Top Banner
8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010] http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 1/40 Broj 1491 Sarajevo, petak, 28. maj/svibanj 2010. Na{a reprezentacija sutra (subota, 19 sati) u [tokholmu igra prijateljski me~ sa [vedskom Su{i} bez Mujd`e Su{i} bez Mujd`e Senad Repuh, biv{i reprezentativac BiH Pape mo`e nadma{iti ]irin uspjeh  Asmir Begovi} poznaje na{e protivnike [ve|ani su opasni, ali se ne bojim Elmandera Zvjezdan Misimovi} pred me~ sa [ve|anima @ao mi  je {to ne}e igrati Ibrahimovi} Nakon razgovora sa selektorom Su{i}em Zbog povrede Ahilove tetive  j  j a o  j Muratovi} jo{ godinu u reprezentaciji UEF  A i FIF  A razmi{lj aju o drak onskim kazn ama BiH ne}e u kvalifikacije za Euro? Reprezentacija BiH koja je pobijedila Ganu: Mogu li do nove pobjede?
40

Sport [broj 1491, 28.5.2010]

Apr 10, 2018

Download

Documents

Tiskarnica
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 1/40

Broj 1491Sarajevo, petak, 28. maj/svibanj 2010.

Na{a reprezentacija sutra (subota, 19 sati) u [tokholmu igra prijateljski me~ sa [vedskom

Su{i}bez Mujd`eSu{i}bez Mujd`e

Senad Repuh, biv{ireprezentativac BiH

Papemo`enadma{iti]irinuspjeh

 Asmir Begovi} poznajena{e protivnike

[ve|anisu opasni,ali se nebojimElmandera

Zvjezdan Misimovi} predme~ sa [ve|anima

@ao mi je {tone}eigratiIbrahimovi}

Nakon razgovora saselektorom Su{i}em

Z b o g  p o v r e d e   A h i l o v e  t e t i v e Z l a t a n  

B a  j r a m o v i } r a z m i { l  j a  o p r e k i d u k a r i  j e r e 

Muratovi} jo{ godinuu reprezentaciji

UEF A i FIF A razmi{ljajuo drak onskim kaznama

BiH ne}e ukvalifikacije

za Euro?

Reprezentacija BiH koja je pobijedilaGanu: Mogu li do nove pobjede?

Page 2: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 2/40

 Aktuelno 2avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

 Asmir Begovi} odli~no poznaje na{e prve protivnike

[ve|ani su opasni, ali

se ne bojim Elmandera Bez Zlatana Ibrahimovi}a na{i doma}ini daleko su slabiji - ka`e na{ ~uvar mre`e

A smir Begovi} }e pre-ma najavama sele-ktora Safeta Su{i}aponovo dobiti {ansuda stane na gol Bo-

sne i Hercegovine. Golman

engleskog Stouka protiv Ga-ne branio je drugo poluvri-jeme na Ko{evu.

O~ekivanja su da }e i u[tokholmu na golu na{e re-prezentacije provesti najma-

nje pola sata.- Treniram ve} sedam da-

na. Odmah nakon odmorasam po~eo sa treninzima zanovu sezonu. Moji su svido{li u Bosnu na odmor i je-dini sam ostao u Engleskoj -ka`e Begovi}.

Let iz Man~esteraU [tokholm je stigao iz

Man~estera. Kada smo mukazali da bi Man~ester u bu-du}nosti mogao biti grad ukojem }e braniti nakon Sto-uka, sa osmijehom je kazao:

- Ko zna, sva{ta se mo`edesiti. U svakom slu~aju toje moja velika elja. Manje jeva`no da li }e to biti na golu  Junajteda ili Sitija. Oba sukluba velika. Za po~etak bibolji bio Man~ester siti.

Begovi} je karijeru po~eona golu kanadske U-21 repr-ezentacije. Pro{le sedmice uMontrealu se vodila velikadebata „ko je kriv zbog ~egaje Begovi} pristao da brani zaBiH, zemlju u kojoj jero|en“.

- Pratio sam reakcije na

pojedinim kanadskim inter-net portalima. Krivci su onikoji mi nisu dali {ansu da

branim, ve} su ~ekali i sadase kaju. Da se opet pitam,odluku ne bih mijenjao. Na-pravio sam pravu stvar {tosam izabrao BiH - ka`e go-lman koji je ro|en u Trebi-nju.

U engleskoj Premijer ligiigra mnogo {vedskih igra~a. Jonas Olson (Olsson) igra u

Vest Bromvi~ Albionu, Se-bastian Larson (Larsson)sti`e iz Birmingema, MartinOlson (Olsson) iz Blekbur-na, a Johan Elmander je na-pada~ Boltona.

Kalstrom i dru{tvo- Odli~no ih sve pozna-jem. Najbolje Elmandera,

koji je i najopasniji napada~[vedske. Oni znaju biti jakoopasni, ali su bez ZlatanaIbrahimovi}a daleko slabiji.Nema razloga da se bojimElmandera ili Kalstroma(Källström ) - kazao je Bego-

vi}, golmansko rje{enje zana{u reprezentaciju u nare-dnih 10 godina.  A. S.

Reprezentativci Bosne iHercegovine nai{li su na to-pao prijem po dolasku u[tokholm. Iako su na{i no-gometa{i u [vedsku dolazilisa raznih destinacija, na ae-rodromu u [tokholmu do~-ekali su ih brojni na{i navi-ja~i, koji su ve} ranije po ci-jeni od 40 eura kupili ula-znice za subotnji spektaklna Rasunda stadionu.

Me~ u gradu Solni neda-

leko od [tokholma, gdje senalazi stadion Rasunda nakojem }e se igrati susret, po-smatrat }e brojni na{i fanoviiz Malmea, Geteborga, Ore-bra, Vasterasa, Sodertaljea...

Navija~i prekoBalti~kog mora

I iz susjedne Norve{ke(Oslo, Dramen, Lilehamer)stiglo je dosta navija~a, a pr-

eko Balti~kog mora do{li suna{i „Finci“ koji u subotuna djelu `ele vidjeti EdinaD`eku, Vedada Ibi{evi}a,Zlatana Muslimovi}a...

Na{i reprezentativci su

u ~etvrtak nave~er odmahpo dolasku obavili jedan tr-ening na Rasunda stadionu.Rije~ je o stadionu koji pri-ma oko 35.000 gledalaca iprema informacijama iz NS[vedske o~ekuje se da }e bi-ti skoro ispunjen do poslje-dnjeg mjesta.

Na Rasunda stadionusvoje prvoliga{ke me~eve

igra AIK [tokholm. Rekordstadiona je oboren 26. septe-mbra 1965. godine kada je[vedska igrala protiv Zapa-dne Njema~ke. Tada je me~posmatralo 52.943 gledalaca.

Zanimljivo je da je Ra-sunda stadion, jedan od dvasvjetska objekta (drugi jePasadena u SAD-u) na ko-jem je igrano mu{ko i`ensko finale Svjetskog pr-venstva. Mu{karci su finaleigrali na SP 1958., a `ene1995. godine.

- Teren je odli~an, dostame podsje}a na stadion

Uleval u Oslu na kojemsmo 2007. pobijedili Nor-ve{ku. Izuzetno je aku-sti~an i na{i navija~i }e sva-kako imati priliku da do|udo izra`aja i nadglasaju do-ma}e, {to }e nam biti jakova`no - kazao je D`emalBerberovi}, koji se nada da}e Misimovi} i u [tokhol-mu iz „slobodnjaka“ imatijo{ jednu majstoriju kao u

Oslu u martu 2007.

Luksuzni hotel ucentru grada

Na{a ekspedicija sa repre-zentativcima, stru~nim {ta-bom i ~elnicima NSBiH bro-ji oko 40 ~lanova i smje{tenaje u luksuznom hotelu „Sc-

andic Anglais“ koji se nalaziu centru [tokholma.

No} u hotelu ko{ta 200eura po osobi, a na{i repreze-ntativci su smje{teni u vrhu-nskim sobama sa mirnimambijentom, koji omogu-}uju odli~nu pripremuigra~a za subotnju utakmicu.

Na{i reprezentativci }e[tokholm napustiti u nedje-lju dan nakon utakmice. Let

za Frankfurt je zakazan u ra-nim jutarnjim satima, a veli-ke su {anse da }e reprezenta-tivci ve} u ve~ernjim satimau nedjelju imati prvi treningna stadionu u Frankfurtukoji je raspodat (50.000 kara-ta) za prijateljsku utakmicuizme|u Njema~ke i BiH.

 A. S.

Iza kulisa dolaska reprezentacije BiH u [tokholm

 Vrhunski smje{tajza bh. ekspediciju

 Rasunda stadion na kojem }e se igrati susret jedan je od dva objekta na kojem je igrano mu{ko i `ensko finale SP-a

Rasunda stadion prima 35.000 posjetilaca

Luksuzna soba u „Scandic“ hotelu u kojem su smje{tenina{i reprezentativci

[vedska favorit na kladionicama[vedska je s razlogom favorit na svjetskim kladioni-

cama. Popularni „Bet and Win“ na pobjedu [vedske nu-di kvotu 1,80, a oni koji su uvjereni u na{ trijumf u[tokholmu na 10 ulo`enih mogu zaraditi 38 eura.

Sli~ne kvote nudi i kladionica „Bet a home“ gdje jenajbolja zarada na remiju (3,70).

U jedinoj kladionici u [vedskoj „Svenskaspel“ za tri-jumf BiH postavljena je kvota 3,50, a doma}ina ne{tomanja 1,95.

Begovi} se na treningu jednako trudi kao i na utakmicama

Begovi} je nakon za-vr{etka Premijer lige, gdjeje u fini{u dobio prilikuda brani za Stouk nakon{to se povrijedio danskigolman Tomas Sorensen(Thomas), sa suprugomNikol (Nicole) i k}erki-com Tejlor (Taylor) pro-

veo je sedam dana naodmoru u Dubaiju.

- Prijatelji su mi ranijegovorili da je u Dubaijunajljep{i odmor na svijetu.Sada sam imao priliku dase uvjerim. Ako bude zdra-vlja opet }u oti}i u Emirate- kazao je Begovi}.

Odmor u Dubaiju

Begovi} je u Emiratima bio sa suprugom Nikol

Page 3: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 3/40

Reprezentacija Bo-sne i Hercegovine}e u subotu na Ra-sunda stadionu u19 sati pod koma-

ndom selektora SafetaSu{i}a odigrati druguutakmicu u 2010. godini.Na rasporedu je ponovoprijateljski susret, a ovajput protivnik }e nam biti[vedska, predvo|ena Ki-mom Kalstromom i Jo-

hanom Elmanderom.Su{i} je na Ko{evu pr-otiv Gane imao uspje{andebi (2:1). U subotu }emoimati priliku da Papetovukoncepciju igre prvi putvidimo na gostovanju, pr-otiv reprezentacije koja senalazi na 37. mjestu na po-sljednjoj FIFA rang-listi.

Lo{a vijestSu{i}u raspolo`enje ni-

je pokvarila vijest koja jestigla iz Sarajeva neposre-dno nakon prvog treningau [tokholmu, u kojoj stojida Mensur Mujd`a ne}emo}i igrati protiv [vedske,

a veoma male su {anse danastupi i 3. juna u Fra-nkfurtu protiv Njema~ke.

- Mujd`a }e ostati s na-ma, ali na njega ne}u mo}ira~unati niti za jednu uta-kmicu. Savez je uradio svesa svoje strane. Zovemosvaki dan Doboj i prekona{ih prijatelja poku{ava-mo rije{iti njegove papire,ali nekada ima nekih stvarikoje ne mo`ete uraditi i po-red dobre volje - ka`e Su{i}.

Iako }e do me~a sa [ved-

skom na{i reprezentativciobaviti najmanje jedan tre-ning, Su{i} je za „Sport“,daleko najtira`niji i najutje-caniji sportski list u BiH,otkrio mogu}i sastav koji }eistr~ati u subotu predna{im brojnim navija~ima.

- Utakmicu protiv[vedske }e po~eti najmanje{est igra~a koji su igrali saGanom. Obavezni smo i pr-ema doma}inu da krenunajbolji. Naravno da D`ekone}e odigrati svih 90 minu-ta, jer imam u planu daizvedem kombinovani tim,ali }u nastojati da napravimdvije podjednako kvalite-

tne ekipe - ka`e Su{i}. Ko }e na gol protiv [v- e|ana?

- Utakmicu }e, ako sene dogodi kakva povredana treningu, po~eti AsmirBegovi}. Kasnije }e {ansuvjerovatnbo dobiti i Ibra-him [ehi}, dok }u KenanaHasagi}a sa~uvati za startduela sa Njema~kom.   Da li }e D`eko po~eti

 susret?- Po~et }e. U planu je

da bude starter sa Veda-

dom Ibi{evi}em. Taj ta-ndem se i protiv Gane po-kazao u~inkovit, kada jeVedad bio strijelac u va-`nom trenutku kada smogubili sa 0:1. Postoji li kakva dilema,nepoznanica?

- Imam u planu da ma-lo isprobam novu varija-ntu u zadnjoj liniji ispredgolmana Begovi}a. Kapi-ten Emir Spahi} }e po~etiutakmicu, a zajedno sanjim }u probati kako fu-nkcioni{u Boris Pand`a iAdnan Mravac.  Ko }e biti starter u ve-

  znom redu, Rahimi} ili Muratovi}?- Muratovi} }e igrati u

[vedskoj, a Rahimi}a `el-im sa~uvati za duel sa Nje-ma~kom u Frankfurtu. Toje moj plan, vidjet }emo dali }u ga mo}i realizirati.

Spremni igra~i Da li Vam igra~i djelu-

 ju pripremljeni, s obziromna kra}u pauzu?

- Djelovali su mi dostadobro. Raduje me {to su sesvi anga`ovali. Ubje|ensam da }e svi na sve na~inepoku{ati da izbore mjesto uekipi, kako ovi koji su naklupi koji tra`e svoju{ansu, do iskusnijih igra~a. Njema~ka }e biti daleko

  va`nija utakmica od [vedske?

- I protiv [ve|ana jejako bitna utakmica. Nesmije biti opu{tanja. Odsvih igra~a tra`it }u daodigraju maksimalno, dai u [tokholmu i Frankfu-rtu doka`emo da imamotim za velike domete, dase mo`emo nadati pla-

smanu na Euro - rekao jeSu{i}. A. SOKOLOVI]

3avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Edin D`eko je zauzeo je drugo mje-sto po glasovima svih nogometa{a Bu-ndes lige i njema~kog lista „Kicker“.Na{ reprezentativac je dobio 6,7 postoglasova i nalazi se iza Holan|anina Ar-jena Robena (Robben) iz Bajerna (71,2

posto glasova).Prema pisanju njema~kih medijana adresu Volfsburga za bh. „dijaman-ta“ nije stigla jo{ niti jedna zvani~naponuda, ali se nije dugo ~ekalo na rea-kciju sportskog direktora „vukova“ Di-eteru Henesa (Hoeness), koji je po-ru~io svim zainteresiranim klubovimada }e nakon 31. maja cijene biti mnogove}a od sada{njih 40 miliona eura.

Henes nije precizirao da li }e

D`ekina cijena porasti nakon na{e pri-jateljske utakmice sa [vedskom, kojase igra 29. maja u [tokholmu, ali jebiv{i as Njema~ke kazao da „nema pr-ostora ni za kakve pregovore“.

U me|uvremenu je iz Engleske sti-

gla vijest da je na{ reprezentativac po-novo na meti ^elzija, a ne{to ranije sunjema~ki listovi objavili informacijuda se prvi strijelac Bundes lige nalazina oku ~elnika madridskog Reala.

 Jedno je sigurno, bh. reprezentati-vac se od srijede nalazi u [vedskoj, za-jedno sa kapitenom Emirom Spa-hi}em, gdje su zajedno prije dolaskaostalih reprezentativaca BiH obavilidva zajedni~ka treninga.  A. S.

Emir Spahi}, kapit-en bh. reprezentacije i~lan francuskog Monp-eljea proveo je u Saraje-vu nekoliko dana, a for-mu uo~i utakmica na{ereprezentacije protiv[vedske i Njema~ke jeodr`avao tako {to je tre-

nirao sa @eljezni~arom.Iako je ugovoromvezan za Monpelje, nijetajna da se Spahi} nala-zi na listi `elja mnogihevropskih klubova. Ipak, na-jvi{e {ansi da ovog defanzivcaovog ljeta u svoje redove dove-du imaju Bordo i PS@.

Emir za sada ne `eli dagovori o mogu}oj promjeni

sredine, ali saznajemo da jenovi trener Bordoa, @an Ti-gana (Jean) dao zeleno svje-tlo ~elnicima kluba dapo~nu pregovore sa na{iminternacionalcem.

Reprezentacija BiH u subotu (19 sati) u [vedskoj igra prijateljsku utakmicu

 Zovemo svaki dan Doboj i preko na{ih prijatelja poku{avamo rije{iti Mujd`ine papire, ali nekada ima nekih stvari koje ne mo`ete uraditi i pored dobre volje - ka`e Su{i}   Na golu Begovi}, stoper Spahi}, u napadu D`eko i Ibi{evi}

  Muratovi} igra u [tokholmu, a Rahimi} protiv Njema~keBez Mujd`e u [tokholmu i FrankfurtuBez Mujd`e u [tokholmu i Frankfurtu

Su{i}u su prijateljskime~evi va`ni kao

i kvalifikacijski

Selektor:

Safet Su{i}

Selektor:

Erik Hamren

BiH (4 - 1 - 3 - 2)

[vedska (4 - 4 - 2)

Begovi}

Berberovi}Spahi}

Muratovi}

Misimovi}Pjani}

D`eko Ibi{evi}

Isakson

Toivonen Elmander

Alispahi} (Ibri~i})

MravacSalihovi}

ElmSvensonKalstromVilhelmson

LarsonMelbergMajstorovi}Safari

Kapiten bh. reprezentacijecijenjen u Francuskoj

Spahi} na meti Bordoa i PS@-a

Spahi}: Odlazi iz Monpeljea

Izabrani najbolji u Bundes ligi

D`eko je me|u prvima stigao u[tokholm

D`eko iza Robena Nakon Reala ponovo se javio ^elzi kao potencijalni kupac

[TOKHOLM. Stadion Rasunda. Kapacitet: 35.000 gledalaca.Po~etak susreta: Subota, 19 sati (TV BHT1)

Page 4: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 4/40

 Aktuelno 4avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Samir Muratovi} imao „tajni“ sastanak sa selektorom Su{i}em

Jo{ godinu u reprezentaciji Postigli smo dogovor da igramo za reprezentaciju, dok selektor ne prona|e adekvatne zamjene za Rahimi}a i mene - otkriva Muratovi}

Samir Muratovi} po-sljednjih sedam da-na nije izlazio izaviona i automobi-la. Do [tokholma je

iz Sarajeva u ~etvrtak stigaoavionom, a prije toga je usvom „audiju“ proputovaokroz Austriju do BiH. Stigaoje da dva dana provede i uTuzli.

Zlobnici i kritike- Malo sam obi{ao rodbi-

nu i prijatelje. Uspio sam i tr-

enirati. Spreman sam za svaisku{enja koja nas o~ekuju u[tokholmu i Frankfurtu -kazao je Muratovi}.

Zlobnici smatraju dazbog godina i trenutne formenije zaslu`io poziv za [ved-sku i Njema~ku. Pratio je pi-sanje medija, kritike da je uveznom redu uzeo mjesto Se-miru [tili}u...

- Da [tili} igra na pozici-ji na kojoj smo Rahimi} i ja,vjerovatno bi on bio sada u[tokholmu umjesto nas. Toje svima jasno i nismo za-

slu`ili kritike - kazao je Mu-ratovi}.

Igra~ austrijskog [tuma po-vjerio nam se da je sa selekto-rom Su{i}em imao razgovor.

- Mislili smo se oprostitiod dresa reprezentacije. ^aksam prije me~a sa Portuga-lom uzeo dres na koji su mise za opro{taj potpisali svi re-prezentativci. Sve se promi-jenilo nakon razgovora saSu{i}em - ka`e Muratovi}.

Na{ reprezentativac namje otkrio sve detalje razgovo-ra sa selektorom.

- Postigli smo dogovor daigramo za reprezentaciju jo{godinu, dok Su{i} ne pro-na|e adekvatne zamjene zanas. Ka`em postigli, jer sesve odnosi i na Rahimi}a. Se-lektor smatra da mi jo{mo`emo igrati, a mi smo seslo`ili s njim. Tu smo svaka-ko da pomognemo svojihiskustvom - ka`e Muratovi}.

Novo isku{enjePrvo ve}e isku{enje imat

}e u subotu. Sa druge straneterena bit }e reprezentativci[vedske.

- Nismo nikada igrali pr-

otiv njih, ali ih cijenim kaoreprezentaciju bez ozbzira{to, kao ni mi, ne}e igrati naMundijalu. Protiv skandina-

vskih reprezentacija smoimali uspjeha, pobje|ivalismo Dansku i Norve{ku, paje red da padne i [vedska. Ni-

je problem {to igramo na nji-hovom terenu. To smo doka-zali u Kopenhagenu i Oslu -kazao je Muratovi}.  A. S.

Muratovi}: Su{i} ima puno povjerenje u njega

Muratovi} nam je kazaoda }e jo{ sezonu nositi i dr-es [truma. Sa austrijskim ti-mom }e igrati u Evropskojligi, nakon {to je u finaluKupa Austrije asistirao(1:0) za trofej pobjednika ume~u sa Magnom.

- Prije polaska u Tuzlu,obavio sam razgovor sa ~el-nicima [turma i dogovori-li smo se da odigram jo{ je-dnu sezonu. To je i najpra-vednije. Ko bih po ove sta-re dane tra`io novi klub -{ali se Muratovi}.

Malo je promijenio ra-spolo`enje kada smo spo-menuli trenera [turma, Fr-anca Fodu (Franco), s kojimje Muratovi} „ratovao“pro{le sezone. I on }e osta-ti raditi u klubu.

- Sada je situacija mno-go bolja nakon osvojenogkupa. Valjda je shvatio dabez mene ne mo`e - dodaoje Muratovi}, koji jeigra~ima @elje i navija~ima„plavih“ uputio iskrene ~es-titke povodom osvajanja ti-tule prvaka BiH.

Ostaje u [turmu

Senijad Ibri~i} prvi je stigao na okupljanje u [tokholm

O Rubinu }emo pri~atikada potpi{em ugovor

 Menad`eri ruskog kluba najavili dolazak na subotnju utakmicu na Rasunda stadionu

Senijad Ibri~i} je me|u prvim bh. repre-zentativcima stigao u [tokholm. U glavnomgradu [vedske, igra~ Hajduka se jo{ nalazi odutorka kada je stigao avionom iz Sarajeva pr-eko Minhena.

- U [tokholmu imam mnogo rodbine, pasam slobodno vrijeme iskoristio da ih posje-tim. Dugo se nismo vidjeli, a nemamo ba{mnogo prilika u godini da budemo zajedno -ka`e Ibri~i}.

Posljednjih dana o Ibri~i}u se najvi{e govo-rilo kao budu}em igra~u Rubina. Menad`eriruskog kluba su najavili dolazak na subotnjuutakmicu na Rasunda stadion.

- Ne elim o Rubinu ni{ta govoriti dok seugovor ne potpi{e. Ne samo o Rusima, ve} obilo kojem drugom klubu. Sve su to pri~e.Ne}u kazati da nemaju osnova, ali je o nekomklubu najbolje govoriti kada potpi{em za nje-ga - govori Ibri~i}.

Sa Hajdukom je stigao do trofeja. Jo{ uvi-jek je igra~ splitskog tima, s kojim je osvo-jio Kup Hrvatske. Ibri~i} je bio prvi strije-lac Hajduka i drugi golgeter HNL-a.

- Iza mene je uspje{na sezona. Jedna od

najuspje{nijih u karijeri. Ostaje al za titu-lom, ali smo sezonu spasili osvajanjem KupaHrvatske - ka`e Ibri~i}, koji je prezadovoljanuslovima u Hajduku.

Protiv Gane je bio starter. Su{i} mu jeukazao povjerenje. I u [tokholmu }e se iz dr-ugog plama pridodavati napadu.

- Mnogi smatraju da je susret protiv Nje-ma~ke veoma va`an. Za mene je i me~ sa[vedskom tako|er super bitna utakmica. Sr-etni smo da }emo imati dvije odli~ne provje-

re u kojima moramo dokazati da spadamo usami vrh evropskog nogometa. Znam damo`emo - dodao je Ibri~i}.  A. S.

Ibri~i}: O~ekuju nas dvije odli~ne provjere

Zlatan Muslimovi} `e-ljno ~eka susret u [tok-holmu. Za me~ sa [vedskomima silnu motivaciju, a u[tokholm je stigao u idea-

lnoj formi. Svoj PAOK jeprvi put u novijoj historijigolovima u plej-ofu protivOlimpijakosa odveo u Liguprvaka.

Bh. navija~e je opet odu-{evio kada je na utakmici saAEK-om, nakon odlu~uju-}eg gola, uzeo bh. zastavu iponosno je razvio na stadio-nu u Solunu.

Muslimovi} je karijerupo~eo upravo u [vedskoj. Pr-ve nogometne korake je na-pravio u klubu Habo, a pro-fesionalne u Geteborgu. NaRasunda stadionu }e s razlo-gom imati i najvi{e navija~a.

- Moji su kupili preko100 ulaznica, svi ele do}i na

utakmicu, jer me dugo nisugledali. Do}i }e i biv{i sui-gra~i iz Geteborga, ~elnicikluba. Rasunda stadion jeodli~an, na njemu se bez pr-oblema stvori prekrasanugo|aj, kako za igra~e, takoi za navija~e - ka`e Musli-movi}, koji je u Geteborgstigao po~etkom sedmice.

Napada~ PAOK-a i je-dan od najboljih golgetera uGr~koj, posjeduje {vedsko ibh. dr`avljanstvo. Muslimo-vi} se svojevremeno poka-zao kao veliki patriota, jer jeodbio poziv Nogometnogsaveza [vedske da nastupi

za njihovu reprezentaciju.- Imam {vedsko dr`avlja-

nstvo, ali igram samo za svo-ju BiH - kazao je Muslimovi},koji je 2006. godine debitovaoza BiH u me~u sa Francu-skom kada smo na Ko{evupora`eni sa 1:2.  A. S.

Zlatan Muslimovi} u idealnoj formi do~ekuje me~ u [tokholmu

Imam {vedsko dr`avljanstvo,ali igram samo za svoju BiH

 Svojevremeno odbio poziv NS [vedske da nastupi za njihovu reprezentaciju

Muslimovi} je 2006. debitovao za BiH protiv Francuske

Page 5: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 5/40

Z

vjezdan Misimovi} jeprije dolaska u [tok-

holm sedam dana pr-oveo u Makedoniji.Odmor provodi u Str-

umici, odakle mu je rodomsupruga [tefanija.

Iako je imao tmurnu se-zonu u njema~kom prve-nstvu, gdje je uspio samoodbraniti titulu najboljegasistenta u Bundes ligi, Misi-movi} je odli~nog raspo-lo`enja stigao u [vedsku.

^ari Mundijala- Nakon ovih sedam dana

odmora osje}am se kao nov.Drago mi je da }emo igrati pr-ijateljske susrete, jer }emo ume~u protiv Njema~ke baremdonekle osjetiti ~ari Mundi-jala koji dolazi - ka`e Misimo-vi}, koji }e nakon susreta saNjema~kom sa porodicom

otputovati na odmor u Gr~ku.   Za koga }ete navijati na

Svjetskom prvenstvu?- Za Njema~ku! Oni sumoj favorit i volio bih da da-leko doguraju. Selektor Joa-kin Lev (Joachim Löw) imadobar tim, njegova stru~nostje adut „elfa“ u Ju`noj Africi. Za{to je Lev otpisao sa spi-

  ska za Mundijal Va{e sui- gra~e iz Volfsburga, Gentnerai [efera (Schäfer)?

- Koliko sam ~uo, njihdvojica mu se ne uklapaju ukoncepciju igre. Obojica supo meni zaslu`ili da idu naMundijal, iako sa Volfsbur-gom nisu ponovili uspjeh izpro{le sezone. Ipak su imali

kredita da dobiju {ansu dabudu me|u 22 igra~a za

 Ju`nu Afriku. [ta mo`emo mi protiv[vedske i Njema~ke?

- Ovo je prilika da vidimo{ta smo nau~ili iz velikihutakmica. Portugal je iza nas.To je svakako jedno velikoiskustvo, a i reprezentacija usastavu nije do`ivjela gotovonikakve promjene. Jako sunam bitne obje utakmice.   Koliko poznajete {vedski

 sastav?- Da budem iskren jako

malo. Znam neke igra~e, aline sve. Najbolje poznajemKima Kalstroma (Käll-ström), koji sa Pjani}em igrau Lionu. Volio bih da je Zla-tan Ibrahimovi} na spisku

[vedske. S njim bi bilo dale-ko zanimljivije na terenu.[ve|ani imaju solidan tim,ali nisu bolji od nas.

Volite davati golove protiv skandinavskih i balti~kih re-  prezentacija (Norve{ka uOslu, Estonija u Zenici)?

- Takve reprezentacije sevole nadmetati, slabije su odnas, a ne obaziru se ba{ pretje-rano da odbrambene zadatke.

Prava utakmica S Njema~kom }e biti po-tpuno draga~ije?

- To }e biti prava utakmi-ca. Nisam o~ekivao da }e sta-dion u Frankfurtu biti raspo-

dat jo{ prije mjesec. Volimigrati kada „gori“ na tribina-ma. Ali prije toga moramouspje{no zavr{iti misiju u[tokholmu.

  Prognoza rezultata u[tokholmu?

- Ne bih ni{ta prognozi-rao. Znam samo da ne}emoizgubiti - kazao je Misimo-vi}, koji nije `elio potpisatiremi u [vedskoj, jer ka`e dase ne trebamo tako lakoodre}i {ansi za pobjedu.

 A. S.

5avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Bez ponude D`eko njema~ki mediji sele u Milan, Real, ^elzi, Juve-ntus... Gdje }ete Vi?

- Jo{ nigdje. U Volfsburg nije do{la niti jedna nova po-nuda. Sa „vukovima“ imam ugovor, ali to ne zna~i da mene}e prodati utakmice sa [vedskom i Njema~kom - u {alika`e Misimovi}.

\aci iz Vare{a u FrankfurtuDvadeset u~enika u pratnji svojih profesora iz O[

„Vare{„ }e oti}i na prijateljsku utakmicu Njema~ke i Bo-sne i Hercegovine, koja se 3. juna igra u Frankfurtu.

Misimovi} je zajedno s predstavnicima FONIC-a iza-brao pobjedni~ku {kolu za putovanje na prijateljsku uta-kmicu.

- Bio je to te`ak izbor da, izme|u 26 video snimaka ko-je su poslale {kole u razdoblju od dvije sedmice na pose-bno formiranom mom Facebook profilu „Fonic Misimo-

vic“, izabarem {kolu iz Vare{a. estitam njima i hvala svi-ma koji su u~estvovali - kazao je Misimovi}, koji je saku-pio 950 „prijatelja“ u kratkom vremenskom roku.

Vedad Ibi{evi} je u[tokholm stigao sa najk-ra}im bra~nim sta`om. Na{reprezentativac se pro{le se-dmice tajno vjen~ao s dugo-godi{njom djevojkom Zeri-nom Medi}, diplomiranom

novinarkom iz Sarajeva.Po dolasku u [vedsku,

Ibi{evi}u su ~estitali svi re-prezentativci BiH na ~elu saselektorom Safetom Su{-i}em.

Igra~ njema~kog Hofe-

nhajma vjen~anje je obaviou Sarajevu pro{le sedmice,daleko od o~iju javnosti.

- Prelijep je osje}aj bitimlado`enja. Zbog utakmicasa [vedskom i Njema~komsam morao odgodili bra~no

putovanje. Za po~etak plani-ramo `ivjeti kod mene u Si-nshajmu, ali }emo vidjeti {ta}e nam donijeti budu}nost -kazao je Ibi{evi}, koji je bh.reprezentativce po~astio to-rtom.  A. S.

U [tokholmu i Frankfurtu je prilika da vidimo {ta smo nau~iliiz velikih utakmica - ka`e na{ univerzalac   [ve|ani imaju

 solidan tim, ali nisu bolji od nas - tvrdi Miske

Zvjezdan MISIMOVI] `ali {to ne}e igrati protiv igra~a Barselone

 Vedad IBI[EVI] stao na „ludi kamen“

Prelijep je osje}ajbiti mlado`enja

 Za po~etak planiramo `ivjeti kod mene u Sinshajmu - ka`e na{ reprezentativac

Ibi{evi}sa suprugom

 Zerinom

Misimovi}: Voli davati golove protiv skandinavskih reprezentacija

[teta {to nemaIbrahimovi}a,

s njim bi bilabolja utakmica

[teta {to nemaIbrahimovi}a,

s njim bi bilabolja utakmica

Page 6: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 6/40

 Aktuelno 6avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Biv{i reprezentativacBiH Senad Repuh,koji nakon bogateigra~ke karijere za-vr{ava trenersku

{kolu za „profi“ licencu, uvi-jek je bio i ostao odani vojnikFK Sarajevo. Podsjetimo,To{o je trenutno skaut bordotima, a od naredne sezone, za-

jedno sa biv{im saigra~emMirzom Vare{anovi}em, tre-bao bi sjediti na klupi klubasa Ko{eva.

- Ja sam uvijek u Sarajevu,bez obzira na to ko bio tu. Je-dnostavno, FK Sarajevo uvi-jek vidim u sebi, a ne samo se-be u njemu, ka`e Repuh.

- Ina~e, do zavr{etka {ko-lovanja za trenersku „profi“licencu, koje traje 12 mjese-ci, ostalo mi je da odslu{amdva semestra, odradim petna-estodnevno sta`iranje u je-dnom od klubova iz liga „pet-ice“ ili jednoj od ekipa koje suu zadnje tri godine igrali Li-gu prvaka ili Evropsku ligu, tediplomski rad.

Podr{ka Ba{i}u i Vare{anovi}u [ta treba uraditi da se FK Sarajevo vrati na mjesto kojemu pripada u na{em fudbalu?

- U posljednjih nekolikogodina osvojili smo titulu{ampiona, igrali u Evropi, {tozna~i da je bilo temelja zaizgradnju kvalitetnog, da neka`em, evropskog kluba, alina`alost, ta ili bolje kazano te{anse nisu iskori{tene. Zaodgovor na pitanje za{to, ne-ophodno je napraviti dubljuanalizu. Mo`da nisu znali toiskoristiti ili...

Trenutno je te{ka situaci-ja, jer svi znamo da se u na{oj

domovini te{ko stvari posta-vljaju na svoje mjesto. Me-|utim, nikako ne smijemodozvoliti to da stalno idemo

unazad. Ako ni{ta drugo, mo-ramo te`iti „pozitivi“. Iz minule sezone se morajuizvu}i pouke?

- Svakako. Neizlazak uEvropu jeste neuspjeh, jer ondonosi novac, afirmaciju klu-ba, igra~a... Me|utim, u supr-otnom bi mnoge stvari, kojesputavaju formiranje kvalite-tnog kluba kao institucije,oti{le pod tepih.

 Jednostavno, sve treba tr-ansparentno izvagati, sagleda-ti, izvu}i pouke, te dovesti pr-ave ljude na prava mjesta. Nakraju krajeva, svako za svojdio posla mora snositi odgo-vornost Navija~i tra`e smjene u ru-

  kovodstvu kluba i generalni remont igra~kog kadra?- Ve} godinu na Ko{evu

slu{amo: „Uprava napolje“Me|utim, kakva uprava? Ko-ja uprava? Tu je samo jedan~ovjek, Menso Ba{i}. @alosnoje da je klub kao {to je Sara-jevo spao samo na jednog ~ov-jeka. On je radio iskreno, ono-liko koliko je bilo u njegovojmo}i. Ipak, treba imati u vidui to da je Ba{i} ve} skoro godi-nu vezan za bolnicu, da je dvaputa operisan, te da jo{ nije ri-je{io problem sa ki~mom. Pr-ije svega, elim mu da {to pr-ije ozdravi, jer entuzijasti po-put njega su po`eljni u sva-kom klubu.

S druge strane, dolazakMirze Vare{anovi}a na klupubordo tima je odli~an potez.Ipak, on je igrao za velike klu-

bove poput Olimpijakosa, Bo-rdoa, zajedno sa Zidanom,Vi~keom, Dugarijem, Lizara-zuom... Uvjeren sam da }e

Mirza kao trener donijetimnogo novih, dobrih, stvari.

Dva odli~napripremna ispita Okrenimo se drugoj temi. Na{ dr`avni tim u subotu pro-tiv [vedske i srijedu kontra Njema~ke ima generalnu pro-bu za start kvalifikacionog ci- klusa za Euro 2012.

- To su odli~ni pripremniispiti. Nadam se da }e na{ se-lektor Safet Su{i} u narednedvije kontrolne utakmice pr-ona}i dobitnu kombinaciju.   Je li Safet Su{i} pravi~ovjek na pravom mjestu?

- Naravno. Pape nije samo

fudbalska legenda na{e domo-

vine, ve} cijelog na{eg regio-na. On je imao i uspje{nu tr-enersku karijeru, naravno, nekao igra~ku, ali jo{ nije kasnoda poka`e da je velemajstor i uovom poslu. U svakom slu-~aju, nadam se da }e Pape na-staviti tamo gdje je stao ]iro.Ipak, i biv{i selektor je napr-

avio dobar rezultat...Najbitnije je da imamokvalitetnu reprezentaciju, sajakim individualcima, koji nadu`e staze mogu igrati zaje-dno. Nadam se da }e svi bitikako treba, odnosno da }emoi mi kona~no 2012. godineigrati na jednom velikom ta-kmi~enju.

Ima igra~a zareprezentaciju Ho}e li selektoru Su{i}u bi-ti problem „hipoteka“ ]irinih uspjeha?

- Ne vjerujem. Ipak, i Papeje igrao u velikim klubovima,Sarajevu i PS@-u, tako da se zna

nositi sa tim pritiskom. Mislimda mu minuli ]irini uspjesimogu biti samo podstrek danastavi tamo gdje je on stao.

Naravno, Pape }e donijetii neke svoje novine. On imasvoju viziju, tako da sve tospomenuto mo`e biti samopozitivan impuls.

  Na posljednjem selektoro-

  vom spisku je samo jedanigra~, odnosno golman iz bh. elite, Ibrahim [ehi}. Ima li u Premijer ligi BiH reprezenta-tivnog materijala?

- Sigurno da ima. Me|u-

tim, ~injenica je da u na{oj li-gi sve treba bolje organizova-ti, te omogu}iti igranje fudba-la na terenima, a ne igre vannjih. Znate na {ta mislim. Sa-mo tako mo`emo vratiti pu-bliku na stadione i stvaratikvalitetne igra~e reprezenta-tivnog kalibra.

Tako|er, u spor t trebavratiti ljude iz sporta. Utom slu~aju }e sve stvari si-gurno do}i na svoje mje-sto. Koji igra~i iz Premijer ligeimaju reprezentativni potenci-

 jal?- Naprimjer, to je Kenan

Hand`i}, koji je nedavno po-tpisao profesionalni ugovor saSarajevom. Tako|er, ima tujo{ nekolicina momaka, ali nebih htio nabrajati njihovaimena jer bi sigurno, bez pr-ethodne pripreme, nekoga za-boravio - za kraj ka`e Repuh.

INTERVJU Senad Repuh, biv{i reprezentativac BiH

Pape }e nadma{iti ]irin uspjehU na{oj ligi sve treba bolje organizovati, te omogu}iti igranje fudbala na terenima, a ne igre van njih. Samo tako mo`emo

 vratiti publiku na stadione i stvarati kvalitetne igra~e reprezentativnog kalibra, ka`e Repuh

Repuh: [vedska i Njema~ka su odli~ni pripremni ispiti

SRazgovarao:

Goran [UMAR Neizlazak u Evropu jesteneuspjeh, jer on donosi novac,

 afirmaciju kluba, igra~a... Me|utim, u suprotnom bi mnoge stvari, koje sputavaju formiranje kvalitetnog kluba kaoinstitucije, oti{le pod tepih“

 Pape nije samo fudbalska legendana{e domovine, ve} cijelog na{eg

 regiona. On je imao i uspje{nutrenersku karijeru, naravno, ne kao igra~ku,

 ali jo{ nije kasno da poka`e da je velemajstor i u ovom poslu

“Mari} me nije udario namjerno

Repuh je za na{ dr`avni tim odigrao 14 utakmica, abio je ~lan i omladinskih selekcija biv{e SFRJ. Me|utim,da nije bilo „slu~aja Silvio Mari}“ (1998. godina, Hrva-tska - BiH 3:2), kada je nakon udarca hrvatskog repre-zentativca, laktom u glavu, tri dana bio u komi, sigurnobi imao jo{ uspje{niju igra~ku karijeru.

- Da li sam mogao ili nisam, to je pitanje. Mo`da sammogao vi{e dati na{em dr`avnom timu, ali i samo jedannastup za reprezentaciju je ne{to posebno, najvi{e. A me-ni se taj san ispunio 14 puta. Hvala Bogu, iz kome sam seprobudio bez posljedica, a i nakon toga sam napravio ka-rijeru sa kojom sam jako zadovoljan. Uspio sam da ri-je{im neke `ivotne stvari, tako da sada gledam samo pr-ema naprijed - ka`e Repuh.

- Mislim da me Mari} nije udario namjerno... Opora-vak je trajao ~etiri mjeseca, a tu sam sezonu zavr{io kao

tre}i strijelac Turske. Ispred mene su bili samo Elvir Ba-lji} i Hakan [ukur, a ko zna {ta bi bilo da sam odigrao sveutakmice.

Privla~i me holandska {kola fudbala Gdje ~ete odraditi sta`iranje za trenersku „profi“ licencu?

- Jo{ nisam donio kona~nu odluku, ali da budem iskren, privla~i me holandska {kolafudbala. Eventualno, u obzir mo`e do}i i {panska {kola, ka`e Repuh.

- Ipak, ne zavisi sve samo od mene, ve} i od ljudi iz Edukacionog centra NSBiH. Uvi-jek se tra`i neka nova ekipa, odnosno nove informacije. To je, u svakom slu~aju, dobro.

Na Ko{evu sam ostvario dje~a~ki sanSenad Repuh ro|en je 18. novembra 1972. godine u Sarajevu.- Pro{ao sam kompletnu {kolu fudbala kluba sa Ko{eva, a za prvi tim sam debitovao

1989. godine sa 17 godina u Osijeku (1:0). [ef struke tada je bio Rajko Ra{evi}, ka`eRepuh, koji je u Prvoj ligi SFRJ, zbog odslu`enja vojnog roka, imao „samo“ devet na-stupa.

- Nakon ru`nog perioda, narovno, mislim na rat, ponovo sam obukao dres bordo ti-

ma, a onda me „bubamara“ odvela u Tursku (Bursaspor i Karabukspor - od 1997. do 2000.),te Izrael (Hapoel Jerusalem - dvije sezone).Nakon jednogodi{njeg povratka na Ko{evo, Repuh je ponovo oti{ao u pe~albu.- Naredna stanica bio je ruski Sokol Saratov, gdje sam proveo dvije i po godine, a

igra~ki karijeru sam zavr{io u najdra`em dresu na Ko{evu, gdje sam ostvario dje~a~ki san.Naime, kao kapiten sam osvojio titulu, dodaje Repuh

- Odigrao sam dosta zna~ajnih utakmica u Evropi, ali kad sve saberem i oduzmem, na{vje~iti derbi je ipak ne{to posebno. Nekako, tu si svoj na svome, okru`en si prijatelji-ma, tako da `ivi{ od tih uspomena. Rado se sje}am ba{ svih duela sa @eljom, a posebnomi je drago {to u vje~itim derbijima imam pozitivan bilans.

[panija favoritMundijala

  Ko je favorit predsto- je}eg Mundijala?

- Na krovu svijeta bihvolio vidjeti [paniju.Ipak, „furija“ igra na-jljep{e, najbolje... A nebih imao ni{ta protiv dadrugi finalista bude Ar-gentina - ka`e Repuh.

Page 7: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 7/40

7avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Kenan ejvanovi}, stoper Rijeke

BiH ne}e izgubitiu [tokholmu

„Sport“ u saradnji sa kladionicom Lutr-ije BiH svakog petka poma`e ~itateljimalista koji igraju kladionicu da ostvaresvoj dobitak.Na{ prognozer ovoga puta je Kenan ej-vanovi}, stoper Rijeke i biv{i mladi re-prezentativac na{e zemlje. Evo kako jeon prognozirao.

E269A. Lustenau-FC LustenauTo je gradski derbi. Sve je mogu}e. Me|utim, odlu~io sam seprednost dati doma}em timu. U ovom me~u o~ekujem i pu-no golova. Kraj je sezone i vjerujem da }e oba tima igrati otvo-reno, za du{u navija~a.

G256 Irska-Al`irIrska u svojim redovima ima par kvalitetnih igra~a. S druge str-ane Al`ir koji je u~esnik Mundijala je po~eo pripreme za SP.Ipak po meni Irska je favorit i zato treba o~ekivati njihovu po-bjedu.

E789 [vedska-BiHOvo }e biti dobra provjera za izabranike selektora Safeta Su{i}a.Vjerujem da }e D`eko, Ibi{evi}, Salihovi}, Spahi} i ostali pru iti do-bru i da }emo ostati nepora`eni. [ve|ani imaju respektabilnu eki-pu koju predvodi Kalstrom, saigra~ na{eg Miralema Pjani}a. Ipak i pored toga oni nemaju ulogu favorita protiv na{e selekcije.

E568 Norve{ka-Crna GoraNorve`ani sto posto pobje|uju. Crna Gora }e igrati bez nekolikoigra~a, a uz to su protiv Albanije u Podgorici pokazali dosta sla-bosti. Zato su male {anse da oni ne{to naprave u Oslu, protiv ti-ma koji ima velike ambicije u narednim kvalifikacijama za Euro.

G239 Tunis-FrancuskaFrancusku sa posebnom pa`njom pratim, jer su oni na{i ri-

vali u narednim kvalifikacijama. Po~eli su pripreme za Mundi-jal, a protiv Tunisa bi trebali pokazati svoje pravo lice i ostva-riti pobjedu. Me|utim, sumnjam da mogu ne{to napraviti uJu`noj Africi.

