Top Banner
HER ER SKOLENS NYE REKTOR SIDE 8 FIASKO! Åpner NYTT freds- senter i Alfaz del Pi Side 4 Strålende boligsalg i Torrevieja Side 7 Lokal TV-kanal på Costa Blanca Side 5 Skandinavisk avis - utgave 1 - 2015 Side 10 Modern & Classic Kitchens 966 881 129 - Partida el Planet 156 - 03590 Altea www.casa-interior.com - [email protected]
28

SPANIA I DAG

Jul 23, 2016

Download

Documents

DP Reklamebyraa

Utgave 1, SPANIA I DAG
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • SI - SPANIA I DAG 1HER ER SKOLENS NYE REKTOR SIDE

    8FIASKO! pner NYTT freds-senter i Alfaz del Pi Side 4

    Strlende boligsalg iTorrevieja

    Side 7

    Lokal TV-kanal p Costa Blanca Side 5

    SPANIA IDAG

    S

    SPANIA IDAG

    S

    Skandinavisk avis - utgave 1 - 2015

    Side 10

    Modern & Classic Kitchens

    966 881 129 - Partida el Planet 156 - 03590 Alteawww.casa-interior.com - [email protected]

  • SI - SPANIA I DAG2

    Utgiver: Spaniabladet S.L. Besk-/postadresse: Calle Pau Casals 5, 03581 El Albir. Web: www.spaniaidag.no - Facebook: spaniaidag Trykk: Servicios de Impresin de Levante - Deposit legal: A 719-2015

    Jon HenriksenAnsvarlig redaktrTel.: (+47) 913 53 111Mail: [email protected]

    REDAKSJON

    Fredrik KruseRedaktr/daglig lederTel.: (+34) 622 344 354Mail: [email protected]

    ivind KarlsenJournalistTel.: (+47) 489 52 028Mail: [email protected]

    Frode SkarpnordWebansvarligTel.: (+47) 473 44 621Mail: [email protected]

    Steinar PettersenSalgssjefTel.: (+34) 695 774 742Mail: [email protected]

    SALG | KONOMI

    Tore NystrmSalgskonsulentTel.: (+47) 901 49 757Mail: [email protected]

    Stig GrindahlSalgskonsulentTel.: (+47) 480 68 283Mail: [email protected]

    Per Olav KlemsdalkonomiTel.: (+47) 930 21 016Mail: [email protected]

    Mona A. JansenGrafisk designTel.: (+47) 915 45 044Mail: [email protected]

    DESIGN

    Harald BrorstadArt DirectorTel.: (+47) 915 87 001Mail: [email protected]

    Selvstendigheten

    Katalanernes selvstendighet m sees i lys av en 300 r gammel historie og en regjering som ikke har vrt spesielt opptatt av prioritere og anerkjenne Katalonias kultur. Det faktum at Katalonia ogs er Spanias rikeste region gjr sitt til at frontene blir steile. Katalonias bruttonasjo-nalprodukt (BNP) var i fjor p 200 milliarder euro og med en lsrivel-se, vil den nye staten bli ett av Euro-pas rikeste land. Under forutsetning av at dagens inntekter og utgifter blir liggende p dagens niv.

    Midt i Barcelona lyser en flamme til minne om alle dem som dde i kampen om byen i 1714 (arvefl-gekrigen). Det er her Barcelonas innbyggere mtes hver 11. septem-ber for feire nasjonalhelten Rafael Casanova.Snakker du med de som bor i Ka-talonia, og de hrer at du er norsk, stilles det flgende sprsml: Hvor-for var selvstendigheten s viktig for Norge i 1905? Man blir lett svar skyldig, for det finnes noen paral-

    leller her. Samtidig er det ikke helt korrekt, at katalansk sprk og kultur under-trykkes i dag. Under Franco-tiden skjedde det en penbar undertryk-kelse, men siden 1976 har det kata-lanske sprket ftt innpass i skolene og p TV, samt radio. Det snakkes katalansk i en rekke kanaler.

    Regjeringen har likevel ikke aksep-tert den katalanske kulturen, like mye som katalanerne ikke har ak-septert spansk kultur som en del av deres arv. I nyere tid, og det som fikk selvstendighetsforkjemperne til vkne igjen, var alle de ko-nomiske innsparingene som kom i 2011. Veldig mange hevder at Ka-talonia betaler inn altfor mye til den spanske statskassen. Hele debatten

    er egentlig flyttet fra det flelses-messige til det mer praktiske (les: konomiske og politiske) plan.Selv de som er tilhenger av selv-stendighet og at Katalonia skal bli en egen stat, er usikre p hvordan samfunnet vil utvikle seg. Blir man stende utenfor EU, er mulighetene

    for at pesetasen igjen blir innfrt. Barcelona FC m forlate La Liga og hvor skal en av verdens mest populre klubber spille, da? Flag-get vil bli endret og kanskje tas da-gens flagg med gule og rde striper i bruk. Sprket vil bli katalansk og kan fre til at dagens tosprklighet forsvinner. Det foreligger planer om egen utenrikstjeneste og Kon-gedmme er historie. Katalanerne gr for republikk som styringsform. Forandringene blir med andre svrt mange, men om det vil bli til det bedre vet ingen.

    Smitteeffekten ved en lsrivelse er penbar. Baskerne har i revis slss for det samme. Valencia har ymtet fremp om lsrivelse fra Spania og det samme har Balearene gjort. Spa-

    nia kan bli som en sveitserost fylt av huller men det vil ta tid. Det er store muligheter for at Artur Mas og hans vpendragere forskutterer seieren. Det blir nemlig ikke enkelt f til dette i praksis.

    De jublende Barcelona-innbyggerne, som nsker katalansk selvstendig-het, har forlatt gatene et-ter seieren i regionsvalget sndag 27. september. Det betyr selvsagt ikke at kampen om lsrivelse fra Spania er over, for det er n jobben for selvstendig-hetspartiene i Katalonia for alvor starter.

    SETT OG HRTSpanske kvinner ser etter fremtidens mann, mens mennene ser etter fortidens kvinner.

    Ron Lesthaeghe, Brussels frie universitet

    -Norge har gode forutsetninger for klare omstillingen n som oljen ikke gir de samme, gode inntektene. Norge m imidlertid finne ut hvor man skal styrke konkurransekraften.

    Anders Borg, rdgiver og ex. finansminister i Sverige

    Jeg har aldri vrt den slanke, jeg har aldri klart disse kurene, jeg m ha mat!

    Mia Gundersen, skuespiller og artist

    AV JON HENRIKSEN

    Selvstendighetspartiene vant frem i regionsvalget i Katalonia, men kampen om lsriv-else fra Spaniablir likevel vanskelig.

    PERSPEKTIV

  • SI - SPANIA I DAG 3

    Ny avis - p papir og nett

    Avisa du n holder i hnda er frste utgave av SI SPANIA I DAG. Fra 1. oktober skal avisa komme ut ukentlig p Costa Blanca. SPANIA I DAG distribueres gratis fra Calpe i nord til La Manga i sr. Opplaget vil i utgangspunktet variere fra 12.000 til 17.000 eksemplarer.

    I tillegg til at ukeavisa vil vre i markedet hver torsdag, s er det opprettet en egen nyhetsportal: www.spaniaidag.no. Portalen, eller websiden om man vil, skal oppdateres daglig og utfylle inn-holdet i papiravisen. Totalt sett burde dette bli en god pakke, p papir og nett, bde for vre lesere og for annonsrene.

    Det finnes i dag en rekke publi-kasjoner p Costa Blanca. Mange hevder, med rette, at det er alt-for mange. Likevel mener vi at SPANIA I DAG skal kile seg inn i denne mangfoldige avis- og ma-gasinfloraen. Vi er optimister og har klokketro p prosjektet av flere rsaker:

    Ny ukeavisDe som str bak den nye ukea-visa har bred erfaring med avis- og magasinproduksjon, samt god lokalkunnskap. Ambisjonene til staben er lage en avis som p en rekke omrder vil skille seg ut fra de som allerede er etablert langs kysten. Til sammen skal dette skape et brekraftig kvali-tetsprodukt, som skal begeistre og skape optimisme i nrmilj-ene p Costa Blanca.

    SPANIA I DAG nsker spille p lag med alle de gode kreftene som finnes p Costa Blanca. Vi skal primrt vre en lokalavis og vil flgelig vie nasjonale hendel-

    ser noe mindre plass. Terskelen for bringe nyheter fra hele Spa-nia vil vre lavere p nett enn p papir, men avgjrelser og vedtak som rokker ved samfunnsstruk-turen vil vi selvsagt ha fokus p. Alt som pvirker deg i hverdagen skal du f vite gjennom vr avis-spalter og vr nettportal.

    Trenger innspillFor kunne lykkes med vrt nye avisprosjekt, er vi avhengig av at

    dere som bor p Costa Blanca gir oss innspill og tips. Aktivitets-nivet i foreninger, i klubber, i kirkene, p skolene og i andre miljer er stort, s skal vi f vi-dereformidlet alt dette positive, trenger vi alts f vite om ak-kurat ditt arrangement eller om den interessante personen som fortjener oppmerksomhet.

    SPANIA I DAG vil honorere ak-tive lesere, for skape god dialog

    og tettere bnd mellom oss. Nl ikke med ta kontakt. Send en e-post, sl p trden eller stikk innom vrt kontor i Albir.Du finner all ndvendig infor-masjon p side 2 i avisa eller p www.spaniaidag.no

    Med vennlig hilsen

    Jon HenriksenAnsvarlig redaktr

    ! NDHJELP TIL ORIHUELA-FAMILIER91 familier i Orhiuela Costa har ftt akutt konomisk ndhjelp av kommunen. Det er avsatt 43 000 euro, slik at familiene fr betalt strm, vann, medisiner,, mat og andre ndvendige ut-gifter. DRLIG!Spanjolenes engelskkunn-skaper er ganske drlige. I flge en ny underskelse ligger Spania p 17.plass av de 24 land som deltok. IKEA BYGGER I SPANIAIKEA har store ambisjoner i Spania og varsler at det skal skje en massiv utbygging de nrmeste rene. I dag har IKEA 16 butikker i Spania og mlsettingen er at det skal finnes det dobbelte antallet varehus i 2025.

    Kommuneadministrasjonen i Alfaz del Pi, med ordfreren i spissen, hilser den nye avisa velkommen.

    NYHETER

    Blant de fremmtte under den timelange seansen var blant an-dre byrd for utlendinger Marisa Cortes og kommunens norske rdgiver Elisabeth Marandi Ih-len.

    Ordfrer Vicente Arques pnet mtet med understreke at han var svrt positiv til vr nye lo-kal- og regionalavis, og at han ser fram til et godt samarbeid med SPANIA I DAG.

    -Alfaz del Pi har over 2.500 regis-trerte nordmenn, men det ansls at det reelle tallet p fastboende nordmenn i kommunen er mer enn 8.000. Som representant for kommunen og befolkningen i Alfaz del Pi nsker jeg den nye norske avisen her p Costa Blan-ca lykke til med etableringen. Vi er overbeviste om at SPANIA I DAG vil spille en positiv rolle i vr felles mlsetting om bedre kulturell integreringen og bidra til utvikle Alfaz del Pi og Costa Blanca som turistdestinasjon.

    Tirsdag den 15. septem-ber ble vr redaktr og daglige leder Fredrik Kruse invitert til ordf-rer Vicente Arques sitt kontor for offisielt pre-sentere SPANIA I DAG overfor kommuneledel-sen i Alfaz del Pi.

    Ordfreren hilser avisa velkommen

  • SI - SPANIA I DAG4

    Johan Galtung pner freds-senter p Costa BlancaDen 84 r gamle norske fredsmegleren Johan Galtung pnet i forrige mned et fredsforskningsssen-ter i Spania. Fredssenteret, som ligger i Alfaz del Pi kommune p Costa Blanca, blir ogs et sted hvor partene i ulike internasjonale konflikter kan mtes for samtaler og megling.

