Top Banner
STYRKELSE AF UDVIKLING på Thyholm og Jegindø 2015-2025 Ansvarlig for udarbejdelsen Thyholm Foreningen Maj 2015
52

Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Jul 22, 2016

Download

Documents

2015-2025 Ansvarlig for udarbejdelsen Thyholm Foreningen Maj 2015
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

STYRKELSEAF UDVIKLING

på Thyholm og Jegindø

2015-2025

Ansvarlig for udarbejdelsen

Thyholm Foreningen Maj 2015

Page 2: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Forord ved LAG StruerDenne udviklings- og handleplan for Thyholm området er en del af projek-tet ”Styrkelse af udviklingen i Struer Kommunes landdistrikter”. Et projekt, som er gennemført med tilskud via Landdistriktspuljen samt Landdistrikts-programmet 2007-2013. Projektet er gennemført af LAG Struer med bi-stand fra Struer Kommune/Break Point Consult og Landdistriktshuset. Pro-jektet har haft til formål at få belyst behovene og udarbejdet udviklings- og handleplaner med henblik på at igangsætte projekter, som er med til styrke ”det gode liv”, og det såvel frivillige liv som erhvervslivet i landdistrikterne i Struer Kommune. Inden for det frivillige liv, er der blevet sat fokus på for-eningslivet, kulturlivet for såvel børn, unge, de voksne som den ældre ge-neration. Inden for erhvervslivet, er der blevet sat fokus på oplevelsesøko-nomien, som er en vigtig faktor specielt i landdistrikterne. LAG Struer har med projektet bidraget til at udviklingen i landdistrikterne er blevet styrket yderligere og at der bliver igangsat nye aktiviteter rundt i landdistrikterne i Struer Kommune.

Hanne Christensen, formand.

Udarbejdet af Break Point Consult og LangeGrafisk.

Forord ved Thyholm ForeningenI oktober 2013 blev det første møde i dette regi afholdt og processen med at lave en samlet udviklings og handleplan var skudt i gang. Denne proces bygger videre på en lang tradition af lokalt initiativ og udvikling. I 2011 blev der f.eks. igangsat aktiviteter og processer af Thyholm i Bevægelse, hvor der også blev beskrevet en udviklingsstrategi som findes på www.struer.dk. Det nye er, at vi nu forsøger at favne alle de mange igangværende ud-viklingsinitiativer med udgangspunkt i de gode intentioner beskrevet i tid-ligere udviklingsstrategi. Vi ønsker at lave en levende dokumentation, som kan vise mangfoldigheden, bredden og sammenhængskraften på Thyholm og Jegindø. Vi ønsker at bygge videre på den tradition som Thyholm i Be-vægelse udtrykker ”Den mest effektive måde at forudsige fremtiden på, er ved at skabe den selv.” Hvis man gerne vil med i en opdateret version af udviklingsstrategien, kan man sende en email til undertegnede.

Lene Støttrup, formandT: 5050 9661 · E: [email protected]

Tak til Hans B. Henriksen, som har taget stort set alle billeder til denne udviklingsstrategi og til Ib Laurberg, som også har bidraget.

1. FORORD

2

Page 3: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

1. Forord......................................................................................... 2 2. Indhold........................................................................................ 33. Introduktion til strategi og handleplaner....................... 4

Bilag 1............................................................................. 5 Jegindø Fjordbad...................................................... 6 Geopark Vestjylland................................................. 8 Thyholm Fjordværksted......................................... 10 Oddesund Projektet................................................. 12 Thyholm Egnsmuseum............................................ 14 Søndbjerg Foreningen............................................. 16 Hellerød Kær............................................................... 18 Mississippi.................................................................... 20 Lyngs Borgerforening.............................................. 22 Vandkantskunst.......................................................... 24 Jegindø Borgerforening.......................................... 26 Tambohus Bylaug...................................................... 28 Hvidbjerg Borgerforening...................................... 30

Uglev Borgerforening.............................................. 32 Midtpunktet................................................................. 34 Thyholm Handelsstandsforening......................... 36 Tambohus Kro............................................................. 38 Tambosund Camping............................................... 40 Jegindølejren........................................................... 42

4. Thyholm og Jegindøs historie........................................... 445. Lokal analyse............................................................................ 45 6. Trafikforhold............................................................................. 467. Befolkningsanalyse................................................................ 478. Sundhedstilstand.................................................................... 489. Input............................................................................................. 4910. Vision 2025................................................................................ 5011. Organisationsplan................................................................... 5112. Kort over Thyholm og Jegindø.......................................... 52

2. INDHOLD

3

Page 4: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

På første møde i Lyngs Mølle var der 5 arbejdsgrupper, som samlede input til SWOT analysen i Udviklingsstrategien. Der blev nedsat arbejdsgrupper, der ikke alle blev bæredygtige. Alligevel viser det arbejde, der foregår rundt om i borgerforeninger og arbejdsgrupper, at der er et stærkt lokalt engagement for ens eget lokalområde, eller det interesseområde, man har. Der er også et stort sammenfald mellem de muligheder og styrker, som beskrives i SWOT analysen, hvilket tyder på, at der er almen anerkendelse af at disse emner er relevante at forholde sig til (se bilag 1).

Thyholm Foreningen har sat sig for at styrke kommunikationen mellem for-eningerne, at styrke synligheden af overfor turister, at lave en hjemmeside thyholminfo.dk, der fortæller om foreningen og opfordre til at alle foreninger lægger deres aktiviteter på thyholm.dk. Derudover er medlemmer af Thyholm Foreningen aktive med Hjertestien i Søndbjerg, påskefestival på Herregår-den Hindsels, projektbeskrivelse til Fjordværkstedet i Tambohus og Jegindø dæmningsjubilæet. I projektet laves denne udviklingsstrategi, der præsente-rer grupper på Thyholm og Jegindø, som arbejder med udvikling. Derudover laves et kort med Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø steder turister kan besøge i området samt vandre og cykelruter. Der laves også en kobling til Geopark Vestjylland, hvor stort set alt der er på kortet er noget, der passer ind i Geopark konceptet. Alt sammen noget der kan løfte og give sammenhæng mellem indsatserne på Thyholm og Jegindø sammen med større synergi.

Nogle af de aktiviteter som fortjener at blive nævnt, men som ikke passer ind i de nævnte foreninger og grupper, er, som følger: I forhold til festivaler vil jeg nævne strikkefestivalen på Jegindø som blev afholdt første gang i 2014 med ca. 4-500 deltagere, hvilket er rigtig flot. Thyholm revyen er også et tilbage-

vendende trækplaster, der spiller for fulde huse og tiltrækker gæster ude fra.

To vådområder vil blive behandlet af Struer Kommune: Ved Kallerup Kjær for-ventes tilbageholdelsen af fosfor gennemført ved periodiske oversvømmelser langs vandløbet i en maksimal bredde på 25 meter. Kulturengen i Bjørndal Kær har dog også et islæt af de vådere naturlige græsser som mose-bunke, almindelig rapgræs og fløjlsgræs og der forekommer lav ranunkel, kærtidsel, lysesiv, almindelig hønsetarm med flere.

Af nyere projekter, der allerede er gennemført, og som har stor værdi for lo-kalområdet, kan nævnes Hvidbjerg Bevægelsesanlæg og Thyholm Billedsko-le, som Thyholm i Bevægelse bl.a. var med til at stå bag. Shelterpladsen på Jegindø, som FDF Sejlsportcenter stod bag.

I 2014 blev et fireårigt projekt Sundhedscenter Thyholm afsluttet, og som vi-dereførsel er det valgt at have muligheden for alkoholbehandling i lokalerne samt drift af trivselscaféen. I projektets periode er alle thyholmere blevet til-budt rygestop indtil flere gange, og nogle har taget imod tilbuddet.

Der kan godt være initiativer, som har været ukendt for personerne bag ud-viklingsstrategien. Hvis nogen føler sig overset, når de læser dette kan der forhåbentlig rådes bod på det når udviklingsstrategien revideres jævnligt.

Alt i alt kan man konkludere, at projektet med at udarbejde strategien for Ud-vikling på Thyholm og Jegindø på trods af, at forløbet har været anderledes end planlagt, alligevel har givet et værdifuldt afkast, som netop rammer nogle af de emner, som fremføres i SWOT analysen fra første møde.

3. INTRODUKTION TIL STRATEGI OG

HANDLINGSPLANER

4

Page 5: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

BILAG 1

5

MulighederTurisme:Udnytte turisttrafikken nord og sydpåVandland ved Tambohuse, omkring StrandenFlere turisterVand, vand legeplads, vand til handicap-pede, platforme, gangbroer, så de kan bruge vandet med ligestillede, der ikke er handicappede.Branding af Thyholm / ferie for alle messenReklame for turister / udlejning af kajakkerFestivaller, havn, sport, natur, vandkon-kurrencer, løb.2 store vinduer / døre i hver ende af Thy-holm, så folk ved at de kører over Thy-holm. Altså døre der står åben.Styrkelse af sejladsSmå krabbe kasser, vandkikkerter, kabel-færge, vand fontæner, picnic platforme ude i vandetDet grå guldBruge vandetManglende arbejdspladser

Lokale:Fælles portal for alle foreningerBillige foreningslokalerVidensdelingIldsjæle / igangsættereVi kan hvad vi vil, og vi gør det (Slogan)Måske container havnefaciliteter et sted.Fælles reklame for Thyholm + Det er-hvervsliv / håndværkere vi har skal stå sammen / brug hinandenSauna ved vandet, til vinterbaderneØge fællesskabet – styrke fællesskabetInddrage den yngre generation mere

Bosætning:Tilflyttere / Bosætning øgesSælg os selv bedre

Gerne flere arbejdspladserInfo tiltag til børnefamilier og tilflyttere

TruslerInde fra:Manglende lokal handel, butikker lukkerNedlæggelse af arbejdspladserAffolkningFaldefærdige huseVores egen dårlige historiePenge til udvikling / sælg turismen udadtil

Ude fra:Kollektiv trafik nedlæggesGlobaliseringAtomaffaldGenerel centraliseringDårlig omtaleReal kredit reglerOffentlig transport lukkes / forringesAtomaffald - Tør ikke købe bolig

Struer Kommune:Langsom sagsbehandling i kommunenDårligt samarbejde med kommunenLukning af skolerFraflytning / befolkningen falder

Stærke siderForeningsliv:Lokalforeninger begyndt at samarbejde57 Foreninger på Thyholm med 3500 indbyggere / godt foreningslivMange ildsjæle, Opbakning, RummelighedBorgerne har fået øjnene op for at vi skal møde op og deltage for at tingene sker.

Naturen:Mange flotte udsigter, Vand hele vejen rundt, strand, Roen, højt til himlen, Lim-fjorden, sjældent natur og dyreliv, solen, lyset, sæler

Bygningsværker:JernbanenLyngs og Handbjerghus EfterskoleThyholm i bevægelse ”Bevægelsesan-læg” ved SportspladsenOddesundbroenFin Campingplads3 havne, havnemiljøFlotte kirker

For tilflyttere:Gode skoler i alle kategorierOk ældreboligerGode virksomhederLægehus / sundhedscenterBørnevenligtHandelslivBørnehus, Midtpunkt i Hvidbjerg /skole til 10. klasseEjendomspriserne er laveVi ”Kender” hinanden”Vi bor hvor andre gerne vil holde ferie”Skoler, børnehaver, efterskoler, 1 stærk overbygning lokalt

Svage siderLokalt:Usynlige foreningerIngen samarbejde mellem foreningerne57 foreninger på Thyholm med 3500Indbyggere.Vi ”bekæmper” / ”modarbejder” hinan-denSmå kliker, der vil ha lidt af det heleMangler tilgang til rigtig hurtigt internet.Kan vi holde handelslivet i gangForretninger lukker, Handler udenbys el-ler nethandelHuse forfalderManglende kommunikation, samarbej-de / formidling fra Hvidbjerg til Jegindø osv. Man hører ikke, hvad der sker. Kom-

munikation mangler i vores lille samfund.Mangler junior klub for 3 – 6 årigeEt presset handelsliv

Manglende lokal infrastrukturSvært at samarbejde omkring bygningermed kommunenIkke for mange cykelstierManglende transport for ældre menneskerFor få tog afgange

Turister:Manglende turistinfoManglende seværdighedsskilteVi har naturen til sporten formidler det ikke ud til turisterne (Gå stier,cykelstier, løberuter). Vi sælger ikkeos selv.Campingpladsen kunne sælge bedrecontra Humlum Camping som sælgersig selv godt.Turistkontor lukkes/åbner igen?Mangler oplysning af seværdigheder, skilte

Bosætning:Fraflytning af ungeFaldende befolkningstalTomme huse / BosætningBillige huse – kan være for billigeManglende arbejdspladserBefolkningssammensætning:Mangler tilflyttereMangler at de unge kommer tilbage efter uddannelseLevealderen øges

Page 6: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Med en badebro og tilhørende badean-stalt, der tilsammen danner ram-merne om Fjordbadet, vil vi skabe liv i havnemiljøet og udnytte de fantastiske naturresurser, vi omgiver os med – hele året rundt.

Vinterbadelauget

FormålHavnen mangler et godt badested. Vi vil opføre en badebro med tilhørende badeanstalt for at skabe rammerne om et helårs Fjordbad med aktiviteter både sommer og vinter. Jegindø Fjordbad skal skabe grundlag for sam- eksistens og fælles synergier mellem det traditionelle fiskesamfund og turisterhvervet.

MålgruppeLokale borgere, besøgende fra vandvejen og sommerhusene, besøgende til Æ Fywerhus, institutioner og skoler samt handicappede.

Den gode historieØens kultur er bygget på et solidt fundament af mange hundrede års fi-skeri. Vi bygger på grundlaget af den lokale kultur og drømmer om et fjordbad i det gamle havnemiljø, der skal skabe et fællesskab og et nyt samlingspunkt både for øen, omegnens beboere og turister – sådan som havnen altid har gjort på Jegindø.

