuksivuorovaikutuksenjatoiminnanaktivoimiseen

Tait

to:S

atu

Lusa

/Ka

skel

otti

Pa

ino:

Kirj

apai

noK

eili

Oy,

2.pa

inos

200

8

Maiju Mäki

Page 2: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

2

Sisältö:

3 Johdanto

4 Kehitysvammaisuus

6 Osallisenaarjessa

8 Tarkoituksenmukaisen toiminnanperusteet

10 Aistienhuomioiminen toiminnassa

11 Materiaalejaaistielämyksiin

15 Lisätietoa

Page 3: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

3

Johdanto

Tämän esitteen tarkoitus on auttaa lähihenkilöi-tä aktivoimaan vaikeimmin kehitysvammaistenihmistentoimintaajavuorovaikutusta.Esitesisäl-tää tietoa kehitysvammaisuuden vaikutuksestakykyynymmärtää ja jäsentääympäröiväämaail-maa.Esitteessäkerrotaanmyösosallisuudenjaais-tikokemuksien merkityksestä sekä esitelläänais-tejaaktivoiviamateriaaleja.Esitettyjäideoitavoi-daanhyödyntääpäivittäisessätoiminnassa.Lisäk-sijokaisenaihekokonaisuudenloppuunonliitettykysymyksiä, jotkaauttavat jäsentämään jakehit-tämäänlähiyhteisöntoimintatapoja.

Osallisuudella tarkoitetaan henkilön mah-dollisuutta vaikuttaa omaan elämäntilantee-seensa. Kehitysvammaisen henkilön kohdallaontärkeääosallisuusarjentoimintoihin.Moni-puolisenjaaktivoivantoiminnankauttavoidaankehittäätietoisuuttaympäristöstäjaomastait-sestäsekähyödyntäämotorisiavalmiuksia.Toi-minnasta saatavat aistikokemukset voivat he-rättää kiinnostusta vuorovaikutukseen ja roh-kaisevat aloitteisiin vuorovaikutuksessa ja toi-minnassa.

Page 4: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

4

Kehitysvammaisuus

Kehitysvammaisuuttaesiintyyeriasteisena.Kehitysvam-maisuusvaikuttaa ihmisenkykyynymmärtääasioita jatapahtumia.Uusienasioidenoppiminenjakäsitteellinenajatteluonkehitysvammaisellehenkilölletavallistavai-keampaa.Hänkehittyy taidoissaan seuratennormaaliakehityskulkua,muttaedistymistätapahtuuhitaammin.Älykkyys on vain osa ihmisen persoonallisuutta, jonkamuotoutumiseenvaikuttavatmyösympäristö,elämän-kokemuksetjaoppiminen.

Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainenmuista ihmisistä.Häntarvitsee jatkuvaatukea jokapäi-väisessä elämässään. Monipuoliset vuorovaikutuskoke-muksetjaelämyksetlisäävätkuitenkinhänenosallisuut-taanyhteisössäänjamahdollisuuksiaanoppiauutta.Op-

pimiseenvaikuttavatympäristönantamatmahdollisuu-detsekähenkilönkyvytottaavastaantietoajakäsitelläsitä.Tästäsyystäjokainenihminenonainutlaatuinenyk-silö oman elämänkokemuksensa jaopittujen taitojensamyötä.Allaonkuvattuyleisestisyvästikehitysvammai-sellehenkilölleominaisiapiirteitä:

• Syvästikehitysvammainenhenkilöeläänykyhetkes-sä,hänelläeiolekäsitystämenneestätaitulevasta.

• Hänen on vaikea ymmärtää aikakäsitettä ja enna-koidatulevaa(mahdollisiavaistonvaraisiaodotuksiasyy-seuraussuhteista).

• Hänvoitunteatiettyjärytmejäkehossa(nälkä->ruo-kailu->kylläisyys).

T o i m i n n a n   a K T i v o i n T i

Saan aistielämyksiä Tulen tietoisemmaksi...-näkö(valot) -kehostanijaitsestäni-kuulo(musiikki) -toiminnastani-haju(pihka) -ympäristöstäni-maku(suklaa)-asento(vatsallaan)-tunto(pehmeä) ...mahdollisuudestani...-tasapaino(keinuen) -vaikuttaaympäristöön -tehdävalintoja -kommunikoida -ollavuorovaikutuksessa -oppiauutta

Page 5: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

5

• Hän ymmärtää omien tekojensa merkityksen suh-teessaomiintarpeisiinsa(itku->lohdutus).

