Top Banner

of 22

Strategia Apple

Oct 06, 2015

Download

Documents

Cristiana Marin

Economie
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

CAPITOLUL I - Prezentarea companiei Apple IncI.1 Informaii generale despre Apple Incn 1976, Steve Jobs i Steve Wozniak porneau o firm de produse electronice ntr-un garaj nchiriat din Palo Alto, n sudul Californiei. Acest garaj este temelia a ceea ce urma s devin curnd " Silicon Valley". Apple a proiectat, dezvoltat i comercializat numeroase linii de produse i servicii electronice. Compania i vinde produsele n domeniul educatiei, oamenilor de afaceri, oamenilor politici i deasemenea clienilor pasionai de electronice i creativitate. n timp ce Apple ii dezvolt activitatea de comercializare, dirijndu-i activitatea pe diferite segmente, se pune intrebarea la ce este bun acesta companie, de fapt ?

La sfritul anului fiscal, Apple deinea 273 magazine cu amnuntul, inclusiv 217 de magazine n SUA i 56 de magazine la nivel internaional. Dei aceste lansri sunt potenial benefice, magazinele Apple creeaz probleme distribuitorilor i astfel nu toate dintre aceste magazine vor rezista pana la final. Avnd n vedere c distribuitorii companiei, nc i propun un ctig de 50 % din vnzrile de pe piaa intern, compania se confrunt cu un risc major i poate suferi enorm.

Denumire: n primii 30 ani de activitate ntreprinderea se numea Apple Computer Inc., iar din 9 ianuarie 2007 Apple, Inc.

Sediul social: 1 Infinite Loop, Cupertino, CA 95014, USA.

nfiinat pe 1 aprilie 1976 n Cupertino, California.

Obiect de activitateDomeniul de activitate al ntreprinderii Apple Inc. reprezint proiectarea, fabricarea i vnzarea calculatoarelor personale, dispozitivelor de comunicare mobil, a muzicii digitale portabile, video playerelor, ct i o varietate de programe software pentru ele, servicii, periferice i soluii pentru reea. Compania comercializeaz o mare varietate de produse fabricate de tere pri compatibile cu iPhone, iPod i calculatoarele Macintosh ce include: aplicaii software, imprimante, dispozitive de stocare, difuzoare, cti i diverse alte accesorii i periferice prin intermediul magazinelor online i magazinelor de vnzare cu amnuntul, precum i coninut digital i aplicaii prin intermediul iTunes Store .I.2 De ce este Apple cea mai valoroas companie din lume?

Apple a devenit pentru scurt timp cea mai valoroas companie din lume, fiind cotat la 364 miliarde de dolari. Astfel, a ntrecut gigantul petrolier Exxon Mobil. n doar doi ani, valoarea de pia a "Marului" a trecut de Microsoft, IBM, Wal-Mart i Cisco. Ascensiunea Apple-ului a fost ntotdeauna palpitant, dar mereu susinut. Pe de alt parte, Apple ne arat cum poi fi generos cu investitorii, pentru propria bunstare. Venitul Apple este n prezent de 100 miliarde de dolari. Exist cteva motive solide pentru care aciunile Apple se teleporteaz-n Spaiul Ctigului

i-a mbuntit n mod constant produsele

Apple a reuit s introduc generaie dup generaie a aceluia produs. Urmtoarea generaie reueste ntotdeauna s aib ceva n plus fa de cele anterioare. Apple mizeaz pe mbuntaire, inovaie, idei. De exemplu, computerul Mac a fost lansat n anii '80 i vnzrile recente au atins cote record. Mac-urile sunt oferite n diverse configuraii. Un alt caz care demonstreaz abilitatea lui Steve Jobs de a lansa produse "proaspete" este iPod, lansat n 2001. n 13 ani, am avut parte de numeroase generaii ale iPod-ului i aprecierea consumatorilor a crescut de la o generaie la alta. Adevarata semnatur a Apple-ului, cnd vine vorba de succes, este telefonul iPhone. Aflat la generaia numrul 5, acesta promite noi inovaii. Funciile de baz ar putea ramne relativ neschimbate, n timp ce se va lucra la partea tehnologic. Faptul ca gadget-ul devine tot mai popular, de la o generaie la alta, reprezint nca o dovad a supremaiei Apple. Produse noiApple continu s ataeze noi produse n portofoliu, pe lng btrnul Mac (n "vrsta" de 20 de ani) i iPod. Nicio alt companie din lume nu a reuit s strneasc atta nerbdare n jurul lansrilor sale de produs. Vnzarile sunt oglindite n creterea veniturilor, de la 19 miliarde de dolari - 2006, la 100 miliarde de dolari - 2011. Marketingul fiecrui produs NOU este cldit pe succesul celui anterior.

Marjele mari de ctigMarjele mari reprezint diferena dintre preul unui produs (sau serviciu) i costul su. Dac un produs se vinde cu 100 de dolari i fabricarea sa a costat 75 de dolari, marja este de 25 de dolari. Marjele de ctig ale Apple sunt de peste 41% i cresc vertiginos. Acestea sunt unice n industria componentelor i transform compania lui Jobs ntr-un bun i mai atractiv pentru investitorii ingrijorai de costul de fabricaie. Apple, prin balanele fiscale uriae, poate alege cei mai buni furnizori i si permite s-i preseze, pentru a obine cele mai reduse costuri ale componentelor.

Cel mai bun purttor de cuvntSteve Jobs a devenit o personalitate, o marc pentru Apple. Este unul dintre cei mai apreciai i criticai directori executivi - unul dintre cei mai celebri inovatori din lume. De asemenea, unii l consider cel mai eficient CEO din ultimele decenii. Jobs este vzut ca geniul care a inventat fiecare produs Apple, l-a proiectat i i-a stabilit strategia de marketing. Faptul c nu poate duce la bun sfrit de unul singur atatea activiti nu d nimanui de gndit. Jobs este Jobs. Nicio alt companie nu dispune de un purttor de cuvnt mai valoros decat Steve Jobs.

