Top Banner
u Millî E¤itim u Say› 172 u Güz/2006 322 SPOR L‹SES‹ Ö/RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ ALANA ‹L‹fiK‹N TUTUM VE BEKLENT‹LER‹ Bilal ÇOBAN* Özet E¤itim, yeni kuflaklar›n, toplum yaflay›fllar›nda yerlerini almak için se- çilmifl ve denetimli bir çevreyi özellikle okulu içine alan bir süreçtir. Ortaö¤retim, ilkö¤retime dayal›, en az üç y›ll›k ö¤renim veren genel, mesleki ve teknik ö¤retim kurumlar›n›n tümünü kapsamaktad›r. Ortaö¤retim, çeflitli programlar uygulayan liselerden meydana gelir ve ö¤renciler istek ve kabiliyetleri ölçüsünde ve do¤rultusunda bu programlardan birine yönelerek yetiflme imkan› bulurlar. Araflt›rman›n evrenini Erzurum, Malatya, Uflak ve Sivas illerinde bulu- nan 4 Spor Lisesinin 192 1. s›n›f ö¤rencisi oluflturmaktad›r. Örneklemini, ayn› okullarda okuyan 126 ö¤renci oluflturmufltur. Elde edilen bulgular, SPSS for Windows 10,0 paket istatistik program›nda de¤erlendirilmifl, veriler çözümle- nirken yüzde ve frekans kullan›lm›flt›r. Çal›flman›n amac›, Spor Liselerinde okuyan ö¤rencilerin, okuldaki tu- tum ve beklentilerinin neler oldu¤unu ortaya koyabilmedir. Spor Liselerinde okuyan ö¤renciler, okullar›ndan memnun olduklar›n›, genel olarak sa¤l›k ve mutluluk, Gelecekte iyi bir sporcu olmak ve kendilerine olan güven duygular›n› gelifltirebilme amac›n› tafl›d›klar›n› belirtmifllerdir. Anahtar Sözcükler: Spor Lisesi, ö¤renci, beklenti 1. Girifl ‘E¤itim’ günlük yaflant›m›zda çok s›k kulland›¤›m›z sözcüklerden biridir. He- men hemen hepimiz e¤itimin ne oldu¤u, nas›l olmas› gerekti¤i konusunda düflün- müfl ve fikir üretmiflizdir. Ancak ço¤umuz e¤itim kavram›n›n ne kadar genifl bir an- lam içerdi¤inin fark›nda de¤ilizdir (Erden, 1998, 13). Bu nedenle e¤itimle ilgili birçok tan›m yap›lmaktad›r. Dünyadaki h›zl› geliflmeler bir yandan varolan bilgileri geçersiz hale getirir- ken, bir yandan da bilinmeyen pek çok fleyi a盤a kavuflturmaktad›r. Yeni bulufllar, uluslar aras› iliflkiler, bilim alan›ndaki ilerlemeler kiflileri yaflama ayak uydurmaya zorlamaktad›r. Bu h›zl› geliflmelere uyum sa¤laman›n en etken ve temel arac› flüphe- siz e¤itimdir. E¤itim, bireylere yeni davran›fllar kazand›rmada ya da mevcut davra- n›fllar› de¤ifltirmede en etkili süreçtir. Bu yönü ile e¤itim, bireyin davran›fllar›nda, kendi yaflant›s› yolu ile ve kas›tl› olarak istendik de¤iflme meydana getirme süreci olarak tan›mlanabilir (Duman vd., 2003, 176). E¤itim, yeni kuflaklar›n, toplum yaflay›fllar›nda yerlerini almak için seçilmifl ve denetimli bir çevreyi özellikle okulu içine alan bir süreçtir (Erkal vd., 1998). E¤itimin genel amac›, yetiflmekte olan çocuklar›n ve gençlerin topluma sa¤l›k- l› ve verimli flekilde uyum sa¤lamalar›na yard›mc› olmakt›r (Var›fl, 1994, 8). * F›rat Üniversitesi, Beden E¤itimi ve Spor Yüksekokulu, Elaz›¤
13

SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ ALANA …dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/172/172/26.pdf · SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N

Jan 26, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ ALANA …dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/172/172/26.pdf · SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N

u MMiillllîî EE¤¤iittiimm u Say› 172 u Güz/2006332222

SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ALANA ‹L‹fiK‹N TUTUM VE BEKLENT‹LER‹

Bilal ÇOBAN*

ÖÖzzeett

E¤itim, yeni kuflaklar›n, toplum yaflay›fllar›nda yerlerini almak için se-çilmifl ve denetimli bir çevreyi özellikle okulu içine alan bir süreçtir.

Ortaö¤retim, ilkö¤retime dayal›, en az üç y›ll›k ö¤renim veren genel,mesleki ve teknik ö¤retim kurumlar›n›n tümünü kapsamaktad›r.

Ortaö¤retim, çeflitli programlar uygulayan liselerden meydana gelir veö¤renciler istek ve kabiliyetleri ölçüsünde ve do¤rultusunda bu programlardanbirine yönelerek yetiflme imkan› bulurlar.

Araflt›rman›n evrenini Erzurum, Malatya, Uflak ve Sivas illerinde bulu-nan 4 Spor Lisesinin 192 1. s›n›f ö¤rencisi oluflturmaktad›r. Örneklemini, ayn›okullarda okuyan 126 ö¤renci oluflturmufltur. Elde edilen bulgular, SPSS forWindows 10,0 paket istatistik program›nda de¤erlendirilmifl, veriler çözümle-nirken yüzde ve frekans kullan›lm›flt›r.

Çal›flman›n amac›, Spor Liselerinde okuyan ö¤rencilerin, okuldaki tu-tum ve beklentilerinin neler oldu¤unu ortaya koyabilmedir.

Spor Liselerinde okuyan ö¤renciler, okullar›ndan memnun olduklar›n›,genel olarak sa¤l›k ve mutluluk, Gelecekte iyi bir sporcu olmak ve kendilerineolan güven duygular›n› gelifltirebilme amac›n› tafl›d›klar›n› belirtmifllerdir.

AAnnaahhttaarr SSöözzccüükklleerr:: Spor Lisesi, ö¤renci, beklenti

11.. GGiirriiflfl

‘E¤itim’ günlük yaflant›m›zda çok s›k kulland›¤›m›z sözcüklerden biridir. He-men hemen hepimiz e¤itimin ne oldu¤u, nas›l olmas› gerekti¤i konusunda düflün-müfl ve fikir üretmiflizdir. Ancak ço¤umuz e¤itim kavram›n›n ne kadar genifl bir an-lam içerdi¤inin fark›nda de¤ilizdir (Erden, 1998, 13). Bu nedenle e¤itimle ilgili birçoktan›m yap›lmaktad›r.

