Top Banner
ETT MAGASIN OM OCH KRING NATURBRUKSGYMNASIET 2014// //2015 Jobb i fokus Världsklass på matlådor Stimulerande simulatorer
48

Sodra Viken 2014

Mar 26, 2016

Download

Documents

KrePart

Ett magasin om och kring Naturbruksgymnasiet Södra Viken.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Sodra Viken 2014

ETT MAGASIN OM OCH KRING NATURBRUKSGYMNASIET

2014////2015

Jobb i fokus

Världsklasspå matlådor

Stimulerandesimulatorer

Page 2: Sodra Viken 2014

2

Klent och stamtätt? En välväxt andragallring? Kanhända en liten slutavverkning där intill? Vår flexibla modeller gör det till hemmamarker för John Deere. Med hjälp av en omfångsrik tillvalslista bygger vi din skördare så den bäst passar för dina uppdrag En förarmiljö i toppklass gör dessutom skogsmaskinerna från John Deere till förarnas främsta val. www.deere.se

Maskiner för alla uppdrag

” Timmer är det finaste som finns i skogen. Det måste märkas oavsett vem man möter hos oss. ” Carl-Axel Östensson, regionchef.

010-122 65 00 moelvenskog.se

Page 3: Sodra Viken 2014

3

02 04 08 10 12 14 18 20 22 24 26 28 30 35 40 43 48

10 LÅNGSIKTIGT. I Södra Viken utbildas morgondagens miljöhjältar.

12 ELITFÖRARE. Södra Viken utbildar rekordbra yrkesförare. Linn Krogh är en av dem.

18 SNABBT. Johanna Berglund fick jobb direkt efter gymnasiet.

24 GLÄDJESPIDARE. Matlådorna som eleverna får ta med sig ut i skogen håller världsklass.

30 STIMULERANDE. Eleverna vid Södra Viken har tillgång till en av Sveriges främsta simulatoranläggningar.

43 VÄRDEFULL. Eleverna vid Södra Viken gräver guld.

46 DOWN UNDER. Mattias Ericsson ska avverka skog i Australien.

357

37

UTOMHUS-PEDAGOGIK

Produktion Krepart AB, Arkitektvägen 20, 572 04 Oskarshamn, 0491 - 178 80, krepart.se Projektledare Mikael Pettersson Försäljningschef Hans Ericsson Mediasäljare Yvonne Forsberg Foto Curt-Robert Lindqvist, Inge Hedin samt en del privata fotografier Texter Lilly Hallberg, Urban Löfqvist och Jonas Frykman Formgivning Petra Hagelin Tryck V-TAB, Vimmerby 2014/06 Distribution Presumtiva elever i Värmland, lantbruksföretag i Värmland samt hushåll och företag i Sunne kommun. Tidningen ska även delas ut vid mässor och andra aktiviteter. Upplaga 16.000 exemplar

Sunne kommun, 35 Södra Viken, 686 80 Sunne Telefon 0565-155 55 [email protected] • sodraviken.seAnsvarig utgivare Morgan Andersson

Innehåll

04 BESTÄMDA. För Sandra Franzén- Nyström och Yassin El Hamoul var Södra Viken det självklara valet. Läs varför!

22 DOFTGRANAR. Det doftar gott på Adam Lindbergs rum på elevboendet. Anledningen är en rekordstor samling wonderbaumgranar.

FORDON- OCH TRANSPORT-PROGRAMMET

NATURBRUKSPROGRAMMET GYMNASIESÄRSKOLA

Page 4: Sodra Viken 2014

4

För de allra flesta är det inte så lätt att välja rätt gymnasieprogram.Det gäller att fundera och väga för och nackdelar mot varandra. Jobb direkt,

högskolestudier eller kanske en karriär som egen företagare?För Sandra Franzén-Nyström och Yassin El Hamoul var dock inte valet så svårt.

Södra Viken var ett självklart alternativ, en gymnasieskola som överträffade deras vildaste förväntningar. Båda går nu en mycket ljus framtid till mötes.

Vill du också ha en ljus framtid?

– Jag hade hört mycket gott om skolan innan valet. Att miljön var bra, att det fanns kompetenta lärare och att kamratskapen var god. Men Södra Viken visade sig vara ännu bättre, ler Sandra Franzén-Nyström.

Sandra går årskurs två på Fordons- och transport- programmet och har redan ett flertal erbjudande om jobb efter utbildningen.

– Den goda arbetsmarknaden för yrkesförare spelade roll för mitt val av utbildning, men också det faktum att Södra Viken erbjuder möjligheten att läsa in högskolebehörighet. Jag vill arbeta några år som yrkesförare och sedan läsa vidare på Polishögskolan, säger hon.

Om utbildningen på Fordons- och Transport- programmet har hon bara lovord att ge.

– Jag får med mig så mycket. Kunskap om att utföra olika typer av transporter men steget mot andra yrken inom branschen, till exempel transport-ledare, är inte så stort.

Hon vill också slå ett slag för den natursköna omgivningen som omger Södra Viken, och betonar även att hon omedelbart kände sig accepterad och välkommen på skolan. Här finns ingen anonymitet. Alla blir sedda.

– Sedan ska vi inte glömma lärarna. De är bra på att lära ut och det märks att de har gedigen yrkes-erfarenhet från branschen. /

God arbetsmarknad

Page 5: Sodra Viken 2014

5

För mig är ambitionen att få ett jobb direkt efter gymnasiet. Jag gillar skog och natur. Därför var valet av Skog självklart. Känns som min framtid är tryggad.

Yassin El Hamoul, som går i årskurs 2 Naturbruks- programmet inriktning Skog, har valt program- fördjupning grävmaskin i årskurs 3.

– Det är verkligen rätt utbildning för mig. Det är ett bra program med ett bra upplägg. Möjligheten att själv kunna välja, som för min del grävmaskin, är oerhört viktig för mig. Det gör att jag kan specialisera mig mot ett område som jag nytta av och där det är gott om arbetstillfällen, säger han.

Kamratandan är god på Södra Viken. Yassin El Hamoul umgås en hel del med sina klasskamrater.

– Alla umgås med alla. Vi spelar ofta fotboll eller så kollar vi skogsmaskiner på Blocket.

Yassin El Hamoul poängterar också att skolmaten är utsökt och att lärarna är kompetenta.

– Ett annat plus är att vi är ute och rör på oss mycket – det är skönt att inte bara sitta still i skol-bänken, avslutar Yassin El Hamoul. /

Tryggad framtid

Vill du också ha en ljus framtid?

Scanna koden med din smartphone och läs mer…

Page 6: Sodra Viken 2014

6

V

Vill du börja jobba direkt efter gymnasiet eller vill du ha möjlighet att plugga vidare? Oavsett vilket så är Fordon och Transportprogrammet något för dig. Gillar du ny teknik och ett fritt, ansvarsfullt arbete? Transportbranschen erbjuder många möjligheter för alla. Kille som tjej!

Gör som Sara – bli yrkesförare!

AURÉNMASKINSERVICE AB

Snabb och kompetent service!• Tre servicebussar• Fyra reparationsplatser i verkstaden• Tvätthall• Reservdelar rakt-över-disk

Norevägen 6 • 680 50 EkshäradTel. 0563-155 60

Söker du en jord- eller skogsfastighet? Sveriges mest besökta hemsida när det gäller jord- och skogsfastigheter är www.lrfkonsult.se

www.lrfkonsult.se

Virkestransporteri Nordvärmland

Tel: 0563-811 50, 813 88 • 070-568 13 88E-post: [email protected]

INGEMAR AAS TRANSPORT AB

Box 12, 667 21 Forshaga • Tel 054-87 23 10 • www.myreback.comBox 12, 667 21 Forshaga • Tel 054-87 23 10 • www.myreback.com

Gallring, vindfällen, älgtransport, plantutkörningGallring, vindfällen, älgtransport, plantutkörning OXEN

MINILUNNAREOXENMINILUNNARE

Myreback MASKINMyreback MASKIN

Page 7: Sodra Viken 2014

7

Transport

Scanna koden med din smartphone och läs mer…

Page 8: Sodra Viken 2014

8

www.eco-tracks.com

www.olofsfors.com

Make your own way

EVO™ Bandet med allround- egenskaper gällande bärighet och grepp, utan att ge avkall på rensningsförmågan.

R7 R8 R9R7/R8EW JW

HOMOGENT SVÄRD MED 10 MM SLITS

HOMOGENT MASKINSVÄRD MED 15 MM SLITS

HOMOGENA STUBBEHANDLINGSSVÄRD

SPECIALSVÄRD FÖR ENERGISKOGSAVVERKNING

HOMOGENA MASKINSVÄRD FÖR JPS R5500 SÅGENHET.

Kundtjänst: 0930-311 40,www.iggesundforest.se

HOMOGENT MASKINSVÄRD FÖR 3/4” KEDJA

MADE IN SWEDEN.Vi är Sveriges enda tillverkare av maskinsvärd. Vi vägrar komp romissa och sätter alltid kvalitet och prestanda främst.

Du kan bli… Yrkesföra re med inriktning på

rundvirkes-, biobränsl e- eller flistransporter.

Det gäller att hålla tungan rätt i mun vid lastning av en timmerbil. Pär Bergsman är en riktig fena på det aktuella området.

Page 9: Sodra Viken 2014

– För de elever som vill ha jobb, så är det inga problem att skaffa det. Det är som i alla andra branscher, det gäller att vara duktig och att visa framfötterna, säger Kennet Berg, lärare vid Fordons- och transportprogrammet.

Efter utbildningen har eleverna i princip två yrkesval, skogstransporter där tonvikten ligger på att köra timmer och massaved eller biobränsletransporter som innebär körning av flis, sågspån och bark till industrier, men även grenar, ris och toppar från skogsavverkningar, som flisas eller körs till flisanläggningar.

Flera olika körkortUnder de tre läsåren tar eleverna körkort för personbil, lastbil, lastbil med släp, kör-kortsklasserna B, C och CE – samt även förarbevis för fordonsmonterad kran och ADR (transport av farligt gods).

– Alla kort och förarbevis är kostnads-fria men proven måste klaras av, säger Kennet Berg.

Minst 15 veckor av utbildningen är praktik som är förlagd ute på olika före-tag inom skogsnäringen, detta benämns APL (arbetsplatsförlagt lärande). Skolan har ett gott samarbete med näringslivet som gärna tar emot studenter från Södra Viken.

Praktik leder ofta till jobb– Praktiken är viktig, det är ofta genom den som studenterna sedan får jobb. Även om de inte får jobb där de praktiserat, så är det ofta rekommendationer från prak-tikplatsen som leder vidare till att de får sin första anställning, säger Kennet Berg.

Första året är gemensamt för alla eleverna på Fordons- och transportprogrammet.

Då läser eleverna en del teoretiska ämnen för att få en bra grund att stå på. Men också praktiska ämnen som service och underhåll och fordonsteknik ingår i utbildningen. Södra Viken lägger stor vikt vid att eleverna klarar sina gymnasie- gemensamma ämnen. /

Infriar drömmarVill du ha ett jobb direkt efter gymnasietiden och drömmer om ett omväxlande yrkesliv, som bland annat består av att köra tunga fordon på små, krokiga och trixiga skogsvägar?Södra Vikens Fordons- och transportprogram med inriktning mot skogs- och biobränsletransporter uppfyller båda kriterierna.

