Top Banner
MAALEHE LISA 19. APRILL 2012
8

SUVEKS VALMIS (19.04.2012)

Mar 08, 2016

Download

Documents

Maalehe erinumber Suveks Valmis (aprill 2012)
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: SUVEKS VALMIS (19.04.2012)

M A ALEHE LISA 19. APRILL 2012

Page 2: SUVEKS VALMIS (19.04.2012)

  MAALEHT Nr 16 (1280) 19. aprill 2012  2  S U V E K S V A L M I S  

Toimetaja Piret Tamm, tel 669 8191,

e-post: [email protected].

Keeletoimetaja Marilin Look. Korrektor Merike Järvlepp.

Kujundaja Mari Peterson.

Mootorõlide valik on mitmekülgne ja väga lai ning sõnumid, millega neid reklaamitakse, on sageli ahvatlevad, kuid ajavad segadusse.

Hind võib olla soodne ja pa-kend uusima kujundusega, kuid mootoriõli puhul loevad hoopis faktid kvaliteediklassi-dest ja litsentsidest.

Tähtis on teada kvaliteedi-klasside ja litsentside reegleid, siis võib kindel olla, et käiku läheb õige õli. Järgnevalt mõ-ned olulisemad aspektid, mida mootoriõli ostmisel silmas pi-dada.

Alustada tuleks sellest, kas õli on täis- või poolsünteetiline. Kui pakendil on kirjas “täissün-teetiline”, peab selle sisu täis-sünteetiline ka olema.

Õlisid, mis tegelikult täis-sünteetilised pole, ei tohi rek-laamida selliste andmetega nagu “Synth”, “Synhtoil”, “Syn-grad”, “täissünteetiline hõõr-dumist vähendav õli” või “sün-teetiline”. See on keelatud.

Sõnamängud, nagu “vas-tab nõuetele”, “ületab spetsifi-katsioone”, või lihtsalt tootjate nimede ja spetsifikatsioonide loetelu viitavad enamasti selle-le, et õlitootjal puuduvad vaja-likud litsentsid või ta pole neid taotlenud. Vastasel juhul kirju-

taks ta konkreetselt “Omab lit-sentse…”.

Litsentside puhul ei loe ilu-sad sõnad või õlitootja opti-mistlik enesehinnang, vaid mootoritootjate ametlikud lit-sentsid ning ACEA ja API spet-sifikatsioonide täitmine.

Kuidas käituda mootoriõli ostmisel

n Kontrollige, millist õli teie sõiduki mootor vajab. Need andmed leiate loomulikult ka-sutusjuhendist.n Kui teie sõiduki on valmista-nud selline tootja (nt Daimler Chrysler, VW, BMW, Porsche, MAN, Ford või Volvo), kes väl-jastab mootoriõlidele litsent-se, peaksite kasutama müüja juures kättesaadavas litsentsi-nimekirjas loetletud õlisid või vähemalt jälgima, et pakendil oleks kirjas “Omab litsentsi”.n Vaadake täpselt litsentsi nime. Siin on sageli tähtis väik-seimgi detail. MB 228.5 õli on hoopis midagi muud kui ma-dalama kvaliteediga MB 228.3.n Võrreldes üldiste ACEA moo-toriõlispetsifikatsioonidega omavad sõidukitootjate litsent-sid suuremat kaalu. Mootori-tootja litsentsi saamise eeldu-seks on tõestus mootoritüübi-le kehtivate aktuaalsete ACEA spetsifikatsiooninõuete täitmi-se kohta.n Euroopa mootorite puhul peaksite eelkõige jälgima vas-tavust ACEA nõuetele. Isegi väljaspool Euroopat toodetud mootorite puhul tuleks lähtu-da pigem ACEA spetsifikatsioo-nist, mis arvestab siinseid liik-lustingimusi rohkem.n Mootoritootjate litsentside puudumisel jälgige eriti seda, et ACEA andmetele on lisatud aas-taarv, nt ACEA E5-02, kuid mitte ACEA E5-96. Kui ACEA järel aas-taarvu ei ole (nt ACEA E5), võib juhtuda, et ostate õli, mis ei vas-ta viimasele spetsifikatsioonile.n Iseäranis siis, kui sõiduauto-des soovitakse rakendada üle 20 000 km ja veokites üle 500 h või 60 000 km pikkusi õlivahe-tusintervalle, peaksite jälgima, et andmed pakendil vastak-sid täpselt nõutud spetsifikat-sioonile.

ALEKSAndER KooRItSAddinol Lube Oil OÜ

jaeturu müügijuht

Mis on ACEA ja API?ACEA (Association des Constructeurs Européens de I`Automobile) on Euroopa autotootjate ühendus. Lisaks sõidu-kitootjatele, kes valivad spetsifikatsiooni jaoks katsemeetodid ja -mootorid, kuuluvad nõustajatena komisjoni manusetarnija-te ja määrdeainetootjate esindajad.

ACEA spetsifikatsioon koosneb järgmistest elementidest:n Nomenklatuurn ACEA E (klass) 4 (kategooria) – 99 (aasta), Issue 3 (väljaan-

de number)

n Klass tähistab mootoritüüpi, milles õli kasutatakse:• A = bensiinimootorid • B = sõiduautode ja pakiautode diiselmootorid • C = heitgaasi järeltöötlussüsteemiga bensiini- ja diisel- mootorid (katalüsaatoriga mootoritele sobivad õlid) • E = veokite ja suurte statsionaarsete mootorite raskelt koormatud diiselmootorid

n Kategooria kajastab ühte klassi kuuluvate mootoriõlide jõudlust. ACEA B4 õli täidab näiteks kõrgemaid nõudeid kui ACEA B3 kvaliteediga õli.

n Aastaarv on vastava testiseeria väljaande aasta. Üsna hiljuti-ne aastaarv näitab, et määratud on uus test, testi parameeter või piirväärtus. Enamasti on uuema aastaarvuga õli parem ja kallim kui õli, mis vastab vanadele ja aegunud nõuetele.

n Väljaande numbrit (Issue) muudetakse ilma aastaarvuta ainult siis, kui spetsifikatsiooni redigeeritakse ilma jõudlus-parameetrite muutmiseta. Enamikul õlipakenditel puudub väljaande kohta info. See võib olla märgitud tootja tooteleh-tedele, mis on tihti üleval internetis. Tootja peab vähemalt oskama selle kohta infot anda.

API (American Petroleum Institute) ehk Ameerika naftainsti-tuut väljastab USAs ja Aasias levinud API klassifikatsioone. Siin toimitakse kaudselt sama moodi nagu ACEA spetsifikatsioonide puhul. Testimismasinatena kasutatakse, aga peamiselt Ameerika tootjate mootoreid. API klassifikatsioonid eristavad ainult kahte rühma õlisid: bensiinimootoritele API S ja diiselmootoritele API C. Mida kaugemal tähestikus on teine täht, seda kõrgem kvaliteet, nt API S/J on madalama kvaliteediga, kui S/M. Alternatiivi ACEA A- ja B-klassidele Ameerika mootoritootjad ei nõua, sest kiireid diiselmootoreid sõiduautodele ei toodeta – USAs pole diiselmoo-toriga sõidukid kuigi levinud.

tÄHISEd

Ilmub Maalehe vahel.

