Top Banner
Leerling/Meester 2012 #1 AHMET ÖĞÜT Katja Verheul Martijn Grooten Micha Prinsen & Roel Roscam Abbing Sofia Montenegro Leerling/Meester 2012 #2 JOHAN KUIPERS Bianca den Breejen Willemien Schaap Matthias Schaareman Roos Wijman Temp. is een uitgave van Kunstpodium T | #9 | jaargang 2 | 2012 1
50

TEMP. #9

Mar 31, 2016

Download

Documents

Kunstpodium T

Digitaal tijdschrift TEMP, deel 9, Jaargang 2, 2012 1e en 2e leerling-meester-exposities van 2012 meesters: Ahmet Ögüt en Johan Kuipers
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: TEMP. #9

Leerling/Meester 2012 #1AHMET ÖĞÜTKatja VerheulMartijn GrootenMicha Prinsen & Roel Roscam AbbingSofia Montenegro

Leerling/Meester 2012 #2JOHAN KUIPERSBianca den BreejenWillemien SchaapMatthias SchaaremanRoos Wijman

Tem

p. is

een

uitg

ave

van

Kuns

tpod

ium

T |

#9 |

jaar

gang

2 |

2012

1

Page 2: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9

TEMP. is het online maga-zine van Kunstpodium T en komt voort uit de behoefte de tijdelijkheid van tentoonstel-lingen te overstijgen door ze digitaal te laten voortleven in de vorm van een tijdschrift. TEMP. biedt ruimte voor achter-gronden en besprekingen van kunstwerken die geëxpo-seerd worden in de presen-tatieruimtes van Kunstpodium T.

I N H O U D

VOORWOORD door Zeus Hoenderop

LEERLING/MEESTER 2012 #1: X-FILES_9812 - 22 januari

AHMET ÖĞÜT Katja Verheul Micha Prinsen& Roel Roscam AbbingSofia Montenegro Martijn Grooten

LEERLING/MEESTER 2012 #2: STRAF26 januari - 5 februari

JOHAN KUIPERS Bianca den Breejen Willemien Schaap Matthias Schaaman Roos Wijma

STIJN PEETERSJaarmeester 2012

COLOFON

3

4- 7 8-11

12-15 16-19 20-23

24-27 28-31 32-35 36-39 40-43

44-47

48

2

Page 3: TEMP. #9

januari/februari 2012

In deze tijd waarin cultuur flink wordt afgeknepen is een netwerk je kapitaal, en is het een kans om anders met het cultuurgoed om te gaan.

Kunstpodium T biedt de top tien eindexamenstudenten van vijf kunstacademies, dé nieuwe generatie kunstenaars, met zijn Leerling/Meester ex-posities een stevig netwerk aan. In onze projecten staan samen-werking, communicatie, zicht-baarheid en ondersteuning van elkaars beroepspraktijk centraal.

Tijdens het Leerling/Meester-project worden eind-examen studenten van vijf kunstacademies aan bekende hedendaagse kunstenaars gekoppeld. Kunstenaars die aansluiting vinden bij het werk van de studenten.Dit resulteert in een serie van 12 exposities, waarbij tel-kens vier studenten van vijf deelnemende academies met elkaar en de ‘meester’-kunstenaar exposeren. De deelnemende kunst-academies zijn in 2012:

Academie voor Beeldende Vorming - Tilburg, Willem de Kooning Academie - Rotter-dam, Hogeschool voor de Kunsten - Utrecht, AKV|St. Joost - ’s-Hertogenbosch,Gerrit Rietveld Academie - Amsterdam.

Kunstpodium T krijgt terug-gekoppeld van de deelne-mende kunstacademies dat het niveau van de studenten tijdens hun eindexamen hoger ligt dan vóór deelname aan het project. Dit is met name dankzij hun ervaring om met een ‘Meester’ (bekende hedendaagse kunste-naar) en studenten van ver-schillende academies te werken en te exposeren. De kunstacademies in Nederland werken via dit project samen. Door hun ontmoeting in Kunstpodium T is een dwarsdoorsnede zich-tbaar van de nieuwe genera-tie kunstenaars in Nederland.Kunstpodium T draagt hiermee bij aan een beter cul-tuurklimaat. Wat uiteraard weer betere kansen biedt aan startende kunstenaars.