Du kan bli… Yrkesföra re med inriktning på

rundvirkes-, biobränsl e- eller flistransporter.

Lasta rätt. Det finns inga utrymmen för misstag i samband med att timmerlasten förtöjs. Erik Holmqvist sköter uppdraget med bravur.

9

Page 10: Sodra Viken 2014

10

Vi förädlar värmländsk skogRottneros Bruk AB • 0565-176 00 • www.rottneros.com

Containerlastning tillhör inte det lättaste. Men övning ger färdighet, något som Robin Stenbäck är ett levande bevis för.

Page 11: Sodra Viken 2014

11

Skapar miljöhjältar

– Miljötransporter är en växande sektor inom transportnäringen. I stort sett allt avfall, både från hushåll och industri, tas i dag tillvara för återvinning. säger Kennet Berg, lärare vid Södra Vikens Fordons- och transportprogram.

– Miljötransporter är ett intressant område och samhället i stort går hela tiden mot mer miljöanpassade arbetsmetoder.

Inom transportnäringen är bristen på yrkesförare stor. Det beror både på stora pensionsavgångar men också på att fram-för allt miljötransporterna ökar.Branschen beräknar att bara inom de närmaste åren behövs 1000 nya miljöarbetare i landet.

Bred utbildning Eleverna på programmet får en bred utbildning som rymmer både kretslopps- kurser och förarutbildning. Utbildning innehåller också datakunskap, logistik, surrning, förankring av last och ADR (transport av farligt gods).

– Det handlar inte enbart om att ratta

fordon utan också om miljö och om sam-bandet vid transporter, säger Kennet Berg.

Han framhåller att eleverna under de tre åren på gymnasiet har mycket praktik. Sammanlagt minst 15 veckor.

Ute på APL hos företagen har de möjlighet att lära sig använda den senaste utrustningen. Men skolan är också väl utrustad med fordon och har bland annat en bra lastväxlare med släp och container.

Eleverna gör även studie- besök på återvinningsstationer och företag inom branschen, bland annat har eleverna fått åka till Sakab i Kumla som är en av de allra största aktörerna inom branschen.

Många tjejer– Vi kan se att containetrans- porter ökat markant inom näringen i och med kretslopps- förfarandet, säger Kennet Berg.

Den ökade användningen av container-last har även fördelen att arbetet blivit mindre tungt. Av eleverna på Fordons- och transportprogrammet är nära en tredjedel tjejer. /

Fler och fler vill vara med och skapa ett långsiktigt hållbart samhälle.Ett tecken är att miljötransporterna i samhället ökar dramatiskt.Ett annat att fler och fler ungdomar väljer Fordons- och transport-

programmets inriktning miljötransporter i årskurs tre.

Du kan bli… Möjligt att som yrkesförare ansvara för transporter inom alla branscher som sysslar

med utbytessystem och återvinning. Det kan handla om att köra exempelvis slambil, sopbil eller containerbil.

Fler och fler vill medverka till att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Därför blir miljötranporterna fler och fler. Det märks inte minst på Sitas stora fordonspark, som basunerar ut många viktiga miljöbudskap.

Page 12: Sodra Viken 2014

TYA står för Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. Tillsammans med Södra Vikens programråd har TYA tagit fram en modell för hur företagen ska arbeta med APL, arbetsplatsförlagt lärande. Skolans programråd har också tillsammans med TYA tagit fram en APL-handbok.

MängdträningTYA-modellens syfte är att bidra till väl-utbildade, trafiksäkra och anställnings-bara elever med efterfrågad specialkom-petens. Modellen bidrar till att möjliggöra övningskörning/mängdträning i APL- företag. Mängdträning ger ökad trafik- säkerhet enligt trafiksäkerhetsforskningen. Branschens erfarenhet av mängdträning, inom ramen för APL, är att elevernas yrkeskompetens ökar.

– Södra Viken är ett mycket bra exem-pel på att det blir kvalitet på utbildningen när skolan samarbetar så nära och bra

med branschen. Eleverna får en grund-läggande utbildning på skolan och genom APL-tiden får de träning ute i produk- tionen, säger Robert Dierks, projektledare vid TYA.

800 handledare Södra Viken har arbetat efter TYA-model-len i snart tio år. Alla APL-handledare på de företag där Södra Viken-eleverna gör sin praktik är utbildade av TYA.

Handledarna följer en utarbetad plan och har den rätta kompetens för att ge eleverna en så bra praktik som möjligt.

TYA har utbildat cirka 800 APL- handledare på cirka 250 företag. Flera av företag vittnar om fördelen med TYA-modellen.

– Under alla år som vi har haft elever från Södra Viken så är det ytterst få gånger som det inte har fungerat. Eleverna därifrån är väldigt kunniga och duktiga redan när de kommer till

oss. De senaste åren har vi bara anställt elever från Södra Viken. TYA-modellen gör det möjligt att avsätta lite mer tid på eleverna så att han eller hon kan få prova på att göra allting i jobbet, säger Lars Thyberg på Jages Åkeri AB till Magasin TYANYTT. /

Få gymnasieskolor matchar Södra Viken! Skolan är suverän på att få fram engagerade elever som är attraktiva på arbets-marknaden inom transportnäringen. TYA-modellen och APL är hemligheten bakom framgångsreceptet.

fakta.TYA:s verksamhetsidé är att aktivt bidra till att utveckla kompetens, arbetsmiljö och status i transportbranschen, och därmed bidra till ökad produktivitet och lönsamhet i företagen.

TYA är ett samarbetsorgan mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i transportsektorn. Verksamheten bedrivs genom kurser och projekt som tar sikte på yrkeskunskap och arbetsmiljö.

TYA samverkar med skolor och myndigheter samt utarbetar informationsmaterial och läromedel.

Södra Viken ett föredöme

12

Södra Vikens elever håller hög klass anser TYA. Linn Krogh en an av många duktiga elecer på Fordons- och transportprogrammet.

Page 13: Sodra Viken 2014

13

0565-174 70

Vi utför service och reparationer inom industrin

Vi kan erbjuda:Auktoriserad service • Barkmaskinsservice (Cambio)

Luftkonditioneringsserrvice • Samt mycket mer

Bland våra leverantörer kan nämnas:Svetruck, Ljungby Maskin, Konecranes, MCC Klimatsystem, Sawmill Products, Statoil och hydraulik från Specma Components

MaskinerReservdelar

Verkstad

Välkommen till oss!Hos oss får du tillgång till ett produktprogram med marknadens bästa tekniska lösningar och ett sortiment som ständigt utvecklas. Våra leverantörer är noga utvalda för att passa det svenska lant- bruket. Kontakta oss redan idag! Vi hjälper dig med råd och vägledning.

KARLSTAD, Lantmannavägen 2Maskinförsäljning: Hans Jansson 010 - 556 20 76Reservdelar: 010 - 556 14 90Verkstad: 010 - 556 20 83Beredskapsnr: 010 - 556 06 90www.lantmannenmaskin.se

PN

1305

Vi servar er!Karlstad, Lantmannavägen 2

Maskinförsäljning:Hans Jansson 0730-52 32 82

Henrik Sörenger0703-26 15 21

Reservdelar: 010-556 14 90

Verkstad: 010-556 20 83

Beredskap: 010-556 06 90

www.lantmannenmaskin.se

På vägen sedan 1919

Tel. 0533-69 16 60 @ophoglunds.se • www.ophoglunds.se

På vägen sedan 1919

Timmer - Flis - Grot -

KEWAB – Det kompletta entreprenadföretaget för er!

Fjärrviksvägen 21. Ilanda, KarlstadTel. 054-53 42 00 • [email protected] • www.kewabbetong.se

Kvalitet och Miljöcertifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001

MARK- OCH ANLÄGGNINGSARBETEN MASKINUTHYRNING • BERGKROSSNING

BETONG • KABELARBETEN • TRANSPORTER

KEWAB – Det kompletta entreprenadföretaget för er!

Fjärrviksvägen 21. Ilanda, KarlstadTel. 054-53 42 00 • [email protected] • www.kewabbetong.se

Kvalitet och Miljöcertifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001

MARK- OCH ANLÄGGNINGSARBETEN MASKINUTHYRNING • BERGKROSSNING

BETONG • KABELARBETEN • TRANSPORTER

KEWAB – Det kompletta entreprenadföretaget för er!

Fjärrviksvägen 21. Ilanda, KarlstadTel. 054-53 42 00 • [email protected] • www.kewabbetong.se

Kvalitet och Miljöcertifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001

MARK- OCH ANLÄGGNINGSARBETEN MASKINUTHYRNING • BERGKROSSNING

BETONG • KABELARBETEN • TRANSPORTER

KEWAB – Det kompletta entreprenadföretaget!

Fjärrviksvägen 17, Ilanda, KarlstadTel. 054-53 42 00 • [email protected] • www.kewabbetong.se

• Högtrycksspolning • Slamsugning• ADR • Rotskärning

S&B ABSlam & Brunnrensning AB

Alexander och Per-Anders.

Fd elever från Södra Viken.

Per-Anders

Alexander

Tel. 0565-310 01 • www.slam-brunnrensning.se

Page 14: Sodra Viken 2014

14

Fredrik, i dag 30, kommer ursprungligen från de norra delarna av Värmland så han bodde på internatet under sin studietid.

– Det passade mig superbra. Fick lära mig att ta ansvar själv, men samtidigt fanns det vuxna i närheten som stöttade. Jag upp-skattade dock att man fick sköta sig själv och slapp ha vuxna som snokade runt.

Som 16-åring är det inte så gott att veta hur framtiden ska bli, även om man inför gymnasiet förväntas just bestämma det. Fredrik insåg fördelen med att ta så många behörigheter som möjligt. Därmed fick han bredden och ökade möjligheterna.

Mjölktransporter– Vi fick lära oss skog, men mitt första jobb var att köra sopbil för Sita. Det gjor-de jag i fyra år. Jag trivdes bra med det, det var fritt och man fick sköta sig själv.

Efter fyra år ville Fredrik dock ha något nytt och sökte sig till Karlstad där han började köra mjölktransporter. Det varade i tre månader.

– Sedan ringde de från Sita och sa att det fanns ett jobb ledigt i Karlstad. Och det var ju där jag ville vara så jag tackade ja.

Han körde ADR-bil, det vill säga en sug- och spolbil som bland annat kan hantera oljor. I dag jobbar han som chef.

Tjänar mer i bilen– Man tjänar bättre bakom ratten i bilen. Men just nu passar chefsjobbet min livs-situation bättre. När man ska hämta på dagis varje dag är det en fördel att veta precis vilken tid man slutar på dagen. Så är det inte alltid när man kör lastbil.

Men han har svårt att dölja att vägen är en lockelse.

– Visst, man vill utmana sig själv och utvecklas. Och vissa tycker om att ha mycket att göra och inte alltid veta exakt vad som ska hända dag efter dag, och sådan är nog jag.

Hans råd till dagens och morgondagens elever på Södra Viken går i samma stil:

– Ta vara på skolåren. Passa på och njut. Sedan börjar allvaret.

Det är mer än tio år sedan Fredrik Eriksson slutade på Södra Viken.

I dag arbetar han som transportledare på Sita i Karlstad, men skolåren minns han som en lycklig tid.

