Top Banner
STAFETTEN 1 13. ÅRGANG FEBRUAR 2014
40

Stafetten februar

Mar 28, 2016

Download

Documents

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Stafetten februar

STA F E T T E N

113. ÅRGANGFEBRUAR 2014

Page 2: Stafetten februar

2

R E DA K T I O N E N S A D R E SS EThora BrogaardVitus Berings Vej 93Telefon 28 49 09 40Mail: [email protected]

R E DA K T I O NAnsvarshavendeThora BrogaardTelefon 28 49 09 40Afd. 7 - »Råholt«E-mail:[email protected]

Else OttesenTelefon 81 61 34 31Afd. 15 - Gartnerbo

Rita FrantsenTelefon 27 97 61 24Afd. 39 - Sæby Bypark

H.C. AndersenTelefon 41 10 18 74Afd. 12 - Hånbæk

Bladet omdeles gratis i ca. 3700 ek sem plarer til alle husstande i bo lig for eningen.

Navngivne artikler dækker nød ven digvis ikke redaktionens synspunkter.

Anonyme artikler, læserbreve, mv. optages kun, når navn og adresse er re daktionen be-kendt.

G R A F I S K P RO D U K T I O NSAL TRYK A/SJernbanevej 22 - 289970 StrandbyTelefon 98 48 28 88www.sal.dkMail: [email protected]

Dette blad udkommer uge 9/10 - 2014

Næste blad udkommer uge 22 - 2014

Stof til dette blad afleveres til Thora Brogaard senest den 28. april 2014

Page 3: Stafetten februar

3

A F D E L I N G 4 - G LO O S PA R K E N

Tirsdag den 29. oktober blev der holdt eks-traordinært afdelingsmøde, for at få status på den kommende renovering i Cloospar-ken. Rasmus Bech Frandsen og Kenneth Lundholm Stenkjær fra Kuben Manage-ment A/S fortalte om status siden sidst og Landsbyggefondens kommentarer til projektet. Det bliver nødvendig at nedrive nogle af boligerne, da de bliver alt for dyre at renovere. Der var stort flertal for at der skulle arbejdes videre med projektet, og at der skal arbejdes så hurtigt som muligt, for at komme i gang.

Thora Brogaard

EKSTRAORDI NÆRT AF DELINGSMØDE

Page 4: Stafetten februar

4

A D M I N I ST R AT I O N

FREDERIKSHAVNHarald Lunds Gade 159900 Frederikshavn

SÆBYAalborgvej 959300 Sæby

TELEFON: 9620 1940TELEFAX: 9843 8642

Mail: [email protected]

KO N TO RT I D Fr-havn SæbyMandag 10-15 10-14Tirsdag 10-15 10-14Onsdag 10-15 10-14 Torsdag 10-17 12-17 Fredag 10-12 Lukket

H OV E D B E ST Y R E L S E NBestyrelsesformand Bjarne Walentin

Næstformand Jens Erik Kristensen

Thora Brogaard Fie Mølholt Henrik Larsen Erik Strøm Per Sørensen

DirektørKim Madsen

Souschef/RegnskabschefClaus Thomsen

ØkonomiLene Rhiger Ann la Cour Rita Vestergaard Anette JensenMarie Møller Jensen

UdlejningUdlejningschef Helle Dam Jensen Laila Skovbak Mette KristensenAnja Boelt

BeboerserviceSekretariatchef, Finn Lefevre OlsenSekretær, Ulla Pedersen Beboervejleder, Kalle Olsen

Teknisk afdelingDriftschef, Jesper NymarkChristian Sørensen Karl FaldenAnn-Karina Lundgren NiemannBrian Thomsen

VAGTO R D N I N GBeboerservice uden for normal arbejdstid

Ring til G4S på telefon 70 22 45 15Efter velkomsthilsen skal boligforeningens abonnementsnr. 265 254 trykkes, efterfulgt af #Oplys, at De bor i: Frederikshavn Boligfor-ening, oplys afdeling, navn og adresse.

Page 5: Stafetten februar

55

Husker du på, at der findes et rigtig godt regelsæt, som giver dig mulighed for at foretage ændringer i og ved dit lejemål, så boligen bliver ”lige som du vil ha’ den” ?

Begrebet kaldes Råderet. Med råderet har du mulighed for at forbedre din bolig og få økonomisk godtgørelse, når du flytter inden for en vis årrække. Mulighederne be-skrives i afdelingens råderetskatalog. Der er forskel på forbedrings- og forandrings-arbejder.

FO R B E D R I N G SA R B E J D E R - forøger det lejedes værdi og giver ret til godtgørelse ved fraflytning. Forbedrings-arbejder må ikke kræves reetableret ved fraflytning. Forbedringerne skal løbende vedligeholdes, så der kan komme et til-læg hertil på huslejen. Forbedringer inde i boligen gælder indretninger i både køk-ken, bad, entré og værelser. Eksempler på forbedringsarbejder kan være at vælge et andet og bedre materiale end det oprinde-lige, at indsætte skabe, opsætte fliser, el-ler det kan være omfattende arbejder som sammenlægning af mindre rum, eller at indsætte et helt nyt køkken eller bad.