    Som FN-rdgiver har Johan Gal-tung vrt tungt inne i over 200 internasjonale konflikter, og hans 150 bker og 1.600 artikler om konfliktlsning er oversatt til mer enn 30 sprk. Han var ogs en av grunnleggerne av fors-kningsinstituttet Peace Research Institute (PRIO) i Oslo.

    N etablerer alts hans egen stif-telse, Transcend, i samarbeid med universitetet Complutense i Madrid og Alfaz del Pi kom-mune, et fredsforskningssenter hvor det vil arrangeres seminarer og andre aktiviteter som koordi-neres av den anerkjente konflikt-lseren.

    Den aldrende sosiologen og ma-tematikeren har bodd i den lille kystkommunen Alfaz del Pi de siste 42 rene, og har til og med ftt en park oppkalt i sitt navn i sentrum av byen.

    -Jeg takker av hele mitt hjerte Alfaz del Pi sin ordfrer, Vicente Arquez, som har gjort etablerin-gen av dette senteret mulig. Jeg er norsk, men ogs alfazino (inn-bygger i Alfaz del Pi, red merk) ved eget valg. Her i kommunen bor det over 20.000 personer fra over hundre nasjonaliteter, men

    vi har svrt lite problemer med vold. I en epoke med det jeg ka-rakteriserer som kriminalitet mot menneskeheten, nsker jeg som fredsforsker bidra til at kon-flikter lses fr de utvikler seg til voldshandlinger. Derigjennom hper jeg bidra til skape et samfunn som er til for oss alle, sier den idealistiske professoren energisk.

    Galtung opplyser til SPANIA I DAG at International Center of Conflicts Solution pnet drene i september.

    -I regi av min egen stiftelse, Transcend, arrangerte vi i juni et tre dager langt seminar kalt Da-ger for fred ved kulturstiftelsen Frax sine lokaler ved strandpro-menaden i Albir (Alfaz del Pi). Det var her vi lanserte planene om etablere et fredssenter her i kommunen for frste gang. Dersom alt gr etter planen vil vi arrangere mnedlige seminarer med et spesielt fokus p konflik-ter vi mener ikke er nok belyst ved det splitter nye forsknings-senteret, sier en glad Galtung.

    Galtung forteller videre at freds-senteret planlegger et tre dager langt seminar den 16.-18. okto-ber med korrupsjon som hoved-tema, hvor blant annet en rekke

    fremtredende jurister og eksper-ter innen organisert kriminalitet delta.

    I tillegg til seminarvirksomhet og undervisning vil fredssenteret ogs vre et sted hvor partene i ulike internasjonale konflikter mtes for dialog og megling.

    -I en konflikt er det ekstremt vik-tig etablere en dialog og vekt-legge de positive sidene. Under meglingsrundene fokuserer vi spesielt p atferd for bygge opp tillitt mellom parter ved bygge en sterkere relasjon dem imel-lom. Suksess betyr kun at det er bevegelse i en konflikt, avslutter Galtung.

    Ordfrer i Alfaz del Pi, Vicente Arques forteller overfor SPANIA I DAG at kommunen har vrt i dialog med Johan Galtung over lengre tid for etablere et fred-senter i kommunen.

    -Vi er heldige som har en emi-nense innen fredsforskning og konfliktlsning som Johan Gal-tung i vr midte, og det er et privilegium for oss i Alfaz del Pi kunne vre vert for et freds-senter i denne strrelsesorden. Vi beundrer Johan for hans utrette-lige kamp for etablere rom for fremme dialog, kunnskap og respekt for avslutte konflikter og forebygge nye, sier Vicente Arquez.

    AV FREDRIK KRUSE

    Forkjemperne for lsrivelse fra Spania vant parlamentsvalget i Katalonia og tolker valget som en folkeavstemning. Det er ikke sikkert at det er smart, for siste ordet er langt fra sagt.Ja-siden fikk i valget 47, 8 pro-sent av stemmene og har slik sett ikke flertall blant velgerne i ryggen til tross for 72 av 15 seter i parlamentet. I Girona og Lleida er det flertall for lsrivelse fra Spania, mens i Barcelona og Tar-ragona er man mot.P nei-siden i valget overrasket for vrig det nye partiet Ciu-dadanos (Borgere) som fikk 18 prosent av stemmene og 25 se-ter. Det gikk bedre enn ventet for Sosialistpartiet PSC som fikk 12,7 prosent av stemmene og 16 seter. Den store taperen ble PP som fikk 11 seter og 8,5 prosent av stemmene. Regjeringsslita-sjen for PP og statsminister Ma-riano Rajoy er penbar og valget i desember blir flgelig veldig spennende.Hvordan regionregjeringen blir og hvem som skal lede denne er uklart. Situasjonen i Katalonia er mer innflkt enn p lenge.

    INNFLKT IKATALONIA

    NYHETER

    FREDSBUDSKAP Statsminister Mariano Rajoy ma-ner til fred etter valget i Katalo-nia. Rajoy nsker finne lsnin-ger innenfor det lovverket som finnes i dagens Spania.-Samarbeid og vilje til dialog er det eneste som teller og som gir konkrete resultater. Monolog f-rer ikke frem, mener Rajoy, med klar adresse til Artur Mas.Artur Mas p sin side mener at hans og hans meningsfeller alltid har sttt for dialog, men at regjeringen ikke har nsket dette.-Vinduene og drene har alltid vrt lukket, sier Mas.

    Jobb/eierskap/leie av nring

    Jeg sker noe drive i Spania. M leie frst og kan-

    skje kjpe etterhvert.

    Jeg har lang erfaring som butikksjef, kjedesjef

    og eier av restaurant etc.

    Jeg er interessert i alt!

    Ta kontakt: [email protected] eller mobil 047 417 64 370

    Johan Galtung pner nytt fredssenter i Alfaz del Pi.

  • SI - SPANIA I DAG 5

    Ny lokal TV-kanal etableres

    Det var fullt hus og stor stemning sist fredag da ei-endomsmeglerfirmaet Notar Spania arrangerte sin rlige bli kjent-fest ved musikkbaren Brew Rock Cap Blanch i Albir. Under Notar-festen ble det kjent at det skal etableres en ny lokal TV-kanal.

    Brew Rock Cap Blanch hadde booket inn en rekke musikk-grupper for kvelden, men stemningen ndde likevel nye hyder da publikumsfavorit-ten Pablo Bloom satte i gang sitt sceneshow.

    I tillegg til konserten med Benidorms kanskje villeste showman fikk de rundt 300

    fremmtte ogs overvre lanse-ringen av filmprodusent Torben Thger sin helt nye lokale tv-ka-nal, TVA10, hvor Notar Spania har gtt inn som hovedsponsor.

    Torben Thger er kanskje mest kjent for dokumentarfilmen Fr du nok sol?, hvor filmmakeren tar publikum med p en reise gjennom helse- og rehabilite-ringssenteret Solgrden sin his-torie mens han samtidig forteller

    om solens helbredende effekt.

    -TVA10 er en lokal tv-kanal som retter seg mot nordmenn som bor i omrdet fra Benidorm til Altea Hills. P kanalen vil vi vise egenproduserte reklame- og presentasjonsfilmer fra lokale bedrifter, forklarte Thger un-der den korte presentasjonen.

    AV FREDRIK KRUSE

    FANTASTISK FEIRING AV MOROS Y CRISTIANOS I ALTEAFredag den 25. september gikk startskuddet for den tradisjonsrike feiring av Moros y cristianos i Altea, og i fire hele dager til ende har tu-senvis av feststemte mennesker vrimlet rundt i byens gater for f med seg den tradisjonelle feiringen av de kristnes gjenerobring av Altea.Festens definitive hydepunkter var de kristnes parade lrdag kveld og maurerne inntogsmarsj mandag kveld, men rets feiring av Moros y cristianos i Altea har ogs bydd p et tettpakket kulturprogram hvor beskende har kunnet oppleve blant annet fyrverkerishow, utstil-linger, gudstjenester og gratiskonserter. I r hadde dessuten de som oppholdte seg utenbys muligheten til overvre de tradisjonelle pro-sesjonene via internett. Moros y cristianos er en tradisjon fra 1400-tallet som markerer muslimenes erobring og de kristnes gjenerobring av Spania mellom i perioden mellom 718 og 1492. Liknende festivaler til minne om den kristne gjenerobringen av den iberiske halvya arrangeres i en rekke byer over hele Spania, hovedsakelig i den srlige delen av Valencia-regionen og i Andalucia.

    Ny tv-kanal lansert under rets Notar-fest: P bildet ser vi Torben Thger (nummer to fra hyre) sammen med Thomas Wendel, Thomas Martin Gils og Anders Viste fra Notar Spania.

    NYHETER

    i Minnekirken ved Solgrden lrdag 10. oktober kl. 19.30

    Billett 15 selges p Solgrden (+34 965 890 451) og Kirkesenteret i Albir Kirkebuss fra Altea, Alfaz og Albir

    HANNE KROGH

    Livets fasetter

    Gjest:

    Elisabeth Andreassen

    Da skinner solen atter en gang over Costa Blanca. Etter flere dager med skyer og tidvis kraftig regn har vret igjen stabilisert seg, og sjansen for nye regnskyller de kommen-de dagene er minimal. Temperaturen vil stige sakte men sikkert og er ventet n 29 grader p mandag.

    SOLA SKINNER IGJEN!

  • SI - SPANIA I DAG6

    VW-skandalen ruller videre

    I tillegg til svimlende bter, s m Volkswagen-konsernet alts regne med bruke milliarder p bytte ut alle motorene. I tillegg vil det koste penger og tid f gjenskapt tilliten i markedet, et-ter denne skandalen.

    Det antydes at VW-konsernet har 86 milliarder euro i reserve. Det

    omfattende konsernet med 19 fabrikker i 31 land og med hele 592. 000 ansatte, ar alts sterke finansielle muskler og har gode muligheter til st av den enor-me krisen som er oppsttt.

    Det er slik at flere bilmerker kan bli berrt i denne saken. BMW har vrt i skelyset i tysk pres-se, men det har ikke kommet noen bekreftelse fra fabrikken om juks. Det som er helt sik-

    kert, er at Mitsubishi Outlander fra 2004 til 2009 kjpte motorer fra Volkswagen. Det er imidlertid ikke kjent om disse motorene har den n s mye omtalte juk-sesoftwaren.

    Salget av Volkswagens biler har blitt stoppet i noen land, blant annet i Belgia. De fleste land n-sker imidlertid avvente situa-sjonen noe fr de gr til s sterke reaksjoner.

    Salget har s langt ikke blitt nev-neverdig rammet. Volkswagen, Audi, Skoda og Seat selger stort sett like mange biler som fr skandalen var et faktum, men den langsiktige effekten er mer usikker. Den kan komme etter hvert og s er bilene solgt med le-veringstid, derfor vil man ikke fr om noen mneder kunne fastsl om verdens strste bilprodusent blir rammet p salgssiden.

    Det er jukset med 11 millioner Volkswagen, 2,1 millioner Audi, 1,2 millioner Skoda og 700 000 Seat. I alle disse bilene sitter det programvare som viser mindre utslipp enn det i praksis er. Skandalen rul-ler videre og n avsetter VW-konsernet milliarder av euro for f byttet ut motorene.

    AV JON HENRIKSEN

    NYHETER

    Avhengig av de frivillige

    Oppgavene er mange for de fri-villige. Sammen med de ansatte ved Sjmannskirken i Torrevieja driver de i felleskap kirken. Med et omfattende program trenger man mange flittige hender for f utfrt alle oppgavene.

    Mange grupperDette er gruppene som skal job-be frivillig ved Sjmannskirken i Torrevieja dette semesteret:

    *Hagegruppe*Beskstjeneste*Kjkkengruppe*Bibliotekgruppe*Praktisk vedlikehold*Kirkevert p sndag*Kirkevert p hverdager*Bryllupsvert*Dpsvert

    -Noen velger en oppgave, mens andre engasjerer seg der vi tren-ger det mest. Det er plass til alle som vil yte en innsats, ppeker prosjektprest ved Sjmanns-kirken i Torrevieja, Cathrine

    Hopstock Havgar til SPANIA I DAG.