Zeus HoenderopDirecteur Kunstpodium T.

VOORWOORD

3

Page 4: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Ahmed Öğüt

LEERLING/MEESTER 2012 #1:X-FILES_9812 - 22 januariAHMET ÖĞÜT

In de eerste Leerling/Meester expositie van dit jaar start Turks/Nederlands beeldend kunstenaar Ahmet Ögüt samen met de studenten Katja Ver-heul, Sofia Meesters, Maarten Prinsen en het duo Micha Prin-sen & Roel Roscam Abbing.

Voor het Leerling/Meester project van kunstpodium T is beeldend kunstenaar Ahmet Ögüt een grote ‘vis’ aan de haak. Ögüt werkt en exposeert veel in het buitenland. Het is daarom een buitenkans voor afstudeerders om met deze kunstenaar te kunnen werken.

Ahmet Ögüt maakt interac-tieve kunst. ‘Hij is in staat de serieuzere vragen om te zetten in gelaagde, on-conventionele beelden.’ Dat kunnen objecten zijn, installaties of schilderijen. De toeschouwer heeft de mogelijkheid om wel of niet mee te doen aan zijn kunst-werken. Als hij er niets mee doet, het werk negeert, doet hij er toch iets mee.

“Er over nadenken”, hoopt de kunstenaar*. In 2011 won Ögüt, naast eerdere prijzen, de Volks-krant Beeldende Kunst Prijs. De jury prees Ahmet Ögüt om zijn relevante, poëtische en kwikzilverachtige oeuvre. Bij het kunstpodium-T exposeert Ögüt met een su-veillance-camera gemonteerd aan de buitenkant van het ge-bouw. Het werk heeft de titel:

* u i t : h t t p : / / i m p r e s s i o n -s o f a r t . w o r d p r e s s . c o m /

QR code naar blog Amet Öğüt

“This area is 23 hour video and audio surveil-lance”. Een vreemde titel bij een camera die permanent aan het gebouw bevestigd is.

“We proberen alles te control-eren, maar falen steeds hierin.” Hoe positioneren we ons hier-in? lijkt de vraag. De camera van Ögüt wordt tijdens de leerling meester expositie aangevuld met een lange print aan de muur.

Op de print is een overzicht te zien van het blog wat Ögüt bij houdt over zijn werk e’n over de reacties op zijn projecten. Voorafgaand aan de leerling meester expositie was het, door tijdgebrek, onduidelijk of Ögüt als meester zou mee-exposeren met zijn leerlingen. Gedurende de samenwerking vond hij, enthousiast gemaakt door zijn leerlingen, toch tijd om de camera en blog-print in de expositie te plaatsen.>>

4

Page 5: TEMP. #9

Ahmed Öğüt

5

Page 6: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Ahmet Öğüt

6

Page 7: TEMP. #9

Ahmet Öğüt

Ahmet Öğüt 2012

This area is under 23 hour video and auduo surveillance

7

Page 8: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Ahmet Öğüt

KATJA VERHEULX-FILES_9812 - 22 januari

Katja Verheul exposeert met 2 werken tijdens deze leerling/ meester-expositie. In de voor-ste ruimte bevindt zich het eerste werk. Hier staat een tafel met daarop naambordjes. Op de naambordjes zijn Engels en Nederlandse woorden te lezen die vergeten dreigen te raken. Bezoekers mogen een kaartje kiezen en in bezit nemen, door het kaartje van de tafel af te halen en op te spelden.

Vervolgens dient de nieuwe eigenaar van het bijna vergeten woord zijn handtekening in één van de twee aanwezige boeken te plaatsen: “A selection of 100 taken almost forgotten words” of als je een Nederlands woord gekozen hebt: “Een selectie van 100 in gebruik genomen, bijna vergeten woorden”.

