Top Banner
1 Slægtsbladet Slægtsbladet Slægtsbladet Slægtsbladet Slægtsbladet Pierre Dornonville de la Cours slægt Pierre Dornonville de la Cours slægt Pierre Dornonville de la Cours slægt Pierre Dornonville de la Cours slægt Pierre Dornonville de la Cours slægt Oktober 2011 Slægtsblad nr. 98 ISSN 1602-5245
20

Slægtsblad 2011

Apr 07, 2016

Download

Documents

Jacob laCour

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Slægtsblad 2011

1

SlægtsbladetSlægtsbladetSlægtsbladetSlægtsbladetSlægtsbladetPierre Dornonville de la Cours slægtPierre Dornonville de la Cours slægtPierre Dornonville de la Cours slægtPierre Dornonville de la Cours slægtPierre Dornonville de la Cours slægt

Oktober 2011 Slægtsblad nr. 98

ISSN 1602-5245

Page 2: Slægtsblad 2011

2

Slægtsweekend i Maribo28. - 29. maj 2011

Referat af ordinær generalforsamling lørdag den 28. maj2011 i Maribo.

Formanden bød velkommen til den ordinære generalfor-samling.

1. Valg af dirigentFørste punkt på dagsordenen var valg af dirigent. Dentidligere formand Leif blev valgt og konstaterede lovlig-heden af generalforsamlingen. Der var ingen indsigelser.

2. Formandens beretningDette er min første beretning som formand for Slægts-foreningen.Som traditionen byder, vil jeg starte med at mindes deslægtninge, der efter bestyrelsens oplysninger er afgåetved døden siden sidste generalforsamling. Det er:

Flemming D. de la Cour 69-341Født 24. februar 1933. Død 14. juni 2010

Henning Krogh-Meyer 69-131Født 22. september 1928. Død 27. januar 2011

Poul la Cour 74-113Født 6. august 1933. Død 14. maj 2011

Jeg vil gerne bede forsamlingen rejse sig og sammen medmig udbringe et ‘Æret være deres minde’.

Travlt årDet forgangne år har budt på en masse arbejde for for-eningens bestyrelse. Først og fremmest har der naturlig-vis været arbejdet med det nye IT-system og Slægtsbo-gen. På generalforsamlingen sidste år meddelte jeg, at viville gennemføre en test af systemet, hvor de tilstedevæ-rende på generalforsamlingen ville være de første til atprøve systemet af. Men som det vist nærmest sker medalle nye IT-systemer, blev udviklingen forsinket. Syste-met er også blevet en del dyrere end forventet, men da vihar modtaget tilsagn om kr. 250.000 i støtte fra Margretheog Johannes F. la Cours Fond, bliver det ikke noget pro-blem for foreningen.

Systemet var først klar til brug lige før jul, og efter en delinterne tests tog vi fra årets begyndelse chancen og gik igang med at udrulle systemet til de første linjer i slægten.I starten var der lidt problemer med at uploade billeder,men denne fejl blev rettet, og alle havde modtaget brevemed brugernavne og koder inden portoforhøjelsen den 1.april. Vi brugte sidste sommer en del tid og penge på atopsøge folks adresser på cpr-registeret, så det var kun

meget få breve, der kom retur. Dette har gjort processenmeget effektiv.

Som det fremgår af de udsendte breve, har vi ikke sendtbreve til børn under 18 år, da vi går ud fra, at forældrene vilsørge for opdatering af oplysningerne for disse. Vi harherved sparet et anseeligt beløb i porto, for ikke at nævnekuverter, papir og tid.

Vi har ikke i første omgang sendt breve til udlændinge.Dette skyldes for det første, at de jo tilhører andre porto-kategorier, og for at effektivisere frankeringsarbejdet harvi simpelthen sorteret alle udenlandske adresser fra - bl.a.for ikke at risikere strafporto. Endvidere har vi ikke kunnetverificere de udenlandske adresser i et offentligt register.Henvendelser til ambassaderne for alle de lande, hvor derbor slægtninge, afslørede, at kun Danmark og Sverige haroffentlige personregistre dækkende alle borgere. Vi er der-for gået i gang med det ret besværlige arbejde at søge atbekræfte de adresser, vi har, samt opspore ‘forsvundne’slægtninge. Internettet er jo fantastisk til dette, og det erindtil nu lykkedes at opspore slægtninge i lande som Is-land, Canada, USA, England, Sydafrika, Australien ogBrasilien.

Databasesystemet er kun på dansk, men vi har lavet enengelsk brugsanvisning, der kan hentes på systemets for-side, og håber derfor, at også udlændinge kan finde ud afat opdatere deres oplysninger. I modsat fald kan oplys-ninger naturligvis indleveres både pr. e-mail og pr. brev.Slægtsbogen bliver kun på dansk, men vi overvejer atoversætte i hvert fald den første del med 1. til 4. slægtledtil engelsk, da det jo er denne del der indeholder de sjovegamle historier.

