Top Banner
SPENN Juni/ Juli 2009 ÅRGANG 6 NæRINGSLIVSMAGASINET FOR KRISTIANSANDSREGIONEN KAMPEN OM FERJEHAVNA ARE KRISTIANSEN Arealplanlegger Kristiansand Kommune Side 16 ANDERS GAUDESTAD Administrerende direktør SAE Vind Side 8 SVEIN KALDSTAD Direktør forretningsutvikler Kruse Smith Side 20
36

SPENN nr. 3/09

Mar 10, 2016

Download

Documents

Næringslivsmagasin for Kristiansandsregionen
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: SPENN nr. 3/09

1www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

SPENN Juni/Juli

2009

ÅRGANG 6

NæRINGSLIVSMAGASINET FOR KRISTIANSANDSREGIONEN

KAMPEN OM FERJEHAVNA

ARE KRISTIANSENArealplanleggerKristiansand KommuneSide 16

ANDERS GAUDESTADAdministrerende direktørSAE VindSide 8

SVEIN KALDSTADDirektør forretningsutviklerKruse SmithSide 20

Page 2: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/092

På Scandic Kristiansand har vi byens flotteste møtefasiliteter ogkostnadsfri Internettilgang, EASY ACCESS, på alle rom og møterom. Vår sentrale beliggenhet og våre serviceinnstilte medarbeidere gjør møtet ditt til en suksess! MEETING – alt inkludert fra morgen til kveld!

www.scandic-hotels.no

Projekt2 05-10-26 08.50 Sida 1

PSWinCom AS er et raskt voksende IT selskap som utvikler og drifter tjenester innen mobil kommunikasjon som SMS, MMS og mobilt internett/WAP. Våre tjenester og produkter benyttes i dag av ca 3500 bedriftskunder i 75 land. Det nordiske markedet har hovedfokus. Se også vår hjemmeside www.pswin.com for mer informasjon.

Som Operativ Markedskonsulent i PSWinCom AS vil du jobbe både strategisk og operativt med MERKEVAREN PSWinCom innenfor flere viktige fagfelt.

Til vårt kontor i Kristiansand søker vi nå:

Operativ markedskonsulent

Hovedarbeidsoppgaver

salgsledelsen

markedsmateriell i tett samarbeid med samarbeidspartnere

marketing mix

kanal

konferanser i samarbeid med salgsavdelingen

etter nye og spennende måter å kommunisere våre budskap til markedet

Vi tilbyr

på trivsel og samhold.

Kunnskapspark, Kristiansand

Ønskede kvalifikasjonerUtdannelse:

høgskolenivå.

Kompetanse:

kommunikasjonskanaler for bedrifter og forvaltning

for kunde

Personlige egenskaper:

Arbeidssted:

[email protected]

Kortfattet søknad med CV merket «Operativ markedskonsulent Kristiansand» i emnefeltet, sendes til [email protected]

Gimlemoen 19, 4630 KRISTIANSANDTlf. 57 74 84 84

Page 3: SPENN nr. 3/09

3www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

Page 4: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/094

På Scandic Kristiansand har vi byens flotteste møtefasiliteter ogkostnadsfri Internettilgang, EASY ACCESS, på alle rom og møterom. Vår sentrale beliggenhet og våre serviceinnstilte medarbeidere gjør møtet ditt til en suksess! MEETING – alt inkludert fra morgen til kveld!

www.scandic-hotels.no

Projekt2 05-10-26 08.50 Sida 1

dyreparken.no

Page 5: SPENN nr. 3/09

5www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

24

28

33 NYE MEDLEMMER | 34 MEDLEMSLISTE | 35 BLI MEDLEM På foreningens nettside kan du søke elektronisk blant våre medlemsbedrifter og deres kontaktpersoner.

20 Offentlig planer & private initiativSvein Kaldestad, direktør for forretningsutvikling, mener god byutvikling fordrer et dynamisk samarbeid mellom næringslivet og det offentlig.

SPENN | INNHOLD 3/09

6 NODE får status som Norwegian Center of Expertise

6 Bauer Energi støtter Marianne

7 Lederspalte

8 Han bygger Norges største vindselskap

10-13 Elkem Solar; industrieventyret over i et nytt kapittel

12 - Produksjonen tilsvarer el-forbruket i Kristiansand12 - 2,7 millioner arbeidstimer uten skadefravær13 - Bedrift som tar samfunnsansvar

22 Et universitet i utvikling

24-27 Travpark i full galopp

28-30 DUELL - Det store havneslagetFerjedirektør Ingvald Fardal vs havnedirektør Stein Haartveit.

18 - Bevar kontakten med sjøenEiendomsutviklinger Christian Joys undrer seg over at containerhavna ikke fl yttes ut av sentrum, da dette er det mest naturlige området for sentrumsutvidelse.

15-21

16 Mer næringsareal - bedre kommunikasjonKommunen har gode reserver, det er en myte at arealene ikke strekker til, sier arealplanlegger Are Kristianen.

Tema:

ArealTransportByutvikling

Page 6: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/096

© 2009 PricewaterhouseCoopers. PricewaterhouseCoopers-navnet refererer til individuelle medlemsfirmaer tilknyttet den verdensomspennende Pricewaterhouse-Coopers-organisasjonen. *connectedthinking er et registrert varemerke for PricewaterhouseCoopers.

*connectedthinking

Utfordringer som følge av finanskrisen?*

Et vellykket resultat krever tidlig handling.

Vi i PricewaterhouseCoopers har lang erfaring med:

snuoperasjoner og videre driftgjeldsforhandlinger og restruktureringer

Kontakt:Rådgiver Kjetil Rykkje tlf. 95261038Advokat Erik Eriksen tlf. 95261023Revisor Svein Andresen tlf. 95261027

For mer informasjon om våre tjenester, se www.pwc.no/krs

NODE får status som Norwegian Center of Expertise

Se annonse side 3.

NCE er etablert for å forsterke innovasjonsaktiviteten i de mest vekst-kraftige og internasjonalt orienterte næringsklyngene i Norge. Programmet er en felles satsing mellom Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og SIVA. Programmet tilbyr faglig og finansiell støtte i en periode på inntil 10 år til de regionale næringsklyngene som har de beste forutsetningene for videre vekst og som har klare ambisjoner om et langsiktig og forpliktende samarbeid.

FAKTA Bauer Energistøtter Marianne

Også Bauer Energi vil støtte Marianne Godtfredsens Namibiaprosjekt med 5.000 kroner.

− Reportasjen i SPENNs februarutgave, om hennes effektive og uegennyttige innsats for funksjonshemmede slumbarn i Namibia, gjorde sterkt inntrykk. At Walvis Bay er Kristiansands vennskapsby er enda et argu-ment for å støtte Sunshine-senteret, sier økonomisjef Arne-Martin Herland hos Bauer Energi.

Dermed anser SPENN kronerullingen for avsluttet. Men etternølere kan fort-satt benytte Mariannes Sunshinekonto 6320.06.30787.

NODENæringsklynge etablert i 2005. Fra •starten var det 29 bedrifter med en omsetning på 5 milliarder kroner og ca. 1800 ansatte. I 2008 var klyngen økt til 47 •bedrifter med en omsetning på ca. 35 milliarder kroner og ca. 6000 ansatte.Samler i dag totalt 47 olje- og •gassindustribedrifter fra begge Agderfylkene, blant annet Aker Solu-tions, National Oilwell, Oceaneering Rotator og Siem Offshore. Jobber for å utvikle den sørlandske •olje- og gassindustrien til en velfun-gerende næringsklynge med visjon å være verdensledende, uansett konkurranse.

Kilde: www.nodeproject.no

FAKTAFra venstre: Magnhild Meltveit Kleppa, Øyvind Slåke og Kjell Johannessen, leder for NCE NODE. Foto: Elisabeth Dale, KRD

11. juni fikk næringsklyngen NODE (Norwegian Offshore & Drilling Engineering) status som National Center of Expertise (NCE), eller nasjonalt ekspertisesenter.

NODE representerer et partnerskap på 47 kjernebedrifter innen olje og gassnæring-en på Sørlandet. Miljøet er verdensledende innenfor boresystemer, laste-, losse- og forankringsmateriell og bølgekompenserte kraner.

Den samlede finansieringsrammen til NCE-programmer er i 2009 på 70 millioner kroner. For hver klynge innebærer dette omkring 5 millioner kroner i årlig støtte.

Næringsforeningen i Kristiansandsre-gionen gratulerer NODE med støtten og annerkjennelsen.

Page 7: SPENN nr. 3/09

7www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

Kan vi bli flinkere til å stå sammen?Kanskje er det litt provoserende å påstå at vi kanskje ikke er flinke til å stå sammen for det som ofte er ment å være fellesskapets beste. På den annen side er det ikke alltid at den som kommer opp med forslag har den rette forståelsen for at man ikke aksepterer vedkommendes forslag. Kort og godt, det er vanskelig å vite hva som er ”fellesskapets beste”. Men, noen ganger kan man ha en følelse som kan være god og nyttig. Så, om ikke alle er enige, kan det likevel være at det er til fellesskapets beste.

Under et møte med ledelsen i en av kommunene i Knutepunkt Sørlandet, ble dette plutselig et aktuelt tema nå i midten av juni 2009.

Næringsforeningen i Kristiansandsregionen (NiKR) ble verbalt belønnet for sin innsats fra tiden tilbake hvor vi sammen med andre støttet opp rundt ny E18 Grimstad - Kristiansand. Videre ble det den gang gitt støtte til veiprosjektet over Haukeli (Rv. 9) og med framtidige tanker rundt videre utbygging av E18 Arendal – Tvedestrand. Videre følte mange at arbeidet med å få Norwegian til Kristiansand var godt mottatt i både Aust- og Vest-Agder og enkelte andre forhold man har presset på.

Aktuelt i nuet er hvor vidt man skal engasjere seg rundt ”Sør-Vestbanen” (Kristiansand – Oslo via Vestfold). Det ser ut til å være en positiv interesse for vårt eventuelle engasjement. Stadig trykker ”En bedre Stamvei” på og ikke minst må vi være med å kjempe om Kjevik og fremtiden der. Ingen ting er bedre enn om vi kan være med å bidra til en bedre infrastruktur innen disse områdene (transport/miljø/kollektivtrafikk med mer).

Men, vi kan ikke klare alt alene og vi arbeider derfor nå konstruktivt med å knytte nye forbindelser. De fleste ser at om vi står sammen, blir vi sterkere. Vi kan kanskje sammen med våre stortingspolitikere være med å sette en agenda og det betyr at vi i første omgang bygger et kraftigere fellesskap innenfor knutepunktet. Vi har hatt en del følere ute, herunder i Søgne, Rige, Sørlandsparken og Lillesand. Håper også å kunne avlevere et besøk i Vennesla og Birkenes i nær fremtid og deretter Sogndalen og Iveland. Vi har videre samarbeidstanker med Grimstad og Arendal, og vi ser at det blir viktig også med tanke på vestre del av Vest-Agder. Vi vil, i sammen med Rogaland og Vest-Agder fylke, jobbe for å få en bedre E39.

Et lys i ”finanskrisen”Det har dukket opp saker hvor vi vil ytterligere bidra for å løfte ”kvaliteten” på enkelte områder. Mye må vi gjøre i samarbeid med kommunene rundt om og våre kollegaer i de ulike næringsforeninger/råd. Det ser ut til at våre medlemmer og andre har muligheter for å bygge i tiden. Det må være en god tanke. Deltagere i Rige Næringspark ønsker å benytte oss for å være med å organisere utviklingen av det aktuelle området. Her snakker man forskjønning i videste forstand, ikke bare at hver og en skal løfte sine egne eiendommer, men også å være med å løfte fellesskapets deltagelse. Grøntanlegg, steinsetting, felles fasadeskilter med mer vil være blant tiltakene. Vi ser samme tendenser fra Sørlandsparken hvor skilting har vært en stor utfordring for de bedrifter som ligger ”utenfor allfarvei”. Vi har i skrivende stund vært vitne til at et ”vesen” har fjernet alle private henvisningsskilter. Tidsmessig kunne man kanskje valgt et annet tidspunkt enn når alle ukjente gjester ankommer (turistene) området. Vi har derfor tatt et initiativ for å se om vi også her kunne få fram opplysningstavler ved de interne innfartsveier. Kanskje også en ”make up” kunne bidra til et bedre liv i de ulike parker. Med deltagelse fra de næringsdrivende ønsker vi sammen å øke salg, trivsel og inntektspotensialet for både drivere og gårdeiere. I fellesskap og samarbeid med Parkvesenet og andre skal vi klare også dette.

Ha en riktig god sommer alle sammen! Ønsker du å mene noe om disse sakene, ta kontakt med oss på e-post: [email protected].

Fred BjerkeAdm. dir. Næringsforeningen i Kristiansandsregionen

SPENN | ADM. DIREKTØRSPENNUtgiver: Næringsforeningen

i Kristiansandsregionen (NiKR)- Kristiansand Chamber of Commerce

Telefon 99 23 80 00Postboks 269, 4663 Kristiansand

[email protected]

Tips/kommentarer:Redaktør Kathrine Bjerke

[email protected]

Årgang: nr. 6, utgave 3 - 2009Opplag: 8.500

Utkommer: februar, april, juni, august, oktober og desember.

Materiellfrist: 1 mnd. før utgivelse.

Annonsepriser:1/1 side: kr. 19.500, 1/2 side : kr. 11.0001/4 side: kr. 6.000, siste side: kr. 25.000

Innstikk: ta kontaktRabatt gis medlemmer av foreningen.

Tekst og foto: Mediepartner ASDesign: Næringsforeningen

Trykk: Edgar Høgfeldt AktieselskapForside foto: Kjell Inge Søreide

Distribusjon: Til samtlige næringsbedrifter innen “Knutepunkt Sørlandet”: Kristiansand,

Vennesla, Sogndalen, Søgne, Birkenes, Lillesand og Iveland, samt Kjevik Lufthavn og

Kristiansand jernbanestasjon (NSB).

Kontakt oss for tilsending:[email protected]

Næringsforeningen i Kristiansands-regionen (NiKR) er en næringsorganisasjon

for bedrifter i ulike bransjer i Kristiansands-regionen. NiKR skal bidra til at medlems-

bedrifter oppnår de beste rammebetingelser innen regionen. Vi ønsker videre at næringslivet

står samlet bak store og viktige beslutninger, ikke minst ovenfor offentlig sektor. NiKR skal

virke som et høringsorgan, medspiller og pådriver for å fremme næringslivets interesser.

VÅR VISJON En møteplass for diskusjon og løsning av

spørsmål. Arbeide for at Kristiansands-regionen er et godt sted å leve og bo.

VEKST I REGIONENVi arbeider for vekst i regionen både for

å øke tilbudet til herværende bedrifter og for å tiltrekke ny virksomhet. Dette vil kunne gi

positive ringvirkninger for hele regionen og er av avgjørende betydning for en videre

utvikling av regionen.

