Top Banner

Click here to load reader

28

Suikerkrant mei 2015

Jul 21, 2016

Download

Documents

Suikerkrant

Cultuurkrant van de Kempen: theater, dans, muziek, film. Editie mei 2015
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Suikerkrant mei 2015

DE

CULT

UURKRANT

VAN D

E KEM

PEN

NR. 62 – MEI 2015www.suikerkrant.bewww.facebook.be/suikerkrant

MET DANK AAN

HHHGRATISMAANDBLADHHH

VRUCHTBARE GROND5 KEMPENSE GROEPEN EN MUzIKANTEN BEVALLEN VAN EEN CD.

AANDACHT, AANDACHT VOOR … ‘AANDACHT AANDACHT’

DEAR WHITE PEOPLE:“JE KAN PAS zEGGEN DAT JE GEEN RACIST BENT

ALS JE MINSTENS TWEE zWARTE VRIENDEN HEBT. JE DEALER NIET MEEGEREKEND.”

LOUIS VAN DIEVEL:

“ IK HEB VAN DIE DWANGIDEEëN. EEN ROMAN SCHRIJVEN DIE zICH AfSPEELT IN KASTERLEE WAS ER zO ééN.”

MOOOV KRIJGT EEN NIEUWE VOORzITTER

Page 2: Suikerkrant mei 2015

2 - Mei 2015

Je kan de wereldbevolking opsplit-sen in twee groepen: mensen die al ooit in South Dakota geweest zijn en mensen die daar nog nooit geweest zijn. De tweede groep is vele malen groter dan de eerste.De eerste groep bestaat voorna-melijk, zeg maar voor 97%, uit bewoners van South Dakota. De overige 2% is er ooit doorgereden of verloren gelopen en 1% moest er zijn voor zijn werk. Of om een ver-plicht familiebezoekje af te leggen.De grootste stad van South Da-kota is Sioux Falls. Da’s ongeveer twee keer Mechelen. Ik zat ooit met een inwoner van Sioux Falls in een hotelbar. De naam klinkt avontuurlijk en ik wilde er dus meer over weten. Maar de zwijg-zaamheid van mijn hotelgenoot sprak boekdelen.- “Is dat een mooie stad?,” vroeg ik.Hij trok zijn mondhoeken naar be-neden.- “Zijn er bezienswaardigheden?,” probeerde ik nog.- “Ons stadhuis,” antwoordde hij.- “Oké. Maar elke stad heeft een stadhuis,” argumenteerde ik.- “Juist,” zei hij, “dat bedoel ik”.Over South Dakota was hij al niet enthousiaster.- “Mount Rushmore ligt toch in South Dakota?,” wist ik.Hij bevestigde het met zichtbare tegenzin en noemde het ‘de schan-de van Amerika’.- “18 meter hoge portretten van Washington, Jefferson, Roosevelt en Lincoln, die symbool moeten staan voor de geschiedenis van Amerika. Op de plek die Crazy Horse en het Lakotavolk toebe-hoorden. Je kan al evengoed een standbeeld van Hitler op een

Joods kerkhof zetten. Een toe-rist die daar een foto van neemt, moest zich schamen.”Toen Barack Obama in 2008 pre-sident werd, beloofde hij dat hij de vijftig staten van Amerika zou be-zoeken. Zijn tweede ambtstermijn loopt stilaan naar zijn einde. 49 staten heeft hij al bezocht. Alleen South Dakota blijft nog over. Dat heeft veel redenen. Eén ervan is dat er geen zieltjes te winnen zijn in South Dakota. Om te beginnen woont er weinig volk en bovendien stemt iedereen er toch voor de re-publikeinen. Daar doe je niks te-gen. Obama geeft nog liever zijn cactussen water dan de populaire jongen te gaan uithangen in South Dakota.Maar belofte maakt schuld en de trip naar South Dakota zal er toch eindelijk van komen. Hij gaat op 8 mei in de technische hogeschool van Watertown -ter grootte van Kasterlee- een speech geven tij-dens de diploma-uitreiking. Een ploeg van 200 mensen is er maan-den mee bezig geweest, maar een betere reden om South Dakota te bezoeken, werd niet gevonden. Soms wil een natuurramp een president nog wel eens helpen om ergens te komen waar hij an-ders nooit geraakt. Zo bracht een tornado Obama eerder al in Ar-kansas en een olieramp in Missis-sippi.Maar zelfs natuurrampen zijn te veel gevraagd voor South Dakota. En de tijd begon te dringen. Oba-ma durfde er niet langer op blijven wachten.Op 8 mei wordt de groep mensen die al ooit in South Dakota geweest zijn, uitgebreid met één lid.

soutH Dakota

roeL seLs Verantwoordelijke

uitgeverKempense cultuurpromotie vzw

RedactieadresOranjemolenstraat 35, 2300 [email protected]

Zakelijke leiding en distributieLeen Verwaest0495 53 54 [email protected]

Adres Kempense cultuurpromotie vzwOtterstraat 8 bus 3, 2300 Turnhout

Oplage10.000 exemplaren

VerspreidingsgebiedArrondissement Turnhout (Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Des-sel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevor-sel, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo), Nijlen, Lier, Heist op den berg, Overpelt, Neerpelt, Antwerpen, Brussel, Breda, Tilburg, Eindhoven, Zundert, Goirle, Reusel.

Verdeelpuntenzie website

RedactieRoel SelsStijn Janssen

RedactiemedewerkersIvo VerheyenFloor DeckxDries Luyten

Foto'sBart Van der Moeren

VormgevingDimitri Paeleman

Opmaak advertentiesEls Vandervoort

AdvertentiesSabine Clijmans0496 87 42 [email protected]

DrukkerijDKZet (Hapert, NL)

Websitewww.suikerkrant.bewww.facebook.com/suikerkrant

MUZIEK 3. Jazz in Thals

3. De Deeldeliers

3. Alejandro Ziegler Cuarteto

8. Zappa in de kerk van Hoogstraten

11. Het Collectief

11. Soldier’s Heart

12. Eva De Roovere viert

21. Mudhoney

21. Nadine Shah

22. Festivals

24. Nieuwe cd’s van Kempense artiesten

DANS 12. Danièle Desnoyers

THEATER 11. Theater Stap

12. Theater Froe Froe

HUMOR / COMEDY 11. Bert Gabriëls

11. Xander De Rycke

12. Comedylab

12. Lazarus

BOEKEN / LITERATUUR 20. Louis van Dievel

BEELDENDE KUNSTEN 6. Aandacht Aandacht!

7. Jef Geys in het SMAK

FILM 14. MOOOV krijgt nieuwe voorzitter

26. Dear white people

ARCHITECTUUR 8. Buurtschap De Blokskens

COLUMNS 2. Roel Sels

4. Wim Paeshuyse

16. Stijn Janssen

DE

CULT

UURKRANT

VAN D

E KEM

PEN

Page 3: Suikerkrant mei 2015

Suiker - 3

ALL THAT JAzz

Alejandro Ziegler CuartetoKASTERLEE – Alejandro Ziegler werd geboren in Buenos Aires. Zoals je zou kunnen verwachten, raakte hij al snel helemaal in de ban van de tango. Twee jaar speel-de hij in het tango-orkest ‘Emilio Balcarce’. Als componist schreef hij kamer- en orkestmuziek. La-ter werd hij pianist, componist en arrangeur van zijn eigen Alejan-dro Ziegler Cuarteto. Zin in een avondje zwoele tango? Dan mag je dit concert niet missen.Alejandro Ziegler Cuarteto, maan-dag 4 mei, 21u, jazzclub Houtum Street, 10 euro.

Yves Peeters Gumbo: ‘The Big Easy revisited’MOL – ‘The Big Easy’ is de bij-naam van New Orleans. Daarmee weet je al meteen welke richting de muziek van het Yves Peeters Gumbo uitgaat. Verwacht je aan een portie gospel en soul, gekruid met invloeden uit de blues en de funk. De ‘revisited’ in de titel ver-wijst naar het moderne jasje dat de New Orleansmuziek aangeme-ten krijgt. Geen traditionele dixie-land of voorspelbare rhythm-and-bluescovers, dus. Daar bezondigt het Yves Peeters Gumbo zich niet aan.Yves Peeters Gumbo, vrijdag 15 mei, 20.15u, zaal Ootello, Mol, 13 euro.

De DeeldeliersHEIST-OP-DEN-BERG – Jules Deelder (slagwerk, zang, dj), Bas van Lier (orgel, zang), Boris van der Lek (sax) en Erik Kooger (slag-werk) noemen zichzelf ‘De Deel-deliers’. Ze spelen muziek die uit lang vervlogen tijden lijkt te ko-men (jaren 50 en 60) en hun jazz lijkt altijd te swingen of dansbaar te zijn. Vaak klinkt jazz, en vooral freejazz, als een hoop noten die van de trap vallen, maar die kelk laten De Deeldeliers graag aan zich voorbijgaan. Met de 70-jarige nachtburgemeester van Rotter-dam, Jules Deelder, als drijvende kracht is dit bandje er een die je absoluut gezien moet hebben.De Deeldeliers, zondag 10 mei, 20.30u, Hnita-Hoeve, Heist-op-den-Berg, 17 euro.

Deze maand in De SingerRIJKEVORSEL – Het Peter Evans Zebulon Trio maakte grote indruk op het podium van De Sin-ger. Velen vonden het concert het beste van 2014 in de Rijkevorselse jazztempel. Trompettist Peter Evans toont op 8 mei opnieuw zijn virtuositeit. Hij wordt geflankeerd door John Hébert op contrabas en Kassa Overall op drums. Kaarten kosten 16 euro.Op 23 mei concerteert ‘Angles 9’, een negenkoppig Zweeds ge-zelschap rond saxofonist Mar-tin Küchen. Waar hij ook speelt, wordt de band onder de superla-tieven en complimenten bedolven: ‘op weg naar de grootste festivals’, ‘een emotionele achtbaanrit’, ‘de te kloppen band van het moment’. Voor 16 euro kom je te weten of de lofbetuigingen terecht zijn.Warre Borgmans brengt met Jok-ke Schreurs en ‘Big Dave’ Reniers een jazzy programma op 28 mei. Tickets kosten 15 euro.

nieuw, gratis festival in de vorm van een kroegentocht

Jazz in thalsHERENTALS – Enkele jaren geleden stierf muziekfestival ‘Swing in Thals’ een stille dood. Maar Herentals krijgt nu een volwaardige opvolger, die het weliswaar over een iets andere boeg gooit: ‘Jazz in Thals’. De initiatiefnemers bieden een gratis festival aan. Het doel is immers jazz tot bij een zo breed mogelijk publiek te brengen. Het festival is een kroegentocht, die plaatsvindt in zes cafés in het centrum van Herentals. Op 24 mei, met Pinksteren, wordt Jazz in Thals georganiseerd.

Zes van de zeven cafés zijn ge-legen aan de Grote Markt: ho-tel De Zalm, café Druyts, café Theater (café plus achterlig-gende zaal), Club Human en café Unico. De zesde deelnemer, café Brigand, ligt aan de Boven-rij. Dat is maar een steenworp verder. Het principe is simpel. Bezoekers kunnen naar believen wandelen en switchen tussen de cafés. Alle optredens zijn gratis en de groepen spelen overal van 21 tot 1u. Vanzelfsprekend hou-den ze wel eens een pauze. Die kan je gebruiken om eens naar een ander café te gaan. Of juist om in een café te blijven en een goed plaatsje te hebben wanneer de plaatselijke band aan de vol-gende set begint.Het Sam Vloemans Quintet speelt in Club Human. Trompettist Vloe-mans is een in Curaçao geboren Kempenaar die latin met de pap-lepel ingegoten kreeg. Zijn muziek houdt het midden tussen pop, soul en jazz.Het Andres Liefsoens Kwartet entertaint Hotel De Zalm. Lief-soens speelt een thuismatch in ‘zijn’ Herentals. Verwacht je aan stemmige muziek, met vibrafoon en marimba, gitaar, contrabas en drums.

Kim Versteynen en Tim Finoulst (foto) concerteren in Unico. Het is zeker de moeite om kennis te maken met dit duo, dat afwijkt van de klassieke ‘zang plus bege-leiding’, maar dat met veel gevoel voor vrijheid en improvisatie pop-songs een jazzy kleedje aanmeet.Het Jesse Dockx Trio speelt zo-wel eigen werk als jazzstandards in het café van Café Theater. In het achterliggende zaaltje con-certeert Free Way Jam, met op gitaar Luc Van Steenbergen. De meeste bandleden van Free Way Jam hebben een rockverleden en dat wissen ze niet helemaal uit, al maken ze nadrukkelijk uitstapjes naar fusion en jazz.In Café Brigand staat het Dirk Dergent Trio geprogrammeerd, met Léah Kline als gast. Zij is een in Japan geboren Amsterdamse zangeres die al vijf cd’s uitbracht. In Amerika werd ze ooit omschre-ven als een van de allerbeste top-vocalisten ooit.Café Druyts verwelkomt het Jelle Van Giel Trio, met -naast Jelle Van Giel op drums- Bart Borre-mans op sax en Fre Madou op bas. Humor is nooit ver weg bij dit jon-ge, Antwerpse geweld.Jazz in Thals, zondag 24 mei, 21u, centrum Herentals, gratis.

Page 4: Suikerkrant mei 2015

4 - Mei 2015

Aflevering 6: De Zwarte ZeeDe Zwarte Zee ligt tussen Klein-Azië en Europa en heeft een op-pervlakte van 422.000 km². Het is een prachtig gebied met veel mooie havens en aangrenzende natuur-reservaten. Turkije, Roemenië, Rusland, Oekraïne, Georgië en Bulgarije omsluiten deze zee.

Evengoed: Het Zwart Water, TurnhoutHet Zwart Water is een plas water in een vennengebied ten noorden van Turnhout. Het fietspad ‘Bels Lijntje’, dat Turnhout met Til-burg verbindt, loopt door dit ven-nengebied. Enkele jaren geleden werd een uitkijktoren gebouwd, vanwaaruit je veel vogels kunt spotten zoals ganzen, eenden, aalscholvers, waterkiekens en als je geluk hebt enkele verdwaalde ooievaars. Als je witte sokken aan-hebt, maak je ook kans om een spottende spotvogel te spotten.

VergelijkingAls we ‘zee’ opzoeken in het woor-denboek, krijgen we de verklaring ‘grootste deel van de aarde dat met zout water is bedekt’. Kort-weg: water. De Zwarte Zee bete-kent zogoed als hetzelfde als het Zwarte Water.De zee is echter een onoverzichte-lijke hoeveelheid water. Het Zwar-te Water daarentegen is klein en overzichtelijk en dus veel beter geschikt voor controlefreaks, au-tisten, hooggevoelige mensen en mensen met nood aan structuur. Ook mensen die houden van mi-niatuurversies van echte dingen -“schattig hé”- zullen genieten van deze kleine maar fijne variant, die overigens ook een stuk veiliger is dan de Zwarte Zee. Zowel Rusland als de NATO houden in de Zwarte Zee regelmatig grootschalige oefe-ningen met hun oorlogsvloot. Geef mij maar de rustige, Kempense versie.

Meer wiM PaesHuYse!

Wij, redacteurs van Suiker, zijn betweters. Wij doen gewoon onze goesting en u mag daarvan zeggen, schrijven, facebooken en twitteren wat u wil: u hebt niks in de pap te brokken. Tenzij u evenveel kapsones hebt als wij. Dan -maar alleen dan- houden wij rekening met uw mening. Toen dichter, schrijver, comedian en beroepsidioot Wim

Paeshuyse op een enquêteformulier de vraag ‘Hoe zou u Suiker beter maken?’ beantwoordde met ‘Meer Wim Paeshuyse!’ (met uitroepteken) waren wij zo onder de indruk dat we hem meteen een rubriek gaven. Paeshuyse kreeg carte blanche en mailde ons de dag nadien al een voorstel. In 8 afleveringen wil hij zwart op wit bewijzen dat je ’s werelds indrukwekkendste plekken evengoed in de Kempen kan zien.

8 plaatsen die je gezien moet hebben voor je sterft, maar die je evengoed in de Kempen kan zien

KORT

De Soprano’sWESTERLO – Senne La Mela, Bert Van Thienen en Jeroen Corneillie zijn ‘De Soprano’s’. Als geen ander bespelen zij de sopra-nocornet, de diva onder de koper-blazers. Deze drie internationale topinstrumentalisten ontmoeten elkaar tijdens een solistenconcert met begeleiding van fanfareorkest Brass-aux-Saxes. Op het menu staan bekende aria’s, concerto’s en een wereldpremière.De Soprano’s, 10 mei, 19u, De Zoerla, Westerlo, 15 euro

k.ERF maakt historische Kempense krantenonline raadpleegbaar GEEL, MOL – Erfgoedcel k.ERF liet vorig jaar enkele waardevolle krantencollecties digitaliseren. Vanaf nu zijn deze kranten ook allemaal online doorzoekbaar via www.kempensekranten.be. Het gaat onder andere om het An-nonceblad van Mol, het Baelens Weekblad, de Meerhoutenaar en het Nieuwsblad van Geel.Kranten bevatten een schat aan informatie, maar zijn erg fra-giel. Een digitale kopie maken is daarom een slimme en duurzame oplossing. Digitaliseren is een eer-ste stap, maar de kranten komen pas echt tot hun recht door ze vlot doorzoekbaar te maken. Dat is het doel van www.kempensekranten.be. “Vanaf nu staan de belangrijk-ste collecties uit de regio Mol en Geel online,” zegt Jolien Schroyen, expert digitalisering van erfgoed-cel k.ERF. “In de krantenbank kun je de oude kranten niet enkel doorbladeren. Je kunt ook zoeken op trefwoord, per jaartal of per krant. En dan is er nog de moge-lijkheid om krantenartikels uit te knippen en te bewaren. Handig voor wie gericht op zoek is naar in-formatie over de gebeurtenissen in de Kempen, info over je vereniging of familie”.Momenteel staan alle gedigi-taliseerde kranten uit de regio Geel-Mol tot 1945 online. Door auteursrechten mogen kranten na die datum niet zo maar online geplaatst worden. “Maar ook deze kranten komen in onze kranten-bank,” vult Jolien aan. “Je kunt ze vanaf de zomer raadplegen in de bibliotheken, archieven en docu-mentatiecentra van de heemkrin-gen in de k.ERF-regio.”

Comedy in de Olmense ZooOLMEN – De Olmense Zoo start met een nieuw initiatief. Voort-aan zal de zoo regelmatig komie-ken uitnodigen voor een avond-voorstelling. Han Solo komt als eerste aan de beurt. Hij brengt op 29 mei een try-out van zijn voor-stelling ‘Kloenke!’, waarmee hij pas vanaf december ‘officieel’ op tournee gaat. Han Solo heeft het uitgebreid over gevaarlijke hob-byclubjes die de wereld bedreigen. Islamitische Staat is er zo eentje. De Kuringse Kleurenwies Kame-raden ook. Han Solo brengt humor die ergens over gaat. ‘Kloenke!’ is al zijn vierde avondvullende voor-stelling. In het voorprogramma is Erhan Demirci te zien.De avond begint om 20.30u. Tic-kets kosten 9 euro. Je kan ze on-line bestellen, in de webshop van de Olmense Zoo.

Achter de vlinderstruikANTWERPEN – Weduwnaar en gepensioneerd kunstenaar Mau-rice Deman verdwaalt in zijn her-inneringen en mijmert over het verleden en over zijn overleden vrouw. Terwijl de wereld rondom hem verder raast en in sneltempo verandert, staat Maurice stil en keert hij alsmaar meer in zichzelf. Alleen Ella begrijpt hem. Maar wie is zij? Is zij misschien alleen een schim van zijn verwarde geest?‘Achter de vlinderstruik’ werd geschreven door Oud-Turnhoute-naar Kris Flameng en wordt ge-speeld door Roger Wijnen op 30 april en 1, 2, 7, 8, 9 en 10 mei in Theater Het Appeltje in Antwer-pen (Lange Nieuwstraat 81), dat van wijlen Ivonne Lex is en het laatste kamertheater in Antwer-pen. Alle voorstellingen beginnen om 20.30u, behalve die op zondag: 15u.

Deelnemers Montmartre gezochtHERENTALS – Het organise-rende comité Montmartre en de cultuurraad van Herentals zijn op zoek naar deelnemers aan de zesde editie van Montmartre. Die zal plaatsvinden op zondag 13 september. Kunstenaars ‘van 16 tot 106’ - maar wie 107 is, wordt nog toegelaten, vermoeden we - kunnen hun kunsten tonen. Van 11 tot 18u zijn de werken en/of demonstraties te zien in het Be-gijnhof van Herentals. Deelnemen kost 5 euro, of 20 euro voor groe-pen van minstens 5 personen. In-schrijven kan via Claire Perdaen, 014 21 07 88 of [email protected].