    EngasjementetAnn Cathrine Hopstock Havgar legger til, at noen av de frivillige oppgavene er sm, men likevel tidkrevende.

    Enkelte mennesker synes lite, mens andre blir mer lagt merke til. Likevel trenger Sjmannskir-ken absolutt alle.

    -For at helheten i vrt arbeid skal fungere er det viktig at vi har mange forskjellige mennes-ker med p laget, for uten enga-sjementet fra hvert enkelt men-neske, blir det noe vesentlig som mangler.

    Bruker tidProsjektprest Hopstock Havgar legger til at frivillighet hand-ler om skape trygge rammer, derfor bruker Sjmannskirken i Torrevieja mye tid p finne oppgaver som passer, samt at det brukes tid p bli kjent med de menneskene som nsker enga-sjere seg.

    -Det er fint at alle har noe bi-dra med. Det kan vr en smil, et hndtrykk, nske om en god dag

    eller det kunne ta i et tak med noe praktisk arbeid. Vrt frivil-lighetsmte tirsdag viser at enga-

    sjementet ved Sjmannskirken i Torrevieja er til stede.

    Sjmannskirken i Torrevieja, og de fleste andre Sjmannskirker, er tuftet p frivillighet. Tirsdag 29. september var det frivil-lighetsmte i Sjmannskirken i Torrevieja, der gruppene som skal drive med frivillighet ble presentert.

    AV JON HENRIKSEN

    Mte i Sjmannskirken i Torrevieja:

    Frivillig arbeid er helt avgjrende for Sjmannskirken. De rlige julemessene er i s mte et viktig frivillig bidrag. (Illustrasjonsfoto)

  • SI - SPANIA I DAG 7NYHETER

    Boligomsetningen i Alicante-pro-vinsen var 14,7 prosent hyere i andre kvartal i r om vi sam-menligner med samme kvartal i 2014. Tallene kommer frem i en ny rapport fra eiendomsutvi-klernes forening i Alicante (PRO-VIA). Det er totalt solgt 104.000 boliger de siste tre mneder.

    Utlendingene kjper20 prosent flere boliger i Alican-te-provinsen ble solgt til spanjo-ler. Det er en av hovedrsakene til den store veksten. I tillegg sel-ges det stadig mer til utlendinger. Tallene viser at kningen er p 8, 1 prosent.

    -Den nye rapporten viser at sal-get gr bra. Det ble registrert 8. 928 transaksjoner i Alicante-provinsen mellom april og juni, opplyser eiendomsmegler hos Din Bolig, Lundquist & Nielsen, Mona Nielsen til SPANIA I DAG.Mona Nielsen syns det er glede-lig at Torrevieja havner p sjet-teplass p landsstatistikken. Det er en annen og ny bekreftelse p det gode boligsalget sr p Costa Blanca.

    Holder seg fremover-Torrevieja har kun de store by-ene som Madrid, Barcelona, Va-lencia, Zaragosa og Sevilla foran seg p salgslista, ppeker Niel-sen.

    I Orhiuela Costa ble det solgt 1. 102 boliger i andre kvartal i r, mens det i Alicante kommune ble foretatt 1. 051 transaksjoner. -Krisen i eiendomsmarkedet i Spania er i ferd med avta for alvor. Trenden viser at aktivite-ten vil holde seg hy fremover, mener eiendomsmegler, Mona Nielsen.

    Hy eurokurs-Hvordan slr den hye eurokur-sen ut blant norske kjpere?-Selv om den norske krona for yeblikket er svak kontra euro, merker vi at nordmenn bytter bolig og utnytter kjpssignalene i internmarkedet. Siden bde kjp og salg er i euro, er det mel-lomlegget som teller og det gjr marginene mindre viktige i valu-tasammenheng.Mona Nielsen understreker at salget av nye boliger holder seg godt til tross for at prisene har gtt opp. Kundene nsker rett og slett kjpe seg fri for oppussing.

    Forpliktelser-Dette forplikter imidlertid oss som salgsansvarlige til stille de riktige garantiene, ha en so-lid kvalitetssikring samt gode rutiner p oppdatering og kom-munikasjon med kjper under byggeprosessen. Kontraktene er gjerne utarbeidet for gagne utbygger og det kan vre en ut-fordring p et tidlig stadium. Det hender at vi m vente opp til to mneder p de frste signaturene grunnet sikring av lisenser, eier-skap, heftelser og garantier. Alt lar seg imidlertid lse, for loven er krystallklar.

    Det er mellom seks til tolv m-neder leveringstid p de nye prosjektene som Mona Nielsen i Din Bolig har til salgs. Bruktbo-ligmarkedet er fortsatt stort og det er mulig skaffe seg et objekt raskt, men det er kamp om de beste stedene.

    -Beliggenhet er nkkelordet. Bo-ligene med best beliggenhet gr frst, sier Mona Nielsen, som kan skilte med tidenes beste driftsr noensinne om alt utvikler seg normalt resten av 2015.

    Boligsalget gr s det suser i Alicante-provinsen og salget er spesielt bra i Torrevieja. Byen ligger p sjetteplass p den nasjonale salgsstatistikken. Orhiuela Costa er fortsatt et meget populrt sted kjpe eiendom.

    AV JON HENRIKSEN

    Friskt boligsalg i TorreviejaLigger p 6. plass p den nasjonale salgsstatistikken

    Mona Nielsen hos eiendomsmeglerfirmaet Lundquist & Nielsen er srdeles fornyd med utviklingen av boligsalget i 2015.

    SOLALBIR REAL ESTATE OFFERS

    YOU A BUSINESS OPPORTUNITY!

    If you can offer your services such as insurance, accounting, administration,

    tax- advices / returns, etc. to our clients, we have a in-

    glassed local, approx. 9 m2, inside our office for

    rent. Call us today on: 966 868 620 - 695 592 402, e-mail: [email protected]

  • SI - SPANIA I DAG8

    Jorid Skinnehaugen Myhre er ny rektor p Den norske skole Costa Blanca. Hun overtar etter Knut Lithell, som n gr av ved avtalefestet pensjon.

    PROFILEN

  • SI - SPANIA I DAG 9

    DEN NYE SKOLESJEFEN

    -Egentlig begynte jeg i rektorjob-ben allerede i august, og jeg sy-nes det har vrt fint at Knut og jeg har kunnet gtt i tospann helt til han n gr av med avtalefes-tet pensjon denne uken. I starten har vi fordelt oppgavene mellom oss, og det har vrt trygt og godt ha ham ved min side de frste ukene, forteller en blid ptrop-pende rektor da SPANIA I DAG mter henne over en kaffe ved strandpromenaden i Albir.

    Erfaring- Hvordan har den frste tiden i Spania artet seg?

    -Helt fra starten av har erfarin-gene vrt udelt positive. Det har vrt mye sette seg inn i, men mye er ogs igjenkjennbart fra det jeg kommer fra i Norge. Min frsteprioritet n i begynnelsen har selvflgelig vrt bli kjent med lrere, ansatt og elevene. Det er penbart at det er skapt gode relasjoner mellom lrere og elever ved skolen, noe som skaper bde trygghet og trivsel. Det som ogs er veldig bra ved DnsCB er at skolen vektlegger

    mer veiledning enn tilsyn for f skolen bra og dette er noe jeg nsker bygge videre p for ut-vikle institusjonen.

    Spennende- Hva er det som gjr rektorjob-ben ved DnsCB s spennende?

    -Det frste ret vil jeg bruke til komme inn i systemet og vi-derefre det grundige arbeidet som allerede er nedlagt ved sko-len. Det som er spesielt for meg som ptroppende rektor blir se helheten i utdanningslpet og ha rundt 300 elever helt fra 1. til 13. klasse. Overgangen kan bli stor for enkelte, men vi har job-bet godt med problemstillinger rundt kontinuitet og samarbeid rundt hver enkelt elev i Norge. Jeg brenner spesielt for skoleut-vikling, dette med utarbeide gode prosesser sammen med an-dre, sette ml og jobbe etter de. Ellers blir det ogs spennende se p integreringen og samarbei-det med det spanske miljet. Det er satt i gang flere tiltak for f bedre kopling med det spanske lokalsamfunnet, kan den nyan-satte rektoren fortelle.

    - Hvordan str det til med spanskkunnskapene?-I tillegg til bli kjent med de an-satte og skolen har det n i star-ten selvflgelig vrt mange prak-tiske gjreml ta hnd om - som blant annet skaffe bolig og bil. Men, noe av det eller frste jeg gjorde da jeg kom nedover var faktisk starte p spanskkurs. Jeg syntes det var veldig viktig komme i gang med spansken s raskt som mulig. Jeg har en kjempeflink spansklrer og har jobbet mye med dette. Selv om jeg synes det gr svrt bra s

    langt er det viktig komme seg ut og praktisere og bruke sprket mest mulig.

    Feriert p Costa Blanca- Hvilket inntrykk har du ftt av Costa Blanca s langt?

    -Familien har feriert i p Costa Blanca flere ganger, spesielt da de tre guttene mine var litt yn-gre. Jeg synes det er spesielt fint i Villajoyosa og jeg gleder meg n til f litt tid til sykle rundt og bli bedre kjent i omrder som for eksempel Calpe. Jeg er veldig

    glad i naturen og her p Costa Blanca Nord kommer man seg enkelt til mange ulike steder bare ved bruke sykkelen, slik at jeg gleder meg spesielt til utforske fjell- og naturomrdene i nrhe-ten, avslutter den blide rektoren fr hun haster videre til dagens spanskundervisning.

    Etter tte r som rektor ved Solvang barneskole i Hamar kommune tiltrr Jorid Skinnehaugen Myhre stillingen som ny rektor ved Den norske skole Costa Blanca (DnsCB) nr Knut Lithell gr av med avtalefestet pensjon 1. oktober.

    Skinnehaugen Myhre er utdannet pedagog og har i tillegg en bachelor innen skole- og endringsledelse fra BI.

    Den ptroppende rektoren ble denne uken presentert overfor kommuneledelsen i Alfaz del Pi. Fra venstre ser vi kommunal rdgiver Elisabeth Marandi Ihlen, by-rd for utlendingssaker Marisa Cortes, Jorid Skinnehaugen Myhre, avtroppende rektor Knut Lithell, ordfrer Vicente Arques og utdanningsbyrd Isabel Munoz.

    AV FREDRIK KRUSE

    PROFILEN

    Navn: Jorid Skinnehaugen Myhre

    Alder: 43 r

    Stilling: Ny rektor ved DnsCB

    Familie: Gift med Roar og har tre gutter p 16, 18 og 23 r

    Bosted: La Nucia

    Hobby: Sykkelturer

    PROFILEN

    AUTORISERT EIENDOMSMEGLER

    FORSIKRINGARKITEKT

    BYGG

    www.notar.es+34 966 236 080

  • SI - SPANIA I DAG10 NYHETER

    Drmmen om TV-dokumentar brast

    Vegard Th. Olsen og flere med ham arrangerte skalt casting bde i Torrevieja og i Albir, der folk mtte opp og sa seg villig til delta. Flere klubber og det lo-kale nringsliv viste ogs inter-esse, men det hele var en drm som brast.

    Blir ikke gjennomfrt-Prosjektet blir ikke gjennom-frt. Vi jobber ikke mer med dette, bekrefter produsent i Tel-lus Works, Styrk Jansen overfor SPANIA I DAG.-Hvorfor ikke?-Vi presenterte opplegget for flere TV-kanaler og de s nrmere p forprosjektet, men nsket ikke g videre med det.