I løbet af de næste par måneder vil arbejdet med slægtsbo-gen fortsætte. Vi vil for det første udsende et erindrings-brev, således at de, der ikke fik opdateret deres oplysnin-ger i vinter, kan få lejlighed til at gøre det, og således atnyere begivenheder også kan nå at komme med i bogen.Vi kan se, at der er en del slægtninge, der endnu ikke haropdateret deres billeder. Det er naturligvis vigtigst at op-datere billederne for de, der var børn eller unge i 2001, menen del af billederne stammer helt tilbage fra bogen i 1989,og de fleste vil jo nok på nuværende tidspunkt se lidtanderledes ud.

I løbet af sommeren vil vi også kontakte et trykkeri ogindhente tilbud på produktion af bogen, så den efter pla-nen kan udkomme i løbet af efteråret. Vi overvejer at af-holde et præsentationsarrangement, hvor bogen kan kø-bes, nu hvor det ikke kunne lade sig gøre at få bogen

Page 3: Slægtsblad 2011

3

færdig til et ordinært møde. På et sådant arrangement vildet også være muligt at hverve nye medlemmer til forenin-gen.

SlægtsbladetVi kom sidste år lidt sent i gang med arbejdet på Slæts-bladet. Dette skyldes først og fremmest arbejdet medSlægtsbogen, men også lidt omrokering i bestyrelsen, ogforsøg på at få en ny redaktør på banen. Det lykkedes ligeakkurat at få bladet ud i november. Vi har dog stadig brugfor at medlemmerne kommer med bidrag til bladet, og detkan være af alle slags, men vi sætter særlig pris på billederfra store begivenheder i slægten.

FremtidsplanerDer har de senere år været en del snak om oprettelse af etSlægtsarkiv, hvor vi kan opbevare de bøger, billeder m.v.,der findes i slægten, og hvoraf en del går i ‘arv’ fra for-mand til formand. Der har været tale om at finde et lokalhi-storisk arkiv et sted i landet, som kunne opbevare dettesamlet og gøre det tilgængeligt for slægten og andre inte-resserede. Men jeg vil gerne sætte spørgsmålstegn ved,om dette nogensinde vil blive brugt. Jeg mener, at et så-dant arkiv bør oprettes digitalt og gøres tilgængeligt viaforeningens hjemmeside. Dette vil være et emne, vi vilarbejde videre med i de kommende år.

Under pkt. 4 på dagsordenen vil vi foreslå valg til besty-relsen af Dorthe la Cour. Dorthe er bl.a. webdesigner, ogskal stå for udviklingen af den nye hjemmeside. Det erplanen, at der på sigt kun skal være én hjemmesideadresse,der skal rumme både foreningens hjemmeside, slægts-arkivet og slægtsdatabasen.

Arbejdet med Slægtsbogen har vist, at en stor del af voresslægtninge er udlændinge, og der vil derfor i de kommendeår være en øget fokus på at internationalisere foreningen.Både hjemmesiden og slægtsdatabasen bør f.eks. findes ibåde en dansk og en engelsk version.

Under pkt. 7 på dagsordenen foreslås det, at der sker envidereudvikling af IT-systemet, således at de mange in-formationer, der findes heri, kan anvendes til bl.a. at for-bedre kommunikationen med medlemmerne. Vi vil bl.a. fore-tage en øget brug af e-mails. Med den sidste portoforøgelsekoster det jo over kr. 10,- at sende et brev, hvis man med-regner papir, kuvert og porto. Vi vil således f.eks. havemulighed for pr. e-mail at sende en reminder om tilmeldingtil årets arrangement og dagsordenen hver for sig - og påforskellige tidspunkter.

Vi ærgrer os nemlig lidt over den lave tilslutning til arran-gementet i år, som bl.a. kan skyldes at invitationen kom udlidt sent, selvom datoen jo var annonceret i Slægtsbladet.Måske finder arrangementet også sted på et lidt afsidessted, selvom det jo ikke tog meget over halvanden time atkomme hertil fra København. Vi holder formentlig først etweekendarrangement igen om 5 år - i 2016, der er 300-åretfor Pierres fødsel.

BestyrelsesarbejdetJeg vil også bringe en tak til de øvrige medlemmer af be-styrelsen for deres arbejde. Dorthe er kasserer, og står fordet store arbejde med at føre regnskab og foretage beta-linger. Helene sender kort, blomster og gaver til ældreslægtninge til jul og fødselsdage. Mariane står sammenmed Jonathan for at holde styr på medlemmerne. Jacobhar ansvaret for at databasen fungerer og bliver videreud-viklet. Og så har Dorthe og Mariane stået for at arrangereweekendens begivenheder. Janchen - der i øvrigt ogsåhedder Marianne - har ikke fået et ansvarsområde endnu,men det kommer. Når den nye Dorthe kommer i bestyrel-sen bliver det i øvrigt en betingelse, at man enten hedderDorthe, Marianne eller Jacob for at blive valgt til bestyrel-sen. Jonathan og Helene kan så selv vælge, hvad de vilhedde fremover. <joke>

Og med disse ord overgiver jeg min beretning til general-forsamlingen.

Formandens beretning blev modtaget med et stort bifald.Der var ingen kommentarer fra salen.

3. Kassererens beretningKontingenter ligger på et stabilt niveau på linie med for-rige år.

Legatindtægterne var lidt lavere i 2010 pga diverse regule-ringer.