• Hänkäyttääitsensäilmaisemiseenkehonkieltä,eleitä,ilmeitä,ääntelyä,osoittamistajatoimimistasekäym-märtäämuidenihmistenvastaavanlaisiailmauksia.

• Hän reagoi puheeseen ja sen sävyihin, vaikkei ym-märtäisikäänpuheenkielellistämerkitystä.

• Häntunnistaatuttujaesineitäniidenkäytönperus-teella(lusikallasyödäänjasängyllämaataan).

• Häneikaipaaesineitätaiihmisiä,jotkaeivätolenä-kyvillä.

• Hänenonvaikeaymmärtääkuvienmerkitystä,koskahäneltäpuuttuumielikuvaesineenjakuvanvälises-täyhteydestä.

Pohdittavaksi lähihenkilöille

• Kuvitelkaa yhdessä, minkälainen kuva teilläolisiympäristöstä,josetteolisikoskaankokeil-leetympärillänneoleviaesineitäjaasioita?

• Minkälaisia vuorovaikutusaloitteita tunte-mallannekehitysvammaisellahenkilölläon?

• Millä keinoilla tuette viestejänne, jotta ke-hitysvammaisenhenkilönonhelpompiym-märtääteitä?

KehiTyS

Biologinen kypsyys

Vuorovaikutus ympäristön kanssa

Basilier & Vesala: SAKTIS: Vaikeimmin kehitysvammaisten aktivointiohjelman kehittely.Kehitysvammaliiton julkaisuja 3 / 1992

Page 6: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

6

osallisena arjessa

Virikkeellinen ja motivoiva ympäristö rohkaisee kehi-tysvammaistahenkilöävuorovaikutusaloitteisiin,lisääkykyä toimia aktiivisesti, edistää tunne-elämän tasa-painoajaantaatietoaympäristöstä.

Syvästikehitysvammaisenhenkilönoppimista jaomatoimisuuttavoidaanedistääparhaitenarjentoi-minta- ja vuorovaikutustilanteissa. Päivittäiset toi-minnot (ruokailu,peseytyminen,pukeutuminen, ul-koilu, wc:ssä käynti) antavat mahdollisuuden sään-nölliseen ja toistuvaan tekemiseen. Lisäksi voidaanjärjestää tuokioita, joissaharjoitellaan jotakinyksit-täistätaitoavastavuoroisesti(käsienkäyttö,katseenkäyttö)taikoetaanyhdessäaistielämyksiä(pallohie-ronta,keinuminen).Vuorovaikutus-jakommunikoin-titaidotkehittyvätyhteistenelämysten jakokemus-tenkautta.

Seuraavassaonlueteltuideoita,joidenavullaympä-ristöönvoidaantutustuatekemälläasioitayhdessä.

Menkääyhdessäerikokoisiintiloihin. Luokaaesineilläkonkreettinenpäivärytmi.

• Tutussa ympäristössä sekä sisällä että ulkona voittetutustuaerilaisiinvälimatkoihin,asentoihinjaliikkei-siin.Menkääyhdessäerikokoisiintiloihin,kutenisoonsaliintaiavarallepihalle,pieneentelttaantaihissiin.

• Tutustukaaajankäsitteeseentarkkailemallaajanku-lumista jakiinnittämällähuomiotaeritapahtumi-enjatoimintojenkestoon.Tapahtumiavoiennakoi-daluomallaselkeänpäivärytminjakäyttämälläpäi-vittäisiintapahtumiinliittyviäesineitäjakuviapu-heentukena.Ajankulkuavoikonkretisoidaesimer-kiksiesine- jakuvapäiväjärjestyksen,vuodenaikoi-hinliittyvienkuvienja-esineidensekätiimalasintaierikoiskellonavulla.

• Tunnustelkaa, haistelkaa ja maistelkaa esineitä.Vertailkaa esineitä ja materiaaleja keskenään. Va-litkaavertailunhelpottamiseksitoisistaanselkeäs-tierotettaviaominaisuuksia,kutensileäjakarhea,lämminjakylmä.