    For lite charter-SveinDet var lenge en redsel i det nor-ske miljet p Costa Blanca at

    den planlagte TV-dokumentaren skulle bli useris og ligne mye p de reportasjene som blant annet TV2 sendte i sin tid, der det var mest fokus p alkohol og festing. Realiteten er jo at det norske mil-

    jet p Costa Blanca er velfunge-rende. Skal man lage en skikke-lig TV-dokumentar, m den vre balansert og nyansert. Der alle sider av det norske Spania-livet blir vist frem p godt og ondt.

    Ikke bare det sistnevnte.-Forprosjektet var nok for se-rist. TV-selskapene vil nok ha mer av charter-Svein enn det som var planlagt, sier en anonym kilde til SPANIA I DAG.

    Den planlagte TV-dokumentaren fra Costa Blanca blir det ikke noe av. Prosjektet gikk i vasken og er lagt p is. I praksis betyr det at ideen, som blant annet artisten Vegard Th. Olsen hadde, ikke vil bli gjennomfrt.

    AV JON HENRIKSEN

    Vegard Th. Olsen hadde ideen og tok initiativ til en TV-dokumentar fra Costa Blanca, men Olsens drm brast. Forprosjek-tet er lagt i skuffen. (Foto: Jon Henriksen)

    !Ombudsmannen for Valencia, Jose Cholbi kritiserer helsetje-nestene i Marina Alta-omrdet.

    Jose Cholbi mener at helsetje-nestene, bde organisasjons-messig og rent faglig, ikke holder ml. Spesielt i sommer-mnedene er tilbudet til befolk-ningen for drlig.

    Pasientene fr heller ikke tilgang til fritt sykehusvalg og generell nedbygging gr utover mange svake pasientgrupper, som eldre og de med psykiske lidelser.

    Det er Marina Salud som har konsesjonen og ansvaret for helsetjenestene i Marina Alta-regionen. Ogs i 2014 fikk man kritikk for manglende helsetje-nester.

    Den spanske Nasjo-naldomstolen, har tatt i mot to anmeldelser mot spanske oljesel-skaper. Anklagene gr ut p prissamarbeid mellom Repsol, Disa, Galp, Cepsa og Mer-oil.

    MARINA ALTA FR KRITIKK

  • SI - SPANIA I DAG 11

    Det hele starter med et jubile-umsseminar p formiddagen lrdag 10. oktober. Seminaret er kalt Minner og visjoner og le-des av forfatter og prest, Eyvind Skeie.

    Seminaret holdes i kirkerommet og er pent for alle. Pmelding innen 2. oktober til [email protected]

    Bde frivillige medarbeidere og ansatte vil dele 40 r med minner og visjoner. Gunnar Strmme vil vise en film om grunnleggeren av Minnekirken, Olav Kr. Strmme. Harald Bondevik, som var hjem-mesekretr da Minnekirken fikk sin frste prest, deltar. Det sam-

    me gjr Aslaug Sikveland Hagen, som har skrevet jubileumsboken Minnekirkens merkedager.

    Hanne Krogh kommerSjmannskirkens generalsekre-tr, rnulf Sten og styreleder, Kjell Nordstokke vil dele diako-nale og kirkelige visjoner med forsamlingen.

    Det er gratis lunsj for de som del-tar, samt at alle fr nevnte jubile-umsbok.

    P kvelden lrdag vil Hanne Krogh holde en jubileumskon-sert som hun har kalt Livets fasetter. Han Krogh og hennes musikalske venn Elisabeth An-dreassen med flere har ved flere anledninger stilt opp med gra-tiskonserter til inntekt for Sol-grdens arbeid. N dukker de folkekjre og dyktige artistene opp igjen til stor glede for alle. Inntektene fra konserten gr til Ledsagerfondet (Wenche Foss Minnefond).

    Sndag 11. oktober blir det ju-bileumsgudstjeneste med tittelen Du omgir meg p alle sider. Domprost Jan Otto Myrseth del-tar i gudstjenesten sammen med rnulf Sten og Trine Frevg. Etter gudstjenesten blir det pen samling i kirkestua. Det feires med kaffe og bltkake.

    Fest og feiringDet blir alts fest og feiring i Min-nekirken i Villajoyosa hele hel-gen 10. og 11. oktober. Naturlig

    nok, for kirken (Olav Kristian Strmmes Minnekirke) har sttt sentralt i mange nordmenns liv siden innvielsen i 1975. Kirken har 420 plasser og brukes i man-ge sammenhenger gjennom ret, slik som det alltid har vrt.

    Olav Kr. Strmme tok initiativet til f reist kirken og han tok ogs jobben med samle inn ndvendig kapital. Strmmes innsats var av ypperste merke. Olav Kr. Strmme dde 9. au-gust 1976.

    Trivsel og trygghetMinnekirken ligger bare en kort spasertur fra Solgrden. Mage av Solgrdens gjester flgelig stor pris p kirken og de aktiviteter som finnes der. Direktr for Sol-grden, Pablo Sbertoli sier dette til SPANIA I DAG:

    -Solgrden er veldig opptatt av vre kjerneverdier, som er trygg-het, trivsel og glede. Mange, av vre gjester opplever Minnekir-ken som en av faktorene som gir dem trygghet. Det er trygt, det er

    kjent, det er godt finne veien til Minnekirken nr man er p reise. Vi har stor glede av samarbeidet, spesielt etter at vi innfrte ord-ningen med seniorprester.

    -Minnekirken er et naturlig sen-ter for nordmenn som har eta-blert seg i omrdet. Minnekirken er en kraftkilde for oss, sier Sber-toli.

    NYHETER

    Minnekirken 40-rsjubilererMinnekirken p Solgrden har vrt et viktig samlingspunkt bde for fastboende p Costa Blanca og for andre tilreisende i 40 r. Helgen 10. og 11. oktober skal Minnekirken feires gjennom flere jubileumsarrangementer.

    AV JON HENRIKSEN

    Seminar, konsert og gudstjeneste

    Det har vrt mange store og sm begivenheter i lpet av Minnekirkens 40-rige historie. Her er noen av de viktigste:

    Nyheten om bygging blir offentliggjort p Solgrden i 1972 I 1975 innvies kirken og Olav Jr. Strmme holder nings-gudstjeneste I mars 1979 innsettes Torleif Worren som frste sjmannsprest Kirken vigsles av Bjrgvin-biskop Thor With 4. mai i 1980 31. mars 1984 kommer Kong Olav p besk 13. oktober 1996 er det bispevisitas og pning av nytt kirkesenter Kirken gjeninnvies etter om-bygging. Det skjer 17. oktober 1999 30 rsjubileum feires 16. oktober i 2005 3. mai 2009 er det 30 rsju-bileum for Sjmannskirkens sydenarbeid 40 rsjubileum markeres i juni 2015 og 10. og 11. oktober I dag er Minnekirken en kirke bde i hverdagen og i helgene. En kirke for alle generasjoner

    FAKTA

    Minnekirken feirer 40-rsjubileum og jubileet blir markert 10. og 11. oktober. Foto: Sjmannskirken.

    Hanne Krogh holder konsert i Minne-kirken. Foto: Sjmannskirken.

  • SI - SPANIA I DAG12

    Patatas bravas

    Ha olje i en vid stekepanne til et str ca 4 cm over bunnen. Varm oljen. Prv om den er varm nok ved stikke et treskaft i oljen, det skal bruse litt rundt skaftet. Trk godt av potetene (ellers vil de spru-te veldig!!). Legg potetene i den varme oljen. Oljen skal dekke potetene, fyll ev p litt mer olje. Skru ned varmen og la potetene trekke til de er mre. k temperaturen og la potetene bli gylne fr de tas opp med en hullsleiv. Hell ut mesteparten av oljen, det skal vre igjen ca 1 ss i pan-nen.

    Tilsett mel og paprika og rr sammen i pannen og la trekke p svak varme et par minutter. Spe med kraft i sm porsjoner, rr godt hele tiden. Tilsett eddik og chili (begynn med en liten mengde chili). Kok opp og la trekke ca 10 min. Rr inn chi-lisaus og smak til med ev mer chili, salt og pepper. Hell sausen over potetene og vend lett om.

    Dette trenger du til 4 porsjoner

    Olivenolje1 kg poteter2 ss hvetemel1 ts paprikapulver2,5 dl kraft2 ss rdvinseddik1 ts knust trrchili0,5 dl tomatsaus/chilisaus (bruk mindre chili om du bruker chilisaus)

    Ildfulle poteter - potetstrimler med en sterk rd saus. Dette er en av de mest populre spanske tapasrettene.

    Tid: Ca 30 minutter Enkelt Serveres alene eller kombinert med andre retter

    Ildfulle poteter - patatas bravas, er en populr rett i Spania.

    MAT & VIN

  • SI - SPANIA I DAG 13

    De frste rene var potetplanten primrt gjenstand for beundring fra botanikernes side, men et-ter hvert forstod man at poteten kunne benyttes i matveien. I vre dager spises det poteter verden over. Poteten kom til Norge p 1700-tallet.

    Madrid-opprinnelseDet er litt usikkert nr Patatas Bravas ble en egen selvstendig rett i Spania, men mange mener vite at det er bar Las Bravas, Alvarez Gato 5 i Madrid, som er fdselshjelperen. Baren pnet i 1933, og serverte hovedsake-

    lig sardiner og snacks i tillegg til gode drikkevarer. Tidlig p 1950-tallet var det imidlertid en kreativ kokk som startet med servere potetbiter overst med sterk tomatsaus. Billig og godt som dette var, ble retten raskt en suksess.

    I dag har Las Bravas to underav-delinger av hovedbaren i Madrid og tapasretten har siden gtt sin seiersgang rundt hele Spania.Las Bravas har ftt patentert sin egen sausoppskrift. Den pikante tomatsausen er n tilgjengelig i en rekke supermarkeder i Spa-nia under merkenavnet Nature Salsa Pioner.

    Naturlig ledsagerPatatas Bravas bestilles og serve-res i porsjoner, raciones, og en rekke steder fr man majones eller aioli over eller ved siden av potetene. Strrelsen p potetbi-tene kan ogs variere fra sted til sted.

    Spanjolene spiser som oftest Patatas Bravas som tapas, enten alene eller sammen med andre tapasretter. I enkelte regioner i Spania betraktes Patatas Bra-vas som en naturlig ledsager til blekksprut, blodplse og chori-zoplse.

    Poteten har vrt dyrket i Sr-Amerika i mer enn 7000 r. P 1500-tallet tok spanske oppdagelsesreisende med seg denne knollen til Europa.

    Ble til ved en tilfeldighet

    AV JON HENRIKSEN

    Prosecco er i lpet av f r blitt den mest kjpte musse-rende vin i Norge. Ikke s rart, den er frisk, fruktig og anvendelig til mange forskjellige matretter. I tillegg er det et rimelig alternativ til Champag-ne fra Frankrike.

    Produksjonsmetoden skiller seg fra champagne ved at gjring nummer 2 foregr i lukkede tanker, og ikke p flaske. Kullsy-ren kommer fra denne an-nengangsgjring.

    Bellussi er en av de store produsentene i Treviso i Veneto og er mest kjent for sin BRUT (trr).

    De har et rikt utvalg av viner, men Prosec-co Brut er den mest populre med lavt sukkerinnhold un-der 10 gr/liter. Vi-nen passer perfekt til spekemat, aperi-tif, skalldyr og aioli.

    Den har en fin fruk-tig duft og smak, med balansert frisk-het i avslutningen.Serveringstemteratur ca 15 grader.

    Fes i sortimentet til ARG Duty Free p

    Sandefjord Lufthavn Torp og Moss Lufthavn Rygge.

    Pris NOK 99,50

    Bellussi Prosecco Brut

    SPEKEMATENS BESTE VENN

    Patatas bravas har sin opprinnelse fra Madrid.

    MAT & VIN

  • SI - SPANIA I DAG14 NYHETER

    Det ble totalt 90 timer med for-sinkelser i europeisk luftrom lrdag 26. september, som var den siste gangen det var streik i Spania. Den spanske flygeleder-streiken stod for 21 prosent av de totale forsinkelsene i Europa.