MOOTORIÕLI ostmisel tuleb jälgida litsentse ja kvaliteediklasse

Addinoli jaeturu müügijuht Aleksander Koorits soovitab üht enimmüüdavamat mootoriõli Eco Light, mis säästab kütust, vähendab õlikulu ja hoiab mootori puhatana.

Page 3: SUVEKS VALMIS (19.04.2012)

 MAALEHT Nr 16 (1280) 19. aprill 2012    S U V E K S V A L M I S  3 

Mootorrattahooaeg on käes ja käivad viima­sed ettevalmistused, et oma kaherattaline sõber parimasse sõiduvormi viia.

Kevadisel hooldusel on rehvi-de, pidurite ja värske kütuse kõrval väga suur roll ka õli- ja õlifiltrivahetusel ning ketimää- rimisel.

Reeglina vahetatakse keva-del enne mootorrattahooaega õli ja õlifilter. Vähemalt kord kahe hooaja jooksul oleks hea vahetada jahutus- ja pidurive-delikku. Unustada ei tohi ka ke-timäärimist.

Neil, kellel sügisel jäi enne mootorratta talvekorterisse pa-nekut õli vahetamata, tuleb see töö ilmtingimata ette võtta ke-vadel, soovitatavalt koos õlifilt-ri vahetamisega.

Reklaamiargumendid ajavad segadusse

Nii nagu paljudes teisteski teadmisi nõudvates valdkon-dades, loevad ka mootorimaa-ilmas lisaks enda kogemusele müüja soovitused. Seetõttu tu-leb veenduda, et need oleksid pädevad.

Ostmisel peab tähelepa-nelikult jälgima, kuidas toot-ja mootoriõlide omadusi kir-jeldab. Näitajad ja argumen-did, millega õlisid reklaami-takse, on sageli küll ahvatle-vad, aga paraku ajavad tihti ka segadusse.

Kui pakendil on kirjas “täis-sünteetiline”, peab selle sisu tõepoolest täissünteetiline ole-ma. Õlid, mis tegelikult täissün-teetilised pole, eksitavad ostjat selliste nimetuste ja siltidega nagu “Synth”, “Synthetik” või “Synthoil”.

Mõistet “poolsünteetiline” kiputakse tänapäeval samuti kurjasti ära kasutama, sest mõ-ned tootjad nimetavad ka mi-neraalõlipõhiseid mootoriõli-sid poolsünteetilisteks ainuük-si seetõttu, et neis sisalduvad manused on sünteetilised.

Spetsifikatsioonide puhul loevad faktid. Õli peab täitma pakendil loetletud spetsifikat-sioone.

Üks selliseid spetsifikatsioo-ne ja kvaliteedimärke on Jaso MA-2, mis kirjeldab kõige kõr-gemaid, peamiselt märgsiduri-ga mootorrataste mootoriõli-dele kehtestatud nõudeid. Nel-jataktiliste mootorite õlid, mis peale Jaso MA-2 täidavad ka Ameerika kvaliteediklassi API

SM nõudeid, on praegu vaiel-damatult tipptase.

Jaso MA litsents näitab, et mootoriõli võib kasutada märg-siduriga tsiklites. Kui osta ilma Jaso MA märgiseta tavalisi 4T-mootoriõlisid, seatakse ohtu märgsidur, mille tagajärjel ku-luvad sidurikettad kiirelt ja si-dur hakkab libisema. Nagu ees-pool mainitud, on Jaso MA-2 si-duritöö jaoks veelgi efektiivsem kui näiteks Jaso MA.

Ärge unustage ka ketimäärimist

Kettide määrimiseks soovi-tan kasutada spetsiaalset ke-tiõli. See on hea roomavu-sega ja jõuab hästi ketilülide vahele. Tänu heale kleepuvu-sele ei tilgu ka tsentrifugaal-jõu mõjul. Eriti kiirete pööre-tega kettide puhul kasutatakse spetsiaal set vaha.

Vähemalt kord kahe hooaja jooksul oleks hea vahetada ja-

hutus- ja pidurivedelikku. Kui sõidustiil on sportlik või retk viib mägedesse, võiks kasutada kõrgema keemispunktiga pidu-rivedelikku.

Mootoriõli viskoossust tu-leks samuti valida sõidustiili ja ilmaolude järgi. Mida rohkem kuuma mootor saab, seda vis-koossem peaks olema õli.

Tähtis on seegi, et kõik moo-toriosad oleksid kaitstud, kuid samas avalduks mootorivõim-sus maksimaalselt ega suure-neks kütusekulu.

Kui endal parima valiku te-gemiseks otsustust napib, aita-vad professionaalid kaupluses või maaletooja juures.

KAIdo KööPAddinol

Lube Oil OÜ Lääne- ja

Kesk-Eesti müügijuhtAddinoli jaeturu müügijuht Aleksander Koorits soovitab üht enimmüüdavamat mootoriõli Eco Light, mis säästab kütust, vähendab õlikulu ja hoiab mootori puhatana.

VALLO KRUUSER, DELFI

Mootorrataste mootoriõlide ostmisel tuleb olla tähelepanelik

Vähemalt kord kahe hooaja jooksul oleks hea vahetada jahutus- ja pidurivedelikku. Kui sõidustiil on sportlik või retk viib mägedesse, võiks kasutada kõrgema keemispunktiga pidurivedelikku.

Foton – töökindel traktor mõistliku hinnaga!

*Kõik hinnad sisaldavad käibemaksu!

Lisavarustusena saadaval mururehvid, plokisoojendus, frontaallaadur, alusekäpad, heinapallipiik, joystick.

Parginiiduk FM 150

• mõõtmed 1200 x 1200 x 600 mm• mass 210 kg• töölaius 1490 mm• jõudlus m2/h 4000–10 000• 6 niidukõrgust Niiduk sobib hästi avarate muru väljakute niitmiseks. Tulemus on ühtlane, sile ja esteetiliselt nauditav.Saadaval ka laius 1790 mm.

Foton 254• diiselmootor 25 hj, 3silindriline• 4WD• 8 + 8 käiku, revers• roolivõimendi• PTO 540 ja 1000 p/min• kabiinisoojendus • tagaraskused • 2 hüdroväljavõtte paari• rööpmelaius 1215 mm ja 1400 mm• garantii 750 h või 1 aasta• võimalus registreerida ARKis

tavahind

9587eurot

soodushind

9099 eurot

999 eurot

2599 eurot

959 eurot

2688 eurot

Pakkumised kehtivad 15. maini või kuni kaupa jätkub!

sobib kõikidele traktoritele, millel on jõuvõtuvõll

sobib kõikidele traktoritele, millel on jõuvõtuvõll

sobib kõikidele traktoritele, millel on jõuvõtuvõll

Page 4: SUVEKS VALMIS (19.04.2012)

  MAALEHT Nr 16 (1280) 19. aprill 2012  4  S U V E K S V A L M I S  

Õige pea on suvi ukse ees ja tore on juba vaikselt unistama hakata, mida kõike toredat teha võiks.Väga mõnusad on seltskondlikud ühiskokkamised, mida saab suvel teha mitte enam ainult oma arm-sas köögis, vaid ka õues. Teadu-pärast maitseb värskes õhus kõik tunduvalt paremini. Isegi üksnes salatit hakkida on õues ju märk-sa nauditavam – seda võib teha kas või rõdul, kui oma murulapi-kest võtta pole.

