Top Banner

of 9

Tények az Artisjusról (2016)

Jul 08, 2018

Download

Documents

artisjus
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • 8/19/2019 Tények az Artisjusról (2016)

    1/9

    1

    TÉNYEKAZ ARTISJUSRÓL

    ARTISJUS FÜZETEK

  • 8/19/2019 Tények az Artisjusról (2016)

    2/9

    2 3

    A zenész lehet szerző,előadó, de dolgozhathangmérnökként, színpad-mesterként vagy akárközgazdászként is.

    FORRÁSOKA zenész lehet szerző, előadó, de dolgozhathangmérnökként, színpadmesterként vagyakár közgazdászként is. Kifejezetten zenészimunkákból az alábbi forrásokkal számolhat:

    1. Előadóként: fellépti díjak, gázsik2. Előadóként és szerzőként: CD- és online értékesítések

    royaltyja, jogdíja3. Előadóként: szponzori bevételek4. Szerzőként: jogdíjak5. Szerzőként: megírási (pl. lm-, reklámzene) díjakAz értékesítések drasztikus visszaesésével, a szponzori költésekés fellépti díjak csökkenésével egyre nagyobb jelentősége van aszerzői jogdíjnak a zenészek jövedelmében.

     JOGDÍJKIFIZETÉSI KATEGÓRIÁKAz Artisjus által belföldi szerzőknek kizetett

     jogdíjak évente több mint 10.000 személyt

    illetnek. A kizetési lista végén sok olyanszerző szerepel, aki ugyan ír dalokat, de azok-nak nagyon csekély elhangzása van (példáulnéhány kisebb klubkoncerten). Ezek az össze-gek is beazonosításra, kizetésre kerülnek.

    MIBŐL ÉL MEGA ZENÉSZ?01

  • 8/19/2019 Tények az Artisjusról (2016)

    3/9

    4 5

    Bruttó jogdíj Jogosultösszege/hó szerzők száma

    1 millió forint fölött 42 fő

    500 ezer és 1 millió forint között 70 fő

    100 ezer és 500 ezer forint között 509 fő

    20 ezer és 100 ezer forint között 1258 fő

    1 ezer és 20 ezer forint között 4174 fő

    1 ezer forint alatt 8542 fő

    Azon magyar zeneszerzők, szövegírókszáma, akiknek a jövedelmében jelentős sze-repet tölt be a jogdíj (min. havi 20.000 Ft):

    1.879 fő.

    Akik számára pedig a jogdíj érdembenszámító tényező (min. évi 60.000 Ft):

    960 fő.

    NÉHÁNY ADATTAVALYRÓL02

  • 8/19/2019 Tények az Artisjusról (2016)

    4/9

    6 7

     JOGKEZELÉSA jogkezelési munkát nem aszerzők, hanem az általuk megbí-zott munkaszervezet látja el. Ez amunka kétfázisú:

    1. JOGDÍJBESZEDÉSEz jelenti egyrészt a mindig megújuló felhaszná-lási módok beazonosítását, a jelentős felhasz-nálókkal és érdekképviseletekkel folytatott

    tarifatárgyalásokat, valamint a napi jogosítási,szerződéskötési munkát. Emellett természete-sen folyamatosan végezzük a zenefelhasználá-sok ellenőrzését, és a jogdíjzetéssel elmaradókelleni jogérvényesítést a szerzők érdekében.

    2. JOGDÍJFELOSZTÁS, KIFIZETÉSAz Artisjusnál vezetett belföldi és nemzetköziműadatbázis alapján beazonosítjuk az elhang-zott műveket, és azokat kizetjük – a magyarszerzőknek közvetlenül, a külföldieknek saját jogkezelő társaságuk útján.

    TÖRTÉNETAz Artisjus jogfolytonosan működik 1907 óta:ekkor alapították meg a Magyar Szövegírók,Zeneszerzők és Zeneműkiadók Szövetségét (aMARS Szövetkezetet). Az alapító atyák közöttolyan neves alkotók vállaltak vezető szerepet,mint Huszka Jenő, Kacsóh Pongrác, Heltai Jenő,

    Bartók Béla vagy Hubay Jenő.1952-ben államosították a szövetkezetet, ekkor

     jött létre – jogutódként – a Szerzői JogvédőHivatal, amely folytatta a jogkezelési tevékenysé-get, emellett pedig a szerzői joggal kapcsolatosállami feladatokat (pl. államközi megbeszélésekenaz ország képviselete) is ellátta.

    A közös jogkezelés 1996-ban került ismétvissza a szerzői közösség kezébe, ekkortól azArtisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesü-let látja el ezt a tevékenységet.

    BELFÖLDI ÉS KÜLFÖLDIKÉPVISELETAz Artisjus 2016 januárjában 14.744 belföldiszerzővel, jogutóddal és zeneműkiadóval állmegbízási, tagsági viszonyban.A nemzetközi képviselet alapját a külföldihasonló szervezetekkel kötött „kölcsönös képvi-seleti szerződések” adják. Jelenleg 92 jogkezelőtársasággal több mint 200 országot és auto-nóm területet fednek le ezek a szerződések,képviselve az ottani szerzők jogait.

