Top Banner
Skyddsombud uppdrag: starka tillsammans
16

test

Mar 25, 2016

Download

Documents

IF Metall

testaresdcededed
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: test

Skyddsombuduppdrag:starka tillsammans

Page 2: test

FOTO

: MA

RIA RO

SENLÖ

F

Lösa

Page 3: test

det blir tuffare och tuffare på våra arbetsplatser. När företagen skär ned ökar stressen, konflikter och den psykiska ohälsan.

– Det här har utvecklats till ett stort problem som bara växer, säger Jessica Karlsson.

Hon är skyddsombud och har jobbat på Skanska Maskin i Gö-teborg i 15 år. För henne var det självklart att bli skyddsombud när hon fick frågan för 12 år sedan. Då var det frågor om arbets-miljö i allmänhet som väckte hennes engagemang. I dag brinner hon särskilt för de psykosociala frågorna.

– Jag vill att människor ska må bra på jobbet. Vi har blivit bra på buller och på att se till att personalen har bra utrustning, men

jessica karlsson vill

a problemAllt fler mår dåligt på jobbet. Skyddsombudet Jessica Karlsson jobbar hårt för att hjälpa kollegor som mår dåligt av stress, mobbning och konflikter på jobbet.– Det är mycket svårare än att byta ut en farlig maskin, men minst lika viktigt.

Page 4: test

Namn: Jessica KarlssonÅlder: 35 årBor: GöteborgYrke: Säljare på Skanska MaskinVarför skyddsombud: Jag är engagerad och känner att arbetsmiljöfrågor är viktigt.

de psykosociala frågorna är obekväma och hamnar därför långt ner på prioriteringslistan, säger Jessica.

De som vänder sig till henne mår ofta dåligt. De känner sig utfrysta, har en konflikt med en medarbetare eller med sin arbetsgivare.

– De här problemen kan också vara svårare att upptäcka. Det är fortfarande lättare att säga att man har ont i ryggen än att säga att man känner sig utfryst.

Hon känner att hon kan hjälpa de som vänder sig till henne, men resultatet är inte lika påtagligt som när man byter ut en farlig maskin.

– Jag och min fackliga kollega kämpar stenhårt för att hjälpa de som har problem. Vi försöker få ledningen att förstå, tar upp det på skyddsronder och för in det i skyddskommittéprotokollet. Vi har kompetensen, kontakterna och vågar också vara obekväma mot chefer och företaget.

På hennes arbetsplats vet medlemmarna att de kan vända sig till henne när de mår dåligt.

– Men så är det nog inte överallt.

Page 5: test

Skyddsombuden är livsviktiga!

för arbetsmiljön på arbetsplatsen – skyddsombudet bevakar att arbetsgivaren tar sitt ansvar.

fler än fyra medlemmar.

eller av avdelningen. Att vara skyddsombud är ett fackligt förtroendeuppdrag.

hörn stenarna i IF Metalls fackliga arbete. Ju fler välutbildade och starka skyddsombud vi har, desto bättre arbetsmiljö får vi!

Page 6: test

när den anställda på företaget skulle hälla svavelsyra ur en plasthink ned i ett större metallkärl blev kärlet plötsligt strömförande. Mannen fick en stöt och svavelsyran rann ned över hans ben och orsakade en allvarlig brännskada.

– Man får självklart inte hantera farliga kemikalier på det här viset och företaget anmälde inte ens olyckan, säger Kenn Nilsson, samordnare för de regionala skyddsombuden inom IF Metall Mellersta Skåne.

Det är några år sedan olyckan inträffade och det var Kenn Nilsson som anmälde den till Arbetsmiljöverket. Arbets givaren blev senare fälld i domstol.

kenn nilsson stoppar

Onödiga olyckorNär en man på en industri i Landskrona fick svavel-syra över sig uppdagades allvarliga brister i arbets-miljön. Det regionala skyddsombudet Kenn Nilsson anmälde företaget som sedan dömdes i domstol. Inga olyckor har inträffat där sedan dess, men han håller koll på dem.

