Top Banner
TÜRK KIZILAYI GENÇLĠK KOLLARI KILAVUZU ANKARA/2011
27

Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Jul 02, 2015

Download

Documents

n_kocer
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

TÜRK KIZILAYI

GENÇLĠK KOLLARI

KILAVUZU

ANKARA/2011

Page 2: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

ĠÇĠNDEKĠLER

1- GĠRĠġ 1

2- TÜRK KIZILAYI`NDA ÜYELĠK SÜREÇLERĠ Üyelik Koşulları 1 Üyelik Başvurusu 1 Gençlik Kollarının veya Üyeliğin Sona Erme Süreçleri 1 Diğer 2

3- TÜRK KIZILAYI`NDA GENÇLĠK KOLLARI

Gençlik Kolları Neden Kurulmalıdır? 2 Türk Kızılayı Gençlik Kollarının Amacı 3 Gençlik Kollarının Genel Tanımı 3 Şube Gençlik Kolları Nasıl Kurulur? 3 Gençlik Kollarının Yapısı 4 Gençlik Kollarının Başlıca Görevleri 4 Gençlik Kollarının Yükümlülükleri Ve Çalışma Alanları 5 Gençlik Kollarının Görev Yetki ve Sorumlulukları 5 Gençlik Kolları Yönetiminin Kadro Bazlı Görev Yetki ve Sorumlulukları 7

4- GENÇLĠK KOLLARI VE ÜNĠKULÜPLER

Ünikulüplerin Amacı 8 Üniversite İle Şube Gençlik Kolları 9 Ünikulüplerin Yapısı 9 Kızılay Ünikulüp Başkanının ve Kurul Sorumlularının Belirlenmesi 10 Ünikulüp Yönetiminin ve Sorumlularının Kadro Bazlı Görev Yetki ve Sorumlulukları 10

5- TÜRK KIZILAYI`NDA GÖNÜLLÜLÜK

Gönüllü İnsan Kaynağının Oluşturulmasında Kızılay Şubelerinin Önemi 12 Gönüllülük 13 Üye Ve Gönüllü Arasındaki Fark 13 Gönüllülerin Kızılay’a Katkıları Nelerdir? 14 Gençlik Kolları Gönüllülerinin Görev Yetki ve Sorumlulukları 14 Diğer 14

6- EĞĠTĠMLER

Kızılaycılık Uyum Eğitimi 14 Uzmanlık Eğitimler 15

7- PROJE/FAALĠYET/ORGANĠZASYONLAR VE TOPLANTILAR

Gençlik Kolları ve Ünikulüplerin Toplanma Süreleri 15 Proje/Organizasyon ve Faaliyet Uygulamaları 16 Yıl İçerisinde Gençlik Kolları ve Ünikulüplerin Tarafından Düzenlenmesi Gereken ve Katılım Sağlanması Gereken Organizasyonlar 16 Gençlik Kollarının İle Ünikulüplerin Kurum İçi ve Kurum Dışı Gençlik Alanına İlişkin Projelerin Onayı 16 Faaliyetler 17 Bir Proje/Faaliyet/Organizasyon Gerçekleştirilirken İzlenecek Yol Nasıl Olmalı 18

8- MALĠ SÜREÇLER

Mali Süreçler 19 Şubelere Bağlı Kadın ve Gençlik Kolu Satın alma Yetkileri 20 Ankara, İstanbul ve İzmir Kadın Ve Gençlik Kurulları 21 Diğer 21

Page 3: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

9- FAALĠYETLERDE DĠKKAT EDĠLECEK HUSUSLAR 22

10- DĠĞER Ekler ve Dayanaklar 24 Kullanılacak Formlar ve Raporlar 24 Gençlik Kollarının Kullanması Gereken Programlar 24

Page 4: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 1

1- GĠRĠġ

Bu kılavuz dökümanda Türk Kızılayı Şubelerinde gençlik kolları tanımına, görev ve yetkilerine ve çalışmalarına ilişkin bilgiler yer almaktadır.

2- TÜRK KIZILAYI`NDA ÜYELĠK SÜREÇLERĠ

2.1. ÜYELĠK KOġULLARI Türk Kızılayı’na; Kuruluşun ilkelerini ve değerlerini, amaçlarını, hedeflerini, çalışma usullerini benimseyen ve derneklere girmelerine yasalarca engel bulunmayan her gerçek ve tüzel kişi üye olabilir.

2.2. ÜYELĠK BAġVURUSU

2.2.1. Türk Kızılayı’na üye olmak isteyen kişi, imzalayacağı üç suret başvuru belgesi ile ikametgâhının veya işinin bulunduğu yerdeki şube başkanlığına doğrudan başvurur.

2.2.2. İnternet üzerinden yapılan başvuru işlemlerinde ilgili Şube Başkanlığınca, üye olmak isteyen kişiye ulaşılarak işlemlere başlanır.

2.2.3. Üye başvuru belgesindeki "Kişisel Bilgiler", "Dernek Bilgileri" ve diğer başvuru bölümleri, başvuran tarafından eksiksiz doldurulur. Eksik doldurulmuş belgeler ilgili Şube Başkanlığınca tamamlatılır. Aksi halde başvuru geçersiz sayılır.

2.2.4. Üye başvuru belgesindeki bilgiler, üye başvuru defterine numara sırasıyla kaydedilir. Defterdeki özel bölümler başvuru sahibi ve başvuruyu alan yetkili tarafından imzalanır. Ayrıca, Şube tarafından adayın başvurusu Şube İşlemleri Bilgi Ağı programına girişi yapılır.

2.2.5. Şube yönetim kurulu, başvuru defterine yazılmış kişilerin durumunu inceler ve otuz gün içinde karara bağlayarak başvuru sahibine bildirir. Otuz gün içinde karara bağlanmayan başvurular kabul edilmiş sayılır.

2.2.6. Şube yönetim kurulları, Derneğe üye kabulünde, ilgili kanunlar ve Tüzük açısından sakıncalı görülmeyen üyelerden, üç suret olarak alınan başvuru belgelerinin bir suretini başvuran üye adayına, bir suretini Türk Kızılayı Genel Merkez Üye Yazım Bürosuna verir, diğer suretini ise şubede muhafaza eder.

2.3. GENÇLĠK KOLLARININ VEYA ÜYELĠĞĠN SONA ERME SÜREÇLERĠ

2.3.1. Herhangi bir nedenle Türk Kızılayı üyeliği veya gönüllülüğü sona eren kişinin kurullardaki üyeliği de sona ermiş sayılır.

2.3.2. Yardımcı Kurullardan istifa veya herhangi bir nedenle boşalan üyeliklere, Genel Merkez Yönetim Kurulu veya Şube Yönetim Kurulu tarafından Kadın ve Gençlik Kolları Yönetim Kurulunun uygun görüşü alınarak atama yapılır.

2.3.3. Şube Yönetim veya Genel Merkez Yönetim Kurulu değiştiğinde, bağlı Yardımcı Kurulların görevi sona erer ve göreve gelen yönetim kurulunca yeni Kadın ve Gençlik Kolları Yönetim Kurulunun ataması yapılır.

Page 5: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 2

2.3.4. Tüzük, Yönerge ve Genel Merkezce bildirilen direktiflere uymayan ve yapılan ikazlara rağmen Türk Kızılayı`nın amaç ve ilkelerine aykırı hareket eden ve/veya ayrıca çalışamaz hale gelen Kadın ve Gençlik Kurulları, Genel Merkez Yönetim Kurulu veya Şube Yönetim Kurulu kararıyla görevden alınır, yerine mevzuat hükümlerine uygun olarak yeni bir atama yapılır.

2.3.5. Yardımcı Kurul Yönetimlerinde görev alan üyeler üst üste 5 toplantıya katılmadıkları takdirde, Genel Merkez Yönetim Kurulu ve Şube Yönetim Kurulu tarafından üyeliklerine son verilir.

2.3.6. Yardımcı Kurul Yönetimlerinde görev alan üyeler, faaliyetlere çağrıldıkları halde üst üste 5 faaliyete katılmaması durumunda, Genel Merkez Yönetim Kurulu ve Şube Yönetim Kurulu tarafından üyeliklerine son verilir.

2.4. DĠĞER Üyelik süreçlerine ilişkin daha detaylı bilgi almak üzere Türk Kızılayı Üyelik Yönetmeliğinden faydalanılabilinir.

3- TÜRK KIZILAYI`NDA GENÇLĠK KOLLARI

3.1. GENÇLĠK KOLLARI NEDEN KURULMALIDIR?

3.1.1. Türkiye nüfusunun yarısından fazlası gençlerden oluşmaktadır.

3.1.2. Ülkemizde gençlik alanında çok farklı sorunlar ve ihtiyaçlar ile karşılaşılmaktadır. Bu sorunlar ve ihtiyaçlar bölgeden bölgeye, ilden ile hatta aynı il sınırları içerisinde bile farklılık gösterebilmektedir. Gençlerin sorunlarının çözümü ve ihtiyaçlarına yönelik yerelden, özel, özgün gençlik projeleri oluşturulması gerekmektedir.