RÅDERETA D M I N I ST R AT I O N E N

FO R A N D R I N G SA R B E J D E R - forbedrer ikke det lejedes værdi og giver derfor ikke ret til godtgørelse ved fraflyt-ning. Forandringsarbejder kan være per-manente, eller de kan kræves reetableret, når beboeren flytter fra boligen. Hvis det drejer sig om forandringsarbejder udenfor boligen, er det op til afdelingsmødet at vurdere, om der skal ske reetablering ved fraflytning.

Husk at du altid skal anmelde råderetsar-bejder hos Boligforeningen, inden du æn-drer din bolig. Råderetsar-bejder må ikke igangsættes, før arbejdet er godkendt af Boligforeningen. Materiale- og håndvær-kerudgifter indgår i beregningen. Værdi af eget arbejde, eller hjælp fra venner samt varekøb uden bilag, kan ikke med-tages i beregningen.

Se artikel på side 24, hvor lejere i afd. 9 – Stjernen, afdelingen i Vestergade, har hjul-pet hinanden med at modernisere famili-ernes badeværelse på en god – og synes vi – billig og spændende måde. Et initiativ, som vi håber, at andre kan blive inspireret af at læse om.

Finn L. Olsen

LØR. 5. APRIL KL. 20ARENA NORD - FREDERIKSHAVN

Køb din billet påarenanord.billetten.dk

eller 9620 1050LØR. 5. APRIL KL. 20

Page 6: Stafetten februar

66

A D M I N I ST R AT I O N E N

Landsretsdom slår fast, at beboerne også har et ansvar for at undgå skimmelsvamp.Alle har hørt om nogen, der har haft pro-blemer med skimmelsvamp. Og mange har selv haft de sorte/brune pletter inden for i boligen. I værste fald kan et voldsomt ud-brud af skimmelsvamp ligefrem gøre boli-gen ubeboelig eller sundhedsskadelig!De fleste ved godt, at udluftning er et af de stærkeste våben mod skimmel. Men mange undrer sig derfor også, når de – på trods af udluftning – stadig har spor af skimmel bag møbler eller i vindueskarmen. Og så peger fingeren tit i retning af boligforeningen. For når man nu lufter ud – så må det da være boligen, der er noget galt med! El-ler…?

Selv om vi bor i ældre boliger og selv om der er konstateret potentielle kuldebroer i boligen, så er du som beboer fortsat ansvarlig for, at der ikke kommer (mere) skimmel i boligen. Det har en aktuel dom i Landsretten netop slået fast.En beboer lagde sag an mod sit boligsel-skab på Fyn, da hendes bolig var hårdt ramt af skimmelsvamp. Tilstandsrapporter havde dokumenteret, at der var kuldebroer i boligen. Og beboeren mente, at skim-melsvampen skyldtes disse. Alligevel kom Landsretten frem til en kendelse, der gik beboerne imod. Det var hendes egen ad-færd i boligen, der var skyld i skimmelpro-blemerne.

S K I M M E L E R E T FÆ L L E S P RO B L E M

Page 7: Stafetten februar

77

Kunne det også komme så vidt her i Frede-rikshavn Boligforening?

S JÆ L D E N T P RO B L E M– Vi har heldigvis kun sjældent problemer med skimmel i vores boliger, og når pro-blemet opstår, finder vi som regel ud af årsagen sammen med beboerne. Vi har be-stemt ingen interesse i, at den slags sager ender i retten, siger udlejningschef Helle Dam Jensen og understreger, at Frederiks-havn Boligforening aldrig har været i ret-ten i sager om skimmelsvamp.

Hun bakkes op af driftschef Jesper Nymark. Det er i hans afdeling, at man tager sig af beboerhenvendelser angående skimmel:– Det kan være svært at undgå fugt i boli-gen, hvis man for eksempel er en stor fa-milie. Selv om de fleste udmærket kender til vores anbefalinger om at lufte ud og så videre, så ser vi ofte, at lejerne – i god tro – mener, at det ikke er dem, der er årsag til

skimmelproblemerne, siger Jesper Nymark og kommer med et par eksempler: – Hvis det kun er mor der lufter ud og tør-rer fliser af efter bad, mens de øvrige fa-miliemedlemmer bare åbner døren ud til lejligheden, så er der en risiko for skimmel. F.eks. tror lejerne også, at de har luftet ud i de anbefalede 5-10 minutter. Men måske er det reelt kun 2 minutter, og måske kun én gang om dagen, siger han.

PA S S E LV PÅSelv om man bor i en ældre bolig, og der er konstateret kuldebroer eller andre pro-blemer med selve byggeriet, så er det ofte, den måde vi lever på, der er årsag til skim-mel. Helle Dam Jensen siger:– Vi lever anderledes end for blot få år si-den. De fleste bader dagligt, vi vasker vo-res tøj oftere og nogle har måske fået en ide om, at der skal skrues ned for varmen i de rum, vi ikke bruger ofte. Alt sammen ad-færd, der er ”guf” for skimmelsvampene, siger hun.

At vi som beboere har et medansvar for at undgå skimmelsvamp i boligen, fremgår tydeligt af den nye dom fra Landsretten. Her havde en beboer lagt sag an mod sit boligselskab, fordi hun mente, at det var boligens stand, der var årsag til et massivt udbrud af skimmelsvamp. Boligselskabet sagde modsat, at det var beboerens adfærd i lejligheden, der var årsag til skimmelpro-blemerne.– Landsretten sagde i sin kendelse, ’at det var beboerens egen uhensigtsmæssige adfærd, blandt andet med et lavt varme-forbrug, der var skyld i skimmelsvampen, fortæller Helle Dam Jensen.

