Top Banner

of 7

Szerzői Információs Rendszer (2016)

Jul 08, 2018

Download

Documents

artisjus
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • 8/19/2019 Szerzői Információs Rendszer (2016)

    1/7

    1

    SZERZŐIINFORMÁCIÓS

    RENDSZERARTISJUS FÜZETEK

  • 8/19/2019 Szerzői Információs Rendszer (2016)

    2/7

    2 3

    A Szerzői Információs Rendszer (SZIR) azArtisjus online felülete, ahol a szerző mindenfontos adatához kényelemesen, online mó-don is bármikor hozzáférhet. A rendszerben800 napra visszamenően megtekintheti min-den elszámolt jogdíját, valamint az elhangzásiadatokat, a legrészletesebb adattartalommal.A SZIR arra is alkalmas, hogy a bejelentettdalainak adatait ellenőrizze, ami a jogdíjakelszámolásának alapja.

    MI A SZIR, A SZERZŐI INFORMÁ-CIÓS RENDSZER?01

    A rendszerben800 napra visszamenőenmegtekintheti mindenelszámolt jogdíját

  • 8/19/2019 Szerzői Információs Rendszer (2016)

    3/7

    4 5

    Az Artisjushoz történő regisztrációt (személyiadatlap és szerzői megbízás leadását) köve-tően bármelyik szerző igényelhet SZIR hozzá-férést. Mivel a Szerzői Információs Rendszerpénzügyi adatokat is tartalmaz, ezért azoka szerzők, akik igénybe kívánják venni, csakszemélyesen regisztrálhatnak budapesti vagyalábbi vidéki irodáinkban.A regisztrációhoz fényképes igazolvány (sze-mélyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél)bemutatása szükséges.

    1. Budapesti regisztráció esetén nem szükséges időpontot kérni.(I. Mészáros u. 15-17., 1. emelet, Szerzői Ügyfélszolgálat,H-P: 9-16)

    2. Vidéki iroda esetén előzetesen időpontot szükséges egyez -tetni helyi kollégáinkkal. Ügyintézőnknek jelezze, hogy „SZIRregisztráció” ügyében telefonál.

    3. Külföldön élő szerzőink számára – ha egy hazalátogatássorán sincs módjuk budapesti vagy vidéki irodáinkba befárad-ni – lehetőség van hitelesített adatlap elküldésével megtenni aregisztrációt. A felülhitelesítés módjára a nemzetközi szabályozásaz irányadó, ezért keresse Szerzői Ügyfélszolgálatunkat:+36 (1) 488-2666 vagy [email protected]

    HOGYANLEHETEK TAGJAA SZIRNEK?02

     

    Budapest: 06 1 488-2666Debrecen: 06 52 536-527Győr: 06 96 618-010Miskolc: 06 46 508-950Pécs: 06 72 520-636Szeged: 06 62 558-191Zalaegerszeg: 06 92 598-646

  • 8/19/2019 Szerzői Információs Rendszer (2016)

    4/7

    6 7

    Az adatai a SZIR-ben a regisztrációt követőnaptól érhetők el.

    BELÉPÉSA SZIRRENDSZERÉBE03

    személyesregisztráció

    felhasználóiazonosító meg-

    kapása adat-lapon

    internetrefel

    azonosítóbeírása + jelszó

    kérése

    egyszerhasználatos

     jelszó érkeziksmsben – mobil

    aláírás

     jelszóbeírása

    A SZIR felhasználónév/azonosító ÁLLANDÓ, az SMS-ben kapott jelszó MINDIG MÁS!

    A SZIR-ben lehetőség van bizonyos személyes adatatok módosításá-ra, illetve zeneművek kényelmes és gyors bejelentésére is. A regiszt-rációt követően a papír alapú szerzői jogdíjértesítőket Ön nem kapjameg, helyette a részletesebb és kényelmesebb online felületen érhetiel a felosztási adatokat.

    „Elhagytam a SZIR azonosítómat. Mit tegyek?”Kattintson a „SZIR azonosító emlékeztető” feliratra, majd írja be e-mail címét és a megerősítőkódot, végül kattintson a „Küldés”gombra. A rendszer pár másodperc alatt e-mailben megküldiÖnnek az azonosító számát.

    „Megváltozott a mobiltelefonszámom. Mit tegyek?”Az online Szerzői Információs Rendszer a szerző beazonosítását mobiltelefonhoz köti; így lehet alegbiztonságosabbá tenni a rendszert, amin érzékeny személyes adatok ismerhetők meg. Ha mégél a régi telefonszáma, akkor a SZIR-be belépve a Prol oldalon tudja megadni új telefonszámát.Ha már nem él, akkor a mobiltelefonszám módosítására csak személyi adatlap kitöltésével vanlehetőség. A kitöltött adatlapot postai úton vagy személyesen tudja eljuttatni az Artisjus SzerzőiÜgyfélszolgálatára.

  • 8/19/2019 Szerzői Információs Rendszer (2016)

    5/7

    8 9

    ISMERKEDÉSA SZIR FELÜLETÉVEL04

    PROFILBejelentett személyes adatait nemcsak ellenőrizni, hanem módo-sítani is tudja itt, ha azokban változás történt (pl. új bankszámla-szám, új lakcím, szerzői álnév, stb).