3.1.3. Gençlik Kolları Üyeleri, üyelikleri süresince kazandıkları deneyimlerle Kızılaycılığın savunuculuğunu daha profesyonel yapacaklardır.

3.1.4. Türk Kızılayı toplumun güç ve kaynaklarını harekete geçirerek tüm topluma hizmet ulaştırma misyonuna sahip olduğundan mümkün olduğunca fazla insan kaynağına ihtiyaç duymaktadır.

3.1.5. Gençler hem hizmet alıcı hem verici olarak Türk Kızılayı için çok önemli bir hedef kitledir.

3.1.6. Hizmetlerin yerele yaygınlaştırılması, yeni bağışçılar kazanılması ve Kızılay`ın savunuculuğunun yapılmasında gençlerin katılımı büyük önem arz etmektedir.

3.1.7. Türk Kızılayı toplumun güç ve kaynaklarını harekete geçirerek tüm topluma hizmet ulaştırma misyonuna sahiptir. Gençlik Kolları Üyeleri gerekli eğitimleri alarak olağan ve olağanüstü dönemlerde nitelikli insan kaynağı olarak Kızılay personeline destek olarak görevlendirilebileceklerdir.

3.1.8. Ülkemizde gençler arasında her türlü ayrımcılığı (etnik, dini, politik, sosyal vb.) teşvik eden proje ve çalışmalarla mücadele edilmesi; bunun için de yaygın şube ağı ile iyi örgütlenmiş gençlik gönüllülerinin, kol ve kulüplerinin etkin bir şekilde harekete geçirilmesine yönelik proje ve programlar geliştirilmesinin çok önemli olduğu düşünülmektedir.

Page 6: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 3

3.2. TÜRK KIZILAYI GENÇLĠK KOLLARININ AMACI

3.2.1. Türk Kızılayı çatısı altında çalışmayı tercih etmiş olan gençleri bir araya getirerek ortak hareket etmek,

3.2.2. Gençlerin genel yönleri ile beraber; gençlik ortak proje üreterek, gençlere öz güven kazandırmak; onların idealist ve aktif olmalarını çözümüm bir parçası haline gelmelerini sağlamak,

3.2.3. Gençlerin sorunlarını belirlemek ve bu sorunlara çözüm üretmek.

3.2.4. Gençlerin karar verme yöntemi ve yürütme süreçlerinde aktif görevler alarak liderlik girişimlerine gelişimlerini sağlamak.

3.2.5. Gençlik Kollarının görevlerinin yerine getirilmesinde, hangi kurul tarafından teşkil edilmişse o kurulun gözetim ve denetimine tabidir.

3.2.6. Gençlik Kolları Türk Kızılayı’nın Tüzüğü, Yardımcı Kurullar Yönetmeliği ve diğer Yönetmelikleri çerçevesinde, Stratejik Plana ve şube çalışma planlarına uygun şekilde faaliyet gösterirler.

3.3. GENÇLĠK KOLLARININ GENEL TANIMI

3.3.1. Türk Kızılayı’na üye ve/veya gönüllü olan gençlerden oluşturulmuş kollardır.

3.3.2. En az 5 kişiden oluşan gençlik kollarında bir başkan, bir başkan yardımcısı bir sekreter ve iki üye bulunur.

3.3.3. Gençlik kollarına üye olabilmek için 18–35 yaş arasında olmak şartı mevcuttur.

3.3.4. Gençlik Kolları Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde Genel Merkez Yönetim Kurulu kararıyla, diğer merkezlerde Şube Yönetim Kurulları kararı ile teşkil edilir.

3.3.5. Gençlik Kolları dahilinde atamalar ve görevlendirmeler aynı kurulların kararıyla yapılır.

3.4. ġUBE GENÇLĠK KOLLARI NASIL KURULUR?

3.4.1. Şube Yönetim Kuruluna bağlı olarak Yardımcı kurullar adı altında Gençlik Kollarının kurulumu sağlanabilmektedir.

3.4.2. Gençlik Kolları, yerelde şube üyesi 18–35 yaş arasında en az 5 kişiden ve üye sayısın en az yarısından bir eksiği veya bir farzlası kadar bayanlardan oluşur.

3.4.3. Şubelerde; Şube Yönetim Kurulunca en az 1 Başkan, 1 Başkan Yardımcısı, 1 Sekreter ve en az iki üye olmak üzere, yeterli sayıda üye atanarak göreve başlar.

3.4.4. Gençlik Kolları Yönetim Kurulları en fazla 3 yıl için oluşturulabilinir.

3.4.5. Gençlik Kolları Yönetim Kurulu üyeleri ilgili şubenin ataması ile göreve başlarlar.

3.4.6. Kızılay Şubeleri tarafından kurulan Gençlik Kolları üye sayısı 5 kişiden daha az olduğu takdirde kendiliğinden kapanır.

Page 7: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 4

3.5. GENÇLĠK KOLLARININ YAPISI

ġubelerde; Şube Yönetim Kurulunca en az 1 Başkan, 1 Başkan Yardımcısı, 1 Sekreter ve en az iki üye olmak üzere, yeterli sayıda üye atanarak göreve başlar.

3.6. GENÇLĠK KOLLARININ BAġLICA GÖREVLERĠ

3.6.1. Mevcut yaşam koşulları nedeniyle farklı sosyal risklerle karşı karşıya kalan dezavantajlı durumdaki savunmasız bireylerin, sorunlarına dikkati çekmek, çözüm yolları üzerinde düşünmek ve Şube Yönetim Kurullarına önerilerde bulunmak,

3.6.2. Söz konusu savunmasız birey ve toplulukların sorunlarının çözümüne yönelik projeler geliştirerek ve/veya ve faaliyetler planlayarak uygulanması için Yönetim Kurullarına sunmak, onaylanan proje ve faaliyetleri gerçekleştirmek ve/veya gerçekleştirlmesinde görev almak,

3.6.3. Gençlerin toplumdaki konumları, rolleri ve dezavantajları üzerinde bilhassa durarak, onlara yönelik ve onların dahil olduğu proje ve programların geliştirilmesinde ve uygulanmasında öncülük etmek,

3.6.4. Gençlik Kolları üyelerinin, şubenin diğer üye ve gönüllülerinin ve kurum proje ve faaliyetlere katılımını ve desteğini sağlamak,

……….. ŞUBESİ GENÇLİK KOLU BAŞKANI

……….. ŞUBESİ GENÇLİK KOLU BAŞKAN YRD.

………. ŞUBESİ GENÇLİK KOLU

SEKRETERİ

………. ŞUBESİ GENÇLİK KOLU

ÜYESİ

………. ŞUBESİ GENÇLİK KOLU

ÜYESİ

Page 8: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 5

3.6.5. Türk Kızılayı’nı ülküsünü, değerlerini toplumda tanıtarak benimsenmesini sağlamak, özellikle çocuklar ve gençler arasında yeni nesil Kızılaycıların yetişmesini sağlayıcı proje ve faaliyetler gerçekleştirmek,

3.6.6. Toplumun her kesimine erişim ve iletişim olanaklarını kullanarak Türk Kızılayı’na ve hizmetlerine olan toplumsal desteği arttırmak olmak üzere Sosyal Hizmetler ile Gençlik Hizmetleri ve diğer faaliyet alanlarında etkin rol almak,

3.7. GENÇLĠK KOLLARININ YÜKÜMLÜLÜKLERĠ VE ÇALIġMA ALANLARI

3.7.1. Şube Gençlik Kolları Yönetim Kurulu, Gençlik faaliyetlerini düzenlemek, koordine etmek ve yürütmek ile yükümlüdür.

3.7.2. Gençlik Kolları bağlı bulundukları Genel Merkez Yönetim Kuruluna veya Şube Yönetim Kurullarına bağlı olarak çalışırlar.

3.7.3. Türk Kızılayı’na üye veya gönüllü olmayan gençler kurullarda görev yapamazlar.

3.8. GENÇLĠK KOLLARININ GÖREV YETKĠ VE SORUMLULUKLARI

3.8.1. Türk Kızılayı Tüzüğü ülkü ve ufku doğrultusunda, stratejik planda belirlenen alanlarda çeşitli projeler üretmek, projeler hakkında ilgili birimlere teklifte bulunmak, konferans, toplantılar, seminerler, münazaralar, müsamereler, sportif ve kültürel etkinlikler düzenlemek ve gelir getirici faaliyetlerde ve organizasyonlarda bulunmak, bununla ilgili gerekli tedbirleri almak ve uygulamak.

3.8.2. Türk Gençliğini Türk Kızılayı`nın ülkü ve ufku doğrultusunda geleceğe hazırlamak için eğitim programları düzenlemek ve uygulamak, kitle iletişim araçlarını kullanarak gençliği bilgilendirmek ve eğitim çalışmaları düzenlemek.

3.8.3. İnsanlar arasında yardımlaşmayı, dayanışmayı, merhamet duygusunu, karşılıklı sevgi ve saygıyı kuvvetlendirmek.