G245 Engleska-Japan^eta Fabija Kapela je protiv Meksika pokazala za{to je mno-gi svrstavaju u red favorita. Ni Japanci ne}e bolje pro}i. Uto ne sumnjam. Engleska je ve} u formi i moje je mi{ljenje dana Svjetskom prvenstvu mogu do}i ~ak i do kraja. Naravno,uz [paniju i Argentinu.

Josip Ku`e, selektor Albanije

BiH ne}e slaviti u Tirani Zadovoljan igrom u me~u protiv Crne Gore  U Frankfurtu }u

 prona}i slabe ta~ke u igri Bosne - ka`e Ku`e

Josip Ku`e, selektorAlbanije sa svojom re-prezentacijom je gosto-vao u Podgorici kod se-lekcije Crne Gore.

- Vi{e sam zadovoljan igr-om, nego rezultatom, madaje uvijek lijepo kada pobije-dite, naro~ito, u ovakvomambijentu, jer su mediji uCrnoj Gori nas smatrali au-tsajderima. To se o~iglednonije svidjelo mojim igra~ima. Zanimljivo je da Crnu Goru  vodi Zlatko Kranj~ar, koji je  protiv Vas ujedno i debitovao pred doma}im navija~ima.

- Razgovarao sam sa Ci-com prije, ali i poslije uta-kmice. On je na dobrom pu-tu da od Crne Gore napravirespektabilnu reprezentaci-ju. @elim mu puno sre}e unarednim kvalifikacijama. Kako ste Vi vidjeli utakmi-cu?

- Mi smo tokom cijelogme~a dominirali. Imali smojo{ dvije {anse, a uz to smopogodili stativu. S druge str-ane Crna Gora nije imala ni-ti jednu {ansu. Dodu{e, ne-dostajali su im Bo{kovi} i Jo-veti}. Moji igra~i su ispo{to-vali dogovor iz svla~ionice.Ovom utakmicom smo svimekipama iz na{e grupe dali

do znanja da ih ~eka te`akposao protiv Albanije i da ni-

ko protiv nas ne mo`e unapr-ijed upisati bodove.

 Nakon me~a javnost u BiH   sada ima druga~ije mi{ljenje

 o selekciji Albanije.

- Slobodno napi{ite daBiH ne}e slaviti u Tirani.Imamo, mi i svojih aduta.

Bosna ima kvalitetne pojedi-nce i selektora koji je bioigra~ina. Ipak, danas svakozna igrati. Kao {to sam i ra-nije najavio u Frankfurtu }ugledati BiH, kako bi poku{aoprona}i slabe ta~ke u igriva{e reprezentacije.   Albanija ve} 2. juna igranovu prijateljsku utakmicu protiv Andore u Tirani. Va{a o~ekivanja?

- Protiv Andore }e igratikombinirani tim. Neke igra~esam ve} poslao na zaslu`eniodmor. @elim jo{ jednom vi-djeti na koje sve igra~e moguozbiljno ra~unati za naredne

kvalifikacije - istakao je Ku`e. Z. ]OROVI]

Ku`e: Protiv Andore }e igrati kombinirani tim

Zajec jedobar izbor   Dinamo }e u narednoj sezoni voditi legenda klubaVelimir Zajec.

- Zajec je dobar i zbor.Svi znamo {ta je on sve ur-adio u svojoj trenerskoj ka-rijeri. On je veliko trener-sko ime, ali isto tako danassu igra~i „pokvareni“. Po-stavlja se pitanje, kako }enjega primiti i ho}e liuspjeti uspostaviti red usvla~ionici - ka`e Ku`e.

Zbog povrede Ahilove tetive

Bajramovi}u upitan nastavak karijereZlatan Bajramovi}, repre-

zentativac BiH i ~lan nje-ma~kog Ajntrahta iz Frankfu-rta zaista nema sre}e. Naime,nedavno je na{ internacionalacbio u {vicarskom Bazelu na ko-ntroli, Ahilove tetive koju jeprije par mjeseci i operisao.

- Doktori su zabrinuti.Oporavak ne ide u planira-nom smjeru. Osje}am sestra{no.

Zlatan nam je potom re-kao da je pod znakom pitanjai nastavak njegove karijere.

- Razmi{ljam da oko-

n~am karijeru. Povrede sume uni{tile. Ovako vi{e neide. Zaista ne znam ho}u li 3.juna bodriti reprezentacijuBiH u prijateljskoj utakmi-ci protiv Njema~ke u Fra-nkfurtu - rije~i su Bajramo-vi}a.  Z. ].Bajramovi}: Doktori su zabrinuti

Fudbalska reprezentaci-ja Bosne i Hercegovine nanajnovijoj FIFA rang-listiostala je na 51. mjestu, nakojem je bila i pro{log mje-seca, sa osvojenih 604 poena.

Me|u prvih deset selekci-ja nije bilo promjena, osim {toje Francuska zamijenila Hr-vatsku na devetom mjestu.

Brazil je i dalje vode}i, aslijede ga [panija, Portugal,Holnadija, Italija i Nje-ma~ka. Najve}i napredakme|u Top 50 selekcija napr-

avila je Turska, koja je s 33.pre{la na 29. mjesto.

BiH }e u subotu odigratiprijateljski me~ sa selekci-jom [vedske, koja trenutno

zauzima 37. mjesto na FIFArang listi, dok je Njema~ka,s kojom }e bh selekcija sna-ge odmjeriti 3. juna na {es-tom mjestu.

Nova FIFA rang-lista

BiH ostala na 51. mjestu

FIFA ranglista-Top 10:1. Brazil 16112. [panija 15653. Portugal 12494. Holandija 12315. Italija 11846. Njema~ka 10827. Argentina 10768. Engleska 10689. Francuska 104410. Hrvatska 1041.

Slijede nove provjere: Sa utakmice BiH - Gana

Page 8: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 8/40

 Aktuelno 8avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Ho}e li reprezentacija BiH i na{i klubovi i dalje igrati u me|unarodnim takmi~enjima

^olakovi}: Ne vjerujem da }ekazne biti drakonskeUEFA i FIFA zahtijevaju jednog predsjednika  O tome }e se izjasniti Skup{tina,

 ako to ostane dominantan zahtjev kakav je nama prezentovan - ka`e Petkovi}

Nakon {to su EvaPaskije (Pasquier)iz FIFA-e i MarselBenc (Marcel Be-nz) iz UEFA-e pre-

nijeli jasnu poruku „bh. fu-dbalskoj vladi“, a zatim i~elnicima NSFBiH i FSRS,da }e NSBiH biti suspendo-van, odnosno da reprezenta-cija i klubovi ne}e mo}i igr-ati na me|unarodnoj sceni,ako ne bude usvojen Statut~iji su prijedlog donijeli uSarajevo, kontaktirali smopredsjednika NSBiH Sule-jmana ^olakovi}a.

Na~in pritiskaPodsjetimo, FIFA i

UEFA zahtjevaju da NSBiHima jednog predsjednika, ane tro~lano Predsjedni{tvo.

- Ne vjerujem da }e seFIFA i UEFA odlu~iti za

drakonske kazne, ali to jena~in pritiska. Mislim dasmo usaglasili 99 posto stva-ri, ka`e ^olakovi}.

- Federalni savez je odmahusvojio sve njihove kapitalne

prijedloge, a tako|er, Komisi-ja za propise NSBiH, odnosnoIzvr{ni odbor dr`avnog save-za, usaglasili su sve to. S drugestrane, FSRS je prihvatio 90posto stvari.

Prije Skup{tine NSBiH,koja je planirana za 16. juli,Paskije i Benc su najavili jo{jedan dolazak u Sarajevo.

- Statut se uskla|uje sva-ke godine... Ipak, neka Bor-

ac vr{i pritisak na jednoj str-ani, a @eljo, [iroki i Zrinjskina drugoj. Demokratski jeda i neko druga~ije misli,nema vi{e jednoumlja.

Na pitanje, osim jednog

predsjednika NSBiH, imajuli predstavnici UEFA-e iFIFA-e jo{ primjedbi na radNSBiH, ^olakovi} odgovara:

- Nemaju. Oni su pre-dlo`ili integralni dio Statu-ta, a uva`ili su najve}i diostvari. Komisija za propiseNSBiH i Predsjedni{tvoNSBiH je usaglasilo velikuve}inu stvari. Ipak, mi u fu-dbalu smo oti{li ispred poli-

tike. Kod nas je mandat pr-edsjednika 16 mjeseci, a upoliti~kom `ivotu nigdje ni-je predsjednik, ve} predsje-dnik Predsjedni{tva.

Me|utim, od 208 ~lanica

FIFA, 207 ima jednog pre-dsjednika, a samo NSBiHtro~lano Predsjedni{tvo.

- Isto ostaje. Svi oni ima-ju prvog i drugog potpre-dsjednika, ~iji su mandati~etiri godine. To su detalji.A bitno je da nema nepri-ncipijalnih koalicija dva na-roda na ra~un tre}eg. To jedemokratija.

Nema opstrukcijeNakon ^olakovi}a, ko-

ntaktirali smo generalnogsekretara FSRS Rodoljuba^olakovi}a.

- Nema opstrukcije, nemaodbijanja. A o tome da li }eNSBiH imati jednog predsje-dnika izjasnit }e se Skup{tina,ako to ostane dominantan za-htjev kakav je nama prezento-van. Mi ina~e izlazimo sa sta-vom Skup{tine, ali {ta je sad

sa stavom Izvr{nog odbora,koji je na bazi stava na{e Ko-misije za propise, konstatovaoda smo mi za odre|ene kore-kcije, odnosno odre|ena mo-difikovana rje{enja.

Ipak, cijena kompromisamo`e biti previsoka.

- Znam, ali mi smo stalno,od kada smo u{li u zajedni~kisavez, izlo`eni prijetnjama izUEFA-e i FIFA-e. A mi smoprihvatali mnogo {to{ta. Zarmislite da nama konvenira`rtva koju smo mi podnijelida se sa 31 ~lanom bira sve?

Delegati iz Federalnog savezamogu birati sve na{e ljude,koga oni ho}e, a ne koga miho}emo. Jer, od 60 delegata,31 bira. A mi sami nemo`emo izabrati nikoga.

I tu smo popustili idu}ina jedan korektan i ferodnos. Ko je to napustio po-sljednje sjednice Izvr{nogodbora NSBiH? Ko je djelo-vao destruktivno i razbijaokvorum, odnosno od uta-kmice Sloboda - Sarajevonapravio lakrdiju. Nikadaniko iz FSRS, a opet su kri-

vci samo u RS-u. Za{to,zbog toga {to sve radimo uskladu sa propisima i Statu-tom. Ali izgleda da to nijebitno - za kraj ka`e Petko-vi}. G. [UMAR

^olakovi}: Federalni savezusvojio kapitalne prijedloge

Petkovi}: Mi ina~e izlazimosa stavom Skup{tine

Blokada ra~una- UEFA i FIFA nas mogu kazniti kad ho}e - konstatu-

je ^olakovi}.- Naprimjer, nedavno nam je do{la jo{ jedna blokada

ra~una zbog nepla}enih poreza i doprinosa u visini od792.000 KM. To je mimo onih 2.700.000 KM... Zbog togasu predstavnici FIFA-e i UEFA-e bili u Poreskoj upraviprihoda. A da ne spominjem probleme u Fudbalskom sa-vezu Kantona Sarajevo - dodaje ^olakovi}, koji nije `eliobiti konkretan.

Uo~i starta kvalifikacijaza Euro 2012.

Po~elo renoviranjestadiona Ko{evo

U ponedjeljak jepo~ela rekonstrukciju sa-

diona „Asim Ferhatovi} -Hase“, koji trenutno neispunjava kriterije UEFA-e, a `elja selektora SafetaSu{i}a je da na{ dr`avnitim do~eka Francusku (7.septembar - 2. kolo kvali-fikacija za Euro 2012) nana{em najve}em stadionu.

U prvoj fazi bit }e re-novirani svi toaleti, teVIP i novinaska lo`a, a udrugoj slu`bene prostorijei zamijenjeno vi{e od18.000 stolica (na zapa-dnoj tribini) koje po no-vim propisima morajuimati naslone.

Ve} se uveliko radi naumivanju toaleta na ju`noj

tribini, gdje }e biti smje{te-ni navija~i „trikolora“, auskoro }e po~eti radovi unovinasrkoj i VIP lo`i.

Podsjetimo, rekonstr-ukcija stadiona „Asim Fe-rhatovi} - Hase“, za kojeje neophodno utro{iti vi{eod 1.000.000 KM, morabiti zavr{ena do 7. avgu-sta. G. [.

Kapiten i trenutno na-jtra`eniji igra~ na{egdr`avnog tima na „fudbal-

skoj pijaci“, Emir Spahi},odnosno Edin D`eko, predgeneralne probe za narednikvalifikacioni ciklus, posje-tili su Kliniku za dje~iju hi-rurgiju KCU Sarajevo.

- D`eko i Spahi} su po-sjetili i prigodnim pokloni-ma obradovali djecu koja supovrije|ena u nedavnommasakru u Visokom, ka`e{ef Klinike za dje~iju hiru-rgiju KCUS-a doktorAdnan Had`imuratovi}, na~iji poziv su na{i asovi po-sjetili ko{evsku bolnicu.

- Tako|er, D`eko i Spa-hi} su na odlasku posjetili iostalu djecu na Klinici. Netreba ni napominjati da su semali{ani obradovali njiho-voj posjeti i slikanju sa idoli-ma. Jednostavno, to je zanjih bio vanserijski doga|aj.

Doktor Had`imuratovi}konstatuje da je, ispra}aju}ina{e reprezentativce, pitaoD`eku ho}e li nastaviti karije-ru u Realu iz Madrida, na {taje on samo, kako ka`e, „naba-cio smije{ak na lice“. G. [.

Pred generalnu probu za naredni kvalifikacioni ciklus

Spahi} i D`eko obradovali mali{ane u KCUS-u

Spahi} i D`eko sa doktorima

Page 9: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 9/40

Mundijal 9avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Fudbalska reprezenta-

cija Srbije doputovala je uAustriju, gde }e se do 3. ju-na pripremati za predsto-je}e SP u Ju`noj Africi.

Centarfor Nikola @igi}nije bio u avionu za Austr-iju, jer mu je selektor Ra-domir Anti} dozvolio daostane u Beogradu kako bi

zavr{io neke poslove. Na-

javljeno je da }e on dopu-tovati dan kasnije.Ekspedicija Srbije }e

trenirati u Leogangu, atokom priprema u Austr-iji }e odigrati dvije uta-kmce. Prva je na progra-mu 29. maja u Klagenfu-rtu protiv Novog Zela-

nda, a druga 2. juna u

Kuf{tajnu protiv Poljske.Povratak u Beogradpredvi|en je za 3. juni, adva dana kasnije na stadi-onu Partizana bit }e odi-grana posljednja pripre-mna utakmica uo~i odla-ska u Ju`nu Afriku protivKameruna.

Argentinski selektor Di-ego Armando Maradona sva-kim novim potezom pokazu-je kako je neprikosnoveni pr-etendent na titulu prvog klo-vna nadolaze}eg SP-a.

Nakon {to je s popisa iza-branih izostavio Kambijasa,Zanetija, Gonzaleza i Lopeza,pustio kastrovsku bradurinupridru`enu ve} postoje}oj tr-bu{ini, doma}ine trening-ka-

mpa u Pretoriju natjerao da{temaju cijeli resort kako bimu ugradili bidee u sobe, bi-lo je pitanje kada }e krenutis verbalnim ispadima.

- Ukoliko postanemo svje-tski prvaci, obe}avam da }u seskinuti go i tr~ati oko El Obe-liska u centru Buenos Airesa- ispalio je Maradona na radiostanici FM Metro u argenti-nskom glavnom gradu.

Al`irac Ma|id Bugera je

uvjeren da }e se potpunooporaviti od povrede mi{i}alista noge biti spreman za na-

stupe na Svjetskom prve-

nstvu narednog mjeseca.Defanzivac {kotskih pr-vaka Rend`ersa je u poslje-

dnje vrijeme na pripremama

u {vicarskoj Kran Montanitrenirao pod nadzorom li-je~nika, ali bi u nastavku pr-

iprema mogao biti u punom

pogonu.Bugera je jedan od na-jva`nijih igra~a „pustinjskihlisica“, ali proteklu sezonu sumu obilje`ile povrede.

Zbog povrede lista je pr-opustio posljednje ~etiri pr-venstvene utakmice svogkluba, te }e biti izostavljen saprijateljskog susreta sa Ir-skom ovog petka.

- Fizi~ki se osje}am do-bro, ali zbog povrede nesmijem rizikovati. Zbog to-ga ne}u igrati protiv Irske,ali je mnogo va`nije da bu-dem spreman za Svjetskoprvenstvo. Bilo bi lijepo igr-ati u Dablinu, ali tako|e`elim {to prije ozdraviti -ka`e Bugera.

Bugerina povreda jesli~na onoj od koje je patio iFrancuz Vilijem Galas, kojise dugo oporavllao.

- Oporavak ide sporo, kaoi kod Galasa. Sa ovakvom po-vredom morate biti oprezni isa povratkom na teren nesmijete uriti, jer se to posli-je mo`e osvetiti - ka`e 27- go-di{nji Bugera.

Nakon povrede kapite-na Mihaela Balaka,selekciju Njema~kesu nastavili pratitipehovi na priprema-

ma za SP.Napada~ Tomes Miler je

pao sa bicikla a Kristian Tre{je povrije|en u prijateljskomsusretu protiv Sud Tirola igr-anom u austrijskom Epanu.

Miler je lo{e odvezao di-onicu brdskog biciklizma za-jedno sa ostatkom ekipe, te jeprilikom pada sa bicikla po-vrijedio koljeno i bradu. Do-ktori su ga za{ili sa nekolikokop~i i ve}ih problema ne bitrebao imati.

- Miler se udario u kolje-

no i bradu, ali nema o{te}enjakosti ni mi{i}a - rekao je po-rtparol ove Harald [tenger.

Kristian Tre{ se zbog po-vrede zgloba pridru`io Balakui golmanu Reneu Adleru ko-ji ne}e igrati na Mundijalu.

- Na{ tim ne zavisi od bi-lo kojeg pojedinca. Najva`ni-ji je na{ mentalitet, a on }ebiti isti kao na svim pretho-dnim takmi~enjima. Uvjerensam da }e Joakim Lev izvu}imaksimum iz svakog igra~a.Na posljednja dva SP bilismo drugi i tre}i, a uz malosre}e ne vidim zbog ~ega po-novo ne bismo mogli uradi-ti ne{to sli~no - rekao je Ba-lak.

Luis van Gal (Lo-uis Gaal), holandskitrener koji je Bajernvodio ove sezone dodva naslova pobje-dnika (Bundesliga iDFB Pokal), te do fi-nala Lige prvaka,ima svoje vi|enjeSvjetskog prvenstva.

- Niko se od mo-jih igra~a ne}e ku}ivratiti s naslovomprvaka svijeta. Ne}eto u~initi niti Nije-

mci, niti Roben sHolandijom, niti Ri-beri s Francuskom,niti Demikelis s Ar-gentinom - rekao jeVan Gal, te nastavio:

- Prvak }e po momuvjerenju biti ili Brazil ili[panija.

Potom je Van Gaal daonajinteresantniju izjavuuo~i Svjetskog prvenstva.

- Mislim da Argentinaobjektivno ima najboljuekipu, ali za biti pobjedniktrebate imati dobrog trene-ra ili selektora. Oni ga ne-maju.

Reprezentativci Srbije na pripremama u Austriji

Dvije probe do KamerunaMilo{ Krasi}na treningu

Novi problemi za Njema~ku

Tre{ izgubljen,

Miler za{iven Doktori su napada~a za{ili sa nekoliko kop~i i ve}ih problema ne bi trebao imati

Tre{: Povreda zgloba u testu

Defanzivac se sporo oporavlja od povrede

Bugera preska~e testove Al`ira Fizi~ki se osje}am dobro, ali zbog povrede ne smijem rizikovati - ka`e Bugera

Bugera: Jedanod najva`nijihigra~a

Ukoliko Argentina osvoji titulu prvaka svijeta

Maradona }e go tr~atiulicama Buenos Airesa

Maradona:Pustio

kastrovskubradu

 Van Gal: Prvak }e biti Brazil ili[panija

Luis van Gal o mogu}em prvaku svijeta

 Argentina jenajbolja, ali nema

pravog selektora Niko se od mojih igra~a iz Bajerna ne}e ku}i vratiti s naslovom - ka`e holandski stru~njak

Page 10: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 10/40

Mundijal 10avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Historija svjetskih prvenstava MEKSIKO 1970.

Odlazak Pelea s titulom prvakaOd nekoliko inovacija uvedenih na ovom SP-u najzna~ajnija je bila uvo|enje `utih i crvenih kartona

Svetsko prvenstvo ufudbalu 1970. jeodr`ano u Meksikuod 31. maja do 21. ju-na i po mnogima je

ono bilo najbolje do tada. Pe-le je odigrao svoje posljednjeSP, a na njemu je donio tre}utitulu prvaka brazilskoj sele-kciji. U finalu su „karioke“s 4:1 ispra{ile Italiju.

Napada~ki nogometPoslije grubih utakmica

na prethodna dva prvenstvaovo SP je najavilo povrataklepr{avog i napada~kog nogo-meta, a u tome su prednja~iliupravo Brazilci. U historijuje upisana pobjedni~ka eki-pa: Felix, Carlos Alberto, Br-ito, Piazza, Everaldo, Clodo-aldo, Gerson, Jairzinho, To-stao, Pele i Rivelino. Tako|er,prvenstvo je pro{lo bezisklju~enja ijednog igra~a.

Tako|er, Meksikanci subili izvrsni doma}ini zbog~ega su pobrali ~estitke sasvih strana svijeta.

Od nekoliko inovacijauvedenih na ovom SP-u na-jzna~ajnija je bila uvo|enje`utih i crvenih kartona. Pri-

je Meksika igra~i su bili di-rektno isklju~ivani za grubeprekr{aje, nije bilo kao danas`utih kartona. To je promije-

njeno u Meksiku i uti karto-ni danas su sastavni dio no-gometa. Isto tako, po prviput u historiji SP su dozvo-

ljene izmjene igra~a.U Meksiku je Marokopostao prva afri~ka nacija ko-ja je stigla na zavr{nicu SP-a

poslije Drugog svjetskog ra-ta. Jedina afri~ka reprezenta-cija koja je u~estvovala namundijalima prije Maroka

bio je Egipat (1934. godine).Nakon efikasnog prvog kru-ga i ~etvrtfinala, u polufina-lnim utakmicama su se sasta-

le ~etiri reprezentacije kojesu prethodno osvajale titulesvjetskog prvaka: Brazil pro-tiv Urugvaja i Italija protivZapadne Njema~ke.

Triler u polufinaluBrazilci su lako savladali

Urugvajce (3:1), a Italija i SRNjema~ka su odigrale „utak-micu stolje}a“. Ve} u osmoj

minuti Italijani su poveli po-gotkom Boninsegne i dr`alivodstvo sve do isteka 90. mi-nute. Tada Schnellinger por-

avnava na 1:1 i odvo-di me~ u produ`etke.

Gerd Muller ve}na po~etku produ`e-tka dovodi Njema~kuu vodstvo, ali Burgni-ch i Gigi Riva do iste-ka prvog produ`etkaprave preokret. SjajniGerd Muller u 110. minuti po-novno poravnava da bi ve} usljede}oj minuti Gianni Rive-ra vratio prednost Italijanimai odveo ih u finale.

Na krilima Pelea, u fina-

lu su Brazilci slavili s 4:1 pr-otiv Italije i „karioke“ su po-stale prva selekcija koja je

dobila trofej @il Rime (JulesRimet), pehar u trajno vla-sni{tvo kao trostruki prvaksvijeta.

Brazil 1970.: Tre}i naslov svjetskih prvaka

Historija svjetskih prvenstava NJEMA^KA 1974.

„Elf“ zaustavio razigranu Holandiju Nijemci u finalu primili gol, a da nijednom od po~etka me~a nisu dotakli loptu

Na Desetom svjetskomprvenstvu u Njema~koj repr-ezentacije su se prvi put bor-ile za osvajanje novog trofe-

ja, po{to je prethodni pre{aou trajno vlasni{tvo Brazila.Novi pehar je osvojila SRNjema~ka, koja je u finalubila bolja od Holandije (2:1).

Prvi crveniFormat takmi~enja je u

odnosu na prethodna prve-nstva bio izmijenjen. Na za-

vr{nom turniru je u~estvova-lo {esnaest timova koji su bi-li podijeljeni u ~etiri grupe sapo ~etiri tima u svakoj.

Dvije prvoplasirane sele-kcije su izborile plasman udrugu fazu gdje su formiranedvije grupe sa po ~etiri tima.Pobjednici ovih grupa su igr-ali finale, a drugoplasirani zatre}e mjesto.

Po prvi put na svjetskimprvenstvima jedan igra~ jedobio crveni karton, to je bio

Carlos Caszely iz ilea.Na ovom prvenstvu Ho-

landija je predvo|ena Cru-yffom demonstrirala punu

snagu takozvanog totalnogfudbala, gdje je svaki igra~mogao da igra bilo koju pozi-ciju u zavisnosti od situacije

na terenu. To im je donijelo iplasman u finalu gdje su na-basali na favorita i doma}inaMundijala Zapadnu Nje-

ma~ku koju je predvodio Fr-anz Beckenbauer.Finale je po~elo {okantno

po Nijemce. Doslovno nije-

dnom nisu dodirnuliloptu prije nego je Be-rtie Vogts sru{io Cru-yffa u {esnaestercu u

drugoj minuti i donioHolan|anima penal,koji je u gol pretvorioNeeskens. Ipak, upo- rni Nijemci su preko Brei-

tnera iz jedanaesterca i Mu-llera napravili preokret i uze-li svoj drugi naslov u histo-riji.

Ova dva penala su bili iprvi jedanaesterci dosu|enina jednoj finalnoj utakmicisvjetskog prvenstva.

Jugoslavijarazo~arala

 Jugoslavija je mo`da bilai najve}e razo~arenje SP-a nakoje je oti{la legendarnompobjedom nad [panijom i

golom Josipa Katalinskog umajstorici.Nakon odli~nog prvog

kruga u drugom je selekcija Jugoslavije podbacila i u gr-upi zauzela posljednje mje-sto. U timu biv{e dr`ave sta-ndardni su bili Bajevi}, Ma-ri} i Vladi} iz Vele`a, te Ka-talinski i Had`iabdi} iz @el-jezni~ara.

Svi rezultati

Lista strijelaca10 golova - Gerd Muller(Njema~ka)7 - Jairzinho (Brazil)5 - Teófilo Cubillas (Peru)

Lista strijelaca7 golova - Grzegorz Lato (Poljska)

5 - Johan Neeskens (Holandija),Andrzej Szarmach (Poljska)

Prvi krugGrupa 1: SR Njema~ka - ^ile1:0, DR Njema~ka - Australija2:0, Australija - SR Njema~ka0:3, ^ile - DR Njema~ka 1:1,Australija - ^ile 0:0, DR Nje-ma~ka - SR Njema~ka 1:0. Po-redak: DR Njema~ka 5 bodo-va, SR Njema~ka 4, ^ile 2, Au-stralija 1.Grupa 2: Brazil - Jugoslavija0:0, Zair - [kotska 0:2, Jugo-slavija - Zair 2:0, [kotska - Br-

azil 0:0, [kotska - Jugoslavija1:1, Zair - Brazil 0:3. Poredak:

 Jugoslavija 4, Brazil 4, [kotska4, Zair 0.Grupa 3: Urugvaj - Holandija0:2, [vedska - Bugarska 0:0,Urugvaj - Bugarska 1:1, Hola-ndija - [vedska 0:0, Holandija- Bugarska 4:1, [vedska - Uru-gvaj 3:0. Poredak: Holandija 5,[vedska 4, Bugarska 2, Uru-

gvaj 1.Grupa 4: Italija - Haiti 3:1,Poljska - Argentina 3:2, Arge-ntina - Italija 1:1, Haiti - Po-ljska 0:7, Argentina - Haiti4:1, Poljska - Italija 2:1. Pore-dak: Poljska 6, Argentina 3,Italija 3, Haiti 0.

Drugi krugGrupa 1: Holandija - Argenti-na 4:0, Brazil - DR Njema~ka1:0, Argentina - Brazil 1:2, DRNjema~ka - Holandija 0:2, Ar-gentina - DR Njema~ka 1:1,Holandija - Brazil 2:1. Pore-dak: Holandija 6 (finalista),Brazil 4, DR Njema~ka 1, Ar-gentina 1.Grupa 2: Jugoslavija - SR Nje-ma~ka 0:2, [vedska - Poljska0:1, Poljska - Jugoslavija 2:1,SR Njema~ka - [vedska 4:2,Poljska - SR Njema~ka 0:1,[vedska - Jugoslavija 2:1. Por-

edak: SR Njema~ka 6 (final-ista), Poljska 4, [vedska 2, Ju-goslavija 0.

Za tre}e mjesto6. juli 1974.Brazil - Poljska 0:1

Finale7. juli 1974.SR NJEMA^KA - Holandija2:1 (Breitner 25 penal, Muller43 - Neeskens 2 penal)

SR NJEMA^KA: Maier, Vo-gts, Beckenbauer, Schwarze-nbeck, Breitner, Hoeness, Bo-nhoff, Overath, Grabowski,Muller, Holzenbein.HOLANDIJA: Jongbloed, Su-urbier, Rijsbergen (De Jong69), Haan, Krol, Jansen, Nee-skens, Van Hanegem, Rep, Cr-uyff, Rensenbrink (Van DerKerkhoff 46).

Slavni Nijemac Beckenbauer s peharom

SPripremio:

Ismir ]OSI]

Prva fazaGrupa 1: Meksiko - SSSR 0:0,Belgija - El Salvador 3:0,SSSR - Belgija 4:1, Meksiko -El Salvador 4:0, SSSR - El Sa-lvador 2:0, Meksiko - Belgija1:0. Poredak: SSSR 5 bodova,Meksiko 5, Belgija 2, El Salva-dor 0.Grupa 2: Urugvaj - Izrael 2:0,Italija - [vedska 1:0, Urugvaj -Italija 0:0, Izrael - [vedska1:1, [vedska - Urugvaj 1:0,Italija - Izrael 0:0. Poredak:Italija 4, Urugvaj 3, [vedska 3,Izrael 2.

Grupa 3: Engleska - Rumuni-ja 1:0, Brazil - ^ehoslova~ka4:1, Rumunija - ^ehoslova~ka2:1, Brazil - Engleska 1:0, Br-azil - Rumunija 3:2, Engleska- ^ehoslova~ka 1:0. Poredak:Brazil 6, Engleska 4, Rumuni-ja 2, ^ehoslova~ka 0.Grupa 4: Peru - Bugarska 3:2,SR Njema~ka - Maroko 2:1,Peru - Maroko 3:0, SR Nje-ma~ka - Bugarska 5:2, SRNjema~ka - Peru 3:1, Maroko- Bugarska 1:1. Poredak: SRNjema~ka 6, Peru 4, Bugarska1, Maroko 1.

^etvrtfinaleSSSR - Urugvaj 0:1 prod., Br-azil - Peru 4:2, Italija - Meksi-ko 4:1, SR Njema~ka - Engle-ska 3:2 prod.

Polufinale17. juni 1970.Urugvaj - Brazil 1:3Italija - SR Njema~ka 4:3 pr-od.

Za tre}e mjesto20. juni 1970.Urugvaj - Njema~ka 0:1

Finale21. juni 1970.BRAZIL - Italija 4:1 (Pele 18,Gerson 66, Jairzinho 71, CarlosAlberto 87 - Boninsegna 37).BRAZIL: Felix, Carlos Alber-to, Brito, Piazza, Everaldo,Clodoaldo, Gerson, Jairzinho,Pele, Tostao, Rivelino.ITALIJA: Albertosi, Burgni-ch, Cera, Bertini (Juliano 75),Rosato, Facchetti, Domenghi-ni, de Sisti, Mazzola, Boninse-gna (Rivera 84), Riva.

Svi rezultati

Page 11: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 11/40

11avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

[irom Ju`ne Afrike for-mirano je 56 sudova koji }eza vrijeme Svjetskog prve-nstva procesuirati navija~epo hitnom postupku, sa-op{tio je predstavnik Mini-starstva pravde Tlali Tlali.

Na ve}ini stadiona suizgra|ene privremene}elije u koje }e biti zatvara-ni izgrednici. Tu }e bitidr`ani do kraja utakmice, apotom }e biti izvo|eni pr-

ed sudiju.- Sudovi su formiranikako bismo ubrzali proceseu koje su uklju~eni stranidr`avljani. Na taj na~in }epresude mo}i da se donesuprije nego {to osumnji~enii svjedoci napuste zemlju -rekao je Tlali.

On je dodao da se ne ra-di ni o kakvim prijekim su-dovima, jer }e procedurabiti standardna, ali po ubr-zanom postupku.

Prema posljednjim pro-cjenama, u Ju`nu Afriku }edoputovati oko 300.000 na-vija~a, znatno manje od ra-nije najavljivanih 450.000.

Lopta Srbije sahrvatskim grbom

Uo~i po~etka Svjetskogfudbalskog prvenstva u Ju`noj Africi, u Zagrebu semogu kupiti lopte sa obi-lje`jima svih reprezentaci-ja koje u~estvuju na prve-

nstvu, a me|u njima seisti~e ona s nazivom „Sr-bija“ (na engleskom Serbia)i hrvatskim grbom na zele-noj pozadini.

Lopte su najvjerovatni-je stigle iz Kine, i naravnonije rije~ o slu`benim lo-ptama kojima }e se igratiSP 2010.

Licence za kafi}eKako se najavljuje, ka-

fi}i }e pla}ati 14.000 eura zaprenos utakmica sa prve-nstva.

Cijene licenca FIFA-e,koje mora imati svaki ugo-stiteljski objekt u kojem seprati prijenos me~eva kre}use od 1.000 do 14.000 evra,zavisno od kapaciteta obje-kta.

Biskup osmisliomolitve za Engleze

Engleski navija~i znajuda mjeseci treniranja, do-bra uvje`banost i samou-vjerenost igra~a nisu dovo-ljna garancija za pobjeduna Svetskom prvenstvu.Uvjeren da bi im dobrodo{la i mala pomo}„odozgo“, Nik Bejns, bi-skup londonskog pre-dgra|a Krojdon, ina~e va-treni navija~ Liverpula,osmislio je nekoliko prigo-dnih molitvi.

  Jedna od molitvi po-sve}ena je svim igra~ima iu~esnicima {ampionata, a

od Boga se tra`i da ih„vodi, ~uva i {titi“.U drugoj, biskup Bejns

moli Boga da se „nasmije{inad zemljom doma}inom, Ju`nom Afrikom“ i svimaonima koji }e se pridru`itivelikoj fudbalskoj fe{ti.

Bejns je osmislio i je-dnu molitvu za one koje fu-dbal ne zanima, ali }e mo-rati ~lanovima porodice,prijateljima i kolegama po-kazati malo razumijevanjai strpljenja tokom mjesecakoji dolazi, pa ~ak i trunkusa`aljenja ukoliko njihovtim bude pora`en.

- Svi }e na ovaj ili onajna~in biti pod utiskom

Svjetskog prvenstva i zatoove molitve imaju smisla -rekao je Bejns.

Vidje}emo koliko }emolitve pomo}i, a BBC po-dsje}a da 2006. godine mo-litve engleskih navija~a ni-su usli{ene u vrijemeizvo|enja penala protivPortugala.

Po hitnom postupku

O{tro prema izgrednicima

Formirano56 sudovaza navija~e

Francuzima ostao jo{ jedan upitnik 

Galas jedina dilema

za Domeneka Na treninzima izvr{ava sve zadatke bez problema, ali treba znati da jebio u kriti~noj situaciji - ka`e selektor

Selektor francuske re-prezentacije RejmonDomenek objavio jekona~an spisak od 23igra~a za {ampionat

svijeta. Jedina preostala dilema

se odnosi na defanzivca Vili-jema Galasa, ~iji odlazak u  Ju`nu Afriku nije siguranzbog njegove povrede mi{i}alista noge.

- Jo{ uvijek nismo uvje-

reni u njegovu spremnosttako da jo{ ni{ta nije defini-tivno. Jedno je sigurno, mo-rat }emo odlu~iti do 1. juna.Prije sedam dana sam biovrlo pesimisti~an, a sada jesituacija ne{to bolja. Na tre-ninzima Galas izvr{ava svezadatke bez problema, ali tr-eba znati da je bio u kri-ti~noj situaciji - ka`e Dome-nek.

Na spisku selektora„trikolora“ su: golmani: Ka-raso (Bordo), Loris (Lion) iMandanda (Marsej), odbra-na: Abidal (Barselona), Kli{i

(Arsenal), Evra (Man~esterjunajted), Galas (Arsenal),Siani (Bordo), Revejer (Li-on), Sanja (Arsenal) i Skila}i(Sevilja),

sredina: Diabi (Arsenal),Diara (Bordo), Gurkuf 

(Bordo), Maluda (^elzi), Tu-lalan (Lion) i Valbuena (Ma-rsej), napad: Anelka (^elzi),Sise (Panatinaikos), @injak(Tuluz), Govu (Li on), Anri(Barselona) i Riberi (Ba-jern).

Galas na treningu: Neizvjestan za SP

Povrije|en vezni igra~ Novog Zelanda

Braun upitan zbog operacije ramenaVezni igra~ Novog Zele-

nda Tim Braun je u pripre-mnom susretu protiv Austr-

alije u Melburnu (2:1) povr-ijedio desno rame, te mu jeodre|ena operacija, zbog

~ega bi mogao propustitiSvjetsko prvenstvo.

Braun, zamjenik kapi-

tena Novozelan|ana, ipakse nada nastupu na Mu-ndijalu, a {anse da se to de-si su mu procijenjene na50:50.

- Trudim se da ostanempozitivan, iako postoje {anseda propustim Svjetsko prve-nstvo. Ipak, ukoliko ne bu-dem mogao igrati, `elim svenajbolje onome ko me zami-jeni - rekao je Braun.

Selektor Riki Herbert jedodao da bi mu Braun mo-gao nedostajati.

- On je sastavni dio tima iu kvalifikacijama je bio jedanod klju~nih igra~a. Bio bi toveliki gubitak za nas - rekaoje Herbert.

Novozelan|ani imaju do-govorene test utakmice sa Sr-bijom 29. maja i Slovenijom4. juna, dok }e generalnu pr-obu odigrati u Ju`noj Africisa ^ileom 9. juna.Braun: Jedan od klju~nih igra~a

Po 300.000 eura za tituluPotpredsjednik Fudbalske federacije Francuske No-

el Le Grae izjavio je da je za sve ~lanove reprezentaci-je „trikolora“ predvi|ena nagrada u iznosu do 300.000eura ukoliko osvoje titulu na prvenstvu svijeta u Ju`nojAfrici.

- Jo{ nije utvr|en ta~an iznos nagrade, ali }e se on si-gurno kretati izme|u 240.000 i 300.000 eura - rekao je LeGrae, koji je zadu`en za finansije u FFF.

Riberi pratio KapietaPred kraj

jednog od tre-ninga Francu-ske je„trikolorima“ne{to od svogf u d b a l s k o gznanja poka-zao i mje{taninalpskog mjestaTinje Pol Ka-pieto.

Na snimkuse vido kakobaratanje lo-ptom vreme{nog Tinjanina prati Frank Riberi.

Page 12: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 12/40

Stru~ni {tab reprezentaci-je BiH U-21 na ~elu sa selekto-rom Branimirom Tuli}em i tr-enerom Almirom Hurti}em uponedjeljak (do 16 sati) }e uVelikoj Kladu{i izvr{iti prozi-vku izabranika pred kontrolne

utakmice sa San Marinom(srijeda, 2. juni - stadion Oli-mpik Seravale) i Makedoni-jom (subota, 5. juni - VelikaKladu{a).

U me|uvremenu, selektorje poslao 22 poziva...

- Zbog povreda Gale{i}a iVranje{a, trenutno na raspola-ganju imam 20 igra~a. Naime,Vranje{ se povrijedio na treni-ngu Borca (sa Banjalu~anima

odr`avao formu pred predsto-je}e utakmice - op.a.), a Ga-le{i} je posljednja dva kola slo-vena~ke elite odigrao pod inje-kcijama, jer ponovo ima pro-

blema sa starom povredom,prenosi Tuli}.

- Gale{i} se trenutno nala-zi na rehabilitaciji, tako da po-stoji mogu}nost da bude spre-man za me~ sa Makedonijom,kad bi nam se mogao pri-

klju~iti i prvi golman Ibrahim[ehi}, koji je prekomandovanu „A“ tim. Tako|er, Bilbija ni-je trenirao nekoliko poslje-dnjih dana zbog prehlade, alinadam se da }e sve biti OK, teda ne}e biti dodatnih proble-ma oko igra~kog kadra.

Kako smo saznali u razgo-voru sa Tuli}em, [unji} i Bu-noza su tra`ili da budu oslo-bo|eni nastupa u drugoj.

- [unji}u se 5. juna eni br-at, a Bunozi saigra~ iz Karlo-vca. Ipak, poku{at }u u kadruostavti makar Bunozu, jer Ma-kedonci su opasan protivnik. Ujednoj od posljednjih utakmi-ca su sa 1:0 pobijedili Srbiju...

Na pitanje ho}e li biti do-datnih poziva, Tuli} odgovara:

- Za drugi me~ sa Makedo-nijom, najvjerovatnije, ho}e.Nije tajna da ve} razmi{ljam onekolicini juniorskih repreze-

ntativaca. Prije svih ostalih, tusu Muhamed Muji} (Olimpik)i Ivan Mr{i} (Lokomotiva Za-greb), koji su ve} ~lanovi ina{eg tima, ali i Kenan Ha-nd`i} (Sarajevo), koji je u fini{usezone skrenuo pa`nju na sebe.

Tako|er, na rezervnomspisku u Tuli}evoj bilje`nici jeve} zaokru`en i Denis omor(Sarajevo), a selektor je minu-lih dana tra`io informacijuvi{e i o Erminu Bi~ak}i}u

([tutgart), Muameru Svraki(@eljezni~ar), Rijadu Demi}u

(Vele`), Nailu [ehovi}u (Sara-jevo)... G. [UMAR

Sa svih strana 12avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Branimir Tuli}, selektor reprezentacije BiH U-21, pred kontrolne utakmice sa San Marinom i Makedonijom

Povrije|eniGale{i} i Vranje{ [unji} ne}e igrati protiv Makedonije zbog svadbe  Upitan nastup

 Bilbije u prvoj i Bunoze u drugoj utakmici

Tuli}: Makedonci su opasan protivnik 

Tuli}evi i Hurti}evi izabranici u Velikoj Kla- du{i }e odraditi jedan trening, a polazak za

 San Marino planiran je za utorak (autobusom preko Rijeke i Trsta). - O~ekujem pobjedu, {to bi nam bio ~etvrti uzastopni trijumf. Nadam se da }e igra~i ozbiljno shvatiti predstoje}e utakmice, ka`e Tuli}.

FleS★

Zoran Bubalo, nakon poraza od Ukrajine

Prekidi su opet bili kobniUkrajina je bolja reprezentacija, ali ovako visok poraz poslje-

 dica je po~etni~kih gre{aka na{e odbrane - rekao je na{ selektorIzabranici selektora Zor-

ana Bubala, do`ivjeli su po-raz prvom kolu elitne rundekvalifikacija za juniorsko EP.

koje }e se odr`ati u Francu-skoj. Bolji od na{ih juniorabili Ukrajinci, koji su aktu-elni prvaci Evrope, a ko-na~nih 1:4 je pomaloneo~ekivano visok poraz.

- Selekcija Ukrajine jebr`a, agresivnija, uigranija,jednom rije~ju puno bolja re-prezentacija. Uostalom, onisu aktuelni evropski prvacii ovaj poraz nije neo~ekivan,ali me boli na~in na koji smoprimili golove. Prekidi sunas ukopali, a penal i lo{ de-ga`man Divkovi}a uzroko-vali su ovako visok poraz. Daje Pand`a iskoristio jo{ jedanzicer stvari su mogle izgleda-ti malo bolje. Danas (petak) je nova uta- kmica, a protivnici su Englezi.

- Bit }emo ja~i za Ha-nd`i}a i Zlomisli}a, koji suodradili kaznu, pa }emo dobi-ti novi kvalitet na desnom bo-ku i sredini terena. Vjerujemda }emo protiv Engleza i Iracaodigrati puno bolje i popravi-ti dojam iz prve utakmice - re-kao je Bubalo. F. A.

Igra~ki kadar

Debituju Bjelak i Jakovljevi}

Na spisku su i dva debitanta.- Jakovljevi}, koji je bio na ne-

koliko selektivnih okupljanja zareprezentaciju [vajcarske, najboljije asistent drugog tima Araua, ave} odavno je prvotimac, ka`e Tu-li}.

- S druge strane, Bjelak, koji je1992. godi{te, velika je nada St. Pa-ulija. Nastupa za mladi tim, a ve}je igrao za na{e omladinske sele-kcije...

Pand`a strijelacStrijelac gola za na{ tim bio je kapiten Dalibor Pand`au 45. Minuti, a svoj debi u reprezentativnom dresu upisali

su Karahmet, Gagula i Aganspahi}. Bubalo je Ukrajincimasuprostavio sljede}i sastav: Divkovi}, Ani~i}, Ali}, Mr{i},Kuti}, Gagula (od 69. Zovko), Popara, Nuhi}, Pand`a (od87. Aganspahi}), Nikoli} (od 49. Muji}) i Karahmet.

Damir D`ombi} u pro-{loj sezoni nije odigrao goto-vo nijednu zvani~nu uta-kmicu.

Po zavr{etku sezone za-dobio je te{ku povredu bedr-enog mi{i}a, zbog ~ega jeizbivao s terena i vi{e nego{to se nadao.

- Povreda je bi-la te`a, tako da jeoporavak bio spor-iji nego {to sam senadao. Zimske pr-ipreme sam do-~ekao nedovoljnooporavljen, takoda nisam uspio daprona|em anga`-man. Trenirao samsa Vilom, mojimnekada{njim klu-bom, kako bi odr-`avao kondiciju,ali ipak jedno je tr-enirati, a drugo ig-rati utakmice, ka-

`e D`ombi}.Ovaj nekada-

{nji U-19 i U-21reprezentativacBiH koji jepro{ao {kolu Ba-zela, a zatim na-stupao za Vil iVaduz, ovih danase odmara u ro-

dnom Srebreniku, gdje }eprovesti ve}inu odmora, ave} po~etkom narednogmjeseca vra}a se u [vic-arsku, kako bi prona{ao no-vi anga`man.