StatusStyregruppen er i gang og har søgt tilladelse hos kommunale myndighe-der. Der er sendt en LAG ansøgning i december 2014, og flere ansøgnin-

ger er på vej ud. Der er indhentet tilbud på udførelse. Etape 1: Badebro. Etape 2: Omklædningsrum. Etape 3: Sauna.

Sammenhæng til andre indsatserÆ Fywerhus – Jegindøs fiskeri museum, Tambohus vandturismeprojekt, Jegindø Borgerforening, Thyholm Løbeklub, Jegindø Efterskole, Tambo-hus Kajakklub, Foreningen Thyholm, Tambohuse Kro, FDF sejlcenter Lim-fjord.

Forventet budget og finansieringsplanDer foreligger p.t. ikke færdigt budget og finansieringsplan.

Organisering og projektledelseJegindø Vinterbadelaug varetager i samarbejde med Jegindø Havn og Fiskerimuseet fortsat ideudvikling samt pleje og rengøring af Fjordbadet på frivillig basis. Projektledelse varetages af Jegindø Vinterbadelaug, der består af Vibeke Weisbjerg, Alice Kjeldsen, Eigil Strange, Sanne Toft og Esther Boll.

JEGINDØ FJORDBADwww.jegindoehavn.dk · Vibeke Weisbjerg T: 3074 9393

6

Page 7: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

FJORDBADETFjordbadet er planlagt til at ligge umiddel-bart nord for Jegindø Havn med tilhørsveje fra Havnevej fra syd for bilister, gående og cyklister og fra nord via en sti langs fjorden fra sommerhusområdet i Bøhl (se Figur 1).

Badebro og bassinerBadebroen skal bestå af helårlige stationære flydebroer, der følger vandstanden. Udover badning vil badebroen appellere til fx krappe fiskeri, solbadning, kaffedrikning, udspring, fortøjningsplads for kajakker og at gå i ét med naturen. Der påtænkes et indre og et ydre bassin med vanddyb-der fra sopning til børn og op til 1,5 meter for at tilgodese forskellige aktiviteter i alle aldersgrupper.

Dame- og herre-omklædningDame- og herreomklæd-ningsrum separat, toiletter med handicapfaciliteter og et opholdsrum. Disse bebyg-gelser er kimen til brug af Fjordbadet hele året rundt. Fjordbadets bebyggelser har multiple funktioner: De skal hjælpe os med at holde varmen i de lange kolde og mørke måneder og skabe rammerne for et fælleskab på tværs af kulturelle skel.

Sauna og rekreative områderSauna med panoramaudsigt over den smukke fjord vil danne rammerne om mange timers velvære og snak i alskens vejr. Saunaen bliver en fællessauna med plads til 10 personer med panoramavindue mod øst ud mod fjorden og solopgangen.

På det rekreative grønne område umiddelbart nær ved Fjordbadet opstilles borde og bænke til kaffedrikning og frokost, der udvider lejligheden for oplevelsesmuligheder i det fri.

Page 8: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Det er et fantastisk landskab, en mar-kant kulturel overbygning, og en for-midabel viden og formidling af god-terne, I kan byde på. Og derfor også et projekt, der kan og må nå i mål.

Steen AndersenGeolog

FormålFormålet med en Geopark er at definere egnens stedbundne identitet og give stolthed. Det sammenfatter fortællingen om, hvordan landskab og kul-turhistorie har formet områdets kultur og er med til at svare på, hvad egnen skal leve af fremover.

MålgruppeMålgruppen er både mennesker som interesserer sig for geoturisme, historie, kulturelle og økologiske kvaliteter samt skoleklasser. I første omgang gælder det om at involvere lokalbefolkningen i at tage ejerskab for fortællingen om deres egn, og derefter vil det kunne tiltrække turister fra hele verden.

Den gode historieI Geopark Vestjylland findes der ikke blot et spændende geologisk land-skab – alle de typer landskab, der er findes i forbindelse med dannelsen af landskaberne er repræsenteret i området. Desuden er der et rigt liv af kunsthåndværkere, lokale historiefortællere og et omfattende og levende foreningsliv. Og her er Thyholm med til at give det fulde billede med nogle unikke landskaber, kystlandskaber og aktive borgere.

StatusSiden konferencen i november 2012 er der skaffet bred kommunal opbak-

ning, og den første finansiering er på vej, så man kan forvente at etablere en organisation med projektleder inden udgangen af 2015. Der er allerede nu mange eksperter som opmuntrer til at fortsætte processen, og der arbejdes hen imod en UNESCO certificering som geopark.

Sammenhæng til andre indsatserProjektet dækker geoparkaktiviteter i kommunerne Struer, Holstebro og Lemvig og lidt af omegnen. På Thyholm vil det kunne involvere Søndbjerg Egnsmuseum, Oddesund projektet, borgerforeninger og friluftsorganisatio-ner på Thyholm og Jegindø samt erhverv, der er baseret på turisme.

Forventet budget og finansieringsplanDer forventes at blive brugt 1,5-2,5 mio. kr. om året i 2-3 år. Dvs. totalt mel-lem 3-7,5 mio. kr. Finansiering sker via regionale og kommunale midler samt EU midler, private aktører, offentlige og private fonde til udvikling af aktivi-teter og attraktioner i Geoparken.

Organisering og projektledelseDe tre kommuner skal sammen stå for en organisation med styregruppe, der bakker op om projektet, og der vil blive ansat en projektleder. Indtil vi-dere er det en hård kerne af frivillige, der varetager fremdriften i projektet, sammen med udviklingschefen ved Lemvig Kommune.

GEOPARK VESTJYLLANDwww.geoparkvestjylland.dk · Søren Raarup T: 9787 5244

8

Page 9: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

GEOPARKGeoparkens områder på Thyholm omfatter også Oddesund området og Bjørndal Kalk-grave, som er beskrevet under Thyholm Egns-museum.

Odby Klint Går  du langs stranden fra Oddesund mod nordvest langs den tørlagte Odby Sø, kommer  du til en markant kystklint, som herfra stræk-ker sig mod nord. Den kraf-tige påvirkning fra Nissum Bredning viser sig her i en stadig erosion, der skaber stejle, nøgne klinter. Nederst består klinten af den såkaldte danskekalk, som indeholder en del meget flintholdige årer. Flintlagene danner naturlige rev og “høfder” et stykke ud i fjordbunden.

Søndbjerg Strand

Skrænten ved Dødbjerg ned-brydes stadig af bølgernes utrættelige slitage og blot-lægger for den kyndige geo-log unikke lag, der fortæller historien om dengang for 22 millioner år siden, da Thy-holm, og Danmark for den sags skyld, dukkede op af havet.

Thyholms Kirker Thyholms Kirker er romanske kirker af granitkvadre. Søndbjerg Kirke bærer tegn på jordskælv, der tilmed kendes fra en samtidig beskrivelse fra midten af 1700-tallet (Wilse). Både Søndbjerg og Hvidbjerg kirker er fornemme repræsentanter for de romanske kvaderstenskirker, og til begge knytter der sig drabelige sagn.

Falske bakker Ved Tambohus finder man det fænomen, der hedder falske bakker. De skyder op som smukke forhøjninger i landskabet. En bakke, der er opstået ved fjernelse af moræne og ikke tilførsel. F.eks. kan smeltevand grave sig ned i underlaget og derved skabe skråninger.

Page 10: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Vis mig, jeg vil seFortæl mig, jeg vil lytteForklar mig, jeg vil forståLad mig opleve, jeg vil altid huske.

Kinesisk ordsprog

Formålhyholm Fjordværksted er et dejligt sted for folk i alle aldre med plads til både afslapning og leg. Ved at inddrage vores smukke natur, håber vi at skabe et besøgsområde, som både fremmer børnenes frie leg og samtidig giver mange muligheder for læring og pædagogiske aktiviteter, Legeland-skab, naturskole og pædagogisk værksted.

Målgruppehyholm Fjordværksted er for skolebørn og besøgende i alle aldre – F.eks. kan man som tre generationer opleve stor leg og læring i mødet med det gamle redskaber og praktiske installationer. For turister på Tambohus Kro og Tambohus Camping og fra resten af Struer Kommune og Thisted Kom-mune er det også et oplagt besøgsmål.

Den gode historieThyholm er som halvø omgivet af vand til alle sider. Vandet har været en levevej for mange fiskere i området og spiller en stor rolle for den lokale kul-turhistorie. Det er med til at gøre os til dem, vi er. Nu bliver der lavet et sted, hvor bedsteforældre kan tage børnebørnene ved hånden og lære dem om gamle dages redskaber og historier gennem leg med og i vand.

StatusProjektgruppen er etableret. Der er lavet idéindsamling og aftalt møde med kommune og fundraiser. I foråret 2015 bliver der lavet et materiale til fund- raising.

Sammenhæng til andre indsatserJegindølejeren, Tambohus Kajakklub, Tambohus Kro, Tambohus Camping, Geopark Vestjylland, Thyholm Skole og andre skoler og institutioner i om-rådet, FDF, busturene med Thyholm Egnsmuseum.

Forventet budget og finansieringsplanVandturismeprojektet har et forventet budget på ca. 4.775.650 kr. og finan-siering søges fra Friluftsrådet, A.P. Møller fonden… i alt er der lavet en liste med 60 fonde. Thisted Forsikring har allerede givet 10.000 kr. og er åbne for at give mere.

Organisering og projektledelseDer er nedsat en arbejdsgruppe på 10 personer fra lokalområdet ledet af formanden fra Thyholm Foreningen. Projektet udarbejdes i samarbejde med Struer Kommunes planafdeling og LAG udviklingsprojekt.

THYHOLM FJORDVÆRKSTED www.thyholminfo.dk · Lene Støttrup T: 5050 9661

10

Page 11: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

FJORDVÆRKSTEDETMed Thyholm Fjordværksted er målet at lave et område for kreativ læring om vand-kraft og kulturhistorie, hvilket kan være med til at bygge bro mellem 3 generationer.

Vand former landskaber Når man kommer til akti-viteten, ligner det en stor sandkasse. Trykker man på dyserne, kommer der vand ud forneden og vandet for-mer landskabet, ligesom kystlandskabet på Thyholm præges af vind og vejr.

Pumpe og vandågFør der blev indlagt vand i husene, måtte børnene hente vand ved at pumpe det op. For at kunne bære lidt mere blev spandene hængt på et vandåg. Her kan børnene prøve at pumpe vandet op og lære om hvordan en pumpe fungerer og om gamle dages hverdagsopgaver.

Brønd med vandløb og mølle Ved denne aktivitet kan børnene samarbejde om at få hældt vand fra brønden over i vandløbet, som trækker en vandmølle. På den måde kan de både have sjove konkurrencer om at få møllen op i omdrejninger og lære noget om, hvordan vandkraft kan omsættes til energi. Herefter kan vandet ledes ind i et sluseområde, hvor de besøgende bestemmer, hvornår vandet må passere.

SkolestueI skolestuen skal der være mulighed for at trække indendørs for at spise madpakke og lære mere om teorierne bag det praktiske, de oplever på legepladsen. Der vil være mulighed for at studere optagede lyde fra omgivelserne og tilberede fisk og skaldyr fra fjorden.

Flydebro og kabelfærge Ved at lave et lukket område omkranset af en flydebro, giver man adgang rundt om vandet, også for handicappede, og man får lavet trygt sted at bade. Med en kabelfærge kan børnene selv transportere sig på van-det og på en infotavle fortælles historien om, at det tidligere var nødvendigt at sejle til Jegindø før anlægget af dæmningen, som nu er en bro.

Page 12: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Stedet vidner om en tid, der var, en tid der er og afventer tiden, der kommer.

Lotte Juul Kontaktperson ved

Struer Kommune

FormålVisionen bag projektet Oddesund oplevelser er, at udvikle Oddesund til et sted med oplevelser forbundet med naturen, friluftsaktiviteter og de mange historiske lag, der styrker og formidler stedets særlige karakter og natur.

MålgruppeOmrådet rummer et stort potentiale som et værdifuldt og naturligt møde-sted for lokale, turister og friluftsbrugere i området.

Den gode historieOddesund er på mange måder et unikt område, der rummer en mangfol-dighed af naturoplevelser og kulturhistoriske lag. Området rummer derfor et stort potentiale som et fremtidigt midtpunkt og naturligt mødested for de lokale, turisterne og friluftsbrugerne i området.

StatusDer er udarbejdet en helhedsplan for Oddesund, der med et robust arkitek-tonisk hovedgreb, styrker og formidler stedets særlige karakter og natur. Et stinet skaber sammenhæng mellem alle aktiviteter. Tre ud af otte delpro-jekter er udvalgt til realisering: Formidlingsfyrtårnet, Gl. Havn og Vandpo-sten.

Sammenhæng til andre indsatserDet vil være relevant at kæde Oddesund projektet sammen med busturene med guide fra Thyholm Egnsmuseum, med Vandturisme ved Tambohus og Fjordbadet på Jegindø i forhold til fælles markedsføring. De primære fri-luftsaktiviteter på Oddesund er i dag dykning, surfing, havkajak, fiskeri og vandring. Oddesund området er af betydning i Geopark Vestjylland sam-menhæng.

Forventet budget og finansieringsplanSamlet budget for de tre udvalgte delprojekter er på 16.000.000 kr. Der søges først midler hjem til Formidlingsfyrtårnet. Finansieringsplanen: Etab-leringsbudget 4.636.070 kr. Friluftsrådet (bevilliget): 750.000 kr. Egenfi-nansiering (SK): 1.673.000 kr. Andre fonde: 2.213.070 kr.

Organisering og projektledelse3 arbejdsgrupper med lokale borgere, foreningsrepræsentanter, lodsejere m.fl. har taget initiativ til projektet. Styregruppen består af de lokale ar-bejdsgrupper, politikere fra Struer Kommunes byråd samt Naturstyrelsen og Turistrådet. Struer Kommune er tovholder og projektleder.