MILJØMERKET

241 Trykksak 6

40

Page 8: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/098

– 100 år etter den første vannkraftutbyg-gingen og 40 år etter starten på oljealderen, står Norge nå foran et nytt energieventyr – innen vindkraft. Norge har Europas beste vindressurser og de er nesten ikke utnyttet, sier Gaudestad.

Han er ikke redd for å bruke store ord om norsk vindkraft, til tross for at vindkraft i dag kun dekker én prosent av det norske strømforbruket. Gaudestad leder et selskap som skal utvikle, kjøpe, bygge og drifte landbaserte vindparker i hele Norge. Målet er å realisere 1500 MW vindkraft, det vil si fire ganger mer enn det som er installert i dag. Investeringskostnaden er rundt 20 milliarder kroner. Eierne er Norges største og tredje største kraftkonsern: Statkraft og Agder Energi.

– Ved siden av vannkraft er vindkraft den største fornybare energiressursen vi rår over. Det gir oss mulighet til å skape en stor industri med mange arbeidsplasser. Norge kommer til å bli en storprodusent og eksportør av fornybar vindenergi, med mulighet for betydelig teknologiutvikling, sier Gaudestad.

20 ProsjekterSAE Vind har ingen vindkraftanlegg i drift, men mange under planlegging. Porteføljen består av 20 prosjekter fra Kvinesdal i sør til Nordkyn i nord. Det gjør SAE Vind til den største vindkraftutvikleren i Norge.

– Vindkraft er en kapitalkrevende bransje. Det er viktig å ha en stor, sterk, norsk aktør som kan ta opp konkurransen med de utenlandske selskapene som vil gjøre seg gjeldende her hjemme. SAE Vind skal ligge i tet i Norge. Som et offentlig eid selskap skal vi sikre at naturressursene forvaltes på en fornuftig måte, til glede for fellesskapet, sier Gaudestad.

Norges vindhovedstad36-åringen som skal gjøre Kristiansand til Norges vindhovedstad, er selv kristiansand-er. Gaudestad er født i Kristiansand, men tilbrakte store deler av barndommen på Madagaskar der foreldrene var misjonærer. Studiene brakte ham til Trondheim og Califor-nia; Gaudestad er utdannet sivilingeniør fra NTNU og har en master i Business Adminis-tration fra Monterey Institute of International Studies.

Etter seks år i Oslo hos Hewlett-Packard og som strategisk rådgiver i Pricewater-houseCoopers, flyttet Gaudestad, kona og de tre små barna til Kristiansand i 2006.

Siden kom toppjobben i Vetro Solar, et selskap med ambisjoner om å bli en global ledende leverandør av glass til solarindu-strien. Planene om å bygge en kjempefabrikk i Tyskland ble rammet av finanskrisen og Gaudestad valgte å søke nye utfordringer utenfor selskapet.

At han valgte ny jobb innen fornybar energi, er ikke tilfeldig.

– Jeg brenner for fornybar energi og ser store muligheter og utfordringer innen vindkraft, sier Gaudestad.

I medvindMye ligger til rette for energieventyret som han beskriver: Vindressursene er store og kompetansen god. Dessuten har selskap-et gode finansielle muskler, noe som er avgjørende i tider da mange selskaper har vanskelig for å finne investorer til sine vindprosjekter.

Men vesentlige elementer må på plass før første vindpark kan bygges: Dagens økonomiske støtteordning gjør det vanskelig å få lønnsomhet i vindkraft, og strømnettet er ikke-eksisterende eller underdimensjonert de fleste steder hvor det er aktuelt å bygge vindparker.

Gaudestad og andre vindkraftentusiaster ser imidlertid signaler om at vinden blåser riktig vei.

Kristiansanderen Anders Gaudestad skal gjøre SAE Vind til Norges største vindselskap – med hovedkontor i Kristiansand.

Han bygger Norges største vindselskap

– I en verden som etterspør mer fornybar energi, er vi nødt til å utnytte våre store, naturgitte vindressurser, sier Anders Gaudestad, administrerende direktør i SAE Vind, her fotografert i Fjeldskår vindpark i Lindesnes.

TEKST: ARNE ROGER JANSE

FOTO: ANDERS MARTINSEN

Page 9: SPENN nr. 3/09

9www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

– I en verden som etterspør mer fornybar energi, er vi nødt til å utnytte våre store, naturgitte vindressurser, sier Anders Gaudestad, administrerende direktør i SAE Vind, her fotografert i Fjeldskår vindpark i Lindesnes.

OM SAE VIND:• Iaugust2008lanserteStatkraft

og Agder Energi en felles satsing på landbasert vindkraft i Norge gjennom selskapet Statkraft Agder Energi Vind DA.

• SAEVindskalværeNorgesledende vindkraftselskap og ha hovedkontor i Kristiansand.

• SAEVindharenporteføljepå20 vindkraftprosjekter med et potensial på rundt 3000 MW vindkraft – tilsvarende i overkant av 8 TWh eller Agder Energis årlige strømproduksjon.

• Statkrafthar62prosentogAgder Energi 38 prosent eier-andel i SAE Vind.

FAKTA

Vi liker oss best når det er vind i seilene.

Klart National Oilwell Varco sponser The Tall Ships’ Races.

One company . . . Unlimited solutions

– Vi er i medvind. Stadig flere politiske partier, miljøorganisasjoner og kommuner ser på vindkraft som del av løsningen på klimautfordringen. I en verden som etterspør mer fornybar energi, er vi nødt til å utnytte våre store, naturgitte vindressurser, sier Gaudestad.

Page 10: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/0910

Etter 30 måneders intens byggeaktivitet står Elkem Solars fabrikk ferdig. Nå skal produksjonen av solcellesilisium optimaliseres slik at målet om en årsproduksjon på 6000 tonn superrent silisiummetall nås i løpet av 2010.

Elkem Solar;industrieventyret over i et nytt kapittel

– Det er spennende å være med på noe helt nytt, sier verksjef Thor Kenneth Sørensen. Mandalitten har hatt ansvar for driftsorgani-sasjonen i et drøyt år.

Sammen med HR-manager Gunn-Marit Eriksen og prosjekt-direktør Johan Svensson, er han sentral i oppbyggingen av bedriften som er blitt betegnet som det største indu-strieventyret på fastlands-Norge på fl ere tiår.

Eventyret startet etter at Elkems forskere i 2006 lyktes i å fi nne en kostnadseffektiv metode til å framstille høyrent silisium til bruk i solcelleproduksjonen. Fra da av har prosessen gått fort: Elkem vedtok å bruke fl ere milliarder kroner på å bygge en ny

fabrikk for fremstilling av det miljøvennlige produktet. 30 måneder senere står nå fabrikken på Fiskå ferdig, eventyret går over i en ny fase.

I august skjer den offi sielle åpningen. Programmet er ennå ikke fastlagt i detalj, men det er på det rene at kronprinsparet kommer.

Robot gjør jobbenEriksen, Sørensen og Svensson viser rundt i bygningene som til sammen er på 25.000 kvadratmeter. Mesteparten er nybygg, men en gammel smelteovnhall er rehabilitert og rommer i dag kun en ovn som smelter

TEKST: OLE ALEXANDERSEN

FOTO: KJELL INGE SØREIDE

Page 11: SPENN nr. 3/09

11www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

råvarene til solcelleproduksjonen. Fra kontrollrommet holdes det visuell

kontroll med at smelteovnen fungerer slik den skal – før det settes på spenning, ovnen produserer for fullt og dørene senkes foran det intense fl ammehavet.

I avdelingen for etterbehandling lar vi oss fasinere av en robot som gjør manns jobb om og om igjen; den henter ned ferdi-geskårne silisiumblokker, måler størrelsen og sjekker kvaliteten før den setter klossene inn på et nytt samlebånd.

Mellom smelteprosessen og etterbehand-lingen går silisiumet gjennom fl ere prosess-er, men dette er Elkem Solars egenutviklede

rensemetoder som man holder hemmelig.

Trening og testingMens byggearbeidene pågikk for fullt, har det også foregått trening av personell og testing av utstyr.

– I løpet av to år har vi ansatt 270 person-er. Interessen har vært stor fra hele landet; folk ønsker å jobbe her. Opplæringen har skjedd på fl ere plan. Gjennom Solar-skolen har alle fått teoretisk opplæring om driften og ikke minst HMS, som vi har et overordnet fokus på. At vi har rekruttert mange i en periode da ingen deler av fabrikken var i drift, har vært en utfordring, men det har vi

løst blant annet ved å sende folk til praktisk opplæring ved andre smelteverk, sier HR-manager Gunn-Marit Eriksen.

Utfordringene for verkssjef Thor Kenneth Sørensen, de 170 i produksjonen, forskere, laboratoriefolk og ansatte i andre støttefunk-sjoner blir nå å teste produksjonssutstyret, optimalisere og øke produksjonen fra det relativt beskjedne nivået den har ligget på siden den nye smelteovnen ble startet for første gang i august i fjor. Målet er kunne produsere 6000 tonn solcellesilisium per år, og målet er at det skal skje i løpet av 2010.

Verksjef Thor Kenneth Sørensen med en kloss superrent solcellesilisium, slutt-

produktet det er så stor etterspørsel etter. HR-manager Gunn-Marit Eriksen og

prosjektdirektør Johan Svensson er heller ikke så lite stolte over det industrieven-

tyret de er med på å realisere.

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09 11

Page 12: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/0912

2,7 millioner arbeidstimer er gått med for å bygge den nye fabrikken, nesten halvparten er utført av folk fra lokale firmaer.

Da aktiviteten var på sitt mest intense, var 1000 personer involvert i byggearbeidene. Folk fra 45 land har vært representert. Det har bydd på ekstra utfordringer; språk, kulturforskjeller, tradisjoner, erfaringer. 5550 personer har gjennomgått sikkerhetskurs – på norsk, engelsk, polsk og noen ganger rumensk.

Men det har også vært andre ting å bryne seg på; byggingen har foregått på et fabrikkområde i full drift, kort byggetid i en periode med et opphetet marked og ikke like lett å få leveransene i tide. Jo, det har vært hektisk på alle måter. Derfor er det bortimot et eventyr i seg selv at det i denne intense, lange perioden ikke har vært én skade som har ført til fravær.

– Ingen skader, det var vår målsetting fra første stund. HMS har hatt førsteprioritet, foran økonomi og framdrift. Mange av under-

leverandørene reagerte på HMS-tiltakene våre da vi startet arbeidene for to og et halvt år siden. De syntes vi var utrolig nøye. Ingen andre enn vi hadde regler for bruk av gardin-trapper; det er forbudt å stå på de øverste trinnene – det skal minst være tre trinn til toppen for at man skal kunne utføre en arbeidsoperasjon. Slike regler og prosedyrer har vi for alle operasjoner og aktiviteter. Fordi vi har vært så fokusert på å unngå skader, har vi klart det. Leverandørene våre har forstått poenget, og noen av de mest skeptiske har tatt i bruk våre prosedyrer og regler, sier prosjektdirektør Johan Svensson – og smiler en smule i skjegget. Han har hatt øverste ansvar for byggearbeidene.

Med et ekstremt fokus på helse, miljø og sikkerhet har Elkem Solar klart å gjennom-føre den intense byggeperioden helt uten skadefravær.

2,7 millioner arbeidstimer uten skadefravær

Bedriftens eget lærling- og fadderprogram er utviklet også med tanke på at det har stor overføringsverdi til andre bedrifter. I 2008 ble Elkem Solar såkalt demonstrasjons-bedrift for kompetanseutvikling.

Gjennom visjonen ”Vi skaper fremtid” har Elkem Solar påtatt seg et samfunnsanvar gjennom å engasjere seg på en rekke arenaer lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Bedrift som tar samfunnsansvar

Beregninger viser at 5000 tonn solcelle-silisium, bearbeidet og installert i solcelle-paneler, produserer 650 GWh (gigawatt-timer) i året under solrike forhold som for eksempel i Sør-Europa.

Det tilsvarer årsproduksjonen ved ett Alta-kraftverk. Det tilsvarer igjen strømforbruket i hele Kristiansand i løpet av et helt år.

Den totale effekten av solcellene er imidlertid langt større; dagens solcellepanel-er forventes å ha en levetid på minst 30 år. Over en 10 årsperiode vil produksjonen ved Elkem Solar gi 35.750 GWh, mens Alta-kraftverket på like mange år har gitt kun 6500 GWh.

Sammenliknet med tilsvarende årsproduk-sjon av elektrisk kraft i kullkraftverk og gass-kraftverk, reduseres klimagassutslippene dramatisk ved heller å bruke solceller.

Elkem Solar har solgt hele sin produk-sjon til det tyske selskapet Q-Cells, verdens største produsent av solcellepaneler.

5000 tonn solcellesilisium kan i teorien forsyne hele Kristiansand med elektrisitet et helt år.

Produksjonen tilsvarer el-forbruket i Kristiansand

Elkem Solar; industrieventyret over i et nytt kapittel

Produksjonssjef Jon Helge Lande (t.v.) og pro-sjektdirektør Johan Svensson i kontrollrommet.

– Det bekrefter at vi gjør mye riktig, samtidig som det gir oss noen forpliktelser. Vi har som mål å engasjere oss også utenfor bedriften, sier HR-manager Gunn-Marit Eriksen.

Elkem samarbeider med flere utdannings-institusjoner på Sørlandet, blant annet Kvadraturen Skolesenter og Universitetet i Agder. I tillegg deltar bedriften i en rekke lokale råd og utvalg.

Selskapet har vært viktig i oppbyggingen av Teknova, Sørlandets eget forskningsinsti-tutt som arbeider blant annet med industri-elle problemstillinger. Elkem Solar er også med i Eyde-nettverket, et samarbeidsorgan

for prosessindustribedrifter på Agder.Internasjonalt er Elkem Solar en viktig

medspiller i et samarbeid mellom Kvadra-turen Skolesenter, Kisumu Polytechnic og Arc-aid/Aro-centeret i Kenya. Målsettingen med prosjektet er blant annet å få mer kunnskap og kompetanse om solenergi og utvikle god kommunikasjon på tvers av kulturer.

Page 13: SPENN nr. 3/09

13www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

BYGGINGENFabrikken består av seks hovedbygg og flere hjelpebygg på til sammen 25.000 kvadratmeter. 19.000 kvadratmeter er nybygg og 6.000 kvadratmeter er eldre bygninger som er rehabilitert, blant annet den gamle smeltehallen og en kontorfløy.

Det er brukt 2,7 millioner arbeids-timer på byggingen. 1,2 millioner timer er utført av lokale bedrifter.

På det meste var 1000 personer fra 45 forskjellige nasjoner engasjert i byggingen.

Det er brukt 21.000 kubikkmeter betong, 4400 tonn stål, 3500 tonn armering, 10.600 kvadratmeter lecavegger, 26.000 kvadratmeter stålplatevegger, 17.800 kvadrat-meter isolert tak.

Byggekostnader: 4 milliarder kroner. En stor del av innkjøpene er gjort lokalt.