Page 5: Suikerkrant mei 2015

Suiker - 5

ONLINE RESERVATIE 24/24: www.multatulitheater.be

SPEELPERIODE:RESERVATIE:

Figli textiel is al decennia lang uw adres voor al uw huishoudtextiel: nacht– en ondergoed, beddengoed, bad–en keukentextiel.

Ook voor zaken als sokken, zakdoeken, baby-slabbetjes en kruippakjes kan u bij ons terecht en waarbij u steeds kan rekenen op de behulpzaamheid van onze winkelbe-dienden.

Met hun jarenlange ervaring kunnen zij u steeds helpen met het zoeken naar dat wat u net nodig heeft. Of u nu een extra warm hemdje zoekt voor een strenge winter of een luchtig onderhemdje waarmee je kind naar hartelust kan ravotten in een warme zomer... Wij hebben het allemaal!

Met onze 8 winkels is er vast wel eentje bij u in de buurt, kijk snel op onze website voor nog veel meer info over onze artikels en winkels: www.figli.be.

zondag 26 april een mega ”camping-garage”-

verkoop, over heel de camping IEDEREEN WELKOM

Gratis parking!Zelf nog veel rommel op zolder?

Kom dan zondagmorgen om 7.00u naar onze rommelmarkt,3€ per standplaats.

Meer info via: [email protected]

WWW.BERKENSTRAND.BE

ROMMELMARKTNog tot 20 september 2015

Elke zondag van 8.00u tot 13.00u

CAMPING BERKENSTRANDBRAND 76-78, 2470 RETIE(Baan naar Postel, GPS: Postelsebaan 3)

Kerkstraat 78/3VlimmerenT. 0477 22 97 [email protected]

PARKETGERT

ERKENILLEMS

Page 6: Suikerkrant mei 2015

6 - Mei 2015

BONJOUR EXPO

TURNHOUT - De tentoonstelling die onder bovenstaande titel op dit eigenste ogenblik in de Warande loopt, is bedoeld voor kinderen. Geen twijfel mogelijk: die gaan ervan genieten en ze zullen gegarandeerd van de ene verbazing in de andere vallen. Toch maken we ons sterk dat ook volwassenen zich bij een bezoekje niet bekocht of onderschat zullen voelen: 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland houden hier zowel het kinder- als het volwassenenbrein scherp. Dat zit zo.

BlikvangerMisschien het best beginnen met een indrukwekkende blikvanger: de liggende boomstam van Peter De Cupere. Een kleine tien meter lang, geheel uit kunststof gemaakt, maar wel uiterst realistisch. Voel die stam (gebruik zintuig nr. 1)! Door een gat in de boom krijgen we contact met het inwendige van dit ruwe stuk ‘natuur’. Binnenin zien we (zintuig nr. 2) een boom van kleiner formaat, en we ruiken (zin-tuig nr. 3) hout. De Cupere is, be-halve veel andere dingen, een geur-kunstenaar en hij weet dat geuren onbewust, maar onuitwisbaar in onze herinnering gegrift staan en ons geheugen activeren. Het ma-deleinecakeje van Proust (die het wel vooral over smaak had, maar soit) is waarachtig geen verzinsel. Hier krijgen we al een eerste sleu-tel aangereikt om de schatkist die ons wacht, te openen: kunst is veel meer dan een visueel fenomeen; de andere zintuigen komen evenzeer aan bod. En vooral ook onze herse-nen.

Puur bedrogZowel de menselijke zintuigen als de hersenen staan erom bekend dat ze ons voortdurend beduve-len. Met die wetenschap gaan kunstenaars enthousiast aan de slag, want die beduvelen hun publiek ook graag. Kijk eens an-ders naar de dingen. Er staat niet wat er staat, lijken ze te zeggen. Voorbeelden te over in deze ten-toonstelling. Neem de glazen deur van Ivan Navarro, waardoorheen je een eindeloze gang kan zien met rode neonlampen. Mispoes. Die gang is er helemaal niet, de hele installatie is nauwelijks 10 centimeter diep: allemaal spie-gelbedrog. Hoe poëtisch kan een olieplatform zijn? Als je het in fijn kantwerk op de muur borduurt, zoals Elodie Antoine doet, valt dat reuze mee. Kan je kleuren horen?

Patrick Keulemans waagt met zijn houten ijshorentjes alleszins een heel verdienstelijke poging. Soms zijn de werken ook inhou-delijk bedrieglijk. Neem het huis van Jonas -nomen est omen- Van-steenkiste: dat is grappig om-gebouwd tot een primitieve val. Grappig? Praat er maar eens over met een van de tienduizenden gedupeerde vastgoedeigenaars in Nederland, die als ratten in de hypotheekval zitten. Zelfs ja-ren na de bankencrisis krijgen ze daar hun huis niet verkocht omdat het ‘onder water staat’. Of dit de boodschap is die Vansteen-kiste aan ons kwijt wil? Wie zal het zeggen! Maar vergezocht lijkt deze interpretatie me toch niet.

SchoonheidKomt er in deze tentoonstelling ook nog zoiets als schoonheid aan te pas? Daar gaat het (of moeten we zeggen ‘ging het’) in kunst toch ook nogal eens over? Zeker, maar ook schoonheid, zo denkt de he-dendaagse kunstenaar, vind je op de meest onverwachte plekken. In afval bijvoorbeeld, of bij afdan-kertjes. De Finse Sara Bjarland verfrommelt plastic wegwerp-tasjes en laat ze langzaam weer openkomen, als evenzovele bloe-men. Film dat, en je kijkt naar iets moois: ‘Blossom’. Derick Me-lander uit de VS heeft dan weer genoeg aan grote hoeveelheden tweedehandskleding, die hij met

ontroerende zorgvuldigheid op-plooit en geometrisch perfect sta-pelt tot kleurenzuilen. Wie daar de schoonheid niet van ziet, kun-nen we ook met dit artikel niet meer helpen, vrees ik. Toch ook even de curator van de manifestatie aan het woord laten. Annelies Nagels: “‘Aandacht Aan-dacht’ is een tentoonstelling die kinderen zal boeien, maar ik ben niet op zoek gegaan naar speci-fieke ‘kinderkunst’, wel naar goeie kunst. De getoonde werken appel-leren aan alle zintuigen, behalve aan de smaak. En hoe zintuiglijk het er ook allemaal uitziet, in fei-te staat toch het menselijke brein centraal. Het spel dat ons brein met ons speelt, is eindeloos boei-end. Daar kunnen volwassenen dus ook wat mee: je denkt iets te zien, te horen of te voelen, maar het blijkt iets anders te zijn of an-ders in elkaar te steken. Schijn bedriegt, omdat ons brein ons

bedriegt. Daarom is de werkelijk-heid vaak niet wat ze op het eer-ste gezicht lijkt te zijn.”

FilosofieDe eindindruk van deze expositie is dubbel. Eén: hoewel ze duide-lijk niet educatief bedoeld is, valt er toch veel uit op te steken, over onszelf, over onze manier van waarnemen en kennis opdoen. Dat laatste is overigens een vraag die zowat alle filosofen uit het heden en het verleden heeft beziggehou-den: wat en hoe kan je als mens ‘kennen’? Twee: voor wie het nog niet gemerkt mocht hebben: kunst laat zich vandaag totaal niet meer inperken. Traditionele technie-ken als schilderen, tekenen en beeldhouwen blijven weliswaar moeiteloos hun mannetje staan (zie het werk van Stefan Peters, Gideon Kiefer, Leen Voet en Fi-lip Vervaet), maar foto’s, films, geluids- en tastkunstwerken zijn evengoed aan de orde van de dag. Schitterend toch dat een mens hier in de Kempen niet meer dan een korte busrit hoeft uit te zitten om die rijkdom aan ideeën, vormen en technieken te ontdekken. ‘Aan-dacht Aandacht’ is een luik van het kunstenfestival STORMOP-KOMST, maar loopt een stuk lan-ger. U hebt nog even de tijd. Niet laten schieten, dit evenement.

Tekst: Ivo Verheyen Foto’s: Bart Van der Moeren

Toon De ClerckTURNHOUT – In de reeks ‘Gang-makers’ mag fotograaf Toon De Clerck zijn werken anderhalve maand tentoonstellen in de gang van de Warande. De Clerck maakt beelden van steden en dorpen. Opvallend is dat die foto’s geen enkele emotie vertonen en dat de steden en dorpen bijna allemaal verlaten zijn. De straten en plei-nen zijn leeg.Toon De Clerck, tot 14 juni in de Warande, Turnhout, gratis.

Katleen Vinck: ‘Strategies against nature’TURNHOUT – Met ‘Strategies against nature’ haalt Katrien Vinck architecturale projecten uit hun context. Ze idealiseert ze en maakt er nieuwe samenstellingen mee. Vaak maakt de kunstenares gebruik van maquettes. Daarmee verbindt ze de karakteristieken van sculptuur, architectuur en scenografie met elkaar. Steeds is er een link met de werkelijkheid. Zowel de hoekige als de ronde vor-men verwijzen naar militaire, re-ligieuze of utilitaire architectuur. De ronde vorm is een verwijzing naar een bron of put. Vaak staat die in het middelpunt en ontstaat daarrond de architectuur.Katrien Vinck, Luifelzaal, Waran-de, van 9 mei tot 7 juni. Gratis.

Fragment IVTURNHOUT – In Theobaldus Kunsthuis, aan de Koningin Eli-sabethlei 2 in Turnhout, stellen in het weekend van 30 en 31 mei vier fotografen tentoon: Raoul Baelus, Mieke Huysmans, Geert Mertens en Sarah van LooyFragment IV, Theobaldus Kunst-huis, Turnhout, 30 en 31 mei, gra-tis.

Aandacht Aandacht! (En we gaan het geen twee keer zeggen)

zintuigenprikkelende kunst in de Warande

Praktisch:‘Aandacht Aandacht’ loopt nog tot 24 mei.Gratis te bezoeken van woensdag tot zondag van 11 tot 17 uur, en op vrijdag van 11 tot 20 uur. Het pro-gramma omvat ook rondleidingen voor gezinnen (al dan niet met ont-bijt), workshops en atelierdagen. Voor data en ticketprijzen: raad-pleeg de website www.stormop-komst.be of www.warande.be.

Page 7: Suikerkrant mei 2015

Suiker - 7

Marianne Hommerson: ‘Scenes of wonder’ (Paris)HEIST-OP-DEN-BERG – Van 8 mei tot 2 juni stelt Marianne Hommerson in cc Zwaneberg fo-to’s tentoon die ze in Parijs maak-te. Het zijn geen typische stads-beelden, maar het lijken eerder banale decors, waarop een spoor van menselijke aanwezigheid te zien is. De foto’s werden al dwa-lend door de stad genomen, met een kleinbeeldcamera in de hand. De foto’s lijken iets te verbergen. Terwijl je kijkt naar wat je ziet, vraag je je automatisch af wat er gebeurde net vooraleer of nadat de foto genomen werd.Marianne Hommerson: ‘Scenes of wonder’ (Paris), cc Zwaneberg, Heist-op-den-Berg, van 8 mei tot 2 juni, gratis.

Annick D’Hondt: ‘Pennentrekken’TURNHOUT – Annick D’Hondt is actief in de wereld van de kalligra-fie. Ze volgde cursussen in binnen- en buitenland. ‘Pennentrekken’ is haar eerste solotentoonstelling. Ze toont mooie gestructureerde letters op verschillende materia-len en achtergronden, maar ook experimenten met meer gedurfde schikkingen en geschriften .Annick D’Hondt: ‘Pennentrekken’, Theobaldus Kunsthuis, Turnhout, 1, 2, 3, 8, 9 en 10 mei, gratis

Op (be)zoekARENDONK – 71 leerlingen van de lagere graad van de Academie van Arendonk (11 en 12 jaar) mochten zich op een hoeve uit-leven in een creatief project. Als inspiratiebronnen dienden de En-gelse beeldhouwer Tony Cragg, die dikwijls met gevonden voor-werpen werkt, en de Belgische beeldhouwer Panamarenko, die veel assemblages maakt die met vliegen te maken hebben. Ook het surrealisme was een bron van in-spiratie... De kinderen lieten het allemaal op zich inwerken, gingen zelf aan de slag met allerlei mate-rialen en maakten er verrassend sterke werken mee.Op (be)zoek, expositieruimte Ro-bert Helsmoortel, Arendonk, tot 3 mei, gratis.

Alla PrimaBEERSE – Schilderatelier ‘Alla Prima’, een initiatief van negen af-gestudeerden aan de Turnhoutse kunstacademie, afdeling schilder-kunst, stelt tentoon in gc ’t Heilaar in Beerse. Op dinsdag 5 mei houdt Alla Prima een ‘open atelier’, in het kader van de ‘Week van de amateurkunsten’. Diezelfde week hangen er ook werken van Alla Prima in het lege winkelpand aan de Warandestraat 13Alla Prima, gc ’t Heilaar, Beerse, 30 en 31 mei, 6 en 7 juni, gratis.

Hilde Van GompelOUD-TURNHOUT – Nog tot 10 mei kan je in het Hofke van Chantraine de overzichtstentoon-stelling bezoeken van Hilde Van Gompel. Geboeid door vorm, lijn en kleur bouwt zij al jaren aan een omvangrijk en erg divers oeu-vre. De kwetsbare mens in een verstilde verinnerlijking is het thema dat telkens weerkeert in haar schilder- en beeldhouwwerk. De laatste tijd heeft zij veel geëx-perimenteerd met waterverf en goudpoeder, wat een verrassend resultaat geeft.Hilde Van Gompel, Hofke van Chantraine, Oud-Turnhout, tot 10 mei, gratis.

Koenraad Tinel: ‘Silent navigations’GEEL – Nog tot 31 mei kan je in de Halle het werk van Koenraad Tinel bewonderen. ‘Silent Naviga-tions’ van de inmiddels de 80 ge-passeerde Koenraad Tinel brengt voor het eerst sculpturen en inkt-tekeningen samen in een soloten-toonstelling die een tijdsboog van twintig jaar overspant. Realisaties uit de jaren 90 staan naast nieuw, nog ongezien werk. ‘Silent Navi-gations’ gaat over de mens die de expeditie van het leven in al haar onverbiddelijke schoonheid aan-gaat.Koenraad Tinel, de Halle, Geel, tot 31 mei, 1 euro.

Hugo Van Genechten: ‘KARI – In de war’HERENTALS – Voor zijn project ‘KARI - In de war’ liet kunstschil-der Hugo Van Genechten zich in-spireren door de oorlog in Irak. Hij reflecteert met zijn geëngageerde kunst op de oorlogsgebeurtenis-sen en de nasleep daarvan. De werken zijn gebaseerd op pers-foto’s uit binnen- en buitenlandse kranten en weekbladen. Zijn aan-dacht gaat niet zozeer uit naar de impact van de oorlog op de natie, maar naar de desastreuze gevol-gen voor de agressor zelf. De serie stelt het zinloze en afschuwelijke van een oorlog aan de kaak. De schilderijen in acryl op doek be-vatten harde lijnen en hebben een duidelijk figuratief karakter. De kleurentoon is soms verfijnd, dan weer schril. Hugo Van Genech-ten vervormt, stileert, overdrijft of vereenvoudigt de gezichten en anatomische vormen. Zijn doel is zijn boodschap zo duidelijk moge-lijk te maken.Hugo Van Genechten: ‘KARI – In de war’, Lakenhal, Herentals, van 23 mei tot 14 juni, gratis.

Anders bekekenHEIST-OP-DEN-BERG – Zestien kunstenaars met een verstan-delijke beperking zijn actief in ‘Studio Borgenstein’. Hun spon-tane, naïeve en eerlijke werken vertellen een heel apart verhaal. Ze geven bovendien een inkijk in de belevingswereld van deze kun-stenaars. Cc Zwaneberg stelt de exporuimte voor hen ter beschik-king.Anders bekeken, cc Zwaneberg, Heist-op-den-Berg, van 14 mei tot 7 juni, gratis.

JEF GEYS in het S.M.A.K.

Archief tot kunst verheven

GENT, BALEN– Nog tot 6 september kan je in het S.M.A.K. in Gent terecht voor een grote tentoonstelling van de Balense kunstenaar Jef Geys. Centraal in de expo staat het concept archief. “Archief als vorm van kunst”, zo luidt het onderschrift.

Geys neemt met de tentoonstel-ling in het S.M.A.K. enigszins revanche op het Gents Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, al is revanche een wat groot woord. Na zijn gecontesteerde ‘deelname’ aan Chambre d’Amis (1986) maakte Geys op vraag van Jan Hoet een tentoonstelling voor het S.M.A.K. Toen die expo zo goed als af was, werd ze door Hoet afgeblazen. Geys kan het niet laten om daar in deze expo uitdrukkelijk naar te verwijzen. Op de vloer van een van de zalen zie je in kleefband het grondplan van de ruimte uitgetekend die destijds voor de tentoonstelling was voorzien. En wie enkele verscholen deuren bin-nenstapt, komt achter de tentoon-stellingspanelen opnieuw in lege ruimtes terecht.Jef Geys is ondertussen de 80 ge-passeerd, maar werkt harder dan ooit. In maart stelde hij een ander werk voor, ditmaal in zijn eigen woonplaats Balen. Dat gebeurde bij de opening van het nieuwe rusthuis Ter Vest waarvoor hij een project had uitgewerkt. Tot grote verbazing van velen kroop Geys bij de officiële opening zelf het podium op, en dat in aanwe-zigheid van een minister en de burgemeester. Opmerkelijk, want Geys verschijnt in principe nooit op vernissages van zijn eigen werk. Die zondag nam hij even het woord, maar niet om -zoals de spreker aankondigde- zijn werk uit te leggen. Nog zo’n Geys-prin-cipe: de kunstenaar legt nooit zijn werk uit. Nee, Geys neemt de ge-legenheid te baat om aan de aan-wezigen -en in het bijzonder de burgemeester van Balen- zijn on-genoegen kenbaar te maken over het uitblijven van een documenta-tiecentrum waar onder meer zijn gigantische archief -zeg maar zijn oeuvre- kan worden bewaard. Een groep van Geys-adepten ijvert al vijf jaar voor een vaste locatie in Balen, maar vindt daarvoor on-voldoende financiële steun. Geys liet alvast weten dat hij het geld dat hij ontving voor zijn werk in Ter Vest opnieuw wil investeren in een archiefgebouw. Eenmaal dit gezegd, sprong hij als een jong

veulen gezwind het podium af om via een achterdeur weer te ver-dwijnen.

HET ARCHIEF ALS VORM VAN KUNSTBij Geys hangt alles samen met alles: het ene project vloeit voort uit het andere. Het is voor de toe-schouwer een ‘opdracht’ om die verbanden te leggen. Hangt zijn ‘performance’ ten voordele van een archiefplaats in Balen samen met zijn expo in het S.M.A.K.? Ook deze expo is grotendeels gewijd aan zijn archief. Volgens de be-geleidende -en erg leesbare- tekst van het S.M.A.K. heeft Geys het archief zelfs tot kunstvorm ver-heven, waarmee het zijn unieke plaats in de kunst verworven heeft. “Zijn oeuvre neemt een uit-zonderlijke gedaante aan. In de vorm van een archief van het al-ledaagse groeide het uit tot een wijdvertakt kluwen van associ-aties dat, zolang de kunstenaar leeft, zal blijven groeien. Het ar-chief is het medium waarin Geys werkt. Dit maakt hem als kunste-naar uniek.” In twee ruimtes van het S.M.A.K. hangen 800 plastic insteekhoezen uit Jef Geys’ archief tegen de muur. Deze foto’s, brie-ven, e-mails, krantenknipsels, te-keningen… geven de toeschouwer een intrigerende kijk op het on-waarschijnlijk diverse ideeëngoed dat de laatste zestig jaar door het hoofd van Geys is geparadeerd. Nog in het S.M.A.K. presenteert Geys voor het eerst in een mu-seum zijn recentste werk: 80 kof-fieonderleggerstekeningen die deel uitmaken van zijn ‘Koffieonderleg-gersdagboek’’. Bijna elke morgen bezoekt Geys een café in zijn buurt om er koffie te drinken en de kran-ten door te nemen. Hij noteert op onderleggers de krantenkoppen die hem in het oog springen en maakt er cartooneske tekeningen bij. Bij deze tentoonstelling hoort dan ook een ‘Kempens Informatieboek’ met de 80 koffieonderleggertekeningen uit deze tentoonstelling.In nog een ander luik van deze rijke expo buigt Geys zich over de recente overheidsopdracht aan vier toonaan-gevende musea voor actuele kunst in Vlaanderen -Middelheimmuseum en M HKA in Antwerpen, Mu.ZEE in Oostende en het S.M.A.K.- om samen de moderne kunst interna-tionaal te promoten. Geys neemt tijdens de expo de opdracht over en toont alvast eigen werk dat door de vier musea is verworven. Jef Geys in het S.M.A.K. tot 6 sep-tember. Meer info: www.smak.be.