Page 7: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

7

• Käyttäkää kehitysvammaisen henkilön kehoa apunamäärän käsitteen ymmärtämiseksi. Laittakaa hänensyliinsäesineitä jatutustukaasylissäolevienesinei-denmäärään(paljonjavähän,painaviajakevyitä,yk-sijamontataieiyhtään).Tutkikaasäilytyslaatikoitataiastioita,jotkasisältäväterimääriätavaroita.

• Käsitysasioidensyy-seuraussuhteestavahvistuu,jossamaasiatoistuusäännönmukaisestiomantoimin-nanseurauksena(esimerkiksipainaessanikatkaisi-jastasammuvatvalot).Ympäristössätuleeollatar-jollaerilaisiaesineitä,jottaspontaaniosoittaminenjavalitseminenovatmahdollisia.Tekemisenkauttahenkilönkäsitysitsestäaktiivisenaaloitteentekijänävahvistuu.Toistuvatkokemuksetsiitä,ettäomallatoiminnalla voi vaikuttaa, vahvistavat myös kom-munikointitaitoja (esimerkiksi osoittaessani trian-gelia, lähihenkilöpyrkii selvittämään,mitähaluantehdäsillä).

Luokaaesineilläkonkreettinenpäivärytmi. Tunnustelkaa,haistelkaajamaistelkaamateriaaleja. Käyttäkääkehoaapunamääränkäsitteenymmärtämisessä.

Vahvistakaahenkilönkäsitystäomantoiminnanseurauksista.

Page 8: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

8

Tarkoituksenmukaisen toiminnan perusteet

Selvitä kehitysvammaisen henkilön toimintakyky  ja  kehitystaso, jottatoiminnastatulisisopivanhaastavaajamielekästä.Haastattelehänettun-teviahenkilöitä.Kokeilejahavainnoi,mitähänosaa.Toimintatasontunte-minen vaikuttaa tavoitteiden aset-tamiseen sekä materiaalien ja me-netelmienvalitsemiseen.

ole vuorovaikutustilanteessa aidos-ti läsnä. Odotajaannatilaahenkilönaloitteille. Huomaa hänen ilmauk-sensa javastaa niihin. Käytä itsekinhänen ilmaisukeinojaan. Käytä riit-tävän yksinkertaista ja selkeää kiel-tä. Tue puhuttuja viestejäsi toimin-nan, ilmeiden, eleiden, äänenpaino-jenjatilannevihjeidenavulla.Tarkis-takeskinäinenymmärtäminen.

Tee  yhteisestä  toiminnasta  moti-voivaa  ja mielekästä. Valitse mene-telmätjamateriaalitkehitysvammai-senhenkilön kiinnostuksen mukaan.Tutustuhänentoimintaympäristöön-säjahaastattelelähihenkilöitähänenkiinnostuksensa kohteista, tärkeistähenkilöistäjamukavistamuistoista.

• Harjoitelkaaymmärtämään,ettäesineetjaihmisetei-vätkatoa,vaikkanepoistuisivatnäköpiiristä.Piilotta-kaaesinetaihenkilöosittainhuivinalle.Etsikääään-televääihmistätaiesinettä.Piilottakaaesinekannel-liseenlaatikkoonjaetsikääsesieltä.Vierittäkääpallonurkantaaksetaitunnelinläpijahakekaaseesille.

Pohdittavaksi lähihenkilöille

• Minkälaisia mahdollisuuksiayhteisössänne on tutus-tuaerilaisiintiloihinjaympäristöihin?

• Minkälaisiamahdollisuuksiakehitysvammaisellahen-kilöllä on vaikuttaa asioihinsa oman toimintansa jaaloitteidensakautta?

• Mitenvoittearkitilanteissavahvistaakehitysvammai-senhenkilönymmärrystäsiitä,ettäihmisetjaesineeteivätkatoaniidenpoistuessanäköpiiristä?

Etsikääääntelevääihmistätaiesinettä.

