Top Banner
Buurtwerk Lange Munte juli 2015| jaargang 20 | nummer 6 v.u. Philippe De Coene Budastraat 27 8500 Kortrijk 056 24 48 00 OP DE LANGE MUNTE ZOMERTERRAS VRIJDAG 17 JULI ITALIË 17 - 20 uur VRIJDAG 24 JULI DUITSLAND 17 - 20 uur VRIJDAG 31 JULI BELGIË 17 - 20 uur BUURTWERK DE LANGE MUNTE Lange Munteplein 7 bus 5 | 056 20 22 61 | [email protected] INSCHRIJVEN OP VOORHAND PRIJS: 1 EURO v.u. Philippe De Coene | Budastraat 27 - 8500 KORTRIJK | 056 24 48 00
12

't gazetje juli 2015

Jul 22, 2016

Download

Documents

't gazetje juli 2015 Lange Munte Kortrijk
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: 't gazetje juli 2015

Buurtwerk Lange Muntejuli 2015| jaargang 20 | nummer 6

v.u. Philippe De Coene Budastraat 27 8500 Kortrijk 056 24 48 00

OP DE LANGE MUNTE

ZOMERTERRAS

VRIJDAG 17 JULI

ITALIË17 - 20 uur

VRIJDAG 24 JULI

DUITSLAND 17 - 20 uur

VRIJDAG 31 JULI

BELGIË17 - 20 uur

BUURTWERK DE LANGE MUNTELange Munteplein 7 bus 5 | 056 20 22 61 | [email protected]

INSCHRIJVEN OP VOORHANDPRIJS: 1 EURO

v.u.

Phi

lippe

De

Coen

e | B

udas

traa

t 27

- 850

0 KO

RTRI

JK |

056

24 4

8 00

Page 2: 't gazetje juli 2015

Beste buurtbewoner,

Welkom in jouw nieuwe buurtkrant.

“De mensen zijn allemaal vriendelijk. Wij hebben een leuk en divers pu-bliek. Voornamelijk dan sporters van alle leeftijden. Sommige recreatieve sporters zijn reeds de 75 voorbij. En als de mensen regelmatig terugkeren, bouw je met hen hechte banden op. Edwin en ik ontvangen kaartjes van geboortes, maar ook overlijdensberichten. En regelmatig horen wij dat persoon x straks grootvader zal zijn of persoon y zal trouwen. Achter onze toonbank horen wij over alle facetten van het leven vertellen. Ik verneem ook veel van de mensen. Te gepasten tijde vraag ik dan naar het vervolg. En vooraleer je het beseft, zijn de bezoekers meer vrienden dan klanten. Ik denk dat wij al een enorme vriendenclub hebben opgebouwd. Sterker: ik had niet verwacht dat wij in een jaar tijd zo veel nieuwe mensen zouden leren kennen…” Aldus een fragment uit het interview, op de pagina’s 4 en 5, met Edwin Feyen en Heidi Nelissen. Sinds 18 augustus 2014 baten Edwin en Heidi het Sport-K-fee Lange Munte uit. En in september ontpoppen zij zich als de trekkers van een heel nobel initiatief…

Nog in jouw buurtkrant verneem je meer over de zomerterrassen, over de beenhesp waarvan iedereen in augustus kan komen smullen, over een op-roep van de plaatselijke bieb tot de reizigers om boeken mee te brengen over het land dat zij bezochten - om op die manier een wereldbibliotheek uit te bouwen, en over nog zo veel meer.

Veel leesgenot. En altijd welgekomen!

Filip LECLUYSE en Rebecca VANOVERBERGHE

Tikwerk: Rebecca Vanoverberghe, Filip Lecluyse

Lay-out: Emmanuelle Kovacs

De buurtkrantrondeAdolf Bayerlaan Dirk Martenslaan Louis Pasteurlaan Leo Baekelandlaan Baaistraat Albert Einsteinlaan Marconilaan Marie Curielaan Alfred Nobellaan Thomas Edisonlaan Maurits Maeterlinklaan deel van de Morinnestraat Bad Godesberglaan Beeklaan Frascatilaan Gerstelaan Greenvillelaan Korenbloemlaan Lijsterlaan Maidenheadlaan Merellaan Morinnegoed Nachtegaallaan Roggelaan Saint-Cloudlaan Wielewaallaan Windsorlaan Zwaluwenlaan Maandagveld Maandagweg Schietspoelstraat Spoelberg

BuurtkrantWil je de buurtkrant digitaal ontvangen? Wil je op de hoogte gesteld worden van komende activiteiten? Geef ons uw mailadres, wij doen de rest.

