Top Banner
Elonkierron eläimet kartalla A Ayrshire-karja H Hevoset K Kanat L Lampaat P Porsaat S Suomenkarja V Vuohet Kanat, vuohet ja porsaat viettävät kesän karttaan mainituissa paikoissa, muiden eläinten sijainti reitin varrella vaihtelee kesän kuluessa. Tervetuloa Elonkiertoon Polku kartanopuistoon 1. Tervetuloa Elonkiertoon Parin kilometrin mittainen kierros alkaa portilta, jonka lähellä esittäytyy vanha, 1600–1800 -lukujen maatalousympäristö. Esittelypolun varrella on levähdyspaikkoja. 2. Maataloushistoria Perinteisen riukuaidan reunustaman polun vierellä on aikakauden yleisimpiä viljelykasveja sekä viljely- kiertoja. Polun varrella esitellään myös kaskiviljelystä sekä 1800-luvun lopun koneita: rauta-auroja, äkeitä ja niittokoneita. 3. Hakamaalaitumet 4. Maaperä Nykypäivän maatalouden esittely alkaa maalajien näyteruuduilta. 5. Typen kierto Mitä maaperässä olevalle ja lannoitteissa annet- tavalle typelle tapahtuu vuoden aikana? Kuinka se kulkeutuu ruokapöytäämme ja ympäristöön? 6. Kasvintuotanto Tule testaamaan lajintuntemuksesi! Esillä on suomalaisia viljelykasveja mm. pääviljalajit ja öljy- ja kuitukasvit. 7. Rikkakasvit Tutustu erilaisiin rikkakasveihin, niiden merkityk- seen sekä lajiston muutokseen. 8. Vesiensuojelu Peltoviljelyn ravinnepäästöjen pienentäminen on yksi Luken tärkeistä tutkimusaiheista. Esillä on kemiallinen valumavesien puhdistusmenetelmä. 9. Maatalous ja ilmastonmuutos Pienoiskasvihuoneessa kuvataan ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Rinteessä olevalla alueella kerrotaan maatalouden aiheuttamista kasvihuonekaasu- päästöistä ja ratkaisumalleista niiden vähentämiseksi. 10. Suomalainen ruokapöytä Elonkierron ruokapöydästä näkyy, mitä Suomen pelloilla viljellään ja kuinka paljon peltoa tarvi- taan eri elintarvikkeiden raaka-aineiden tuottamiseen yhdelle suomalaiselle keskivertokuluttajalle. 11. luken koekentät Tien vasemmalla puolella on Luken koekenttiä, jotka ovat olleet osa Jokioisten kartanoiden pelto- maisemaa jo 1930-luvulta lähtien. Niitä on nykyisin noin 100 ha. 12. Niityt ja kedot Alueelta löytyy lähes 100 eri lajia mm. keto-orvokkeja, mäkitervakoita, ketoneilikoita, ahde-kaunokkeja ja erilaisia kellokasveja. 13. tähtitorni sijaitsee makasiinin takana olevassa metsikössä. Kukkulalta näkyy maakunnallisestikin arvokas Loimijoki-laakson maisema luhta-alueineen ja koekenttineen. 14. Makasiinikahvila 15. Maatalouden tulevaisuus Maatalouden tulevaisuus- polulla kuljetaan 2000 -luvulta 2060-luvulle. Räväkät uutisotsikot herättelevät pohtimaan maataloustuotannon tulevia suuntia.
1

Tervetuloa Elonkiertoon Elonkierron eläimet kartalla · Typen kierto Mitä maaperässä olevalle ja lannoitteissa annet-tavalle typelle tapahtuu vuoden aikana? Kuinka se kulkeutuu

Aug 30, 2019

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Tervetuloa Elonkiertoon Elonkierron eläimet kartalla · Typen kierto Mitä maaperässä olevalle ja lannoitteissa annet-tavalle typelle tapahtuu vuoden aikana? Kuinka se kulkeutuu

Elonkierron eläimet kartalla A Ayrshire-karja H Hevoset K KanatL Lampaat P Porsaat S SuomenkarjaV Vuohet

Kanat, vuohet ja porsaat viettävät kesän karttaan mainituissa paikoissa, muiden eläinten sijainti reitin varrella vaihtelee kesän kuluessa.

Tervetuloa Elonkiertoon

Polku kartanopuistoon

1. Tervetuloa Elonkiertoon Parin kilometrin mittainen kierros alkaa portilta, jonka lähellä esittäytyy vanha, 1600–1800 -lukujen maatalousympäristö. Esittelypolun varrella on levähdyspaikkoja.

2. Maataloushistoria Perinteisen riukuaidan reunustaman polun vierellä on aikakauden yleisimpiä viljelykasveja sekä viljely-kiertoja. Polun varrella esitellään myös kaskiviljelystä sekä 1800-luvun lopun koneita: rauta-auroja, äkeitä ja niittokoneita.

3. Hakamaalaitumet

4. Maaperä Nykypäivän maatalouden esittely alkaa maalajien näyteruuduilta.

5. Typen kierto Mitä maaperässä olevalle ja lannoitteissa annet-tavalle typelle tapahtuu vuoden aikana? Kuinka se kulkeutuu ruokapöytäämme ja ympäristöön?

6. Kasvintuotanto Tule testaamaan lajintuntemuksesi! Esillä on suomalaisia viljelykasveja mm. pääviljalajit ja öljy- ja kuitukasvit.

7. Rikkakasvit Tutustu erilaisiin rikkakasveihin, niiden merkityk-seen sekä lajiston muutokseen.

8. Vesiensuojelu Peltoviljelyn ravinnepäästöjen pienentäminen on yksi Luken tärkeistä tutkimusaiheista. Esillä on kemiallinen valumavesien puhdistusmenetelmä.

9. Maatalous ja ilmastonmuutos Pienoiskasvihuoneessa kuvataan ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Rinteessä olevalla alueella kerrotaan maatalouden aiheuttamista kasvihuonekaasu-päästöistä ja ratkaisumalleista niiden vähentämiseksi.

10. Suomalainen ruokapöytä Elonkierron ruokapöydästä näkyy, mitä Suomen pelloilla viljellään ja kuinka paljon peltoa tarvi-taan eri elintarvikkeiden raaka-aineiden tuottamiseen yhdelle suomalaiselle keskivertokuluttajalle.

11. luken koekentät Tien vasemmalla puolella on Luken koekenttiä, jotka ovat olleet osa Jokioisten kartanoiden pelto- maisemaa jo 1930-luvulta lähtien. Niitä on nykyisin noin 100 ha.

12. Niityt ja kedot Alueelta löytyy lähes 100 eri lajia mm. keto-orvokkeja, mäkitervakoita, ketoneilikoita, ahde-kaunokkeja ja erilaisia kellokasveja.

13. tähtitorni sijaitsee makasiinin takana olevassa metsikössä. Kukkulalta näkyy maakunnallisestikin arvokas Loimijoki-laakson maisema luhta-alueineen ja koekenttineen.

14. Makasiinikahvila

15. Maatalouden tulevaisuus Maatalouden tulevaisuus-polulla kuljetaan 2000 -luvulta 2060-luvulle. Räväkät uutisotsikot herättelevät pohtimaan maataloustuotannon tulevia suuntia.