Door de krabbel ben je de of-ficiële eigenaar van het bordje geworden en neem je meteen het woord weer in gebruik.

Taal die aan verandering onder-hevig is. Woorden dreigen te verdwijnen. Door de naam-bordjes te adopteren ontfer-men wij ons over iets wat anders wellicht weggegooid wordt. Ik krijg de plotselingebehoefte om, net als met kleding die nog niet kapot is, duurzaam met mijn taal om te gaan. Er zitten mooie woorden tussen. Woorden die ik niet meer nodig heb in mijn alledaagse taalgebruik, maar toch, mooie of bijzondere woorden. Stijn Peeters blijkt ineens een fal-derappes, Roel Roscam Abbing een hondenslager en Ahmed Ögüt een ‘Boat Lag’. Begrip-pen die vaak hun functie kwijt geraakt zijn in de tijd van nu.Ze refereren naar iets wat niet meer bestaat, naar cultuur dielangzaam verdwijnt. >>

8

Page 9: TEMP. #9

Katja Verheul

Katja Verheul2012

“A selection of 100 taken almost forgotten words”

9

Page 10: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Ahmet Öğüt

10

Page 11: TEMP. #9

Katja Verheul

Katja Verheul2012

Megan, Home There is No Place

In de tweede ruimte toont Verheul foto’s van de hui-zen van verdachten van seks-offenders in de VS. De dis-claimer van de website meldt van dat de adressen wel eens foutief kunnen zijn. De huizen zijn maar deels zichtbaar en gaan velal verborgen achter bomen, struiken en schuttin-gen.

11

Page 12: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Ahmet Öğüt

MICHA PRINSEN&ROEL ROSCAM ABBINGX-FILES_9812 - 22 januari

Micha Prinsen en Roel Roscam Abbing werken voor deze ex-positie samen in een speciaal hiervoor ingerichte webwin-kel “The force of Freedom”. Een winkelruimte gevuld met van het internet geplukte afbee-ldingen bedrukt op gebruiks-artikelen. De teksten en afbee-ldingen gebruikt voor de prints komen niet alleen van het internet. Ze refereren ook aan het internet. Computers, tek-sten met daarin WEB 2.0, game kaakters, pixelige afbeeldingen. alles wijst op het gebruik van digitaal beeldmateriaal.

Micha en Roel gebruiken, of beter gezegd: hergebruiken, geplukte internet-afbeeldingen van computers en bedrukken daar hun t-shirts en dekbedo-vertrekken mee. Met hun titel ‘Force of freedom’ wijzen zij, althans zo lijkt het, op de steeds strenger wordende copyright-regels. Waar internet eerst een vrije ruimte was waarin vrij be-schikt kon worden over beeld-materiaal, (open-source) soft-ware, muziek en films, wordt het internet recentelijk meer en meer aan banden gelegd. Voor gebruik van elkaars afbeel-dingen moet in de toekomst betaald gaan worden, meent het Amerikaanse recht.

Bij Prinsen en Roscam Ab-bing is het gebruik van internetmateriaal vrij. Het is de kracht van de vrijheid en het vrije , en misschien daardoor illegale gebruik ervan, is niet tegen te houden. Ook niet door

rechters. Is het kunst? Zoals collage en assemblage kunst kan zijn? Of gaat deze produc-tie niet eens over de vraag of de uitgestalde producten kunst zijn? Gaat het over gebruiken

wat je wenst te gebruiken als kunstenaar? Omdat kunst vrij hoort te zijn. De Force of Free-dom web-winkel was tijdens de gehele expositieperiode elke dag geopend. >>