Tekst: Stijn Janssen

Page 8: Suikerkrant mei 2015

8 - Mei 2015

oog Voor arcHitectuurArchitectuur, of de gebouwde omge-ving, is zo alomtegenwoordig dat we er geen oog meer voor hebben. Daar brengen we verandering in. Fotograaf Dries Luyten kijkt in opdracht van AR-TUR, het centrum voor architec-tuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen, naar alledaagse situaties en brengt die in verband met actuele ruimtelijke thema’s.

Her en der verrijzen in de Kem-pen inspirerende voorbeelden van woonomgevingen die aan-dacht hebben voor het beperken van de ruimtelijke voetafdruk. Buurtschap De Blokskens aan de rand van het natuurgebied Wil-leboorden in Zandhoven is er een van. Het ontwerp van het Neder-landse architectenbureau ‘Happel Cornelisse Verhoeven’ voorziet in een drietal nieuwe ‘blokskens’ die in maat en schaal aansluiten bij de sobere architectuur van een rij bestaande arbeiderswo-ningen en een parallel geplaatst schuurtje uit 1842. De nieuwe volumes staan enigszins gedraaid ten opzichte van elkaar, zodat het ensemble een intiem karakter krijgt, met behoud van uitzicht naar het natuurgebied. In het ‘WOONLABO’ later dit jaar zal AR-TUR samen met Stadsregio Turnhout zoeken naar woonconcepten die kansen bieden om meer mensen met behoud van open ruimte te huisvesten.Meer info op www.ar-tur.be.

We krijgen op de redactie van Suiker Nico Declerck graag aan de lijn. De man heeft zijn hart en zijn ziel verbonden aan kerk-orgels en aan de vzw’s Mixtuur (Hoogstraten) en Octave (Turn-hout), die op dat vlak actief zijn. Laten we eerlijk zijn: kerkorgels zijn niet de meest sexy instru-menten. Nico Declerck beseft dat als geen ander en is ‘wereldkam-pioen out of the box denken’ om het kerkorgel te promoten. De hymne van de Champions Le-ague spelen in de kerk? Een film van Charlie Chaplin live begelei-den? Wekelijks gratis concerten aanbieden op de Grote Makt van Turnhout? Hij doet het allemaal, en zelfs zonder toegevingen te doen of er een karikatuur van te maken. Buiten de lijntjes kleu-ren doet Declerck immers graag, maar meestal blijft hij er netjes binnen. Op die manier spreekt hij twee doelgroepen aan: zowel de klassieke als de avontuur-lijke orgelliefhebbers wonen de concerten bij die hij organiseert. Het gevolg laat zich merken: nergens in Vlaanderen zijn or-gelconcerten populairder dan in de Kempen.Op 9 mei zorgt de vzw Mixtuur voor een stunt: in de Sint-Katha-

rinakerk in Hoogstraten vindt een heus Zappa-concert plaats. De Zwitser Yves Rechsteiner (orgel), de Fransman Henri-Charles Caget (percussie) en Hoogstratenaar Bruno Vansina (sax) spelen muziek van Frank Zappa.Yves Rechsteiner: “Zappa be-oefende veel stijlen. Hij speelde zowel rock en jazz als avant-gar-distische muziek. Hij herwerkte trouwens ooit zijn composities voor symfonische orkesten en klassieke ensembles. Om de geest van Zappa’s muziek zo dicht mogelijk te benaderen, ge-bruiken we alle mogelijkheden

van het orgel en we voegen daar ritme en een sax aan toe.”Niet alle muziek kan worden ge-transformeerd voor uitvoering op een kerkorgel. ‘Bobby Brown goes down’ of ‘Dancing shoes’ staan niet op het programma, maar nummers als ‘Uncle Meat’, ‘We are not alone’ en ‘G-Spot Tornado’ wel.

En verder…De maand mei heeft niet alleen Zappa op het menu staan. Mix-tuur organiseert op 12 mei om 19.30u twee gratis concerten van Rosita Daskalova uit Bulga-

rije en van Anna An uit Japan. Als pianist behaalde Daskalova het bachelordiploma aan het Conservatorium van Plovdiv en haar ‘master’ in Antwerpen, waar ze intussen al acht jaar werkt als balletbegeleider aan de kunsthumaniora.Anna An begon orgel te spelen op haar 14de en bekwaamde zich aan de Tokyo University of the Arts. Ze is organist van de Protestantse kerk in Antwerpen. Spannend: de concerten van Daskalova en An in de Sint-Ka-tharinakerk in Hoogstraten zijn hun eindexamen aan het Con-servatorium van Antwerpen.

frank Zappa op een kerkorgel? Moet kunnen!HOOGSTRATEN – Vzw Mixtuur uit Hoogstraten, vzw Octave uit Turnhout en De Beiaardvrienden uit Turnhout presenteren gezamenlijk een orgel- en beiaardfestival dat in mei begint en nog het hele jaar loopt. Eyecatcher is het Zappaconcert op het orgel van de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten.

Vzw Mixtuur stunt in de sint-katharinakerk in Hoogstraten

Page 9: Suikerkrant mei 2015

Suiker - 9

BE

THERE!

Zaterdag 9 mei‘Morning Satellite’

(Ex Sugar-Kane leden)Humo’s Rock Rally Finalist!

Zaterdag 30 mei‘Monckey Punks’

Punkrock Partyband!!!meer info op WWW.KEESKAFFEE.BE

Maandag 25 mei‘The Outcast’

Stevige Blues gebrachtdoor 3 TOPartiesten!!!

Zondag 31 mei

VerkledeKroegen RUN!

Vlimmeren Kermis!!!1,2 en 3 meiVrijdag 1 mei

Eieren werpen!Zaterdag 2 mei OptredenZondag 3 mei Jaarmarkt!

‘Black Forest’TLB Band gevolgd door DJ Gert!

1 GRATISFLES WIJN

om mee naar huis te

nemen bij reservatie

vanaf 4 personen

(max. 1 bon per 4 personen)

Enkel geldig bij afgifte

van deze bon

KADOBONNENverkrijgbaar

per persoon2450€

openingsurenVrijdag, zaterdag en zondag

van 18 tot 23u

TAVERNEDE ZWALUW

TerrasCommuniefeestHuisgemaakte SnacksVis- en Vleesgerechten

OPEN vanaf 11u • Dinsdag en woensdag gesloten Leopoldstraat 61 • 2330 MERKSPLAS • Tel-Fax 014 71 66 64

[email protected]

DAGVERSE PRODUCTEN

WEEKENDSUGGESTIES

ElkE zondag op rEsErvatiE

luxEontbijt

ALLE DAgEN (14-17u) HIgH TEA16,95 € per persoon

(minstens 2 personen)

Villa FiestaWechelsebaan 194 - 2275 Lille

www.villafi esta.beinfo of reservatie: 014/61.56.54

• Elke zaterdagavond live optredens van Vlaamse artiesten.• Elke zondag live orkest vanaf 15u.

• Elke dinsdag en donderdag dansnamiddag vanaf 14u.• Op zaterdag, zondag, dinsdag en donderdag gratis inkom.

Gratis feestzaal ter beschikking tot 50 personen

Vrijdag 22 mei 2015

Dinershow met optredens van

Jaimy , Thomas en Sugarfree + 4-gangenmenu €30

Inschrijven / reserveren: 014 61 56 54 of

[email protected]

Page 10: Suikerkrant mei 2015

10 - Mei 2015

vr 1/05/15 20:15 de Warande, Kuub Turnhout MBONGWANA STAR 18

za 2/05/15 14:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg DANCE STUDIO VZW WALK OF FAME 20

za 2/05/15 19:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg DANCE STUDIO VZW WALK OF FAME 20

Za 2/05/15 20:00 cc ‘t Schaliken Herentals THEATER STAP, LUC NUYENS EN FRANK DIERENS DE BANK 10

za 2/05/15 20:00 de Warande, Kuub Turnhout SOLDIER’S HEART, KENJI MINOGUE,ROBBING MILLIONS… 10

za 2/05/15 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout GUIDO BELCANTO CAVALIER SEUL 18

za 2/05/15 20:15 Schouwburg Rex Mol PERCUSSION GRIUP NEW DIMENSION D.R.M.B.L.E. 14

zo 3/05/15 19:00 de Warande, Houten zaal Turnhout TIST! SONG # 1: SONGS OF FAR AWAY 11

wo 6/05/15 15:00 de Warande, Kuub Turnhout FROEFROE/THéâTRE DES qUATRE MAINS POUPETTE IN BRUXELLES 11

do 7/05/15 14:00 cc de Werft Geel VLAAMS MUZIEK THEATER OP DE PURP’RE HEI 20 u

Do 7/05/15 20:00 cc ‘t Schaliken Herentals WARRE BORGMANS, JOKKE SCHREURS EN BIG DAVE RENIERS DINGEN DES LEVENS 14

do 7/05/15 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout KVS EN NTGENT REVUE RAVAGE 20 u

Vr 8/05/15 20:00 Sint-Catharinakerk Herentals HET COLLECTIEF qUATUOR POUR LA FIN DU TEMPS 16

vr 8/05/15 20:00 gc de Wouwer Ravels THEATER STAP DE BANK 13

vr 8/05/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg BERT GABRIëLS VAN MIJ MAG HET 16

vr 8/05/15 20:15 oc de Djoelen Oud-Turnhout ASTRID NIJGH, AMARYLLIS TEMMERMAN, RIET MUYLAERT EN LIES LEFEVER NIJGHSE VROUWEN 18

vr 8/05/15 20:15 de Warande, Kuub Turnhout LAU + GFVP 19

vr 8/05/15 20:15 cc de Werft Geel LAZARUS MET ARGUMENTEN KAN JE IEDEREEN OVERTUIGEN 14

za 9/05/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg CHRISTOFF & LINDSAY 39

za 9/05/15 20:15 oc de Djoelen Oud-Turnhout SCHUDDEN PERRON GELUK 15

za 9/05/15 20:15 Tar-Mac Meerhout TOM COOLS, PIET DE PRAITERE, MOUT UYTTERSPROT KOMME(N) SIE ODER NICHT? 12

za 9/05/15 20:30 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg VZW BORN2ACT DE STEMMEN VAN JEANNE D’ARC 10

zo 10/05/15 15:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg VZW BORN2ACT DE STEMMEN VAN JEANNE D’ARC 10

zo 10/05/15 15:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg PIGEON 15,50

zo 10/05/15 20:30 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg VZW BORN2ACT DE STEMMEN VAN JEANNE D’ARC 10

wo 13/05/15 14:30 cc de Werft Geel THEATER FROE FROE POUPETTE IN BRUXELLES 8

wo 13/05/15 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout DANIèLE DESNOYERS/LE CARRé DES LOMBES PARADOXE MéLODIE 19

vr 15/05/15 20:15 Zaal Ootello Mol YVES PEETERS GUMBO THE BIG EASY REVISITED 13

vr 15/05/15 20:15 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg BART PEETERS OP DE GROEI 31 u

vr 15/05/15 20:15 Warande, Houten zaal Turnhout MEREL DENIE PLANEET ALLES 10

vr 15/05/15 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout DAAN THE MESS 27

za 16/05/15 14:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg DANSSTUDIO KICK-IT SHOW-IT 10 u

za 16/05/15 19:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg DANSSTUDIO KICK-IT SHOW-IT 10 u

za 16/05/15 20:15 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg BART PEETERS OP DE GROEI 31 u

za 16/05/15 20:15 Warande, Houten zaal Turnhout MEREL DENIE PLANEET ALLES 10

zo 17/05/15 13:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg DANSSTUDIO KICK-IT SHOW-IT 10 u

zo 17/05/15 17:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg DANSSTUDIO KICK-IT SHOW-IT 10 u

zo 17/05/15 20:15 Warande, Houten zaal Turnhout MEREL DENIE PLANEET ALLES 10

ma 18/05/15 14:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg BART VAN LOO EN EDDY ET LES VEDETTES CHANSON, UNE BELLE HISTOIRE 10,50

di 19/05/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg TINE EMBRECHTS, RONNY MOSUSE, HUGO MATTHYSEN… DE HERSENHAP 24 u

di 19/05/15 20:00 de Warande, schouwburg Turnhout THEATERGROEP FAST FORWARD GELUKKIG ZIJN 4

do 21/05/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg HET KAMERORKEST OLV NING KAM MET JULIEN LIBEER INNOCENCE 18,50

do 21/05/15 20:15 oc de Djoelen Oud-Turnhout XANDER DE RYCKE 10 JAAR BEZIG, 2 UUR GRAPPIG 14

do 21/05/15 20:30 op locatie Baarle-Hertog BERLIN LAND’S END 18

vr 22/05/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg BANDITS 10

vr 22/05/15 20:30 op locatie Baarle-Hertog BERLIN LAND’S END 18

za 23/05/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg TINE EMBRECHTS, RONNY MOSUSE, HUGO MATTHYSEN… DE HERSENHAP 24 u

za 23/05/15 20:15 oc de Djoelen Oud-Turnhout WANNES CAPELLE, GUY SWINNEN, STEFAAN DEGAND EN MARCEL VANTHILT MANISCHE MANNEN 23

zo 24/05/15 15:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg XPRESSION THE FOUNTAIN OF YOUTH 15

zo 24/05/15 19:30 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg XPRESSION THE FOUNTAIN OF YOUTH 15

ma 25/05/15 15:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg XPRESSION THE FOUNTAIN OF YOUTH 15

wo 27/05/15 20:15 cc de Werft Geel DIE VERDAMMTE SPIELEREI, LENNAERT MAES… COMEDY LAB 12

Do 28/05/15 20:00 cc ‘t Schaliken Herentals HET EENZAME WESTEN HET EENZAME WESTEN + INLEIDING 14

do 28/05/15 20:15 cc de Werft Geel HET KIP & LES BALLETS C DE LA B LADYCOCK 12

vr 29/05/15 20:15 gc ‘t Heilaar Beerse LAIKA EN BONTEHOND COWBOYS HUILEN NIET 10

vr 29/05/15 20:15 de Warande, Kuub Turnhout DRISS EL MALOUMI TRIO 16

vr 29/05/15 20:15 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg JACqUES VERMEIRE TUSSEN 5 EN 6 19 u

za 30/05/15 19:00 cc de Werft Geel STUDIO DANZA DANSSHOW 10

za 30/05/15 19:00 cc de Werft Geel STUDIO DANZA DANSSHOW 10

za 30/05/15 19:30 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg BERLAARSE BALLETSCHOOL JOSéE NICOLA BALLETRECITAL 12

Za 30/05/15 20:00 cc ‘t Schaliken Herentals BART VAN LOO EN EDDY ET LES VEDETTES CHANSON, UNE BELLE HISTOIRE 18

za 30/05/15 20:15 gc ‘t Heilaar Beerse EVA DE ROOVERE EVA DE ROOVERE VIERT 14

za 30/05/15 20:15 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg JACqUES VERMEIRE TUSSEN 5 EN 6 19 u

Zo 31/05/15 11:00 Lakenhal Herentals ANDREA VOETS LATIN LOVERS 12

zo 31/05/15 14:00 cc de Werft Geel STUDIO DANZA DANSSHOW 10

zo 31/05/15 14:30 oc de Djoelen Oud-Turnhout CIRCUS KRAK VICTORS PARTY 10

zo 31/05/15 18:30 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg BERLAARSE BALLETSCHOOL JOSéE NICOLA BALLETRECITAL 12

Schouwburgkalender MeiDa

Guu

R

PRIJS

ZaaL

PLaa

TS

adressen en contactgegevens: De WaRanDe , Warandestraat 42, 2300 Turnhout, tel: 014 41 69 91, [email protected], www.warande.be PC De BLIJDe BOODSCHaP , Lode Peetersplantsoen 2, 2300 Turnhout HeT GeVOLG , Otterstraat 31-33, 2300 Turnhout, 014 42 63 27, [email protected], www.hetGevolg.be De WeRfT , Werft 32, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66, [email protected], www.dewerft.be De HaLLe , Markt 1, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66; [email protected], www.dewerft.be ZaaL ‘T GeTOuW , Molenhoekstraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 09 00, [email protected], www.getouw.be SCHOuWBuRG Rex , Smallestraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 09 00, [email protected], www.getouw.be ‘T SCHaLIKen , Grote markt 35, 2200 Herentals, tel: 014 28 51 30, [email protected], www.herentals.be ‘T HeILaaR , Heilaarstraat 35, 2340 Beerse, tel:

014 60 07 70, [email protected], www.beerse.be De DJOeLen , Steenweg op Mol 3 bus 2, Oud-Turnhout, tel: 014 46 22 32, [email protected], www.oud-turnhout.be De WOuWeR , Kloosterstraat 4, 2380 Ravels, tel: 014 65 21 55, [email protected], www.dewouwer.be ZaaL OOTeLLO , ezaart 162, 2400 Mol, tel: 014 31 81 16, www.ootello.be THeOBaLDuS KunSTHuIS , Koningin elisabethlei 2, 2300 Turnhout, www.theobalduskunsthuis.be De OnTHaaSTInG , Laar 14, 2400 Mol, tel: 014 32 20 15, www.deonthaasting.be De KRuIeRIe , Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen, tel: 014 82 92 30,

[email protected], www.balen.be ZWaneBeRG , Cultuurplein 1, 2220 Heist-op-den-Berg, tel: 015 25 07 70, [email protected], www.zwaneberg.be

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

Page 11: Suikerkrant mei 2015

Suiker - 11

Nijghse vrouwenOUD-TURNHOUT – In 2015 zou Lennaert Nijgh precies 70 jaar zijn geworden. De beroemde tekst-schrijver van o.a. Boudewijn De Groot, Astrid Nijgh, Ramses Shaf-fy, Liesbeth List en Rob de Nijs laat een indrukwekkend repertoi-re achter. Hij schreef de tekst van talloze liedjes die in het collectief geheugen gegrift staan: ‘Malle Babbe’, ‘Meneer de president’, ‘Ik doe wat ik doe’, ‘Testament’, ‘Pas-torale’… Astrid Nijgh, de eerste vrouw van Lennaert, brengt een eerbetoon aan Lennaert. Amaryl-lis Temmerman, Riet Muylaert en Sabien Tiels werken daar graag aan mee.Nijghse vrouwen, vrijdag 8 mei, 20.15u, oc de Djoelen, Oud-Tun-hout, 15 euro.

Het Kamerorkest o.l.v. Ning Kam met Julien LibeerHEIST-OP-DEN-BERG – Het Ka-merorkest, dat onder leiding staat van Nang Kim en versterkt wordt met pianist Julien Libeer, concer-teert op 21 mei in cc Zwaneberg. Op het programma staat nieuw werk van Erik Desimpelaere, het sprankelende ‘Dertiende piano-concerto’ van Mozart, de ‘Sere-nade’ voor strijkers van de Britse componist Elgar en het energieke ‘Rounds’, ook voor strijkers, van de Amerikaan David Diamond.Het Kamerorkest, donderdag 21 mei, 20u, cc Zwaneberg, Heist-op-den-Berg, 18,50 euro.

Bert Gabriëls: ‘Van mij mag het’HEIST-OP-DEN-BERG – ‘Van mij mag het’ is de nieuwe co-medyshow van Bert Gabriëls, waarin hij speelt met de gren-zen van wat we sociaal aan-vaardbaar noemen. Hoe zit het nu? Je mag niet naakt rondlo-pen, maar ook niet helemaal bedekt? Je mag niemand be-driegen, behalve als je reclame maakt? Je moet hard werken, maar niet te hard? Waar ligt de grens dan eigenlijk? Om een antwoord te vinden gaat Bert aan de slag met een kar-renvracht aan gebruiken en regeltjes uit alle hoeken van de wereld, en met de gewoontes en regeltjes van iedereen in de zaal. En ook het decor bestaat uit beelden van mensen uit de hele wereld, en misschien ook wel van een paar mensen uit de zaal...Bert Gabriëls, vrijdag 8 mei, 20.15u, cc Zwaneberg, Heist-op-den-Berg, 16 euro.