Eks ka see ole tõsi, et suvel kü-sib meie organism justkui iseene-sestmõistetavalt kergemat toitu. Siis tuleb seda talle ka anda!

Oi kui palju salativariante on võimalik valmistada – viska kaus-si kõik värske, mida vähegi turult või peenramaalt leiad. Siin on kaks väga lihtsat, ent samas vei-di teistmoodi ideed, millega oma peret või külalisi võluda.

Samuti on mugav ja tervislik eine vrapp, mida on väga lihtne valmistada. Seda sobib suurepä-raselt ka piknikule või väljasõidu-le kaasa meisterdada.

Kui mõtled, et jälle see gril-limine, kas teisiti ei saa, on vas-tuseks – ega ei saa ikka küll! Kui liha süüa ei soovi, võib grillil val-mistada magustoidu ja küpseta-da puuvilju.

Maitsenaudinguterikast suve!

EnELI KAARnAe4retseptiraamat.blogspot.com

Meilt ka: tellimusreisid rühmadele suur valik soodsaid reise koolidele puhkusereisid laevapiletid reisikindlustus

Teele Reisibüroo. Kompanii 1c, Tartu. Tel 744 1113, 744 [email protected], www.teele.ee

KURAMAA 14.–15.07 al 90.–KÖNIGSBERGKALININGRAD 19.–22.07 al 180.–KAUNASTRAKAIVILNIUS 20.–22.07 al 145.–

L O O D U S E J A K U L T U U R I R E I S I D 2 0 1 2 Teele Reisibüroo 20aastane! BAIERIMAA 14.–21.07 al 425.–AJALOOLINE IDAPREISIMAA 01.–05.08 al 250.– KURAMAA JA VENTSPILSI LINNA PÄEVAD 03.–05.08 al 126.–LÕUNAPOOLA 09.–15.08 al 340.–

Suvel naudime toitu õues!

Kukeseenevrapidkaheksale

n 2 pakki lavaššin 1 kg kukeseenin 3 suurt sibulatn 100 g peekonitn 2 tl kuivatatud tüümianin soola, pipartn 250 g majoneesin 2 pakki lehtsalatit

Haki sibul ja peekon, prae pannil, kuni sibul hakkab klaasjaks muutuma. Lisa puhastatud ja väiksemateks tükkideks lõigatud seened ning tüümian. Prae, kuni seened on valmis. Maitsesta soola ja pipraga. Lõika mõlemad lavašid neljaks sektoriks. Pane iga sektori peale lehtsalatilehed, selle peale 2 sl majoneesi ning kukeseene-segu. Keera ümbrikumeetodil rulli nii, et alumine ots läheb üles ja ülevalt jääb lahtine tasku. Keera vrapile ümber tükk küpse-tuspaberit, et oleks mugavam süüa ega hakkaks tilkuma.

SuvesalatidARbUUSI-fEtAjUUStUSALAtn pool küpset ja magusat arbuusi

(kui on väga suur, piisab vee-randist)

n 200 g fetajuustu tetrapakis (tükeldamata)

n suur peotäis rukolalehtin suur peotäis seedermänni- või

kõrvitsaseemneidn oliiviõli

Tükelda arbuus väikesteks kuubi-kuteks või kasuta väikest jäätise-kulpi, et teha väikesed pallikesed.

Tükelda feta kuubikuteks. Tähtis on kasutada tetrapakis olevat fe-tat, sest see on pehmem ja laguneb salatisse segades pisut ära, mis annab mõnusa kreemise maitse.

Rösti seemneid mõni minut kuumal ja kuival pannil. Sega pide-valt, sest nad võivad väga kiirelt kõrbema minna. Sega omavahel õrnalt arbuus, feta ja rukolalehed, puista peale seemned ja piserda üle natukese oliiviõliga.

Seda salatit võib teha ka ainult arbuusist ja fetast, aga rukola ja seemned annavad juurde mõnu-sat maitset.

VÄRSKE MAASIKASALAt MoonISEEMnEKAStMEgAkaheksale

n 1 jääkapsa salatipean 300 g maasikaidn 500 g kirsstomateidKaste:n 1 dl 10% hapukoortn 3 sl majoneesin 1 sl sinepitn 2 sl oliiviõlin 2 sl suhkrutn 0,5 tl soolan 0,5 tl pipart

Lõika jääkapsas tükkideks, maa-sikad olenevalt suurusest pooleks või neljaks ning kirsstomatid pooleks. Sega omavahel kastme koostisained. Sega kokku jääkap-sas, maasikad, tomatid ja kaste. Jäta peotäis maasikaid kõrvale, nendega saad pärast salatikaussi kaunistada. Seda salatit võib süüa niisama omaette või pakkuda näiteks grilli kõrvale.

Kreeka pähkli ja rummitäidisega virsikud

n 7 virsikutn 100 g tavalisi kaeraküpsiseidn 50 ml rummin 50 g Kreeka pähkleid

Sega täidise jaoks peeneks pudis-tatud küpsised, rumm ja hakitud pähklid.

Lõika virsikud pooleks, eemalda kivid ja uurista noaga auku natuke suuremaks, et rohkem täidist sisse mahuks.

Grilli virsikuid kõigepealt lõi-kepool allpool, kuni peale tekivad triibud. Pööra ümber, pane kiiresti täidis virsikukivi auku ja grilli veel, kuni virsik hakkab pehmeks muutuma (lõikepoolt grilli umbes 5 minutit, teist poolt kuni 10 minutit või kui on parajalt pehme, aga mitte veel väga vedel).

Ananassirattadn 1 ananassn 2 dl rummin 0,3 dl kaneelisuhkrut

(0,3 dl pruuni Demerara suhkrut ja 1,5 tl kaneeli)

Eemalda ananassilt koor ja lõika 1 cm paksusteks ratasteks.

Hoia rattaid kausis rummi sees umbes 15 minutit aeg-ajalt tükke ümber tõstes, et kõik tükid saaksid veidi rummis olla.

Grilli mõlemalt poolt umbes 15 minutit, kuni ananass muutub mõnusalt pehmeks. Grillimise ajal nirista aeg-ajalt peale ka rummi.

Rattaid ümber pöörates rapu- ta juba grillitud poolele kaneeli-suhkrut.

Kui ka teine pool valmis on, tõsta ananassid grillilt ära ja raputa kaneelisuhkrut sinnagi poolele.

Serveeri grillitud puuvilju koos rummijäätisega.

ENELI KAARNA

KULTUURI-, PUHKUSE- JA TELLIMUSREISID TEIE SOOVIL!

A. Lauteri 7c, 10145 Tallinntel 645 5925, 522 0009TULE COMTOURIGA!

31. mai – 3. juuni Oranienbaum. Peter-buri. Gatsina. Novgorod. Pihkva. Petseri. Giid Boris Gorbunov. Hind 300 eurot. Hotell***, kahesed toad, h/s, giid, buss.

2.–3. juuni Kuramaa hertsogiriigi pealinn Miitavi, rododendronid Babites, Baltikumi suurim käsitöölaat Riias. Giid Inna Saaret.

Hind 140 eurot. Südalinna hotell Riga****, kahesed toad, h/s, buss, giid.

7.–8. juuli KIHNU merepäevad. Hind 165 eurot. Buss, laev, majutus käm-pingus, h/s, l/s ja õ/s, muuseum, giid.