Noroc

Apple a avut noroc. A supravieuit dominaiei Windows. A lansat iPod pe o pia dominat de Sony Walkman. Sony nu a reuit s se adapteze bine la era digital. Apple a lansat apoi iPhone, pe o pia de telefonie saturat. La vremea respectiv, dar i acum, Apple a beneficiat de o doz important de ans. Problemele Nokia s-au nmulit, vnzrile Motorola RAZR au sczut i RIM a promovat BlackBerry doar n mediul de business.

DistribuieApple are o colaborare strns cu distribuitorii i dealerii. A reuit s determine AT&T s plteasc peste 400 de dolari/telefon pentru a obtine exclusivitate in distributia de iPhone. Apple a distribuit iPhone in Europa, Japonia si China. Are aceeasi relatie buna si cu retailerii online. Produsele Apple reprezinta o buna cale de a atrage clienti in comertul online si bineinteles de a avea vanzari mai mari. De ce se afla produsele Apple in sectiunea Premium a fiecarui site important de vanzari de produse electronice sau chiar generalist? Pentru ca se vand.

App Store

Multi analisti considera ca suita de aplicatii Apple pentru produsele companiei, in special pentru iPhone si iPad, a creat un nivel unic de loialitate pe piata smartphone-urile si tabletelor. Cei care detin asemenea gadget-uri le pot personaliza dupa bunul plac. Magazinul Apple are 400.000 de aplicatii pentru iPhone. Nicio alta companie de jocuri, site important sau retea de socializare nu ofera mai multe aplicatii decat Apple.

Muzic i filmeiTunes este cel mai mare distribuitor de continut media din lume. Produsele Apple TV au extins distributia continutului Apple in casele oamenilor. Noul iCloud permite utilizatorilor sa acceseze folderul media personal de pe orice terminal compatibil cu iTunes din lume. Spotify, Pandors, Microsoft si Google, cu totii au intrat in industria online de multimedia. iTunes detine 75% din piata de distributie pentru muzica online.

Marketing

Campania Apple "1984" pentru Mac reprezinta si astazi un reper in istoria promovarii. La fel a fost si campania "Think Different", in care apareau genii precum Albert Einstein si Thomas Edison, lansata de Apple in anii '90. Apple a promovat iTunes in toata lumea, prin adaugarea legendarei trupe "The Beatles" in magazinul de muzica. O alta campanie, "Mac vs. PC", a starnit numeroase controverse. Apple are abilitatea de a-i determina pe oameni sa creada ca este Pretutindeni. DesignSunt produsele Apple concepute mai bine decat restul gadget-urilor concurente? Piata asa crede. Designul simplu al iPod-ului a reprezentat o revolutie, pentru cei care se incurcau in butoanele gadget-urilor personale. Computerul Mac este mai compact decat alte PC-uri, grele si inestetice. iPhone dispune de o tastatura digitala, in loc de una cu litere mici si indescifrabile. iPad este mai subtire decat alte tablete. Mai mult, camera, functiile video si multi-tasking sunt considerate superioare fata de dotarile altor gadget-uri asemanatoare.I.3 Evolutia intreprinderii

Pe 1 aprilie 1976, Steve Jobs, Steve Wozniak si Ronald Wayne fondau Apple Computers, o companie care vindea computere fabricate manual la pretul de 666,66$. 35 de ani mai tarziu, Apple este cel mai mare jucator din domeniul tehnologiei, depasind rivalul Microsoft in ceea ce priveste valoarea de piata. Cu un portofoliu de produse care au redefinit, practic, toate pietele pe care au intrat, Apple are o poveste definita in egala masura de greseli si reusite.Jobs si Wozniak s-au cunoscut in 1971, cand Woz avea 21 de ani, iar Jobs 16. Amandoi impartaseau o pasiune intensa pentru noul domeniu al computerelor, dar niciunul dintre ei nu isi putea permite, la vremea respectiva, sa isi cumpere unul. Dintre cei doi, inca de la inceput, Wozniak s-a remarcat prin abilitatea sa de a optimiza si crea sisteme computerizate, Jobs fiind mult mai interesat de design si de partea economica a afacerii. Primul computer construit de echipa celor doi, Apple I, a fost creat pentru un magazin numit The Byte Shop. Paul Terrell, proprietarul magazinului, i-a promis lui Jobs ca va plati 500$/computer daca acesta va putea sa ii livreze 50 de exemplare pana la o data stabilita de comun acord.Dupa unele dificultati initiale, Wozniak si Jobs au reusit sa livreze computerele la timp si sa castige suficienti bani pentru a trece la proiectarea generatiei a doua. Spre deosebire de majoritatea calculatoarelor epocii, Apple I avea integrata o interfata video, care folosea un televizor pe post de afisaj, intr-o perioada in care majoritatea calculatoarelor nu aveau nici un fel de display. Computerul putea afisa doar text, la o rata de 60 de caractere pe secunda si folosea casete cu banda magnetica pentru stocarea datelor, la o viteza de transfer de 1200 de biti pe secunda. In total, doar 200 de exemplare de Apple I au fost produse. Toate computerele erau asamblate manual, iar numarul componentelor folosite era mult mai mic decat in cazul altor calculatoare ale epocii. Pretul de vanzare de 666,66$ (echivalentul a 2550 la valoarea actuala a dolarului) a fost ales dupa preferinta lui Wozniak pentru cifre care se repeta.

Apple IIn 1977, Apple si-a schimbat logo-ul initial intr-o varianta asemanatoare cu cea actuala: marul muscat multicolor, unul dintre cele mai iconice imagini de marca din istorie. Logo-ul avea sa fie folosit pana in 1998.

