Top Banner

of 89

Tehnici (1)(2)

Jul 21, 2015

Download

Documents

Liliana Ciobanu
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

NEVOILE FUNDAMENTALE DUP V. HENDERSON

1.

A COMUNICA. necesitatea de a schimba informaii cu semenii printr-un proces dinamic verbal i nonverbal. ~ Integritatea organelor de sim ~ Integritatea aparatului locomotor. ~ Supravegherea bolnavului, observarea faciesului, a strii psihice, a somnului i a reactivitii generale. ~ Debit verbal. ~ Expresie verbal i nonverbal. NEVOIA DE A SE MICA I A AVEA O BUNA POSTUR necesitatea de a fi n micare, de a se mobiliza, de a pstra anumite poziii. ~ Observarea poziiei bolnavului. ~ Schimbarea poziiei bolnavului ~ Mobilizarea bolnavului ~ Efectuarea transportului bolnavului in spital NEVOIA DE A FI CURAT, NGRIJIT, A PROTEJA TEGUMENTELE I MUCOASELE. necesitatea de a menine o inut decent, piele curat, sntoas. ~ Pregtirea patului si accesoriile lui . ~ Schimbarea lenjeriei de pat bolnavului imobilizat . ~ Asigurarea igienei personale, corporale si vestimentare a bolnavului. ~ Condiii de pstrare a igienei. ~ Escarele de decubit. NEVOIA DE A SE MBRCA SI DEZBRCA. necesitatea de a purta haine adecvate. ~ Dezbrcarea si mbrcarea bolnavului in pat. ~ Semnificaia hainelor, asortare, alegere, calitate. ~ Capacitate de a se mbrca. NEVOIA DE A RESPIRA SI A AVEA O CIRCULAIE ADECVATA. captarea oxigenului din mediu extern, necesar proceselor de oxidare din organism, i de a elimina bioxidul de carbon rezultat din arderi celulare. ~ Observarea i notarea respiraiei ~ Administrarea oxigenului oxigenoterapie ~ Msurarea si notarea pulsului ~ Msurarea si notarea T.A. NEVOIA DE A MENINE TEMPERATURA CORPULUI IN LIMITA NORMALA. necesitatea de a menine temperatura corpului la valori normale, constante. ~ Msurarea i notarea temperaturii ~ Hipertermia arsura. ~ Hipotermia degertura. ~ Valori patologice de temperatur. ~ Sindromul febril. ~ Frisonul. ~ Aplicarea agenilor fizici: o Utilizarea frigului sub forma uscata o Utilizarea cldurii uscate si umede o Aplicarea revulsivilor. NEVOIA DE A BEA SI A MANCA. necesitatea de a ingera i absorbi alimente de bun calitate i n cantitate suficient. ~ Observarea apetitului si modului in care bolnavul respecta prescripiile medicale. ~ Calcularea raiei alimentare ~ ntocmirea foii de alimentaie zilnica ~ Asigurarea alimentaiei dietetice a bolnavilor. ~ Alimentarea activa si pasiva a bolnavilor ~ Alimentaia artificiala ~ Prelucrarea alimentelor noiuni de gastrotehnic. ~ Msurarea masei si a nltimii corporale a bolnavului.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

1

8.

NEVOIA DE A ELIMINA necesitatea de a elimina substanele nefolositoare, vtmtoare, rezultate din metabolism. ~ Cile de eliminare. ~ Observarea, msurarea si notarea diurezei ~ Observarea si notarea expectoraiei ~ Observarea si notarea vrsaturilor ~ Observarea si notarea scaunului ~ Bilanul hidric. NEVOIA DE A EVITA PERICOLELE. necesitatea de a fi protejat contra agresiunilor interne sau externe, pentru meninerea integritii sale fizice i psihice. ~ Securitatea fizic, psihic, social. ~ Predispoziii la accidente. ~ Tratarea plgilor ~ Metode de fixare a pansamentului ~ Bandajarea pe diferite regiuni. ~ Mediu securizat asepsie, antiseptie, sterilitate, dezinfecie, dezinsecie, deratizare, deparazitare. ~ Circuite funcionale. ~ Durerea. NEVOIA DE A DORMI SI A SE ODIHNI necesitatea de a se odihni timp suficient, n bune condiii. Somn - calitate, cantitate. Perioade se repaus. Perioade de relaxare. Modaliti de odihn i relaxare.

9.

1 0.~ ~ ~ ~

11.

NEVOIA DE A ACIONA CONFORM CREDINELOR SI VALORILOR. necesitatea individului de a face sau exprima gesturi, acte, conform formaiei sale, de bine i de ru, de dreptate, n virtutea unei ideologii. ~ Credine. ~ Religii. ~ Ritualuri. ~ Spiritualitate. ~ Moral, valori, libertate. NEVOIA DE A FI UTIL SI A SE REALIZA necesitatea de a nfptui activiti utile. Integritate fizic i psihic. Manifestri de bucurie i fericire. Autocritic. Luarea deciziilor. Stim de sine. Comportament social. Ambiie, motivaie, asumarea rolului social. Folosirea timpului liber.

1 2.~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

1 3.

NEVOIA DE A SE RECREA Necesitatea de a se destinde, de a se distra, recurgnd la activiti agreabile, pentru relaxare fizic i psihic. ~ Destindere. ~ Satisfacie. ~ Plcere. ~ Amuzament. DE A INVA. necesitatea de a acumula cunotine, atitudini i deprinderi pentru modificarea comportamentului sau adoptarea de noi comportamente, n scopul redobndirii sntii sau meninerii ei. ~ Capaciti fizice i psihice. ~ Motivaie. ~ Emoii. Mediu. ~ Dorin de nvare. ~ Nivel de educaie.

14. NEVOIA

2

3

SPLTURA OCULAR

Definiie: ~ Spltura sacului conjunctival prin introducerea unei cantiti de soluie antiseptic. Indicaii ~ ndeprtarea secreiilor conjunctivale. ~ ndeprtarea corpilor strini. Material necesar ~ Undin sau pipet steril. ~ Casolet cu comprese de tifon, tampoane de vat sterile. ~ Tvi renal. ~ Soluii antiseptice la 370C : acid boric 3%, oxicianur de mercur 1/6000, ser fiziologic, ap bicarbonatat 22. Pregtirea bolnavului ~ Se anun bolnavul i i se explic tehnica. ~ Se aeaz bolnavul n poziia eznd, cu capul aplecat pe spate, cu privirea n sus sau n decubit lateral. ~ Ochiul sntos va fi protejat cu o compres steril. ~ Se aeaz sub ochi, lipit de obraz, o tvi renal ce va fi susinut de bolnav sau de ctre un ajutor. Efectuarea splturii ~ Se spal i se dezinfecteaz minile asistentei. ~ Se verific temperatura soluiei antiseptice de splare. ~ Se aeaz pe cele dou pleoape cte o compres mbibat n soluia antiseptic de splare ~ Cu degetele minii stngi se deschide fanta palpebral. ~ Se toarn ncet lichidul de spltur n sacul conjunctival, evitnd corneea. ~ Se cere bolnavului s-i mite ochiul n toate direciile. ~ Se repet tehnica de mai multe ori. ~ Se ndeprteaz tvia renal ~ Se verific prezena corpului strin n lichidul de spltur. ~ Se spal i se dezinfecteaz minile. ngrijirea bolnavului dup tehnic. ~ Se aspir lichidul rmas n unghiul nazal al ochiului cu ajutorul unui tampon. ~ Se ndeprteaz compresa steril de protecie de pe cellalt ochi. ~ Se terge faa bolnavului cu un prosop curat. Reorganizarea locului de munc. ~ Se spal instrumentarul folosit, se dezinfecteaz materialele i se pregtesc pentru sterilizare. ~ Se ndeprteaz deeurile. Observaii ~ Ciocul undinei va fi inut la minim 6-7 cm de ochiul bolnavului pentru a nu se produce accidente. ~ Splarea se poate face i prin stoarcerea unor tampoane sterile mbibate cu soluie antiseptic. ~ Lichidul de spltur de la un ochi nu trebuie s infecteze cellalt ochi. Incidente i accidente ~ Traumatisme oculare cu ciocul undinei sau cu vrful pipetei, prin micri reflexe ale bolnavului sau ale asistentei. ~ Infecii sau diseminarea infeciei la cellalt ochi. ~ Lezarea ochiului prin manevre incorecte.

4

SPLTURA AURICULAR

Definiie: ~ Spltura conductului auditiv extern ndeprtarea secreiilor (puroi , cerumen) sau corpi strini sau n tratamentulotitelor cronice.

Scop: ~ Terapeutic. Material necesar ~ Sering Guyon. ~ Casolet cu comprese de tifon, tampoane de vat sterile. ~ Tvi renal. ~ Soluii antiseptice la 370C sau soluie medicamentoas. ~ or, muama, prosop. Pregtirea bolnavului ~ Se anun bolnavul i i se explic tehnica. ~ n cazul dopului de cerumen, cu 24 de ore nainte de a efectua spltura auricular se va instila n conductul auditiv ~ ~ ~ ~extern de 3 ori soluie de bicarbonat de sodiu n glicerin 1/20. n cazul dopului epidermic se va instila soluie de acid salicilic 1% n ulei de vaselin. n cazul corpurilor strine hidrofile (boabe de legume i cereale) se va instila alcool. n cazul insectelor vii se fac instilaii cu ulei de vaselin, glicerin sau se aplic tampon cu alcool, eter cu efect narcotizant. Se aeaz bolnavul n poziia eznd, protejat cu prosop, muama i or.

Efectuarea splturii ~ Se spal i se dezinfecteaz minile asistentei. ~ Se mbrac orul de protecie. ~ Se aeaz tvia renal sub urechea bolnavului care nclin capul spre tvi i o susine. ~ Se verific temperatura soluiei de splare. ~ Se cere bolnavului s-i deschid gura - prin aceasta conductul se lrgete i coninutul patologic se ndeprteaz maiuor.

~ Cu mna stng se trage pavilionul urechii n sus i napoi, iar cu mna opus se injecteaz lichidul de spltur n ~ ~ ~ ~ ~ ~conduct spre peretele postero-superior i se ateapt evacuarea. Se repet operaia de cteva ori pn se obine lichid curat. Se usuc conductul cu cteva tampoane de vat. Se ndeprteaz tvia renal Se controleaz lichidul de spltur. Se verific prezena corpului strin n lichidul de spltur. Se spal i se dezinfecteaz minile.

Reorganizarea locului de munc. ~ Se spal instrumentarul folosit, se dezinfecteaz materialele i se pregtesc pentru sterilizare. ~ Se ndeprteaz deeurile. ~ Se noteaz tehnica n foaia de temperatur. Observaii ~ Presiunea mare a jetului, temperatura mai sczut sau mai crescut a lichidului de spltur determin apariiaaccidentelor vrstur, lipotimie, traumatizarea timpanului.

Incidente i accidente ~ Traumatisme timpanice. ~ Vrsturi. ~ Lipotimie, ameeli. ~ Nistagmus. ~ Dureri.

5

SPLTURA VAGINAL

Definiie: ~ Spltura vaginal introducerea n vagin a unui curent de lichid ap sau soluie medicamentoas care, dup cespal pereii vaginali, se evacueaz pe lng canul.

Scop terapeutic: ~ ndeprtarea coninutului vaginal (normal sau patologic). ~ Dezlipirea exsudatelor patologice de pe mucoas. ~ Dezinfecia local naintea interveniilor chirurgicale, ginecologice i obstetricale. ~ Reducerea proceselor inflamatorii. ~ Calmarea durerilor. Material necesar ~ Materiale de protecie - paravane, prosoape, travers, muama. ~ Materiale sterile - canul, vaginal, irigator, vat. ~ Materiale nesterile - stativ pentru irigator, bazinet. ~ Medicamente - 2 l soluie medicamentoas(ap oxigenat, soluie cloramin, permanganat de potasiu 1/20.000,oxicianur de Hg 1/4.000, sublimat 1%).

Pregtirea bolnavei ~ Se pregtete pacienta psihic, se anun i se explic tehnica, necesitatea efecturii splturii. ~ Se izoleaz patul cu paravan i se protejeaz cu muama i alez. ~ Bolnava aezat n poziie ginecologic i se introduce bazinetul sub bazin, se spal organele genitale cu ap i spun, seacoper regiunea vulvei cu un strat subire de vaselin (pentru splturile calde).

Efectuarea splturii ~ Se spal i se dezinfecteaz minile asistentei. ~ Se aeaz irigatorul la 50-75 cm nlime fa de simfiza pubian. ~ Se verific temperatura soluiei. ~ Se repereaz orificiul de intrare n vagin i se deschide robinetul; ~ Se introduce canula odat cu curentul de lichid pn n fundul de sac posterior al vaginului. ~ Se spal bine fundul de sac posterior i apoi se plimb canula pe toat suprafaa vaginului. ~ Se retrage canula nainte ca irigatorul s se goleasc, se penseaz tubul i se depune n tvia renal. ngrijirea bolnavului dup tehnic. ~ Se usuc regiunea genital cu vat i prosop. ~ Se ndeprteaz materiale folosite. ~ Se ajut pacienta s se mbrace. ~ Se aeaz comod n pat. ~ Se aerisete salonul. ~ Se examineaz lichidul de spltur, care poate conine: flocoane de mucus, puroi, cheaguri de snge. ~ Se trimite la laborator la solicitarea medicului. Reorganizarea locului de munc. ~ Se spal instrumentarul folosit, se dezinfecteaz materialele i se pregtesc pentru sterilizare. ~ Se ndeprteaz deeurile.