ColofonBuurtwerk Lange MunteRebecca Vanoverberghe tel: 056 20 22 61Lange Munteplein 7 bus 5 GSM: 0473 86 27 758500 Kortrijk [email protected]

3 TIPS BIJ HITTE EN OZONPIEKEN

4-5INTERVIEW MET EDWIN FEYEN EN HEIDI NELISSEN

6PRETMOBIEL | 1777 EEN REIS PLANNEN

7WIST JE DAT ... | DE BIEB

8POTJE BUUR | ZOMERCONCERTEN

9ZOMERCARNAVAL | VRIJWILLIGER

10WARME BEENHESP

11BUREN VOOR BURENZOMERWERKING KINDEREN

in ditGAZETJE:

4-5

Page 3: 't gazetje juli 2015

‘T GAZETJE - juli 2015 - blz 3

DRINK VOLDOENDE • Drink meer water dan gewoonlijk: minstens 1.5 liter in

rust. • Vermijd alcohol en gesuikerde dranken. Alcohol doet je

lichaam meer vocht uitscheiden. Gesuikerde dranken worden dan weer minder snel opgenomen.

• Drink regelmatig, en vóór je dorst hebt.

HOU HET KOEL • Blijf binnen, en hou de zon buiten. In de binnenlucht is

er minder ozon dan in de buitenlucht. • Blijf in de schaduw, zeker tussen 12 en 16 uur, de warm-

ste uren van de dag. • Neem een frisse douche of duik in het zwembad. • Gebruik airconditioning in plaats van een ventilator.

Een ventilator doet de warme lucht circuleren maar brengt weinig of geen verkoeling.

• Draag dunne kleding in lichte kleuren en bescherm je hoofd tegen de zon.

DOE HET RUSTIG AAN • Beperk lichamelijke inspanningen (bv. sportactivitei-

ten), vooral tussen 12 en 16 uur. • Verleg inspannende activiteiten naar koelere dagen of

naar koelere perioden van de dag. Vóór 11 uur of na 22 uur zijn de veiligste uren van de dag.

• Verplaats je activiteiten naar een (koele) binnenruimte. • Rust regelmatig.

LET OP ELKAAR • Let op oudere familieleden, buren en kennissen, vooral

alleenstaande zieken en ouderen. Ben je gedurende een bepaalde periode afwezig? Neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen:

Informeer andere personen van uw afwezigheid (buren, familieleden, arts of thuisverpleger) en tracht enkele mensen uit uw omgeving te vinden die uw taak tijdelijk willen overnemen. Neemt de persoon medicatie, zorg er dan voor dat die in voldoende hoeveelheid aanwezig is en gemakkelijk bereikbaar is. Noteer alle belangrijke informatie over de persoon (in het geval deze toch dringend zou moeten worden opgenomen in een instelling) en leg die informatie op een duidelijk zichtbare plaats (of

geef ze aan een persoon die beschikbaar is). Maak een lijst met de belangrijke telefoonnummers en plaats een telefoon in de nabijheid. Geef een dubbel van de sleutels aan een vertrouwenspersoon: zo kan er steeds iemand binnen in geval van nood. Bel regelmatig op een afgesproken tijdstip: dat stelt de persoon die u verzorgt gerust.

BIJKOMENDE TIPS • Eet licht verteerbare voeding. Als je een zware maal-

tijd moet verteren zal je lichaamstemperatuur extra stijgen. Bewaar het voedsel koel (1-5 °C) om bederving tegen te gaan.

• Neem je geneesmiddelen, informeer dan bij je arts of apotheker of die een negatief effect kunnen hebben op je gezondheid gedurende een hitteperiode, en of de dosis aangepast moet worden.

• Volg het weerbericht. • Als je toch buiten moet komen, bescherm je dan tegen

zonnebrand met een zonnecrème en draag lichte kle-dij.

Tips bij hitte en ozonpiekenOp warme zomerdagen blijf je de hitte de baas door voldoende te drinken, lichamelijke inspanning te be-perken en voor verkoeling te zorgen. Deze eenvoudige tips kunnen ongemak en gezondheidsrisico’s voor-komen.

Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto. Door de zon loopt de temperatuur in enkele minuten heel hoog op, zelfs met een open raam.

Page 4: 't gazetje juli 2015

‘T GAZETJE - juli 2015- blz 4

Edwin Feyen en Heidi Nelissen verwelkomen je van harte in het Sport-K-fee Lange Munte

MEER VRIENDENDAN KLANTEN ...