ODDESUND PROJEKTETwww.oddesund.wordpress.com · Lotte Juul T: 9684 8449

12

Page 13: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

ODDESUNDIdéen er at udvikle Oddesund til et mangfol-digt, levende og sammenhængende frilufts-område med oplevelser forbundet med natur, historie og friluftsliv.

VandpostenOddesund har alt det, som en dykker ønsker sig. Den store vanddybde og de særlige strømforhold om-kring bropillerne skaber et unikt og mangfoldigt under-vandsliv, som giver mange muligheder for forskellige dyk, hvor der kan sættes fokus på dyreliv og planter. Ud over dykning er områ-det ved Vandposten særligt kendt for sit gode fiskevand. Her fanges bl.a. sild og horn-fisk i trækperioderne, der for sildens vedkommende starter i april og hornfiske-nes i maj. Der vil blive byg-get omklædningsfaciliteter til vandposten, som også kan benyttes af surfere og badende gæster.

FormidlingstårnetIdeen er at etablere et ‘fyrtårn’, som er udgangspunktet for al formidling og bevægelse rundt på Oddesund. På hver ’etage’ i ’tårnet’ indrettes et repos med fysiske materialer, der formidler et særligt tema eller et særligt område på Oddesund. Det kun-ne bl.a. være en udstilling om områdets spiselige planter, som indgår i ’ny nordisk køkken’. I vinterhalvåret fungerer formid-lingstårnet som fugletårn, hvorfra man kan observere rastende fugle, som gør ophold i området. Det drejer sig bl.a. om stor skallesluger, toppet skallesluger, lille skallesluger, skarv, hvin-and, knortegæs, lomvier og stenvender.

Den gamle havnDen gamle havn restaureres, og der lægges i den nye udformning et særligt fokus på formidling og naturoplevelser for børn og unge, skoleklasser og naturvejledere. Den gamle havn vil i fremti-den blive en platform med aktiviteter for børnefamilier og skole-klasser. Her kan man fange rejer og krabber med net eller snøre, tilberede fangsten, undersøge livet under vandet med vandkik-kert, finde sten og fossiler og meget mere.

Page 14: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Det er i de afsides provinser, hvor der er færre bevægelser, at man skal stude-re en nations ånd og sæder. Se hoved-staden i forbifarten, men iagttag landet i det fjerne. Det er ved disse store af-stande, at et folk karakteriseres.

Jean-Jacques Rousseau

FormålFormålet med oprettelsen af museet i 1990 var at bevare lokalhistorien i en ramme, så man kan leve sig ind i tilværelsen for ca. 100 år siden. Museet tager stadig imod lokale historiske objekter til samlingen og er nu oppe på 3-4000 registrerede ting.

MålgruppeStedet henvender sig primært til lokalbefolkningen, som dermed kan få en bedre forståelse for den historiske udvikling. Demensgrupper besøger museet og får sig en stor oplevelse, fordi stedet bringer minder frem fra barndommen. Derudover er der turistgrupper og skoleklasser, som besøger stedet.

Den gode historieThyholm Egnsmuseum er baseret på indsamling af de gode historier. Her får man historien ind gennem de autentiske møbler og redskaber i rumme-ne, som trådte man ind i historien og blev en del af den. Museet er bygget, vedligeholdt, fremvist og til tider levendegjort af frivillige, som ønsker at værne om og videreformidle den lokale historiearv.

StatusTil museet er anlagt en barok inspireret præstegårdshave i hæder til bys-

barnet, Jacob Nicolai Wilse. Der er søgt penge hjem til anlæggelse af de tre Wilse stier. Ved kalkgravene er der bord og bænke og der skal bygges et udkigstårn, som nogle af pengene er søgt hjem til.

Sammenhæng til andre indsatserDer er et godt samarbejde med Søndbjergforeningen, som holder deres generalforsamling på museet og nogle frivillige er aktive i Søndbjegforenin-gen. Geopark projektet ser Thyholm Egnsmuseum, som et stort aktiv i for-hold til den kulturhistoriske dimension i deres projekt.

Forventet budget og finansieringNår museet sammen med Egnshistorisk Forening har kunnet gennemføre omtalte projekter, skyldes det først og fremmest, at de finansielt er blevet støttet af fonde, foreninger og frivilligt arbejdskraft. Her skal nævnes, at Veluxfonden og Friluftsrådet står for hovedparten af udgifterne. Bevica-fonden (hjælp til handicappede), Hedeselskabet, Sundhedscenter Thyholm, Læplantningslauget og Uglev Borgerforening har også ydet god støtte.

Organisering og projektledelseBestyrelsen i Thyholm Egnsmuseum står for organisering og projektledelse i samarbejde med en stor gruppe frivillige i støtteforeningen.

THYHOLM EGNSMUSEUMwww.thyholm-egnsmuseum.dk · Herman og Karen Rømer T: 9787 5588

14

Page 15: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

EGNSMUSEETPå Thyholm Egnsmuseum er det muligt at komme tæt på den lokale historie og ved fle-re lejligheder kan børn og voksne blive en del af levendegørelser med lokale historiske dragter.

Wilsesti til Skt. MauritiuskildenWilse var med til at udbre-de viden om den hellige kilde, der blev besøgt af mennesker, der ønskede at blive helbredt. Et jordskælv fik bakken til at glide ned i stranden. Odby Kirke er indviet til Skt. Mauritius og skibets øverste messingly-sekrone er skænket som tak for helbredelse. Der anlæg-ges en sti til kilden.

Wilsesti til Bjørndal KalkgravOven for Bjørndal Kalkgrave er Thyholm Egnsmuseum ved at etablere et besøgsstedet med formidling og udsigtstårn, som vil indgå i geoparkens fortælling om kalk og tegl sammen med Hjerm Kalkmine og Sevel Kalkværk. Bjørndal Kalkgrav er fra Danien alderen. Et kompleks af kalkgrave blev anlagt i midten af 1700-tal-let. Der var kalkbrænding frem til 1942 og kalkbrydning indtil 1957. To kalkovne, som blev revet ned på trods af stor bevaringsværdi, er også beskrevet på stedet.

Wilses HaveEn barokinspireret have der fortæller historien om Wilse, kulturen, naturen og næringslivet på Thyholm i midten af 1700-tallet. Haven er lavet i stil med den have, Jacob Wilse fra Søndbjerg (1763-1801) lave-de i Spydeberg i Norge, hvor han blev præst og senere professor. Han opmuntrede almuen til dygtiggørelse og driftighed, nye dyrknings-måder af afgrøder og sund levevis. Wilse var en ypperlig og typisk repræsentant for oplysningstiden med al dens videbegærlighed og virketrang.

Bus tur/retur Struer-ThyholmI 2014 blev en arbejdsgruppe nedsat for at lave busture fra Struer Havn og campingpladserne i Struer Kommune til Thyholm. Venøbusserne er gået med i samarbejdet. En guide står på ved Oddesund og fortæller om Thyholm Egnsmuse-um, Tambohuse Kro, Jegindø Havn samt gårdbu-tikken Det grønne hjørne, som besøges på ruten. I 2015 øges markedsføringen via campingplad-serne inden sæsonen går i gang.

Page 16: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Som kirken er bygget af levende stene, er vi også som borgere i Søndbjerg et levende fællesskab, der har fokus på, at debat skal føre til handling. Vi giver aldrig op!

Holger Quist Nielsen Ildsjæl i Søndbjergforeningen

FormålSøndbjerg Foreningen har som formål at understøtte liv i Søndbjerg. Det giver sig udtryk i, at bygninger ikke skal stå og forfalde samt aktiv vedlige-holdelse af sø og haver, som er byens ansigt udadtil. Søndbjerg Foreningen er i arbejdstøjet og lever et aktivt foreningsliv under vort motto at ’bevare, forny og udvikle vor landsby’. Foreningens mødevirksomhed er de senere år blevet til en mere konkret arbejdsindsats og ’ikke så megen snak’.

MålgruppeForeningen er først og fremmest for de mennesker, der bor i landsbyen og i sommerhusområdet ved Søndbjerg strand, eller som på anden måde har tilknytning til sognet.

Den gode historieFor nogle landsbyer bliver det begyndelsen til forfald, når Låsby Svendsen kommer til byen. I Søndbjerg blev det til iværksættelse af de planer, der var lagt for landsbyens fremtid med byfornyelse, fælles fjernvarmeværk og fortsættelsen af det aktive foreningsliv i et godt samarbejde med stat og kommune, så værdigrundlaget steg i området.

StatusDa Søndbjerg Efterskole i 2011 lukkede, stod lokalerne tomme. Ved en aktiv

indsats for at synliggøre mulighederne for anvendelse af bygningerne til specifikke målgrupper, lykkedes det at tiltrække Handbjerghus Efterskole. Hjertestien indvies i april 2015. Som det nye arbejder foreningen på at til-trække købere til Uglev Ældrecenter, der står til lukning.

Sammenhæng til andre indsatserSøndbjerg Foreningen har altid haft et godt samarbejde med tilflytterne. Derfor er Handbjerghus Efterskole nu en aktiv del af landsbyfællesskabet, hvor vi løfter i flok. Foreningens engagement gør den interessant i forhold til Geopark Vestjylland, som lægger stor vægt på lokal formidling af kultur-historien.

Forventet budget og finansieringsplanProjekt Hjertesti finansieres af Naturstyrelsen Vestjylland, Struer Kommune og Hjerteforeningen Holstebro Lokalkomité. Derudover er der ikke de store budgetterede udgifter, medmindre man værdifastsætter den tid, de lokale borgere bruger på at skabe liv i landsbyen. Organisering og projektledelseSøndbjerg Foreningens bestyrelse står for at tage initiativ og arrangere Skt. Hans fest sammen med efterskolen og sommerhusforeningen, som også har en repræsentant i bestyrelsen for Søndbjerg Foreningen.

SØNDBJERG FORENINGENwww.uglev.dk · Grethe Ebdrup T: 5120 7428

16

Page 17: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

SØNDBJERGI Søndbjerg er der en drøm om at gøre som dronning Margrethe II i Amaliehaven og hylde ildsjæle. I Søndbjerg skal alle bygninger være fulde af liv og derfor er flere tomme boliger sat i stand og brugt til udlejning.

HjertestienProjekt Hjertesti er en fri-luftsoplevelse, der er rettet mod brugere i alle aldre, hvis hovedformål er at fremme en sundere livsstil gennem fysisk aktivitet. Hjertestien er en af-mærket rute, der motiverer brugerne til at motionere og derved er med til at forebygge kredsløbs- og hjertesygdom-me, som stadig er den hyppig-ste dødsårsag i Danmark.

Ældrecentret Foreningerne og venne-kredsen omkring sognets ældrecenter i Uglev tager hånd omkring de gode byg-ningers fremtid efter beslut-ningen om lukning af hjem-met er taget. En plan er klar, som kan tiltrække nye initi-ativer og købere af de gode bygninger. Sankt Hans fest

Den årligt tilbagevendende fejring er et stort tilløbsstykke med flere hundrede mennesker. Forstanderen fra Handbjerghus Efterskole holder båltalen til Sankt Hans festen i 2015, hvor alle eleverne også deltager.

EfterskolenHandbjerghus Efterskole er en almindelig efterskole drevet inden-for af rammerne af de gældende regler om frie kostskoler. Eleverne møder her et engagement, varm optimisme, som det grundlæg-gende for skolens arbejds- og læringsmiljø. Eleverne og ansatte virker aktivt med i landsbylivet, hjælper med projekter som opsæt-ning af byens badebro ved stranden, tager gerne et nap med, når der skal bruges mange hænder ved oprensningen af siv i gadekæ-ret. og med glimt i øjet hører vi dem sige, medens vi nyder en varm pølse til en sodavand ’hvor er det godt at komme ud og opleve mennesker på landet’.

Page 18: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Floraen i kæret indeholder omkring 150 arter, hvoraf mange er aldeles sjældne i Danmark og i Europa og området var det eneste ekstrem rigkær i det tidligere Ringkøbing Amt.

Henrik HolmFormand for Thyholm Naturplejeforening

FormålProjektet med at udføre naturpleje ved afgræsning har som formål at beva-re det unikke planteliv med sjældne orkideer, kødædende planter og andre sjældne planter samt at hindre at området vokser til i tagrør og pilekrat. Gennem naturpleje og et stisystem, vil besøgende kunne få uforglemmelige landskabsoplevelser og gode rekreative muligheder.

MålgruppeProjektet vil gavne lokale borgere og gæster fra sommerhusene, camping-pladsen og Tambohus Kro. For naturentusiaster er området helt unikt. Skole-børn og biologistuderende vil også kunne få unik læring i området. Lodsejerne får gennem afgræsningen det smukke område tilbage, som det tidligere var.

Den gode historieGennem de sidste 10 år er det lykkedes at få arbejdsfuldmagt fra samtlige lodsejere omkring de 34 hektar kær og kvægavlere stiller kvæg til rådighed til græsning. Ved at lave en fortsat indsats for naturpleje i området, bevarer man en biodiversitet og et kær med muligheder for læring og rekreative formål.

StatusProjektet med rydning af kæret for dominerende plantearter startede i 2003. I løbet af 2015 forventes svar på ansøgning om tværregionale EU midler for at foretage naturvidenskabelig undersøgelser og sikre rekreativ tilgængelig-hed. Kæret kan være truet af næringsstoffer og er i perioder for våd til af-græsning.Derfor skal det undersøges, hvordan man kan bevare Hellerød Kær.

Sammenhæng til andre indsatserTambohus Bylaug har lavet vandrestier i området. Vandturisme projektet i Tambohus vil fortælle om Hellerød Kær på infotavler og undervisningsma-teriale. Fælles formidling sammen med et ligende projekt i Thisted Kommu-ne og 6 andre i det tværregionale EU projekt.