Logo-ul Apple intre 1977 si 1998Cel de-al doilea model, numit Apple II, aducea in plus fata de prima varianta un adaptor grafic mult mai performant, care putea afisa imagini in culori. Noul computer avea o carcasa mult mai bine finisata, o tastatura noua si un procesor la 1Mhz, ajutat de 4KB de memorie RAM. Produs in nu mai putin de opt variante intre 1977 si 1993, seria Apple II a fost una dintre cele mai de succes din istoria companiei, fiind vanduta in milioane de exemplare.

Apple IILa inceputul anilor 80, competitia devenise mult mai acerba decat la inceput, odata cu intrarea pe piata a IMB, cu modelul PC. Compania a lansat modelul Apple III, care s-a remarcat prin rata foarte mare a defectelor, cauzate de o alegere proasta in designul computerului: in loc sa fie racit cu ajutorul unui ventilator, Apple III era racit doar cu radiatoare, o insistenta a lui Jobs, care voia un computer cat mai silentios. Pierderile de imagine ale companiei au fost importante, mai ales in segmentul companiilor, care au inceput sa se indrepte spre alte solutii.In 1983, Apple a introdus primul computer cu o interfata grafica, numit Apple Lisa. Bazat pe un concept tehnologic preluat de la Xerox, noul calculator folosea un mouse, o premiera la acea epoca si introducea in concepte precum icon si desktop. Lisa a adus o adevarata revolutie, dar la un pret mult prea mare pentru a fi un succes comercial:9 995$. Primul Macintosh, numit dupa o varianta scrisa gresit a unui soi de mere (McIntosh), a fost lansat in anul 1984 ca un computer destinat nu doar mediului de afaceri, ci si utilizatorilor obisnuiti. Bazat pe o interfata grafica mai avansata decat cea de pe primul Lisa, primul Mac a fost lansat cu o campanie publicitara extrem de intensa: Apple a cumparat zeci de pagini de publicitate in reviste si ziare de mare tiraj si i-a cerut regizorului Ridley Scott sa realizeze o reclama de televiziune care sa promoveze noul computer. Rezultatul a fost unul dintre cele mai apreciate spoturi publicitare din istoria publicitatii si facea referire la o lume distopica, similara celei din romanul 1984 a lui George Orwell.Inca de la inceput, computerele Apple Mac au fost adoptate in domeniul graficii si al designului, unde si-au mentinut dominatia pana in prezent. Dupa un conflict intern in cadrul companiei, co-fondatorul Steve Jobs a parasit compania in 1985, pastrand o singura actiune, care ii permitea sa afle o serie de informatii din interiorul Apple. Dupa plecarea de la Apple, Jobs a fondat NeXT Computers, o firma care producea calculatoare pentru mediul academic si pentru cercetare, bazate pe un sistem de operare derivat din Unix, numit NeXTstep. Designul futurist al modelelor NeXT a adus multe laude companiei din partea designerilor din intreaga lume, dar preturile prohibitive au limitat succesul comercial al firmei. Notabil este faptul ca bazele World Wide Web-ului, practic ale internetului asa cum il stim azi, au fost puse pe un computer NeXT folosit la centrul de cercetare CERN din Elvetia de catre Tim Berners-Lee, inventatorul Web-ului.

Dupa plecarea lui Jobs, Apple a intrat pe o panta descendenta care a durat pana in 1997, in principal din cauza lipsei de inovatie si a unui management defectuos. Situatia in cadrul companiei a devenit atat de proasta incat Michael Dell, de la Dell Computers, a recomandat companiei sa inchida operatiunile si sa dea banii inapoi actionarilor. La sfarsitul lui 1996, Apple a anuntat adoptarea sistemului de operare NeXTstep, produs de compania lui Jobs, si reintoarcerea lui Steve in cadrul companiei ca CEO. In 1997, Jobs a anuntat un parteneriat cu Microsoft, care urma sa produca o versiune a suitei de aplicatii de birou Office pentru platforma Mac si sa investeasca 150 de milioane de dolari in Apple. an mai tarziu, in 1998, Apple a revenit in forta, odata cu lansarea primului model de iMac. Construit ca un sistem integrat intr-o singura carcasa, primul iMac era disponibil intr-o gama larga de culori translucide si oferea performante competitive, la un pret rezonabil. Computerul a devenit un simbol cultural al sfarsitului anilor 90 si a revitalizat Apple din punct de vedere financiar. La un an dupa lansarea primului iMac, Apple a lansat si un laptop cu un design similar, numit iBook.

In 2001, compania din Cupertino a anuntat sistemul de operare Mac OS X, bazat pe NeXTstep, care inca mai este folosit si in prezent, fiind la a saptea varianta. Interfata noului sistem de operare era optimizata pentru a fi usor de folosit, iar lipsa virusilor reprezenta un avantaj important, care a sporit considerabil vanzarile de Mac-uri.

Tot in anul 2001, in octombrie, Apple a lansat poate cel mai important produs din istoria companiei: primul iPod. Cu un pret mult mai mare decat media la vremea respectiva, de 399$, iPod avea o capacitate de stocare de 5GB si era compatibil doar cu computerele Apple. In timp, aparatul Apple a devenit sinonim cu muzica portabila, fiind vandut, in mai multe variante, in peste 260 de milioane de exemplare.

Computerele Mac au continuat sa defineasca designul in industria calculatoarelor personale si pe parcursul anilor 2000, Apple lansand mai multe produse spectaculoase, cum au fost iMac-ul Lampa si modelul PowerMac Cube.In anul 2005, Apple a facut tranzitia la procesoare Intel, permitand utilizatorilor pentru prima data sa ruleze Windows in mod nativ pe computerele Mac. Trecerea pe platforma Intel a permis si o scadere semnificativa a costurilor, iar platforma Mac a inregistrat cresteri semnificative ale cotei de piata, mai ales in SUA.