In de toonbank van Sport-K-fee Lange Munte, dat Edwin Feyen sinds 18 augustus 2014 met zijn partner Heidi Nelissen uitbaat, staat een aquarium waarin zes goudvissen rondzwemmen. “De leden van de handbal-ploeg Apolloon haalden ze hier binnen,” vertelt Edwin. “Na een match in Eeklo, schepte een handballer daar met een bierglas een goudvis uit een aquarium en bracht hem mee. Maar die ene vis zwom hier zo eenzaam. Daarom kochten zij twee andere. Nog later kregen voor hun achttiende verjaar-dag twee vrouwelijke klanten van hun respectieve vrienden elk twee goudvissen. Daags nadien stierf één goudvis. De overlevende goudvis kwam in ons aquarium terecht. Een week later vertrouwde haar vriendin ons haar twee goud-vissen toe. Welnu: zulke leuke, originele toestanden beleef je enkel met lieve, positief inge-stelde mensen die goede be-doelingen hebben. Met zulke mensen moet je je laten omrin-gen, vind ik. Maar het zijn ui-teraard enkel zulke mensen die je hier tegenkomt…”

Op deze geestige kwinkslag repli-ceert Heidi – de partner van Edwin: “Mijn man is open en eerlijk. Hij kan moeilijk stilzitten.” De toon voor een hartverwarmende babbel is gezet…

“NIEUWE UITDAGING…”

“Ik ben op 13 juli 1959 in Antwerpen geboren en groeide op in Limburg. Maar de liefde bracht mij naar West-Vlaanderen,” stelt Edwin Feyen zich voor. “Sinds tien jaar woon ik in Me-nen. Ik was altijd zelfstandige in de sector van de tuinen en het renove-ren van woningen. Dat doe ik trou-wens nog. De uitbating van Sport-K-fee is mijn hobby. In Sport-K-fee Lange Munte belandden Heidi en ik dankzij kennissen uit basketbalmid-dens, die vonden dat de uitbating ons op het lijf geschreven was. Heidi en ik waren hier nog nooit geweest. Begin augustus 2014 kwamen wij hier voor het eerst op bezoek. En zowat twee weken later stonden wij achter de toonbank. Wij moesten in-derdaad niet lang nadenken. Want de sportieve competities stonden op het punt te beginnen. En vooral was het voor ons beiden een nieuwe uit-daging. Daar houden Heidi en ik van. Zonder nieuwe uitdagingen is het leven saai, zo vinden wij. En vroeger had ik in Menen een horecazaak: de Florian, in de Rijselstraat. Mijn leven is dus verdeeld tussen werken en … werken. Maar werken is een hobby. Als je het graag doet, ten minste…”

Heidi bewandelt dezelfde golfleng-te. “Ik ben geboren en getogen in Nederland, waar ik voor verpleeg-kundige leerde en ook 17 jaar werk-te. Sinds vijfenhalf jaar ben ik aan het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper verbonden. Mijn eerste twee jaar van mijn carrière in Nederland werkte ik in de acute psychiatrie. De daarop volgende 19 jaar was ik als neona-tologisch en pediatrisch verpleeg-kundige actief. Ik verzorg te vroeg geboren kindjes - en ook kindjes van

nul tot 16 jaar. In een ziekenhuis is het een heel ander verhaal dan hier, niet? Sport-K-fee biedt mij veel aan-gename afwisseling.”

“HECHTE BANDEN!”

“Ik ben hier op woensdag en vrij-dag vanaf 14 uur, op maan-, dins- en donderdagen vanaf 17.30 uur en op zater- en zondagen volgens de eve-nementen en de wedstrijden,” over-loopt Edwin zijn drukke agenda. “Be-paalde sporten spreken mij wel aan: tennis, handbal, volley, zag maar alle sporten die de mensen hier komen beoefenen. Zelf sporten, doe ik niet meer. Vroeger speelde ik tennis en squash, en deed ook aan paardrij-den. Niet lang geleden beslisten Hei-di en ik om onze drie pony’s Isis, Gy-psy en Fury, onze drie paarden Kate, Simson en Aaron en ons veulen Joey weg te doen. Wegens tijdsgebrek. En met heel veel spijt in onze harten…”

“De Lange Munte vind ik een mooie wijk,” spreekt Heidi. “De mensen zijn allemaal erg vriendelijk. Hier komen trouwens veel buurtbewoners. Wij hebben een heel leuk en divers pu-