    ÁLLAMI FELÜGYELETMinden európai országban van állami felügyeleta közös jogkezelő szervezetek fölött, hiszenezek rendkívül széles repertoárt képviselnek, ésaz államok ilyen módon kívánják megakadályoz-ni, hogy akár a szerzők, akár a jogdíjzetők felévissza lehessen élni ezzel a helyzettel. Magyar-országon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalalátja el ezt a felügyeletet (2011 előtt a kultusz-tárca tevékenységi körébe tartozott).

    EGYESÜLETAz Artisjus egyesület. Tagjai és megbízóiközött található több mint 11.000 zeneszerző,szövegíró, irodalmi szerző és zeneműkiadó,akik saját egyesületükre bízták jogaik kezelé-sét.

     

    Az egyesületi formához igazodnak az Artisjus választott testü-letei és egyesületi szabályzatai. Valamennyi fontos szabályzatotés döntést demokratikus módon az Egyesület legfőbb szervehozza meg.

    Az Artisjus hét forrásból érvényesít jogdíjat azenei szerzők számára:- élőzenei elhangzások- gépzenei felhasználás- rádiós játszás- televíziós sugárzás

    - hangfelvétel-kiadás- online felhasználások- üres hordozó díj

    MIAZ ARTISJUS03

  • 8/19/2019 Tények az Artisjusról (2016)

    5/9

    8 9

    Az Artisjuselkötelezett a szerzői

     jog legmagasabb szintűszakmai művelése iránt

    KÜLDETÉSAz Artisjus küldetése a zeneszerzők, szöveg-írók, zeneműkiadók és írók egyesületeként,hogy szerzői jogaikat hatékonyan és átlát-hatóan kezelje, érdekeiket érvényesítse ésinformációkkal lássa el őket, ezzel elősegítveműveik jogszerű felhasználását.

    A zeneipar hosszú távon felelősséggel műkö-dő non-prot szervezeteként gondoskodnikívánunk annak társadalmi és természeti kör-nyezetéről. Célunk, hogy sok jó zene szüles-sen és legyen elérhető a legszélesebb körben,és hogy a társadalom az alkotók szerepételismerje, műveik értékét felismerje.

     Az Artisjus elkötelezett a szerzői jog legma-gasabb szintű szakmai művelése iránt, annakszerzőközpontú és fenntartható modelljeimentén.

  • 8/19/2019 Tények az Artisjusról (2016)

    6/9

    10 11

    (Ez az összeg nem tartalmazza az előadóknak zetendő össze- get, mely a kiadó és az előadó közti közvetlen szerződés alapján,tisztán piaci alapon kerül megállapításra.)180 ezer Ft

    3. PÉLDA100 fős győri étteremAz étteremben szóló zene segíti a vendégeket abban, hogy jólérezzék magukat, szívesen maradjanak és térjenek vissza oda,így közvetve a hely bevételeire is pozitív hatással bír. Egy me-gyeszékhelyen működő, 22 óráig nyitva tartó étterem napi 423

    Ft jogdíjat köteles megzetni (kb. 1 korsó sör ára) – ez havonta30x423 Ft = 12.690 Ft, az 50 főt meghaladó befogadóképes-ség miatt +10%-kal növekszik a díjmérték. Ha az étterem bált,diszkót is szervez, az alap jogdíjon felül alkalmanként 5.448 Ftszerzői jogdíjat kell zetnie.

    (Ez az összeg nem tartalmazza az előadóknak (EJI) éshangfelvétel-előállítóknak (MAHASZ) zetendő összegeket,mely kettő együtt további +29%-ot tesz ki, azaz 3680 Ft-talnöveli a havi jogdíjköltséget. Zenés rendezvénynél 1.580 Ft azelőadói-kiadói díj.)havi 16.370 Ft

    és zenés-táncos rendezvényenként + 5.448 Ft

    4. PÉLDA Kis fővárosi fodrászatA fodrászatban szóló zene segít abban, hogy a várakozás kényel-mesebb legyen, a hosszú ott töltött idő jobb hangulatban teljen,és így közvetve szintén pozitív hatással bír az üzlet bevételeire.Itt természetesen kisebb a zene közvetlen hatása, ez a jogdíjakmértékében is megmutatkozik. A zetendő szerzői jogdíj havi2.819 Ft (Ez az összeg nem tartalmazza az előadóknak (EJI) és hangfel -vétel-előállítóknak (MAHASZ) zetendő összegeket, mely kettőegyütt további +29%-ot tesz ki, azaz 818 Ft-tal növeli a havi jogdíjköltséget.)havi 3.637 Ft

    MENNYITKELL FIZETNI04

    A szerzői jog alapgondolata, hogy akik a mű-vek nyilvános felhasználásával fellendítik sajátbevételeiket, ennek egy részéből jutassanakaz alkotóknak is. Az Artisjus által kezeltfelhasználások igen széles kört fednek le. A

     jogdíjmértéket négy példán mutatjuk be.