Og netop nedsat varme er en af de hyppige årsager til skimmelsvamp. Det nytter altså

Page 8: Stafetten februar

88

ikke noget at skrue ned i gæsteværelset, og så kun fyre i de andre rum i lejligheden. Man skal (altså væk?) heller ikke sætte vin-duerne på klem i soveværelset, og så lukke døren. Den slags ’udluftning’ er kun med til at køle ydermuren ned – og så har skimmel-svampene optimale vækstbetingelser.

Og skimmelsvampe trives rigtig godt i snavs og støv på gulve, bag møbler hvor vores ”skidt” danner en naturlig grobund for skimmelsvampe. – Men emnet er lidt følsomt, når vi bli-ver nødt til at kommentere på beboernes rengøringsstandard. Og det er ikke nemt, siger Helle Dam Jensen. Men vi ser oftest, at forhøjede skimmeltal falder til naturligt niveau, efter grundig rengøring.

Er du i tvivl om, hvordan du forebygger skimmelsvamp, så kommer en af Boligfor-eningens teknikere gerne ud i lejligheden, så I kan få en snak om, hvad der kan og bør gøres. For en ting er nu slået fast: Det er en fælles opgave at undgå skimmel.

SÅ DA N U N D G Å R D U S K I M M E LSkimmelsvampe kan i de fleste tilfælde undgås, hvis du holder boligen tør og sik-

rer, at der er god ventilation. Du kan holde luftfugtigheden nede i hjemmet ved at følge disse gode råd:

• Sørg for at lufte godt ud – lav gennem-træk i boligen 5-10 minutter flere gange dagligt. Du skal være ekstra omhyggelig med udluftningen på badeværelset og i køkkenet, når du har været i bad eller laver mad.

• Sørg altid for at bruge emhætten, når du laver mad. Tjek at udsugning og aftræk virker som det skal.

• Hæng tøj til tørre udenfor eller brug en tørretumbler med kondensvirkning el-ler aftræk til det fri.

• Hold den samme temperatur i alle rum i hjemmet. Temperaturen må ikke være lavere end 18 grader.

• Hold friskluftsventiler i vinduesrammer og vægge åbne, og se om aftrækskana-ler og udsugningsventiler fungerer og er rene. Kontakt ejendomskontoret hvis du er i tvivl.

• Kontakt driftspersonalet, såfremt du registrerer sorte aftegninger på vægge eller loft.

Læs mere og ta’ ’skimmeltesten’ på www.skimmel.dk

Melchior’s Polering40 46 61 10 - 98 46 38 31

Ring for uforpligtende tilbud på vinduespolering

Page 9: Stafetten februar

9

A D M I N I ST R AT I O N E N

Først i november var alle afdelingsbesty-relser i Frederikshavn Boligforening invite-ret til et møde, enten i Frederikshavn eller Sæby om fremtidens antenner og internet. Der var stor mødedeltagelse, for tv og in-ternet kan altid få folk til at møde op.Anders Langeland Christensen fra Brix og Kamp kom med et oplæg til fremtidens brug af TV og internet, og der var livlig dis-kussion om hvad der bedst kan betale sig. Frederikshavn Boligforening har i øjeblik-ket aftaler med YouSee og Sæby Anten-neforening og sådan bliver det de næste par år. Der er jævnlig forslag om ændrin-ger til diskussion i Folketinget, men indtil videre, har vores beboere en god løsning, som også er billigere end for dem der bor i parcelhuse.

Thora Brogaard

MØ DE ANGÅE NDE FREMTIDENS ANTENNE O G I NTE RNET

Page 10: Stafetten februar

10

A/S Trigon | Knivholtvej 45 | DK - 9900 Frederikshavn | Telefon: 9842 6677 | [email protected] | www.trigon.dk

Trigon og Højbo renoveringen

Isolering og tætning

Nye vinduer og døre

Lavenergi installationer, belysning mm.

Afkøling af rum

Solceller på taget

Varmepumpe med lodrette jordboringer

Gulvvarme i alle rum

Ventilation med genvinding af varme

Energistyring med smileypanel, der giver et sundt og styrbart boligmiljø

Energiskole med viden og værktøjer til at spare på energien

Din entreprenør - med speciale i energirigtige løsninger

v/Lars Bo SørensenFlade Engvej 3 • 9900 FrederikshavnTlf. 98 42 42 88 • Fax 98 42 08 88 • Mobil 40 44 72 88E-mail: [email protected] • www.glaseksperten.dk

• Glarmesterarbejde• Vinduer & Døre

DØGNSKADESERVICE

Page 11: Stafetten februar

11

Aut.El.installatør

www.larshostrup.dk

Tlf. 98.43 39 229900 Frederikshavn

Personlig Service...En tillidssag når der skal vælges ……….