12

Page 13: TEMP. #9

Micha Prinsen & Roel Roscam Abbing

Micha Prinsen & Roel Roscam Abbing

2012Force of Freedom

13

Page 14: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Ahmet Öğüt

Micha Prinsen & Roel Roscam Abbing

2012Force of Freedom

14

Page 15: TEMP. #9

Micha Prinsen & Roel Roscam Abbing

15

Page 16: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Ahmet Öğüt

SOFIAMONTENEGROX-FILES_9812 - 22 januariAHMET ÖĞÜT

Sofia Montenegro heeft in deze expositie vier grote borden neergezet met daarop woorden die de laatste 10 jaren aan The Oxford English Dictionary, oftewel O.E.D, zijn toegevoegd. Het zijn enigszins herkenbare trendy woorden die verwijzen naar ontwikkelingen in onze cultuur. Woorden zoals: kebab house, kiddie-porn, newsfeed, SIM, SMS, smartphone, speed-dating, spacetourist, Wi-Fi, wiki, web-crawler en terror-alert. De woorden klinken, langzaam uitgesproken, door de exposi-tieruimte aan de achterkant van het Kunstpodium-T. Met deze O.E.D. woordenselectie in com-binatie met het werk van Katja Verheul en webwinkel the Force of freedom, komt de nadruk van de expositie te liggen op het gebruik van taal én beeld in onze tijd. In een andere ruimte heeft Sofia Montenegro nog een kleine digitale lijst met steeds wisselende woorden en foto’s aan de expositie toe-gevoegd. Ook op basis van The Oxford English Dictionary heeft zij beschrijvingen die mannen en vrouwen typeren volgens dit woordenboek, ingetypt in google en vervolgens gekop-peld aan de afbeeldingen die in Google als eerste opduiken bij deze typering. Zo verschijnt bij een sterke man de afbeelding van George W. Bush. Het levert vreemde en verrassende com-binaties op. Associaties die in ons hoofd niet vanzelfsprekend zijn. >>

16

Page 17: TEMP. #9

Sofia Montenegro

Sofia Meesters2012

Conversations of the Last Decade

Sofia Montenegro2012

17

Page 18: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Ahmet Öğüt

18

Page 19: TEMP. #9

Sofia Montenegro

Sofia Montenegro2012Conversations of the Last Decade

19

Page 20: TEMP. #9

MARTIJN GROOTENX-FILES_9812 - 22 januari

Waarom 1/5e deel van al het werk exposeren? Is het de ruimte en/of de tijd die de gehele presentatie niet toelaten of is het een bewuste keuze van de student om een selectie van al het werk te laten zien. Bepalen de omstandigh-eden de ingreep óf de kunste-naar?

Martijn exposeert met “1/5e deel van....” In de achterste ruimte die geheel door hem is ingericht. Op de muur een projectie van verschillende voorwerpen op een rond-draaiende schijf.

De film heeft zachte, prettige tinten; zacht-gele voorwerpen ronddraaiend in een blauwe achtergrond. De titel van de projectie is ‘1/5e deel van de 25 objecten om op te schieten.’ Toeschouwers krijgen van al het werk van Martijn Grooten, maar een fractie te zien. Op de vloer is door Martijn Grooten een kri-jttekening aangebracht die de oppervlakte verdeelt in geom-etrisch vlakken, die enigszins schuin over de vloer lopen. De titel van het werk is ’1/5e deel van de lengte van een schiet-baan van 25 meter’.

Het laatste project van Maarten is te vinden op de flyers die overal verspreid door de ruimtes te vinden zijn. De flyers hebben de titel: ‘1/5e deel van een tekst over een mimesis.’ In de tekst zijn regels gewist.

Je moet de lege ruimte zelf in-vullen. Ik mag de lege ruimte zelf invullen. <<

LEERLING/MEESTER #9 Ahmet Öğüt

20

Page 21: TEMP. #9

Martijn Grooten

21

Page 22: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Ahmet Öğüt

22

Page 23: TEMP. #9

Martijn Grooten

Martijn Grooten2012

. ’1/5e deel van de lengte van een schietbaan van 25 meter (krijt)’ , ’1/5e deel van de 25 objecten om op te schieten (film)’,’1/5e deel van een tekst over een mimesis (papier)’

23

Page 24: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Johan Kuipers

LEERLING/MEESTER 2012#2:Straf26 janurari - 5 februariJOHAN KUIPERS

Johan Kuipers is een raadsel in een trenchcoat. Aan zijn ma-nier van doen in de nabij-heid van ‘zijn studenten’ is te lezen dat het hier een meester betreft.