Soldier’s Heart: ‘Soldier’s love’TURNHOUT – ‘Soldier’s love’ is artist in residence in de Warande. Op zaterdag 2 mei stelt de band zijn eerste ep voor, en dat gebeurt in het mooie ge-zelschap van het knotsgekke gezelschap van Kenji Minogue, de psychopoprockers Robbing Millions en de triphoppers van Lohaus.Maar de grootste aandacht gaat natuurlijk naar Soldier’s Heart zelf. De groep werd opgericht in 2012. Een jaar later werd de band al opgemerkt door Studio Brussel, waar Soldier’s Heart de talentenwedstrijd ‘De Nieu-we Lichting’ won. Voorprogram-ma’s van dEUS, Balthazar, en Magnus waren het gevolg. De Warande boekte de veelbelo-vende groep, op de rand van een echte doorbraak, als artist in re-sidence. Op 2 mei kan je horen hoe hard ze al die tijd gewerkt hebben.Soldier’s Heart, zaterdag 2 mei, 20u, de Kuub, Turnhout, 14 euro.

Xander De Rycke: ‘10 jaar bezig, 2 uur grappig’OUD-TURNHOUT – Xander De Rycke staat tien jaar op de plan-ken en heeft drie avondvullende programma’s gemaakt: ‘Uw zoete 666’, ‘Mijn zwarte parade’ en ‘Zijn derde show’. Daaruit destilleert hij nu de voorstelling ’10 jaar be-zig, 2 uur grappig’, die dus als een ‘best of’ te omschrijven is. Voor de fans van De Rycke is het een kans om nog eens omvergeblazen te worden door het beste wat de man ooit bedacht; voor de nieuwkomers is het een unieke gelegenheid om kennis te maken met het werk van deze komiek, die al jaren op zijn gemakje meedraait in de mid-denmoot van de hoogste afdeling van Belgische comedians.Xander De Rycke: donderdag 21 mei, 20.15u, oc de Djoelen, Oud-Turnhout, 14 euro.

Theater Stap: ‘De bank’HERENTALS, RAVELS – Acteurs Luc Nuyens en Frank Dierens speelden al meermaals samen bij onder anderen De Roovers en The-ater FroeFroe. Ze wilden al lang een voorstelling maken en het po-dium delen met Theater Stap. Met ‘De bank’ is het eindelijk zover.Auteur en illustrator Paul Verrept schreef voor dit project een nieuwe tekst. Een tekst over een buiten-staander, iemand die aan de zijlijn van het leven staat en toekijkt, zonder dat hij volwaardig aan dat leven deelneemt. Iemand die ooit wel de kans heeft gekregen of misschien ook niet. Iemand die de liefde heeft gevoeld als een lichte aanraking, als een rimpeling die gaandeweg is weggetrokken aan zijn horizon. Of toch niet.Wie is meer geschikt dan de ac-teurs van Stap om dit werk, dat op hun maat geschreven is, te spe-len?Theater Stap, zaterdag 2 mei, 20u, ’t Schaliken, Herentals, 10 euro en vrijdag 8 mei, gc de Wouwer, Ra-vels, 13 euro.

BanditsHEIST-OP-DEN-BERG – De po-pulaire Vlaamse tieneridolen van ‘Bandits’ zijn misschien nog jong, maar wel getalenteerd! Ze bespe-len elk hun eigen instrument en schrijven zelf veel van hun mu-ziek.In 2013 mocht Bandits optreden in alle grote concertzalen van het land. In Vorst Nationaal werd de videoclip voor ‘Tijd Van Ons Le-ven’ opgenomen, in het Sportpa-leis traden de kerels samen met Thé Lau van The Scene op tijdens Nekka-Nacht, in de Ethias Arena mocht Bandits een Netsky-cover brengen tijdens de uitreiking van de Jimmies en in de Lotto Arena organiseerde de band een eerste eigen arenaconcert: Bandits & Friends.Bandits werd begin 2014 geselec-teerd voor de Belgische voorron-des van het Eurovisie Songfestival en schopte het tot de finale in het Sportpaleis. Ze eindigden tweede. De band werd door de jury om-schreven als ‘de jonge Clouseau’ en ‘de jonge Vlaamse Beatles’.Bandits, vrijdag 22 mei, 20u, cc Zwaneberg, Heist-op-den-Berg, 10 euro.

Het Collectief: ‘quatuor pour la fin du temps’HERENTALS – Het Collectief verdiept zich al ruim vijftien jaar in de kamermuziek van de twintigste eeuw. Met ver-frissende uitvoeringen van dit fascinerende repertoire ver-wierf de groep de laatste jaren internationale faam. Voor dit concert heeft Het Collectief een heel bijzonder werk geselec-teerd: Quatuor pour la fin du temps.De Franse componist Olivier Messiaen (1904-1992) com-poneerde dit apocalyptische visioen in 1941 in het krijgs-gevangenenkamp van Görlitz. Onder de indruk van de gruwel van de Tweede Wereldoorlog en geïnspireerd door de Apo-calyps uit het Nieuwe Testa-ment geeft Messiaen uitdruk-king aan zijn geloof. Messiaen schreef ‘Quatuor pour la fin du temps’ voor enkele aanwezige professionele muzikanten: een violist, een cellist, een klarinet-tist en zichzelf op piano.Het Collectief: ‘Quatuor pour la fin du temps’, vrijdag 8 mei, 20u, St.-Catharinakerk, He-rentals, 16 euro.

Page 12: Suikerkrant mei 2015

12 - Mei 2015

Info en tickets cc ‘t Schaliken | Grote Markt 35 | 2200 Herentals

tel. 014-28 51 30 | [email protected] | www.schaliken.be

Het Collectief Quatuor pour la fin du tempsVrijdag 8 mei om 20 uur In de Sint-Catharinakerk (Begijnhof)

Het Eenzame Westen Het eenzame westen

Donderdag 28 mei om 20 uur In de schouwburgLazarus: ‘Met argumenten

kun je iedereen overtuigen’GEEL – Koen De Graeve en Gün-ther Lesage halen het onderste uit de kan om elkaar en het publiek het antwoord te geven op de grote levensvragen, zoals: ‘Waarom is er iets en niet niets?’, ‘Als God al-les geschapen heeft, wie heeft dan God geschapen?’ en ‘Wordt Club Brugge eindelijk landskampioen?’Lazarus: ‘Met argumenten kun je iedereen overtuigen’, vrijdag 8 mei, 20.15u, cc de Werft, Geel, 14 euro.

Theater Froe Froe: ‘Poupette in Bruxelles’GEEL – Poupette moet deze va-kantie naar haar mama. Die woont in Brussel met haar nieuwe vriend Jean François. Papa zet Poupette op de trein. Mama moet voor haar werk naar Parijs en Jean François zal haar ophalen in het station zo rond Midi. Dat gaat keileuk worden in Brussel. Want de kinderen van Jean François zijn er ook en iedereen spreekt perfect Nederlands...Theater Froe Froe: ‘Poupette in Bruxelles’, woensdag 13 mei, 14.30u, cc de Werft, Geel, 8 euro.

ComedylabGEEL – Comedylab, het humor-programma van cc de Werft, houdt deze keer een heuse België-Neder-land. Op het programma staat het Nederlandse viertal ‘Herman in een bakje geitenkwark’, een vocaal ensemble dat cabaret met ballen brengt, en ‘Maartje & Kine’, een Nederlands-Noors duo dat muzi-kaal hoogstaand en origineel uit de hoek komt. Van Belgische zijde zijn er Lennaert Maes (van Lenny & de Wespen) en Die Verdammte Spielerei, het wonderorkest van tamboer-majoor Stefaan, die met een schare trouwe muzikanten de braderijen afschuimt.Comedylab, woensdag 27 mei, 20.15u, cc de Werft, Geel, 12 euro.

Eva De Roovere viertBEERSE – De vierde cd van Eva De Roovere heet ‘Eva De Roovere viert’ en ze komt die plaat op zaterdag 30 mei voorstellen in gc ’t Heilaar in Beerse. De Roovere kiest voor de intimiteit van de kleinere zaaltjes om haar cd te promo-ten. Daar komen haar liedjes immers het best tot hun recht. Ze zal in Beerse niet alleen nieuw werk spelen, maar ook ouder en gekender werk.Eva De Roovere, zaterdag 30 mei, 20.15u, gc ’t Heilaar, Beerse, 14 euro.

Danièle Desnoyers: ‘Paradoxe mélodie’TURNHOUT – Net als in het echte leven, zit er in het werk van de uit Montréal af-komstige choreografe Danièle Desnoyers een subtiele slinger-beweging tussen orde en chaos, striktheid en buitensporigheid, spanning en ontspanning, broosheid en ongebreidelde energie. In dit nieuwe werk voor tien dansers brengt ze deze tweedeling over in de cho-reografie en muziek.Vijf mannen en vijf vrouwen geven in hun ontmoetingen een beeld van een microsamen-leving waarin de utopie en de realiteit elkaar kruisen. Danièle Desnoyers: ‘Paradoxe mélodie’, cc de Warande, Turn-hout, 19 euro.

Page 13: Suikerkrant mei 2015

Suiker - 13

014 56 66 66 / [email protected] / WWW.DEWERFT.BE

CC DE WERFT GEEL / MEI - JUNIVR 8

MEI 201520U15

LAZARUSMET ARGUMENTEN KAN JE IEDEREEN OVERTUIGEN

WO 13MEI 2015

14U30

THEATER FROE FROEPOUPETTEFamilievoorstelling

WO 27MEI 2015

20U15

COMEDYLABDIE VERDAMMTE SPIELEREI, HERMAN IN EEN BAKJE GEITENKWARK, LENNAERT MAES, MAARTJE & KINE

WO 3JUN 2015

14U30

KARUSSELLPANTALONEFamilievoorstelling

DO 4JUN 2015

10U00

FESTIVAL SPECIALJOHNNY TRASH PACK, PIGBAG ARMY, SLONGS DIEVANONGSde Waai, CC de Werft

ZA 6JUN 2015

19U00

DUIKVLUCHTSTUDIO ORKA, THEATER ANTIGONEFamilievoorstellingKanaaldijk, Proostenbos, Herentals

ZO 7JUN 2015

15U00

DUIKVLUCHTSTUDIO ORKA, THEATER ANTIGONEFamilievoorstellingKanaaldijk, Proostenbos, Herentals

ZA 13JUN 2015

19U00

DUIKVLUCHTSTUDIO ORKA, THEATER ANTIGONEFamilievoorstellingKanaaldijk, Proostenbos, Herentals

't GEtOUWse izoen 2015-2016

CultuurCentrum mol

WaltEr BaElE - FrEd dElFGaaUWtUtU PUOanE SExtEt - Bart PEEtErS

dimitri lEUE & WarrE BOrGmanS JOhan VErminnEn - dE BOnanzaS dE SPElEriJ - PaUliEn COrnEliSSE JEllE ClEymanS - thOmaS Smith

lOGE 10 - GUnthEr nEEFS & Vrt BiG Band - daan - PEtEr dE GraEF ErikSSOn dElCrOix - ntGEnt dE mEnS - miCh WalSChaErtS thE aFriCan mamaS - iSBEllS

dE FriVOlE FramBOOS - lazarUS En VElE andErEn...

PrESEntatiEaVOnd niEUW SEizOEn

OP 20 mEiinSChriJVEn Via

[email protected] VAnAF 23 mei

info & reservatie: 014 33 09 00 - www.getouw.be - [email protected] schouwburg rex - smallestraat 2 - 2400 mol WWW.GEtOUW.BE

DE WARANDE

© AP Photo

P r o g r a m m a o n l i n ev a n a f 2 2 m e i

B r o c h u r e i n d e B u se i n d e m e i

i n s c h r i j v e n v o o r d el o t i n g t / m 7 j u n i

Page 14: Suikerkrant mei 2015

14 - Mei 2015

MoooV on up! MoooV mooovt van voorzitter! TURNHOUT- Wissel van de wacht bij het filmfestival MOOOV. Na acht jaar geeft Jos Geysels zijn voorzitterschap door aan Michael De Cock.

De groene politicus en boekenfreak wordt vervangen door een hyperactieve theatermaker en schrijver.

Bezig baasje, die Michael De Cock! Vandaag is hij nog artistiek directeur van ’t Arsenaal in Mechelen, maar deze maand werd bekend dat hij die functie over twee jaar gaat uitoefenen bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel. MOOOV had deze culturele veelvraat al langer in zijn vizier.

“Nog voor de KVS had MOOOV me al gevraagd om voorzitter te worden”, zegt De Cock. “Ik ben al langer dan vandaag vertrouwd met het festival. Een zestal jaren geleden zetelde ik in de jury van Amnesty International. Ik heb dus al flink wat MOOOV-films gezien. En ik moet eerlijk bekennen: elke film –zonder uitzondering – die me werd aangeraden door Marc Boonen (directeur van het festival, n.v.d.r.) heeft me erg geraakt. Het is altijd een wereld die opengaat. Ik ben dus bijzonder blij dat ik mee kan gaan ontdekken waar die films vandaan komen.

−Wat spreekt u zo erg aan in de films van MOOOV?Het is cinema die je nergens an-ders ziet. We worden vandaag platgewalst door mainstreamcine-ma uit Amerika, en zelfs uit Euro-pa. Terwijl MOOOV auteurcinema uit heel de wereld brengt met één gemeenschappelijke deler: talent. Het is fantastisch dat iemand de gouden parels die elders in de wereld gedraaid worden, tot hier brengt. Mijn ervaring is dat deze films toch een andere impact heb-ben dan de ‘dertien-in-een-dozijn-films’.

−Is MOOOV nog het jaarlijkse ren-

dez-vous van geëngageerde rakkers die actief zijn bij Wereldwinkel of Amnesty International? (wrevelig) Dat lijkt me nu toch een totaal achterhaalde visie. Ik as-socieer MOOOV daar niet meer mee. Dit is gewoon goede cinema die van over heel de wereld komt en een visie vertelt. Dit heeft niets te maken met ideologieën. Ik ben een kunstenaar of –met een beter woord– een creatieveling of een maker. Ik ken geen kunst die geen visie heeft. Het samengaan van beide is voor mij de evidentie zelf.

−Waarom heeft MOOOV u ge-vraagd?Dat moet je aan hen vragen. Ik ben natuurlijk wel cultureel actief. Sommigen bestempelen me als een duizendpoot, maar dat vind ik belachelijk. Ik vertel graag verhalen over de wereld en heb boeken geschreven over migratie en de globalisering. Ik heb oog voor de interculturaliteit. Ik ben ook thuis in film en heb net nog het scenario geschreven van ‘Achter de Wolken’ een goede film met Jo De Meyere en Chris Lomme.

−Hebt u ambities met MOOOV? On-der het voorzitterschap van uw voorganger Jos Geysels is het van een Turnhouts festival uitgegroeid tot een Vlaams festival.Ik ben zeker blij met die grotere verspreiding over meer locaties. Ik heb ook gemerkt dat het festival op een moderne en hedendaagse manier bezig is met al die thema’s. Er wordt ook zeer slim nagedacht over de manier waarop je al die kwaliteit op een kwaliteitsvolle manier tot bij de mensen kan brengen. Daaraan meewerken en MOOOV een nog grotere bekend-heid geven, is iets waar ik me graag voor ga engageren.

“Ik kijk tevreden terug”, zegt Jos Geysels over zijn MOOOV-periode die ruim 8 jaar duurde. “Ik heb mijn steentje bijgedragen tot de groei van het festival.”Allicht kon minister van staat Jos Geysels met zijn uitgebreide net-werk er ook voor zorgen dat het festival de middelen -lees geld en subsidies- kreeg om zijn ambitie om buiten de Turnhoutse stads-grenzen te treden waar te ma-ken. “Maar mijn bijdrage ligt toch vooral op het vlak van de ‘com-municatie”, zegt hij. “Als je zo een groot festival aanbiedt, moet je ook ambitieus durven zijn. We hebben hier vandaag, na Gent, het grootse filmfestival. En op het vlak van we-reldcinema -een slechte naam trou-wens- het grootste in Vlaanderen.”

−MOOOV vindt nog steeds zijn ‘part-ners in crime’ bij ‘the usual sus-pects’: MO*, Amnesty International, Oxfam … Is dat een achterhaalde erfenis van de 68’ers?Nee, dat is niet achterhaald. Het is belangrijk dat een groot gedeelte van het middenveld - dat toch het-zelfde principe van een open kijk op de wereld deelt- erbij betrokken blijft. Ik ben blij dat 11.11.11, MO* en AI meewerken. Maar belangrijk is dat MOOOV niet in de niche zit van de beperkte publieksaantal-len. Het aantal toeschouwers loopt toch in de tienduizenden. MOOOV bereikt dus een heel breed pu-bliek dat niet in die organisaties zit, maar wel wordt aangetrokken door het medium film.

−Niet de boodschap, maar de kwali-teit van de film telt.Er is volgens mij geen enkele kunstvorm, buiten het georgani-seerde cynisme, waar geen vorm van engagement in zit. Maar nog-maals: daarvoor moet de bood-schap niet in dikke letters in de ondertiteling zitten. De boodschap

moet in het ding zelf zitten. Het opzet bestaat er vooral in een goe-de film te tonen.

−MOOOV heeft deze films wegge-trokken uit de achterzaaltjes van El-ckerlijc met het verplicht panelge-sprek achteraf. Je trekt het nu op flesjes, maar dat klopt. We doen niet aan vor-mingsfilms. Ons publiek zit van-daag in een ruime zaal. Er is ook geen wet die zegt dat je een goed boek moet lezen in een slechte zetel. Waarom dan een film bekij-ken met slechte apparatuur. Mijn motto was: democratisering van de kwaliteit. Je kan de beste film ter wereld maken, maar wat als er maar zes mensen naar komen kijken? Je moet alles uit de kast halen opdat iedereen die kan zien. MOOOV is daar voor een groot deel in geslaagd. Ik kijk daarom met voldoening terug.

−Heb je nog een goede raad voor je opvolger?Het worden harde tijden, zowel op het vlak van subsidies als wat be-treft de ontwikkeling op de markt van de film. De ganse digitalise-ring zit eraan te komen. Die zou ik nauwlettend in het oog houden. Ook zou ik nog meer inzetten op communicatie. En dat is niet het-zelfde als het verspreiden van een perscommuniqué. Wees beschei-den, maar heb veel ambities, en verwar de twee niet.

−Tot slot: is er één film die je meer is bijgebleven dan de andere?‘5 Broken cameras’ over de pro-blematiek van de Palestijnen. Die film heeft erg veel indruk op me gemaakt. Het filmfestival MOOOV loopt nog tot 3 mei in zaal Utopolis in Turn-hout. Het volledige programma vind je terug op www.mooov.be

Tekst: Stijn JanssenFoto Geysels: Bart van der MoerenFoto De Cock: Indra Van Gisbergen

Michael De cock: “fantastisch dat iemand die gouden parels naar hier brengt”.

Jos geysels: “De boodschap moet niet meer in dikke letters in de ondertiteling zitten.”

Page 15: Suikerkrant mei 2015

Suiker - 15

VERDELER VAN FIETSEN - BROMFIETSENELEKTRISCHE FIETSEN

WWW.VERSCHUERENBVBA.EUVRIJHEID 150 - HOOGSTRATEN

BRENG TERUG BEWEGING

IN UW LEVEN

WWW.oilvinegar.comOil & Vinegar Turnhout I Gasthuisstraat 63 I 014.67.80.68

GRATIS flesje azijn

een GRATIS FLESJE aardbeien azijn(20ml) bij inlevering van deze advertentie!

Bij inlevering van deze advertentie met uw volledig ingevulde gegevens ontvangt u een GRATIS flesje aardbeien azijn (20 ml). Hiermee kunt u een heerlijke dressing maken om uw salades extra smakelijk te maken.

Voornaam:

Achternaam:

Adres:

Postcode/Woonplaats:

Geboortedatum:

E-mailadres:

@

Ik vind het leuk om als eerste op de hoogte zijn zijn van heerlijke recepten, nieuwe producten, evenementen en mooie kortingacties

Adres: De Merodelei 24 Bus 1, 2300 Turnhout

Telefoon: 014 - 883 882

RepairArena.be

Repair Arena

Het schermpje van je telefoon kapot? Je toestel in het water laten vallen? Of een oplader die niet meer naar behoren werkt? Koop dan niet direct een nieuw toestel, maar neem contact op met Smartphone Repair Arena. In veel gevallen kunnen wij je toestel weer repareren. Dat scheelt flink in de kosten.

Daarnaast behoud je al je persoonlijke gegevens. Ook voor de reparatie van je tablet bent je bij Smartphone Repair Arena aan het juiste adres.