FAKTA

PRODUKSJONENElkem Solar produserer solcelle-silisium, første ledd i solcelle-industriens verdikjede. Årsproduk-sjonen er beregnet å bli 6000 tonn. Hele produksjonen fram til 2012, med opsjon til 2018, er solgt til Q-Cells, et tysk selskap som lager solcellepaneler.

Elkem Solar har utviklet en energi-besparende teknologi for fremstilling av silisium; utgangspunktet er metal-lurgisk silisium med en renhet på 99 prosent. Urenheter fjernes gjennom en raffineringskjede slik at renheten blir 99,999 prosent.

270 personer er ansatt i Elkem Solar. 170 av dem jobber i den helkontinuerlige produksjonen i femdelt skiftturnus. I tillegg diverse andre funksjoner; forskning og utvik-ling, markedsføring, HR, økonomi, HMS, prosjektavdeling og andre støttefunksjoner.

FAKTA

Laboratoriesjef Ole Petter Thorstensen og lab-ingeniør Margrethe Grønn analyserer prøver fra produksjonen.

Fra kontrollrommet i smelteovnshallen.

Det er over 1000 grader i smelteovnen når den går for fullt.

Panoramautsikt over Elkemområdet.

Page 14: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/0914

ADVOKATER

Tollbodgada 52, Postboks 740, 4666 Kristiansand | Telefon: 38 17 89 40 - Faks: 38 17 89 41

VÅRE ADVOKATER:Olav Andreas Bryge Bjørn Hübert SenumØystein Vikstøl Sven J. Stray Jakob Bakka Sveinung Søndervik JohnsenAlf Ånund Breive Monica Haugedal

- vi gir juridisk bistand innen de fleste områder.

www.tollbodadvokatene.no

PARTNERE:

ADV. (H) OVE CHR. LYNGHOLTADV. JENS FREUCHENADV. (H) LEIF OSCAR OLSENADV. BEN FEGRANADV. KJELL TORKELSENADV. KJELL FREDVIK

ADV. FULLMEKTIG:SOLVEIG MOE

I KONTORFELLESSKAP:

ADV. (H) HELGE TOFTE

(H) Møterett for Høyesterett

Advokatfirma Tofte & Co DA M.N.AMarkens gate 4 A, Pb. 7594666 KristiansandTelefon 38 10 51 00Telefaks 38 10 51 01 E-post: [email protected]

w w w . a d v t o f t e . n o

PARTNERE:

ADV. (H) OVE CHR. LYNGHOLTADV. JENS FREUCHENADV. (H) LEIF OSCAR OLSENADV. BEN FEGRANADV. KJELL TORKELSENADV. KJELL FREDVIK

ADV. FULLMEKTIG:SOLVEIG MOE

I KONTORFELLESSKAP:

ADV. (H) HELGE TOFTE

(H) Møterett for Høyesterett

Advokatfirma Tofte & Co DA M.N.AMarkens gate 4 A, Pb. 7594666 KristiansandTelefon 38 10 51 00Telefaks 38 10 51 01 E-post: [email protected]

w w w . a d v t o f t e . n o

Iren Bendvold KrodemanschAdvokat MNA - Diplom Markedsøkonom BITlf: 38 09 20 20 / 98 68 78 83www.krodemansch.no

Nytt advokatfirma med fokus på avtale/kontrakt/entreprise og allmenn jus

rettferd | rett ferd

Hovedkontor: Tollbodgaten 15, 4666 Kristiansand

Avdelingskontor: Østregt 6, 4790 Lillesand

Telefon 380 46100 - Fax 380 46101www.stefanussen.no

Gratis vurdering av nye saker!

LYSV

OLD

DES

IGN

Advokatfi rma Kristiansand DA

SIMONSEN Advokatfi rma Kristiansand DA | Serviceboks 437 | 4604 KristiansandMarkensgate 9 | Kristiansand | Tel: +47 38 17 00 80 | www.simonsenlaw.no

«Det største og ledende forretningsjuridiske

advokatfi rmaet på Sørlandet»

Spesialister rekrutterer spesialister - i Kristiansand og Arendal

For nærmere informasjon, se www.kellyservices.no eller ring 815 00 044

REKRUTTERING

Mangler du noen?

Page 15: SPENN nr. 3/09

15www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

Tema:

ArealTransportByutvikling

Høykvalitet kollektivtrafikk i egne traseer•Videreføring av dagens bussmetro•En eller to helt nye bydeler og mye boligfortetting •Flere leiligheter i lokale sentra•Nye næringsarealer på begge sider av dagens fylkesgrense•Kanskje lokaltog fra Vennesla hver halvtime•

I løpet av 40 år blir vi 50.000 flere innbyggere i Kristiansandregionen; vi blir mer urbane og vesentlig eldre.Noen av svarene på utfordringene er:

Page 16: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/0916

− Problemet var ikke mangel på nærings-arealer i kommuneplanene, men at areal-ene ikke var regulert og tilrettelagt da næringslivet hadde behov for dem.

Sier Kristiansen som leder Areal og Trans-port Prosjektet (ATP), en interkommunal, overordnet arealplan for 2009-2050 som utreder fremtidens transportutfordringer og nærings- og boligarealer.

− Under høykonjunkturen var mangel på byggeklare næringsarealer et nasjonalt problem, de fleste av landets større byer var i samme situasjon som Kristiansandsregion-en. Det er lett å skjønne næringslivets frus-trasjon, men min jobb er i dette planarbeidet å se utviklingen i et langsiktig perspektiv. Og da har kommunene i volum nok nærings-arealer, men kanskje ikke akkurat der utbyg-gerne aller helst vil etablere seg eller utvide.

Men nå – paradoksalt nok når behovet er sterkt redusert – begynner det å løsne:

Lohnelier i Søgne utvides vesentlig, Kjerlingland mellom Kristiansand og Lillesand blir nesten like stort som Sørlandsparken, Mjåvann skal nesten dobles (og nytt kryss bygges til/fra E 39). Sørlandsparken Øst vokser sterkt, med blant annet etableringen av Ikea.

− Kommunene har gode reserver, det er en myte at arealene ikke strekker til, sier

Kristiansen, men vedgår at utfordringene er mange.

− Det hjelper ikke med nye arealer for store bedrifter som må utvide der de er, eksempelvis Elkem og Xstrata. Det er dessuten en utfordring å skaffe plass til store kontorarbeidsgivere, enten det nå er firma som vokser eller statlige etater som kan tenkes å flytte, slik som Post- og Teletilsynet i Lillesand. Slike virksomheter må ligge langs hovedaksene for kollektivtrans-porten, av hensyn til tilgjengeligheten for både ansatte og kunder. Vi bør ha en beredskap for slike flyttinger, når de først blir vedtatt skal det ofte skje raskt, og da gjelder det å kunne tilby attraktive løsninger, sier Kristiansen. Som understreker at dette er administrasjon- ens tanker, planer, vyer og antakelser, at usikkerheten er stor i så lange perspektiver og at det er politikerne som fatter endelige beslutninger.

Dersom det igjen blir høykonjunktur tror arealplanleggerne at Kristiansand vil gå tom for plasskrevende arealer til lager og logistikk. Men nabokommunene har ledig plass. Imidlertid er de fleste arealene private og det er grunneier som bestemmer når de skal reguleres og klargjøres.

− Unntaket er Sørlandsparken, der det kommunalt eide KNAS (Kristiansand Næringsselskap AS) bygget ut i høyt tempo til alt var bebygd. Nå er de involvert i Sørlandsparken Øst og på Kjerlingland i Lillesand og blir fortsatt en tungvekter med sin tilrettelegger-rolle

− Mange næringslivsaktører vil etablere seg sentralt, gjerne nær havn og jernbane. Da oppstår ofte konflikt mellom nærings- og

samfunnsinter-esser, eksempelvis riggen i Topdalsfjor-den som sjenerte beboerne på Søm og kulturstøyen som Kvadraturens innbyggere klager over. Slike forhold må avveies, likeledes mulighet-

ene for å dekke bedriftenes transportbehov på en effektiv måte, sier Kristiansen.

ATP-samarbeidet har fått ros av sentrale myndigheter. Det faktum at kommunene samarbeider og koordinerer, viser vilje til restriktive tiltak (utredning av rushtidsavgift) og økt kollektivsatsing (mer bussmetro, kan-skje lokaltog) utløser tresifrede millionbeløp i statlige belønningskroner.

− Hvordan ser stor-Kristiansand ut i 2050, Kristiansen?

− Mer urbant. Høykvalitets kollektivtran-sport i egne traseer, som kan konverteres til bane hvis konjunkturene eller rammebe-

Næringslivet har kritisert Kristiansand kommune for mangel på byggeklare næringsarealer. Arealplan-

legger Are Kristiansen forstår kritikken, men tror fremtiden blir bedre.

Mer næringsareal –bedre kommunikasjon

TEKST: KJETIL ANTHONSEN

FOTO: KJELL INGE SØREIDE

Arealplanlegger Are Kristiansen ved et av de store vekstom-

rådene i Kristiansandsregionen; Sørlandsparken Øst.

Tema

Fremtiden for Kristiansandsregionen:

Kommunene har gode reserver, det er en myte at arealene ikke strekker til.

Page 17: SPENN nr. 3/09

17www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

tingelsene endres. Vi er mindre bilavheng-ige og andelen eldre har økt kraftig. Det siste øker behovet for leiligheter nær kommune-sentrene, slik vi i dag ser eksempler på i Vennesla og på Tangvall. En eller to helt nye bydeler, enten Frikstad (i Randesund) eller Hamrevann (mellom Sørlandsparken

og Kjevik). Og kanskje har vi lokaltog mel-lom Kristiansand og Vennesla med avgang hver halvtime – hvis Vennesla prioriterer utbygging langs jernbanen fremfor på heiene rundt.

Sier Are Kristiansen. Med alle forbehold.

Areal- og Transport Prosjektet, ATP, er en interkommunal, overordnet arealplan for 2009-2050. Kristian-sand, Søgne, Songdalen, Vennesla, Iveland, Birkenes og Lillesand kom-mune står bak prosjektet som skal utrede fremtidens utfordringer innen transport, nærings- og boligarealer. Politikerne i kommunene tar stilling til planen i løpet av høsten.

13.000 mennesker pendler daglig til Kristiansand fra nabokommunene. Drøyt 6.000 mennesker pendler andre veien. Det krever at partene satser på felles, interkommunale transportløsninger.

Befolkningsveksten anslås til 50.000 nye innbyggere i regionen i plan-perioden. Boligbehovet dekkes ved fortetting for omkring 10.000 men-nesker, 40.000 kan bosettes i nye, ikke utbygde områder.

Regionen har 4.700 dekar ledige næringsarealer. De er godkjent i kom-muneplanene og de fleste vil om kort tid være byggeklare.

Flere detaljer:www. arealprosjektet.no

FAKTA

Den omfattende pendlingen til Kristiansand setter store krav til kollektive løsninger. Tallene viser innbyg-gerne i nabokommunene til Kristiansand. Prosenttallet viser hvor stor del av arbeidsstyrken som pendler til Kristiansand. I rene tall pendler 13.000 daglig fra nabokommunene til Kristiansand, mens 6.500 reiser motsatte veien.

Page 18: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/0918

Tema

Dette er noen av synspunktene Christian Joys, administrerende direk-tør i Rasmussen-selskapet Avantor gav til kjenne i sitt foredrag under Eiendomskonferansen i Kristiansand tidligere i våres.

Joys kan byutvikling. Han står bak nye Nydalen i Oslo. 22 år tok det å bygge opp dette bydelssenteret fra å være et skittent og støyende industriområde til å bli et spennende sentrum med boliger, arbeidsplasser, restauranter og turområder. I dag bor, jobber eller studerer 20.000 mennesker i Nydalen.

Tross politisk motstand, økonomiske svingninger og skiftende markedskrefter fi kk Joys det til.

− Jeg kjenner byene på Agder forholdsvis dårlig, men jeg har gjort meg en del tanker om utvikling av landsdelen, spesielt Kristiansand, sier han.

Sats på metroen− En avgjørende faktor for Nydalens suksess, er T-banen. God kom-munikasjon er viktig for etableringer. Det Kristiansand har fått til med bussmetroen, er bra for utvikling av bydelene. Det viktige er at metroen har hyppige avganger slik at publikum ikke må kunne rutetidene, men bare kan møte opp og stole på at det kommer en buss i løpet av 5-7 minutter. Metroen må gå innom alle viktige arbeids-plassområder. I byens kommuneplan er for eksempel Lund utpekt som et slikt område. Da bør også Metroen dekke denne bydelen godt, sier Joys.

Joys understreket også at Kristiansand sentrum er viktig, og at byen har et fortrinn fremfor mange andre byer uten ferje- og jernbane-forbindelser.

− Men hvorfor fl yttes ikke containerhavna ut av sentrum? Det undrer meg at det ikke skjedde da deler av havna fl yttet til Kongsgård. I min verden er dette området det mest naturlige for fremtidig sentrums-utvidelse som også Kristiansand vil trenge etter hvert, i stedet for å måtte ekspandere andre steder. Døgndrift i en containerhavn er lite

Områder må reguleres fl eksibelt med både bolig,

næring og service. Videreutvikle metroen og unngå

at det vokser frem en båndby langs E18.

TEKST: ANNE S. T. JOHNSEN

FOTO: KJELL INGE SØREIDE

Eiendomsutvikler Christian Joys mener kompetanse og kapital er viktig for byutvikling – på lik linje med samarbeid mellom det offentlig og det private.

– Bevar kontakten med sjøen

Page 19: SPENN nr. 3/09

19www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

forenlig med et sentrum der folk både skal bo, arbeide, studere og handle, sier Joys.

− Er det havnevesenet og KNAS som skal stå for utviklingsprosjek-tene i byen?

− Gjennomføringen av byutviklingspolitikken kan med fordel over-lates til fl ere aktører. Byutvikling er risikofylt og kapitalkrevende og det offentlige bør være tilbakeholdne med å tildele de fl este oppgavene til kommunalt styrte og eide organer. Politikerne skal ta styring i henhold til det forvaltningsansvaret de har gjennom Plan- og bygnings-loven, og det gjør så absolutt byens politikere, syns Joys.

Han forundrer seg over Sørlandsbyene som beveger seg vekk fra sjøen.

− Kontakten med sjøen er jo både Sørlandets historie og fortrinn. Jeg mener det er helt galt å utvikle en båndby langs E18 fremfor å utvikle og transformere de sterke knutepunktene nåværende bysentra på Sørlandet er. Flere folk vil velge å bo urbant og av hensyn til klima-utfordringene er det viktig å stoppe “byspredningen”.

− Etter mitt syn er det lite fremtidsrettet å gjøre byens innbyggere enda mer avhengige av bil ved å konsentrere handelsveksten til for eksempel Sørlandsparken. Veksten burde komme i lokale knutepunkter der bussmetro knyttes til slik at alle får ta del i de nye tilbudene, sier Joys.

Men hvorfor fl yttes ikke container-havna ut av sentrum? Det undrer meg at det ikke skjedde da deler av havna fl yttet til Kongsgård.