6

SPLTURA GASTRIC

Definiie: ~ Spltura gastric vacuarea coninutului stomacal i curirea mucoasei exsudate de substane strine depuse. ~ Splarea gastric este o msur terapeutic care trebuie aplicat nainte, mai ales n primele 4 ore de la indigestia alimentului. Scop: ~ Terapeutic. ~ Evacuator. Contraindicaii: ~ Perioada dureroas a ulcerului gastric. ~ Cancer gastric. ~ Intoxicaii cu substane caustice. ~ Hepatite cronice. Materiale necesare: ~ 2 oruri de cauciuc sau material plastic. ~ Sond gastric Faucher. ~ Sticl cu diametru de 20-25 cm. ~ Can metal sau sticl de 5L, cu ap la temperatura 25-26C. ~ Recipient pentru captarea lichidului evacuat. ~ Plnie. ~ Prosoape. Pregtirea fizic i psihic a bolnavului ~ Se anun bolnavul i se explic necesitatea efecturii tehnicii. ~ Bolnavul este rugat s coopereze, s urmeze ntocmai instruciunile primite. ~ Se aeaz bolnavul pe un scaun cu speteaz, cu spatele ct mai drept. ~ Se mbrac bolnavul cu unul din oruri pentru protejarea hainelor. ~ Dac bolnavul prezint protez dentar mobil, aceasta se ndeprteaz. ~ Se aeaz tvia renal sub brbia bolnavului pentru a capta saliva, solicitndu-l s-o menin n aceast poziie. Tehnica splturii gastrice: ~ Splarea pe mini cu ap i spun. ~ Asistenta va mbrca cellalt or i i va pune mnuile. ~ Sonda se umezete pentru favorizarea alunecrii prin faringe i esofag. ~ Asistenta se aeaz n dreapta bolnavului fixndu-i capul cu mna stng, inndu-l ntre mn i torace. ~ Cu mna dreapt, se apuc extremitatea rotunjit a sondei ntocmai ca pe un creion. ~ Se cere bolnavului s deschid gura larg, s respire adnc i se introduce captul sondei ct mai aproape de rdcina limbii, invitnd bolnavul s nghit. ~ Pentru a ne asigura c sonda a ajuns n stomac (i nu n trahee), introducem captul liber al acesteia ntr-un pahar cu ap: apariia bulelor de aer confirm ptrunderea n cile respiratorii i se ndeprteaz sonda. ~ Odat ajuns n stomac , se adapteaz la captul sondei o sering Guyon, plin cu ap potabil. Apa se introduce n stomac i apoi se va aspira coninutul gastric (pentru determinri toxicologice de laborator). ~ Se coate seringa i se adapteaz o plnie prin care se toarn ap cldu (la care se poate aduga o lingur de sare i o suspensie de crbune medicinal 4-6 linguri la un litru de ap). ~ Se introduce odat 300-500ml i se provoac vrstura prin micarea tubului n sus i n jos. Se repet administrarea unei noi cantiti de lichid, urmat de extragerea acestuia, pn se ajunge la o cantitate de 3-5 litri. ~ Se extrage sonda printr-o micare hotrt, dar cu precauie. ngrijirea bolnavului dup tehnic: ~ Cltirea gurii cu un pahar ap cldu. ~ Se terg mucozitile de pe fa i de pe brbie. ~ Se ndeprteaz tvia renal i orul de cauciuc. ~ Se aeaz bolnavul comod n pat. ~ Reorganizarea locului de munc: ~ Se spal instrumentele folosite, se dezinfecteaz i se dau la sterilizare. Accidente i incidente: ~ Cnd apare senzaia de vom i grea se nltur sonda indicnd respiraie profund. ~ Sonda poate ptrunde n laringe apare tusea, faciesul bolnavului se cianozeaz se ndeprteaz imediat sonda. ~ Sonda se nfund cu resturi alimentare desfundarea se face prin insuflare de aer. ~ Se pot produce bronhopneumonii de aspiraii.

7

SONDAJ VEZICAL LA BRBAT I LA FEMEIE SONDAJUL VEZICAL LA FEMEIE Definiie: ~ Prin sondaj vezical se nelege introducerea unui instrument tubular sond sau cateter prin uretr n vezica urinar, realiznd astfel o comunicare instrumental ntre interiorul vezical i mediul extern. Scop explorator: ~ Recoltarea unei cantiti de urin pentru examen de laborator. ~ Depistarea unor modificri patologice ale uretrei i vezicii urinare. Scop terapeutic: ~ Evacuarea coninutului cnd aceasta nu se face spontan. ~ Executarea unor procedee terapeutice prin sond. Pregtirea punciei: ~ Materiale de protecie muama i travers, mnui sterile de cauciuc. ~ Materiale sterile 2 sonde lungi de aproximativ 15 cm, cu vrful uor ndoit, complet rotunjit avnd una dou orificii laterale aproape de vrf. 1-2 eprubete pentru urocultur. Medii de cultur n funcie de germenii cutai. Ser fiziologic. Casolet cu tampoane de vat, 2 pense hemostatice. ~ Materiale nesterile materiale pentru toaleta organelor genitale, tvia renal, bazinet, paravan, recipient pentru colectare. ~ Medicamente ulei de parafin steril, Oxicianur de Hg 1/5000. Pacienta pregtirea fizic i psihic: ~ Se informeaz privind necesitatea tehnicii. ~ Pregtirea fizic se protejeaz cu muama i alez. ~ Se aeaz pacienta n decubit dorsal cu genunchii ridicai i coapsele ndeprtate (poziie ginecologic). Se acoper pacienta lsnd liber regiunea genital. Se aeaz bazinetul i se efectueaz toaleta organelor genitale externe. Tehnica: ~ Sondajul se efectueaz n condiii de perfect asepsie att a pacientei i a instrumentarului, ct i a minilor celui care o execut. ~ Se dezinfecteaz cu Oxicianur de mercur orificiul ureterului de sus n jos, n direcia anusului. ~ Se lubrefiaz sonda cu ulei steril. ~ Se orienteaz sonda cu vrful n sus, sonda se introduce n uretr 4-5 cm. ~ Paralel cu naintarea sondei, extremitatea acesteia va fi cobort printr-o micare n form de arc pentru a-i uura trecerea n vezic. ~ Primele picturi se las s se scurg n tvia renal, apoi n recipientele pregtite n funcie de scop. ~ Extragerea sondei se face dup pensarea orificiului extern prin aceleai micri n sens invers. ngrijirea ulterioar a pacientei: ~ Se mbrac i se aeaz comod n pat. ~ Se va supraveghea n continuare.

8

SONDAJUL VEZICAL LA BRBAT Tehnica: ~ Se dezinfecteaz meatul urinar cu ser fiziologic i cu Oxicianur de mercur orificiul ureterului de sus n jos, n direcia anusului. ~ Se lubrefiaz sonda cu ulei steril. ~ ntre degetele inelar i degetul mic ale minii drepte se prinde extremitatea liber a sondei i cu ajutorul unei pense sterile, inut n aceiai mn, se apuc sonda n imediata vecintate a vrfului. ~ Se introduce vrful sondei n meat i se mpinge uor cu pensa, n timp ce cu mna stng se ntinde penisul ct mai bine pentru ca s dispar cutele transversale ale mucoasei ureterale care ar putea mpiedica ptrunderea sondei n vezic. ~ Dac pe parcursul naintrii sondei apar obstacole anatomice sau funcionale, spasme, asistenta retrage sonda i pregtete alta de calibru mai mic (Mercier sau Thieman). ~ Ptrunderea sondei n vezic se semnaleaz prin scurgerea urinei prin sond. ~ Se fixeaz sonda pn se evacueaz urina. ~ Se recolteaz urina n eprubetele sau recipientele pregtite. ~ ndeprtarea sondei se face cu ajutorul pensei dup ce extremitatea liber a fost nchis prin comprimare. ngrijirea ulterioar a pacientului: ~ Se efectueaz toaleta i se mbrac pacientul. ~ Se schimb lenjeria care s-a ptat cu urin. Notarea n foaia de observaie: ~ Se noteaz cantitatea de urin evacuat. ~ Numele persoanei care a efectuat sondajul. ~ Eventualele accidente sau incidente. Complicaii: ~ Imediate lezarea traumatic a mucoasei ureterale (se trdeaz prin hemoragie de diferite grade) ce impune ntreruperea imediat a tehnicii. Crearea unei ci false prin forarea sondei; se previne prin efectuarea sondajului cu blndee i rbdare fr s se foreze naintarea sondei. ~ Astuparea sondei n cursul evacurii vezicii oprirea curentului de urin se destup prin insuflare cu aer sau injectare a civa ml de soluie dezinfectant. ~ Tardive complicaii infecioase prin introducerea germenilor patogeni prin manevre i instrumente nesterile. De tiut: ~ Nu se vor exercita presiuni externe asupra hipogastrului pentru a accelera evacuarea urinei; coninutul vezical trebuie s se evacueze singur datorit elasticitii i contraciilor vezicii urinare. De evitat: ~ Golirea brusc sau rapid a vezicii destinse, n special la persoanele n vrst, poate provoca hemoragii; de aceea evacuarea se va face parial, urmnd ca restul s se elimine printr-un nou sondaj, dup cteva ore.

9

SPLTURA VEZICAL Definiie: ~ Prin spltura vezicii urinare se nelege introducerea unei soluii medicamentoase prin sond sau cateter prin uretr n vezica urinar. Scop terapeutic: ~ ndeprtarea exsudatelor patologice rezultate din inflamaia pereilor vezicii. ~ Pregtirea n vederea unor explorri (cistoscopie, pielografie). ~ Executarea unor procedee terapeutice prin sond. Pregtirea punciei: ~ Materiale de protecie muama i travers, , prosoape. ~ Materiale sterile 2 sonde Thieman, Nelaton sau sonde cu o singur cale unidirecionale. Casolet cu tampoane de vat, mnui de cauciuc 2 pense hemostatice. Sering Guyon, medii de cultur. ~ Materiale nesterile tvia renal, bazinet. ~ Medicamente ser fiziologic, ulei de parafin steril, Oxicianur de Hg 1/5000, soluie de spltur 1 litru, soluie Rivanol 01.2%, Nitrat de Ag 1-4. Pacienta pregtirea fizic i psihic: ~ Se anun i se explic necesitatea tehnicii. ~ Se protejeaz cu muama i alez. ~ Se aeaz pacientul n poziie ca pentru sondaj vezical. ~ Se acoper lsnd liber regiunea genital. ~ Se aeaz bazinetul i se efectueaz toaleta organelor genitale externe. Tehnica: ~ Se ncepe cu sondajul vezical ~ Dup evacuarea vezicii se adapteaz la sond seringa Guyon sau un irigator i se introduc 80-100 ml soluie, fr s se destind vezica. ~ Se retrage seringa i se las s se scurg lichidul introdus, captul sondei, aezndu-se pe o compres. ~ Se repet operaia pn ce lichidul evacuat este limpede. ~ Se noteaz n foaia de observaie. ~ Extragerea sondei se face dup pensarea orificiului extern prin aceleai micri n sens invers. ngrijirea ulterioar a pacientei: ~ Se mbrac i se aeaz comod n pat. ~ Se va supraveghea n continuare. Observaii: ~ Tehnica se execut n condiii de perfect asepsie a materialelor i a manevrelor. ~ Sonda se poate astupa prin cheaguri de snge; se destup prin insuflare cu aer sau ser fiziologic. ~ Tehnica se execut cu pruden pentru a preveni complicaiile: hemoragii, traumatisme, infecii.