•Problemen met touchscreen•gebroken glas •defecte accu•waterschade •software problemen

Repair Arena helpt uw bij:

Adres: De Merodelei 24 Bus 1, 2300 Turnhout

Telefoon: 014 - 883 882

RepairArena.be

Repair Arena

Het schermpje van je telefoon kapot? Je toestel in het water laten vallen? Of een oplader die niet meer naar behoren werkt? Koop dan niet direct een nieuw toestel, maar neem contact op met Smartphone Repair Arena. In veel gevallen kunnen wij je toestel weer repareren. Dat scheelt flink in de kosten.

Daarnaast behoud je al je persoonlijke gegevens. Ook voor de reparatie van je tablet bent je bij Smartphone Repair Arena aan het juiste adres.

•Problemen met touchscreen•gebroken glas •defecte accu•waterschade •software problemen

Repair Arena helpt uw bij:

Adres: De Merodelei 24 Bus 1, 2300 Turnhout

Telefoon: 014 - 883 882

RepairArena.be

Repair Arena

Het schermpje van je telefoon kapot? Je toestel in het water laten vallen? Of een oplader die niet meer naar behoren werkt? Koop dan niet direct een nieuw toestel, maar neem contact op met Smartphone Repair Arena. In veel gevallen kunnen wij je toestel weer repareren. Dat scheelt flink in de kosten.

Daarnaast behoud je al je persoonlijke gegevens. Ook voor de reparatie van je tablet bent je bij Smartphone Repair Arena aan het juiste adres.

•Problemen met touchscreen•gebroken glas •defecte accu•waterschade •software problemen

Repair Arena helpt uw bij:

Adres: De Merodelei 24 Bus 1, 2300 Turnhout

Telefoon: 014 - 883 882

RepairArena.be

Repair Arena

Het schermpje van je telefoon kapot? Je toestel in het water laten vallen? Of een oplader die niet meer naar behoren werkt? Koop dan niet direct een nieuw toestel, maar neem contact op met Smartphone Repair Arena. In veel gevallen kunnen wij je toestel weer repareren. Dat scheelt flink in de kosten.

Daarnaast behoud je al je persoonlijke gegevens. Ook voor de reparatie van je tablet bent je bij Smartphone Repair Arena aan het juiste adres.

•Problemen met touchscreen•gebroken glas •defecte accu•waterschade •software problemen

Repair Arena helpt uw bij:

Page 16: Suikerkrant mei 2015

16 - Mei 2015

Amper een halfjaar hebben we ‘het’ in ons bezit. We hebben ‘het’ niet zelf aangeschaft. Er zelf niet om gevraagd. We hebben ‘het’ ge-woon gekregen als verjaardagsge-schenk. We kunnen hoegenaamd niet klagen over ‘het’. Integendeel, ‘het’ werkt uitstekend. Meer nog: ‘het’ is zo ijverig dat het dien-sten aanbiedt waarvoor we niet gevraagd hebben. Het levert die volstrekt uit eigen beweging. Gra-tis en voor niks. Geef toe: in deze huidige wereld, waar alles zijn prijs heeft, ligt dat niet meer voor de hand. ‘Het’ is onze smartphone. We noemen ‘het’ verder gewoon ‘het’ om onze tijd niet te steken in het zoeken naar synoniemen voor iets dat weldra toch passé is. Wie spreekt er vandaag nog van een gsm? Het -dus- doet waarvoor het ge-maakt is volledig automatisch. Bellen bijvoorbeeld doet ‘het’ op ei-gen initiatief. ‘Het’ neemt daartoe het heft in eigen handen. Meestal gebeurt dat op het moment dat we ‘het’ in onze broekzak hebben laten glijden. Dan belt ‘het’ eigen-handig en ongevraagd iemand op. Eender wie. Soms is dat een van de personen die ingegeven zijn als onze ‘contacten’. In dat geval betreft het vaak onze schoon-moeder. Maar even frequent belt ‘het’ iemand op die ons totaal onbekend is. Veel later belt de contactpersoon of de onbekende ons dan terug. (Niemand beant-woordt vandaag nog onmiddel-lijk een telefoonoproep. Iedereen bekijkt eerst het nummer dat op het scherm verschijnt. Met een hautain gebaar wordt de oproeper dan afgewezen. Pas later wordt te-ruggebeld. Men meet zich een ‘air’ van ‘superioriteit’ aan.) ‘Je hebt me gebeld’, stelt onze schoonmoe-der dan kordaat vast. Of ‘U hebt me gebeld”, horen we een totaal onbekende vragen. Beiden zijn even nieuwsgierig naar de reden waarom. Vroeger namen we de moeite om uit te leggen dat niet ‘wij’, maar ‘het’ hen ongevraagd had gebeld. Nu excuseren we ons gewoon, maar we voelen ons be-trapt als een deugniet bij het ‘bel-letje trekken’. ‘Het’ vindt het van zichzelf ook heel smart als het ons bijstand verleent bij het ingeven van onze berichten. We hebben één letter getypt of ‘het’ heeft voor ons al gekozen wat het woord is dat we in onze gedachten hebben. Het is een vorm van telepathie. De letter ‘i’ wordt automatisch ‘iedereen’, de letter ‘b’ onmiddellijk ‘bij’ en de

letter ‘o’ wordt ‘oké’, ook al had-den we op de trein naar huis de zin voor ogen: ‘Ik ben onderweg’. Dankzij de support van ‘het’ wordt dan het bericht: “Iedereen bij oké” verzonden. Gisteren stuurde onze vrouw ons een berichtje te-rug met de vraag: ‘Wat bedoel je met: Ik heb geen overschot.’ We hadden haar na een bezoek aan de huisarts gemeld: “Ik heb geen verschot.” We vinden dat ‘het’ zich vrijpostig gedraagt, maar voelen een zekere gêne om ‘het’ hiervoor te berispen. ‘Het’ bedoelt het na-melijk goed. ‘Het’ wil ons alleen maar helpen en tijd uitsparen. Maar zijn hulp voelt aan zoals een stotteraar die geen woord mag uit-spreken omdat de toehoorder de woorden wel invult voor hem. Om hem te helpen. Soms verstuurt ‘het’ ook totaal eigenhandig zelf berichten. Meestal gebeurt dat wederom vanuit de donkerte van onze broekzak. Het verstuurt dan lange teksten met alleen maar x’en of o’s. Ze worden verstuurd naar onbekenden of naar onze schoonmoeder. Wederom krijgen we pas uren later een antwoord. Vaak niet meer dan een reeks vraagtekens: “????”En dan gebeurt het dat we ‘het’ plots niet meer herkennen. Als we ‘het’ uit onze broekzak halen, heeft ‘het’ zichzelf een totaal an-der imago aangemeten. Het begin-scherm van ‘het’ is volledig anders ingevuld. In plaats van een lief-lijk Iers heuvellandschap grijnst het vervaarlijke hoofdpersonage van GTA -het hondsbrutale game waar onze zoon H. al maanden voor zeurt- ons toe. Ook de achter-grondkleur van ‘het’ is niet meer grasgroen maar zwart; de beltoon is gewijzigd van ‘Für Elise’ in ‘Can’t Hold Us’ van Macklemore, het favoriete deuntje van H. Ook kunnen onze berichten niet meer ingegeven worden in het Neder-lands, maar is Zuid-Afrikaans als standaardtaal geprogrammeerd en krijgen we niet meer de hui-dige weersgesteldheid te zien in M., maar de weersverwachtingen voor de komende dagen boven Pa-rijs (Disneyland), waar H. al jaren naartoe wil. Als we H. ervan ver-denken hier de hand in te hebben, gebaart hij van krommenaas. ‘Je moet meegaan met je tijd”, had hij ons nog gezegd toen we ‘het’ destijds uitpakten op onze verjaar-dag.‘Het’ werkt dus uitstekend. Op onze zenuwen bedoelen we. We hebben het dan ook vriendelijk be-dankt voor bewezen diensten.

Vanzelf

stiJn Janssen

Tweede editie ‘De schreeuw’ in Het GevolgTURNHOUT – ‘De schreeuw’, een kunstenfestival met muziek, dans, theater, circus, beeldende kunst en fotografie voor én door mensen met een beperking, vindt op 9 mei plaats. De locatie voor deze twee-de editie is opnieuw Het Gevolg in de Otterstraat in Turnhout, al doen dit jaar ook de buren mee. Een deel van de straat wordt af-gesloten en in de omliggende pan-den worden ruimtes als podium gebruikt.Lies Lefever, die zich heeft geën-gageerd om meter te worden van ‘De schreeuw’, treedt op. Ook An Nelissen is present, net als Sien Eggers en Ann Ceurvels.Sjarabang uit Mechelen speelt het straattheaterstuk ‘Het Spel op de Wagen’. Theater Stap brengt een flashmob onder regie van Koen Depreter. Het fantastische Seren-dipity Sound System van Ruben Swannet met twee dj’s van Thea-ter Stap zal zorgen voor de nodige ambiance op straat. Hofpoortthe-ater Elckerlijc zorgt voor straat-theater. Maar er is vooral veel ambiance en veel spektakel dat wordt gebracht door mensen met een beperking: een fotograaf die toont hoe hij zijn stad ziet, theatergroep ‘Opening Doors’ die een stuk speelt. De mensen van ’t Antwoord voeren ‘Dun velleke’ nog een keer op. Bits N Bites, een eethuis uit Kontich dat mensen met een beperking tewerkstelt, zorgt voor de nodige hapjes en drankjes. ‘De schreeuw’ is een gratis festival.

Hofpoortteater Elckerlijc: ‘Azen’TURNHOUT – “Af en toe mag je eens tegen een heilig huisje schop-pen”, moet Dimitri Leue gedacht hebben toen hij Shakespeares Othello grondig onder handen nam. Hij liet Desdemona, de ge-liefde van Othello, leven en nestel-de die in de armen van intrigant Jago. En hij voegde er terloops nog een vreemd konijn aan toe. Veel meer heeft het Elckerlijcgezel-schap niet nodig om er een mooie voorstelling van te maken. Het stuk wordt in het Hofpoortteater gespeeld op 1, 2, 5, 8, 9, 10, 15 en 16 mei, telkens om 20.15u. Op 3 mei is er een matineevoorstelling die begint om 15u. De toegangs-prijs bedraagt 10 euro. Reserveren kan op het nummer 014 42 42 10 op werkdagen tussen 18 en 19u. Tickets kopen kan ook online, op www.elckerlijc.com.

KORT

Wandelen in de abdijTONGERLO – Benieuwd naar wat er zich allemaal heeft afge-speeld binnen de abdijmuren van Tongerlo? Dan moet je inschrijven voor de begeleide wandelingen die daar nog tot eind september ge-maakt worden. Aansluitend op de rondleiding kan je de replica van Het Laatste Avondmaal van Da Vinci bezoeken; de meest getrou-we replica die er bestaat en die feitelijk in betere staat is dan het origineel. De replica is al sinds 1545 in het bezit van de abdij.De wandeling vertrekt elke zon-dag om 14.30u aan de ingangs-poort van de abdij en kost 2 euro.

Spektakel in Sint-VicTURNHOUT – De leerlingen van de secundaire afdelingen van het Turnhouts Sint-Victorinstituut brengen in mei opnieuw een groots opgezet en origineel mu-zisch spektakel. Ditmaal is de rode draad de ‘7 hoofdzonden’, die met de beginletter van hun Latijnse benaming ook de titel van de voorstelling levert: Sali-gia. Niet minder dan 140 leer-lingen werken eraan mee. Ze nemen zang, dans en toneel voor hun rekening en verzorgen tij-dens de avond ook alle licht- en geluidstechniek. Saligia voert de toeschouwers in groepjes naar 7 simultane liveacts op evenveel lo-caties in de school. Elke act is op-gebouwd rond één zonde. De voor-stelling start in het pikdonker en eindigt in een zee van licht…Saligia in het Sint-Victorin-stuuut, Kasteelplein 20 te Turn-hout, op 8, 9 en 10 mei telkens om 20u. Tickets uitsluitend via www.sint-victor.be.

Manische mannenOUD-TURNHOUT, WESTERLO – De muziektheatervoorstelling ‘Manische mannen’ met Wan-nes Cappelle (Het Zesde Metaal), Stefaan Degand, Guy Swinnen en Marcel Vanthilt is op tournee door Vlaanderen en houdt twee keer halt in de Kempen. Begeleid door De Laatste Showband onder leiding van Paul Poelmans bren-gen ze teksten van Hugo Matthy-sen in een regie van Wim Dewulf (Kommil Foo). Muzikaal wordt er gegrasduind uit vijf cd’s ‘Te gek!?’ die sinds 2004 zijn uitgebracht en die voor het goede doel werden ge-maakt, om mensen met psychia-trische problemen te steunen.‘Manische mannen’, op 15 mei in De Zoerla in Westerlo en op 23 mei in De Djoelen in Oud-Turn-hout.

Page 17: Suikerkrant mei 2015

Suiker - 17

adressen en contactgegevens: – 013 POPPODIuM , Veemarktstraat 44 Tilburg, 0031 13 460 95 00, www.013.nl – effenaaR , Dommelstraat 2 eindhoven, 0031 40 239 36 66, www.effenaar.nl – MuZIeKGeBOuW , Heuvel Galerie140 eindhoven, 0031 40 24 65 107, www.muziekgebouweindhoven.nl – MeZZ , Keizerstraat 101 Breda, 0031 76 515 66 77, www.mezz.nl – CHaSSé THeaTeR , Claudius Prinsenlaan 8 Breda, 0031 76 530 31 00, www.chasse.nl – CC ZunDeRT , Molenstraat 5 Zundert, 0031 76 597 19 99, www.cczundert.nl

vr 1/05/15 20:30 Mezz Breda ROBBEN FORD 26,50 vr 1/05/15 21:00 Mezz Breda RäPE BLOSSOMS 0 za 2/05/15 19:30 effenaar eindhoven SONATA ARCTICA 27,50 za 2/05/15 20:30 cc Zundert Zundert MAX VAN DEN BURG AMOK 15 za 2/05/15 20:30 Mezz Breda GO GO KILL, FRANKY AGE, JAY-WAY 0 za 2/05/15 21:00 Mezz Breda FRATSEN 17,50 zo 3/05/15 16:30 Mezz Breda BEAR RUN 0 zo 3/05/15 19:30 effenaar eindhoven MUDHONEY 17 zo 3/05/15 20:00 effenaar eindhoven COLIN STETSON & SARAH NEUFELD 20 zo 3/05/15 20:00 Mezz Breda THE ASTEROIDS GALAXY TOUR 18 do 7/05/15 20:30 Mezz Breda ALAMO RACE TRACK 15 do 7/05/15 21:00 Mezz Breda SUNDAY SUN uvr 8/05/15 20:30 effenaar eindhoven ANS SO I WATCH YOU FROM AFAR 14 vr 8/05/15 21:00 Mezz Breda HALF WAY STATION 0 za 9/05/15 21:00 Mezz Breda THE SILVERFACES 7 za 9/05/15 22:00 effenaar eindhoven RAMON TAPIA 15 zo 10/05/15 16:30 Mezz Breda TENDER FALCONS 0 wo 13/05/15 20:15 effenaar eindhoven C.W. STONEKING 17,50 do 14/05/15 21:00 effenaar eindhoven NEW COOL COLLECTIVE 15 vr 15/05/15 20:30 effenaar eindhoven MICHAEL PRINS 15 vr 15/05/15 20:30 Mezz Breda HILTON DRIVE 10 vr 15/05/15 21:00 Mezz Breda PAULUSMA 8 za 16/05/15 20:00 Mezz Breda MAAIKE OUBOTER 16,50 za 16/05/15 20:15 effenaar eindhoven TESTAMENT 22,50 zo 17/05/15 16:30 Mezz Breda AWASH 0 zo 17/05/15 20:00 effenaar eindhoven THE ELVIS CONCERT 2015 33 zo 17/05/15 20:00 effenaar eindhoven NADINE SHAH 10 zo 17/05/15 20:00 Mezz Breda BROTHER & BONES 14 zo 17/05/15 20:30 Stroomhuis eindhoven GNOD, RADAR MEN FROM THE MOON 12,50 di 19/05/15 20:00 effenaar eindhoven THE GORIES 15 do 21/05/15 20:00 Mezz Breda SPLENDID 15,50 vr 22/05/15 20:00 effenaar eindhoven THE DEAF, CHECK 1-2, DE STEKKERS 12 vr 22/05/15 20:15 effenaar eindhoven DE DIJK 26 uvr 22/05/15 21:00 Mezz Breda FRIENDS OF THE FAMILY 0 za 23/05/15 20:30 Mezz Breda SHOOT THE MESSENGER, WINDUP SPACE, THE SPARK 0 za 23/05/15 21:00 Stroomhuis eindhoven WARM SODA 10 di 26/05/15 19:30 effenaar eindhoven SCHOOL’S OUT (AFSTUDEERCONCERTEN ROCK CITY INSTITUTE) 0 wo 27/05/15 19:30 effenaar eindhoven SCHOOL’S OUT (AFSTUDEERCONCERTEN ROCK CITY INSTITUTE) 0 wo 27/05/15 20:15 effenaar eindhoven DIR EN GREY 20 do 28/05/15 20:00 Mezz Breda MICHAEL PRINS 16,50 vr 29/05/15 20:30 Mezz Breda VICIOUS RUMOURS 15

Over de schreef MeiDaG

uuR

ZaaL

PLaa

TS

PRIJS

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

OVER DE SCHREEf

MudhoneyEINDHOVEN – Mudhoney komt naar onze contreien en dat is redelijk groot nieuws. De band heeft zijn plaats in de muziekgeschiedenis. Mud-honey stond eind jaren 80 immers aan de wieg van de grungemuziek. Net zoals zijn bekendere collega’s Pearl Jam, Nirvana en Soundgarden ont-stond de band in Seattle. Met Pearl Jam heeft Mudhoney zelfs gemeen dat zij leden van de gesplitte groep Green Ri-ver opnam. Mudhoney maakte Europese tournees samen met Sonic Youth. Kurt Cobain was een fan en zei zelfs ooit dat hun debuutplaat ‘Superfuzz Bigmuff’ het geluid van Nir-vana bepaalde. Voor het eerst sinds 23 jaar staat Mudhoney weer op het podium van Effe-naar. In het voorprogramma spelen White Hills en Barton Carroll.Mudhoney, zondag 3 mei, 20u, Effenaar, Eindhoven, 17 euro.

Brother & BonesBREDA – Het geluid van de Britse band Brother & Bones wordt om-schreven als krachtig en intens en als de kruising van Mumford & Sons en Kings of Leon. Eerder dit jaar stonden ze al in de Botanique in Brussel en daar gooiden ze met hun energieke folkrock hoge ogen. De vijf Londenaars zijn behoorlijk goeie muzikanten -wat niet altijd vanzelfsprekend is in het rockcir-cuit- en ze worden daarom ook door veel collega’s gewaardeerd. Met het nieuwe album ‘Omaha’ onder de arm concerteren ze op 17 mei in Mezz.Brother & Bones, zondag 17 mei, 20u, Mezz, Breda, 14 euro.

Max van den Burg: ‘AMOK’ZUNDERT – Max van den Burg is een Nederlandse acteur. Hij stu-deerde communicatie en doorliep ook de toneelacademie van Maas-tricht. Sinds enkele jaren is hij ac-tief als cabaretier. Met zijn eerste programma ‘Kladderadatschi!’ won hij al meteen de publieksprijs op het festival Cameretten. ‘AMOK’ is al zijn derde avondvullende program-ma. Van den Burg staat helemaal alleen op het podium en toch brengt hij een totaalspektakel met veel hu-mor, muziek en dans. Hij voert een strijd tegen de tijd. Want hij is de 40 gepasseerd en vroeger was alles beter. Hij zag de evolutie: van twis-ten tot twerken en van ‘Laat me’ tot ‘Like me’. En hij heeft daar zijn be-denkingen bij.Max van den Burg, zaterdag 2 mei, 20.30u, cc Zundert, 15 euro.

