Top Banner
Strategii si metode moderne folosite cu succes în activitățile de educație remedială
25

Strategii Si Metode Moderne

Oct 01, 2015

Download

Documents

metode moderne
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • Strategii si metode moderne folosite cu succes n activitile de educaie remedial

  • Educaia reprezint, pentru orice societate, vectorul dezvoltrii durabile.Dezvoltarea capitalului uman i creterea competitivitii prin formare iniial i continu, pentru o pia a muncii flexibil i globalizat, reprezint obiectivele majore ale programului de guvernare.

  • Pentru ca coala s i asume rolul de prevenire i stpnire a fenomenului violenei, prima investiie trebuie fcut n domeniul formrii profesorilor.

    Organizarea unor cursuri de formare a profesorilor pentru a face fa lucrului cu clase sau elevi dificili trebuie s porneasc de la urmtoarele obiective:

  • Observarea mai atent a comportamentului elevilor, pentru o mai bun nelegere a cauzelor actelor de violen;

    Ameliorarea comunicrii cu elevii ce manifest comportamente violente i stabilirea unor relaii de ncredere;

    Detensionarea conflictelor cu ajutorul formatorilor de opinie;

    Dezvoltarea parteneriatului coal familie;

    Colaborarea cu specialiti n cadrul lucrului n reea;

  • Metaforele conflictului

    Conflictul este o lupt, conflictul este o ceap, conflictul este un avion scpat de sub control - discutai modurile de management ale conflictelor. Ex: pentru metafora conflictul ca o lupt, fluturarea unui steag alb sau stabilirea unui armistiiu ar putea fi un pas ctre managementul acestui conflict. Transpunei soluiile lor metaforice n soluii practice. (De exemplu, dac conflictul este ca o lupt, steagul ar putea semnifica un mesaj ctre partea opus care s indice deschiderea ctre discuie)Ce sentimente asociai cu conflictul? Ce cuvinte nseamn conflict?

  • Oameni diferii adopt strategii diferite pentru rezolvarea conflictelor.

    Aceste strategii se nva de obicei n copilrie i par s funcioneze. La un nivel precontient totul pare natural n astfel de situaii, dar de fapt aplicm o strategie personal nvat i deoarece a fost nvat, o putem oricnd schimba nvnd metode noi i mai eficiente de rezolvare a unui conflict.

    Modul n care acionm ntr-un conflict este afectat de importana obiectivelor noastre personale i dect de important este considerat relaia respectiv.

    n funcie, n principal, de aceti doi factori, pot fi identificate mai multe strategii de a ne descurca n cazul unor conflicte.

  • Pentru a face fa unei situaii de conflict, profesorul dezvolt una dintre urmtoarele strategii:

    1) strategii de evitare - ignor momentan criza creat i continu 2) strategii de diminuare (moderare) -minimalizez dezacordul cu elevii. 3) strategii de putere (de coerciie) recurge la puterea sa i la diferite mijloace de constrngere 4) strategii de compromis recurge la concesii, la promisiuni 5) strategii de rezolvare negociat a problemei prin discuie ntre prile adverse

  • Metode pentru mbuntirea eficienei profesorilor n gestiunea comportamentelor perturbatoare ale elevilor:

    1. Profesorul poate utiliza limbajul trupului pentru a stopa comportamentul indezirabil 2. Folosirea sistemului de stimulente 3. Sprijin instrucional pozitiv 4. Elaborarea unui plan privind disciplina n clas, sistemul de reguli i sistemul de stimulente

  • Medierea conflictelor colare Pentru o soluionare constructiv a conflictelor, adversarii trebuie s respecte cteva reguli:

    s rmn calmi i s-i controleze furia, frustrarea sau alte emoii puternice;s se concentreze asupra problemei i nu asupra nvinovirii celuilalt;s-i exprime cu acuratee sentimentele i dorinele; s respecte celelalte puncte de vedere i s ncerce s le neleag;s coopereze pentru gsirea soluiilor care s mulumeasc ambele pri implicate.