Page 5: 't gazetje juli 2015

‘T GAZETJE - juli 2015 - blz 5

Edwin Feyen en Heidi Nelissen verwelkomen je van harte in het Sport-K-fee Lange Munte

bliek. Voornamelijk dan sporters van alle leeftijden. Sommige recreatieve sporters zijn reeds de 75 voorbij. Die afwisseling is er zo leuk aan. En als de mensen regelmatig terugkeren, bouw je met hen hechte banden op. Edwin en ik ontvangen kaartjes van geboortes, maar ook overlijdens-berichten. En regelmatig horen wij dat persoon x straks grootvader zal zijn of persoon y zal trouwen. Achter onze toonbank horen wij over alle facetten van het leven vertellen. Ik verneem ook heel veel van de men-sen. Te gepasten tijde vraag ik dan naar het vervolg. En vooraleer je het beseft, zijn de bezoekers meer vrien-den dan klanten. Ik denk dat wij al een enorme vriendenclub hebben opgebouwd. Sterker: ik had niet ver-wacht dat wij in een jaar tijd zo veel nieuwe mensen zouden leren ken-nen…”

“VEEL MENSELIJK WERK”

“Achter ieder mens steekt een ander, apart, bijzonder verhaal. Dat maakt het leuk om met mensen te werken, in het ziekenhuis zowel als hier: om-dat de mensen vaak anders zijn dan

zij op het eerste zicht lijken te zijn…” aldus nog Heidi. Edwin knikt instem-mend: “Ik hoop dat wij hier nog lang veel mensen mogen ontvangen en nog veel menselijk werk doen, zo-wel Levensloop (zie kader) als an-dere evenementen voor het goede doel…”

Heidi en Edwin besluiten: “Sport is een bindende factor tussen mensen. Waarom spelen de handballers eens geen tornooitje volley, of andersom? Dat is ideaal om elkaar nog beter te leren kennen. Op die manier kunnen de clubwerkingen door elkaar heen lopen. De mensen leven nog te veel op zichzelf, en dat willen wij graag opentrekken. In die zin willen wij ons graag aansluiten bij de gedachte-gang die het Buurtwerk Lange Mun-te al van in het begin hoog in het vaandel voert. Over het buurtwerk Lange Munte hoorden wij trouwens al veel positieve dingen vertellen. Wij moedigen Rebecca Vanover-berghe en haar vrijwilligers dan ook aan om met dit mooie werk nog lang door te gaan.”

Filip LECLUYSE

LEVENSLOOP OP ZATERDAG 12 EN ZONDAG 13 SEPTEMBER

Samen met de leden van Midnight Runners, Handbal Apolloon, Vol-leyteam Kortrijk en K-Basket Sport CB, vormden Edwin Feyen en Heidi Nelissen een eigen team dat op zaterdag 12 en zondag 13 septem-ber meedoet aan ‘Levensloop’. Dit is een 24-uursloop ten bate van ‘De Stichting tegen Kanker’. “Dit jaar is dit evenement aan zijn tweede editie toe. De ‘trekkers’ zijn de vele vrijwilligers, de ‘vechters’ zelf en mensen uit hun directe omgeving. De loop zal starten op zaterdag 12 september om 15 uur en zal du-ren tot zondag 13 september om 15 uur. De slotceremonie zal die dag rond 18 uur plaatshebben. Het loopparcours ligt op en rond de atletiekbaan en de voetbalvel-den van sportcampus De Lange Munte.”

“Onder de naam Sport-K-fee & friends willen wij een groot team vormen en daar hebben wij jullie voor nodig. Wij zijn op zoek naar lopers, wandelaars, sponsors, coa-ches, supporters, fans en mensen met goede ideeën die wel zin heb-ben om samen met ons de handen uit de mouwen te steken. Mocht je zin en tijd hebben om met ons mee te doen, meld je dan aan bij ons. Iedereen kan en mag zijn steentje bijdragen en is meer dan welkom. Via Facebook, in het Sport-K-fee en langs andere kanalen zullen we jullie van alle nieuwe ontwikkelin-gen op de hoogte houden. Alle handen kunnen wij gebruiken. Elk team moet 24 uur vol zien te krij-gen met te lopen of te wandelen. Wij zullen een grote tent plaatsen. Zondag 13 september organise-ren wij ook een ontbijt. Wij mik-ken op 500 deelnemers. Wij start-ten ook met een wijnverkoop. En op woensdag 24 juni heeft in het Sport-K-fee van 14 tot 16 uur een pannenkoekenfestijn plaats. Alle opbrengsten zijn voor Levensloop en iedereen is meer dan welkom. Tot dan…”

Page 6: 't gazetje juli 2015

‘T GAZETJE - juli 2015- blz 6

Duizend vragen, één adres!1777, de klantenservice van de stad

EEN REIS PLANNEN betekentook documenten verzamelenZijn de koffers al afgestoft, heb je het wereldwijde web afgespeurd naar de leukste vakantiebestem-ming? Denk er dan ook aan om de nodige reisdocu-menten aan te vragen. Op www.diplomatie.belgium.be kan je vanuit je luie zetel op verkenning gaan. Zorg daarna voor een to-do lijstje en kom even langs bij de dienst Bur-gerzaken van het stadhuis. Doe dit tijdig want voor bepaalde documenten (kids-ID, reispas en pin- of pukcode) moet je rekening houden met een wacht-tijd.