Der er modtaget 50.000 kr. fra Margrethe og Johannes F. laCours Fond til dækning af IT udgifter i forbindelse meddet nye slægtssystem.

Renteindtægterne var lidt lavere pga salg af obligationer.Slægtsbladet er forholdsvis billigt at trykke.

Bestyrelsesmøderne er også ganske billige da disse af-holdes privat. De er i øvrigt også ganske hyggelige.

Der var store gaveudgifter i 2010 pga gaven til den afgå-ende formand. Bankgebyrerne er faldet da alle start-omkostninger til PBS var i 2009.

Slægtsbogssystemet er dyrt og der forventes flere om-kostninger i 2011. En del af udgifterne dækkes af tilskudfra Margrethe og Johannes F. la Cours Fond. Generalfor-samlingen i 2010 var dyr da Slægtsforeningen betalte alt

Page 4: Slægtsblad 2011

4

Resultatopgørelse 2010

INDTÆGTER 2010 2009

Ordinære indtægterKontingent fra medlemmerne 38.350 38.450Nettoindtægt ved salg af Slægtsbogen 675 0I alt 39.025 38.450

LegatindtægterHenri & Anita la Cours legat 14.796 16.371Margrethe & Johs. F la Cours legat 7.000 7.000Margrethe & Johs. F la Cour tilskud 50.000 0I alt 71.796 23.371

KapitalindtægterRenteindtægter 22.833 25.805Kursreguleringer 11.959 16.296I alt 34.792 42.101

Indtægter i alt 145.623 103.922

UDGIFTER

UdgifterTrykning af Slægtsbladet 7.864 6.663Bestyrelsesmøder og administration 245 847Gaver og blomster 12.777 6.828Porto, tryksager og hjemmeside 9.073 8.057Bankgebyrer 1.779 3.434Generalforsamling/slægtsfest 47.580 10.076Printer til redaktør 0 2.499Ungdomskomite 1.591 500Legatatomkostninger 26.100 32.600Slægtsbogssystem 164.679 0

I alt 271.688 71.504

Årets resultat -126.065 32.418

Balance pr. 31. december 2010

AKTIVER 2010 2009

Likvide beholdningerDanske Bank 21.921 24.335Depot, Realkredit Danmark (Slægtsf.) 443.857 546.194Depot, Realkredit Danmark (H-Legat) 224.181 224.181Likvide beholdninger i alt 199.298 794.710

Øvrige tilgodehavenderForudbetaling IT software 75.000 75.000Tilgodehavende renter 7.078 8.909Generalforsamling 2011 5.000 0Øvrige tilgodehavender i alt 87.078 83.909

Aktiver i alt 752.154 878.619

PASSIVER

ForeningskapitalOverført overskud eller underskud1. Overført fra tidligere år 878.219 845.8012. Overført af årets resultat -126.065 32.418Foreningskapital i alt 752.154 878.219

Anden gældForudbetalte kontingenter 0 400Skyldige omkostninger 0 0Anden gæld i alt 0 400

Passiver i alt 752.154 878.619

Hellerup, 17. april 2011, Dorthe la Cour Häggblom

Revisorerklæring:

Som generalforsamlingsvalgt revisor har jeg revideret detaf bestyrelsen aflagte regnskab for Foreningen PierreDornonville de la Cours Slægt for regnskabsåret afsluttet31. december 2010. Det er min opfattelse, at regnskabet eraflagt i overensstemmelse med vedtægternes krav tilregnskabsaflæggelsen.

Århus, 7. maj 2011, Claus la Cour

Regnskab 2010

Page 5: Slægtsblad 2011

5

pga formandsskiftet. Legatuddelingerne udgjorde 26.000kr. Det er i dag primært unge der søger til nye computere.Det blev understreget at kun unge, der opfylder kravenebliver tildelt et legat.

I alt blev resultatet et underskud på 126.000 kr, hvoraf endel kommer retur fra Fonden. Slægtsforeningen har akti-ver for 752.000 kr.

Der var ingen spørgsmål fra salen. Regnskabet blev god-kendt.

4. Valg af bestyrelsesmedlemmerPå valg var Jacob, Dorthe og Mariane, der alle var beredttil genvalg. De blev alle genvalgt.

Peder er udtrådt af bestyrelsen. Bestyrelsen foreslog ny-valg af Dorthe la Cour. Hun blev valgt med klapsalver.

5. Valg af suppleantPå valg var Janchen, der blev genvalgt.

6. Valg af revisorPå valg var Claus som revisor. Han blev genvalgt. Somrevisorsuppleant blev Mogens la Cour genvalgt.

7. Forslag om nyt IT systemDet foresloges at samkøre slægtssystemet og medlems-systemet. Dette vil lette det administrative arbejde bety-deligt uden en voldsom merudgift i forhold til udviklingenaf slægtssystemet. Forslaget blev mødt med applaus, hvil-ket blev tolket som støtte til forslaget.

8. EventueltI 2014 fylder Slægsforeningen 100 år og i 2016 fylder Pierre300 år. Af mulige steder til arrangementer disse år fore-sloges Skamlingsbanken og i 2016 et sted nær Strandet.