Følg forskningen ved Universitetet i Agder

Nytt nummer av forsknings-magasinet TEFT.Les magasinet på nett eller tegn gratis abonnement.

www.uia.no/teft

FORSKINGSMAGASIN FRÅ UNIVERSITETET I AGDER NR 1 2009

Maskulinitet for ungdom

Barn og økonomisk fornuft

Nordisk mat i Norge

Storyline-pedagogikk

Hva vil vi med Hamsun?

Forskningsmagasin fra Universitetet i Agder

INTERNASJONALISERING

LIVSKVALITET

EN BEDRE SKOLE

MIKROFINANS

OM Å FORSTÅ

WERGELAND RETT

N R . 1 – M A I 2008N R . 1 – M A I 2008

G U D E R N Y

B L O D S U G I N G

S Y K E H Y U S R E F O R M E N

F I N A N S A K R O B A T I K K

H I S T O R I E S K R I V I N G

G U D E R N Y

B L O D S U G I N G

S Y K E H Y U S R E F O R M E N

F I N A N S A K R O B A T I K K

H I S T O R I E S K R I V I N G

Forskingsmagasin frå Universitetet i Agder

GUD ER NY

BLODSUGING

SYKEHUSREFORMA

FINANSAKROBATIKK

HISTORIESKRIVING

FORNYBAR ENERGI

NR. 2 – N

OV

2008

UiA posisjonerer seg på forsking innan fornybar energi

INTERNASJONALISERING NTERNASJONALISERING

LIVSKVALITET

EN BEDRE SKOLE

MIKROFINANS

WERGELFO

WERGELGUD ER NY

BLODSUGING

SYKEHUSREFORMASYKEHUSREFORMA

FINANSAKROBATIKKFINANSAKROBATIKK

HISTORIESKRIVINGHISTORIESKRIVING

UiA posisjonerer seg på UiA posisjonerer seg på UiA posisjonerer seg på forsking innan fornybar energi forsking innan fornybar energi forsking innan fornybar energiFORSKINGSMAGASIN FRÅ UNIVERSITETET I AGDER NR 1 2009

Maskulinitet for ungdom

Barn og økonomisk fornuft

Nordisk mat i Norge

Storyline-pedagogikk

Hva vil vi med Hamsun?– Bevar kontakten med sjøen

Page 20: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/0920

Tema

– Politikerne vedtar planer og private aktører er med på å realisere dem. De utfordringene vi har i regionen er felles, enten vi arbeider i offentlig sektor, akademia eller i det private næringsliv, sier Svein Kaldestad, direktør for forretningsutvikling i Kruse Smith.

Kaldestad har arbeidet med byutvikling siden 1988, ikke som offentlig ansatt, men som ansatt i Kruse Smith. Han har blant annet vært med på Tangen-utviklingen siden tidlig på 1990-tallet. Kommunen henvendte seg den gangen til Kruse Smith og spurte om selskapet kunne bidra til å samle alle som drev virksomhet på Tangen.

Hensikten var at kommunen og næringslivet i fellesskap skulle utvikle planer for hvordan området kunne utnyttes i framtiden. De fl este virksomhetene valgte å bli med i Tangen Utviklingsselskap AS (TUAS). Aksjene ble fordelt etter hvor mange kvm tomtegrunn den enkelte virksomhet eide, festet eller leide.

Reguleringsplanen for området ble vedtatt i 2004, og da kjøpte TUAS de kom-munale eiendommene på Tangen til offentlig takst (185 mill). Kommunen valgte å ikke være med i TUAS, fordi kommunen ikke ønsket å ta den kommersielle risikoen som det innebar.

Forutsetningen for kjøpet av kommunens andel var at TUAS tok ansvaret for utvikling av infrastruktur som veier, gangstier, parkområder og kvartalslekeplasser i områ-det, anslått til ca 150 millioner kroner.

Reguleringsplanen for Tangen åpner for et utbyggingsvolum på ca 127.000 kvadratme-ter fordelt på ca 50 prosent boliger (ca 800 boliger) og resten næring og offentlig formål, herunder Tangen Videregående Skole.

– Arbeidet er i full gang og utbyggingen av området forventes å være fullført om 7-8 år, sier Kaldestad.

Samarbeidet mellom kommunen og de private og lokale eierne på Tangen var på nippet til å ryke for et par år siden. Vest-Agder Fylkeskommune, Agder Energi og Hubert ville selge sine eierandeler i TUAS, samlet utgjorde dette 51 prosent. TUAS var da ikke lenger priset til 185, men til 330 millioner kroner. For at det ikke skulle bli spekulasjon omkring aksjene, valgte de øvrige eierne i TUAS å benytte seg av forkjøpsretten.

– Vi kjøpte aksjene på et tidspunkt hvor alle økonomiske parametre pekte mot him-melen. Siden har vi fått fi nanskrise og en tøffere økonomisk hverdag. Slike svingninger må private, seriøse eiendomsutviklere ta høyde for, men da må også slike prosjekter over tid kunne gi en akseptabel inntjening. Dette understreker to viktige forhold, som seriøs eiendomsutvikler må man ha en solid økonomi og være villig til å arbeide langsiktig med prosjektene, sier Kaldestad.

Kaldestad blir lettere oppgitt når noen politikere kommer med utsagn om at private eiendomsutviklere bare tenker profi tt.

– Når vi vurderer å engasjere oss i denne type prosjekter, må vi vurdere lønnsomheten for vår egen del. Kruse Smith er et konsern

God byutvikling fordrer et

dynamisk samarbeid mellom

næringslivet og det offentlige,

mener Svein Kaldstad i Kruse

Smith.

Offentlige planer & private initiativ

TEKST: ATLE CHRISTIANSEN

FOTO: KJELL INGE SØREIDE

− Kristiansand kommune er en god samarbeidspartner som forstår dynamikken i samarbeidet mellom privat og offentlig virksomhet, sier Svein Kaldestad i Kruse Smith.

Page 21: SPENN nr. 3/09

21www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

med hovedkontor i Kristiansand. Vi har 900 ansatte, omsetter for ca 3 milliarder og har drevet i bransjen i snart 75 år. Selskapet bidrar med betydelige skatteinntekter og har store ringvirkninger i hele landsdelen. Da blir det for snevert å hevde at vi bare tenker profi tt. Men vi må også tenke lønnsomhet, ellers hadde vi ikke eksistert.

– Tenker private aktører lengre fram enn politikerne?

– Politikere sitter i fi reårsperioder og er nok tildels preget av det i sine vurderinger. Store prosjekter tar gjerne 15-20 år. Som privat aktør er varierende politiske og økonomiske rammebetingelser over hele prosjektets levetid noe av utfordringen vi må forholde oss til. Men den mest interessante utfordringen er hvordan samarbeidet mellom offentlig administrasjon, politikere og private aktører kan utnyttes og bli en vinn-vinn-situa-sjon for alle parter.

– Hvordan skal det gjøres?– Aktørene må forstå sine roller og

akseptere hverandres interesser i prosjekt-ene. Videre må den enkelte aktør innse at hvis man prioriterer eget fag- og interessefelt for sterkt, skjer det ikke noe. Prosjekter som lar seg realisere er et resultat av kompro-

missløsninger. Blant annet må politikerne innse at ingen private aktører kan stille opp hvis det ikke kan forventes en akseptabel inntjening og en risikopremie forbundet med langsiktige prosjekter. Kristiansand kommune forstår dynamikken i samarbeidet mellom privat og offentlig virksomhet, og

til nå har kommunen vært en god samar-beidspartner. Tangen er en komplisert jobb, men det er et eksempel til etterfølgelse når det gjelder samarbeid mellom det private og offentlige, sier Kaldestad.

Tangen er et av mange områder i Kristiansand, der Kruse Smith har satt sitt preg på byens utvikling.

Hodejeger Åstveit ASPostboks 2567, 4678 KristiansandTlf. 951 20 526 - [email protected]

LEDER- OG STYREREKRUTTERING

Så var det kandidatprofilen

Har du full oversikt over virksomhetens behov når du ansetter ny leder? Analyserer du hva

lederen må ha av kunnskap, erfaring og egenskaper for å dekke behovene? Det gjør vi –

hodejeger Åstveit har ansatt et stort antall ledere i en rekke av regionens nøkkelbedrifter.

www.hodejeger-aastveit.no La oss bistå ved neste ansettelse!

Page 22: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/0922

Et universitet i utviklingSterkere internasjonalisering og økt regionalt samarbeid skal styrke Universitetet i Agder. Men mest avgjørende for utviklingen er forskningsfinansieringen.

Universitetet jobber nå med institusjonens strategi for perioden fram mot 2015.

– Vår strategi skal være enkel og kort, og lett å lese. Jeg er opptatt av at et slikt dokument får en form og et format som gjør det enkelt å huske innholdet. Da blir det også bedre kjent internt på universitetet, og eksternt hos våre samarbeidspartnere og hos myndighetene. Vår strategiplan skal stå på fem søyler, så litt spøkefullt kan man si at nå er universitetet samlet på en hånd med en søyle for hver finger, sier rektor Torunn Lauvdal.

Søyle en og to dreier seg om økt fokus på kjernevirksomheten, utdanning og forsk-ning. UiA skal ha stor bredde og høy kvalitet i utdanningstilbudene, og en tydelig prioriter-ing av forskningsområder.

Den tredje søylen handler om inter-nasjonalisering. Det jobbes med å gi univer-sitetet en sterkere internasjonal identitet.

– Det skal synes at UiA er et internasjo-nalt universitet når du kommer på campus. UiA er også den eneste norske høyere utdanningsinstitusjonen som er tildelt både ECTS-label og Diploma Supplement-label, en

anerkjennelse til det målrettede arbeidet ved UiA for økt internasjonal kontakt og gjensidig student- og forskerutveksling, sier Lauvdal.

Den fjerde søylen handler om regionalt samarbeid. UiA skal prioritere faglig sam-arbeid med bedrifter og samfunnsinstitusjon-er i Agder. Et godt eksempel er samarbeidet med Elkem Solar om forskning på solenergi. Et annet er å levere forskning på alternativ energi sammen med tunge teknologiske bed-rifter som National Oilwell og Aker Solutions.

Rektor Torunn Lauvdal er opptatt av å finne de beste modellene for samarbeid.

– Praxis-Sør, som er et samarbeid med praksisfeltet innenfor de helse- og sosialfag-lige utdanningene, er en veldig god modell, blant annet fordi den gir oss muligheten til å forske med praksisfeltet, ikke bare forske på praksisfeltet. Vi må ha en forskeropplæring tett opp til praksis, sier Lauvdal.

Den femte søylen har det foreløpige navnet ”nettverksuniversitetet”.

– Vi ser til institusjoner i Europa som Universitetet i Aalborg og Freie Universität Berlin og lærer av dem. Som idé passer nettverksuniversitetet godt for UiA. Vi er sterke på noen områder, også i internasjonal målestokk. Men ved å inngå i ulike nettverk med andre institusjoner kan vi utfylle hver-andre og sammen stå svært sterkt i konkur-ransen om forskere, forskningsfinansiering og studenter, sier Torunn Lauvdal.

– Har dere ambisjoner om et Senter for fremragende forskning, et såkalt SFF?

– Som ledd i strategiarbeidet ber vi fakultetene løfte frem sine mest frem-ragende områder. Så skal vårt styre peke på noen få det skal satses spesielt på. Om noe tid skal vi melde oss på i kampen om å få et senter for fremragende forskning (SFF). Vi er ikke der ennå, men vi vil komme dit. Og vi fikk gode tilbakemeldinger på vår forrige søknad om matematikkdidaktikk som SFF, sier Torunn Lauvdal.

For å gi kraft til strategien og en fremtidig søknad om et SFF mener Lauvdal det er avgjørende å få opp forsknings-finansieringen.

– UiA har relativt sett halvparten så stor grunnbevilgning som de andre universitet-ene. Det kan føre til en negativ utvikling i forskningsaktiviteten ved UiA. Det blir en Matteuseffekt: Den som har skal få. Den som ikke har, skal bli fratatt selv det lille han har. Vi har noen løft å gjøre når det gjelder forskning. Hvis vi hadde vært på linje med de andre universitetene hadde vi hatt 100 mil-lioner kroner mer i årlig grunnbevilgning. Det utgjør en betydelig forskjell på et budsjett på 900 millioner kroner, sier Lauvdal.

Forskningsminister Tora Aasland (SV) la i slutten av april frem stortingsmeldingen ”Klima for forskning”, som trekker opp

TEKST: LINE TORVIK, AGENDUM

FOTO: SIDSEL JØRGENSEN

VEKST: Rektor Torunn Lauvdal er leder for et universitet

som vokser, og som skal bli en sterkt internasjonalisert

institusjon.

Page 23: SPENN nr. 3/09

23www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

linjene for forskningspolitikken de fi re neste årene. Meldingen har fått en blandet mot-takelse, så også på UiA.

– La meg begynne med noe positivt. Forrige forskningsmelding så ut til å legge opp til A- og B-universiteter. Det er denne meldingen fri for, og det er bra. Samtidig peker den på at universiteter har ulike roller. Det er jeg enig i, og vårt syn har lenge vært at universiteter bør ha ulike roller og forskjel-lige identiteter. På UiA må vi fi nne vår plass og vår identitet, sier Lauvdal.

Samtidig peker hun på fl ere mangler i meldingen. Jeg reagerer særlig på tre ting. For det første synes jeg departementet i meldingen har glemt humaniora og kultur-forskning. Det mangler også et metaper-spektiv. Med det mener jeg at meldingen er tynn på forskning om forskning og høyere utdanning. Endelig reagerer jeg på at målene i forskningsmeldingen ikke er tallfestet og tidsfestet, sier Lauvdal.

– Hva betyr det for dere at Kunnskaps- departementet i forskningsmeldingen viser til det strategiske utviklings-samarbeidet mellom UiA og Universitetet i Stavanger (UiS)?

– Det betyr selvsagt mye. UiA og UiS samarbeider om å utvikle oss som nye innovative universiteter etter modell fra universiteter i Europa som har gått sammen om å opprette Europeisk konsortium for

innovative universiteter (ECIU). Vi jobber med å rendyrke vår profi l etter prinsippene i ECIU. Vi har nærmet oss dem og vi har et håp om at vi blir invitert inn som medlem i konsortiet, sier rektor Torunn Lauvdal.

– Hva er et innovativt universitet?– Det er ikke et enkelt svar på dette, men

et viktig element i ECIU er vektleggingen av regionalt samarbeid, blant annet mellom uni-versitetene og næringslivet. Dette har UiA og UiS tatt på alvor, og samarbeidet fungerer godt. Nylig etablerte de to universitetene, sammen med de regionale forsknings-

stiftelsene Teknova og IRIS, et felles senter for bærekraftig energi, CenSe. CenSe er en del av dette forskningsmeldingen sier mye om, nemlig behovet for klar arbeidsdeling. Vi har gått sammen for å bygge opp sterke og bærekraftige miljøer, sier Torunn Lauvdal.