Reist jouw kind mee met een derde (vb. grootouder, jeugdbeweging, …) of alleen, dan haal je ook een document ‘ouderlijke toestemming’ op aan de balie burgerzaken.

Info: gratis nummer 1777www.kortrijk.be/burgerzaken of www.diplomatie.belgium.be

JE BEREIKT ONS VIA:

• app1777 (downloaden: google play of appstore) • gratis telefoonnummer 1777 - elke werkdag doorlo-

pend van 9 tot 17 uur• aan de witte onthaalbalie van het stadhuis - tijdens de

openingstijden van het stadhuis.

WAARVOOR KAN JE TERECHT BIJ 1777?

Voor een algemene oproep naar het stadsbestuurHet team1777 geeft een passend antwoord op al je vragen of schakelt je door naar de juiste persoon.

Voor algemene informatie over het stadsbestuur en de dienstverlening: zowel welzijnsvragen, con-sumentenmaterie, @llemaal digitaalJe hebt een specifieke vraag en weet niet juist waar je daarvoor terecht kan bij de Stad. We geven een passend antwoord of we leiden je op de webiste naar de juiste link.

Voor meldingenOntdek je dat er iets mis is met het voetpad, een omge-waaide boom, een gevaarlijke situatie? Het onthaalteam registreert die voor jou en zorgt ervoor dat alles bij het juiste team terecht komt voor verdere behandeling en op-volging.

Voor klachtenHeb je bepaalde klachten over bijvoorbeeld de ophaling van de huisvuilzakken, een dienstverlening van een stads-team, ... ? Wij noteren deze klacht minitieus, starten een on-derzoek en geven het door aan het betrokken team.

Voor suggestiesHeb je bepaalde suggesties om een werking te verbete-ren? Het team1777 staat steeds open voor voor je sugges-tie en bezorgen die graag aan het betrokken team.

Voor basisinformatieWij geven onmiddellijk aan de telefoon de gewenste alge-mene informatie of we maken je wegwijs op de website van de stad en het E-loket. Voor gerichtere vragen, verbin-den we jullie graag correct door naar onze experts van de stad.

Voor complimentJe wilt de stad en de medewerkers een complimentje ge-ven voor de inzet, realisaties en/of de dagelijkse werking, wij maken hen dat met veel plezier over.

Page 7: 't gazetje juli 2015

‘T GAZETJE - juli 2015 - blz 7

Buurtbibliotheek Lange MunteBeste papa’s en mama’sLiefste jongens en meisjesLezers en lezeressen,

Straks begint de grote vakantie en velen onder jullie gaan misschien op reis. Op reis naar een ver land op zoek naar avontuur, om familie of kennissen te bezoeken, op kamp met de jeugdbeweging of gewoon om languit aan het zwembad je leesachterstand in te halen. Het maakt niet uit.

Daarom deze oproep. Als jullie dan op reis gaan naar uithoeken van de wereld, denk even aan ons en breng boekjes mee uit de stad, streek of land waar je verblijft. Sprookjes, prentenboeken en jeugdboeken in de oor-

spronkelijke taal van de regio waar je bent. Frans, Arabisch, Pools … alle mogelijke talen die op de wereld gelezen en gesproken worden.Je zou er ons een enorm groot plezier mee doen. Niet alleen ons, maar ook alle bezoekers en lezers.Op de 1ste pagina van het boek mag je zelf schrijven waar je het boek gekocht hebt en eventueel waarom.

Bedoeling is met al die boekjes in alle mogelijk talen een mini-wereldbibliotheek te maken in het buurthuis/bib. Een minibib, een bibliotheekkastje waar we alle ontvangen boeken in presenteren, dus een klein stukje van de wereld in handbereik en klaar om ontdekt te worden. Je hoeft geen lid te zijn van de bib, je neemt gewoon een boekje, je leest het in de bib/buurthuis of je neemt het even mee naar huis om voor te lezen aan de kinderen. Met dank en alvast een prettige vakantie en heel veel leesplezier.Rebecca en Bruno

Open:• maandag van 16.30 tot 18.30 uur• woensdag van 13.30 tot 16 uur• zaterdag van 10 tot 12 uur

gratis draadloos internet, krantendatabank, kopiëren, scannen, e-diensten …Contact: Bruno| [email protected] | 056 27 75 30 | kortrijk.bibliotheek.be

De bibliotheek gaat

met vakantie van

19 juli tem 16 augustus

Wist je dat…ER IN OUDE HUIZEN VAAK ASBEST VERWERKT ZIT?