3.8.4. Mevcut yaşam koşulları nedeniyle farklı sosyal risklerle karşı karşıya kalan dezavantajlı durumdaki savunmasız bireylerin, sorunlarına dikkati çekmek, çözüm yolları üzerinde düşünmek ve Yönetim Kurullarına önerilerde bulunmak,

3.8.5. Savunmasız birey ve toplulukların sorunlarının çözümüne yönelik projeler geliştirerek ve/veya ve faaliyetler planlayarak uygulanması için Yönetim Kurullarına sunmak, onaylanan proje ve faaliyetleri gerçekleştirmek ve/veya gerçekleştirilmesinde görev almak,

3.8.6. Kadınların ve gençlerin toplumdaki konumları, rolleri ve dezavantajları üzerinde bilhassa durarak, onlara yönelik ve onların dahil olduğu proje ve programların geliştirilmesinde ve uygulanmasında öncülük etmek,

3.8.7. Gençlik Kolları üyeleri ile şubenin diğer üye ve gönüllülerinin Türk Kızılayı’nın, kurumların ve diğer paydaşların proje ve faaliyetlerine katılımını ve desteğini sağlamak,

3.8.8. Türk Kızılayı’nı ülküsünü, değerlerini toplumda tanıtarak benimsenmesini sağlamak, özellikle çocuklar ve gençler arasında yeni nesil Kızılaycıların yetişmesini sağlayıcı proje ve faaliyetler gerçekleştirmek,

Page 9: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 6

3.8.9. Toplumun her kesimine erişim ve iletişim olanaklarını kullanarak, Türk Kızılayı’na ve hizmetlerine olan toplumsal desteği arttırmak için Sosyal ve Gençlik Hizmetleri ile diğer faaliyet alanlarında etkin rol almak,

3.8.10. Bağlı bulundukları Şube veya Genel Merkez Yönetim Kurulu onayı ile çeşitli konularda etüt ve araştırmalar yapmak; Kurumsal İletişim Bölümünün desteği ile broşürler, bültenler, dergiler yayımlamak.

3.8.11. Bağlı bulundukları Şube veya Genel Merkez Yönetim Kurulu onayı ile ülke içinde dernek, vakıf, konfederasyonlar, uluslararası organize gruplar ve buna benzer kuruluşlarla amaçlarına uygun ortak çalışmalar yapmak.

3.8.12. Kanun, Türk Kızılayı Tüzüğü ve ilgili yönetmelik hükümlerine göre verilen görevleri yerine getirmek ve alınacak kararları uygulamak, konularında uzmanlık komisyonları gibi gerekli görülen hususlar hakkında yönerge taslağı hazırlayarak üst makamlara sunmak.

3.8.13. Gençlik Kolları ilkelerini topluma yaymak için basın yayın ve diğer iletişim araçlarından yararlanmak.

3.8.14. Türk Kızılayı İzleme, Değerlendirme ve Raporlama Yönetim Sistemini, Gençlik Kolları faaliyetlerinde uygulamak,

3.8.15. Şubede Şube Başkanlığı, Genel Merkeze bağlı kurullarda Genel Başkanlığa istatistikî bilgileri raporlamak.

3.8.16. Sivil Toplum Kuruluşlarındaki ve dünyadaki yeni uygulamaları takip ederek, Türk Kızılayı’nda uygulanabilecek yeni çalışmaları hayata geçirmek,

3.8.17. Genel Merkeze bağlı olarak faaliyette bulunacak olan Ankara, İzmir ve İstanbul İl Gençlik Kolları, Genel Merkez Yönetim Kurulunca, Şubelerde, Şube Başkanlığınca, Olağanüstü durumlarda ise Türk Kızılayı Kriz Yönetimi Merkezi kararları doğrultusunda çalışılacak şekilde planlama yapmak, organize olmak,

3.8.18. Kanunlar, Türk Kızılayı Tüzüğü ve bu Yönetmelik ile Genel Merkeze bağlı olarak faaliyette bulunacak olan Ankara, İzmir ve İstanbul İl Gençlik Kolları ile şube yardımcı kurulları bağlı bulundukları Yönetim Kurulunun tavsiye nitelikli kararları çerçevesinde çalışmalarda bulunmak,

3.8.19. Diğer Sivil Toplum Kuruluşlarının Gençlik Kolları teşkilatlarının çalışmalarını izlemek ve değerlendirmek, edinilen bilgiler doğrultusundaki önerileri Şube Yönetim Kuruluna sunmak.

3.8.20. Şube gelirlerinin arttırılması, mevzuata uygun yeni kaynakların bulunması ve Gençlik Kolları harcamalarının usulüne göre yapılmasını sağlayacak tedbirleri almak.

3.8.21. Yerel Kaynakları harekete geçirerek fon sağlama ve kaynak yaratma faaliyetlerinde bulunmak,

3.8.22. Kurumsal ve Toplumsal eğitimlerde; yetkiler dahilinde görev almak, verilen eğitimlere ilişkin raporlarının Genel Merkez Eğitim Bölümüne iletilmesini sağlamak,

3.8.23. Şubelerde görev alan Genel Hizmet Koordinatörlerinin iş ve işlemlerini destekleyici çalışmalar yapmak,

3.8.24. Aralık ayında yıllık faaliyet raporu hazırlamak, Şubelerde Şube Yönetim Kuruluna; Ankara, İzmir ve İstanbul İl Gençlik Kollarında ise Genel Merkez Yönetim Kuruluna sunmak,

Page 10: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 7

3.8.25. Türk Kızılayı Genel Başkanı, Genel Merkez Yönetim Kurulu ve Şube Başkanı ve Şube Yönetim Kurulu tarafından kendilerine tevdi olunacak diğer görev ve sorumlulukları yerine getirmek.

3.9. GENÇLĠK KOLLARI YÖNETĠMĠNĠN KADRO BAZLI GÖREV YETKĠ VE SORUMLULUKLARI

3.9.1. Gençlik Kolu BaĢkanı Görev Ve Sorumlulukları

3.9.1.1. Türk Kızılayı’nın amaç ve ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını yürütür,

3.9.1.2. Şube gençlik kolları, şubede gençlik alanında gerçekleştirilen ve/veya planlanan proje/faaliyet ve organizasyonlardan sorumludur.

3.9.1.3. Ünikulüp ve ilgili Kızılay Şubesi arasındaki koordinasyonu sağlar,

3.9.1.4. İlgili Şubenin Gençlik Kolları Yönetim Kurulunun, Ünikulüp Yönetimi ile Sorumlularının ve Gençlik Gönüllülerinin Türk Kızılayı`nın ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını sağlar,

3.9.1.5. İlgili Şubenin Gençlik Kolları Yönetim Kurulunun, Ünikulüp Yönetimi ile Sorumlularının ve Gençlik Gönüllülerinin motivasyonunu ve sürekliliğini sağlar,

3.9.1.6. İlgili Şubenin Gençlik Kolları Yönetim Kurulundan, Ünikulüpten ve şube gençlik gönüllülerinden gelen proje önerilerini değerlendirir ve uygulanabilir olanlarını bağlı bulunduğu Kızılay Şubesinin Yönetim Kuruluna sunar,

3.9.1.7. Gerçekleştirilecek proje/etkinlik Türkiye geneli veya il genelini kapsıyorsa bağlı bulunduğu Kızılay Şubesinin onayını alır,

3.9.1.8. Şube gençlik kolları ve Ünikulüp tarafından gerçekleştirilen etkinlik ve projeler rapor halinde, bağlı bulunduğu Kızılay Şubesinin Yönetim Kuruluna iletir,

3.9.1.9. Gençlik Kolları Yönetim Kurulu, şube gençlik gönüllüleri ve Ünikulüp içerisinde yer alan kurulların koordinasyonunu sağlar,

3.9.1.10. Yerelde gençlik adına düzenlenen organizasyon/ faaliyet ve tanıtımlarda Şube gençlik kollarının ve/veya bağlı bulunan Ünikulübün yer almasını sağlayacak girişimlerde bulunur,

3.9.1.11. Etkinlik/projelerle ilgili mali kaynak yaratılması amacıyla gerekli görüşmeleri bağlı bulunduğu Kızılay Şubesinin yetki vermesi ile yapar,

3.9.2. Gençlik Kolu BaĢkan Yardımcısı Görev Ve Sorumlulukları

3.9.2.1. Türk Kızılayı’nın amaç ve ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını yürütür,

3.9.2.2. Gençlik Kolu Başkanının görevi dahilindeki işlerde destek sağlar ve gençlik kolu başkanına karşı sorumludur.

3.9.2.3. İlgili Şubenin Gençlik Kolları Yönetim Kurulundan, Ünikulüpten ve şube gençlik gönüllülerinden gelen proje önerilerini değerlendirir ve uygulanabilir olanlarını gençlik kolu başkanına sunar,

3.9.2.4. Etkinlik/projelerle ilgili mali kaynak yaratılması amacıyla gerekli görüşmeleri bağlı bulunduğu Kızılay Şubesinin yetki vermesi ile yapar,