Dünyadaki h›zl› geliflmeler bir yandan varolan bilgileri geçersiz hale getirir-ken, bir yandan da bilinmeyen pek çok fleyi a盤a kavuflturmaktad›r. Yeni bulufllar,uluslar aras› iliflkiler, bilim alan›ndaki ilerlemeler kiflileri yaflama ayak uydurmayazorlamaktad›r. Bu h›zl› geliflmelere uyum sa¤laman›n en etken ve temel arac› flüphe-siz e¤itimdir. E¤itim, bireylere yeni davran›fllar kazand›rmada ya da mevcut davra-n›fllar› de¤ifltirmede en etkili süreçtir. Bu yönü ile e¤itim, bireyin davran›fllar›nda,kendi yaflant›s› yolu ile ve kas›tl› olarak istendik de¤iflme meydana getirme süreciolarak tan›mlanabilir (Duman vd., 2003, 176).

E¤itim, yeni kuflaklar›n, toplum yaflay›fllar›nda yerlerini almak için seçilmifl vedenetimli bir çevreyi özellikle okulu içine alan bir süreçtir (Erkal vd., 1998).

E¤itimin genel amac›, yetiflmekte olan çocuklar›n ve gençlerin topluma sa¤l›k-l› ve verimli flekilde uyum sa¤lamalar›na yard›mc› olmakt›r (Var›fl, 1994, 8).

* F›rat Üniversitesi, Beden E¤itimi ve Spor Yüksekokulu, Elaz›¤

Page 2: SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ ALANA …dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/172/172/26.pdf · SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N

Ortaö¤retim, ilkö¤retime dayal›, en az üç y›ll›k ö¤renim veren genel, meslekive teknik ö¤retim kurumlar›n›n tümünü kapsamaktad›r (Meb, 2001, 114).

Ortaö¤retim, çeflitli programlar uygulayan liselerden meydana gelir ve ö¤ren-ciler istek ve kabiliyetleri ölçüsünde ve do¤rultusunda bu programlardan birine yö-nelerek yetiflme imkan› bulurlar (Pepe, 2003, 6).

Ortaö¤retimin amac›n› belirtecek olursak; ö¤rencilere asgarî ortak bir genelkültür vermek, birey ve toplum sorunlar›n› tan›tmak ve çözüm yollar› aramak, ül-kenin sosyo-ekonomik ve kültürel kalk›nmas›na katk›da bulunacak bilinci kazand›-rarak ö¤rencileri ilgi ve yetenekleri do¤rultusunda hem yüksekö¤retime hem mes-le¤e veya hayata ve ifl alanlar›na haz›rlamakt›r (Türk, 1999, 91). Bu görevler yerinegetirilirken Türk Millî E¤itimi’nin temel ilkeleri dikkate al›narak, ö¤rencilerin ilgi,istek ve kabiliyetleri ile toplumun ihtiyaçlar› aras›nda denge sa¤lanmaya çal›fl›lmak-tad›r.

Ça¤›m›zda devaml› olarak de¤iflen ve geliflen teknoloji bireyler üzerinde etkioluflturmaya bafllam›flt›r. Bu noktada e¤itimin ifllevi, toplum üzerindeki bu etkiyekarfl› nitelikli insan gücü yetifltirmektir. Bilindi¤i gibi, nitelikli insan gücü de fiziksel,zihinsel ve ruhsal olarak sa¤l›kl› olmay› gerektirir. Bu da, beden e¤itimi ve sporuntemelini oluflturan çok yönlü hareket çeflitlerini ve prensiplerini içeren beden e¤iti-mi ve spor e¤itimiyle kazan›l›r. Nitekim beden e¤itimi ve spor, insanl›k tarihinin herdöneminde görülen uygulamalar› ile geliflmifl ve günümüzde her düzeyde e¤itiminayr›lmaz bir parças› olarak görülen bilinçli ve planl› faaliyetlerdir (Sunay vd., 2002,36).

E¤itim, toplumlar aç›s›ndan vazgeçilmez bir gereksinimdir. E¤itimin amac›,topluma ve bireye e¤itim programlar› arac›l›¤› ile yans›r. E¤itim programlar›, e¤iti-min amaçlar› ve bireye kazand›r›lacak davran›fl aras›ndaki yap› ve süreçlerin tümü-nü kapsayan bir kavram olarak alg›lanmal›d›r. Öte yandan, zaman boyutu ve içindetoplumsal ve politik sistemlerde meydana gelen de¤iflmeler, e¤itim sistemini de etki-lemektedir. Bu ba¤lamda çevresindeki de¤iflmelere karfl› duyarl› bir sistem olan e¤i-timin, genel ve özel amaçlar› sürekli gelifltirilmeli, amaçlar›n birey ve toplum beklen-tilerine cevap verip vermedi¤i incelenmelidir. Bu da, program gelifltirme sürecininsürekli devam edece¤i anlam›na gelmektedir (Sunay vd., 1996, 36). E¤itim gibi sporda, toplum yaflam›nda vazgeçilemeyecek, kesintiye u¤rat›lamayacak bir olgudur.E¤itim de, spor da, ilk ça¤lardan bu yana kifli yaflam›n› kat›l›msal olarak etkilemekte-dir. Bu olgu, gelecek kuflaklar›n da dirençlerini ve üretkenli¤ini art›racakt›r. E¤itimleilgilenmeyen bir ülke düflünülemeyece¤i gibi spordan uzaklaflm›fl bir topluma darastlanamaz. E¤itim ve sporun, her kesim için yaflamsal önem tafl›d›¤› aç›kça görül-mektedir (Karasüleymano¤lu, 1987, 32). Sporu, e¤itim ile iliflkilendirirken beden e¤i-timi kavram›yla beraber düflünmek do¤ru bir yaklafl›m olur. Çünkü beden e¤itimi ilespor birbirini tamamlayan bütünün parçalar› gibidir (Yetim, 2000, 128). Dolay›s›ylae¤itimde program gelifltirmede, beden e¤itim programlar›n›n yeri de önemlilik arz et-mektedir.

E¤itim her yerde, her ortamda, insanlar› en etkin, en güçlü varl›k konumunagetirmifltir. E¤itimin itici gücü yap›sal, duygusal ve sosyal hareketliliktir. ‹nsanlarulaflabildikleri her yerde, egemenliklerini kurarken, hareketlerini ve hareketliliklerinide do¤al dengeye uydurmak zorunda kalm›fllard›r. Bu geliflim, beden e¤itiminin olu-flumunda temel etkendir. Yap›sal hareketlerin e¤itim bütünlü¤ü içerisinde, belirli he-defler do¤rultusunda bilinçli, kontrollü ve düzenli bir flekilde organizasyonuna “be-den e¤itim” denir (Özyi¤it, 1991, 78).

u BBiillaall ÇÇoobbaann

uMMiillllîî EE¤¤iittiimm u Say› 172 u Güz/2006 332233

Page 3: SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ ALANA …dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/172/172/26.pdf · SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N

Okullarda beden e¤itimi ve sporun temel amac›, ö¤rencilerin fiziksel etkinlik-ler, yani hareketler yolu ile geliflim ve e¤ilimlerini sa¤layarak her ö¤rencinin hareketkapasitesinin en üst düzeye ulaflmas›na yard›mc› olmakt›r. E¤itim amaçlar›n›n ger-çeklefltirilmesi ö¤rencilerin zihinsel ve duygusal geliflimlerine ba¤l›d›r. Bu nedenlebeden e¤itimi ve spor genel e¤itimin ayr›lamaz bir parças›d›r (Sunay, 1998, 44).