Asbest was na de tweede wereldoorlog tot de jaren ’80 een populair materiaal. Het werd geprezen om zijn veelzijdige eigen-schappen, zoals slijtvastheid, warmtebestendigheid, …Pas later kwam men er achter dat het inademen van asbestvezels erg schadelijk is. De verkoop van asbest is nu ook verboden.

Woont u in een oud huis, dan hoeft u niet meteen te panikeren.Zolang asbesthoudende materialen niet worden bewerkt (zoals geschuurd, ge-zaagd,…) en niet beschadigd zijn, is er maar weinig gevaar voor uw gezondheid.Het kan wel raadzaam zijn, wanneer u in een oud huis woont, om voorzichtig te zijn bij werkzaamheden en u bij twijfel grondig te informeren.

Indien u meer informatie wenst omtrent het herkennen van asbesthoudende materia-len of hoe er mee om te gaan, kan u een uitgebreide informatiefolder verkrijgen in de infobalie van het buurthuis.

Page 8: 't gazetje juli 2015

‘T GAZETJE - juli 2015- blz 8

Zomerconcerten

7de editie van Potjebuur, het feest dat geïnspireerd is op het Suikerfeest van de moslimgemeenschap (Id-oel-Fitr) en er jaarlijks mee samenvalt. Breng vandaag een hartelijk hapje naar iemand uit je buurt! Potje-buur is een feestdag voor allen, ongeacht afkomst, religie, taal of leeftijd en is het symbool van respect en waardering voor alle culturen in ons land. Men zegge het voort!

Waar: Overal in het land! Je buren ook in jouw str, 8500 KortrijkWanneer: 18/07Links: potjebuur.wordpress.com | www.facebook.com/pages/Potjebuur/1247...

HOE KAN JE POTJEBUREN ?

• word fan van Potjebuur op Facebook en nodig je vrienden uit om dit ook te doen• motiveer de organisaties waarin je betrokken bent – zowel professioneel als vrije tijd – om het initiatief te ondersteunen.

Wij vermelden je organisatie op de Potjebuur site;• stuur de flyer rond naar je netwerk, liefst met een motiverend woordje van jezelf;• voeg tot 18 juli een banner toe aan je emails;• stap naar je gemeentebestuur met de vraag om Potjebuur in de infokalender/nieuwsbrief/infoblad op te nemen;• zet je een Potjebuuractie op met je vereniging, buurt, collega’s..?

Laat het ons weten, wij nemen jouw actie op in onze communicatie;• download flyers en een banner voor je site en je mails: maak er gebruik van…denk aan de vele zomerevenementen, festi-

vals…• engageer je om Potjebuur bekend te maken op de manier die je het meeste ligt en/of die je het beste kan: àlle suggesties

zijn welkom!• stap op 18 juli met een potje naar een buur.. kortom: Potjebuur!

Vzw Feest in Kortrijk organiseert opnieuw deze zomer 6 concerten in Kortrijk en deelgemeenten. Op zes woensdagavonden kan er weer genoten worden van een drankje en een fijn concert op verschillende locaties. Er wordt dit jaar extra ingezet op de samenwerking met enthousiaste verenigingen die de concerten mee organiseren.

08/07: Koningin Astridpark (Graaf de Smet de Naeyerlaan 1, 8500 Kortrijk)Headliner Guy Swinnen Band15/07: Ghellinckpark ( Gullegemsesteenweg 1, 8501 Bissegem)Headliner The Vicious22/07: Dorpsplein Rollegem (Tombroekstraat 1, 8510 Rollegem) | Headliner La Cuenta12/08: OC Marke (Hellestraat 6, 8510 Marke) | Headliner ICTC19/08: Park Blauwe Poorte (Doorniksesteenweg 1, 8500 Kortrijk) | Headliner Hannelore Bedert26/08: Albertpark (Burgemeester Vercruysselaan 1, 8500 Kortrijk) Headliner King Kong Parkfest

Prijs: gratisContact: Telefoon: 056277400

Page 9: 't gazetje juli 2015

De vzw Zomercarnaval heeft zijn best gedaan om er een su-pereditie van te maken. Het weekend van 14-15-16 augus-tus wordt verzengend warm! Er zijn ook enkele belangrijke nieuwigheden naar aanleiding van onze tiende verjaardag. Het programma is nog niet helemaal af, de grote lijnen wel.