Page 9: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

aseta itsesi kehitysvammaisen ihmi-sen asemaan.Kuvittele,mitäasioitahän pitää merkityksellisinä ja kuin-kahännäkeejakokeeympäristönsätapahtumat, henkilöt ja esineet. Si-täkauttasaatatlöytääuusiatarkoi-tuksiajamerkityksiätoiminnansisäl-töihin.

ota  huomioon  kehitysvammaisen henkilön  ikä valitessasi menetel-miä jamateriaaleja.Syvästikehitys-vammaisellakin aikuisella on paljonenemmän elämänkokemusta kuinlapsella. Valitse biologiseen ikäänsopivia menetelmiä ja materiaaleja.Huomioimenetelmiävalitessasikui-tenkinensisijaisestihenkilönmielen-kiinnonkohteet.

anna aikaa.Kehitysvammaisenhen-kilön kanssa toimintaan ja kommu-nikaatioon kuluu usein tavallistaenemmän aikaa. Ajankäytön huo-mioiminen toiminnan suunnittelus-saontärkeää,koskakiireenkeskellätärkeä kommunikointialoite saattaajäädä huomaamatta ja hyvä vuoro-vaikutustilannekokematta.

Jäsennä  ja selkiytä toiminta.Toimin-nanjäsentäminenluokehitysvammai-

selle henkilölle turvallisuutta ja hel-pottaatoiminnanennakointia jaym-märtämistä.Toiminnansuunnittelujavalmisteluetukäteenvähentävätkes-keytyksiätoimintatilanteessa.Muistatarkistaa tilan valaistus, ilmanvaihto,rauhallisuus,ergonomiajavälineidentoimivuus.Mieti,kuinkasaatkehitys-vammaisenhenkilönetukäteentietoi-seksitoiminnansisällöstä.

auta alkuunhenkilöä,jolletoiminnanaloittaminen on vaikeaa, mutta äläteehänenpuolestaanasioita.Sinullasaattaaollakäsitys,ettäkehitysvam-mainenhenkilöeiymmärrätaihallit-seasiaa,vaikkakyseonkintoiminnanaloittamisen vaikeudesta. Fyysinenohjaaminentukeekehitysvammaistahenkilöäaloittamaantoimintansa.

anna  tehdä  itse. Tekemällä asioitaitse kehitysvammainen henkilö saakonkreettista tuntumaa toimintan-sa seurauksista, kehon liikkeistä jakäytettävistä materiaaleista. Ohjaajatuetoimintaaja liikkeitävaintar-vittavamäärä.

ole rauhallinen ja looginen, kannus-tava ja kiinnostunut. Ontärkeää,et-tä odotat tarpeeksi kauan kehitys-

vammaisen henkilön reagoimista jaaloitetta. Vastaa hänen aloitteisiin-sa ja ole tasapuolisen vuorovaikut-teinen.Vältäitseolemastakokoajanäänessä ja toiminnassa, näin annathänelle mahdollisuuden kommuni-kointiinjatoimintaan.

Järjestä yllättäviä tilanteita.Rutiinei-ta rikkovat huumori ja yllättävät ti-lanteet(esinehukassa,yllätysvieras,huonekalut epäjärjestyksessä, yllät-tävätäänet jne.)mahdollistavatyh-teisen elämyksen kokemisen. Hyö-dynnä näitä kokemuksia monipuoli-sesti.Muistele,kerrojapalaaasiaankäyttämällä eleitä, äänenpainoja jaaiheeseenliittyviäesineitä.

Edistä opitun taidon yleistämistä yh-teistyön avulla.Syvästikehitysvam-maisenihmisenonvaikeayleistääjasoveltaa opittua taitoa uusiin tilan-teisiin, kun esimerkiksi paikka, hen-kilöttaivälineetmuuttuvat.Teeyh-teistyötä muiden lähihenkilöidenkanssa,jottauusitaitosiirtyisimah-dollisimman moneen tilanteeseenja ympäristöön. Yleistäminen tuli-sialoittaapienistämuutoksista, joi-hin myöhemmin lisätään uusia ele-menttejä.

9

Page 10: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

10

aistien huomioiminen toiminnassa

Vuorovaikutustilanteissa ihmiset käyttävät yleensäkuulo-, näkö- ja tuntoaistia. Vaikkahenkilöllä olisi nä-kö- taikuulovamma,hänvoiymmärtäätoisenhenki-lönviestinkäyttämällämuitaaisteja.Kehitysvammai-sillaihmisilläonuseintavallistaenemmänhäiriöitäais-tientoiminnoissa.Selvittäkää,mitkäovatsyvästikehi-tysvammaisenhenkilönmahdollisuudetkäyttääomiaaistejaan.