– Det var en fin tid. Jag trivdes väldigt bra.

fakta.• Sita Sverige har cirka 1100 anställda på 60 platser

över hela landet.• Företaget ingår i den världsomspännande miljö-

koncernen Suez med över 80 000 anställda som samlar in avfall hos 50 miljoner människor och ser till att 91 miljoner människor får dricksvatten

chefenVägen lockar

Fredrik Eriksson studerade vid Södra Viken. Sedan blev han spolbilsförare och några år senare sitter hans som driftchef och spindel i nätet vid Sitas kontor i Karlstad.

Page 15: Sodra Viken 2014

15

Proffs på slipning, sprängning, reparation och nya delar för skog och park!

Med 20 års efarenhet utför jag slipning av kedjor i moderna proffsslipmaskiner.Renoverar svärd, riktning, gradning

och även byte av noshjul.

Jag säljer kedjor, svärd, kedjeolja, märkfärg, drivhjul, m.m.

Jag hämtar och levererar på fasta turer!

Vi försvarar din rätt att bruka din skog• Förbättrad lönsamhet• Opinionsbildning• Intrång, brand, storm • Medlemsförmåner

BLI MEDLEM I LRF. DU OCKSÅ!

Lantbrukarnas Riksförbund Värmland Telefon 0771 - 573 573. www.lrf.se/varmland

Foto

: Ulf

Pal

m

Annons Södra Viken 2014 - 90x134 .indd 1 2014-04-14 16:36:05

Stolta och lönsamma åkeriföretag på en sund och attraktiv marknad. Är du medlem?

www.akeri.se

Stolta och lönsamma åkeriföretag på en sund och attraktiv marknad.

Sveriges Åkeriföretag arbetar förstolta och lönsamma åkeriföretag på en sund och attraktiv marknad

KIL 0554-68 97 70 www.eostal.se

STÅNGSTÅL PLÅT RÖR BALK ARMERING ALUMINIUM ROSTFRITT

Kalhyttan 10 • Gamla vägverket • Filipstad 0590-160 50 • www.wmtkonsult.se

Värmlands Maskin & Transport konsult AB

WMT Konsult AB

Allt i transporter

VÄSTVÄRMLANDS

Kontakta oss: Fallebergsvägen 40, Arvika, Tel. 0570-386 00Hökedalsv. 1, Charlottenberg, 0571-287 60 | www.vvlbc.se

Grus • KranarbetenContainer • SlamsugningAnläggningstransporter

Fjärrtransporter • Logistik center

Page 16: Sodra Viken 2014

16

Värnar om eleverna

AB Karl Hedin Bygg- & IndustrihandelRönna väg 11, SUNNE • Tele: 0565-135 20Öppettider: Mån–Fre 7–17, Lör 9–13www.abkarlhedin.se

• Vi är ansvarstagande• Vi ger god service• Vi kan vår sak• Vi är prisvärda

– Vi värnar om att det ska komma ut bra förare till våra medlemsföretag och inte bara i form av duktiga chaufförer. I fram-tiden ska vissa av de här eleverna också ta över några åkeriföretag och det är vik-tigt att de även får lära sig den företags-ekonomiska sidan av transportbranschen, säger Svenerik Eriksson, regionchef för Sveriges Åkeriföretag Värmland, i dagligt tal Värmlandsåkarna.

Rekryteringsbehov Transportnäringen är en bransch i för- ändring. Allt fler kvinnor rattar i dag tunga fordon och på Södra Viken är det en stor andel tjejer på transportprogrammet.

– I dag finns det så många tekniska hjälpmedel. Exempelvis när det gäller timmertransporter, där det tidigare krävdes manlig råstyrka, krävs det i dag ingen stor fysisk ansträngning alls, säger Sven-

erik Eriksson. Transport-

yrket har för- ändrats på flera sätt och Värmlandsåkarna försöker förbereda eleverna på den verklighet som möter dem efter avslutad utbildning.

Godsflödet ökar ständigt på vägarna, samtidig blir det fler och större åkerier. Utländska aktörer plockar marknads-

Värmlandsåkarna vill att transporteleverna på Södra Viken ska vara väl förberedda för den verklighet de möter under sin yrkeskarriär.

Detta krävs för att blir en bra yrkeschaufför:

[ett] Hög teknisk kompetens [två] IT- och datakompetens

[tre] Hög social kompetens [fyra] Goda kunskaper

i trafiksäkerhet [fem] Miljömedvetenhet

Svenerik Eriksson, regionchef

Självklart medlem!www.transport.se

Page 17: Sodra Viken 2014

17

Timmerbilar • Grusbilar • KranbilarGrävmaskiner • Hjullastare

Allt inom transporter och markarbeten

Jimmy JarnbroTele. 070-317 99 77 www.jarnbrosakeri.se

Transporter & Logistiklösningar

Frögatan 7, 653 43 Karlstad Tel: 054-56 98 20

Mobil 070-34 70 120

www.mejeritransporter-tj.se

andelar i Sverige och pressar priserna och lönerna nedåt, eftersom chaufförer från forna öststater med flera länder har väldigt låga löner och dessutom usla arbetsförhållanden.

Pensionsavgångarna är många under de kommande åren vilket leder till ett relativt stort rekryteringsbehov hos åkeriföretagen.

– För att bli en bra chaufför i dagsläget så ställs det andra och nya krav på dig

som person jämfört med för 20– 30 år sedan, säger Svenerik Eriksson.

Mångkunniga förareSjälvklart gäller fortfarande att det är a och o att vara en duktig förare. Men dagens chaufförer ska band annat också vara IT- och datakunniga och förstå de tekniskt komplicerade systemen som sit-ter i moderna transportfordon. Hög social

kompetens premieras, då man som chauf-för träffar många olika människor.

Det gäller också att ha goda kunskaper i trafiksäkerhet för att vara ett gott före- döme i trafiken och inte minst också att vara kostnads- och miljömedveten. De allra flesta svenska åkeriföretag tillämpar numera eco-driving för att hålla nere kost-naderna och minska bränsleförbrukningen och därmed minska påverkan på miljön. /

fakta.Värmlandsåkarna är en av tolv regioner i Sveriges Åkeri- företag som är åkerinäringens branschorganisation.

Sverige Åkeriföretag arbetar för en sund, attraktiv och lönsam utveckling av åkerinäringen och driver transport- och samhällspolitiska frågor som berör åkeriföretagen i syfte att stärka svensk åkerinärings konkurrenskraft och förbättra förutsättningarna för att driva åkeriföretag. Sveriges Åkeri- företag bildades 1917. Av de cirka 7 500 anslutna medlems-företagen tillhör cirka 250 Värmlandsregionen.

Henrik Björkdal , Eric Höckert och Linn Krogh vet att det är viktigt att alltid tänka på säkerheten som yrkeschaufför.

Page 18: Sodra Viken 2014

18

Saker och ting ska hamna på rätt plats på flaket. Här dirigerar Robin Stenbäck en kollega med stor framgång.

Johannas bästa tips:

Sök praktik på ett stort företag.

Det har du nytta av även om du

skulle söka jobb på ett mindre

företag så småningom.

Page 19: Sodra Viken 2014

19

Goda chanser till vinstlott

Nyckeln till att faktiskt få ett riktigt jobb är att man redan innan man hamnar på arbetsplatsen har en god inblick i hur jobbet fungerar.

Svaret heter APL, arbetsplatsförlagt lärande, vilket är en av Södra Vikens allra starkaste grenar.

Väl utbildade praktikvärdar med oslag-bara kontaktnät ser till att de elever som vill, får en chans att visa vad de kan på sitt drömföretag.

Skinn på näsanJohanna Berglund gick ut Fordons- och transportprogrammet i våras. I dag jobbar hon på Godsservice i Karlstad. Hon kör lastbil och ansvarar dagligen för ett antal pall- och pakettransporter åt Schenker i Karlstad- och Molkomområdet. Jobbet är

fritt och självständigt. Kräver kunnande och ansvar. Självför-troende och skinn på näsan.

– När jag kom till Godsser-vice på praktik första gången kände jag; ”Nu ska jag minsann visa att jag är intresserad, att jag vill lära mig och törs ta för mig”, berättar Johanna.

Hon visade att hon ville köra lastbil. Fick göra det och har vuxit in i företaget på ett fint sätt.

Hennes chef, driftchef Fredrik Gustavsson, berättar:

– Johanna har växt otroligt sedan hon kom till oss. Men hon visade tydligt från början att hon ville vara med i laget och nu är hon det.

Bra utbildningFredrik sitter med i Södra Vikens program-råd och blir lyrisk när han pratar om APL.

– Ska du få ett jobb i dag krävs att du har erfarenhet. Genom APL får du det, innan du gått ut skolan. Du lär dig oer-hört mycket, och som företagare lär man känna personen ifråga på ett helt annat sätt. Praktiken blir som en enda lång anställningsintervju!

Han är också imponerad av utbild-ningsnivån på Södra Viken.

– Generellt håller eleverna mycket hög klass. Det märks att utbildningen är av god kvalité.

Godsservice har rekryterat många av sina förare från Södra Viken. Och, värt att nämna, många är tjejer.

– Vi har 55 förare, cirka 20 procent är tjejer.

Hur kommer det sig?– VI tycker framförallt att de gör ett

bra jobb. Men vi får också en bättre arbetsplats och en bättre arbetsmiljö när vi har både tjejer och killar anställda, säger Fredrik Gustavsson. /

Gymnasiet... Du lär dig, utvecklas och växer som människa. Du ska må bra, få kamrater för livet och lära dig minst ett yrke.

Och så, när du är klar, ska du få ett jobb. På Södra Viken är dina chanser maximerade.

fakta.• På Fordons och transportprogrammet

får eleverna 15 veckor praktik fördelat på tre läsår.

• Eleverna uppmuntras att prova på flera olika arbetsplatser och typer, exempelvis stycke-gods-, fjärr och mjölktransporter.

Johanna Berlund övertygade under sin praktiktid på Godsservice i Karlstad. Det resulterade i ett sommarjobb som i sin tur genererade i ett fast jobb.

Viktor Knutsson använder sig av en hjullastare när det är tid att lasta av på en lastkaj.

Page 20: Sodra Viken 2014

20

Under utbildningen varvas teori och praktik och i moderna simulatorer tränar ungdomarna upp sig till fingerfärdiga yrkesmän och kvinnor.

Efter utbildningen finns goda möjlig- heter att få jobb, och den som vill ha hög-skolebehörighet kan få det.

Högt intresse– Vi ser att det är ett fortsatt högt intresse för våra utbildningar, säger rektor Morgan Andersson. Söktrycket är högt och antalet tjejer som söker sig till oss ökar. Det är glädjande.

Skolan har funnits sedan 1947 och har länge varit en vital del av den svenska skogs- och naturbruksnäringen. En plantskola, för både gårdagens, dagens och morgondagens skogs- och naturbru-kare. Men trots att skolan och internatet i skogen utanför Sunne är så populärt slår man sig inte till ro. Utbild-ningarna, utrustningen och allt runt omkring utvecklas ständigt.

Internationellt samarbeteTill nästa år hoppas skolan exempelvis kunna sjösätta ett nytt internationellt EU-stöt-tat samarbete tillsammans med ett antal europeiska skolor.

– Det vi vill ha är veck-olånga utbyten där våra elever får resa till andra skolor och delta i utbildningen för att se hur naturbrukselever lever och lär i andra europeiska länder, säger Morgan Andersson. Och så får förstås att elever från andra länder kommer till oss och se hur vi tänker och gör här.