Primul telefon produs de Apple, celebrul iPhone, a fost lansat in anul 2007 si a schimbat radical modul in care sunt vazute telefoanele inteligente, prin introducerea unei serii de functii noi, cum ar fi display-ul multi-tactil, care permitea utilizatorilor sa foloseasca gesturi pentru a controla aparatul.

Trei ani mai tarziu, in 2010, Apple a lansat prima tableta de succes, modelul iPad, care s-a vandut in peste 20 de milioane de exemplare in primul an, fiind astfel unul dintre cele mai de succes produse din toate timpurile.

La ora actuala, valoarea de piata a Apple este de peste 320 de miliarde de dolari, a doua in lume dupa compania petroliera Exxon.

Primul Iphone - 2007CAPITOLUL II Business la nivel inaltII.1 Organizarea afacerii

Compania i gestioneaz activitatea n primul rnd pe o baz geografic. Segmentele operaionale de raport constau din America, Europa, Japonia i Retail. Segmentele America, Europa i Japonia nu includ grupul Retail sau vnzarea cu amnuntul.

Segmentul America include America de Nord i de Sud.

Segmentul Europa include rile Europene, Orientul Mijlociu i Africa. Segmentul Japonia include Japonia i rile altturate.

Segmentul Retail opereaz magazinele de vnzare cu amnuntul Apple deinute n SUA i pe pieele internaionale.

Fiecare segment operaional de raport geografic i cel de retail furnizeaz produse hardware i software similare.

II.2 Cultura corporativa Angajamentul pentru inovare si pentru a produce calitate.

Dedicatia pentru munca si educatie.

Angajamentul pentru divesitate si abilitatea angajatilor.

Angajamentul pentru protejarea si conservarea mediului/energia.

Steve Jobs a avut un impact mare asupra culturii companiei. O data cu reintoarecerea lui Steve in anul 1997, compania s-a reinventat cu o arie de culori diferite si stiluri de calculatoare. Introducerea pe piata a IPod-ului si al ITunes a facut compania Apple sa ocupe locul intai pentru inovare.II.3 Resurse corporative

1) Mixul de Marketing

a) Productia - Apple are angajamentul de a vinde produse originale, produse cu o infatisare cat mai buna, si cu o interfata usor de utilizat. Compania ofera o serie de produse utilizabile pentru computerele personale produse software ( Mac OS X ), server software, aplicatii profesionale software.b) Zona - Segmentul de operare Apple este alcatuit din: Statele unite, America de Sud, Europa, Japonia. Recent Apple a ales sa implementeze o strategie de crestere pe verticala si a inceput sa extinda magazinele proprii. Compania deasemenea, isi vinde produsele prin terti: distribuitori, internet ( de pe siteul propriu www.apple.com) sau din magazinele de muzica iTunes.c) Promotia - In 2007 , Apple a format o alianta strategic cu Compania Pepsi. Promotia The Pepsi iTune Music cere consumatorului sa utilizeze codul castigator aflat sub capacele sticlelor de suc pentru a avea ca recompense melodii de la magazinele de muzica Apple iTunes. Promotia a fost deja un adevarat succes pentru ambele companii si astfel prezenta iTune-ului pe piata a devenit mult mai cunoscuta. In 2003 Apple a anuntat un parteneriat de marketing cu America Online, ce aveau ca scop promovarea utilizarii iTuneului. Compania a atras si starurile de muzica cum ar fi solistul trupei U2, Bono, raperul Dr.Dre si solistul trupei Rolling Stones, Mick Jagger. Cantareata Sarah MC Lachlan deasemena a aparut in direct pentru a canta cateva melodii si pentru a relata cum utilizeaza ea iPod-ul. In anul 2005 Apple a initiat un parteneriat cu Wal-Mart pentru ca iPod-ul sa apara in toate magazinele Wal-Mart din jurul tarii.d) Pretul - Pretul practicat de compania Apple este cunoscut ca fiind peste medie in industrie.Compania utilizeaza o strategie de diferentiere si se concentreaa mai mult pe inovatie precum si pe calitate. Acesta strategie justifica preturile lor . In ultimul timp cu toate acestea , noua tehnologie precum si fluxurile de numerar le-a permis sa-si reduca preturile pentru a oferi mai multe reduceri la anumite piete. Aceasta noua strategie poate ajuta Apple pentru a concura mai bine cu non-utilizatorii de Mac de pe piata dar poate cauza si unele probleme cu imaginea de brand (recunoasterea).

2) Finante

Profitul net al Apple a urcat in primele trei luni ale anului cu 7%, la 10,2 miliarde dolari, in timp ce veniturile au avansat cu 4,7%, la 45,6 miliarde dolari, datorita cresterii vanzarilor de iPhone-uri, a anuntat compania, care a majorat totodata programul de recompensare a actionarilor. Apple a intrat, incepand din acest an, intr-un acord de distributie cu China Mobile, cel mai mare operator de telefonie mobila la nivel global dupa numarul de clienti, care a introdus astfel iPhone in oferta.

Analistii de pe Wall Street anticipau un profit de 9,1 miliarde de dolari si venituri de 43,5 miliarde de dolari, scrie Mediafax.

Vanzarile de iPhone-uri au urcat astfel in primele trei luni ale acestui an cu 17%, la 43,7 milioane de unitati, fata de 37,43 milioane in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Marja de profit brut a Apple a urcat la 39,3% in primele trei luni ale acestui an, fata de 37,5% in perioada corespunzatoare a anului trecut, in timp ce veniturile obtinute de companie in China Hong Kong si Taiwan au avansat cu 13%, la 9,3 miliarde de dolari.

Apple a anuntat totodata ca a majorat cu 30 miliarde de dolari plafonul programului de recompensare a actionarilor prin rascumparare de actiuni, de la 60 miliarde de dolari la 90 miliarde de dolari, si ca a imbunatatit dividendul, precizand ca va contracta imprumuturi pentru a acoperi aceste masuri, transmite Bloomberg.