21.–22. juuli 100 aastat Oskar Lutsu

„Kevadest”. Hind 140 eurot. Tartu- Palamuse-Tõrva -… Üllatuskülaline filmi „Kevade” tegijate hulgast.

2.–5. aug PETERBURI, sh botaanikaaed, flokside näitus, aiad. Hind 300 eurot. Hotell Moskva****, h/s ja õ/s, buss, giid, viisa.

18. august Nostalgiline reis Tallinnast Lohusallu koos pikniku ja pilliga.Hind 50 eurot. Giid Agu Veetamm.

LISAREIS! 28. aug – 4. sept MAAKODU aia- ja kultuurireis PRANTSUSMAALE. Giid Sirje Lefebvre. Hind 1195 eurot. 7 majutust, lend

Tallinn-Pariis-Tallinn, giid, 11 sissepääsu, laev, 3 degust., 5 sööki.

28. sept – 4. okt TOSCANA aiad ja maitsed. MAAKODU 2011. a reisi jälgedes.Hind 1100 eurot. Hotell***, kahesed toad, 6 ööd, h/s, lend, giid, buss, 7 sissepääsu, 3 sööki.

[email protected]

Lõunamaa reisipaketid, soodsad lennu- ja laevapiletid, reisi-kindlustus. Rühmareisid vastavalt tellimusele (kooli laste gruppidele soodustused).

KAUGREISID:MIAMI – KARIIBI MERE KRUIIS MAAILMA SUURIMA KRUIISILAEVAGA 05.–16.12.2012 H: 2875 €

PEKING-TIIBET-NEPAL 19.09.–03.10.2012 H: 3099 €

AUSTRAALIA – UUS-MEREMAA 11.–23.11.2012 H: 4089 €

USA LÄÄNERANNIK: LAS VEGAS, GRAND CANYON, SAN FRANCISCO, HAWAII, LOS ANGELES, NEW YORK 15.–29.09.2012; 25.05.–08.06.2013 H: 2999 €

SINGAPUR – SUMATRA SAAR – LANGKAWI – KUALA LUMPUR 23.02.–08.03.2012 H: 2750 €

HONGKONG-MACAU-TAIWAN-FILIPIINID 11.–22.05.2013 H: 2599 €

VIETNAM-KAMBODŽA 14.–27.04.2012; 13.–26.04.2013 H: 2699 €

SUUR INDOHIINA RINGREIS: VIETNAM, LAOS, KAMBODŽA 17.–30.03.2013 H: 2999 €WASHINGTON – PHILADELPHIA – NEW YORK – NIAGARA 11.–19.08.2012; 10.–18.08.2013 H: 1855 €

KUUBA – KARIIBI MERE PÄRL – CANCUN – MEXICO CITY 25.11.–08.12.2012; 23.11.–06.12.2013 H: 2875 €

ARGENTIINA-BRASIILIA 27.10.–09.11.2012 H: 3588 €

EKSOOTILINE LÕUNA-AAFRIKA – VICTORIA KOSK 03.–17.10.2012 H: 4199 €

SALAPÄRANE TAI JA KULDSETE TEMPLITE BIRMA 27.10.–09.11.2012 H: 2745 €

KULTUURIREIS, KULDSETE TEMPLITE BIRMA 19.–29.11.2012 H: 2492 €

HAWAII SAARED 17.–25.11.2012; 17.–25.03.2013 H: 2719 €

ALASKA-VANCOUVER 07.–20.07.2012 H: 3220 €

PEKING – PÕHJA- JA LÕUNA-KOREA 06.–16.04; 06.–16.10.2012 H: 2666 €

EKSOOTILINE LÕUNA-INDIA JA SRI LANKA 17.–28.11.2012; 09.–20.03.2013 H: 1950 €UUS! IISRAEL – JORDAANIA 08.–16.10.2012 H: 1250 €

LÄHIREISID:KURAMAA HERTSOGITE LOSSID 26.–27.05;16.–17.06; 21.–22.07; 17.–18.09.2012 H: 102 €

SIBULATEE. KUREMÄE KLOOSTER – ALATSKIVI LOSS 28.–29.07; 11.–12.08; 01.–02.09.2012 H: 65 €

HIIUMAA 16.–17.06; 25.–26.08.2012 H: 89 €

MUHUMAA-SAAREMAA 30.06.–01.07; 04.–05.08.2012 H: 86 €

SOOME JÄRVEDE VÕLU JA IMATRA KOSE VETEMÄNG 28.–30.06; 10.–12.08.2012 H: 213 €

HISPAANIA-PORTUGAL-ANDORRA-GIBRALTAR 05.–16.05; 16.–27.09.2012 H: 894 €

POOLA-VARSSAVI-KRAKÓW-ZAKOPANE 09.–15.07; 10.–16.09.2012 H: 325 €PÕHJA-POOLA – ENDINE IDA-PREISIMAA 24.–29.08.2012 H: 310 €

STOCKHOLM, KOLMÅRDENI LOOMAAED, NACKA MÕIS 10.–13.05; 07.–10.06; 17.–20.08.2012 H: 250 €

GOTLAND, ROOSIDE SAAR 07.–12.07; 04.–09.08.2012 H: 410 €UUS! KÜTKESTAV BAIERIMAA JA LUDWIG II LOSSID

15.–18.06.2012 H: 490 €UUS! PRAHA-SAKSIMAA SALADUSED 14.–18.07.2012 H: 490 €

INGLISMAA-ŠOTIMAA 30.07.–06.08; 06.–14.08.2012 H: 690 €

HORVAATIA-SLOVEENIA-VIIN-BUDAPEST 27.04.–06.05; 14.–23.09.2012 H: 431 €

LINNAPUHKUS:LONDON – WINDSORI LOSS 02.–06.05; 27.06.–01.07; 29.08.–02.09.2012 H: 489 €

BREMEN, VANA HANSALINN 26.–29.05.2012 H: al 355 €

EDINBURGH, IIDNE KINDLUS 25.–27.05; 17.–19.06; 03.–05.08.2012 H: al 355 €

MAAILMALINN PARIIS 20.–24.05; 01.–05.07;12.–16.09; 13.–17.10; 14.–18.12.2012 H: 560 €

Rüütli 14, 10130 Tallinn tel 644 4744, 641 8350, 641 8285e-post [email protected] www.mainedd.ee

Page 5: SUVEKS VALMIS (19.04.2012)

 MAALEHT Nr 16 (1280) 19. aprill 2012    S U V E K S V A L M I S  5 

Parim puhkus Lõunakeskusest!Kaks päeva eripakkumisi SPA-delt ja turismifi rmadelt.

Laupäeval saab iga eripakkumise ostja õnne proovida loosirattal, kus iga loos võidab.

Liuvälja ääres

LISAKS! 21.-22. aprill

Tuled MAAMESSILE, jäta auto tasuta Lõunakeskuse parklasse!

Lõunakeskus Maamess Lõunakeskus Maamess

Kauaoodatud suve­puhkus on käes ja lend imelisse kuurortlinna peaks väljuma juba tunni aja pärast.

Oled lennujaama ootesaalis ja pead isekeskis plaani, mida kohale jõudes esimesena ette võtta. Äkki kõlab valjuhääldist teade, et lend sinu puhkusepa-radiisi on tühistatud.