Det internationella perspektivet blir allt viktigare även i skogs- och natur-

näringen. I det gränslösa Europa reser och arbetar man lika lätt överallt.

Integrerade ämnenEn annan nyckelkomponent i Södra Vikens utbildningsfilosofi är det entre-prenöriella lärandet som genomsyrar all verksamhet. Syftet är att skänka eleverna handlingskraft, väcka nyfikenhet och ge självförtroende att förverkliga och utveck-la egna idéer.

Man jobbar också med att integrera olika ämnen i varandra, ofta i projekt, så att det även ute i skogen blir tydligt varför exem- pelvis matte är viktigt att kunna för att beräkna lastbilslass och virkesmängder. Det gör studierna meningsfulla och upp- skattas av eleverna. Förståelsen för hur viktig helheten är ökar och intresset för kärnämnen som språk och matematik växer.

Socialt uppdragSkolan förfogar också över ett stor antal simulatorer där eleverna får träna på allt från lastbilskörning och krankörning till avverkning med skördare och skotar- körning. Metoden är effektiv utan att en droppe diesel för-bränns och är både miljövän-ligt och säkert.

När grundträningen sitter väntar skolans stora och mo-

derna maskinpark på eleverna som har en övningsskog att köra i.

– Det är bra att ha kunna göra miss- tagen i en simulator istället för i naturen, eleverna blir väldigt duktiga, säger Morgan Andersson.

Skolans krav på eleverna är höga, precis som i yrkeslivet.

– Det är viktigt för att eleverna ska

kunna bli anställningsbara, ett av våra uppdrag. Men vi har också ett socialt uppdrag, att fostra eleverna till goda samhällsmedborgare, säger Morgan Andersson. /

På Södra Viken är helheten ett viktigt nyckelord. Eleverna lär sig naturbruk och transport från frö till

planka, via miljövänliga och säkra transporter genom skog och mark, på våra vägar.

Skolan är populär, och det med rätta.

fakta.• Skolan startade 1947 och drivs i dag av Sunne

kommun.• Det finns tre gymnasieprogram; Naturbruks-

programmet inriktning skog, Fordons- och transportprogrammet inriktning transport och Gymnasiesärskolans program skog, mark och djur.

• Skolan förfogar över en maskinpark med lastbilar och skogsmaskiner samt simulatorer. Till skolan hör också en övningsskog på 500 hektar.

• Skolan har cirka 200 elever. På internatet finns plats för 75 elever.

Gränslöst lärande – vinnande koncept

Morgan Andersson, rektor

Page 21: Sodra Viken 2014

21

Södra Viken i siffrortransportfordon finns det på Södra Viken. Varje år rullar de drygt 20 000 mil.10 programfördjupningar finns

det på Naturbruksprogrammets inriktning Skog: Skogsproduktion – maskinförare, Skogsmaskiner-service och Skogsbruk-grävmaskin.

3

liter bränsle går det åt varje år till gym-nasiets olika fordon och maskiner. Fördel-ningen är 70000 liter diesel och 8000 liter bensin.

programfördjupning-ar, bjuder Fordons- och Transportprogrammet på: Skogs- och biobränsle- transporter samt Miljötransporter.

78 000 2

motorsågar har eleverna tillgång till.

Dessutom

finns 25 röjsågar att tillgå.

plat

ser fi

nns

det p

å in

tern

atet

. S

om e

lev

ansv

arar

du

för d

in

bost

ad, in

vent

arie

r och

stä

dnin

g.

50

75hete

r bus

sen

som

tr

ansp

orte

rar e

lev-

er m

ella

n S

ödra

Vi

ken

och

Sun

ne.

simulatorer har eleverna till sitt förfogande på Södra Viken, fem skogs-relaterade och tre trans-portrelaterade.

miljoner kronor är nyvärdet på skolans samlade fordonspark.

miljoner kronor satsar Ljungbergs-fonden på att för-ädla miljön i simula-torlokalerna.21

3

8

2,5

1,5

Utbildningarna på Södra Viken håller hög klass och det känns tryggt att vi i det närmaste är garanterade jobb efter studietiden menar Simon Classon och Ida Sandin.

Page 22: Sodra Viken 2014

22

Wounderbaumgranar är populära på Södra Viken. Här är de hetaste dofterna just nu. [ett] Strawberry [två] Vanilj [tre] Lime [fyra] Dilicious [fem] Grape

Doftar hemkänsla

Adam Lindberg vill ha det rent och snyggt omkring sig. Därför drar han sig inte för att hämta städattiraljer och fixa till sitt rum… och allmänna utrymmen också om det skulle behövas.

– Jag har lärt mig ta ansvar, säger han.Vill du växa upp lite snabbare än dina

kompisar och ha utomordentliga möjlig-heter till ett jobb direkt efter gymnasiet?

Då är tre års studier på Södra Viken och elevboende ett utmärkt val.

Under skoldagarna gnuggas eleverna till attraktiv arbetskraft för skogs- och transportbranschen. På fritiden får elev-erna som utnyttjar elevboendet lära sig ta ansvar både för sig själva och omgiv-ningen när det gäller städning, tvätt och andra saker som är nödvändiga i ett hem.

De ungdomar som väljer att studera på Södra Viken kommer från ett geografiskt stort område. Tryggheten prioriteras. Därför finns det naturligtvis tillgång till kontakt med vuxna, personal eller väkta-re dygnet runt.

Hänsyn– Grunden är hänsyn, trivselreglerna är till för att alla ska må bra. På Södra Vikens internat finns tid för fritidsakti-viteter, att studera och att umgås. Men också för de nödvändiga sysslor som eget boende innebär.

En eller två gånger per termin har varje elev städvecka och ansvar för kvällsfikat.

– Överlag går det mycket bra, det är trevliga ungdomar, säger Ewa Olsson, som menar att ungdomarna växer in i ansvarstagandet.

Lugn idyllEwa och fritidsledarna träffar ungdomarna dagligen i veckorna medan ett vaktbolag står för tillsynen nattetid.

– Givetvis går det alltid att nå någon vuxen om det skulle behövas. Och det be-tyder mycket för tryggheten och trivseln, även om Södra Vikens internat ser ut som en lugn idyll.

– En generell regel är att elever som börjar årskurs ett bor på internatet. Att

flytta hemifrån kräver i allmänhet lite vuxenstöd, säger Ewa Olsson, internat- föreståndare på Södra Viken.

Vanligt är att eleverna bor på interna-tet under det första och andra läsåret på Södra Viken för att sedan eventuellt flytta till annat boende inför årskurs tre. /

Det ska vara rent och snyggt.Dessutom ska det lukta gott.Konstaterar Adam Lindberg och pekar på en imponerande

samling wounderbaumgranar, som likt en mistel hänger i taket i hans rum på elevboendet på Södra Viken.

fakta.• 75 sängplatser, fördelade på enkel-

respektive dubbelrum i fyra elevhem.• Frukost, lunch, middag och kvällsfika

ingår.• I de gemensamma utrymmena finns

bland annat möblerat pentry med mikrougn, tv-rum, bastu och tvättstuga.

Adam Lindberg har på kort tid skaffat sig en impo-nerande samling wounderbaumgranar som ger en fräsch doft men för den skull går det inte att slarva med städningen, menar han.

Page 23: Sodra Viken 2014

23

Inse kollektivavtalets värdeNu är det viktigare än någonsin

Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsinoch under några omständigheter arbeta påsämre villkor eller till lägre lön än det vi nu

lovat varandra.

Det fackliga löftet.

Vi lovar varandra detta i den djupainsikten om att vi alla håller detta löfte

Då måste arbetsgivaren uppfylla våra krav!

GS Facket Avd 11 Värmland/dalKasernhöjden 16, 653 39 Karlstad

Tel: 010 - 470 85 10www.gsfacket.se/avd11

Kolvgatan 4 i Karlstad. Telefon 054-22 26 00. www.saifa.se

Tanka Diesel med BankkortNu kan Du tanka billig diesel med Bankkort på våra anläggningar i Arvika, Karlstad, Skoghall och Åmotfors.

ARVIKA Falleberget. RV61.

KARLSTAD SÅIFA Värmland. Våxnäs, Kolvgatan 4.

KARLSTAD Ilanda, Betongvägen 30. RV61-62.

KARLSTAD Örsholmen, LBC,Lovartsgatan 3.

SKOGHALL Stora Enso Mätstation. Dingelsundsvägen.

ÅMOTFORS Viksvägen 1. RV61.

Nu öppnar vi Värmlands 1:a anläggning för Biodiesel 100

på Lovartsgatan i KARLSTAD.

Virkesköparen i Värmland

www.storaensoskog.se01046-400 00

Vi gillarSödra Viken!

När vi kom till världen, för mer än 150 år sedan, var det för att det skulle bli enklare för folk att spara och för att bankens vinster skulle stanna i Fryksdalen. Även om fler kunder idag frågar om mobilapp än sparbanksbok så är vi samma bank, med samma idé: Fryksdalen Framför Allt. Besluten ska fattas här och vinsterna ska stanna och göra nytta här. Vi gillar sånt som utvecklar Fryksdalen, precis som Södra Viken.

Telefon 0565-174 00 www.fryksdalenssparbank.se

Page 24: Sodra Viken 2014

fakta.• En skogsarbetare gör ledigt av med

3 000 – 5 000 kalorier per arbetsdag.• Sedan 2011 kräver lagen att skolmaten

ska vara näringsriktig. Och så ska den förstås vara god.

• En Södra Viken-favorit är nävgröt, som görs på skrädmjöl och som serveras med fläsk och lingonsylt. Skrädmjöl är ett fullkornsmjöl som görs på rostad havre.

Matlådor i världsklass

Vissa dagar blir det frågan om långa pass i skogen. Då är skolrestaurangens matlådor guld värda. Kanongoda matlådor sammanfattar Ronny Wickström.

24

Page 25: Sodra Viken 2014

25

Det finns matlådor och så finns det matlådor. En sak kan du vara säker på i alla fall, och det är att den matlåda som Elisabeth Lundqvist och hennes knivskarpa kollegor i köket på skolan har komponerat både smakar bra och ser till att hålla dig i trim. Du kan också vara helt säker på att maten är noga genomtänkt och allsidigt sammansatt.

– Det ska se bra ut och smaka bra. Och så ska maten innehålla det man behöver i energi- och näringsväg, säger Elisabeth.

Generösa portionerDet kan ju låta enkelt, men när hundra- tals och åter hundratals portioner ska lagas och serveras varje dag krävs det både professionalitet och påhittighet. Och grundlig kunskap om mat.

Man måste också vara generös med portionerna.

Livet på Södra Viken är tufft emellan-åt och det märks på matåtgången.

– Killarna och tjejerna äter större por-tioner här än till exempel den mat som vi också lagar och skickar till andra skolor i Sunne, säger Elisabeth.

Den friska skogsluften har en förmåga att sätta fart på aptiten.

Nyttiga lådorSå hur kan en lunch i skogen se ut då?