013 Poppodium tijdelijk geslotenTILBURG – De Tilburgse poptempel ‘013 Poppodium’ gaat een halfjaar dicht. De eerstvolgende concerten zijn pas in oktober gepland. “We zijn zes maanden gesloten, maar na de verbouwing zullen we sterker staan dan ooit,” zegt directeur Frens Frijns.Een studie wees in 2012 uit dat 013 Poppodium, kortweg ‘013’, niet lan-ger gewapend was voor de toekomst. 013 was altijd een van de bekendste zalen in Nederland. Qua capaciteit te vergelijken met de Ancienne Belgi-que in België. Maar het werd steeds moeilijker om die positie te behou-den.Een studie wees uit dat de grote zaal van 013 te klein was en de kleine te groot. In de ene zaal kunnen 2.200 toeschouwers terecht; in de andere 350. Na de verbouwingswerken zal de grote zaal een maximumcapaciteit hebben van 3.000 man. Twee kleine zaaltjes en het café worden samenge-voegd tot één ruimte waar concerten zullen kunnen plaatsvinden voor 200 tot 700 mensen.Zo boekt 013 Poppodium drie keer winst. Directeur Frijns: “Voortaan kunnen we groepen programmeren die meer dan 2.200 toeschouwers lok-ken. Ook voor het ‘middensegment’ zullen we voortaan een oplossing hebben. Groepen met een publiek van 700 mensen konden we tot nu toe niet boeken: ze waren te klein voor de ene zaal en te groot voor de andere. Daaraan wordt nu verholpen. En ten derde zullen voortaan ook de kleinere groepen beter en in een gezelligere omgeving kunnen optreden.”Niet alleen de bestaande ruimtes worden herschikt: er wordt ook ge-moderniseerd, de akoestiek wordt nog verbeterd en er worden maatre-gelen genomen die de geluidshinder voor de buren verminderen. Zo zullen na de verbouwing de parking en 013 rechtstreeks op mekaar aansluiten.

Nadine ShahEINDHOVEN – Nadine Shah is een Britse zangeres die dit jaar met ‘Fast food’ haar tweede cd uitbracht. Twee jaar geleden debuteerde ze met een cd die ze de grappige titel ‘Love your dum and mad’ gaf. De inhoud van die cd was een stuk minder om mee te lachen, want ze droeg hem op aan twee goede vrienden van haar die zelfmoord hadden gepleegd.Humor is de artieste niet vreemd, al houdt ze wel het meest van humor met een don-ker randje. Zo is trouwens ook haar muziek. Die doet denken aan die van Nick Cave en PJ Harvey. Shah speelt rockmu-ziek die soms een beetje jazzy aandoet. In 2013 was ze al eens te gast in Eindhoven. Ze maakte toen zo’n grote indruk, dat ze bij de eerstvolgende ge-legenheid teruggevraagd werd. Dat is dus nu. Ze concerteert in de kleine zaal van Effenaar.Nadine Shah, zondag 17 mei, 20u, Effenaar, Eindhoven, 10 euro.

Dir En GreyEINDHOVEN – Japanse rock in de Effenaar! Het gebeurt niet elke dag. Dir En Grey speelt een alternatieve mix van metal, hardcore en death me-tal. Zanger Kyo beschikt over een merkwaardige stem die moeiteloos overschakelt van loepzuivere zang tot bulderend geschreeuw. Kyo staat bekend om zijn extreme stunts tijdens liveconcerten. Regelmatig ver-minkt hij zichzelf. Om maar te zeggen dat een concert van Dir En Grey niet voor watjes is. Wat de teksten betreft, zei Kyo ooit dat hij nooit in zijn leven één tekst zou schrijven met een happy end. Waar zijn songs dan wel over gaan? Over een kinderverkrachting, bij-voorbeeld. Of over een seks-verslaving. Of soms scheldt hij gewoon een songtekst lang een andere Japanse vedette uit. Kan ook.Zin in een avondje lachen, gie-ren, brullen? Voor het lachen en gieren zijn er geschiktere momenten, maar meebrullen met loeiharde metalmuziek kan tijdens het concert van Dir En Grey zeker wel.Dir En Grey, zondag 3 mei, 20u, Effenaar, Eindhoven, 17 euro.

Page 18: Suikerkrant mei 2015

18 - Mei 2015

TURNHOUT – “Moe, maar voldaan”. Met dat cliché omschrijven we het best hoe we Charlotte Alles op een terrasje in Turnhout aantreffen. Ze blaast uit van een gloednieuwe, twee uur durende poppenwandeling die ze net achter de rug heeft. De wandeling, ‘Hartenvrouw achterna’, was een try-out. “Het ging goed, maar het is vermoeiender dan ik dacht,” zegt Charlotte. Van mei tot oktober worden de wandelingen georganiseerd.

Een tijd geleden klopte de dienst Toerisme aan bij Propop. Of het mogelijk zou zijn om een begeleide wandeling door het centrum van Turnhout te maken, op maat van kinderen.

Uniek in Turnhout“Ik was meteen gecharmeerd door het idee,” zegt Ruud Alles. “Zo-iets bestond inderdaad nog niet in Turnhout. Omliggende dorpen bieden vaak wel originele initia-tieven voor kinderen. Denk maar aan de Kabouterberg in Kaster-lee. Bovendien is het voor Propop ook een mooie uitdaging om eens

op een originele manier naar bui-ten te komen. Dat het bovendien ook nog promotioneel interessant is voor ons, is leuk meegenomen. Want zo’n kar, in het centrum van Turnhout, met een verklede ver-telster, een verzameling poppen erbij én een bonte bende kinderen eromheen: dat valt natuurlijk op.Ik ben ermee aan de slag gegaan, samen met Toerisme en Erfgoed-cel Noorderkempen. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in de poppenwandeling ‘Hartenvrouw achterna’: een verteltocht die de kinderen letterlijk en figuurlijk doet stilstaan bij enkele markante historische plaatsen in de stad: het standbeeld van de Patriot, het Taxandriamuseum, het Begijnhof, het Kasteelplein en het stadhuis.

Geschiedenis door de mixer“We vertellen de geschiedenis van Turnhout niet,” zegt Ruud. “We gebruiken weliswaar een paar historische feiten en figuren, maar die hebben we in een mixer gestoken en er één verhaal van gemaakt. Daarin spelen zowel speelkaarten een rol als veldsla-gen die ooit in Turnhout werden uitgevochten. Zelfs de muggen-blussers komen aan bod in het verhaal, waarin koningin ‘Harten-vrouw’ geschaakt wordt. Kinderen moeten niet alleen luisteren, maar ook meedoen. In het Begijnhofmu-seum mogen ze bijvoorbeeld begij-nenkleren aantrekken. ‘Harten-

vrouw’ bestaat dus wel uit typisch Turnhoutse ingrediënten, maar met de feitelijke geschiedenis van de stad heeft het niks te maken. We hebben onze fantasie de vrije loop gelaten.”

Voor kinderen van 6 tot 12Charlotte Alles, dochter van Ruud en een van de Propopmedewer-kers, zal de verteltocht uitvoeren. “In totaal zijn er meer dan twintig

wandelingen gepland. We stellen een beurtrol op. Anders zou het te zwaar zijn voor één persoon.” Ze weet waarover ze spreekt; ze heeft er net een try-out op zitten. “De wandeling is geschikt voor kinderen uit het lager onderwijs. Voor 6- tot 12-jarigen, dus. Van-daag waren er een paar kleuters in de groep. Dat maakte het wat moeilijker. En fysiek ook wat zwaarder. Want het is de bedoe-ling dat de kinderen mee aan de vertelkar trekken en duwen als we van de ene stopplaats naar de andere wandelen. Omdat je zoiets van kleuters natuurlijk niet mag verwachten, moest ik vandaag die kar in mijn eentje voorttrek-ken, met de kleuters erop. Dat begon door te wegen na een tijdje. Niet erg, want dit was ook maar een try-out. Eens we het juiste doelpubliek bereiken, lost dit pro-bleem zich vanzelf op. Al maak ik mij er geen illusies over dat het wel zwaar zal blijven. Twee uur entertainen, wandelen en die kar voorttrekken, is nu eenmaal ver-moeiend. We vragen ook dat per gezin of groep één volwassen be-geleider meestapt. Dat is nodig om onderweg de groep in de gaten te houden en te zorgen dat iedereen samenblijft. Als ik tijdens die twee uur ook nog agent moet spelen, kom ik ogen te kort. Om die reden beperken we de groep trouwens tot maximum 25 personen. Het moet overzichtelijk blijven. Veilig-heid voor alles.”

toerisme turnhout en figurentheater Propop lanceren poppenwandeling

Praktische info:Deelnemen aan de poppenwandeling ‘Hartenvrouw achterna’ kost 5 euro per persoon of 100 euro per groep van 25 mensen. De groepswandelingen (familie, vereniging, school, verjaar-dagsfeestje…) gebeuren op aanvraag. Boeken kan bij Toerisme & UiT op het nummer 014 44 33 55 of via [email protected]. Toerisme & UiT bevindt zich in ’t Steentje, Grote Markt 44 in Turnhout. Daar vertrekken de wan-delingen en daar komen ze ook aan. Deelnemers moeten minstens 10 mi-nuten voor het vertrek aanwezig zijn. De wandelingen vinden plaats op vol-gende datums:• 1, 2, 14, 17, 24 en 25 mei, telkens om

14u.• 6, 14, 20 en 28 juni, telkens om 14u.• 4, 7, 14, 19, 21 en 28 juli, telkens om

14u.• 1, 15 en 16 augustus, telkens om

10u (!).• 5 en 20 september, telkens om 14u.• 3 oktober, 14u.

Hartenvrouw achterna

Page 19: Suikerkrant mei 2015

Suiker - 19

OP EEN DAG

KUNT U GENIETEN VANUITZONDERLIJKE VOORWAARDEN

GARAGE HUYBS - GOOSSENS NVAntwerpsesteenweg 89

2350 VOSSELAAR014 61 26 10

E-mail: sales @huybs.be

The New Generation Hyundai i20

(L/100KM): 3,6 - 6,7 CO2 (G/KM):94 - 155Milieu-informatie (K.B. 19/03/2004): hyundai.be

GEEF VOORRANG AAN VEILIGHEID

GaraGe CretsBeyntel 9 (gps ambachtstraat turnhout)

2360 OUD-TURNHOUTTel: 014 41 44 83 - Fax: 014 43 77 24

E-mail: [email protected]

1 SPONSORPAKKET, 1 FORMULE, 1 TARIEF

96 RETURNS

(TICKETS, ADVERTENTIES, BONNEN, VIP…)

BEREIK 132.000 MENSEN IN ÉÉN KLAP

MOOOV : 100.000 bezoekers

Trezart : 12.000 bezoekers

Suiker : 20.000 lezers

1.920 EURO (EXCL BTW)

MOOOV + Suiker + Trezart =

MEER INFO? Sabine Clijmans - [email protected] - 0496 87 42 52

Page 20: Suikerkrant mei 2015

20 - Mei 2015

KASTERLEE - ‘Vicky & John’, de nieuwste roman van VRT-journalist Louis van Dievel, speelt zich integraal af in Kasterlee. Dat is verrassend omdat van Dievel geen Kempenaar pur sang is. Hij is afkomstig uit Bonheiden, woonde lang in Antwerpen en heeft zich nu in Kalmthout gevestigd. Uiteraard is het van Dievels volste recht om zijn romanpersonages te laten wonen aan de Kattenberg, een residentie in Kasterlee, ze van bil te laten gaan met de directrice van het Frans Masereel Centrum of in het dorpscafé De Valk te laten doorzakken. Maar daar moet hij zich wel voor verantwoorden met een interview. Zoals hieronder met Suiker.

De titel van het boek verwijst met-een naar Vicky en John Boonen, de twee hoofdpersonages. Hij is cultuurambtenaar, zij een regen-tes godsdienst, getrouwd en niet gescheiden. Ze hebben vier vol-wassen kinderen die recent het huis uit zijn. Daar gaan beiden althans van uit als ze in de be-ginscène voor het eerst ‘de daad’ durven uitvoeren op hun wankele keukentafel. Nu er geen pottenkij-kers meer in huis zijn, mogen de teugels eens gevierd worden. Maar net als John zijn hoogtepunt be-reikt, verschijnt zoon Jonas langs de achterdeur in de keuken. Hij is de voorbode van de ‘blijde’ invasie van de rest van hun roedel. Het boek is maar een paar hoofdstuk-ken ver of vrijwel de ganse familie is terug verenigd in het ouderlijke huis aan de Kattenberg. Dat zorgt voor hilarische taferelen, maar ook voor dramatische toestanden. Van Dievel wisselt de scènes die zich in het heden afspelen af met ‘flashbacks’ waarin hij het op-groeien van Vicky en John in het dorp Kasterlee verhaalt, met als erg herkenbare decorstukken het Kastelse jeugdhuis ‘De Vijf Frank’ of de staminee ‘De Valk’. Het lijkt meteen of van Dievel zelf zijn won-derjaren heeft beleefd in de parel van de Kempen. Maar dat blijkt geenszins het geval te zijn.

−Louis, we hebben ons suf gesurft op het internet, maar de zoektermen ‘Louis van Dievel, Kasterlee’ leverden geen enkele hit op. Heb jij een band met dit dorp?Nee, maar ik heb van die dwan-gideeën die jaren sudderen en die ik dan vroeg of laat gebruik. Een daarvan was dat ik ooit een roman zou schrijven die zich in Kasterlee zou afspelen. Ik kan niet uitleggen waarom. Toch heb ik heb een band met de gemeente. Ik ben er met de Chiro op kamp geweest (lacht), niet in de Hoge Rielen, maar aan de Kleine Nete. Mijn oudste zus heeft in het ‘Atelier Grafiek’, de toenmalige be-tere disco voor de middenstands-kinderen in Kasterlee, haar latere man leren kennen. Bovendien had ik voor het verhaal een gemeente nodig met een muziekfestival (In Vicky&John wordt de op- en -neergang verteld van een begin-nend rockgroepje, n.v.d.r.). Dat was Kastival. Ik ben op de eerste editie (1968, n.v.d.r.) geweest.

Vrt-journalist Louis van Dievel

schrijft een roman met als

verrassend decor kasterlee.

Page 21: Suikerkrant mei 2015

Suiker - 21

Legendarisch! Op de affiche ston-den Status Quo en Pink Floyd. Onvoorstelbaar voor zo een dorp. Iedereen hing aan de toog met de gasten van Pink Floyd. Ten slotte heb ik een goede vriendin en ex-collega, Greet Nagels, van wie de ouders een mooi huis hebben ge-bouwd aan de Kattenberg. Ik heb dat ouderlijke huis in beslag geno-men voor mijn boek. Daar speelt het zich allemaal af.”

−Het is wel opvallend dat alles wat met Kasterlee te maken heeft, ook klopt: de namen van de cafés, de straatnamen…Ik foefel met de tijd, maar plaat-sen en namen moeten allemaal kloppen. Ik ben er dan ook vaak op prospectie geweest. Eerst flink verdwaald uiteraard, maar nu vind ik er goed mijn weg. Ik woon vandaag in Kalmthout, maar vind Kasterlee mooier. Het dorp is min-der verknoeid. De huizen worden er nog opgeknapt in plaats van afgebroken om plaats te maken voor appartementen. Als ik iets niet wist, mailde ik wat rond, o.m. naar het Frans Masereel Centrum met de vraag: hoeveel blokhutten staan er bij jullie. Of naar de cor-respondent van Het Nieuwsblad. Ik kreeg altijd antwoord. Dat was wonderbaarlijk. Wat ik ook altijd doe als ik een boek ga schrijven over een ander dorp, is een bezoek brengen aan het kerkhof. Daar kom je te weten welke namen er het meest voorko-men en wie de grootste en oudste families zijn. Ik heb ook vaak afge-sproken in café De Valk. De meest legendarische avond beleefde ik twee zomers geleden toen het ver-schrikkelijk warm was. Half Kas-terlee zat er tot ’s avond laat op een stoel buiten.

−Waarom moest jouw roman zich per se in de Kempen afspelen? Het idee was een verhaal te schrij-ven over een generatie die opgroeit in de jaren zeventig in een dorp. Mijn personages trachten uit het dorp te breken, maar slagen daar niet in en conformeren zich dan maar. Een dorp in de Kempen leek me daarvoor een ideaal decor. Al-les wat ik als buitenstaander over de Kempen weet, heb ik in het verhaal verwerkt. Zoals de zeer lange arm van de CVP destijds. Je kon weinig gedaan krijgen als je niet naar het politieke dienstbe-toon ging. En natuurlijk al de ele-menten van de jaren zeventig en tachtig die in een dorp leefden: het ‘trouwen van moeten’, het jeugd-huis als enige toevluchtsoord voor jongeren. Ook de overgang van rebel naar -noodgedwongen- een burgerlijk leven.

−Staat ‘het blijven in de Kempen’ symbool voor ‘het niet verwezenlijken van dromen’? Wie hier blijft hangen, is een ‘loser’. Dat is te ver gezocht. Ik denk dat dit voor de ganse ‘Vlaamse buiten’ geldt: wie niet naar de stad kan ontsnappen, blijft er hangen en moet zich vroeg of laat conforme-ren. In de Kempen is dat waar-schijnlijk nog meer uitgesproken. Ik woon in Kalmthout en heb nog een ondernemende oom met een pension in de Oostkantons, maar verder wonen al mijn broers en zussen, ooms en tantes, neven en nichten op die zakdoek groot van Mechelen, Bonheiden en Sint-Katelijne-Waver. Ik heb kritiek gekregen van iemand die zei: ‘Niet iedereen blijft in de Kempen. Er zijn ook mensen die uitbreken’. Ik weet dat, maar de meesten conformeren zich toch met huisje-tuintje. Ik denk dat dit het noodlot is, al is dat misschien een te zwaar woord.

−Je komt zelf uit een dorp en je bent uitgebroken naar een stad, maar nu woon je opnieuw in een dorp. Is dat jouw lot?

Ik ben lang geleden van huis weg-gelopen en dacht toen: “Ik kom hier nooit meer terug.” Ik dacht dat Mechelen een wereldstad was, maar kwam ik in Antwerpen te-recht… Als jonge kerel was ik rap verkocht: seks, drugs en rock-’n-roll! Toen ik mijn boek over mijn eigen dorp Bonheiden schreef (De Pruimelaarstraat, n.v.d.r.) ben ik er een paar keer teruggekeerd en dat was een vreemde ervaring. Ik herkende niemand meer, maar iedereen kende mij nog wel. Niet omdat ik een min of meer bekende journalist ben, maar omdat ik een ‘van Dievel’ was, iemand uit een bekende familie uit Bonheiden. Ze zeiden: je kan je afkomst niet verloochenen. Dat soort gedachte speelt ook mee in dit boek. Het is heel moeilijk om uit de ban te bre-ken. Sommigen slagen erin, maar de meesten niet. Die leggen zich er ook bij neer. Het is nu maar zo. Je kan er tegen vechten -ik heb dat ook gedaan- maar uiteindelijk kom je altijd terug naar de plaats waar je vandaan komt. Nu vind ik dat terugkeren naar Bonheiden zelfs plezant. Ik kom er niet alle weken, absoluut niet, maar ik kan ernaartoe gaan zonder ambetant

te worden of schuldgevoelens te hebben. Af en toe ga ik eens naar een begrafenis of een huwelijk van een familielid. Maar dat clange-voel en bloedverwantschap heb ik niet.

−De Kempen is ook een hype gewor-den. Speelde dat een rol in het kiezen van de locatie? Nee, daar heb ik niet bij stilge-staan. Ik hou me niet bezig met trends. Van ‘De Pruimelaarstraat’ is een theaterstuk gemaakt dat overal in Vlaanderen is gespeeld, van Diksmuide tot Maasmeche-len. Iedereen herkende de straat; ze had ook in hun dorp kunnen liggen. Ik wil de Kempen niet ge-bruiken als een soort van reser-vaat. Ik heb in Spanje een huisje op het kleine eiland El Hierro. Er zijn bewoners die nog nooit van het eiland zijn weg geweest. Die geloven nog steeds dat de duivel bestaat en dat homo’s verbrand moeten worden. Veel erger dan de Kempen destijds. (lacht)

−Je boek doet het relaas van een fa-milie waar alle kinderen het huis uit zijn, maar die plots weer allemaal om verschillende redenen terug thuis ko-men wonen. Een wat absurde situatie, geef toe.‘Vicky & John’ is het verhaal van een generatie die opgegroeid is in de jaren zestig en zeventig, een generatie die hard heeft moeten knokken voor haar vrijheid en nadien die vrijheid cadeau heeft

gedaan aan haar kinderen. Ze wilden niet dat hun kinderen ook die strijd moesten aangaan. Of dat goed afgelopen is, laat ik in het midden. De ouders hebben alles over voor hun kinderen. Pas als ze last krijgen met de rest van het dorp gaan ze paal en perk stellen aan hun gastvrijheid. Maar Vicky en John zijn geen helden. Weet je: ik heb met iedereen compassie. Ook al hebben sommige mensen een slecht karakter, toch probeer ik ze als auteur liefdevol te bena-deren. Je moet mededogen heb-ben. Ze zijn van jou, soigneer ze, koester ze. Niemand is een held of alleen goed of slecht.