    Ni streikedagerVed lufthavnene i Barcelona og Palma de Mallorca var det lengst ventetid for passasjerene. Forsin-kelsene her var p 30-45 minut-ter. Det var sm forsinkelser p lufthavnen i Alicante.

    Flygelederne har vrt bevisste p at de ikke nsker ramme luft-trafikken spesielt hardt og der-

    med passasjerene. Standarden p tjenestene under streiken ligger p 80 prosent av normalt niv.Med streiken lrdag 3. oktober er det streiket i ni dager de siste fire mnedene. Streiken vil vare fra 06.00 til 18. 000.

    Mt opp i tideFlyselskapene ber folk vre tl-modige og mte opp til tiden, selv om det ligger an til forsin-kelser p de fleste avganger og ankomster.Bakgrunnen for konflikten skri-ver seg helt tilbake til 2010, da

    61 flygeledere ble oppsagt, et-ter en lammende streik i Spania. 200 000 passasjerer kom seg den gangen verken inn eller ut av Spania. Den gamle konflikten virker helt fastlst.

    Forsinkelser i lufttrafikken 3. oktober

    Lrdag 3. oktober streiker spanske flygeledere p ny og det forventes, akkurat som de siste gan-gene det har vrt flygelederstreik, at det blir for-sinkelser ved spanske lufthavner denne dagen.

    AV JON HENRIKSENNy flygelederstreik er varslet lrdag 3. oktober og vi m forvente nye forsinkelser.

  • SI - SPANIA I DAG 15NYHETER

    Knut Frostad mnstrer avDen tradisjonsrike btseilasen ble arrangert for frste gang i 1973 og har under Frostad sitt lederskap gjennomgtt en om-

    fattende moderniseringsprosess hvor nordmannen har klart bygge opp en svrt profesjonell organisasjon. I tillegg har Fros-tad srget for etablere et topp-moderne og interaktivt museum dedikert til den verdensomspen-

    nende seilasens 40-rige historie i lokalene til det gamle havne-kontoret i Alicante.

    Masse lidenskapEtter ha dedikert nesten halve livet og masse lidenskap i dette

    btracet forteller Frostad at dette har vrt en av de vanskeligste avgjrelsene har har tatt.

    -Dette er en jobb og seilas som krever 100 prosent av deg, og jeg nsker n bruke mer tid sammen med min unge familie. Men, jeg er n trygg p at Volvo Ocean Race str sterkt rustet for framtiden takket vre vre fan-tastiske ansatte ved hovedkonto-ret i Alicante og, ikke minst, vre ambisise eiere, sier Frostad i en kommentar.

    Alain Visser i Volvo Car Group beklager, men respekterer samti-dig, Frostad sin avgjrelse.

    -Knut har vrt vrt ansikt utad og selve drivkraften bak det som

    har utviklet seg til bli verdens mest prestisjetunge btseilas. Vi nsker Knut og hans familie den beste av alle vinder for framtiden.

    Gratis inngangFrostad fortsetter i direktrstil-lingen ut 2015, men letingen et-ter en verdig erstatter er allerede i full gang.

    Volvo Ocean Race-museet ved havnen i Alicante pnet drene i juni 2012 og mottatt en rekke utmerkelser. Museet er gratis og holder pent tirsdag til lrdag mellom klokken 11.00 og 18.00, og sndager mellom klokken 11.00 og 15.00.

    Etter 8 r som CEO ved Volvo Ocean Race sitt hovedkontor i Alicante annonserer n den tidligere norske seileren Knut Fros-tad at han trekker seg fra direktrstillingen ved utgangen av 2015. Den 48 r gamle nordmannen oppgir at avgangen skyldes nsket om bruke mer tid sammen med familien.

    AV FREDRIK KRUSE

    Knut Frostad trekker seg fra direktrstillingen ved Volvo Ocean Race. Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean.

  • SI - SPANIA I DAG16

    Volkswagen Golf har like mange modellkombinasjoner som en-kelte av de sm bilmerkene til sammen. Modellutvalget kom-pletteres med en hybrid med det herlige navnet GTE. E str for en elektrisk- bensinhybrid p 204 hesterm, og bde effekt og mo-dellnavn gir visse assosiasjoner til klassikeren GTI.

    Dekoren, som er rd p Golf GTI, blir bl p GTE. Vi m si oss fornyd med 0-100 km/t p 7,6 sekunder med 222 km/t i topp-fart!

    Lave avgifterNormalt ville en motor p 204 hk utlse ubehagelige hye av-gifter. I VW Golf GTEs tilfelle koster den omtrent det samme som en vanlig Golf. Hybridtek-nologien blir rent praktisk gratis siden GTE klarer 0,15 l/mil p den spesielle kjresyklusen som danner avgiftsgrunnlaget.

    For f dette til rent teknisk bru-ker man en 1,4-liters turbomatet

    bensinmotor med to overlig-gende kamaksler. Denne pakka gir alene 150 hk ved 5000 om-dreininger. Motoren koples til en 6-trinns DSG dobbeltklutsj au-tomat med en innebygget elek-tromotor p 102 hk. Elmotoren forsynes fra et 8,7 kWh Litium-basert batteri, kombinasjonen gir 204 hk.

    Bilen veksler Golf GTE er alts en ladbar hy-brid som kombinerer fremdrift fra el og bensin-motor smlst. Bilen starter i E-modus, som betyr at fremdriften besrges av elmotoren p 102 hk. Rekkevid-den p ren strm er inntil 50 kilometer. Siden hybridteknolo-gien jobber smlst, vil bensin-motoren likevel starte nr du gir full gass ved en eventuell forbi-kjring, og du har da hele 204 hk til rdighet. Bilen veksler over i GTE modus, hvor bensinmo-tor og eldrift samarbeider.

    Elektronikken regner ut hva som er en mest lnnsom fremdrift ved at bensinmotoren starter i bratte motbakker og stopper i nedover-bakker, slik lades batteriene opp ved hjelp av elektromotoren som ogs virker som en dynamo. Det spiller derfor liten rolle om du har 7 eller 10 mil til jobb, driv-stofforbruket vil likevel bli redu-sert nr batteriene er Vi kjrte selvsagt tom for strm under kj-returen, men batteriene begynte fylle seg opp ganske raskt ved hjelp av bremseenergien og etter et par mil p bensin startet elmo-toren fremdriften igjen.

    KjremodusI Golf GTE er elektronikken skreddersydd til ditt bruk. I E-mode (elbil-modus) prioriteres eldrift, men overstyres ved kraf-tig gasspdrag. GTE innstillingen blir nok mest brukt siden den veksler mellom eldrift og ben-sinmotor, samt at elektronikken srger for at fremdriften blir mest mulig konomisk. Battery Hold veksler ogs mellom elektro og bensinmotor, men lar det vre igjen en viss kapasitet p bat-teriet om du for eksempel skal innom byen, for da kan det vre klokt bruke bare el-drift.

    Battery Charge er en variant av Battery Hold. Bensinmoto-ren brukes til lade batteriene sammen med energien fra ned-bremsing. Tanken bak er at du selv kan velge fylle opp batte-riene p denne mten og kjre utslippsfritt senere.

    Vanlig VW GolfGolf GTE er omtrent som en vanlig Golf p veien, kjreegen-skapene er nesten like om vi ser bort fra ekstra vekt fra batteriene. Eneste forskjell fra vanlig Golf vil vre plugge ut laderen p mor-genen. Til gjengjeld har man en oppvarmet bil vinterstid styrt av telefon-appen.

    PS! Bilen er testet i Norge og detal-jer knyttet til modellen kan avvike noe fra modellen som fes kjpt i Spania.

    Volkswagen Golf GTE spinner med sin nye modell videre p det populre merkenavnet GTI, men fra n er det ladbar hybridteknologi med masse krefter som gjelder.

    KRAFTPAKKE

    Fronten er ved frste yekast lik GTI, Golf GTE skiller modellene ved bruke bltt istedenfor rde farger i designet.

    PRVEKJRT

    VW GOLF GTE

    MOTORSLAGVOLUMEFFEKTMOMENTGIR0-100 KM/tTOPPFARTFORBRUK BL.Co2 UTSLIPPEGENVEKTTILHENGERVEKTLENGDEBREDDEHYDEAKSELAVSTANDUTSTYRSNIVBAGASJEROMS- VOLUM

    PRIS FRA

    KONKLUSJON

    VW Golf GTE er elbilen for deg med rekkeviddeangst siden den skifter smlst over til bensinmotoren nr batteriene er tomme. P strm har du inntil 50 kilometer rekkevidde mellom hver lading.

    El/Bensin1,4 liter 204 hk 350 Nm 6-trinns aut.7,6 sek222 km/t 0,15 l/mil37 g/km1.524 kg 1.500 kg4,27 m1,79 m1,45 m2,63 m GTE

    272/1.162 ltr.

    36.530,00

    AV FRODE SKARPNORD

    MOTOR

  • SI - SPANIA I DAG 17NYHETER

    HELLIGDAG 9. OKTOBERValencia feirer Jaime 1s inntog og seier over maurerne fredag 9. oktober. Dette er helligdag i hele Valencia-regionen og svrt mange kontorer og noen butikker velger ha stengt denne dagen.

    spanske destinasjoner l p topp 10 blant nordmenns reiseml i hstferien, som er/var i uke 40 og 41. Nordmenn foretrakk Barcelona, Palma de Mallorca og Las Palmas, Gran Canaria. London er frstevalget. Roma tok tiendeplassen.

    ......

    ......

    ......

    ......

    ......

    ....

    3Nord-srskillet uforandretTorrevieja er ikke s fattige som statistikken viser

    Den rike industrielle delen av Spania holder alts stand, mens landsbygda i sr sliter med inn-tektsnivet. Ti av Spanias fattig-ste byer ligger sr i Spania.

    Dette viser en ny statistikk utar-beidet av AIS Rdgivning - basert p tall fra Instituto Nacional de Estadistica (NIE) og sosiokono-miske indikatorer fra Big Data.

    Forskerne hos AIS Rdgivning har sett p spanske byer som har mer enn 50 000 innbyggere. Ser vi bort fra Madrid, s ligger alts alle de rikeste storbyene i nord.

    De fattigste byeneFattigste kommune i Spania er Ceuta, der 44.6 prosent av inn-

    byggerne sliter med fattigdom. Torrevieja kommer p fjerdeplass med 35,80 prosent fattigdom. Torrevieja kom ogs drlig ut p en lignende underskelse i sommer, men det hrer med til denne historien at situasjonen i Torrevieja ikke er s elendig.

    Bildet knyttet til Torrevieja br nyanseres i strre grad enn for mange andre byer siden ca. halv-parten av innbyggerne er utlen-dinger og mange av disse har sine inntekter i hjemlandet. Denne realiteten trekker ned gjennom-snittsinntekten betydelig.

    De rikeste byeneDen rikeste byen i Spania er Vi-toria i Baskerland, der kun 7,3 posent av innbyggerne kan ka-rakteriseres som fattige.

    Andelen av brutto nasjonalpro-dukt (BNE) per innbygger finner vi ogs i Baskerland med sine 30. 051 euro. I Andalucia er tallene 18.000 per innbygger, s situa-

    sjonen er ganske dramatisk for-skjellig.

    Husholdninger, to voksne og to barn, som har enn inntekt som

    er lavere enn 16.719 euro i ret, regnes som fattige i statistikk-sammenheng.

    Folk som bor i Sr-Spania er mer utsatt for fattigdom enn de som bor nord i landet. Ny statistikk befester gammel kunnskap. Torrevieja er blant byene som er mest fattige i Spania, men bildet er likevel ikke helsvart for saltbyen.