    1. PÉLDA:Helyi kereskedelmi rádió, évi 25milliós bevétellelA kereskedelmi rádiók bevételeik százalékában megállapított jogdíjat zetnek:Reklámbevételük 4%-át, előzetőidíj-bevételük 2%-át, esetlegesállami támogatásuk 1%-át. Egy évi 25millió forintos reklámbe-vételt elérő rádió évi egymillió forint szerzői jogdíj zetéséreköteles.(Ez az összeg nem tartalmazza az előadóknak (EJI) és hangfel -vétel-előállítóknak (MAHASZ) zetendő összegeket, mely kettőegyütt körülbelül azonos összeget tesz ki.)havi 83 ezer Ft

    2. PÉLDA2000 példányos aranylemez-kiadványA CD kiadója a nagykereskedelmi ár (= terjesztői átadási ár, PPD)11%-ának megfelelő összegű szerzői jogdíjat köteles megzetni.Egy átlagos, 12 dalból álló zenei album esetén a zetendő szerzői jogdíj 180 Ft lemezenként – 1000 példányos kiadásnál tehát180ezer forint.

  • 8/19/2019 Tények az Artisjusról (2016)

    7/9

    12 13

    MŰKÖDÉSI KÖLTSÉG MÉRTÉKEA közös jogkezelők kezelési költségeit vi-lágszerte százalékos arányban adják meg.Az Artisjus által működésre fordított összeg2014-ben az adott évi jogdíjbevétel 13,49%-át

    tette ki. (Ez nem tartalmazza az egészségügyihozzájárulást [EHO], amelyet kizetőként aszerzői jogdíjak tekintetében is meg kell zet-ni.) Ez a költség a nyugat-európai átlagnakfelel meg.

    ELLENŐRZÉSI PONTOKAz egyesület gazdálkodásának ellenőrzésekora szerzők egyrészt a Felügyelő Bizottság vizs-gálatára, másrészt független könyvvizsgáló

     jelentésére számíthatnak segítségül. Emelletta jogkezelési munkát felügyelő Szellemi Tulaj-don Nemzeti Hivatala is ellenőrzi a költségekindokolt használatát.

    AZ ELVÉGZETT MUNKAÉvente több mint negyvenezer felhasználó-val fennálló szerződést kezelünk. Az Artisjusmunkatársai 14 területi ellenőrzési régióvalkezelik a felhasználások ellenőrzését. Jogdíj-zető partnerünk a vidéki diszkótól a globálisinternetes tartalomszolgáltatóig a zenefel-használók legszélesebb köre.A jogdíjfelosztás területén csak a belföldiműveket és jogosultakat tekintve is több mint300.000 műre, 30.000 szerző és jogutód

     jogdíját kezeli és zeti ki az Artisjus.

    KI DÖNT A KÖLTSÉGEKRŐL?Maguk a szerzők: az éves költségvetést, majda zárszámadást az Artisjus egyesület legfőbbszerve, a Küldöttgyűlés vitatja meg és fogadjael. Az Artisjus által beszedett összeg teljesegészében a szerzőket illeti, egyedül ők azok,akik eldönthetik: az általuk megbízott mun-kaszervezet ennek mekkora részét fordíthatjaműködési költségre.

    AZARTISJUSKÖLTSÉGEI05

  • 8/19/2019 Tények az Artisjusról (2016)

    8/9

    14 15

    NÉHÁNY SZÁM (2015)Évente bejelentett újmagyar zeneművek száma

    18.348 mű

    Évente regisztrált új magyarzeneszerző, szövegíró száma

     1392 fő

    Feldolgozott koncertek, élőzeneirendezvények száma

    16.385

    KAPCSOLATArtisjus Szerzői Ügyfélszolgálat1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.

    [email protected](+36-1) 488-2666

    artisjus

    KIHEZ JUTNAKA JOGDÍJAK?06

    adatbázisregisztráció alapján mű-

    és jogosulti adatbázis

    kezelése

    beazonosítás 

    manuálisügyintéző munkatárs keresi meg a jogdíjzető

    által szolgáltatott adatokból a művet

    az artisjus műadatbázisában

    • title matchinga jogdíjzető által szolgáltatott adatokból (pl. kód, cím,

    előadó, szerző neve) automatikus beazonosító szoftverkeresi meg a művetaz artisjus műadatbázisában

    audio ujjlenyomatnem a jogdíjzető által szolgáltatott adatokból,

    hanem a rádiós- televíziós műsorból (!)automatikus beazonosító szoftver

    adatszolgáltatásfelhasználói adatszolgáltatások

    formátumának egyeztetése,adatfogadás

    felosztásiszabályok

    a szerzők döntése, az egyesület leg-főbb szerve útján – az alkalmazást

    a munkaszervezet végzi

    felhasználói adatszolgáltatások

    formátumának egyeztetése,adatfogadás

    KIFIZETÉS

    SZERZŐ, ZENEMŰKIADÓ,KÜLFÖLDI JOGKEZELŐ

     JOGDÍJFIZETŐ

  • 8/19/2019 Tények az Artisjusról (2016)

    9/9

    16

    artisjus