3.9.2.5. Gençlik Kolu Başkanının yokluğunda yerine vekalet eder,

Page 11: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 8

3.9.3. Gençlik Kolu Sekreterinin Görev Ve Sorumlulukları

3.9.3.1. Türk Kızılayı’nın amaç ve ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını yürütür,

3.9.3.2. Görev ve Sorumlulukları dahilinde bulunan iş ve işlemleri gençlik kolu başkanı ve başkan yardımcısının onayı ile yürütür,

3.9.3.3. Etkinlik/projelerle ilgili mali kaynak yaratılması amacıyla gerekli görüşmeleri bağlı bulunduğu Kızılay Şubesinin yetki vermesi ile yapar,

3.9.3.4. Gençlik Kolu başkanı ve başkan yardımcısı tarafından gençlik alanında verilecek diğer görevleri yerine getirir.

3.9.4. Gençlik Kolu Üyesinin Görev Ve Sorumlulukları

3.9.4.1. Türk Kızılayı’nın amaç ve ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını yürütür,

3.9.4.2. Görev ve Sorumlulukları dahilinde bulunan iş ve işlemleri gençlik kolu sekreterinin onayı ile yürütür,

3.9.4.3. Gerçekleştirilen proje/etkinliklerin gerekli onaylardan sonra duyurulmasını sağlar,

3.9.4.4. Gerçekleştirilen proje/etkinliklerle ilgili çalışmalarını gerekli onayları ve izinleri aldıktan sonra, ilgili mercilerle koordineli olarak yürütür,

3.9.4.5. Türk Kızılayı adına gençlik alanında yapılacak tanıtım organizasyonlarını gerçekleştirilmesini sağlar,

3.9.4.6. Tanıtıma yönelik gerekli görsel ve yazılı materyalleri ilgili yerlerden temin eder,

3.9.4.7. Etkinlik/projelerle ilgili mali kaynak yaratılması amacıyla gerekli görüşmeleri bağlı bulunduğu Kızılay Şubesinin yetki vermesi ile yapar,

3.9.4.8. Şube gençlik kollarında çalışacak olan gençlik gönüllülerinin kazanımından ve verilerinin tutulmasından sorumludur,

3.9.4.9. Gençlik gönüllülerinin oryantasyonundan ve ilgili görevlendirilmelerinden sorumludur,

3.9.4.10. Gerçekleşen proje/etkinlikler/tanıtım ve organizasyonların sonunda gençlik kolları başkanı, başkan yardımcısı ve sekreterine raporunu sunar,

3.9.4.11. Gençlik Kolu başkanı, başkan yardımcısı ve sekteri tarafından gençlik alanında verilecek diğer görevleri yerine getirir.

4- GENÇLĠK KOLLARI VE ÜNĠKULÜPLER

4.1. ÜNĠKULÜPLERĠN AMACI

Türk Kızılayı’nın yedi temel ilkesi doğrultusunda; nüfusumuzun büyük çoğunluğunu

oluşturan gençlerimizin zarar görebilirliğini azaltmak adına, Türk Kızılayı

Ünikulüplerinde hizmet verecek olan gençlik gönüllülerinin farkındalık ve gelişim

düzeyini artırıcı faaliyetlerde bulunabilmesi amacıyla ünikulüpler tarafından ulusal ve

uluslararası düzeyde programlar geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıdır.

Page 12: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 9

Aynı zamanda; gençlerin sosyal sorumluluk konusunda farkındalık ve yaşadığı topluma karşı duyarlılık kazanmalarını sağlamaya çalışmaktır. Böylece kendine güvenen, değişime, yeniliklere açık, kendi fikirlerini üreten ve uygulayabilen bireyler olmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

4.2. ÜNĠVERSĠTE ĠLE ġUBE GENÇLĠK KOLLARI

4.2.1. Türk Kızılayı Üniversite Kulüpleri Başkanı (Ünikulüp) Şube Gençlik Kolunun

doğal üyesidir.

4.2.2. Türk Kızılayı Üniversite Kulüpleri, Şube Gençlik Kollarına bağlı olarak faaliyet

gösterir.

4.3. ÜNĠKULÜPLERĠN YAPISI

Ünikulüpler; Şubelerde Gençlik Kollarına bağlı faaliyetlerde bulunur ve olması gereken yapısı 1 Başkan ve Ünikulüp Kurul Sorumlularından aşağıda belirtildiği şekilde oluşur. Türk Kızılayı Üniversite Kulüpleri Başkanı (Ünikulüp) Şube Gençlik Kolunun doğal üyesidir.

BASIN VE TANITIM

SORUMLUSU

ETKİNLİK SORUMLUSU

PROJE SORUMLUSU

FİNANS SORUMLUSU

HALKLA İLİŞKİLER

SORUMLUSU

……….. ŞUBESİ ÜNİKULÜP BAŞKANI

……….. ŞUBESİ GENÇLİK KOLU YÖNETİM KURULU

Page 13: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 10

4.4. KIZILAY ÜNĠKULÜP BAġKANININ VE KURUL SORUMLULARININ

BELĠRLENMESĠ,

4.4.1. Ünikulüp en az 15 kişiden oluşur,

4.4.2. Grup kendi aralarında seçim ile başkan basın ve tanıtım sorumlusu, etkinlik sorumlusu, proje sorumlusu, finans sorumlusu, halkla ilişkiler sorumlusu olmak üzere 7 kişilik asil ve 7 kişilik yedekten oluşur,

4.4.3. Her yıl Mayıs ayında bir sonraki öğretim yılının seçimleri yapılır,

4.4.4. Kızılay Ünikulüp Başkanı olarak seçilen kişi bir kez seçilme hakkına sahiptir.

4.4.5. Seçimle belirlenen Ünikulüp başkan ve sorumluları yıl içerisinde Türk Kızılayı’nın ve Üniversitenin amaç ve ilkelerine aykırı hareket ettikleri takdirde, Türk Kızılayı ve Üniversite yetkililerince tutanak tutulmak kaydıyla görevden alınarak erken seçime gidilir.

4.4.6. Ünikulüpte görevli olan başkan ve sorumluları arasından her hangi biri Türk Kızılayı ve Üniversitenin amaç ve ilkelerine aykırı hareket ettiği takdirde, kişi Türk Kızılayı ve Üniversite yetkililerince tutanak tutulmak kaydıyla görevden alınarak, yerine Ünikulüp içerisinde bulunan 7 kişilik yedekten atama yapılır.

4.5. ÜNĠKULÜP YÖNETĠMĠNĠN VE SORUMLULARININ KADRO BAZLI GÖREV YETKĠ VE SORUMLULUKLARI

4.5.1. Ünikulüp BaĢkanının Görev Ve Sorumlulukları

4.5.1.1. Kulüp, Üniversite ve Türk Kızılayı arasındaki koordinasyonu sağlar,

4.5.1.2. Kurul Sorumluları ve Gençlik Gönüllülerinin, ilgili Üniversite ve Türk Kızılayı`nın ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını sağlar,

4.5.1.3. Kurul sorumlularının ve Gençlik Gönüllülerinin motivasyonunu ve sürekliliğini sağlar,

4.5.1.4. Kulüpte yer alan sorumlular ve gençlik gönüllüleri tarafından gelen proje önerilerini değerlendirir ve uygulanabilir olanlarını bağlı bulunduğu Kızılay Şubesinin gençlik kollarına sunar,

4.5.1.5. Gerçekleştirilecek proje/etkinlik Türkiye geneli veya il genelini kapsıyorsa bağlı bulunduğu Kızılay Şubesinin onayını alır,

4.5.1.6. Gerçekleştirilecek proje/etkinlik Kızılay ve Üniversitenin amaç ve ilkelerine uygun ve ilgili üniversite kapsamında uygulanacak ise bağlı bulunduğu Kızılay Şubesinin bilgisi dahilinde onaylar,

4.5.1.7. Ünikulüp tarafından gerçekleştirilen etkinlik ve projeler rapor halinde, ilgili üniversite ve bağlı bulunduğu Kızılay Şubesinin gençlik kollarına iletir,

4.5.1.8. Ünikulüp içerisinde yer alan kurulların koordinasyonunu sağlar,

4.5.1.9. Üniversite bünyesinde düzenlenen etkinliklerde, Kızılay ünikulüplerinin yer almasını sağlayacak girişimlerde bulunur,

Page 14: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 11

4.5.2. Basın ve Tanıtım Sorumlusunun Görev Ve Sorumlulukları

4.5.2.1. İlgili Üniversite ve Türk Kızılayı’nın amaç ve ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını yürütür,