Tõused imestunult püsti ja astud sammu, et minna kohe selgitusi nõudma, kuid tardud siis. Kuhu? Kelle juurde? Mida küsida? Mis mu puhkusest üle-üldse saab?

Just selline paanikahetk võib tabada kõiki, kes vähegi plaanivad puhkusereisile sõi-ta lennukiga. Tahame või mit-te, lendude hilinemised-tühis-tamised on selle transpordilii-gi argipäevaga kaasas käiv osa.

Kainelt kaalutledes suuda-me ilmselt mõista, et kui len-nukil on mingigi pisiviga või ilm lendamiseks riskantne, on parem jääda maa peale. Pole ju mõttekas nõuda, et kehvas teh-nilises seisus lennuk ikka õhku tõuseks ja kursi otse äikesepil-ve poole võtaks.

Ometi on sellises olukor-ras asju, mida võime ja peame-gi nõudma. Nimelt on Euroo-pa Liidu ühisreeglitega paika pandud lennureisija õigused.

Saades lennujaamas välja-lendu oodates teate, et lend on tühistatud, peaksime esimese asjana pöörduma registreeri-mislauda või väravasse ja küsi-ma lennureisija õiguste kohta kirjalikku infomaterjali. Len-nufirmale on selliste infoleh-tede andmine kohustuslik.

Võimalust saada infot oma õiguste kohta võiks pidada kõi-ge tähtsamaks lennureisija õi-guseks. Kui oskame seda paberit nõuda, lahenevad ka ülejäänud küsimused. Infomaterjal annab ülevaate sellest, millist abi peab lennufirma meile andma ning kas, kuidas ja millises ulatuses saame hüvitist taotleda.

Meie põhiõigust peaks len-nujaama registreerimislauas meelde tuletama ka vastav tea-daanne. Kui paljud meist seda märganud on? Veel enam, kui paljud meist on nimetatud in-folehte küsinud?

Kui toimida vanaemade üt-luse “parem karta kui kahetse-da” järgi, võiks enne lennujaa-ma minekut endale ise sellise infolehe teha ja kotti pista.

Tervet Euroopa Liidu mää-rust, millega ühisreeglid ja len-nureisija õigused paika pan-dud on, ei ole vaja reisile kaa-sa võtta. Hädavajalik info ma-hub ära ka ühele leheküljele. Siinkohal mõned näited, mida see võiks sisaldada.

n Kui lennujaamas ilmnevad probleemid, tuleb esmalt üles otsida lennufirma töötajad või

esindajad, kellelt saab küsida abi ja infot. Neil on ka kohus-tus jagada teavet lennureisija-te õiguste kohta.

n Kui lend hilineb üle kahe tunni, on lennufirmal hoolit-suskohustus: reisijatele tuleb pakkuda süüa-juua ja sidevõi-malust (näiteks kaks tasuta te-lefonikõnet).

Olenevalt sellest, kui palju lend hilineb, on reisijal õigus tasuta majutusele (kui lend lükatakse järgmisele päeva-le) või hoopis piletiraha taga-si saada (kui otsustatakse rei-sist loobuda).

n Ülebroneeringu korral peab lennuettevõtja küsima, kas lei-dub vabatahtlikke, kes loovu-taksid kokkulepitud hüvitise eest oma koha. Samuti peab lennufirma pakkuma vaba-tahtlikele sihtkohta jõudmi-seks teist võimalust või pileti-hinna hüvitama.

Kui vabatahtlikke ei leidu, on lennukist vastu tahtmist maha jäetud reisijatel pea-le teise võimaluse sihtkohta jõudmiseks või piletihinna ta-gasisaamise õigus ka hüvitise-le (125–600 eurot).

Veel on lennureisile mitte-lubamise korral reisijatel õi-gus hoolitsusele ning vajadusel majutusele (sh transport maju-tuskoha ja lennujaama vahel).

n Lennu tühistamisel peab lennufirma pakkuma kas pi-letihinna hüvitamist või muid võimalusi lõppsihtkohta jõud-miseks. Samuti peab lennufir-ma pakkuma reisijatele hoolit-sust ja vajadusel majutust. Li-saks on reisijatel õigus hüviti-sele (125–600 eurot).

n Juhul kui lend tühistatak-se erakorraliste asjaolude tõt-tu (ilmastikuolud, ootama-tud tehnilised rikked, lennu-jaamapersonali streik jms) ei ole reisijatel hüvitisele õigust. Kui reisijaid teavitati tühista-misest vähemalt kaks nädalat enne reisi, ei ole hüvitisele sa-muti õigust.

n Kui pagas on rikutud, hilineb või kadunud, tuleb pöördu-da kohe vastavasse teenindus-letti ning vormistada raport. Rikutud pagasi korral tuleb lennufirmale esitada kaebus hiljemalt seitsme päeva, ka-dunud pagasi korral hiljemalt 21 päeva jooksul.

Lisainfot saab ELi tarbi-ja nõustamiskeskuse ja tarbi-jakaitseameti veebilehtedelt www.ecc.ee/lennureisija-oigu-sed, www.tarbijakaitseamet.ee/index.php?id=13432 või tarbi-jakaitseameti nõuandetelefo-nilt 1330 ja 620 1707.

SIIRI ERALAtarbijakaitseamet

Seisad lennujaamas, käed taskus…

SXC.HU

Page 6: SUVEKS VALMIS (19.04.2012)

  MAALEHT Nr 16 (1280) 19. aprill 2012  6  S U V E K S V A L M I S  

Ilus ja ühtlane muruvaip kaunistab aedaIlmade soojenedes tuleb aias alustada taas kevadiste hool­dustöödega. Muru hooldamine on neist üks vaevarikkamaid ja aeganõudvamaid.

Kõik ju soovivad, et koduaia muru aeda kaunistaks – oleks tihe, ühtlane ja roheline. Muru ei püsi aga sellisena iseenesest ja vaid juhuslikust niitmisest ei piisa. Tähtis on süstemaatiline ja teadlik hooldamine.

Ära niida liiga madalalt

Muru elujõulisus sõltub pal-ju sellest, kui palju saab ta päi-kesevalgust, toitaineid ja vett. Niitmine vigastab taime ning tekib oht lõikekahjustuste kau-du kuivada ja haigestuda. Li-saks kaotab taim oma biomassi ja seeläbi toitaineid. Seega on niitmine taimele alati kahjulik.

Kui lõige on puhas ja terav, on kahjustuse mõju väiksem. Hea lõike saab terava tera, kui-va ilma ja suure tera joonkiiru-sega ehk siis, kui niiduk töötab täisgaasil. Seejuures ei tohi ühe niidukorraga niita rohkem kui pool rohulehe pikkusest, pee-nestamise ehk multšimise kor-ral mitte üle kolmandiku.

Kõige soodsamaks niitmis-kõrguseks muru kasvamise seisukohalt peetakse 50–100 mm. Liiga madalalt niitmine võib viia muru kuivamiseni ning kahjustada taimede juu-ri. See omakorda tähendab, et muru ei suuda umbrohtude survele vastu seista. Liiga ma-dal niitmine on kahjulik ka nii-dukile – see suurendab lõike-osa kulumist, sest maapinnale lähemal pöörlev lõiketera tõs-tab üles rohkem tolmu ja liiva kui kõrgemal töötav lõiketera. Lisaks suureneb oht tabada lõi-keteraga maasolevaid kive või kände, mis omakorda võib hal-vimal juhul päädida mootori-vahetusega.