Forventet budget og finansieringsplanDer er søgt om 4,5 mio. kr. til videnskabelige undersøgelser og rekreative formål. Finansiering skal ske ligeligt fordelt via midler fra EU og staten.

Organisering og projektledelseHenrik Holm er formand for naturplejeforeningen og tovholder på projektet. Der er en god dialog med kommunen, lodsejerne og ejeren af Tambosund Camping.

HELLERØD KÆRwww.dn.dk · Henrik Holm T: 2219 5487

18

Page 19: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

HELLERØD KÆRHellerød Kær er et unikt faunaområde, som er i fare for at blive overgroet af tagrør, gråpil og få andre dominerende plantearter, hvilket vil gøre området kedeligt ensartet at se på og ufremkommeligt.

Næringsfattig jord og kød-ædende planterTidligere stod området under havvand og grund-vandet er kalkholdigt og næringsfattigt. Det gør om-rådet næringsfattigt, hvilket giver helt særlige vækst-betingelser for sjældne og truede plantearter. Det gør blandt andet, at kødædende planter bliver nødt til at søge næring fra fluer og andre insekter, for at kunne over-leve. De indfanges med en slimet overflade, hvorefter plantens enzymer begynder at fordøje kødet. I området finder man også Danmarks giftigste plante og sjældne orkideer.

Vandresti med rekreative områderVandrestien på 2 km starter på den gammel markvej, der fører fra stranden op i Hellerød Kær til Lorens Have. Der er æbletræer og brombærkrat, og der er altid lunt i haven. Her findes én af Danmarks sjældneste guldsmede, Hue-vandnymfen. Herfra går man ind i en stille lund af grantræer. Nyd udsigten over det me-get kuperede terræn, Tambobakkerne og over Limfjorden og dens lande.

Galloway kvægGalloway naturkvæg er effek-tive i afgræsning og naturpleje på naturarealer med genstridi-ge vækster. Det er en god race, der kan gå ude hele året og passe på naturen. Kvægracen er nøje udvalgt til ekstensiv produktion på ekstensive area-ler, naturbeskyttelses områder Natura 2000 og §-3 områder. Det undersøges, om man skal finansiere kvægdriften ved an-parter mod at få kødet, når der slagtes en gang om året eller Tambohus Kro kunne købe kø-det til restaurantens gæster.

FugletårnOplev rødben, vibe og rørskovsfugle. Dobbeltbekkasinens brummende lyd høres jævnligt over kæret. Lyden frem-bringes når bekkasinen med stor fart dykker og luften får de udspilede yder-ste halefjer til at vibrere. Uregelmæssigt træffes også rørhøg og plettet rørvagtel.

Page 20: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Kunst er ikke et spørgsmål om, hvad man selv kan se, men hvad man kan få andre til at se.

Edgar Degas

FormålFormålet med Mississippi er at have en kunst og kulturinstitution, som kan give oplevelser af høj kvalitet. Ved at fremvise kunstudstillinger af høj kva-litet i centret, sættes Thyholm på landkortet, giver oplevelser til lokale og gæs-ter langvejs fra og det gamle rådhus får nyt liv.

MålgruppeMississippi er både for voksne og børn, unge og gamle. Ved varierende ud-stillinger i afslappede omgivelser er der mulighed for at fordybe sig og få en oplevelse, der provokerer, udfordrer, glæder og forbavser. Skoleelever kan få læring om kunst og turister kan få en kulturel oplevelse til at supplere de mange naturoplevelser i området.

Den gode historieMississippi er et sted, hvor mennesker kan mødes og udforske kunsten og udfordre sig selv og hinanden på det kreative liv. Her kan diskuteres kunst, kultur og politik. Der er allerede kunstnere, som henvender sig for at bruge lokalerne i kælderen som kreative værksteder, og andre som vil stå for at lave et antikvariat.

StatusMississippi åbnede den 13. februar 2015 med første udstilling, der vil blive 8 udstillinger om året. Der er oprettet en selvejende institution med en be-styrelse og en frivilliggruppe. Markedsføring sker via hjemmesiden thyholm.dk, nyhedsbreve og på sigt gennem Mississippis egen hjemmeside, hvor der skal være e-handel med kunstværker.

Sammenhæng til andre indsatserI Mississippi er der planer om at lave aftaler med skolerne om et samarbej-de. Værkstederne lejes ud til kunstnere. Der er også visioner om en kunst-nercamp og kurser i samarbejde med Tambohus Kro og Jegindø lejren.

Forventet budget og finansieringsplanIndtil videre er pengene til institutionen rejst vis sponsorater af forskellige størrelse. Fremadrettet søges midler gennem lokale fonde, Nordeafonden, Færchfonden, Bendix Fonden samt Kirsten og Peter Bangs fond.

Organisering og projektledelseBruno Nordensgaard står for det grundlæggende arbejde med at organise-re arbejdet med udstillinger og aktiviteter, og efterhånden vil flere frivillige blive inddraget.

MISSISSIPPIwww.mississippi.dk · Bruno Nordensgaard T: 3116 4718

20

Page 21: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

MISSISSIPPII Mississippi bliver kontrasterne trukket op ved at lade forskellige kunstneriske udtryk og holdninger mødes og skabe nye indfaldsvink-ler. Det er ved at blande tingene sammen, at der sker et nybrud.

Aktiviteter for børn Tangram er et gammelt ki-nesisk puslespil, hvor 7 brik-ker skal sættes i forskellige mønstre, og med de samme syv brikker kan man lave fle-re tusinde forskellige figurer. Mennesker, dyr, huse, både og geometriske figurer af alle sværhedsgrader.

4 kunstneres værker på gulvetDet kan både være skulpturer, der går til loftet, sjove fantasirige installationer, der pirrer nysger-righeden og brugskunst som appellerer til at købe med hjem. Det bevæger sig mellem det, man ikke kunne drømme om at tage med hjem, men som er sjovt at se på og det man bare må have med hjem. Men i modsætning til populære gallerier, der skal leve af salg, skal værkerne i Mississippi pirre san-serne.

4 kunstneres værker på væggenI hver udstilling skal der være forskellige udekunst-nere med værker på væggene. Det vigtigste er at fin-de fagligt gode kunstner, der giver stof til eftertan-ke, samtale og diskussion. Der skal være kunst, som sætter folk på prøve og provokerer. Noget som folk synes ser interessant ud, men som man ikke nødven-digvis havde lyst til at eje.

LitteraturstuePå hjemmesiden invite-res man til at diskutere da-gens bog. Det kan være alt lige fra bogen om Leonora Kristine til Nelson Mandela. Formålet er at skabe rum for kulturdebat, politiske dis-kussioner og samfundsde-bat. Der er åbent for forslag om bogtitler.

Page 22: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Lyngs borgerforening er et godt ek-sempel på, hvordan man som lokale borgere kan skabe et aktivt fællesskab med stor opbakning til lokale arrange-menter.

Bendy PoulsenLyngs Mølle

FormålLyngs Borgerforening har til formål at varetage og fremme borgernes inte-resse på bedst mulig måde ved de midler, der står til dens rådighed.

MålgruppeHerunder at fremme tilvejebringelsen af et godt socialt netværk mellem Lyngs og omegnens borgere, og alle andre, som måtte have interesse for foreningens arbejde.

Den gode historieBorgerforeningen har været en aktiv spiller i forskønnelse af byen, ved an-lægning af nyt fortov og pladsen ved stationen, samt ved etablering af ny kloak i byen. Da den gamle skole blev nedlagt, stod byens borger sammen og samlede penge til køb og restaurering af skolen som blev ombygget til forsamlingshus kaldet Kulturen, som igen blev renoveret for få år siden ved frivilligt arbejdskraft, så den i dag står som et moderne samlingspunkt for byen og oplandet.

StatusDer skal søges penge hjem til vinger til Lyngs Mølle i løbet af 2015 og der arbejdes på at udbygge samarbejdet med Lyngs Idrætsefterskole.

Sammenhæng til andre indsatserFra Lyngs er der sammenhæng mellem Thyholm Skole og Lyngs Idrætsef-terskole. Der er lokale håndværkere fra hele Thyholm som har givet mange timers arbejde med at restaurere Lyngs Mølle.

Forventet budget Budgettet for fremstillig og montering af nye vinger er på 300.000 kr. hvor der på nuværende tidspunkt er samlet 100.000 kr. ind.

Forventet finansieringsplanDer påtænkes at søge A. P. Møller Fonden og mange flere fonde evt. ved hjælp af en fundraiser.

Organisering og projektledelseBorgerforeningens bestyrelse består af 7 medlemmer og derudover er der foreningen omkring Møllen på 179 personer.

LYNGS BORGERFORENINGwww.lyngs.dk · Hanne Binderup T: 2631 8047

22

Page 23: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

LYNGSBorgerforeningen og Lyngs Gamle mølle har mellem 15 og 20 faste arrangementer årligt, heriblandt Sct. Hans, kræmmermarked, Hal-loween, 2. søndag i advent, Juleaften for en-somme.

Lyngs MølleDen over 150 år gamle mølle bruges i dag som samling-spunkt til forskellige møder/kursusvirksomhed for unge og gamle f.eks. har vi i et par år afholdt IT-kursus.

Som igangværende projekt er møllebygningen istand-sat. Herefter er målet at få vinger på møllen igen. Møl-len er tømt for møllerinven-tar og bruges som mødest-ed til mindre grupper. Møllen har været klubloka-ler for spejderne i mange år, da der ikke var grundlag for spejderne mere, blev møl-len overdraget til borgerne i lyngs som har vedligeholdt den i mange år.

Lyngs Idrætsefterskole Ved at stå sammen og arbejde hårdt for det er det lykkedes i sin tid at etablere Lyngs Idrætseft-erskole i den nedlagte nye folkeskole, hvor der nu er 21 arbejdspladser og 120 elever. Skolens fokus på hele tiden at investere i at være på for-kant med elevernes krav til udstyr –senest med anlæggelse af udendørs helårsfodboldbane og springcenter. En gang om året arrangerer skolen en idrætsdag for elever fra Thyholm Skole.

PorseengenOmrådet er et meget roligt område, hvilket er ønsket af grundejerne. Foruden de forskellige vedligehold-elser af veje og fællesområder vedligeholdes hvert år et “slæbested” hvor både kan sættes i vandet, og hvorfra der også sker en del surfing. Foreningens hjemmeside er under udbygning med historier fra lo-kalområdet. Sommerhusområdet vil sandsynligvis få adgang til fibernet og blive kloakeret i løbet af 2016.

Historisk

Flygtningelejren med 600 flygtninge - tyske kvinder og børn i slutningen af 2. verdenskrig, er lokal historie, som rummer mange spændende fortællinger. Det kunne måske på sigt være noget der kunne bruges til at videre udvikle fortællingen om området ved Lyngs i formidlingssam-menhæng.

Page 24: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Det eneste der står imellem dig og din drøm, er viljen til at forsøge og troen på, at det rent faktisk er muligt.

Joel Brown

FormålVisionen for Vandkantskunst er at danne rammen for et kreativt fælles-skab, hvor stærke netværk til andre kunstnere er den bærende kraft. For-eningen ønsker igennem udstillinger, koncerter og arrangementer at styr-ke og inspirere medlemmerne i deres kreative proces.

MålgruppeDet sociale sammenhold er en vigtig brik – både blandt foreningens med-lemmer, men også i forhold til interesserede borgere, gæster og turister, dog altid med udgangspunkt i det interne kreative fællesskab.

Den gode historieMan kunne drømme om, at foreningen om nogle år er primusmotor på en række events på området, udstillinger, workshops, foredrag arbejdende værksteder mv. Der er høj kvalitet ved arrangementerne og mod til at prø-ve nye trends og ideer, hvor det er læringen, som er i højsædet.

StatusVi har kontakt til en bred skare af udstillere og kunstnere. Vi har mange besøgende til vores udstillinger og events, idet vi er kendte for vores høje kvalitet.

Sammenhæng til andre indsatserVi vil opbygge et stærkt og bredt forgrenet kreativt netværk med andre foreninger og institutioner på Thyholm. Når nye kunstnere kommer til Thy-holm er det os de henvender sig til.

Organisering og projektledelseForeningen er stiftet i foråret 2014 af en gruppe kunstnere og kunsthånd-værkere. Vandkantskunst havde i efteråret 2014 cirka 20 medlemmer. Medlemmerne er primært kunstnere, der deltager for netværkets og den kreative sparrings skyld.

VANDKANTSKUNSTFacebook: Vandkantskunst · Louise Rørholm Vestergaard T: 5325 2540

24

Page 25: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

VANDKANTSKUNSTVandkantskunst er en forening af lokale kun-stinteresserede som har arbejdet med en udviklingsstrategi. Den 11. maj 2015 mødes gruppen og organiserer årets program og markedsføring heraf.

Åben sommer Åben Sommer henvender sig både til kunstnere, lokale gæster og turister, hvor kreativiteten i form af musik og kunstværker er i højsæ-det. Åben Sommer strækker sig over 3 dage (onsdag – fredag), med en åbningstid fra kl. 13 – 17. Ønsket er dog at denne åbningstid kan udvides således, at man om fem år (2019) holder åbent seks af syv dage i 3 uger. Aktiviteterne finder sted inden for et varieret spek-ter af kunstneriske udfoldelser, bl.a. maleri, træ og glas, filtning mv. Deltagelse er gratis for alle. Der vil være mulighed for salg/ køb af værker, køb af vin og let forplejning. En række kunstnere inviteres til at komme til et arbejdende værksted, hvor man viser sine værker og kreative processer frem for andre kunstnere til gensidig inspiration.

Inspirationsdage Foreningen Vandkantskunst arrangerer 3-4 årlige inspi-rationsdage, hvor man ernysgerrig på og praktisk om-kring de andre kunstneres kunstformer. Eksempler her-på er filtedag, en dag med sten og arbejde med pil. Ved inspirationsdagene med-virker lokale eller udefra-kommende kunstnere, som skal give interesserede en anderledes oplevelse. Dette markedsføres primært over-for medlemmerne af Vand-kantskunst, men der vil også være mulighed for at gæster og børn selv kan deltage i arbejdende værksteder.