4.5.2.2. Görev ve Sorumlulukları dahilinde bulunan iş ve işlemleri Ünikulüp Başkanının onayı ile yürütür,

4.5.2.3. Gerçekleştirilen proje/etkinliklerin Üniversite, il ve Türkiye genelinde duyurulmasını sağlar,

4.5.2.4. Türk Kızılayı adına yapılacak tanıtım organizasyonlarını gerçekleştirir,

4.5.2.5. Tanıtıma yönelik gerekli görsel ve yazılı materyalleri ilgili yerlerden temin eder,

4.5.2.6. Gerçekleştirilen proje/etkinliklerle ilgili çalışmalarını diğer kurullarla koordineli olarak yürütür,

4.5.2.7. Gerçekleşen proje/etkinlikler sonunda Ünikulüp Başkanına raporunu sunar,

4.5.2.8. Ünikulüp Başkanına karşı sorumludur,

4.5.3. Etkinlik Sorumlusunun Görev Ve Sorumlulukları

4.5.3.1. İlgili Üniversite ve Türk Kızılayı’nın amaç ve ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını yürütür,

4.5.3.2. Görev ve Sorumlulukları dahilinde bulunan iş ve işlemleri Ünikulüp Başkanının onayı ile yürütür,

4.5.3.3. Türk Kızılayı adına yapılacak etkinlik organizasyonlarını gerçekleştirir,

4.5.3.4. Gerçekleştirilen etkinliklerle ilgili çalışmalarını diğer kurullarla koordineli olarak yürütür,

4.5.3.5. Gerçekleştirilecek etkinlikler ile ilgili gerekli izinleri alır,

4.5.3.6. Gerçekleşen etkinlikler sonunda Ünikulüp Başkanına raporunu sunar,

4.5.3.7. Ünikulüp Başkanına karşı sorumludur,

4.5.4. Proje Sorumlusunun Görev Ve Sorumlulukları

4.5.4.1. İlgili Üniversite ve Türk Kızılayı’nın amaç ve ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını yürütür,

4.5.4.2. Görev ve Sorumlulukları dahilinde bulunan iş ve işlemleri Ünikulüp Başkanının onayı ile yürütür,

4.5.4.3. Türk Kızılayı adına yapılacak projeler ile ilgili iş/işlemleri gerçekleştirir,

4.5.4.4. Gerçekleştirilen projeler ile ilgili çalışmalarını diğer kurullarla koordineli olarak yürütür,

4.5.4.5. Gerçekleştirilecek projeler ile ilgili gerekli izinleri alır,

4.5.4.6. Gerçekleşen projeler sonunda Ünikulüp Başkanına raporunu sunar,

4.5.4.7. Ünikulüp Başkanına karşı sorumludur,

Page 15: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 12

4.5.5. Finans Sorumlusunun Görev Ve Sorumlulukları

4.5.5.1. İlgili Üniversite ve Türk Kızılayı’nın amaç ve ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını yürütür,

4.5.5.2. Görev ve Sorumlulukları dahilinde bulunan iş ve işlemleri Ünikulüp Başkanının onayı ile yürütür,

4.5.5.3. Etkinlik/projelerle ilgili mali kaynak yaratılması amacıyla gerekli görüşmeleri bağlı bulunduğu Kızılay Şubesinin yetki vermesi ile yapar,

4.5.5.4. Etkinlik/projelerle ilgili kullanılacak mali kaynağın yönetimini sağlar,

4.5.5.5. Etkinlik/projeler için mali kaynak desteği veren kurum/kuruluşları, kaynağın kullanımı ile ilgili belirli periyotlarla bilgilendirir,

4.5.5.6. Gerçekleşen etkinlik/projeler sonunda Ünikulüp Başkanına raporunu sunar,

4.5.5.7. Ünikulüp Başkanına karşı sorumludur,

4.5.6. Halkla ĠliĢkiler Sorumlusunun Görev Ve Sorumlulukları

4.5.6.1. İlgili Üniversite ve Türk Kızılayı’nın amaç ve ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını yürütür,

4.5.6.2. Görev ve Sorumlulukları dahilinde bulunan iş ve işlemleri Ünikulüp Başkanının onayı ile yürütür,

4.5.6.3. Ünikulübün sekretaryasından sorumludur,

4.5.6.4. Her yıl düzenlenecek olan Ünikulüp seçimlerinin yürütülmesini sağlar,

4.5.6.5. Ünikulüpte çalışacak olan gençlik gönüllülerinin kazanımından ve verilerinin tutulmasından sorumludur,

4.5.6.6. Gençlik gönüllülerinin oryantasyonundan ve ilgili kurula yönlendirilmesinden sorumludur,

4.5.6.7. Gerçekleşen etkinlikler sonunda Ünikulüp Başkanına raporunu sunar,

4.5.6.8. Ünikulüp Başkanına karşı sorumludur,

5- TÜRK KIZILAYI`NDA GÖNÜLLÜLÜK

5.1. GÖNÜLLÜ ĠNSAN KAYNAĞININ OLUġTURULMASINDA KIZILAY ġUBELERĠNĠN

ÖNEMĠ

5.1.1. Ulusal ve uluslararası düzeyde saygınlığını ve hizmet kalitesini sürekli geliştiren bir insani yardım kuruluşu olan Türk Kızılayı, Kurumsal Gelişim Programı çerçevesinde Kızılay’ın ufku, ülküsü ve temel prensipleriyle uyumlu bir şekilde merkezi düzeyde verimli, etkin ve sürdürülebilir hizmetler yerine getirebilmeyi amaçlarken; Kızılay şubelerine de gelişim programı içerisinde önemli roller düşmektedir.

Page 16: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 13

5.1.2. Bu program, şubeler tarafından, halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesinden gönüllülük sistemi ve kaynak geliştirmeye, afete hazırlık ve müdahaleden, ilkyardım faaliyetlerine kadar geniş bir perspektif içerisinde, insani yardım faaliyetlerini yerel düzeyde yerel kaynakları harekete geçirerek etkin bir şekilde uygulayabilmelerini hedeflemektedir.

5.1.3. Şubeler Kurumsal Gelişim Programını uygulayarak, sunacakları hizmetlerle gönüllü ve kaynak kazanımı sağlayacaktır; sağlayacakları kaynak ve gönüllüleri yine halkın ihtiyaçları doğrultusunda kullanarak yerel düzeyde kaynakların harekete geçirilmesi mümkün olacaktır.

5.1.4. Şubeler hizmet verdikleri bölgedeki halka ulaşmakla yükümlüdür. Şube halka; eğitimler, yardım faaliyetleri, sağlık ve kan hizmetleri ile ulaşabilir. Bu hizmetlerin halka ulaştırılabilmesi için sürdürülebilir bir insan kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır.

5.1.5. Genel Merkez ise şubeleri vasıtası ile halka ulaşabilmektedir, bu nedenle programın başlangıç ayağının şubeler olması kaçınılmazdır.

5.1.6. Değişimin şubelerden başlayarak Genel Merkeze doğru yol alması, programın sağlam temellere oturmasını, uygulanabilirliğini ve sürdürülebilirliğini arttıracaktır.

5.2. GÖNÜLLÜLÜK

Bireylerin sorumluluk anlayışıyla, çıkar gözetmeksizin bilgi, zaman, beceri, deneyim ve kaynaklarını -kendi özgür iradeleriyle- bir sivil toplum kuruluşunun amacı doğrultusunda kullanmalarıdır.

5.3. ÜYE VE GÖNÜLLÜ ARASINDAKĠ FARK,

Kızılay Gönüllüsü: Kızılhaç-Kızılay hareketinin yedi temel ilkesi doğrultusunda, kendi özgür iradesi ile başarmayı öğrenmeyi ve paylaşmayı hedefleyen, iyi ve doğru olduğuna inandığı bir amaç uğruna maddi çıkar gözetmeksizin zaman ve emek harcayan kişidir.

Kızılay Üyesi: Kızılay tüzüğünde veya kurallarında belirtilen şartları resmen kabul etmiş ve genellikle yönetim organlarında yer alacak temsilcileri seçme ve buralarda görev yapmak için seçilme hakkı olan kişilerdir.

Gönüllüler;

Amatör değillerdir. Yeterli birikime sahip olabilir, ancak seçmiş oldukları hizmet alanları doğrultusunda

eğitim verilmelidir. Yeni fikir ve faaliyetlerin geliştirilmesine daha yatkındırlar. Eğer iyi desteklenirse oldukça etkin ve verimli hizmetler gerçekleştirirler. Çalıştıkları konulara daha fazla yoğunlaşabilirler. Faaliyetler esnasında ortaya çıkabilecek giderler ayrılan fondan karşılanır.

Page 17: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 14

5.4. GÖNÜLLÜLERĠN KIZILAY’A KATKILARI NELERDĠR?

Hizmeti alan halk, bağışı alan halk ve iş birliğinde bulunan diğer kurumlar tarafından güvenilir kişiler olarak algılanır.

Personele nazaran kendilerini daha özgür hissederler.

Toplumun çeşitli görüş açılarını kuruma yansıtır.

Yeni fikir ve faaliyetlerin geliştirilmesine yatkındırlar.

Bütçe ile normal olarak yapılması gerekenden daha fazla iş yapabilirler.

Proje ve faaliyetlerde gerekli insan kaynağını ve/veya nakdi fonu temin ederek işin yapılmasına olanak sağlar.

Çoğunlukla nakdi ya da ayni yardım yapan bağışçılar olmaktadırlar.