Op vrijdagavond start het carnaval traditioneel in het straatje. De hele Burgemeester Reynaertstraat zal het hele weekend exotica uitademen en op vrijdagavond starten dj’s al vanop het podium in de feeststraat.

Zaterdagnamiddag mogen de kinderen verkleed en on-gegeneerd het feest openen met de JEUK LIVE BAND. Ge-garandeerde kinderpret op en naast het grote podium. Zaterdag 15 augustus is al een officiële feestdag, dus dit wordt dubbel feest op het FIESTA CARNAVAL, het podium-festival. We openen met de FATBACK BRASS BAND. Een 10 man sterk hiphop-brass ensemble, aangevuld met rapper

MC Afta-WRDS en zangeres Lize Accoe. Dit wordt een funky live show van een spectaculaire band die op veel waarde-ring kon rekenen van de Dirty Dozen Brass Band.Nog meer dansplezier daarna met BOTTLE OF MOONSHINE.Topper van het zomercarnaval is de Europese superband NIGHT FEVER. In een fantastische show brengen deze abso-lute topmuzikanten “The very best of the BEEGEES”.

Zondagmorgen kan op het BLEIE-LEIE CARNAVAL al salsa gedanst worden van 10.30 uur aan de Leiebrug. Dit is de bijdrage van het carnaval aan de grote Ver-Leie-ding. Salsaband RITMO LATINO speelt er ten dans. Voor de parade is er nav 10 jaar carnaval een SUPERSAMBA. Uniek : de muzikanten van de diverse brassbands en bata-cudas in één immense samba versmolten!

Om 15 uur is er de grote stadsparade met een soort “Best Of” editie maar ook met een nieuw parcours. Daarna sluiten we traditioneel af met “Dancing at the car-nival”. Vaste afsluiter , dj TLP belooft een specialleke voor deze feesteditie. Als dat maar goed afloopt….

Hierbij nodigen we u nog eens feestelijk uit om samen tien jaar Kortrijks zomercarnaval te vieren ! Alles is nog steeds gratis en geel is nog steeds de afgesproken kleur!

www.zomercarnaval.be

BarvrijwilligerHet buurthuis De Lange Munte is op zoek naar dynamische mensen die vrijwillig de bar willen open-houden.

Het buurthuis wil alle buurtbewoners, de meest kwetsbaren in het bijzonder, bereiken en antwoord bieden op hun kleine en grote vragen. Het buurthuis Lange Munte is dan ook een ontmoetingsplaats waar men terecht kan voor info en advies en waar ook verschillende activiteiten/projecten georganiseerd worden. Vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage en maken het oa mogelijk een bar open te houden.

Aarzel niet om contact op te nemen.

contactpersoon:Rebecca Vanoverberghe, buurtwerkerBuurthuis De Lange Munte | Langemunteplein 7/5 | 8500 Kortrijk056/20.22.61 of 0473/86.27.75 | [email protected]

ZomercarnavalAmigos van het carnaval! Tel gretig de maanden, dagen en uren af die ons nog scheiden van het tiende zo-mercarnaval. Tien jaar, een feesteditie dus ? Jawel. En daar zal niet naast kunnen gekeken worden. Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 augustus 2015 zal de zomer in het Rio aan de Leie wel erg heet worden.

Page 10: 't gazetje juli 2015

v.u.

Phi

lippe

De

Coen

e | B

udas

traa

t 27

- 850

0 KO

RTRI

JK |

056

24 4

8 00

WARME BEENHESP

VRIJDAG 7 AUGUSTUS18 UUR11 EURO PER VOLWASSENE(BEENHESP, GROENTEBUFFET, PATAT IN DE PEL + DRANKJE)

6,5 EURO PER KIND TOT 10 JAAR

INSCHRIJVEN TEGEN 31 JULI(BEPERKT AANTAL PLAATSEN)

IN BUURTHUIS LANGE MUNTE

Page 11: 't gazetje juli 2015

‘T GAZETJE - juli 2015 - blz 11

Zomerwerking voor kinderenHet is bijna zo ver, de vakantie staat voor de deur!In juli en augustus kunnen de kinderen 2 maanden naar hartenlust spelen en ravotten.

In de Lange Munte slaan het buurthuis en de VZW AjKo de handen in elkaar om voor 2 maanden een speelprogramma te voorzien voor de kinderen.Op tijd en stond zal er een kalender uithangen aan het buurthuis of voor vragen kan je altijd terecht bij buurtwerkster Rebecca.