Suensonsvej 75 9900 Frederikshavn Tlf. 98 42 22 66 www.beierholm.dk

MANGLER DU PLADS? LEJ ET DEPOTRUM

PRISER FRA KR. 275,00 – 700,00 PR. MÅNED

KONTAKT: NORDJYSK LUFTTEKNIK A/STRANÅSVEJ 14 · 9300 SÆBY · TLF: 98 46 39 91

Page 12: Stafetten februar

12

s

12

Et besøg hos to familier i deres nye lejlig-heder i Højbo på Borgmester Hassings Vej gav det indtryk, at renoveringsprojektet var lykkedes til fulde – store, lyse lejlig-heder, der er energineutrale, praktiske og rare at være i

Der er god plads, når lille Lærke på 2½ år stolper af sted på to ben og sut i mund. Den 107 m2 store lejlighed i Højbo er indrettet med stor åben stue,- køkken og gangareal – ca. 11 meter er der fra døren til Lærkes værelse (det oprindelige soveværelse) og stuens endevæg. Perfekt til løb og træning på en lille let løbecykel. I begyndelsen af december 2013 kunne beboerne til de 24 energirenoverede lej-ligheder endelig flytte ind efter ca. et års ventetid. Stafetten besøgte dem en måned efter indflytning.

SIKKE EN FED LEJLIGHED!

A F D E L I N G 2 - H ØJ B O

Familien Lassen/Christensen har boet i Højbo siden 2010. De har, mens renove-ringen fandt sted, været genhuset i en af naboblokkene og har derfor kunnet følge renoveringen på tætteste hold. Den første gang, Kim, Randi og lille Lærke så deres nye hjem eller rettere en spejlvendt kopi af de-res nye hjem, var til åbent hus arrangemen-tet i Højbo den 2. november 2013. Her var den ene af de i alt seks store lejligheder åbnet for publikum.- Wauv, hold da op, så fed en lejlighed, var Randi T. Christensens første indtryk, for-tæller hun.- Jeg blev virkelig fascineret over, hvor pænt der var, og hvor meget lys og luft der var. Soveværelset her er så stort, at hvis vi får barn nummer to, så kan det lade sig gøre at dele værelset mellem dem, mener hun.

Page 13: Stafetten februar

13

s

13

Randi T.Christensen og Kim K. Lassen valg-te i sin tid at bosætte sig i Højbo, da de øn-skede minimum en treværelses lejlighed centralt beliggende.- Det var en fin nok gammel lejlighed men noget slidt, fortæller de og fortsætter: - Den tåler bestemt ingen sammenligning med den nyrenoverede lejlighed, som vi nu er flyttet ind i.

M A N G E G O D E FO R B E D R I N G E R30 ens treværelses lejligheder er blevet til 24 lejligheder. Der er tre forskellige ty-per af lejligheder og størrelser. Den store treværelses på 107 m2, en mellemstor på 96 m2 og den lille toværelses på 78 m2. Alle lejligheder har fået nyt køkken og ba-deværelse, nye firelags vinduer, nye døre indvendig som udvendig, og desuden er de gamle radiatorer skiftet ud med gulvvarme i alle rum. - Det betyder meget, at man er de første til at bo i lejligheden. Det er sjældent, at man får mulighed for det, når man er lejer i en boligforening, fastslår Randi og Kim.Lys, luft, mange indbyggede skabe med god skabsplads og mange lyskontakter er nogle af de ting, der er klare forbedringer i lejlighederne. Et stort rummeligt bade-værelse med plads til vaskesøjle, samt et stort lækkert åbent køkken med mulighed

FA K TAHøjbo er renoveret i et samarbejde mellem Frederikshavn Boligforening og entrepre-nørvirksomheden Trigon.

Lejlighederne er totalrenoverede og energineutrale, så de lever op til regerin-gens 2050-plan om et fossilfrit Danmark. Projektet omkring Højbo er samtidig et foregangsprojekt for, hvordan fremtidige boliger i Frederikshavn Boligforening kan renoveres.

Kim K. Lassen og Randi T. Christensen med lille Lærke på 2½ år er glade for endelig at komme hjem og få sig indrettet i den nye lejlighed.

Page 14: Stafetten februar

1414

for opvaskemaskine er nogle andre. Helt specielt er energistyringen med smiley-panel i hver lejlighed. Et panel, der viser forbruget af vand, varme og el, samt hvis der er for meget fugt i lejligheden. Panelet registrerer luftfugtighed eller for meget brug af vand, varme og el i forhold til acon-tobetaling. Hvis smileyen bliver sur, skal man gøre noget aktivt for at få den glad igen—lufte ud, skrue ned for varmen, spare på vand eller strøm.

S M I L E Y E N E R E T DAG L I GT T I L LØ BSST Y K K EPanelet er til for at vejlede beboerne i at bo i en energirenoveret lejlighed, der er meget tæt pga. af isolering og nye energi-

rigtige vinduer og døre. Der er naturligvis lidt begyndervanskeligheder med de tek-niske installationer: - Når man har sådan et smileypanel med fire smileyer, så kan man ikke lade være med at kigge til dem hver dag. Man vil naturligvis gerne, at de alle er glade hele tiden. Det er mine ikke, jeg har en på varmen, som ikke er helt tilfreds, det skulle gerne ændre sig, siger Tinna Thom-sen.Hun er, kan man sige, tilflytter til Højbo. Hun kommer fra en privat udlejet lejlighed på Emilievej. I dag bor hun i en af de øver-ste lejligheder og er meget begejstret. Hun kan endda prale af at have en altan med havudsigt.