Acil durumlarda ihtiyaç duyulan ekstra insan kaynağı gönüllülerden karşılanır.

Kızılay’ın tanıtımını yaparak yeni gönüllüler kazanılmasını sağlar.

5.5. GENÇLĠK KOLU GÖNÜLLÜLERĠNĠN GÖREV VE SORUMLULUKLARI

5.5.1. Türk Kızılayı’nın amaç ve ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını yürütür,

5.5.2. Şube adına gençlik alanında gerçekleştirecekleri proje/etkinlikler/tanıtım ve

organizasyonların gençlik kolu yönetiminin onayı ile yürütür,

5.5.3. Gerçekleşen proje/etkinlikler/tanıtım ve organizasyonların sonunda gençlik

kolları yönetimine raporunu sunar,

5.5.4. Gençlik kolları yönetimine karşı sorumludurlar.

5.6. DĠĞER Gönüllülük süreçlerine ilişkin daha detaylı bilgi almak üzere Türk Kızılayı “Gönüllülük Yönetmeliğinden” faydalanılabilinir.

6- EĞĠTĠMLER

6.1. KIZILAYCILIK UYUM EĞĠTĠMĠ

6.1.1. Gençlik Kolları; Yönetim Kurulu: Gençlik kolları yönetim kurulunda bulunan başkan, başkan yardımcısı, sekreter ve iki üyenin “Kızılaycılık Uyum Eğitimini” mutlaka almaları gerekmektedir. Üyeleri : “Kızılaycılık Uyum Eğitimi”`ni alması gereken üyeleri gençlik kolları yönetim kurulu belirler ve Şube Yönetim Kuruluna bildirilir.

6.1.2. Ünikulüpler;

Ünikulüp başkanı ile kurul sorumlularının “Kızılaycılık Uyum Eğitimini” mutlaka almaları gerekmektedir.

Page 18: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 15

6.1.3. Gençlik Gönüllüleri;

Projelerde görev alacak olan gönüllülerin “Kızılaycılık Uyum Eğitimini” mutlaka almaları gerekmektedir. Faaliyet ve Organizasyonlarda görev alacak olan gönüllülere Kızılay`a ve şube çalışmalarına ilişkin genel bilgilerin verilmesi yeterlidir. Ancak, “Kızılaycılık Uyum Eğitimini” almaları gerekip gerekmediğine Şube Gençlik Kolları Yönetimi karar vererek eğitimin alınmasına ilişkin gerekli prosedürler şube gençlik kolları tarafından uygulanır.

6.1.4. “Kızılaycılık Uyum Eğitimi”`nin Alınması ĠĢlemleri

Söz konusu eğitim Gençlik kolları yönetim kurulu tarafından şubeye bildirilir, Kızılay Şubesi bünyesinde söz konusu eğitimi verebilecek bir eğitimcisi var ise,

gençlik kolları yönetim kurulunun ilgili eğitimi almaları sağlanır. Kızılay Şubesi bünyesinde söz konusu eğitimi verebilecek bir eğitimci yok ise, Genel

Müdürlük Eğitim Yönetimi Bölümü ile irtibata geçilerek söz konusu eğitim şube imkanları nezdinde düzenlenmesi sağlanır.

6.2. UZMANLIK EĞĠTĠMLERĠ

6.2.1. Kurum Ġçi Eğitimler Kurum içi eğitimler www.kizilay.org.tr/egitimhizmetleri sayfasından takip edilerek talepler ilgili yılın Temmuz ayına kadar Genel Müdürlük Eğitim Bölümü`ne bildirilir. Eğitim Bölümü tarafından bir sonraki yılın planlamaları kapsamında değerlendirmeye alınır.

6.2.2. Kurum DıĢı Eğitimler Kurum dışı eğitimler Şube Gençlik Kolları Yönetimi tarafından ilgili Şubenin Yönetim Kuruluna sunulur. Talep edilen eğitim Şube Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek eğitimin alınıp alınmayacağına karar verilir. Kurum dışı kişisel gelişim ve uzmanlık eğitimlerinin bütçesi Şube bütçesinden karşılanır.

7- PROJE/FAALĠYET/ORGANĠZASYONLAR VE TOPLANTILAR

7.1. GENÇLĠK KOLLARI VE ÜNĠKULÜPLERĠN TOPLANMA SÜRELERĠ

7.1.1. Şube Gençlik Kolları en az iki haftada bir toplanmalı, 7.1.2. Ünikulüp ise sınav dönemleri harici iki haftada bir sınav dönemlerinde ise ayda

bir toplanmakla yükümlüdür.

Page 19: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 16

7.2. PROJE/ORGANĠZASYON VE FAALĠYET UYGULAMALARI

7.2.1. Gençlik Kolları : Yerel ihtiyaçlar doğrultusunda yılda; En az bir defa yerel bir proje,

En az 2 defa organizasyon (Şube tanıtımı, üye ve gönüllü kazanım faaliyetleri,

yerelde 23 Nisan ve 19 Mayıs etkinliklerine katılım vb.), Ünikulübün Şube yönetimi tarafından onaylı çalışmalarına destek sağlamak,

7.2.2. Ünikulüpler : Yerel ihtiyaçlar ve Üniversite gençliği için yılda;

En az bir defa yerel bir proje, Üniversitelerinin Bahar Şenliklerine Türk Kızılayı`nın ilgili Şubesini temsilen

stand ve/veya tanıtım çalışmaları gerçekleştirmek, Şube Gençlik Kollarının çalışmalarına destek vermek,

7.3. YIL ĠÇERĠSĠNDE GENÇLĠK KOLLARI VE ÜNĠKULÜPLERĠN TARAFINDAN DÜZENLENMESĠ GEREKEN VE KATILIM SAĞLANMASI GEREKEN ORGANĠZASYONLAR Şube Gençlik Kolları ve Ünikulüpler; 23 Nisan 19 Mayıs Üniversitelerin Bahar Şenlikleri 12 Ağustos “Dünya Gençlik Günü Kutlamaları”

7.4. GENÇLĠK KOLLARININ ĠLE ÜNĠKULÜPLERĠN KURUM ĠÇĠ VE KURUM DIġI

GENÇLĠK ALANINA ĠLĠġKĠN PROJELERĠN ONAYI

7.4.1. Kurum Ġçi Projeler;

7.4.1.1. Yereli Etkileyen Projeler : Yerel projeler gençlik kolları yönetim kurulunun teklifi, şube yönetim kurulunun onayı ile uygulanabilir. Ancak söz konusu projeler Toplumsal Hizmetler Koordinatörlüğü Gençlik Hizmetleri Müdürlüğünde bildirilir.

7.4.1.2. Ülke Genelini Etkileyen Projeler : Ülke genelini etkileyecek olan ve diğer kurum/kuruluş/STK`lar ile Kızılay Şubelerinin paydaş olması gereken projeler ilgili şubenin yönetim kurulunun onayı ile Genel Merkez Stratejik Yönetim Bölümüne gönderilir. Genel Merkez Stratejik Yönetim Bölümünün onayladığı projeler Toplumsal Hizmetler Koordinatörlüğü Gençlik Hizmetleri Müdürlüğüne iletilerek uygunluğunun kontrolü doğrultusunda, Genel Merkez Yönetim Kurulunun onayı ile uygulanabilir.

7.4.2. Kurum DıĢı Projeler;

7.4.2.1. Kurum dışı gerçekleştirilecek projelerin tamamı için ilgili şubenin yönetim kurulunun onayı ile Genel Merkez Stratejik Yönetim Bölümüne gönderilir. Genel Merkez Stratejik Yönetim Bölümünün onayladığı projeler Toplumsal Hizmetler Koordinatörlüğü Gençlik Hizmetleri

Page 20: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 17

Müdürlüğüne iletilerek uygunluğunun kontrolü doğrultusunda, Genel Merkez Yönetim Kurulunun onayı ile uygulanabilir. Söz konusu projeler; Toplumsal Hizmetler Koordinatörlüğü Gençlik Hizmetleri Müdürlüğüne uygulama ve sonuç aşamalarında rapor edilir. Söz konusu projelerin uygulama zamanlarına göre Toplumsal Hizmetler Koordinatörlüğü Gençlik Hizmetleri Müdürlüğünce belirlenen zaman dilimlerine göre raporlanır.

7.5. FAALĠYETLER

Yardımcı kurullar yukarıdaki görevlerini çeşitli yöntem ve araçları kullanarak gerçekleştirebilir. Söz konusu yöntem ve araçlar ele alınan konuların ve/veya hitap ettiği hedef kitlenin özelliğine göre değişiklik gösterebilir.

Faaliyetlerde kullanılan yöntemlerden ve araçlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır:

7.5.1. Konferans: Alanında uzman birinin bir konu hakkında, duygu ve düşüncelerini açıklamak, öğretmek amacıyla yaptığı hazırlıklı konuşmaya konferans denir. Konferanslar daha çok bilimsel konularda verilmekle birlikte güncel konularda da verilebilir.( Örneğin: Aile içi şiddetin çoçuk psikolojis üzerine etkileri vb)

7.5.2. Seminer: Bir konu ile ilgili bilgi vermek ve bu bilgiler üzerinde tartışmak amacıyla birkaç yetkilinin yönetimi altında düzenlenen toplantı. (Örneğin : bulaşıcı hastalıklar, anne ve çocuk sağlığı vb.)