Ihminenmuodostaa käsityksensä itsestään,ympäris-töstään, esineistä jaasioistakokeilemalla ja tutustumal-laniihin. Syvästikehitysvammaisen ihmiseneiainaolemahdollista aistiaympärillään olevia asioita, koska nii-denlähellepääseminenitsenäisestivoiollavaikeaa.Hä-nelletulisikuitenkintarjotamahdollisuusaistikokemuk-siin.Lisätkäähenkilönmahdollisuuksiapäästäitseerilai-siinympäristöihinjaerilaistenesineidenluo.

Aistienintegroitumisellatarkoitetaaneriaistikanavi-enkautta tulevan tiedonyhdistymistä ja liittymistä ai-empaan muisti- ja kokemusvarastoon. Aisti-integraati-onhäiriössäaistitiedonkäsitteleminenja jäsentämineneionnistu,mikäsaattaanäkyämm.aistitoimintojenyli-taialiherkkyytenä(koskettamisenvälttely,kehonheijaa-minen,vaikeushahmottaaomaakehoatilassa).Aistitoi-mintojenhäiriötsaattavatheijastuakehitysvammaisenhenkilönkäytöksessäpelkona,ärtyneisyytenäjalevotto-muutena,koskatilanteeseenliittyvätaistimuksettuntu-vatepämiellyttäviltä.Onhyvämyöshuomioida,ettäjo-kainenihminenreagoiyksilöllisestiaistiärsykkeisiin.Ais-ti-integraationhäiriöihinvoidaanvaikuttaa.Sopivamää-räaistiärsykkeitäturvallisessaympäristössäkoettunavoiedistääkehitysvammaisenhenkilönkykyäkäsitelläaluksiepämiellyttävältäkintuntuvaaaistimusta.

Lisätkäähenkilönmahdollisuuksiapäästäitseerilaisiinympäristöihinjaerilaistenesineidenluo.

Page 11: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

11

materiaaleja aistielämyksiin

Materiaalit jaaistielämykseteivät sellaisenaanolevuorovaikutteisia ja aktivoivia.Niistä tulee vuoro-vaikutteisiavasta,kuntilanteessatoimitaanyhdes-sä. Kotoa ja luonnosta löytyy paljonmateriaalejaaistielämyksiin.Materiaalejavoimyösostaavalmii-na.Aistejaaktivoiviinmateriaaleihinonmielekästätutustua aidossa ympäristössä, jolloin asioiden jaesineidenkeskinäinensuhdesaamerkityksen.

Vuorovaikutustilanteissakäytettävätmateriaa-lit saattavat aktivoida samanaikaisesti useaa ais-tikanavaa. Tästä syystä jatkossa esitetty luokitte-luaistienmukaanonvainsuuntaaantava.Useam-paamateriaaliavoidaankäyttäämyössamanaikai-sesti.Materiaalejavalittaessaonotettavahuomi-oonhenkilön yksilölliset tarpeet ja mielenkiinnonkohteet.

Kotoajaluonnostalöytyypaljonmateriaalejaaistielämyksiin.

Page 12: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

12

Näkö Aktivoikaa näköaistia harjoittelemallakatseella seuraamista, katseen kohdis-tamista ja kuvion erottamista taustas-ta.Loistavattaikirkkaanvärisetesineetjavalotantavatvoimakkaitaärsykkeitä,jotkahoukuttelevatnäönkäyttöön.Pi-meässätaihämärässävalonliikenäkyyparemminjakatseenkohdistaminenonhelpompaa ja motivoivampaa. Selke-ät värit ja kontrastit auttavat hahmot-tamaan tilaa ja esineitä. Vahva meikki,hattu tai näyttävä hiuspanta saa kehi-tysvammaisen henkilön huomion kiin-nittymäänkasvoihinjailmeisiin.Sängynyläpuolellevoiripustaavälkehtivänmo-bilentaicd-levyjä.

KuuloAktivoikaakuuloaistiatutustumallaym-päristönääniin.Kuunnelkaaerilaisiaää-niä erilaisista suunnista (oven paukah-dus, astioiden kilinä, kadulta kuulu-va meteli). Kehitysvammaisen ihmisen

kiinnostus ääneen saattaa herätä, kunkuuloaistimukseenliittyytunto-tainä-köaistimus (esimerkiksi kädenalla tun-tuvarummunkalvonvärähtelytaituu-likellon heiluva liike). Kuuloaistin akti-voimisessaontärkeää,ettäkehitysvam-mainen henkilö voi itse kokeilla, mitenvälineet toimivat ja värähtelevät sekämistääänilähtee.