Jo, eleven själv får givetvis välja myc-ket själv. Ibland räcker det kanske med en smarrig baguett med ost, skinka, grönsak och en matig dressing. Ibland behövs en uppvärmningsbar låda med dagens lunch eller middag. Och ibland kan det till och med vara läge att tända en brasa i skogen

och brassa korv och hamburgare på plats.Frukt och grönt borde vara en viktig

del av dieten för alla, och på Södra Viken gör man allt för att få in det tänket från början. Därför är det kanske inte så kon-stigt att man satsar mycket på att se till att salladsbaren i köket alltid är välfylld.

– Målet är att var och en alltid ska hitta något som de tycker om, säger Elisabeth.

Förutom lunch åt alla lagar Elisabeth och hennes fyra arbetskamrater dessutom mat åt eleverna på internatet: Frukost, förmiddagsfika, lunch, middag och kvälls-mat.

Dessutom lagas som sagt mat åt gym-nasieeleverna i Sunne.

Ett styvt jobba att klara på fem.– Jovars, men vi är vana. Vi kan det

här, säger Elisabeth. Och eleverna är lätta att laga mat till. De äter allt! /

Hur klarar du ett hårt pass i skogen? Att hålla koncentrationen på topp timme efter timme bakom spakarna i en jättemaskin?

Enkelt.Med Södra Vikens goda käk i magen så klart!

Matlådor i världsklass

Page 26: Sodra Viken 2014

Värt att stå i kö för

Några sysselsättningsproblem har sannerligen inte det elever som utnyttjar elevboendet. Förutom den populära bil-jarden finns det möjlighet till en rad olika fritidssysselsättningar,

Bakning, styrketräning, bio, shopping-turer, innebandy, fotboll och att meka med bilar. Fritidslivet är rikt.

Därför väljer även en del av de pend- lande eleverna att vara kvar efter skol-dagen och umgås på internatet, som i princip fungerar som en fritidsgård.

Några av de gemensamma lokalerna

är renoverade. Här finns sällskapsrum med biljard och gymnastikhall för dem som vill spela bandy eller träna styrka. Att baka är också populärt.

– Ja, det blir fikabröd som kladdkaka och inför storhelgerna sådant som hör till, knäck, lussekatter och pepparkakor. Och naturligtvis med jämna mellanrum en hel del smakrika sockerkakor. Elever-na tycker att det är kul, det är väldigt kreativt och att baka är ju ofta något otvunget i den åldern, säger fritidsledaren Ewy Lundh.

Pool, carambole eller snooker. Biljard är populärt på Södra Viken.Ofta är det kö till bordet, om uttrycket tillåts.

fakta.Biljard är samlingsnamnet för de spel som spelas på tygklädda bord med bollar vilka spelarna stöter runt på bordet med hjälp av en biljardkö. Ordet biljard kommer från franskans billart ’träkäpp’, alternativt bille ’boll’.

Biljarden delas ofta in i tre huvudsakliga grenar: pool, carambole och snooker. Det finns en rad olika former av pool: 8-ball, 9-ball, 14:1 (kontinuerlig nummerboll), amerikansk nummerboll, one-pocket, rotation, puck, 10-ball, 7-ball och 5:a-9:a.

Full fartEn gång i veckan är det en organiserad shoppingtur till Sunne. Det blir också en hel del turer för att besöka badhuset, gå på bio eller spela bowling. Om man nu inte hellre vill träna i sporthallen.

– Ibland åker vi till Karlstad, för ak-tiviteter eller för att besöka till exempel Biltema. Här på Södra Viken är det också full fart – på eftermiddagarna är det betydligt fler ungdomar här än de som bor på internatet.

På Södra Viken arbetar två fritidsledare, Ewy Lundh och Leif Johansson, båda träffar ungdomarna dagligen. De arbetar eftermiddag och kväll, måndag till och med torsdag, och samarbetar också med Maria Bornstedt, som är ansvarig för elevboendet inne i Sunne.

Blir duktiga–För många blir det egna boendet något av en överraskning. De är ju inte vana att ta ansvar fullt ut hemifrån. Många har aldrig skurat en toalett eller kört en tvätt. Men när de väl börjat funkar det, på tors-dagarna kan man höra att dammsugaren börjar surra utan att man har behövt säga till, berättar fritidsledarna.

Utanför internatet pågår också aktivi-teterna. Beroende på säsong är det fotboll, slalom, fiske och bad i Lersjön som ligger på gångavstånd från skolan. När eleverna som går på Jägarskolan har kurs håller de också till i närheten. /

Biljard är en popu-

lär fritidsaktivitet på

Södra Viken. Det

är ofta kö till bordet

säge Marie Forsdal

och r Antonia

Nüssli.

Page 27: Sodra Viken 2014

27

Virkesfrakt – vår grej!

070-652 08 99

Är du nöjd med din bank?Funderar du på att byta bank? Vi berättar gärna om vad Nordea kan erbjuda just dig. Kanske är det betydligt mer än din nuvarande bank? Välkommen in till oss på Nordea i Värmland. Vi ses!

nordea.se

Nor

dea

Ban

k S

verig

e A

B (p

ubl)

www.gammelkroppa.se

Sveriges minsta högskola med utbildning anpassad för arbetslivet!

Här varvas praktiska och teoretiska moment i en fantastisk miljö. Under två år kommer du att komma i kontakt med engagerade lärare,

skapa nya kontakter med näringslivet och förbereda dig för en framtid inom skogsnäringen

Läs mer om våra övriga utbildningar och aktiviteter på: www.gammelkroppa.se

Ansökan senast 4 maj 2015

Läs till skogsteknikerpå Gammelkroppa Skogsskola

Pemco Färdig Värme Bekvämt – Ekonomiskt – Miljövänligt

Önskar du en energilösning som innebär att du slipper allt ansvar för verksamhetens värmebehov samtidigt som du sparar pengar och gör naturen en tjänst?

”Fjärrvärme” var ni än bor!Pemco projekterar, konverterar och driver er värme/ångcentral. Ni får en effektiv och modern biobränsleanläggning utan investeringskostnader. Ni betalar för värmen som går åt – precis som fjärrvärme. Färdig Värme passar alla fastigheter, skolor – industrier – BRF:er etc, med ett värmebehov motsvarande 500 MWh/år eller mer.

Tfn: 0533-101 91 / E-post: [email protected]

Pemco äger drygt 60 värmecentraler ochbedriver tillverkning och handel medträpellets på den svenska och norskamarknaden. För mer info, se www.pemco.se

Bekvämt – Ekonomiskt – MiljövänligtVälkommen till Pemco Träpellets – vi ger dig miljövänlig värme baserad på bioenergi

Box 8114 • 650 08 KARLSTADinfo@karlstadmaskintransporter.sewww.karlstadmaskintransporter.se

Specialtransporter:Brett, Tungt och Långt gods

Ring och boka din transport!

Bertil Nilsson 070-331 09 38

Henrik Nilsson 070-631 06 56

Andreas Nilsson 070-338 75 44

Page 28: Sodra Viken 2014

Att mäta volymen på ett lass virke eller att analysera Dan Anderssons texter runt en brasa ger variation under studietiden och hos eleverna ökar förståelsen för kunskaperna i de gymnasiegemensamma ämnena hävdar svenskläraren Paula Viklund.

– En del elever upplever det som att de får kunskaperna gratis, utan att ha haft matte eller svenska, säger hon.

På Paula Viklunds lektioner får elev-erna exempelvis gå på promenadföresläs-ningar eller tipspromenader där frågorna

utgör diskussionsunderlag. Kring den öppna elden i någon av skolans kojor kan eleverna sedan samtala utifrån materialet eller om en skönlitterär text. I ämnen som maskinkörningen kommer statistik och matematik in på ett naturligt sätt.

Stressen minskar – En av de positiva effekterna av ha lektioner utomhus är att eleverna bättre kommer ihåg vad de lärt sig, säger Paula Viklund.

Sedan undervisningen i de gymnasie-

Studier i rätt miljöTrött på lektioner i ett sterilt och tråkigt klassrum?

Då är utbildning vid Södra Viken ett utmärkt alternativ.Med hjälp av utomhuspedagogik och ämnesintegrering

så förläggs de gymnasiegemensamma ämnena i karaktärs-ämnenas traditionella miljö – skogen och verkstaden.

Fem fördelar med utomhuspedagogik:

[ett] Koncentrationen ökar [två] Inlärningsförmågan ökar [tre] Hä lsan förbättras

[fyra] Arbete med värdegrunden underlättas, då eleverna måst e samarbeta på

ett annat sätt i skogen än i klassrummet [fem] Eleven slappnar a v och vågar mer.

gemensamma ämnena flyttade ut har fler elever än tidigare fått godkänt i de tradi-tionella pluggämnena.

– Eleverna får också en starkare känsla för både människor och natur, lektionerna utomhus gynnar deras utveckling och ger på lång sikt förhoppningsvis ett starkare miljöengagemang. Man blir mer aktsam om skogens mjuka värden, framhåller Paula Viklund.

Forskning från bland annat Linköpings universitet visar att koncen-trationen ökar hos dem som studerar utomhus, sannolikt för att stresshormonet kortisol sjunker.

– Fler vågar prata och tycka till vilket bidrar till en djupare diskussion när vi sitter runt brasan jämfört med i klass-rummet. Det blir en helhetsupplevelse, en erfarenhet för alla sinnen.

Kräver planeringUtomhuspedagogiken kräver lite extra av lärarna vad gäller planering. Men

Viktor Bryntesson är ytterst noggrann och omsorgsfull när han mäter trädens höjd.

Teori är en sak. Teori med praktik en helt annan. David Ankarsund kommer i framtiden ha stor nytta av att han kan mäta och beräkna ett virkeslass ute i skogen.

28

Page 29: Sodra Viken 2014

Fem fördelar med utomhuspedagogik:

[ett] Koncentrationen ökar [två] Inlärningsförmågan ökar [tre] Hä lsan förbättras

[fyra] Arbete med värdegrunden underlättas, då eleverna måst e samarbeta på

ett annat sätt i skogen än i klassrummet [fem] Eleven slappnar a v och vågar mer.

det är inte riktigt som på ett ur och skur-dagis, där barnen tvingas ut oavsett väder.

– Om det regnar mycket eller är väldigt kallt så händer det att vi bara är ute en kort stund för att sedan fortsätta lektionen inomhus. Det är ju ganska svårt att stå med penna och block och försöka skriva om regnet öser ned på dig, säger Paula Viklund.

Hennes egen favorit runt milan är just poeten Dan Andersson. Också många av eleverna uppskattar hans naturskildringar, liksom författaren Gustaf Fröding numer i modern tappning via Mando Diao. Här finns möjligheter till identifikation genom det egna arvet inte minst. Selma Lagerlöf väcker också intresse, inte enbart som bygdens stora litterära skildrare utan även som en fram-stående entreprenör och lantbru-kare, dessutom var Selma först i Sunne med att äga bil. /

Strövtåg i hembygden Gustaf Fröding

Andreas Haglund Bergqvist, Daniel Magnusson, Pär Bergsman och Ida Sandin är samtliga översvallande positiva till utbildningarna på Södra Viken.

Albin Arvidsson kontrollmäter en stock med dataklave.

Page 30: Sodra Viken 2014

30

Skapar säkra förare

En liten missräkning, kanske en vindpust eller ett oupptäckt dike… Ett våldsamt brak, och så smäller det flera hundra kilo tunga trädet rakt ner i hytten på skörd-aren. Ute i skogen innebär det scenariot förmodligen materiella skador för hundra- tusentals kronor och kanske även person-skador.