Nikita og kæresten Tim hænger ud i sofaen i den nye lejlighed.

Page 15: Stafetten februar

1515

FA K TADer er balance i energiløsningerne i bolig-blokken Højbo. Blandt andet er bygningen og alle lejlighederne så godt isoleret, at gulvvarmen, der kommer fra varmepum-pen med 120 meter jordboringer, kan hol-de lejlighederne varme. Den el, der holder varmepumpen i gang, kommer fra solcel-lerne på taget.I forhold til energirenovering bliver alle teknikker taget i brug:• Isolering og tætning• Nye vinduer og døre• Lavenergi installationer, belysning mm.• Afkøling af rum• Solceller på taget• Varmepumpe med lodrette jordboringer• Gulvvarme i alle rum• Ventilation med genvinding af varme• Energistyring med smileypanel, der

giver et sundt og styrbart boligmiljø• Energiskole med viden og værktøjer til

at spare på energien

Tinna Thomsens veninde Githe Storegaard var vist en anelse misundelig på venindens nye lejlighed med havudsigt.

Som et af de energitiltag, der er lavet i ejendommen, er radiatorerne skiftet ud med gulvvarme i alle rum: - Det er dejligt, at der ingen radiatorer er, dem har jeg altid syntes var så grimme. Det gør jo, at man kan stille sine møbler præcist, som man vil, forklarer Tinna, der allerede har fået sig indrettet både hyggeligt og dejligt. Gulvvarmen kommer fra ti 120 m verti-kale jordboringer. Varmegraden reguleres nøjagtig, som hvis man havde radiatorer, til gengæld har man også en mulighed for køling, når der er meget varmt i lejligheden om sommeren. For Tinna er det helt perfekt med gulvvarmen og den temperatur, der er i lejligheden: – Jeg er en stearinlys pige, så jeg synes, at varmen her i lejligheden er behagelig, her er hverken for varmt el-ler for koldt. Jeg vil blot gerne have, at min varme smiley var lidt gladere.

Af Mette Byrgesen JensenJournalist hos Trigon A/S

Page 16: Stafetten februar

1616

LEGEPLADSEN til Afd.6 KoktvedDet tager laaaang tid at få en legeplads etableret. I efteråret 2011 diskuterede bestyrelsen muligheden for at få en ny og tidssvarende legeplads, idet den gamle ikke længere opfyldte de myndighedskrav der nu er gældende: Der må ikke være for-urenet jord – det må ikke være muligt for at komme i klemme – der skal være godkendt faldunderlag – der skal være sikkerheds-afstand til øvrige legeredskaber og gang-arealer o.m.m.Så bestyrelsen tog fat fra en ende: I februar 2012 blev der indhentet tilbud på et FÆR-DIGT og godkendt opstillet legeareal til en pris af 147.000 kr. (se bestyrelsesreferat 14. marts 2012) – Boligforeningens admi-nistration gik i gang med at få undersøgt jordbunden for forurening. I april 2012 rykkede leverandøren for et svar, men be-styrelsen måtte henvise til, at sagen nu lå hos kommunen for godkendelse af jord-bunden, så vi måtte tålmodigt vente. D. 5. september 2012 fik vi en pris på afrømning af arealet samt udlægning af græs. D. 12. december 2012 var der gennemgang af

SÅ KOM DEN ENDELIG!

A F D E L I N G 6 - KO K T V E D

området sammen med TRIGON, hvor det blev besluttet at TRIGON foretager be-handling og godkendelse af evt. forure-ning. D. 13. februar 2013 blev resultaterne fra TRIGON gennemgået og bestyrelsens oprindelige beslutning blev bibeholdt. D. 8. maj 2013 havde vi stadig ikke hørt noget fra kommunen vedr. jordbundsprøver, så d. 13. juni 2013 blev kommunen igen rykket for svar. Men nu gik det stærkt: D. 21. august 2013 var tilladelser fra kommune og boligfor-ening i hus og legepladsen blev bestilt. Umiddelbart herefter blev den gamle plads rømmet og nyt græs udlagt så der ville være klart til at etablere legepladsen når den kom d. 23. oktober 2013.D. 23. og 24. oktober 2013 blev pladsen klargjort med gynger – klatrestativ – rut-sjebane – vipper - karrusel m.m. og når støbebetonen er hærdet vil legepladsen kunne glæde vore børn i lang tid fremover.Men det er en sej omgang at komme igen-nem. Bureaukratiet længe leve Mogens Munch

Page 17: Stafetten februar

1717

Page 18: Stafetten februar

18

A D M I N I ST R AT I O N E N

Onsdag den 20. november var alle for-mændene for afdelingsbestyrelserne i Frederikshavn Boligforening inviteret til formandsmøde, hvor programmet for mø-det blandt andet omfattede, afdelings-bestyrelsernes forventninger til organi-sationsbestyrelsen og administrationen. Hvordan er informationen begge veje? Kan noget gøres bedre? Vores hjemme-side og facebook blev også diskuteret. Af-faldssortering er igen aktuelt, skal vi være med og ideer omkring det. Claus og Jesper havde en debat om budgettering og 10 års planer. Afd. 7 Råholt havde et spørgsmål angående manglende vedligehold af be-boernes haver og udearealer. Hvad gør vi når beboerne ikke mere selv er i stand til at vedligeholde deres haver, kan vi sende en regning? Et godt møde, med mange dis-kutioner og kommentarer.