Haju ja makuHaju-jamakuaistimuksiaonjoskusvai-keaerottaatoisistaan,eikäihminenpys-ty erottamaan tarkkaan makuja ilmanyhteistoimintaahajuaistinkanssa.Haju-jamakuelämyksetkinantavattietoaym-päröivästä maailmasta (hien haju, pul-lantuoksu,hattaranmakeus).Kiinnittä-kää huomiotahaju- ja makuelämyksiinpäivittäistentoimintojenaikanaesimer-kiksi ruokailu- tai ulkoilutilanteissa. Onhyväantaaaikaahaistamiseenjamais-tamiseensekäpuhuaaistimuksiinliitty-vistätunnereaktioista.

Valojajakontrastejavoidaanhyödyntäänäköaistinaktivoinnissa. Keinoja kuuloaistin aktivoimiseen.

Page 13: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

13

Tunto ja kosketusIhonaistitvoidaanjakaakosketus-,kipu-,lämpö-jakylmäaistiin.Ih-minenerottaakosketuksenvoimakkuudestariippuenpaljonmuita-kinaistimuksia,kutenpaineen,sivelyn,kutinanjavärähtelyn.Aisti-kokemukset(kipu,kuuma,kylmä)viestittävätihmisellemyösvaa-ratilanteista.Kehoonkohdistuvataistimukset,kutenpaine,nopeataihidasvärähtelyjakutinaantavatkokemuksiaomastakehosta,senääriviivoista,lihastenjaluustonolemassaolostajatoiminnas-ta.Muistakaa,ettäkehitysvammaisenhenkilöntuleesaadatunto-kokemuksia tasapuolisesti kummallekin kehon puolelle ja varsin-kinniihinkehonosiin, joitahänei itsenäe.Esimerkiksipesutilan-teissavoidaankäyttääharjaataisientäjavaihdellavedenlämpöti-laa.Rentoutustilanteissapuolestaanvoidaankehoahieroapallollataivärisevälläesineellä.

Haju-jamakuelämyksetantavattietoaympäröivästämaailmasta.

Paine,värähtelyjasivelyantavatkokemuksiaomastakehosta.

Page 14: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

14

Asento ja liikeLihasten ja nivelten reseptorit antavattietoakehonasennoista ja raajojen liik-keistäsuhteessaympäristöön.Sekähen-kilönliikkuessaettäollessapaikallaanai-voihinmeneetietoalihastensupistumi-sesta javenymisestä, nivelten taipumi-sesta ja ojentumisesta sekä vedosta japaineesta. Syvästi kehitysvammaisellahenkilölläsaattaaollavähemmänmah-dollisuuksia liikkumiseen ja eri asento-jentuntemiseen. Sen vuoksihänen tie-toisuutensa oman kehonsa asennoistaja liikkeistä on tavallista vähäisempää.Jokaisen ihmisenkehotarvitsee liikettäja asentojen vaihtelua. Tämän tulisi ol-lamahdollistamyösliikuntarajoitteisillehenkilöille.Vatsallaan, selällään,kierienjakeinuensaadaankokemuksiaomanke-

hontoiminnoistajaasennoistasuhtees-sa tilaan jaesineisiin (esimerkiksipallo-merenpallojenliikekehoavasten).Keho-tietoisuuttavoidaan tukea myös kylpe-mistilanteissasekäpeilinedessätapah-tuvissapukeutumistilanteissa.

TasapainoTasapainoaistikehittyylapsenliikkuessa,hyppiessä,roikkuessajapyöriessä.Aluk-sivanhemmat leikittävät lasta.Vähitel-lenlapsisaanäitäkokemuksiamyösomi-enleikkiensäkautta.Kehitysvammaisentailiikuntarajoitteisenhenkilönmahdol-lisuudet itsenäiseentasapainoaistinke-hittämiseenovatrajalliset.Tästäsyystäonkintärkeää,ettämyösheille luodaanmahdollisuudet ja puitteet tasapaino-harjoitteluun. Tasapainoaistia voidaan

Vatsallaan,selällään,kierienjakeinuensaadaankokemuksiatasapainoaistista.