I simulatorn kommer man undan med

en liten suck och en noggrann genomgång av vad som gick fel innan man får försöka igen. Och igen. Och igen.

Mängdträning– Simulatorerna är till för att göra våra elever till säkra förare. Det handlar mycket om mängdträning, säger Anders Jakobsson, lärare och simulatoransvarig.

I åtta moderna simulatorer tränar och förfinar Södra Vikens elever sina kunskaper när det gäller lastbilskörning, krankörning och avverkning ute i skogen.

Samtidigt som de sparar både miljön och maskiner.

Han skulle gärna vilja utveckla simula-torerna mer. Kunna lägga in parametrar som årstider, olika väderförhållanden och mörker. Hur man avverkar vindfälld skog. Och den utvecklingen är på gång.

Skolan har nyligen beviljats ett bidrag på 1,5 miljoner kronor från Ljungbergs-fonden, pengar som är märkta för att utveckla miljön kring simulatorerna. Lokalerna ska byggas om och göras mer ändamålsenliga.

– Vi vill få en fin lärmiljö. Men vi kom-mer också att titta mer på simulatorer från andra branscher för att söka intryck och se hur det går att implementera nya parametrar i våra simulatorer, säger Anders.

Pengarna kommer också att användas

Karl Zettergren och Sara Bengtsson bildar ett oslagbart team när det gäller att last virke på en timmerbil.

Page 31: Sodra Viken 2014

– Dessutom präglas Södra Viken av fram-åtanda och entreprenörstänkande. Det gör att samarbetet blir ännu roligare och mer givande för vår del, säger Sara Jons, vd för Ljungbergsfonden.

Till kommande läsår har Ljungbergs-fonden gått in med 1,5 miljoner kronor för att bygga upp ett lärcenter kring simualtor- anläggningen. Tidigare har fonden bidragit med runt fyra miljoner kronor.

– Syftet med det senaste bidraget är att utveckla närprocesser och skapa mer rum för kreativitet och lärande kring simula-torerna.

Fokus för stiftelsen Ljungbergsfonden är att stötta utbildningsprojekt inom tek-nik, naturvetenskap och entreprenörskap. Man siktar också in sig på tre geografiska områden, Falun/Borlänge, Gävle/Älvkarleby och Karlstad, dit Södra Viken tillhör.

Samarbetet mellan skolan och fonden har pågått i många år, och allt talar för att det kommer att fortsätta länge till.

En viktig faktor som arbetat till skolans fördel tidigare är också att man arbetar aktivt med att locka tjejer till sina utbildningar. /

Ligger i framkantSödra Vikens vilja att utveckla sin verksamhet och kompetens och ligga i framkant med ny tek-nik och nya metoder är viktiga anledningar till att Ljungbergs-fonden stöttat skolan med bidrag på miljontals kronor.

fakta.Erik Johan Ljungbergs utbildningsfond• Ljungbergsfonden grundades av Stora

Kopparbergs Bergslags disponent och ska främja utbildning av ungdomar.

• Fokus är att stötta utbildningsprojekt inom teknik, naturvetenskap och erntreprenörskap.

• Till största delen handlar det om kompetens- förbättringar i samband med utbildningsmaterial och utrustning.

Sara Jons, vd

till att utveckla ett nytt läromedel, specifikt för skolans simulatorpark.

Viktig delI dag finns åtta olika simulatorer, fem på skogssidan och tre på transportsidan. De utgör en mycket viktig del av alla elevers utbildning.

– De används flitigt och är viktiga både för säkerheten och miljön, säger rektor Morgan Andersson.

Miljövinsten är stor. En skördare drar 12–13 liter diesel i timmen ute i skogen. I simulatorsalen går ingen diesel alls åt.

Och säkerheten är också en viktig aspekt. I det inledande exemplet hade föraren löpt stor risk att skada sig. I simulatorsalen blir det som värst ett stukat självförtroende. /

Christian Hagström utvecklar sin förmåga i skotarkörning.

31

Page 32: Sodra Viken 2014

Vad är UF-företagande?UF-företagande är en utbildning i företag- ande för gymnasieelever i åldrarna 16 – 20 år. Utbildningskonceptet passar alla program inom Gy2011, framförallt genom kurserna i det nya ämnet Entreprenörskap.

Utbildningen sträcker sig över 25 veckor, med start i augusti och avslut i maj. Under ett läsår får elever driva egna företag, så kallade UF-företag, tillsammans i grupp. Riktiga varor och tjänster innebär att eleverna får uppleva ett företags hela livscykel, från start och drift till avveckling. UF-företagarna väljer själva den

affärsidé som de vill jobba med, undersöker marknaden och skaffar startkapital. Till sin hjälp har UF-företagarna Ung Företagsamhets läromedel, ”UF-företagande – Entreprenörskap på riktigt”, sina lärare, minst en rådgivare från näringslivet och medarbetare på Ung Företag-samhet.

UF-företag drivs i utbildningssyfte och eleverna får inte ta några lån för att kunna starta igång. Däremot erbjuds de att sälja riskkapital, hitta egna samarbetspartners eller att ordna fram startkapital genom exempelvis att ordna en loppis eller sälja kanelbullar.

Åtta momentUnder UF-året genomför UF-företagarna åtta moment, fem av dessa moment är obligatoriska och tre moment är valbara. Det är läraren, i sam-råd, med UF-företagarna som kommer fram till vilka de tre tilläggsmomenten bör vara.Moment som alla UF-företagare genomför:• Registrera sig själv och sitt företag på

www.ungforetagsamhet.se• Upprätta en affärsplan• Sälja sin vara eller tjänst• Rådgivarkontakt• Upprätta en årsredovisning

Företagsamma Fredrik

Fredrik Svensson går Fordon- och trans-portprogrammet. Smide har varit en hob-by i cirka fem år. I årskurs 2 har han som individuellt val kursen Entreprenörskap och företag, för eleverna på Naturbruks-programmet är kursen obligatorisk.

Kursen innebär bland annat att eleverna själva föreslår och utvecklar en affärsidé. För Fredrik Svensson föll det sig naturligt satsa på smidet. Kursen ges i samarbete med organisationen Ung

Företagsamhet, UF. Under ett läsår så startar, driver och avvecklar eleverna sina företag.

PrisbelöntVid framtidsmässan i Karlstad i februari i år så fick Fredrik Svensson pris för sitt företagande. I kategorin Årets hantverk tog han hem en tredjeplats.

En bekant från Norrland förde in Fred-rik Svensson på smidet.

Fredrik Svensson är en av eleverna på Södra Viken som fått inspiration att starta eget.

– Jag har fått chansen att utveckla min hobby, smide. Efter att jag gått ut årskurs tre så är chansen stor att jag öppnar en egen smedja, säger han.

– Det häftiga med smide är att det inte finns några gränser för vad man kan göra, och sedan får man jobba med händerna och man gör saker som man har använd-ning för, säger han.

Anna Thorstensson är ansvarig lärare för kursen Entreprenörskap och företag.

– Det är oerhört stimulerande när man ser hur det lyser i ögonen på eleverna när de går från idé till färdig produkt.

Självförtroende För eleverna gäller det att själva skaffa sig kontakter och ordna allt det praktiska som kommer med att driva företag.

Kursen, som är ett läsår, innebär två träffar per månad. När eleverna bestämt sig för sin affärsidé så ska de under

32

Skolans UF-verksamhet ger många ungdomar en knuff i ryggen. Hant-verksfantomen Fredrik Svensson har redan bestämt sig för att bli sin egen lyckas smed….

Page 33: Sodra Viken 2014

33

Bra plantskolaVarje år gör 20 000-tals gymnasie- elever i Sverige verklighet av sina idéer och drömmar med hjälp av ett UF-företag.

För många blir det första steget mot en företagarkarriär. UF är nämligen inget annat än en utmärkt plantskola för blivande företagare.

Statistiken visar att 24 procent av dem som genomgått Ung Företagsamhets koncept UF-företagande tio år senare har skaffat sig skarp företagarerfarenhet. Bland tidigare UF-företagare i åldersgruppen 25 – 28 år är siffran ännu högre.

Att utbildningen är både bra och givande råder det ingen tvekan om.

95 procent av de personer som genomgått konceptet UF-företagande rekommenderar yngre kamrater och syskon att genomgå utbildningskonceptet. Och 86 procent av de ungdomar som tog sig till riksfinal i UF-företagande, tror att de lättare får jobb tack vare sin UF-erfarenhet.

– Genom UF-företagande kommer du självklart att lära dig mer om hur du startar och driver ett UF-företag, men du kommer även att uppleva en stor personlig utveck-ling, menar organisationens regionchef i Värmland, Henrik Degert Berg. Under UF-året kommer du bland annat att utveckla dina förmågor att anta utmaningar, hitta lösningar på eventuella problem och se möjligheter istället för hinder!

Exempel på tilläggsmoment för UF-företagare är:• Skapa en företagslogotyp• Göra en miljöplan• Skapa en hemsida• Göra en reklamfilm /

fakta.Att genomgå utbildningen UF-företagande är att under ett läsår starta, driva och avveckla ett företag. UF-företagen tar själva fram affärsidén, genomför marknadsundersökningar och skaffar startkapital genom försäljning av riskkapitalsedlar. Under året får eleverna unika möjligheter att träna sin förmåga att samarbeta, lösa problem, fatta beslut och ta ansvar för sitt handlande. Dessutom ges många tillfällen att delta på regionala, nationella och inter-nationella arrangemang.

Exempel på UF-företag på Södra Viken: • Bordskalendrar med bilder• Stockmattor• Försäljning av ved • Gitarrlektioner och strängbyten på gitarrer • Lampor i trappstegen på lastbilar

kursens gång registrera företaget, arrangera minst två säljtillfällen, skriva en affärsplan, skaffa sig en rådgivare och upprätta en årsredovisning.

Eleverna lär sig tro på sig själva. Självförtroende ökar, då det är på riktigt. De lär sig förhållningssättet att vara företagsamma, leda sig själva, fatta beslut och ta ansvar Eleverna får insikt i att det är mycket att tänka på när man är före-tagare, konkurrens, regler och lagar att förhålla sig till och kontakter med banker, försäkringsbolag och Skatteverket. Det är viktigt att omge sig med bra rådgivare. Exempelvis så har Fredrik haft kontakt med sin rådgivare Marielle Sträng, som utbildad konstsmed och brukssmed i Ki-runa/Storfors, säger Anna Thorstensson. /

Page 34: Sodra Viken 2014

34

Allt för Skog och LantbrukJongstergatan 5 • Sunne • Tfn 0565-135 10

[email protected] • www.sunnebilomaskin.se

Försäljning 010 - 556 21 04/05Reservdelar 010 - 556 15 00Verkstad 010 - 556 20 93

www.swecon.se

Volvo finns hos Swecon Anläggningsmaskiner - Karlstad

HUSQVARNA 550 XP® G TRIOBRAKE™

Utrustad med X-Torq®-motor som kombinerar råstyrka med låg bränsleförbrukning och låga utsläpp. RevBoost™ ger snabb acceleration och högre kedjehastighet för bästa kvistningsresultat. TrioBrake™-kedjebromsen kan utlösas automatiskt eller mekaniskt med vänster- eller högerhandsskyddet.

9.200:- Rek. cirkapris inkl. moms

husqvarna.seCopyright © 2014 Husqvarna AB (publ). All rights reserved.