Geliflmifl toplumlarca uygulanan en önemli e¤itim araçlar›ndan biri olan sporfaaliyetlerinin amac›, toplumun sa¤l›kl› nesiller kazanmas›n› sa¤lamak ve sporunuluslararas› bir özellik kazanmas› nedeniyle de toplum kültürünün tan›t›labilece¤iyayg›n bir propaganda ve reklam arac› olabilme olarak ifade edilmektedir (Sunay,2002, 263).

Millî E¤itim Temel Kanununun; 26’nc› maddesinde, “Ortaö¤retimin temelE¤itime dayal›, en az üç y›ll›k ö¤renim veren genel, mesleki ve teknik ö¤retim kurum-lar›n›n tümünü kapsar.” ibaresi ile, e¤itimin flekli çizilmifltir. Ayn› kanunun 27’ncimaddesinde, “Temel E¤itimi tamamlayan ve ortaö¤retime girmeye hak kazanm›flolan her ö¤renci, ortaö¤retime devam etmek ve ortaö¤retim imkânlar›ndan ilgi, isti-dat ve kabiliyetleri ölçüsünde yararlanma hakk›na sahiptir.” ve 29’uncu maddesinde,“Ortaö¤retim çeflitli programlar uygulayan liselerden meydana gelir” ifadeleri ile, or-taö¤retim kurumlar›ndaki okullar›n genel flablonunu belirlemifltir.

Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, Sosyal Bilim-ler Liseleri ve Spor Liseleri, Ortaö¤retim Genel Müdürlü¤ünün bünyesindeki genel li-selerdir.

2004-2005 ö¤retim y›l›nda e¤itim ve ö¤retime bafllamak üzere, Erzurum, Ma-latya, Uflak ve Sivas illerinde, ülkemiz sporunun gelifltirilmesi ve yetenekli ö¤rencile-rin daha sa¤l›kl› ve bilimsel ortamlarda yetifltirilmeleri amac› ile, 24.08.2004 tarih ve8260 say›l› onay› ile, Spor liseleri aç›lm›flt›r. Bu liselerin ö¤renim süresi 3 y›ld›r. Yat›l›ve karma okullard›r. Okula al›nacak ö¤renci say›s› 48’i, bir s›n›ftaki ö¤renci say›s›24’ü geçemez. Baflvurular ülke geneline aç›k olup, il s›n›rlamas› yoktur. Ö¤renciler,yetenek s›nav› ile okula al›n›r (T.C. Millî E¤itim Bakanl›¤› Ortaö¤retim Genel Müdür-lü¤ü, 2003) Bu ifadeler sonras›, belirtilen illerde aç›lan okullara 48’er ö¤renci al›nm›flve 2004-2005 y›l›nda E¤itim ve Ö¤retime bafllanm›flt›r.

Bu çal›flman›n amac›, Spor Liselerinde okuyan ö¤rencilerin, okuldaki tutum vebeklentilerinin neler oldu¤unu ortaya koyabilme olarak belirlenmifltir..

22.. MMaatteerryyaall vvee YYöönntteemm

Araflt›rman›n evrenini Erzurum, Malatya, Uflak ve Sivas illerinde bulunan 4Spor Lisesinin 192 1. s›n›f ö¤rencisi oluflturmaktad›r. Örneklemini, ayn› okullardaokuyan 126 ö¤renci oluflturmufltur.

Araflt›rman›n verilerini elde etmek amac› ile, likert ve aç›k uçlu olmak üzere,toplam 7 sorudan oluflan anket haz›rlanm›flt›r. Anket, araflt›rmac› taraf›ndan geliflti-rilmifl, ön uygulama yap›ld›ktan sonra gerekli de¤iflikliklerle son haline getirilmifltir.Anketler, Erzurum, Malatya, Uflak ve Sivas illerindeki Spor Liselerinde görev yapanbeden e¤itimi ö¤retmenlerine gönderilerek, anketlerin sa¤l›kl› bir flekilde uygulan-mas› ve geri dönüflümü sa¤lanm›flt›r. Anketlerin geri dönüflümünden itibaren, eksikveya hatal› doldurulan anket formlar› ay›klanarak toplam 126 anket de¤erlendirme-ye al›nm›flt›r.

Elde edilen bulgular, SPSS for Windows 10,0 paket istatistik program›nda de-¤erlendirilmifl, veriler çözümlenirken yüzde ve frekans kullan›lm›flt›r.

SSppoorr LLiisseessii ÖÖ¤¤rreenncciilleerriinniinn TTeerrcciihh EEttttiikklleerrii AAllaannaa ‹‹lliiflflkkiinn TTuuttuumm vvee BBeekklleennttiilleerrii u

u MMiillllîî EE¤¤iittiimm u Say› 172 u Güz/2006332244

Page 4: SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ ALANA …dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/172/172/26.pdf · SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N

33.. BBuullgguullaarr

TTaabblloo 11.. SSppoorr LLiisseessii ÖÖ¤¤rreenncciilleerriinniinn KKiiflfliisseell BBiillggiilleerrii

u BBiillaall ÇÇoobbaann

uMMiillllîî EE¤¤iittiimm u Say› 172 u Güz/2006 332255

OOkkuulluunn bbuulluunndduu¤¤uu fifieehhiirr ff %%Erzurum 27 21,4Malatya 36 28,6Sivas 36 28,6Uflak 27 21,4TTooppllaamm 112266 110000

CCiinnssiiyyeettK›z 12 9,5Erkek 114 90,5TTooppllaamm 126 100

BBooyy1.40 – 1.50 cm 16 12,71.51 – 1.60 cm 28 22,21.61 – 1.70 cm 48 38,11.71 – 1.80 cm 30 23,81.81 – 2.00 cm 4 3,2TTooppllaamm 112266 110000

KKiilloo35 - 45 kg 14 11,146 - 55 kg 64 50,856 - 65 kg 42 33,366 - 55 kg 4 3,276 - 85 kg 2 1,6TTooppllaamm 112266 110000

YYeettiiflflttii¤¤ii ÇÇeevvrree‹l 78 61,9‹lçe 24 19,0Belde 10 7,9Köy 14 11,1TTooppllaamm 126 100

EEkkoonnoommiikk DDuurruummÇok ‹yi 4 3,2‹yi 18 14,3Orta 42 33,3Zay›f 56 44,4Çok Zay›f 6 4,8TTooppllaamm 112266 110000

KKaalldd››¤¤›› YYeerrPansiyon 84 66,7Ev 42 33,3TTooppllaamm 112266 110000

Page 5: SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ ALANA …dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/172/172/26.pdf · SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N

Tablo 1’de kat›l›mc›lar›n %21,4’ü Erzurum, %%28.6’s› Malatya, %28.6’s› Sivas,%21.4’ü Uflak ilinde bulunan Spor lisesi 1. s›n›f ö¤rencileri oldu¤u belirlenmifltir.. Ka-t›l›mc›lar›n %90.5’i Erkek, %9.5’i K›z ö¤rencidir. Kat›l›mc›lar›n, Boy, Kilo, Yetiflti¤iÇevre, Ekonomik Durum ve ö¤renimi esnas›nda ikamet etti¤i yerler ile ilgili bilgiler,Tablo 1’de verilmifltir.