Intervjuet er publisert i forskningsmagasinet til Universitetet i Agder - TEFT nr 1 2009.

Går du grundig gjennom samtlige søkere til lederstillinger? Bruker du systematikk

og erfaring når du velger ut kandidater for videre vurdering? Det gjør vi – hodejeger

Åstveit har behandlet over 35.000 stillingssøknader.

www.hodejeger-aastveit.no La oss bistå ved neste ansettelse!

Hodejeger Åstveit ASPostboks 2567, 4678 KristiansandTlf. 951 20 526 - [email protected]

LEDER- OG STYREREKRUTTERING

Så var det søknadsbunken

Page 24: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/0924

Travpark i full galoppSørlandets Travpark har hatt en meget positiv utvikling de siste årene. Travparken satser nå på et mye bredere tilbud enn bare travløp; kurs og konferanser, teambuildings-arrangement, konserter og samarbeid med Dyreparken er blant tiltakene.

Markedsansvarlig Ingvar Ludvigsen (t.v) og daglig leder Frank Håland har lykkes med å utvide tilbud og aktivitetsnivå i Travparken.

− Vi skal være Norges mest levende travpark, sier daglig leder Frank Håland.

Den tidligere kapteinen fra Flyvåpenet har de siste to årene jobbet hardt for å skape ny aktivitet. Da Håland overtok ansvaret, var driften satt under administrasjon av Det norske travselskap, anlegget var nedslitt og eierne, travselskapene på Agder, vurderte å selge.

− Dette kan bare gå en vei. Oppover, tenkte Håland. Han fikk med seg blant andre markedsansvarlig Ingvar Ludvigsen og kjøkken- og restaurantansvarlig Torben Andersen for å utvikle bedriften.

Store summerHåland er vokst opp med en hesteinteres-sert far, Ludvigsen er, i følge ham selv, hestenerd, mens den danske Andersen aldri har vært spesielt interessert i de vrinskende dyrene.

TEKST: ARNE M. LARSEN

FOTO: KJELL INGE SØREIDE

Her er Anette Berntsen (Quality Hotel & Resort Kristiansand) (t.v.), Åkki Lidi (Drømmeplassen), Anette Espegren (Clarion Ernst Hotel) og Elin Eftevåg (Næringsforeningen) klare for travløp. Foto: Eivind Bergmann.

Page 25: SPENN nr. 3/09

25www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

Hodejeger Åstveit ASPostboks 2567, 4678 KristiansandTlf. 951 20 526 - [email protected]

LEDER- OG STYREREKRUTTERING

Setter du av nok tid til intervjuer av alle aktuelle lederkandidater? Benytter du vel-

prøvd intervjumetodikk og foretar du systematisk evaluering av samtalene?

Det gjør vi – hodejeger Åstveit har gjennomført over 5000 ansettelsesintervjuer.

www.hodejeger-aastveit.no La oss bistå ved neste ansettelse!

Så var det intervjurunden

Forts. s. 26 >>

Her er Anette Berntsen (Quality Hotel & Resort Kristiansand) (t.v.), Åkki Lidi (Drømmeplassen), Anette Espegren (Clarion Ernst Hotel) og Elin Eftevåg (Næringsforeningen) klare for travløp. Foto: Eivind Bergmann.

Sammen har de klart å snu den negative trenden. Omsetningen har økt fra 115 mil-lioner kroner i 2006 til 140 millioner i 2007 og 180 millioner i 2008. Tallene innbefatter også provisjon fra 80 tippekonsesjonærer på Agder. Mesteparten av beløpet går til spillerpremier, men et av målene for Sør-landets Travpark er også å skaffe midler til å videreutvikle travsporten.

− I 2008 tilbakeførte vi 16 millioner kroner til sporten, mot 12 millioner kroner i 2007. Jo større sum, jo mer premier til hesteeierne.Vi premierer helt ned til 8. plass i hvert løp.Det gir fl ere hesteinteresserte sjansen til åutvikle og trene sine dyr, og dermed gi grunn-lag for enda større aktivitet, sier Håland.

Daglig drift− Vi skal være en opplevelsesarena som gir tilbud alle dager, ikke bare på 35 løpsdager i året. For å få vekst, må vi få folk til å komme hit, også de som i utgangspunktet ikke er interessert i hest og trav, sier Håland.

Derfor pusses anlegget opp. Nye konferanselokaler er tatt i bruk. Kjøkken- og

restaurantansvarlig Torben Andersen har løftet menyen fl ere hakk.

− Vi må ha kvalitet både i smak og ser-vice. Flere bein å stå på, gir større drift og fl ere muligheter til å løfte kvaliteten, sier han.

Andersen har også ansvar for sam-arbeidet med naboen på andre siden av E18.

− Vi leverer ulike menyer til Kaptein Sabel-tanns grillrestaurant og deler til menyer ved andre spisesteder i parken. Dette er viktig for å opprettholde daglig drift på kjøkkenet hos oss, sier Andersen.

Travparken har kjøpt inn en stor pakke-maskin for å kunne levere kvalitetsmat i riktig hygienisk innpakning.

Page 26: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/0926

Etter intervjuet ble gjort har daglig leder Frank Håland fått ny jobb. Han skal begynne som leder i avdeling for strategiske tjenester i Agder Energi Produksjon. Travparken søker nå hans etterfølger som vil få oppgaven med å løfte Sørlandets Travpark videre.

Billettbestilling:Agder Teater, Kongensgate 2, Kristiansand Tlf. 38 02 43 00

(11-15, lør 11-14), [email protected], www.billettluka.no ellerwww.agderteater.no. Salg i Narvesen kiosker og 7-Eleven.

Ledsagerbevis og Kulturkort for ungdom gjelder.

Parkering ved Fjære Kirke, deretter ca. 20 minutters spasertur eller buss til steinbruddet fra kirken.

Buss tur/retur Kristiansand – Fjæreheia(avgang fra Agder Teater): 14, 15 og 17. juli. Kr 150,- tur/retur.

NB! Busstransport fra Kristiansand MÅ forhåndsbestilles ved kjøp av billetter.

Buss fra Grimstad rutebilstasjon hver kveld kl. 21.30 (premieren kl. 22.00).

Serveringsteltet åpner to timer før forestilling.

Hotellpakke:Rom m/frokost (i dobbeltrom), 3 retters middag og teaterbillett pr. pers:

kr 1.145,-kr 1.145,-

tlf 37 25 25 25

tlf 37 25 00 00

www.agderteater.no

Manus/regi: Bentein Baardson Scenografi/kostymedesign: Leiko Fuseya

Lysdesign: Torkel Skjærven Dramaturg: Bodil Kvamme

Maskør: June Paalgaard

AGDER TEATER-FJÆREHEIASteinbruddet i Grimstad

BLOMSTEROG BLOD

Av Bentein Baardson Med Gisken Armand

URPREMIERE TIRSDAG 14. JULI KL 23.00Spilles 15–17. juli kl 22.30

ww

w.tressdesign.no

Maries sterke skildring

av ekteskapet med Knut Hamsun

− Det gjør oss i stand til å levere catering også til andre, sier Andersen.

BedriftsarrangementerVil du prøve deg som travtrener eller kusk? Travparken utvikler nå bedriftskonsepter der ansatte kan innta paddock og sulky og kjøre mot hverandre. Restauranten leverer mat og drikke, og med godt overblikk over travbanen kan kollegaene tippe hvem som er kjappest i andre par utvendig.

− Slik får vi mange nye interessert i hestesporten. De blir kjent med våre flotte hester og får en artig opplevelse. Å fremme hestesporten er vårt mandat og mål, sier markedsansvarlig Ingvar Ludvigsen.

BarnearrangementerBarn er viktig for Travparken som det siste året har arrangert konserter med Elisabeth og Nissa fra NRKs Julemorgen. Da er det musikk og mat – og hest.

− Barn står gjerne en halvtime i kø for å få en ridetur eller en plass i hestevogna. Det sier litt om hvilken interesse hestene har, sier Ludvigsen.

Nå utvikles barnebursdag kom konsept. − Når de får det til på McDonald´s, så

skal vi også klare det, sier Andersen, og forteller om bursdagsselskap i stallen og bruker nærhet til hest og natur som salgs-argumenter.

LekelandSørlandets Travpark og Kristiansand Nærings-selskap (KNAS) eier 50 prosent hver i et eien-domsselskap. Selskapet har nå et stort leke-land i tilknytning til travparken under utvikling.

− Det tar lang tid, men i løpet av et år håper vi å ha en avklaring på om vi kan få bygge lekelandet, sier Håland.

Byggeaktiviteten i denne delen av Sør-landsparken er stor. Arealene presses, og Travparken er omkranset av nye E18 på den ene siden, Avenyen på den andre og snart Ikea på den tredje.

− Derfor er vi opptatt av å være en grønn sone i all betongen og asfalten. Sammen med ridesenteret Epona er vi opptatt av å be-vare randsonen rundt anlegget, sier Håland.

<< Forts. fra s. 25.

Page 27: SPENN nr. 3/09

27www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

Travparkens store parkeringsplass er viktig både for Dyreparken og Sørlandshallen. På store dager i Dyreparken parkeres det helt inne på travbanen.

Du kan selv bli travkusk i Sørlandet Travpark. Her er det Eivind Bergmann som ligger i ”Dødens posisjon” under Næringsforeningen i Kristiansandsregionens Kickoff i vår. Foto: Kjell Ingvar Torvik.

Vinneren av travløpet ble Åkki lidi. Foto: Eivind Bergmann.

dyreparken.no

Se annonse side 4.

And

ers Martinsen fotografer

Hodejeger Åstveit ASPostboks 2567, 4678 KristiansandTlf. 951 20 526 - [email protected]

LEDER- OG STYREREKRUTTERING

Så var det referansesjekken

Følger du opp flere ulike referanser når du vurderer lederkandidater? Systematiserer og

sammenholder du informasjonen du får? Det gjør vi – hodejeger Åstveit har ansatt over

500 ledere til regionens virksomheter, og har adgang til omfattende kandidatbaser.

www.hodejeger-aastveit.no La oss bistå ved neste ansettelse!

Page 28: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/0928

Duell

Tyskerne inntok Kristiansand havn på én dag. Ingvald Fardal i ferjeselskapet Fjord Line har snart brukt over ett år, uten å lykkes. Men nå rakner havnevesenets forsvarsverk.

Både Kystverket og Fiskeri- og kystdepar-tementet har slått fast at Kristiansand Havn ikke har lovlig hjemmel til å nekte Fjord Line sesongbasert ferjevirksomhet. Havnedirek-tør Stein Haartveit er uenig og ønsker nye samtaler med departementet.

– Vår oppgave er å forvalte fellesskapets verdier til det beste for Kristiansand og regionen. Kystverkets vedtak oppfatter vi som verdiødeleggende, og vi har en plikt til å undersøke hvilket handlingsrom vi sitter igjen med. Skal vi skape verdier, eller skal vi drive med noe helt annet? sier Haartveit. Han innser at slaget om helårsdrift er tapt i denne omgang.

- Vi kan ikke klage på Kystverksvedtak, men vi kommer til å gjøre det politiske Norge oppmerksom på de dramatiske konsekvens-ene dette har for alle norske havner, sier han.

Direktør Ingvald Fardal er glad for å ha fått medhold av landet øverste myndigheter, men våger ikke å ta seieren på forskudd.

– Vi søker nå om å få seile mellom Kristiansand og Hirtshals i sommerhalvåret 2010, men venter med feiringen til vi har tillatelsen i hånda. Det er ikke godt å vite om Kristiansand Havn har flere knep på lur for å stenge oss ute, sier Fardal.

– Har det vært fornuftig av Kristiansand havnestyre å tviholde på kravet om helårsdrift alle disse årene? Haartveit: – Ja. Helårsdrift er selve bærebjelken i vår forretningsstrategi og den ønsker vi å fort-satt følge. Uavhengige undersøkelser viser at det er et marked for en konkurrerende ferge til Color Line som går hele året, og vi har jobbet iherdig for å få det til. Når èn ak-tør tillates å bare operere i sommermarked-et, forsvinner den muligheten. Fardal: – Nei, det har vært til stor skade, ikke bare for oss, men også for havnen. All erfaring

viser at det ikke er marked for to helårs ferjetilbud mellom Kristiansand og Danmark. Selv med bare sommerseilinger tapte Master Ferries over 100 millioner kroner de to første oppstartsårene. Ved å tviholde på kravet om helårsdrift, har havnevesenet i praksis sikret Color Line monopol på havnen, og publikum har fått et dårligere tilbud i som-mersesongen.

Haartveit: – Vi ønsker en sterk konkurranse i Kristian-sand Havn, og monopol gagner verken havnen, byen eller regionen. Aktiviteten i havnen har økt dramatisk, og denne veksten gir store muligheter for at nye aktører finner det lønnsomt å bruke Kristiansand Havn. Fra 2006 til 2008 økte for eksempel godstran-sporten med 55 prosent. Det er fullt mulig å operere med helårsdrift i Kristiansand, hvis man vil og ønsker dette.

Fardal:– Med den kapasiteten Color Line har på gods og passasjertransport, er det umulig å

Det store havneslaget

TEKST: EIRIK VIGSNES

Strid om lovverk:Kristiansand havnestyre har i en årrekke krevd at alle som ønsker å drive ferjevirksomhet fra Kristiansand må ha helårstilbud•Høsten 2008 avslo Kristiansand Havn en søknad fra Fjord Line om å få fortsette ferjetrafikk mellom Kristiansand og Hanstholm i •sommerhalvåret. Fjord Line påklaget avslaget til Kystverket, som 8. mai i år gav rederiet medhold i klagen. Havnelovens bestemmelser gir ikke •adgang til å kreve helårsdrift.Kristiansand havnestyre mener Kystverket har brukt feil lovverk og ikke har hjemmel til å overprøve havnens vedtak. •18. mai besluttet Kristiansand havnestyre å gi Fjord Line seilingstillatelse for sommerhalvåret 2009, med begrunnelse i den •usikkerhet som er skapt, men helårskravet for 2010 ble opprettholdt.Fjord Line beslutter ikke å seile i 2009, fordi avklaringen har kommet for sent.•Fiskeri- og kystdepartementet behandler saken og finner ikke grunn til å omgjøre Kystverkets vedtak. •Fjord Line varsler søksmål mot Kristiansand havn for et økonomisk tap på flere titalls millioner kroner. •

FAKTA

Page 29: SPENN nr. 3/09

29www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

Ferjedirektør Ingvald Fardal. Foto: Jarle Gløpstad, Fotohuset, Egersund. Havnedirektør Stein Haartveit. Foto: Eirik Vigsnes

Følger du jevnlig opp din nyansatte leder? Gir du konstruktiv og klar tilbake-melding på utvikling og fremdrift? Det gjør vi – hodejeger Åstveit følger opp både oppdragsgiver og nyansatt i 12 måneder.

www.hodejeger-aastveit.no La oss bistå ved neste ansettelse!