  • Rezolvarea alternativ a conflictelor se refer la o anumit ordine a abordrii: negociere, mediere, conciliere, descoperirea faptelor i arbitrajul.

  • Negocierea. Problem rezolvat n mod voluntar sau /ori nelegere stabilit direct ntre cei implicai cu scopul de a ajunge la interese comuneConcilierea. Negociere voluntar cu ajutorul unei a treia pri, ce folosete n aducerea prilor la discuii comune sau pentru a media informaiiMedierea. Participare voluntar n procese formale, n care, o a treia parte ajut pe cei n conflict s-i identifice problemele i s-i satisfac interesele majoreDescoperirea de fapte. Investigare condus de o a treia parte, ce duce la o nelegere recomandat.Arbitrajul. Participare voluntar sau cerut, ntr-un proces de explicare, prezentare i precizare a nevoilor, intereselor i a poziiilor, ce duce la constrirea unei nelegeri cu ajutorul unei pri neutre.

  • Elevii colii noastre au nevoie de activiti remediale datorit: nivel socio - economic sczut; acces redus la surse de informare;lipsa de educaie a prinilor care nu sunt n msur s-i ajute i manifest expectane sczute fa de reuita copiilor;lipsa prinilor, plecai n alte ri, copiii fiind lsai n grija unor bunici, mtui sau alte; rude care manifest dezinteres pentru rezultate i performane colare;risc mare de eec colar;

  • Scopul organizrii activitilor remediale este acela de a stimula finalizarea nvmntului obligatoriu (prevenirea abandonului colar) i mbuntirea ratei succesului colar pentru copiii din grupurile dezavantajate.

    Organizarea unui program de remediere are un impact semnificativ n viaa colii, avnd ca obiectiv schimbarea atitudinii fa de fiecare elev care poate avea la un moment dat dificulti de nvare.

    n aceste ore, elevii sunt sprijinii n efectuarea asistat a temelor, n activiti de recuperare colar i ameliorare a dificultilor n nvare, precum i n activiti de educaie plastic sau jocuri distractive, cu scop educativ indirect.

  • Implicarea tinerilor n acte de violen este o problem rspndit n fiecare coal i n vecintea acesteia, fiind influenat de ras, religie i gen biologic.

    Sentimentele de frustrare i disperare au devenit o problem printre educatori i ali aduli direct implicai n raporturile cu tinerii.

    Aceti indivizi sunt adeseori depii de elevii ostili, agresivi i violeni. Unul din cinci profesori poate cita incidente verbale sau ameninri fizice primite de la elevi.

    Agresiunea fizic i intimidarea sunt adesea prima reacie a tnrului cnd are probleme sau dezacorduri.

  • Pentru a se obine rezultate ct mai bune este necesar ca noi, cadrele didactice, s diversificam strategiile de predare n funcie de stilul individual de nvare al elevului i s folosim material didactic adecvat:

    a)Plane cu imagini pentru a se dezvolta limbajul. Imaginile trebuie s fie punct de plecare pentru discuii frontale, care s dezvolte atenia i creativitatea. b) Material distributiv. Elevii pot alctui mici texte, oral sau scris. Materialul se poate folosi i pentru munca n echipe, grupuri mici care favorizeaz interaciunea elevului cu colegii si.

  • c)Calculatorul i ajuta pe elevi s vad ceea ce nu pot vedea n mediul lor obinuit de viaa (prezentri Power Point), jocurile pot fi folosite n oricare secvena a leciei: pentru fixarea cunotinelor, pentru reactualizarea lor, pentru predare.d)Folosirea situaiilor de joc n nvare, jocurile de rol, dramatizarea, folosirea povestirilor cu nume de elevi din clasa sau cu situaii prin care au trecut elevii. Jocul stimuleaz funciile intelectuale, modeleaz procesele afectiv - motivaionale. Prin intermediul jocului elevul se simte responsabil de rezolvarea problemei impuse de joc. Elevul i asuma roluri luate, fie din viaa cotidiana, fie din povesti. Jocurile de rol sunt numeroase i vizeaz nvarea diferitelor coninuturi mult mai uor.