Rohu peenestamisel tasub silmas pidada, et niidetud rohi muutub huumuseks ainult siis,

kui mullas toimub aktiivne elu-tegevus ehk rohi kasvab ja pin-naskihi temperatuur on üle kuue kraadi.

Muru vajab hooldustöid

Peale niitmise vajab korralik muru hooldustöid, nagu täkes-tamine ehk sambla eemalda-mine, õhutamine, väetamine, kastmine ning teatud juhtudel ka uuendamine.

Sammal tekib murule va-nadest taimeosadest, mis pole ebapiisava elutegevuse tõttu mullas lagunenud. Tavaliselt moodustub 30–40 mm paksu-ne samblakiht kümne aastaga. Kui samblakiht on kasvanud paksemaks kui 5 mm, muutub ka muru kasvurežiim: vee lä-bitavus ja juuremass väheneb, taimejuured tulevad pinnale lähemale, hapnikuvahetus ka-haneb. Täkestamisel muutub muru tihedaks ja tugevaks, hapnikuvahetus paraneb ning vee läbipääsetavus suureneb. Muru muutub tunduvalt vas-tupidavamaks, sest juuremass suureneb ja juured kasvavad sügavamale.

Muru õhutamine parandab peamiselt pinnase võimet ima-da vett ja hapnikku. Seetõttu saavad taimejuured paremini areneda, muru muutub tuge-vaks ja vastupidavaks.

Õhutamiseks kasutatakse kõige sagedamini torukujulisi piisid, mis tekitavad pinnases-se umbes 75 mm sügavused si-linderjad avad. Väljatõmma-tud pinnas kas kogutakse kok-ku või jäetakse murule, kus see laguneb. Muru peab õhutami-se ajal olema heas kasvuhoos. Õhutamist ei tohiks ette võtta näiteks põua ajal.

Millal muru väetada, kui palju ja milliseid väetisi kasuta-da, sõltub aga sellest, kus muru asub ja milleks seda kasutatak-se. Kui muru aktiivselt ei kulu-tata, on seda tarvis väetada siis, kui eelneval aastal olid ilmne-nud kasvu kängumise märgid.

Tugevasti kulutatavat muru tuleb väetada korrapäraselt ja selleks koostatud väetamiska-

va järgi. Kui muru vajab ühe-kordset väetamist, on selleks kõige sobivam aeg varakeva-del. Kui muru on aga kasutu-sel pidevalt, tuleb väetada kõi-gepealt kevadel, kui toitaine-te vajadus on suurim, järgmi-ne kord suvel, et muru kasvaks hästi, ja viimane kord hilissügi-sel, et lisada toitaineid järgmi-seks kasvuhooajaks.

Kui muru on terve ja ere-roheline, ei vaja ta lisavett ise-gi lühikese põua ajal. Kuivami-se tunnuseks on see, et muru muutub heleroheliseks ja hak-kab seejärel kolletuma. Kuiva-misohtu saab vähendada, kui niita kõrgemalt, alati teravate teradega, õhutada ja kasutada peenestamist.

Kastmisel on tähtis teha seda iga kord korralikult. Vähe-ne kastmine tingib selle, et tai-me juurestik areneb mulla pin-nale lähemale, kus on vett, mis-tõttu muutub muru kuivamise suhtes veelgi tundlikumaks.

Veel peab kastmise ajal ole-ma aega pinnasesse valgu-da, maapinnale ei tohi tekki-da mudakihti. Seepärast tu-leb kastmisvee voolamise kii-rus valida pinnase tüübi järgi. Suvel on kõige parem kasta õh-tul või öösel, et ära hoida liigset aurustumist.

Vajadusel tuleb uuendada

Eelnevalt kirjeldatud viisil muru eest hoolitsedes peaks see tagama tugeva, terve ja ühtlase muruvaiba. Kui aga muru on siiski talvekülma-de, liigse kuivuse või vee tõttu kahjustatud, tuleks ette võtta muru uuendamine.

Selleks on põhimõtteliselt kaks võimalust: kui kahjusta-tud on alla 50 protsendi taime-dest, tehakse reeglina ülekülv; kui kahjustused hõlmavad üle 50 protsendi taimedest, tuleb paigaldada uus murumätas või külvata sootuks uus muru.

Iga töö jaoks on olemas spetsiaalselt just selle jaoks mõeldud abivahendid. Laia va-liku leiab igast hästi varustatud aiatarvete kauplusest.

Metsanädal 2012 RakveResAeg Mis toimub? Koht

23. apr Metsanädal 2012 Rakveres

Metsanduslik orienteerumisvõistlus noortele Rakvere terviserajad kell 13, eelregistreerimine

23. apr Metsanduse loengud koolides Rakvere Reaalgümnaasium

23. apr Metsanädala avajooks ja töötoad Rakvere Reaalgümnaasium

24. apr Metsanädal 2012 Rakveres

Linnulaulu kuulamise retk koos laste poolt tööõpetuse tundides meisterdatud pesakastide ülespanemisega

Linna metsad kell 10

24. apr Ekskursioon Jeld-Wen Eesti ASi Rakvere, registreerimine kuni 20 inimesele, kogunemine tehases kell 15

24. apr Loodusõhtu hundimees Ilmar Rootsi ja Anne Maasikuga

Art Cafe kell 19

24. apr Metsamatk Taavi Saarega Haigla parkla kell 17, registreerimine kuni 30 inimesele

25. apr Metsanädal 2012 Rakveres

Looduspäev Vahur Sepaga „Kes meil metsas elavad?”

Raamatukogu saal kell 13, registreerimine kuni 35 inimesele

25. apr Ekskursioon Jeld-Wen Eesti ASi Rakvere, kogunemine tehases kell 15

25. apr Loodusõhtu Peeter Vissaku ja Jaak Tuksamiga Art Cafe kell 19

26. apr Metsanädal 2012 Rakveres

Ekskursioon Jeld-Wen Eesti ASi Rakvere, kogunemine tehases kell 15

26. apr Puitmajapäev Kultuurimaja kell 14

Loodusõhtu Remo Savisaare ja Bonzoga Art Cafe kell 19

27. apr Metsanädal 2012 Rakveres

Ekskursioon Jeld-Wen Eesti ASi Rakvere, kogunemine tehases kell 15

27. apr Looduspäev Remo Savisaarega Kultuurimaja keldrisaal kell 16, registreerimine kuni 25 inimesele

28. apr Metsanädal 2012 Rakveres, linnarahva metsapäev

Guinnessi rekord: maailma pikima puuriida ladumine. Saemeeste etendus. Kaitseliit jagab suppi. Jahimehed grillivad siga, vigur-saagimise õppepäev, puukujude näitus, Stihli tehnika demonstratsioon

Kastani puiestee ja spordihoone parkla kell 12

29. apr Metsamatk Hendrik Relvega Rakvere tammik kell 12

29. apr Metsanädal 2012 Rakveres

Tammede istutamine matkalistega Rakvere tammik kell 14

Looduspäevadele, ekskursioonidele uksetehasesse ja matkadele tuleb eelnevalt registreerida, kirjutades e-posti aadressile [email protected].