Leif gjorde opmærksom på at han fortsat har en del arkiv-materiale i sin kælder. Tut mente at man kunne overveje atkombinere et fysisk med et digitalt arkiv. Inger Margretheligger inde med en del gamle billeder fra 20’erne og 30’erne.Hun sender dem til Jacob.

Som referent,

Jonathan Dreyer D. de la Cour,Rio de Janeiro den 12. september 2011

Slægtsmøde2012

Slægtsmødet 2012afholdes

søndag den

10. juni

i Brede nord forKøbenhavn.

Vi vil bla. besøge Frilandsmuseet, derligger der, hvor Lyngby Landboskoletidligere lå - stedet der har lagt navn tilLyngbylinjen.

Page 6: Slægtsblad 2011

6

Page 7: Slægtsblad 2011

7

Page 8: Slægtsblad 2011

8

Page 9: Slægtsblad 2011

9

Familien havde en dejlig dag i Knuthenborg Safaripark,både med dejlige dyre-og naturoplevelser, god familiehyggeog fri leg. Kl. 16 sagde vi tak for i år og på gensyn til næsteår.

Page 10: Slægtsblad 2011

10

Gruppebilledefra Slægtsweekend i Maribo, maj

Page 11: Slægtsblad 2011

11

1 Gerda Langkjær la Cour (22-154)2 Marie Sofie Dornonville de la Cour (38-02211)3 Clara la Cour Lundqvist (72-51111)4 Christopher la Cour Lundqvist (72-51112)5 Julie la Cour Lønborg (72-1213)6 Anders la Cour Lønborg (72-1211)7 Rasmus la Cour Lønborg (72-1212)8 Nynne Cathrine la Cour (74-12222)9 Victor la Cour (74-12223)10 Janik Jean Pierre la Cour (74-1222)11 Line Kyed Knudsen (74-1222)12 Kari la Cour (74-122)13 Helene Christine Frenning (74-12221)14 Elisabeth (Lis) la Cour Christiansen (72-12)15 Mogens Dornonville de la Cour (72-D2)16 Dianne Loberg (72-0131)17 Elizabeth la Cour Christiansen (72-1112)18 Mogens Dornonville de la Cour (69-112)19 Ely Dornonville de la Cour (69-112)20 Mariane la Cour (74-121)21 Lisbet Dornonville de la Cour (69-341)22 Anne Lønborg (72-121)23 Jens Dybdal (22-155)24 Clara Dybdal (22-155)25 Lotte (Tut) Antonsen (72-11)26 Inger Margrethe Dornonville de la Cour (71-323)27 Mats Häggblom (22-1541)28 Jonathan Dreyer Dornonville de la Cour (38-0222)29 Christina (Titti) Dornonville de la Cour (38-0222)30 Anders Dornonville de la Cour (38-0221)31 Dorthe la Cour Häggblom (22-1541)32 Therese Dornonville de la Cour (38-0221)33 Helene Dornonville de la Cour Husum (38-021)34 Carsten Lundqvist (72-5111)35 Charlotte la Cour Lundqvist (72-5111)36 Minna Charlotte Antonsen (72-111)37 Jacob V. la Cour (72-5112)38 Jakob Gleerup (72-0131)39 Leif la Cour (72-511)40 Karen Dornonville de la Cour (72-D2)41 Peter la Cour Christiansen (72-121)42 Jørgen Krogh-Meyer (69-134)43 Leif Aage Jensen (72-012)44 Dan la Cour (74-122)45 Jonas Frandsen Jensen (72-12221)

j 2011

Page 12: Slægtsblad 2011

12

Den Poul la Cour, jeg skriver om, er ikke min far (38-02), menderimod den Poul la Cour (74), som H.C.Hansen i sin fyldigeafhandling fra 1983 kalder ”grundtvigianer, opfinder ogfolkeoplyser”.

Han blev født på Skærsø i 1846 og blev som far til 8 børnstamfader til Askov-linjen.

Som 32-årig gav han afkald på stillingen som direktør forMeteorologisk Institut for at hellige sig sit videnskabeligearbejde og lærergerningen på Askov Folkehøjskole. Hanopførte forsøgsmøllen i udkanten af Askov og blevforudsætningen for vindkraftens udnyttelse til produktionaf elektricitet.

Møllen er i dag væk, men grundbygningen står tilbage oghar fra 2001 rummet et museum med Poul la Cours mangeopfindelser.

Da jeg i vinteren 1961-62 var elev på Askov, var allefascinerede af Poul la Cour og hans mølle. Med langehalstørklæder steg vi helst i stærkt blæsevejr op i toppen afmøllen og lod tørklæderne blæse vandret ud i luften ogfølte os som Saint-Exupéry’s Den lille Prins.