    AV JON HENRIKSEN

    Ceuta (ceuta) 44,3Sanlcar de Barrameda (Cdiz) 38,5Lorca (Murcia) 38,3Torrevieja (Alicante) 35,8Cartagena (Murcia) 35,5Utrera (Seville) 34,8Chiclanda de la Frontera (Cdiz) 34,7La Linia de la Concepcin (Cdiz) 34,2Molina de Segura (Murcia) 33,9

    De spanske byene som er mest utsatt for fattigdom

    Vitoria (Alava) 7,3Getxo (Vizcaya) 7,5Pamplona (Navarra) 8,1Rivas-Vacia Madrid (Madrid) 9,7San Sebastin (Guipzcoa) 10Baracaldo (Vizcaya) 10,2Bilbao (Vizcaya) 10,8

    De spanske byene som er minst utsatt for fattigdom

    Torrevieja er blant de spanske byene som er mest utsatt for fattigdom, men situasjonen er likevel ikke s dyster som statistikkene viser.

  • SI - SPANIA I DAG18

    OLIVA-ET LITE PARADIS

    Kiterne henger i lufta i all sin fargeprakt og i vannet fosser windsurferne frem p skum-mende blgetopper. Det er all-tid travelt p strandomrdene i Oliva. Christian Raz Ekander, som driver Gravity Cartel Surf-shop i Calpe, mener at Oliva er et av de aller beste stedene for drive med vannsportsaktiviteter p hele Costa Blanca.

    De fleste som holder p til vanns eller i lufta har naturligvis eget utstyr, men det er mulig leie utstyr fra en liten bod p stranda for de som vil prve seg. Mange nyer seg imidlertid med se og la seg imponere hvordan folk ta-kler naturens lunefulle elemen-ter.

    En mil med strandStranda i Oliva er ca. en mil lang og bestr av meget finkor-net sand, nrmest som gullstv

    regne. Mellom selve stranda og bebyggelsen, har naturen p egenhnd anlagt sanddyner, der man kan sole seg og vre litt av-skjermet bde fra folk og vind. Vinden kan nemlig vre streng bortsett fra i de mest brennhete sommermnedene, for da virker vinden faktisk svalende og beha-gelig. Det er utenfor sommerse-songen at vinden kan vre noe plagsom. Ta gjerne med bag med mat og drikke. Det kryr nemlig ikke av strandbarer, slik det gjr

    Oliva, p grensen mellom Costa Blanca nord og Costa del Azahar sr, er et slags bortgjemt og litt glemt paradis p vei til eller fra Valencia. Spesielt for de som er glade i dovne dager p stranda eller for alle windsurfere og kitere, er Oliva det reneste eldorado.

    AV JON HENRIKSEN

    Oliva er et bade- og kitingparadis.

    Byens gamle del er verdt et besk.

    UTFLUKT

  • SI - SPANIA I DAG 19

    flere andre steder langs de span-ske strendene. Strandsonen er likevel nydelig og behagelig med ditto badevann. Seks av de 10 ki-lometerne med strand er utstyrt med bl flagg, s det dreier seg om kvalitet p flere omrder som man vil forst.

    I Oliva bor det i overkant av 20. 000 mennesker. Om sommeren mangedobles innbyggertallet, for da kommer det av horder av briter, franskmenn og spanjoler som vanligvis er bosatt i Madrid, Barcelona og Valencia. Mange spanjoler har sommerhus og lei-ligheter i byen. Bortsett fra noen trafikale utfordringer sommers-tid, er Oliva ganske svnig og ikke avskrekkende beske selv p det mest travle.

    Byen delt i toOliva er, som mange andre byer langs de spanske kystene, delt i to. En by-by og en strand-by. Hovedveien deler Oliva i to. Promenaden, kranset av hy-reiste trr, ligger mellom hoved-veien og stranda. Her kan man spankulere en sein kveldstime, slappe av med noe godt i glasset og se p folkevandringen. Ny-aktig som mange andre steder i Spania.

    I selve byen er gatene trange, bakkete og ikke spesielt lett fremkommelig med bil. Apost-lenes hester er foretrekke. Oli-vas bygningsmasse har sett sine beste dager. Maling og kalk flas-ser av, men folk er smilende og blide. De er vant til turister og bidrar gjerne med hndsrekning om man har rotet seg bort i kon-glomeratet av smale gater. P en hyde ligger gamle slottsruiner, stort sett bare et steinlass igjen rkiktignok, men utsikten er fe-nomenal.

    Appelsiner og sitronerI Olivas gamle del ligger kirkene Sant Roc og Santa Maria. Bl kupler stikker opp i en klynge av hus og like i nrheten ligger Sant anna Castle. For de kultur-interesserte er det naturlig ta turen innom. Oliva har en rik historiesom strekker seg uende-lig langt tilbake i tid. Funn i lo-kale grotter kan spores til vre 50.000 r gamle. Appelsindyr-king, risproduksjon, dyrking av muskateldruer, rosiner og gru-vedrift var lokalsamfunnet tuftet p tidligere. N er det bare appel-sinlundene igjen, men de er det til gjengjeld mange av i omrdet. Sitron-trrne str ogs tett i tett en rekke steder. Apropos ap-pelsiner: Innover fra kysten og p smale, sandveier ligger et litt merkverdig sted bde med tanke p plassering, strrelse og inn-hold. Vi skal gjerne innrmme, at vi kjrte og litt bort p vei ut av Oliva og oppdaget stedet ved en tilfeldighet. Navnet er Font Salada og er en vannkilde, et slags basseng.

    Helbredende kildevannFont Salada er alts noe mer enn en kulp, men er heller ikke s stor at den kalles en innsj. Uan-

    sett er vannet varmt og har et rikt mineralinnhold. Derfor kommer lokalbefolkningen hit enten for slappe av og nyte tilvrelsen, el-ler for helbrede hudlidelser og revmatisme. Resultatet av duk-kerten i kildevannet skal vi ikke gi oss inn p, man kildevannet som ikke er spesielt salt lig-ger n der til gratis benyttelse. Det finnes en liten kafeteria med enkle retter akkurat ved trappe-nedgangen til vannet.

    Den tredje uka i juli er det klart for festival med krig mellom maurerne og de kristne som ro-sinen i plsa i Oliva. Da er alle p beina, bde byens innbyggere og de tilreisende. Oliva kan ogs skilte med arrangere et stort internasjonalt sprangridnings-stevne, der selv de som ikke er spesielt hesteinteresserte mter opp. Hele Oliva str nemlig p hodet disse dagene ogs med festligheter av alle slag.

    Slr et slag for Olivansker du deg stillhet og litt ro i sjelen, er det mulig trekke seg tilbake til Pego-Oliva Fen Nature Park. I disse vtmarksomrdene er det bare fuglekvitter og sivsus som forstyrrer idyllen. Et meget

    rikt fugle- og planteliv preget det fredede omrdet. Husk mygg-middel om du ferdes her om sommeren.

    Golfspillerne har ogs sitt para-dis i Oliva. Oliva Nova Golf er en Resort som byr p det ypperste nr det gjelder moderne golfan-legg. Den tidligere verdensstjer-nen Seve Ballesteros har designet banen, som har bde atten og ni hull. Det finnes muligheter for opplring i golfsportens mange finesser, samt at anlegget har dri-ving range, putting greens og to bunkerser. Golfbanen har pent hele ret fra klokka tte om mor-genen til seint p kvelden. Vi slr gjerne et ekstra slag for Oliva bde p og utenfor golfbanen!

    Oliva kan tilby flotte sandstrender.

    Font Salada er en helbredende vannkilde et stykke fra Oliva sentrum.

    Store, pene trr sikrer turistene og fastboende skygge fra sola.

    UTFLUKT

    445135 x 190 cm

    VISCOZEUS

    COLCHN

    CANAPE ABATIBLE POLIPIEL

    235175

    135 x 190 cm

    90 x 190 cm

    VISCOZEUS

    COLCHN

    BASE TAPIZADA

  • SI - SPANIA I DAG20

    tips til helgen

    SPANIA I DAG gir deg ger tips og informasjon for aktuelle aktiviteter.

    NYHETER

    1.De som befinner seg sr p Costa Blanca p lrdag ettermiddag br ikke g glipp av karnevals-paraden i La Mata (Torrevieja) klokken 18.30. Paraden gr fra Avd. Europeos til Calle La Leche ved markedsplassen, og er hy-depunktet for en to ukers lang folkefest til re for Rosario, by-delens skytsengel. Det blir ogs liv og rre i La Mata p fredag da flere orkester vil marsjere rundt i sentrum og underholde publi-kum fra klokken 16.00 av.

    2.Fra fredag den 2. oktober til sn-dag 4. oktober avholdes det tre parallelle arrangementer ved det kommunale idrettsanlegget Ciu-dad Deportivo Camilo Cano i La Nucia. Arrangementet har ftt

    navnet Exponucia og inkluderer en salgsmesse hvor rundt 40 uli-ke bedrifter vil reklamere for sine produkter og tjeneste, en bilmes-se hvor seks bilfabrikanter vil vise fram sine nyeste bilmodeller, samt et skalt Street Food Mar-ket hvor rullende matboder (eller gourmet-gatekjkken som det kalles n til dags) kan friste med ulike matkonsepter fra rundt om i verden. Det er gratis inngang til alle de tre messeomrdene.

    3.Sndag morgen klokken 09.30 gr startskuddet for den sjette utgaven av Alicante Running day. Det er idrettsetaten i Alicante som str bak gatelpet som er ment for fremme lpesporten. Delta-kerne kan velge mellom tre ulike distanser (5 km, 10 km eller 21 km), og forhndspmelding er obligatorisk. I forbindelse med gatelpet vil det ogs settes opp

    et marked utenfor Volvo Ocean Race-museet i havnen i Alicante hvor sponsorene vil promotere og selge sine varer.

    4.Lrdag 3. oktober inviterer In-ger Lise Myrstad til salgsutstil-ling i Albir. Det er tolvte ret p rad at keramikeren inviterer til salgsutstilling i sitt eget hjem, El Castillo. I tillegg til at Inger Lise Myrstad viser frem og selger sine egne gjenstander, s er det ogs mange andre kreative damer som er med p salgsutstillingen. Smykker, skinnklr, malerier, kurvpynt, og kunstglass er noe av det andre som ogs er til salgs. Det blir ogs salg av paella med dertil egnet, gratis drikke

    5.Sndag 4. oktober kl. 19:30 har du muligheten til f med deg det satiriske showet Nasjonal Varetelling med Trygve Svind-land og Pl Espen Kilstad i Min-nekirken i Villajoyosa. Arrang-ren lover en forestilling som tar pulsen p nasjonen, som er full-stappet med solide imitasjoner, lter publikum vil kjenne igjen med ny tekst og en god porsjon galskap. Inngangsbilletten koster 20 euro.

    6.Fredag til sndag arrangeres det et storslaget lagerutsalg ved mes-seomrdet Institucion Ferial Ali-cantina (IFA), som ligger i nr-heten av flyplassen i Alicante. Her vil over 180 merkevarebu-tikker som Vans, DC, Volcom, Ray Ban, Oakley, Adidas, Nike, Levis, Pepe Jeans, Desigual med flere tilby sine varer med rabatter p mellom 60 og 90 prosent. p-ningstiden er fra klokken 10.00 til 22.00 alle dager, og inngangs-prisen er satt til 2 euro.

    7.Det er igjen duket for en solid dose med blues og trnderrock nr populre trubadurene Rei-dar Larsen og Terje Tysland (bil-det) holder konsert ved Arroceria del Sarmiento i Torrevieja man-dag den 5. oktober og ved Casa de Cultura i Alfaz del Pi tirsdag den 6. oktober. Publikum kan vente seg flere nye lter p spille-listen da bde Larsen og Tysland har sluppet nye soloalbum i r.

    8.Den som er p utkikk etter anti-kviteter br i helgen rette nesen mot Denia og det tradisjonsrike sndagsmarkedet Riurau i Jesus Pobre. Den frste sndagen i mneden erstattes nemlig hjem-mebrygget l, auberginepat og andre lokal produkter med an-tikviteter av hy kvalitet. I tra-disjonell stil byr ogs markedet p ulike mini-konserter og dan-seoppvisninger i lpet av dagen. Riurau-markedet er pent mel-lom klokken 09.00 og 14.00.