- Moj menad`er pregova-ra sa nekim klubovima.

Znam da }e biti te{ko udo-voljiti mojim zahtjevima, alivjerovatno ne}u imati mno-go izbora, jer pauzirao samcijelu sezonu. Najva`nije mije da sam se oporavio i da sevratim na teren, isti~eD`ombi}. M. S.

Damir D`ombi}, biv{i U-21 reprezentativac BiH

Tra im novi klub

D`ombi}:Imaopovredumi{i}a

Tuli} je za „operacijuSan Marino i Makedonija“pozvao dva golmana i 20igra~a. To su: Adnan Had`i}(Zrinjski) i Dragan \or|i}(Radnik Bijeljina), te Ogn-jen Vranje{ (Crvena zvezda,Srbija - povrije|en), Toni[unji} (Zrinjski), GordanBunoza (Karlovac, Hrva-tska), Boris Savi} (Rad, Srbi-ja), Adin D`afi} (Vele`), Go-

ran Gale{i} (Gorica, Sloveni-ja - povrije|en), Ivan Sesar(Luka Koper, Slovenija),

Nemanja Bilbija (Vojvo-dina, Srbija), Adnan Zahir-ovi} (^elik), Miroslav Steva-novi} (Borac Banja Luka),Toni Marki} ([iroki Brijeg),Edin Vi{}a (@eljezni~ar),Danijel Ko`ul ([iroki Bri-jeg), Marin Ani~i} (Zrinjski),Sanid Mujaki} (Travnik), Ar-min Bjelak (St. Pauli, Nje-ma~ka), Dejan Jakovljevi}(Arau, [vicarska), Almir Be-

ki} (Sloboda), Nenad Kiso(^ukari~ki, Srbija) i Muha-med Suba{i} (Olimpik).

Bubalo: Vjerujem da }emo protiv Engleske odigrati puno bolje

Page 13: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 13/40

Emir Had`i}, nekada{njinapada~ @eljezni~ara i elika,zavr{io je sezonu u gr~kom dr-ugoliga{u Panetolikosu. Nje-gov klub sezonu je zavr{io nasolidnom sedmom mjestu, ana{ internacionalac sezonu jezavr{io sa jednim golom nasvom kontu.

- Nisam nezadovoljan se-zonom. Zaista mi je lijepo uGr~koj i u ovom klubu, ali ka-

ko sada stvari stoje male su{anse da ostanem u Panetoli-kosu - kazao nam je Had`i}, apotom i objeansio zbog ~ega:

- Kriza koja je zahvatilaGr~ku zahvatila je i na{ klub.Ve} nekoliko mjeseci kasnenam plate, primanja nisu redo-

vna i zatra`io sam raskid ugo-vora. Ukoliko ne dobijem ra-skid, idem na sud - istakao jeHad`i}.

Iako je sezona zavr{ila prijedvije sedmice, Had`i} je jo{ uvi-jek u trena`nom procesu, a u BiHbi se trebao vratiti petog juna.

- Tada }u i odlu~i ti {ta i ka-ko dalje. Ima nekih ponuda zavani, ali o tome kada se vratimi kada vidim {ta }e biti sa Pa-netolikosom - ka`e Had`i}.

Nekada{nji napada~ mladeselekcije ostavio je mogu}no-st povratka u Premijer ligu.

- Ni to nije lo{a opcija. Ra-zgovarao sam sa ~elnicima @el-

jezni~ara pro{log ljeta, ali tada seizjalovila. Ne bi bilo lo{e igrati

Ligu prvaka sa @eljom - istakaoje Had`i}. M. Tr

13avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Emir Had`i} zavr{io sezonu u Gr~koj

Male su {anse da ostanem

u Panetolikosu Ne bi bilo lo{e igrati Ligu prvaka sa @eljom - ka`e Had`i}

Had`i}: Zadovoljan sezonom u Gr~koj

 Amer Jugo na odmoru u Mostaru

Odlazak u Azerbejd`an

bio je pun pogodak  Mughan je dobro organizovan klub - rije~i su JugeAmer Jugo je u zimskom

prelaznom roku napustio Ve-le` i oti{ao u daleki Azerbe-jd`an. Sa sobom ga je poveoAlmir Hurti}, trener ta-mo{njeg prvoliga{a Mugha-na, u koji su prije Juge do-spjeli jo{ i Ekrem Hod`i},Edis Kurtanovi} i Milo{Ze~evi}.

Odmah po dolasku ovajbiv{i veznjak Vele`a se na-metnuo i dobio va`nu uloguu timu, te na kraju dao velikidoprinos u opstanku koji jeizborio njegov klub. Upisaoje tri asistencije, te postigaojedan gol.

- Zadovoljan sam uslovi-ma u Azerbejd`anu, kao i igr-

ama svog kluba. Odlazak uovu zemlju je bio dobar potez.Za Jugu su ve} interes po-

kazali vode}i klubovi u ovojzemlji, me|utim sve su prili-ke da }e i u narednoj sezoninositi dres Mughana.

- Mughan je dobro orga-nizovan klub. Uz to pokrajsebe sam stalno imao Hur-

ti}a, Ze~evi}a, Kurtanovi}a iHod`i}a. Prava smo mala bh.kolonija u ovoj zemlji, takoda o odlasku jo{ uvijek ne ra-zmi{ljam.

Kurtanovi} je svojimodbranama ponio epitet na-jboljeg golmana u ovoj ze-mlji.

- Edis je najzaslu`niji za

na{e rezultate ove sezone.^udesno nas je spa{avo nanekim utakmicama. IHod`i} i Ze~evi} su imali za-pa`ene uloge u timu.

Vele` je od Juginog odla-ska do`ivio pad u formi. Sa~etvrtog mjesta, „ro|eni“ sudospjeli do osmog, na kojemsu okon~ali sezonu.

- Pratio sam stalno rezu-ltate Vele`a. Bio sam u konta-ktu sa biv{im saigra~ima. @aomi je {to nismo izborili Evr-opu, mada je po meni proteklasezona dosta uspje{na. Na-jva`nije je da se nismo boriliza opstanak kao prethodnedvije sezone - istakao je Jugo.

 A. D.Jugo iz vremena dok je nosio dres Vele`a

Dru`enje sa Vladavi}em Jugo je ve} dvije sedmice na odmoru u rodnom gradu. Na-

jvi{e vremena provodi sa prijateljem Admirom Vladavi}em.- Po`elio sam Mostar i svoje prijatelje, iako sam tek ~etirimjeseca bio van grada. Sada sam ponovo kao riba u vodi, a uzmene je moj prijatelj Admir Vladavi}. Vlada je ~udo od igra~ai nadam se da }e ovog ljeta napraviti novi transfer, u klub ukome }e se vi{e cijeniti kvalitet, a manje neki odnosi van te-rena - rekao je Jugo, koji se krajem juna vra}a u Azerbejd`anna pripreme svog kluba.

^estitke @eljiHad`i} pomno prati sva de{avanja u Premijer ligi i igre

njegovih biv{ih klubova elika i @eljezni~ara.- ^elik je ostao u ligi i to je odli~no. Gledao sam slike sa

slavlja @eljezni~ara, zaista fantasti~no. Od kako su se vratila ne-kada{nja garnitura ljudi na ~elu sa Amarom Osimom, lijepa vr-emena su do{la za @elju. ^estitam svim igra~ima na osvojenojtituli - ka`e nekada{nji najbolji napada~ Premijer lige.

Sadovi} nameti Trabzonspora

Mirnel Sadovi}, napada~ austrijske Magne otputovao je izSarajeva za Be~, gdje }e se sresti sa ~elnicima turskog prvo-liga{a Trabzonspora.

- Istina je da su ~elnici ekipe iz Turske zainteresovani za

moje usluge. Jedini problem mo`e biti ~injenica {to sam ne-davno potpisao trogodi{nji ugovor. Po~eo sam pregovore. Vi-djet }emo {ta }e od svega biti. Mirnel ne krije da bi voliokarijeru nastaviti u Turskoj.

- Za{to da ne. To bi za mene bio novi izazov. Uostalom, tu-rska liga je puno ja~a od austrijske - kazao je Sadovi}, koji}e sezonu koja je tek zavr{ena pamtiti po porazu u finalu Ku-pa Austrije od [turma na{eg Samira Muratovi}a.  Z. ].

Sadovi}: Po~eo pregovore sa ekipom iz Turske

Petar Jeli}, nekada{nji ka-piten mlade reprezentacije BiHnije vi{e ~lan srbijanskog prvo-liga{a OFK Beograda. Naime, Jeli}u je istekao ugovor, a on jejo{ zimus odbio potpisati novi.

- Imam par ponuda. Tra`e

me klubovi iz Gr~ke, Rusije isa Kipra. Jo{ ni{ta nisamodlu~io. Trenutno sam okupir-an de{avanjima na fakultetu.Po{to sam zavr{na godina. Vo-lio bih do kraja ove godine di-plomirati na Pravnom fakulte-tu u Beogradu - istakao je Jeli},kojem je ao {to je njegov neka-da{nji klub Modri~a ispala izPremijer lige BiH.  Z. ].

Jeli} napustio OFK Beograd

Jeli}: Imam par ponuda

 Austrija

         S       r        b        i        j       a

Page 14: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 14/40

Premijer liga 14avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Sabahudin @ujo, predsjednik @eljezni~ara nakon osvajanja titule

Ovo je tek po~etak 

Titula je kruna sezone, ali mi ne `elimo stati na ovome - ka`e @ujo

K ada je u avgustupro{le godine Saba-hudin @ujo, ponovopreuzeo predsje-dni~ku funkciju @e-

ljezni~ara i na mjesto stru-~nog {taba postavio AmaraOsima znalo se da }e se @eljo

vratiti na stare staze.U klub su se vratili biv{iigra~i po~ev{i od Nijaza Br-kovi}a, Bulenda Bi{~evi}a,D`elaludina Muharemovi}a,Rusmira Cvike, Almira Gr-edi}a, Harisa Alihod`i}a, Di-ne \urbuzovi}a, Almira Me-mi}a, Adnana Gu{e... i kre-

nulo je stvaranje novog @el-jezni~ara.

Pred po~etak sezone uklubu su za cilj postavili izla-zak na evropsku scenu, a za ti-tulu im je malo ko davao{anse. Ipak, @ujo je vjerovao uove igra~e i stru~ni {tab i obe-

zbjedio im sve potrebne uslo-ve koje klub mo`e imati uko-liko `eli odskakati od ostalih.

- Ovo je tek po~etak.Po~etak stvaranja jednog evr-opskog @eljezni~ara. Titulaje kruna sezone, ali mi ne`elimo stati na ovome. Ve}razmi{ljamo o sljede}oj sezo-

ni u kojoj `elimo ponovitiovaj uspjeh i drugi put naGrbavicu donijeti duplu kr-unu - kazao je predsjednik@eljezni~ara.

Na po~etku svog manda-ta @ujo je kazao da eli @el-

jezni~ar gledati u grupnoj fa-zi velikog Evropskog ta-kmi~enja.

- I dalje je to plan. Imamomnogo toga za obaviti, po~e-v{i od rekonstrukcije stadio-na, pa do bolje infrastruktu-

re. Ve} smo postali ugledanbrend i mamac za sponzore.@elimo ovako nastaviti i@elju gledati u grupnoj faziLige prvaka ili lige UEFA -istakao je @ujo.

M. TRBONJA 

 @ujo: Stvara evropski @eljezni~ar

Promovisaninovi dresovi

@eljezni~ar je u Trebi-nju promovisao nove dre-sove koje }e nositi od na-

redne sezone. Radi se odresovima proizvo|a}aLegea, sa kojima je od ra-nije potpisan ugovor, aova italijanska firma spo-rtske opreme je @elji obe-zbjedila najbolju opremuu ovom trenutku.

Tek nakon dvadana sam shvatioda smo {ampioni

Utakmica u Trebinju iz-me|u nekada{njeg i sada{njeg{ampiona Leotara i @elje-zni~ara (3:3), nije imala nekipreveliki zna~aj. Leotar je obe-zbjedio opstanak, a @elje-zni~ar titulu, tako da su poslje-dnje kolo odigrali za presti`.Dva gola postigao je najkori-sniji igra~ lige Samir Bekri},dok se jednom, prvi put u dr-esu @eljezni~ara u listu strije-laca upisao i Muamer Svraka.

- Zaista sam sretan {to samkona~no postigao hol u dresusa najdra`im grbom. Nadamse da }e ih jo{ biti. [to se ti~eutakmice, bila je prava prijate-ljska. Odigrali smo za publikui mi i oni. Mislim da su gleda-oci na Policama bili zadovoljnii to je najva`nije - kazao jeMuamer Svraka.

Svraka je ove polusezone

bio standardan igra~ kodAmara Osima i njemu sigurnopripadaju zasluge za osvojenutitulu.

- Tek nakon dva dana samshvatio da smo {ampioni i ko-liko je to velika stvar. Kojigod kanal okrenem svima supuna usta @elje i presretansam zbog toga. Pogotovo^oli}, [ehi} i ja koji smo tu~itav `ivot, koji smo nau~iliigrati fudbala na {ljaci.

- Kada po~inje{ igrati sa-nja{ da jednom zaigra{ za@elju i bude{ {ampion. Mismo svoj san ispunili. Zadnjiput kada je @eljo bio prvak[ehi} i ja smo bili zajednoispred Vje~ne vatre. Tada smobili pioniri, a ja sam dohva}aolopte protiv Njukastla, a sada}emo zajedno igrati Ligu pr-vaka - ka`e Svraka. M. Tr

Svraka: Ispunjen san

Muamer Svraka postigao prvi gol u dresu @eljezni~ara

Samir Bekri}, veznjak@eljezni~ara postigao je dvagola u Trebinju. Ipak, ni tomu nije bilo dovoljno da po-nese epitet najboljeg strijelcalige. Sa postignutih 15 golo-va, Samir je na kraju sezonezavr{io kao drugi strijelac li-ge. Odmah iza Fe|e Dudi}a,koji je postigao gol vi{e.

Ipak, Bekri} je najbolji asi-stent lige sa 16 uspje{nih do-davanja. @eljezni~ar je osvojiotitulu, a veznjak plavih je pr-oljetni dio prvenstva odigraou reprezentativnoj formi.

- Sve zasluge pripadaju{efu Amaru Osimu. On nasje dobro spremio. Ukazaonam na gre{ke koje smo naranijim utakmicama pravili.Zaista smo u drugom dijelusezone bili na visini zadatka.

Iako je u posljednje dvi-

je utakmice postigao ~etirigola, Bekri} se jo{ od ranije

nalazi na meti mnogih evro-

pskih klubova.- Postali smo {ampioni.

Lijep je osje}aj biti na vrhu.

Bit }e vremena kada }u ra-zmi{ljati o ponudama - kazao

je Bekri}, po mnogima tre-

nutno najbolji igra~ Premijerlige.  Z. ].

Sezonu }e na najboljimogu}i na~in zavr{iti kade-ti i juniori @eljezni~ara i Sa-rajeva, koji }e u nedjelju(16.00 i 18.00 sati), odigratii posljednju utakmicu zaovu sezonu u OmladinskojPremijer ligi.

Kadetima @eljezni~ara jepotrebna pobjeda kako biostvarili plasman u zavr{ni-cu prvenstva. Samo je pitanjesa koje }e pozicije izabrani-ci Admira Ad`ema oti}i u za-vr{nicu. Sa druge strane ka-deti Sarajeva izgubili su svo-

je {anse za zavr{nicu prve-nstva.

Kod juniora je ista situa-cija, samo su zamijenjeneuloge. Sarajevo je ve} osigu-ralo zavr{nicu takmi~enja ina svoj drugi trofej (pobjed-nici Kupa BiH) }e juri{ati saprvog mjesta, kojeg su ve} ra-nije osigurali. „Plavi“ sa Gr-bavice nemaju {ansu za za-vr{nicu, ali je svakako izazovpobijediti prvoplasirani tim,a pogotovo ako se radi o na-jlju}im rivalima. M. Tr.

Bekri}: Najbolji asistent lige

U taboru tima sa Grbavice planiraju da  pripreme za narednu sezonu po~nuizme|u 15 i 20. juna. Prvu evropsku utakmicu plavi igraju 13. Ili14. jula u okviru drugog pretkola Lige prvaka. Svi u klubu bi voljeli da za protivnika dobiju prvaka Irske ili recimo Litvanije.

FleS★

 Veznjak @elje tu`an se vratio iz Trebinja

Bekri} ostao bez titule golgetera

Kraj sezone za Omladinsku Premijer ligu

Kadetski i juniorski vje~iti derbi na Grbavici

Detalj sa jednog od ovosezonskih susreta

Page 15: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 15/40

U posljednjem kolu minu-le sezone podmla|eni tim Sa-rajeva je deklasirao (3:0 - Ja-hovi} postigao dva, a H. Ha-nd`i} jedan gol) Borac. Po-dsjetimo, {ef stru~nog {tababordo tima Mirza Vare{ano-vi} ni u srijedu nije mogaora~unati na od ranije povri-je|ene Faruka Ihtijarevi}a,Muhameda D`akmi}a, DaduHamzagi}a, Alena [koru, teEdina Dudu, koji se povrije-

dio u 29. kolu, a roviti MilanMuminovi} je bio na klupi zarezerve.

[ehovi}, izmi} i[eko iskoristili {ansu

S druge strane, novo-pe~eni prvotimac Kenan Ha-

nd`i} je sa reprezentacijomBiH U-19 otputovao na kvali-fikacioni turnir u Ukrajinu...

- Duel sa Borcem je bio

prijateljski, bez nekog velikogzna~aja. Za razliku od drugogpoluvremene, u 45. minutanije bilo ba{ puno `ara, ko-nstatuje Vare{anovi}.

- Me|utim, nastavak uta-kmice je donio puno boljuigru, posebno na{eg tima.

  Ipak, i u prvih 45 minutame~a Sarajevo je propustilonekoliko {ansi, a Borac se

 uglavnom orjentisao na odbr- anu svog gola

- I u nastavku me~e je bilaista slika na terenu. Golovesmo postigli na vrijeme i to izizra|enih akcija.

U srijedu su u bordo timu debitovala dva juniora, [ekoi ^izmi}, a [ehovi} je prvi

 put bio starter.- Svi debitanti su me zado-

voljili, {to je jo{ jedan dokaz dase Sarajevo mo`e osloniti nasvoju djecu. Uz tri-~etiri kvali-tetna poja~anja, na{a djeca mo-gu stasati u kvalitetne fudbale-re. U svakom slu~aju, budu}no-

st FK Sarajeva je u mladimigra~ima iz vlastitog pogona. Ve}ini prvotimaca, Alenu i

 Anelu [kori, Maksumi}u, Mu-minovi}u, Dudi, Rizvanovi}u,

  Pliski... su istekli ugovori, a Harisu Hand`i}u posudba.

- [koro je ve} oti{ao, kari-jeru }e nastaviti u Meksiku, asa svim ostalim igra~ima suve} obavljeni razgovori.

Igra~i su iznijeli svoje uslove,a sada je na nama iz struke ikluba da odlu~imo ko nam jeod njih neophodan, a ko nije.

U glavi imam jasnu viziju,ali o njoj }emo razgovarati teknakon {to detaljno analizior-am minulu sezonu.

Igra~ka kri`aljka

 Jesu li svi igra~i, kojima suistekli ugovori, osim Alena[kore, spremni ostati?

- Navodno, neki od njihve} imaju neke ponude, ali uslu~aju da ne na|u inostraneanga`me, svi bi vrlo rado osta-li na Ko{evu. Me|utim, mor-

am konstatovati i to da nisamzadovoljan u~inkom svih po-menutih igra~a, tako da neki-ma od njih ne}emo ni ponudi-ti produ`enje saradnje.

Ipak, o imenima }emo ra-zgovarati kasnije, za nekolikodana... - za kraj ka`e Vare{ano-vi}, koji je na klupi bordo timaupisao po ~etiri pobjede(Leotar, Zrinjski, Slavija, Bor-ac) i remija (^elik, [iroki Bri-jeg, @eljezni~ar, Rudar), te je-dan poraz od Zvijezde u Gra-da~cu (gol razlika 19:5) .

S obzirom na ukupnu si-tuaciju u i oko bordo kluba, tosigurno nije neuspjeh, a sadaje sva pa`nja bordo krugovausmjerena ka dugo o~ekiva-noj Izbornoj skup{tini, kojajo{ nije zakazana. Navodno,to }e biti ura|eno uskoro.

G. [UMAR

15avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Mirza Vare{anovi}, {ef stru~nog {taba bordo tima

Sa minulog me~a na Ko{evu: Had`i} u duelu sa Stevanovi}em

 Vare{anovi}: Uskoro detaljna analiza

Prati igre juniore

Blizu potpisa ugovorasa FK Sarajevo je nekolikojuniora, [eko, izmi}, Nu-hi}, Amel Hand`i}...

- Kenan Hand`i} jeve} potpisao ugovor, a ju-niori koji su ve} debitova-li za prvi tim su interesa-ntni igra~i, ka`e Vare{ano-vi}.

- U svakom slu~aju, pr-atit }u zavr{nicu junior-skog prvenstva, a tek na-kon detaljne analize doni-jet }u kona~nu odluku otome ko }e od mladihigra~a potpisati ugovor.

Berberovi} i Muharemovi}na listi `elja

U razgovoru sa Vare{anovi}em saznali smo da na listi`elja trenutno ima samo dva igra~a, D`emala Berberovi}a iVeldina Muharemovi}a.

- Berberovi} je u kontaktu sa jednim ili dva kluba iz ino-stranstva, a ako ne realizuje ino-transfer ostat }e na Ko{evu,ka`e Vare{anovi}.

- Tako|er, obavio sam razgovor i sa Muharemovi}em,koji ima slobodne papire. Za{to kriti, opet bi ga volio vidje-ti u bordo dresu.

 - Upravnom odboru }u uskoro dostaviti ana-lizu devet utakmica, u kojima sam sjedio na

 klupi bordo tima, ka`e Vare{anovi}. - Tek nakon toga }emo se dogovoriti {ta i kao dalje. Me|utim, prioritet je ja~anja kluba kao institucije, te da se na|e zajedni~ki jezik sa navi- ja~ima. Cilj nam je da u novu sezonu u|emo mnogo ja~i i {to najbitni- je svi zajedno, jedinstveni.

FleS★

Vule Trivunovi}, stoper Borcanakon du`eg vremena je igrao naKo{evu. Ne u dresu Sarajeva, ve}banjalu~kog Borca.

- Lijepo je vratiti se na Ko{evo. Tusam proveo lijep period svog `ivota.Vidio sam se sa Repuhom, Avdi}em,Alaimom, Had`i}em, Ihtijarevi}em...Svi znaju koliko volim Sarajevo. Po-slije me~a sa @eljezni~arom na Grba-vici, dobio sam na desetine poruka odnavija~a tima sa Ko{eva. To valjdane{to govori. Borac je u posljednje dvije prve-nstvene utakmice do`ivio isto toliko

 poraza.- Osvojili smo Kup i te{ko je bi-

lo o~ekivati da ne{to napravimo u

susretima protiv Olimpika i Saraje-va. Mi smo svoj cilj ispunili, a to jeda smo poslije 22. godine donijelijedan trofej u Banja Luku. Pomaklismo neke stvari sa mrtve ta~ke.Uskoro po~inje i rekonstrukcija gr-adskog stadiona. Poznati su i mogu}i protivnici ti-ma iz Banja Luke na evropskoj sceni.

- Radi se o ekipama sa daleko

ve}im bud`etom nego {to je na{. Tuprije svega mislim na Austriju I Ra-pid iz Be~a, Steaua, Olimpijakos,

Fejnord... Ipak, vjerujem da su~elnici kluba spremni na nove iza-zove. Kada po~inju pripreme Borca zanarednu sezonu?

-. Mislim da }emo sa treninzimapo~eti ve} 21. juna. Znate i sami daevropske utakmice igramo polovi-nom jula - istakao je Trivunovi}.

 Z. ].

 Vule Trivunovi}, stoper Borca

Lijepo je vratiti se na Ko{evo

Trivunovi}: Mi smo svoj cilj ispunili

O ponudama- Ne `elim sada ni{ta o tome

govoriti. Imam ugovor do ljetanaredne godine. Postoji nekikontakti, ali jo{ nisam dobio ni-ti jednu konkretnu ponudu.Ipak, prvenstvo je tek zavr{eno,a prijelazni rok po~inje tek 1.jula - kazao je Vule koji je u ko-ntaktu sa prijateljem Blatnja-kom koji odnedavno nosi dresruske Alanije.

Sarajevo se mo`e

osloniti na svojudjecu

Sarajevo se mo`e

osloniti na svojudjecu

Uz tri-~etiri kvalitetna poja~anja, na{a djeca mogu stasati u kvalitetne fudbalere Obavljeni razgovori sa svim igra~ima

 kojima su istekli ugovori, ka`e Vare{anovi}

 Pomakli smo neke stvari sa mrtve ta~ke -

 ka`e Trivunovi}

Page 16: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 16/40

Prvi ~ovjek kluba, predsje-dnik Zlatan Mijo Jeli}, sezo-ni je dodao epitet „spa{ena“,ali i neizravno nagovijestio pr-omjene u trenerskom iigra~kom kadru.

- S obzirom da je izlazak uEvropu uvijek cilj na po~etkusezone, mo`e se re}i da je sezo-na spa{ena, ali ostaje ~injenicada smo mogli puno vi{e. U pr-oljetni dio sezone u{li smo s li-derske pozicije, a umjesto bo-rbe za naslov prvaka do{li smou situaciji da se borimo za Evr-opu, izjavio je Jeli} koji prijesastanka klupskog rukovo-dstva nije `elio prejudiciratido kakvih }e promjena do}itokom ljeta.

- Ovih }e se dana sastatiUprava i razgovarati o rezulta-tima, stru~nom {tabu iigra~ima. Promjene su mo-gu}e, ali prerano je o tome go-voriti, dodao je Jeli} naglasiv{ikontinuitet igranja na me|-unarodnoj sceni.

- Klub smo s najduljim ko-ntinuitetom po tom pitanju inaravno da smo zadovoljni {tosmo opet uspjeli. Pro{le smosezone u Evropu iza{li zahva-ljuju}i administrativnim pro-pustima drugih klubova, ali netreba zaboraviti da smo u sezo-ni 2003./2004. mjesto u Inter-toto kupu prepustili Slobodi,zaklju~io je prvi ~ovjek[irokog Brijega. M. P.

Iskusni veznjak [irokogBrijega Vagner Lago Santos`ali {to su on i igra~i kasnouhvatili pravu formu, budu}ida je @eljezni~ar u tom trenu-tku postao ve} nedosti`an. Udrugoj polovici prolje}a[irokobrije`ani su upisaliosam utakmica bez poraza,pet pobjeda i tri remija, ali na-slova ih je ko{talo katastrofa-lno otvaranje prolje}a u kojemsu od mogu}ih 21 osvojili tekpet bodova.

- Ni sada ne mogu objasni-ti {to nam je bilo na startu pr-olje}a kada smo dozvolili @el-jezni~aru da nadoknadi se-dam bodova zaostatka i preu-zme lidersku poziciju. O~itoda smo kasno u{li u formu, alinekada u nogometu ne ide sveonako kako si planirao. @el-jezni~ar je zaslu`eno osvojiotitulu, a mi smo zaslu`eno dr-

ugi. Voljeli bi da je druga~ije,ali na kraju je sve ipak dobrozavr{ilo, izjavio je Brazilac na-kon utakmice protiv Zri-njskog. M. P.

Igor Musa u srijedu je uta-kmicom protiv [irokogBrijega zaklju~io bogatukarijeru koju je po~eo pr-ije dvadeset godina kada

je kao 17-godi{njak debitir-ao u Vele`u. Zrinjski je, na-kon Dubrovnika, Samobora,Hrvatskog dragovoljca, Rije-ke, Hajduka, Slaven Belupa,{panskog Hereza i kiparskogAEL Limasola, bi njegov de-seti klub u karijeri.

- Mostar je grad u kojemsam odrastao, tako da samimao elju karijeru zavr{iti uZrinjskom. Sada kada seosvrnem unatrag mogu re}ida su mi se ostvarile sve eljeu karijeri, izjavio je Musa ko-

ji }e u oktobru ove godineproslaviti svoj 37. ro|endan. Postoji li mogu}nost da pr-

 omijenite odluku i prolongir- ate odlazak u mirovinu?

- Fizi~ki se osje}am do-

bro, ali odavno sam prelomiou glavi da je ovo moja zadnjasezona. Treninzi i utakmice}e mi sigurno nedostajati,budu}i da su oni moja svako-dnevnica du`e od 25 godina.   Dvije godine Pod Bijelimbrijegom brzo su pro{le?

- Imao sam sre}u biti diomom~adi koja je pro{le sezoneosvojila drugi naslov prvaka, ai u ovoj drugoj sezoni smoispunili zacrtani cilj te se pono-vni plasirali u Evropu. Vjeru-jem da sam svojim igrama do-prinio tim rezultatima, a mi-slim i da sam svojim savjetimapomogao mla|im igra~ima,dodao je Musa. M. P.

Premijer liga 16avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

I{tuk novi trenerNakon {to je sa [irokim Brijegom osvojio drugo mjesto u

Premijer ligi BiH, Toni Kara~i} je razrije{en du`nosti {efastru~nog {taba. Umjesto njega ekipu }e u narednoj sezoni vo-diti Ivo I{tuk koji je ve} u dva navrata vodio ekipu sa Pecare.

[urjak natribinamaMinulu utakmicu na Pe-

cari u ivo je promatrao i Ivica[urjak, ~lan Uprave splitskogHajduka zadu`en za struku.

[urjak nakon utakmicenije elio komentirati ko-ji su akteri hercegova~kogderbija bili pod njegovimpove}alom, ali poznato je

da su hrvatski mediji ovogprolje}a izvje{tavali da Ha-jduk ve} du`e vrijeme pra-ti 23-godi{njeg veznjakaZrinjskog Vladu Zadru.

Pripreme „plemi}a“po~inju 10. juna

Nogometa{i Zrinjskog ni ove godine ne}e imati punoodmora uo~i priprema za novu sezonu. S obzirom da pr-va utakmica u sezoni 2010./2011. Mostarce ~eka ve} 1. ju-la, Dragan Jovi} je prvo okupljanje zakazao ve} za 15 dana.

- Pro{le sezone s radom smo krenuli 15. juna, daklemjesec prije prve utakmice protiv Slovana, dok }e ove se-zone pripreme za prvu utakmicu trajati ne{to kra}e, nekih20-tak dana. Igra~ima je neophodan odmor, ali on ne}e tr-ajati dugo, budu}i da bi pripreme trebali po~eti oko 10. ju-na, ka`e Jovi}.

 Jedan od igra~a Zrinjskogkojem je utakmicom protiv[irokog Brijega istekao ugo-vor s mostarskim klubom jeDanijel Stojanovi}, 26-go-di{nji veznjak koji je Pod Bi-jeli brijeg stigao prije dvijegodine iz Posu{ja. Koliko je

ovaj igra~ va`an za igrumom~adi Dragana Jovi}a po-kazala je i utakmica na Peca-ri, tako da navija~i Zrinjskogs nestrpljenjem ~ekaju kako}e se rasplesti pregovori okonovog ugovora izme|u Stoja-novi}a i kluba.

- Ukratko, ne znam {todonosi budu}nost. U Premi-jer ligi sam ve} pet godina,

tako da je `elja za odlaskomu inozemstvo logi~na. Voliobih oti}i u inozemstvo, ali vi-djeti }emo {to }e se doga|atiu sljede}im danima, izjavioje Stojanovi}.

Na konstataciju da je uZrinjskom ve} dvije godine,

Stojanovi} dodaje:- Odluka da dres Posu{jazamijenim onim Zrinjskogpokazala se ispravnom. Dvi-je sezone u Mostaru igramostandardno, sa Zrinjskimsam pro{le sezone osvojio inaslov prvaka, ali mislim ipotvrdio svoju vrijednost,dodao je Stojanovi}.

M. P.

Igor MUSA u srijedu na Pecari zaklju~io 20 godina dugu karijeru

Po~eo u Vele`u,

zavr{io u Zrinjskom Fizi~ki se osje}am dobro, ali odavno sam prelomio u glavi da je ovo moja zadnja sezona, ka`e Musa

Musa: Ostvarilesu mi se sve

`elje u karijeri

Danijel Stojanovi}, veznjak Zrinjskog

 Volio bih oti}iu inozemstvo

Stojanovi} (desno): Ne znam {ta donosi budu}nost

 Vagner Lago SANTOS, veznjak [irokog Brijega

Kasno smou{li u formu

 Vagner: Nekada u nogometu ne ide sve onako kako siplanirao

Zlatan Mijo JELI], predsjednik [irokog Brijega

Sezona jespa{ena

Jeli}:Moglismopuno vi{e

Page 17: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 17/40

17avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

 Avdo Kalajd`i}, trener u stru~nom {tabu Vele`a

Imali smo tim

za EvropuUo~i duela sa fenjera{em bilo je izuzetno te{ko motivisatiigra~e, ka`e Kalajd`i}

Minimalnim triju-mfom (1:0) nadModri~om predgotovo praznimtribinama u Vr-

ap~i}ima, Vele` je zaklju~iosezonu 2009/2010. U utakmi-ci, u kojoj je rezultat bio udrugom planu, priliku su do-bili uglavnom mladi igra~i, asticao se dojam da su

„ro|eni“ igrali onoliko koli-ko im je bilo potrebno za triboda.

- Uo~i duela sa fenjera{embilo je izuzetno te{ko motivi-sati igra~e. Mi smo ih upozo-ravali da je to utakmica kao iu svaka druga, te da trebaju

biti maksimalno ozbiljni, ali...- ka`e Avdo Kalajd`i}, treneru stru~nom {tabu Vele`a.

- Modri~a je ve} tim kojiima glavu i rep. Ve} se tu vi-de „Niki}evi prsti“. To meraduje. Nadam se da }e vrlo

brzo izboriti povratak u bh.elitu.

Nakon dugo vremena zaVele` je od prve minute igr-ao Mustafa Kodro, koji je biojedan od najboljih igra~a.

- Svi smo sretni zbog Ko-

drinog povratka. On je izuze-tan mladi} i veliki profesio-nalac. Njegova igra, bar zamene, nije iznena|enje, iakoje godinu bio van terena.

Vele` je sezonu zavr{io nasedmom mjestu, a cilj je bioplasman na me|unarodnuscenu.

- Mislim da smo u sezone

koja je iza nas imali jednu odnajboljih ekipa u ligi i zbogtoga mi je `ao {to nismoizborili nastup u Evropi, za-vr{io je Kalajd`i}.  A. De.

Kalajd`i}: Svi smo sretni zbogKodrinog povratka

Kodro hvali kolektivMustafa Kodro se na velika vrata vratio u tim.- Najva`nije je da sam se nakon dugo vremena vratio

na teren. Nije mi se bilo lako pomiriti sa ~injenicom dau najboljim igra~kim godinama moram pauzirati godinudana, ka`e Kodro, koji je protiv Modri~e igrao u veznomredu.

- Svi momci su odigrali dobro, nikoga ne treba izdva-jati iz kolektiva.

Nogometa{i Zvijezdeposljednju ovosezonskuutakmicu u Travniku oko-n~ali su visokim porazom(1:4), te je tako neslavnospu{tena zavjesa na sezonu,koja se ipak mo`e smastra-ti uspje{nom.

Iako je Zvijezda susret

odigrala u gotovo najja~emsastavu, u~inak je izostao.Ispred Kari}a zadnju linijusu ~inili Nezi}, Moranjki}, Jusi} i Prodanovi}, u veziBrkovi}, Omeragi}, ArminDeli} i Hamzi}, a u vrhunapada Husi} i \ori}. Pri-liku u nastavku su dobilijo{ Kova~evi}, Benjamin

Deli} i Sulji}, ali rezulta-tskog pomaka nije bilo.

- Bilo je jako lo{e. Ovo jebila jedna od najslabijihna{ih utakmica i moramobiti nezadovljni. Izgleda dasmo svi u na{im glavama ra-zmi{ljali da nam minuli me~u rezultatskom smislu ne

zna~i gotovo ni{ta, kazao jeautor jedinog gola „zmajeva“u Travniku Zoran Brkovi}.

S obzirom na turbule-ncije koje su se de{avale na„Banji“, u stru~nom i igra-~kom kadru, u Grada~cunemaju razloga za nezado-voljstvo, bez obzira na ova-kav kraj. M. S.

Zoran Brkovi}, prvotimac Zvijezde

Brkovi}: Strijelac u Travniku

Na Piroti nismoimali motiva

Dragoslav Stepanovi} odlazi iz Lakta{a

Ispadanje iz ligenije smak svijeta

Lakta{i su se oprostili odpremijerliga{kog dru{tva.Ipak, pobjeda protiv Rudaranije bila dovoljna za spas, jerse u Zenici nije dogodilo~udo. Iako su vi{e mislili narezultat na Bilinom polju,izabranici Dragoslava Stepa-novi}a dobro su odigrali su-sret protiv Prijedor~ana.

Golovima Novakovi}a iLjubojevi}a do{li su do po-bjede kojoj se niko nije rado-

vao.- Ovoga prolje}a osvojili

smo 26 bodova, no ispostavi-li se da je to nedovoljno. @aomi je igra~a i rukovodstvakluba, svi smo izdr`ali velikiprotisak i do posljednjeg ko-la borili se za spas, iako namna po~etku proljetne sezoneniko nije davao {ansu zaopstanak. Uradili smo {to semoglo, ali te{ko je bilo nado-knaditi propuste iz jesenskog

dijela prvenstva kada seosvojilo samo osam bodova.[ta i kako dalje, treba dobrorazmisliti i povu}i najboljipotezi. Ispadanje iz Premijerlige nije smak svijeta. Nadamse da }e odgovorni u La-kta{ima smo}i snage za brzipovratak u bh. elitu. To imod srca elim, rekao je Dra-goslav Stepanovi} na krajusvog boravka u Lakta{ima.

 Z. G.

Bojan Regoje, kapiten Slavije

Nemir me|u igra~e je uvukla finansijska situacijaPosljednji sudijski

zvi`duk u Zenici „donioje kraj“ mukama klubu izIsto~nog Sarajeva. Iza Sla-vije je sezona koju se ne}epamtiti po dobrom, a po-raz u Zenici je samo po-tvrdio da u premijerliga{uiz Isto~nog Sarajeva mor-aju odmah zasukati ruka-ve kako i narednoj sezonine bi prolazili kroz istuagoniju

- Kona~no je zavr{ena zanas izuzetno mu~na sezona,ka`e Bojan Regoje, kapitenSlavije.

- Ni najve}i pseimisti

nisu se nadali da }emo senakon sjajnog izdanja u

Evropi zapasti u te{ku kri-zu koja nas je mogla odvestiu ni`i rang. Dosta toga jeuticalo na slabe rezultate ti-ma, koji sigurno ima kvali-tete za ve}e domete. Prijesvega, nemir me|u igra~e jeuvukla finansijska situacija,ali na sre}u, zavr{etak je biosretan.

Na konstataciju da predrukovodstvom kluba nije ni-malo lagan zadatak, Regojedodaje:

- Analize moraju biti po-drobne. Svi moramo u~initimaksimalan napor kako binaredne pripreme do~ekali u

puno boljoj situaciji. G. I.

Stepanovi}

 Poraz u Zenici je bio o~ekivan. - Iako smo imali velikih problemima oko sastava, obe}ali smo bespo{tednu borbu. @eljeli smo po{teno za- vr{imo sezonu, ali... Izdr`ali smo po~etni pritisak Zeni~ana, alinismo mogli vi{e, ka`e Regoje. - ^eliku je „gorilo pod nogama“, a nakon {to su postigli prvi gol dobili su dodatno samopouzdanje.

FleS★

Regoje: Iza nas je mu~na sezona

Page 18: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 18/40

Premijer liga 18avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Je{e odlazi u

inostranstvoPomo} u razgovoru sa

Tiagom pru`io nam je Ve-

dran Je{e, koji zbog karto-

na nije igrao protiv Slobo-

de.

On nam je, zbog znaja

portugalskog jezika, bio

od velike pomo}i. Ipak,

malo je izvijesno da }e i

naredne sezone ova dva

igra~a nositi isti dres. Je{e

je na nekoliko inostranih

klubova, a simpati~ni Bra-

zilac tek treba da potvrdi

svoj talenat.

Mujezinovi}na klupi

Olimpik je nastavio sa

praksom forsiranja mladih

igra~a iz vlastitog pogona.

Nakon Had`anovi}a i Pehilja,

protiv Slobode je jo{ jedan

mladi igra~ „upisao“ premi-

jerliga{ki debi. Naime, juni-

or Mustafa Mujezinovi},

na{ao se u zapisniku, ali nije

ulazio u igru. F. A.

Blic izOlimpika

Tijago Lopez donio pobjedu „vukovima“ protiv Slobode

Svi moji planovi

vezani su za Olimpik  Presretan sam zbog novog gola i pobjede, ali jo{ nisam pokazao svoje prave mogu}nosti, rekao je Tijago

Golom Tijaga deAndradea Lopeza„vukovi“ su do{li dopobjede (1:0) nadSlobodom koja im je

u debitantskoj sezoni osigu-rala {esto mjesto. Nakon Bo-rca, Tijago je bio koban i zaodbranu Slobode.

- Ljep{i zavr{etak sezonenisam mogao ni sanjati. Dvagola u posljednja dva kola bi-li su kruna mojih dobrih

izdanja u posljednje vrijeme.Golovi glavom mi nisu svo-jstveni, ali sam iskoristioodli~an centar{ut Velagi}a,kojem pripadaju velike za-sluge za moj gol.   Iza Vas je prva sezona ubh. ligi. Jeste li zadovoljni

 svojim u~inkom i rezultatima kluba?

- Mislim da sam dobrou{ao u sezonu, iako je peri-od adaptacije kratko je tra-jao. Me|utim, kasnije samzapao u malu krizu pa sammanje igrao. Me|utim, fini{sezone popravio je ukupnidojam, kako na li~nom, ta-ko i na klupskom planu.

Mo`emo biti zadovoljnina{im plasmanom, ali ovaekipa sigurno mo`e vi{e ibolje. Kakvi su Vam planovi?

- Svi moji planovi vezanisu za Olimpik. Imam va`e}iugovor, a sigurno je da ovdjejo{ nisam dao svoj maksi-

mum i pokazao koliko vrije-dim. Iskreno, vjerujem da}emo i ekipa i ja naredne se-zone biti jo{ uspje{niji. Sada

mi je u glavi samo odlazak urodni Brazil, jer elim da {toprije vidim porodicu, za krajka`e Tijago. F. A.

Upitan status Kopi}aSezona za infarkt na Bili-

nom polju zavr{ila je opsta-nkom Zeni~ana u Premijer ligiBiH, nakon pobjede (3:1) nadSlavijom. Me|utim, malo ko jesretan u srijedu iza{ao sa Bili-nog polja, jer elik nije zaslu`ioda se do zadnjeg kola (godina-ma) bori za `ivot u dru{tvu na-jboljih. Od nekada{njih 15.000ljubitelja nogometa, Bilino po-

lje je proteklu sezonu izgledalotu`no. Na kraju, cilj, koji nijebio na startu sezone, ipak jeispunjen. ^elik }e i naredne se-zone biti u dru{tvu najboljih.

- Neka se i ovo zavr{ilo.Na`alost, nismo trebali do}i usituaciju da u poljednjem kolurje{avamo pitanje opstanka,ali... Da smo savladali Leotar,ovaj susret bismo igrali bez

optere}enja, ka`e Omer Kopi},kormilar elika.

O njegovim planovima zabudu}nost i vezi sa elikom ni-je elio mnogo komentarisati.

- Vidjet }emo {ta }e se dogo-diti. Ja sam vezan za ovu Upra-vu i normalno, ukoliko ona ode,idem i ja. U nedjelju }emo ima-ti sastanak na kojem }emo zaka-zati po~etak priprema i igra~imapodijeliti planove za individua-lan rad, kazao je Kopi}.

Golove za opstanak su po-stigli Armin Kapetan (dva) iDario Puri}.

- Neka je i ovo, hvala Bogu,zavr{ilo. Patili smo se cijelu se-zonu. Na kraju ostali smo u Pr-emijer ligi. Da li sam zadovo-ljan? Nisam. Ja sam imao ve}eciljeve sa elikom. Nadam se da}e u budu}nosti biti bolje. eliknije klub za borbu za opstanak -mi{ljenja je Kapetan. M. P.

Sa minulog duela na Bilinom polju: Trenutak kad Kapetan posti`e svoj drugi gol

^elik u posljednjem kolu osigurao opstanak  Ned`ad Selimovi}, trener Travnika, hvali Mujaki}a i mla|eg Varupu

Dudi} napu{ta Pirotu!? Najbolji strijelac Premijer lige BiH vaga ponude iz BiH i inostranstva

Golovima najboljeg stru-jelca bh. elite Fe|e Dudi}a,te po sve boljeg Sanida Mu-jaki}a i Nenada Eri}a, izabr-anici Ned`ada Selimovi}adeklasirali su „zmajeve“. Zaasistencije su se pobrinuliDario Pranjkovi} (dva puta),Anes ]uri}, te Elvedin Varu-pa.

Me|utim, trener „vezira“Ned`ad Selimovi} pohvalio

je igru svih svojih igra~a, aposebno je istakao u~inakMujaki}a i Nermina Varupa,pred kojima je, prema njego-vim rije~ima, blistava karije-ra.

- Bravo za sve, od na{egpredsjednika, Uprave, mojihsaradnika i svih zaposlenikana Piroti, do igra~a. Me|utim,najve}i junaci su na{i igra~i,koji su imali snage, znanja ipameti da mudro, hrabro i ve-oma uspje{no sezonu privedukraju, ka`e Selimovi}.

- @ao mi je {to nismo po-stigli jo{ jedna gol i tako po-ravnali na{u gol razliku. Iovaj put smo zaslu`eno po-bjedili. Realno, za klasu smo

bili bolji od na{ih gostiju. Tr-enirat }emo jo{ nekoliko da-na dok ne budu ispla}ene za-ostale naknade...