Actiunile Apple au urcat cu 8,5%, dupa ce au coborat cu 6,5% de la inceputul acestui an si cu 25% fata de maximul record inregistrat in 2012.

3) Cercetare si dezvoltareApple considera ca cercetarea si dezvolatarea sunt eseniale pentru activitatea din cadrul companiei. prin urmare, acetia sunt dornici de a crete investiiile n cercetare i dezvoltare pentru a menine un avantaj competitiv durabil in industrie.

Potrivit companiei, n Raportul anual 2009: "Pentru a rmne competitiv, compania consider c o cretere a investiiilor n cercetare i dezvoltare (R & D) este necesar pentru a menine i extinde poziia sa n pieele n care concureaz. Departamentul de cercetare i dezvoltare este axat pe livrarea la timp a actualizrilor i mbuntirilor pentru: linia de calculatoare personale, sisteme de operare, aplicaii software i de muzic portabil, X servere, sisteme de stocare RAID i SSD, i de tehnologii fr fir."Noile produse sunt o necesitate, n acest sector, precum i pare s fie o prioritate pentru Apple. Totui, produsele noi nu sunt ntotdeauna un succes. Acest lucru ar putea explica de ce

Apple pare a fi att de ezitant n investirea de resurse n proiecte noi i de amploare

4) Activitate i Logistic

Apple se bazeaza foarte mult pe terti in sectorul de producie i logistic. Prin urmare performana generala a companiei este in mare masur dependent de performana distribuitorilor si. Pentru a avea mai mult control asupra vanzarilor, Apple a facut eforturi continue pentru a deveni vertical integrat pe parcursul ultmiilor 2 ani.

5) Resurse umaneApple are peste 35000 de angajati. Apple crede ca diversitatea angajatilor este o componenta importanta pentru succesul companiei. Compania are asteptari ca toti angajatii se vor respecta intre ei chiar daca acestia sunt de culturi diferite. Apple ofera beneficii angajatilor sai cum ar fi :

Un salariu competitiv;

Compensatii;

Asigurari de viata;

Bonusuri;

reducere de pret substantial la produsele apple achizitionate .

Compania ofera mai multe posture de genul full-time , iar pentru studenti , posturi part-time.

II.4 Mediul extern al companiei

A. MEDIUL SOCIAL

1) Fortele politico-juridice - Anumite tari au legislatii diferite care fie restrictioneaza intr-o oarecare masura anumite companii sau dimpotriva le ofera oportunitati. NAFTA ( North American Free Trade Agreement ) , Uniunea Europeana si alte piete regionale deschid noi usi spre piete in Europa , Asia , America Latina , ceea ce ofera companiei Apple un potential de piata enorm. Incertitudinile politice cauzate de actiunile de terrorism au impact direct asupra afacerii globale a companiei. Compania Apple se bazeaza pe accesul la noi brevete si alte calitati intelectuale obtinute de la terte parti. Compania ar putea intampina probleme fara sa stie cu brevetele obtinute de la terti , nestiind daca acestea respecta standardele de siguranta , calitate pentru care compania pledeaza. Compania trebuie sa se conformeze la reglementarile de mediu precum cele de reciclare si eliminare a produselor necorespunzatoare.2) Fortele socio-culturale - Utilizarea calculatoarelor si a internetului ia amploare in intreaga lume , ceea ce inseamna cresterea oportunitatilor pentru industria calculatoarelor. Consumatorii au capatat mai multa experienta in domeniul calculatoarelor. Educatia a devenit o chestiune importanta pentru noua generatie , ceea ce reprezinta factorul cheie al afacerii companiei .3) Factorii economici - In ultimul an , industria a fost afectat de scaderea econimiei , fapt ce a dus la un consum mai scazut de cheltuieli .Cu toate acestea economia actual arata unele semen de imbunatatire , cheltuielile de consum si investitiile ar putea creste , deasemenea. Datorita conditiilor economice slabe , invatamantul Statelor Unite intampina mari deficite bugetare in multe dintre state . Acest factor are un impact negativ asupra vanzarilor companiei Apple in segmentul de invatamant .Vanzarile produselor ce include si component obtinute de la furnizori straini pot fi afectate de fluctuatiile ratei de schimb si de reglementarile Comertului International (tarife si penalizari anti-dumping).

4) Factorii tehnoligici - Tehnologia evolueaza cu pasi repezi in ziua de azi , iar oamenii apreciaza din ce in ce mai mult progresele in sistemele lor , trecand la altele mai performante . Existenta internetului si folosirea acestuia ia amploare si conduce la oportunitati importante pentru industria calculatoarelor .Traditionalul calculator poate devein ceva invechit si depasit la aparitia unui produs similar nou, revolutionar. Totodata se observa o crestere a cererii pentru noi tehnologii in scoli si in randul profesionistilor.

B. AMENINTARILE MEDIULUI CONCURENTIAL Amenintarile noilor veniti pe piata ( Importanta ) Medie spre mare Pe piata PC orice firma care descopera o noua tehnologie care poate fi eficienta in ceea ce priveste raportul pret-performanta este o amenintare directa la industrie . Cu toate acestea Standardele stabilite , costurile de inceput si numele de branduri consecrate ( Intel , Windows) sunt dificil de deposit pentru un nou intrat .

Amenintarea produselor substituibile

Mare Noile forme ale dispozitivelor de informare precum Digital TV , HDTV , telefoane cu ecran special pentru utilizarea internetului , castiga din ce in ce mai multa popularitate iar acest lucru ar putea sa afecteze cresterea industriei PC ca un intreg.

Puterea de negociere a furnzorilor

Mare Avand in vedere ca industria in mare masura este dependent de furnizorii de component , un furnizor puternic ar putea exercita presiuni asupra pietei , prin furnizarea de component la un pret mai mare pentru a creste profiturile sale . Deoarece Apple lucreaza doar cu cativa furnizori , reprezinta un risc deosebit de mare pentru aceasta.