Page 7: test

FOTO

: WERN

ER NYSTR

AN

D

or

Page 8: test

Namn: Kenn NilssonÅlder: 58 år

Bor: LandskronaJobbar: som samordnare för de regionala

skyddsombuden inom IF Metall Mellersta Skåne

– Vi anmälde honom, fick honom fälld och såg till att arbets­miljöverket tog sig an ärendet så jag tycker att vi regionala skyddsombud gjorde en viktig insats.

Han satte sedan två kollegor på uppgiften att se till att företaget vidtog åtgärder för att skapa en säker arbetsmiljö.

– Det kom också fram att det tidigare skett olyckor på företaget som de heller inte anmält. Hade de gjort det så hade åtgärder vidtagits tidigare och den här olyckan hade inte behövt hända.

Det här inträffade 2003, men de håller fortfarande företaget under uppsikt. så här långt verkar allt bra och inga fler olyckor har inträffat. i dag tycker han att allt fler företag inser att de regionala skyddsombuden kan vara en resurs även för dem.

– nu kontaktar företag oss när de har problem. Det händer också att de vill att vi håller kurser om arbetsmiljö för deras chefer. av de drygt 140 företag vi har hand om är det bara en handfull som inte sköter sig.

Det är en positiv utveckling. samtidigt oroar han sig för att ytter­ligare nedskärningar inom arbetsmiljöarbetet ska försvåra arbetet för en bättre arbetsmiljö.

Page 9: test

Tre utmaningar för framtiden Belastningsskadorrisken att drabbas av en belastningsskada inom tillverknings industrin är i dag lika hög som för 20 år sedan. en under sökning iF Metall gjort visar att 38 procent av medlemmarna tror de kommer drabbas av belastningsskador. så kan vi inte ha det.

Noll dödsolyckoriF Metall driver en nollvision där målet är att ingen ska utsättas för skada, mista sitt arbete eller pensioneras till följd av en dålig arbetsmiljö. i dag dör mer än en person i veckan på jobbet i sverige. så kan vi inte ha det.

Stresstill följd av nedskärningar och ökad arbets belastning har stressen på våra arbets platser ökat. ökad stress ökar risken för olyckor, belast ningsskador och för psykisk ohälsa. så kan vi inte ha det.

Page 10: test

FOTO

: THO

MA

S JOH

AN

SSON

Lyfte

Page 11: test

om några veckor ska den nya organisationen vara på plats på Berendsen textil service i angered. Precis i dagarna är också den lift på plats som ska lyfta tvättbiträdena så att de enkelt kan kasta i och ta upp tvätten.

– Jag är väldigt stolt över att vi lyckades få hit en lift. Det här är en unik lösning som inte finns i något annat av de tvätterier som vårt företag driver, säger skyddsombudet Khuanla Chalardyaem.

Problemet med den nya organisationen var nämligen att Khuanla Chalardyaem och hennes kollegor skulle få börja jobba med allt för stora tvättmaskiner. Maskiner som var för höga för dem. För att få i och ur tvätten tvingades de stå på tå.

khuanla chalarDyaem

Lyfte personalenDen nya organisationen skulle göra tvätteriet effektivare. En effekt de inte tänkt på var att tvättmaskinerna var så höga att tvättbiträdena som skulle jobba med dem inte nådde upp. Tack vare skyddsombudet Khuanla Chalardyaem och medlemmarna är det problemet nu löst.

Page 12: test

– De andra kom till mig och var förtvivlade och sa att det här kommer aldrig att fungera.

som skyddsombud beslöt Khuanla Chalardyaem därför att man skulle göra en riskbedömning.