Thora Brogaard

FORMANDSMØDE

Page 19: Stafetten februar

19

Page 20: Stafetten februar

2020

A D M I N I ST R AT I O N E N

Tirsdag den 7.januar kl. 8.15 var alle Fre-derikshavn Boligforenings medarbejdere kaldt til Nytårskur i Arena Nord. Der blev startet med et dejligt morgenmåltid hvor snakken gik lystigt, og derefter fortalte vo-res formand Bjarne Walentin om hvad der rør sig i Boligforeningen. Nye medarbejde-re blev budt velkommen og præsenteret. Bjarne talte blandt andet om at være ide-skabende og en god formidler for Boligfor-eningen. Vi skal arbejde mere med, at unge ved hvad en boligforening er, eventuelt komme ud på skoler og uddannelsesinsti-tutioner. Der blev også opdateret på vores renoveringer, og snakket en del om affalds-sortering, som vi håber nogle afdelinger vil starte op på. Vi vil jo gerne være en grøn Boligforening, hvor der spares på affald, el, vand og varme.

Thora Brogaard

NYTÅRSKUR

Page 21: Stafetten februar

2121

Page 22: Stafetten februar

22

Vores julefrost var igen i år sammen med Gartnerbo, rammerne var sat til en hygge-lig dag i gildesalen på Markedsvej, Maden var den traditionelle julebuffet, leveret af Emilievejens slagter.Der var fremmødt 37 glade fest deltagere, som hyggede sig med snak, samt nød et glas vin eller øl, til den dejlige julebuffet.Vores musik ”Optimisterne” måtte melde afbud grundet sygdom, så den blev erstat-tet af ” Harmonika Børge ” fra Tårs.Festen sluttede kl. 20.00 hvor alle gik

STJERNENS JULEFROKOST

A F D E L I N G 9 - ST J E R N E N

22

mætte og tilfredse hjem, igen en god tradi-tion at slutte året af med.

På festudvalgets vegne hilsen Ole og Thomas.

Page 23: Stafetten februar

23

Torsdag den 28. november var organisati-onsbestyrelsen og ledende medarbejdere til Kredsmøde i Aalborg. Vores Formand Bjarne Walentin er også formand for 4. kreds, så han bød velkommen og gav or-det til Mia Manghezi, udviklings-og byg-gechef i Lejerbo. Hun fortalte om fremti-dens almene boliger, kan det betale sig at renovere, når der skal tænkes miljømæs-sig, socialt og økonomisk? Lejerbos udvik-lings- og byggeafdeling har sat sig for at udarbejde et koncept for bæredygtighed i nybyggeri og renovering af almene boli-ger. Kan det nu også hænge sammen? Er det ikke dyrt og besværligt? Og hvad med vedligeholdelse. Et oplæg der gav stof til eftertanke, så det blev en udbytterig aften.Thora Brogaard

KREDSMØDE I 4. KREDS

A D M I N I ST R AT I O N E N

Page 24: Stafetten februar

24

Jeg er blevet inviteret ned i afd. 9 Vester-gade, for at se hvordan nogle af beboerne har brugt råderetten til at få nyt badevæ-relse.

Jeg besøgte Jørn Engstrøm som lavede badeværelse i 2012, da hans kone var me-get utilfreds med det gamle. Han pillede fliserne rundt det gamle badekar af og de blev genbrugt på væggen hvor badekaret havde stået. Der blev lavet nyt gulv, med gulvvarme og der kom skabsarrangement op med ny håndvask og toilet. De havde autoriseret hjælp til at tilslutte el og vand. Udgiften til materiale blev ca. 15000 kr. som kan bruges over råderetten. Deres nabo Dam Hansen spurte, om de ikke ville renovere hans badeværelse også, så det gjorde de bagefter. Tre dejlige badeværel-

NYT BADEVÆRELSE

A F D E L I N G 9 - ST J E R N E N

Jørn Engstrøms nye badeværelse

Page 25: Stafetten februar

25

Nuværende gamle badeværelse Nuværende gamle badeværelse

ser som var til at betale, fordi råderetten gør at man får en del af sine penge tilbage, hvis man fraflytter lejligheden indenfor 10 år. Alternativet havde været en husle-

jestigning på ca. 600 kr. om måneden de næste 30 år.

Thora Brogaard

Dam Hansens nye badeværelse Cort Faldt nye badeværelse

Page 26: Stafetten februar

2626

A F D E L I N G 39 - SÆ BY BY PA R K

I november måtte vi aflyse julefrokosten. Alt for få var tilmeldt. Men i år forsøger vi igen sidst i november.I afdelingsbestyrelsen har vi ideer til flere ting. Vi opfordrer beboerne til at komme med gode ideer til os.Herunder ses KONG VINTER hos os

Snehilsen til alleRita V. Frandsen

NYT FRA AFD. 39

Page 27: Stafetten februar

2727

Page 28: Stafetten februar

28

A F D E L I N G 1 2 - H Å N B Æ KVi er tæt på– og nemme at få fat i

Møderet for Højesteret og aut. bobestyrerFrederikshavnsvej 2 · 9300 Sæby · Tlf. 98 46 44 00

Fax 98 40 11 40 · [email protected]

Advokat Jens Chr. Christensen

Advokat John Henrik Andersen

www.advokaternepaatorvet.dk

i silvan kan du låne en trailer - gratismod et depositum på 1000.- kr

se mere og book på silvan.dk/trailer

skal du flytte eller skal du bruge kasser til opbevaring?