Hodejeger Åstveit ASPostboks 2567, 4678 KristiansandTlf. 951 20 526 - [email protected]

LEDER- OG STYREREKRUTTERING

Så var det oppfølgingsrundene

Forts. s. 30 >>

Se annonse side 3.

konkurrere på helårsbasis. Det er kun i som-merhalvåret Color Line ikke har kapasitet til å ta unna all trafikken. Ved å utestenge Fjord Line fire måneder i året har Kristiansand havnevesen gått glipp av 200.000 ekstra passasjerer årlig og betydelige leieinntekter. Det har vært uklok politikk.

Har Kristiansand Havn vært i lomma på Color Line?Haartveit:– Nei, og de som hevder dette bedriver en sjofel retorikk. Kristiansand Havn er uavheng-ig av alle aktørene og stiller like betingelser til alle. Helårsdrift er kun basert på våre

egne forretningsplaner og har vært kjent i mange år. Vi har investert titalls millioner for å skape de riktige rammebetingelser for at flere helårsaktører kan benytte havnen, og det beviser at vi legger til rette for alle rederier som vil benytte Kristiansand Havn.

Page 30: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/0930

Tema

Fardal:– Det har vært åpenbart hele tiden at Kristiansand Havn ikke ønsker seg en konkurrent til Color Line, og det gjør heller ikke Color Line. Vi vet at Kristiansand Havn har en avtale med Color Line at Fjord Line skal avkreves helårsdrift så lenge Color Line seiler helårlig. Fjord Line er et lite selskap som har tre prosent av ferjemarkedet. Color Line har 74 prosent. Likevel har vi utfordret ferjegigantens monopol flere ganger, og vi er blitt møtt med et tøft spill. Utestengning-en fra Kristiansand Havn i år var nok et eksempel på det. Det har vært Davids kamp mot Goliat, der Kristiansand Havn har støttet sistnevnte.

Haartveit: – Vi hadde satt pris på om Fardal enten dokumenterer at det finnes en slik avtale, eller legger dette argumentet til side. Det eksisterer nemlig ikke en slik avtale.

Viser Kystverkets vedtak at Kristiansand Havn er på tvilsom juridisk grunn i denne saken?Haartveit:– Vi tar til etterretning at både Kystverket og Departementet har en annen oppfatning enn oss. Alle norske havner har alltid oppfattet at de skal drive sin virksomhet basert på sunne

forretningsmessige prinsipper. Kystverkets vedtak ser ut til å endre dette dramatisk, uten at vi vet det med sikkerhet.

Vi mottar ingen offentlige tilskudd og har investert betydelige beløp i havnefasiliteter. Da burde vi ha det samme handlingsrommet som enhver annen bedrift til å sikre inntjen-ing på investert kapital. Kystverket oppfatter oss i denne saken som et offentlig organ, der våre beslutninger kan overprøves. Det mener vi fortsatt er feil, og departementet bør gi alle norske havner en avklaring på prinsipielle spørsmål knyttet til havnenes styringsrett.

Fardal:– Svaret er et åpenbart ja. Ingen andre havner i inn- og utland opererer med krav om helårsdrift. Det sier sitt. Kristiansand Havn forvalter offentlig infrastruktur og kan ikke skalte og valte med det ansvaret som de vil.

Fjord Line fikk seilingstillatelse først 18. mai. Burde Kristiansand Havn ha snudd i saken tidligere og gitt selskapet rimelig tid til å forberede 2009-sesongen?Haartveit:– Da Kystverket i fjor høst signaliserte at de ville behandle klagen fra Fjord Line, antok vi at en avgjørelse ville falle mye tidligere. I mellomtiden var det vår plikt å stå fast ved

vårt primære standpunkt. Da Kystverkets vedtak kom 11. mai innvilget vi seilingstil-latelse så raskt vi kunne. Det var ingen an-nen måte å gjøre dette på.

Fardal:– Kristiansand Havn måtte skjønne at det ville være umulig for oss å starte på så kort varsel. Fjord Line ble bundet på hender og føtter, kastet i sjøen og bedt om å svømme. Havnevesenet burde ha forstått allerede i fjor høst at kravet om helårsdrift kunne være lovstridig, og de burde ha snudd da. Treneringen har påført vårt lille selskap store økonomiske problemer.

Risikerer Kristiansand å bli stående uten fergetilbud i lavsesongen når havne-myndighetene ikke lenger kan kreve helårsdrift?Haartveit:– Det er i hvert fall en fare for at Color Lines’ tilbud i vintermånedene blir vesentlig redusert i Kristiansand og at mer trafikk overføres til Larvik-forbindelsen for å spare kostnader.

Fardal:– Det er tull. Color Line er store på gods og vil være tjent med å opprettholde vinterseil-inger av hensyn til sine næringslivskunder. Vi

Næringsmegleren Hodne & Sædberg AS er Sørlandets eneste eiendomsmeglerkontor som kun konsentrerer seg

om næringseiendom. Siden starten i 2001 har vi opparbeidet et solid og bredt kontaktnett, og er et naturlig møtested for

virksomheter som skal kjøpe, selge, leie eller leie ut næringseiendom. Nærings meglerens visjon er å bidra til verdiskapning på Sørlandet.

Våre erfarne, dedikerte og svært kompetente medarbeidere er din garanti for en grundig, ryddig og lønnsom eiendomshandel.

Kontakt oss for en uforpliktende samtale. TOLLBODGATEN 8 • BOKS 629 • 4665 KRISTIANSAND • TLF 38 10 44 44 • FAKS 38 10 44 45 • [email protected] • WWW.NARINGSMEGLEREN.NO

Foto

: Jon

Pet

ter

Thor

sen

<< Forts. fra s. 29.

Page 31: SPENN nr. 3/09

31www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

Næringsmegleren Hodne & Sædberg AS er Sørlandets eneste eiendomsmeglerkontor som kun konsentrerer seg

om næringseiendom. Siden starten i 2001 har vi opparbeidet et solid og bredt kontaktnett, og er et naturlig møtested for

virksomheter som skal kjøpe, selge, leie eller leie ut næringseiendom. Nærings meglerens visjon er å bidra til verdiskapning på Sørlandet.

Våre erfarne, dedikerte og svært kompetente medarbeidere er din garanti for en grundig, ryddig og lønnsom eiendomshandel.

Kontakt oss for en uforpliktende samtale. TOLLBODGATEN 8 • BOKS 629 • 4665 KRISTIANSAND • TLF 38 10 44 44 • FAKS 38 10 44 45 • [email protected] • WWW.NARINGSMEGLEREN.NO

Foto

: Jon

Pet

ter

Thor

sen

akter ikke å konkurrere om disse kundene. Vi ønsker å sette inn en ren passasjerferge for å konkurrere om det store markedet i sommerhalvåret. Da er det kunder nok for både Color Line og Fjord Line.

Kristiansand Havn behandler nå inn-komne seilingsplaner for 2010. Får Fjord Line tillatelse til sommerseilinger?Haartveit: – Vi behandler nå innkomne søknader og kan naturligvis ikke si noe om utfallet på forhånd.

Fardal: – Vi tar som sagt ingenting for gitt, etter alt det vi har opplevd.

INN

LEGG

Karl Philip Lund

Karl Philip Lund er interaktiv markedsfører i .IXD og jobber blant annet med Strømmestiftel-sen, Dyreparken, Telenor, Hurtig-ruten og Apotek 1. I tillegg er han gjesteforeleser ved NTNU. Han har en MBA i teknologi og innovasjon. Han har tidligere hatt ansvar for Norwegian.no, samt arbeidet med e-postmarkedsføring for Amazon.com og Microsoft. Karl Philip er en aktiv blogger på kuttisme.no, der han skriver om internettmarkedsfø-ring, webanalyse og webutvikling.

SMB DAGEN2009OKTOBER 29 | CALEDONIEN HOTEL | KRISTIANSAND

- Kilde: http://www.bring.no

Teknologi som business-verktøy”Kommunikasjon & Evolusjon (SMB-Dagen 29.10.2008)

Page 32: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/0932

Doorway - en sørlandsk suksess

Doorway er et voksende IT-selskap lokalisert på Sørlandet.I dag drifter firmaet forretningskritiske applikasjoner former enn 200 bedrifter og leverer IT-løsninger overinternett til mer enn 5000 brukere i inn- og utland. I tilleggleverer vi kontor og forretningsstøtte applikasjoner ogdeltar i flere store IT-utviklingsprosjekter.

d IT-ServicesIT-drift over nett med serviceog oppetidsgarantier

I ulike kundeprosjekter har Doorwayopparbeidet erfaring fra mangebransjer. Doorway kan være kundenstotalleverandør innen IT-drift, kontorog forretningsstøtte applikasjoner ogutvikling av spesialløsninger.Driftsstabilitet og kompetanse er vårtvaremerke som er blitt bekreftet vedat Doorway er en av få ”Microsoft GoldCertified partner” på Sørlandet.En av Doorways viktigste oppgaver er åsørge for at dere som kunde kanfokusere på kjernevirksomhetenmens vi sørger for at IT-systemene eroperative 24/7. Doorway har overtattdriften av en rekke IT-systemer forvåre kunder og har enda ikke opplevd

at noen har ønsket sin gamle løsningtilbake. Det skyldes et godt samarbeidmellom kunden, våre medarbeidere ogvåre teknologipartnere.

Innenfor kontor og forretningsstøtteapplikasjoner kan Doorway være enleverandør som gjennomfører allefaser i et IT-prosjekt. Dette gjelderbåde rådgivning, prosjektledelse,implementering og opplæring.I dag har Doorway 40 høyt kvalifiserteog engasjerte medarbeidere.For å støtte opp om alle deler avkundens IT behov har vi trevirksomhetsområder: IT-Services,Applications og Consulting.

Martin Tan, Doorway

Doorway eier og drifter Sørlandets største datasentral og har lang erfaring med drift av en rekke applikasjoner.

Dine brukere har til enhver tid tilgang på egne data og programmer uansett hvor i verden de befinner seg - og benytter ett effektivt og sikkert IT-miljø med support, drift og 24 timers overvåkning.

c ConsultingUtvikling og design av nye IT-løsninger og integrasjoner

a ApplicationsSpesialtilpasning av standardprogramvare som gir øktkonkurransekraft

k KulturVed å Støtte kultur på Sørlandet skapes forretningmessig inspirasjon og kreativitet

Kunsten er ågjøre det enkelt

Still høye krav til oss- det gjør vi også

Vi kjennerhverdagen din

Det gode liv gjennomaktiv kulturstøtte

I Doorway jobber vi daglig med et bredtspekter av bransjer med ett felles utgangs-punkt: vår styrke ligger i å sette oss inn i kundens prosesser og eksisterende IT-systemer og se de gode løsningene.

Doorway leverer komplette systemer for virksomhetsstyring, kundebehandling, regnskap og lønn. Gjennom avtaler med Visma, Personec, Compello og Microsoft har vi lang erfaring med innføring og til-pasning av standard systemer i effektive driftsløsninger. Programvaren kan også kjøres i vår datasentral som gir bedre ytelse, stabilitet og sikkerhet enn med tradisjonelle IT-løsninger.

Doorway ønsker å være en aktiv og synlig støttespiller til kultur på Sørlandet. Derfor har vi gjennom årene engasjert oss bredt i kulturlivet på Sørlandet. Blant annet i Canal Street festivalen i Arendal.

KONTAKTINFORMASJONDoorway AS - Henrik E. Smith, mobil 99 32 96 29 E-post: [email protected] | Web: www.doorway.no

Page 33: SPENN nr. 3/09

33www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

NYE medlemmer

NYE MEDLEMMER FRA JUNI Tress Design AS, Mur i Sør, Evenby Torbjørn, Utvikling.org, Kristiansand Bygg AS, Verdigjennvinning AS, Christiania Innfordring AS, Høyde Teknikk AS, Vågsbygd VVS AS, Vågsbygd Bygg og Vedlikehold AS, Shapes Fitness Norge AS, Sørlands Service AS, Slakter Sørensen, Haga Buss AS, Birkenes Armering & Betong AS, Telenor Telehuset AS og Devoteam Telecom AS, avd. Kristiansand.

NæRINGSFORENINGEN I KRISTIANSANDSREGIONEN er en av landets største, og vår visjon er å skape en møteplass for diskusjon og løsning av spørsmål. Vi skal fremme næringslivsinteresser i Kristiansandsregionen for å sikre at regionen har de kvaliteter som gjør at folk ønsker å bo og arbeide her. Dette skal vi gjøre ved å være en medlemsorientert, samfunnsbevisst aktør og en attraktiv samarbeidspartner. Vi setter fokus på regionens næringsliv gjennom våre medlemsmøter, næringslivsmagasinet SPENN og digital kommunikasjon som nyhetsbrev og internett. Næringsforeningen deltar også i ulike fora som arbeider med næringspolitiske spørsmål.

VÅGSBYGD BYGG OG VEDLIKEHOLD AS Er en markant aktør innen bygg- og entreprenørbransjen med 30 ansatte.

− Vi har det travelt, sier Sigurd Strømme, daglig leder av Vågsbygd Bygg og Vedlikehold.

Oppdragene varierer stort, og dette mener Strømme er grunnen til at jobbene fortsatt er mange.

− Vi har fem hovedpilarer som vi deler oss inn i: Grunnarbeid, betongarbeid, trearbeid, grøntarbeid og vaktmestertjenester. Og til alle opp-gavene har vi ansatte med fagbrev, sier Strømme.

Selskapet ble etablert i 1999 og har vokst raskt. I fjor var omsetningen på 25 millioner kroner.

− Vi har en god kundekrets, og denne utvider vi ytterligere ved å være medlem i Næringsforeningen. Det er også positivt med kursene og seminarene som arrangeres. Vi føler at medlemskapet i Næringsforenin-gen gjør oss oppdatert på det som skjer i næringslivet på Sørlandet, sier Strømme.

NORSK INTERAKTIV ASE-læring fra Norsk Interaktiv har vært en suksess for svært mange bedrifter. Blant nye kunder for selskapet er blant annet Peppes Pizza, Color Line og Securitas. Og 10.000 av landets bussjåfører har nylig meldt seg på nettkurs fra Norsk Interaktiv.

− Vi ble etablert i 1997, er i dag 12 ansatte og har kontor i Kristian-sand og i Oslo, forteller Tor Jan Tønnesen, administrerende direktør i Norsk Interaktiv AS.

Selskapet hjelper bedrifter og organisasjoner i gang med e-læring. I tillegg til å ha et teknologisk utviklings-miljø har selskapet ansatte med peda-gogisk kompetanse, prosjektledere, designere og multimedia ekspertise.

− Denne bakgrunnen gjør det mulig for oss å levere et bredt spekter av e-læring, og vi skreddersyr kursene i samarbeid med kundene, sier Tøn-nesen og legger til:

− Næringsforeningen jobber godt for næringslivet på Sørlandet, det er derfor naturlig å være medlem.

VERDIGJENVINNING AS Er et inkassobyrå som primært jobber med innfordring av egeneide misligholdsporteføljer.