Puterea de negociere a cumparatorilor

Scazut Datorita numarului mare de furnizori existenti in industria calculatoarelor , consumatorii au posibilitatea de a cumpara produsul cel mai ieftin si cel mai bun .

Rivalitatea de-a lungul competitiei

Mare Concurenta intre gigantic este acerba , fiecrae tinteste la o cota de piata mai mare. Un exemplu elocvent de concurenta il reprezinta Sony . Sony este competitorul cu o pozitie unica impotriva companiei Apple.

II.5 Analiza SWOTPuncte tariProduse inovatoare, cu design atractiv

Specialisti in dezvoltarea de software si hardware proprii

Existenta departamentelor concentrate pe cercetare si dezvoltare

Existenta unui numar impresionant de clienti fideli brandului

Serviciul iTunes ofera clientilor posibilitatea descarcarii melodiilor la preturi minime

Utilizatorii pot cumpara produse din Apple store si pot descarca aplicatii

Parteneriate strategice cu Intel, IBM

Puncte slabePracticarea de preturi peste media industriei

Sistemul de operare al computerelor Apple este destul de restrictiv in utilizarea anumitor aplicatii si programe.

Ciclul de viata al produselor Apple este destul de mic, astfel incat corporatia se bazeaza pe lansarea constanta de noi produse pentru a-si creste veniturile.

OportunitatiExpansiunea internationala

Apple poate reprezenta solutia impotriva virusilor informatici, pe masura ce atacurile informatice sunt din ce in ce mai frecvente la PC-uri

Generatiile X si Y (populatia nascuta dupa anii 1960, respectiv 1970 pana in 2000) sunt extrem de individualiste si fidele marilor branduri

Vanzarea online a produselor este foarte populara

Piata laptopurilor si a smartphone-urilor este in crestere

AmenintariUnele companii nu considera ca desktopurile si laptopurile Apple sunt compatibile cu software-urile lor.

Competitie sporita din partea Dell, Sony, HP, Toshiba pe segmentul laptopurilor.

Serviciul iTunes este amenintat de pirateria muzicii pe internet

Preturile produselor Apple sunt mai mari in comparatie cu competitorii principali

Recesiunea poate afecta vanzarile Apple

CAPITOLUL III Strategia companieiIII.1 Misiunea firmeiCompania se angajeaz s aduc pe pia cele mai bune calculatoare personale, dispositive de comunicare mobil, muzic digital portabil i experien video pentru consumatori, studeni, profesori, companii i agenii guvernamentale prin echpamentele sale inovatoare, software, periferice, servicii i oferte de internet originale.III.2 Strategia companiei

Strategia companiei se bazeaz pe abilitatea ei unic de a proiecta i dezvolta propriul sistem de operare, hardware, aplicaii software i servicii pentru a-i asigura consumatorii cu noi produse i soluii cu un design industrial uor de utilizat, comod i inovativ.

Compania consider c investiiile continue n domeniul cercetrii i dezvoltrii sunt eseniale pentru dezvoltarea i consolidarea de produse i tehnologii noi.

Apple face eforturi pentru mbuntirea continu n domenii precum sntatea, sigurana mediului nconjurtor, n calitatea produselor i serviciilor oferite clientilor. n plus fa de evoluia calculatoarelor personale i a soluiilor conexe, compania ncearc s profite de focalizarea asupra calculatoarelor personale, comunicaiilor mobile i a electronicelor digitale de consum prin crearea de inovaii noi, originale i rafinate ca iPhone, iPad, iPod i iTunes Store.

Compania este cointeresat n susinerea comunitii de dezvoltare de produse de ctre tere pri, aplicaiilor software i hardware, care completeaz oferta companiei i care sunt oferite consumatorilor prin intermediul canalelor proprii de distribuie cu amnuntul, magazinelor online i App Store.

Strategia companiei include, de asemenea extinderea reelei sale de distribuie pentru a ajunge mai eficient la clienii vizai i de ai asigura cu o calitate a vnzrilor i a serviciilor post vnzare de cea mai nalt calitate.III.3 Strategia intreprinderii n domeniul bussinesului mic si mijlociu si a consumatorului simpluCompania consider c experiena de a face o cumprtur de nalt calitate alturi de personal bine instruit, care poate transmite valorile adevrate ale ntreprinderii i prezint un nivel excelent de deservire, mbuntete capacitatea sa de a atrage i pstra clieni. Apple Inc. este mereu alturi de distribuitorii si, investind n ei i asigurndu-le suportul necesar, prin intermediul Apple Sales Consultant Program, care presupune plasarea unui angajat Apple n locaiile reseller-ilor i Apple Premium Reseller Program prin care afecerile independente din domeniul IT sunt ajutate s se concentreze asupra platformei Apple, pentru a asigura un nivel nalt de deservire i expertiz de produs. Compania considere c contactul direct cu clienii int, este o cale eficient pentru a demonstra avantajele produselor proprii fa de cele ale concurenilor.

La sfritul anului fiscal 2009, compania deinea 273 magazine cu amnuntul, inclusiv 217 de magazine n SUA i 56 de magazine la nivel internaional. Magazinele companiei sunt amplasate de regul n locaii cu trafic ridicat, n mall-uri de calitate i regiuni de shopping urbane. Prin operarea magazinelor proprii i localizarea n locaii cu trafic ridicat, compania este mai bine organizat pentru a controla experiana de cumprare a clienilor i de atrage noi cumprtori. Magazinele sunt proiectate pentru a simplifica i a mbunti prezentarea i comercializarea produselor companiei i a soluiilor conexe. n acest sens, configuraiile magazinelor cu amnuntul au evoluat n diferite dimensiuni pentru a se potrivi cerinelor specifice pieei. Magazinele angajeaz personal cu experien i calificat care ofer sfaturi, serviciu i training pentru un anumit produs. n magazine sunt oferite o gam larg de echipamente produse de ntreprinderi tere ce in de domeniul hardware, software, accesorii i periferice, care completeaz gama companiei.