TTaabblloo 22.. SSppoorr LLiisseessii ÖÖ¤¤rreenncciilleerriinniinn SSppoorr ‹‹llee ‹‹llggiillii KKiiflfliisseell BBiillggiilleerrii

Tablo 2’de, Ö¤rencilerin %57,1’i Herhangi bir kulüpte aktif sporcu iken, %42,9’u Kulüp sporcusu de¤ildir. Ö¤rencilerin Branfllara göre da¤›l›m› ve bugüne ka-dar elde ettikleri baflar› durumu, Tablo 2’de verilmifltir.

TTaabblloo 33.. SSppoorr LLiisseessii ÖÖ¤¤rreenncciilleerriinniinn SSppoorr LLiisseessiinnii TTeerrcciihh EEttmmeekktteekkii BBeekklleennttiilleerr

SSppoorr LLiisseessii ÖÖ¤¤rreenncciilleerriinniinn TTeerrcciihh EEttttiikklleerrii AAllaannaa ‹‹lliiflflkkiinn TTuuttuumm vvee BBeekklleennttiilleerrii u

u MMiillllîî EE¤¤iittiimm u Say› 172 u Güz/2006332266

AAkkttiiff KKuullüüpp SSppoorrccuulluu¤¤uu ff %%Kulüp Sporcusu 72 57,1Kulüp Sporcusu De¤il 54 42,9TTooppllaamm 112266 110000

‹‹llggiilleennddii¤¤ii SSppoorr BBrraannflfl››Atletizm 12 9,5Basketbol 10 7,9Futbol 80 63,5Gürefl 6 4,8Uzakdo¤u Sporlar› 10 7,9Kayak 4 3,2Hentbol 4 3,2TTooppllaamm 112266 110000

AAlldd››¤¤›› DDeerreecceelleerrVar 70 55,6Yok 56 44,4TTooppllaamm 112266 110000

SSppoorrddaann FFiizziikksseell BBeekklleennttiilleerr ff %%Sa¤l›k ve mutluluk 60 47,6Fiziksel geliflim sa¤lamak 20 15,9Ruhsal bunal›mdan (s›k›nt›) kurtulmak 4 3,2Ders yo¤unlu¤undan kurtulmak 10 7,9‹yi bir vücut kompozisyonuna sahip olmak 32 25,4TTooppllaamm 126 100SSppoorrddaann GGeelleecceekk BBeekklleennttiilleerriiBeden e¤itimi ve spor bölümüne girmek 42 33,4Gelecekte iyi bir sporcu olmak 48 38,1Yapt›¤›m spor dal›yla ilgili yetene¤imi üst düzeye ç›kartmak 22 17,5Daha profesyonel spor yapma al›flkanl›¤› kazanmak 8 6,3Branfl›m d›fl›ndaki spor dallar›n› ö¤renebilmek 6 4,8TTooppllaamm 126 100

Page 6: SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ ALANA …dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/172/172/26.pdf · SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N

u BBiillaall ÇÇoobbaann

uMMiillllîî EE¤¤iittiimm u Say› 172 u Güz/2006 332277

Tablo 3 incelendi¤inde, Ö¤renciler Spor Lisesini tercih ederken, fiziksel bek-lentilerinde en yüksek oranla (%47,6) Sa¤l›k ve Mutluluk olarak belirtmifllerdir.

Gelecek ile ilgili beklentilerini, %38,1 oran› ile ‘Gelecekte iyi bir sporcu olmak’olarak belirtirlerken, sosyal yönden beklentilerini, %42,9’u ‘Kendine olan güveni ge-lifltirmek’ olarak dile getirmifllerdir.

Ö¤renciler Spor Lisesini tercih ederken, kiflisel yönden beklentilerini, %44,4oran› ile ‘Spor yetene¤ine art›rmak’ fleklinde belirtmifllerdir.

TTaabblloo 44.. SSppoorr LLiisseessii ÖÖ¤¤rreenncciilleerriinniinn BBooflfl ZZaammaann DDee¤¤eerrlleennddiirrmmee EEttkkiinnlliikklleerrii

Tablo 4’te, ö¤rencilerin bofl zaman de¤erlendirme etkinlikleri verilmifltir. Ö¤-rencilerin birden fazla seçene¤in iflaretlendi¤i görülmüfltür. Ö¤rencilerin en fazlaoran olan %33,8’i ‘Spor salonlar›na gidiyorum’ seçene¤ini iflaretlemifllerdir. Ö¤renci-

SSppoorrddaann SSoossyyaall BBeekklleennttiilleerrKiflilik gelifltirmek 36 28,6Kendine olan güveni gelifltirmek 54 42,9Sosyal statü sa¤lamak 20 15,9Sosyal birliktelik sa¤lamak 2 1,6Yeni arkadafllar edinmek 14 11,1TTooppllaamm 126 100SSppoorrddaann KKiiflfliisseell BBeekklleennttiilleerriiSpor ihtiyac›n› giderme 6 4,8Spor yetene¤ine art›rmak 56 44,4Rahat bir okul olaca¤› 2 1,6Okul dersleri daha kolay olaca¤› 2 1,6Spor dallar›na olan ilgisinin devam etmesi 60 41,6TTooppllaamm 126 100

BBooflfl ZZaammaann EEttkkiinnlliikklleerrii ff %%Bofl zaman›m yok 18 7,1Spor salonlar›na gidiyorum 85 33,8Sinemaya gidiyorum 8 3,2Müzik dinliyorum 59 23,4Aileme maddi destek için çal›fl›yorum 18 7,1‹nternet Cafe’ye ve di¤er e¤lence yerlerine gidiyorum 36 14,3Bilgisayar kursuna gidiyorum 2 0,8Kütüphaneye gidiyorum 14 5,6Tiyatroya gidiyorum 4 1,6Pikni¤e gidiyorum 8 3,2TTooppllaamm 252 100

Page 7: SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ ALANA …dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/172/172/26.pdf · SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N

lerden sadece %1,6’s› tiyatroya ve %0,8’i bilgisayar kursuna gittiklerini belirtmifller-dir.

TTaabblloo 55.. SSppoorr LLiisseessii ÖÖ¤¤rreenncciilleerriinniinn SSppoorr LLiisseessiinnii TTeerrcciihh EEttmmee NNeeddeennlleerrii

Tablo 5’te, birden fazla seçene¤in iflaretleyen ö¤rencilerin %55.6’s›n›n kendi is-te¤i ile Spor Lisesine kay›t yapt›rd›¤› görülmektedir. Arkadafl çevresi ve Rehber Ö¤-retmenin yönlendirmesi ile spor lisesini tercih eden ö¤rencilerin oran›, sadece%1,6’d›r.