Gör ett råstarkt byte.

Telefon: 0560-713 40E-post: [email protected]

www.matsskogochfritid.se

Telefon: 0565-101 88E-post: [email protected]

www.sunnemotorsagservice.se

SKOGSÄGAREJag köper ditt virke.

Vänd dig till oss för alla skogliga tjänster.Gör gärna ett besök där vi gallrar.

SKONSAM DRIVNINGMats Classon 070-629 60 [email protected]

GALLRINGSLUTAVVERKNINGLEVERANSVIRKE

Röjning // Plantering Skogsbruksplan // Rådgivning

Page 35: Sodra Viken 2014

Garanterad personlig utvecklingEleven ska alltid vara i centrum. Ett motto vid Södra Viken.

Inte minst då vid skolans fyraåriga program Skog, mark och djur– Vi värnar om personlig utveckling, understryker läraren Stefan Persson.

Filosofin bär frukt. Flertalet elever kommer direkt ut i arbetslivet efter utbildningen. I dag är det 10 elever som läser vid Södra Vikens fyraåriga program inom ramen för gymnasiesärskolan. Programmet som heter Skog, mark och djur ersätter det gamla specialutformade Naturbruksprogrammet.

– Många av våra elever kommer ifrån hemkommunen Sunne, men vi har ett upptagningsområde i stora delar av Värmland, berättar Stefan Persson.

Duktiga praktisktUtbildningen innehåller kurser både från gymnasiesärskolan och Naturbruks- programmet. Något som innebär att både elevernas personliga utveckling och kunskapsmålen är i fokus.

– Vi ser till individen. Många är duk-

tiga praktiskt och studierna ger eleverna hjälp att utvecklas ytterligare.

Här får de göra något som de tycker är roligt och det får dem att växa i andra ämnen också.

Första året av utbildningen är gemen-samt för alla. Inför tredje läsåret gör eleven sedan sitt individuella val med inriktning skogsmaskin och verkstads-kurser. Eleverna får bland annat lära sig att använda motorsåg, röjsåg och köra skotare.

Bra samarbete– Huvudsyftet är att få ut eleverna i arbetslivet samt att förbereda dem för vuxenlivet.

Något som ökar chansen till arbete efter de fyra åren på Södra Viken är de

22 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande.– Vårt samarbete med näringslivet är

mycket bra. Näringen ställer väldigt gärna upp vilket ger eleverna en god chans att visa vad de kan, något som självklart stärker deras självkänsla. De allra flesta eleverna kommer ut i arbetslivet efter utbildningen, säger Stefan.

På Södra Viken står det projektorien-terande lärandet i centrum. Konkret innebär det att teoretiska- och prak- tiska ämnen knyts ihop, så långt det är möjligt.

Stefan Persson berättar att han haft många elever som vuxit fantastiskt myc-ket som människor under utbildningen.

– Det här är något de brinner för. Som lärare är det väldigt stimulerande att se hur eleverna utvecklas positivt. /

En förutsättning för att bli en duktig skogsarbetare är att se till att utrustningen är i bästa trim, menar Rasmus Johansson i samband med att han justerar sin röjsåg.

35

Page 36: Sodra Viken 2014

36

SUNNE: Järnvägsgatan 8, Tel: 0565-125 80MUNKFORS: Munkerudsvägen 30,Tel: 0563-125 60 HAGFORS: Uvedsvägen 7, Tel: 0563-125 70

Meca-kortet

ÖPPET: Mån-Fre 07.00-18.00Lördag 09.00-13.00

VÄLKOMNA!

Läs mer på www.norrlandsvagnar.se

Vi uppfann inte hjulet. Men väl det som sitter ovanpå.

Vi ger våra kunder kompletta transport-lösningar!

Vi ger våra kunder kompletta transport-lösningar!

Tel. 0565-132 89Mobil. 0709-11 24 70www.rogersakeri.se

Läs mer på www.komatsuforest.se

Vi ser på framtidens förarutmaningar med största allVar. Och lekfullhet.

Annons_skogolant_184x65_t.indd 1 2008-05-08 17:28:09

Annons_skogolant_184x65_t.indd 1 2008-05-08 17:28:09

Sunne/Torsby

Page 37: Sodra Viken 2014

37

INGÅNGTRANSPORTSkog

Scanna koden med din smartphone och läs mer…

Page 38: Sodra Viken 2014

38

070-992 88 22 • [email protected]

Skogsplantor Vi kan erbjuda dig förstklassiga plantor från vår plantskola.

Utnyttja vår service: Plantering, Frö, Sådd och Transport

Simon Classon ser med tillförsikt fram mot en yrkeskarriär som maskinförare.

Framtidens Miljöarbetare

utbildas av södra Viken och sita sverige aB i nära

samarbete.

www.sita.se

1103_Karlstad_utbildning_miljöarbetare_88x132.indd 1 2011-03-23 15:37:29

RÖJDÅFORSSKOGS ABHARJO • Torsby

AVVERKNINGMARKBEREDNING

SKOTNINGTRAILERTRANSPORT

Tel. 0560-121 13, 070-691 67 62

Page 39: Sodra Viken 2014

39

Högvilt för skogsnäringen

– Arbetsmarknaden är synnerligen god. Många av våra elever har jobb på gång långt innan utbildningen är avslutad, säger Ante Andersson, lärare på Södra Vikens naturbruksprogram.

I årskurs ett väljer naturbrukseleverna yrkesutgång efter att genomgått ett gemen- samt basår.

Från och med hösten 2011, då den nya läroplanen för gymnasieskolan infördes, finns det tre möjligheter till specialisering på Södra Viken.

Förutom Skogsproduktion/ Maskinförare, så finns yrkesutgångarna Skogsmaskiner/Service och Skogsbruk/Grävmaskin.

På yrkesutgång Skogsproduktion/ Maskinförare står maskinerna i centrum och att lära sig att köra dem. Men elev-erna börjar med att öva på avancerade simulatorer.

Stimulerar utvecklingen– I simulatorerna kan du ställa in vilken typ av skog och terräng du vill öva på. Det är väldigt verklighetstroget. Tack vare simulatorerna går det mycket snabbare för eleverna att lära sig köra de riktiga maskinerna när de sedan kommer ut i produktion, säger Ante Anderson.

Tonvikten på att lära sig köra skördare, den maskin som kapar och kvistar träden, kännetecknar Skogsproduktion/Maskin-förare.

Eleverna ska lära sig alla delarna i den maskintekniska skogsproduktionen, och får således även lära sig att hantera

skotare, den maskin som forslar timret ut ur skogen till närmsta transportväg.

Lokala uppdragEn del av utbildningen är förlagd till skolans egen skog. Men de egna arealerna räcker inte, utan skolan får även uppdrag från lokala skogsföretag och skogsägar- föreningen.

Förutom den maskintekniska delen får eleverna en gedigen skoglig grundut-bildning som innefattar det mesta från föryngring av skog till avverkning på ett sätt som främjar en hållbar utveckling.

Praktiken, APL, är viktig. Eleverna får chansen att öva sina färdigheter i skarpt läge. APL-tiden är också ofta inkörsporten till en anställning efter avslutad utbildning.

– Även om eleverna inte får jobba hos den skogsentreprenören där de gjort sin praktik så leder ofta det ena till det andra. Entreprenören pratar med någon som i sin tur behöver anställa. /

Jobbgaranti? Ja, i alla fall så nära det går att komma.Eleverna som går ut från Yrkesutgång Skogsproduk-

tion/Maskinförare är högvilt för skogsnäringen.

Du kan bli… Skogsmaskinförare och

köra skotare och skördare eller

förare inom andra maskinyrken.

Yassin El Hamoul har utvecklat sina färdigheter i skotarkörning på ett imponerande sätt.

39

Page 40: Sodra Viken 2014

40

Räddare i nöden

– På Skogsmaskiner/Service lägger vi fokus på hur maskinerna fungerar. Elev-erna får lära sig underhåll och service av skogsmaskiner och hur det är att arbeta som fältreparatör, säger Ante Andersson, schemaläggare och lärare på Södra Viken.

– Den här yrkesutgången passar de elever som vill arbeta inom skogsnä-ringen, men som kanske inte enbart är lockade av att köra maskin. Det här är en utbildning som lämpar sig för dem som tycker om att skruva och att meka, säger Ante Andersson.

I fält och verkstadTidigare har Södra Vikens elever kunnat läsa skogsmaskiner service som individu-ellt val, men från hösten 2011 är det en av tre yrkesutgångar på skolans naturbruks-program.

– Vi har bra kompetens inom det här området. På Södra Viken finns lärare och instruktörer med gedigen verkstads- erfarenhet och som har arbetat med tunga fordon, berättar Ante Andersson.

En del av utbildningen är förlagd till skolans verkstad, där skogsmaskinerna servas och repareras vid behov.

Eleverna får även vara beredda på ”brandkårsutryckningar” ute i de värm-ländska skogarna om det skulle uppstå problem med en skördare eller skotare.

Underhåll och felsökningElevernas praktik, APL (arbetsplatsför-lagt lärande), är förlagd till större eller mindre serviceorganisationer inom skogs-branschen som tillhandahåller service och reparation av främst skogsmaskiner.Efter avslutad utbildning ska eleven klara av underhållsinspektion enligt till-verkarens anvisningar, utföra felsökning samt förebygga och åtgärda fel på olika system och kringutrustning.

Eleven ska även kunna tolka informa-tion från system för självdiagnos, byta slitdelar och utföra svetsarbeten, utföra service och underhåll under fältmässiga förhållanden, arbeta kvalitets-, miljö- och säkerhetsmedvetet, allt enligt Skolverkets kursplan för yrkesutgång Skogmaskiner/Service. /

Skogsnäringen består av mer än att fälla och transportera träd.Någon måste se till att maskinerna fungerar också.Gillar du att meka med stora motorer är Yrkesutgång Skogs-

maskiner/Service ett perfekt val.

Du kan bli… Behovet av utbildade

och duktiga servicetekniker är stort,

även behovet av utbild ade och duktiga

maskinförare/maskinreparatörer

är stort och ökar i och med

kommande pensionsavgångar.

Daniel Larsson gör en snabbservice av en gripklo.

Page 41: Sodra Viken 2014

41

Gillar du att ge råd, service och att ha mycket med människor att göra? Då kanske du är intresserad av att arbeta som skogskonsulent?

För att bli skogskonsulent kan du gå naturbruksgymnasium med skoglig inriktning, för att sedan bygga på med högskoleutbildning. Våra skogskonsulenter är t ex utbildade jägmästare, skogsmästare eller biologer. Skogsstyrelsen finns med kontor över hela landet och arbetar efter visionen Skog till nytta för alla.

Besök gärna vår hemsida och läs mer om oss på www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi arbetar för att landets skogar ska vårdas och brukas så att skogen ger en uthålligt god avkastning samtidigt som biologisk mångfald bevaras. Vi arbetar också med att lyfta fram skogens värden för rekreation och friluftsliv, samt att öka medvetandet om skogens betydelse.

Är du intresserad av skogsbruk

och naturvård?

Ronja Lundqvist ser fram mot att få jobba skarpt med att underhålla och reparera stora skogsmaskiner – mitt i naturen.