De leerling/meester tentoon-stelling zelf is echter als de kip en het ei. Hoewel er aanleidingen zijn om aan te nemen dat zijn werk er eerder was, is het op formele gronden niet met zekerheid te zeggen. De dingen zijn ongelijksoortig, uit een an-dere stroom, maar van een in-trigerende gelijkgestemdheid.

Deze tentoonstelling laat iets zien over principes, ijkpunten die in de loop der tijd kunnen gaan zwalken maar meestal om een zelfde soort zwaartepunt blijven cirkelen.

In het moment van werken bevinden de dingen zich onder een waas van ‘het nieuwe’, een waas die naar verloop van tijd vervaagt tot je, zoals Johan Kuipers, kunt reflecteren op een tijdsspan. De confrontatie met nieuwe werken, nieuwe makers, levert een bijzondere dynamiek op waarbij de dingen opvallend eenvoudig samen worden gebracht. >>

Johan Kuipers2012

Geen Titel

24

Page 25: TEMP. #9

Januari/februari 2012

25

Page 26: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Johan Kuipers

Johan Kuipers2012Geen titel

26

Page 27: TEMP. #9

Johan Kuipers

27

Page 28: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Johan Kuipers

BIANCA DEN BREEJENStraf26 janurari - 5 februari

In een andere ruimte is een installatie te zien van filter-afdrukken van een wasma-chine. Alle kleuren van de regenboog, de regenboog zelf net niet. Het zijn de kleuren tussen de kleuren die ze laat zien. De zorgzaamheid waarmee de afdrukken in doosjes werden geplaatst is groot, en waarschijnlijk te danken aan het artistieke geheim achter dit werk.

Bianca den Breejen verzamel-de alle kleuren die haar gezin wast, de kleuren die haar gezin draagt, waar aan zij een stukje van hun identiteit ophangen. Een groot gezin, met veel kleur-diversiteit. En ook hier is die verstilling belangrijk, de nood-zaak zelf zit niet in het beeld, maar in het moment van werk-en. >>

28

Page 29: TEMP. #9

Bianca den Breejen

Bianca den Breejen2012

Wear and Tear

29

Page 30: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Johan Kuipers

Bianca den Breejen2012

Wear and Tear

30

Page 31: TEMP. #9

Bianca den Breejen

31

Page 32: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Johan Kuipers

WILLEMIEN SCHAAPStraf26 janurari - 5 februari

Het nieuwe toont zich in deze tentoonstelling in een ruimte met uitzicht op de straat. Een straat in de textielstad, het ver-trekpunt van Willemien Schaap. Hoewel een sociaal aspect in de kunst op zich niets nieuws is, spreekt uit deze installatie wel een verf-rissende betrokkenheid, een betrokkenheid die niet dwin-gend wil zijn maar wel evident is.

Twee menshoge wasmanden, gevuld met witte over-hemden, uniform, alles het-zelfde. Een fotografische verstilling, zoals men vroeger twee textielarbeiders op film zou hebben vastgelegd.>>

32

Page 33: TEMP. #9

Willemien Schaap

Willemien Scbaap2012

Textiel

33

Page 34: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Johan Kuipers

34

Page 35: TEMP. #9

Willemien Schaap

Willemien Scbaap2012

Textiel

35

Page 36: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Johan Kuipers

MATTHIASSCHAARE-MANStraf26 janurari - 5 februari

De profielschetsen van de kunstenaars, achterop de plat-tegrond, zou ik willen her-schrijven tot één of twee woorden. Zoals ‘pilaar’ bij Mathias Schaareman een groot deel van de lading had kunnen dekken.

De tekeningen buigen een beetje onder het gewicht van het getekende, als de af-hangende schouders die hij als kind gehad moet heb-ben. ‘Loop rechtop jongen’, kan ik zijn ouders haast horen zeggen. Het gewicht schuilt in het raadselachtige, dat wat steeds buiten het bereik van de tekenaar lijkt te zijn. Maar is het niet juist dat overbouwde waar de pigmenttekeningen hun charme aan ontlenen? Ik kijk naar het schilderij van Kuipers, een monochroom met een lit-teken in dezelfde ruimte.