KoncerterSom en del af Vandkantskunst arrangeres der en forårs og en efterår-skoncert. Nogle musikgrupper henvender sig selv, fordi de har hørt det er hyggeligt at spille på Høloftet, og det trækker fulde huse fra både nær og fjern. På koncertaftenen er den mulighed for at de lokale kunstnere kan udstille på Høloftet og kombinationen af de forskellige kunstarter har vist sig at være unik og en succes.

Page 26: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Det er vores mål at slette ordet afvikling, så det hedder udvikling.

Martin JensenFormand for Jegindø borgerforening

FormålBorgerforeningen ønsker at skabe synlighed omkring de mange mulighe-der, der knytter sig til øen og den skønne natur. Til det formål har borger-gruppen engageret lokale borgere i forskellige aktivitetsgrupper, som hver for sig bidrager til at fremme den lokale udvikling på og omkring Jegindø.

MålgruppeIndsatsen retter sig primært mod lokalbefolkningen. Turister, der besøger øen, bliver også inviteret med til aktiviteter, såsom fester og sejlture. Bor-gerforeningen er i tæt dialog med kommunen og de lokale foreninger for at lave aktiviteter, der fremmer den lokale udvikling.

Den gode historieI januar 2014 indkaldte borgerforeningen til et møde, for at drøfte Jegindøs situation og fremtid. Her deltog langt over 100 borgere. I forlængelse af det-te møde nedsatte man nogle arbejdsgrupper, som på hver deres måde skul-le bidrage til at synliggøre Jegindø og skabe lokal udvikling. Disse grupper er Turistgruppen, Havnegruppen, IT-gruppen og Markedsføringsgruppen.

StatusBorgerforeningen er nået langt siden januar 2014. Nogle aktiviteter er alle-rede i gang og flere er på vej – se næste side. Det forventes, at næste bor-

germøde vil blive afholdt den 29. april 2015. Her vil de lokale borgere og alle interesserede blive præsenteret for et samlet udspil fra aktivitetsgrupperne.

Sammenhæng til andre indsatserDer er et godt og tæt samarbejde med kommunen og andre foreninger på Jegindø og Thyholm, for at skabe synergi omkring de indsatser, der kan fremme en udvikling af området. Havneudvalget er i tæt samarbejde med Jegindø Havns bestyrelse og Æ Fywerhus. Sammen med Enjoy Limfjorden blev der afholdt muslingefest på Jegindø Havn i forbindelse med Sansefe-stival 2014.

Forventet budget og finansieringDe forskellige aktivitetsgrupper udarbejder individuelle budgetter, og søger om midler til finansiering af aktiviteterne, der skal fremme den lokale udvik-ling og beskæftigelse. Dette sker i tæt samarbejde og dialog med kommu-nen og øvrige aktører, der er engageret omkring den lokale udvikling.

Organisering og projektledelseJegindø Borgerforening står for organisering og projektledelse i samarbej-de med en stor gruppe frivillige og andre foreninger, som bakker op om de lokale initiativer.

JEGINDØ BORGERFORENINGwww.jegindø.nu · Martin Jensen T: 2120 0133

26

Page 27: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

JEGINDØI Jegindø Borgerforening arbejdes der både på bedre mobildækning med fibernet og opsætning af storkereder for at tiltrække både storke og turister.

Markedsførings gruppenHer arbejdes hårdt på, hvor-dan man kan synliggøre Jegindø og gøre øen attrak-tiv både for turister og til-flyttere. Lokale folk er gået aktivt ind i planlægning af fejring af Jegindø-dæmnin-gens 100 års jubilæum den 20. juni 2015. Imidlertid bliv-er den store satsning forenin-gens 40 års jubilæum, som afholdes i forbindelse med havnefesten på Jegindø den 18. juli. Det bliver den helt store fest med en række ind-slag i løbet af dagen.

TuristgruppenTuristgruppen har lavet et stort og flot oplæg til en ny brochure om-kring Jegindø. Her er blandt andet et forslag til en ny vandrerute – en muslingerute. Der er også planer om at etablere en hjemmeside www.jegindø.nu hvor en række foreninger vil blive repræsenteret, ligesom man kan finde en aktivitetskalender.

MuslingeruteEn vandretur på Jegindø er indbe-grebet af Limfjord, duften af saltvand, tang og til tider frisk vind i ansigtet, hvilket kun er med til at forstærke oplevelsen.Det er en glimrende ide at følge den markerede vandrerute ”Musling-eruten” som anvist på kortet. Du vil komme forbi interessante, både his-toriske og naturoplevelsesværdige steder. Disse er beskrevet på små plancher langs ruten.

Page 28: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Ja, her står nu broen i solskin og blæst.Den pynter så pænt ved vor strand.Og sejleren kommer her ofte som gæst.Han drages af Limfjordens vandog sejler fornøjet nu Jegindø rundt,for strømmen er atter i gang.Her er, kan du tro,et sund og en bro;og grund til at synge en sang.

Herman Rømer

Formål Formålet med Tambohus Bylaug er at styrke sammenholdet og få stag-nation og tilbagegang i Tambohusområdet vendt til noget positivt, med fokus på: Områdets miljø, turisme, bosætning og beskæftigelse. Bylauget vil tilstræbe at værne om den lokale kultur og de historiske traditioner, der knytter sig til landsbyen Tambohus som et tidligere færgested og fiskerleje og med en kgl. privilegeret kro. Bylauget er områdets fælles talerør overfor kommunen og myndigheder.

MålgruppeMålgruppen er beboerne i Tambohusområdet samt stedets sommerhusbe-boere. Foreninger og virksomheder med særlig tilknytning til området kan også optages som medlemmer.

Den gode historieTambohus Bylaug startede i 2002 startede Bylauget for at gøre noget ved det dårligere badevand idet dæmningen lukkede for vandgennemstrøm-ningen i fjorden. Ambitionen var at få etableret en bro for at skaffe gen-nemstrømning og derved forbedring af vandmiljøet. Under hele forløbet blev pressen jævnligt inddraget for at skabe opmærksomhed om projek-tet. I 2007 blev broen opført og Per Bach modtog Struerprisen i 2007,

og beløbet blev brugt til opsætning af stenskulptur ”Springende hornfisk” udført af den lokale kunstner Steen Andersen, Søndbjerg. Der er nu sild, hornfisk, stenbidder, hummer og muslinger i vandet ved Tambohus.

StatusNaturhavnen er lige blevet udbybet og udvidet med en ny flydebro, og Bylauget arbejde løbende med at vedligeholde legeplads, borde/bænke og stier.

Sammenhæng til andre samarbejdspartnereDer er et godt samarbejde med Struer Kommune i forhold til naturhavnen om opgravning og indsejling. Der er ligeledes et godt samarbejde med Tambohus Kro som står for det årlige skt. Hans bål. Der er anlagt en sti gennem Hellerød Kær som vedligeholdes. I forhold til Vandturisme projek-tet er der positiv opbakning fra Tambohus Bylaug og flere fra byen er gået med i arbejdsgruppen.

Organisering og projektledelseHvert underudvalg under TAMBOHUS Bylauget henholdsvis Naturhavn og Kajakklub fungerer som selvstændige enheder med selvstændig bestyrel-se og økonomi.

TAMBOHUS BYLAUGwww.tambohusbylaug.dk · Per Bach T: 4033 1938

28

Page 29: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

TAMBOHUSHvert projekt der er udført bliver til en fremtidig vedligeholdelsesopgave. Bylauget afholder en årlig arbejdsdagslørdag hvor alle anlæg tjek-kes. Bylauget har nye projekter i støbeskeen, som f.eks. forskønnelse af bygaden.

Tambohus KajakklubKlubben er en underafdeling af Tambohus Bylaug, men med egne vedtægter og egen økonomi. Klubben har ca. 110 med-lemmer. Klubben råder over både tur- og havkajakker. Der afholdes træning og kursusforløb i havkajak for medlem-mer. Vi starter ved ”garnhuset”, som er klubhus for forenin-gen. Kurserne i foreningen følger DGI og DKKF’s EPP kurser med EPP 2 frigivelse som tilbud til medlemmerne.

StiudvalgetPå Bylaugtets årlige arbejd-slørdag  gennemgåes stierne med henblik på opmærkning og tilgængelighed, og fu-gleudkigstårnet tjekkes. I 2009 blev stien Strand-promenaden anlagt, og Hell-erødstien gennem Hellerød Kær kom til i 2011.

NaturhavnenHavnen skal udvides, og en ny flydebro er sat op i april 2015. Pengene stammer fra lystbåde som giver 100 kr. pr døgn. Op og nedhale-pladsen koster 50 kr. for at benytte. Naturhavnens medlemmer udviser stor velvilje og engagement for at få havnen til at fungere. I lighed med Bylauget afhol-des der også i Havnen en arbejdslørdag i april måned, for at gøre havnen klar til sejlersæsonen.

FestudvalgetFestudvalget står for annoncering og af-holdelse af den årlige havnefest 2. week-end i juli. Der afhold-es Tambohus fest for Bylaugets medlemmer den sidste weekend juli når sommerhusejerne er i området.

Page 30: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Af dem, der vil bort, kommer mange igen, skønt fjorden har dannet et skel. Til dybde og vand og bakke og strand har mennesket bundet sig selv.

Eskild Højgaard

FormålForeningens formål er at skabe gode økonomiske og miljømæssige mulig-heder for byens og egnens beboere. Ligeledes er det at skabe gode sam-værsmuligheder for byens og egnens beboere. Foreningen kan også støtte historiske formål og bevarelse af bygningsmæssige værdier.

MålgruppeHvidbjerg og Omegns Borgerforening har som medlemmer mennesker der er bosiddende i Hvidbjerg og Omegn samt andre, som kan støtte forenin-gens formål. Derudover ønsker man fra bestyrelsen at bakke op om arran-gementer andre steder på Thyholm og Jegindø.

Den gode historieEfter 10 år, hvor der ingen aktiv borgerforening har været i Hvidbjerg er to af medlemmerne af den forrige bestyrelse gået sammen med nogle andre frivillige om at starte Hvidbjerg om Omegns Borgerforening op i 2014. Før-ste generalforsamling blev holdt 22. april 2015 og allerede er der vilje til at arbejde med udviklingsstrategi for Hvidbjerg og Omegn.

StatusForan ligger en proces med at få defineret, hvad Borgerforeningen ønsker at sætte på dagsordenen. Der er nu over 160 medlemmer.

Sammenhæng til andre indsatserDet var formanden for Thyholmerforeningen, der hjalp med at motivere for genopstandelsen af Hvidbjerg og Omegns Borgerforening. Borgerforenin-gen har siden taget initiativ til et Borgerforeningstræf med det formål om vi kan støtte hinanden. Da fanen for Hvidbjerg Håndværkerforening blev fun-det var det borgerforeningen, der stod for overlevering til Thyholm Egns-museum og bestyrelsen har lovet at give en hånd med ved indvielsen af udsigtstårnet sammen med Egnshistorisk forening for Thyholm og Jegindø. Borgerforeningen bakker op om Mississippi og Jegindø Dæmningens Jubi-læum.

Organisering og projektledelseHvidbjerg og Omegns Borgerforening står bag en proces for at definere udviklingsprojekter.

HVIDBJERG BORGERFORENINGFacebook: Hvidbjerg og Omegns borgerforening · Victor Nielsen T: 2016 0745

30

Page 31: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

BORGERFORENINGHvidbjerg og Omegns Borgerforening er ved at finde sin identitet. Aktiviteterne kan med-virke til dette og skabe netværk til flere med-lemmer.

Den gamle BrugsDen gamle Brugs vil blive revet ned i 2015. Herefter vil der komme en proces med at finde nye anvendelsesmu-ligheder for grunden til gavn og glæde for de lokale bor-gere og gæster udefra. Her vil Borgerforeningen gerne byde sig til og hjælpe med processen med borgerind-dragelse og projektledelse.

Postkassen tilbageBorgerforeningen har været i dialog med Post Danmark ef-ter de fjernede postkassen fra Bredgade. Det skabte noget forvirring, at der ingen post-kasse var i hovedgaden og det lykkedes at få Post Danmark til at genopsætte postkassen, hvor også turister kan finde den.

Store Æbledag Allerede efter første år med af-holdelse af en æblemostedag i oktober er det en begivenhed, som kunne gå hen at blive en fast tradition. Der var æble-pressere, kaffe og æblekage og en hel traktor med æbler kom også med. 100 mennesker deltog første år og fremover er der ønske om at involvere men-nesker fra andre foreninger i området til at være med til at festliggøre dagen.

Fælles kalender Der er udtrykt ønske om en fælles online kalender, så man kan finde alle arrangementer på Thyholm og Jegindø ét sted. Dette vil kunne give mere opmærksomhed for de arrange-menter, der bliver afholdt i andre sogne end ens eget.

KoncertForeningen var medarran-gører af en koncert i Midt-punktet med orkestret ”In Bed Before Midnight” med deltagelse af 60 personer.

Page 32: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Det handler om de ting, der har betyd-ning for mennesker. Der er ingen, der bliver glemt.

Christen Birkebæk

FormålUglev Borgerforening har som formål at varetage borgenes interesser. Det kan være i forhold til at skabe fællesskab og aktivitetsmuligheder, som øger glæden ved at bo i byen.

MålgruppeBorgerforeningens målgruppe er primært de mennesker, der bor i Uglev og omegn.

Den gode historieDer var på et tidspunkt snak om at nedlægge trinbrættet i Uglev, med det lykkedes at få tilsagn fra Trafikstyrelsen om at trinbrættet i Uglev bliver bevaret mange år frem i tiden. Dette sikrer, at der stadig er offentlig trans-port der sikrer adgang til og fra området – f.eks. at man nogen gange kan tage toget direkte til København på 4 timer.