TTaabblloo 66.. SSppoorr LLiisseessii ÖÖ¤¤rreenncciilleerriinniinn DDeerrsslleerrddeekkii OOlluummlluu DDee¤¤iiflfliikklliikk NNeeddeennlleerrii

Derslerinde olumlu de¤ifliklik nedenleri sorulunca, ö¤rencilerin birden fazlaseçene¤in iflaretlendi¤i görülmüfltür. Ö¤rencilerin %24,6’s› spor yap›nca kendine olangüveni artt›¤› için olumlu de¤ifliklik oldu¤unu düflünmektedir. Derslerde olumlu de-¤ifliklik nedenini Popülaritesini derslerde de sürdürmek iste¤i ile aç›klayan ö¤renci-lerin oran› ise, sadece %1,6’d›r.

SSppoorr LLiisseessii ÖÖ¤¤rreenncciilleerriinniinn TTeerrcciihh EEttttiikklleerrii AAllaannaa ‹‹lliiflflkkiinn TTuuttuumm vvee BBeekklleennttiilleerrii u

u MMiillllîî EE¤¤iittiimm u Say› 172 u Güz/2006332288

DDeerrsslleerrddeekkii OOlluummlluu DDee¤¤iiflfliikklliikk NNeeddeennlleerrii ff %%Spor yap›nca kendime olan güvenim artt›¤›ndan 62 24,6Spor yaparak rahatlad›¤›mdan 20 7,9Spor yap›nca motivasyonum artt›¤›ndan 46 18,2Ailem destekledi¤inden 32 12,7Sporun sorumluluk bilincini artt›rd›¤›ndan 32 12,8Sportif derslere aktif kat›l›m›mdan 8 3,2Popülaritemi derslerde de sürdürmek istedi¤imden 4 1,6Ö¤retmenlerimin spora olumlu ilgisinden 18 7,1Sporcu ö¤renci baflar›s›zd›r imaj›n› y›kmak istedi¤imden 30 11,9TTooppllaamm 252 100

SSppoorr LLiisseessiinnii TTeerrcciihh NNeeddeennlleerrii ff %%Kendi iste¤i ile 140 55,6Beden e¤itimi ö¤retmeninin iste¤i ile 52 21,0Ailenin iste¤i ile 24 9,7Di¤er okullarda baflar›l› olamayaca¤› hissi ile 10 4,0Arkadafl çevresinin iste¤i ile 4 1,6Rehber ö¤retmenin yönlendirmesi ile 4 1,6Medyadaki spor olaylar›ndan etkilenme ile 16 6,5TTooppllaamm 248 100

Page 8: SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ ALANA …dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/172/172/26.pdf · SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N

TTaabblloo 77.. SSppoorr LLiisseessii ÖÖ¤¤rreenncciilleerriinniinn KKeennddii BBaaflflaarr›› DDuurruummuunnuu DDee¤¤eerrlleennddiirrmmeessii

Araflt›rmaya kat›lan ö¤rencilerin, kendi baflar› durumlar›n› nas›l gördükleri ileilgili da¤›l›m Tablo 7’de verilmifltir. ‹yi görenlerin oran› %50,8, orta görenlerin oran›%23,8, çok iyi görenlerin oran› %22,2 iken, zay›f ve çok zay›f görenlerin oran›%1,6’d›r.

TTaabblloo 88.. SSppoorr LLiisseessii ÖÖ¤¤rreennccii AAiilleelleerriinnddeekkii OOlluummlluu OOlluummssuuzz DDee¤¤iiflfliikklliikklleerr

Spor Lisesine kay›t yapan ö¤rencilerin, kay›t sonras› ailelerindeki olumlu de-¤ifliklikler ile ilgili görüfller, Tablo 8’de verilmifltir. Olumlu de¤ifliklikler, s›ras› ile,derslere daha çok ilgi göstermesi beklenme %49,2, maddi ve manevi destek sa¤lama%28,6, sadece teflvik etme ve spor malzemesi temin etme %11,1’dir.

Ailelerdeki olumsuz de¤ifliklikler soruldu¤unda, olumsuz bir de¤ifliklik olma-d›¤›n› ifade eden ö¤rencilerin oran› %64,0’tür. Araflt›rmaya kat›lanlar›n %6,3’ü ailele-rinin Beden e¤itimi ö¤retmenlerini elefltirdiklerini belirtirken, %3,2’si ailelerinin yap-t›klar›n› sürekli elefltirmelerini olumsuzluk olarak ifade etmifllerdir.

u BBiillaall ÇÇoobbaann

uMMiillllîî EE¤¤iittiimm u Say› 172 u Güz/2006 332299

KKeennddii BBaaflflaarr›› DDuurruummuunnuu GGöörrmmee ff %%Çok ‹yi 28 22,2‹yi 64 50,8Orta 30 23,8Zay›f 2 1,6Çok Zay›f 2 1,6TTooppllaamm 126 100

AAiilleeddeekkii OOlluummlluu DDee¤¤iiflfliikklliikklleerr FF %%Sadece teflvik ediyorlar 14 11,1Maddi ve manevi destek sa¤l›yorlar 36 28,6Spor malzemesi temin ediyorlar 14 11,1Derslere daha çok ilgi göstermemi bekliyorlar 62 49,2TTooppllaamm 126 100AAiilleeddeekkii OOlluummssuuzz DDee¤¤iiflfliikklliikklleerr ff %%Yapt›klar›m› sürekli elefltiriyorlar 4 3,2Antrenmanlar›n fazla zaman ald›¤›n› düflünüyorlar 10 7,9Beden e¤itimi ö¤retmenlerimi elefltiriyorlar 8 6,3Bofl zamanlar›ma müdahale ediyorlar 14 11,1Arkadafl çevreme müdahale ediyorlar 10 7,9Hay›r, olumsuz de¤ifliklik olmad› 80 64,0TTooppllaamm 126 100

Page 9: SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ ALANA …dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/172/172/26.pdf · SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N

44.. TTaarrtt››flflmmaa vvee SSoonnuuçç

2004-2005 ö¤retim y›l›nda e¤itim ve ö¤retime bafllamak üzere, Erzurum, Ma-latya, Uflak ve Sivas illerinde, ülkemiz sporunun gelifltirilmesi ve yetenekli ö¤rencile-rin daha sa¤l›kl› ve bilimsel ortamlarda yetifltirilmeleri amac› ile, 24.08.2004 tarih ve8260 say›l› onay› ile, Spor liseleri aç›lm›flt›r.

Tablo 3 incelendi¤inde, ö¤renciler Spor Lisesini tercih ederken, fiziksel bek-lentilerinde en yüksek oranla (%47,6) sa¤l›k ve mutluluk olarak belirtmifllerdir. Fizik-sel beklentileri, s›rayla, %25,4 oran›nda ‘‹yi bir vücut kompozisyonuna sahip olmak’seçenekleri belirtilmifltir.