Et genbesøg i Poul la Cour’s Askov 9.-12. sept. 2011af Jan D. de la Cour (38-022)

Poul la Cour døde 62 år gammel i 1908, da min far Poul var4 år. Omgivet af nære familiemedlemmer ligger Poul la Courbegravet på Askov Kirkegård. I kirken hænger hans portrætfra dengang, han var formand for Askov Valgmenighed. ISchrøder’s stue, som nu er konferencelokale hænger etstort og spændende portræt af ham malet i 1914 af J.C.Schlichtkrull efter et fotografi af højskolelæreren i funktion.3-4 km syd for Askov, i Skibelund Krat, hvor man fra 1865og de følgende 125 år holdt grundlovsmøder, står 22mindesten, blandt disse en stor sten for Poul la Cour udførti 1913 af den lokalt meget kendte billedhugger N. Hansen-Jacobsen fra Vejen. Inskriptionen er Poul la Cours egentekst.

Alle disse la Cour-minder - og meget andet – genså jeg iden første september-weekend her i år, hvor jeg kunne fejre,at det var 50 år siden at jeg gik i 6 måneder på højskolen oglærte mangt og meget for livet og ikke kun for karakterer.Gensynet med herlige venner fra 50 år tilbage varovervældende positivt.

En af de nuværende lærere er Kristian la Cour (83-432), somikke er min bror, for han staver sit fornavn med C og har(38-023). Kristian har de seneste 25 år taget sig afmusikundervisningen, akkompagnementer til højskolesangog foredrag af viser til café-aftener. Flere af hans tekster ogmelodier er at finde i de seneste udgaver af Højskole-sangbogen.

En fælles-la-Cour-slægtsforeningstur eventuelt medovernatning på det nydelige Skibelund Hotel kan hermedforslås, eftersom egnen i og omkring Askov er fyldt med”la Cour”! Det er ikke kun Djursland, der er la Cours land.

Page 13: Slægtsblad 2011

13

En lyslokket typisk dansk pige med det franskklingendenavn Marianne la Cour fra Jægerspris har i mere end fire årudvekslet breve med familier over det meste af kloden.Marianne har sendt spørgeskemaer rundt i alleverdenshjørner og fået masser af svar og fotos. Det har nuresulteret i en flot og usædvanlig bog, der udkommer en afdagene.

Den hedder “Pierre la Cour’s Slægt” og rummer ikke færreend 1.700 beskrivelser med fotos af såvel kvindelige sommandlige efterkommere af stamfaderen Pierre la Cour, derblev født for godt 270 år siden. “I dag forstår jeg ikke,hvordan jeg havde kræfter til at gå i gang med dettekæmpemæssige arbejde” siger Marianne la Cour.

“Jeg havde barselsferie i tre måneder i 1984 og kedede miggudsjammerligt. Min far spurgte forsigtigt, om det ikke varen idé at gå i gang med at samle slægtshistorien. Det, dergav mig lyst, var, at jeg tit, når jeg præsenterer mig, bliverspurgt, om jeg er i familie med den og den la Cour. Det varikke altid nemt at svare på, for langtfra alle la Cour’ernedstammer fra Pierre la Cour, hvis slægt stammer fra Paris.”

I KTAS navnebog er der registreret 88 personer undernavnet la Cour. I telefonbogen for Paris, der dækker etområde seks gange så stort som København, er der kundobbelt så mange. Meningen med mit arbejde er at hjælpemed at styrke sammenholdet i slægten. Det er på fortidensfundament, at vi skal bygge fremtiden. Når det har væretmuligt for mig at føre navnelisten a jour, skyldes det femtidligere værker, det første fra 1877.

Stamfader la Cour og hans efterkommere

Berlingske Tidende, 28. april 1989Af Sv. Aa. Jensen

Men min bog adskiller sig fra forgængerne ved, at denmedtager efterkommere af kvindelige slægtninge, selv omde ikke er med i tidligere slægtsbøger. Et eksempel her erf.eks. speciallægen Inge Genefke, kendt verden over for sitstore arbejde for torturofte og bl.a. hædret med denalternative Nobelpris. Hendes mor er en la Cour. Det sammegælder forlæggeren Palle Fogtdal.

Ikke mindst i USA har der de sidste 10-20 år været voksendeinteresse for slægtsforskning, så jeg har mødt enenestående velvilje. Folk har i høj grad fulgt opfordringentil at sende mig deres data og sætte mig i forbindelse mednytilkomne slægtninge. Takket være datateknologien hardet været muligt at klare registrering af de mange navne,der strømmede ind.

Vores Slægtsforening, der den 21. og 22. maj har 75 årsjubilæumsfest på Hotel Munkebjerg ved Vejle Fjord, hardækket alle mine udgifter. Jeg håber, at de mange nulevendeog kommende efterkommere af Pierre la Cour vil få glæde afmin slægtsbog, og at den til sin tid vil inspirere til en nyajour-føring. Det bør være en kær pligt.” Prisen for de første500 eksemplarer er 390,-. Derefter er prisen 490,-.

Page 14: Slægtsblad 2011

14

Som bekendt blev Mariannes opfordring i foregående artikelfra 1989 taget op, og en ny udgave af Slægtsbogen udkomi 2001. Men jo større familien bliver, des hurtigere vokserden. Og derfor besluttede bestyrelsen for nogle år siden,at vi skulle lave en ny opdatering i 2011. Denne udgave ernetop gået i trykken!