Kehoavastenolevatesineetantavatkoke-muksiaasennos-tajaliikkeestä.

Page 15: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

15

Pohdittavaksi lähihenkilöille

• Huolehditteko siitä, että kehitysvammai-sella henkilöllä on halutessaan mahdolli-suuspäästäkiinnostavanasian,esineentaihenkilönluokse?

• Millä tavalla voisitte arjessa kiinnittääenemmän huomiota kehitysvammaisenhenkilön mahdollisuuksiin kokea erilaisiaaistielämyksiä?

aktivoida eri asennoissa tapahtuvilla keinu-misliikkeillä,ylösjaalassuuntautuvillaliikkeil-läsekäpyörimisliikkeillä.Havainnoikaatällöinkehitysvammaisenhenkilön reaktioita, jottayhteinenhetkionmiellyttävä.

Lisätietoa: 

Ala-Opas & Sirkkola(toim.)2006.Sosiokulttuurinenmul-tisensorinen työ – kokemuksia vammaistyöstä. Hämeenammattikorkeakoulun julkaisuja 7/2005. Hämeenlinna:Hämeenammattikorkeakoulu.

Basilier & Vesala 1992. SAKTIS: Vaikeimmin kehitys-vammaisten aktivointiohjelman kehittely. Kehitysvam-maliiton tutkimus- ja kokeiluyksikön julkaisuja 3/1992.Helsinki:Kehitysvammaliittory.

Hong, Gabriel & St John2004.Sensorymotoractivitiesforearlydevelopment.5thedition.UnitedKingdom:Speech-markPublishingLtd.

ICF, toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden kansainvälinen luokitus2004.Sosiaali-jaterveysalantut-kimus- ja kehittämiskeskus (STAKES) ja WHO. Ohjeita jaluokituksia2004:4.Helsinki:STAKES.

Ikonen (toim.) 1998.Kehitysvammaistenopetus:mitä jamiten?Helsinki:Kehitysvammaliittory.

Lehtinen, Haapala & Dahlström1993.Aistienavullaoppi-maan.Lähestymistapojavaikeastimonivammaistenhen-kilöidenkehityksentukemiseen.Helsinki:Kirjayhtymä.

Nurminen & Saar(toim.)2000.Aistitväylänävuorovaiku-tukseenjakommunikaatioon.Opaskuulomonivammaist-enlastenvanhemmillejalähityöntekijöille.Helsinki:Kuu-lonhuoltoliittory.

Yack, Shutton & Aquilla2000.Leikkilinkkinälapseen.Toi-mintaterapiaasensorisenintegraationkeinoin.Jyväskylä:PS-kustannus.

Winlund2005.Semig!Hörmig!Förståmig!Stockholm:FUB:sForskningsstiftelse.

www.papunet.net/yleis/vuorovaikutuswww.papunet.net/tikoteekkiwww.verneri.netwww.kehitysvammaliitto.fi

Page 16: Toimimalla osallisuuteen - Papunetpapunet.net/tietoa/fileadmin/muut/Esitteet/toimimalla_os...kokemukset ja oppiminen. Syvästi kehitysvammainen henkilö on riippuvainen muista ihmisistä.

osallisuuteen vu0rovaikutusaloitteilla

Esite on tulostettavissa osoitteessa: www.papunet.net/yleis/esitteet 

Tämän esitteen tarkoitus on auttaa lähihenkilöi-täaktivoimaan vaikeimmin kehitysvammaisten ih-mistentoimintaa javuorovaikutusta.Esitesisältäätietoakehitysvammaisuudenvaikutuksestakykyynymmärtää ja jäsentää ympäröivää maailmaa. Esit-teessäkerrotaanmyösosallisuudenjaaistikokemuk-sienmerkityksestäsekäesitelläänaistejaaktivoiviamateriaaleja. Esitettyjä ideoita voidaan hyödyntääpäivittäisessätoiminnassa.

o i v a

Tait

to:S

atu

Lusa

/Ka

skel

otti

Pa

ino:

Kirj

apai

noK

eili

Oy,

2.pa

inos

200

8

TikoteekkiTietotekniikka- ja kommunikaatiokeskusviljatie 4 B, 00700 Helsinkipuh. 09-34809 370, [email protected]

vaikeimmin kehitysvammaisten ihmisten kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen kehittämishanke 2005 – 2008