  • e)Interdisciplinaritatea: descoperirea unei maniere originale de a aborda un subiect comun pentru a crea conexiuni posibile i necesare n vederea atingerii scopului propus, mbinarea metodelor folosite la celelalte materii.

    f)Lucrul n grup ofer o gama larga de interrelaii care sprijin nvarea i evideniaz rolul social al acesteia.

    g) folosirea metodelor interactive: brainstorming, jurnalul cu dubla intrare, ciorchinele, cubul, eseul de cinci minute( se poate cere elevilor s alctuiasc un text de 4-5 propoziii prin care s-i conving prietenul s citeasc un anumit text).

  • h) rezolvarea creativa a conflictelor din clasa;

    i)colaborarea cu familia am menionat mai sus ca mama sprijin intervenia.Strategii pentru creterea stimei de sine i a ncrederii n propria eficient sunt: profesorul furnizeaz elevilor un feed-back pozitiv asupra reuitelor lor si-i obinuiesc s fac atribuiri interne ale succeselor.

  • n ce privete strategiile abordate pentru construirea unei relaii professor - elev ct mai apropiate, dar i eficiente n acelai timp, trebuie s inem cont de urmtorii parametri: Prioritate pentru sporirea capacitii de socializare;Crearea motivaiei i meninerea fluxului motivaional prin cerine didactice adaptate cu evaluare i autoevaluare obiectiv i imediat;Mesaj personalizat i atitudine empatic pentru o comunicare real;Flexibilitate n designul activitilor de nvare;nvarea centrat pe elev (acceptarea unor dorine i propuneri, ncurajarea iniiativei personale, descoperirea i dezvoltarea unor aptitudini)

  • Pentru a dezvolta motivaia nvrii i a evita rutina i oboseala s-au conceput activiti care se pliaz pe tipurile de inteligent predominant (centre de interes tip STEP BY STEP) Pe parcursul fiecrei activiti s-a insistat pe ncurajarea permanent a progresului, acordarea de recompense simbolice, responsabilizarea tuturor elevilor

  • Cum se mrete eficiena activitilor de remediere?Diversitatea, accesibilitatea i estetica materialului didactic prezentat;Cadrul ambiental personalizat cu lucrrile elevilor sau schimbarea locaiei de lucru;Aplicarea unor strategii de nvare prin cooperare ca metode de promovare a armoniei sociale;Percepia i feed-back-ul prinilor pe parcursul desfurrii activitilor de remediere; Implicarea mediatorului colar n buna desfurare a activitii de educaie remedial;

  • Prin activitile de remediere se schimba modul de gndire i de percepie al cadrelor didactice care s-au implicat n program, legat de actul educaional din interiorul i exteriorul scolii. Alturi de profesorii implicai efectiv au venit i ali colegi din scoal, ajungndu-se astfel la schimbarea de mentalitate.

    Resursele umane pe care trebuie s ne sprijinim sunt: elevul, colegii si, mediatorul colar si familia, n cazurile fericite n care aceasta este lng copil.

  • n urma repetatelor ntlniri cu prinii elevilor implicai n activitatea de remediere, acetia au neles ca rolul lor este s fie educatorii copilului lor, au nvat unde i cnd se termina rolul de educator al prinilor, s tie ca uneori i ei au de nvat de la copilul lor, dar i ca coala le este mereu aproape i sprijin n formarea i educarea copilului lor.

  • Ce s-a realizat prin activitile de remediere?Elevul s-a transformat din obiect n subiect al nvrii;Elevul este coparticipant la propria formareElevii sunt mai ncreztori n forele propriiFundament (baz) solid n educaie i formarea personalitii nceputul n a schimba mentaliti sau o mentalitate care se formeaz de la nceput pe coordonate solide, sntoase

  • Bibliogrfie: 1. Slvstru, Dorina, 2004, Psihologia educaiei, Editura Polirom, Iai

    2. Verdier Pierre: Noul ghid de bunstare, a copilului, Le Centurion, Paris,2000

    *