−Het boek ademt ook een zeker heim-wee uit naar vroeger, naar een dorp waarin iedereen elkaar kent. Dat oude beeld van de straat die aan elkaar hangt, komt allicht niet meer terug, maar we moeten toch proberen met elkaar te blij-ven praten. Als ik in mijn straat in Kalmthout mijn buren ontmoet, sla ik altijd een praatje. Ik infor-meer naar een ziek familielid of vraag hoe het met de kinderen op school gaat. Als ik ‘s morgens naar het station wandel, zeg ik ook ‘dag’ tegen iedereen. Veel mensen blij-

ven dan recht voor zich uitkijken en zeggen niets terug. Dat trek ik me niet aan.

−Volgens kenners van je oeuvre ko-men er voor jouw doen weinig seks-scènes voor in ‘Vicky & John’. Seks hoort bij het leven. De seks is ook dienstig aan het verhaal. De cover van het boek is niet voor niets een foto van een keukenta-fel. Het boek begint met een seks-scène op de keukentafel. Dat zet de toon van het boek. Je ziet voor je ogen de houterigheid waarmee het gebeurt. Er zijn geen kinderen meer in huis; nu hebben de ouders de vrijheid om eens uit te probe-ren wat ze altijd al hebben willen doen. Net op dat moment komt een van hun zonen terug thuis. Ik laat het boek ook bewust eindigen aan de keukentafel. De familie zit er samen en rouwt na verlies. Boe-ken van van Dievel eindigen nooit op een happy end. Ik zet iedereen op het verkeerde been en laat het noodlot toeslaan.

−Je stijl geeft vaak het gevoel dat je alles in één grote gulp opschrijft.Ik probeer een hoofdstuk per dag of twee dagen te schrijven. De volgende dag besteed ik aan het herlezen en het hier en daar nog wat prutsen aan de tekst. Maar ik

breng nooit grote veranderingen aan. Ik ben geen schoonschrijver, maar een verteller. Ik probeer de mensen in het verhaal te betrek-ken. Eenmaal ze erin zitten, heb ik ze mee. Dat is mijn metier. Ik blijf ook dicht bij de gesproken taal. Vroeger schreef ik ‘je’ en ‘jij’, maar dat wrong. Dan heb ik met de computer alles in ‘ge’ en ‘gij’ veranderd en zo viel het op zijn pootjes. Zo spreken de men-sen. Mensen als Yves Petry of Erwin Mortier zijn schoonschrij-vers, maar als ik hun boeken lees, geeuw ik al snel en denk ik: laat het eens vooruitgaan, laat eens iets gebeuren! Ik beschrijf zelden hoe mensen of hun huis eruitzien. Dat moet blijken uit wat mensen doen en zeggen. Iedere lezer krijgt op die manier zijn beeld van het personage, en dat is mijn kunstje. Jij ziet jouw John en Vicky in je gedachte en dat zijn allicht an-dere mensen dan die ik voor ogen had.

−Je staat ook huiverig tegenover zo-genaamd ‘intellectualisme.’Ik schrijf volkse verhalen. Ik heb een keer een vriendin horen zeg-gen, weliswaar wat in de olie: “Louis, ge zijt een boerenschrij-

ver”. Ik vond dat een geuzennaam. In de tijd werd ‘De Pruimelaar-straat’ opgenomen in de shortlist van de Librisprijs. Iemand schrijft dan een hoogdravend laudatio en dan denk je: “Verdorie, zo had ik het zelf niet bekeken”. Nee, in-tellectualisme is niet aan me be-steed.

−Je schrijft je boeken op het Spaanse eilandje El Hierro?Ik neem loopbaanonderbreking om een boek te kunnen schrijven. Op El Hierro kan ik zeer gedisci-plineerd schrijven: vijf dagen in de week van halftien tot halfzes. De zaterdag doe ik boodschappen en poets ik en ’s zondags doe ik niets.

−Je bent een late roeping?Zeker: mijn eerste boek (Happy Days, n.v.d.r.) is pas uitgekomen in 2002. Ik was altijd wel goed in opstellen schrijven en heb altijd wel willen schrijven. Maar ik ben heel lang alcoholist geweest. Toen ik daarvan verlost was, ben ik ma-rathons gaan lopen. Toen ik een blessure opliep, ben ik gaan schrij-ven. Het een vloeide voort uit het ander. Het leven is niet voorspel-baar.

−Schrijven is vandaag je hoofdbezig-heid. Doe je je werk als journalist om den brode?De laatste jaren wel. Ik schrijf heel graag en ik kan iedere week oefe-nen met mijn blog op de ‘redactie.be’. Ik heb ook een facebookpagina gehad, maar ben daarmee gestopt.

De tijd die je daarin steekt, kan je zoveel beter gebruiken. Ik kijk ook geen tv meer.

−Vreemd, want ‘Vicky & John’ zou ui-termate geknipt zijn voor een tv-serie. Nog niet aangeboden aan de dienst drama van de VRT? Neen, het is zeker niet met die intentie geschreven. Dat het ge-schikt is voor een tv-reeks blijkt pas als het af is. Ik zou een tv-reeks van ‘Vicky & John’ zeker niet afslaan. Ik heb dat gepro-beerd met ‘De Pruimelaarstraat’, maar de VRT hapte niet toe. Uit-eindelijk heeft het Mechels thea-tergezelschap ‘t Arsenaal het tot een toneelstuk bewerkt en dat is een geweldig succes geworden. Het is overal gespeeld en nu heeft het zijn weg gevonden naar het amateurtheater. Ik ga altijd eens kijken, minstens naar een repe-titie. Dat is een kwestie van res-pect.

−Je bent vandaag moderator van de nieuwssite ‘redactie.be.’ van de VRT. Wat houdt dat ‘modereren’ in?Ik beheer samen met een collega de opinie en blogpagina’s van de-redactie.be. We zoeken onder-werpen en auteurs die over de actualiteit schrijven en vermits de mensen daarop kunnen reageren, modereren we zeer streng zodat ons forum een bakermat is van be-schaving.

−Blijkbaar liepen de internetfora na de zelfmoord van Steve Stevaert weer over van de bagger.Wees maar zeker. Maar bij ons komen de grote vuilspuiters niet meer langs. Ze weten toch dat ze geen kans maken of ze staan op onze zwarte lijst. Na een zoveelste vergrijp worden ze automatisch geblokkeerd. Ik heb vanmorgen een anoniem getuigenis gepu-bliceerd over verkrachting. Een vrouw die een verkrachting had willen aangeven, maar het uitein-delijk niet heeft gedaan. Zo’n be-richt staat maar vijf minuten on-line en het is dan al duizend keer gedeeld. Er wordt dan ook onmid-dellijk volop commentaar op gege-ven, ook door de eeuwige macho’s. Het ontaardt dan ook zeer snel en daarom houden we de teugels zeer strak. Ik doe dit sinds 2005 en je kweekt in al die jaren wel een oli-fantenhuid. Toch zijn er nog dagen dat ik ‘s avonds diep zucht: “Men-senlief, wat zit er allemaal in de mensen hun kop?”

−Misschien zijn die vuilspuiters ook je lezers?Mensen die dergelijke vuilspuite-rij schrijven, lezen geen boeken of kranten. Die zitten op die websites omdat ze gratis zijn. Er zijn er bij die van de ene naar de andere website surfen om hun drol te de-poneren.

−Nog even naar je boek: heb je al re-actie uit Kasterlee gekregen? Neen. Ik was vorig weekend in Kasterlee en zag in een grote krantenwinkel heel wat boeken in de vitrine liggen. Het mijne lag er niet bij. Ik ga de uitbater een exemplaar cadeau doen en hem vragen om het boek te verkopen. Hij kan er nog een cent mee bij-verdienen.

−Je vreest er niet voor dat mensen zich gaan herkennen en je bij een vol-gende wandeling bij je nekvel gaan nemen met de woorden: ‘van Dievel, wat heb je daar over mij geschreven?’Nee, dat doen Vlamingen niet. Uit ervaring weet ik dat de men-sen vaak wel hun buren herken-nen, maar nooit zichzelf. Het is bovendien een roman met fictieve personages. Het boek is met veel liefde voor de mensen geschreven. Ik hoop uiteraard wel op reacties én dat er vooral veel mee gelachen wordt.

Tekst: Stijn JanssenFoto: Bart Van der Moeren

“ ik heb van die dwangideeën. een roman schrijven die zich afspeelt in kasterlee was er zo één.”

Vicky & John is verschenen bij ‘Uitgeverij Vrijdag’.

Page 22: Suikerkrant mei 2015

22 - Mei 2015

KEMPEN – Ah, de festivals! We hunkeren er elk jaar opnieuw naar. Zelfs de onvermijdelijke ongemakken (vieze toiletten,

drankbonnetjes kwijt, tent gepikt, tot aan je knieën in de modder,

slag van de molen of van de zon of van je lief…) nemen we er met

plezier bij. We hoeven zelfs niet tot de zomer te wachten: de lol

begint al in mei.

Daar komen de festivals!

HERENTHOUT – In Herenthout wordt al bijna 20 jaar een fes-tival georganiseerd. Tot in 2012 heette dat de Hooifeesten, maar sindsdien is het Clamotte Rock. De vierde editie van Clamotte Rock vindt plaats in Oosterhoven en belooft een memorabele te worden. De rockers van The Undertones zijn immers te gast. En zelfs zonder frontman Feargal Sharkey loont het de moeite om dat stukje rockgeschiedenis live mee te maken.

Clamotte Rock begint al op vrij-dag. Dan speelt coverband Coo-kies & Cream ten dans en ook Rick de Leeuw en zijn band betre-den het podium. Qua opwarming kan dat tellen, maar het zwaarte-punt van het festival ligt wel de-gelijk op zaterdag.Het jonge volkje zal uitkijken naar Jett Rebel, die eerder al op Lowlands en op Pinkpop te zien was en deze zomer ook op Sziget speelt. Meebrullen op de tonen van ‘Tonight’ mag. Als u tegen

dan nog een stem hebt, natuurlijk. Want voordien zijn The Underto-nes al gepasseerd. Zij maakten furore in de jaren 80 met hits als ‘Teenage kicks’, ‘Jimmy, Jimmy’, ‘My perfect cousin’ en ‘It’s going to happen’. Het was de bijzonder hel-dere stem van frontman Feargal Sharkey die het geluid van The Undertones bepaalde. En die is er nu niet meer bij. Meneer Shar-key maakt al 25 jaar geen muziek meer en dat wenst hij zo te hou-den. The Undertones -je moet het hen nageven- hebben een waardi-ge vervanger gewonden in de per-soon van Paul McLoone. Zijn stem benadert die van Feargal Shar-key. Nieuw werk en veel verras-singen hoef je van deze band na-tuurlijk niet te verwachten. Maar dat moet ook niet: laat ze gerust in jukeboxmodus het concert af-werken en het publiek onderdom-pelen in het niet eens onbelangrijk stukje Britse muziekgeschiedenis waartoe The Undertones hebben bijgedragen.Nog op de affiche van zaterdag staan de Antwerpse dj Merdan Taplak, The Skadillacs, Horses On Fire en The Guru Gurus.Tickets voor Clamotte Rock kos-ten 10 (vrijdag) en 17 (zaterdag) euro in voorverkoop. Voor een combiticket betaal je 25 euro.

Vrijdag 15 en zaterdag 16 mei:

CLAMOTTE ROCKVrijdag 22 en zaterdag 23 mei: GladiolenO.L.V.-OLEN - We hebben in Suiker al vaak de lof bezongen van Gladiolen en we doen dat graag opnieuw. Op vrijdag presenteren de initiatiefne-mers een ‘All Star Rockband’ met Tim Vanhamel (Millionaire), Joris Ca-luwaerts (Zita Swoon) en Christophe Claeys (Balthazar). Ook Tom Barman en CJ Bolland -samen ‘Magnus’- tre-den op. Willow, Team William, Rhi-nos Are People Too staan ook op de affiche.Op zaterdag zorgen onder anderen Urbanus & De Fanfaar, Soldier’s Heart, K’s Choice en Arsenal voor de ambiance.Snel zijn is de boodschap. Gladiolen is elk jaar uitverkocht en ook nu zijn er nog maar een paar tickets over.

Vrijdag 1 en zaterdag 2 mei: GroezrockMEERHOUT – Groezrock is met voorsprong het grootste festival dat in mei in onze contreien plaatsvindt. Het festival van de stevige muziek luidt elk jaar de muzikale lente in. De organisatoren blijven trouw aan de formule die al vele jaren enkele tien-duizenden liefhebbers naar Meerhout lokt. Dat wil zeggen dat punk, punk-rock, metal en aanverwante genres centraal staan. Groepen als Social Distortion, Refused, Lagwagon, Mil-lencolin, Agnostic Front en Pennywi-se sieren de affiche.Het festival vindt plaats op 1 en 2 mei. Een combiticket kost 125 euro aan de kassa. Dagtickets kosten 80 euro. Interessant zijn zeker ook de viptickets. Ze kosten slechts 25 euro meer dan een normaal combiticket en je mag zomaar paraderen in de vi-ploungebar!

Van woensdag 13 t.e.m. zondag 17 mei: MerodefestivalHERSELT – Het Merodefestival is een buitenbeentje in de festivalwe-reld. Het combineert vijf dagen lang folk, kleinkunst, comedy en wandel-tochten in de Meroderegio tijdens het hemelvaartweekend. We verwijzen naar de website www.merodefesti-val.be voor het volledige programma, maar willen wel meedelen dat be-hoorlijke grote namen als Stoomboot, Klaas Delrue & Eva De Roovere, Jan de Smet, Nigel Williams en Lennaert Maes (Lenny & De Wespen) aanwezig zullen zijn. Dat is gezelschap waar-mee u gezien wil worden. U weet dus wat u te doen staat.

Zondag 10 mei: Schoonbroek LeeftRETIE – Schoonbroek Leeft is bui-ten de grenzen van Schoonbroek -en bij uitbreiding Retie- niet erg gekend. De kans dat u er ooit al ge-weest bent, is mathematisch klein en het is de hoogste tijd om daar ver-andering in te brengen.Er zijn veel redenen om Schoon-broek Leeft -zeg maar Schoonbroek Kermis- te bezoeken. Bijvoorbeeld: u heeft gevoel voor humor en kan wel genieten van de straatanima-tie. Of u bent een muziekliefhebber en het is er u om te doen originele concerten bij te wonen. Of u houdt van bier en u drinkt u lam aan een van de togen. Of u doet het voor uw kinderen, want die houden wel van een namiddagje en avond zottigheid. Of u bent zo gierig als een pin en u weet dat Schoonbroek Leeft een gra-tis festival is. Het kan allemaal. Wat we feitelijk maar willen zeggen: ie-dereen vindt wel een reden om naar Schoonbroek Leeft te gaan.

Vrijdag 15, zaterdag 16, zondag 17 mei: KastivalKASTERLEE – De tijd dat Pink Floyd, Status Quo, Arthur Brown, Boudewijn De Groot en Tina Turner (die weliswaar nooit opdaagde) op één affiche stonden, ligt ver achter ons, maar Kastival loont nog altijd de moeite. Op vrijdagavond berei-den Mr. Orange, DB The Studs, DB Vox en Frenzship de festivitei-ten voor. Op zaterdag spelen onder anderen het Antwerpse Gipsy-Ska Orchestra, Bottle of Moonshine, The Skadillacs, Born From Pain en Crimson Falls. Zondag gaat het dak eraf met Moonshine Reunion, Cus-toms, The Deaf en Up The Irons.Zoals steeds is Kastival heel betaal-baar: vrijdag 3 euro, zaterdag en zondag telkens 15 euro, combiticket: 20 euro.

Page 23: Suikerkrant mei 2015

Suiker - 23

Grote Markt 60 • Turnhout • 014 41 10 50

ALLE DAGEN OPEN:Ma-vr: 8 - 1u • Za: 7 - 1u • Zo: 11 - 1u

Cultuurkrant Suiker bestaat bijna zes jaar. Op die tijd zijn we een vaste waarde geworden in de Kempen. Maar we willen meer. Suiker wil zich met twee voeten verankeren in alle gemeenten waar de krant verspreid wordt.

We doen een beroep op vrijwilligers om Suiker elke maand tot bij de verdeel- punten te brengen. In de regio Herentals (Vorselaar, Grobbendonk…) kunnen we nog een ‘ambassadeur’ gebruiken.

EEn ambassadEur van suikEr:• is een aanspreekpunt van Suiker in zijn/haar regio• verdeelt Suiker in zijn/haar regio• kent zijn/haar regio en weet er de beste verdeelpunten te vinden

suikEr biEdt:• vrijwilligerswerk in een tof team• vergoeding van onkosten• vrijkaartenvancultureleevenementenzoalsfilmfestivalMOOOV

en straatkunstenfestival Trezart

intErEssE?Mail naar [email protected]. We zitten op jou te wachten.

DE CULTUURKRANT VAN DE KEMPEN www.suikErkrant.bE

suikEr ZOEkt ambassadEurs

Page 24: Suikerkrant mei 2015

24 - Mei 2015

the baboons, Moodcollector, Philip Vlemmings, sens unique en frank Mercelis brengen cd uit

Vruchtbare periode voor kempense muzikanten

KEMPEN – Het is een vruchtbaar jaar

geweest voor Kempense muziekgroepen en

muzikanten. De afgelopen periode hebben zij

veel tijd doorgebracht in de verloskamer.

The Baboons, Philip Vlemmings,

MoodCollector, Sens Unique en Frank Mercelis

zijn trotse papa’s geworden van een nieuw

kindje, in de vorm van een full-cd.

Sens Unique: [ᾶm’bRas]MOL – Sens Unique, een vijfkop-pige Belgische band met Kempe-naar Wouter Vankeirsbilck als zanger-componist in zijn rangen, stelt op zaterdag 13 juni om 20 uur zijn eerste full-cd [ᾶm’bRas] voor in zaal Onder Den Toren in Mol. Sens Unique brengt poprock met uitsluitend eigen Franse (!) teksten. Er zijn invloeden van folk en wereldmuziek met verwij-zingen naar bands als Noir Désir, Calexico en Beirut. De titel van de eerste langspeler refereert aan de uitersten die Sens Unique in zijn muziek en teksten wil leggen. [ᾶm’bRas] staat voor embrasser -omhelzen- maar ook voor embar-rasser -kwellen. De sound van de plaat zwerft dan ook tussen donkere melancholie en feestelijk uptempo. De cd en de optredens zijn een muzikale tocht langs pop, rock, folk en world. Wat start met een zwoele openingsdans eindigt in een stevig feestje. Op zondag 5 juli speelt de groep op Na Fir Bolg in Vorselaar.CD-voorstelling Sens Unique om 13 juni om 20 uur in zaal Onder Den Toren in Mol. Inkom gratis. De cd kan je al kopen op www.sensunique.org.

The Baboons: ‘Uptown and back again’TURNHOUT – The Baboons uit Turnhout draaien al een tijdje mee in de wereld van de rock-‘n-roll, rockabilly en aanverwante genres. ‘Uptown and back again’ is hun derde cd. Het titelnummer zou in het hoofd van Bo Diddley kunnen ontstaan zijn, maar het draagt wel degelijk een Baboons-stempel. Zoals alle nummers trou-wens, op ‘I’m just a fool to care’ na. Dat werd geschreven door de oudste Neville Brother, Art. Maar The Baboons maken ook daar een eigen versie van. Tijd voor een huizenhoog cliché -maar in deze context mag dat, want de rootsrockwereld hangt daarvan aaneen- maar The Ba-boons zijn als wijn. Ze worden beter met de jaren. Kan ook moei-lijk anders. De muzikanten zijn een groep geworden en klinken hechter dan ooit. Wat valt er ver-der nog te zeggen? Dat we vlagen van Los Lobos horen passeren, en van Stevie Ray Vaughan, van Guy Forsyth ook en natuurlijk van alle peetvaders waaraan de rootsrockers van tegenwoordig per definitie schatplichtig zijn: Carl Perkins, Chuck Berry, Roy Orbi-son, Elvis, de al eerder genoemde Bo Diddley en nog een dozijn an-deren.The Baboons hebben met ‘Uptown and back again’ hun voet naast die van The Seatsniffers gezet. Dat bedoelen we als een heel groot compliment.Info boekingen en cd: www.ba-boons.be

MoodCollector: ‘Such a lovely day…’RETIE – Het moet maar eens ge-daan zijn met MoodCollector de opvolger van The Dillbrothers te noemen. Juister is het om te zeg-gen dat The Dillbrothers de voor-lopers waren van MoodCollector. Want -toegegeven- we missen bij MoodCollector de energieke zang van dillbroeder Chris Dockx wel eens, maar de nummers zijn vol-wassener geworden en staan als een huis. ‘Such a lovely day…’ is, zoals te verwachten was, een vro-lijke plaat geworden vol zomerse muziekjes. Wij, persmuskieten, kregen er zelfs de zonnebrandolie gratis bijgeleverd. Geen overbo-dige luxe. Reggae en ska voeren de boventoon. Madness, The Se-lecter en Laurel Aitken zijn nooit ver weg.De cd opent met het bekend-ste nummer van MoodCollector: ‘Rutty time’. De toon wordt met-een gezet, maar onze persoonlijke favoriet is ‘Mujeres’. Laat die bar-becue, de cocktails, het zwembad en de bijhorende beautiful people maar komen. Wij zijn er helemaal klaar voor!Cd bestellen? Surf naar www.moodcollector.be.