U me|uvremenu, Muja-ki} }e nastupiti za na{u mla-du selekciju protiv San Mar-ina i Makedonije, {to }e usvakom slu~aju biti lijepa za-vr{nica sezone za ovog nada-renog igra~a. Podsjetimo, na-

kon niza zdravstvenih peho-va, Mujaki} }e sezonu us-pje{no zavr{iti i na repreze-ntativnom planu.

Istovremeno, na adresuFe|e Dudi}a ve} sti`u ponude

iz ve}ih bh. klubova. Nezva-ni~no, nije isklju~en ni inostr-ani anga`man, koji bi bio kru-na karijere najboljeg strijelcaPremijer lige BiH za sezonu2009/2010. I. ISOVI]

Dudi}: Inostrani anga`man bi bio kruna karijere

Tiago: Fini{ sezone bio je za nezaborav

 Vidovi}najboljiprijatelj

Tijago se zahvalio svi-ma koji su mu pomogli da„prebrodi“ prvo odvaja-nje od porodice.

- Sarajevo je prelijepgrad, ljudi su vrlo ljuba-zni, srda~ni. Tako|er, u

klubu su svi veoma kore-ktni, od saigra~a do ljudiu Upravi. Ipak, najvi{evremena provodim sa Vi-dovi}em, koji mi je po-stao najbolji prijatelj. Od Je{ea, [aranovi}a, Kolar-ova puno sam nau~io opravom profesionalizmu,a ta iskustva }e mi sigur-no pomo}i u karijeri - re-kao je Tijago.

Odovi} na Bilinom poljuDuel ^elika i Slavije bio u centru pa`nje posljednjeg kola.

Zbog toga su se u lo`i Bilinog polja mogle vidjeti mnoge pozna-te li~nosti iz bh. nogometa. Naprimjer, u dru{tvu legende elikaAlojza Reni}a bio Milomir Odovi}, mada nam nije bilo jasno ukojem svojstvu.

Kao navija~ Slavije, koju je vodio ili kao potencijalni konkur-ent na mjesto kormilara ^elika. Tako|er, vi|eni su i Mehmed Ja-njo{, ali i menad`er Ra{o Bebi}, koji je vjerovatno imao neke odsvojih pulena na terenu Bilinog polja.

Page 19: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 19/40

Da je neko Tuzlacima ujanuaru ponudio i 13poziciju na tabeli, pr-ihvatili bi je obje-ru~ke. Zbog toga je za-

vr{etak sezone u sredini tabelena Tu{nju prihva}en kao veli-ki uspjeh stru~nog {taba, Upr-ave i igra~a, koji su iznijeli dr-ugi dio prvenstva.

- @ao mi je {to prvenstvo ni-smo zavr{ili pobjedom ili remi-jem, jer smo imali i {ansi i snageza to. Me|utim, to ne umanjuje

osje}aj zadovoljstva i kod iz str-uke i kod rukovodstva kluba. Na-pravili smo veliki rezultat i na-dam se da se Sloboda vi{e nikadane}e na}i u ovoj situaciji, odno-sno boriti za opstanak, rekao je

Vlatko Glava{ nakon duela saOlimpikom.

Izabranici Vlatka Glava{atrenirali su ju~er (~etvrtak), asutra (subota) je na programuprijateljski susret u @ivini-cama, kojim }e biti okon~ananaporna sezona.

Nakon pomenutog kontro-lnog me~a igra~i }e dobiti slobo-dno, a ko }e ekipu voditi u nar-ednoj sezoni, odnosno ko }e od~ak 12 igra~a kojima isti~u ugo-vori ostati na Tu{nju, i sa kakvim

ambicijama se ulazi u nove iza-zove, pitanja su na koje u Slobo-di jo{ uvijek nemaju odgovore.

A trebala bi ih dati Skup-{tina kluba, koja je najavlje-na ve} po~etkom juna. N. ].

19avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

SARAJEVO 3

BORAC 0Olimpijski stadion „Asim Ferhatovi} Ha-se“ u Sarajevu. Utakmica odigrana bezprisustva gledalaca. Sudija: Danijel Paji}(Bijeljina) 7. Pomo}nici: Hrvoje Turudi}(^itluk) i Zlatan Be}irovi} (Srebrenik).Delegat: Veselin Naki} (Zavidovi}i). Str-ijelci: 1:0 - Jahovi} (50), 2:0 - Hand`i}

(61), 3:0 - Jahovi} (68). @uti kartoni:^omor i [ehovi} (Sarajevo), Damjanovi}i Stani} (Borac). Crveni karton: ^izmi}(Sarajevo).Igra~ utakmice: Adis Jahovi} (Sarajevo)7,5.SARAJEVO: Alaim -, Rizvanovi} 6, Be-lo{evi} 6, Torlak 7, An. [koro 6,5, ^omor7, [ehovi} 7 (63. ^izmi} 6,5), ^ampara6 (45. Had`i} 6,5), Jahovi} 7,5, H. Ha-nd`i} 6,5, Avdi} 7 (70. [eko 6,5). Trener:Mirza Vare{anovi}.BORAC: Kne`evi} 6, Damjanovi} 5,5,@ari} 5,5, Trivunovi} 5,5, ]ori} 5, Vuko-bratovi} 5,5, Petrovi} 5, Jandri} 5,5, Pu-ziga}a 5, Stevanovi} 5,5, Stani} 5,5 (48.Boji} 5,5). Trener: Zoran Mari}.

TRAVNIK 4

  ZVIJEZDA 1Stadion Pirota u Travniku. Gledalaca:

500. Sudija: Goran Parad`ik (Ljubu{ki) 6.Pomo}nici: Toni Bandi} (Grude) i Rusmir

Ba{i} (Sarajevo). Delegat: Radika Mari}(Bijeljina). Strijelci: 1:0 - Dudi} (13 - pe-nal), 1:1 - Brkovi} (17), 2:1 - Mujaki}(44), 3:1 - Dudi} (66), 4:1 - Eri} (90).@uti kartoni: Terzi}, Eri} (Travnik), Ka-ri}, Moranjki}, Husi} (Zvijezda).Igra~ utakmice: Fe|a Dudi} (Travnik) 7.TRAVNIK: Nurkovi} 6,5, Badrov - (30.Terzi} 6), N. Varupa 7 (57. Brki} -), E.Varupa 6,5, Ribi} 6,5, Helvida 6,5, [iljak 6,5, Dudi} 7, ]uri} 6,5, Mujaki} 7 (57.Eri} 6,5), Pranjkovi} 7. Trener: Ned`adSelimovi}.ZVIJEZDA: Kari} 6,5, Nezi} 5,5, Mora-njki} 5,5, Prodanovi} 5,5, Brkovi} 6,5,Jusi} 6, Husi} 5,5 (46. B. Deli} 5,5), A.Deli} 5,5, Hamzi} 5,5 (66. Sulji} -),Omeragi} 6, \ori} 5,5 (46. Kova~evi}5,5). Trener: Zoran ]urguz.

OLIMPIK 1

SLOBODA 0Stadion Grbavica u Sarajevu. Gledala-

ca 100. Sudija: Eldis Pro{i} (Cazin) 6,5.Pomo}nici: Stevo Peri} (Bijeljina) i AntoSu~i} (Novi Travnik). Delegat: \or|eStar~evi} (Bosanska Gradi{ka). Strijelac:1:0 - Tijago (64). @uti kartoni: Velagi}(Olimpik).Igra~ utakmice: Tijago de Andrade(Olimpik) 6,5.OLIMPIK: Fejzi} 6,5, Suljevi} 6, Suba{i}6, Kolarov 6, Salki} 6, Had`anovi} 6,5,Tijago 6,5 (72. Prli} -), Velagi} 6,5, Ali-manovi} 6,5, Kapi} 6 (84. [adi} -), [ara-novi} 6 (90. Pehilj -). Trener: Edin Pr-lja~a.SLOBODA: Mujki} 5,5, Sadikovi} 5,5, Jo-gun~i} 5,5, Crnogorac 5,5 (54. Efendi}5,5), Karad`a 5,5, Gavari} 5,5, Malki}5,5, Al. Beki} 5,5 (58. Mostarli} 5), Slo-mi} 5,5, Smajlovi} 5,5, Muji} 5,5. Tre-ner: Vlatko Glava{.

[IROKI BRIJEG 2

  ZRINJSKI 1

Stadion Pecara u [irokom Brijegu. Gle-dalaca 3.000. Sudija: Rusmir Mrkovi}(Sarajevo) 7. Pomo}nici: Dalibor Dra{ko-vi} (Lukavica), Bilal Bogilovi} (Sarajevo).Delegat: Med`id Gvozden (Sarajevo). Str-ijelci: 1:0 - [ili} (33), 1:1 - @ur`inov (38),2:1 - Varea (45). @uti kar toni: ]utuk, Hrgo-vi}, [ili} ([iroki Brijeg), Ani~i} (Zrinjski).Crveni kartoni: Hrgovi} ([iroki Brijeg - 70.minuta, drugi uti kart on), Afedzie (Zrinjski- 90.).Igra~ utakmice: Dalibor [ili} ([iroki Brijeg)7,5.[IROKI BRIJEG: Bandovi} 7, Diogo 7,Topi} 7, ]utuk 7, Bari{i} 7, [ili} 7,5 (87.Mi{i} -), Vagner 7,5, Ko`ul 7 (80. Mar-tinovi} -), Hrgovi} 7, Varea 7,5 (90. Pinjuh-), Ivankovi} 7. Trener: Toni Kara~i}.ZRINJSKI: Melher 6, [unji} 6,5, Musa6,5 (50. Afedzi 6), @ur`inov 7, Ivanko-vi} 7, Markovi} 6,5, Stojanovi} 7 (65.Bobi 6), @i`ovi} 7, Kordi} 7, Zadro 6,5,Ani~i} 6,5 (73. Dragi~evi} 6,5). Trener:Dragan Jovi}.

^ELIK 3SLAVIJA 1Stadion Bilino polje u Zenici. Gledala-

ca: 1.500. Sudija: Marinko Jeli} ( [irokiBrijeg) 7. Pomo}nici: Dragan Keranovi}(Prijedor) i Zikret Kuljaninovi} (Banovi}i).Delegat: Zvonimir Mari} (Ora{je). Strije-lci: 1:0 - Kapetan (33), 2:0 - Kapetan(55), 3:0 - Puri} (69), 3:1 - Regoje (72).Igra~ utakmice: Dario Puri} (^elik) 7.^ELIK: Bilobrk -, Zahirovi} 6,5, Hasano-

vi} 6, Markovi} 6, Sadikovi} 6,5, Puri} 7(82. Isakovi} -), Duro 6,5, Juri} 6, Dila-ver 6, Kapetan 7 (84. Stupar -), Obu}a5,5 (59. Jamak -). Trener: Omer Kopi}.SLAVIJA: Tomovi} 5, Milinkovi} 5, Re-goje 6, Stankovi} 5,5, Tadi} 5,5 (82. Ko-privica -), Stani} 5 (66. Radovanovi} -), Jovanovi} 6, Simi} 5,5, Todorovi} 5,5,Peri{i} 5,5 (74. Odovi} -), Spalevi} 5. Tr-ener: Dragan Bjelica.

LEOTAR 3

  @ELJEZNI^AR 3Stadion Police u Trebinju. Gledalaca:

400. Sudija: Edin Gola} (Banovi}i) 7. Po-mo}nici: Adnan Alispahi} (Zenica) i Si-ni{a Janji} (Bijeljina). Delgat: Rudolf Ma-ri} (Posu{je). Strijelci: 0:1 - Bekri} (10),0:2 - Svraka (20), 1:2 - Kruni} (38), 2:2- Vu~ini} (69), 2:3 - Bekri} (72), 3:3 -Vu~ini} (90). @uti kartoni: ^orlija (Leo-tar).Igra~ utakmice: Samir Bekri}(@eljezni~ar) 7,5.LEOTAR: Kukrika 7, Vu~ini} 7,5, Spai}6,5, ^orlija 6,5, Sulaver 6,5, Radovi} 6,5,

]uri} 6,5, Kruni} 7, Mulina 6,5 (51. Ro-gan 6,5), Lali} 6,5 (55. Mumalo 7), Mi-janovi} 6,5. Trener: Goran Skaki}@ELJEZNI^AR: [ehi} 6,5, Bu~an 7, Bo-gi~evi} 6,5, Me{i} 6,5, Radovanovi} 6,5,Svraka 7, Vi{}a 6,5 (90. Stani} -), ]ulum 7(46. [imi} 6,5), Popovi} 7 (80. Rov~anin-), Bekri} 7,5, M. Be{lija 7. Trener: AmarOsim

LAKTA[I 2

RUDAR 0Gradski stadion u Lakta{ima. Gledalaca:400. Sudija: Ognjen Valji} (Banja Luka)7. Pomo}nici: Drago ^ule (Kre{evo) i Ni-kica Tomas (Drinovci). Delegat: Dubra-vko Mi{kovi} (Livno). Strijelci: 1:0 - No-vakovi} (17), 2:0 - Ljubojevi} (51). @utikartoni: Ze~evi}, Stjepanovi} (Lakta{i),Kova~evi}, Dobrijevi}, Kiki} (Rudar).Igra~ utakmice: Zoran Novakovi} (Lakta{i)7.LAKTA[I: Radojevi} 6, Kujund`i} 7, Ba-

ji} 6,5, Ze~evi} 7, [araba 7, Stjepanovi}7, Ljubojevi} 7 (65. Mirkovi} -), Gruji}6,5, \elmi} 6 (84. Ojdani} -), Popovi} 6,Novakovi} 7. Trener: Dragan Stjepanovi}.RUDAR: Avduki} 7, Drlja~a 6,5, Kotar-an 6,5 (78. Despotovi} -), Staki} 7,[odi} 6, Kova~evi} 6,5, D`afi} 7, @eri}6, Dobrijevi} 6 (57. Stijepi} 6), Kantar6,5, Kiki} 6 (73. Radivojac -). Trener: Bo-ris Gavran.

  VELE@ 1

MODRI^A 0Stadion u Vrap~i}ima. Gledalaca: 100.

Sudija: Anto @ivkovi} (Ora{je) 7. Po-mo}nici: Momir [irko (Banja Luka) i ElvisPro{i} (Cazin). Delegat: Damir [ari} (Tu-zla). Strijelci: 1:0 - Kutla~i} (7 - autogol).@uti kartoni: As. [kalji} (Vele`).Igra~ utakmice: Amer Osmanagi}(Vele`) 7.VELE@: Bori} 7, Kazazi} 6,5 (90. Mahili}

-), Kadi} 6,5, As. [kalji} 7, Ali~i} 6,5, Za-imovi} 7 (70. Durakovi} -), Demi} 7,Osmanagi} 7 (69. Zolj -), Kodro 7, Ar.[kalji} 6,5, D`afi} 6,5. Trener: Veselin\urasovi}.MODRI^A: Miki} 6, Gale{i} 5,5, Ali} 5,Kutla~i} 5,5, Pup~evi} 5, Komlenovi}5,5, Vujani} 5, Tomi} 5 (od 46. Simi} 5),Bajramovi} 5 (78. Maksimovi} -), Radi}5 (46. Savki} 5), Savi} 5. Trener: Niko-la Niki}.

Premijer liga BiH - 30. kolo

Lista strijelaca- 16 golova: Dudi} (Travnik)- 15 golova: Berki} (@eljezni~ar)- 14 golova: Varea ([iroki Brijeg)- 13 golova: [koro (Sarajevo), D`afi}(Vele`)...

1. @eljezni~ar 30 18 7 5 52:22 612. [iroki B. 30 16 7 7 46:27 553. Borac 30 17 2 11 37:29 534. Zrinjski 30 15 6 9 46:33 515. Sar ajev o 30 14 8 8 43:25 506. Olimpik 30 12 8 10 30:34 447. Vele` 30 13 4 13 42:33 438. Sl oboda 3 0 13 3 14 30:34 429. Travnik 30 11 6 13 40:41 3910. L eotar 30 11 5 14 32:48 3811. Rudar 30 11 5 14 27 :32 381 2. Zv ij ez da 3 0 1 1 4 1 5 3 5: 47 3 7

13. elik 30 10 5 15 33:37 351 4. Sl av ij a 3 0 1 0 5 1 5 3 2: 45 3 515. Lakt a{i 30 10 4 16 38:46 3416. Modri~a 30 7 3 20 28:57 24

Prvak @eljezni~ar ide u kvalifikacije za Li-gu prvaka, a Borac, kao osvaja~ KupaBiH, te [iroki Brijeg i Zrinjski u kvalifi-kacije za Evropsku ligu. S druge stra-ne, iz lige ispadaju Lakta{i i Modri~a, anovi premijerliga{i su Budu}nost iz Ba-novi}a i Drina iz Zvornika.

 Viceprvak prolje}aSloboda je pod vodstvom Vlatka Glava{a (u proljetnom dijelu

prvenstva) osvojila 28 bodova, {to je duplo vi{e nego na jesen. Tu-zlaci su po broju osvojenih bodova viceprvaci proljetnog dijela pr-venstva, a nalaze se odmah iza ovogodi{njeg {ampiona @eljezni~ara.

U Slobodi imaju za ~im da ale. Da nije bilo lutanja sa trene-rskim rje{enjima i nasumi~nog dovo|enja

neprovjerenih igra~a, Sloboda se moglaupustiti i u borbu za Evropu.

Uposlenici tra`esvoja prava

Uposlenici FK Sloboda, njih 14koji su u stalnom radnom odnosu,

po~etkom sedmice su odr`ali sa-

stanak sa samo jednom ta~komdnevnog reda, a to je regulisanjapenzijskog osiguranja koje klub neupla}uje jo{ od 2000. godine.

Predstavnici uposlenika najavi-li su sastanke sa dirktorom PIO-TK,na~enikom op}ine Tuzla i predsje-dnikom Upravnog odbora kluba, ka-ko bi se na{lo rje{enje za dugogo-di{nji problem.

Tra`i se odgodaro~i{ta u NSBiHFK Sloboda zahtjeva odga|anje

ro~i{ta pred Arbitra`nim sudom NS-BiH po pitanju tu`be kluba sa Tu{njaprotiv ku}e bh. fudbala. Podsjetimo,zbog pro{logodi{njeg onemo-gu}avanja izlaska na evropsku sce-nu, odnosno neizdavanja evropske

licence, Tuzlaci su tu`ili Savez Arbi-

tra`nom sudu.Sloboda i NSBiH su blizu na-godbe, kojom bi Savez priznaogre{ku i na odre|en na~in Tuzla-cima kompezirao zabranu izlaskau Evropu.

Ina~e, Arbitra`ni sud svoju ko-na~nu odluku treba donijeti danas(petak), a u slu~aju nagodbe, slu~ajbi se stopirao. N. ].

Dugo }e navija~i Slobodepamtiti muk, koji je zavladaoTu{njem kada je u utakmicisa Vele`om, kao poko{en, nazemlji ostao Tarik Okanovi}.Podsjetimo, nakon o{trogstarta Mirnesa Salihovi}a,Okanovi}u je slomljen zglob,te je morao biti hitno operi-san.

- Sada sam ve} kod ku}e,hvala Bogu, sve ide dobru.Ljekari na ~elu sa na{im klu-pskim doktorom Kasim Sa-lkovi}em su izvr{ili operaci-ju sa rje{enjem prilago|-

enom sportisti. Prognoze suoptimisti~ne, pa bi prema pr-vim informacijma ve} za trimjeseca mogao po~eti treni-rati, ka`e Okanovi}.

Iako je proteklih danapre`ivio „pakao“, u njego-vom glasu ima dosta optimi-zma, {to najvi{e raduje ljeka-re, ali i navija~e Slobode.

- Ljekari su posebno od-

u{evljeni, jer samo psihi~kejake osobe. Mogu prevazi}iovu povredu. Mislim dasam u tom pogledu dovo-ljno jak i da }u do}i do po-stavljenog cilja. A to je {tobr`i povratak na teren, do-daje Okanovi}.

Sloboda je Okanovi}u ve}ponudila produ`enje ugovo-ra i svu pomo} u lije~enju irehabilitaciji, koja se ve}po~inje realizirati. N. ].

- Mirnes me zvao preko te-  lefona. Razgovarali smo,  izvinjava se i ka`e da nije  bilo namjere. Vjerujem da je tako. U posjeti mi je bio i   njegov otac. Ne optu`ujem ga, ho}u da vjerujem da ni- je bilo namjerno, ka`e Oka- novi}, koji }e ~etiri sedmi-ce nositi gips.

FleS★

 Vlatko GLAVA[, {ef stru~nog {taba kluba sa Tu{nja

Nadam se da se Sloboda vi{e

nikada ne}e boriti za opstanakU subotu na programu kontrolni me~ u @ivinicama

Sa minulog me~a na Grbavici: Tuzlaci su imali {anse zabolji rezultat

CRVENO

I CRNO

Tarik OKANOVI] nakon operacije na ku}nom oporavku

Psihi~ki sam jak, ho}u

{to prije na teren

Okanovi}: Povratak na teren za tri mjeseca?

Page 20: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 20/40

Japanci novi test Englezima

ikend se igra veliki broj prijateljskih utakmica

ancuskasa Tunisom,umunija sa Ukrajinom

ed nama najzanimljivijega, utakmice [vedska - Bosnaegovina, ovog vikenda se

{ ~itav niz pripremnih pri-kih utakmica, pa }e Irska ivoj me|usobni dvoboj odi-e} ovog petka.va~ka, kao jedno od najugo-

iznena|enja evropskogkacijskog dijela za Mundi-a protiv Kameruna, dok }e

testirati Novozelan|ani.animljiv bi mogao biti i srazTurske.|ari do~ekuju Njema~ku,tako|er poprili~na nepo-

a pred odlazak u Ju`noa-Republiku, dok Rumuni,

na{i protivnici u kvalifikacijamaza EURO 2012., igraju u gostima sUkrajinom. Norve{ka se sastaje s

Crnogorcima, Azerbejd`an s Ma-kedoncima, a aktualni evropskiprvak [panija sa izabranom sele-kcijom Saudijske Arabije. U su-botu se jo{ sastaju Island i Ando-ra, te Moldavija i UAE.

Nedjeljni program tako|er nu-di nekolicinu zanimljivih susreta,pa }e se primjerice sastati Englezii Japanci, Paragvaj i Obala Bjelo-kosti, zatim Tunis - Francuska, Ju`na Korea - Belgija, dok }e Me-ksikanci odmjeriti snage sa Ga-mbijom, a ileanci protiv Sjever-ne Irske.  /D. I./ 

ki od favorita pre-}eg Svjetskog prve-Engleska, Argenti-

Holandija, vrlo usp-su startale na pripre-

utakmicama zaijal.glezi su sa 3:1 dobi-sikance, iako su na-i bez igra~a ^elzijaLamparda, te D`oa

a Kola. U pobjediovog sastava strijelcii Ledli King u 17.,Krau~ u 34. i Glenson u 47. minuti,jedini gol za Meksi-isteku prvih 45 mi-

postigao njihov na-igra~ \iljermo Fra-

gentinci su bez Mi-muela i Mesija savla-

anadu sa uvjerljivih 5:0. Prva dvaMaradoninu mom~ad postigaosi Rodrigez u 16. i 32. minuti, au protivni~ku mre u redom po-

Anhel Di Maria u 37., Karlos Te-3. i Kun Aguero u 71. minuti.

oma}in Svjetskog prvenstvaafri~ka Republika ugostila jesku i odigrala neodlu~enih 1:1.}in je poveo u 19. minuti go-jabonge Sangvenia, a za Buga-31. minuti rezultat poravnaoBo`inov.rtugal je razo~arao odigrav{i uji samo 0:0 protiv Zelenor-oto~ja, no imat }e Portugalciu za popravni, jer su im i dva}a suparnika Afrikanci. Na-Kamerunci, a zatim i repreze-

Mozambika.panci se pak nisu sna{li u

svom „parku“, jer su ih sa 2:0 pora-zili susjedi iz Ju`ne Koreje i to golo-vima Ji Sung Parka u 6. i ^u JungParka u 90. minuti.

Nova imena i promjena formaci-je je donijela rezultat Francuskoj,koja je golom debitanta Metjua Va-lbuene sedam minuta prije kraja sa2:1 pobijedila Kostariku, koja je pr-eko Karlosa Hernandeza prva do{lado vodstva.

Selektor Domenek je zaigrao usistemu 4-3-3, koji je ofanzivnoizgledao vrlo dobro, ali je pokazivaoslabosti u odbrani.

Identi~nu pobjedu je ostvarilaHolandija nad Meksikom, a istakaose dvostruki strijeac Robin Van Per-si sa dva lijepa pogotka. Izostali suo~ekivani starteri na SP, Roben, VanBomel i Sneijder.  /D. I. - N.C./ 

Igrani prvi testovi uo~i SP

Oslabljeni Englezi iolan|ani bolji od Meksika

 Valbuena: Gol u debiju

Zlatan Ibrahimovi} mogao bida napusti {panskog nogometnogprvaka Barcelonu, naveo je„Mundo Deportivo“.

Katalonski sportski dnevnikizvijestio je da je Ibrahimovi} ne-zadovoljan {to je kraj sezonedo~ekao na klupi za rezervneigra~e, nakon {to je ulogu centra-lnog napada~a preuzeo tinejd`erBojan Krki}. Ote`avaju}a oko-lnost za Ibrahimovi}a je i dolazak{panskog reprezentativnog napa-da~a Davida Vilje (Villa) iz Vale-ncije.

U anketi „Mundo Deportiva“61 posto ~italaca lista izjasnilo seda bi {vedski reprezentativac tre-bao da napusti „Kamp Nou“.

No, u drugoj anketi 58 posto~italaca smatra da bi Ibrahimovi}i Vilja mogli igrati u tandemu.

Dvadesetosmogodi{nji Ibra-himovi} do{ao je u Barcelonu ujulu pro{le godine iz Intera za 45miliona eura, uz odlazak SamuelaEto’oa u suprotnom smjeru.Ovim transferom Ibrahimovi} jepostao najskuplji igra~ u historijiBarcelone.

Imao je dobar po~etak na„Nou Kampu“, postigao je 21 po-godak u svim takmi~enjima, ali jeu fini{u sezone izgubio mjesto uprvom timu zbog pada forme.

Madridski sportski dnevnik„AS“ naveo je da trener Barcelo-ne Pep Gvardiola (Guardiola) ra-zmatra mogu}nost prodaje Ibra-

himovi}a i Ukrajinca Dmitra^igrinskog, koji je tako|er pro{legodine do{ao u katalonski klub.

^igrinski je [ahtjoru pla}en

25 miliona eura, ali je odigrao sa-mo 14 utakmica. Na kraju sezonenije imao mjesto ni na klupi zarezervne igra~e.

Zbog toga {to u fini{u prvenstva {ansa data Bojanu Krki}u

Ibrahimovi} elioti}i iz Barcelone

Ote`avaju}a okolnost za {vedskog napada~a je i dolazak {panskog reprezentativca Davida Vilje

Ibrahimovi} na proslavi titule prvaka [panije

UEFA donosi nove propise koji }e va`iti od 2012. godine

Gubita{i ne}e mo}i u eurokupoveOsnovna ideja je da vi{e niko ne}e mo}i tro{iti vi{e nego {to je zaradio - ka`e Mi{el Platini

Izvr{ni biro Evropske fudba-lske unije (UEFA) je usvojio dugo

najavljivani „finansijski fer- plej“,koji predvi|a da klubovi koji po-sluju sa gubicima ne}e mo}iu~estvovati u eurokupovima.

Plan koji je predlo`io predse-dnik UEFA-e Mi{el Platini(Michel) u na~elu je usvojen u se-ptembru pro{le godine, a ume|uvremenu ga je biv{i premjerBelgije @an Lik Dean (Jean Luc)usaglasio sa svim odredbama evr-opskog zakonodavstva.

Predvi|eno je da novi propisstupi na snagu 2012. godine, aklubovi bi mogli da buduisklju~ivani iz eurokupova i naperiod od tri godine.

Pravilo se ne bi odnosilo na

doma}a takmi~enja, koja su u na-dle`nosti nacionalnih saveza.

Predvi|eni su i izuzeci i oni }ese odnosti na klubove koji su uminusu zbog izgradnje stadionaili otvaranja fudbalske akademije.

Prema rije~ima Platinija, idejanije samo da se najve}i klubovi

sprije~e da tro{e ono {to nemaju,ve} i da se stavi do znanja manjimklubovima da ne mogu vje{ta~kitra`iti priklju~ak sa najboljima,tako {to }e kupovati igra~e kojidaleko prevazilaze njihove fina-nsijske mogu}nosti.

- Ne poku{avamo da napravi-mo uranilovku. @elimo samo dazaustavimo trend da klubovi sre-dnje veli~ine nemilice tro{e novackoji objektivno nemaju da bi mo-gli da se nose s najve}ima - rekaoje Platini.

- Osnovna ideja je da vi{e nikone}e mo}i tro{iti vi{e nego {to jezaradio - dodao je on.

Predsednik UEFA ka`e da }enovim propisom biti za{te}eni presvega klubovi koji se trude da po-sluju doma}inski.

- Postoji u Evropi veliki brojklubova koji posluju na zdravimosnovama i ne tro{e ono {to nema-ju, ali im je sve te`e da opstanuzbog onih ~iji transferi uvelikoprema{uju njihove mogu}nosti.Novim propisom oni }e bitiza{ti}eni i kona~no stavljeni u ra-vnopravan polo`aj sa konkurenci-jom - rekao je Platini.

 Analiza 650 klubovaGeneralni sekretar UEFA

\ani Infantino (Gianni) je ranijesaop}io podatak da je evropskaku}a fudbala analizirala poslova-nje 650 klubova iz svih evropskihdr`ava i da je utvr|eno da svakidrugi iz godine u godinu ostvar-uje gubitke. Pritom svaki petklub tro{i najmanje 20 odsto vi{enego {to zara|uje.

Platini: Pravilo se ne odnosi nadoma}a takmi~enja

Promjena na kormilu madridskog kluba

Murinjo jeprilika za spas„kraljeva“

 Stavljena ta~ka na neuspjeh komercijalnog projekta skupog 307 miliona eura, a zapo~etog dovo|enjem Pelegrinija

@oze Murinjo je sve bli`i pr-euzimanju Real Madrida,po{to je „kraljevski klub“ove srijede otpustio biv{egtrenera Manuela Pelegri-

nija.Ono {to je Murinjo najavio po-

slije osvajanja tri trofeja sa Inter-om, po~elo se ubrzo ostvarivati.Predsjednik Reala Florentino Pe-rez je novinarima saop{tio da }ePortugalac preuzeti vo|enje Realakada budu dogovoreni uslovi nje-govog transfera iz Intera.

- Spreman sam priznati neke

gre{ke, ali anga`iranje Murinja,jednog od najboljih svjetskih tre-nera, je prilika za Real Madrid.Uvijek se borimo za najbolje, takoda ne mo`emo sebi dopustiti daovdje proma{imo. Uvjereni smoda nam je potreban novi impuls, atrener kao {to je Murinjo mo`e sepobrinuti o na{em timu u nare-dnim sezonama - rekao je Perez.

U Madridu se nadaju da }e do-govor sa Interom posti}i {to prije,a to zna~i pla}anje milanskomklubu 16 miliona eura od{tete. Pe-rez je dodao da sa Murinjom nije

bilo nikakvih pri~a o eventualnimpoja~anjima igra~kog kadra.

Murinjo }e u Realu raditi podnadzorom predsjednika Pereza,generalnog direktora Horhea Va-ldana i sportskog direktora Migu-ela Pardeze. Me|utim, i prije ne-go je preuzeo du`nost, „SpecialOne“ je najavio da ne `eli mi-je{anje uprave u njegov dio posla.

- Predsjednik ne donosi pobje-de, ne igra i ne odlu~uje ko }e bitiu timu a ko na klupi - izjavio jeMurinjo.

Tako su ~elnici Reala pra-

kti~no i sami priznali poraz i sta-vili ta~ku na katastrofalnu pretho-dnu sezonu i neuspjeh komercija-nog projekta skupog 307 milionaeura, a zapo~etog dovo|enjem Pe-legrinija iz Viljareala.

U `elji da trofeje vrati na Santi-ago Bernabeu, Real je napravio inajve}i transfer u istoriji, plativ{iKristiana Ronalda Man~ester ju-

najtedu 94 miliona eura. Ipak, plan

nije uspio jer je u doma}em prve-nstvu Barselona bila za korak ispr-ed, {panski kup je izgubljen po-ni`avaju}im porazom od ni`erazr-ednog Alkokrona dok je evropskiput prekinut u osmini finala Ligeprvaka ispadanjem od Liona.

- Vjerujemo da je do{ao pravitrenutak da klubu pru`imo poti-caj jednim od najboljih trenera na

svijetu - dodao je Perez.

Perez: Uvijek eli najbolje (Foto: AP)

Pelegrini pro{lost, Murinjo budu}nost Reala

Ronaldo sretanKristiano Ronaldo ne}e pre-

vi{e aliti za biv{im trenerom Pe-legrinijem.

- Dolazak Murinja ~ini me vr-lo sretnim - rekao je mladi Portu-galac o svom zemljaku.

Upitan da li }e Murinjou~initi da Real postane bolji, Ro-naldo je rekao:

- Da, jer je on pobjednik.

Engleski mediji objavili suda je menad`er Arsenala ArsenVenger odlu~an u namjeri da Se-ska Fabregasa ne pusti u Barse-lonu.

Pozivaju}i se na izvor unutarkluba, ka`e se da je Vengerodbio prvi poku{aj @oana Lapo-rte za otkup Fabregasova ugovo-ra, koji vrijedi jo{ ~etiri punegodine, frapantnom cijenom od80 miliona funti (90 miliona eu-ra).

U Arsenalu se boje da bipu{tanjem svog najboljeg igra~au~inili korak nazad na planuklupskih ambicija te da bi odla-zak kapitena mogao imati nepo-

voljan u~inak za tim kao {to jebio slu~aj sa Patrikom Vieirom injegovim prelaskom u Juventus2005. godine.

Neuspjeh u ovom poslu sene}e svidjeti predsjedniku klu-ba Laporti, koji je transfer 23-godi{njeg veznjaka namjeravaorealizirati do odlaska sa predsje-dni~ke pozicije, nakon izbora zanovog predsjednika 13. juna.

U me|uvremenu, Arsenal jeprotekle sedmice napustilo dru-go Barselonino dijete, 20-go-di{nji vezni igra~ Fran Merida.Mladi {panski reprezentativac jepotpisao ~etverogodi{nji ugovorsa madridskim Atletikom i po-stao prvo poja~anje pobjednikaEvropske lige.

Venger je Meridu je kao 16-godi{njaka oteo Barseloni kao iFabregasa. Prvi je put za seniorelondonskog kluba Merida zaigr-ao na jesen 2007. godine, a naVisente Kalderon sti`e kao slo-bodan igra~, odbiv{i ponuduArsenala za nastavak saradnje.

Barsa eli vratiti Fabregasa

 Venger cijenom odbija KatalonceU Arsenalu se boje da bi pu{tanjem svog najboljeg igra~a u~inili korak

 unazad na planu klupskih ambicija

[to prijedo transfera

Otac fudbalera Arsenala, Fra-nsesk stariji izjavio je da njegovsin eli {to prije da postigne do-govor o prelasku u Barselonu.

- Pregovori Arsenala i Barse-lone }e se, o~igledno, odu`iti, amoj sin eli da se transfer reali-zuje {to prije - rekao je Fabrega-sov otac.

Fabregas je karijeru po~eo uBarseloni, ali je 2003., kao 16-godi{njak, oti{ao u londonskiArsenal, gdje je odigrao 267 uta-kmica i postigao 46 golova. Venger: Frapantna cifra Fabregas i Vilja: Zajedno u Barsi?

Page 21: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 21/40

Japanci novi test Englezima

ikend se igra veliki broj prijateljskih utakmica

ancuskasa Tunisom,umunija sa Ukrajinom

ed nama najzanimljivijega, utakmice [vedska - Bosnaegovina, ovog vikenda se

{ ~itav niz pripremnih pri-kih utakmica, pa }e Irska ivoj me|usobni dvoboj odi-e} ovog petka.va~ka, kao jedno od najugo-

iznena|enja evropskogkacijskog dijela za Mundi-a protiv Kameruna, dok }e

testirati Novozelan|ani.animljiv bi mogao biti i srazTurske.|ari do~ekuju Njema~ku,tako|er poprili~na nepo-

a pred odlazak u Ju`noa-Republiku, dok Rumuni,

na{i protivnici u kvalifikacijamaza EURO 2012., igraju u gostima sUkrajinom. Norve{ka se sastaje s

Crnogorcima, Azerbejd`an s Ma-kedoncima, a aktualni evropskiprvak [panija sa izabranom sele-kcijom Saudijske Arabije. U su-botu se jo{ sastaju Island i Ando-ra, te Moldavija i UAE.

Nedjeljni program tako|er nu-di nekolicinu zanimljivih susreta,pa }e se primjerice sastati Englezii Japanci, Paragvaj i Obala Bjelo-kosti, zatim Tunis - Francuska, Ju`na Korea - Belgija, dok }e Me-ksikanci odmjeriti snage sa Ga-mbijom, a ileanci protiv Sjever-ne Irske.  /D. I./ 

ki od favorita pre-}eg Svjetskog prve-Engleska, Argenti-

Holandija, vrlo usp-su startale na pripre-

utakmicama zaijal.glezi su sa 3:1 dobi-sikance, iako su na-i bez igra~a ^elzijaLamparda, te D`oa

a Kola. U pobjediovog sastava strijelcii Ledli King u 17.,Krau~ u 34. i Glenson u 47. minuti,jedini gol za Meksi-isteku prvih 45 mi-

postigao njihov na-igra~ \iljermo Fra-

gentinci su bez Mi-muela i Mesija savla-

anadu sa uvjerljivih 5:0. Prva dvaMaradoninu mom~ad postigaosi Rodrigez u 16. i 32. minuti, au protivni~ku mre u redom po-

Anhel Di Maria u 37., Karlos Te-3. i Kun Aguero u 71. minuti.

oma}in Svjetskog prvenstvaafri~ka Republika ugostila jesku i odigrala neodlu~enih 1:1.}in je poveo u 19. minuti go-jabonge Sangvenia, a za Buga-31. minuti rezultat poravnaoBo`inov.rtugal je razo~arao odigrav{i uji samo 0:0 protiv Zelenor-oto~ja, no imat }e Portugalciu za popravni, jer su im i dva}a suparnika Afrikanci. Na-Kamerunci, a zatim i repreze-

Mozambika.panci se pak nisu sna{li u

svom „parku“, jer su ih sa 2:0 pora-zili susjedi iz Ju`ne Koreje i to golo-vima Ji Sung Parka u 6. i ^u JungParka u 90. minuti.

Nova imena i promjena formaci-je je donijela rezultat Francuskoj,koja je golom debitanta Metjua Va-lbuene sedam minuta prije kraja sa2:1 pobijedila Kostariku, koja je pr-eko Karlosa Hernandeza prva do{lado vodstva.

Selektor Domenek je zaigrao usistemu 4-3-3, koji je ofanzivnoizgledao vrlo dobro, ali je pokazivaoslabosti u odbrani.

Identi~nu pobjedu je ostvarilaHolandija nad Meksikom, a istakaose dvostruki strijeac Robin Van Per-si sa dva lijepa pogotka. Izostali suo~ekivani starteri na SP, Roben, VanBomel i Sneijder.  /D. I. - N.C./ 

Igrani prvi testovi uo~i SP

Oslabljeni Englezi iolan|ani bolji od Meksika

 Valbuena: Gol u debiju

Zlatan Ibrahimovi} mogao bida napusti {panskog nogometnogprvaka Barcelonu, naveo je„Mundo Deportivo“.

Katalonski sportski dnevnikizvijestio je da je Ibrahimovi} ne-zadovoljan {to je kraj sezonedo~ekao na klupi za rezervneigra~e, nakon {to je ulogu centra-lnog napada~a preuzeo tinejd`erBojan Krki}. Ote`avaju}a oko-lnost za Ibrahimovi}a je i dolazak{panskog reprezentativnog napa-da~a Davida Vilje (Villa) iz Vale-ncije.

U anketi „Mundo Deportiva“61 posto ~italaca lista izjasnilo seda bi {vedski reprezentativac tre-bao da napusti „Kamp Nou“.

No, u drugoj anketi 58 posto~italaca smatra da bi Ibrahimovi}i Vilja mogli igrati u tandemu.

Dvadesetosmogodi{nji Ibra-himovi} do{ao je u Barcelonu ujulu pro{le godine iz Intera za 45miliona eura, uz odlazak SamuelaEto’oa u suprotnom smjeru.Ovim transferom Ibrahimovi} jepostao najskuplji igra~ u historijiBarcelone.

Imao je dobar po~etak na„Nou Kampu“, postigao je 21 po-godak u svim takmi~enjima, ali jeu fini{u sezone izgubio mjesto uprvom timu zbog pada forme.

Madridski sportski dnevnik„AS“ naveo je da trener Barcelo-ne Pep Gvardiola (Guardiola) ra-zmatra mogu}nost prodaje Ibra-

himovi}a i Ukrajinca Dmitra^igrinskog, koji je tako|er pro{legodine do{ao u katalonski klub.

^igrinski je [ahtjoru pla}en

25 miliona eura, ali je odigrao sa-mo 14 utakmica. Na kraju sezonenije imao mjesto ni na klupi zarezervne igra~e.

Zbog toga {to u fini{u prvenstva {ansa data Bojanu Krki}u

Ibrahimovi} elioti}i iz Barcelone

Ote`avaju}a okolnost za {vedskog napada~a je i dolazak {panskog reprezentativca Davida Vilje

Ibrahimovi} na proslavi titule prvaka [panije

UEFA donosi nove propise koji }e va`iti od 2012. godine

Gubita{i ne}e mo}i u eurokupoveOsnovna ideja je da vi{e niko ne}e mo}i tro{iti vi{e nego {to je zaradio - ka`e Mi{el Platini

Izvr{ni biro Evropske fudba-lske unije (UEFA) je usvojio dugo

najavljivani „finansijski fer- plej“,koji predvi|a da klubovi koji po-sluju sa gubicima ne}e mo}iu~estvovati u eurokupovima.

Plan koji je predlo`io predse-dnik UEFA-e Mi{el Platini(Michel) u na~elu je usvojen u se-ptembru pro{le godine, a ume|uvremenu ga je biv{i premjerBelgije @an Lik Dean (Jean Luc)usaglasio sa svim odredbama evr-opskog zakonodavstva.

Predvi|eno je da novi propisstupi na snagu 2012. godine, aklubovi bi mogli da buduisklju~ivani iz eurokupova i naperiod od tri godine.

Pravilo se ne bi odnosilo na

doma}a takmi~enja, koja su u na-dle`nosti nacionalnih saveza.

Predvi|eni su i izuzeci i oni }ese odnosti na klubove koji su uminusu zbog izgradnje stadionaili otvaranja fudbalske akademije.

Prema rije~ima Platinija, idejanije samo da se najve}i klubovi

sprije~e da tro{e ono {to nemaju,ve} i da se stavi do znanja manjimklubovima da ne mogu vje{ta~kitra`iti priklju~ak sa najboljima,tako {to }e kupovati igra~e kojidaleko prevazilaze njihove fina-nsijske mogu}nosti.

- Ne poku{avamo da napravi-mo uranilovku. @elimo samo dazaustavimo trend da klubovi sre-dnje veli~ine nemilice tro{e novackoji objektivno nemaju da bi mo-gli da se nose s najve}ima - rekaoje Platini.

- Osnovna ideja je da vi{e nikone}e mo}i tro{iti vi{e nego {to jezaradio - dodao je on.

Predsednik UEFA ka`e da }enovim propisom biti za{te}eni presvega klubovi koji se trude da po-sluju doma}inski.

- Postoji u Evropi veliki brojklubova koji posluju na zdravimosnovama i ne tro{e ono {to nema-ju, ali im je sve te`e da opstanuzbog onih ~iji transferi uvelikoprema{uju njihove mogu}nosti.Novim propisom oni }e bitiza{ti}eni i kona~no stavljeni u ra-vnopravan polo`aj sa konkurenci-jom - rekao je Platini.

 Analiza 650 klubovaGeneralni sekretar UEFA

\ani Infantino (Gianni) je ranijesaop}io podatak da je evropskaku}a fudbala analizirala poslova-nje 650 klubova iz svih evropskihdr`ava i da je utvr|eno da svakidrugi iz godine u godinu ostvar-uje gubitke. Pritom svaki petklub tro{i najmanje 20 odsto vi{enego {to zara|uje.

Platini: Pravilo se ne odnosi nadoma}a takmi~enja

Promjena na kormilu madridskog kluba

Murinjo jeprilika za spas„kraljeva“

 Stavljena ta~ka na neuspjeh komercijalnog projekta skupog 307 miliona eura, a zapo~etog dovo|enjem Pelegrinija

@oze Murinjo je sve bli`i pr-euzimanju Real Madrida,po{to je „kraljevski klub“ove srijede otpustio biv{egtrenera Manuela Pelegri-

nija.Ono {to je Murinjo najavio po-

slije osvajanja tri trofeja sa Inter-om, po~elo se ubrzo ostvarivati.Predsjednik Reala Florentino Pe-rez je novinarima saop{tio da }ePortugalac preuzeti vo|enje Realakada budu dogovoreni uslovi nje-govog transfera iz Intera.

- Spreman sam priznati neke

gre{ke, ali anga`iranje Murinja,jednog od najboljih svjetskih tre-nera, je prilika za Real Madrid.Uvijek se borimo za najbolje, takoda ne mo`emo sebi dopustiti daovdje proma{imo. Uvjereni smoda nam je potreban novi impuls, atrener kao {to je Murinjo mo`e sepobrinuti o na{em timu u nare-dnim sezonama - rekao je Perez.

U Madridu se nadaju da }e do-govor sa Interom posti}i {to prije,a to zna~i pla}anje milanskomklubu 16 miliona eura od{tete. Pe-rez je dodao da sa Murinjom nije

bilo nikakvih pri~a o eventualnimpoja~anjima igra~kog kadra.

Murinjo }e u Realu raditi podnadzorom predsjednika Pereza,generalnog direktora Horhea Va-ldana i sportskog direktora Migu-ela Pardeze. Me|utim, i prije ne-go je preuzeo du`nost, „SpecialOne“ je najavio da ne `eli mi-je{anje uprave u njegov dio posla.

- Predsjednik ne donosi pobje-de, ne igra i ne odlu~uje ko }e bitiu timu a ko na klupi - izjavio jeMurinjo.