SILVAN Frederikshavntoftegårdsvej 14B, 9900 Frederikshavn

se åbningstider på silvan.dk

10781 Frederikshavn_U_2.indd 1 10-01-2012 13:15:15

Page 29: Stafetten februar

29

Jernbanevej 22-28 . DK-9970 Strandby . Telefon 98 48 28 88 . www.sal.dk

Tryksager, profilbeklædning og reklameartikler

Qvick

FARVEBØTTENKoktvedvej 35 · 9900 Frederikshavn

Telefon 98 42 47 00 · E-mail:[email protected]

Alice

Rengøring

privat & erhverv.

Trekløver

Visbergsgade 9 • 9900 Frederikshavn • Tlf. 30 29 98 51• www.treklover-rengoring.dk

Alice

Rengøring

privat & erhverv.

Trekløver

Visbergsgade 9 • 9900 Frederikshavn • Tlf. 30 29 98 51• www.treklover-rengoring.dk

Søndergade 55 · 9900 Frederikshavn · Telefon 30 29 98 51 · www.treklover-rengoring.dk

Page 30: Stafetten februar

3030

A D M I N I ST R AT I O N E N

Fredag, den 17. januar 2014 holdt boligfor-eningen afskedsreception for Aase Reich-stein. Aase har valgt, at gå på pension og vil nu til at nyde sin 3. alder.

Aase har været ansat i boligforeningen si-den den 15. oktober 1987 i udlejningen. Hun har altid ydet en venlig, professionel og god service til alle. Hun har altid evnet, at komme til skranken med smil og hjælp-somhed, og sikret, at kunderne har følt sig godt tilpas og trygge.

Vi siger mange tak til Aase for hendes store indsats og hun ønskes mange aktive og gode senior år.

Helle Dam.

FOTO: Finn L. Olsen

AFSKEDSRECEPTION

Page 31: Stafetten februar

3131

Page 32: Stafetten februar

32

A F D E L I N G 7 - R Å H O LT

At sætte butikken i stand tog lidt længere tid end forventet, men til gengæld blev den med Råholt Afdeling 7’s store imøde-kommenhed over for vore ønsker lige præ-cis som vi gerne ville have det – et fanta-stisk dejligt og lyst lokale.Med forventningens glæde og sommer-fugle i maven slog vi døren op til en ny oste- og delikatesse butik den 15. novem-ber sidste år. Bare en fantastisk start.Tusind tak for den gode og positive modta-gelse. Stor opbakning fra såvel ostebilens stamkunder, ”de lokale” samt de mange, der kommer langvejs fra! Butikken havde i begyndelsen åbent tors-dag/fredag/ lørdag, men åbningstiden blev hurtig udvidet med mandag og tirsdag. Ostebilen kørte derfor kun indtil nytår og står nu i ”garagen”.

Vi nyder ”livet” i butikken og de mange muligheder, det har givet. Osteplatter og osteborde kan laves. Sortimentet er også blevet meget bredere med bl.a. the, hon-ning, marmelade, kiks, nougat, vin og mjød.Spændende gavekurve både med og uden ost samt andre lækkerier sammensættes til enhver lejlighed i alle prisklasser.Derudover bl.a. rullepølser og spegepølser fra Rævhede Naturprodukter samt æg fra Karup. Grøntsager fra Vindbæk har vi også haft – får igen når sæsonen starter på ny – men kartofler har vi stadig.Mange nye produkter i tankerne som vi regner med at udvide med sådan lidt ad gangen.Slå vejen forbi og kig ind. Følg også Me-jeriget på Facebook. www.facebook.com/mejeriget.

M E J E R I G E T, O L F E RT F I SC H E R S V E J 9

Page 33: Stafetten februar

33

Page 34: Stafetten februar

3434

A F D E L I N G 16 - RØ N N E PA R K E N

Der sker i øjeblikket en del ude i vores om-råde og for at alle kan være orienteret, har vi valgt at lave dette indlæg. Vi gik ud af det gamle år, med at udhusene i 17-83 fik nyt træ på, det håber vi vil blive rigtig godt.Først i januar gik firmaet så i gang igen, denne gang med start fra nr. 217-251, der-efter er det nr. 85-151 der står for tur, og vi slutter af med alle de toetages blokke.Træbeklædningen på udhusene har fået 1 gang maling, og når vi kommer lidt længere frem på året, går vi i gang med 2 gang ma-ling. Vi forventer at hele projektet er fær-digt inden sommerferien.Vi skal også have nye nedløbsrør, disse bli-

G O DT N Y TÅ R ver i galvaniseret stål, dette arbejde blev startet op den 8. januar. Der er blevet klaget en del over lyset i vo-res område og vi har fået den mulighed at komme i gang med nye lyskilder, så vi skal have LED lys i vores ude områder.