10

CLISMA EVACUATOARE

Definiie: ~ Introducerea unei cantiti de lichid prin intermediul unei canule, prin anus n rect, cu scopul evacurii materiilor fecale. Scop ~ Evacuarea coninutului intestinal. ~ Pregtirea pacientului pentru examinri. Pregtirea materialelor ~ Materiale de protecie paravan, muama, alez, nvelitoare. ~ Materiale sterile canul rectal, casolet cu comprese, par de cauciuc pentru copii. ~ Materiale nesterile stativ pentru irigator, irigatorul i tubul de cauciuc. ~ Tvia renal, bazinet. ~ Ap cald la 35-370C (500-1000 ml pentru adult, 250 l pentru adolesceni, 150 ml pentru copii, 50-60 l pentru sugari. ~ Sare 1 linguri la un litru de ap. ~ Ulei 4 linguri la 1 litru de ap. Glicerin 40 g la 500 l ap. ~ Spun 1 linguri ras la 1 litru de ap. Pregtirea pacientului ~ Pregtirea psihic ~ Se anun i se explic tehnica. ~ Se respect pudoarea pacientului. ~ Se izoleaz patul cu paravan i se protejeaz cu ua i alez. ~ Se aeaz pacientul n funcie de starea general n poziie: ~ Decubit dorsal cu membrele inferioare uor flectate. ~ Decubit lateral cu membrul inferior stng uor flectat. Genupectoral. ~ Se aeaz bazinetul sub bolnav i se nvelete cu nvelitoarea. Execuie ~ Asistenta se spal i se dezinfecteaz pe mini. ~ Se fixeaz canula la tubul irigatorului i se nchide robinetul. ~ Se verific temperatura lichidului. Se umple irigatorul. ~ Clisma se efectueaz cu ap cldu, la temperatura de 22-300C, utiliznd 0,75 1,5 l lichid pentru o clism. ~ Pentru ntrirea efectului clismelor se pot aduga n ap 1-2 lingurie de spun frmiat, 2-3 linguri de glicerin, o ~ ~ ~ ~linguri de sare de buctrie, o linguri de ulei de ricin etc. care se amestec bine cu apa pn la dizolvarea substanelor solubile. Se evacueaz aerul i prima coloan de ap. Se lubrefiaz canula cu o compres de tifon cu vaselin. Se fixeaz irigatorul pe stativ. Se mbrac mnui de protecie. Asistenta ndeprteaz fesele bolnavului cu mna stng, iar cu cea dreapt introduce canula lubrefiat prin anus n rect10-12 cm, insistnd ptrunderea prin micri de rotaie mprejurul axului longitudinal al canulei, pn ce se nvinge rezistena sfincterului anal. n momentul ptrunderii prin sfincter, canula trebuie s fie perpendicular pe suprafaa subiacent, ceea ce necesit ca vrful s fie ndreptat puin nainte, n direcia vezicii urinare. Imediat ce vrful canulei a trecut prin sfincter se lovete de peretele anterior al rectului, din care motiv extremitatea extern a canulei trebuie ridicat, ndreptnd astfel vrful canulei n axa ampulei rectale. Dac pe acest parcurs canula ntmpin rezisten (plici ale mucoasei), atunci, fie se va retrage civa cm. fie c se va da drumul la ap pentru ca aceasta s fac drum pentru naintarea canulei n continuare prin ntinderea i lrgirea rectului, precum i prin dizolvarea i dislocarea maselor de fecale. Se deschide robinetul sau pensa i se regleaz viteza de curgere. Pacientul este rugat s rein apa 10-15 minute. Se nchide robinetul i se ndeprteaz canula i se aeaz n tvia renal. Pacientul este adus n poziie de decubit lateral drept, apoi decubit dorsal. Se capteaz scaunul la pat sau la toalet. Observaii: Irigatorul va fi fixat la o nlime de 0,5 1,5 m. De la nlimea de 1 m, 1 litru de lichid apos ptrunde n rect n decurs de 5 minute. Pentru reducerea vitezei de scurgere a lichidului, irigatorul va fi inut la un nivel inferior. Pentru a uura reglarea vitezei de scurgere a apei din irigator n colon, este bine c dup pornirea curentului de ap, rezervorul s fie detaat de pe stativ i s fie inut n mna stng liber; dac n cursul intrrii apei, bolnava semnaleaz dureri, crampe intestinale, se oprete curentul de ap pentru cteva minute, pn ce musculatura colonului se linitete, dup care se poate continua clisma. Se va avea grij s nu ptrund aer n rect, din acest motiv lichidul din irigator nu se va goli niciodat, ci, cnd nivelul apei se apropie de nivelul tubului de scurgere se nchide robinetul din faa canulei rectale.

~

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

~

11

PLGILE

Definiie: ~ Plaga este ntreruperea continuitii pielii n urma unui traumatism, devenind poart de intrare a microbilor n organism. ~ ~Pe cale limfatic, microbii sunt oprii la nivelul ganglionilor limfadenit de vecintate -, dar n zilele urmtoare invadeaz organismul. Asepsia mijloace ce mpiedic ptrunderea microbilor n organism: sterilizarea instrumentelor, splarea plgii cu ap i spun, dezinfecia tegumentelor cu alcool iodat, alcool. Antisepsia mijloace ce distrug microbii din plag prin mijloace fizice sau chimice.

Ageni vulnerani: ~ Mecanici accidental sau operator. ~ Termic. ~ Chimic. Soluii antiseptice: ~ Soluii antiseptice pentru tegumente: Alcool rectificat 70%. n concentraii mai mari produce precipitarea proteinelor de pe suprafaa microbilor. Tinctur de iod 2%. Iodura de potasiu 2%. Alcool iodat 2%. Fenolul acid fenic soluie 1-3 din cristale roz-albe. Este toxic, poate produce arsuri ale mucoaselor idermite. Eterul simplu sau iodat. Iodoformul cristale galbene sau pomad folosit n stomatologie. Preparate tipizate: Septozolul (Nonilfenol-polietoxilat, iod, alcool izopropilic, ap distilat) tinde s ia locul tincturii de iod. Metoseptul (acid salicilic, mentol, albastru de metilen, tripaflavin, alcool, ap distilat) pentru dezinfecia plgilor recente.

~ Soluii antiseptice pentru plgi: Antiseptice oxidoreductoare: Ap oxigenat cu aciune bactericid, hemostatic, de curare mecanic a plgilor de cheaguri, resturi deesuturi. Cloramina (soluia Dakin) soluie diluat de hipoclorit de sodiu. Permanganat de potasiu 1/4000 la dezinfecia mucoaselor i plgilor. Soluii colorate: Rivanol soluie 1 din pulbere galben. Albastru de metilen 2% - pentru mucoase. Violet de geniana 1% - mai ales n dermatologie. Antiseptice albumino-precipitante: Sruri de argint: Nitrat de argint creioane, stilete, soluie 1%. Colargol 1%. Protargol 2%. Argiror 5%. Sruri de mercur: Biclorura de mercur sublimatul de mercur. Se folosete la dezinfecie i curenie. Oxicianur de mercur pentru mucoase. Acid boric 1-2% - combate mai ales infeciile cu piocianic. Antiseptice tensioactive: Detergeni Bromocet. Spunuri.

Clasificarea plgilor:

12

~ Dup agentul cauzal: Plgi produse prin ageni mecanici tiate, nepate, mpucate. Plgi produse prin ageni termici: 1. Cldur arsuri. 2. Frig degerturi. Contactul cu unele substane acide sau chimice.

~ Dup regiunea anatomic interesat: Plgi ale capului. Plgi ale toracelui. Plgi abdominale. Plgi ale membrelor etc. ~ Dup adncime: Plgi superficiale intereseaz pielea i mucoasele. Plgi profunde intereseaz pielea i straturile subiacente:1. 2. Plgi penetrante deschid cavitile naturale ale corpului (cutia toracic, cutia cranian, abdomenul). Plgi perforante cnd agentul vulnerant afecteaz un organ intern.

~ Dup timpul trecut de la producere: Plgi recente curate sub 6 ore de la producere. Plgi vechi infectate peste 6 ore de la producere. Prim ajutor: ~ Se spal i se dezinfecteaz minile. ~ Se cur de impuriti (splare cu ap i spun) i se degreseaz (benzin iodat sau alcool) tegumentele din jurul plgii. ~ Se badijoneaz tegumentele din jurul plgii cu tinctur de iod de la plag spre periferie. ~ Se spal plaga cu soluii antiseptice ap oxigenat, rivanol etc. ~ Se acoper plaga cu comprese sterile, strat de vat pentru absorbie. ~ Se fixeaz pansamentul galifix, benzi de leucoplast, tubulaturi elastice, fa etc. ~ Se asigur repausul regiunii afectate. ~ Transport impus de gravitatea plgii se face supravegheat la serviciul de chirurgie. Tratament n spital: ~ Plgile recente sub 6 ore de la producere, nezdrobite pot fi suturate per primam (de la nceput). ~ Plgile contuze, neregulate, vechi necesit drenaj cu tuburi de dren, mee. Sutura plgii se face per secundam dinaproape n aproape, fr sutur plan la plan.

Observaii: ~ Nu se aplic tinctur de iod n plag. ~ Nu se aplic antiseptice pe arsuri. ~ Nu se aplic vata direct pe plag. ~ Nu se toarn soluii antiseptice n plgile penetrante sau perforante. ~ Nu se exploreaz plgile perforante. ~ Nu se scot corpurile strine din plag pot produce hemoragii foarte grave, alte complicaii. ~ Obligatoriu vaccinarea antitetanic.

13

PANSAMENTUL

Definiie: ~ Actul chirurgical de aseptizare, tratare i protejare a plgilor. Scop: ~ Protecia plgii mecanic, termic, chimic, infecioas. ~ Absorbia secreiilor. ~ Prevenirea infeciilor. ~ Asigurarea repausului. ~ Favorizarea cicatrizrii. Manifestrile plgilor: ~ Durere. ~ Impoten funcional. ~ Hemoragie. ~ Manifestri generale modificri de puls, tensiune arterial, temperatur. Principiile fundamentale unui pansament: o Aseptic. o Absorbant. o Protector. o Compresiv. o S asigure punerea n repaus. Materiale necesare: ~ Trus cu instrumente chirurgicale pense anatomice, chirurgicale, hemostatice, foarfece, bisturiu. ~ Casolet cu comprese, tampoane, pernue de vat. ~ Fee. ~ Tvi renal. ~ Muama i alez. ~ Substane dezinfectante pentru plag i pentru tegumente. ~ Materiale pentru fixarea pansamentului galifix, leucoplast, tubulaturi elastice etc. Pregtirea bolnavului: ~ Se explic tehnica i necesitatea ei. ~ Se aeaz bolnavul n poziie comod, funcie de regiunea de pansat n aa fel nct s fie uor accesibil pentru tehnic. ~ Se protejeaz lenjeria cu muama i alez. Execuia pansamentului: ~ Splarea i dezinfecia minilor, mbrcarea mnuilor de protecie. ~ Se pregtesc 2 pense sterile. ~ Primul timp ndeprtarea vechiului pansament: o Se ndeprteaz cu blndee vechiul pansament. o Dac nu se desprinde se nmoaie cu ap oxigenat i apoi se ridic. o Se cur tegumentele din jurul plgii cu benzin i alcool iodate de la plag spre periferie. ~ Al doilea timp tratarea plgii: o Se ndeprteaz din plag eventualele secreii folosind la fiecare tergere cte o compres uscat. o Se inspecteaz plaga. Se controleaz eventualele tuburi de dren. o Se toarn n plag ap oxigenat cu rol dezinfectant, hemostatic i de ndeprtare a secreiilor prin efervescenaprodus.

o tergerea se face spre periferie schimbnd la fiecare tergere tamponul. o Se terg marginile plgii uscat. Se dezinfecteaz tegumentele din jurul plgii. ~ Al treilea timp acoperirea plgii: o Se acoper plaga cu compres de tifon umed (care s depeasc marginile plgii), peste care se aeaz un stratsubire de vat.

o Se fixeaz pansamentul pe tegumentul din jur cu galifix, cu fa etc. Observaii: ~ n plgile mari, tiate, buzele plgii se pot sutura sau se pot prinde cu agrafe chirurgicale Michel. ~ Materialul moale folosit la pansament se arde. Instrumentarul metalic se sterilizeaz la etuv. ~ Se interzice apsarea, stoarcerea sau masajul plgii sau regiunilor nvecinate pentru a nu disemina infecia. ~ Nu se introduc instrumentele folosite la toaleta plgii n casolet sau flaconul cu soluii dezinfectante. Se folosete pensa ~de servit. Se administreaz sedative naintea unor pansamente dureroase.

14

NGRIJIREA PLGII RECENTE:

~ Plgile sngernde necesit msuri de hemostaz prin garou, forceps, compresiune digital, hemostaz definitiv. ~ Intervenia chirurgical se face sub anestezie loco-regional sau general. ~ Se cur tegumentele din jurul plgii cu ap, spun, soluii dezinfectante eventual se nltur pilozitatea i se iodeazcmpul operator.

~ Se exploreaz plaga prin incizie plan cu plan cu bisturiul (nu cu pensa sau stilet), ndeprtnd esuturile necrozate sau ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~contaminate. Se asigur hemostaza chirurgical. Se ndeprteaz corpii strini. Se sutureaz plaga plan cu plan i se exteriorizeaz drenul prin plag sau prin contraincizie. Se aplic pansament local. Se face profilaxia tetanosului cu ATPA. Se supravegheaz 5 zile curba temperaturii, aspectul pansamentului, dup care se ndeprteaz firele de sutur. Se obine cicatrizare primitiv. Se instituie antibioterapie la plgile strivite, profunde sau contaminate.

15

~BANDAJAREA

Definiie: ~ Este o metod de fixare a pansamentului cu ajutorul unei fee din tifon, de lungimi i limi diferite, n funcie demrimea i caracterul plgii sau regiunii afectate.

Reguli pentru o nfare corect: ~ Faa se ine n mna dreapt, captul liber n mna stng. ~ Faa se conduce de la stnga la dreapta. ~ Turele de fa nu trebuie s fac cute. ~ Faa trebuie s permit circulaia sngelui s nu fie prea strns, dar nici prea larg. ~ Conducerea feei se face pe sensul circulaiei venoase (de ntoarcere). ~ Se evit micrile inutile ce pot produce dureri. ~ Fixarea prin nod nu trebuie s jeneze. ~ Se ncepe i se termin cu ture de fixare. Caracterele unui bun bandaj: ~ S fie elastic, suficient de strns. ~ S fixeze pansamentul. ~ S imobilizeze segmentul. ~ S asigure cicatrizarea. ~ S fie executat blnd. ~ S fie estetic. Realizarea turelor de fixare: ~ Se aplic oblic, sub pansament, cca. 20 cm fa. ~ Se intersecteaz cu o tur circular. ~ Se rsfrnge colul feii i se suprapune nc o tur circular. Modaliti de conducere a feei: ~ Fa circular turele se suprapun (gt, torace, articulaia pumnului). ~ Fa n spiral turele erpuiesc, acoperind cu o treime turele precedente (gamb, antebra). ~ Fa n forma cifrei 8 se ncepe cu ture de fixare, se trece oblic peste articulaie i se conduc deasupra articulaiei alteture circulare, se revine oblic sub articulaie intersectnd prima diagonal; se ncheie cu ture de fixare (cot, picior, mn).