7.5.3. Eğitim: Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantıları yoluyla, bilinçli olarak istendik davranışlar meydana getirme sürecidir. Eğitim yoluyla bireyin bilgi ve becerileri ile amaçları, beklentileri, tutumları, değerleri toplumca uygun görülen yönde ve amaçlı olarak değiştirilir. (hijyen bilinci eğitimi, afet bilinci eğitimi vb.)

7.5.4. Tiyatro oyunu: Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla yazılmış edebi türdür. Tiyatro, bir sahne sanatıdır. Tiyatro eseri, olayları oluş halinde gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir. Yaygın bir deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak ifade edilir. (Deprem ve yardımlaşma bilinci ve benzeri konulardaki mesajlar tiyatro oyunlarıyla da verilebilir)

7.5.5. Müsamere: Okullarda öğrencilerin sunduğu, programında koşuk, oyun vb. gösterilerinin yer aldığı eğlence (Örneğin: çevre bilinci, yardımlaşma konulu oyunlar veya gösteriler)

7.5.6. Münazara: Herhangi bir konu üzerinde zıt düşüncelerin karşılıklı olarak savunul-masına denir. Münazarada önemli olan "savunma"dır. Taraftarı az olan bir düşünce, iyi savunulduğu zaman çok kişi tarafından takdir edilebilir. Münazara için genellikle üçer ya da dörder kişilik gruplarla olur ve değerlendirme jurisi vardır. Tartışarak öğrenme ve irdelenme bakımından etkin bir araçtır. (Örneğin: Sel mi öldürür yanlış yapılaşma mı? konulu münazara)

7.5.7. Proje: Proje, önceden belirlenmiş bir süre içerisinde değişim yaratmayı hedefleyen, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri olan, uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin elde edildiği bir çalışmadır. Bilimsel bir çalışma olan projede; gözlem yaparak bilgi

Page 21: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 18

toplama, elde edilen bilgilerin düzenlenmesi, bilgiler arasında neden-sonuç ilişkisinin olup olmadığının araştırılması, gelecek nesillere bilgilerin ve sonuçların aktarılması söz konusudur.Proje süreci, proje fikrinin ortaya çıkışıyla başlayan ve bu fikrin kâğıda dökülmesi, geliştirilmesi, yürütülmesi, tamamlanması ve değerlendirilmesinin ardından yeni proje fikirlerinin üretilmesine kadarki süreçleri içerir.

Proje Hazırlanırken Dikkat Edilecek Hususlar:

Projeler yaratıcı, bilimsel, uygulanabilir, yarar sağlamaya dönük, açık ve anlaşılır olmalıdır.

Projelerde, problemin tanımı, amacı, hedefleri ve faaliyetleri arasında anlamlı ilişki kurulmalıdır.

Projeler sürdürülebilir(çevreyle uyumlu ve barışık, kaynakları yenilenebilir) olmalıdır. Projeler, alanına yeni, özgün ve estetik bir bakış açısı getirmelidir.

Proje sonucunda, proje amaç ve hedeflerine ulaşıldığı bilimsel olarak gösterilmelidir.

Proje çalışmaları toplumsal yarar sağlamaya dönük olmalıdır.

7.5.8. Kermes: Genellikle açık havada satış yapılarak hayır için gelir sağlanan toplantı. (Örneğin: Engelli vatandaşlara koltuk değneği, işitme cihazı ve tekerlekli sandalye sağlamak için gerçekleştrilen kermes)

7.5.9. Kampanya: İnsani faaliyetlerde kamuoyunun maddi ve manevi desteğini sağlamak üzere belirli bir süre içerisinde önceden planlanmış etkinliklerin (basın toplantısı, toplantı, görsel ve yazılı medyada tanıtım ve reklam, stant kurma vb.) gerçekleştirilmesi.

7.5.10. Yardım faaliyetleri: Savunmasızlıkları ve gereksinimler temel alınarak belirli ölçütler dahilinde tespit edilen ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımlar bu kapsamda ele alınır.(Bknz. Sosyal Yardımlar Yönetmeliği)

7.6. BĠR PROJE/FAALĠYET/ORGANĠZASYON GERÇEKLEġTĠRĠLĠRKEN ĠZLENECEK YOL NASIL OLMALI

İhtiyacın belirlenmesi, Sorumlunun belirlenmesi, Söz konusu proje/faaliyet/organizasyonda çalışabilecek üye/gönüllülerin kazanımının

gerçekleştirilmesi, Kişilerin oryantasyonunun sağlanabilmesi, Temel ve uzmanlık eğitimlerinin verilebilmesi, Görevlendirme, Motivasyon ve sürekliliğin sağlanabilmesi, Dosyalama, arşivleme, değerlendirme, ödüllendirme ve raporlanmanın yapılabilmesi,

Page 22: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 19

8- MALĠ SÜREÇLER

8.1. MALĠ SÜREÇLER

Gençlik Kollarına ait bütçeler;

a. Şube Gençlik Kolları Bütçesi, Şube Bütçeleri içerisinde,

b. Ankara Gençlik Kolları Bütçesi, Genel Merkez Bütçesi içersinde;

c. İstanbul Gençlik Kolları Bütçesi, Altıntepe Tıp Merkezi Bütçesi içerisinde,

d. İzmir Gençlik Kolları Bütçesi, İzmir Kan Merkezi Bütçesi içersinde,

Proje Bütçesi olarak hazırlanarak, belirtilen yetkiler dahilinde kullanımı yapılacaktır.

Ankara, İzmir ve İstanbul Gençlik Kollarına ait bütçeler, bütçelerin bulundukları Birimler

tarafından takip edilecek ve muhasebeleştirilecektir.

Ankara, İzmir ve İstanbul Gençlik Kollarına ait satın alma işlemleri bu Yönetmelikte

belirtilen yetkiler ile Satın Alma ve İhale İşleri Yönetmeliği kapsamında, Genel Merkez,

Altıntepe Tıp Merkezi ve İzmir Kan Merkezi tarafından gerçekleştirilecektir.

Genel Merkez veya Şubeler Bütçe Hazırlık dönemi içersinde Yardımcı Kurul giderleri

için bütçelerinde yeteri kadar ödenek ayırırlar.

Genel Merkez Yönetim Kurulu veya Şube Yönetim Kurulu tarafından yetkilendirilen

kurul üyeleri tahsilat yapma hakkına sahipken, verilen yetki limitler dahilinde ödemede

bulunabilirler.

Yardımcı Kurullar bulundukları ayın son işgününde tüm mali belgeleri dökümü yapılmış

olarak bir üst yazı ile Genel Merkez veya Şube Yönetim Kuruluna ibraz etmesi gerekir.

Page 23: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 20

ġUBELERE BAĞLI KADIN VE GENÇLĠK KOLU SATINALMA YETKĠLERĠ

Yetki ve Yöntem Limitleri

Aralığı (TL) KDV HARĠÇ

Talepte Bulunan

Talebi onaylaya

n

Satın Alma

Yöntemi

Satın Alma ĠĢlem

Yetkilisi

Satın Almayı

Sonuçlandırma

Yetkisi / Ġhale Onay

Makamı

Harcama Yetkisi (Ġhale

sonrası süreçlerin

uygunluk ve ödeme onayı)

0 – 2.000 Kadın/Gençlik Kurulları Yönetim

Kurulu Üyesi

Kadın/

Gençlik Kurulları Başkanı

Çarşı Pazarlığı

Kadın/Gençlik Kolu

Yönetim Kurulu Üyesi veya Şube Yönetim Kurulu

Üyesi/GHK/

Şube Çalışanı

Kadın/

Gençlik Kurulları Başkanı

Şube Başkanı

2.001 – 5.000 Kadın/Gençlik Kurulları Başkanı

Şube Veznedarı/Sekreter

i

Açık Teklif Alma

Mübayaa Kurulu

Kadın/

Gençlik Kurulları Başkanı

Şube Başkanı

5.001 – 20.000

Kadın/Gençlik Kolu Yönetim

Kurulu

Şube Muhasibi/Başkanı

Açık Teklif Alma

Mübayaa Kurulu

Şube Başkanı

Şube Yönetim Kurulu

20.001- Şube Tarafından Gerçekleştirilir.

Ankara, İzmir ve İstanbul Gençlik Kolları 2010 yılı Satın Alma Limitleri aşağıda

gösterilmiştir. Söz konusu Limitler 01.01.2011 tarihinden itibaren Satın Alma ve İhale İşleri

Yönetmeliğinde belirtilen yetki ve limitler dahilinde işlem görecek olup, her yıl Genel Merkez

Yönetim Kurulu kararı ile yeniden belirlenir.