– Den visade att vi riskerade att få förslitningsskador i axlar och armar och att vi kunde skada våra ryggar.

lösningen var att skaffa en lift, en plattform som kunde höjas och sänkas så att personalen på ett säkert sätt kunde jobba med de stora maskinerna.

– sedan fick jag stöd av iF Metall för att föra en dialog med arbetsgivaren. nu är liften som sagt på plats, men hon vill inte ta åt sig äran.– nej, jag gjorde det tillsammans med medlemmarna. De var de som

ställde krav och sa ifrån.Det här innebär inte att hon slagit sig till ro. På tvätteriet står nu nya

torktumlare som ännu inte tagits i drift. Problemet med dem är att alla knappar sitter för högt. tvättbiträdena behöver en pall för att nå knapparna och starta dem.

– Det värsta är att vi inte heller når nödstoppsknappen, säger Khuanla Chalardyaem.

Namn: Khuanla ChalardyaemÅlder: 44 årBor: Nödinge

Jobbar: har jobbat som tvättbiträde på Berendsen Textil Service i Angered i 21 år och varit skyddsombud i sju år.

Page 13: test

Tre utmaningar för framtiden

BelastningsskadorRisken att drabbas av en belastningsskada inom till-verkningsindustrin är idag lika hög som för 20 år sedan. En undersökning IF Metall gjort visar att 38 procent av medlemmarna tror att de kommer att drabbas av belastningsskador. Så kan vi inte ha det.

Noll dödsolyckorIF Metall driver en nollvision där målet är att ingen ska utsättas för skada, mista sitt arbete eller pensioneras till följd av en dålig arbetsmiljö. Idag dör mer än en per-son i veckan på jobbet i Sverige. Så kan vi inte ha det.

StressTill följd av nedskärningar och ökad arbetsbelastning så har stressen på våra arbetsplatser ökat. Ökad stress ökar risken för olyckor, belastningsskador och för psykisk ohälsa. Så kan vi inte ha det.

Vad gör ett skyddsombud?• Stöttar och företräder arbetskamraterna i

arbetsmiljöfrågor.

• Arbetar för en bra arbetsmiljö och begär förbättringar.

• Uppmärksammar och påtalar risker och brister.

• Deltar i planering av lokaler, arbetsmetoder, arbets organisation m.m.

• Bevakar att arbetsgivaren har arbetsanpassnings­ och rehabiliteringsverksamhet.

• Bevakar att arbetsgivaren tar sitt ansvar för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

• Deltar i regelbundna skyddsronder.

• Begär åtgärder av arbetsgivaren.

Page 14: test

Vi har skyddsombudatt tacka för:• Färre vibrationsskador• Bättre kemikaliehantering• Bullerdämpning• Arbetsskor och arbetskläder till alla• Ergonomiska verktyg • Skyddsglasögon• Lyfthjälpmedel• Kamratstöd• Företagshälsovård• Företagsgym• Riskanalyser• Systematiskt arbetsmiljöarbete

Page 15: test

Gör oss starkare tillsammans!if metalls omkring 14 500 skyDDsombuD är kända för att göra ett fantastiskt arbete.

i den här broschyren har du mött tre av dem som med sitt engagemang och sin kunskap har gjort stora insatser för sina arbetskamrater och deras arbetsmiljö.

om du är intresserad av att bli skyddsombud – kontakta din klubb eller avdelning.

Blir du vald får du den utbildning och det stöd du behöver. Du har rätt att utföra ditt uppdrag på betald arbetstid. lönen och andra anställningsförmåner ska inte heller försämras på grund av att du utför ett fackligt uppdrag.

Vi är starka tillsammans!

Page 16: test

IF Metall 105 52 Stockholm 08-786 80 00 · www.ifmetall.se

© 2010 If M

etall. fo

rM

& Pr

od

uk

tIon

: etC k

oM

Mu

nIk

atIo

n a

B.tr

yCk

: san

dv

Iken

s tryC

ker

I 60 000 ex.

Best n

r: a

a-130