Tako su ~elnici Reala pra-

kti~no i sami priznali poraz i sta-vili ta~ku na katastrofalnu pretho-dnu sezonu i neuspjeh komercija-nog projekta skupog 307 milionaeura, a zapo~etog dovo|enjem Pe-legrinija iz Viljareala.

U `elji da trofeje vrati na Santi-ago Bernabeu, Real je napravio inajve}i transfer u istoriji, plativ{iKristiana Ronalda Man~ester ju-

najtedu 94 miliona eura. Ipak, plan

nije uspio jer je u doma}em prve-nstvu Barselona bila za korak ispr-ed, {panski kup je izgubljen po-ni`avaju}im porazom od ni`erazr-ednog Alkokrona dok je evropskiput prekinut u osmini finala Ligeprvaka ispadanjem od Liona.

- Vjerujemo da je do{ao pravitrenutak da klubu pru`imo poti-caj jednim od najboljih trenera na

svijetu - dodao je Perez.

Perez: Uvijek eli najbolje (Foto: AP)

Pelegrini pro{lost, Murinjo budu}nost Reala

Ronaldo sretanKristiano Ronaldo ne}e pre-

vi{e aliti za biv{im trenerom Pe-legrinijem.

- Dolazak Murinja ~ini me vr-lo sretnim - rekao je mladi Portu-galac o svom zemljaku.

Upitan da li }e Murinjou~initi da Real postane bolji, Ro-naldo je rekao:

- Da, jer je on pobjednik.

Engleski mediji objavili suda je menad`er Arsenala ArsenVenger odlu~an u namjeri da Se-ska Fabregasa ne pusti u Barse-lonu.

Pozivaju}i se na izvor unutarkluba, ka`e se da je Vengerodbio prvi poku{aj @oana Lapo-rte za otkup Fabregasova ugovo-ra, koji vrijedi jo{ ~etiri punegodine, frapantnom cijenom od80 miliona funti (90 miliona eu-ra).

U Arsenalu se boje da bipu{tanjem svog najboljeg igra~au~inili korak nazad na planuklupskih ambicija te da bi odla-zak kapitena mogao imati nepo-

voljan u~inak za tim kao {to jebio slu~aj sa Patrikom Vieirom injegovim prelaskom u Juventus2005. godine.

Neuspjeh u ovom poslu sene}e svidjeti predsjedniku klu-ba Laporti, koji je transfer 23-godi{njeg veznjaka namjeravaorealizirati do odlaska sa predsje-dni~ke pozicije, nakon izbora zanovog predsjednika 13. juna.

U me|uvremenu, Arsenal jeprotekle sedmice napustilo dru-go Barselonino dijete, 20-go-di{nji vezni igra~ Fran Merida.Mladi {panski reprezentativac jepotpisao ~etverogodi{nji ugovorsa madridskim Atletikom i po-stao prvo poja~anje pobjednikaEvropske lige.

Venger je Meridu je kao 16-godi{njaka oteo Barseloni kao iFabregasa. Prvi je put za seniorelondonskog kluba Merida zaigr-ao na jesen 2007. godine, a naVisente Kalderon sti`e kao slo-bodan igra~, odbiv{i ponuduArsenala za nastavak saradnje.

Barsa eli vratiti Fabregasa

 Venger cijenom odbija KatalonceU Arsenalu se boje da bi pu{tanjem svog najboljeg igra~a u~inili korak

 unazad na planu klupskih ambicija

[to prijedo transfera

Otac fudbalera Arsenala, Fra-nsesk stariji izjavio je da njegovsin eli {to prije da postigne do-govor o prelasku u Barselonu.

- Pregovori Arsenala i Barse-lone }e se, o~igledno, odu`iti, amoj sin eli da se transfer reali-zuje {to prije - rekao je Fabrega-sov otac.

Fabregas je karijeru po~eo uBarseloni, ali je 2003., kao 16-godi{njak, oti{ao u londonskiArsenal, gdje je odigrao 267 uta-kmica i postigao 46 golova. Venger: Frapantna cifra Fabregas i Vilja: Zajedno u Barsi?

Page 22: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 22/40

Nogomet 22avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Druge lige FBiH

CentarRezultati 28. kola: JELAH: Borac - Vrbanju{a4:2, HAD@I]I: Radnik - Natron 5:1, SEMIZO-VAC: Ozren - Usora 3:2, HRASNICA: Famos -Vratnik 1:0, VITKOVI]I: Azot/Drina - Rudar2:3, SARAJEVO: Bosna - TO[K 1:0,TE[ANJKA: Pobjeda - Mladost 2:0, ZAVI-DOVI]I: Krivaja - Orli} 3:1.1. Radnik 28 20 2 7 7 3:31 602. Bosna 28 14 8 6 52:22 503. Usora 28 15 1 12 50:50 46

4. TO[K 28 13 3 12 45:37 425. Rudar 28 13 2 13 44:52 416. B or ac 28 11 7 10 49 :42 407. Orli} 28 12 4 12 56:58 408. Krivaja 28 12 4 13 42:47 409. Natron 28 12 4 12 40:38 3910. Mladost (@) 28 11 6 12 40:44 3811. Vratnik 28 11 2 14 49:53 3812. Famos 28 11 4 13 41:36 3713. Ozren 28 11 4 13 37:42 3714. Pobjeda 28 10 5 13 47:55 3515. Vrbanju{a 29 9 6 13 48:60 3016. Azot/Drina 28 7 3 17 32:77 27

Parovi 29. kola (29. 5. u 17:30 sati): ZAVI-DOVI]I: Krivaja - Borac, SARAJEVO: Orli} -Pobjeda, @UP^A: Mladost - Bosna, TE[ANJ:TO[K - Azot/Drina, BREZA: Rudar - Famos,SARAJEVO: Vratnik - Ozren, @ABLJAK: Usora- Radnik, MAGLAJ: Natron - Vrbanju{a.Dva kola prije kraja Radnik iz Had`i}a je ve}osigurao put u drugi razred bh. nogometa.Azot/Drina je u Vitkovi}ima porazom od breza-nskog Rudara potvrdio prelazak u ni`i rang,isto tako i Vrbanju{a. S. Sp.

JugRezultati 28. kola: USKOPLJE: Sloga - Drino-vci 8:0, JABLANICA: Turbina - Vi{i}i 3:1,RODO^: Branitelj - Tomislav 4:0, KUPRES:Kupres - Stolac 3:0, MOSTA: Lokomotiva - Tr-oglav 1:2, PROZOR: Rama - Blato 7:0,^ITLUK: Brotnjo - Soko 3:0 (p.f.). ^apljina slo-bodna.1. ^apljina 26 21 1 4 79:21 642. Troglav 26 16 3 7 56:26 513. S lo ga 26 17 2 7 59 :18 474. Turbina 26 14 4 8 49:35 465. Branitelj 26 14 1 11 54:25 436. Tomislav 26 10 6 10 36:34 367. Drinovci 26 10 4 12 45:50 349. Brotnjo 26 11 3 12 35:37 3310. Kupres 26 10 3 13 27:37 338. V i{ i} i 25 9 6 11 33:51 3312. Rama 27 9 5 13 39:55 3211. Stolac 26 7 9 10 26:50 3013. Blato 25 8 3 14 33:68 2714. Soko 26 8 2 16 24:53 2015. Lokomotiva 25 3 4 18 22:55 13

Parovi 29. kola (29./30. 5. u 17.30 sati):MOSTAR: Lokomotiva - Sloga, LIVNO: Troglav- Kupres, STOLAC: Stolac - Brotnjo,DRE@NICE: Soko - Branitelj, TOMISLAVGRAD:Tomislav - ^apljina, VI[I]I: Vi{i}i - Rama,LJUTI DOLAC: Blato - Drinovci, Turbina slobo-dna. Er. B.

ZapadRezultati 23 kola: KLJU^: Klju~ - Vitez 4:0,SANSKI MOST: Podgrme~ - Mladost (P) 4:0,BOSANSKA KRUPA: Bratstvo - Sloga 4:0,DONJI VAKUF: Radnik - Omladinac 4:1,CAZIN: Krajina - Mladost DS 8:1, RIPA^: Ra-dni~ki 1936 - Mutnica 6:1, BOSANSKAKRUPA: @eljezni~ar - Brekovica 78 0:1.1. Krajina 23 20 2 1 75:8 622. Podgrme~ 23 19 2 2 64:15 593. Radni~ki 23 14 1 8 52:27 434. Sloga 22 12 4 6 39:27 405. Bratstvo 23 10 6 7 46:37 366. Klju~ 23 10 4 9 42:39 347. Mladost P. 23 9 4 10 34:33 318. Radnik 23 9 4 10 36:38 319. Mutnica 23 8 7 8 27:39 3110. Mladost D. 23 8 1 14 32:49 2511. Brekovica 22 6 3 13 27:42 2112. @eljezni~ar 23 4 5 14 21:56 1713. Vitez 23 4 3 16 22:55 1514. Omladinac 23 3 2 18 27:79 11

Parovi 24.kola (29./30. 5. u 17.30 sati):

PJANI]I: Mutnica - Krajina, VRNOGRA^: Mla-dost DS - Bratstvo, BOSANSKA OTOKA: Slo-ga - Podgrme~, SANICA: Omladinac - Klju~,BOSANSKA KRUPA: Vitez - @eljezni~ar,POKOJ: Brekovica 75 - Radni~ki 1936,POLJE: Mladost - Radnik.

S. J.

SjeverRezultati 28.kola: SREBRENIK: Gradina - Bo-sna (M) 1:0, LIPNICA: Radnik - Mramor 2:1,GRA^ANICA: Bratstvo - Hajduk 3:0, TOJ[I]I:Sloga - Mladost (T) 3:3, BIJELA: Posavina108 - Od`ak 102 2:0, D.POTOK: Ingram - Bo-sna (K) 6:2, D.MAHALA: Dinamo - Mladost (M) 3:2, LUKAVAC: Radni~ki - Tuzla 5:2.1. Gradina 28 20 2 6 47:23 622. Mladost M. 28 16 3 9 58:36 513. Radni~ki 28 15 1 12 47:40 464. Mramor 28 15 1 12 49:45 465. Bratstvo 28 15 0 13 51:34 456. Ingram 28 14 1 13 42:39 437. Radnik 28 14 1 13 44:48 438. Mladost T. 28 12 3 13 44:38 399. Hajduk 28 12 2 14 35:36 38

10. Sloga 28 11 5 12 38:40 3811. Bosna M. 28 11 4 13 36:34 3712. Tuzla 28 11 4 13 36:44 3713. Bosna K. 28 10 3 15 44:58 3314. Od`ak 28 10 3 15 48:63 3315. Posavina 28 10 2 16 27:46 3216. Dinamo 28 9 3 16 32:54 30

Parovi 29. kola (29. 5. u 17.30 sati):LUKAVAC: Radni~ki - Gradina, TUZLA: Tuzla -Dinamo, MALE[I]I: Mladost (M) - Ingram,KALESIJA: Bosna (K) - Posavina 108, OD@AK:Od`ak 102 - Sloga, TINJA: Mladost (T) - Bra-tstvo, ORA[JE: Hajduk - Radnik, MRAMOR:Mramor - Bosna (M). S. Ho.

Druge lige RS

ZapadRezultati 29 kola: [AMC: Borac - Jedinstvo1:1, PODGRADCI: Sloga DIPO - Gomionica1:1, PELAGI]EVO: Pelagi}evo - Sloboda 0:0,SRBAC: Sloga (S) - Omarska 5:1, ME\E\A:Ravan - Krajina 2:1, KOTOR VARO[: Mladost - Crvena zemlja 0:4, DERVENTA: Tekstilac -@eljezni~ar 4:3, PETROVO: Ozren - @upa Milka2:0.

1. C. zemlja 29 24 1 5 81:22 732. Sloboda 29 24 1 5 67:18 73

3. Sloga S. 29 15 4 10 56:42 494. Jedinstvo 29 14 4 11 61:47 4 65. @. Milka 29 13 3 13 44:44 4 26. Gomionica 29 12 5 12 52:37 417. Borac 29 12 4 13 48:47 408. Ozren 29 11 6 12 39:46 399. Omarska 29 11 6 12 35:57 3910. Pelagi}evo 29 11 6 12 39:58 3811. Ravan 29 9 8 12 43:47 3512. Krajina 29 9 7 13 33:42 3413. Sloga D. 29 9 8 12 35:46 3214. Mladost 29 8 6 15 31:50 3015. @eljezni~ar 29 7 4 18 30:26 2516. Tekstilac 29 4 5 20 35:61 17

Parovi posljednjeg 30. kola (29./30. 5. u17.00sati): @ERAVICA: Jedinstvo - Ozren,MILOSAVCI: @upa Milka - Tekstilac, DOBOJ:@eljezni~ar - Mladost,NOVA VES: Crvena ze-mlja - Ravan, BANJA LUKA: Krajina - Sloga(S), OMARSKA: Omarska - Pelagi}evo,MRKONJI] GRAD: Sloboda - Sloga DIPO,BRONZANI MAJDAN: Gomionica - Borac.

Istok Rezultati 29. kola: SOKOLAC: Glasinac - Napr-edak 0:1, VELIKA OBARSKA: Mladost VO -

Jedinstvo (B~) 3:0, PU^ILE: Gorica - Jedi-nstvo (Br) 2:1, UGLJEVIK: Rudar - Mili}i 3:0,DVOROVI: Proleter - Vele` 5:1, VLASENICA:Vlasenica - Bratstvo 4:0, ROGATICA: Rogatica- Hercegovac 3:0, BR^KO: Lokomotiva - Po-drinje 1:0.

1. Napredak 29 19 9 1 62:17 662. Podrinje 29 18 6 5 54:16 603. Jedinstvo (B~) 29 17 7 4 49:30 594. Rudar 29 14 8 7 45:28 505. Gorica 29 13 7 9 38: 25 466. Glasinac 29 13 4 1 2 34:32 437. Mladost VO 29 9 12 8 35:26 398. Jedinstvo (Br) 29 12 3 14 50:49 399. Mili}i 29 11 6 12 30:38 3910. Lokomotiva 29 10 8 11 39:35 3811. Proleter 29 11 4 1 4 46:61 3712. Mladost (R) 29 12 3 14 42:43 3613. Vele` 29 9 6 14 30:54 3314. Vlasenica29 9 5 15 34:34 3215. Bratstvo 29 4 4 21 25:81 1616. Hercegovac 29 3 3 23 14:62 12

Parovi 30. posljednjeg kola (29./30. 5. u17.00): DONJI SEPAK: Napredak - Lokomotiva,JANJA: Podrinje - Mladost (R), BILA^A: Herce-govac - Vlasenica, BRATUNAC: Bratstvo - Pro-leter, NEVESINJE: Vele` - Rudar, MILI]I: Mili}i -Gorica, BRODAC: Jedinstvo (Br) - Mladost VO,BR^KO: Jedinstvo (B~) - Glasinac. S. M.

Kantonalne ligeSarajevo

Rezultati 20. kola: Igman - Vogo{}a 0:1, Iskra- Butmir 2:1 Saobra}ajac - Jug 6:2, Dobrinja -Omladinac (odgo|eno), Biser - Ko{evsko br-do 1:0, Ilija{ - Pofali}ki 2:1.

1. Vogo{}a 20 17 2 1 66:11 532. Ilija{ 20 11 4 5 39:23 373. Pofali}ki 19 10 4 5 46:27 344. Butmir 20 10 4 6 38: 27 345. Igman 20 10 3 7 29:24 336. Biser 20 9 5 6 29:23 327. Iskra 20 8 5 7 29:29 298. Jug 20 8 1 11 31:42 259. Saobra}ajac 20 7 1 12 33:51 2210. Omladinac 18 6 3 9 22:28 2111. Ko{evsko 20 3 1 16 27:66 1012. Dobrinja 19 1 3 15 23:61 6

S. Sp.

TK - JugRezultati 21.kola: Mladost (G) - Konjuh 3:1,Prokosovi}i - Teo~ak 10:0, Sloga - Mladost 781:3, Rainci - Priluk 4:1, Husinski rudar - DSK2:1, @eljezni~ar - Mladost (P) 0:1 (prekid).

1. H. rudar 21 11 1 9 33:38 342. Priluk 21 11 0 10 33:25 333. Prokosovi}i 21 10 2 9 44:29 324. Sloga 21 10 2 9 28:28 325. Rainci 21 9 4 8 49:30 316. Mladost (P) 20 10 1 9 38:39 317. Mladost 21 9 3 9 33:30 308. @eljezni~ar 2 0 9 2 9 27:26 299. Mladost (G) 21 9 2 10 29:41 2910. Konjuh 21 9 1 11 37:35 2811. Teo~ak 21 9 1 11 23:58 2812. DSK 21 8 3 10 35:30 27

Parovi 22. kola (30. 5.): Konjuh - @eljezni~ar,Mladost (P) - Husinski rudar, DSK - Rainci, Pr-iluk - Sloga, Mladost 78 - Prokosovi}i, Teo~ak - Mladost (G).

TK - SjeverRezultati 25. kola: Orahovica - Vida 2:1,Me|i|a - Rudar 2:1, Stjepan Polje - Napredak 5:0, Jedinstvo (V) - Sloboda 5:1, Vra`i}i - Ra-

hi} 1:2, ^eli} - Mladost 3:0. Slobodno je biloJedinstvo iz Lukavice.1. Vra`i}i 23 13 3 7 44:19 422. Rahi} 23 13 3 7 53:29 423. Mladost 23 11 5 7 40:34 384. S. Polje 23 11 1 11 40:37 345. Orahovica 23 11 1 11 38:41 346. Jedinstvo (L) 23 10 3 10 38:49 337. eli} 24 10 3 11 43:31 318. Jedinstvo (V) 23 9 4 10 45:41 319. Me|i|a 23 10 1 12 28:56 3110. Vida 23 8 5 10 30:37 2911. Sloboda 23 9 2 12 28:42 2912. Rudar 23 8 4 11 31:28 2813. Napredak 23 8 3 12 31:45 27

Parovi 26. kola (30. 5.): Mladost - Vra`i}i , Ra-hi} - Jedinstvo (V), Sloboda - Stjepan Polje,Napredak - Me|i|a, Rudar - Orahovica, Vida -Jedinstvo (L). Slobodan je ^eli}. S. Ho.

ZDKRezultati 20.kola: Stup~anica - Nemila 0:1,Mladost - Doboj Istok 3:0 (pf), Mo{tre - Omla-dinac 5:3, Napredak - Novi [eher 4:0, ZmajMiprogradnja - Proleter 2:2. Slobodan Vis.1. Mladost 19 14 3 2 56:11 452. Doboj I. 18 11 3 4 42:26 363. Zmaj M. 18 8 3 7 37:31 274. Omladinac 18 8 3 7 33:37 275. Nemila 18 8 3 7 27:34 27

6. Vis 18 7 3 8 22:26 257. Stup~anica 18 7 3 8 22:22 248. Proleter 18 5 7 6 25:30 229. Napredak 18 6 2 10 29:40 2010. Mo{tre 19 5 2 12 25:39 1711. N. [eher 18 3 3 12 25:47 12

Parovi 21. kola (30. 5.): Zmaj Miprogradnja -Stup~anica, Proleter - Napredak, Novi [eher -Vis, Omladinac - Mladost, Doboj Istok - Nemi-la. Slobodna ekipa Mo{tra. M. Ko.

HNKRezultati 13. kola: Blagaj - HNK Bjelopoljac1:0, Neretva - Lipanjske zore 3:0, Buna - Cim5:0, Klis - FK Bjelopoljac 2:0.1. Blagaj 12 11 1 0 35:8 342. FK Bjelopoljac11 5 2 4 22:12 173. HNK Bjelopoljac 12 5 2 518:16 174. Neretva 12 4 4 4 29:26 165. L.zore 11 4 1 6 19:24 136. Buna 12 4 1 7 28:38 137. Cim 11 3 2 6 19:26 118. Klis 12 2 2 8 11:26 8

Parovi 14. posljednjeg kola (29./30. 5.): Klis -Buna, Lipanjske zore - FK Bjelopoljac, HNK

Bjelopoljac - Neretva, Cim - Blagaj. I. N.

USKRezultati 19. kola: Sloga 1937 - Bajer 99 1:1,Una 1925 - Mangan 4:4, Gomila - Rudar 2:2,Omladinac 75 - Ostro`ac 5:2, Borac - ABC1:1. Slobodna je bila ekipa ]orali}a.1. ABC 16 12 3 1 46:18 392. Omladinac 1 7 11 2 4 52:21 353. Borac 18 10 5 3 53:23 354. Sloga 17 8 5 4 31:27 295. Gomila 17 9 1 7 27:26 286. Mangan 18 6 4 8 29:36 227. ]orali}i 17 5 4 8 24:36 198. Ostro`ac 17 5 3 9 21:35 189. Rudar 17 5 2 10 38:54 1710. Bajer 17 4 4 9 23:33 1611. Una 17 1 3 13 13:48 6

Parovi 20. kola (29./30. 5.): ABC - Omladinac75, Ostro`ac - Gomila, Rudar - Una 1925, Ma-ngan - ]orali}i, Bajer 99 - Borac. Slobodna jeSloga 1937. S. J.

SBKRezultati 20. kola: Vla{i} - Stani} 6:2, Kiseljak 

- Vitez 4:3, Mladost - Bilalovac CPU 3:0, Fojni-ca - Brnjaci 5:2, Busova~a - Novi Travnik 3:1,[anti}i - Rijeka 3:2.1. FK Vitez 20 12 4 4 44:19 402. Stani} 20 12 1 7 54:30 373. Kiseljak 20 10 4 6 40:30 344. Vla{i} 20 9 6 5 38:25 335. Busova~a 20 9 5 6 33:26 326. Rijeka 20 9 4 7 43:34 317. Brnjaci 20 8 5 7 31:34 298. Fojnica 20 7 7 6 35:27 259. [anti}i 20 6 2 12 25:54 1710. Mladost 20 4 5 11 16:33 1711. Bilalovac 20 4 5 11 19:44 1712. N.Travnik 20 4 4 12 19:44 16

Parovi 21. kola (29. 5.): [anti}i - Vla{i}, Rije-ka - Busova~a, Novi Travnik - Fojnica, Brnjaci- Mladost, Bilalocac CPU - Kiseljak, FK Vitez -Stani} Kre{evo.

Br~ko Distrikt Rezultati 14. (posljednjeg) kola: Posavina - Gr-ani~ar 1:0, Rahi}ki ljiljani - ]oseti 10:3, Maje-vica - Sloboda 4:3, Polet - Brka 0:1.1. Posavina 14 10 4 0 36:11 342. Grani~ar 14 8 4 2 44:16 28

3. Brka 14 8 2 4 28:20 264. Majevica 14 8 1 5 40:28 255. R.ljiljani 14 5 2 7 42:26 176. Polet 14 4 2 8 18:27 147. Sloboda 14 3 3 8 21:23 128. ]oseti 14 1 0 13 13:94 3

Prvo mjesto osvojila je ekipa Posavine iz Bro-da koja ulazi u Drugu ligu TK. S. Ho.

Druge kantonalne lige

SarajevoRezultati 18. kola: Jedinstvo - Partizan 0:2,Bojnik - Mo{}anica odgo|eno. Slobodna jeekipa Hrida.POREDAK: 1.Partizan 32; 2.Jedinstvo 30;3.Mo{}anica 25; 4.Bojnik 13; 5.Hrid 0.

S. Sp.

TK - ZapadRezultati 21.kola: Bistarac - Rati{ 4:1, Seona -Lokomotiva 4:0, Jedinstvo - BSK 3:1, Oraho-vica - Rudar 4:1, Bukovik - Sladna 3:0 (p.f),

Sloga - Svatovac 4:3.POREDAK: 1.Svatovac 45; 2.Sloga 42; 3.Bi-starac 41; 4.Bukovik 33 ; 5.Rudar 31; 6.Loko-motiva 31; 7.Jedinstvo 29; 8.Orahovica 28;9.Rati{ 25; 10.Seona 24; 11.BSK 22; 12.Sla-dna 10.Parovi 22.kola (30. 5.): Rati{ - Sloga, Avato-vac - Bukovik, Sladna - Orahovica, Rudar - Je-dinstvo, BSK - Seona, Lokomotiva - Bistarac.

TK - SjeverRezultati 21.kola: Trebava - Koraj 5:0, Br~ko -Izbor 1:3, Biberovo Polje - Tre{njevka 2:3,Ogra|enovac - „12.decembar“ 2:3 (gosti na-

pustili), OFK 1978 - Vo}ar 4:1, Mionica -@eljezni~ar 4:2.POREDAK: 1.Izbor 50; 2.Br~ko 42; 3.Tre{nje-vka 40; 4.B.Polje 34; 5.OFK 1978 31; 6.Vo}ar29; 7.12.decembar 29; 8.Mionica 29; 9.Koraj22; 10.Trebava 21; 11.@eljezni~ar 21;12.Ogra|enovac 21.Parovi 22. kola (30. 5.): Koraj - Mionica,@eljezni~ar - OFK 1978, Vo}ar - Ogra|enovac,12.decembra - Biberovo Polje, Tre{njevka -Br~ko, Izbor - Trebava .

TK - JugRezultati 21.kola:Bjeljevac - Rijeka 3:1, Slatina- Sloga 3:3, Napredak - Jablanica 4:1, Omla-

dinac RMU - Mladost (GT) 5:2 , Spre~a - Mla-dost (K) 3:2, Vrana - Kiseljak 7:0.POREDAK: 1.Vrana 45; 2.Sloga 38; 3.Jablani-ca 37; 4.Slatina 36; 5.Napredak 33; 6.Omladi-nac 29; 7.Mladost (GT) 28; 8.Rijeka 25; 9.Ki-seljak 25; 10.Mladost (K) 24; 11.Bjeljevac 23;12.Spre~a 23.Parovi 22. kola (30. 5.): Rijeka - Vrana, Kise-ljak - Spre~a, Mladost (K) - Omladinac RMU,Mladost (GT) - Napredak, Jablanica - Slatina,Sloga - Bjeljevac. S.Ho.

SBKRezultati 13. kola: Dnoluka - Gorica 1:0, JardolPC 96 - Jajce 5:4, Maestral - Karaula 7:0,Ka}uni - Rudar 4:2.POREDAK: 1.Ka}uni 25; 2.Dnoluka 23; 3.Jar-dol 22; 4.Maestral 21; 5.Jajce 21, 6.Rudar 16;7.Gorica 12; 8.Karaula 5.Parovi 14. kola (30. 5.): Gorica - Ka}uni, Ru-dar - Maestral, Jajce - Dnoluka, Karaula - Jar-dol OC 96.

Regionalne lige RS

ZapadRezultati 25 kola: Dubrave - Lijev~e 0:0, Bra-tstvo (Ki) - Vrbas 0:1, ^elinac - Mineral 5:0,@eljezni~ar - Bratsvo (Kc) 1:1, Borac - Lau{2:1, Naprijed - Jablanica 3:2, Gomjenica - Be-rek 1975 2:0.POREDAK: 1.Vrbas 50; 2.@eljezni~ar 42;3.Gomionica 41; 4.Jablanica 40; 5.Dubrave40; 6.Lijev~e 39; 7.Naprijed 37; 8.^elinac 36;9.Bratstvo (Kc) 34; 10.Lau{ 34; 11.Berek 33;12.Borac 26; 13.Mineral 18; 14.Bratstvo (Ki)13.Parovi 26. poslednjeg kola (30. 5): Lijev~e -Gomionica, Berek 1975 - Naprijed, Jablanica -Borac, Lau{ - @eljezni~ar, Bratstvo (Kc) -^elinac, Mineral - Bratstvo (Ki), Vrbas - Dubr-ave.

CentarRezultati 25. kola: Lije{}e - Polet ^P 2:4, Ru-danka - Posavina 4:1, Mladost Zvijezda (K)6:2, Na{a krila - Sloga 3:1, Vranjak - Hajduk 4:4, Zvijezad KP - pridjel 2:4, Borac - Polet (B)6:1.

POREDAK: 1.Mladost 60; 2.Pridjel 45; 3.Polet (B) 41; 4.Hajduk 39; 5.Na{a krila 39; 6.Polet (^) 36; 7.Posavina 36; 8.Vranjak 35; 9.Borac34; 10.Rudanka 30; 11.Zvijezda (Kp) 29;12.Zvijezda (K) 29; 13.Lije{}e 25; 14.Sloga25.Parovi 26. poslednjeg kola (30. 5.): Polet (^) -Borac, Polet (B) - Zvijezda (Kp), Pridjel - Vra-njak, Hajduk - Na{a krila, Sloga - Mladost, Zvi-jezda (K) - Rudanka, Posavina - Lije{}e.

Istok Rezultati 25. kola: BSK - Ledinci - Sloga 2:1,Radni~ki - Mladost (S) 1:5, [ekovi}i - Jedi-nstvo 0:3, Srpski soko - Podrinje 2:0, Guber -Ili}ka 01 0:4, Drina - Mladost, 2:3 i Majevica -Mladost BS 0:2.POREDAK: 1.Ili}ka 59; 2.Mladost BS 54;3.Sloga 48; 4.S.soko 40; 5.BSK Ledinci 38;6.Jedinstvo 34; 7.Podrinje 34; 8.Mladost (S)33; 9.Drina 30; 10.Majevica 30; 11.Guber 29;12.Mladost (L) 26; 13.Radni~ki 22; 14.[eko-vi}i 13.Parovi 26. poslednjeg kola (30. 5.): Sloga -Majevica, Mladost BS - Drina, Mladost (L) -Guber, Ili}ka 01 - Srpski soko, Podrinje -[ekovi}i, Jedinstvo - radni~ki, Mladost (S) -BSK Ledinci.

JugRezultati 9. kola: Kalinovnik - @eljeznica 2:1,Han Pijesak - Kasindo 4:0, Rudo - Stakorina0:1.PPOREDAK: 1.@eljeznica 20; 2.Kalinovnik 18;3.Stakorina 15; 4.Rudo 11; 5.Kasindo 6;6.Han Pijesak 5.Parovi 10. poslednjeg kola (30. 5.): @eljeznica- Rudo, Stakorina - Han pijesak, Kasindo - Ka-linovnik. S. M.

Me|uop{tinske lige

Doboj (centar)Rezultati 23. kola: Partizan - Sliga 73 1:1, Kla-dari - Sloboda 3:3, Sloga (J) - Omladinac 1:0,Trebavac - Vu~ijak 4:0, Mladost - Zadrugar3:5, Sloga (K) - Radni~ki 0:2, Mladost (B) -Skugri} 2:5.POREDAK: 1.Skugri} 56; 2.Radni~ki 55; 3.Za-drugar 50; 4.Mladost 45; 5.Trebavac 39;6.Sloga (J) 38; 7.Sloga (K) 32, 8.Sloboda 29;9.Sloga 73 27; 10.Omladinac 26; 11.Partizan22; 12.Mladost 16; 13. Vu~ijak 10; 14.Kladari8.Parovi 24. kola (30. 5.): Sloga 73 - Mladost (B), Skugri} - Sloga (K), Radni~ki - Mladost (D), Zadrugar - Trebavac, Vu~ijak - Sloga (J),Omladinac - Kladari, Sloboda - Partizan.

Doboj (istok)Rezultati 16. kola: Tre{njevka - Bratstvo 2:4,Mladost - Sloga 4:0, Bosna - Sutjeska 4:2,Budu}nost - Jedinstvo 12:0, Munja - Zvijezda

0:2. Slobodna je bila C. Zvijezda iz Obudovca.POREDAK: 1.Mladost 35; 2.Budu}nost 33;3.Bratstvo 31; 4.Zvijezda 30; 5.C. Zvijezda 28;6.Sloga 26; 7.Munja 24; 8.Tre{njevka 17;9.Sutjeska 10; 10.Bosna 8; 11.Jedinstvo 0.

Doboj (zapad)Rezultati 14. kola: Hajduk - Vu~ijak 2:3, BSK -Trerbava 1:0, Borac 1975 - Polet 1:5, Borac K- Sloboda 0:2, Rudar - Ukrina 2:3.POREDAK: 1.Vu~ijak 33; 2.Ukrina 32; 3.Tre-bava 25; 4. Sloboda 25; 5.BSK 20; 6.Rudar19; 7.Poler 18; 8.Hajduk 16; 9.Borac 10;10.Borac 1975 1. S. M.

Prva liga FBiH za `eneUtakmicama posljednjeg 6. kola zavr{ena jeprva nogometna liga FBiH. Edkipa SFK 2000vi{estruki i aktuelni prvaka na{e zemlje osvo-jio je svih 16 maksimalnih bodova i poniotitu-lu najbolje ekipe u ve}em bh. entitetu.Gradina iz Srebrenika i pored poraza u Zeniciod Irisa je ipak druga jer je i pored istog brojabodova sa Mladosti iz Nevi} Polja bila bolja ume|usobnom duelu. Pored SFK 2000 i Gradi-ne za titulu prvaka BiH u `enskom nogometutakmi~it }e se i najbolja ekipa iz FS RepublikeSrpske.Rezultati 6. kola: Mladost NP - Salk City 8:0,SFK 2000 - ^elik Zenica 3:0, Iris - Gradina 2:1.Slobodna je ekipa Mladost DK.Prvak FBiH je SFK 2000 sa 18 bodova, sli-jede Gradina i Mladost NP po 12, Iris 10,Zenica - ^elik 7 , Salk City 4, i Mladost DKbez bodova. S. Sp.

Kup BiH za `eneU zavr{nici Kupa Bih u nogometu za `ene u~etvrfinalnim utakmicama koje su na progra-mu 2.6.2010 sastaju se: @NK Gradina - @FKBorac, ZNK Mladost - @FK Leotar, @NK ^elik -@NK Salt City. Slobodna je ekipa @NK SFK2000.Polufinalne utakmice na programu su06.06.2010.a parovi su: @NK SFK 2000Sarajevo - pobjednik susreta @NK ^elik -@NK Salt City, Pobjednik susreta Mladst -Leotar - pobjednik susreta Gradina - Bor-ac. Finalna utakmica igra se 10.06.2010. uSarajevu. S. Sp.

Omladinske lige

Jug (kadeti)Rezultati 27. kola: Me|ugorje - Brotnjo (igra senaknadno), Bigeste - ^apljina 0:5, Branitelj -Posu{je 2:1, Tomislav - Mladost 3:0, GO[K -Lokomotiva 0:6, Sloga - Troglav 3:0, slobodni:Turbina, Igman i Stolac.1.Stolac 23 18 3 2 79:23 572. Sloga 25 17 4 4 67:20 553. ^apljina 23 15 3 5 60:19 484. Tomislav 20 11 3 6 49:25 36

5. Igman 22 11 1 10 28:41 346. Lokomotiva 22 9 4 9 40:33 317. Branitelj 20 22 8 4 935:31 318. Brotnjo 19 8 3 8 25:26 279. Me|ugorje 21 8 2 11 36:33 2610. Bigeste 22 7 5 10 55:55 2611. Posu{je 22 7 2 13 37:54 2312. Troglav 21 5 5 11 27:46 2013. Mladost 20 6 1 13 30:53 1914. GO[K 22 1 0 21 12:115 3

Jug (juniori)Rezultati 27. kola: Me|ugorje - Brotnjo (igra senaknadno), Bigeste - ^apljina 2:3, Branitelj -Posu{je 3:3, Tomislav - Mladost 3:0, GO[K -Lokomotiva 1:0, Sloga - Troglav 3:0. Slobo-dni: Turbina, Igman i Stolac.1. Sloga 25 21 3 1 92:14 662. Igman 24 15 4 5 44:24 493. ^apljina 23 14 1 8 48:44 434. Bigeste 22 13 3 6 57:25 425. Stolac 24 13 2 9 48:37 416. Branitelj 24 12 5 7 50:37 397. Tomislav 21 11 1 9 45:39 348. Mladost 21 10 1 10 31:44 31

9. Posu{je 22 8 2 12 32:44 2610. Brotnjo 21 8 0 13 31:41 2411. GO[K 24 7 3 14 27:52 2412. Me|ugorje 23 5 4 14 28:45 1913. Lokomotiva 23 6 1 16 25:43 1914. Troglav 22 2 1 19 16:82 7

 A. De.

Zapad (kadeti)Rezultati 20.kola: Sloga (T) - Kozara 0:4(zaostala utakmica 18.kola), Kraji{nik - Jedi-nstvo 1:3, Kolibri - Kozara 0:2, BSK - Proleter2:1, Sloga (T) - Ljubi} 1:2, Sloga (BO) - Po-dgrme~ 2:0, Krajina - Sloboda 2:3.1. Kozara 20 17 2 1 56:8 532. Jedinstvo 20 14 4 2 43:19 463. Sloga (BO) 20 13 4 3 37:16 434. Krajina 20 11 3 6 3 9:20 365. Sloboda 19 8 4 7 3 1:27 286. Podgrme~ 20 8 2 10 22:27 267. Ljubi} 20 8 2 10 22:35 268. Kraji{nik 19 4 5 10 21:32 179. BSK 20 4 4 12 23:38 1610. Kolibri 20 5 0 15 23:49 1511. Proleter 20 5 3 12 18:33 1212. Sloga (T) 20 3 3 14 10:40 6

Zapad (juniori)Rezultati 20. kola: Sloga (T) - Kozara 0:4(zaostala utakmica 18. kola), Kraji{nik - Jedi-nstvo 0:2, Kolibri - Kozara 0:2, BSK - Proleter5:0, Sloga (T) - Ljubi} 4:2, Sloga (BO) - Po-dgrme~ 2:1, Krajina - Sloboda 1:3.1. Kozara 20 16 2 2 6 3:12 502. Jedinstvo 20 16 2 2 54:17 503. Sloboda 19 12 3 4 34:16 394. Kolibri 20 11 2 7 46:29 355. BSK 20 9 2 9 38:31 296. Kraji{nik 19 9 0 10 27:38 277. Podgrme~ 20 8 1 11 37:41 25

8. Ljubi} 20 7 2 11 33:36 239. Sloga (BO)20 5 3 12 23:46 1510. Krajina 20 5 0 15 26:58 1511. Proleter 20 5 2 13 22:55 1412. Sloga (T) 20 5 3 12 19:45 12

Parovi 21. kola (29./30. 5.) u obje konkurenci-je: Krajina - Kraji{nik, Sloboda - Sloga (BO),Podgrme~ - Sloga (T), Ljubi} - BSK, Proleter -Kolibri, Kozara - Jedinstvo.

M. ^.

ZDK (kadeti)Rezultati 18. kola: Rudar (Z) - Vare{ 2:0, Zeni-ca - Krivaja 2:2, Pobjeda - Natron 3:2, TO[K -Borac 1:2, Rudar - Breza (odgo|eno).

POREDAK: 1.Krivaja 41; 2.Borac 39; 3.Vare{37; 4.Rudar (Z) 36; 5.TO[K 24; 6.Natr on 19;7.Usora 16; 8.Zenica 15; 9.Rudar (B) 13; 10.Pobjeda 9.Prvak je ekipa Krivaje iz Zavidovi}a.

ZDK (juniori)Rezultati 18. kola: Rudar (Z) - Vare{ 7:0, Zeni-ca - Krivaja 4:1, Pobjeda - Natron 0:0, TO[K -Borac 2:3, Rudar (B) - Usora (odgo|eno).POREDAK: 1.Vare{ 42; 2.TO[K 34; 3.Krivaja28; 4.Rudar (Z) 27; 5.Borac 27; 6.Natron 23;7.Zenica 21; 8.Pobjeda 19; 9.Usora 15;10.Rudar (B) 13.Prvak je ekipa Vare{a. M. Ko.

USK (pioniri 1)Rezultati 16. kola: Mladost - Omladinac 75 3:0(Pf), Sloga 1937 - Jedinstvo 1:2, Una 1925 -Borac 1:4, Prekounje - Kolibri 4:3. Slobodan jebio Bajer 99. Zaostala utakmica 15.kola:BIHA]: Kolibri - Mladost (BP) 2:1.POREDAK: 1.Jedinstvo 42; 2.Sloga 29; 3.Pre-kounje 26; 4.Kolibri 22; 5.Bajer 21; 6.Mladost (BP) 19; 7.Borac 19; 8.Omladinac 9; 9.Una 0.

Parovi 17.kola (29./30. 5.): Bajer 99 - Omladi-nac 75, Kolibri - Una 1925, Borac -Sloga1937, Prekounje - Mladost (BP). Slobodno jeJedinstvo.

USK (pioniri 2)Rezultati 16. kola: Mladost - Kraji{nik 6:1, Br-atstvo - Sloga 2:0, Kladu{a 2008 - Krajina 1:3,]orali}i - Vitez 1:4. Slobodan je bio ABC iz Po-dzvizda. Zaostala utakmica 15. kola: Kraji{nik - Bratstvo 1:1.POREDAK: 1.Krajina 35; 2.Bratstvo 27; 3.Mla-dost (P) 26; 4.ABC 23; 5.Vitez 18; 6.]orali}i13; 7.Sloga (BO) 13; 8.Kraji{nik 13; 9.Kladu{a2008 6.Parovi 17.kola (29./30. 5.): Kraji{nik - ABC,Vitez - Kladu{a 2008, Krajina - Bratstvo, Slo-ga - Mladost (P). Slobodna je ekipa ]orali}a.S. J.

SBK (kadeti)Rezultati 23. kola: Mladost - Radnik 2:0, Mae-stral - N.Travnik 0:5, [anti}i - Jajce 1:2, Kata-rina - La{va 3:0, Busova~a - Vitez 5:1, OFKLugovi - Brnjaci 3:0. Slobodan Vla{i}.

POREDAK: 1.Busova~a 50; 2.Mladost 48;3.Vla{i} 43; 4.Lugovi 41; 5.Katarina 40; 6.Ra-dnik 36; 7.Jajce 34; 8.[anti}i 26; 9.Vitez 23;10.La{va 20; 11.N.Travnik 12; 12.Maestral 8;13.Brnjaci 3.Parovi 24.kola: Brnjaci - Maestral, N.Travnik -Busova~a, Vitez - Katarina, La{va - Mladost,Radnik - [anti}i, Jajce - Vla{i}. Slobodni suLugovi.

SBK (pioniri)Rezultati 23. kola: Mladost - Radnik 2:2, Mae-stral - N.Travnik 0:2, [anti}i - Jajce 4:4, Kata-rina - La{va 2:5, Busova~a - Vitez 4:1, Ka}uni- Brnjaci 3:1. Slobodan Vla{i}.POREDAK: 1.Radnik 55; 2.Radnik 52; 3.N.Tr-avnik 44; 4.Busova~a 40; 5.Jajce 35;6.Ka}uni 35; 7.Vitez 31; 8.Vla{i} 30; 9.[anti}i22; 10.La{va 19; 11.Maestral 19; 12.Katarina9; 13.Brnjaci 6.Parovi 24.kola: Brnjaci - Maestral, N.Travnik -Busova~a, Vitez - Katarina, La{va - Mladost,Radnik - [anti}i, Jajce - Vla{i}. Slobodni suKa}uni.

Br~ko Distrikt (kadeti)Rezultati 16.kola: Brka - Napredak 1:4, Izbor -Posavina 0:0, Polet - Tre{njevka 3:1.UtakmicaVo}ar - Rahi} je odgo|ena. Slobodna je bilaekipa ^eli}a.POREDAK: 1.Izbor 41; 2.Posavina 32; 3.^eli}31; 4.Polet 22; 5.Tre{njevka 16; 6.Vo}ar 13;7.Rahi} 11; 8.Napredak 9; 9.Brka 8.Parovi 17. kola (29./30. 5.): Brka - Vo}ar, eli}- Posavina, Rahi} - Napredak, Tre{njevka -Izbor. Slobodan je Polet. S.Ho.

HNK (predpioniri)Rezultati 22.kola: Lokomotiva - Brotnjo 1:3,Klis - Vele` 0:3, Bjelopoljac - Branitelj 0:3, Sto-lac - Me|ugorje 2:1, Igman - Rama 3:1,^apljina - Mostar odgo|eno, Turbina - Zrinjskiodgo|eno.POREDAK: 1.Zrinjski 60; 2.Mostar 46; 3.Bra-nitelj 45; 4.Brotnjo 44; 5.Me|ugorje 44; 6.Ve-le` 42; 7.Stolac 32; 8.Lokomotiva 23; 9.Bjelo-poljac 23; 10.Igman 20; 11.Rama 20; 12.Tur-bina 19; 13.^apljina 18; 14. Klis 0.

HNK (pioniri)Rezultati 22. kola: Lokomotiva - Brotnjo 0:0,Klis - Vele` 0:3, Bjelopoljac - Branitelj 1:6, Sto-lac - Me|ugorje 2:3, Igman - Rama 3:0,^apljina - Mostar odgo|eno, Turbina - Zrinjskiodgo|eno.POREDAK: 1.Zrinjski 53; 2.Branitelj 52;3.Me|ugorje 50; 4.Brotnjo 45; 5.Lokomotiva41; 6.Vele` 38; 7.^apljina 28; 8.Igman 27;9.Klis 22; 10.Bjelopoljac 21; 11.Stolac 17;12.Turbina 15; 13.Mostar 9; 14. Rama 6.Parovi 23. kola: Igman - Turbina, Stolac - Ra-ma, Klis - Lokomotiva, Me|ugorje - ^apljina,Mostar - Bjelopoljac, Branitelj - Vele`, Brotnjo- Zrinjski. E. N.

Page 23: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 23/40

Page 24: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 24/40

Britki stoper Budu}no-sti Emir Jusi}, blizujedne godine je u Ba-novi}ima. Njegovimu~inkom u „zeleno-

crnom“ dresu izuzetno je za-dovoljan trener Munever Ri-zvi}, tako da bi ovaj 24-go-di{njak mogao i dalje ostatistanovnik „grada mrkoguglja“.

- Lijepo mi je u Bano-vi}ima. Sredina je prava fu-dbalska, svi su prema menikorektni i li~no ne bih imao

ni{ta protiv da produljimugovor - ka`e Jusi}.

U narednom kolu Bano-vi}ani gostuju u Kaknju. Ju-si} je u „gradu cementa“ pro-

veo cijelu pro{lu sezonu kaoposu|eni igra~ ^elika, gdje gave`u lijepe uspomene.

- Iskreno, u Kaknju seosje}am kao kod ku}e. Ipak,

ova utakmica izuzev presti`anema neki zna~aj, s obziromda smo osigurali opstanak.Me|utim, nastojat }emo odi-grati kako najbolje znamo i

umijemo - ka`e Jusi} koji }e usubotu istr~ati sa koncima sobzirom da je zadobio povre-du arkade protiv @ep~a.