Ved brug af det nye IT-system, vi har udviklet, lykkedesdet at indsamle opdaterede oplysninger og nye billeder fraslægten og sætte det hele sammen til en ny udgave afSlægtsbogen inden for 10 måneder. Det er en fantastiskrekord i forhold til tidligere udgaver, hvor der gik flere årimellem at indsamlingen af oplysninger startede, og bogenudkom.

Som berettet på generalforsamlingen har vi således haftstor gavn af Internettet, både i forbindelse med ind-samlingen af oplysningerne og ved opsøgning afslægtninge.

Det er således lykkedes at opspore slægtninge i bådeBrasilien, Canada, Sydafrika samt flere andre lande, som viikke havde kontakt med i 2001. I alt indeholder bogen ca.4.600 navne - ca. 1.100 mere end bogen i 2001. Mange afdisse er naturligvis børn, der er født siden 2001, men der erogså mange ældre slægtninge, der har leveret oplysningertil bogen.

På næste side kan man se lidt statistik over de seneste treSlægtsbøger. Som det ses, er der kommet nye slægtningetil i næsten alle linjer. Der er dog enkelte, hvor vi slet ikkehar kontakt med nogen nulevende Slægtninge, så her harder ikke været nogen stigning, og i USA-linjen (70) har derendda været et lille fald, da jeg har slettet en del personer,der blot var angivet som “Navn ukendt” - hvor vi alenehavde oplysninger om, at forældrene havde et barn.

Til gengæld er der kommet en helt ny linje med i 2011-bogen: Grauballelinjen (59). Jeg modtog en e-mail fra enamerikansk dame, der havde fundet frem til, at hunnedstammede fra en Appolone la Cour, og hun havde fundetos ved søgning på Internettet. Hun spurgte, om vi havdeydereligere oplysninger om Appolones mand, Peder Worm.Det havde vi ikke, men jeg bad om oplysninger om hendeog hendes familie. Det resulterede i en liste med nye 173slægtninge, og altså en helt ny slægtslinje.

Således har vi fået udfyldt flere af de ‘sorte huller’ i familien.Der er stadig en del tilbage, men man kan håbe på, atoffentliggørelsen af den nye bog vil skabe mere kendskabtil slægten, Slægtsforeningen og bogen, og derved bidragetil, at vi får en endnu mere komplet registrering af alle

Slægtsbogen 2011af Jacob V. la Cour

efterkommerne af Pierre. Således er det også glædeligt, atkun 10 personer har klikket ‘Ønsker ikke optagelse’ ogderfor er angivet som ‘anonym’ i bogen.

Næsten halvdelen af personerne i bogen har også bidragetmed et billede. Bogen indholder således næsten 1.900billeder. Og ud over disse nye billeder har vi i den nyeudgave også medtaget flere og bedre billeder af de ældstegenerationer af familien.

Ud over at indeholde en masse spændende historier omvores forfædre, får man også et interessant billede afDanmarks historie og tidernes skiften, ved at gå bogenigennem. F.eks. kan man se, hvordan børnedødelighedener faldet i de seneste generationer. Således var det slet ikkeusædvanligt i de første slægtled, at mindst ét barn af enbørneflok døde inden for de første par år. Dette er nuheldigvis meget usædvanligt.

Man kan også se udviklingen i fødselstallet. Således fik enstor del af vores slægtninge i 5. slægtled mere end 5 børn,mens dette er særdelkes sjældent i 7. og 8. slægtled.

Det er også sjovt at se forskellene på de billeder, folkindleverer. I de ældste slægtsled var det meget opsatteportrætbilleder, hvor personen ofte ser meget tænksom elleralvorlig ud, mens de yngre generationer er mere smilendeog frie - og vi har sågar modtaget strandbilleder til denneudgave.

Endelig er det sjovt at se forandringerne i navnene. I deældste generationer skete det ofte, at piger fik et drenge-navn efterfulgt af ‘signe’ eller ‘stine’ - f.eks. Jensigne, ellerLauritzstine. Disse navne er nu (heldigvis) helt forsvundet.I den nye udgave af bogen kan disse tendenser let over-skues i registeret, da vi har tilføjet fødselsåret efter allepersoner i registeret. Dette gør det også lettere, at finde enbestemt person, hvis der er flere med samme navn.

Slægtsbogen 2011 kommer kun til at koste kr. 250,- pågrund af det store bidrag Slægtsforeningen har modtagetfra Margrethe og Johannes F. la Cours Fond. Da den blivermeget tung, koster det dog en del i porto at sende den.Præcist hvor meget vides endnu ikke. Men du kan slippefor at betale porto ved at møde op til release party forbogen søndag den 13. november 2011 mellem kl. 15 og 17på Club Royal, Tuborg Havenpark 15 i Hellerup. Her byderSlægtsforeningen også på ½ øl, ½ glas vin eller ½ kopkaffe - vi betaler nemlig halvdelen af restaurantensnormalpris.

Vi håber, at slægten vil tage godt imod den nye Slægtsbog,og at se rigtig mange til ovennævnte arrangement.