Buren voor buren WERKING

75-PLUSSERS

DAGUITSTAP NAAR ZEE: DONDERDAG 27 AUGUSTUSSamenwerking van het dienstencentrum De Zonnewij-zer en de Buurtwerking 3-Hofsteden en Lange Munte.

We trekken naar Blankenberge voor een vrije uitstap. Indien u moeilijk te been bent, kan u de rolwagen of rollator meenemen. Wie een rolwagen heeft, kijkt best voor een begeleider of bespreekt dit met Stefa-nie of Inge.

Wie in groep het middagmaal wenst te nemen in hotel Petit rouge, kan dit. Op het menu staat: Slaatje van Blankenbergse vis-ser en gebakken kippenfilet met een witloofsausje, oventomaat en krokettenWie zelf kijkt om ergens te gaan eten of boterham-metjes meeneemt, is daar zeker vrij in.

9.45 uur: opstappen aan Lange Munte10 uur: opstappen aan parking Volksvertegenwoordiger Dejaegerelaan10.15 uur: opstappen aan de Zonnewijzer

Prijs: 26 euro (bus en middagmaal) of 9,5 euro (enkel bus)

Inschrijven vanaf 1 juli tem 18 augustus in de Zonnewijzer of op 056/24 42 00Vermeld bij inschrijving of u een rolstoel hebt, of er één nodig hebt, en wie uw begeleider is.

Voor de thuisblijvers wensen we mooie zomermaanden toe! We hopen u op 1 september terug te mogen begroeten op onze maandelijkse bijeenkomst in het buurthuis.

Wie meer informatie wenst over de activiteiten van buren voor buren of wie graag meewerkt als vrijwilliger voor het afleggen van huisbezoeken, invullen van animatie tijdens de ontmoetingsnamiddagen of ronddra-gen van uitnodigingen, kan contact nemen met de woonzorgverlener van het gebied: Michèle Spotbeen 0473/86 26 26 of per mail: [email protected] Of informeren bij de buurtwerkster Rebecca of infobaliemedewerker Sam.

v.u.

Phi

lippe

De

Coen

e | B

udas

traa

t 27

- 850

0 KO

RTRI

JK |

056

24 4

8 00

WARME BEENHESP

VRIJDAG 7 AUGUSTUS18 UUR11 EURO PER VOLWASSENE(BEENHESP, GROENTEBUFFET, PATAT IN DE PEL + DRANKJE)

6,5 EURO PER KIND TOT 10 JAAR

INSCHRIJVEN TEGEN 31 JULI(BEPERKT AANTAL PLAATSEN)

IN BUURTHUIS LANGE MUNTE

Page 12: 't gazetje juli 2015

InfobalieSAM VACQUIER

Permanentie:woensdag van 9 - 12 uurvrijdag van 10 - 12 uur en van 14 - 18 uur0473 86 26 89

Activiteiten in jouw buurthuis

algemeen oproepnummer stad Kortrijk

WijkpolitieJOHAN DERDE

Permanentie:Iedere dinsdag van 10 tot 11 uur in het buurthuis De Lange Munte.Tijdens de werkuren is Johan bereikbaar via 0498 90 97 91. Na de werkuren bel je naar 056 27 12 60

BuurtwerkerREBECCA VANOVERBERGHE

Permanentie:maandag, dinsdag en vrijdag van14 tot 16.30 uur0473 86 27 75

BOODSCHAPPENDIENST

Woensdag 8 juliDit is de laatste datum voor de boodschappen-dienst in de zomervakantie. We zijn er terug vanaf 1 september.

We verzamelen telkens om 9 uur aan de buurtli-ving (1 euro). Vooraf inschrijven want de plaatsen zijn beperkt. Vertrek vanuit de buurtliving. Iedereen wordt thuis teruggebracht met de boodschappen.

HUISVUILZAKKEN EN POSTZEGELS

Tijdens de openingsmomenten van de buurtliving kan je aan de vrijwilligers van de buurtliving aparte huisvuilzakken ko-pen. Maximum 3 zakken per persoon. 1 grote witte huisvuilzak kost 1,50 euro, 1 kleine huisvuilzak kost 0,85 euro 1 PMD-zak kost 0,15 euro1 postzegel kost 0,70 euro.

FACEBOOK

Vanaf nu kan je het buurthuis ook terug vinden op Facebook. Je kan er foto’s bekijken van de voorbije activiteiten.http://www.facebook.com/buurthuislangemunte

DONDERDAG 9 JULI | 14 UURgratis | op voorhand inschrijven

Meer info: Rebecca Vanoverberghe

v.u. Philippe De Coene Budastraat 27 8500 Kortrijk 056 24 48 00

bezoek aan deROZENTUIN KORTRIJK