Zonder titel. Heeft het werk van Mathias daarom ook geen titel? Misschien hebben de tekenin-gen geen titel omdat ik me kan voorstellen dat het moeilijk is om ze afzonderlijk of juist als geheel te benoemen. De pigmenttekeningen laten fragmenten van de tentoon-stellingsruimte zien, als kijken door je wimpers, en door een gekleurd vizier. Ik bekijk de tekeningen graag als delen van een constructie, als pilaren die bij elkaar genomen dragend zijn. >>

Matthias Schaareman2012

Geen titels

36

Page 37: TEMP. #9

Matthias Schaarman

37

Page 38: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Johan Kuipers

38

Page 39: TEMP. #9

Matthias Schaareman

39

Page 40: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Johan Kuipers

ROOSWIJMAStraf26 janurari - 5 februari

Het is een zwijgzame tentoon-stelling en geconfronteerd met die stilte vind ik het specifieke belangrijk. In het geval van Roos Wijma zit het specifieke in een geconcentreerde balans tussen maken en reflecteren. De manier waarop haar denken in de ruimte is gekropen is op-merkelijk. Hoe vaak wordt een kunstwerk niet opgeslokt door de witruimte?

In het geval van Wijma is het omgekeerde aan de hand. Zij heeft de ruimte, met haar blauwe maandag die als een poëtische inktvlek over de ver-warming ligt. Ik stel me voor hoe ze daarmee heen en weer schoof, eerder die dag. Of lag het meteen goed? Dat gebeurt je wel eens. Ik denk aan Daniel Tammet, die beschrijft hoe hij werd geboren op een blauwe dag en hoe de dingen in het leven van een autist een orden-ing krijgen als ze bij een kleur horen.

Een autistische blauwe maan-dag, een maandag die werkelijk een bestanddeel van de kleur blauw kan absorberen.

Ik ben gebiologeerd door alle losse elementen van dezelfde fundamentele structuur. Een tekst aan de muur, de niet-machine er nog aan vast, Een tekst die er overheen ligt, door middel van een kleine selectie woorden die op zichzelf een nieuwe tekst vormen. Op de grond een pak papier, bij elkaar gehouden door tie-wraps.

Aan de muur een puzzelboekje. Het duurt even voordat ik me realiseer dat ik hier ergens een werk van Kuipers had moeten ontwaren, dat ik min of meer vergat me te begeven in de tentoonstelling die over leer-lingen en meesters gaat. Het schilderij, hoog boven je hoofd, is bij een nader onderzoek toch wezenlijk van een andere hand, maar wandelt moeiteloos de artistieke wereld van Roos Wijma binnen. <<

Roos Wijma2012

Blauwe maandag

40

Page 41: TEMP. #9

Roos Wijma

41

Page 42: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9 Johan Kuipers

Roos Wijma2012On Working

Roos Wijma2012Stoppunt

After a hard days work....

42

Page 43: TEMP. #9

Roos Wijma

43

Page 44: TEMP. #9

JAARMEESTER

STIJNPEETERSJaarmeester Kunstpodium-T 2012

Voor het komende seizoen is beeldend kunstenaar Stijn Peeters (Valkenswaard, 1957) de jaarmeester van het kunstpodium T.

De jaarmeester is verant-woordelijk voor het Leerling/Meester-programma van jan-uari tot juni. De jaarmeester kiest voor deze periode 12 meesters: 12 favoriete kunst-enaars die hun strepen in het vak hebben verdiend. Hij be-nadert de 12 kunstenaars per-soonlijk met de vraag of zij mee willen werken aan het leer-ling/meester project. De kun-stenaars wordt gevraagd om samen met 4 studenten een expositie vorm te geven die 2 weken duurt.