Page 15: Slægtsblad 2011

15

Slægtsbøgerne i tal

Diagrammet herover viser udviklingen i antallet af efterkommere medtaget i de tre slægtsbøger fra 1989, 2001 og 2011fordelt på de 11 slægtled, vi nu er oppe på. Ægtefæller og samlevere er ikke medtaget i dette diagram, men kun direkteefterkommere. Den store forskel på 1989 og 2001 skyldes i særdeleshed, at vi i 2001 medtog de 14 nye ‘kvindelinjer’.

Diagrammet herover viser slægtens medlemmers fordeling på de 31 slægtslinjer. Som det ses, var der 15 linjer, der ikke varmed i 1989-bogen, og én, der ikke var med i 2001-bogen. Desuden kan det ses, at der er en del af linjerne, hvor vi ikke harmodtaget nye oplysninger til 2011-bogen, mens andre er vokset voldsomt. Således er Hjørringlinjen (67) vokset fra atvære den 10. største i 2001 til nu at være slægtens næststørste.

0

50

100

150

200

250

300

350

110114 19 20 21 22 23 24 26 33 36 38 41 42 58 59 62 65 67 69 70 71 72 74 77 78 79 80 83 87 89

1989-bogen

2001-bogen

2011-bogen

0

100

200

300

400

500

600

700

800

900

1000

1. 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 .

1989-bogen

2001-bogen

2011-bogen

Page 16: Slægtsblad 2011

16

Baggrunden for invitationen var mit venskab med overin-spektør Jakob Vedsted, som er medforfatter og arrangørpå udstillingen.

Jakob Vedsted havde lånt den store bog med billeder fraSkærsø, som min far Peter la Cour (72-D) og hans søskende,alle fik et eksemplar af, og har herfra brugt nogle billeder tiludstillingens plancher, og på udstillingen er der ogsåmøbler, som stammer fra Skærsø.

Syv herregårde i Nationalpark Mols Bjergeaf Mogens Dornonville de la Cour 72-D2

I kataloget fra udstillingen er der overskrifter som “Skærsøsom Stamhus” og “Fra Tvangsauktion til mønsterbrug”,som fortæller historien om Skærsø, og også om minOldefars Lauritz Ulrik la Cour’s (52) romance og lykkeligeægteskab med Ellen Kirstine Poulsen fra Rolsegaard.

Alt i alt en god oplevelse, så hvis I kommer forbi Ebeltoft,er udstillingen åben indtil udgangen af året. se mere på: http://www.museumoj.randers.dk

Den 17. juni 2011 var jeg sammen med min kone Karen,inviteret til åbning af udstillingen:

Syv herregårde i Nationalpark Mols Bjerge påEbeltoft Museum.

Page 17: Slægtsblad 2011

17

Den 10. februar 2011 kunne Ulla Dornonville de la Cour,enke efter min farbror Pierre (71-31), fejre sin 100 års fød-selsdag sammen med sin familie i Vancouver, hvortil hunog Pierre flyttede i 1975 efter Pierres pensionering. Des-værre kunne jeg ikke være til stede, da jeg på det tids-punkt befandt mig i det sydligste Sydamerika, men jeghavde den store glæde at være sammen med min skønne,sjove og friske tante for nogle år siden i hendes hjem iVancouver, hvor hun, efter mandens død i 2003, bor hossin datter og svigersøn, Pia og Jan. Fra dette besøg stam-mer vedlagte billeder af Ulla sammen med undertegnede.samt af de to kusiner.

Inger de la Cour (71-323)

Takkebrev for legat

Kære Bestyrelse,

Jeg vil gerne sende en tak til jer for det legat, jeg fik til hjælpmed min studierejse til Paris. Vi besøgte en masse kulturellesteder og så mange museer. Det var en fantastisk rejse, ogjeg gemmer mange minder. Da der blev nogle penge til overs,bruger jeg dem til at købe mine skolebøger til dette årsstudier. Her i Spanien skal man nemlig selv betale sineskolebøger. Jeg glæder mig til at begynde min skolegangigen efter sommerferien. Det bliver på en ny skole, og jegskal lære nye kammerater at kende.

Kærlig hilsenAlba Natalia Levas la Cour(74-12112)

100 års fødselsdag

* * *

Billeder fra vores kunstnerfamilie

* * *Dødsfald

Helga Vera (Ussa) Gottlieb (72-41)

Født 6. oktober 1911, døde 99 år gammel den 6. juni 2011.Hun blev bisat fra Skovshoved Kirke onsdag den 15. juni.

* * *

Lars Ulrik Hoffman Dornonville de la Cour (77-38)Født 23. juni 1925. Død 23. juni 2010

Lars la Cour blev født i Danmark men flyttede som ung tilUSA. Han startede på Clovelly Farm i 1959, daforretningsmanden Robin Scully købte farmen. Sommanager blev Lars kendt for at opdrætte talentfuldevæddeløbsheste så som de succesfulde Alkaased, AncientRegime, Assagai, Cricket Ball, Pay the Butler m.fl.

Lars blev hædret som Kentucky Thoroughbred FarmManagers’ Club Manager of the Year i 1982. Han oplærteogså ledende hestefolk som Allen Kershaw, Dan Rosenbergog Marvin ‘Junior’ Little.

Han efterlader sig sin hustru gennem 60 år, Gunvor, deres 3børn Rick, Anina og Niels, deres ægtefæller og firebørnebørn.