    AV FREDRIK KRUSE

  • SI - SPANIA I DAG 21

    ALT AV MARKEDSMATERIELL - DESIGN - LOGO - BROSJYRER - BESKILTNING - WEB ETC.KONTAKT DP REKLAMEBYR - E-POST: [email protected] - TLF: +47 915 87 001

    PREMIE X-ORD- Vinn bok om Costa Blanca

    Send inn kryssordets lsningsord, s blir kanskje du den heldige vinneren av boka 53 opplevelser p Costa Blanca! Send lsningsordet p e-mail til [email protected]. Premien kan hentes i vre lokaler i Albir, Calle Pau Casals 5. Svarfrist: 6. oktober 2015.

    SUDOKU - medium SUDOKU - vanskelig

    15 SPRSML

    Svar

    1. Harald Heide-Steen jr

    2. Nilen 3. Irak 4. Gult og bltt

    5. Nordlys 6. Bergen

    7. Estelle 8. Blcher

    9. Terje Formoe

    10. 2010 11. 4 ( Markus, Matteus,

    Lukas og Johannes)

    12. Frene 13. Terje Sviknes

    14. Manaus 15. Pedagogikk

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    12

    13

    14

    15

    Hvem spilte rollen som Dyna-mitt-Harry i flere Olsenbanden-filmer?

    Hva heter Afrikas lengste elv?

    Hvilket land ble invadert av USA i 2003?

    Hvilke to farger er det i EU-flagget?

    Under hvilket annet navn kjenner vi fenomenet aurora borealis?

    I hvilken by ligger Norges Han-delshyskole?

    I 2012 fikk kronprinsesse Victoria og prins Daniel en datter. Hva heter hun?

    Hva het den tyske krysseren som ble senket i Drbaksundet 9. april 1940.

    Hvem har skapt figuren Kaptein Sabeltann?

    I hvilket r ble fotball-VM arrangert i Sr-Afrika?

    Hvor mange evangelister er det i Bibelen?

    Hva fra rapsplanten er det raps-olje lages av?

    Hvilken politiker har blitt kalt Trollmannen fra Os?

    Hvilken by er den folkerikeste ved Amazonas?

    Hvilket ord p P bruker vi om lren om undervisning, opp-dragelse og lring?

    HJERNETRIM

    4 3

    1 8 6 5 7

    9 1 6 5

    3 5 2

    2 7

    8 4 5

    3 2 9 4

    8 4 3 2 7

    3 1

    Puzzle 1 (Hard, difficulty rating 0.63)

    Generated by http://www.opensky.ca/sudoku on Mon Sep 28 11:04:25 2015 GMT. Enjoy!

    9 8

    7 5 8 3 2

    1 7 5 4

    7 8

    6 4 2 3

    7 4

    9 6 8 3

    8 7 1 2 4

    5 8

    Puzzle 2 (Medium, difficulty rating 0.45)

    Generated by http://www.opensky.ca/sudoku on Mon Sep 28 11:04:25 2015 GMT. Enjoy!

  • SI - SPANIA I DAG22

    ngfdmghfdmhgd

    NYHETER

    Kunstner-oppgjr

    Hinojos underviser til daglig ved Universitetet i Altea og forteller han med denne maleriutstillin-gen nsker ta et oppgjr med urettferdighet, rasisme og mas-semedienes representasjon av en hel befolkningsgruppe som en trussel.

    Problematiserer-Maleriene mine forsker pro-blematisere mediekanalenes re

    sensasjonalisme. Massemedi-ene lider av en total mangel p dybdeanalyse og kunnskap, og forbigr i stillhet avgjrende konomiske, politiske, sosiale og kulturelle faktorer i sin nyhets-dekning.

    Manglende toleranseI stedet skaper de fiendebilder og frykt i vesten for at en hel befolk-ningsgruppe kun handler utifra religise kriterier. Valgkampen i 2015 viste ogs at enkelte politis-ke partier utviser manglende to-

    leranse og verdsetting av mang-foldet blant sosiale grupper, noe som gjr dem like kompromis-slse som ekstreme islamister og antisemitter, sier den frittalende kunstneren i en kommentar til SPANIA I DAG.

    UtstillingUtstillingen Det islamofobiske paradigmet vises fram til den 25. oktober.

    Det islamofobiske paradigmet er navnet p Jose Antonio Hinojos sin samlig med oljemalerier. Kunsteren Hinojos stiller for tiden ut ved Frax-stiftelsen i Albir. Utstillingen varer frem til 25. oktober.

    AV FREDRIK KRUSE

    COSTA BLANCA MOTTAR FLYKTNINGER

    Det er ikke detalj klart hvor og hvordan flyktningene skal boset-tes, men mange steder er man godt i gang med forberedelsene. I Alicante og Orhiuela Costa har lokalpolitikerne blant annet sagt seg villig til hjelpe, akkurat som i Barcelona, Madrid, Mallorca og Ka-nariyene.Kvoten p 15. 000 flyktninger, eller 14. 931 for vre helt korrekt, utgjr 12 prosent av de 120. 000 flyktningene EU-kommisjonen har fordelt. Sprsmlet er hvorvidt Spania, akkurat som andre EU-land, m forberede seg p ta i mot langt flere etter hvert siden strmmen av flyktninger ikke stopper opp.

    FLYKTNINGER TIL MURCIA?Utbygger Antonio Rizo i Murcia har tilbudt de lokale myndighetene at hans ledige boliger i urbanisasjonen Corvera Golf kan benyttes som boliger til flyktninger. Sprsmlet er hvem som skal betale for vann og strm. Det nsker nemlig utbyggeren at kommunen eller frivillige organisasjoner skal gjre. Forelpig er ikke dette lst.

    Norge har sagt ja til vre med p EUs dugnad, men forelpig har ikke regjeringen tallfestet hvor mange flyktninger Norge vil ta i mot.Tidligere i r besluttet Stortinget at Norge skal ta i mot 8 000 flykt-ninger i 2015 og 2016, men det var fr krisen eskalerte.

    Flere europeiske land har satt opp piggtrdgjerder for beskytte egne grenser. Un-garn alene har kjpt innp 200 kilometer med piggtrd fra Spania. Det er firmaet European Security Fencing, som produserer og selger disse helt spesielle gjerdene.

    TJENER PENGER

  • SI - SPANIA I DAG 23

    Vi er din spansktalende boligmegler, med sikring p ditt eget sprk.

    Urb. Mirador de los Altos 205, C/Londres 8,03189 Orihuela Costa (Alicante)

    Tel. + 34 966 701 233www.dinbolig.com [email protected]

    NYHETER

    1. Krigen i Syria har vart i over fire r og det er f tegn til krigs-slutt. Innbyggerne har gitt opp. De flykter. Russerne og Iran for-syner den syriske hren med vpen og et passivt USA sitter og ser p at Russland har vetorett i FN.

    2. Krigen startet i juli 2011, etter at Syrias innbyggere var inspirert av den arabiske vren og n-sket demokratiske reformer. Dik-tatoren Bashar Al-Assad tok etter hvert til vpenmakt mot egne innbyggere og helvete var ls.

    3. S kom IS og erobret store de-ler av landet. Byer ble delagt og folk drept. IS er en militant or-ganisasjon som har rtter tilbake i sunnimuslimske opprrsgrup-per, som vokste seg frem i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003. Den islamske stat (IS) ble formelt dannet i 2006. IS har skapt frykt og sammen med As-sad bidratt sterkt til borgerkri-gen.

    4. Over 250 000 syrere er drept og en million er skadd i krigen. De sivile er livredde og har intet hp om noen fremtid i Syria.

    5. Det syriske samfunnet har kol-lapset. Ingen trygdeutbetalinger, helsevesenet fungerer ikke og ar-beidsledigheten er skyhy. Sam-funnsmaskineriet har gtt i st.

    6. Nesten ingen syriske barn gr p skole lenger. Syria blir n betegnet som et fattig land, der levealderen p rekordtid har sun-ket fra 76 til 56 r.

    7. Lvlsheten herjer. Krig og nd pner opp for at kriminelle grupper tar kommandoen i til-legg til at det er krig.

    8. Mens over fire millioner syrere er p flukt, s er ca. det dobbelte

    p flukt i eget land. Totalt ca. 12 million mennesker er p flukt.

    9. Levekrene for flyktningene som har kommet til Hellas, Li-banon, Tyrkia og Jordan har van-skelige levekr. Lite mat, vann, medisiner og elendige hygieniske forhold, men alternativet inne i Syria er enda verre. Flyktningene tar sjansen for f et bedre liv.

    10. Alle oppsparte midler bru-kes p flukten ut av Syria og til Europa, som koster mye penger. Bakmennene skal ha sitt uansett.

    11. Desto flere som flykter jo flere kommer etter. Flyktningene informerer familiemedlemmer og andre om mulighetene som tross alt finnes i Europa.

    12. Syrias naboland Libanon, Jordan og Tyrkia har stilt opp og

    tatt i mot millioner av syrere. N er landenes kapasitet sprengt og innbyggerne begynner bli mis-fornyde med pengebruken. Det gr utover landenes egne innbyg-gere i forhold til arbeid, trygder og andre sosiale forhold. Heller ikke ser syrerne noen fremtid i disse overfylte flyktningeleirene og drar nordover i Europa.

    Desperate flyktninger ankommer Europa daglig i tusentall. Nrmere fire millioner bare fra Syria skal n ha flyktet fra det krigsherjede landet. Her gir SPANIA I DAG deg 12 grunner til at syrerne flykter fra eget land, samt litt annen bakgrunnsinfor-masjon om krigen i Syria.

    AV JON HENRIKSEN

    12 rsaker til flyktningstrmmen

    Flyktningstrmmen fra blant annet Syria til Europa, skaper store utfordringer for verdenssamfunnet.

  • SI - SPANIA I DAG24 VIKTIG VITE

    NIE-nummeret er unikt og per-sonlig, og det er et juridisk krav at alle fastboende og ikke-resi-dent utlendinger med kono-miske, yrkesmessige eller sosiale anliggender i Spania har utlen-dingsnummer.

    NIE tilsvarer spanjolenes eget skattenummer (NIF) og vises p alle dokumenter som utstedes i Spania. Utlendingsnummeret starter alltid med en X eller Y etterfulgt av sju tall og en bok-stav. Nummeret er ikke overfr-bar og det utlper ikke.

    I tillegg til vre avgjrende for eventuelle skattemessige trans-aksjoner i Spania er NIE-num-meret ogs ndvendig for kun-ne utfre nesten ethvert praktisk gjreml i Spania, fra motta en pakke i posten til pne en spansk bankkonto.

    Dette inkluderer ogs mulighe-ten til kjpe fast eiendom, ta lnnet arbeid eller studere, starte bedrift, ske om frerkort eller motta arv i landet.

    Hvor sker man om NIE-num-mer?Man kan ske om f tildelt NIE-nummer ved spanske nasjonale politistasjoner (Comisaria) eller ved ditt nrmeste utlendings-kontor (Oficina de Extranjeria). Mt opp tidlig da det kan vre lange ker mange steder. Ved enkelte utlendingskontor i Spa-nia er det dessuten ndvendig bestille time for levere inn sk-nadspapirene, dette kalles Cita Previa. Utlendingskontoret i Be-nidorm er lokalisert i Calle Apolo XI nr. 36, mens de som nsker innlevere sknadspapirene i Tor-revieja m henvende seg til Calle Maldonado nr. 57.