Page 7: SUVEKS VALMIS (19.04.2012)

 MAALEHT Nr 16 (1280) 19. aprill 2012    S U V E K S V A L M I S  7 

Ilus ja ühtlane muruvaip kaunistab aedaSobiva muruniiduki leidmine võib osu­tuda keeruliseks ülesandeks, oluline on arvestada mitme teguriga, et leida just enda vajadustele ja võimalustele sobiv masin. Mida niiduki valimisel arvestada?

Muruniidukit valides peaks eelkõige teadma, millistes olu-des seda kasutama hakatakse: kas niidetav pind on suur või väike, tasane või ebatasane, kas niitja tahab mugavalt läbi ajada või on tähtis liikumine. Ja oluline on ka rahasumma, mida ollakse valmis investee-rima.

Tänapäeva tehnika pakub kolmesuguseid niidukeid: me-haanilised trummelniidukid, elektriga käitatavad niidukid, mis töötavad kas alalisvoolu-aku pealt või vahelduvvoo-luvõrgust, ning sisepõlemis-mootoriga niidukid.

Minevikust on meie jaoks kõige tuntumad mehaanilised trummelniidukid, mida juba nõukogude ajal valmistas Tar-tu tehas Võit. Lisaks on trum-

melniidukid ainsad, mis muru perfektselt lõikavad, kõik tei-sed teevad seda vähem või rohkem niidukitera kineetili-se energia toimel.

Elektri ja bensiini jõul töö-tavad niidukid on oma tööpõ-himõttelt üksteisega väga sar-nased, erinevus seisneb ainult mootori käivitamiseks kasu-tatava energia liigis. Siiski on bensiinimootoriga niidukite mudelivalik tunduvalt suu-rem ja laiema hinnaskaalaga.

Rohu käsitsemiseks on palju viise

Niidukid eristuvad veel selle poolest, kuidas nad niidetava rohuga toimivad.

Niidetava rohu käsitsemi-seks kasutatakse tänapäeval kolme moodust: visatakse lõi-kekorpusest välja (kõrvale, taha), kogutakse kotti (kogu-jasse) või tõstetakse õhuvoo-luga üles, peenestatakse eri-kujulise lõikekorpuse ja tera poolt ning jäetakse maha väe-tiseks.

Kõigil nendel moodustel on omad head ja vead. Klassikali-ne rohuväljavise nõuab muru-platsi hilisemat riisumist, mis suurte pindade puhul võib

olla üsna aeganõudev tege-vus. Samas saab muru niide-tud kõige kiiremini.

Rohu kogumine jätab järe-le hilisemat töötlemist mitte-vajava muru. Võimalik, et suu-remate pindade korral peab kogujat üsna palju kordi tüh-jendamas käima.

Rohu peenestamine sääs-tab meid küll igasugustest li-saprotseduuridest, aga samas nõuab muru hoolsat korras-hoidu, sest liiga pikaks kas-vanud rohu puhul süsteem korralikult ei tööta. Lisaks on oht, et värskelt niidetud mu-rul käies tassitakse jalatalda-de all tuppa kenad rohelised rohumahlaplekid.

Niitmisel ei tohiks unus-tada, et kõige parem on niita kuiva rohtu, sest see ei kleepu masina külge kinni ega um-mista seda.

Sobiv masin vastavalt vajadusele

Ühegi niitmisviisi eelistami-ne ei ole küll seotud hoolda-tava platsi suurusega, aga sel-le järgi on mõttekas valida so-biv niiduk ja selle tööjõudlus.

Kui alla 1000m² pinnal saab reeglina hakkama lüka-

tava või siis ennast ise edasi vedava u 50cm lõikelaiusega niidukiga, siis suurematel väl-jakutel tasub aja kokkuhoiuks kasutada murutraktorit või raiderit, mille niitmislaius on 90–120 cm. See säästab ka ja-lavaeva, sest masinaga tööta-des saab sel ise peal istuda.

Murutraktori peamine puudus on tema kesine ma-nööverdamisvõime, mistõttu jäävad niitmata mõned aiaää-red ja puude-põõsaste ümb-rused. Raider on siin efektiiv-sem.

Raider erineb murutrakto-rist eelkõige eesasetseva lõi-kekorpuse ja keskelt liigendi-ga pöörava kere poolest.

Selleks et kogu aed ilus väl-ja näeks, tuleks lõppviimistlus teha kas väikese muruniiduki või -trimmeriga.

Siiski ei piirdu muru hool-damine ainult niitmisega. Muru tahab ka väetamist, õhutamist, liivatamist, rulli-mist, sambla eemaldamist. Kõike seda on võimalik mu-gavalt teha traktori või raide-ri järel veetavate lisaseadme-te abil.

AARE MARMoRAL-KO Kober esindaja Eestis

Milline muruniiduk valida?SXC.HU

Aiareha AEDUR A0920-3 kerge

HIND KLIENDIKAARDIGA

14.90

Kaevamishark AEDUR A0839 kerge

HIND KLIENDIKAARDIGA

17.90

Kühvel AEDUR A0738 kerge

HIND KLIENDIKAARDIGA

14.90Labidas AEDURA0737 kerge

HIND KLIENDIKAARDIGA

16.90

AEDUR KERGETE AIATÖÖRIISTADE SEERIA

Aiasaag AEDUR A310050 Profi 210 mm, kokkupandav

HIND KLIENDIKAARDIGA

7.28

Oksakäärid AEDUR A360512fi ibervars

HIND KLIENDIKAARDIGA

9.90Aiakäärid AEDUR A340310 kullinokk

HIND KLIENDIKAARDIGA

4.90

Aiakäärid AEDUR A0804 kullinokk

HIND KLIENDIKAARDIGA

4.90

Aiareha AEDUR AB-077FV 14 piid, fi ibervars

HIND KLIENDIKAARDIGA

7.49 Aiareha AEDUR AC-008PV 14 piid, puitvars

HIND KLIENDIKAARDIGA

6.49

Universaalne oksalõikur AEDUR A320145

HIND KLIENDIKAARDIGA

21.20

Oksalõikur AEDUR A320170 teleskoopvars

HIND KLIENDIKAARDIGA

13.90

KAARE TEE EHITUSMATERJALIKESKUS Espak AS, Tallinn, Viadukti 42 ESPAK TARTU Espak Tartu AS, Tartu, Turu 24 ESPAK PÄRNU Espak Pärnu AS, Pärnu, Papiniidu 4 ESPAK RAKVERE Espak Rakvere AS, Rakvere, Rägavere tee 42 ESPAK VILJANDI Espak Viljandi AS, Viljandi, Reinu tee 35 ESPAK VÕRU Võru Empak AS, Võru, Kubja 15; Räpina, Pargi 7a; Vastseliina, Võidu 3a ESPAK KURESSAARE Tiir AS, Kuressaare, Uus-Roomassaare 35; Saare maakond, Muhu vald, Piiri ESPAK JÕGEVA Valmeco AS, Jõgeva, Tallinna mnt. 2a ESPAK JÕHVI Taali Ida AS, Jõhvi, Lille 3 ESPAK RAPLA N&N Invest Grupp OÜ, Rapla, Tallinna mnt 3b ESPAK PÕLVA Linaarus OÜ, Põlva, Jaama 16d ESPAK NARVA Espak Narva AS, Narva, Rahu 36a ESPAK PAIDE Paide, Prääma tee 20; Türi, Kaare 35c www.espak.ee