~ Faa n spic de gru se fac turele de fixare deasupra articulaiei, faa se conduce n 8, fiecare tur acoperind cu 1/3 sau2/3 tura dinainte. Se termin cu ture de fixare (degete, regiunea inghinal, scapulo-humeral etc.).

~ Faa n evantai se fac turele de fixare deasupra articulaiei, iar turele urmtoare se conduc din ce n ce mai puin oblic ajungnd circular la mijlocul articulaiei, dup care se desfoar n sens invers, oblic (cot, genunchi etc.). Bandajarea pe regiuni: ~ Capul capelina. ~ Ochii monocular sau binocular prin ture succesive oblice i orizontale. ~ Nasul pratie. ~ Brbia i buzele cpstru. ~ Bandajarea gtului circular. ~ Ceafa circular. ~ Abdomenul circular cu fee late. ~ Snii bandaj n spic. ~ Membrul superior umrul i axila n 8, braul i antebraul n spiral, cotul n evantai, palma n 8, degetele n spic. ~ Membrul inferior coapsa i bazinul cu spic simpl sau dubl, genunchiul n evantai sau 8, glezna n 8. Alte mijloace de fixare a pansamentului: ~ Basmaua dreptunghiular, triunghiular, n patru coluri. ~ Earfa. ~ Bandajul n T (perineu). ~ esturi tubulare elastice. ~ Materiale adezive Galifix.

16

INFECII NOSOCOMIALE DEFINIIE, CAUZE, PROFILAXIE.

Definiie: ~ Sunt infecii aprute n interiorul spitalului n cursul spitalizrii i care nu au legtur cu afeciunea pentru care bolnavul s-a internat. ~ Se mai numesc infecii intraspitaliceti, suprainfecii de spital, infecii iatrogene, infecii ncruciate etc. Importana lor: o Mresc timpul de spitalizare. o Mresc morbiditatea i mortalitatea. o Mresc cheltuielile de spitalizare. Modaliti de producere: ~ Tehnici parenterale neatente. ~ Nerespectarea normelor de asepsie i antisepsie. ~ Producerea de flegmoane. ~ Nerespectarea regulilor de recoltare i transfuzare a sngelui. ~ Nerespectarea normelor de profilaxie a bolilor infecioase. Cauze: ~ Stafilococi patogeni rezisteni la antibiotice i chimioterapice. ~ Streptococi hemolitici ce provoac epidemii. ~ Bacili tuberculoi. ~ Bacili gramnegativi piocianic, coli, Proteus, Klebsiella. ~ Virusuri respiratorii (gripale, paragripale etc.). ~ Enterovirusuri (poliomielitice). ~ Virusuri hepatice. ~ HIV. ~ Ciuperci mai ales Candida. Sursa de infecie: ~ Purttori sntoi. ~ Bolnavi greit diagnosticai. ~ Bolnavi nedisciplinai. ~ Instrumente nesterile. ~ Bolnavi contagioi. Modul de transmitere: ~ Prin contact direct aglomeraie, cureni de aer. ~ Indirect prin lenjerie, vesel, instrumentar, aparatur medical etc. Cauze: ~ Saloane mari, aglomerate. ~ Circuite funcionale defectuoase. ~ Organizare interioar necorespunztoare. ~ Vrste extreme. ~ Scderea rezistenei organismului. ~ Abuz de antibiotice. ~ Spitalizare prelungit. ~ Lips de responsabilitate profesional. Profilaxia infeciilor intraspitaliceti: ~ Msuri fa de izvorul de infecie: o Depistarea purttorilor de germeni. o Controlul periodic al personalului de ngrijire. o Anamnez amnunit. o Spitalizare izolat. o Limitarea sau interzicerea vizitatorilor. o Purtarea echipamentul de protecie, mnui, masc, al doilea halat. o Sterilizarea purttorilor cu antibiotice. Msuri fa de calea de transmitere: ~ Codiii de spitalizare adecvat. ~ Evitarea aglomeraiilor. ~ Respectarea circuitelor septice i aseptice. ~ Respectarea normelor de asepsie i antisepsie.

17

~ Sterilizarea centralizat. ~ Splarea i dezinfecie corect, periodic. ~ Igiena mediului curenie, aerisire, aspirarea prafului, formolizarea periodic. Protecia bolnavilor: ~ Izolare n camere individuale. ~ Evitarea spitalizrii prelungite. ~ Educaie sanitar continu. ~ Tratarea contacilor cu gamaglobuline sau antibiotice. Msuri generale i organizatorice: ~ Descoperirea, nregistrarea combaterea infeciilor nosocomiale. ~ Controlul msurilor preventive aplicate. ~ Investigaii bacteriologice periodice. ~ Educaia permanent i disciplinarea bolnavilor.

18

MSURI DE PROFILAXIE - SIDA

Definiie: ~ SIDA sindrom de imunodeficien dobndit este o boal infecioas complex, cu multiple manifestri ce in de etiologia viral i de deprimarea imunitii pe care o antreneaz, cu apariia unor infecii oportuniste polietiologice i boli neoplazice. Instruciuni Ministerul Sntii: ~ Depistarea surselor de infecie prin testare serologic. ~ Testarea persoanelor cu risc politransfuzai, homosexuali, bolnavi cu diverse boli venerice, prostituate etc. ~ Testri pe grupe populaionale gravide. Msuri fa de calea de transmitere: ~ ndeprtarea donatorilor infectai. ~ Sterilizarea instrumentarului medical. ~ Dezinfecie riguroas. ~ Controlul gravidelor. ~ Schimbarea concepiei de igienizare a instituiilor pediatrice. ~ Schimbarea comportamentului sexual. ~ Sex protejat. Msuri generale i organizatorice: ~ Protecia personalului medical. ~ Evitarea contactului cu produsele bolnavului. ~ Purtarea mnuilor de protecie n executarea tehnicilor invazive. ~ Educaia permanent i disciplinarea bolnavilor. ~ Anchet epidemiologic n focar i pstrarea n eviden a persoanelor seropozitive.

19

INTERVENIILE ASISTENTEI LA UN BOLNAV CU SURPLUS ALIMENTAR Definiie: ~ Surplus = un consum alimentar exagerat cantitativ ct i calitativ. Mecanism de producere a obezitii: ~ La producerea obezitii particip doi factori:

La aceti doi factori se mai adaug: sedentarism, stres, anxietatea, tulburrile psihice. ~ n afara excesului ponderal de diverse grade, n cursul obezitii apar frecvent complicaii: respiratorii, cardiovasculare, metabolice (ateroscleroz, diabet zaharat), digestive (litiaz biliar, colecistit). Manifestri: ~ Bulimia = senzaia de foame exagerat, patologic, persistnd deseori chiar dup ingestia masiv de alimente. ~ Polifagia = ingestia exagerat de alimente. ~ Creterea indicelui ponderal (cu 15-20%). ~ Grea. Vrsturi. Pirozis. ~ Mrirea numrului de mese i a cantitii de alimente consumate. Interveniile acordate pacienilor cu alimentaie exagerat Stabilirea unui echilibru ntre: greutatea corporal, vrst, sex: ~ Reducerea aportului de alimente printr-un regim hipocaloric. ~ Respectarea strict a orarului meselor principale. ~ Interzicerea consumului de alcool i diminuarea celui de sare; urmrirea periodica a greutii corporale. Susinerea unei activiti fizice dinamice: ~ Stabilirea unui program de exerciii fizice n funcie de starea generala, greutate, vrsta, sex. ~ Aplicarea unor tehnici de relaxare. Observaii: ~ Intervalele dintre mese trebuie stabilite n funcie de starea bolnavului. ~ Micul dejun se servete ct mai devreme. ~ Ultima masa se administreaz cu doua ore nainte de culcare. ~ Bolnavul cu suferina gastro-duodenal va fi alimentat la intervale scurte (din or n or, noaptea 1-2 mese). ~ Orarul meselor face parte din programul seciei i va fi aplicat tuturor bolnavilor consemnai n foaia de observaie. ~ Toate mesele vor fi servite naintea aplicrii tratamentului (n anumite cazuri, tratamentul se administreaz pe nemncate). ~ Orele de dup masa de prnz sunt rezervate odihnei. ~ Investigaiile medicale se fac naintea meselor. ~ Saloanele vor fi aerisite si se vor ndeprta toi factorii dezagreabili. ~ Bolnavii cu aspect neplcut (cei care vars) vor fi izolai de ceilali bolnavi.

Exogen - abuzul alimentar. Endogen, genetic - o predispoziie constituional.

ngrijiri generale: ~ Se supravegheaz funciile vitale. ~ Se completeaz n foaia de observaie valorile de tensiune, temperatur, puls, respiraie. ~ Se asigur condiiile de mediu i de igien. ~ Pacientul s aib greutatea corporal n funcie de nlime, sex, vrst: Asistenta exploreaz gusturile pacientului la diferite categorii de alimente. nva pacientul valoarea energetic a alimentelor i necesarul n funcie de activitatea fizic i de vrst. Alctuiete un regim alimentar hipocaloric. Urmrete pacientul s consume numai alimentele cuprinse n regim. Urmrete orarul i distribuia meselor. Urmrete periodic greutatea corporal. ~ Pacientul s desfoare activitate fizic crescut: Pacientul s contientizeze importana activitilor fizice moderate. Se stabilete mpreun cu pacientul un program de activitate fizic n funcie de gusturi i capaciti. ~ Pacientul s fie echilibrat psihic: Asistenta medical permite exprimarea emoiilor, a sentimentelor pacientului. l nva metode de relaxare. La nevoie, administreaz medicaie sedativ.

20

INTERVENIILE ASISTENTEI LA UN BOLNAV CU DEFICIT ALIMENTAR Definiie: ~ Deficit = un aport insuficient cantitativ i calitativ de elemente nutritive, care afecteaz starea nutriional a individului tulburri la nivelul funcionrii aparatelor i sistemelor organismului (denutriie). Cauzele alimentaiei deficitare sunt: ~ Reducerea ingestiei din: stri infecioase, alcoolism, tabagism, anorexie toxic, afeciuni gastro-intestinale i hepatice, stri de anxietate. ~ Creterea nevoilor nutritive din: febr, activitate fizic crescut, hipertiroidie, sarcin. ~ Creterea pierderilor de elemente nutritive pe diferite ci: diaree, vrsturi, arsuri, supuraii cronice, pierderi urinare (albuminurie, glicozurie). ~ Obiceiuri proaste n legtur cu alimentaia: consumarea numai unui singur fel de mncare, nerespectarea orarului meselor, un mediu ambiant dezordonat, necorespunztor. Manifestri : ~ Anorexia. ~ Disfagia. ~ Greaa. ~ Vrsturi. ~ Regurgitaii. ~ Pirozis. Interveniile acordate pacienilor cu alimentaie exagerat ~ Pentru obinerea unei stri de bine a bolnavului, fr grea i vrsturi, asistenta va urmri: o Poziionarea pacientului n semieznd, eznd sau decubit dorsal cu capul ntr-o parte. o Oprirea sau reducerea aportului de lichide i alimente. o Sprijinirea i ajutarea bolnavului n timpul vrsturilor. o Protejarea lenjeriei de pat i a persoanei suferinde cu muama sau aleza. o Aplicarea tratamentului antiemetic prescris de medic; reducerea coninutului gastric (care prin stimularea secreiei gastrice ntreine vrsturile) prin aspiraie continu pe sond nazo-gastric. ~ Pentru reechilibrarea hidro-electrolitic a bolnavului, asistenta medical urmrete: o Alimentarea parenteral prin perfuzii cu: glucoza (5%; 10%; 20%); hidrolizate de proteine i amestec de aminoacizi; vitamine; electrolii la prescripia medicului; o Calcularea numrului de calorii n funcie de starea patologic; o Realizarea bilanului lichidelor ingerate i eliminate; o Dup ncetarea vrsturilor, rehidratarea pacientului cu mici cantiti de lichide reci, administrate per os cu linguria. ~ Pentru reechilibrarea nutriional a bolnavului, asistenta medical urmrete: o Contientizarea persoanei afectate cu privire la regimul alimentar pe care trebuie s-l urmeze. o Administrarea meselor la ore regulate i ntr-un mediu ambiant corespunztor. o Respectarea strict a dietei prescrise. ~ Orarul i repartizarea meselor: o Intervalele trebuie stabilite n funcie de starea bolnavului. o Micul dejun se servete ct mai devreme.

o~

Ultima masa se administreaz cu doua ore nainte de culcare.

o Bolnavul cu suferina gastro-duodenal va fi alimentat la intervale scurte (din or n or, noaptea 1-2 mese). o Orarul face parte din programul seciei i va fi aplicat tuturor bolnavilor consemnai n foaia de observaie. Pregtirea servirii meselor: o Toate mesele vor fi servite naintea aplicrii tratamentului (n anumite cazuri, tratamentul se administreaz pe nemncate). o Orele de dup masa de prnz sunt rezervate odihnei. o Investigaiile medicale se fac naintea meselor. o Saloanele vor fi aerisite si se vor ndeprta toi factorii dezagreabili.

o

Bolnavii cu aspect neplcut (cei care vars) vor fi izolai de ceilali bolnavi.

ngrijiri generale: ~ Se supravegheaz funciile vitale. Se completeaz n foaia de observaie valorile de tensiune, temperatur, puls, respiraie. ~ Se asigur condiiile de mediu i de igien.