Voor het Kunstpodium T is het belangrijk dat de nieu-we jaarmeester één van de meesters is uit het voorgaande seizoen. Zoals gezegd; Van de 12 meesters uit het vorige seizoen, is Stijn Peeters onze jaarmeester voor 2012. Hij volgt daarmee René Korten op, de jaarmeester van 2011.

Marleen Hartjes: “Stijn Peeters volgt het Kunstpodium-T al geruime tijd met grote belang-stelling en is vrijwel altijd aan-wezig bij onze openingen. Hij draagt het Kunstpodium-T in zijn hart en begrijpt het leerling meester-project door en door. Daarnaast woont en werkt Stijn Peeters in Brabant waardoor in-tensief samengewerkt en kan worden. Redenen genoeg om Stijn te vragen als jaarmeester van 2012.”

Stijn Peeters:

“Op het moment dat ik, juni 2011, door Marleen Hartjes, Zeus Hoenderop en René Ko-rten klem gezet werd, tegen een groene struik in de tuin vankunstpodium-T, met de vraag of ik bereid was het jaarmeester-schap voor de editie 2011-2012 op me te nemen, kwam dit niet echt als een verrassing. Zo gaandeweg had ik het zien aankomen.

Misschien ben ik wel dé groot-ste fan van de uitgangspunt-en van Kunstpodium-T en de uitwerking van het Leerling/Meester-project, want hoe kun je beter worden voorbereid op de verschillende aspecten vaneen goede beroepspraktijk na het eindexamen dan via deze intensieve samenwerking met meesters uit het vak? Ik ben erg enthousiast over het uitgang-spunt en de uitwerkingen van het Leerling/Meester-project, wat waarschijnlijk één van de redenen is waarom ik voor deze taak gevraagd ben.

Vanaf het moment dat ik gevraagd werd ben ik, net als alle eerdere jaarmeesters voor mij, gaan dagdromen over po-tentiële meester-kandidaten op mijn wensenlijstje. Dat lijstje besloeg op een bepaald mo-ment drie bladzijdes van een kladblok. Het schiften en opdiscipline uitzoeken van de kunstenaars voor 2012 was een leuke bezigheid. Erg goed voor mijn ego ook. Ik mocht zonder wederhoor voor kleine god spelen.

Voor 2012 wilde ik een meester-mix maken van kunstenaars die ik persoonlijk goed ken én om hun werk waardeer én van kunstenaars die ik enkel via hun werk heb leren kennen maar al geruime tijd in hun on-twikkeling volg. Het contact met de kunstenaars leverde soms een snelle reactie op, vaak waren echter meer contact-momenten nodig om een kunstenaar het Leerling/

Meester-project ‘in te praten’. Wat me in deze gesprekken hielp was mijn eigen Meester-ervaring met Marthe, Job, Roger en Daan. Ook had ik 10 van de 12 exposities in 2011 gezien en veel met de deel-nemers gesproken. Ik vind het interessant om van de leer-lingen en de meesters te zien en te horen hoe er is samengewerkt.

Ik sprak kunstenaars die zo druk bezet waren, dat ze niet aan hetproject deel konden nemen. Anderen vonden, na veel schui-ven, toch een gaatje in hun drukke agenda. Zelf ben ik erg tevreden over mijn lijst met meesters: Ahmet Ögüt, Johan Kuijpers, Iris Bouwmeester, Su-zanne van Rest, Karl Philips, Jaap Scheeren, Rinke Nijburg, Anne Wenzel, Suchan Kinoshita, Florette Dijkstra, Henk Visch en tot slot Sema Bekirovic.

Een ander aspect van de voor-bereidingen was de selectie van de portfolio’s samen met Marleen en Zeus Hoenderop. Tijdens speciale academie-ontmoetingen presenteerden de geselecteerde eindexam-enkandidaten hun werk op hun eigen academie, in eigen werk-omgeving, voor de studenten van de andere academies. De geweldige aftrap op de HKU in Utrecht, met spannende pre-sentaties, een heerlijke lunch, een avontuurlijke rondgang door de ruimtes én de feeste-lijke afsluiting zette meteen de toon. Het ijs was gebroken en tussen verschillende acad-emie-studenten ontstonden onderlinge gesprekken. Ik ver-moed dat studenten tijdens die ontmoeting ook zelf zijn gaan fantaseren over samen-werkingsverbanden. Later in de reeks academie-ontmoetingen werd er tijdens de feestelijke af-sluiting door diverse studenten voorzichtig gepolst: “Hoe gaat de selectie in z’n werk? Hoe combineren jullie mensen? Weet je al wat meer over de namen van de meesters?” En-zovoort.