− Vi er nylig blitt et heleid datterselskap av Sparebanken1-gruppen, det betyr at vi også er i en omstruktureringsfase. Vi vil inngå som et underkonsern i gruppen bestående av selskaper som opererer innenfor innkassoer, porteføljekjøp/innfordring og factoring. Når alle formaliteter er på plass, vil vi endre navn til Actor Verdigjenvinning AS, opplyser Espen A. Schou-Nilsen, administrerende direktør i Verdigjen-vinning AS.

Per i dag er det 8 ansatte i selskapet, som foreløpig holder til på Lund. – Vi planlegger å flytte, sier Schou-Nilsen.

Han syns det er viktig å være medlem i Næringsforeningen, og fremhever spennende seminarer i tillegg til at foreningen gjør det muligå knytte gode relasjoner.

HODEJEGER ÅSTVEITRekruttering av ledere og spesialister til nøkkelstillinger er Kristiansand-selskapet Hodejeger Åstveits sin spesialitet. Og Bjørn Åstveit har i løpet av sin karriere vært gjennom mer enn 900 ansettelsesprosesser.

− Jeg har 14 års erfaring fra bran-sjen, sier Åstveit, som i januar 2009 etablerte firmaet Hodejeger Åstveit, som han driver sammen med Terje Moen som er styreleder.

− Rekrutteringsbransjen er preget av krisetidene, i slike tider er det fint å bygge opp et firma, sier Åstveit.

Hodejegeren benytter internasjo-nalt anerkjent analyseverktøy, profe-sjonell intervjuteknikk, dybdesamtaler, personlighetsanalyser og ikke minst oppdaterte og omfattende kandidat-baser.

− På Sørlandet er det mange dyktige ledere. For oss er det viktig å vite hvor disse befinner seg. Dette er en av hovedgrunnene til at vi er medlem i Næringsforeningen, sier Åstveit.

HØYDE TEKNIKK AS− Best i høyden, er mottoet til utleie-byrået Høyde Teknikk AS. Selskapet tilbyr 65 lifter for arbeid i høyden.

− Vi er et lite firma med fire ansatte, men vi er byens største innen utleie av lifter. I hovedsak retter vi oss mot proffmarkedet, men sier ikke nei når private ønsker å leie en lift for å male huset, sier Espen Bardoff, daglig leder i Høyde Teknikk AS.

Selskapet har lifter til så godt som alle behov, og dersom de ikke skulle ha den liften kunden ønsker, skaffer de den.

− Service er viktig – også der vil vi være på høyden, sier Bardoff.

Han mener det er viktig at næringsdrivende på Sørlandet står samlet. – Det er grunnen til at vi meldte oss inn i Næringsforeningen, sier han.

UTVIKLING.ORGJobber med kompetanseutvikling for næringslivet, spesielt innen organisa-sjonsutvikling. Utvikling.org er Norges største på åpne HMS-kurs, det vil si kurs med representanter fra flere bedrifter.

− Vi er generelt store på gjennom-føring av kurs; innen for eksempel leder-utvikling, teambuilding, humor på jobb, service/kundebehandling og grunn- opplæring i arbeidsmiljø, for å nevne noe, sier Heidi Forberg, avdelingsleder i Utvikling.org.

Noen av de store kundene er Sintef, Forsvaret, SatoilHydro og Folkeuni-versitetet.

Til sammen er det 12 ansatte i Utvikling.org, og selskapet har kontorer i Kristiansand, Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Forberg som nylig kom fra Personalhuset til Utvikling.org, sier det var naturlig å melde selskapet inn i Næringsforeningen.

− Medlemskapet gir oss blant annet mulighet til å knytte kontakter og delta på kurs, sier Forberg.

TRESS DESIGN ASEr et av de få, rene designbyråene på Sørlandet. De holder til i ærverdige Hartmanns Hus i Østre Strandgate i Kristiansand.

− Vår kompetanse og vårt produkt er strategisk design: design som er basert på kundens forretningsidé, strategi, målsetting og hvem kunden er og ønsker å være. Vi er opptatt av helhet og langsiktighet¸ sier Gunn Buverud Haugen, daglig leder i Tress Design.

Tress Designs primærprodukter er bedriftsprofiler, brosjyrer, årsrapport-er, bøker, nettsider og messestands. De tre designerne i selskapet har til sammen 38 års erfaring fra bransjen. Tress Design har en rekke samar-beidspartnere, slik at kundene får alt fra idé til ferdig produkt.

− Vi meldte oss inn i Næringsfore-ningen fordi vi ønsker å vite hva som skjer i næringslivet på Sørlandet, og vi vil at næringslivet skal vite om oss, sier Buverud Haugen.

CHRISTIANIA INNFORDRINGJobber i hovedsak med innfordring av forfalte pengekrav.

− Vår oppgave er å redusere tap på utestående fordringer hos våre oppdragsgivere, forteller Roger Mel-lemstrand, daglig leder i Christiania Innfordring.

Selskapet holder til på Rigetjønn og har per i dag seks ansatte. Selska-pet har kunder fra hele landet, men hovedtyngden er fra Agder.

− For oss blir det mer travelt i finanskrisetider. Vi har fått økt saks-tilgang, samtidig er det slik at det tar lengre tid å løse hver enkelt sak. Vi er løsningsorientert og har personlig oppfølging av hver enkelt kunde. På grunn av høyere likviditetsproblemer må vi nå jobbe mer langsiktig og finne gode nedbetalingsavtaler, sier Mellomstrand.

Han mener Næringsforeningen samler næringslivet på Sørlandet, og at det er helt naturlig for dem å være medlem.

Page 34: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/0934

1-2-3 HotelAA.Asbjørnsens Tobaksfabrikk ASA1 Eiendom ASABC Regnskap A/SABC TakABCenter Vest ASActa KapitalforvaltningActivepeople Grimstad ASActivepeople Kristiansand ASAdecco Norge AS avd. KristiansandAdvico ConsultAdvokat Jan M.WesenbergAdvokat StefanussenAdvokatene i TollbodgataAdvokatfirma KrodemanschAdvokatfirma Liv Langseth M.N.A.Advokatfirma Wangensteen,

Wigemyr & Co DAAdvokatfirmaet Kjær & Co DAAdvokatfirmaet Pricewater-

houseCoopers ASAdvokatforum Kristiansand DAAdvokatRådhuset DAAftenskolen i KristiansandAgder El. InstallasjonAgder EnergiAgder Taxi ASAgder TeaterAgderforskning ASAgderHMS ASAir Products ASAker MH A/SAktiv Bedriftshelsetjeneste ASAlbert KaareAlliance Apotek KristiansandAllkopi ASAlt i OrdenAmaldus Film ASAmfi Vågsbygd - Drift ASAndås Begravelsesbyrå ASAnleggsvirksomhet ASAnne Margrethes FrisørAptum kommunikasjon ASARC Bygg og Bolig ASArina Invest ASARK Reklamebyrå ASArkitetkontoret Sør A/SAros Arkitekter Kristiansand ASAS Norsk Fagskole Region SørAske Rørleggermester A/SAspelund Eiendom ASAsplan Viak ASAutotek ASAvinor Kristiansand LufthavnAvis - Sveins Bilutleie ASBBakgården Bar og

Bakgården RestaurantBandagisten ASBarlind Solutions ASBauer Energi A/SBDO Noraudit Kristiansand ASBeckmann Olav ASBedrift og Personalpsykologi ASBedriftstjenesten ASBemanningsbyraaet.no Berg-Hansen Reisebureau Agder ASBest EventBestra ASBI KristiansandBidevind Consulting ASBirkeland Trykkeri ASBirkenes Armering & Betong ASBitproBjorvand & Skarpodde ASBlomberg Trend ASBoen Bruk

Boss Industri og Mekanisk Verksted AS

BR GruppenBr.Reme ASBring LogisticsBTS & Renhold ASBussen Trafikkselskap ASBygg og prosjektutvikling ASByggmo Holding ASBølgen & Moi KristiansandCCamillas BlomsterdesignCarbon Partners ASCargo Partner ASCarmulitimediaCarshine ASCatering Sør ASCemo ASCG Gruppen ASChristiania Innfordring ASChristianssands Assurance ASCity TrainClarion Hotel Ernst ASColor Line ASComfort Hotel Skagerak Consilio ASCorebis ASCorona Interiør ASCR Group ASCramo AS, avd. 766 KristiansandCultivaCurrent Software ASDDalandgården ASDale+Bang ASDampbageriet ASDanske ASDB SchenkerDeloitte Statsautoriserte

revisorer ASDeltasenteret ASDevoteam Telecom AS,

avd. KristiansandDHL Express (Norway ) AS Din Eiendom ASDnB NORDoorway AS - Avd KristiansandDrømmeplassenDuoprop ASEEDB Totalpartner ASEiendomsforvaltning Sør ASEiendomsmegler 1 Eiendomsrådgiveren ASElektroXperten ASElkem ASAElkem Materials ASElkem Research ASElkem Carbon ASElkem Solar ASEltos ASEmentor Norge ASEndring & Utvikling ASEngeland Skade og LakkEnitro ASEntra Eiendom ASEresearch Institute ASEriksen ArvidErnst & Young ASEtech ProcessEuropark ASEva Sko/Euro SkoEvenby TorbjørnExbo Eiendom ASFFagskolen ImenteFair ASFB Eiendom & Finans ASFestival Engros ASFiko ASFinn og Albert Egeland ASFire Security ASFiskesalg A/SFjell Renovering ASFjord LineFlateland Revisjon Fliskonsept ASFokus Bank KristiansandForbrukersamvirket Sør BAFossner Advokatfirma AS

Fotomiljø ASFrigstad Offshore NUFFrivold Slakter ASFrizen ASFundament Eiendomsrådgivning ASGG. Strømme ASG4SGalleri Bi-ZGCON ASGeheb ConditoriGHV Montasje ASGjensidigeGo Mobile ASGovi ASGumpen Bildrift A/SHHaga Buss ASHaga Nor ReiserHamre Familiecamping ASHamre Vel - veiutvalgetHamresanden Resort ASHandelsbankenHansa Borg Bryggerier ASAHansen & Justnæs ASHansen Herman Mekaniske

Verksted ASHelen Sollie InteriørarkitektHellenes Allsidig Service ASHellvik Hus Søgne ASHennig-Olsen Is ASHertzberg SivilingeniørHjelp24 Bedriftshelsetjeneste ASHobbyhusetHodejeger Åstveit ASHodne MestergullHotel Express International Hotel Express Norge ASHotel Norge ASHotell SørlandetHunsfos Fabrikker ASHøgfeldt Edgar ASHøllen Brygge Restaurant Høyde Teknikk ASHåkull ASHårkroken ASIIca Detalj Region Sør ASID Musikk ASIdè til Produkt ASIdentec Solutions Norway A/SIf SkadeforsikringIndre Agder Transport ASInfoCare ASAInmaco ASInspirasjon SørlandetInternational Promotion Norway ASIntersport Profil ASIpec MiljøISS Personalhuset KristiansandIT Huset SørItella ASJJ-A RørJanne B. HaanesJiffy InternationalKjøkkenservice Industrier AS/

JobbfruktJobzone Kristiansand ASJohan G. Olsen ASJohanssen R Stav Trykkeri ASJohs Lunde Yacting Sør ASJR ManagementKKarlsen VidarKaspar Strømme ASKelly Services Norge ASKeno Reklame ASKjesk RestaurantKjøkkenskapet ASKjøstvedt AG AS Klubben SelskapslokalerKonkurrenten.no/Risdal TouringKreditorforeningen SørKristiansand AuksjonsforretningKristiansand AvisKristiansand

Bompengeselskap ASKristiansand Bygg ASKristiansand Dyrepark ASA

Kristiansand FeriesenterKristiansand Havn KFKristiansand KinoKristiansand kommuneKristiansand Kontorsenter AS -

Sharp Center ASKristiansand Næringsselskap ASKristiansand Skruefabrikk og

Mekaniske Verksted ASKristiansand Sykkelsenter ASKristiansand TrykkeriKRNCoaching a/sKronlita ASKruse Smith ASKvadraturen i Kristiansand ASKvestor Kristiansand ASKvinesdal SparebankKåre Larsen Handelsgartneri LLaika ParfymeriLandmåler Sør ASLandskapsentreprenørene ASLeif Hübert Stål ASLG Quick Lager ASLinnebo Odd-JoneLoka & Dcergsnes Bygg og

allsidige serviceLOS ASLOS Bynett ASLotus Floral ArtLund Bedriftshelsetjeneste DALynor ASMMacGregor Group -

Hydramarine ASMaduro KompetanseMagma Projects ASMakrellenMalermester Knutson ASManpower AS Avd.KristiansandManpower Professional

Engineering ASManpower Professional

Executive ASMarum Anders Frode

(SummasumMARUM)Max Marketing GruppenMC-Senteret KristiansandMediehuset

Fædrelandsvennen ASMediepartner ASMeglerhuset Sædberg ASMenko ASMentor Partner ASMercur Reiser Merkantil Service ASMerlink ManagementMesta AS - Kristiansand

DistriktskontorMidt-Agder FriluftsrådMjåland Ivar ASMobildata SørlandsparkenMosvold & Co ASMOTIVARMulticonsult ASMur i SørMurmester LindgrenMøbelmiljø ASNN. Timenes & Søn ASNano Forvaltning ASNational Oilwell Varco ASNAV Arbeidslivssenter Vest-AgderNAV Kristiansand arbeid og trygdNCC Roads region SørNetcom ASNettkonsult ASNetwork Norway ASNewOffice ASNewphone Norge ASNilsen FrankNOHA Norway ASNor Engros

Gustav Pedersen ASNorcon Engineering ASNordby G Cycle &

Maskinforr ASNordea Bank Norge ASANordialog KristiansandNordic Materials

Construction AS/NMCNorges Kreative

Fagskole KristiansandNorgesenergi ASNorgesfilm ASNorgesgruppen Agder ASNorlock ASNOROFFNorsk Energigjenvinning A/SNorsk Interaktiv ASNorsk Metallretur

Kristiansand ASNorsk Telekompetanse ASNorsk Tur ASNorske Systemarkitekter Sør ASNSB ASNTC Gave og Profilering ASNTN Shipping A/SNygård Eiendom ASNæringsmegleren

Sædberg & Hodne ASOOddernes Eiendom ASOn Line Reklame ASOnninen ExpressOptimum A/SOras Agder ASOrdkraft ASOrigo Engineering ASOrkla Finans ASOsigraf ASOSM People ASOtra Norge ASOxygo Norge ASPPagotti ASParadox Invest ASPedersen Terje ASPedika Invest ASPegasus Kontroll ASPettersen Vestbakke & CO DAPhoneroPianobar Party ASPippin ASPizzabakeren GrimPK Entreprenør ASPostbankenPosten Norge AS/