U ovome susretu Rizvi}

}e biti primoran izvesti ko-mbinovani tim, s obzirom dau Kakanj ne}e putovati Bo-ji}, Kurti}, Sli{ko i ^am-rkovi}. M. S.

Prva liga 24avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Buri}, Sal~inovi}, Hasi}, Adilovi}... Jusi} je pro{ao {kolu zeni~kog ^elika u kojem je nastupao

sa igra~ima koji danas nastupaju kao internacionalci {iromEvrope, a svla~ionicu je dijelio sa Buri}em, Sal~inovi}em, Ha-si}em, Adilovi}em..., kod trenera Gorana Pele{a. Jusi} se nijeodrekao internacionalne karijere, a zimus je bio blizu prelaskau jedan iranski klub, no do realizacije transfera nije do{lo.

Iako su Ora{ani pora`eniu Mionici, potvrdili su vrije-dnost i oslonac na vlastitiomladinski kadar. Sve ve}ibroj mladih igra~a ovog pro-lje}a dobiva priliku za na-stup, a time je i zadovoljstvonavija~a ve}e.

Stvara se nova mom~ad,koja }e naslijediti Peji}a,@ivkovi}a, Mi{kovi}a, Klai}ai ostale iskusne ora{ke igra~e.Protiv Iskre sastav iz grada naSavi imat }e veliku prigoduda osvajanjem tri boda osigu-ra drugo mjesto na tablici ,{to je na po~etku sezone, po-

znaju}i sve probleme u klu-bu, bio samo pusti san. Sadaje to realnost.

- Moramo na{im navi-ja~ima donijeti pobjedu i ra-dost na kraju ove sezone. Biloje dosta razo~arenja, ali i ra-dosti, barem zbog odli~nihnastupa na doma}em travnja-ku, tako da pobjeda ne bismjela izmaknuti - optimistaje Antonio Vidovi}, mladiora{ki napada~.

Struka }e ra~unati na sveigra~e, osim ozlije|enih, a nastadionu Goal o~ekuje se usubotu ve}a posjeta.  A. D.

Nogometa{i Iskresvoju sezonu za-vr{avaju gostova-njem u Ora{ju. Upra-

va i stru~ni {tab po-la`u velike nade uderbi, kako isti~u, pr-esti`a za vice{ampio-nsku poziciju. Sa po-bjedom Bugojanci bizadr`ali drugo mje-sto na tabeli, a svakidrugi rezultat mo`edovesti do pomjera-nja za poziciju ilidvije ni`e.

Smaji} pola`e ve-like nade u napa-da~ku trojku Smaji}a,Seferovi}a i Fuku, ko-ji su prva golgeterskaimena ekipe koja je pou~inkovotosti odmahiza navale Budu}no-sti. U protekloj se-dmici sporazumno suse razi{li napada~ Ivan Juri~ iIskra, neizvjestan je nastup ka-pitena Safeta Kmeta{a zbogkaznenog kartona i jo{ neopor-avljenog Kova~evi}a, koji }eitekako nedostajati u odbrani.

Do pred samu utakmicune}e se znati da li }e na golma-nskoj poziciju stati iskusni iodli~ni Filip Perkovi} ili mladii pouzdani Bojan Mi~i}. Mno-

go zna~i na bokovskoj pozicijioporavljeni Samir Vrban kojipredstavlja pravi motivacionifaktor za ostale saigra~e.

- Bi}e golova, vjerujemo u na-{u odbranu da }e odoljeti navalidoma}ina. Pobjeda bi nam mno-go zna~ila da tricom kruni{emozavr{etak na{e takmi~arske sezo-ne - rekli su Iskrin napada~ki ta-ndem Smaji} - Fuka. K. B.

 Jedinstvo je zaslu`eno za-bilje`ilo jo{ jednu pobjedu nadoma}em terenu nad skro-mnom ekipom iz @ivinica.Ostaje jo{ susret sa Ora{jem uzadnjem kolu, ali su sve o~iuprte i misli usmjerene za su-tra{nji derbi liga{a iz VelikeKladu{e i Jedinstva iz Biha}a.

  Jedinstvu je potreban bod, aKraji{nik se obezbjedio.Mo`da ide u prilog Jedi-

nstvu {to }e doma}in igrati sadoma}im kadrom, jer se Upr-ava liga{a iz V. Kladu{e za-hvalila na suradnji svim kojinisu doma}i. To se odrazilorezultatski ve} i u Bugojnukada su pora`eni sa 8:1.

 Jedinstvo je u formi i akone bude padavina za o~ekivati

je preko 2000 posjetilaca nastadionu u V. Kladu{i, a na-jvi{e }e profitirati ljubiteljinogometa u cijeloj Krajini.Prvi pogodak u sezoni je po-stigao borbeni Edin Sejdi} pr-otiv Slavena.

- Mi moramo sa visokimstupnjem discipline odigrati

utakmicu odluke za nas protiviznena|enja lige i sezone ekipeKraji{nika. Jaki su na doma}emterenu i mora}emo ulo`iti dostatruda, znoja i napora da se ku}ivratimo nepora`eni. Na svakojutakmici postignemo pogodak,pa se nadam da }e na{ najboljistrelac Admir Mirvi} ili AnerLjeljak znati razveseliti na{e na-vija~e na tribinama - rekao namje Edin Sejdi}. M. L.

Kada su nakon osam kolaosvojili rekordnih 20 bodovau Rudaru su ve} po~eli kalku-lirati kako }e odluka o prvakupasti u Kaknju u predposlje-dnjem kolu protiv Budu}no-sti.

Na`alost, bile su to iluzijekoje su brzo pale u vodu jer suubrzo uslijedile promjene tre-nera ([e{lija umjesto Ka-pe,op.a), a zatim neuspjesi u@ep~u, Doglodima, Bano-vi}ima, Visokom, Gora`du, tena neosvojivoj Vardi (Slaven iOra{je),{to je prouzrokovalojo{ jednoj smjeni(Ja{arspahi}umjesto [e{lije) i najslabijemplasmanu u prvoliga{kom dr-u{tvu.

Zaostatak 14 bodova zavode}om Budu}nosti je na-jbolji dokaz turbulentne sezo-ne „Rudara“, kojem predstojete{ki dani jer bez pravog re-monta ne mo`e se zaustavitiovaj strahoviti pad.

Sutra{nji derbi je bezdra`i. Ipak, Ja{arspahi} po-bjedu tra`i jer `eli da baropro{taj bude dostojanstven.

- Imamo kadrovskih pro-blema i jedva mo`emo „skrpi-ti“ postavu. Ranije ozlije-|enim Prki}u, Turudiji i^aki}u, pridru`ili su se mla-di Musi} i [e{lija koji su uKonjicu dobili udarce i nedolaze u obzir za sutra{njime~. Bez obzira na sve oveokolnosti, o~ekujem da }emoji igra~i dati maksimumsvojih mogu}nosti i savladatinovog prvaka. Na{i motivi suve}i i ja vjerujem da }emopobijediti - rije~i su treneraRudara Almira Ja{arspahi}a,kojeg posebno raduje sve bo-lja forma kreatora Gafurovi}ai Ili}a, koji su na posljednjadva me~a u Kaknju bili dvo-struki strijelci i sigurno }ebiti i najve}a opasnost Hu-si}u. M. Ko.

Emir JUSI], stoper Budu}nosti pred me~ s Rudarom

U Kaknju sam

kao kod ku}e Rizvi} bez Boji}a, Kurti}a, Sli{ka i ^amrkovi}a

Jusi}:Lijepasje}anjana Kakanj

Pobjedom do vice{ampionskog naslova

Labudovi s optimizmomdo~ekuju Bugojance

 Vidovi}:Ora{ani uvjereniu pobjedu

Derbi bez dra`i

Ja{arspahi}

tra`i trijumf Na{i motivi su ve}i i ja vjerujem da }emo pobijediti - ka`e trener Rudara

Gafurovi}:Glavni adut

uz Ili}a

Smaji} i Fuka:Tandem Iskre

Iskra gostuje u Ora{ju,

Derbi za presti`

Jedinstvo igra utakmicu odluke u Velikoj Kladu{i

Dovoljan i bod za opstanak

Sejdi}: Vratitise nepora`eni

Page 25: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 25/40

Mladi 25avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Omladinska Premijer liga - 26. kolo

Jug (kadeti)Olimpik u zaostaloj utakmici 25. kola trijumfom u [irokom Brijeguobezbjedio zabvr{nicu, dok  @eljezni~ar mora pobijediti sara- jevo da bi pro{ao dalje.

 ZRINJSKI 1

 @ELJEZNI^AR 2Stadion u Ortije{u. Gledalaca: 50.Sudija: Dra`en Mustapi} ([irokiBrijeg). Strijelci: 0:1 ^erimagi}(42), 0:2 ^erimagi} (45), 1:2Ko`ulj (77). @uti kartoni: Muhare-movi}, Zoloti} (@eljezni~ar).ZRINJSKI: Bandi}, [unji}, Tipu-ri}, Rozi}, Buconji}, Pehar (od

52. Buha~), Mili~evi}, Ko`ulj, Ba-ri{i}, Ereiz (od 60. Arapovi}),Martinovi} (od 52. Sli{kovi}). Tr-ener: Nenad Gagro.@ELJEZNI^AR: Gvozdi}, Ma{i},Osmankovi}, Muharemovi},^erimagi} (od 79. Karamehme-dovi}), Hajradinovi} (od 77. Ba-ji}), Zoloti}, Hod`i} (od 66. Hasa-nhod`i}), Be{i}, Had`iahmetovi}(od 60. Hota). Trener: AdmirAd`em.

 VELE@ 1

SLAVIJA 0Stadion u Vrap~i}ima. Gledalaca:50. Sudija: Dra`en Mustapi}([iroki Brijeg). Strijelac: 1:0 Jaku-povi} (56). @uti kartoni: Buri},[etka (Vele`), Govedarica, Ja-

nkovi} (Slavija). Crveni karton:Kenan Husi} (Vele`) u 75. minuti.VELE@: ^orda, Hubana, Husi},Jakupovi}, Muhamedovi} (od 29.]amo), Husi}, Jazvin, Zuhri}, Hi-ndi}, ]emalovi}, Juklo (od 41.[etka). Trener: Enes Spahi}.SLAVIJA: Kubura, Jankovi}, Sta-ni{i} (od 58. [ehovac), Urta,[imi}, Simani}, Ikoni}, Te{ano-vi}, Govedarica, Ze~evi}, Ne{ko-vi}. Trener: Milan Miov~i}.

[IROKI BRIJEG 0

OLIMPIK 4SC Musa Kara~i}. Gledalaca: 50.Sudija: Radoslav Vukasovi}(Trebinje). Strijelci: 0:1 Duljevi}(31), 0:2 Had`i} (40), 0;3 Had`i}(43), 0:4 Kalar (57). @uti kartoni:

Kvesi} ([iroki), Meraji}, Ka~ar(Olimpik).[IROKI BRIJEG: Zovko, ^u`e (od41. Maru{i}), Markovi}, Kukavi-ca, Kutle, Kvesi}, Zovko (od 41.Bleko), Buha~ (od 73. Petrovi}),Zeljko (od 41. Kuli}), ^uljak (od68. Prekradaj), Kara~i}. Trener:Ivan Soldo.OLIMPIK: Kofrc (od 70. Memi}),Mujezinovi}, Meraji} (od 60. Sar-

van), [ahi}, Islamagi}, Du~i} (od70. Ba`dar), Had`anovi} (od 73.Kavazi}), Duljevi}, Ka~ar, Kadri}(od 66. Masle{a), Had`i}. Trener:Mirnes Zec.

LEOTAR 0

 VELE@ 1Stadion Police. Gledalaca: 30.Sudija: Du{an Berak (Trebinje).Strijelac: 0:1 Juklo (14). @uti kar-toni: Ratkovi}, Ga~inovi}(Leotar), Jakupovi}, Hubana(Vele`).LEOTAR: ^i~kovi}, ]orovi}, Ko-privica (od 41. Ratkovi}), ^e~ur,Milo{evi} (od 41. Popovi}), To-manovi} (od 70. Radovanovi}),Jela~i} (od 41. Tasovac), Cimir-ot, Daki}, Pecelj, Skorup (od 41.Ga~inovi}). Trener: VladimirGa~inovi}.VELE@: ^orda, Hubana, Buri},Jakupovi}, Pezo, Zuhri}, Jazvin,Hindi}, ]amo (od 70. Jakirovi}),Juklo, Muhamedovi} (od 41.[etka). Trener: Enes Spahi}.

Rezultati 26. kola: HAD@I]I:Radnik - [iroki Brijeg (igrano06.05.) 3:0, MOSTAR: Zrinjski -@eljezni~ar 1:2, SARAJEVO: Oli-mpik - Leotar nije odigrano,MOSTAR: Vele` - Slavija 1:0.Slobodna je ekipa Sarajeva. Za-ostale utakmica iz 25. kola(igrano 19. i 20. 5): [IROKI BRI-JEG: [iroki Brijeg - Olimpik 0:4,TREBINJE: Leotar - Vele` 0:1.

1. Olimpik 22 16 5 1 57:17 532. @eljezni~ar 23 16 4 3 77:25 523. Radnik 23 16 3 4 52:25 514. Zrinjski 23 10 4 9 47:33 345. Sarajevo 23 8 4 11 34:31 286. [iroki B. 22 7 2 13 25:45 237. Leotar 21 7 1 13 28:54 228. Slavija 22 2 5 15 23:58 119. Vele` 23 4 2 17 14:698(-3)

NAPOMENA: Kadetskog ekipiVele`a oduzeta su tri boda zbognastupa igra~a sa tri `uta karto-na i jo{ tri boda zbog neodigra-ne utakmice sa Olimpikom.

Lista strijelaca36 golova: Armin Hod`i}(@eljezni~ar), 23 golova: IrfanHad`i} (Olimpik), 20 golova: IvanBari{i} (Zrinjski), Abid Mujagi}(Radnik), 13 golova: Armin]erimagi} (@eljezni~ar)...

Jug (juniori)Sarajevo osiguralo prvo, a Zri-  njski drugu poziciju. Bordo tim

 ponovo protiv Slobode za finale,dok }e Zrinjski odmjeriti snage sa aktuelnim prvakom BiH zeni~kim^elikom.

  ZRINJSKI 1

 @ELJEZNI^AR 1Stadion u Ortije{u. Gledalaca: 50.Sudija: Samir Spahali} (Mostar).Strijelci: 1:0 Pehar (62 - 11 meta-ra), 1:1 A{~eri} (88). @uti kartoni:Zlati} (Zrinjski), Brkovi}, Muhasi-lovi}, Poturovi} (@eljezni~ar).ZRINJSKI: Markovi}, Pulji},Ani~i}, Sesar, Barbari} (od 87.Zlati}), Zovko, Bencun (od 45.Knezovi}), pehar (od 77. Ferenc),Rozi} (od 70. Mustapi}), Zlati}(od 70. [kobi}), Turi}. Trener:Dario Zadro.@ELJEZNI^AR:

Kustura, Kalkan,Sulji}, Muhasilovi}, A{~eri}, Pru-tina (od 80. Alihod`i}), Brkovi}(od 64. Pecikoza), \ip (od 64.^opra), Mahovi}, Pljevljak, Potu-rovi}. Trener: Ismet [tili}.

 VELE@ 4

SLAVIJA 2Stadion u Vrap~i}ima. Gledalaca:50. Sudija: Oliver Ko`ul ([iroki

Brijeg). Strijelci: 1:0 Balali} (19),1:1 Dubovina (27 - 11 metara),2:1 Balali} (34), 2:2 Begi} (76),3:2 Zolj (82 - 11 metara), 4:2 Zu-hri} (84). @uti kartoni: Dedi}, Zolj(Vele`), Ko`ul, Toma{evi}, Rado-vi}, Tomovi} (Slavija). Crveni ka-rtoni: Denis Zvoni} (Vele`) i Gor-an Dubovina (Slavija) u 68. minu-ti.VELE@: [ehovi} (od 27. Pervan),Tucakovi}, ^opelj, Dedi}, Zolj,Mari}, Zvoni}, [endro (od 70.Mulaosmanovi}), Zuhri}, Emino-vi}, Radovi}. Trener: Zoran Erbez.

[IROKI BRIJEG 1

OLIMPIK 1SC Musa Kara~i}. Gledalaca: 50.Sudija: Du{an Berak (Trebinje).Strijelci: 0:1 Cucak (23), 1:1[ekelja (87). @uti kartoni: [ekelj([iroki), Cucak, Lakota, Bajrakta-revi} (Olimpik).[IROKI BRIJEG: Mikuli}, Kara~i}(od 60. Grbe{i}), Gagro, Kurba{a,[ekelja, Begi}, ^uljak (od 77. Li-

poti}), Hrka}, Zlomisli}, Kvesi},Braci}. Trener: Niko Kova~i}.OLIMPIK: Krije{torac (od 43. La-kota), Bajraktarevi}, Tahiri, Ra-mi}, Karkelja, Dizdarevi}, Peljto(od 86. Rozi}), Muhi} (od 80.Ra`anica), Aganspahi}, Cucak (od 65. Bajraktarevi}), Me{i}. Tr-ener: Zijad Aganspahi}.

LEOTAR 1

 VELE@ 2Stadion Police. Gledalaca: 50.

Sudija: Goran Parad`ik (Ljubu{ki). Strijelci: 0;1 Eminovi}(7), 1:1 Spai} (31), 1:2 Eminovi}(85). @uti kartoni: Kukrika, Boko-nji} (Leotar), Kova~evi}, Dedi},Eminovi} (Vele`).LEOTAR: Kukrika, Mumalo (od46. Vukalovi}), Spai}, Vujovi},Sulaver, Milovi}, Simovi}, Lali},Ze~evi}, Rogan, Mijanovi} (od

46. Bokonji}). Trener: MiodragBodiroga.VELE@: [ehovi}, Dedi}, Ko-va~evi}, Kalajd`i}, Tucakovi},Jazvin, Mari}, [endro (od 88. Ka-ramehmedovi}), Zuhri}, Emino-vi}, Zvoni}. Trener: Ekrem Hasa-nspahi}.

Rezultati 26. kola: HAD@I]I:Radnik - [iroki Brijeg (igrano06.05.) 1:2, MOSTAR: Zrinjski -@eljezni~ar 1:1, SARAJEVO: Oli-mpik - Leotar nije odigrano,MOSTAR: Vele` - Slavija 4:2.Slobodna je ekipa Sarajeva. Zao-

stale utakmica iz 25. kola (igrano19. i 20. 5.): [IROKI BRIJEG:[iroki Brijeg - Olimpik 1:1, TRE-BINJE: Leotar - Vele` 1:2.

1. Sarajevo 23 18 0 5 66:12 542. Zrinjski 23 15 4 4 49:20 493. Radnik 23 13 3 7 45:30 424. @eljezni~ar 23 11 7 5 50:31 405. [iroki B. 22 10 4 8 36:37 346. Olimpik 22 6 3 13 23:40 217. Slavija 22 4 4 14 34:50 168. Leotar 21 4 4 13 14:51 159. Vele` 23 4 4 15 23:69 11

Juniorima Vele`a oduzeta su triboda zbog neodigrane utakmi-ce sa Olimpikom.Parovi 27. kola: [IROKI BRI-JEG: [iroki Brijeg - Zrinjski, I.SARAJEVO: Slavija - Olimpik,SARAJEVO: @eljezni~ar - Sara-jevo, TREBINJE: Leotar - Ra-dnik. Slobodna je ekipa Vele`a.

Lista strijelaca14 golova: Mile Pehar (Zrinjski),13 golova: Jasmin Peljto(Sarajevo), 12 golova: Semir \ip,Rijad Pljevljak (@eljezni~ar) 10golova: Amel Hand`i} (Sarajevo),Nemanja Pu{ara i NedimOgle~evac (Slavija), IvanDre`njak (Zrinjski)...

Sjever (kadeti)U derbiju kola Borac savladaoSlobodu i pribli`io se zavr{nici. U  posljednjem kolu duel Slobode i ^elika dosta toga }e rje{iti. Bor- ac gostuje u Travniku. Drtina bo- lja od Lakta{a koji su se najvjero-vatnije oprostili od Premijer Omladinske lige BiH.

BORAC 3

SLOBODA 1Pomo}ni teren Gradskog stadio-na. Gledalaca: 100. Sudija: Dani-jel Zrni} (Zenica). Strijelci: 1:0 Jo-tanovi} (19), 2:0 Kuni} (43), 2:1

[indri} (62), 3:1 Savi} (64). @utikartoni: [pica, Kondi}, Dedi}(Borac), Selimovi} (Sloboda).BORAC: Dejanovi}, Kuzmanovi},Vunjak (od 41. Subi}), Jotanovi},Kondi}, Simi} (od 56. Dedi}),Ze~evi} (od 50. Tulumovi}),[pica, \urkovi} (od 50. Savi}),

Savanovi} (od 77. Regoda), Ku-ni}. Trener: @eljko Vranje{.SLOBODA: Mandu{i}, [indri},Omerovi}, Hod i} (od 41. Kadri}),Selimovi}, Mehmedovi}, Pilavd i}(od 44. Sadikovi}), Rahmanovi} (od75. Begovi}), Hasanovi}, Had ihru-sti} (od 41. [estan), [ari} (od 54.Ribi}). Trener: Denis Sadikovi}.

LAKTA[I 1

DRINA 2Gradski stadion u Lakta{ima. Gle-dalaca: 100. Sudija Zoran Grbi}(Prijedor). Strijelci: 1:0 Erceg (5),1:1 \eri} (20), 1:2 Krnji} (64).@uti karton: [uvira (Drina).LAKTA[I: Keleman, Kod`oman,

Amid`i}, Tojagi}, Savi~i}, Bur-sa}, Slavini}, Sekuli}, Erceg, Ja-nkovi} (od 35. Kisin), Ni{i}. Tre-ner: Slobodan Star~evi}.DRINA: [uvira, Stefanovi}, Mi~i}(od 66. Vukovi}), Kr~mar, Steva-novi}, Smiljani}, \oki}, \. Petro-vi} (od 51. Krnji}), Mijatovi} (od51. R. Petrovi}), Vasi}, \eri}. Tr-ener: Jovan Lazi}.

Rezultati 26. kola: BANJA LUKA:Borac - Sloboda 3:1, GRA-DA^AC: Zvijezda - Travnik igra se06.06., MODRI A: Modri~a Maxi-ma - Rudar Prijedor igra se06.06., LAKTA[I: Lakta{i - Drina1:2. Slobodna je ekipa ^elika.

1. Borac 23 16 2 5 48:19 50

2. Sloboda 23 15 4 4 64:26 493. ^elik 23 15 2 6 36:25 47

4. Zvi jezda 22 12 4 6 53:34 40

5. Modri ~a 22 9 6 7 57 :44 33

6. Rudar 22 7 3 12 34:43 24

7. Drina 23 5 3 15 31:53 18

8. Travnik 22 5 2 15 28:65 17

9. Lakta{i 24 4 2 18 28:70 14

Lista strijelaca21 gol: Nermin HUseinba{i}(Zvijezda), 15 golova: Damir Me-hmedovi} (Sloboda), 14 golova:Petar Kuni} (Borac), Omer Jahi}(Zvijezda), 13 golova: Milo{ Ili}(Modri~a), D`emil Hasanovi}(Sloboda). Ozren Savi} (Borac)...

Sjever (juniori)^elik i Sloboda sigurno u zavr{ni-ci. Borac porazom od Slobode  izgubio sve {anse da ugrozi vo-de}i dvojac. Sloboda }e u doigra-vanju ponovo igrati sa Sarajevom,dok }e ^elik igrati protiv Zrinjskog. Drtina bolja od Lakta{a koji su se najvjerovatnije oprostili od Premi- jer Omladinske lige BiH.

BORAC 0

SLOBODA 2Pomo}ni teren Gradskog stadio-na. Gledalaca: 100. Sudija: Mua-mer Burekovi} (Zenica). Strijelci:0:1 Me{anovi} (28), 0: 2 Beki}(67). @uti kartoni: [esti}, Dujako-

vi} (Borac), Salihovi} (Sloboda).Crveni karton: \or|e Brni}(Borac) u 68. minuti.BORAC: Luburi} (od 46. Milano-vi}), Tuki}, {esti}, Jev|eni} (od52. \or|i}), Kremenovi}, Malino-vi} (od 40. Ivi}), Dujakovi}, Boji-novi} (od 46. Dujakovi}), Aleksi}(od 70. Vidi}), [aki}, Brni}. Tre-ner: @eljko Vranje{.SLOBODA: Markovi}, Efendi} (od85. Musi}), Muminovi}, Huko(od 72. Majdan~i}), Zuki}, Sali-hovi}, Murselovi} (od 80.Me{i}), Jaganjac (od 52. Tr-gov~evi}), Beki}, Halil~evi} (od63. Soljanki}), Me{anovi}. Tre-ner: Sakib Malko~evi}.

LAKTA[I 1

DRINA 3Stadion u Lakta{ima. Gledalaca:100. Sudija: Dino Sikiri} (Prijedor).Strijelci: 0:1 Maksimovi} (7), 0:2Makismovi} (45), 1:2 Gazija (47),1:3 Tomi} (65). @uti kartoni: Radi-nkovi} (Lakta{i).LAKTA[I: Stojni}, Topalovi}, Radi-nkovi}, gazija, Kurtinovi}, Dabi} (od56. Momi}), Rogi}, Vrhovac, Popo-vi} (od 60. Duki}), Sladojevi}, Ra-ca. Trener: Miodrag Petkovi}.DRINA: Radi}, Kosmajac, Popo-vi}, Koji}, Risti}, Eri}, Tomi},\uri}, Maksimovi} (od 65. Joki}),Kusari}, Petrovi} (od 52. Astare-vi}). Trener: Veljko Cvjetinovi}.

Rezultati 26. kola: BANJALUKA: Borac - Sloboda 0:2,

GRADA^AC: Zvijezda-Gra-da~ac - Travnik igra se 06.06.,MODRI^A: Modri~a Maxima -Rudar Prijedor igra se 06.06.,LAKTA[I: Lakta{i - Drina 1:3.Slobodna je ekipa ^elika.

1. ^elik 23 18 2 3 76:17 562. Sloboda 23 15 6 2 37:9 513. Borac 23 12 7 4 40:19 434. Zvi jezda 22 9 4 9 34:38 315. Drina 23 8 5 10 30:29 296. Travnik 22 6 6 10 28:31 247. Modri~a 22 7 3 12 32:57 248. Rudar 22 3 7 12 23:41 169. Lakta{i 24 3 2 19 13:72 11

Parovi 27. kola igraju: TUZLA:Sloboda - elik, ZVORNIK: Drina- Modri~a Maxima, PRIJEDOR:

Rudar Prijedor - Zvijezda Gra-da~ac, TRAVNIK: - Travnik - Bo-rac. Slobodna je ekipa Lakta{a.

Lista strijelaca19 golova: Denis Bo{njak (^elik) i Armin Arnaut (^elik),12 golova: Jasmin Smriko(^elk) 10 golova: Amer Beki}(Sloboda)... M. Tr. - S. Sp.

Kadeti @elje bolji od Zrinjskog

 Vele` savladao Slaviju

Olimpik izborio bod u [irokom Brijegu

Juniori ^elika i dalje na prvom mjestu

Page 26: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 26/40

NBA 26avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Prema mnogobrojnimizvorima bliskim Va{ingtonVizardsima, ~elni{tvo NBAkluba odlu~ilo je rije{iti seusluga Gilberta Arenasa(Arinasa).

Nakon {to su pro{le se-dmice dobili pravo da prvibiraju na predstoje}em dra-ftu, u Va{ingtonu je svanuonovi dan, nova budu}nost.Ve} u tom trenutku Vizardsisu odlu~ili kako }e tog 24. ju-na u Njuorku odabratiD`ona Vola (John Wall).

Nije im trebalo dugo dazaklju~e kako ne `ele mladogVola blizu Arinasa kojeg

smatraju glavnim krivcem zasve lo{e {to se ekipi dogodiloprotekle sezone.

Iako je GM ekipe ErniGranfeld (Ernie Grunfeld)nekoliko puta govorio kako}e zadr`ati svog nekada na-jva`nijeg ~lana, sve se mije-nja kako se bli`i dan kada }ena scenu stupiti novi gazdakluba, Ted Leonisis.

Danas je situacija posvedruga~ija, u krugovima seArinasa spominje kao „otrovkoji je uni{tio ekipu, a klubodveo na krive stranice novi-na“.

Klub }e imati velik pro-blem kako se rije{iti velikogugovora koji ima igra~. Ari-nas je prije dvije sezone po-tpisao {estogodi{nju vjerno-

st klubu za 111 miliona dola-ra, od toga je ostalo jo{ ~etirisezone i 80 miliona.

S obzirom da je Arinasjo{ mlad (28 godina), posto-ji mogu}nost da }e se ipakpojaviti ekipa koja bi moglas njim riskirati, no ukolikose to ne dogodi, klub je spr-eman ~ak otkupiti ostatakugovora.

Zvijezda Dalas Maveri-ksa, Dirk Novicki (Nowitzki)prema brojnim izvorima izSAD-a mogao bi ovo ljeto ra-skinuti ugovor sa svojom eki-pom te se pridru`iti velikombroju zvijezda koje }e ovo lje-to postati slobodni igra~i.

Glasine govore kako Da-las o~ekuje da }e Novicki kr-ajem ovog mjeseca raskinutiugovor koji ga ve`e za Mavsejo{ jednu sezonu, ali svejednose nadaju kako }e pregovori-ma uspjeti nagovoriti svognajboljeg igra~a da nastaviigrati za ekipu ~iji je ~lan odpo~etka svoje NBA karijere.

Vjeruju da bi Nijemacmogao potpisati novi ugovors njima ~ak i ako odlu~i po-

stati slobodnim igra~em.Ukoliko Novicki ne `eli poprvi put u `ivotu biti slobo-dan igra~, trebao bi donijetiodluku o produ`enju ugovo-ra do kraja sljede}eg mjeseca.

- U~init }emo sve {tomo`emo da Dirk ostane Mave-rik jo{ dugo, dugo vremena - re-kao je predsjednik ko{arka{kihoperacija Maveriksa, Doni Ne-lson (Donnie) te je dodao kakoje vodstvo ekipe optimisti~nou vezi produ`enja ugovora.

Ukoliko Novicki postaneslobodan igra~, Mavsi bi mumogli ponuditi novi ugovor od~etiri godine vrijedan 96 mili-ona dolara, dok bi ostale ekipemogle ponuditi „tek“ 93 milio-na. Ako produ`i ugovor bez dapostane slobodan igra~, mogaobi potpisati produ`enje na do-datne tri godine, ali iznos nakoji bi potpisao mogao bi sesmanjiti ovisno o novom kole-ktivnom ugovoru koji bi trebaobiti donesen ove godine.

F

iniks Sansi i Odla-ndo Med`ik su pro-longirali o~ekivanoveliko finale izme|u

Los An|eles Lejker-sa i Boston Seltiksa.Iako je cijeli ko{arka{ki

svijet bio uvjeren da je se-rija izme|u Bostona i Orla-nda bila rije{ena nakon {tosu Celticsi imali vodstvo od3-0, nakon utakmice brojpet, stvari su se znatno pro-mijenile.

Bez Perkinsa i DejvisaOrlando je ulovio drugu

uzastopnu pobjedu (113:-92), smanjio vodstvo na 3-2, a gra~i Stena Van Gandi-ja (Stan Van Gundy) su u{liu odli~an ritam, pa sve suglasnije pri~e kako Orlando

ima realne izglede da posta-ne prva ekipa u historiji do-igravanja koja bi mogla pr-

eokrenuti vodstvo od 3-0.- Nisam siguran da je u

redu govoriti da smo na do-brom putu kada gubimo 3-

2 i idemo na gostovanje.Pred nama je jo{ dalek put,no sigurno je da igramomnogo bolje nego na po~-etku serije - rekao je VanGandi.

Posebno se to odnosi naD`amira Nelsona (Jameer)i Dvajta Hauarda (DwightHoward), dvojac koji je vi-dljivo podigao kvalitetusvoje igre, ~ime su ponijelii ostatak ekipe, koja je na-kon prve tri utakmice izgle-dala izgubljeno. Nelson je uutakmici broj pet ubacio 24poena, dok je Hauard do-dao 21 uz deset skokova ipet blokada.

Osim {to }e u utakmicubroj {est, koja se igra u Bo-stonu danas (petak), u}i u

sjajnom ritmu, Orlandu idejo{ jedna okolnost na ruku,jer postoje vrlo veliki izgle-di da bi taj susret mogao pr-

opustiti va`an centarskidvojac za Seltikse.Kendrik Perkins (Ken-

drick) je u petoj utakmicizaradio dvije tehni~ke po-gre{ke, {to zna~i automa-tsku suspenziju za sljede}isusret, dok je Glen Dejvis(davis) nakon {to ga je Ha-uard slu~ajno udaio laktomu glavu dobio potres mozgaposlije kojeg se vi{e nijevra}ao u igru, tako da jenjegov nastup pod velikimupitnikom.

Za kraj, valja zaklju~itikako Boston jo{ uvijek imavodstvo i doma}u utakmi-cu u kojoj }e bez sumnje

dati sve od sebe da izvadekartu za veliko finale.Ako ne uspiju slaviti u

sljede}em susretu, ostaje imjo{ jedna prilika u potenci-jalnoj utakmici broj sedam,tako da zapravo i nemaju(pre)velikih razloga za za-brinutost. Barem zasad...

Gasol je najbolji[to se ti~e finala Zapa-

da, tamo su Lejkersi i Sansiupisali po dviej pobjede nadoma}em parketu, a petisusret u Los An|elesu jeodigran kasno sino}.

Ipak, Lejkersi su velikifavoriti u toj seriji, a takomisli i najuticajniji ~ovjekna svijetu, ameri~ki pre-dsjednik Barak Obama(Barack).

- Mislim da }e Lejkersiodbraniti naslov pobjedni-ka NBA lige. Imaju u svo-jim redovima Kobija Braja-nta (Kobe Bryant), jednogod najvatrenijih igra~a u li-gi, a imaju i najboljeg tre-nera Fila D`eksona (Phil

 Jackson) - rekao je, izme|uostalog, ameri~ki predsje-dnik za televiziju TNT.

Pohvalio je i {panskogcentra u kalifornijskoj eki-pi Paua Gasola.

- O Gasolu mo`emo go-voriti kao o najboljem ce-ntru NBA lige. Za razlikuod Dvajta Hauarda, Gasolima sjajan rad nogu, brzi-nu i igra~ku inteligenciju.Odli~an je igra~ - ka`eObama.

Finale Zapadne i Isto~ne konferencije se neo~ekivano odu`ilo

Finiks i Orlando odgodiliveliko finale Mislim da }e Lejkersi odbraniti naslov pobjednika NBAlige jer imaju u svojim redovima Kobija Brajanta - ka`e

 predsjednik SAD-a Barak Obama

 Va{ington ne `eli svoju najve}u zvijezdu u svla~ionici

 Arinas na izlaznim vratima

 Arinas: Ima jo{~etiri sezone

ugovoravrijedno

80 milinadolara

Mavsi mogu ostati bez najboljeg igra~a

Novickinapu{taDalas?

Novicki:

Ho}e liraskinutiugovor?

ISTOK ORLANDO MED@IK 2

BOSTON SELTIKS 36: 28. maj, 7*: 30. maj

ZAPADLOS AN\ELES LEJKERS 2

FINIKS SANS 2

5: sino}, 6: 29. maj, 7*: 31. maj

Konferencijska finala

Orlando ima priliku postati prva ekipa koja je preokrenula 3-0 u konferencijskom finalu

   (   F  o  t  o  :   A   F   P   )

Page 27: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 27/40

Ko{arka 27avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Crvena zvezda nasta-vlja borbu za NLBligu. U 11. kolu uPioniru „crveno-bi-jeli“ su savladali Ta-

mi{ sa 92:65.Najbolji igra~ srbija-

nskog giganta bio je na{ re-prezentativni centar Elme-

din kikanovi}, koji je upisao15 poena ({ut 6/7 iz igre) uz~etiri skoka i dvije asistenci-je za 22 minute, te uz indekskorisnosti 24!

Trener Crvene zvezdeAleksandar Trifunovi} zado-voljan {to je ekipa protivMetalca sa~uvala energiju za

posljednja tri kola Super li-ge u kojima su rivali Parti-zan, Radni~ki i Hemofarm.

Trifunoi} je tako|er pro-komentarisao dobru igruna{eg centra.

- Kikanovi}eve dobreigre su va`ne za nas, kao idobre minute [timca. Kika-

novi} dobro trenira i to mo-ra da mu se vrati. Znamonjegove vrline i nedostatke.Zadovoljan sam njegovimodnosom prema obavezama- rekao je Trifunovi}.

U narednom kolu (sub-ota) Zvezda gostuje Partiza-nu. E. B.

 Aleksandar Trifunovi}, trener Zvezde, hvali na{eg reprezentativca

Zadovoljan samKikanovi}em Kikanovi} dobro trenira i to mora da mu se vrati - ka`e strateg „crveno-bijelih“ 

Kikanovi}: Najboljiprotiv Tami{a

Turski mediji u poslje-dnje vrijeme sve vi{e se bavenasljednicima na{eg lege-ndarnog Bogdana Tanjevi}ana klupi turske reprezenta-cije.

Trener OlimpijakosaPanajotis Janakis (Panagi-otis Giannakis) je najozbi-ljniji kandidat za to mje-sto.

Tanjevi}, koji se opora-vlja od operacije debelog cr-ijeva privremeno je napustiomjesto selektora, ali je naja-vio da }e voditi Tursku napredstoje}em Mundobaske-tu koji organizuje upravo tazemlja od 28. avgusta do 12.septembra.

  Janakis je prethodnobio selektor Gr~ke sa ko-

jom je osvojio titulu {am-piona Evrope na prve-nstvu Starog kontinenta uSrbiji i Crnoj Gori 2005.godine.

Kontakti izme|u gr~kogstru~njaka i Ko{arka{ke fe-deracije Turske ve} su uspo-stavljeni, a situacija }e bitijasnija po zavr{etku plej-ofaprvenstva Gr~ke.

Gr~ki trener pregovara sa KS Turske

Janakis naslje|uje Tanjevi}a?

Janakis: Veliki uspjeh sa Gr~kom 2005. godine

Panatinaikos mo`da dobija novog trenera

Spahija umjestoObradovi}a?

Hrvatski ko{arka{ki stru-~njak, Neven Spahija, neda-vno je posle neuspeha u plej-ofu ACB lige, raskinuo ugo-vor sa Valensijom.

Poslednjih dana u ko{ar-ka{kom svetu aktuelno je pi-tanje gde }e Spahija nastavi-ti svoju karijeru, a kao mo-gu}nost, barem prema pisa-nju {panskog „Las Provinci-as“, ali i lokalnih gr~kih me-dija, spominje se i kao nasle-dnik @eljka Obradovi}a na

klupi Panatinaikosa.Me|utim, sigurno je da

se „zeleni“ ne}e tako lakoodre}i najtrofejnijeg evro-pskog trenera, pa se mnogove}e {anse ostavljaju opcijida Hrvat poja~a turski Fene-rbah~e ili CSKA iz Moskve

I sam Spahija ptvrdio je da„na stolu“ ima dve ponudebogatijih evropskih klubova,ali su njihova imena ostala ta-jna, mada je napomenuo da }e„vrlo brzo sve biti poznato“.

Nakon Parkera iTurijafa otkazao i Dio

Poslije otkaza Tonija Par-

kera (Tony) i Ronija Turija-fa (Ronny Turiaf), na pripre-me reprezentacije Francuskene}e do}i ni Antoan Dio(Antoine Diot).

Antoan Dio ne}e igrati zareprezentaciju Francuske napredstoje}em Svjetskom pr-venstvu u Turskoj (28. avgu-st - 12. septembar). As LeMana je zbog problema sa

le|ima morao da odbije po-

ziv selektora Vensana Kolea(Vincent Collet).Dio je tre}i igra~ koji se

ne}e pojaviti na po~etku pripr-ema „trikolora“. Prije njega se-lektoru su otkazali NBA aso-vi, Toni Parker i Roni Turijaf.

Podsje}amo, u prvoj ru-ndi protivnici Francuza bi}e[panija, Litvanija, Novi Ze-land, Kanada i Libanon.

Dio: Problemi sa le|ima Skola predvodi Gau~oseSerhio Hernandez (Sergio),

selektor Argentine, objavio jespisak od 16 kandidata za naci-onalni tim. Kao {to je bilo i na-javljeno, na njemu nema na-jve}e zvezde Gau~osa, Emanue-la \inobilija (Ginobili) koji jeiz privatnih razloga - nedavno

postao otac blizanaca - odlu~ioda ovog ljeta izostane iz repre-zentacije.

Ipak, na spisku Hernandezasu ~etvorica igra~a iz NBA lige,kao i petorica iz najja~e evro-pske lige, ACB.

Na po~etak priprema, 26.jula u Salti pozvani su: PabloPri|oni, Huan Manuel Ferna-ndez, Huan Pablo Figueroa,Huan Pablo Kantero, Paolo

Kvinteros (plejmejkeri), KarlosDelfino, Andres No}ioni, Kar-los Sandes, Hernan Hasen, Fe-deriko Kameriks, Markos Mata(bekovi i krila), Luis Skola, Le-onardo Gutijerez, FabricioOberto, Roman Gonzales i Hu-an Gutijerez (centri).

Prema planu priprema, Ar-gentina }e po~etkom avgusta uSalti i Buenos Airesu odigratiseriju kontrolnih utakmica pro-tiv Brazila, Portorika i Urugva-ja, da bi se ve} 13. avgusta pre-selila u Evropu, ta~nije u [pani-ju i nastavila sa pripremnimme~evima. „Glazuru“ }e udaritina turniru u Ankari, (21.-23.avgust) gde }e joj protivnici bi-ti Turska, Libanon i Kanada.

Skola: Odli~na sezona u NBA ligi

 Argentinski selektor objavioimena 16 kandidata za SP

Spahija: Raskinuo ugovor sa Valensijom

Novi problemi za francusku reprezentaciju

Page 28: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 28/40

Ko{arka 28avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Sejo Bukva, tim-menad`er Bosna ASA BH Telecoma

Kru{lin i

Vranje{dolazena probu

 Skup{tina kluba prolongirana za 14. juni

K ako nas je obavije-stio tim-menad`erBosna ASA BH Te-lecoma Sejo Bukva,Skup{tina kluba,

koja se trebala odr`ati nar-edne sedmice, prolongiralaje za 14. juni.

- Pomjerili smo terminSkup{tine kluba jer smo upregovorima sa novim~lanovima tog tijela, kao iUpravnog odbora kluba.

Tako je svoju `elju da pr-isustvuje Skup{tini izrazioNijaz Hastor, koji bi mogaopostati ~lan Upravnog odbo-

ra kluba.Na toj Skup{tini }e bitirazgovora o finansijama, a

imamo u planu da napravi-mo ~etverogodi{nji plan ra-da u Bosni - ka`e Bukva.   Po~etkom ove sedmice  ugovore su potpisali mladi ko{arka{i Bosne Armin Hot i  Ernad Muji}?

- Radi se o dva mlada iveoma talentovala ko{ar-ka{a.

Hot je mladi crnogorskireprezentativac, visok je 191centimetar i igra na pozici-ji pleja, dok je Ernad Muji}centar visine 207 centime-ntara. Obojica su veoma pe-rspektivni ko{arka{i.

  Naredne sedmice u Sara- jevo bi trebala do}i na probu  dvojica igra~a.

- Naredne sedmice na pr-obu bi trebao do}i FilipKru{lin, jedan od najtale-ntovanijih ko{arka{a u Hr-vatskoj, koji je pro{le sezonebio najbolji strijelac hrva-tske lige.

On je karijeru po~eo uCiboni i do`ivio je povredukoja ga je malo udaljila odvelike karijere. Visok je 196centimetara i igra na pozici-ji beka.

Tako|er, na probu dolazii Nemanja Vranje{, 188 cmvisoki plej Hercegovca iz Bi-le}e, koji je u minuloj sezo-

ni bio najbolji strijelac Lige12 - ka`e tim-menad`er Bo-sne Sejo Bukva. E. ^.

Kru{lin: Najboljistrijelac hrvatske

lige pro{lesezone

[irokobrije`ani se spremajuza narednu sezonu

U ponedjeljak sjednicaUpravnog odbora

U [irokom }e se u ponedje-ljak odr`ati sastanak Upra-vnog odbora ovogkluba na kojem}e se raspravljatio veoma uspje-{noj protekloj se-zoni u kojoj suosvojili naslov pr-vaka BiH.-Trebat }emo na-praviti plan i pro-gram finansiranjaza narednu sezo-nu. Na sastanku}e biti govora i omogu}im poja-~anjima - ka`e pr-edsjednik klubaAnte Suton.Mnogo se u po-sljednje vrijemepi{e o odlasku iliostanku najboljegigra~a ovog kluba^estera Mejsona

(Chester Mason).- Jo{ je rano govo-riti o njegovomstatusu. Mi smo mu dali na-jbolje uslove {to smo mogli isad on trenutno „vaga“ sveponude, tako da ne vjerujemda }e se on odlu~iti prije sr-edine juna gdje }e nastavitikarijeru - dodaje Suton.U klubu pripremaju uskoro

novi ugovor za trenera IvanaVeli}a.

- On je dosada{njim radom irezultatima pokazao da smonapravili pun pogodak kadsmo ga imenovali, tako damu pripremamo novi ugovorkoji bi uskoro trebao potpisa-ti - ka`e Ante Suton, predsje-dnik [irokog. E. ^.

@arko Vujovi}, sportski direktor Slobode

Za Halilovi}a se jo{ niko nije javio

Tragom pisanja pojedinihmedija da je Miralem Halilo-vi}, kapiten Slobode, na me-ti pojedinih velikih klubova,kontaktirali smo sportski di-rektora tuzlanskog kluba@arka Vujovi}a, koji nam jerekao:

- Do sada se jo{ niko nijejavio klubu za Halilovi}a.Po{to ima ugovor, Halilovi}mo`e da napusti klub samouz odgovaraju}e obe{te}enje- ka`e Vujovi}.

Ove sedmice juniori Slo-bode u~estvuju na zavr{niciprvenstva BiH, koja seodr`ava u Posu{ju, gdje }epoku{ati da se okite titulomprvaka BiH.