III.4 Strategia intreprinderii in domeniul educatieiDe-a lungul istoriei sale, compania sa concentrat pe utilizarea tehnologiei n educaie i i-a luat angajamentul s elaboreze instrumente pentru a ajuta educatorii n predare i elevii s nvee. Apple consider c integrarea efectiv a tehnologiilor n clasele de instruciuni, poate duce la un nivel mai nalt de nsuire a materiei predate, n special atunci cnd sunt utilizate n meninerea colaborrii, accesului la informaie i n exprimarea i reprezentare ideiloi i gndurilor studenilor. Pentru a rspunde nevoilor clienilor din domeniul educaiei, compania a proiectat o gam de produse i servicii, care includ one-to-one learning(1:1). O soluie 1:1 de nvare de obicei const dintr-un mediu de reea, care include un calculator portabil pentru fiecare student i profesor. n plus, compania sprijin nvarea mobil, n timp real de distribuie i asigurarea accesibilitii materialelor conexe predrii prin intermediul iTunes U, care permite elevilor i profesorilor de partaja i distribui informaia educaional direct prin intermediul calculatoarelor i telefoanelor mobile ale lor.

Anul acesta, Apple a deschis primul centru educational autorizat de training la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, care ofera cursuri gratuit studentilor din cadrul universitatii. Cursurile sunt deschise si publicului. Spre exemplu, un modul de curs prin care se invata lucrul cu programul de editare video Final Cut poate costa intre 1.000 si 1.500 de euro, durata fiind intre doua saptamani si o luna.III.5 Strategia intreprinderii in domeniul firmelor private, de stat si de creatie.Compania vinde, de asemenea, hardware i produse software pentru clienii firmelor private, de stat i de creaie, n fiecare dintre segmentele sale geografice. Clienii acestor piee utilizeaz produsele Apple, datorit performanei de calcul de mare putere, capacitilor de expansiune, capacitilor reelistice i intergrare perfect cu produsele complementare. Apple i concepe soluiile hardware din linia high-end , care includ calculatorele desktop Mac Pro,cele de tip portabile MacBook Pro i MacBook Air i servere Xserve, n aa fel ca ele s includ puterea, expansiunea, precum i alte caracteristici dorite de ctre aceti profesioniti. Sistemul de operare al companiei, Mac OS X, cuprinde capaciti video i audio puternice i instrumente pentru dezvoltatorii de sistem pentru optimizarea performanei aplicaiilor, ct i a sistemului n ntregime.

III.6 Strategia Apple in domeniul mediului iconjuratorApple a fost crit9cat de cteva organizaii ecologice, pentru c nu nceteaz folosirea substanelor toxice n oferta nou de produse.

Ca rspuns Apple a declarat c aceste rezultate nu sunt cu totul obiective i c n urma cercetrilor interne efectuate s-a dovedit ca Apple este cu mult naintea liderilor mondiali din domeniul IT ca Dell, Gateway, Hewlett Packard, etc.

Marea majoritate a substanelor toxice sunt ntr-o cantitate foarte mic, ns un salt imens s-a fcut n 2006, fiind prima ntreprindere IT care a eliminat din ofert monitoarele cu tub. Astfel cantitatea de plumb coninut n monitoarele Apple a sczut de la 484 gr la 1 gr, medie pe industrie fiind de 1,36 kg. Unele ntreprinderi ca Dell, Gateway, Hewlett Packard i Lenovo produc mai produc monitoare CRT.

n prezent Apple va acorda o atenie mai sporit eliminrii substanelor din produsele proprii i va stimula programul propriu de reciclare numit E-Waste pornit n 1994 i care n prezent opereaz n 93% din rile unde se vnd Mac-urile i iPod-urile.

III.7 Elemente strategice Toate produsele Apple au un ambalaj de nalt calitate, cu design deosebit, suprafee reliefate i mici ca dimensiuni. Programul 1:1 learning a fost implementat n mai multe coli din SUA, iar mai recent n coli din Japonia Aoyama Gakuin University's School of Social Informatics in Tokyo. Apple are ncheiat contracte strategice cu magazinele de electronice BestBuy i cu cea mai mare reea de supermarketuri din SUA Walmart, privind distribuia produselor proprii. Apple IPhone Captures 72% of Japan Smartphone Market, n timp de 1 an s-au vndut 2,3 mln de telefoane iPhone.HTC 11%, Sharp 8%. La nivel global, conform primului trimestru lider pe piaa smartphonurilor este Nokia cu 40%, urmat de RIM cu 20%, Apple 16%, Motorola 4% i alii cu 20%. Timp de 3 luni Nokia a vndut 21,5 mln uniti, marea majoritate fiind vndute pe piaa din China i India, BlackBerry 10, 6 mln uniti, iar Apple 8,8 mln uiti. De remarcat este faptul ca iPhone a suferit un eec comercial n China, conform experilor acest fapt datornduse modelului special pentru piaa chinez care era lipsit de portul WiFi. Acum recent Apple a trecut certificarea modelului de iPhone cu port WaPi i va fi comercializat prin inetrmediul operatorului de telefonie mobil China Unicom, astfel prognozele Apple pentru aceast pia au devenit mai optimiste. Cu toate c muli specialiti priveau sceptic succesul TabletPC iPad, din momentul lansrii 3 aprilie 2010 pn pe 3 mai 2010 el s-a vndut n peste 1 mln de exemplare. Apple are ncheiat contracte strategice cu magazinele de electronice BestBuy i cu cea mai mare reea de supermarketuri din SUA Walmart, privind distribuia produselor III.8 Obiective