Tarih boyunca fiziksel görünüm, insanlar›n yaflam›nda önemli bir yer tutmufl-tur. Farkl› sosyal ortamlarda farkl› fiziksel görünümler ön planda olmufltur. Genellik-le ideal bayan figürü ya¤s›z ve zay›f, ideal erkek figürü ise kasl› ve yap›l› olmufltur.Bunun yan›nda, medya (dergi, gazete, TV., vs.) sosyal olarak kabul edilen, çekici vezay›f bayan ve kasl› erkek figürlerini destekleyen yay›nlar yaparak toplumun bu ide-al figürlere benzeme iste¤ini artt›rmaktad›r (Grogan, 1999, 11). Bu genel dürtü insan-lar›n kendi vücutlar›n› olumlu veya olumsuz flekilde alg›lamas›na neden olmaktad›r.

Kiflilerin kendi vücutlar›n› nas›l alg›lad›klar›n›n yan›s›ra, di¤er insanlar›n daonlar› nas›l alg›lad›klar› önemlidir. ‹nsanlar baflkalar›n›n üzerinde olumlu etki yap-mak üzere güdülenmifllerdir (Schlenker vd., 1982, 641), fakat baz›lar› fiziksel görü-nümlerinin di¤erleri taraf›ndan nas›l alg›land›¤› konusunda daha endiflelidir. Bu ne-denle di¤erlerine karfl› uygun etkiyi yaratmakta baflar›l› olamayanlar olumsuz ç›ka-r›mlar yapabilirler (Lantz vd., 1997, 83). Literatürde, insanlar›n fiziksel görünüflleri-nin baflkalar› taraf›ndan de¤erlendirilirken hissettikleri kayg› sosyal fizik kayg› ola-rak tan›mlanmaktad›r (Hart vd., 1989, 94).

Yap›lan araflt›rmalar sosyal fizik kayg›s› yüksek olanlar›n kalabal›k ortamlar-dan çok yaln›z fiziksel aktiviteye kat›lma e¤iliminde olduklar›n› göstermifltir (Spink,1992, 1075). Baz› çal›flmalar ise sosyal fizik kayg›s› yüksek olanlar›n fiziksel aktivite-ye devam etme e¤ilimlerinin düflük, sosyal fizik kayg›lar› düflük olanlar›nda fizikselaktiviteye devam etme e¤ilimlerininde yüksek oldu¤u bulunmufltur (Frederick vd.,1996, 963; Finkenberg vd., 1998, 1393; Lantz vd., 1997, 83).

Sunay ve Sunay (1996, 35) lise ö¤rencileri üzerinde yapt›klar› çal›flmada, sporyapma nedenleri olarak; fiziksel geliflim sa¤laman›n %84.8 oldu¤unu belirtmifllerdir.

Ö¤renciler Spor Lisesini tercih ederken, gelecek ile ilgili beklentilerini, %38,1oran› ile ‘gelecekte iyi bir sporcu olmak’ olarak belirtmifllerdir. Ö¤rencilerin %33,4’ü,‘Beden e¤itimi ve spor bölümüne girmek’ gibi bir beklenti içerisindedirler.

Sporda yüksek performans için fiziksel – fizyolojik aç›dan güçlü olman›n yan›s›ra psikolojik (zihinsel ve duygusal) aç›dan da güçlü ve haz›rl›kl› olmak gerekir.Sporda yüksek performans için fiziksel – fizyolojik aç›dan güçlü olman›n yan› s›rapsikolojik (zihinsel ve duygusal) aç›dan da güçlü ve haz›rl›kl› olmak gerekir (Konter,1998, 129).

Ö¤renciler Spor Lisesini tercih ederken, sosyal yönden beklentilerini, %42,9’u‘Kendine olan güveni gelifltirmek’, %28,6’s› ‘kiflilik gelifltirmek’ olarak dile getirmifl-lerdir.

Gençlik dönemi ruhsal-toplumsal yönden “kimlik (identity) kazanma” döne-midir (Erikson, Identity, 1968, 11; Do¤an, 1999, 75). Bu dönemde genç, kendisiyle il-gili “ben kimim?”, “ben nas›l biriyim?”, “baflkalar› beni nas›l görüyor, nas›l olmam›istiyorlar?”, “hangi mesle¤i seçmeliyim?”, “yeterli miyim, de¤il miyim?” gibi sorula-

SSppoorr LLiisseessii ÖÖ¤¤rreenncciilleerriinniinn TTeerrcciihh EEttttiikklleerrii AAllaannaa ‹‹lliiflflkkiinn TTuuttuumm vvee BBeekklleennttiilleerrii u

u MMiillllîî EE¤¤iittiimm u Say› 172 u Güz/2006333300

Page 10: SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ ALANA …dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/172/172/26.pdf · SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N

ra yan›t bulmaya çal›fl›r. Bu sorular›n yan›tlar›na göre cinsel, toplumsal ve meslekselkimlik ögeleri yerleflmeye bafllar. Genç kendisi hakk›nda de¤erlendirmeler yaparken,bir yandan da d›fl dünya ile etkileflimlerinden kendisiyle ilgili baz› ç›karsamalara ula-fl›r. Böylece kendisiyle ilgili olarak olumlu ya da olumsuz görüfle varmas›, kendisi de-¤erli görüp görmemesi, onun benlik (kendilik) sayg›s›n› (self-esteem) belirler (Çuha-daro¤lu,, 1986, 27; ‹zgiç vd., 2001, 591).

Tablo 4’de, ö¤rencilerin bofl zaman de¤erlendirme etkinlikleri verilmifltir. Ö¤-rencilerin En fazla oran olan %33,8’i ‘spor salonlar›na gidiyorum’ seçene¤ini iflaretle-mifllerdir. %23,4’ü bofl zamanlar›nda müzik dinlediklerini ifade etmifllerdir. Bofl za-man de¤erlendirmesini “insan›n yo¤un çal›flma yükü rutin hayat tarz› veya olumsuzçevresel etkilerden tehlikeye giren veya olumsuz etkilerden bedeni ve ruhi sa¤l›¤›n›tekrar elde etmek korumak ve devam ettirmek ayn› zamanda zevk ve haz almak ama-c›yla, kiflisel doyum sa¤lamak, tamamen çal›flma ve zorunlu ihtiyaçlar› için ayr›lanzaman d›fl›nda kalan ba¤›ms›z ve ba¤lant›s›z bofl zaman içinde, iste¤e ba¤l› ve gönül-lü olarak ferdi veya grup içinde seçerek yapt›¤›n etkinliklere denir”(Karaküçük,1995, 45) fleklinde tarif edersek; ö¤rencilerin bofl zamanlar›nda spor salonlar›na git-meleri ve müzik dinlemeyi tercih etmeleri, olumlu bir bofl zaman de¤erlendirmesidir.