Page 42: Sodra Viken 2014

42

PATRIK SUNDHOLM 070-671 06 26

Många elever vid Södra Viken tar chansen att specialisera sig på grävmaskiner. Sune Larsson är en ur skaran och han ångrar inte sitt val för en enda sekund.

fakta.Världens för närvarande största grävmaskin heter Scahufelrad-bagger 293 och står i Tyskland. Kapacitet: 240 000 kubikmeter/dag.

Page 43: Sodra Viken 2014

43

Telefon Sunne: 0565-71 12 55Telefon Torsby: 0560-120 60

E-post: [email protected]

Vi lever på våra laster!

Gräver guld

– Jag skulle säga att 100 procent av elev-erna har jobb direkt efter skolan, säger Tobias Martinsson, lärare på yrkesutgång Skogsbruk/grävmaskin.

I Naturbruksprogrammet med inrikt-ning mot skogsbruk kan man välja tre olika programfördjupningar i årskurs tre: Skogsproduktion/Maskinförare, Skogs- maskiner/Service, Skogsbruk/Grävmaskin. Grävmaskin är just nu populärast, just nu är det 17 av 29 elever som har valt att specialisera sig på grävmaskin.

– Fördelen med att välja den fördjup-ningen är att eleverna ser att de får med sig två yrken. I de tidigare årskurserna har de lärt sig att köra skotare och nu får de lära sig köra grävmaskin också. Det ger givetvis ännu bättre möjligheter på arbetsmarknaden, säger Tobias.

Företag ringerOch just grävmaskinister verkar det finnas hur stort behov av som helst. Företag ringer till Tobias för att höra sig för och

se om det finns någon elev som kan passa hos just dem.

– Det är väldigt positivt och jag kan nog säga att alla som vill, kan få jobb efter skolan.

På skolan finns i dag två bandgräv- maskiner, en Volvo EC160DL och en ECR88. De täcker behovet för närvarande, men om populariteten för grävmaskinist- utbildningen håller i sig måste man kan-ske skaffa fler. En grävmaskinsimulator står också på önskelistan.

Tar behörigheter– Om trycket är så här stort och håller i sig kanske vi även måste tänka om kring utbildningen. Kanske göra om den till ett individuellt val, exempelvis. Men det får framtiden utvisa. Just nu gläds vi bara åt att det finns många elever och goda ar-betsmöjligheter, säger Tobias Martinsson.Godkända elever får olika behörigheter att ta med sig ut i arbetslivet. Förutom grävmaskinsbehörighet får man grönt

kort, som ger ett kompetensbevis i Natur- och kulturmiljö. Eleverna ges också möj-lighet att ta behörighet för skyddsdikning och dikesrensning i skogen, ett så kallat blått kort. Även det är något som arbets-givarna efterfrågar. /

Inte många skolor kan skryta med att leda till så goda möjlighet till jobb efter utbildningen som Södra Viken.

En av de branscher där det skriks högst efter arbets-kraft är grävmaskinbranschen.

Du kan bli… Köra skotare, olika yrken som rör skogskötsel, köra grävmaskin i skogsmiljö,

dika, bygga skogsvägar och markbereda.

Page 44: Sodra Viken 2014

44

Ofta finner eleverna sin yrkesväg ute på praktiken.

Och för Södra Viken har det blivit allt lättare att finna bra platser för arbets-platsförlagt lärande, APL.

– I dag ringer företag hit och frågar efter elever, ute på arbetsplatserna är man mån om att finna bra medarbetarämnen, säger läraren Stefan Sundholm, APL- ansvarig för inriktning Skog.

APL ska fungera som en praktisk introduktion till det framtida yrke som gymnasieutbildningen syftar till. Av de 30 avgångseleverna på Södra Vikens pro-gram med skogsinriktning vårterminen 2013 hade den stora majoriteten fått er-bjudande om arbete redan före sommaren.

– Det har blivit väldigt vanligt att de hittar jobbet ute under APL-tiden, säger Stefan Sundholm, som de senaste åren varit ansvarig för det arbetsplatsförlagda lärandet.

Han tycker att det fungerar bättre och bättre.

Från att det tidigare varit svårt att finna bra praktikplatser till eleverna tar företagen nu allt mer aktivt kontakt med skolan. Kriterierna för APL-företag är att de ska dela skolans värdegrund och följa gällande arbetsmiljölagstiftning.

– Det handlar också om att eleven verkligen ska få prova på maskiner och annan utrustning, inte bara stå och titta på, säger Stefan Sundholm.

Ömsesidiga kravMinst 20 timmar i veckan krävs att eleven aktivt får testa på jobbet under praktiken.

Systemet med ersättning infördes under år läsåret 2010–2011 med krav på att medlemmarna ska följa de riktlinjer som SLA (Skogs- och Lantarbetsgivareförbun-det) satt upp.

Bra utbildning ger attraktiv arbetskraft som i sin tur genererar i ännu fler attraktiva

praktikplatser, som i sin tur ger ännu bättre utbildningen, ännu mer eftertraktad

arbetskraft och praktikplatser som lockar ännu mer…

Södra Viken har löst evighetsekvationen som betyder gränslös framgång.

Framgångsekvation

Erik Bryntesson och Ronja Lundqvist

är mycket glada över att Södra Viken

hela tiden lyckats plocka fram attraktiva

praktikplatser.

Page 45: Sodra Viken 2014

45

Fyrhjulingar

Snöskotrar

Båtar

Släpkärror

Mopeder

Stor tillbehörs-avdelning

0565-911 75 • www.bjalverud.se

”Det finns en anledning till varför vi finns i Bjälverud!”

Kvalitets-fyrhjulingar

med svenska tillbehör. Finns att

provköra i vår terrängbana.

• Försäljning av lastbilar, släpvagnar, kranar, m.m. • Kylservice för livsmedeltransporter • Service och reparationer och hydralikservice

Vi levererar kvalitet!

Lecab Lastbilar ABVälsviksleden KARLSTADVegagatan 7 KRISTINEHAMN

Fallebergsvägen 28 ARVIKATransportvägen 4 SUNNE

Tele till samtliga anläggningar: 010 - 47 00 800www.lecablastbilar.se

Även på gymnasieskolan ställs krav, bland annat genom att erbjuda handledar- utbildning.

– Vi utbildar handledarna i grunderna under en endagskurs här och har ansvar för att eleven som kommer ut är förberedd. Både vi inom skolan och SLA jobbar med kriterier för APL, de ska synkas och det är ett pågående arbete, säger Stefan Sundholm.

Måste kunna erbjuda APLSamtidigt innebär den nya gymnasieför-ordningen skärpta krav på skolan. Så får exempelvis ett gymnasium inte ha fler platser på ett program än att det svarar mot praktikplatser.

– Det kan bli en delikat uppgift men vi vet ännu inte hur det slår, säger Stefan Sundholm.

Han betonar att programrådet, som startades i november 2010, har stor bety-delse för framtiden. I rådet sitter repre-sentanter för länets skogsföretag.

– Vad de tycker och tänker väger tungt, vad de önskar av eleverna som kommer ut på APL är viktigt för oss. Som skola mås-te vi ägna mycket tid och kraft åt kontakt och dialog med företagen.

Stefan Sundholm understryker också vikten av att Södra Viken har rejäl APL under utbildningen. Minst 15 veckor under studietiden. /

Albin Arvidsson kontrollmäter stockarna för hand, för att se till att måtten är de rätta. Det är viktigt attkolla skördaraggregatet med jämna mellanrum.

Page 46: Sodra Viken 2014

46

Ängsvägen 13 • 680 50 Ekshärad

Tele 0563-400 51 • Mobil 070-518 04 89eman

uels

sons

aker

ieks

hara

d.se Proffs på grus-,

betong- och kyltransporter

Arvika 0570-74 43 00 • Filipstad 0590-77 47 00Karlskoga 0586-79 44 00 • Karlstad 054-775 41 00

Sunne 0565-74 40 00 • Torsby 0560-77 45 00

helmia.se

ALLTID NÄRA DIG

Skogsäventyr down under

– Jag är lite osäker på exakt var det blir ännu, bara att det är någonstans på östkusten, säger Mattias. Jag talade med min kontakt häromdagen och vi åker i juni, juli någon gång. Vi blir väl borta ett halvår, minst. Men det kan bli ett par, tre år också. Jag får se. Jag tar det lite som det kommer, säger Mattias med ett uppsluppet skratt.

Det kan ju låta lite märkligt att skogs-ägare i Australien vill importera arbets-kraft ända från Norden. Men Mattias berättar att svenska skogsbrukare anses som världens bästa.

Hög kompetens– Vi har en helt annan utbildningsnivå här hemma än på många andra ställen i världen. Och särskilt på Södra Viken är utbildningen bra eftersom den är så bred och man får en helhetssyn på branschen.

Han är inte ensam svensk skogsbruk- are att åka ut i världen och arbeta. Det är vanligare än man kan tro. Betalningen utomlands är ofta lika eller bättre än hem-ma. Och så får man ett äventyr på köpet.

– Vill man tjäna grova pengar – och tycker om att köra i dålig terräng och vara långt hemifrån – är väl Norge ett

Skogsbrukare från Södra Viken är eftertraktade ute i arbetslivet. Och skogsbrukare från Sverige smäller ännu högre ute i vida världen.

En som har fått kvitto på det är Mattias Ericson.I sommar åker han till Australien för att hugga skog.

bra land att börja med. Lönen i Australien är ungefär lika som hemma, men jag åker inte för pengarna utan framförallt för att testa hur det är att leva och bo därnere.

Härligt äventyrDet är inte svårt att få arbetstillstånd i Australien. Men varje år måste du söka nytt tillstånd.

Så vad är det då som väntar Mattias egentligen?

– Maskinerna är ganska lika de vi har hemma, fast de är modellen större. Träden är också större, grövre tall är vanligt och så avverkar de mycket av ett storvuxet eukalyptusträd som kallas för Blue Gum.

Oavsett hur länge Mattias blir borta så ser han framförallt fram emot äventyret, och att få testa något nytt efter några års skogsbrukande hemma i Sverige.

– Jag gick ut skolan 2011 och har jobbat hemmavid sedan dess. Det ska bli riktigt spännande att få testa något nytt nu. /

Page 47: Sodra Viken 2014

47

Ser du inte skogen för alla träd?Du som jobbar med skogs- eller lantbruk, vet väl om att du har kunniga ekonomiska råd- givare på riktigt nära håll? Hör av dig till oss på Länsförsäkringar Värmland i Sunne om du har funderingar kring dina bankaffärer och försäk-ringar. Vi finns på Kvarngatan 23. Välkommen!

LFvarmland.se

Skogsäventyr down under

fakta.Eukalyptussläktet (Eucalyptus) är ett växtsläkte inom familjen myrtenväxter. De är träd, sällan buskar, med läderartade, ofta blågröna blad, som alltid vänder kanten mot solen. Eukalyptusskogar ger därför inte mycket skugga.

Det finns nästan 600 arter av eukalyptus och de flesta av dem kommer ursprungligen från Australien. I Australien finns de över i stort sett hela kon-tinenten, anpassade till alla klimat som förekommer. Det finns ingen annan världsdel där trädfloran är så dominerad av ett enda släkte som eukalyptus är i Australien.

Mattias Ericsson ser med spänning fram mot att få testa sina kunskaper som maskinförare i Australien.

Page 48: Sodra Viken 2014

www.stihl.se