21

SOLUII ANTISEPTICE

~ Soluii antiseptice pentru tegumente: Alcool rectificat 70%. n concentraii mai mari produce precipitarea proteinelor de pe suprafaa microbilor. Tinctur de iod 2%. Iodura de potasiu 2%. Alcool iodat 2%. Fenolul acid fenic soluie 1-3 din cristale roz-albe. Este toxic, poate produce arsuri ale mucoaselor idermite. Eterul simplu sau iodat. Benzina simpl sau iodat. Iodoformul cristale galbene sau pomad folosit n stomatologie. Preparate tipizate: Septozolul (Nonilfenol-polietoxilat, iod, alcool izopropilic, ap distilat) tinde s ia locul tincturii de iod. Metoseptul (acid salicilic, mentol, albastru de metilen, tripaflavin, alcool, ap distilat) pentru dezinfecia plgilor recente. Soluii antiseptice pentru plgi: Antiseptice oxidoreductoare: Ap oxigenat cu aciune bactericid, hemostatic, de curare mecanic a plgilor de cheaguri, resturi de esuturi. Cloramina (soluia Dakin) soluie diluat de hipoclorit de sodiu. Permanganat de potasiu 1/4000 la dezinfecia mucoaselor i plgilor. Soluii colorate: Rivanol soluie 1 din pulbere galben. Albastru de metilen 2% - pentru mucoase. Violet de geniana 1% - mai ales n dermatologie. Antiseptice albumino-precipitante: Sruri de argint: Nitrat de argint creioane, stilete, soluie 1%. Colargol 1%. Protargol 2%. Argiror 5%. Sruri de mercur: Biclorura de mercur sublimatul de mercur. Se folosete la dezinfecie i curenie. Oxicianur de mercur pentru mucoase. Acid boric 1-2% - combate mai ales infeciile cu piocianic. Antiseptice tensioactive: Detergeni Bromocet. Spunuri.

~

22

SUBSTANE ANTISEPTICE

Definiie:~ Antiseptice sunt substane folosite pentru distrugerea bacteriilor i a altor microorganisme patogene de pe obiecte,materiale i dejecte (excrete).

~ Dezinfectante sunt substanele folosite pentru distrugerea bacteriilor i a altor microorganisme patogene de pe obiecte,materiale i excrete.

Substane cu efect dezinfectant:~ ~ ~ ~ ~ ~ ~Detergeni. Preparate de clor: var cloros, cloramin, ap de var, clorura de var. Spunuri. Formol. Soda caustic. Soluie Javel (alb) pe baz de clor. Desogen spay.

Substane cu efect antiseptic pentru TEGUMENTE:~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~Betadine (soluie iodat) se aplic prin badijonare. Septozol ap iodat. Tinctur de iod. Alcool iodat. Benzin simpl sau iodat. Eter. Violet de geniana. Albastru de metil.

Substane cu efecte antiseptic pentru PLGI:Ap oxigenat incolor. Violet de geniana violet. Cloramin - alb. Soluii Dakin - incolor. Nitrat de Ag incolor. Acid boric 4% soluie incolor (pulberea de acid boric este alb). Rivanol galben. Permanganat de potasiu 1/1000 roz-violet deschis. Oxicianur de mercur 1/5000 soluie incolor.

23

PUNCII REGULI GENERALE

Definiie: ~ Puncia este operaia prin care se ptrunde ntr-un vas, ntr-o cavitate natural sau neoformat, ntr-un organ sau orice esut al organismului, cu ajutorul unui ac trocar. Puncii executate n practic: ~ Puncia venoas. ~ Puncia arterial. ~ Puncia pleural toracocenteza puncia pleural. ~ Puncia abdominal paracenteza puncia peritoneal. ~ Puncia pericardic. ~ Puncia articular. ~ Puncia rahidian. ~ Puncia osoas. ~ Puncia vezicii urinare. ~ Puncia fundului de sac Douglas. ~ Puncia biopsic hepatic, renal, splenic. ~ Puncia unor colecii purulente. Scop: ~ Explorator: o Se stabilete prezena sau absena lichidului n cavitate. o Recoltarea lichidului pentru determinri de laborator. o Stabilirea diagnosticului. ~ Terapeutic: o Evacuarea lichidului abundent din cavitate. o Administrarea de medicamente. o Administrare de lichide, aer sau soluii n scop terapeutic. Materiale necesare: ~ Mnui de cauciuc. ~ Alcool, tinctur de iod. Tampoane. ~ Material pentru igiena tegumentar a locului punciei. ~ Soluii anestezice Xilin 1%. ~ Trocar adaptat locului punciei. Ace i seringi sterile. ~ Vase colectoare. Cilindru gradat. ~ Materiale necesare pentru recoltri. ~ Muama i alez. Pregtirea bolnavului: ~ Se anun bolnavul, se explic tehnica i se ncurajeaz. Se asigur confort psihic i fizic. ~ Se asigur poziia corespunztoare. Se pregtete fizic bolnavul pentru puncie. ~ Se pregtete locul punciei. Execuia punciei: ~ Puncia venoas se execut de ctre asistent. ~ Toate celelalte puncii sunt executate de medic cu ajutorul a 1-2 asistente. ~ Rolul asistentei n efectuarea punciei: o Protejeaz lenjeria de pat i de corp. o Asigur poziia bolnavului. Pregtete locul punciei. o Pregtete materialele i instrumentele necesare i servete medicul. o Face dezinfecia locului punciei n doi timpi: 1. Timpul I 30 secunde badijonare cu alcool pentru puncia venoas. o o o

oo

2. Timpul II const n dezinfecia repetat cu alcool sau alcool iodat. Supravegheaz pacientul n timpul tehnicii. Completeaz buletinele de analiz i preia pentru laborator produsele recoltate. Msoar cantitatea de lichid evacuat. ngrijete locul punciei. Reorganizeaz locul i ndeprteaz materialele folosite. Noteaz n foaia de temperatur foaia de observaie puncia executat, cantitatea de lichid extras, aspectul, eventualele incidente i accidente.

Observaii: ~ Se verific integritatea ambalajelor instrumentelor folosite. Se verific valabilitatea sterilitii. ~ Compresele, tampoanele i cmpurile chirurgicale necesare sunt pregtite n casolete.

24

~ Se evit atingerea produsului evacuat pentru a preveni infeciile profesionale.

25

PUNCIA VENOAS

Definiie: ~ Puncia venoas reprezint crearea unei ci de acces ntr-o ven prin intermediul unui ac de puncie. Scop: ~ Explorator:o Recoltarea sngelui pentru determinri de laborator. o Stabilirea diagnosticului. ~ Terapeutic: o Administrarea de medicamente. o Hidratarea i mineralizarea. Efectuare de transfuzii. o Sngerare 300-500 ml n edem pulmonar acut. Locul punciei: ~ Venele de la plica cotului (bazilic i cefalic(. ~ Venele antebraului. ~ Venele de pe faa dorsal a minii. ~ Venele subclaviculare. ~ Venele femurale. ~ Venele maleolare interne. ~ Venele jugulare i epicraniene la copil i sugar. Materiale necesare: ~ Alcool. Tampoane. ~ Ace sterile. ~ Garou. ~ Materiale necesare pentru recoltri. Medicamente. ~ Muama i alez. Pern elastic. Mnui de cauciuc. Pregtirea bolnavului: ~ Se anun bolnavul, se explic tehnica i se ncurajeaz. Se asigur confort psihic i fizic. ~ Se protejeaz lenjeria de pat i de corp. ~ Se asigur poziia decubit dorsal. ~ Se examineaz calitatea i starea venelor. Execuia punciei: Puncia venoas se execut de ctre asistent. ~ Se mbrac mnuile de cauciuc. ~ Se aplic garoul la 7-8 cm deasupra locului punciei. Se recomand pacientului s strng pumnul. ~ Se palpeaz vena i se alege locul punciei. Se dezinfecteaz locul ales. ~ Se ptrunde n ven cu bizoul n sus cca. 1-2 cm. Se verific poziia acului n ven prin aspirare n sering. ~ Se continu tehnica funcie de scopul urmrit. ~ Se ndeprteaz staza venoas. Se cere bolnavului s deschid pumnul. ~ Se aplic un tampon la locul punciei i se retrage acul brusc. ~ Se menine tamponul 1-3 minute fr a ndoi braul. ~ ngrijete locul punciei. Reorganizeaz locul i ndeprteaz materialele folosite. ~ Noteaz n foaia de temperatur foaia de observaie puncia executat, cantitatea de lichid extras, aspectul, eventualele incidente i accidente. ngrijirea bolnavului dup tehnic: ~ Se face toaleta local a tegumentelor dac este cazul. Se schimb la nevoie lenjeria. ~ Se asigur o poziie comod. Se supravegheaz pacientul. ~ Se pregtete sngele recoltat pentru laborator. Accidente: ~ Hematom prin infiltrarea cu snge a esutului perivenos. Se retrage acul i se comprim locul 1-3 minute. ~ Perforarea venei se retrage acul. ~ Ameeli, paloare, lipotimie, colaps se ntrerupe puncia i se acord ajutor de urgen se anun medicul. Observaii: ~ Pentru evidenierea venelor se pot face micri circulare cu braul, se poate introduce mna n ap cald. ~ Pentru puncia venelor jugulare, pacientul se aeaz transversal pe pat, cu capul atrnnd la marginea patului. ~ Prin puncie venoas se pot fixa i catetere transcutanate. De evitat! ~ Puncionarea venei din lateral. Puncionarea venei cu acul cu bizoul n jos. ~ Atingerea produsului recoltat.

26

~ Flectarea antebraului pe bra cu tampon aplicat la plica cotului mpiedic nchiderea locului punciei. RECOLTAREA SECREIILOR DIN PLGI Definiie: ~ Puroiul este format din germeni, leucocite, elemente celulare, resturi de hematii, serozitate. Scopul recoltrilor: ~ Determinarea agenilor patogeni. ~ Stabilirea diagnosticului bacteriologic. ~ Stabilirea tratamentului general. Materiale necesare: ~ Ans de recoltare. ~ Tampon pe porttampon. ~ Pipet Potain. ~ Sering cu ac sterile. ~ Tampoane. ~ Alcool, tinctur de iod. ~ Tvi renal. ~ Materiale pentru pansament. Pregtirea bolnavului: ~ Pregtirea psihic:o Se anun bolnavul i se explic tehnica i necesitatea ei.

~ Pregtirea fizic:o Se aeaz n poziie comod, dar evideniind bine locul de unde se face recoltarea. o Se dezvelete regiunea se ndeprteaz pansamentul existent. o Se face toaleta tegumentelor intacte n abcesul nchis. Locul recoltrii: ~ De la suprafaa pielii. ~ Din grosimea pielii. ~ De la nivelul osului. ~ De pe mucoase. ~ Din focarul de intervenie chirurgical. Recoltare: ~ Recoltarea din abces sau colecie deschis: o Se recolteaz cu pipeta Potain. o Cu ans de recoltare. o Cu tampon pe porttampon.

~ Recoltarea din abces nchis:o Prin puncie cu ac ataat la o sering.

Transportul produsului recoltat: ~ Se transport n maxim 1 or de la recoltare. ~ Se noteaz examenul cerut i diagnosticul prezumtiv. ~ Din produsele recoltate se fac frotiuri i nsmnri pe medii de cultur. ~ Obligatoriu se face antibiogram. Interpretarea general a rezultatelor: ~ Puroiul conine germeni cu potenial patogen sau fr. ~ Puroiul nu conine germeni cnd cultura rmne steril n toate probele recoltate. ~ Cultura poate rmne steril pe medii uzuale, dar devine pozitiv pe medii selective. ngrijirea bolnavului dup recoltare: ~ Se face toaleta regiunii. ~ Se aplic pansament sau fa compresiv. Observaii: ~ i candida poate determina formarea puroiului.

27

RECOLTAREA SECREIILOR VAGINALE

Definiie: ~ Secreiile vaginale sunt transsudate ale mucoasei vaginale ce conin celule epiteliale descuamate i germeni funcie de ~ ~vrst, sntate sau boal. PH-ul acid are rol de aprare contra infeciilor. Dup menopauz flora vaginal este asemntoare cu flora vulvar prin absena germenilor din grupul lactobacilus care menin pH-ul.

Scopul recoltrilor: ~ Determinarea agenilor patogeni. ~ Stabilirea diagnosticului bacteriologic. ~ Stabilirea tratamentului general. ~ Descoperirea proceselor tumorale. Materiale necesare: ~ Valv vaginal. ~ Specul vaginal. ~ Mnui de cauciuc. ~ Tvi renal. ~ Pipete Pasteur. ~ Eprubete. ~ Ans de recoltare. ~ Tampon pe porttampon. ~ Lame de sticl. ~ Creion dermatograf. Pregtirea bolnavei: ~ Pregtirea psihic: ~o Se anun bolnava i se explic tehnica i necesitatea ei. Pregtirea fizic: o Se aeaz n poziie ginecologic. o Se dezvelete regiunea. o Cu 2-3 zile naintea repaus sexual i terapeutic. o Se face toaleta genital fr substane dezinfectante.