StatusDer er gennemført projekter som genetablering af skolestien til Seerup Strand og etablering af legeplads. Lukning af købmand og skole samt æl-drecenter inden for en kort årrække er hårde slag for det lille lokalsam-fund. Som forening er det ret begrænset, hvad man kan stille op for at forhindre en sådan afvikling.

Sammenhæng til andre indsatserPå den årlige torvedag sidste lørdag i juni er der 400-500 forbi i løbet af dagen. Det er gratis at stille en bod op, og man kan købe pølser, øl og kaffe.

Forventet budget og finansieringsplanDer er ikke nye projekter på vej pt.

Organisering og projektledelse

UGLEV BORGERFORENINGwww.uglev.dk · Christen Birkebæk T: 2245 4209

32

Page 33: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

UGLEVUglev er en landsby som har et godt sammen-hold blandt beboerne. De forsøger at arbejde med udvikling, så det er et godt sted at være.

AktivitetspladsLegepladsen er en aktivi-tetsplads, som er blevet et vellykket samlingssted, som bliver brugt. På aktivitetsp-ladsen er der klatretove, forhindringsbaner, gynger og tårn. Det indbyder til fæl-lesskab og fysisk aktivitet. Pengene stammer fra bl.a. fra LAG Struer. Uglev ældrecenter

En borgergruppe sammensat af lokale folk fra området, arbej-der ihærdigt på at bygningerne efter plejehjemmet i Uglev kan finde nye ejere. Der er forslag oppe om at det kunne bruges til en forening, som har brug for et samlingssted med overnatning til konferencer.

Samarbejde med Søndbjerg Foreningen I samarbejde med Søndbjerg Foreningen afholdes der grillaften i Søndbjerg. Uglev Borgergruppe holder sammen med Søndb-jerg Strands grundejerforening og Søndbjergforeningen om at lave Sct. Hans arrangementet.

Andre aktører i UglevAntikbutik: Efter købmanden lukkede er bygningen blevet brugt som antikbutik. Det er ikke noget borgerforeningen er in-volveret i, men det betyder noget for byens ansigt i centrum over-for banegården. Stationen i Ug-lev: Her er det lokale medborg-erhus, hvor der er udstillinger og aktiviteter for borgerne. Det gule palæ: Det gule palæ er en lokal familievirksomhed, hvor man sta-dig arbejder på udvikling og nye muligheder for at sætte områ-det på landkortet. Herfra sælges hvidvin, æg, honning, fasaner og hjorte.

Page 34: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Midtpunktet skal være de lokales andet hjem. Et sted hvor hjertevarme og ser-vice er nøgleordene.

Mai LindgaardCenterleder

FormålFondens formål er at drive og administrere ”Midtpunktet Thyholm”, som tilbyder et bredt og varieret kultur- og foreningsliv. Det er mødestedet for borgere i alle aldre og på alle tider af dagen, som inspirerer til samarbejde mellem foreninger, borgere og skole.

MålgruppeDer er sundhedsplejerske og babygymnastik for de yngste. Om dagen sum-mer det af skolebørn på biblioteket og i multisalen og hallen. Om efter-middagen er der musik og sport for børn og unge og om aftenen er det de voksne, der dyrker sport og går til kor eller børnene holder koncert og laver teaterforestilling. Udover lokale finder også besøgende ude fra frem til Midtpunktet, når der arrangeres koncerter.

Den gode historieBørn, unge voksne og ældre mødes på kryds og tværs i Midtpunktet. Bor-gere og foreninger der er aktive hver for sig bliver inspireret af hinanden. Hver forening med sine styrker bidrager til aktiviteter på et højere niveau. Midtpunktet er et mødested, som ved markante arrangementer af høj kva-litet kan vise omverdenen vejen til Struer Kommune og til Thyholm for bor-gere og foreninger.

StatusMidtpunktet er godt integreret i mange lokales hverdag med skole og fri-tidsaktiviteter. Nyeste projekt er en udbygning som finder sted sommeren 2015.

Sammenhæng til andre indsatserMidtpunktet ser lokalsamfundet som en vigtig og meget værdifuld samar-bejdspartner. Derfor engagerer Midtpunktet sig i arrangementer og fest-ligheder på hele Thyholm. Det har betydet, at Midtpunktet sammen med andre foreninger, institutioner og ildsjæle har været primus motor på tiltag som MØRKET i Lyngs, BØLGEN i Hvidbjerg, Thyholm på scenen i Hvidbjerg og 100`året for Jegindø Dæmningen i juni 2015.Samtidig er der indgået aftaler om fælles foredrag med Menighedsrådenes Samråd, Nytårskoncert med Musikkens Venner, Synge med aftner og kon-certer med Thyholmerkoret, samt foredrag med Strueregnens Folkeuniver-sitet og Egnshistorisk Forening for Thyholm.

Forventet budget og finansieringsplanBudget og finansieringsplan foreligger pt. ikke.

Organisering og projektledelse

MIDTPUNKTETwww.midtpunktetthyholm.dk · Mai Lindgaard T: 9684 8630

34

Page 35: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

MIDTPUNKTETMidtpunktet er båret af frivillige ildsjæle og er samtidig en forretning, der skaber vækst. Her er mødestedet, hvor mennesker kan mø-des på tværs og omsætte drømme og visio-ner til handling.

BiblioteketBiblioteket bruges som sko-lebibliotek for skolens ele-ver. Det er også stedet, hvor voksne kan finde eller be-stille bøger, som leveres af bogbussen. To timer i ugen betjener en borgerservice medarbejder borgerne i bib-liotekslokalerne.

MusikskolenPå musikskolen kan både børn og voksne få undervisning i mu-sik, og to gange om året afholdes der kon-cert. Musikkens venner på Thyholm hjælper med det praktiske i forbindelse hermed og støtter op og høj-ner musiklivet på Thy-holm med stor glæde.

Renovering og udbygningI forbindelse med en længe ønsket ombygning er det nu med stor ild-hu og kreativt tænkende løsningsmodel lykkedes at skaffe midlerne til en udvidelse af Midtpunktet. Et helt særligt samarbejde mellem Struer Kommune, Thyholm Fysioterapi og Midtpunktet har banet ve-jen for etableringen af et større kultur- og fritidscenter. Centeret skal udbygges med 750 ny og ombyggede m2.

CaféTil teater, foredrag og kon-certer samt til hverdag, når der skal løbes slik eller en ef-termiddagssnack er caféen åben. Det giver et dejligt liv i bygningen, at der er måltids-fællesskab både ved store og mindre anledninger.Fitnescentret

Man skal ikke træne for at blive yngre men for at blive gammel er mottoet for fit-nesscentret. Her træner æl-dre og unge side om side på at styrke muskulaturen. Det er muligt via sit fitnessmed-lemsskab at deltage ”gra-tis” på hold med Indoor Cy-cling, Cross Gym, Kettelball, Gymnastik på bold, Kom i form og Powerfitness. 

Page 36: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Tak for at du handler lokalt.

Handelsstandsforeningen

FormålHandelsstandsforeningen blev etableret 5. maj 1970 for at skabe større sammenhængskraft mellem de handlende på Thyholm. Foreningen arbej-der på at give kunderne den bedste service. Det betyder meget for et sted som Thyholm, at der er et lokalt handelsliv. Når butikker har måttet lukke, er andre handlende gået sammen om at lave vinduesudstillinger indtil butik-ken er blev solgt eller lejet ud igen.

MålgruppeMålgruppen er primært lokalbefolkningen fra Thyholm, men også kunder fra Sydthy og Struer benytter mange af butikkerne. Turister er også en væ-sentlig målgruppe i sommerhalvåret.

Den gode historieHvidbjerg Handelsstandsforening skiftede navn til Thyholm Handelsstands-forening i 2013. Det hele handler om sammenhold, og foreningen vil gerne gøre Thyholm mere synlig på Danmarkskortet.

StatusDer er 48 medlemmer af Thyholm Handelsstandsforening. Det er lokale bu-tikker, håndværkere, personlig pleje og pengeinstitutter, der dominerer på listen.

Sammenhæng til andre indsatserDer er samarbejde med Midtpunktet om den årlige julemesse. Hvidbjerg og Omegns Borgerforening arbejder også på at få nedlagt de tomme gam-le bygninger, som skæmmer i bymiljøet og på at lave noget rekreativt på grunden med den nedlagte Brugsen.

Forventet budget og finansieringsplanPt. ingen.

Organisering og projektledelsePt. ingen.

THYHOLM HANDELSSTANDSFORENINGwww.thyholm.dk · Kristina Holm T: 2615 7447

36

Page 37: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

HANDELSSTANDVi har fået en rigtig fin turistinformation i den gamle stationsbygning, og der er ledig plads til et spændende projekt i bygningen. Der er nog-le få tidligere butikker i Hvidbjerg som trænger til renovering, ombygges til anden anvendelse eller nedrivning, så tomme butikker undgås.  

NethandelDer er en idé om at starte nethandel, hvor interesse-rede butikker kan gå sam-men om at sælge via inter-nettet. De kan dele udgifter og hjælpe hinanden med at nå ud til kundegrupper, som geografisk ligger længere væk. 

Jylehygge 1. søndag i advent er der en rigtig hyg-gelig stemning i byen. Vi holder fast i de gamle traditioner. Mange, der er flyttet fra Thyholm, kommer hjem og julehygger i byen. Julelysene i gader-ne bliver tændt, der er levende musik i gaden, nogle butikker serverer æble-skiver, der er gættekonkurrencer i alle butikker, osv.

Open by NightFredag i uge 28 afholdes det år-lige Open by Night i Hvidbjerg, hvor der kommer rigtig mange turister. Det er en festlig dag, hvor der sker meget i byen, og der er god opbakning fra for-eningens medlemmerne - også fra de forretninger der ligger uden for bymidten.

Julemesse

Den årlige julemesse i Midtpunktet afholdes 2. weekend i november. Det er en af de få steder i landet,  hvor man stadig kan  afholde julemesse. Det er et kæmpe arbejde for alle butikker på Thyholm. Der er virkelig god opbakning, og der er rigtig man-ge besøgende også ude fra.

BrugsenDen tidligere Brugsen bliver revet ned i 2015, og pladsen vil kunne anlægges som et grønt område, hvor der kan laves en fin lille legeplads med bænke og borde og en scene med sejl,  som kan be-nyttes til Open by Night, klov-neløb, møder, koncerter osv.

Page 38: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Vores mål er at være bedre i dag end vi var i går og hele tiden have fokus på den gode service og kvalitet.

Karsten Pedersen

FormålTambohus Kro har gæster som kommer for at besøge restauranten, over-natter eller tager på kursus i de smukke omgivelser. Der bliver holdt store fester og der er plads til flere selskaber på én gang.

MålgruppeMange af de turister der kommer er 60+ - også kaldet det grå guld. Der er også en gruppe der kommer som tre generationer. Der har tidligere været flere tyske gæster – til gengæld er antallet af danske gæster stigende.

Den gode historieEfter en periode med lidt nedgang har Tambohus Kro i de senere år ople-vet vækst og der er gode muligheder for flere ansatte i årene, der kommer. Mange gæster gør ophold på kroen på en tur langs vestkysten med Skagen som endemålet.

StatusTambohus Kro har lige gennemgået en indvendig renovering med en mere ensartet og sammenhængende stil holdt i traditionelle toner. Haven bag ved kroen har også fået et løft.

Sammenhæng til andre indsatserMaterialet med kort over området som er udarbejdet af Thyholm Forenin-gen vil være noget som efterspørges af gæsterne på Tambohus Kro. Fjord-værkstedet vil Tambohus Kro også rigtig gerne støtte op om, bl.a. ved at lave dagskonceptet med kokkeskole i det fri.

Forventet budget og finansieringsplanPt ikke noget budget go finansieringsplan

Organisering og projektledelse Tambohus Kro ejes af Karsten Molgaard Pedersen, Jens Rysgaard og Steen Rysgaard.

TAMBOHUS KROwww.tambohus.dk · Karsten Pedersen T: 9787 5300

38

Page 39: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

TAMBOHUS KRODer er god efterspørgsel efter Tambohus Kro til fester, kurser og temaophold. De sætter en ære i at servere specielle madvarer fra lokalområ-det, og fortælle hvor råvarerne kommer fra og historien bag.

Guidet snapseturMan kan bestille en snapsetur med overtjeneren på vandretur ud at finde de vilde krydderurter, som bruges til at krydre kroens snapse med. Der er mulighed for at smage et par hjem-melavede snapse derefter nyde en god middag på kroen.

Sociale medier og hjemmeside Tambohus Kro har en face-bookside med 2400 følge-re. De oplever ofte, at det de deler når ud til mellem 5.000 til 15.000 menneske. På hjemmesiden skal der stå mere om mulighederne for oplevelser i området. F.eks. kunne den tur de med god respons anbefaler deres gæster ad de små veje til hovedvejen, videre til Agger og med færgen til Thybo-røn og retur via den hygge-lige handelsby Lemvig godt være beskrevet med køreru-te og billeder på hjemmesi-den. Man kunne også lave en blog med opskrifter.

IstandsættelsePrimo 2015 er flere af opholdsrum-mene og kursuslokalerne blevet re-noveret, så de fremtræder mere ens-artet og dog holdt i en traditionel nordisk og enkel stil. Området bag ved Tambohus Kro er blevet istand-sat i foråret 2015. Der er planer om at renovere værelserne også.

Opleveseskoncepter

Tambohus Kro har forskellige op-levelseskoncepter de kan tilbyde. Folk i dag vil opleve noget når de er på ferie eller weekendophold, og derfor er det vigtigt for kroen at ramme forskellige målgrupper med gourmetophold, golfophold og wellnes ophold. Der skal laves en kasse med kroens egne marme-lader, som skal sælges fra en kasse overfor kroen.