KEKKILÄ aiaturvasväetatud ja lubjatud turvas kasvupinna parandamiseks

HIND KLIENDIKAARDIGA0.028/L

300 L8.36

KEKKILÄ aiaturvas väetatud ja lubjatud turvas kasvupinna parandamiseks

HIND KLIENDIKAARDIGA0.049/L

85 L4.17

Surveprits MATABI Berry 5max surve 2,8 bar, läbipaistev paak (nähtav vedeliku tase), lisakäepide mugavamaks täit-miseks ja transpor-timiseks, kasulik maht 3,5 l

HIND KLIENDIKAARDIGA

22.90

FISKARS 115560 teleskoopvarrega oksalõikur

HIND KLIENDIKAARDIGA

77.70FISKARS 122480 kirves X25

HIND KLIENDIKAARDIGA

48.90

Oksakäärid AEDUR A360450 jõuülekandega

HIND KLIENDIKAARDIGA

10.20

Surveprits MATABI Berry 1,5 max surve 2,8 bar, läbipaistev paak (nähtav vedeliku tase), kasulik maht 1 l

HIND KLIENDIKAARDIGAЦЕНА С КАРТОЧКОЙ КЛИЕНТА

8.40

Kasvuhoone W807alumiiniumkarkass, 4 mm kaheseinaline polükarbonaadist kate, kahele poole avanevad uksed, kaks katuseakent, kerge paigaldada. NB! Kõik hinna sees: alumiiniumkarkass, polükarbonaadist paneelid ja alus.Tallinnas AS Espak, Viadukti 42 kasvu-hoone kojuvedu Tallinna ja Harjumaa piires tasuta. Mujal kokkuleppel.

HIND KLIENDIKAARDIGAЦЕНА С КАРТОЧКОЙ КЛИЕНТА

556.- 2215

2230

1205

2625

2215

3662

1205

2625

Kasvuhoone W812

HIND KLIENDIKAARDIGAЦЕНА С КАРТОЧКОЙ КЛИЕНТА

769.-

Page 8: SUVEKS VALMIS (19.04.2012)

  MAALEHT Nr 16 (1280) 19. aprill 2012  8  S U V E K S V A L M I S  

20. A

PRILL -

26. M

AI

Piltidel on illustreeriv tähendus. Hinnad kehtivad 20. aprillist - 26. maini 2012 või kuni kaupa jätkub. Mõnedes kauplustes kaubad ettetellimisel.

AIAMAA MUST MULD

KASVUTURVAS

STIGA MULLAFREES SILEX 360 Gmootor GGP SV 150; 1-käik; töölaius 36cm; kaal 25kg

STIGA MURUTRAKTOR SD9812mootor Stiga Series 7250, 414 cc; 12.5HJ; lõikelaius 98cm; külgväljavise; käigud: 5 edasi, 1 tagasi; tuled

FISKARS TELESKOOPVARREGA UMBROHUNAPSIK

STIGA MULLAFREES SILEX 500 RGmootor GGP OHV 160; käigud 1 edasi, 1 tagasi; töölaius 50cm; kaal41kg

FISKARS PINNASEPUUR QUIKDRILLsuur; aiaposti-, vundamendiaukude puurimiseks

OLEO-MAC ROHULÕIKUR SPARTA 250T 2-taktiline mootor; töömaht 25,4m3; võimsus 1,0hj/0,8kW; kütusepaak 0,75l; kaal 6,2kg; kmpl. Tap`n go trimmipea+rohuketas

STIGA LATTNIIDUK SILEX 87 Bmootor B&S 625 seeria; töömaht 190cm³; niidulaius 87cm; 1 käik edasi

FISKARS ERGONOMIC AIAHARK

MURUNIIDUK KENOS, MULTSERIGA mootor OHV; 4HJ/ 2,94KW; 46cm lõikelaius;rataste reguleerimine; külgväljavise

UPUTUSPUMP ESPINA 750W; 13000l/h

UPUTUSPUMP ESPINA 900W; 14000l/h; reoveele

AIAKÄRU 80L; tsingitud vann;raam 0,8mm

4-RATTAGA KÄRUkandevõime 200kg

MURURULL 38L ESPINAlaius 50cm; veega täidetult kaal 48kg

LATEKSlagede värvimiseks ja seinete kruntimiseks kuivades ruumides; hea kattevõimega

FIBERGUM HÜDROISOLATSIOONI-MASTIKSkasutuskoht: märgadesse ruumidesse enne plaatimist; moodustab pinnale elastse veekindla kihi; kulu: seinad 0,8kg/m², põrand 1,0kg/m²

PUIDUKAITSE TERRASSIÕLI PINOTEX TERRACE OILvärvitu

PAADILAKK CELCO YACHT 20poolmatt/läikiv

30kg /kg 0.63/

8kg /kg 0.90/

KUIVBETOON BE UNIVERSAALNE PAHTEL KUIVADESSE RUUMIDESSE LH

KASVUHOONE PALRAM 5,75m2 1,85x3,10m; alumiiniumkarkass; 4mm kihtplastik

LOODUSLIK VÄETIS

UNIVERSAALREDEL 16-ASTET

2.89 8.99

275.-

1198.-

32.99

418.-

37.99

209.-

775.-

21.99

179.-

69.-56.- 19.90 149.- 49.-

11.30 13.89 7.99 2.90g g

18.75

g g

7.20

399.-

6.55

79.-

32.90

VÄGA

H A

HIND

*tellimisel A7

S98

IIDUKATTNIIIDUKATTNIB

eeria; S 625 se0cm³;

käik edasi87cm; 1

SPARTA 250T r; töömaht 2-taktiline mootor

25,4m3; võimsus 1,0hj/0,8kW; kütusepaak 0,75l; kaal 6,2kg; kmpl.

ea+Tap`n go trimmiperohuketas

10L /L 0.66/55L /L 0.05/ 250L /L 0.04/

VÄGA

H A

HIND VÄGA

H A

HIND

VÄGA

H A

HIND

7kg /kg 4.70/5L /L 2.26/ 2,25L /L 6.17/ 1L 25kg /kg 0.12/

Abja-Paluoja, Raudtee 4, Ehitusmaterjalid; Antsla, Jaani 4, Ehitaja; Elva, Kirde 3, E-Ehituskeskus; Jõgeva, Suur 11, Ehitustarve; Järva-Jaani, Jaani 1, AjaO/E-Ehituskeskus; Kadrina, Viitna tee 4, Konsum/E-Ehituskeskus; Koeru, Pärna 2, Tuljak; Kunda, Mäe 33, Konsum/E-Ehituskeskus; Kuressaare, Pikk 61, Rehemäe Ehitusmaterjalid; Lihula, Tallinna mnt. 29, E-Ehituskeskus; Mustvee, Tartu mnt 7, Ehitusmaterjalid; Otepää, Lipuvaljak 28, E-Ehituskeskus; Paide, Tööstuse 26, Paide Ehitustarbed; Põltsamaa, Kingu 1, Ehitusmaterjalid; Põlva, Jaama 62, Ehitaja; Rapla, Viljandi mnt 126, E-Ehituskeskus; Räpina, Pargi 3, E-Ehituskeskus; Saku, Tallinna mnt 6, E-Ehituskeskus; Türi, Viljandi 14a, E-Ehituskeskus; Tõrva, Tartu mnt 6, Meister