- Nama je cilj da pri-ka`emo {to bolju igru. U ra-nijoj fazi eliminisali smo dvafavorita kao {to su Leotar i[iroki, tako da u Posu{je pu-tujemo bez optere}enja - ka`esportski direktor Slobode@arko Vujovi}.

Zdravko Kne`evi}, generalni sekretar KSBiH

Imamovi} je ve} trebaoimenovati selektora

Na`alost, jedna smo od ri-jetkih reprezentacija koja nidan danas nema selektora se-niroske reprezentacije, iakosame kvalifikacije po~inju pe-tog avgusta ove godine.

Generalni sekretar krovneku}e bh. ko{arke Zdravko

Kne`evi} najavio je da bi seime selektora trebalo znati do24. maja, ali je taj rok pro{ao,a mi ne mamo selektora.

- Nihad Imamovi} mi jerekao da }emo znati ime no-vog selektora do 24. maja, alije taj rok pro{ao i sad mu jenovi rok do 31- maja, kad bi-smo trebali saznati ime novogselektora.

Naredne sedmice bi se tr-ebao odr`ati sastanak Upra-vnog odbora KSBiH, gdje bise trebalo zvani~no potpisatiugovor sa selektorom - ka`eKne`evi}, koji o kandidaturiBiH za organizaciju EP 2013.godine ka`e:

- Predali smo pismo namje-re da elimo da budemo orga-nizatori Eurobasketa i sad je nanama da prikupimo ostale pa-pire, izme|u ostalih i uvjerenjeda finansijski mo`emo pokritiorganizaciju EP, koje bismo tr-ebali predati u sjedi{te FIBA-e do septembra - ka`e generalnisekretar KSBiH ZdravkoZne`evi}. E. ^. Halilovi}: Mo`e i}i uz obe{te}enje

Kne`evi}: Novi rok 31. maj

Novi ugovor za trenera Veli}a

Page 29: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 29/40

29avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

U Posu{ju }e se od 28. do30. maja odr`ati zavr{nicajuniorskog prvenstva Bosnei Hercegovine.

U borbi za prvaka na{edr`ave u~estvuju pored

doma}ina Posu{ja, Slobo-da iz Tuzle i Bosna iz Sar-ajeva.

Branitelj naslova je ekipaBosne koja je pro{le godineu generaciji 1991. godi{ta

osvojila titulu najbolje.Raspored utakmica: Po-

su{je - Sloboda (petak, 20),Bosna - Sloboda (subota,19), Posu{je - Bosna (ned-jelja, 20). E. ^.

U ^eliku ni nakon vi{eod mjesec dana nakon za-vr{etka sezone nema pauze,ve} trener Marko Trbi} sva-kodnevno radi sa mladimko{arka{ima ovog kluba.

- Trenutno svakodnevnoradimo sa mladim ko{ar-ka{ima ^elika i plan je da sanjima radimo do prvog jula,kad bi trebala nastupiti pauza.

Tako|er, u pregovorima

smo sa na{im ko{arka{imakojima je istekao ugovor, kao{to su Elnis Pra{ovi}, Anadin Jahi} i Armin Avdibegovi}.

Tako|er, po planu za nar-ednu sezonu bismo trebalipo~eti trenirati oko petogavgusta - ka`e prvi trener ze-ni~kog ^elika Marko Trbi}koji je u minuloj sezoni vo-dio sa klupe svoju ekipudo-veo do osmog mjesta. E. ^.

U @enskom ko{arka{komklubu Sloboda dovo|enjem

juniorske bh. reprezentati-vke, beka Nata{e Kajtaz, po-lako po~inje slaganje mozai-ka tima za novu sezonu. Unjemu svakako da se vidnomjesto tra`i ispunjenjem na-jve}e `elje zvane - ostanakAlme Kova~evi}.

I me|u istinskim pokloni-cima „kraljice igara“ u Bosa-

nskom Novom prvo je pitanje,ho}e li kraljica pod obru~ima,

prvi skaka~ u proteklom prve-nstvu Lige 12, druga igra~icaelitnog ranga po koeficientuu~inka, ali iznad svega pravisportista i dalje braniti bojekluba iz grada na u{}u rijekeSane u Unu.

Kova~evi} je, podsjetimo,dala najve}i doprinos u ostva-renju negovog najve}eg uspje-

ha u historiji dugoj tri deceni-je - osvajanju ~etvrtog mjesta.

Kova~evi} je nastupila uLigi za prvaka za @eljezni~ari sa njim stigla do {ampionsketitule, pa postoji opravdan str-ah da seniorska reprezentati-vka BiH, iako je imala namje-ru da jo{ godinu dana ostane uBosanskom Novom, ne pro-mjeni pravac i iz rodne Zeniceode u Sarajevo. N. \.

Uprava Zrinjskog imenova-la je po~etkom sedmice biv{egkapitena ove ekipe Borisa zasportskog direktora kluba.

- Dugo sam u sportu i mi-slim da mogu ko{arci u globa-lu jo{ mnogo dati, pa sampo~a{~en {to mi je uprava Zri-

njskog dala zadatak da obavljamovu nimalo laganu funkciju.

Primarni cilj Zrinjskog}e u narednoj sezoni biti radsa mladima, gdje nam je ciljda proizvodimo {to vi{eko{arka{a - ka`e novi spor-tski direktor Zrinjskog Bor-

is D`idi}.Boris D`idi} se nakon za-

vr{etka ove sezone oprostiood aktivnog igranja, a u ka-rijeri je pored Zrinjskog igr-ao u [irokom, Ciboni, Be-nstonu, ma|arskom Korme-ndu, te u Gr~koj. E. ^.

Zavr{ena je trakavicaoko prvaka Litvani-je za sezonu 2009-

 /2010. Titulu najbo-lje ekipe dr`ave u

kojoj je ko{arka sport brojjedan je ponio LijetuvosRitas, koji je u finalnoj se-riji bio bolji od @algirisasa 4-3.

U posljednjoj utakmi-ci ekipa za koju nastupakapiten na{e reprezentaci-je Kenan Bajramovi} jeslavila kod ku}e sa 80:71.

Zeni~ki krilni centar jebio jedan od najboljihigra~a svog tima sa 15 po-ena, pet skokova i dvijeasistencije.

U~inkovitiji od njega

je bio samo Milko Bjelica(24 poena i {est skokova).

U pora`enom sastavunajbolji pojedinac je bioSarajlija sa slovena~kimko{arka{kim dr`avljans-tvom Aleksandar ^apin sa15 poena, dok je MirzaBegi} zbog povrede davnozavr{io sezonu.

Ipak, finalna serija os-tat }e upam}ena najvi{epo tome {to je nakon dr-uge utakmice trener @al-girisa Darijus Maskoliju-na smijenjen jer je navo-dno „obrukao“ klub, a onje optu`io vlasnika Vladi-mira Romanova da je„prodao“ prvenstvo Lije-tuvos Ritasu. E. B.

Zavr{ni turnir prvenstva BiH za juniore

Posu{je doma}in

Slobodi i BosniBosna jebranitelj

titule

Bajramovi} donio

trofej Lijetuvos Ritasu

Zavr{enatrakavicaoko prvakaLitvanije

Bajramovi}:Ritas nadigrao @algiris sa 4-3

 Ipak, finalna serija ostat }e upam}enanajvi{e po optu`bama biv{eg trenera

 @algirisa da je ona namje{tena

Zrinjski imenovao prvog operativca kluba

D`idi} novi sportski direktor

D`idi}: Ostao u ko{arci

U Slobodi ve} sklapaju ekipu za narednu sezonu

@elja zvana Kova~evi}Mladi igra~i ^elika nastavili sa radom

Pauza od 1. jula

Trbi}:Pripreme

po~inju5. avgusta

Kova~evi} (lijevo): Ho}e liostati u Bosanskom Novom?

Page 30: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 30/40

Magazin 30avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Sve spremno za sutra{nji (subota) bokserski spektakl u Gra~anici

Na{i borci o~ekuju pobjede Sigurna sam da }e moja protivnica biti prosto deklasirana u ringu - ka`e Pa{a Malagi}, reprezentativka BiH 

Sportska dvorana Lu-ke u Gra~anici u su-botu (29. maja) u17:00 sati bit }e mje-sto gdje }e u ringu

ukrstiti rukavice najbolji bo-rci i bokserke Vojvodine iBiH.

Muradif Salki}, selektor`enske reprezentacije BiH,

nam je potvrdio da su na{iborci za ring spremni i da }egledaoci u Gra~anici imatipriliku posmatrati kvalitetneborbe.

Na drugoj strani, selektorreprezentacije Vojvodine To-mislav Antelj kazao je da uGra~anicu sti`e sa najboljimbokserima u `enskoj imu{koj kategoriji.

- Dogovoreno je da se ukategoriji do 54 kilogramasastanu se Senad Kari} (BiH)i Vanja Kuki} (Vojvodina),do 64 kg: Jaser Malagi}(BiH) i Aleksandar Ki{ (Vo-jvodina), do 81 kg: Smail[ikalo (BiH) i Nemanja Ku-

ki} (Vojvodina). [to se ti~emojih boksera, siguran samda }e oni pokazati svoj pra-vi kvalitet - kazao je Tomi-slav Antelj.

U enskom boksu, koji jesve popularniji u na{oj ze-mlji, u kategoriji do 60 kg sa-stat }e se Pa{a Malagi},dr`avna prvakinja BiH, a pr-otivnica bit }e joj Marija Pa-vler iz Vojvodine. U istoj ka-tegoriji, Maja Jahi} (BiH) zaprotivnicu ima Banitu Elok(Vojvodina), a u kategoriji do57 kg Vedrana Mato{evi}(BiH) odmjerit }e snagu saprvakinjom Vojvodine, Ines^elik.

- Ja sam u top formi i sa

mojim trenerom EldaromSalki}em vr{im posljednjepripreme kako bi za me~ uGra~anici bila spremna. Si-gurna sam da }e moja proti-vnica biti prosto deklasiranau ringu. Pobjeda je moja, u tosam sigurna - rekla je Pa{aMalagi}, takmi~arka BK Slo-boda iz Tuzle. S. K.

 Almedin Hasanagi}, bh. kik bokser, priprema se za me~ sa Erikom Konstankom

@elim vratiti pojas evropskog prvakaU ovom trenutku sam izuzetno pripremljen i uvjeren sam da }e titula biti

 ponovo moja - ka`e Hasanagi}

Almedin Hasanagi},biv{i evropski i svjetski pr-vak u kik boksu u kategoriji

do 83 kilograma i repreze-ntativac BiH, nalazi se na de-setodnevnim pripremama u

Ljubljani (Slovenija) gdje br-usi formu za nove nastupe naevropskom ringu.

U razgovoru sa Hasana-gi}em smo saznali, da je on uovom trenutku u top formi ida s nestrpljenjem o~ekuje

me~ protiv evropskog prvakaErika Konstanka iz Slo-va~ke.

- Ja sam titulu svjetskogi evropskog prvaka u kik bo-ksu imao sve do 2008. godi-ne, kada sam u ringu izgubiood Slovaka Erika Konstankai od tada redovno izlazim nakontrolne me~eve i sada supripreme u zavr{noj fazi. Na-

dam se da }u 4. juna u Nitri(Slova~ka) u me~u sa Ko-nstankom ponovo osvojitiizgubljenu titulu - rekao jeAlmedin Hasanagi}.

Nakon {to obavi pripre-me u Ljubljani, na{ borac

odlazi u Slova~ku.- @elim da za BiH pono-vo osvojim ovu titulu i da seu moju Fojnicu vratim sa po-jasom evoprskog prvaka uWKA asocijaciji u kategori-ji do 83 kilograma. U ovomtrenutku sam izuzetno pripr-emljen i uvjeren sam da }e ti-tula biti ponovo moja - do-dao je Hasanagi}. S. K.

U organizaciji Internetcentra Eki i Omladinskogcentra Enter u Multimedi-jalnom centru kina Igmanna Ilid`i odr`ano je ta-kmi~enje u elektronskimsportovima na kojem su na-stupile 23 ekipe iz cijeleBosne i Hercegovine.

Rije~ je o kvalifikacija-

ma za nastup na Svjetskomkupu u elektronskim spo-rtovima koji }e se ove godi-ne odr`ati od 30. juna do 5.jula u Parizu.

Kvalifikacije su se igra-le u igrici „Counter Strike“,a nakon dvodnevnog ta-kmi~enja najuspje{nija jebila ekipa „Eu4ije“ iz Mo-

stara.- Mostarci su bili supe-

riorni tokom cijelog ta-kmi~enja. Finale je biloizuzetno zanimljivo, a samipodatak da je ovo nadmeta-nje preko stotinu gledala-ca pokazuje kolika je zai-nteresovanost valdala predovo takmi~enje.

Ekipa „Eu4ije“ je osvo-ila novcanu nagradu od2.000 KM te osigurala sebiu~e{}e na velikom fina-lnom turniru, kao i bespla-tan petodnevni boravak uParizu - rekao je Nermin^au{evi}, organizator ta-kmi~enja.

B. D.

Organizatori takmi~enja bili su IC Eki i OC Enter

„Eu4ija“ ide u Pariz Mostarci su stekli pravo u~e{}a na Svjetskom

 kupu koji }e se odr`ati od 30. juna do 5. jula

U Sarajevu odr`ano takmi~enjeu elektronskim sportovima

Malagi}: Vjeruje u trijumf

Finalni me~evi sadr`avnog prvenstva

U Gra~anici }e biti odr`ano ukupno 12 me~eva, pa bo-ksa i zabave ne}e nedostajati.

- Kako je odlu~io UO BSBiH na ovoj borila~koj mani-festaciji bit }e odboksovana i dva finalna me~a koja se ni-su mogla odr`ati na dr`avnom prvenstvu za seniore naIlid`i.

Rije~ je o borbama u kategoriji do 75 kg izme|u Mir-ze Alji}a (@ivinice) i Fadila Pa{ali}a (^elik), te preko 91kg gdje }e rukavice urstiti Mane Mar~eta (Radnik) i Alen

^olpa (Sarajevo) - rekao je Nusret Zuko, predsjednik Ta-kmi~arske komisije BSBiH.

Ramiz i Mirza Alji}: O~ekuju zlato

Kontrolni me~eviDo priprema u Sloveniji i nakon izgubljene titule

svjetskog i evropskog prvaka u kik boksu u WKA aso-cijaciji, Almedin Hasanagui} je imao tri kontrolname~a, od ~ega dva u BiH i jedan u Nirbergu (Njema-~ka).

U sva tri me~a je iza{ao kao apsolutni pobjednik, a ka-ko nam je potvrdio i u me~u protiv Slovaka Erika Konsta-nka iza}i }e kao pobjednik.

Hasanagi}:Siguran u pobjedu

Page 31: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 31/40

31avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

D`evad Poturak pred sutra{nji (subota) me~ sa Rikom Verhovenom

„Bh. ma{ina“spremna za

novi tijumf Radili smo naporno, jako i ovaj put `elim da ostvarim

 pobjedu - ka`e Poturak

[ou tajm (It’s Showti-me) sutra (subota) or-ganizovat }e najspe-ktakularniji kik-bo-kserski doga|aj u

Holandiji i to osmi put za re-dom.

Borila~ka manifestacijakoja }e se odr`ati u Amster-dam Areni, sigurno je jednaod najve}ih doga|aja ove vr-ste u svijetu, a okupit }e sa-mu elitu K-1 sporta.

Pored Daniela \ite (Ghi-

ta), Andersona Silve, MelvinaManhofa (Manhoef) i jo{

mnogih drugih, na ovom K-1spektaklu nastupit }e i na{ na-jbolji borac D`evad Poturak.

„Bh. ma{ina“ obe}ava pr-avi spektakl.

- Moj tim i ja spremnismo za novi okr{aj. Radilismo naporno, jako i ovaj put`elim da ostvarim pobjedu. Uposljednje vrijeme imao sampar izuzetno te{kih borbi. Sa-da je sve to iza mene i u po-tpunosti sam fokusiran ka su-tra{njem me~u, jer `elim da

pubilka u Amsterdam Areniu`iva u borbi koju }u pokaza-

ti - rekao je D`evad Poturak.Protivnik na{em D`eva-

du bit }e Riko Verhoven(Rico Verhoeven).

- Rije~ je o jakom, mla-dom i borcu `eljnom dobreborbe. Meni to odgovara.Iskustvo je na mojoj strani isiguran sam da }u iza}i kaopobjednik. Jedini problem je{to je rije~ o doma}em bor-cu i {to }e mu sudije na svemogu}e na}ine poku{ati datiprednost i stoga }u ovu bor-

bu poku{ati rije{iti prekidom- dodao je Poturak. B. D.

Danas (petak) po~inje Balkansko prvenstvo u kik-boksu

Boje BiH brani sedam seniora Siguran sam da }emo ostvariti zapa`en uspjeh na ovom prvenstvu - ka`e

 Nermin Ba{ovi}, trener reprezentacije BiH 

Seniorska kik-bokse-rska reprezentacija BiHju~er (~etvrtak) je stiglau Burgas (Bugarska)gdje }e nastupiti na Ba-lkanskom prvenstvu ko-

je po~inje danas (petak)i trajat }e do nedjelje(30. maja).

Boje na{e zemlje br-anit }e sedam boraca.Rije~ je o Damiru Arna-utu (kategorija do 63,5kg, Flek Tom Cat-Tu-zla), Semir Musi} ( do67 kg, Ilid`a-Sarajevo),Bahrudin Mahmi} (do81 kg, Isak-Zenica), IgorEmki} (do 81 kg, FlekTom Cat-Tuzla), MesudSelimovi} (do 86 kg,Flek Tom Cat-Tuzla),Elmir Mehi} (do 91 kg,Ilid`a-Sarajevo). U kate-goriji seniorki, jedinabh. predstavnica na Ba-

lkanskom prvenstvu bit}e Sanja Samard`i} (do60 kg, Biha}).

- Svi borci su se pri-premali u svojim klubo-vima i siguran sam da }emoostvariti zapa`en uspjeh naovom prvenstvu. Trenirali sumaksimalno, imali nekolikome~eva i vjerujem da }emo uBugarskoj pokazati svoj kva-

litet - rekao je NerminBa{ovi}, trener reprezentaci-je BiH, koji }e zajedno sa se-lektorom Salkom Zilid`i}emi trenerom Huseinom Seli-movi}em bodriti na{u sele-kciju u Burgasu. B. D.

 Vare{anovi}: Dat }emosvoj maksimum

Takmi~enje }e se odr`ati u Varni(Bugarska) od 4. do 6. juna

Omladinska pliva~ka re-prezentacija Bosne i Herce-govine naredne sedmice pu-tuje u Varnu (Bugarska) gdje

}e nastupiti na Balkanskomprvenstvu koje }e se odr`atiod 4. do 6. juna.

Na{u zemlju na ovom ta-kmi~enju predstavljat }e Zla-tko Ali}, Dario Tunji}, Da-mir Hod`i}, Aleksa Jo{i},Marko \uki}, MedinaAvdi}, [emsa [ari}, Anes Ci-purkovi}, Haris Hasi}, [ejla\apo.

- Konkurencija na Balka-nskom prvenstvu bit }e izu-zetno jaka, ali o~ekujem da}e na{a djeca dati svoj maksi-

mum. Na{i reprezentativcisu se pripremali u svojimklubovima i siguran sam dau Varni mo`emo ostvaritiodli~ne rezultate - rekao jeMuhamed Vare{anovi}, {ef stru~nog {taba bh. repreze-ntacije koji }e zajedno sa tre-nerom Igorom Peji}em bodr-iti na{e omladince u Bugar-skoj. B. D.

 Vare{anovi} i Ali}: O~ekuju dobre rezultate

Pliva~ka reprezentacija BiH narednesedmice odlazi na Balkansko prvenstvo

Poturak: Iskustvo je na mojoj strani

Musi} i Mehi}: ^lanovi Ilid`e spremni za nove okr{aje

Samard`i}: Jedina `enskapredstavnica BiH

Page 32: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 32/40

Rukomet 32avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Mnogi evropski klu-bovi krenuli sustvaranje ekipa zanarednu sezonu.Ugovori se ve} po-

tpisuju, a n ajzanimljivije tekslijedi. Ono {to }e kod nas unarednom periodu biti u fo-kusu interesobvanja jeste da uovom trenutku odre|eni brojbh. reprezentativaca jo{ uvi-jek ne zna kakvu }e im bu-du}nost donijeti predstioje}iljetni prijelazni rok.

Nikola Prce, doskora{njibek Ademar Leona, sa {pan-skim klubom prekinuo jesvaku saradnju, no za pro{lo-godi{njeg tre}eg strijelcaAsobal lige zime ne bi treba-lo biti s obzirom na to kakavje trag ostavio u jednoj od na-jkvalitetnijih liga svijeta.

  Jo{ uvijek je nepoznatasudbina golmana Adnana[abanovi}a kojem je ju~eristekao ugovor sa dobo-jskom Slogom, a ista situaci-

ja je i sa Adnanom Ja{ki-}em. Desno krilo repreze-ntacije BiH napustio je re-dove banjalu~kog Borca ukojem je proveo polusezo-nu, a za njegove usluge na-jzainteresaniji je bio ZagrebCO, koji je i definitivnoodustao od dovo|enja Slo-venca Matja`a Brumena.

Vru}e }e biti i u redovi-ma bh. prvaka Bosna BHGasu. Uskoro bi svoju su-

dbinu u ovom klubu trebaliznati dvojica Damir Dobor-ac i Tarik Me|i}.

Ukoliko ne do|e do do-govora o nastavku saradnje,Doborac }e vjerovatno po-stati najtra`eniji bh. ruko-meta{ u ovom trenutku. Or-ganizator igre Bosne tokomsezone bio je udarna snagaIrfana Smajlagi}a, a velikiudio da je u osvajanju duplekrune, ba{ kao i njegov ko-

lega po poziciji Me|i}.Sigurno su mnogi evro-

pski klubovi ve} sada spremni„regrutirati“ ga u svoje redoveno mnogo toga ovisit }e o to-me koliko }e bh. prvak uspje-

ti u namjerama da zadr`i ovogvrsnog srednjeg beka.

Edin Ba{i} poja~ao je re-dove francuskog viceprvaka[amberija u zimskom prije-laznom roku. Ugovor mu is-

ti~e odmah nakon francu-skog Kupa, no obje stranesu zadovoljne tako da }e na-jvjerovatnioje Ba{i} i slje-de}ih sezona nositi dres fra-ncuskog viceprvaka. S. [.

Utakmica 24. kola Prvelige Jug, koja je igrana naIlid`i, izme|u Igmana i Vi-teza ne}e ostati upam}enasamo po tome {to je u 27.minuti gostuju}a ekipa na-pustila dvoranu. Da sepri~a nastavi pobrinuo seKomesar takmi~enja Pero

Mari}. Naime, odgovornolice za ovo takmi~enja od-lu~io je pomenuti susret re-gistrirati slu`benim rezu-ltatom 10:0 u korist Igma-na, ali i istu ekipu kaznitisa nov~anom kaznom uiznosu od 1.000 KM.

- Zaista smo u ~udu pri-

mili jednu takvu odluku. Znase ko je pravi krivac {to je do-{lo do prekida utakmice, alipitam se kome je jasno za{toje ba{ Igman dobio ovako, zanas, visoku nov~anu kaznu.Kao da smo mi napustili ter-en - ka`e trener ilid`anskogkluba Ibrahim Ho{i}.

^udna odluka komesara Prve lige FBiH

Igman ka`njen sa 1.000 KM zato

{to je Vitez napustio utakmicu

Bli`i se prijelazni rok, a nekolicina reprezentativaca mijenja sredinu

Gdje }e Prce, Ja{ki}, Doborac? Jo{ uvijek je nepoznata i sudbina golmana Adnana

 [abanovi}a kojem je istekao ugovor sa dobojskom Slogom

Bani} napustio Bosnu,Meli} u BorcuVedran Bani}, desni bek Bosna BH Gasa, za sada je je-

dan od igra~a koji je napustio redove bh. prvaka. Mada jesezonu odigrao dosta uspje{no, izgleda da nije do{lo dodogovora oko produ`etku saradnje, tako da je hrvatskiinternacionalac spakovao kofere. Blizu odlaska je i drugiljevak Mladen ^a~i}, a kao {to je poznato klubove su pr-omijenili jo{ Neboj{a Grahovac i Fahrudin Meli}.

Grahovac }e karijeru nastaviti u francuskom Monpe-ljeu, dok je Meli} poja~ao redove banjalu~kog Borca.

Me|i}: ^ekarasplet s Bosnom

Iako su Ivan Divkovi} iIsak Omer~evi} du`e vre-mena na meti ve}ih bh.klubova, redove zavido-vi}kog premijerliga{a posvoj prilici prvi }e napusti-ti Jasmin Omerovi}, omla-dinski reprezentativacBiH.

Talentirani ljevak pro-tekle sezone igrao je dostapromjenjivo. Iza sebe imaefikasniju i dosta u~inkovi-tiju jesen od skromnog pr-olje}a.

U igru je ulazio vi{e saklupe, nego bio starter. Igr-ao na kapaljku, {to je vjero-vatno bio i glavni razlogizostavljanja iz posljednjihakcija juniorske selekcijeBiH.

Prema rije~ima 19-go-di{njaka, najbitnije je danjegov klub ostao u dru-{tvu najboljih doma}ih

klubova i da vrijeme radiza njega.

- Nemam namjeru ni-koga prozivati, ali ni sebepotcijeniti. Mislim da samkao jedan od dva ljevaka uekipi trebao imati dalekovi{e provedenog vremena uigri, nego izvan terena. Sdruge strane, ne}u re}i nida je neko imao ne{to pro-tiv mene osobno. Vjerovat

}u da je trener, a onda i se-lektor `elio najbolje ekipi,odnosno reprezentaciji, ida nije ni bitno ko igra ka-da se sve dobro zavr{i -ka`e Omerovi}.

Ovih dana je okon~aosrednjo{kolsko obrazova-nje, pa }e i on, kao i deseti-ne drugih prije njega, prijesvega zbog odlaska na fa-kultet promjeniti i klupskidres.

- To je sudbina mno-gih sportista iz manjih sr-edina. @elim upisati jedanod dru{tvenih fakulteta,mo`da pravo, a to zna~iistovremeno i igrati zaklub iz tog grada. Potru-dit }u se da i svojim pri-mjerom poka`em da faku-ltet i sport mogu zajedno.Za{to kriti, kontakataima, ali jo{ ni{ta konkre-tno ne mogu potvrditi.Postoji opcija da ostanemuz rijeku Bosnu, ali iodem put Hercegovine -dosta neodre|eno je do-dao Omerovi}. I. I.

Jasmin Omerovi}, desno krilo zavidovi}kog premijerliga{a

Odlazim iz Krivaje zbognastavka {kolovanja @eli upisati jedan od dru{tvenih fakulteta, a to zna~i

istovremeno i igrati za klub iz tog grada

 Velika konkurencijaU kadetskoj reprezentaciji BiH, ne tako davno na

kvalifikacionom turniru u Banjoj Luci, bio je udarnaigla, najbolji strijelac u ekipi selektora Aleksandra Du-

gi}a. Aktuelni selektor na{e najbolje selekcije uvrstio gaje i na {iri spisak potencijalnih bh. reprezentativaca.Ipak, u najboljoj partiji karijere, u doma}em porazu Kr-ivaje od sarajevske Bosne, briljirao je.

- Svjestan sam da je na mojoj poziciji jaka konkure-ncija, i da realno u ovom trenutku starije kolege imajuprednost. Tako|er, da se od pro{losti ne `ivi, i da je svedo mene. Rad i samo rad, svakoga, pa i mene }e odvestijednoga dana i do dresa najbolje reprezentacije BiH, ka-zao je Jasmin Omerovi}.

Omerovi}: Fakultet i sportmogu zajedno

Mala dvorana KSC Ske-nderija spremna je za za-vr{nicu Kupa Bosne i Her-cegovine u `enskoj konkur-enciji koja je na programu upetak i subotu, 07. i 08. 05.2010.

S obzirom da nije bilo za-interesiranih da ugoste ~etiriponajbolje ekipe u BiH, orga-nizacija zavr{nice je pripalaRukometnom savezu BiH

koji je zavr{io sve aktivnostioko ovog doga|aja.

Prvi polufinalni susretigrat }e Katarina i Ljubu{kiLido osiguranje u petak sapo~etkom u 16. ~asova, dokje drugo polufinale izme|uIldi`e i banjalu~kog Borcana programu dva sata kasni-je. Banjalu~anske su favori-tkinje i na ovom turniru ko-ji }e im biti prilika da po dr-

ugi put objedine titule.Finalni susret na raspor-

edu je u subotu sa po~etkom15:15 sati uz direktan prije-nos na BHT1.

@rijebanje sudijskih par-ova i delegata za sve 3 uta-kmice }e bit odr`ano u pe-tak, a RSBiH je pozvao sveljubitelje rukometa da po-sjete ovaj doga|aj. Ulaz jeslobodan. S. [.

U petak i subotu igra se zavr{nica KupaBiH u `enskoj konkurenciji

Borac kre}e u objedinjavanje titula

Banjalu~ankebrane trofej

Page 33: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 33/40

R

ukometna repreze-ntacija Bosne i Her-cegovine je u sklopupriprema za kvalifi-

kacije koje po~inju uoktobru, li{ena usluga neko-licine igra~a poput Terzi}a,Ba{i}a, [ari}a, Martinovi}a,Toromanovi}a ili Harma-ndi}a, u prijateljskoj utakmi-ci sa Srbijom koja je u srije-du odigrana u Loznici po-ra`ena je rezultatom 28:29.

Budu}nost uPani}u

Upravo izostankom veli-kog broja standardnih repre-zentativaca, nekolicina mla-|ih igra~a dobila je priliku upo~etnom sastavu i zajedno snjim neprocjenjivo iskustvo,a to je valjda i najbolje {to se

dogodilo u jednoj ovakvojkontrolnoj utakmici. Stoga je

ona i opravdala svrhu.- Generalno gledaju}i

odigrali smo dobru utakmi-cu, ali na kraju niko ne mo`ebiti zadovoljan porazom. Uzneke „slike“ koje su obi-lje`ile ovaj susret, a koje nebih komentirao, malo brineto {to smo slabo reagirali u

klju~nim trenucima, kada sei osjetila dekocentracija kod

nekoliko igra~a. Vjerovatnoje ona prouzrokovana nedo-voljnom minuta`om koju supojedinci imali u svojim klu-bovima.

Ono {to ohrabruje jesteda je jedna ovako po-dmla|ena selekcija odigralasa vrlo malim brojem te-

hni~kih gre{aka. S te stranesam zadovoljan, ali nikakone mogu pobje}i od ~injeniceda smo ipak trebali pobijedi-ti ovu utakmicu - ka`e Ra|a.

U dresu bh. reprezentaci-je priliku su dobili mla|iigra~i, kao i nekoliko novajli-

ja. Utakmica protiv Srbijeponudila je i Marka Pani}akao mogu}e rje{enje za pozi-ciju desnog beka na{e sele-kcije.

- Vidjelo se da se na njegau budu}nosti mo`e najozbi-ljnije ra~unati. U odbrani je

odigrao vrhunski, ~vrsto i ni-je se {tedio, dok je u napadu~esto pravio vi{ak igra~a zapoziciju desnog krila. Zato jeprava {teta {to Ja{ki} nijeimao svoj dan.

Igra~i koji su tek ubilje`ilisvoje prve nastupe u dresu bh.reprezentacije ostavili su do-bar dojam i na nekoliko ista-ndardnih reprezentativacakoji su igrali u Loznici:

Prce: Neke prviput vidim

- Mislim da je ova uta-kmica opravdala svoju svrhuupravo zbog nekoliko mla-|ih igra~a koji kucaju na vr-

ata A reprezentacije. Zaistame pozitivno iznenadila bo-rbenost Buri}a, Pani}a, Ma-nji}a... Mada se u pojedinim

trenucima osjetila nervozazbog tereta koje nose ovakveutakmice, niti jednom odnjih nema se {ta zamjeriti -ka`e Damir Doborac koji jesa {est golova uz Ja{ki}a bio inajefikasniji na{ igra~.

Nikola Prce sa ve}inomnovajlija u reprezentaciji tekse upoznao:

- Da budem iskren nekeod njih prvi put sam vidio u`ivotu. Tokom ovih mini pr-iprema nastojali smo im bi-ti od pomo}i, a moram pri-znati da tokom ovih kratkihpriprema, ali nakon utakmcesa Srbijom zaista sam opti-mista. Pojedinci imaju nepr-ocjenjiv kvalitet, nisu se

{tedjeli na terenu, {to je samopotvrda da `ele biti najozbi-ljnije konkurirati u A tim -rekao je Prce. S. [A^I]

33avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

 Vukovi}: Nadam senovim susretima sa BiH

Selektor Srbije Veselin Vukovi}, koji je reprezentacijuvratio 38-godi{njeg @ikicu Milosavljevi}a, utakmicu je ta-ko|er iskoristio kao bi isprobao nekoliko novih igra~a:

- Kao i na{i iz BiH, igrali smo u jednom {arenom sa-stavu, prakti~no sa jednim bekom, koji je u kombinacijiza ^ehe. Neki reprezentativci su pokazali da u budu}no-sti ili ve} sada, mogu biti ~lanovi reprezentacije. Zbog bli-

zine i Evropskog prvenstva, nadam se da }emo biti u pr-ilici da odigramo jo{ koji prijateljski me~ sa dragim gosti-ma iz BiH - rekao je Vukovi}.

Srbija - Bosna i Hercegovina 29:28Dvorana Lagator u Loznici. Gledalaca: 2000. Sudije:

Ivan Mo{orinski i Aleksandar Pand`i} (Srbija). Sedmer-ci: Srbija: 2(1), BiH 5(3). Isklju~enja: Srbija: 2, BiH 2 mi-nute. Rezultat: Srbija - Bosna i Hercegovina 29:28 (13:14).

SRBIJA: Stani} (9 odbrana i sedmerac), Vilovski 5, Pro-danovi} 3, Nik~evi} 2, Holpert, Ra{i} 3, Beljanski 1, Milosa-vljevi} 4, Pribak 4, Jo{i}, Rni} 5, Me{ter 2, Markovi}, Tubi}.

BOSNA I HERCEGOVINA: Grahovac (7 odbrana i se-dmerac), Manji} 3, Doborac 6, Prce 5, Kulenovi}, Doki} 2,Buri}, Stojanovi} 4 (2), Buri} 1, [abanovi} (8 odbrana), Ku-krika 1, ^aki}, Ja{ki} 6, Mandi}, Pani}, Vra`ali}, Me|i}.

Nakon utakmice sa Srbi-jom reprezentativci su dobili

slobodno, a novo okupljanjezakazano je za 4. juni. Potom }ese odigrati dvome~ sa G~kom,6. juna u Maglaju i 8.juna uGora`du, nakon ~ega }e biti za-okru`en ovaj dio priprema na-jbolji bh. rukometa{a.

Od postave koja je nastu-pila na utakmici sa Srbijom,selektor Vojislav Ra|a za-

dr`ao je 12 igra~a, a njima }ese sljede}e sedmice priklju~itikapiten Mirsad Terzi}, zatimDanijel [ari}, Adnan Harma-ndi}, Darko Martinovi} i Ma-rinko Kele~evi}.

Zbog privatnih obavezaRa|a je oslobodio Antu Ku-kriku, a pored njega za uta-kmice sa Gr~kom ne}e ra~u-nati na Vra`ali}a, Doki}a i^aki}a. S. [.

Reprezentacija BiH u Loznici izgubila od Srbije

Poraz je bolan, ali jeutakmica opravdala svrhu Nekolicina igra~a pokazala da se na njih u budu}nosti mo`e ra~unati   Nikako ne mogu

 pobje}i od ~injenice da smo trebali pobijediti, ka`e selektor Vojislav Ra|a

Spisak igra~a za junsko okupljanjeGOLMANI: Adnan [abanovi} (Sloga Doboj), Neboj{a Grahovac (Bosna BH Gas), Da-nijel [ari} (Barcelona)

KRILA: Vuka{in Stojanovi} i Adnan Ja{ki} (Borac m:tel)PIVOTI: Senjamin Buri} (Izvi|a~ MI Grupa), Velibor Manji} (Sloga Doboj)BEKOVI: Damir Doborac (Bosna BH Gas), Tarik Med`i} (Bosna BH Gas), Nikola Prce

(Reale Ademar Leon), Mirsad Terzi} (Vesprem), Adnan Harmandi} (Bjeringbro Silkeborg),Marinko Kele~evi} (Ferencvaro{), Darko Martinovi} (Toledo), Edin Ba{i} ([amberi), Igor Ma-ndi} (Prijedor), Marko Pani} (Borac m:tel), Alen Kulenovi} (Grada~ac).

Naredno okupljanje zakazano za 4. juni

Protiv Gr~ke u Maglaju i Gora`du Sti`u Terzi}, Harmandi}, [ari}, Ba{i} i Kele~evi}

Ba{i}: Vra}a senakon petgodina

 Zajedni~ka fotografijarukometa{a BiH i Srbije

Ra|a i Prce odgovarali su na pitanja novinara u Loznici

Page 34: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 34/40

Rukomet 34avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Rukometna sezonado{la je do svog vr-hunca i sve je spre-mno za po~etakdvodnevnog spe-

ktakla u Kelnu koji }e namdati kona~ni odgovor na pi-tanje - ko je novi klupskiprvak Evrope. Prvi put uhistoriji rukometne Ligeprvaka igrat }e se fajnal-forkojem je doma}in Keln,odnosno, Lanxess Arena

koja prima blizu 19.500 gle-dalaca.

Barsa loviosmi naslov

Ovaj istinski spektaklotvorit }e se utakmicomizme|u ehovskih Medvedai Barcelone na ~ijem golu }estajati bh. reprezentativacDanijel [ari}. Katalonskiklub, koji u svojim vitrinama

ima sedam trofeja najelitni-jeg klupskog takmi~enja uEvropi, u dosada{njem tokuLige prvaka zabilje`io je sa-mo jedan poraz i to od Kila ugrupnoj fazi.

U osmini finala u dva na-vrata su pomeli Zagreb CO(33:26 i 36:33), dok su u~etvrtfinalu, tako|er u dvanavrata, bili bolji od Vespr-ema Mirsada Terzi}a (33:27 i34:33). S druge strane treneru

^ehovskih Medveda Vladi-miru Maksimovu za sada jenajva`nije da mu se u ekipu,nakon neugodne povrede,vratio Aleksej Rastvorcev,prvi {uter ruskog prvaka. Dopolufinala ehovski Medve-di stigli su prvo preko Ade-mar Leona, da bi u ~etvrtfi-nalu eliminisali Monpelje ito nakon izvo|enja sedmera-ca.

^ehovski Medvedi su slako}om osvojili i rusko pr-venstvo u kojem nemaju pr-avu konkurenciju, no to je si-gurno prednost za Barcelonuiza koje je mnogo vi{e te`ih

utakmica koje su uostalom isamo iskustvo vi{e.

Polufinalnaposlastica

Polufinalna poslastica bit}e okr{aj aktuelnog branite-lja naslova Siudad Reala iKila, ekipa koje su u poslje-dnja dva izdanja Lige prvakaigrale u finalima. [panci suodradili perfketno prve-nstvo, a novi naslov prvakaAsobal lige osvojili su sa ma-ksimalnih 30 pobjeda. U Ke-ln su doputovali sa jo{ je-dnim fri{kim trofejom, onimklupskog prvaka svijeta.

Iako je Siudad Real na ljetopro{le godine napustilo neko-licina vrhunskih igra~a poputRutenke, Uriosa, Zormana,Stefansona, Laena i Pajovi}a,ciljevi se nisu mijenjali. Sjajnitrener Talant Du{ebajev uspioje to sve ponovo poslo`iti nasvoj na~in, a sada je jasno da utome le`i pri~a o velikoj na-dmo}i „kraljeva“ ove sezone.

Polufinalni susreti na pr-ogramu su u subotu sa po~e-tkom u 15:30 i 18:00 ~asova.Dan kasnije igrat }e se uta-kmica za tre}e mjesto (15:39),a finale Lige prvaka u sezoni2009/10. Na programui je u18 ~asova. S. [.

U Kelnu se narednog vikenda igra fajnal-for Lige prvaka

Entrerios u duelu sa odbranom HSV-a: Sljede}i je Kil?

Ko mo`e sru{iti stroj

zvani Siudad Real?

Ko mo`e sru{iti stroj

zvani Siudad Real? Spektakl se otvara utakmicom izme|u ^ehovskih Medveda i Barcelone, u drugom polufinalu sastaju se Siudad Real i Kil

^ehovski Medvedi -Barcelona (15:30)

^EHOVSKI MEDVEDI: Grams, ^ernoi-vanov, ^ipurin, Dibirov, Filipov, Rastvor-cev, Ivanov, Kamanjin, Ka{iriv, Kovalev,Mozorov, [eljmenko, Starik, Zotov,Moro-zov. Trener: Vladimir Maksimov.BARCELONA: [ari}, Barufet, Juanin, Rute-nka, Sarmiento, Igropulo , Víktor Tomas, One-to, Jernemi, Boldsen, Na|i, Hansen, Ugalde,Nodesbo, Romero, Rokas. Trener: avi Paskval.

Siudad Real -Kil (18:00)

SIUDAD REAL: [terbik, Hombrados, Fe-rnandez, Kalman, Evdokimov, Garsia Par-ondo, Moros, Aginagalde, Metli~i}, Davis,Entrerios, Abalo, Rodrgez , Gul. Trener Ta-lant Du{ebajev.KIL: Omejer, Gencel, Lund, Lundstrom,Ani}, Sprenger, Alm, Rajhman, Zajc, Pa-lmarson, Narcis, Ili}, Klajn, Jiha. Trener:Alfred Gislason.

Polufinalni susreti

I ove sezone u Bundesli-gi su se nastavila ~uda uizvedbi Kila. Trener AslfredGislason polufinalni me~ sa

Siudad Reaolm do~ekujesmireno, a po njegovim ri-je~ima za pobjedu nad sja-jnim [pancima postoji samojedan klju~:

- Moramo kontrolisati ri-tam utakmice. Protiv Siuda-da je nemogu}e igrati ukoli-ko njima prepustite da dikti-raju tempo. Po meni, osvoji-ti Ligu prvaka zna~i pobije-

diti Siudad Real. Bilo to upolufinalu ili finalu, tako jesvejedno za nas - ka`e trene-ra Kila.

Ne smatra pretjeranompredno{}u „doma}i teren“.- Do}i }e veliki broj na{ih

navija~a, ali to mo`e biti tekmala prednosti Kila, nikakoi presudna. Znam da }emosvi dati sve od sebe u po-ku{aju da presko~imo prvuprepreku, a onda zu finalu daidemo do kraja - rekao je Gi-slason.

 Alfred Gislason, trener Kila, uo~i velikog polufinala

Pobijediti Siudad zna~iosvojiti Ligu prvaka

Gislason: Miran pred me~ sezone

Igra~i ~iji su se kluboviplasirali na zavr{nicu Ligeprvaka u Kelnu vjerovatno

s nestrpljenjem o~ekujupo~etak turnira, ali postojijo{ cijeli niz vrhunskihigra~a koji nisu imali tusre}u da se njihove ekipeplasiraju na fajnal-for i ko-ji bi svojom kvalitetom za~i-nili skup najboljih rukome-ta{a Evrope.

Ako uzmemo u obziratraktivnost i popularnostme|u evropskim igra~ima

najve}e razo~arenje za navi-ja~e bit }e nedolazak IvanaBali}a i Nikole Karabati}a~iji su klubovi Zagreb i Mo-npelje ispali u osmini fina-la, odnosno u ~etvrtfinalu.

Gledaju}i igra~ki renki-ng, pored Karabati}a su sva-kako najve}i gubitnici Igor

Vori, najbolji pivot svijeta iSlavomir [mal golman Ra-jn-Nekar Levena. Ova tro-

jka je nedavno od straneIHF-a nominirana u glavnekandidate za preuzimanjetitule najboljeg rukometa{asvijeta.

Uzmemo li u obzir vrije-dnost ekipe svakako su na-jve}i gubitici Bundesliga{ipoput Hamburga i Rajn-

Nekar Levena. Multimilio-ner i vlasnik nekretninaAndreas Rudolf dugogo-

di{nji je predsjednik HSV-akoji ima godi{nji bud`et od7,5 miliona eura.

Najve}i novac ulo`en jeu anga`ovanje ZagrebovogDomagoja Duvnjaka koji }eHSV ko{tati blizu dva mili-ona eura. Da podsjetimo,HSV je eliminisan u ~etvrt-finalu upravo od „osla-bljenog“ Siudad Reala, a vr-lo je vjerovatno kako se na-kon nedavnog poraza odKila oprostio i od borbe zaprvu titulu u Bundesligi.

S istim ambicijama, alii skoro istim bud`etom(sedam miliona eura) u se-zonu je u{ao i Rajn-NekarLeven. Glavni finansijer

Daniel Hop u klub iz Ma-nhajma doveo je 36-go-di{njeg svjetskog asa, Is-lan|anina Olafura Stefanso-na, zatim Karlosa Prieta,kao i reprezentativca Miha-ela Milera. U fini{u sezonapod „lavovima“ je uputni-kom Liga prvaka za nare-dnu serzonu. S. [

Zvijezde koje }e doga|aje iz Lanxess Arene gledati iz domova

F4 bez Karabati}a, Bali}a,Stefansona, Vorija...

Uzmemo li u obzir vrijednost ekipa svakako su najve}i gubitici Bundesliga{i poput Hamburga i Rajn-Nekar Levena

Karabati} i Bali}:Dvojica najatraktivnijih

igra~a ostaju ku}i

Page 35: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 35/40

35avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Danijel [ari} bit }ejedini bosanskohe-rcegova~ki ruko-meta{ na zavr{nomturniru Lige prva-

ka koji }e se narednog vike-nda odr`ati u Kelnu. Njego-va Barcelona put do finalatra`it }e preko ^ehovskihMedveda koji su u ~etvrtfi-nalu eliminisali mo}ni Mo-npelje.

Punakoncentracija

Koliko su se podrediliovom doga|aju, najbolje go-

vori podatak da je tridese-to~lana ekspedicija katalo-nskog giganta u Keln dopu-tovala jo{ u ponedjeljak, petdana proije po~etka turnira.