FjordværkstedetNår Fjordværkstedet bliver en rea-litet med skolestue og udekøkken, vil Tambohus Kro tilbyde kokke-skole med eleverne. Allerede nu er der et skolearrangement for 100 personer planlagt med et svin, der steges i en jordhule og friske hyl-deblomster, der indsamles til vel-komstdrinks.

Page 40: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Hvis du kommer tæt på vandet får du våde fødder – her kan du nemlig cam-pere i vandkanten.

Preben Nielsen

FormålCampingpladsen ligger i meget naturskønne omgivelser helt ned til vand-kanten af Tambosund i Limfjorden. Dens formål er at give rekreative ram-mer for familier.

MålgruppeDen primære målgruppe er børnefamilier og ældre som gerne vil bruge tid sammen i naturen. Der er også grupper som opsøger aktive oplevelser i naturen såsom kajakroere, cyklister og vandrere.

Den gode historieDet kan være svært at få lov til at anlægge noget så tæt på fjorden. I 2014 lykkedes det dog at få pladsen udvidet fra 150 til 190 enheder som alle af-sat henover sommersæsonen. Der blev også givet tilladelse til den badebro som er nedenfor campingpladsen.

StatusDa campingpladsen er bygget op over de sidste 20 år og nu har alle mo-derne faciliteter, mange enheder, en kiosk og bade og toiletfaciliteter. Der er minigolf, vandcykler, swimmingpool, hoppepude og legestativ. Det ene-ste projekt for i år er derfor at skifte elposterne. Inden for en overskuelig årrække regner ejerne med at sælge og er begyndt at få henvendelser fra interesserede.

Sammenhæng til andre indsatserHos Tambosund caming er der stor interesse for og samarbejde med kom-munen omkring Hellerød Kær. Når Fjordværkstedet bliver realiseret vil der også være et naturligt samarbejde der. Fra hjemmesiden henvises til Sydthy svømmebad og kurbad, Hjerl Hede, Nationalpark Thy, Kystcentret i Thybo-røn og Sneglehuset.

Forventet budget og finansieringsplanPt. intet budget og finansieringsplan.

Organisering og projektledelseIkke aktuelt.

TAMBOSUND CAMPINGwww.tambosundcamping.dk · Preben Nielsen T: 9787 1772

40

Page 41: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

TAMBOSUND Tambosund camping er en velrenommeret og veletableret campingplads med erfarne folk bag.

Hellerød Kær Som nabo til campingpladsen ligger Hellerød Kær som rummer sjældne planter, dyr og insekter. Fra cam-pingpladsen er der stor interesse for at der bliver udviklet undervis-ningsmaterialer om området og at der bliver anlagt en måde at færdes og opholde sig i området uden at få våde fødder.

VandcyklerSå vidt vides er Tambosund cam-ping det eneste sted ved Limfjor-den, hvor man kan leje vandcyk-ler. Unge mennesker der befinder sig på pladsen med deres foræl-dre nyder at købe forsyninger i kiosken og tage ud på fjorden og nyde vandet og solnedgangen.

Kajakker

Der er en stigende gruppe aktive turister, som vil have noget ak-tivt at foretage sig, mens de er på ferie. Det er et marked der er værd at satse på rent markedsfø-ringsmæssigt. Nogle kajakklub-ber kommer årligt forbi også fra udlandet.

UdvidelsenMed udvidelsen til 190 pladser er pladsen blevet attraktiv for købere. Den har en eneståen-de og pragtfuld beliggenhed lige ned til Limfjorden. Ejerne har dog intet hastværk med at forlade stedet, men venter gerne på den rette køber, som har lysten og kræfterne til at vedligeholde og udvikle plad-sen og markedsføringsaktivi-teterne.

Page 42: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Vores gæster synes, Jegindø er et dej-ligt sted, og at alle mennesker smiler til dem og tager godt imod dem.

Poul Erik Birkholm

FormålMed Jegindølejren blev den tidligere skole og efterskole omdannet til et sted for større eller mindre grupper af gæster udefra. Formålet er at skabe en god forretning og samtidig skabe liv i de givne rammer samt præsen-tere det smukke område for den nye gruppe gæster.

MålgruppeDer er flere målgrupper. Den ene er unge mennesker, som er på rustur når skoleåret starter op. Der er også nordmænd, som gerne vil holde ferie sammen i større grupper. Og så er der lejrskoleklasser i løbet af skoleåret.

Den gode historieVi oplever at de unge mennesker, som kommer til lejren for at holde rus-tur, er positivt overraskede over, at de bliver behandlet ordentligt og hvor søde de lokale de møder er. På Jegindø lejren sættes nogle gode rammer, som gør at der er plads til de unge mennesker, og de respekterer de græn-ser, der er.

StatusI 2014 blev lejren startet op efter at være blevet præsenteret til et fælles borgermøde hvor der var stort fremmøde. I den første sæson i 2014 havde Jegindø lejren 2800 gæster og det forventes, at der er 3000-3200 gæ-ster i 2015.

Sammenhæng til andre indsatserDer er et godt samspil mellem lejrskolen og Jegindø Borgerforening. Fjordbadet vil også være relevant at gøre opmærksom på i markedsfø-ring af lejrskolen. Når Fjordværkstedet er en realitet vil det være oplagt at lave samarbejde om markedsføring overfor lejrskoler. Dagsprogrammer og kort over Thyholm og Jegindø med besøgsmål, som er udarbejdet af Thyholm Borgerforening, er også nogle der kan markedsføres via Jegin-dølejrens hjemmeside.

Forventet budget og finansieringsplanDer sættes penge af til en øget markedsføringsindsats i 2015.

Organisering og projektledelsePoul Erik Birkholm er ejer og daglig leder af Jegindølejren.

JEGINDØLEJRENwww.jyskelejre.dk · Poul Erik Birkholm T: 4045 5014

42

Page 43: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

JEGINDØLEJRENAlt efter hvor mange gæster der er, kan facili-teter kobles til, så der er plads til op imod 250 sovende gæster. Lejren er ideel til grupper i alle størrelser, og der er god plads til aktiviteter både indendørs og udendørs. Køkkenet er stort med god plads til mad og drikke.

MarkedsføringDer er stor tilfredshed blandt gæsterne på Jegindø lejren og derfor er der godt grundlag for at øge mar-kedsføringen med materia-ler, der kan få gæsterne til at anbefale stedet til andre og med uddeling af kortet over Thyholm og Jegindø.

Lejrskoleophold Som noget nyt arbejdes der på at markedsføre Jeg-indø lejren overfor skole-klasser. Der skal lægges dagsturskoncepter ind på hjemmesiden med kontak-toplysninger på dem, man kan hyre til at arrangere det.

RusturePå Jegindø lejren er der plads til alt det, der hører sig til en introtur. Med sovepladser til alt fra en lille klasse til en hel årgang, er lejren ideel til at lære hinanden at kende. Der er et stort funktionelt køkken, som betyder at hele dagen ikke skal bruges på at lave mad, men derimod på hygge og sjov.

Familiefester

Når man holder familiefester med gæster fra hele landet, kan det være en fordel at have overnatningsmulighe-der og gode aktivitetsmu-ligheder for børnene. Her er plads til at maden kan laves på stedet og gæsterne kan gå til ro efterhånden som de får brug for det.

Page 44: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Thyholm og Jegindø var tidligere en selvstændig Kommune men blev i 2007 lagt sammen med Struer Kom-mune. Der er et stort lokalt engage-ment i foreningsliv og områdets smuk-ke natur. Thyholm og Jegindø har i år 2014 3.2251 indbyggere – hvoraf halv-delen bor i Hvidbjerg, knap 500 bor på Jegindø og resten fordeler sig i mindre bysamfund, bl.a. Oddesund, Uglev, Od-by,Søndbjerg, Tambohus, Lyngs, Flov-lev, Barslev og Kallerup. I 2019 er tallet fremskrevet til 3.093 og i 2025 er an-tallet forventet at falde til 2.982. I hele kommunen er der 21.439 indbyggere pr. 1. januar 2015 og er dermed landets 15. mindste kommune.

1 KMDs befolkningsprognoseprogram Opus Simulering Befolkning, der pro-gnosticerer den fremtidige befolkningsudvikling ved hjælp af befolkningspro-gnosemodellen ”JEPPE”.

Historisk set er Thyholm og Jegindø kendetegnet med landbrug og fiskeri som de primære erhverv. Hvidbjerg opstod midt i Thyholms frugtbare land-brugsland som stationsby på Thybanen (1882) mellem stationen og Hvidbjerg Kirke. Hvidbjerg har siden bredt sig især syd for banen. På Thyholm findes sommerhusområder ved Søndbjerg Strand, Serup Strand, Tambohus og Por-seengen på Lyngs Drag. I dag er den dominerende virksomhed på Thyholm en fabrik, der producerer plastvinduer. Ligeledes findes der forsat en del land-brug samt andre mindre/større håndværkervirksomheder og Tambohus Kro.Jegindø: Siden midten af 1800 – tallet har landbrug været suppleret med fi-skeri efter tilvandring af fiskere fra Agger og Harboøre, og i 1939 blev havnen nordøst for Jegindø anlagt. Sommerhusområder findes ved Rønhuse i syd og ved Bøhløre Odde i nordøst. Den dominerende virksomhed på Jegindø er Jo-hs.-Jensen Fiske- og Muslingeeksport samt lokale minkfarme.

4. THYHOLM OG JEGINDØS HISTORIE

44

Page 45: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Der er kommunal service for folk i alle aldre. For de mindste er der Thyholm Børnehus, som er en nybygget integreret institution og Børnehaven Evigglad i Uglev. Derudover er der et godt hold af kommunale dagplejere, p.t. 6 perso-ner.

Thyholm Skole tager imod børn fra 0. – 10. klasse og Thyholm SFO står også for indskolingen. Der er pt. 352 elever på Thyholm Skole. Skolen er gennem-renoveret fra 1999-2010. I den periode blev også Midtpunktet bygget som rummer hal, multisal, mødelokaler, fitness og café. Midtpunktet er dermed mødested for alle generationer.

Ældrecentret i Hvidbjerg, som blev ombygget fra plejehjem i 2001, har 44 lej-ligheder. Det er det eneste, der er tilbage i Thyholm og Jegindø området, når Ældrecentret i Uglev lukker inden 2017.

Hjemmehjælp tilbydes med udgangspunkt i Sundheds og Ældreområdet og hører til område nord.

I området er der et rigt foreningsliv med 50 registrerede foreninger. Der er både foreninger, som hører under det sociale frivilligområde (sangkor, ældre-aktiviteter, FDF og lign.) og der er de traditionelle idrætsforeningstilbud (f.eks. fodbold, håndbold og gymnastik).

Det ligger dybt i den lokale kultur, at man nødt til selv at gøre en indsats for at bevare og udvikle lokalområdet. Der er også en stigende bevidsthed om, at det er nødvendigt at stå sammen for at få mere gennemslagskraft og op-bakning på tværs.

Nogle personer går igen i mange sammenhænge og agerer som Torden-skjolds soldater – opgaverne kunne med fordel fordeles på flere hænder – Her kunne Struer Kommunes ressourcebank måske være et redskab der kunne anvendes.

Der er en samlet kalender på thyholm.dk som omtrent 20 lokale foreninger nu benytter, og her arbejdes der på at det bliver til flere, så alle kan finde infor-mationer om området ét sted.

Der er kirker i Lyngs, Odby, Søndbjerg, Jegindø og Hvidbjerg. Hvidbjerg Kir-kecenter står overfor en nedrivning og genopbygning af et nyt moderne kir-kecenter, som også benyttes af lokale foreninger.

Der er gode muligheder for at bygge selv, idet der er grunde til salg i Hvid-bjerg på Valmuevej og Orkidevej samt på Søstjernevej i Jegind. Dette synlig-gøres for potentielle tilflyttere på www.struer.dk

Borgerne på Thyholm er stolte af deres lokalsamfund, hvor fokuspunkterne er fællesskab, forankring, nærhed, tryghed, udvikling, helhed og sammenhæng.

En af de store udfordringer i området er den manglende mulighed for finan-siering. F.eks. har en lokal ejendomsmægler over 10 eksempler på aftaler, der var faldet på plads mellem sælger og køber, men som faldt på manglende finansiering. Fremtidsprognoserne har det altså med at blive selvopfyldende.

5. LOKAL ANALYSE

45

Page 46: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Thyholm er koblet på det statslige syd-nordgående vejnet via rute 11, der går fra Aalborg gennem Thy helt til grænsen.Folketinget har i forbindelse med etablering af et nyt regionshospital ved Her-ning besluttet, at rute 18 skal udbygges til motorvej, der kommer til at gøre køreturen fra Thyholm og sydpå ca. 17 min hurtigere. Det betyder, at man kan køre til København på under 4 timer.

Der er kommet nyt slidlag på mange af de eksisterende veje – både den stats-lige rute 11 hele vejen fra Oddesund og i Thy, på vejen fra Hvidbjerg til Jegin-dø og på flere veje i Hvidbjerg i forbindelse med separation af regnvand og spildevand.

Der er planlagt en ny cykelsti fra Humlum til Oddesund. Den bliver måske først realiseret i 2016, idet vejdirektoratet har travlt med de nye motorvejsanlæg og højspændingsanlæg. Det afventes at en kommisarius kommer til området for at opkøbe jord af private.

Fra Oddesund er det muligt at køre ad Sortevej til Oddesund Havn og derfra videre ad Gl. Landevej til Uglev, så man undgår at køre på hovedvejen. Herfra er der små landeveje, der bringer en til de mange hyggelige udsigtspunkter og naturområder på Thyholm og Jegindø.

Cykelrute 100 og 24 går over Thyholm og er tegnet ind på turismekortet, som er udarbejdet som en del af den samlede udviklingsstrategi.