    FORGALMAKItt láthatóak a bejelentett művekre eddig kizetett forgalmak.

    ÉRTESÍTŐKA regisztrációt követően a papír alapú jogdíjértesítőket Ön nemkapja meg, helyette ezen a fülön egy jóval részletesebb kimuta -tásban érheti el a felosztási adatokat. Az értesítő adatai a sorokelőtti + jelekkel lenyithatók.

    STATISZTIKÁKSaját műveire különféle statisztikai lekérdezéseket indíthat, amisegít a jogdíjinformációk jobb áttekintésében.

    ÜZENETEKNemcsak az Artisjus által küldött üzeneteket, de az adóbevallás -hoz szükséges adóigazolásait is elérheti.

    FÓRUMA szerzők egymás közti kommunikációját szolgálja. Használhatópéldául egyesületi ügyek, szerzői érdekérvényesítési témákmegbeszélésére.

    MŰVEK / MŰVEK:Az Artisjus adatbázisában szereplő, bejelentett művei itt látha-tók. Az exportálás funkcióval könnyen elkészítheti saját műlistá- ját (xls vagy pdf formátumban).

    MŰVEK / MŰBEJELENTÉSEKEzen a felületen tud új műveket bejelenteni, és a szerzőtársa által regisztrált újműbejelentéseket elfogadni.

    TUTORIAL VIDEÓKMunkatársaink nyolc oktatólmen keresztül mutatják be a SZIR használatávalkapcsolatos legalapvetőbb tudnivalókat. A videók a SZIR-ben és a Dal+Szerzőblogon (Tippek&Trükkök menüpont) is megtekinthetők.

  • 8/19/2019 Szerzői Információs Rendszer (2016)

    6/7

    10 11

    Miért érdemes az online műbejelentést vá-lasztani a régi papír alapú helyett?

    GYORSABBNYILVÁNTARTÁSBA VÉTELMíg a papír alapú nyomtatványok feldolgozása akár 2-3 hetetis igénybe vehet, addig az online bejelentett műveket 2 naponbelül rögzítjük adatbázisunkban.

    PONTOSABB JOGDÍJ BEAZONOSÍTÁSA felhasználóktól – rádióktól, televízióktól, koncertszervezőktől,stb. – egész évben folyamatosan érkeznek elhangzási adatok, éskollégáink folyamatosan dolgozzák fel ezeket. A jogdíjak pontosbeazonosításához fontos, hogy a művek a lehető leghamarabbnyilvántartásunkba kerüljenek.

    NINCS POSTAKÖLTSÉGAz online bejelentéssel megspórolhatja a postaköltséget, apapíralapú nyomtatványok mellőzésével pedig hozzájárul a

    természet megóvásához.

    CD HELYETT ONLINE FELTÖLTÉSA rendszer úgy került kialakításra, hogy a zenei fájlok és a kottákegy gombnyomással könnyedén feltölthetők legyenek, aminekköszönhetően Önnek nem kell többé CD-re kimásolnia műveit.

    ONLINEMŰBEJELENTÉS05 ELEKTRONIKUS JÓVÁHAGYÁSAz online felületen keresztül is csak úgy képzelhető el egy több-szerzős alkotás bejelentése, ha ahhoz minden érintett szerzőmegadja a hozzájárulást. Ilyen esetben az egyik szerzőtárs azelektronikus adatlapot kitölti, és amikor ő véglegesítette, akkora SZIR rendszeren belül lehetősége van arra, hogy jóváhagyásra

    átküldje azt a többi szerzőtársnak.

    KÉRDÉSEK & VÁLASZOK:Külföldi szerzőtársam van, mit tegyek? Az online műbejelentés egyelőre csak azokra a művekre műkö -dik, amelyeknek minden szerzője az Artisjust megbízó szerző. Ha

    más, külföldi jogkezelő társaság tagja a szerző, egyelőre a papíralapú műbejelentés érhető csak el.

    Megmarad a hagyományos, papír alapú műbejelentő is? Természetesen továbbra is lehetőség lesz a zeneműveket a papíralapú műbejelentő nyomtatványon bejelenteni. Ebben az eset-ben azonban hosszabb feldolgozási idővel kell számolni, a nyom-tatványok és a műpéldányok beérkezését követően a műveketkörülbelül 2-3 héten belül tudjuk rögzíteni adatbázisunkban.

    Mit csináljak, ha valaki más bejelentette a dalomat ? A Szerzői Ügyfélszolgálaton lehet kezdeményezni szerzőségi jogvi-tát [[email protected] , (+36-1) 488 2666]. A panaszosszerző kérésére max. 30 napig függőszámlára helyezzük a vitatott

     jogdíjrészt. Ebben az időben kell kezdeményezni jogi eljárást azügy tisztázására. Ha az eljárás elindul, annak jogerős lezárásáig azArtisjus visszatartja a vitás jogdíjakat. Ha végül mégsem indul el azeljárás, 30 nap elteltével „feloldjuk” a függőszámlát.

    KAPCSOLATArtisjus Szerzői Ügyfélszolgálat1016 Budapest, Mészáros u. [email protected](+36-1) 488-2666

    artisjus

  • 8/19/2019 Szerzői Információs Rendszer (2016)

    7/7

    artisjus