- Doga|aj kakav je fa-jnal-for zahtjeva punu ko-ncentraciju, pa je stoga istru~ni {tab odlu~io da nasna ovakav na~in „izoluje“.Sve smo podredili ovoj za-vr{nici. Najva`nije je da jeraspolo`enje u ekipi sjajno,puni smo samopouzdanja.

Malo smo nervozni, ali to jenormalno i pozitivno - go-vori nam [ari}. Od ukupno sedam titula  klupskog evropskog prvaka Barcelona je posljednju osvo- jila prije pet godina. Od tadanikada niste imali bolji tim.

 Mo`e li se kona~no materija-lizirati taj kvalitet?

- Ovako ne{to ne igra se~esto u karijeri i u~init }emosve da odemo do kraja. Ipak,ja uop}e ne mislim da }enam u polufinalu biti lako s^ehovskim Medvedima. Pr-ve utakmice na fajnal-forusu uvijek najte`e za igrati.Dok postanete svjesniva`nosti utakmice, ve} stena parketu.

Puno je naboja, a Rusiimaju ekipu koja ovdje nijeslu~ajno do{la. Imaju pre-gr{t kvalitetnih igra~a po-put Rastvorceva, Filipova,

Dibirova, ^ipurina, Kama-njina....Ipak ih se ne boji-mo. O~ekuje nas pravi spe-ktakl, nadam se sa sretnimzavr{etkom za nas.   Kakvu igru ^ehovskih  Medveda o~ekujete u polufi-nalu?

-Mislim da }e Rusi prijesvega svoju igru fokusiratina jakoj odbrani, na graniciisklju~enja. No oni znajudosta dobro odigrati i u na-padu. Upravo onoliko koli-

ko im je potrebno, aline}emo im dozvoliti da serazma{u.

Kao finale [ta to Barcelona ima {to ruski prvak nema i {ta bi mo- glo presuditi?

-Imamo {iru klupu i do-sta vi{e kvalitetnih igra~a{to mo`e biti klju~no, aliovakve utakmice ~esto zna-

ju odlu~iti nijanse, sitnice.Uostalom, u ovu fazu ta-kmi~enja ne prolaze slabeekipe i svaka je utakmicapoput finala. Bit }e te{ko,o~ekivanja su velika i dat}emo sve od sebe da ih iispunimo. Smeta li uloga favorita?

-Ne smeta, ali to nijestvar s kojom razbijamo gla-vu. Ta vrsta procjena je za

druge. Na~in na koji smoigrali do sada daje nam mir-no}u i samopouzdanje, ali sadruge strane to ne morani{ta da zna~i. Sve mo`e dase desi kada do|ete na fa-jnal-for, morate biti spre-mni za taj trenutak - za-klju~io je bh. reprezentati-vac iza kojeg je jo{ jedna sja-jna sezona u Asobal ligi.

S. [A^I]

Danijel [ari} sa svojom Barcelonom u Keln stigao jo{ u ponedjeljak 

Bit }e to pravi spektakl,nadam se sa sretnimzavr{etkom za nas

Bit }e to pravi spektakl,nadam se sa sretnimzavr{etkom za nas

 Ne mislim da }e nam u polufinalu biti lako s ^ehovskim Medvedima   Prve utakmice na fajnal-foru su uvijek najte`e

 za igrati, ka`e bh. reprezentativac

U Sarajevu4. juna

Zbog nastupa na fa-jnal-foru [ari} je jedan odigra~a na kojeg selektor re-prezentacije BiH VojislavRa|a nije mogao ra~unatiza utakmicu sa Srbijom.No golman Barcelonenam je potvrdio da se nanjega mo`e ra~unati nautakmicama sa Gr~kom.

-Poziv je uredno sti-gao i ja sam u Sarajevu 4.juna, nadam se u dobromraspolo`enju. Zna~i, naprijateljskim utakmica-ma sa Gr~kom stajat }una golu BiH - rekao je[ari}.

[ari}:Odlu~ujunijanse i

sitnice

@eljko Musa novi je ~lanGorenja iz Velenja, a upravaslovenskog kluba pored neka-da{njeg pivota Izvi|a~a anga-`ovala je u paketu jo{ DavidaMiklav~i~a i Janeza Gamsa.

Mada se iz redova hrva-

tskog prvaka, Zagreba CO,najavljivalo dovo|enje Mu-se, povremeni reprezentati-vac se ipak oopredjelio zaGorenje koje je o~ito bilobr`e Gorenje je u me|uvre-menu napustio bh. rukome-

ta{ Adnan Harmandi} kojikarijeru nastavlja u Bjeri-ngbro Silkeborgu, zatimIvan ^upi} koji }e igrati zaRajn-Nekar Leven, a odlazei Slovenci Miha @vi`ej i Ju-re Natek.

Nekada{nji pivot Izvi|a~a odbio Zagreb CO

@eljko Musa potpisao za Gorenje

Musa:Napustio

Trebnje

U slaganje ekipe za nar-ednu sezonu krenuo je i Ci-mos iz Kopra. Tako je upra-va tre}eplasirane ekipe slo-vesnog prvenstva do sadaanga`irala Sebastijana Sku-bea, Vladimira Osmaji}a iMilana Mirkovi}a, a od sri-jede novi igra~ Cimosa je ima|arski reprezentativac

Milorad Krivokapi} koji jekao i Osmaji} odlu~io napu-stiti redove Pik Segeda.

Ljevoroki Krivokapi},koji je u Pik Segedu proveo{est sezona, zatra`io je raskidugovora zbog neispunjavanjaobaveza kluba prema njemu.Tako ga je Cimos anga`ovaobez ikakvog obe{te}enja.

Krivokapi}, koji je ne-kada igrao i za reprezenta-ciju Srbije i Crne Gore, usvojih pet sezona igranja uLigi prvaka sa Pik Sege-dom postigao je 233 gola.Cimos su do sada napustiliDavid [piler, Nejc Poklar,Bala{ Lalu{ka i Goran Gor-enac.

Srbijanac sa ma|arskim paso{om napu{ta Pik Seged

Krivokapi} u Cimosu

Krivokapi}: Seliu Sloveniju

Page 36: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 36/40

Odbojka 36avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

U petak po~inju drugi kvalifikacioni turniri za odlazak na EP u `enskoj konkurenciji

Te`ak ispit protiv

BjelorusijeU subotu }e bh. reprezentativke odigrati me~ sa Azerbejd`anom, dok }e se u nedjelju sastati sa selekcijom Gruzije

Danas (petak) po~injudrugi kvalifikacioniturniri za odlazakna Evropsko prve-nstvo u `enskoj ko-

nkurenciji.Selekcija BiH }e u petak

svoj prvi me~ drugog kvalifi-

kacionog turnira u Azerbe-jd`anu odigrati protiv repre-zentacije Bjelorusije, dan ka-snije }e snage odmjeriti saAzerbejd`anom, dok }e se unedjelju bh. reprezentativkesastati sa reprezentacijomGruzije.

Na prvom kvalifikacio-nom turniru na{a selekcija jeuknji`ila pobjedu protiv Gr-uzije, kao i dva poraza, prvije uslijedio od Azerbejd`na-na, a drugi od Bjelorusije.

Hamid Suba{i}, selektor`enske seniorske reprezenta-

cije BiH je rekao kako je ci-lj na{e selekcije u ovim kva-lifikacijama da zabilje`i dvi-

je pobjede. Za sada su na{ereprezentativke uspjele ost-variti jednu pobjedu i nadati

se da }e do kraja turnirauspjeti ostvariti jo{ jedan tr-ijumf.  A. T.

Okon~ano dr`avno prvenstvo za kedete i kadetkinje

Titule Bosni i HercegovcuOkon~ano je dr`avno

prvenstvo za kadete i kade-tkinje. U `enskoj konkur-enciji titulu najboljih una{oj zemlji osvojile su

odbojka{ice Hercegovcakoje su u finalu bile bolje

od ekipe Drine, te ih savla-dale maksimalnim rezulta-tom od 3:0.

Tre}e mjesto pripalo jeigra~icama Biha}a, jer jeekipa Kula Grada~ca odu-stala od takmi~enja, te jeme~ registrovan slu`benimrezultatom 3:0 za ekipu Bi-

ha}a.U mu{koj konkurencijikrunu najboljih u BiH osvo-jili su odbojka{i sarajevskeBosne koji su u finalu slavi-li protiv ekipe Radnika sa3:1. Tre}e mjesto zauzela jeekipa Modri~a Optime, dokje posljednje ~etvrto mjestopripalo odbojka{ima Balego-vca.  A. T.

Niko nije napustioredove „uljara“

Odr`ana je Skup{tina OKModri~a Optima na kojoj ni-je odlu~eno sa kakavim ambi-cijama }e ovaj klub u}i u nar-

ednu sezonu, jer njihov gene-ralni sponzor Rafinerija uljaModri~a Optima jo{ uvijek ni-je odlu~ila da li }e nastvaiti fi-nansirati klub i idu}e sezone.

- Uprava je zabrinuta jerjo{ uvijek nije do{ao odgovorna{eg sponzora o finansiranju,ali kako ka`u i ako Rafinerijaulja Modri~a Optima ne pri-stane da nam obezbijedi fina-

nsije za narednu sezonu, klubse ne}e ugasiti, nego }emo na-staviti raditi, ali sa mnogo ma-njim bud`etom - rekao je Ve-

selin Drobnjak, kapiten Mo-dri~e.„Uljarima“ jo{ uvijek nisu

ispla}ene tri zaostale pla}e ko-je im uprava kluba duguje.

- Odbojka{i su nezadovo-ljni stanjem u klubu i svi jedva~ekaju rasplet situacije. Za sa-da jo{ niko nije oti{ao, niti na-javio svoj odlazak - ka`e Dro-bnjak.  A. T.

Odbojka{i Modri~e: Nisu zadovoljni finansijskomsituacijom u klubu

Odr`ana Skup{tina OK Modri~a Optima

Detalj sa prvog kvalifikacionog turnira BiH - Bjelorusija

Grupa A Utakmice drugog kva-

lifikacionog turnira gru-pe A (Azerbejd`an): (28.maj): Bjelorusija - BiH,Gruzija - Azerbejd`an,(29. maj): Gruzija - Bjelo-rusija, BiH - Azerbejd`an,(30. maj): BiH - Gruzija,Azerbejd`an - Bjelorusija.

Poredak: 1. Azerbe-jd`an 6, 2. Bjelorusija 5, 3.BiH 4, 4. Gruzija 3.

Grupa BUtakmice drugog kva-

lifikacionog turnira gru-pe B (Francuska): (28.maj): Francuska - Austri-ja, e{ka - Ma|arska, (29.maj): Ma|arska - Austri-ja, Francuska - e{ka, (30.maj): M|arska - Francu-ska, Austrija - ^e{ka.

Poredak: 1. ^e{ka 6,2. Francuska 5, 3. Ma|ar-ska 4, 4. Austrija 3.

Grupa CUtakmice drugog kva-

lifikacionog turnira grupeC (Velika Britanija): (28.

maj): Slova~ka - VelikaBritanija, Ukrajina - Izra-el, (29. maj): Velika Brita-nija - Izrael, Slova~ka -Ukrajina, (30. maj): Veli-ka Britanija - Ukrajina,Izrael - Slova~ka.

Poredak: 1. Ukrajina6, 2. Izrael 5, 3. Slova~ka4, 4. Velika Britanija 3.

Grupa DUtakmice drugog kva-

lifikacionog turnira grupeD ([panija): (28. maj): Hr-vatska - Crna Gora, [pa-nija - [vicarska, (29. maj):[vicarska - Hrvatska, Crna

Gora - [panija, (30. maj):[vicarska - Crna Gora,[panija - Hrvatska.

Poredak: 1. Hrvatska6, 2. [panija 5, 3. [vicarska4, 4. Crna Gora 3.

Grupa EUtakmice drugog kva-

lifikacionog turnira grupeE (Rumunija): (28. maj):Belgija - Slovenija, [ved-ska - Rumunija, (29. maj):Belgija - [vedska, Slove-

nija - Rumunija, (30.maj): [vedska - Slovenija,Rumunija - Belgija.

Poredak: 1. Rumuni-ja 6, 2. Belgija 5, 3. Slove-nija 4, 4. [vedska 3.

Grupa FUtakmice drugog kva-

lifikacionog turnira gru-pe F (Bugarska): (28.maj): Finska - Portugal,Bugarska - Gr~ka, (29.maj): Gr~ka - Portugal,

Bugarska - Finska, (30.maj): Finska - Gr~ka, Po-rtugal - Bugarska.

Poredak: 1. Bugarska6, 2. Finska 5, 3. Gr~ka 4,4. Portugal 3.

Rezultatikadeta

Rezultati polufinalnihutakmica za kadete: Bo-sna - Modri~a Optima 3:2(25:20, 20:25, 22:25,

25:18, 15:11), Radnik -Balegovac 3:0 (25:17,25:23, 25:12).

Utakmica za tre}emjesto: Modri~a Optima- Balegovac 3:1 (25:15,25:8, 19:25, 25:23).

Finalni me~: Bosna -Radnik 3:1 (15:25, 28:26,25:20, 25:16).

Kadeti Bosne sa peharom i medaljama

Rezultati kadetkinjaRezultati polufinalnih utakmica za kadetkinje: Ku-

la Grada~ac - Drina 0:3 (0:25, 0:25, 0:25). Utakmica re-

gistrovana slu`benim rezultatom zbog odustajanja ekipeKula Grada~ca od takmi~enja. Biha} - Hrecegovac 0:3(15:25, 11:25, 11:25).

Utakmica za tre}e mjesto: Biha} - Kula Grada~ac 3:0(25:0, 25:0, 25:0).

Finalni me~: Hrcegovac - Drina 3:0 (25:11, 25:10,25:18).

Page 37: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 37/40

37avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Danas (petak) po~inju drugi kvalifikacioni turniri za odlazak na EP za mu{karce

BiH na startu protiv Slova~keU subotu }e bh. reprezentativci snage odmjeriti sa Belgijom, dok }e u nedjelju igrati protiv Ukrajine

Danas (petak) po~injudrugi kvalifikacioniturniri u mu{kojkonkurenciji zaodlazak na Evro-

psko prvenstvo.Mu{ka seniorska repreze-

ntacija BiH }e u Belgiji odigr-

ati svoj prvi me~ protiv sele-kcije Slova~ke, dan kasnije }eigrati protiv Belgije, dok }e unedjelju snage odmjeriti sareprezentacijom Ukrajine.

Na prvom kvalifikacio-nom turniru u Slova~koj re-prezentativci BiH su

uknji`ili tri poraza i takoostali bez {anse za plasmanna Evropsko prvenstvo.

Selektor na{ih odbojka{aNikola Matija{evi} je i rani-je najavljivao da se nalazimou te{koj grupi, te da su nam{anse za trijumf protiv ovih

odbojka{kih velesila svede-ne na minimum, tako da po-

slije tri te{ka poraza na pr-vom turniru te{ko mo`emo

o~ekivati zna~ajni rezultat uBelgiji.  A. T.

Detalj sa prvog kvalifikacionog turnira BiH - Slova~ka

Radnik na Balkanskom kupuOdbojka{i Radnika iz Bi-

jeljine se nalaze na za-slu`enom odmoru nakon {tosu osvojili tre}e mjesto u Pr-emijer ligi na{e zemlje.

Naime, iz OSBiH je sti-gao poziv OK Radnik dau~estvuje na ovogodi{njemBalkanskom kupu. ^elniciSaveza su poslali pozive svimu~esnicima plej-ofa da se pr-ijave za Balkanski kup, jer uslu~aju da odbojka{i Radni-ka odustanu od ovog ta-kmi~enja, ~etvrtoplasiranaekipa 7 Lukavca ima {ansu

da zaigra na evropskoj sceni.- Postoji mogu}nost da

u~estvujemo na Balkanskomkupu, ali to jo{ uvijek nije si-gurno, jer sve zavisi od fina-

nsijskih sredstava kojim bu-demo raspolagali. Mi jo{ uvi-jek nismo odgovorili Savezuda li }emo u~estvovati name|unarodnom takmi~enju,jer u slu~aju da se prijavimona Balkanski kup i potomodustanemo od takmi~enjaslijedi nam suspenzija kao inov~ana kazna, ali ako svebude kako treba `eljeli bih

„zaplesati“ na evropskoj sce-ni - rekao je Darko Manojlo-vi}, trener Radnika.

Skup{tina bijeljinskogkluba }e se odr`ati sljede}e

sedmice, gdje }e biti done{enplan za idu}u sezonu.- Uprava kluba je izmirila

dugovanja igra~ima iz pretho-dne sezone. Na skup{tini}emo vidjeti ko }e ostati, a kooti}i iz Radnika. Za sada nikonije najavio svoj odlazak, takoda }emo najvjerovatnije u is-tom sastavu nastupiti i nare-dne sezone.  A. T.

Igra~i Radnika:Na zaslu`enojpauzi

Odbojka{i iz Bijeljine najbli`i Evropi Ivan Kne`evi}, libero Kaknja

Idem u Francusku Ne mogu ~ekati septembar da vidim {ta }e odlu~iti uprava

mog sada{njeg kluba - rije~i su Kne`evi}a

Ivan Kne`evi}, liberoKaknja razmi{lja o ponuda-ma koje sti`u na njegovuadresu. Naime, sve je manjenade da }e ovaj igra~ ostati uredovima bh. prvaka, jerotkako se Premijer liga za-vr{ila i nastala pauza, ovogigra~a niko nije kontaktirao,~ak je on u vi{e navrata po-ku{ao do}i do ~elnika kluba,ali to je bilo bezuspje{no, jerniko nije odgovarao na nje-gove pozive.

Kne`evi} trenutno ra-zmatra tri ponude, jedna je izCrne Gore, druga iz Francu-ske, dok je tre}a pristigla izNjema~ke i kako ka`e sva trikluba su prihvatili njegoveuslove.

- Meni je `ao {to }u napu-stiti Kakanj, jer smo imali je-dnu dobru ekipu i napraviliiskorak na evropskoj sceni. Je-dino mi je krivo {to mi niko

nije rekao kako stvari stoje izbog toga }u najvjerovatnijeoti}i u Francusku - rekao jeIvan Kne`evi}, libero Kaknja.

Libero bh. prvaka ne elipropustiti ponude zbog Ka-knja, jer ako se prelazni rokzavr{i ovaj igra~ ostaje bezkluba.

- Ne mogu ~ekati septe-mbar da vidim {ta je odlu~ila

uprava Kaknja, jer ipak ja`ivim od odbojke, tako da sa-

da samo ~ekam da mi Francu-zi po{alju ugovor.  A. T.

Kne`evi}: Mijenja sredinu

Grupa A Utakmice drugog kva-

lifikacionog turnira gru-pe A (Izrael): (28. maj):Izrael - [panija, Ma|ar-ska - Slovenija, (29. maj):Izrael - Ma|arska, [pa-nija - Slovenija, (30. maj):

[panija - Ma|arska, Slo-venija - Izrael.Poredak: 1. Slovenija

6, 2. [panija 5, 3. Ma|ar-ska 4, 4. Izrael 3.

Grupa BUtakmice drugog kva-

lifikacionog turnira gru-pe B (Gr~ka): (28. maj):Velika Britanija - Finska,Gr~ka - Latvija, (29. maj):Latvija - Finska, Gr~ka -Velika Britanija, (30.

maj): Latvija - Velika Br-itanija, Finska - Gr~ka.Poredak: 1. Finska 6,

2. Latvija 5, 3. Gr~ka 4, 4.Velika Britanija 3.

Grupa CUtakmice drugog kva-

lifikacionog turnira gru-pe C (Belgija): (28. maj):BiH - Slova~ka, Belgija -Ukrajina, (29. maj): Be-lgija - BiH, Ukrajina -Slova~ka, (30. maj): Slo-

va~ka - Belgija, Ukrajina- BiH.Poredak: 1. Slova~ka

5, 2. Belgija 5, 3. Ukrajina5, 4. BiH 3.

Grupa DUtakmice drugog kva-

lifikacionog turnira grupeD (Njema~ka): (28. maj):Estonija - Crna Gora, Hr-vatska - Njema~ka, (29.maj): Hrvatska - Estonija,Njema~ka - Crna Gora, (30.maj): Crna Gora - Hrva-tska, Njema~ka - Estonija.

Poredak: 1. Njema~ka

6, 2. Estonija 5, 3. CrnaGora 4, 4. Hrvatska 3.

Grupa EUtakmice drugog kva-

lifikacionog turnira gru-pe E (Italija): (28. maj):Turska - Rumunija, Bjelo-rusija - Italija, (29. maj):Bjelorusija - Turska, Itali-ja - Rumunija, (30. maj):Rumunija - Bjelorusija,Turska - Italija.

Poredak: 1. Turska 6,

2. Italija 5, 3. Bjelorusija4, 4. Rumunija 3.

Grupa FUtakmice drugog kvali-

fikacionog turnira grupe F(Holandija): (28. maj): Ho-landija - [vedska, Portugal- Makedonija, (29. maj):Makedonija - Holandija,[vedska - Portugal, (30.maj): Makedonija - [ved-ska, Holandija - Portugal.

Poredak: 1. Portugal

6, 2. Makedonija 5, 3. Ho-landija 4, 4. [vedska 3.

Page 38: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 38/40

Mozaik 38avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Molim vas pi{ite o sra-motnom stanju u NK Kra-ji{nik, koji je ostao du`an ne-koliko pla}a igra~ima iz Bi-ha}a, te im potom dao otkaz.Pozdrav iz Kladu{e.SPORT: Kada dobijemo po-tpune informacije, javnost }ebiti informirana. Pozdrav. Gospodo, mo`ete li ne{tonapisati o mladom repreze-ntativcu BiH Nenadu Ki{u?SPORT: Kontaktirat }emoKi{a i u nekom od narednihbrojeva objaviti intervju sanadarenim mladim bh. repr-

ezentativcem. Molim vas da ne{to na-pi{ete o KK Kakanj, u{li su uPremijer ligu. Posebno o nji-hovom kapitenu. ula sam dase opra{ta od aktivnog igranja.[teta... Pozdrav iz Fojnice.SPORT: Objavit }emo pri~uo KK Kakanj i njihovom kapi-tenu, tako|er u nekom od na-rednih brojeva. estitke za ula-zak u Premijer ligu. Pozdrav. Pozdrav. Selektoru Safe-tu Su{i}u preporu~ujem Jo-sipa Luka~evi}a iz Cibalije.Igra na poziciji lijevogbo~nog, gdje je na{a repre-zentacija „najtanja“. Lu-ka~evi} je igrao za U-21 re-prezentaciju.SPORT: Selektor Su{i} je uvi{e navrata pratio nastupena{ih igra~a u HNL-u, pa senadamo da se u njegovomnotesu na{lo i ime biv{eg U-21 reprezentativca BiH. Po-zdrav. ^estitke {to ste spomenu-li teniserku Andreu Petkovi},koja igra pod njema~kom za-stavom, a ro|ena je u Tuzli.Mo`ete li ne{to objaviti vi{e onjoj. Pozdrav od Tuzlaka.SPORT: U ovom broju„Sporta“ mo`ete u`ivati uli~noj karti va{e omiljene te-niserke. [teta je samo {tojo{ ne igra za BiH. Bit }e vr-hunska igra~ica. Ako ve} ni-

je. Pozdrav za Tuzlu. „Sport“ je stvarno super,ali sam ostao razo~aran ka-da sam vidio da niste objavi-li poster FK @eljezni~ar, novihprvaka BiH. Da li mo`ete touraditi? Nije previ{e zahtje-vno, a bilo bi super.SPORT:Na`alost od posterane}e biti ni{ta. Bit }e prilikadrugi put. Pozdrav. Imam jednu malu zamje-rku. Kako sam ~itala „Sport“je sa Semirom Kerlom od2009. godine napravio samodva, tri intervjua. Mislim dabi trebalo da Kerla malo vi{ebude zastupljen u novini.SPORT: Kada promijeni svo-je pona{anje, imat }e i bolji

tretman. Profesionalac poput njega, ne bi trebao verbalnonapadati novinare. Pozdrav.

* Poruke neprimjerenog sa-dr`aja, i one u kojima setra`i upoznavanje sa na{im  reprezentativcima, u bu-du}nosti redakcija lista ne}eobjavljivati.

Andrea Petkovi}, trenu-tno je 40. igra~ica na svijetu,ali jedna od najomiljenijih uWTA teniskom cirkusu.

Prije 22 godine ro|ena jeu Bosni i Hercegovini, u Tu-zli, a sa {est mjeseci je sa rodi-teljima napustila na{u dr`avui preselila se u Njema~ku.

Poliglota iz BosneUvijek je nasmijana i pr-

ijateljski raspolo`ena, amnogi je smatraju da je je-dnom od najinteligentnijihigra~ica.

- Ne znam {to sam u~ini-la da zaslu`im taj epitet, alimi to ne smeta, to me ~inisretnom - kazala je krozsmijeh lijepa Tuzlanka.

Ka`e da govori ~etirisvjetska jezika. Getea (Go-ethe) ~ita na njema~kom, adramska djela @an-Pol Sar-

trea (Jean-Paul) pi{e na fr-ancuskom, a naredna karije-ra }e joj biti u politici u ko-joj posebno cijeni njema~kukancelarku Angelu Merkel.

- Tenis je najbolja {kola`ivota - dodaje Petkovi} idodaje: Za mene, politikaima mo} da promijeni stva-ri i moja karijera }e mi po-mo}i u politi~koj aspiraci-ji, jer je najbolji tenis {kola`ivota.

Trenutni trener joj jeGlen [ap (Schaap). O sebi

ka`e:- Volim i}i van, i}i nakoncerte i ples. Ranije sammnogo izlazila vani. Sadaspavam barem osam satisvake no}i, jer ne `elimtro{iti energiju na glupeizlaske.

Sa {est mjeseci je napu-stila Tuzlu. Otac joj je bioprvi trener, a tenis je po~ela

u~iti sa nepunih {est godina.- Imam jo{ puno za

nau~iti, a porazi su vrlo edu-kativni. Na primjer, moj po-raz od Rezai u Madridu mije pomogao da razumiju ka-ko se nositi sa pritiskom -ka`e Andrea.

Novak i AnaPrijateljica je sa Nova-

kom \okovi}em i AnomIvanovi}, ali priznaje:

- Rafael Nadal je najbolji.Iako je izgubila dosta

me~eva u posljednje vrije-me, nada se da }e joj se je-dnog dana ostvariti snovi.

- Rolan Garos je mojsan. Ovo je mjesto gdjesam odigrala moj prvi grenslem 2007. godine, a to jekao prva ljubav koja se ni-kada ne zaboravlja - kaza-la je Petkovi}.  A. S.

K i{a na Rolan Garosuonemogu}ila je svetenisere da u srijeduzavr{e svoje me~evedrugog kola, ali su

do pobjeda stigli Federer iVavrinka (Wawrinka).

Prvi nosilac je sa 7:6, 6:2,6:4 rutinski odradio posaoprotiv Alehandra Faljea(Alejandro Falla), dok je nje-gov zemljak Vavrinka sa 6:1,6:4, 6:4 nadigrao AndreasaBeka (Beck).

Timo De Beker (Thiemode Bakker) je sa 3:1 elimini-sao 32. nosioca Giljerma Ga-

rsiju-Lopesa (Guillermo Ga-rcia-Lopez), dok je JulijanRajster (Reister) sa 3:0 izba-cio 100 mjesta bolje plasira-nog Olivijea Rohusa (OliverRochus).

Dalje je pro{ao i Me|ugo-rac, Marin ili}, koji je samou drugom setu imao proble-ma protiv [panjolca Gime-no-Travera.

Srbijanski teniser ViktorTroicki, nakon {to je u pr-vom kolu izbacio favorizira-nog Tomi Robreda, u dru-gom je za manje od dva sataku}i poslao Australca Kar-

stena Bala.^etvrtog dana drugog gr-

en slema sezone najubjedlji-vije pobjede u `enskoj ko-nkurenciji zabilje`ile suNa|a Petrova i Flavija Pene-ta (Pennetta).

Petrova je sa 6:1, 6:2 eli-minisala Agne{ Savaj (AgnesSzavay), dok je Peneta sa dvaputa po 6:1 za manje od sat

vremena „razbila“ zemljaki-nju Robertu Vin~i (Vinci).

Problema nije imala niVenus Vilijams (Williams)koja je sa 6:2, 6:4 nadigralaAran~u Santonju (Arantxa),a iznena|enje je priredilaSlovenka Polona Hercog ko-ja je sa laganih 6:1, 6:2 izba-cila Lusi Safarovu.

Tuzlanka Andrea Petko-

vi} je najve}a tragi~arka dru-gog kola. U duelu sa osva-ja~icom pro{logi{njeg RolanGarosa kod rezultata 6:4, 5:4propustila je tri vezane me~lopte (imala 40:0 na svoj ser-vis), da bi kasnije jo{ jednalopta za pobjedu oti{la u ne-povrat. Kuznjecova je na kr-aju preokrenula rezultat ipro{la u tre}e kolo.

Ki{a na Rolan Garosu, ali je bilo i igre

Federer u tre}em koluTuzlanka Andrea Petkovi} najve}a tragi~arka drugog kola

Federer je rutinski iz Pariza ku}i ispratio Faljea

RezultatiRezultati tenisera: drugo kolo - Tomas Berdih (^e{/15)- Eduard Roger-Vaselin (Fra) 7:5, 6:1, 6:4, Julian Rajster(Nje) - Olivije Rohus (Bel) 6:2, 6:2, 7:6 (5), Tiemo de Ba-ker (Hol) - Giljermo Garsija-Lopes ([pa/32) 6:3, 3:6, 7:6(5), 7:5, Ro`er Federer ([vi/1) - Alehandro Falja (Kol) 7:6(4), 6:2, 6:4 , Leonardo Majer (Arg) - @ulijen Beneto (Fra)6:7 (4), 6:3, 6:4, 6:4 ,

Mihail Ju`nji (Rus/11) - Luka{ Lacko (Slk) 6:7 (8), 6:3,6:3, 6:2, @o-Vilfred Conga (Fra/8) - @ozelin Ouana (Fra)6:0, 6:1, 6:4, Marin ^ili} (Hrv/10) - Danijel Gimeno-Tra-ver ([pa) 6:3, 7:6 (4), 6:2, Viktor Troicki (Srb) - KarstenBal (Aus) 6:4, 6:3, 6:3, Albert Montanjes ([pa/29) - Tobi-jas Kamke (Nje) 6:3, 6:2, 6:1, Robin Soderling ([ve/5) - Te-jlor Dent (SAD) 6:0, 6:1, 6:1.

Rezultati teniserki: drugo kolo - Karolina Voznjacki(Dan/3) - Tatjana Garbin (Ita) 6:3, 6:1, Svetlana Kuzne-cova (Rus/6) - Andrea Petkovi} (Nje) 4:6, 7:5, 6:4, [anel[ipers (JAR) - @izela Dulko (Arg) 3:6, 6:3, 6:4, Aravane

Rezai (Fra/15) - An|elika Kerber (Nje) 6:2, 2:6, 6:3, Ma-rija Kiriljenko (Rus/30) - Joana Meusburger (Aut) 6:3, 6:3,Flavija Peneta (Ita/14) - Roberta Vin~i (Ita) 6:1, 6:1, VenusVilijams (SAD/2) - Aran~a Santonja ([pa) 6:2, 6:4, Na|aPetrova (Rus/19) - Agne{ [avaj (Ma|) 6:1, 6:2.

PREDSTAVLJAMO  Andrea PETKOVI], njema~ka teniserka koja je ro|ena u Tuzli

Sljede}u karijeru

gradit }u u politiciU Parizu sam 2007. odigrala prvi gren slem, a to je kao

 prva ljubav koja se nikada ne zaboravlja - kazala je Petkovi}

Petkovi}: Rolan Garos je moj san

Page 39: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 39/40

Iz raznih sportova 39avaz/sport/ Sarajevo,

 petak, 28. maj/svibanj 2010.

Prvi bh. sportski list.Izdava~ „avaz-roto press“.

Direktor dru{tva:Sanja ISANOVI]

Glavni i odgovorni urednik: Ergin HAD@IOSMANOVI].

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika: Almir SOKOLOVI].

Redakcija: Sead Had`ifejzovi}, Zlatan ]orovi}, Samir [a~i},Goran [umar, Elvis Buni}, Mirza Trbonja, Ned`ad Cviko, AmraTabakovi}, Edin ]izmi}, Berina Dora~i}.

Fotoreporter: Ahmed Bajri} Blicko.

Grafi~ka oprema: Larisa Hasanbegovi}, DTP: studio „avaz-rotopress“ [tampa: GIK „OKO“ d. d. Sarajevo, ul. D`emala Bijedi}abr. 185, tel: 033/455-333. Telefoni: Urednik: 281-464,

Redakcija 281-429. Fax: 281-425. Marketing: 281-356. Ogla-sna slu`ba: 281-405. Plasman i prodaja: 281-364.Adresa redakcije: Te{anjska 24b, Sarajevo.e-mail: [email protected].

List „SPORT“ je upisan u evidenciju javnih glasila u Ministarstvuobrazovanja, nauke, kluture i sporta i informisanja RepublikeBosne i Hercegovine pod brojem 576 od 25. 4. 1996. godine u

skladu sa Zakonom o javnom informisanju. Broj PDV registraci-je: 200934630002

Transakcijski ra~uni: HVB-Central profit banka dd Sarajevo1291041001611381, SWIFT: BACXBA22. Hypo Alpe Adria Ba-nk d.d. Mostar: 3060510000030742. SWIFT: KLHBBA22 Pozivna broj 3751001481. CBS Bank dd Sarajevo (KM)1731001000313154 (devizni) 5020120-21100031702SWIFT:CMCBBA22.

Tenis

U Hotonju po~inje„Sarajevo Ladies Open“

Tenis HEAD Akademija u saradnji sa Sportskimsavezom KS, a pod otkriljem Internacionalne teni-ske federacije (ITF-a) }e u Hotonju organiziratiinternacionalni teniski turnir za `ene pod nazivom„Sarajevo Ladies Open“, a nagradni fond na tur-niru iznosi 25 hiljada ameri~kih dolara, {to ga ~ininajve}im `enskim teniskim turnirom u na{oj ze-mlji.Turnir po~inje u ponedjeljak, dok }e kvalifikacije

biti odigrane ovog vikenda.Po broju u~esnica ovo je poslije olimpijade na-jve}i sportski doga|aj u zemlji. Prijavu je izvr{ilooko 100 teniserki iz 18 zemalja svijeta, {to ukazu-je na veliko interesovanje.U kvalifikacijama }e u~estvovati 64 igra~ice, a 32na glavnom turniru. Na ovogodi{njem „SarajevoLadies Openu“ }e u~estvovati i najbolje bh. teni-serke me|u kojima su Mervana Jugi}-Salki} i Sa-ndra Martinovi}.  A. T.

Gor~i} zaustavljenu prvom kolu

Bosanskohercegova~ki teniser Ismar Gor~i} nijeuspio da se plasira u drugo kolo ITF Fju~ers tur-nira u Cezeni, vrijednog 15.000 dolara.Gor~i}a je u prvom kolu pobijedio Kristian Rodri-gez iz Kolumbije sa 6:2, 7:5.

Kajtazovi} pora`enaod [midove

Bosanskohercegova~ka teniserka Jasmina Kajtazo-vi} nije se uspjela plasirati u tre}e kolo ITF turnira u

Velanju, vrijednog 10 hiljada ameri~kih dolara jer jeu tom poku{aju sprije~ila ^ehinja Palva [midova,koja je slavila nad Kajtazovi}evom sa 6:4, 6:0.Bh. teniserka je u prvom kolu pobijedila prvu nosite-ljicu, Hrvaticu Niku O`egovi} sa 2:6, 7:6 (7/5), 7:5.

Stoni tenis

Bugojanci solidni u ZagrebuNa 57. otvorenom prvenstvu Zagreba u stonomtenisu za kadete i juniore je nastupilo preko 900takmi~ara iz 17 zemalja svijeta, gdje su u~e{}euzeli i bh. takmi~ari iz STK Bugojno.Arijana Br~i} i Edina Hara~i} su nastupile u glavnom`rijebu turnira. Pro{av{i fazu takmi~enja po grupa-ma izborile su nastup u glavnom kosturu turnirame|u 32 igra~ice. U doigravanjima nisu uspjeleizboriti plasman me|u 16 najboljih kao ni BenjaminDuvnjak koji je izborio nastup u glavnom `rijebu, alise nije uspio plasirati na glavni kostur turnira.U ekipnom dijelu takmi~enja Arijana Br~i} je na-stupila za selekciju BiH, t e u tandemu sa TajanomJoji} nastupila u zavr{nim takmi~enjima po gru-pama, ali na`alost i pored odli~nih igara nisuuspjele ostvariti plasman u polufinale.Edina Hara~i} u kombinaciji sa igra~icom Dija-nom Marini} iz Telecom Tuzla dobrim igrama kr-oz kvalifikacije su uspjele izboriti nastupe u fina-lnom dijelu takmi~enja ostaviv{i dobar utisak.Benjamin Duvnjak u kombinaciji sa Salihom Ali}emiz Telecom Tuzla i pored zapa`enih igara nije izborionastup u finalnom dijelu takmi~enja.  A. M.

Hapkido

Gavri} i Hozi} polo iliza vi{i crveni pojas

U organizaciji Hapkido kluba Bugojno odr`an jeseminar, na kojem je u~estvovalo 11 kandidata iztri kluba.Seminar je obuhatio tri treninga, padovi, bacanjai samoodbrana, gdje je nakon toga odr`ano pola-ganje za vi{e pojaseve. Za 6. geup odnosno zele-ni pojas polo`ili su: Edib Filan, Nihad Bajraktare-vi}, Samir Mandara, Andrej Gaji}, Emir [e~i}, Mi-dhat \ulovi} i Adis @dralovi}.Za 1. geup, odnosno vi{i crveni pojas polo`ili suIvan Gavri} i Anel Hozi} i time stekli uslove za pola-ganje crnog pojasa. ^lanovi ispitne komisije su biliHamza Malba{i} 3. DAN, Ahmed Crnica 1. DAN i Di-

no ^oli} 1. geup. Na pauzi izme|u prvog i dru-gog treninga odr`an je sastanak sa predstavnicimaklubova na kojem se razgovaralo o registraciji novihhapkido klubova i formiranje Hapkido Saveza, prvoFBiH, a zatim i Hapkido Saveza BiH.  A. M.

[ah

U Biha}u po~injePremijer liga BiH

U Biha}u }e 5. juna po~eti takmi~enje u Premijerligi BiH u {ahu u obje konkurencije i trajat }e svedo 13. juna.Premijer liga za mu{karce }e se igrati na {est plo~a, a u osnovnom sastavu mogu}e je prijavitijo{ ~etiri rezerve. Pravo na takmi~enje imaju slje-de}e ekipe: [K Bosna Sarajevo, Sloboda Tuzla,

Biha}, Panteri iz Bijeljine, Glasinac sa Sokoca,Slavija iz I. Sarajeva, [iroki Brijeg, Lau{ iz BanjaLuke, Napredak iz Zenice i @eljezni~ar iz Sarajeva.Za svaku ekipu u mu{koj konkurenciji pravo su-djelovanja po kolu imaju tri stranca.Premijer liga za `ene }e se igrati na ~etiri plo~e,dok je u osnovnom sastavu mogu}e prijaviti jo{dvije rezerve. Svaku ekipu u `enskoj konkurencijipravo sudjelovanja po kolu ima jedna strankinja.

 A. T.

U junu „Novi GradSarajevo Open“

[ahovska unija BiH i [ahovski klub Alpong u Sa-rajevu od 21. do 27. juna organizuju 3. me|una-rodni {ahovski turnir pod nazivom „Novi Grad Sa-rajevo Open“ u ciklusu Balkan Gran Pria.Turnir }e se igrati po {vicarskom sistemu od de-vet kola, s duplim kolima dva dana. Turnir se bo-duje za rejting listu FIDE i mogu se osvajati nor-me za FIDE titule. Tempo igre je 90 minuta za 40

poteza plus 30 minuta do kraja partije, sa doda-tkom od 30 sekundi po potezu.Pravo nastupa imaju svi igra~i iz BiH i inostra-nstva koji se prijave Organizatoru i izvr{e upisni-ne, koje za seniore iznose 70 KM, dok su za juni-ore 40 KM najkasnije do 21. juna.Nagradni fond turnira iznosi 14.600 KM.  A. T.

Tavla

U Konjicu finale Kupa BiHU Konjicu }e se 5. i 6. juna odr`ati finalne KupaBiH. Tokom kvalifikacionih takmi~enja u kojima jeu~estvovalo 17 ekipa, pravo nastupa u finalu Ku-pa izborile su ~etiri ekipe i to: Tavla klub Bosna(Ora{je), [e{-Be{ (Travnik), Ta-Ko (Konjic) i Ra-dobolja (Mostar).Tavla savez BiH je obezbjedio bogate nagrade,

pehare i diplome za sve u~esnike finala Kupa BiH.Doma}in finalnog takmi~enja je Tavla klub Ta-Koiz Konjica.  A. T.

Mu{i} i Had i} vode}ina rejting listi

Nakon odigranog 4. rejting turnira u BosanskojKrupi do sada vode}em na ukupnoj godi{njoj re-jting listi, Ne{adu Had`i}u iz Tavla kluba [e{-Be{se pridru`io Ramiz Mu{i} (Bjelopoljac) sa 44 bo-da.Dalje slijede Bajazid Kurba{i} (Brezovo Polje) 41bod, Mladen ]izmi} (Derby) 40 bodova, KadrijaDelali} (Ta-Ko), Farid Husi} (Brezovo Polje),Abduselam Hod`i` ([ajna) po 38 bodova, AhmedOlov~i} (Zar-Sarajevo) 36, Safet Babi}(Jablanica), Mustafa Gerin (Policajac), Ejub Idri-zovi} (Jablanica) po 35 bodova, Mario Bunti}(Derby) 34, Kasim Alki} (Vatrogasac), Ertan Hu-keli} (Vratnik) i Nezim Ibrahimi (Brezovo Polje) po33 boda. I. N.

Odbojka{ki klub invalida Fa-ntomi 29. i 30. maja u dvorani„Ramiz Sal~in“ na Mojmilu or-ganizira 9. me|unarodni turniru sjede}oj odbojci „SarajevoOpen 2010.“Na jednom od najpresti`nijihturnira na svijetu u~estvovat }e osam ekipa, od kojih pet re-prezentacija. Nastupit }e sele-kcije Irana, Njema~ke, Rusije,Ma|arske i Hrvatske, te ekipeStart (Poljska), Hrabri(Hrvatska) i Fantomi (BiH).- Nakon dobrih rezultata nadoma}oj i evropskoj sceni ovo}e biti prilika da se doka`emoi protiv najboljih svjetskih repr-ezentacija. Sigurno je da }e bi-

ti te{ko, ali o~ekujemo pla-sman u finale protiv olimpi-jskih prvaka Iranaca. Bit }e toprilika da se uime reprezenta-cije BiH revan{iramo za porazu finalu olimpijskog turnira uPekingu - izjavio je [efko Nu-hanovi}, trener FantomaPo njegovim rije~ima, poredreprezentacije Irana i ekipe Fa-ntoma, favoriti turnira su i se-lekcije Rusije i Njema~ke.- To su reprezentacije koje iz go-dine u godinu igraju bolje i sigu-rno je da ne}e biti jednostavnoigrati protiv njih. No, vjerujem damo`emo i u ovako jakoj konku-renciji do}i do finala, a uz po-mo} publike i osvojiti turnir.

Igra~i su u punoj formi, tek jezavr{ilo prvenstvo i do odmoraje ostalo da odigramo jo{ ovajturnir - dodao je Nuhanovi}.Aktuelni evropski prvak, ekipaFantoma, igrat }e u prvoj gru-pi s reprezentacijama Rusije,Hrvatske i Ma|arske, dok su udrugoj grupi Iran, Njema~ka,te ekipe Hrabri i Start.Sve~ano otvaranje turnira naprogramu je 29. maja u 9 i 30sati, nakon ~ega }e uslijeditime~evi prvog kola. U prvomme~u sastat }e se Fantomi iHrvatska.Polufinalne utakmice na ra-sporedu su u subotu u 17, dok je finale u nedjelju u 13 sati.

U subotu po~inje 9. me|unarodni turnir usjede}oj odbojci „Sarajevo Open 2010“

Fantomi u duelu sahrvatskom reprezentacijom

O~ekujemo plasman u finale protiv olimpijskih prvaka Iranaca - ka`e Nuhanovi}, trener Fantoma

Odbojka{i Fantoma: @eljni dokazivanja

@enska stonoteniska repreze-ntacija Bosne i Hercegovinepobjedom je okon~ala prvi dioSvjetskog ekipnog prvenstva uMoskvi.U susretu prvog kola K-grupetre}e divizije SP-a stonoteni-

serke BiH su trijumfovale pro-tiv Norve{ke sa 3:2, u drugojrundi bh. reprezentativke suuspjele savladati Peru visokimrezultatom od 3:0, dok je utre}em kolu BiH pora`ena odMeksika sa 2:3.Na{e reprezentativke su do kr-aja prvog dijela slavile nad [riLankom sa 3:1 i na kraju u pe-tom kolu su trijumfovale protivnepora`ene Dominikanske Re-publike rezultatom 3:1.Sa ~etiri pobjede i jednim por-azom reprezentacija BiH dijeliprvo mjesto u grupi s Meksi-kom i Dominikanskom Repu-blikom, a danas (petak) }e u~etvrtfinalu borbe za drugu di-viziju i plasman od 49. do 60

mjesta igrati sa boljim iz susr-eta Makao-Armenija.

@enska stonoteniska reprezentacija BiH pobjedom okon~ala prvi dio SP

Slijedi borba za drugu diviziju

Jugi}-Salki}: U~estvuje na turniru

Pojedina~nirezultati

Majda Prole - D`eni Valdez 2:3(11:5, 5:11, 6:11, 11:7, 9:11),Emina Had`iahmetovi} - EvaBrito 3:2 (9:11, 9:11, 11:4,11:4, 11:7), Belma Bu{atli} -Lucia Marte 3:0 (11:9, 24:22,11:8), Emina Had`iahmetovi}- D`eni Valdez 3:1 (7:11, 11:9,11:8, 11:7). Bu{atli}: Tre}a pobjeda

Gor~i}

Page 40: Sport [broj 1491, 28.5.2010]

8/8/2019 Sport [broj 1491, 28.5.2010]

http://slidepdf.com/reader/full/sport-broj-1491-2852010 40/40