Kristiansand PostsenterPragma ASPragma Maritime ASPricewaterhouseCoopers ASProffice AgderProfilèr Reklame ASProgress ASPromens ASProplan AS avd. KristiansandPro-Revisjon ASPSWinCom ASPTL Kristiansand ASQQuality Hotel KristiansandQuart Event ASRRadisson SAS Caledonien HotelRambøll Unico ASRasmussen gruppen AS/

Avantor ASAReber Schindler Heis ASRecommended Norway ASReform ASRegnskapsfabrikken Reinhardt F. & CoReklamestasjonen ASRepstad Anlegg ASRestaurant Sjøhuset Drift ASRETURKRAFT ASRevisjon Sør ASRevisorgruppen Agder ASRica Dyreparken HotelRico Invest ASRige Silketrykk ASRing Eiendom, LillesandRingknuten Pukkverk ASRolands ASRoli ASROM Eiendom ASSSabra Fokus ReiserSanden Eiendomsutvikling AS

MEDLEMMER

i Nærings-foreningenper juni2009

Page 35: SPENN nr. 3/09

35www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/09

SØKNADSSKJEMA FOR MEDLEMMER I NæRINGSFORENINGEN I KRISTIANSANDSREGIONEN

Sanden Media ASSandens Drift ASSarepta - den utømmelige kilden SAS Ground Services (SGS)SAS Scandinavian

Airlines Norge ASScan Trade ASScandic KristiansandSeafront ASSecuritas ASSeil og Rigg ASSenter for EntrepenørskapServicepartner 1 ASSG Finans ASShapes Fitness Norge ASShipco Teknologi ASSigma Fondsforvaltning ASSimonsen Advokatfirma

Kristiansand DASkagerak Venture CapitalSkandinavisk TrafikksenterSkanska ASSkattejakt ASSkeie Group ASSkjærgårdsbygg ASSkoData ASSkudeviga FeriesenterSlakter SørensenSlottsQuartalet ASSmiporten ASSnadderkioskenSol og MåneSolrang Arne Paulsen

Sopran ASSordal ByggSound of Hapiness

KompetansesenterSouthern Marine ASSpandabelSparebank 1 SR-bankSparebanken PlussSparebanken Sør Spareskillingsbanken Sparing og Assurance Sør ASSpartacus Forvaltning

Vest Agder ASSpesialprodukter Sør A/SSport Senteret Kristiansand ASStart Toppfotball ASStepChange ASStiftelsen Bredalsholmen Dokk

og FartøyvernsenterStorform ASStormberg ASStrai Kjøkken ASStrand Hotel FevikStrømmes Reklame A/SStrømmestiftelsenStudensamskipnaden i

Agder (SiA)Stål-Consult A/SStålveien 9 ASSystempartner Sør ASSødal S.A. ByggmesterSøgne og Greipstad SparebankSøndergaards Sveiseverksted

Sørlandet KunnskapsparkSørlandet Senior Service SASørlandets KunstmuseumSørlandets Sylinderservice ASSørlandets Travpark ASSørlands Service ASSør-Stål ASTTakstkontoret Johan Roland ASTangen HalfdanTannlege Heyeraas ASTannlegepraksisTaste of India ASTaxi Sør ASTeam Dental Norway Team Fitness HoldingTekstavdelingen

- Elisabeth SmithTelenor Bedrift ASA -

KristiansandTelenor Telehuset ASTemp-Team ASTess Sør ASThon Hotel WergelandThorsen Halvard AS Ticket Feriereiser KristiansandTine Meieriet Sør KristiansandTMBYGG DATofte & Co Advokatfirma DATop Temp Bemanning

Kristiansand ASTore Wiese-Hansen ASTorjesen Jernvare AS

Trekandetn legesenterTrend Kjedeselskap ASTress Design ASTriTool Norge ASTrygg Hjemme ASTrygVesta Forsikring ASTTS Marine ASATTS Sense ASUUngt Entreprenørskap AgderUtvikling.orgVValdal Byggtjeneste ASValero ASValle SparebankVarmepumpeserviceVarodd IndustrierVEF Eiendom ASVegusdal GjestegårdVennesla Vekst ASVentelo ASVeolia Miljø ASVertech Offshore ASVest-Agder Museet IKSVIA Travel SørlandetVigeland Metal Refinery A/S

Vigeland Brug A/SVigeland Personal Øst AsViking Supply Ships ASVilla Vitalis Vindi Consulting ASVIP-Gruppen NorgeVisma Services Norge AS - Kr.Sand

Vital Forsikring ASAVital Sørlandssenteret ASVågsbygd Bygg og

Vedlikehold ASVågsbygd VVS ASV-Tech ASVår Bedriftshelsetjeneste ASWWater Mist Engineering ASWehus Geir- Kreftforeningen

seksjon sør/vestWerc Recruitment ASWestshore Brokers ASXXstrata Nickel - Falconbridge

Nikkelverk ASYYIT Building Systems ASZZing Marketing Systems ASÆØØkodel ASØstereng og Benestad AS

Avd. KristiansandÅAabel & KaarbøÅros Motell Camp AS

ringsforeningen i Kristiansandsregionen (N

iKR

)ble etablert som

meren

2003 hvor Handelskam

meret, Industriforeningen og H

andelsstandsforeningenble slått sam

men til en enhet. Ved utgangen av 2006 representerer N

iKR

rmere 12.000 årsverk. G

ruppen er etablert for å fremm

e næringslivsinteresser

i Kristiansandsregionen og ha fokus på følgende:

•Infrastruktur i regionen

•U

tviklingsmuligheter innen næ

ringsliv og vekst i regionen•

Være et politisk høringsorgan for saker som

måtte angå næ

ringslivet•

Aktiv pådriver ovenfor politiske fora på alle nivåer, lokalt, regionalt

og nasjonalt

NiK

R er en partipolitisk nøytral organisasjon.

På linje med de øvrige storbyene i N

orge fremstår N

iKR

lokalt som både en

næringsforening og et handelskam

mer for Vest-A

gder. Handelskam

meret

medfører et om

fattende samarbeid på nasjonalt, nordisk og europeisk plan.

Handelskam

meret er en del av International Cham

ber of Comm

erce (ICC).

VISJO

NN

iKR

skal være m

øteplass for diskusjon og løsning av spørsmål som

berører handel, industri, håndverk, reiseliv og tjenesteproduksjon i regionen.

LN

iKR

skal spille en aktiv rolle i næringsspørsm

ål og den offentlige debatt ogvæ

re et verktøy for å•

posisjonere det lokale næringsliv både lokalt, regionalt, nasjonalt og

internasjonalt,•

bygge og bearbeide nettverk innen alle bransjer,•

ta initiativ og være pådriver innenfor næ

ringslivsspørsmål /- prosjekter,

•væ

re næringslivets talerør,

•drive m

ålrettet kompetanseheving og

•synliggjøre regionen.

VEK

STN

iKR

arbeider for vekst i regionen både for å øke tilbudet til herværende

bedrifter og for å tiltrekke ny virksomhet. D

ette vil gi positive ringvirkninger forhele regionen og er av avgjørende betydning for en videreutvikling av landsdelen.

DA

GSA

KTU

ELLE SAK

EREn positiv region er det beste trekkplasteret både for nye virksom

heter ogenkelt-m

ennesket så vel som fam

ilien. Det vil alltid væ

re varierende dagsaktuellesaker, m

en for tiden er følgende saker særlig sentrale:

•Styrke etablering av ny næ

ringsvirksomhet innen industri, handel, håndverk og

servicenæringen sam

t delta for å legge forholdene til rette for økt vekst på de eksisterende.

•Fortsatt utbygging og forbedret infrastruktur og kom

munikasjon og sikre god

arealdisponering for fremtiden, sam

t pådriver for økt antall byggeklare tomter

for næringslivet og den enkelte.

•Ø

vrige saker som om

handler nærings-, bolig- og infrastruktur

•N

æringsutvikling m

ellom hav og land, og spesielt forsterke innsatsen for å

utvikle regionens turistattraksjoner og øke mangfoldet av aktiviteter.

Ressursgruppen for U

tdanning og Næ

ring,bestående av industri, handels- og reiselivsbedrifter, utdanningsinstitusjoner på alle nivåer fra grunnskole til universitet/høgskole og m

ed bredde i fag. V

idere er det representanter fra offentlig sektor gjennom kom

mune og fylke,

Kunnskapsparken, Agderforskning m

ed flere. Hovedfokus er best m

ulig utdanning innenfor de behov det lokale næ

ringslivet ønsker og må ha.

Resursgruppen for Innovasjon

Hovedfokus på vekst og vekstm

uligheter i regionen, deriblant etablering av flerearbeidsplasser, sam

t å få flere byggeklare tomter til så vel næ

ring som til bolig.

Vi ønsker videre å fokusere på at vi klim

atisk, trivsels- og utdanningsmessig skal

være en foretrukken region for etablering av ny næ

ring og hvor tilflytting fraøvrige norske byer og steder sam

t innvandring til landsdelen vil også komm

eutenlands fra. G

ruppen er representert i den komm

unale ”Innovasjons 2010”som

er en samkjøring m

ellom bl.a. K

ristiansand komm

une, HiA

, Cultiva, m.flere.

Ressursgruppen for N

æring og K

ultur i Kristiansand (N

OK

K)

Gruppen er sam

mensatt av representanter fra N

ærings- og Kulturliv

i Kristiansand. N

iKR

har leder av gruppen og Kulturdirektøren i komm

unen besitter nestlederfunksjonen. V

isjonen er at NO

KK

skal bidra til å utvikleK

ristiansand som en attraktiv kulturby og væ

re en møteplass for å styrke

samarbeidet m

ellom næ

ringslivs og kultur.

REISELIV

OG

TUR

ISME

NiK

R skal væ

re en pådriver for å sette reiseliv og dets betydning for vekst ogutvikling innen næ

ringslivet i vår region på dagsordenen. Turisme er den største

og raskest voksende næringsgren i vår region, og gir stor sysselsettingseffekt for

regionen. Spesielt viktig blir det å sette fokus på opplevelsesindustrien, et sam

lebegrepet for bransjer og næringsaktiviteter der det skapes verdier av kultur

og opplevelser.

KR

ISTIAN

SAN

D H

AN

DELSK

AM

MER

Kristiansand H

andelskamm

er (etablert i 1947) driver virksomhet m

ed dokument-

tjeneste for handel med utlandet (im

port/eksport). Kjente dokum

enter somutstedes i dag er ATA

-Carnet for bedrifter og privatpersoner som bringer varer ut

av Norge og som

skal bringe disse tilbake til hjemlandet, eksem

pelvis til brukved varem

esser, yrkesutstyr og/eller vareprøver/reklamem

ateriell. Videre er den

største delen av dokumenttjenesten å bekrefte opprinnelse av en vare.

”Kristiansand Cham

ber of Comm

erce” dekker hele Vest-Agder.

Som en ny del av handelskam

merets tjenester, vil vi fra våren 2007 tilby en

egen ”Expat-tjeneste” til de bedrifter som tar inn nye m

edarbeidere utenfra. V

i vil kunne bistå bedriften med all type innregistrering i N

orge. Tjenesten skallegge forholdene til rette for nye arbeidstakere og deres fam

ilier som kom

mer

til regionen. Det skal fokuseres på alt som

er nødvendig for at Kristiansands-

regionen skal beholde sitt rykte som en attraktiv region for ”expatriates” å leve

og bo. Programm

et vil inneholde kurs/veiledning, månedlige nyhetsbrev på

engelsk, nettverksarenaer for faglig og sosiale arrangement, og servicetelefon.

For mer inform

asjon ta kontakt med vårt kontor.

RIN

GSFO

REN

ING

EN I K

RISTIA

NSA

ND

SREG

ION

EN - D

ITT VALG

SØKNADSSKJEMA FOR MEDLEMSKAP I NÆRINGSFORENINGEN I KRISTIANSANDSREGIONEN

Firma: Bransje:

Adresse: Postnr./-sted:

Daglig leder: Styreformann:

Antall årsverk: Spesielle interesser: Foretaksnr.:

Kontaktperson 1: e-post:

Telefon (a): Mobil: Faks:

Kontaktperson 2: e-post:

Telefon (a): Mobil: Faks:

Hva driver bedriften med?

Web-adresse:

Søknadsdato: Underskrift:

Send søknaden til Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, postboks 269, 4663 Kristiansand

Arbeidsområde:

Håndverk Industri

Handel IT / Data

Service Import

Eksport Turisme

Finans

Annet

Er bedriften medlem av:

HSH NHO

Bydels-, senter-, sentrumsforening

Andre:

For Næringsforeningen

Sign. NiKR:

Pris:

Næ Medlems brosj ny 30-01-07 14:01 Side 1

Næringsforeningen i KristiansandsregionenSvarsending 00967303Postboks 2694663 Kristiansand

KATEGORI ANTALL ÅRSVERK

ANTALL UTSENDELSER & STEMMEBERETTIGEDE

ANTALL UTSENDELSER

MEDLEMSKAP (EKS. MVA)*

BedriftBedriftBedriftBedriftBedriftBedrift

1 - 1011 - 50

51 - 100101 - 200201 - 300over 300

124789

124789

kr. 2.900,-kr. 5.700,-kr. 11.400,-kr. 18.900,-kr. 27.900,-kr. 31.200,-

Firmaer som består av hovedforetak og filialer regnes etter samlet antall ansatte innen regionen.

Pensjonist/student: kr. 300,-

Gjelder personer som er knyttet til næringslivet eller andre som styret antar kan tilføre foreningen impulser av betydning.Disse har ingen stemmerett.

* Prisene gjelder kontingent og serviceavgift 2009 (kontingentandel er kr. 400,- avg. fritt.).

“Ring oss i dag for medlemskap, på telefon99 23 80 00”

Anne Marit Thomassen,Næringsforeningen

Page 36: SPENN nr. 3/09

www.kristiansand-chamber.noSPENN magasinet 3/0936

B ØkonomiRetur:Næringsforeningen iKristiansandsregionenPB 269, 4663 Kristiansand

Kommunikasjon & EvolusjonVelkommen til SMB-konferansen 29. oktober 2009

SMB konferansen er en inspirerende og matnyttig konferanse for ledere og nøkkel-personer i små og mellomstore bedrifter. Vi har et mål for øye – å bidra til at du som leder får faglige innspill og inspirasjon til å lykkes enda bedre i din virksomhet. I år vil vi ha et særskilt fokus på teknologi og markedsføring og ulike business-verktøy, samt nyttige råd og tips til alle som driver små og mellomstore virksomheter.

Teknologien som kan gi din lille virksomhet muskler som kan måle seg med de store:

Cloud-tjenester•Online markedsføring og •WebMarketingMatrixSosiale medier som Business-verktøy•Trender og kunnskapsdeling•Webanalyse; Forståelse og handling•

Selskaper tvinges av finanskrisen til å finne nye måter å spare - og tjene – penger.

Mer informasjon om SMB-dagen 2009 kommer i august-utgaven av SPENN.

OKTOBER 29 | CALEDONIEN HOTEL | KRISTIANSAND-SMB DAGEN2009

Hold av datoen og god sommer!Kathrine Bjerke, redaktør SPENN magasinet