Derslerinde olumlu de¤iflim nedenleri, ö¤rencilerin %24,6’s› spor yap›nca ken-dine olan güveni artt›¤› için olumlu de¤ifliklik oldu¤unu düflünmektedir. Derslerin-deki olumlu de¤iflikli¤i %18,2’si spor yap›nca artan motivasyonuna ba¤lamaktad›r-lar. Sporcular›n yüksek yo¤unluktaki antrenmanlara kat›lmalar›n› ve bunu uzun sü-re devam ettirmelerini sa¤layan gücü aç›klamak için bir çok teori öne sürülmüfltür.Bu teorilerden birisi de baflar› motivasyonu teorisidir. Baflar› motivasyonu teorisi ki-flilerin fiziksel bir aktiviteye neden kat›ld›¤›n›, zor olan› baflarmak için neden bu ka-dar çok güç harcad›¤›n› ve bunu neden uzun süre devam ettirdi¤ini aç›klamaktad›r(Tiryaki, 2000, 24). Baflar› motivasyonu, Bir ifli ustaca yapma, mükemmel olarak ba-flarma, engellerin üstesinden gelme, di¤erlerinden daha iyi yapma olarak tan›mlan-m›flt›r. Baflar› motivasyonunu ayr›ca, baflar›s›zl›¤a direnme, bir görevi baflarmak içinu¤raflma, belirsiz durumlar arama olarak tan›mlam›flt›r (Cox, 1990, 10).

Araflt›rmaya kat›lan ö¤rencilerin, kendi baflar› durumlar›n› nas›l gördükleri ileilgili da¤›l›m Tablo 7’de verilmifltir. ‹yi görenlerin oran› %50,8, zay›f ve çok zay›f gö-renlerin oran› %1,6’d›r. Motivasyonun gücü ve baflar› aras›ndaki iliflkinin, özelliklesporda çok önemli oldu¤u gayet aç›kt›r. Motive edici gücü düflük olan bir durumun,düflük bir baflar› ile sonuçlanmas› muhakkakt›r. Her insan, kendini tatmin eden vehuzur verici durumlar› arama, rahats›z edici durumlardan ise kaç›nma e¤ilimi göste-rir. Arama ve kaç›nma e¤ilimleri, güdülerin yap›s›nda mevcuttur. Hangi e¤ilim dahaa¤›r basarsa, ona yönelik güdüler ortaya ç›kar. Buna göre, baflar› güdüsü, baflar›l› ol-ma ya da baflar›s›zl›ktan kaç›nma; arkadafll›k güdüsü ise itibar arama ya da reddedil-mekten kaç›nma fleklinde ortaya ç›kar (Tiryaki vd., 1997, 128). Baflar› motivasyonu,kiflinin bir konuda baflar›l› olmak için çabas›, yenilgi ile yüz yüze gelmesine ra¤men›srar etmesi ve baflar›dan elde edebilece¤i gurura do¤ru yönelmesidir (Weinberg vd.,1995, 74).

Spor Liselerinde okuyan ö¤renciler, okullar›ndan memnun olduklar›n›, genelolarak sa¤l›k ve mutluluk, Gelecekte iyi bir sporcu olmak ve kendilerine olan güvenduygular›n› gelifltirmek amac›n› tafl›d›klar›n› belirtmifllerdir.

u BBiillaall ÇÇoobbaann

uMMiillllîî EE¤¤iittiimm u Say› 172 u Güz/2006 333311

Page 11: SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ ALANA …dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/172/172/26.pdf · SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N

KKaayynnaakkççaa

Çuhadaro¤lu, F., (1986). AAddoolleessaannllaarrddaa BBeennlliikk SSaayygg››ss››, Hacettepe Üniversitesi Sosyal BilimlerEnstitüsü, (Yay›nlanmam›fl Uzmanl›k Tezi), Ankara.

Cox, R.,H., (1990). SSppoorrtt PPssyycchhoollooggyy, Concepts and Applications; Second Edition

Do¤an, O., (1999). DDaavvrraann››flfl BBiilliimmlleerrii, Önder Matbaas›, Cumhuriyet Üniversitesi Yay›nlar›,No.75, Sivas.

Duman, S; ‹nal, A. N; Tafl¤›n, Ö., (2003). “Özel Ö¤retim S›n›flar›nda Beden E¤itimi Dersi Ö¤re-tim Program›n›n Ö¤retmen Görüflleri ile De¤erlendirilmesi”, 33.. UUlluussaall BBeeddeenn EE¤¤iittiimmii vveeSSppoorr ÖÖ¤¤rreettmmeennllii¤¤ii OOlliimmppiikk EE¤¤iittiimm vvee SSppoorr KKüüllttüürrüü SSeemmppoozzyyuummuu,, Tayyare Kültür Mer-kezi, Burfafl Ofset Tesisfleri, 23-24 May›s, Bursa.

Erden, M., (1998). ÖÖ¤¤rreettmmeennlliikk MMeessllee¤¤iinnee GGiirriiflfl. Alk›m Yay›nlar›, ‹stanbul

Erikson E., H., Identity, (1968). YYoouutthh,, aanndd CCrriissiiss, New York, W.W. Norton,

Erkal , M. E., Güven, Ö., Ayan, D., (1998). SSoossyyoolloojjiikk AAçç››ddaann SSppoorr, Derya Yay›nlar›, ‹stanbul.

Finkenberg, M.E., DiNucci, J.M., McCune, S.L., Chenette, T. & McCoy, P. (1998). Commitment tophysical activity and anxiety about physique among collage women, PPeerrcceeppttuuaall aannddMMoottoorr SSkkiillllss,, 87, 1393-1394.

Frederick, C.M. & Morrison, C.S. (1996). Social physique anxiety, personality constructs, moti-vations, exercise attitudes, and behaviors, PPeerrcceeppttuuaall aanndd MMoottoorr SSkkiillllss,, 82, 963-972.

Grogan S., (1999). Body Image: Understanding body dissatisfaction in men, women and child-ren,, GGrreeaatt BBrriittaaiinn,, Biddles Ltd, Guildford and King’s Lynn.

Hart, E. A., Leary, M. R., & Rejeski W. J. (1989). The measurement of social physique anxiety, JJoo--uurrnnaall ooff SSppoorrtt && EExxeerrcciissee PPssyycchhoollooggyy, 11, 94-104.

‹zgiç, F., Akyüz, G., Do¤an, O., Ku¤u N., (2001). Üniversite ö¤rencilerinde sosyal fobi ve bedenimgesi ile benlik sayg›s› aras›ndaki iliflkinin araflt›r›lmas›. 33PP DDeerrggiissii; 9:591-598.

Karaküçük, S., (1995). RReekkrreeaassyyoonn,, BBooflflzzaammaannllaarr›› DDee¤¤eerrlleennddiirrmmee, 3. Bask›, Ba¤›rgan Yay›nevi,Ankara.

Karasüleymano¤lu, A., (1987). YYeennii BBooyyuuttllaarr›› ‹‹llee SSppoorr, Engin Yay›nlar›, Ankara.

Konter, E., (1998). Sporda Psikolojik Güç ve Performans, 55..UUlluussllaarraarraass›› SSppoorr BBiilliimmlleerrii KKoonnggrreessiiBBiillddiirrii ÖÖzzeettlleerrii, 129

Lantz, C.D. & Hardy, C.J. (1997). Social physique anxiety and perceived exercise behavior. JJoouurr--nnaall ooff SSppoorrtt BBeehhaavviioorr, 20, 83-93.