Locul recoltrii: ~ Colul uterin, fundul de sac Douglas. ~ Orificiul glandelor Bartholin. ~ Meatul urinar. Recoltare: ~ Se ndeprteaz labiile mari i mici. ~ Se fac recoltri cte 2 probe din fiecare loc, cu ansa de recoltare, cu tampon. ~ Se fac 2 frotiuri din fiecare produs recoltat pentru examen citologic. ~ Pentru examen bacteriologic se fac recoltri cu tampon steril. ~ Pentru examen parazitologic (Trichomonas vaginalis) recoltarea se face de pe mnui, dup executarea tueului vaginal. ~ Pentru examen micologic se fac recoltri din depozitele albe, cremoase sau orice secreie abundent. ~ Testul Papanicolau - diagnosticarea cancerului - se fac frotiuri vaginale. ~ La fetie recoltarea se face cu ansa, iar n caz de difterie vulvar se preleveaz trei tampoane de la nivel vaginal, nazal,faringian.

Pregtirea produsului recoltat pentru laborator: ~ Produsele recoltate trebuie examinate n maxim 1-2 ore. ~ Se transport n maxim 1 or de la recoltare. ~ Se noteaz examenul cerut i diagnosticul prezumtiv. ~ Din produsele recoltate se fac frotiuri i nsmnri pe medii de cultur. ~ Pentru gonococ, nsmnarea se face imediat.

28

~ Pentru examen bacteriologic imediat din secreiile vaginale, se face un preparat nativ ntre lam i lamel colorat gram icu albastru de metilen. Se observ la microscop micarea activ a protozoarului.

~ Obligatoriu se face antibiogram. Interpretarea rezultatelor: ~ Prezena leucocitelor confirm procesul infecios. ~ Flora bogat fr leucocite poate coexista cu o mucoas vaginal normal. ~ Germeni frecveni: o La nivelul colului streptococ, escherichia coli, bacteroides species, clostridium. o La nivelul vaginului Trichomonas, candida albicans, neisseria gonoreae. ~ Testul Papanicolau: o Celule normale endocervicale, endometriale, leucocite. o Celule anormale metaplazice, discariotice, tumorale. ~ Clasificarea rezultatelor pe 5 clase. o Absena celulelor anormale. o Citologie anormal fr eviden de malignitate. o Citologie sugestiv neconcludent pentru malignitate. o Citologie puternic sugestiv de malignitate. o Citologie clar malign. ngrijirea bolnavei dup recoltare: ~ Se face toaleta regiunii. Observaii: ~ Se folosesc materiale i instrumente sterile. ~ n timpul recoltrii se evit atingerea vulvei sau a pereilor vaginului.

29

RECOLTAREA URINEI

Definiie: ~ Urina este produsul de secreie i filtrare renal eliminat prin miciune. Scopul recoltrilor: ~ Informare asupra strii funcionale renale. ~ Stabilirea diagnosticului clinic i bacteriologic. ~ Stabilirea tratamentului general. Examene efectuate: ~ Examen fizic. Se determin: volumul, aspectul, culoarea, mirosul, densitatea, pH-ul. ~ Examen biochimic. Se determin: albumina, glucoza, creatinina, ureea, pigmenii urinari, corpii cetonici, ionograma,sedimentul urinar.

~ Examen bacteriologic urocultura. Materiale necesare: ~ Urinar. Recipiente pentru recoltare. ~ Muama, alez pentru protecia patului. Material pentru toalet genito-urinar. Pregtirea bolnavului: ~ Pregtirea psihic:o Se anun bolnavul i se explic tehnica i necesitatea ei. ~ Pregtirea fizic: o Se face toaleta local. S cere s nu urineze n timpul toaletei. o Se cere bolnavului s urineze fr defecaie. S recolteze numai n recipientele oferite. o Dac recoltarea se face la pat se face protecia patului cu muama i alez, se aeaz bazinetul sub bolnav i se dezbrac regiunea genital. Se face toaleta i se ndeprteaz bazinetul. o Se recomand o diet srac n lichide, n ziua examenului pentru testul ADDIS bolnavul va rmne la pat, n repaus. Proba Addis-Hamburger.: ~ Determinarea cantitativ a elementelor morfologice din urin se face prin proba Addis Hamburger. Bolnavul i golete vezica i rmne n repaus 3 ore, dup care urineaz din nou n vas curat, uscat care se trimite la laborator. Se determin numrul de leucocite i hematii pe unitatea de timp minut. Recoltarea urinei pentru determinri din 24 de ore: ~ Ora 7 bolnavul urineaz, urina se arunc. ~ n continuare bolnavul urineaz i adun urina n recipiente individuale fr corpuri strine. ~ Ora 7 a doua zi bolnavul urineaz, iar urina se adaug la urina deja recoltat. ~ Se trimit la laborator pentru determinri cca. 500 ml urin notnd pe bilet volumul total de urin pe 24 ore, vrsta, greutatea, sexul, dieta, analiza cerut, medicamentele primite. Recoltarea uroculturii: ~ Urocultura este examenul bacteriologic din urin. ~ Recoltarea se face n condiii de asepsie perfect n recipient steril. ~ Scop depistarea germenilor b. Koch, tific, colibacil etc. ~ Metode de recoltare: ~ Direct din mijlocul jetului urinar. ~ Prin sondaj vezical din mijlocul jetului. ~ Tehnica recoltrii: ~ Se recolteaz urina de diminea cnd concentraia de germeni este mai mare. ~ Dac recoltarea se face prin sondaj vezical dup executarea sondajului, se las s curg primele picturi n tvia renal, apoi se recolteaz urina n recipiente sterile. ~ nsmnarea: se face imediat dup recoltare. Obligatoriu se face antibiogram. ~ Observaii: ~ Nu se fac perfuzii naintea recoltrii. ~ Pacientul nu va consuma cu 12 ore nainte lichide pentru a nu dilua produsul. Nu va urina cu 6 ore nainte. ~ Nu se recolteaz din punga colectoare. Se poate recolta prin puncia sondei la bolnavul cu sond permanent. Transportul produsului recoltat: ~ Se transport n maxim 1 or de la recoltare sau se menine 24 ore la frigider. ~ Se noteaz examenul cerut i diagnosticul prezumtiv. ngrijirea bolnavului dup recoltare: ~ Se face toaleta regiunii. Interpretarea examenului sumar de urin: ~ Normal = albumin absent, glucoz absent, sediment rare leucocite, rare celule epiteliale.

30

~ Patologic, albumin prezent, glucoz prezent, n sediment corpi cetonici, pigmeni biliari, snge, puroi, calculi etc. RECOLTAREA MATERIILOR FECALE Definiie: ~ Materiile fecale scaunul cuprinde resturile alimentare supuse procesului de digestie i eliminate din organism prindefecaie.

Scopul recoltrilor: ~ Explorator depistarea germenilor patogeni responsabili de mbolnviri digestive. ~ Depistarea purttorilor de germeni. ~ Depistarea tulburrilor de digestie alimentar. ~ Stabilirea diagnosticului. Examene efectuate: ~ Examen macroscopic cantitate, form, consisten, miros. ~ Examen biochimic. ~ Examen parazitologic. ~ Examen bacteriologic pentru depistarea de b. Koch, tific, dizenteric, salmonella, vibrion holeric. Metode de recoltare: ~ Scaun spontan. ~ Direct din rect cu tampon steril. ~ Cu sond Nelaton la copii. Materiale necesare: ~ Bazinet. ~ Tub recoltor cu linguri. ~ Tampoane sterile. ~ Coprocultor. ~ Sond Nelaton i sering de aspiraie. ~ Purgativ salin. ~ Eprubete cu medii de cultur. ~ Spatul de os sau baghet din lemn lustruit. ~ Muama i alez pentru protecia patului. ~ Mnui de protecie. Pregtirea bolnavului: ~ Pregtirea psihic:o Se anun bolnavul i se explic tehnica i necesitatea ei. ~ Pregtirea fizic: o Cu o sear nainte se poate administra un purgativ salin (sulfat de Mg 20-30 g). o Se golete vezica urinar. o Se instruiete pacientul cum s foloseasc recipientele de recoltare. Recoltarea din scaunul spontan sau provocat: ~ Se recolteaz din bazinet cu linguria recipientului cca. 50 g fecale din diferite pri suspecte, cu coninut mucos sau cu puroi. Recoltarea scaunului pentru coprocultur: ~ Se face din scaun spontan sau provocat captat n recipient steril. ~ Direct din rect cu tampon steril. ~ Prin rectoscop direct din colon. ~ Scaunul recoltat este depozitat pe medii de cultur sterile n coprocultor. Recoltarea din rect cu tampon steril: ~ Se dezbrac bolnavul i se aeaz n decubit lateral stng. ~ Se mbrac mnui de protecie. ~ Se deprteaz fesele bolnavului. ~ Se introduce tamponul steril prin micri de rotaie prin anus n rect i se terge mucoasa rectal. ~ Se retrage tamponul i se introduce n eprubeta steril. ~ nsmnarea se face imediat. Recoltarea la copii cu sond Nelaton: ~ Se introduce sonda Nelaton steril prin anus n rect la o distan de 10-15 cm. ~ Se aplic la captul exterior al sondei o sering cu care se aspir n sond coninutul colonului. ~ Se ndeprteaz sonda i se descarc coninutul sondei prin insuflare ntr-o eprubet steril. Recoltarea scaunului pentru examen parazitologic:

31

~ Se recolteaz n vase curate, n cantitate ct mai mare, n general dup administrarea unui purgativ. ~ Pentru ou de parazii se recolteaz prin raclare cu o spatul de os sau o baghet de lemn bine lustruit, nmuiate nglicerin cu ap n pi egale.

~ Se racleaz pielea din vecintatea orificiului anal, n special pentru oxiuri ce se depun n acest loc. ~ Raclarea se face la 2-3 ore dup culcare sau dimineaa devreme. Dup recoltare bagheta se introduce n eprubet curat,steril i se trimite la laborator.

~ La copii se recolteaz i mucus nazal i depozit de sub unghie se nmoaie marginea unghiei n hidrat de sodiu sau potasiu 1%, dup care se cur captul proximal al unghiei cu un tampon sau o pens. Materialul recoltat se introduce n eprubete i se trimite la laborator. Recoltarea scaunului pentru examen biochimic: ~ Se pun n eviden: bilirubina, acizii biliari, substanele proteice (creatoree), acizii organici, sngele, grsimile (steatoree), prezena puroiului etc. ~ Pentru punerea n eviden a fermenilor digestivi i pentru aprecierea capacitii funcionale a tubului digestiv, recoltarea materiilor fecale va fi precedat de un regim alimentar bogat n toate elementele regimului alimentar mixt dieta Schmidt Strasburger: o Dimineaa 500 ml lapte, 50 g pesmei. o Ora 10 500 g sup de ovz, 10 g unt, 200 g lapte, 1 ou, sare. o La prnz 125 g carne tocat cu 20 g unt, 250 g piure de cartofi (100 ml lapte, 10 g unt). o Ora 16 la fel ca dimineaa. o Seara la fel ca la ora 10. Recoltarea scaunului pentru hemoragii oculte: ~ Scaunul se recolteaz n vase curate i uscate. ~ Punerea n eviden a hemoragiilor oculte din scaun se face prin testul Adler. ~ Pregtirea bolnavului: o Cu 3 zile nainte se administreaz o tablet indicator (crbune medicinal). o Se d pacientului timp de 3 zile o diet lacto-finoas regim alb (lactate, paste finoase). o Din alimentaie se exclud carnea, sngele, vegetalele, alimentele ce conin fier, precum i medicaia oral cu fier. o Recoltarea materiilor fecale se face din scaunul eliminat dup scaunul marcat. ~ Determinarea se face cu benzidrin. ~ Interpretare: o Culoare neschimbat reacie negativ, hemoragii oculte absent. o Culoare n diverse nuane de albastru hemoragii oculte prezent. ngrijirea bolnavului dup recoltare: ~ Se face toaleta regiunii. ~ Se mbrac bolnavul i se aeaz comod. ~ Se aerisete camera. Pregtirea pentru laborator a produsului recoltat: ~ Se eticheteaz tubul recoltor sau eprubetele. ~ Se completeaz buletinul de recoltare i se transport la laborator sau se pstreaz la ghea. ~ Se noteaz examenul cerut i diagnosticul prezumtiv. ~ Pentru punerea n eviden a virusurilor, peste materiile fecale recoltate din bazinet se adaug cteva picturi de soluie de penicilin 200.000 U.I./ 10 ml ap distilat i streptomicin (1/1) 1 g / 10 ml ap distilat pentru a preveni distrugerea virusurilor de ctre flora microbian concurent. Observaii: ~ Cnd recoltarea se face cu tampon, n soluia nutritiv din eprubet se adaug 100 UI de Penicilin i 25 mg de Streptomicin pentru evidenierea virusurilor. ~ Recoltarea scaunului se poate face i sub controlul vizual al rectoscopului. ~ Nu se folosete acelai bazinet la mai muli bolnavi. ~ Nu se ntrzie trimiterea produsului la laborator.