Page 24: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 21

ANKARA, ĠSTANBUL ve ĠZMĠR KADIN VE GENÇLĠK KURULLARI

Yetki limiti Aralığı (TL)

Talepte Bulunan

Talebi Onaylaya

n

Satın alma

yöntemi

Satın Alma ĠĢlem

Yetkilisi

Satın Almayı

Sonuçlandırma

Yetkisi / Ġhale Onay

Makamı

Ödemeyi onaylayan (tahakkuk

müzekkeresi)

0 – 2.000 Kadın/

Gençlik Kurulları Yönetim Kurulu Üyesi

Kadın/

Gençlik Kurulları Başkanı

Çarşı Pazarlığ

ı

Kadın/

Gençlik Kolu

Yönetim Kurulu Üyesi

Kadın/

Gençlik Kurulları Başkanı

Kadın/Gençlik Kurulları Başkanı

2.001 –20.000

Kadın/

Gençlik Kurulları Yönetim Kurulu Üyesi

Genel Başkanlık

Bağlı bulundukları Genel Müdürlük Merkez/Faaliyet

alanlarınca yetki limitleri çerçevesinde yürütülür.

20.001 – Lojistik Direktörlüğü Tarafından Yürütülür.

8.2. DĠĞER Mali süreçlere ilişkin daha detaylı bilgi almak üzere Türk Kızılayı “Mali İşler Yönetmeliğinden” faydalanılabilinir.

Page 25: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 22

9- FAALĠYETLERDE DĠKKAT EDĠLMESĠ GEREKEN HUSUSLAR 9.1. KURUMSAL KĠMLĠK VE ĠLKELER

Gençlik Kolları tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerde Türk Kızılayı’nın kurumsal kimliğine ve saygınlığına zarar verecek davranış ve eylemlerden kaçınılmalıdır. Türk Kızılayı’nın 7 temel prensibine ve kurumsal ilkelerine riayet edilmelidir. (Bknz. Türk Kızılayı Tüzüğü)

Örnek:Türk Kızılayı’nın ismini kullanarak ticari kazanç veya menfaat elde etmek, Türk Kızılayı faaliyetlerine siyaset karıştırmak ve faaliyetlerde din, dil, ırk ve benzeri ayrım yapmak 7 Temel Prensibe ve Kurumsal İlkelere aykırıdır.

9.2. FAALĠYETLERĠN TÜRK KIZILAYI ÜLKÜSÜNE VE GÖREVLERĠNE UYUMU

Gençlik Kolları faaliyetlerin ve bu faaliyetlerle ulaşmak istedikleri amaç ve hedeflerin Türk Kızılayı’nın Tüzüğünde belirtilen görevleriyle ve Stratejik Planında yer alan kurumsal amaç ve hedefleriyle bağdaşmasını sağlamakla yükümlüdür.

Örnek:Doğal afette arama kurtarma görevi Türk Kızılayı’nın tanımlanmış görevleri arasında yoktur.

9.3. YETKĠYE DAYALI FAALĠYET

Gençlik Kolları her türlü proje ve faaliyeti bağlı bulundukları Şube Yönetim Kurulları veya Genel Merkez Yönetim Kurullarının kararına ve Yardımcı Kurullar Yönetmeliği hükümlerine dayanarak aldıkları yetkiyle gerçekleştirir.

Örnek:Gençlik Kolları Yönetim Kurullarının verdiği yetkiye dayanarak resmi yetki belgeleri, alındı belgeleri veya makbuzlarla bağış toplayabilir.

9.4. PLANLI VE BÜTÇEYE DAYALI FAALĠYET

Gençlik Kolları her mali yıldan önce faaliyetlerini planlamalı, takvimlendirmeli ve ihtiyaç duydukları mali kaynak miktarını belirtmeli ve Şube Yönetim Kurulları veya Genel Merkez Yönetim Kurullarına onaya sunmalıdır.

Örnek:Gençlik Kolları bütçede öngörülmeyen hiçbir harcamayı yapamaz. Bütçede öngörülmeyen bir harcamaya onay vermeye Yardımcı Kurulların bağlı bulundukları Şube Yönetim Kurulu veya Genel Merkez Kurulu yetkilidir.

9.5. PAYDAġ VE ORTAKLARLA FAALĠYET

Gençlik Kolları faaliyetlerinde sadece şube kapasitesiyle ve kaynaklarınla sınırlı kalmamalı, belirli bilgilere, kaynaklara erişim veya bir projede işbölümü ve yük paylaşımı maksadıyla bağlı bulundukları ile diğer kurum/kuruluşlar arasında işbirliği tesis etmelidir. İşbirlikleri Şube Yönetim Kurulunun veya Genel Merkez Kurulunun imzaladıkları protokollerle tesis edilir.

Page 26: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 23

Örnek:Engellilere yönelik ortak bir projede fizik tedavi harcamaları bir protokol çerçevesinde Bedensel Engelliler Derneği tarafından karşılanırken, tekerlekli sandalye ihtiyacı Türk Kızılayı Şubesi tarafından karşılanabilir.

Örnek:Bir fidan dikimi faaliyetinde fidanlar bir protokol çerçevesinde İl Tarım Müdürlüğünce temin edilirken fidan dikimi Türk Kızılayı Şubesi tarafından görevlendirilen gönüllülerce gerçekleştirilebilir.

Örnek:Bireysel hijyen alışkanlıkları konulu bir seminerde organizasyon Türk Kızılayı tarafından gerçekleştirilirken, şubenin bulunduğu ildeki sağlık kuruluşundan ve/veya üniversiteden gerekli bilgileri vermek üzere halk sağlığı uzmanı bir protokol çerçevesinde davet edilebilir.

9.6. BAĞIġ VE SPONSORLUK

Gençlik Kolları faaliyetlerinde şube kaynakları dışındaki kaynaklardan da yararlanmalıdır. Gerçekleştirilecek faaliyetlerin maliyetinin tamamı, mümkün değilse bir kısmı mutlaka bağışlarla veya sponsorluklarla karşılanmalıdır. Gençlik Kolları tarafından bağış toplama ve sponsorluk elde edilmesine yönelik faaliyetler sistemli bir şekilde planlanmalı ve uygulanmalıdır.

Örnek:Sağlıklı beslenmeyle ilgili okullarda gerçekleştirilecek seminerlere gıda firmalarından sosyal sorumluluk bağlamında sponsorluk elde edilmesi.

Örnek:Gençlik kolları şubenin sosyal yardım faaliyetlerini tanıtıp bu faaliyetler için kurum, kuruluş veya bireylerden bağış toplayabilir. Çocuklara kırtasiye seti yardımının şehir veya ilçelerdeki firmalardan bağış toplanarak gerçekleştirilmesi.

Örnek: Yapılacak bir kampanyayla ihtiyaç sahibi ailelerin varlıklı ailelerle eşleştirilerek kardeş aile uygulamasıyla şube öz kaynaklarından harcama yapmaksızın yardım faaliyeti gerçekleştirilmesi.

9.7. DOKÜMANTASYON VE RAPORLAMA

Gençlik kolları faaliyetlerine ilişkin her türlü hususu kayırt altına almalı ve dosyalamalıdır. Şube Yönetim Kurallarına veya Genel Merkez Yönetim Kuruluna ve onların görevlendireceği mercilere faaliyetlere ilişkin raporlama doğru şekilde ve zamanında yapılmalıdır.

Raporlamalarda aşağıdaki hususlar yer almalıdır:

Faaliyetin tanımı,

Faaliyette kimlerin görev aldığı,

Faaliyetin nerede gerçekleştirildiği,

Faaliyetin ne zaman gerçekleştirildiği,

Faaliyetin sonuçları ve kimlere fayda sağladığı,

Faaliyetin maliyeti ve yapılan harcamalar,

Değerlendirme,

Page 27: Şube Gençlik Kolları Kılavuzu

Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü-2011 Sayfa 24

Önemli Not : Söz konusu faaliyette bir işbirliği tesis edilmişse, bağış veya sponsorluk alınmışsa, Yönetim Kurulu onayını müteakip raporun işbirliği tesis edilen veya bağış alınan veya sponsorluk alınan kurum/kuruluş veya gerçek kişilere ulaştırılması gerekmektedir.

10- DĠĞER

10.1. EKLER VE DAYANAKLAR

Türk Kızılayı Tüzüğü (Onaylı) Yardımcı Kurullar Yönetmeliği (Onaylı) (Bu yönetmelik, Genel Merkez Yönetim

Kurulu’nun 25.03.2010 tarih ve 06 sayılı toplantısında kabul edilmiştir.) Üyelik Yönetmeliği (Onaylı Değil) Gönüllülük Yönetmeliği (Onaylı) Ünikulüp Yönergesi (Onaylı Değil) Mali İşler Yönetmeliği

10.2. KULLANILACAK FORMLAR ve RAPORLAR

Üye Kayıt Formu Gönüllü Kayıt Formu Yıl Sonu Faaliyet Bildirim Raporu Diğer STK`lardan Proje Öyküleri

10.3. GENÇLĠK KOLLARININ KULLANMASI GEREKEN PROGRAMLAR

Şube İşlemleri ve Bilgi Ağı Programı