Philip Vlemmings: ‘Equilibria’TURNHOUT – Ik loop al weken goedgezind rond. Dat is niet zo abnormaal. Ik ben nogal rap goed-gezind; een kinderhand is gauw gevuld. Maar de reden van mijn blijdschap dank ik deze keer aan Philip Vlemmings, die een cd heeft uitgebracht die al wekenlang mijn autoritten opvrolijkt.Instrumentale, zelfgeschreven nummers, solo, op klassieke gi-taar. Dat zijn niet meteen om-schrijvingen waar u wild van wordt, maar geloof ons: zijn cd ‘Equilibria’ is er eentje van een buitengewone schoonheid. Zijn nummers doen soms flamencoach-tig aan. Of ze hebben wat gemeen met fado. Met warme muziek in elk geval, die recht uit het hart komt en virtuoos gebracht wordt. Maar wat Vlemmings onder-scheidt van veel andere virtuozen is dat het gitaarspel bij hem nooit een oeverloos gepingel wordt of een ‘zie-eens-wat-ik-kan’-verhaal. De virtuositeit blijft ten dienste staan van de muziek en daar hou-den wij van. Zoveel als van auto-rijden, tegenwoordig.Cd bestellen? Neem contact op met Philip Vlemmings op [email protected].

Page 25: Suikerkrant mei 2015

Suiker - 25

Famst is voor tal van mensen reeds 40 jaar hun vertrouwde stek voor verven, verfbenodigdheden, behangpapier envloerbekleding zoals laminaat, parket, linoleum, vinyl, vasttapijt,...Ook voor plafonds kan Famst uitpakken met een vernuftig systeem dat heel wat voordelen biedt genaamd Plameco.

Openingsuren.:Maandag tot Vrijdag van 08.00u-12.00u & 13.00u-18.30u.Zaterdag van 09.00u-12.00u & 13.00u-17.00u.Zon- en feestdagen gesloten

FAMST nvSteenweg op Zevendonk 181 – 1832300 TurnhoutTel.: 014 41 39 74 • Tel.: 014 41 42 75Fax.: 014 43 53 33

www.famst.be

Dinsdag van 9:00 tot 19:00Woensdag van 8:30 tot 17:30Donderdag van 9:00 tot 19:00Vrijdag van 8:30 tot 17:30Zaterdag van 8:30 tot 15:00Maandag Gesloten

Bereikbaar tijdens de openingsurenop +32(0)494 72 36 73of +32(0)14 72 43 49

Brent’s TrendNederstraat 112470 Retie

Brent’s Trend is open op

Contact

Frank Mercelis: ‘Laat het gebeuren’ANTWERPEN – De in Antwerpen wonende Retienaar Frank Merce-lis heeft zopas zijn eerste cd onder zijn eigen naam uitgebracht. We kennen hem al langer als zan-ger van Vlaamse en Nederlandse smartlappen (Eddy en de Schelle-kens) en als vertolker van Franse chansons (Eddy et les Vedettes). Maar stiekem broeide Frank Mer-celis al lang op een eigen project. Dat ei heeft hij nu gelegd. ‘Laat het gebeuren’ is een verzameling van tien nummers, waarvan ‘Laat ons deze nacht’ als single uitge-bracht werd en enige bekendheid geniet.Frank Mercelis zingt dus opnieuw in het Nederlands, maar verwacht je allerminst aan smartlappen of schlagers. In ‘Laat het gebeuren’ toont hij zijn ernstige, ingetogen, onderkoelde kant. Een beetje ver-rassend misschien, en toch weer niet. Want Frank Mercelis is nu eenmaal een veelzijdige artiest die niet graag té voorspelbaar voor de dag komt. In ‘Laat het gebeuren’ heeft de polonaise plaatsgemaakt voor bezinning en daar kan een mens al eens deugd van hebben.Op 4 juni stelt Mercelis zijn cd voor in de Warande in Turnhout en op 11 juni in De Roma in Bor-gerhout.

Page 26: Suikerkrant mei 2015

26 - Mei 2015

In ‘Cinema Special’ krijg je maandelijks een overzicht van wat er te zien is in het niet-reguliere filmcircuit: films die in de cultuurcentra vertoond worden of die MOOOV programmeert in Utopolis, of elders. De films vormen vaak een verrassende en welgekomen aanvulling op het bestaande aanbod.

CINEMA SPECIAL

TURNHOUT - U moet het ons maar niet kwalijk nemen, maar wij zijn geneigd dekking te zoeken als we horen dat er een nieuwe film over racisme uit is. Helm op, de kelder in, de deur aan de binnenkant op slot en wachten tot alles overge-waaid is: dat is het devies.We hebben niks tegen het item op zich, integendeel. Maar de filmgeschiedenis leert ons nu eenmaal dat er over het delicate onderwerp slechts een dozijn goeie films gemaakt zijn en een paar duizend slechte. Maar God zij geprezen: hier is ineens ‘Dear white people’. De teller staat op een dozijn plus één.Films die ons van minuut 1 tot mi-nuut 120 in de kop hameren dat alle mensen gelijkwaardig zijn, dat we vooral lief moeten zijn voor mekaar en dat het altijd oppassen geblazen is omdat er een racist in elk van ons schuilt: er zijn er ooit meer van gemaakt dan afleve-ringen van Blokken. En ze heb-ben hetzelfde effect: ze laten ons Siberisch koud want het laatste wat een film moet zijn, is prekerig, vervelend en voorspelbaar. Laat nu net de meeste films over racis-me daarin uitblinken.Maar niet getreurd. Een goeie film maken met racisme als thema: het kán! ‘Dear white people’ mijdt de clichés, heft geen belerend vin-gertje en laat irritante zedenles-sen achterwege. Dat danken we in de eerste plaats aan de nobele onbekende -zwarte- schrijver en

regisseur Justin Simien (32). Via crowdfunding wist hij de film te financieren. Simien had nog geen langspeelfilm gemaakt, had geen geld, was geen ‘bekende naam’ en kon amper een curriculum van een halve A4 -hobby’s inbegrepen- voorleggen toen hij ‘Dear white people’ wilde schrijven en regis-seren. Hij kreeg het lumineuze idee om een trailer te maken van de film die er nog niet was. Justin Simien: “Die trailer moest zo goed zijn dat hij iedereen omver zou blazen. En op het eind zou er niet ‘coming soon to a theater near you’ staan, maar een vraag om geld te storten. Wil je dat deze film ge-maakt wordt? Doneer dan!” Simien hoopte 5.000 dollar bijeen te krijgen om het project van de grond te krijgen. Het werd 40.000 dollar, afkomstig van 25.000 dona-teurs: natuurlijk lang niet genoeg om de film te financieren, maar wél voldoende om alvast locaties en acteurs te gaan zoeken. “We konden starten met de voorberei-dingen van de film. En intussen had het succes van de crowdfun-ding behoorlijk wat stof doen op-waaien. Blijkbaar wilden heel veel mensen deze film zien. Dat bleef

niet onopgemerkt. Zo werd het steeds gemakkelijker om nieuw geld te vinden.” In totaal kostte de film naar schatting 1,7 miljoen dollar. In Amerika alleen leverde hij tot nu toe het drievoudige op.Niet alleen de manier waarop de nieuwe filmmaker zijn film gefi-nancierd kreeg, wekte verbazing. De wijze waarop hij het onder-werp racisme aansnijdt, is al even bijzonder. Vier zwarten spelen een hoofdrol. Ze studeren aan de uni-versiteit van Winchester, die voor-al bevolkt wordt door rijke, blanke jongelui. De vier zwarten gaan elk op een andere manier met hun af-komst om. Troy is niet eens bezig met zijn huidskleur, Sam klaagt het racisme aan, Coco denkt haar afkomst te moeten verloochenen om succesvol te kunnen zijn en Li-onel is in feite alleen qua uiterlijk een zwarte. Hij houdt bijvoorbeeld van blanke muziek.Door de campus van een uni-versiteit te kiezen als decor van dit verhaal, geeft Simien de vier personages én de manier waarop ze met hun huidskleur omgaan een grote geloofwaardigheid. De studenten weten wat ze doen en waarom ze dat doen. Ieder van

hen heeft zijn eigen mening, zijn eigen houding, zijn eigen redenen en zijn eigen gelijk. Een meester-zet van Simien die er tussen de regels een zedenles in stopt: je kan niemand veroordelen voor de ma-nier waarop hij met zijn eigenheid omgaat. Alleen moet je zelf wel tot die conclusie komen, want Simien zal ze niet opleggen. Hij gebruikt daar bijzonder vinnige dialogen en massa’s goeie humor voor. Onze favoriete quote uit de film -uit de mond van Sam- illustreert dat: “Je kan pas zeggen dat je geen racist bent als je twee zwarte vrienden hebt. Je dealer niet meegerekend.” De quote kan symbool staan voor de hele film. Justin Simien slaat en zalft tegelijk. Hij heeft de gave van zelfrelativering. Veel critici vonden ‘Dear white people’ pro-vocerend, maar dat is het niet. Simien wil geen vechtpartijen uitlokken; hij wil de vechtpartijen juist stoppen. Maar hij weet dat dat alleen maar mogelijk is als blank én zwart zichzelf kunnen relativeren en niet schrikken als ze geconfronteerd worden met de vooroordelen die ze ten opzichte van mekaar hebben. Humor als wapen, dus. En dat werkt uitste-kend, want humor werkt langer op je in dan een zedenpreek.Justin Simien schopt je geen ge-weten; hij kietelt je een geweten. Maak kennis met een regisseur van wie we nog ooit veel moois te zien zullen krijgen en die nu al de nieuwe Spike Lee genoemd wordt.

Dinsdag 12 mei, 20u, Utopolis TurnhoutDonderdag 14 mei, 14u, Utopolis TurnhoutDEAR WHITE PEOPLERegisseur: Justin SimienLand: Verenigde StatenJaar: 2014Duur: 108’

‘Dear white people’: humor tegen racisme

“ Je kan pas zeggen dat je geen racist bent als je minstens twee zwarte vrienden hebt. Je dealer niet meegerekend.”

Page 27: Suikerkrant mei 2015

Suiker - 27

CINEMA SPECIAL

Cc Zwaneberg (Heist-op-den-Berg)

Asterix en de Romeinse lusthofJulius Caesar heeft een nieuw plan om zich voor eens en voor altijd van de ontembare Galliërs te ontdoen. Hij laat een nieuw Rome bouwen -genaamd ‘De Ro-meinse Lusthof’ - rond het dorp van onze geliefde Galliërs, om ze zo te verdrijven. Ondanks het plan van Asterix en Obelix om de bouw te stoppen, krijgt de nieuwe stad vorm. Langzaamaan nemen de Ro-meinse burgers het gebied van de Galliërs over. Lukt het Asterix en Obelix om Caesar te stoppen?Asterix en de Romeinse lusthof, zondag 3 mei, 15u.

Still AliceAlice Howland, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan de Harvard University. Als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vast-gesteld, beseft ze dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Langzaam maar ze-ker verliest ze de regie over haar eigen wereld, ter-wijl de onderlinge familiebanden steeds meer onder druk komen te staan. Still Alice, woensdag 6 mei, 15 en 20u.

The theory of everythingDe natuurkundige Stephen Hawking studeert aan de universiteit van Cambridge, waar hij verliefd wordt op de arts-studente Jane, met wie hij later trouwt. Net na het huwelijk wordt bij Hawking ALS, een on-geneeslijke spierziekte, gediagnosticeerd.The theory of everything, woensdag 13 mei, 15 en 20u.

PaddingtonEen jonge beer reist vanuit Peru naar Londen, op zoek naar een nieuw leven in de stad waarvan hij altijd gedroomd heeft. Wanneer hij helemaal alleen toekomt in Paddington Station ontdekt hij al snel dat het stadsleven niet zo gemakkelijk is als ge-dacht. Maar dan ontmoet hij de familie Brown, die zich over hem ontfermt. Ze nemen hem in huis en al snel wordt hij een deel van het gezin.Paddington, zondag 17 mei, 15u.

La famille Bélier

In het gezin Bélier is iedereen doof, behalve de 16-jarige Paula. Ze is de onmisbare tolk in het dage-lijkse leven van haar ouders. Wanneer haar muzie-kleraar ontdekt dat ze een gouden stem heeft, over-tuigt hij haar om deel te nemen aan een wedstrijd van Radio France: een levensbepalende keuze die haar ver weg voert van haar gezin en die het begin van haar volwassen leven inluidt.La famille Bélier, woensdag 20 mei, 15 en 20u.

Il capitale umanoEen donkere, besneeuwde nacht in Noord-Italië. Een man op een fiets wordt van de weg gereden en belandt gewond in een gracht. Voor het gezin van het slachtoffer en voor een steenrijke familie heeft dat verregaande gevolgen.Regisseur Virzi baseerde zich op het boek ‘Human ca-pital’ van Stephen Amidon, maar hij verplaatste het verhaal naar Italië. Een meeslepende, zorgvuldig gecon-strueerde thriller met de gevierde actrices Valeria Bruni Tedeschi en Valeria Golino in glansrollen. De film werd op het festival van Rome verkozen tot beste film.Il capitale umano, dinsdag 26 mei, 20u.

WhiplashDe sympathieke Andrew is een jonge drummer met maar één levensdoel: een onvergetelijk muzikant worden. Wanneer hij zich op een avond weer de bla-ren op de vingers zit te drummen, stapt de beruchte muziekleraar Terence Fletcher plots zijn oefenstu-dio binnen. Tot zijn grote vreugde en verbijstering wordt Andrew door Terence uitgekozen om zich bij de leerlingenband van het conservatorium te voe-gen, maar het duurt niet lang vooraleer Andrew dreigt te breken onder de zenuwen, de stress en de onorthodoxe leermethodes van de muziekleraar.Whiplash, donderdag 28 mei, 15 en 20u.

De pinguïns van Madagascar (3D)De vier pinguïns, Skipper, Rico, Kowalski en Pri-vate bundelen hun krachten met de chique spiona-gedienst ‘North Wind’ die onder leiding staat van agent Classified. Samen moeten ze het opnemen tegen de kwaadaardige Dr. Octavius Brine, die de wereld wil veroveren.De pinguïns van Madagascar, zondag 31 mei, 15u.

Dinsdag 12 mei, 20u, Utopolis TurnhoutDonderdag 14 mei, 14u, Utopolis TurnhoutDEAR WHITE PEOPLERegisseur: Justin SimienLand: Verenigde StatenJaar: 2014Duur: 108’Vier zwarte jongeren gaan naar de universiteit van Winchester, die voor-al bevolkt wordt door blanke jongeren uit rijke families. De drie gekleurde studenten gaan daar op hun eigen manier mee om. Troy is welbespraakt en niet bezig met zijn huidskleur, Sam klaagt het racisme aan, Lionel is in feit alleen qua uiterlijk ‘zwart’ en Coco verloochent zoveel mogelijk haar afkomst. Regisseur Simien ver-heerlijkt of verfoeit geen van de vier houdingen, maar plaatst ze met res-pect voor elke mening naast mekaar. Slimme film die, met veel zin voor nuancering gemaakt, toch een aan-klacht is tegen onverdraagzaamheid.

Zondag 17 mei, 11u, Utopolis TurnhoutTHE LOOK OF SILENCERegisseur: Joshua OppenheimerLand: DenemarkenJaar: 2014Duur: 98’Na het prijswinnende ‘The act of kil-ling’ is dit een nieuwe documentaire van Joshua Oppenheimer die de ma-nier aanklaagt waarop de Indonesi-sche overheid omgaat met de genocide waarbij een miljoen -vermeende- com-munisten werden vermoord. De mas-samoord vond plaats in 1965 en 1966. De huidige regering beschouwt de daders nog steeds als helden en ver-zwijgt de gruwelijke feiten. In deze docu confronteert Adi, wiens broer werd omgebracht, de leden van de doodseskaders met hun verleden. Ze zijn niet spraakzaam en dreigen zelfs met geweld. Toch is ‘The look of si-lence’ niet alleen een aanklacht, maar ook een hoopgevende documentaire. Want regisseur Oppenheimer slaagt er toch in om het onbespreekbare be-spreekbaar te maken.

Dinsdag 19 mei, 20u, Utopolis TurnhoutDonderdag 21 mei, 14u, Utopolis TurnhoutBOYCHOIRRegisseur: François GirardLand: Verenigde StatenJaar: 2014Duur: 104’De moeder van Stet (11) komt om bij een auto-ongeluk. Stet belandt op een muzikaal jongensinternaat in New Jersey. Totaal niet op zijn plek in dit elitaire gezelschap komt hij al snel in conflict met de strenge koorleider Carvelle, die een talent ziet in Stet en hem tot het uiterste drijft om dat talent aan te scherpen. Een film die net zo breekbaar is als de gouden stemmetjes van de koorknapen, die gedoemd zijn de strijd tegen de puberteit en de komst van de ‘baard in de keel’ te verliezen. Met Dustin Hoffman en Kathy Bates.

Dinsdag 26 mei, 20u, Utopolis TurnhoutDonderdag 28 mei, 14u, Utopolis TurnhoutSTILL THE WATERRegisseur: Naomi KawaseLand: JapanJaar: 2014Duur: 121’Teenager Kaito ontdekt een aan-gespoeld lijk en probeert er met zijn vriendin Kyoko achter te ko-men wat er gebeurd is. De ouders van Kaito zijn gescheiden. Kyoko is niet beter af. Haar moeder ligt op sterven en van haar vader krijgt ze nauwelijks steun. ‘Still the water’ is een film die veel ruimte laat voor meditatie. Een op het eerste zicht eenvoudige film over leven en dood, over de relatie tussen ouders en kinderen, over vergankelijkheid, over leven en liefde en over omgaan met verlies.Naomi Kawase is een van de be-langrijkste Japanse regisseurs van dit moment. Ook deze film van haar kruipt onder je huid.

Cc ’t Getouw (Mol)

Mr. Turner

Joseph Mallord William Turner (1775 – 1851) is wel-licht Engelands beroemdste landschapsschilder. In ‘Mr. Turner’ wordt de schilder gestalte gegeven door Timothy Spell, die er op het festival van Cannes voor beloond werd als ‘beste acteur’.We zien Turner als een knorrige, sarcastische brom-pot met veel vrienden en vijanden, met een gezin en met een minnares. In de omgang met mensen toont hij nauwelijks emoties, maar zijn schilderijen ver-raden een storm die voortdurend in hem woedt. Een prachtig portret.Mr. Turner, donderdag 7 mei, 20u.

The judgeHank Palmer is een bekende advocaat uit de grote stad. Hij keert terug naar zijn geboortedorp waar zijn vader, de rechter van het dorpje, verdacht wordt van moord. Ondanks het feit dat Hank van zijn va-der vervreemd is geraakt, gaat hij op zoek naar de waarheid.The judge, donderdag 14 mei, 20u.

Il capitale umano

Een donkere, besneeuwde nacht in Noord-Italië. Een man op een fiets wordt van de weg gereden en be-landt gewond in een gracht. Voor het gezin van het slachtoffer en voor een steenrijke familie heeft dat verregaande gevolgen.Regisseur Virzi baseerde zich op het boek ‘Human capital’ van Stephen Amidon, maar hij verplaatste het verhaal naar Italië. Een meeslepende, zorgvuldig geconstrueerde thriller met de gevierde actrices Va-leria Bruni Tedeschi en Valeria Golino in glansrol-len. De film werd op het festival van Rome verkozen tot beste film.Il capitale umano, donderdag 21 mei, 20u.

Nebraska

De bejaarde Woody Grant, een geboren verliezer met ambities die opgelost zijn in alcoholdampen, denkt het winnende lot én een geldprijs van een miljoen dollar te gaan incasseren. Daartoe vertrekt hij op een meer dan duizend kilometer lange reis door de VS. Zijn zoon weet dat de loterij oplichterij is, maar be-sluit zijn vader toch te vergezellen. Terwijl hoe lan-ger hoe meer blijkt dat Woody’s flinterdunne versie van ‘the American dream’ ver van de realiteit staat, probeert zoon David door te dringen tot zijn vader die hij nooit echt gekend heeft.Nebraska, donderdag 28 mei, 20u.

Page 28: Suikerkrant mei 2015