32

RECOLTAREA SPUTEI

Definiie: ~ Sputa produs de secreie provenit din cile respiratorii i eliminat pe gur prin expectoraie prin efort de tuse. Scop: ~ Explorator. ~ Stabilirea diagnosticului. Examene efectuate: ~ Macroscopic. ~ Citologic. ~ Bacteriologic. ~ Parazitologic. Materiale necesare: ~ Pahar conic. ~ Recipient cu capac steril. ~ Cutie Petri. ~ Scuiptoare steril. ~ Tampoane pe porttampon sterile. ~ Vas gradat. Metode de recoltare: ~ Prin expectoraie n urma unui efort de tuse. ~ Prin spltur gastric din stomac la bolnavii care nu expectoreaz, ci nghit sputa. ~ Prin spltur bronic la bolnavii care nu expectoreaz sau cu tuberculoz cavitar. ~ Prin frotiu faringian de ctre medic (se ptrunde sub controlul laringoscopic direct n laringe unde se recolteaz cutampon).

Pregtirea pacientului: ~ Se anun i se explic tehnica i necesitatea ei. ~ Se instruiete s nu nghit sputa. ~ Se educ bolnavul: s tueasc cu gura nchis, s nu scuipe n jurul su, s nu arunce corpuri strine n scuiptoare, snu expectoreze n batist sau erveel, s nu expectoreze sput cu saliv. ~ Se ajut bolnavul s aib o poziie care s nu-l oboseasc n timpul expectoraiei. ~ Se cere bolnavului s-i clteasc gura i faringele cu ap, naintea recoltrii. Executarea recoltrii: ~ Se ofer bolnavului vasul de colectare. ~ Se cere s expectoreze dup un efort de tuse provocat. ~ Se colecteaz sputa (n funcie de examenul cerut) matinal sau din 24 de ore. Recoltarea sputei prin spltur gastric: ~ Se introduce sond Einhorn n stomac, dimineaa, pe nemncate. ~ Se introduc pe sond 200 ml ap distilat, bicarbonatat i se extrage cu seringa. ~ Lichidul recoltat se trimite imediat la laborator. ~ Dac recoltarea se face pentru NSMNARE sucul recoltat se neutralizeaz cu bicarbonat de sodiu. Recoltarea sputei prin spltur bronic: ~ Se introduc n recipientul de aerosoli 5 ml ser fiziologic sau 4 ml teofilin 3% cu 1 ml soluie de stricnin 1. ~ Pacientul inhaleaz de cteva ori prin inspiraii profunde, repetate, urmate de expiraii scurte. ~ Se face o scurt pauz de 4-5 secunde i se repet pn la terminarea ntregii cantiti de soluie de aerosoli. ~ Dup aspiraii bolnavul tuete (chiar dac nu a tuit nainte). ~ Sputa expectorat se recolteaz n recipient steril. ~ Recoltarea se repet timp de 4 zile n vase separate. ngrijirea bolnavului dup recoltare: ~ Se cltete gura cu ap. ~ Se spal i se dezinfecteaz minile. Pregtirea produsului pentru laborator: ~ Se acoper vasul de colectare. ~ Se eticheteaz. ~ Se completeaz biletul de analiz cu datele bolnavului i examenul solicitat. ~ Se noteaz recoltarea n foaia de observaie.

33

OBSERVAREA I NOTAREA EXPECTORAIEI

Definiie: ~ Expectoraia actul reflex de eliminare a sputei pe gur, dup un efort de tuse. Scop: ~ Obinerea de informaii privind digestia i tranzitul intestinal. ~ Evaluarea evoluiei bolii, a strii generale. ~ Stabilirea diagnosticului ~ Supravegherea efectelor tratamentelor. Materiale necesare: ~ Pahar conic. ~ Recipient cu capac. ~ Cutie Petri. ~ Scuiptoare. ~ Vas gradat.Caractere ~ Cantitate Valori fiziologice ~ Sub 50 ml. Valori patologice ~ 50-100 ml / 24 ore bronita cataral, pneumonie, tuberculoz, gangren pulmonar, edem pulmonar acut. ~ Vomic eliminarea unor colecii masive de puroi sau exsudat n abces pulmonar, chist hidatic pulmonar. ~ perlat n astm. ~ Numular n caverne pulmonare. ~ Mase grunjoase, izolate n saliv. ~ Mulaje bronice foarte rare. ~ Roie-sanguinolent aerat, spumoas. ~ Hemoptoic sput cu striuri de snge. ~ Ruginie n pneumonie. ~ Roie-brun. ~ Roie gelatinoas n cancer pulmonar. ~ Roz n edem pulmonar acut. ~ Alb-cenuiu n inflamaii bronhiolare, astm. ~ Fetid n dilataia bronic, caverne pulmonare. ~ Miros ptrunztor. ~ Miros de pai umed n supuraii pulmonare. ~ Spumoas. ~ Aerat. ~ Gelatinoas. ~ Vscoas. ~ Lichid. ~ Mucus n astm bronic, inflamaii bronice. ~ Purulent n supuraii pulmonare. ~ Muco-purulent. ~ Seros n staz i edem pulmonar. ~ Pseudo-membranos n difteria laringian, bronit difteric, bronit pseudomembranoas. ~ Sanguinolent n edem pulmonar, cancer pulmonar, infarct pulmonar.

~ Forma

~

~ Culoare

~ Alb

~ Miros

~ Fr miros.

~ Consisten ~ Lichid filant.

~ Coninut i ~aspect

Notarea - n subsolul foii de temperatur cantitatea pentru ziua respectiv. Se poate nota i grafic cu culoare albastr (verde)n mod identic cu notarea diurezei 1 ptrat = 100 ml. Se socotete de la baza foii de temperatur.

Observaii: ~ Culoarea, aspectul i cantitatea sputei pot fi modificate de unele alimente sau medicamente ingerate sau inute n gur ~nainte de expectoraie. Unele profesii pot modifica culoarea i aspectul sputei morarii, minerii etc.

34

RECOLTAREA CAPTAREA VRSTURILOR

Definiie: ~ Vrstura = reflex de eliminare a coninutului gastric cu sau fr grea, printr-un efort muscular digestiv. ~ Regurgitarea este un reflux al coninutului gastric fr grea sau contractur muscular. Scop: ~ Stabilirea diagnosticului. ~ Stabilirea bilanului hidric zilnic. ~ Obinerea informaiilor privind coninutul gastric. Materiale necesare pentru captarea vrsturilor: ~ Tvi renal. ~ Prosop. ~ Pahar cu ap (aromat). ~ Muama. Alez. Ajutarea pacientului: ~ Se aeaz pacientul ntr-o poziie care s mpiedice aspirarea vrsturii (eznd, semieznd decubit lateral cu capul uorridicat).

~ Se susine uor capul fruntea bolnavului cu o mn, iar cu cealalt tvia renal. Executarea recoltrii: ~ Se spal minile nainte i dup recoltarea vrsturilor. ~ Se ofer bolnavului vasul de colectare tvia renal, sau se susine vasul. ~ Dac bolnavul are protez dentar mobil se ndeprteaz. ~ Se servete bolnavul cu pahar cu ap pentru cltirea gurii dup vrsturi, folosind o alt tvi renal. ~ Se anun medicul dup linitirea bolnavului. Observaii: ~ Se anun medicul dup linitirea bolnavului. ~ Nu se arunc vrstura nainte de a fi artat medicului.RECOLTAREA CAPTAREA SCAUNULUI

Definiie: ~ Reprezint totalitatea resturilor alimentare rezultate prin procesul de digestie i eliminate prin actul defecaie. ~ Defecaia actul voluntar de eliminare a materiilor fecale rezultate n urma digestiei prin anus. Scop: ~ Obinerea de informaii privind digestia i tranzitul intestinal. ~ Evaluarea evoluiei bolii, a strii generale. ~ Stabilirea diagnosticului ~ Supravegherea efectelor tratamentelor. Materiale necesare: ~ Bazinet. ~ Purgativ salin. ~ Muama i alez pentru protecia patului. ~ Mnui de protecie. Captarea scaunului: ~ Se asigur intimitate prin izolare n salon cu un paravan. ~ Se protejeaz lenjeria de pat. ~ Se dezbrac bolnavul i se aeaz un bazinet steril sub bolnav. ~ Se nvelete bolnavul cu nvelitoare de molton. ~ Se ateapt evacuarea i se ofer bolnavului hrtie igienic. ~ Se ndeprteaz bazinetul cu materii fecale. ngrijirea bolnavului dup recoltare: ~ Pe un alt bazinet se efectueaz toaleta regiunii perianale. ~ Se spal minile bolnavului. ~ Se ndeprteaz muamaua i aleza. ~ Se mbrac bolnavul i se aeaz comod. Se aerisete camera. Observaii: ~ Materiile fecale captate se pstreaz acoperite, ntr-o ncpere special destinat, pentru vizit, apoi se pot arunca. ~ Materiile fecale provenite de la un bolnav contagios sunt lsate n contact 2 ore cu o substan dezinfectant, apoi suntaruncate.

35

36

RECOLTAREA CAPTAREA SPUT

Definiie: ~ Sputa produs de secreie provenit din cile respiratorii i eliminat pe gur prin expectoraie prin efort de tuse. Scop: ~ Explorator. ~ Stabilirea diagnosticului. Materiale necesare: ~ Pahar conic. ~ Recipient cu capac. ~ Cutie Petri. ~ Vas gradat. Pregtirea pacientului: ~ Se anun i se explic tehnica i necesitatea ei. ~ Se instruiete s nu nghit sputa. ~ Se educ bolnavul: s tueasc cu gura nchis, s nu scuipe n jurul su, s nu arunce corpuri strine n scuiptoare, snu expectoreze n batist sau erveel, s nu expectoreze sput cu saliv.

~ Se ajut bolnavul s aib o poziie care s nu-l oboseasc n timpul expectoraiei. ~ Se cere bolnavului s-i clteasc gura i faringele cu ap, naintea recoltrii. Captarea sputei: ~ Se ofer bolnavului vasul de colectare. ~ Se cere s expectoreze dup un efort de tuse provocat. ~ Se colecteaz sputa (n funcie de examenul cerut) matinal sau din 24 de ore. ngrijirea bolnavului dup recoltare: ~ Se cltete gura cu ap. ~ Se spal i se dezinfecteaz minile. Observaii: ~ Se asigur cel puin dou scuiptori sau recipiente de rulaj pentru fiecare bolnav. ~ Scuiptorile se schimb n fiecare diminea. ~ Dup golire se spal cu perii speciale i se sterilizeaz. ~ n vasul de captare se pune soluie de lizol 3% sau fenol 2,5% - dac nu se face captare pentru recoltri i determinri delaborator. RECOLTAREA CAPTAREA URIN

Definiie: ~ Urina este produsul de secreie i filtrare renal eliminat prin miciune. Scopul recoltrilor: ~ Informare asupra strii funcionale renale. ~ Stabilirea diagnosticului clinic i bacteriologic. ~ Stabilirea tratamentului general. Materiale necesare: ~ Urinar. ~ Bazinet. ~ Muama, alez pentru protecia patului. ~ Material pentru toalet genito-urinar. Captarea urinei: ~ Se face captarea urinei la pat sau la toalet. ~ Pentru recoltarea la pat se pregtesc urinare sau bazinete la ndemna bolnavului. ~ La brbai atunci cnd este cazul, se aeaz urinarul i se apuc penisul cu o compres uscat (cu mnui de protecie) i se aeaz n urinar. Observaii: ~ Dup utilizare urinarele se golesc, se cltesc, se spal i se sterilizeaz. ~ Se face toaleta local a bolnavului dup captare.

37

38

RECOLTAREA EXSUDATULUI FARINGIAN

Definiie: ~ Exsudatul faringian lichidul produs printr-un proces inflamator faringian. Indicaii de recoltare: ~ Angine inflamaii amigdaliene, faringiene. ~ Nefrite. ~ Reumatism articular acut. Scop: ~ Explorator depistarea germenilor patogeni ~ Stabilirea diagnosticului. ~ Depistarea purttorilor sntoi de streptococ beta hemolitic. Pregtirea pacientului: ~ Bolnavul nu mnnc i nu bea nainte de recoltare. ~ Nu se fac tratamente locale naintea recoltrii. ~ Nu se fac dezinfecii orale, nazale sau faringiene. ~ Nu se face gargar. ~ Nu se administreaz antibiotice naintea recoltrii. ~ Nu fumeaz i nu-i face toaleta dinilor naintea recoltrii. ~ Se aeaz pacientul comod, n poziie eznd, cu gura deschis Materiale necesare: ~ Tampoane pe porttampon sterile. ~ Spatul lingual. ~ Eprubete cu medii de cultur. ~ Lame i lamele de sticl. ~ Masc de protecie. ~ Tvi renal. Executarea recoltrii: ~ Se observ regiunea de unde urmeaz s se recolteze. ~ Se protejeaz asistenta cu masc i mnui de cauciuc. ~ Se deschide eprubeta cu tampon. ~ Se apas limba cu spatula lingual. ~ Se cere bolnavului s pronune un a prelungit. ~ Cu tamponul se terge depozitul de pe faringe i amigdale. Dac este cazul, chiar se dezlipete o poriune de membran fals. Pregtirea produsului recoltat pentru laborator: ~ Produsul recoltat se ntinde pe lame de sticl pentru frotiuri colorate (la indicaia medicului). ~ Se fac nsmnri pe medii de cultur, succesiv, dou eprubete din aceiai recoltare. ~ Se eticheteaz eprubeta i / sau lamele de frotiu. ~ Se completeaz buletinul de analiz cu datele bolnavului i examenul solicitat. ~ Se transport imediat la laborator. ngrijiri dup recoltare: ~ Bolnavul nu necesit ngrijiri speciale. ~ Se noteaz n foaia de observaie recoltarea i dac s-au fcut sau nu nsmnri. Observaii: ~ Dac nu este posibil nsmnarea imediat pe medii de cultur, tamponul recoltat trebuie umezit cu ser fiziologic steril sau glicerin 15%. ~ Timpul scurs de la recoltare pn la nsmnare nu trebuie s depeasc 5-6 ore. ~ n timpul recoltrii tamponul nu trebuie s se mbibe cu saliv. ~ Nu se ating dinii cu tamponul pentru a nu obine un rezultat eronat.