MEB, (2001). 22000011 YY››ll›› BBaaflfl››nnddaa MMiillllîî EE¤¤iittiimm, Millî E¤itim Bas›mevi, s:114, Ankara.

Millî E¤itim Bakanl›¤› Ortaö¤retim Genel Müdürlü¤ü, Say›:B.08.OGM.0.09.03.03, Konu: Spor Li-selerinin aç›lmas›

Özyi¤it, C., (1991). ““II.. EE¤¤iittiimm KKuurruummllaarr››nnddaa BBeeddeenn EE¤¤iittiimmii vvee SSppoorr SSeemmppoozzyyuummuu,, BBiillddiirriilleerr,, PPaa--nneelllleerr,, TTaarrtt››flflmmaallaarr””, T.C. Millî E¤itim Bakanl›¤›, Okul içi Beden E¤itimi ve Spor ‹zcilikDairesi Baflkanl›¤›, Millî E¤itim Bas›mevi, 19-21 Aral›k 1991,‹zmir.

Pepe, K., (2003). SSppoorr AAllaann››nnddaa ÖÖ¤¤rreennccii YYeettiiflflttiirreenn OOrrttaaöö¤¤rreettiimm KKuurruummllaarr››nnddaakkii UUyygguullaammaallaarr››nnDDee¤¤eerrlleennddiirriillmmeessii ((AAnnkkaarraa ‹‹ll ÖÖrrnnee¤¤ii)),, Gazi Üniversitesi Sa¤l›k Bilimleri Enstitüsü (Ya-y›nlanmam›fl Doktora Tezi), Ankara.

Schlenker, B. R., & Leary, M. R. (1982). Social anxiety and self-presentation: A conceptualizationand model. PPssyycchhoollooggiiccaall BBuulllleettiinn. 92, 641-669.

Sunay, H., Gündüz, N., Tan›lkan, K., (2002). Ortaö¤retim Kurumlar›nda Uygulanan Beden E¤i-timi ve Spor Derslerine ‹liflkin Amaçlar›n Gerçekleflme Düzeyleriyle Öncelikleri Üzeri-ne Bir Araflt›rma, GGaazzii BBeeddeenn EE¤¤iittiimmii vvee SSppoorr BBiilliimmlleerrii DDeerrggiissii. 7 (3): 35-52.

Sunay, Y., Sunay, H., (1996). Lise Ö¤rencilerinin Beden E¤itimi Dersinden Beklentilerin Gerçek-leflme Düzeyi, GGaazzii BBeeddeenn EE¤¤iittiimmii vvee SSppoorr BBiilliimmlleerrii DDeerrggiissii.. 1 (4): 35-53

Sunay, H., (1998). Spor E¤itimi Alt Yap›s›nda Beden E¤itimi Ö¤retmeni ve Antrenörün Önemi,BBeeddeenn EE¤¤iittiimmii vvee SSppoorr BBiilliimmlleerrii DDeerrggiissii, Cilt: 3, Say›:2, Nisan, s. 43-50.

SSppoorr LLiisseessii ÖÖ¤¤rreenncciilleerriinniinn TTeerrcciihh EEttttiikklleerrii AAllaannaa ‹‹lliiflflkkiinn TTuuttuumm vvee BBeekklleennttiilleerrii u

u MMiillllîî EE¤¤iittiimm u Say› 172 u Güz/2006333322

Page 12: SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ ALANA …dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/172/172/26.pdf · SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N

Sunay, H., (2002), Türkiye’de Sporun Yayg›nlaflt›r›lmas› Kapsam›nda Ça¤dafl Spor Yöneticileri-nin Rolü ve Önemi, 77.. UUlluussllaarr aarraass›› SSppoorr BBiilliimmlleerrii KKoonnggrreessii, s.263-264, Antalya,Kemer.

Spink, K.S., (1992). Relation of anxiety about social physique to location of participation in physi-cal activity. PPeerrcceeppttuuaall aanndd MMoottoorr SSkkiillllss, 74, 1075-1078.

Türk,E., (1999). TTüürrkk EE¤¤iittiimm SSiisstteemmii, Nobel Yay›n Da¤›t›m, Ankara.

Tiryaki, fi., (2000). SSppoorr PPssiikkoolloojjiissii,, KKaavvrraammllaarr KKuurraammllaarr vvee UUyygguullaammaa, Eylül Kitap ve Yay›nevi,Mersin.

Tiryaki, fi., Gödelek, E., (1997). Spora Özgü Baflar› Motivasyonu Ölçe¤inin Türk Sporcular› ‹çinUyarlama Çal›flmas›; 11.. UUlluussllaarraarraass›› SSppoorr PPssiikkoolloojjiissii SSeemmppoozzyyuummuu BBiillddiirriilleerrii;; Ba¤›rganYay›mevi; 128

Weinberg, R.S., Gould, D., (1995). Foundation of Sport and Exercise Physiology, 74-83

Var›fl, F., (1994). EE¤¤iittiimm BBiilliimmlleerriinnee Girifl, Atlas Kitabevi, Konya.

Yetim, A.A., (2000). SSoossyyoolloojjii vvee SSppoorr, Topkar Matbaac›l›k, Ankara.

u BBiillaall ÇÇoobbaann

uMMiillllîî EE¤¤iittiimm u Say› 172 u Güz/2006 333333

Page 13: SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N TERC‹H ETT‹KLER‹ ALANA …dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/172/172/26.pdf · SPOR L‹SES‹ Ö⁄RENC‹LER‹N‹N

SSppoorr LLiisseessii ÖÖ¤¤rreenncciilleerriinniinn TTeerrcciihh EEttttiikklleerrii AAllaannaa ‹‹lliiflflkkiinn TTuuttuumm vvee BBeekklleennttiilleerrii u

u MMiillllîî EE¤¤iittiimm u Say› 172 u Güz/2006333344

ATTITUDES AND EXPCTATIONS OFSPORTS HIGH SCHOOL STUDENTS RELATED TO

THEIR PREFERRED FIELD

Bilal ÇOBAN*

AAbbssttrraaccttEducation is a process which includes a selected and controlled envi-

ronment -especially the school- for young generations to take part in social life.High school education includes minium three-year-period and includes

general, vocational and technical schools based on primary education.Secondary education is composed of high schools which have various

educational programmes and students have the chance to be trained accordingto their desires and abilities.

The population of study is composed of 192 first grade students at 4Sports High Schools in Erzurum, Malatya, Uflak and Sivas. The data were analy-zed by running Statistical Package for Social Sciences (SPSS 10.0) program. Fre-quency and percentage were used to analyze the data obtained from the study.The aim of study is to determine the attitudes and expectations of the studentsstudying at Sports High Schools.

The students studying at Sports High Schools have told that they arepleased with their schools and they wish to be healthy, happy and good sports-men in future as well as improving their self-confidence.

KKeeyy WWoorrddss:: Sports High School, Student, Expectation

* F›rat University, School of Phisical Education and Sports, Elaz›¤