Inovatii mai presus de orice . Extinderea reelei sale de distribuie pentru a ajunge mai eficient la clienii vizai i de ai asigura cu o calitate a vnzrilor i a serviciilor post vnzare de cea mai nalt calitate. Tendia spre asigurarea nivelului ecologic nalt al produselor. mbuntirea continu n calitatea produselor. Susinerea comunitii de dezvoltare de produse de ctre tere pri, aplicaiilor software i hardware Cresterea vanzarilor in segmentul de educatie i cel corporativ. Fabricarea unor produse cu aspect placut, deosebit, pentru a face clientii sa Gandeasca Diferit( Think Diffrent, Think Digital " ) Investirea in noi produse ca de exemplu : iPhone, iPad si tehnologii wireless. CAPITOLUL IV Alternative strategice i strategii recomandateIV.1 Alternative strategice

A. Turn around

Compania ar putea sa-si opreasca expansiunea segmentului de retail cu scopul de a mentine o relatie sanatoasa cu terti distribuitori si pentru a evita un proces . Acesta strategie ar reduce , deasemenea riscurile si costurile legate de investitiile in magazine .

Apple ar putea folosi disponibilitatile banesti pentru a pune in aplicare o strategie de dezvoltare a produsului , in segmental de piata in care se afla la momentul respectiv.

Compania ar putea , deasemenea , sa-si continue activitatea de vanzare a produselor sale la un pret promotional cu scopul de a mentine reputatia companiei .

Avantaje :

1. Imbunatatirea relatiei cu distribuitorii ;

2. Reducerea riscurilor ;

3. Alocarea unei sume consistente de bani pentru o strategie de dezvoltare a unui produs ;

4. Preturile promotionale ar putea fi profitabile .

Dezavantaje :

1. Pierderi ale cotei de piata din cauza vanzarilor cu preturi promitonale ;

2. Liniile prea largi de productie ar putea duce la confuzie si la costuri globale extra

B. Pauza si continua cu prodenta "

In raportul annual al anului 2013 , compania a observant o crestere a veniturilor si profitabilitatii. Introducerea iPod-ului sau a elementelor ITune ai contribuit in mare masura la anul de success al companiei .

Dezvoltarea segmentului de retail a dus la cresterea renumelui companiei , dar in acelasi timp a condus la diverse conflicte cu distribuitorii. Acesta strategie , trebuie sa fie luata cu prudenta, deoarece strategia unor preturi scazute permite companiei sa atraga unii non-utilizatori Mac.

In prima jumatate a anului 2013 , compania Apple considera ca principal obiectiv : muzica ca segment de piata si segmentul educational.

Apple ar putea deasemenea sa puna in aplicare un plan de succesiune pentru eventual plecare a lui Steve Jobs .

Strategia de crestere a potentialului companiei trebuie sa fie aplicata cu prudent si deasemenea trebuie facute anumite compromisuri cu distribuitorii .

Avantaje :

1. Rezultate financiare bune ;

2. Mai mult control asupra calitatii vanzarilor ;

3. Brandul devin cunoscut ;

4. Mai putine confuzii in randul competentelor produselor Apple ;

5. Cash-flow ( flux de numerar ) sufficient pentru a suporta reducerile de pret.

Dezavantaje :

1. Preturile mici ar putea dezavantaja imaginea de brand a Apple

C. Cresterea verticala

Compania ar putea decide sa urmeze o integrare continua , prin expansiunea propriilor magazine. Apple si-ar putea folosi posibilitatile banesti mari in finantarea unor noi investitii .

Avantaje :

1. Control total asupra calitatii vanzarilor ;

2. Disponibilitati banestimari suficiente sa suporte investitii in toate magazinele de retail 3. Trecerea de la un brand cunoscut la unul revolutionar .

Dezavantaje :

1. Nemultumirea distribuitorilor ;

2. Investitiile mari pot fi riscante .

IV.2 Strategia recomandata

" Pauza si Inainteaza "

Compania a vzut n 20013 mbuntairi financiare considerabile. Profiturile au crescut i s-a pus accent pe inovare , in special in segmentul de piata al industriei muzicii.

Utilizarea disponibilitatilor mari de numerar pentru punerea in aplicare a unei strategii de pret pare a fi o idee bun n competiia cu non-utilizatorii Mac.

Imaginea de brand ar putea suferi uor din cauza acestei strategii , prin urmare stimularea prin marketing ar trebuie crescuta cu scopul de a susine reputaia companiei, caracterizat prin calitate inalt i produse inovatoare.

Creterea segmentului de retail trebuie s fie pus n aplicare cu mare precauie. Apple trebuie s uureze munca distribuitorilor, introducnd programe care sa ncurajeze partenerii longevivi, s-i ajute la ndeplinirea obiectivelor pe are nu le pot realiza pe cont propriu.

Apple ar trebui deasemena s se concentreze pe segmentul de pia din indutria muzicii i pe cel educaional n care, compania are oportuniti foarte mari. Aceast concentrare va permite companiei s fie mai competitiv i mai profitabil.

IV.3 Mentinere si controlA. Pozitia financiar puternic ar trebui s permit companiei implementarea strategiilor enuntate mai devreme. Cu toate aceste investitii legate de comerul cu amnuntul sunt foarte costisitoare i deasemenea pot fi riscante.

Pentru acest motiv compania Apple ar trebui s:

Creasc treptat numrul de magazine deschise;

Managerii sa evalueze performana companiei cu privire la "numerele lunare" cu ajutorul Departamentului de Finante i Marketing.

Managerii trebuie s viziteze periodic magazinele si s adune feedback-urile din partea angajailor. Ar trebui deasemenea s adune feedback-ul distribuitorilor cu privire la expansiune.

B. Concentrarea companiei pe segmentul de pia din industria muzicii si cel educaional trebuie s fie foarte bine monitorizat.

Managerii ar trebui s evalueze saptamnal performana general ( venituri, profit, ROI ).

Formele feedback-ului ar trebui s fie date clienilor pentru a menine relaii bune cu acetia.