    Hvilken dokumentasjon kreves?Nyere lovgivningen krever at skeren mter opp personlig og bringer med seg flgende doku-mentasjon:

    -To kopier av sknadsskjemaet Solicitud de Nmero de Identi-dad de Extranjero (NIE) y Cer-tificados (EX-15). Husk at sk-nadsskjemaet m vre ferdig utfylt men ikke signeres fr man er i nrvr av en offisiell funk-sjonr.-Husk ogs bankkvitteringen p

    at du har betalt det plagte geby-ret plydende 9,45 euro. gjre dette fr sknaden kan spare tid og unng et ekstra besk til poli-tistasjonen.-Pass og passkopi-To passbilder av deg selv-Bevis p din nvrende adresse i Spania-I noen tilfeller kan det ogs vre

    ndvendig begrunne sknaden med et sertifisert dokument for eksempel i form av et brev fra en fremtidig arbeidstaker, banksjef, regnskapsfrer, notar, agent og liknende.

    BehandlingstidMadrid er et av noen f utvalgte steder hvor NIE-nummer ut-

    stedes umiddelbart. Normal behandlingstid ligger derimot p rundt en mned. Ved innle-vering av sknad og stttende dokumentasjon vil utlendings-kontoret gi deg en dato for nr du kan returnere for avhente NIE-nummeret.

    Nmero de Identificacin de Extranjero, det skalte NIE-nummeret, er de spanske skattemyndighetenes identifikasjonsnummer for utlendinger. Nesten alle som bor kortere eller lengre tid i Spania trenger NIE-nummer.

    AV FREDRIK KRUSE

    Hva er NIE-nummer og hvem trenger det?

    NIE-nummer er ndvendig for f gjennomfrt en rekke vanlige gjreml i Spania. Blant annet trenger man NIE nr det skal opprettes bankkonto.

  • SI - SPANIA I DAG 25

    TV-GUIDEN - vi anbefaler www.get.no/underholdning/tv-guide www.vg.no/tv-guide www.se.no/tv

    NYHETER

    140 skolefolk inntar Rojales

    De 140 pmeldte ankommer Torrevieja 6. oktober og hjem-reise er 10. oktober. Det er lagt opp til et omfattende program av bde faglig og sosial karakter.

    Omfattende programDet hele starter onsdag 7. ok-tober med elevinnslag og pre-sentasjon fr Trygve Ebbesvik skal holde foredrag om unges hverdagskriser. Reidunn Aarre Matthiessen skal senere p dagen snakke om elevinvolvering.

    P torsdagen skal kursdeltakerne delta lre mer om regning i alle fag, digitale ferdigheter i alle fag

    og vurdering i alle fag. Delta-kerne skal velge to av disse tre temaene.

    Bor i QuesadaFredag er et satt av tid til blant annet erfaringsutveksling, leder-kurs og et foredrag som brer tittelen Positivt fokus. Tore Sandnes er foredragsholder.

    Kursdeltakerne skal bo p Hotel La Laguna i Quesada under opp-holdet. -Et spennende opplegg vre med p for oss. Vi nsker alle velkommen til Torrevieja, sier rektor Signy Munkeby ved Den Norske Skolen i Rojales til SPA-NIA I DAG.

    Den Norske Skolen i Rojales er vertskap nr ca. 140 lrere, rektorer og styreledere fra de andre norske skolene i Europa kommer til Costa Blan-ca neste uke. Hensikten med samling er primrt ke skolefolkenes kompetanse.

    AV JON HENRIKSEN

    Den Norske Skolen i Rojales har lagt til rette for et omfattende kursprogram nr 140 lrere, rektorer og styreledere kom-mer til Torrevieja.

    ! URO SKAPER VEKST Den spanske turistbransjen nyter godt av all uroen som er i store deler av verden. Siden 2011 har mellom 6,2 millioner og 8,2 millioner turister valgt Spania fremfor Nord-Afrika. Uroen i Midt-sten er en annen rsak til turismens vekst i Spania de siste par rene. Bare i juli i r var veksten p 4,7 prosent. REKORDHYTAntall flypassasjerer i Spa-nia var rekordhyt i august. 24.001.019 flypassasjerer ble nemlig registret i denne sommermneden. PRISENE FALLER!Prisene falt i Spania i september. Spesielt bensinprisene og prisene p strm har falt. Prisene falt med 0,3 prosent i september. Vi m hele 50 r tilbake i tid for se et slikt prisfall i september-mned. Bensinprisene falt til 1,178 euro per liter. S lav har ikke prisen vrt siden februar. Bakgrunnen er de lave oljeprisene.

  • SI - SPANIA I DAG26 TIPS OSS 622 344 354

    LESERNES FOTO

    Mandager:Callosa de EnsarriDniaElcheLa NuciaParcentSan PedroSan Pedro del PinatarSanta Pola

    Tirsdager:Alhama de MurciaAlteaBenidormJalonLa Union (La Manga)Los AlczaresMil PalmeresOrihuelaVillajoyosa

    Onsdager:BenidormCallosa de SeguraEl Campello

    GuardamarLa MataMuchamielOndaraPolopSan JavierSantiago de la RiberaSan Miguel de SalinasTeuladaTotana

    Torsdager:Alicante (Ved Hercules stadion)GandiaGran Alacant (Urb. Sierra Mar)JveaPegoRojalesSan Fulgencio (Urb. Marina)San JavierVillajoyosa

    Fredager:Alfaz del PiDniaEl Pareton (grnnsak)FinestratGata de GorgosLos Alczares (Oasis)Los MontesinosMorairaOlivaPilar de la HoradadaTorrevieja

    Lrdager:AlicanteAlmoradiBenissaCalpeCallosa de EnsarriEl Algar (La Manga)ElcheGandaLos NarejozMazarronPlaya Flamenca

    Santa PolaThomas Maestre (La MangaTorre PachecoVillajoyosa (Cala de Finestrat)

    Sndager:Albir/Alfaz El CisneAlicanteAuto Cine (Ogs lop-pemarked)BenidormCabo del Palo (La Manga)Campo GuardamarCiudad Quesada (Zuco)Elche (Estadio de Ftbol)La NuciaPuerto MazarronSan Fulgencio.

    MARKEDSDAGER

    Send oss gjerne noen av dine bilder om du vil dele dine fotoopplevelser med vre lesere. Skriv hvor bildet er tatt, fotografens navn og adresse. Fotografen fr en liten overraskelse. Bildene sendes p mail til [email protected]

    Frank Jansen har vrt p besk i Javea, og tatt en avstikker til Faro de Cabo de La Nao. Storsltt utsikt og vakker natur!

    VRETALBIR-

    VRET

    Tor Fre Lr Sn Man Tir Ons

    MAX TEMP

    VIND-STYRKE

    RETNING

    26 26 27 27 29 28 27

    11 11 7 7 11 9 7

    BENIDORM-

    VRET

    Tor Fre Lr Sn Man Tir Ons

    MAX TEMP

    VIND-STYRKE

    RETNING

    25 25 26 27 28 27 27

    11 9 7 7 6 7 6

    ALICANTE-

    VRET

    Tor Fre Lr Sn Man Tir Ons

    MAX TEMP

    VIND-STYRKE

    RETNING

    25 25 26 27 28 27 27

    11 9 7 7 6 7 6

    TORREVIEJA-

    VRET

    Tor Fre Lr Sn Man Tir Ons

    MAX TEMP

    VIND-STYRKE

    RETNING

    27 27 26 28 29 29 28

    13 11 7 7 9 9 9

  • SI - SPANIA I DAG 27NYHETER

    dere sa vi gjr

    Gran Canaria, tel. +34 661 137 265, [email protected], tel. +34 661 137 544, [email protected] Fuengirola, tel. +34 661 137 533, [email protected], tel. +34 661 137 572, [email protected]

    STABILT NordicHD.NET ADSL

    - Avansert "NANO-kompresjon" teknologi. Bare med NordicHD.TV kan du se HD kanaler med hastigheter p 1 Mb/s- 14 dagers arkiv av TV programmer. Se dine favoritt programmer nr du nsker det!- Flere Norske, Svenske og Danske kanaler. Filmleie.

    NYE FUNKSJONER P NordicHD.TV

    NordicHD S.L. PNER NYE KONTORER RUNDT I SPANIA:

    - Ubegrenset data med hastigheter opp til 300 Mb/s- Pris FRA 49 EUR/mnd- ingen forpliktelser, leiepakker ogs tilgjengelig

    LYNRASKT NordicHD.NET 4G+ INTERNET

    - Plitelig adsl via Telefonicas linjer.- Pause eller kansellering nr som helst. Ingen lange bindingstider.- Beste pris i markedet

    Kjre NordicHD.TV kunder,Vr NordicHD.TV lsning feirer 1 rs jubileum og frst vil vi gi dere en STOR TAKK for deres tillit, lojalitet og sttte. Vr kundemasse ker hver dag og flere og flere mennesker nsker vr Internet og TV lsning. I lpet av dette ret har vi lrt mye om internet og TV problemene man mter i det daglige liv her i Spania. Det er derfor vi har fulgt vrt motto "Fl deg hjemme" og vi jobber 24 timer om dagen for lette p dine problemer. Vi lytter alltid til de tilbakemeldinger vi fr og gjr det vi kan for lse de.

    Hilsen, NordicHD Team

    NYHET 1Vi er stolte av kunngjre at vi har fin-justert og oppgradert vrt system og det beste med det, er at det er GRATIS FOR DEG.Hva er inkludert:

    Vi har innkludert et arkiv med opptak av nesten alle TV programmer, lik det du kanskje er vant til hjemme ifra. Dette gir deg mulighet til g tilbake hele 14 dager og se det programmet du nsker nr du nsker det. Vi kjenner til de problemene man kan ha med internet og stabilitet her i Spania. Derfor har vi det siste rtet utviklet vrt eget "nano-komprimerings system" av TV signalene for gi deg HD kvalitet med s lite som 1Mb/s hastighet. Med dette slipper du tenke p din internetleverandrs hastighet og du kan bruke vrt system uten problemer. Flere Skandinaviske kanaler i HD kvalitet. Vi vet at du nsker flere valgmuligheter og vill legge til nye kanaler fortlpende.

    Du er hjertelig velkommen innom vrt kontor nr som helst, eller send boksen til oss via post og vi oppgraderer den gratis for deg. Du betaler bare for frakt kostnadene hvis du m sende den til oss. Viktig: det er bare modell THD603QC som kan opgraderes. Modell: TD601DC m opgraderes til ny boks mot et lite gebyr.

    NYHET 2Vi har full forstelse at det og f hy kvalitets internet i Spania kan vre et mareritt av mange grunner, slike som: Sprk, kvalitet p linje, drlig utbygd Fiber dekning og kvalitet p service. Og man er som regel bundet til lange kontrakter og skjulte gebyrer selv nr man ikke bruker det. Derfor har vi besluttet og utvide vrt tilbud med vr nyeste lsning - NordicHD.NET!

    NordicHD.NET ADSL - internet via Telefonicas infrastruktur til en uslelig pris med mulighet til pause eller kansellere tilkoblingen nr man nsker. Slik at man slipper betale for tjenesten nr man er hjemme. Hastigheten er opp til 20Mb/s, og du fr en WiFi ruter med p kjpet og det er alltid Skandinavisk kunde support til din disposisjon. NordicHD.NET 4G+ mobilt bredbnds teknologi gir deg hastigheter opp til 300Mb/s Friheten til ta det med deg hvor du vill. Ubegren-set data bruk. Koble til opp til 30 enheter med den innebygde WiFi Modulen. Surfe p internet med hastigheter slik du er vant til hjemme.

    NYHET 3Vi har bestemt oss for belnne din loyalitet og tillit til oss. Derfor lanserer vi et spesielt GAVE KORT til deg. Anbefal oss til dine venner og du mottar 30 dagers NORDICHD.TV abonnement gratis for hver venn! og ikke nok med det. Den du anbefaler fr ogs 30 dagers gratis abonnement.

    FLERE NYHETER KOMMER ...Som vi sa innledningsvis, s jobber vi non-stop for tilby dere den beste lsningen.. Flere nyheter kommer og vi vill holde dere informert.Vi ser fram til fortsette vr relasjon sammen i lang tid!

  • SI - SPANIA I DAG28