44

Page 45: TEMP. #9

Stijn Peeters

“Misschien ben ik wel dé grootste fan van de

uitgangspunten van het Kunstpodium-T en de

uitwerking van het Meester/Leerling project.”

45

Page 46: TEMP. #9

JAARMEESTER

Langzaamaan kregen Marleen, Zeus en ik ideeën over bepaalde Leerling/Meester-combinaties. Zeker toen de lijst met meestersdefinitief was. Op een lange donderdag hebben Marleen en ik met namen geschoven en li-jstjes compleet gemaakt.

Uitgangspunt voor de samen-stelling van de groepen was of een bepaalde groeps-sa-menstelling kan leiden tot een spannende samenwerking én expositie. Om niet al té voor de hand liggende combinaties te maken, werden bij twijfel de portfolio’s opnieuw geraad-pleegd.

Op het moment dat ik dit schrijf kan ik concluderen dat de eerste drie exposities ge-tuigen van een goede chemie tussen de deelnemers. Ik hoop voor de volgende negen pre-sentaties dat dit zal voortduren.

Mijn voorbereidende werk als Kunstpodium-T jaarmeester 2012 zit er op. De laatste officiële handeling was het benaderen van de toe-komstige jaarmeester voor 2013. Iris Bouwmeester heeft tijdens de opening van haar eigen Leerling / Meester-tentoonstelling donderdag 9 februari j.l. ‘Ja’ gezegd op ons verzoek het jaarmeester-schap van mij over te nemen. Zij wordt daarmee Kunstpo-dium-T Jaarmeester 2013. Vanaf nu kan ik genieten van de tentoonstellingen en ge-sprekken tijdens de openingen.”

maandagavond 13 februari 2012. 22.46 uur

46

Page 47: TEMP. #9

Stijn Peeters

Stijn Peeters in overleg met Marleen Hartjes en Zeus Hoenderop over de lijst met deelnemers voor Leerling/Meester 2012

47

Page 48: TEMP. #9

LEERLING/MEESTER #9

[COLOFON]

HOOFDREDACTEURZeus Hoenderop

E I N D R E DAC T I EMariska van Zutven

V O R M G E V I N GEefje Guijt

F O T O G R A F I EMariska van ZutvenZeus HoenderopMicha Prinsen

TEKSTBIJDRAGENMariska van ZutvenBrenda TempelaarStijn PeetersZeus Hoenderop

R E D A C T I EMariska van ZutvenMarleen Hartjes

K U N S T E N A A R SAhmet Öğüt Katja VerheulMicha Prinsen & Roel Roscam Abbing Martijn GrootenSofia Montenegro

Johan KuipersBianca den BreejenWillemien SchaapMatthias SchaaremanRoos Wijma

TEMP. is digitaal en te lezen via de website van Kunstpodium T. Temp. is gratis te download-en als pdf. Desgewenst kan hij dubbelzijdig uitgeprint worden en gevouwen tot een tastbaar magazine.

48

Page 49: TEMP. #9

49

Page 50: TEMP. #9

Kunstpodium T

© TEMP.

Kunstpodium T is hét laboratorium en platformvoor kunstacademiestudenten en startendkunstenaars. Kunstpodium T faciliteert deontwikkeling van de kunstenaarsidentiteit encultureel ondernemerschap voor een nieuwegeneratie kunstenaars.

Noordstraat 1055038 EH Tilburgwww.kunstpodium-t.com

OPENINGSTIJDENdonderdag 13.00 – 21.00 uurvrijdag – zondag 13:00 – 18:00 uur