39

NORME GENERALE DE RECOLTAREA A PRODUSELOR BIOLOGICE I PATOLOGICE

Scopul recoltrilor de produse biologice i patologice: ~ Obinerea de produse biologice sau patologice, lichide sau solide, pentru a putea fi supuse unor examene de laborator fizice, chimice sau bacteriologice. Importana examenelor de laborator: ~ Completeaz simptomatologia bolilor cu elemente obiective. ~ Confirm sau infirm diagnosticul. ~ Reflect evoluia bolii i eficacitatea tratamentului. ~ Confirm vindecarea. Semnaleaz apariia complicaiilor. ~ Permite depistarea persoanelor sntoase purttoare de germeni. Rolul asistentei medicale: ~ Respect orarul recoltrilor dimineaa pe nemncate. Hemoculturile i examenele hemoparazitologice se recolteaz n timpul frisonului, cnd numrul germenilor din snge crete. ~ Respect tehnica de recoltare. ~ Informeaz corect i concis pacientul. ~ Asigur pregtirea fizic repaus, diet, aezare n poziie. ~ Pregtete materialele i instrumentele necesare recoltrilor. Va preveni hemoliza sngelui prin folosirea de recipiente uscate. ~ Efectueaz corect tehnicile de recoltare. ~ Completeaz corect i complet buletinele de analiz numele i prenumele pacientului, numrul salonului, patului, natura produsului recoltat, analiza cerut, data recoltrii, diagnostic, tratament. ~ Eticheteaz corect, complet i cite produsul recoltat. ~ Asigur transportul produselor la laborator n minimum de timp, n condiii corecte, impuse de tehnic, corect ambalate. n timpul transportului se vor evita trepidaiile, recipientele nu vor fi rsturnate. Unele produse se transport la temperatura gheii, altele la temperatura corpului. ~ Produsele ce nu pot fi transportate imediat din motive obiective vor fi pstrate corespunztor la frigider, termostat, temperatura camerei etc. Observaii: ~ Produsele recoltate pentru examene bacteriologice nu se amestec cu substane antiseptice sau fixatoare. ~ Recipientele pentru recoltare se sterilizeaz la pupinel. ~ Recoltarea produselor pentru examene bacteriologice se face n condiii de asepsie perfect se evit suprainfectarea produsului cu germeni provenii din aer, de pe instrumente etc.

40

RECOLTAREA SNGELUI

Definiie: ~ Sngele realizeaz aportul la nivelul celular de substane energetice i plastice (glucoz, aminoacizi, acizi grai etc.), sruri minerale, ap i oxigen. Totodat sngele transport i produsele rezultate din metabolizarea celular uree, acid uric, amoniac, CO2 etc. Scopul recoltrilor: ~ Completeaz simptomatologia bolilor cu elemente obiective. ~ Confirm sau infirm diagnosticul clinic. ~ Reflect evoluia bolii i eficacitatea tratamentului. ~ Confirm vindecarea. ~ Semnaleaz apariia mbolnvirilor infecioase ca i a persoanelor sntoase purttoare de germeni patogeni. Examene din snge: ~ Examene hematologice: o Hemoleucogram cu formul leucocitar. o Hemoglobin (Hb). o Hematocrit (Ht). o Timp de sngerare (TS). o Timp de coagulare (TC). o Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH). o Timp Quick (TQ sau indice de protrombin). o Grup sanguin pentru determinarea grupelor de snge. ~ Examene biochimice: o Glicemie. o Uree. o Fibrinogen. o Creatinin. o Acid uric. o Ionograma. o Colesterol. o Probe hepatice. o Bilirubina. o Lipemie. o Fosfataza alcalin. o Transaminaze. o Rezerv alcalin. ~ Examen bacteriologic: o Hemocultura pentru descoperirea bacteriilor din snge cnd se suspecteaz o septicemie sau o bacteriemie. ~ Examen parazitologic: o Lama de malarie. ~ Examen serologic: o Reacia Weill-Felix tifos exantematic. o Reacia de precipitare sau floculare Citochol. Meinike. o Reacia de microfloculare (VDRL) sifilis. o Reacia Bordet-Wassermann (BW) sifilis. o Reacia de hemaglutinare. o Reacia de fixarea a complementului. o Reacia Valer-Rose poliartrit reumatoid. o Reacia Vidal febra tifoid, febra paratifoid. o ASLO diagnosticul RAA, scarlatin. Metode de recoltare: ~ Puncie capilar puncia pulpei degetului, puncia lobului urechii, puncia halucelui sau a clciului la copil. ~ Puncie venoas frecvent venele de la plica cotului (cefalic sau bazilic) sau orice ven accesibil. ~ Puncie arterial (artera femural, humeral, radial, cubital, carotid). Materiale necesare: ~ Pentru puncia capilar: o Ace sterile. o Tampoane de vat. o Alcool 900. o Hrtie de filtru. o Pipete Potain pentru numrarea elementelor figurate.

41

o Lame degresate i lamele pentru frotiuri. o Tvi renal. o Mnui de protecie. ~ Pentru puncia venoas sau arterial: o Ace i seringi sterile. o Tampoane de vat. o Alcool. o Garou sau band Esmarch. o Pern elastic cu material de protecie. o Recipiente de recoltare. o Substane anticoagulante: heparin, citrat de sodiu 3,8%, oxalat de potasiu, fluorur de sodiu, EDTA. o Tvi renal. o Mnui de protecie. o Medii de cultur pentru examene bacteriologice (bulion citrat, geloz semilichid). Pregtirea bolnavului: ~ Pregtirea psihic: o Se anun cu 24 de ore nainte. o Se explic necesitatea tehnicii. o Se instruiete pacientul privind comportamentul acestuia din timpul recoltrii. o Se solicit colaborarea. o Se urmrete nlturarea strii de tensiune legat de examinrile ce urmeaz a fi fcute la indicaia medicului se poate administra medicaie calmant. o Se asigur repausul pe timpul executrii tehnicii. ~ Pregtirea fizic: o Se face n funcie de examenul cerut i de locul recoltrii. o Uneori se impune un regim dietetic, repaus la pat, medicaie special. o Pacientul nu trebuie s mnnce naintea recoltrilor. o Se ndeprteaz lenjeria de pe regiunea aleas pentru puncie. o Hainele nu trebuie s mpiedice circulaia de ntoarcere. o Pentru puncia venoas se aeaz pacientul n decubit dorsal, cu braul n extensie, sprijinit pe pern elastic. o Pentru puncie capilar pacientul poate sta i n ezut, pe scaun, cu braul sprijinit n extensie i supinaie. Stabilirea locului punciei venoase: ~ Se alege braul pentru puncie. ~ Se examineaz calitatea i starea vaselor de la plica cotului. ~ Se stabilete locul de execuie al punciei venoase. Recoltarea sngelui prin puncie capilar: ~ Asistenta se spal i se dezinfecteaz pe mini. ~ mbrac mnuile de protecie. ~ Se aseptizeaz degetul inelar cu tampon cu alcool. ~ Nu se freac degetul. ~ Se ateapt evaporarea alcoolului. ~ Se neap pulpa degetului perpendicular pe pliurile cutanate. ~ Se terge uscat (tampon uscat, hrtie de filtru) prima pictur de snge. ~ Se las s se formeze o nou pictur din care se recolteaz cu pipeta sau cu lama. ~ Se terge cu tampon cu alcool Executarea frotiului din snge: ~ La extremitatea unei lame de sticl se aplic o pictur de snge de 3-4 mm diametru. ~ Se aeaz o lamel cu marginile lefuite n unghi de 450 pe lam pictura de snge se ntinde prin capilaritate. ~ Lamela se trage ctre partea liber a lamei, pstrnd aceiai nclinaie i antrennd toat pictura fr a o fragmenta. ~ Se agit lama pentru uscare. ~ Se eticheteaz (sau se noteaz pe spatele lamei cu creion dermatograf). ~ Se trimite la laborator. ~ Observaii: Un frotiu bun nu are goluri, este n strat regulat. Frotiul se execut numai din snge proaspt. Lama trebuie s fie perfect degresat. Recoltarea sngelui prin puncie venoas: ~ Asistenta se spal i se dezinfecteaz pe mini. ~ mbrac mnuile de protecie.

42

~ ~ ~ ~ ~

Se aplic garoul. Se palpeaz locul punciei. Se dezinfecteaz cu tampon cu alcool. Se cere bolnavului s nchid i s deschid pumnul de cteva ori i s rmn cu el nchis. Se puncioneaz vena n condiii de asepsie perfect, pe direcia axului longitudinal, mpingnd acul 1-1,5 cm n lumenul venei. ~ Se aspir sngele n sering, eprubet, alt recipient etc. ~ Se desface garoul i se cere bolnavului s deschid pumnul. ~ Se aplic un tampon cu alcool la locul punciei i se retrage brusc acul. ~ Se menine tamponul 1 cca. 10 minute fr a ndoi braul. ~ Incidente i accidente: o Hematom. o Perforarea venei. o Ameeli. o Paloare accentuat. o Lipotimie. o Colaps. Recoltarea sngelui pentru examene hematologice: ~ Se face dimineaa pe nemncate. ~ Hemoleucogram: o Puncie venoas 2 ml snge pe EDTA sau heparin. o Puncie capilar pulpa degetului. Aspirarea sngelui n pipete Potain. ~ Hematocrit 2 ml snge venos recoltat pe heparin sau EDTA. ~ VSH 1,6 ml snge venos pe 0,4 ml citrat de sodiu 3,8%. Recoltarea sngelui pentru examene biochimice: ~ Se face dimineaa pe nemncate. ~ Se recolteaz prin puncie venoas, iar sngele se utilizeaz n totalitate sau numai plasma. ~ Se recolteaz 2-5 ml snge fr anticoagulant pentru determinri de uree, acid uric, creatinin, bilirubin, colesterol, lipide, teste de disproteinemie, electroforez, fosfataza alcalin, transaminaze, amilaz, fosfor, calciu, sideremie (Fe seric), rezerv alcalin, ionograma (Na, K, Ca, Cl). ~ Pentru determinarea fibrinogenului sngele se recolteaz pe citrat de sodiu. ~ Pentru determinarea glicemie sngele se recolteaz pe fluorur de Na sau pe heparin. Recoltarea sngelui pentru examene bacteriologice - HEMOCULTURA: ~ Recoltarea se face n condiii de asepsie perfect. ~ Sngele este recoltat i nsmnat n mod steril pe medii de cultur. ~ Se recomand recoltarea n recipiente etane prin dop de cauciuc, direct pe mediul de cultur. ~ Pentru nsmnarea cu germeni anaerobi, eprubeta cu geloz semilichid se nclzete la 37 0C n baie de ap, timp de 30 de minute. ~ n timpul nsmnrii, balonul sau eprubeta cu mediul de cultur se pstreaz nclinat. ~ Materialele necesare recoltrii se sterilizeaz la pupinel. ~ Hemocultura se recolteaz la debutul bolii i naintea administrrii antibioticelor. ~ Hemocultura se poate completa cu coprocultura, urocultura etc. Recoltarea sngelui pentru examene serologice: ~ Examenul serologic relev prezena sau absena anticorpilor n serul bolnavului. ~ Se folosesc pentru diagnosticarea bolilor infecioase. ~ Se recolteaz 5-10 ml snge prin puncie venoas. ~ Recoltarea se face direct n eprubet curat i uscat. ~ Dup coagularea sngelui, se desprinde cheagul de pe peretele eprubetei i dup 30 de minute se decanteaz serul direct ntr-o alt eprubet sau prin aspirare cu pipet Pasteur steril. ~ Serul hemolizat are culoare roz. ~ Serul lactescent are culoarea alb. ~ Serul nehemolizat corect recoltat are culoare glbuie. Recoltarea sngelui pentru examene parazitologice: ~ Pentru punerea n eviden a plasmodiilor malariei, se recolteaz snge n PICTUR GROAS. ~ Recoltarea se face n cursul accesului febril cnd numrul paraziilor n snge este foarte mare. ~ Pe fiecare extremitate a lamei de sticl se recolteaz 2-3 picturi de snge, ct mai apropiate ntre ele. ~ Cu colul lamei lefuite se amestec fiecare pictur, formnd cte o pat circular, cu diametrul de cca. 1 cm. ~ Se continu amestecarea pn s