Oddesundbroen gennemgår i 2015 og 2016 en renovering, så den bliver 10 cm bredere og dermed letter passagen for de store lastbiler.Den kollektive bustransport, der varetages af Struer Kommune, består af ruter der betjener skoleelever og lokalruter, der betjener landsbyerne. Der er tog-stationer i Lyngs, Hvidbjerg og Uglev, som muliggør trafikken nord og sydpå. Med tog kan man på 4t og 30 min nå fra Hvidbjerg station til Københavns Ho-vedbanegård – på bestemte afgange foregår rejsen med et gennemgående tog. Struer Station er et trafikknudepunkt for jernbanenettet.

Der er indført flextur, der er (tilkaldt) transport fra dør til dør. Der er ingen stoppesteder og køreplaner, og der kører flere passagerer på samme tur. Der kan bestilles flextur på nettet eller pr. telefon fra kl. 6.00 - 24.00 alle ugens dage på nær den 24. og 31. december.

Der er lystbådehavne ved Oddesund og Jegindø samt en naturhavn ved Tambohus.

6. TRAFIKFORHOLD

46

Page 47: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Den forventede udvikling1 i befolkningen i Struer kommune de kommende 10 år er faldende og skævt fordelt på de forskellige aldersgrupper:• Antallet af fødsler forventes at være faldende fra 215 i 2013 til 201 i 2023

(-6,5 %)• Antallet af førskolebørn (0-5-årige) forventes at være faldende fra 1.383 i

2013 til 1.251 i 2023 (-9,5 %)• Antallet af skolebørn (6-16-årige) forventes at være faldende fra 3.129 i

2013 til 2.617 i 2023 (-16,3 %)• Antallet i den erhvervsaktive alder (17-66-årige) forventes at være falden-

de fra 13.648 i 2013 til 12.225 i 2023 (-10,4 %)• Antallet af ældre (67+ årige) forventes at være stærkt stigende fra 2.869 i

2013 til 3.842 i 2023 (+33,9 %)

Der forventes væsentligt færre 0-19 årige samt 30-49 årige, hvorimod der forventes væsentligt flere 70-84 årige. For de øvrige aldersgrupper forventes mere beskedne stigninger eller fald.At den demografi ske udvikling er en særlig udfordring i fremtiden tydelig-gøres af, at andelen af befolkningen i den erhvervsdygtige alder forventes at falde, og at antallet af ældre forventes at stige markant. Det vil reducere beskatningsgrundlaget og forøge presset på kommunens serviceudgifter og vil, til trods for økonomisk recession, fortsat være den store udfordring på ar-bejdsmarkedet i årene fremover. Dette er ikke et særligt fænomen for Struer Kommune, men en landsdækkende tendens.

1 Jf. Struer Kommunes rapport om Bosætningsindsats fra 2013.

PendlingIfølge Danmarks Statistik har Struer Kommune i 2011 haft en udpendling på 4.119 og en indpendling på 3.284. Både ind- og udpendling til/fra Struer Kom-mune er i perioden 2004 til 2011 steget med godt 8 %. Stigningen tyder på, at arbejdskraften er fleksibel, og bekræfter en landsdækkende tendens, hvor flere danskere pendler, altså bor og arbejder i to forskellige kommuner.

Global trendBehovet for at bo tæt på arbejdspladsen er i dag mindre end tidligere, og bosætningsmønstret er derfor i højere grad bestemt af de generelle beskæf-tigelsesmuligheder i det pågældende område, priserne på boliger, områdets udbud af kultur, forlystelser, og serviceniveau samt for de unges vedkommen-de uddannelsesmuligheder mv.

I forbindelse med Struer Kommunes bosætningsindsats er Leif Schrøder an-sat som bosætningskonsulent. Han var i Midtpunktet, Thyholm den 21. maj 2015 for at fortælle om hvilke muligheder og udfordringer, han ser for Thy-holm i sit arbejde som bosætningskonsulent.

7. BEFOLKNINGSANALYSE

47

Page 48: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Resultater fra projekt SundhedscenterThyholm viser en positiv udvikling i sundheden på Thyholm.

Resultaterne viser, at der i 2011 på flere områder var en betydeligt dårligere sundhedstilstand på Thyholm end i Struer Syd. Der var fx flere på Thyholm end i Struer Syd, der selv vurderede deres helbred som dårligt. Der var også flere med nedsat arbejdsevne, og flere der vurderede, at de var i dårlig form.

Ved undersøgelsen i 2014 er flere forskelle udlignet. Et eksempel er stress, hvor 27 % på Thyholm i 2011 angav et højt stressniveau. Det er i 2014 faldet til 20 %, hvilket er det samme niveau, som ses i Struer Syd i både 2011 og i 2014.

Formand for Struer Kommunes sundhedsudvalg Anna Marie Brix Poulsen ud-taler: ”Jeg er rigtig glad for at thyholmerne har taget så positivt imod projekt SundhedscenterThyholm. Selvom projektet er iværksat på en formodning om en negativ sundhedstilstand, så er det blevet vendt til noget meget positivt.”

Også med hensyn til sundhedsadfærd er der sket en positiv udvikling. I 2011 var der på Thyholm 21 % af befolkningen, der var rygere. Det er i 2014 faldet til knapt 19 %. I Stuer Syd er der også blevet færre rygere. Her er der sket et fald fra 16 til 15 %.

På Thyholm er der endvidere sket et fald i hvor mange, der har et højrisikofor-brug af alkohol. Et højrisikoforbrug betyder, at mænd drikker over 21 genstan-de om ugen, kvinder over 14 genstande om ugen. I 2011 havde 9 % på Thyholm et højrisikoforbrug. Det er i 2014 faldet til 5 %.

Et noget overraskende resultat af undersøgelserne er, at der er opstået en stor forskel på, hvor mange der gerne vil ændre deres adfærd. På Thyholm vil 55 % af rygerne gerne stoppe med at ryge, mens det gælder hele 80 % i Struer Syd. Tilbage i 2011 var det stort set lige mange begge steder. Noget tilsvarende ses i forhold til at ændre kost, motions- og alkoholvaner.

Hvorfor, der nu er færre på Thyholm, der ønsker at ændre adfærd, vides ikke. Én forklaring kan være, at rygere, der gerne ville stoppe, er stoppet. En anden forklaring kan være, at der i de sidste tre til fire år har været meget fokus på sundhed på Thyholm. Projekt SundhedscenterThyholm har gjort en ihærdig indsats for at sætte sundhed på dagordenen, blandt andet ved at ringe rundt til samtlige husstande. Så måske har nogen på Thyholm bare fået nok af sund-hed lige nu.

Det vurderes, at projekt SundhedscenterThyholm har haft en positiv effekt på sundheden på Thyholm. Det kan dog ikke afvises, at der også er andre grunde til den positive udvikling. Undersøgelsen viser nemlig også en positiv social udvikling.

Kilde: www.thyholm.dk

8. SUNDHEDSTILSTAND

48

Page 49: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Møderne fra oktober 2013 til oktober 2014 var Carsten Blomberg fra DGI projekt-konsulent på. Fra januar 2015 var Karin Juul Jensen fra Break Point Consult projekt-konsulent.

22. oktober 2013 Styregruppemøde i Lyngs MølleDeltagere: Bendy Poulsen, Kirsten Jacobsen, Henrik Wohlfart, Rita Flugt og Palle Flugt samt Stine Berg (SB) fra Landdistrikternes Hus.

5. februar Fællesmøde i Lyngs MølleStyregruppen inviterede til fællesmøde den 5. februar 2014 i Lyngs Mølle til en dis-kussion om fremtiden under overskriften Thyholm Udvikling. Omkring 30 mennesker mødte frem og bidrog til den planlagte SWOT analyse.

27. marts 2014Stiftende generalforsamling på stationen i Uglev. Carsten Blomberg, chefkonsulent for lokaludvikling ved DGI og Bjarke Danvig fra Struer kommune, var en forlængelse af et tidligere møde, afholdt i Møllen i Lyngs.

13. april 2014Påskefestival på Herregården Hindsels.

2. maj 2014Indvielse af turistinformation i den gamle stationsbygning i Hvidbjerg.

10. maj 2014Indvielse af bevægelsesanlægget i Hvidbjerg realiseret af Thyholm i Bevægelse.

23. oktober 2014Møde på Tambohus Kro med indsamling af idéer til Vandturismeprojekt ved Tam-bohus.

Januar-maj 2015Karin Juul Jensen – indsamling af data fra lokale borgerforeninger og andre for-eninger, der arbejder med udviklingsprojekter. Deltagelse i generalforsamlinger: Søndbjergforeningen, Hvidbjerg og Omegns borgerforening, Thyholm Egnsmuseum.

17. marts 2015Generalforsamling i Thyholm Foreningen.

12. april 2015Indvielse af Hjertestien ved Søndbjerg Strand.

April – maj 2015Udarbejdelse af kort med beskrivelse af oplevelser på Thyholm og Jegindø, og pro-jektbeskrivelse af Thyholm Fjordværksted og beskrivelse af Mississippi færdiggørel-se af strategien Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø.

21. majMøde i Midtpunktet om bosætning ved bosætningskonsulent Leif Schrøder og vi-ceborgmester Martin Hulgaard. Struer Kommune er pr. 18. maj 2015 gået med i Ge-opark Vestjylland, hvilket kan blive en løftestang for området ifht. oplevelser og markedsføring.

9. INPUT

49

Page 50: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

Borger- og handelsstandsforeninger:

Borgerforeningerne er selvstædige foreninger med hver deres respektive dagsordener. Gennem synliggørelse på thyholm.dk og Thyholm Foreningens Facebookside, kan der skabes større muligheder for deltagelse i aktiviteter også i de andres byer.

Udviklingsprojekter:

Man kan tale om at Thyholm Foreningen går side om side med de forskelli-ge borgerforeninger og udviklingsprojekter for at skabe en større synergi og mere netværk på tværs mellem ressourcepersoner.

www.thyholm.dk bestyres af Bruno Nordensgaard og har allerede bred op-bakning blandt de lokale foreninger.

10. ORGANISATIONSPLAN

50

Lyngs borgerforening

Tambosund Bylaug

Oddesund Nord borgerforening

Jegindø Borgerforening

Hvidbjerg og Omegns

Uglev Borgerforening

Søndbjerg Foreningen

Thyholm Handelsstandsforening

Thyholm Foreningen

www.Thyholm.dk

Mississippi

Jegindø Fjordbad

Oddesundprojektet

Geopark Vestjylland

Vandkanstskunst

Thyholm Egnsmuseum

Fjordværkstedet

Page 51: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

For Thyholm Foreningen er visionen for de næste 10 år, at der bliver større enhed og sammenhængskraft imellem de forskellige foreninger på Thyholm. Der bakkes op om at alle foreninger lægger deres aktiviteter på kalenderen på www.thyholm.dk

Forhåbentlig bærer indsatsen med at søge fondsmidler frugt, så flere af visi-onerne bliver realiseret.

Nogle af fokuspunkterne, der træder frem i SWOT analysen og i de planlagte projekter, er:• Tiltrække flere turister til området ved bedre tilbud og større synlighed.• Bosætning enten af unge der vender hjem eller nye tilflyttere, meget ger-

ne børnefamilier.• Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø• Koble lokalsamfundets indsatser sammen med Geopark Vestjylland og

Enjoy Limfjorden.Skabe mere salg og flere lokale arbejdspladser.

Thyholm har udfordringer i form af lavere børnetal og et stigende antal huse, som er svære at sælge. Statistikker og fremtidsprognoser har det med at trække mulighederne ned i området. Derfor kræver det en ekstra ordinær ind-sats at løfte blikket og se på alt det, der går godt og som området har at byde på. Med kortet over Thyholm og Jegindø er der udarbejdet et værktøj som kan bruges til markedsføring både indadtil og udadtil. Det kan vise, at nok er det et lille geografisk område, men når man kender de små perler, er det et rigt sted at besøge og bo. Der er flere eksempler på at tilflyttere er mennesker, som har været turister i området, og flere af dem har vist sig at være store ak-tiver i udviklingen af området. Der er en formidling af den lokale kulturhistorie som er ganske enestående og meget som spiller godt sammen med Geopark Vestjylland. Thyholm Foreningen er etableret og arbejder fortsat på sammen-hold og udvikling på Thyholm og Jegindø.

11. VISION 2025

51

Page 52: Styrkelse af udvikling på Thyholm og Jegindø

513

11

11

BREDNINGKÅS

Tam

bosu

nd

GlomstrupVig

Skibsted

Fjord

Kår Sø

VENØ BUGT

VenøSund

PlantageDover

AGERØ

THYHOLM

JEGINDØ

Oddesund

BjergeToftumStrand

Remmer VENØ

Syd

Hvidbjerg

Ydby

Jegind

Lyngs

Øster Assels

Uglev

Humlum

Seminarieby

NissumNørre

Nissum

Sønder Ydby

Kirkeby

Mors

Semb

SønderbyBoddum

Blidstrup

Odby

Sallingland

ViumFabjerg

Venø By

SøndbjergStrand

OddesundNordSunddraget

Ejsingholm

Bunkermuseum

Aa Mølle

565

1

2

2

2

2

2

3

4

5 6

7

8

9

10

11

12

13

14

1516

17

1819

KORT OVER THYHOLM OG JEGINDØ

1 Jegindø Fjordbad

2 Geopark Vestjylland

3 Thyholm Fjordværksted

4 Oddesund Projektet

5 Thyhom Egnsmuseum

6 Søndbjerg Foreningen

7 Hellerød Kær

8 Mississippi

9 Lyngs Borgerforening

10 Vandkantskunst

11 Jegindø Borgerforening

12 Tamhus Bylaug

13 Hvidbjerg Borgerforening

14 Uglev Borgerforening

15 Midtpunktet

16 Thyholm Handelsstandsforening

17 Tambohus Kro

18 Tambosund Camping

19 Jegindølejren

Borger og handelsforeninger, overnatningsteder og planlagte projekter