Page 35: Stafetten februar

3535

Vi havde forventet at starte op straks i det nye år, men da pærerne skal komme fra Kina og de holder nytår i januar, vil der bli-ve en forsinkelse før vi kan komme i gang. Dette gælder dog kun for de 36 standere der står ude i området.Efter kommunen har flyttet deres stander i området nr.65-83 er der her blevet helt sort om aftenen og vi har valgt at sætte 3 nye standere op i dette område.For de 3 nye standeres vedkommende vil dette arbejde blive startet op i uge 3 – 4 og derefter startes der snarest med 6 stk. trappelys ved de toetages blokke og der sluttes af med de 4 lamper på vaskeriet og gildesalen.Dette er en langsigtet investering vi her la-ver, det er dyrere at skifte til LED lys, men på sigt sparer vi energi – altså Kwh timer og det er vores mål, ikke kun i vores afdeling men i hele boligforeningen.

Når du selv skal ud og have skiftet pærer i din lejlighed – Så tænkt på vores mål med at spare energi – skift til LED eller ener-gisparepære, på denne måde vil du også medvirke til at vi kan spare endnu flere Kwh timer.

For afdelingsbestyrelsenFie Mølholt

Page 36: Stafetten februar

3636

A F D E L I N G 6 - KO K T V E D

DA STORMEN BODIL KOM FORBIFoto: Mogens Munch

Page 37: Stafetten februar

37

Esbjerggade 12 . 9900 FrederikshavnTlf. 98 42 01 29 . Fax 98 42 20 29 . Mobil 30 98 92 29

VVS LYKKE ApS

Malermester Niels Erik Johansenv/Peter SchjunkBækmojenvej 31 · Frederikshavn

24 40 71 43

Vaskemidler med omtanke for miljøet

Svanemærkede tøjvaskemidler til fællesvaskeriet Svanemærkede rengøringsmidler til fælleshuset Støvsugere og rekvisitter til rengøringen

12401 Branding Advert da-DK.indd 1 24/01/2012 09:14

A R K I N O R DA R K I T E K T E R

arkinord.dkarkitektur for mennesker...

Jyske Bank bliver kaldt “Havkatten i hyttefadet”. Havkatten er en underlig fi sk – men den skaber liv og bevægelse, hvor den er.

Kig ind og oplev en anderledes bank, der går nye veje – også til gavn for dig som kunde.

Hils på en underlig fi sk

rådhus alle 77 A • Frederikshavn • Tlf. 89 89 45 00

Page 38: Stafetten februar

38

A/S

Tyverisikring

Videoovervågning

Adgangskontrol

Industriservice

Tele/Data installation

El-installation

Solcelleanlæg

Kabelpåvisning

PLC/PC anlæg

Elevatorservice

Knivholtvej 19 · 9900 Frederikshavn · Telefon 9620 5000

E-mail: [email protected] · www.emil-el.dk

www.enbyg.dkE-mail: [email protected]

H U S K !L ÆG D I N E B RU GT E

U G E B L A D E I VA S K E R I E T SÅ G L Æ D E R D U A N D R E

Page 39: Stafetten februar

39

BYGHERRERÅDGIVNING

Kuben Management A/SSkibbrogade 3 ∙ 9000 Aalborg

www.kubenman.dk

TLF. 9877 8999

NIRAS giver

trygge rammer

-råd du kan regne med

www.niras.dk

NIRAS, vej , Frederikshavn telefon 9842 0700

Frederikshavn Boligforening

Silo 8

Page 40: Stafetten februar

40

[email protected]

E. Vejby’s er et gammel velrenommeret malerfi rma, med oprindelse iFrederikshavn – med vores nyeafdeling i Aalborg dækker vinu hele Nordjylland.

Vores erfarne og kompetente medar-bejdere sikrer, at alle opgaver udføres i nøje overensstemmelse med de ønsker, krav og specifi kationer du som kunde eller samarbejd-spartnere må have.

Som professionelle fagfolk rådgiver vi også gerne – det er en del af vores gode service.

Malerfi rmaet E. Vejby’s udfører alle former for

PROFESSIONELT MALERARBEJDE, både inde og ude samt facaderensning ogfacaderenovering for...

Boligforeninger

Offentlige institutioner

Erhverv

Private

Dansk Ventilation- & Industrirengøring

Gugvej 1469210 Aalborg SØ

Telefon 4114 7913www.dvi-ren.dk

Havnepladsen 129900 Frederikshavn

Dansk VENTILATION-& INDUSTRIRENGØRINGer eff ektivitet, kvalitet, miljøoptimering samt konkurrence-dygtige priser. Vi arbejder med de nyeste innovative mil-jøvenlige produkter, og har udviklet banebrydende skån-somme teknikker.

■ VENTILATIONSRENSNING ■ SKIMMELSVAMPSANERING■ INDUSTRIRENGØRING■ ERHVERVSRENGØRING■ HOVEDRENGØRING■ SPECIALRENGØRING■ PUR-INDUSTRIEN

■ EJENDOMSSERVICE■ ASBESTSANERING■ AFFUGTNING■ FACADERENS■ GRAFFITIRENS

Vi er specialister i ventilation- og industri-rengøring, fordi støv og snavs har betydning for indeklima, produktivitet

og økonomi.