Page 18: Slægtsblad 2011

18

Portræt af Michaela de la Cour (72-2121) i anledning afhendes 50-års fødselsdag.

Gennembruddet for Army of Lovers gjorde Michaela de laCours navn kendt for millioner af mennesker. Efter en langpause og arbejde med sit smykkefirma har musikkarrierenigen taget fart.

Jeg har et meget afvekslende liv. Nogle dage sidder jeg istille og ro og designer, andre er jeg eksplosiv på en sceneude i verden.

Vi får fat i Michaela de la Cour i sommerhuset i Grythyttan,netop hjemkommet fra en koncert i Tyrkiet. “Vi havde etpublikum på 30 millioner mennesker”, fortæller hun og lydersom om hun bare har spillet for sine nærmeste venner idagligstuen. “Det lyder vildt, men det var en live-koncertfor 5.000 og resten så sjower live på TV. Da jeg var med iMrs. Worl havde vi fem hundrede milioner seere. Det skalman ikke tænke på.” Michaela de la Cours musikkarrierebegyndte med at hun i 1991 fik en plads i Army of Lovers.Siden splittedes gruppen og Michaela eller ‘La Contessa’som hun også kaldes, valgte at gå sin egen vej.

“Det har jeg måttet betale for. Jeg blev moppet for at jegikke kan lide stoffer og sådan” siger hun og påpeger athun vil gi sit gamle band så lidt omtale som mul Dermedsætter hun punktum for yderligere spørgsmål om det. Istedet fortsætter vi af sporet med at skille sig ud framængden. Michaela fortæller, at det ikke er noget nyt og atbåde hendes mormor og far plejede at sige til hende: “Entenelsker man dig eller også hader man dig”.

Hvorfor skulle nogen hade dig? “Det forstår jeg heller ikke.Men det er også et kompliment når folk ikke kan li’ en, forså har man noget de selv vil have. Det kan være alt frahvordan man ser ud til et efternavn. Jeg ved også at jegkan være en inspirationskilde. Men det har også ofte værethårdt medgiver Michaela. Især da hun var yngre.

“Jeg har faktisk ikke lyst til at være 18 igen, for det var nokden hårdeste tid i mit liv. Jeg havde naturligvis ingenlivserfaring og var vældig meget en fysisk attribut for andre.I dag er det anderledes og Michaela siger, at hun er blevetstærkere og fremfor alt har indset vigtigheden af at omgivesig med gode venner. På spørgsmålet om, hvad fremtidenbringer svarer hun at hun ønsker at hun om ca 10 år borhalvdelen af året i udlandet. “Jeg håber at jeg bliver vedmed at lave det jeg gør i dagog fortsætter med at følge minegen vej. Måske har jeg også skrevet en bog - jeg har enhel del at fortælle.”

Hun vil gå sin egen vejfra Dagens Nyheder den 16. august 2011

af Lena Wrede

Navn: Michaela Maria Susanne Dornonville de la Cour

Fylder: 50 den 16. august 2011

Bor: I Stockholm og på landstedet i Grythyttan

Familie: Stefan Axelsson og hundene Maya og Playboy

Aktuel: Med en efterårskollektion af smykker samt singlen“Robot Lover”. Hun har også en lille rolle i filmen “Lögneratt älska” som kommer i efteråret.

Om at fylde 50: “2000-tallet er en god tid at blive 50. SelvGeorge Cloony, Meg Ryan, Eddie Murphey og BarackObama fylder 50 i år. De er alle stadig i fulde omdrejningerog er utroligt kraftfulde og inspirerende.”

Sådan fejres fødselsdagen: “I år bliver det i Riga, hvor jeger på min fødselsdag. Senere tager jeg til Los Angeles ogfejrer den runde dag med min far, som fylder år dagen eftermig.”

Læser lige nu: “Direktkontakt med andra sidan” af RebeccaRosen.

Største idoler: “Cher. Jeg synes at hun er fantastisk. Fordihun tør være den, hun er. Derefter har jeg min far som er enutrolig god coach.”

Page 19: Slægtsblad 2011

19

HUSK!!!Slægtsmøde 2012

Sæt

Xi kalenderen

Søndag den 10. juni 2012

Send artikler, billeder og andet til

SlægtsbladetSlægtsbladetSlægtsbladetSlægtsbladetSlægtsbladetDeadline for næste blad er

den 15. september 2012

KIG FORBI!!!Release Party

for

Slægtsbogen2011

13. november 2011kl. 15-17 på Club RoyalTuborg Havnepark 15

Hellerup

Slægtsbogen 2011er i trykken

og kan snart bestilles.

Se hvordan på

www.pierrelacour.dk

Page 20: Slægtsblad 2011

20

Bestyrelsen forForeningen

Pierre Dornonville de la Cours Slægt

FormandJacob V. la Cour 72-5112Tuborg Sundpark 9, 2.th2900 Hellerup38 88 10 15 [email protected]

SekretærJonathan Dreyer D. de la Cour 38-0222Kirsteinsgade 4, 5. tv2100 København Ø[email protected]

MedlemsansvarligMariane la Cour Larsen 74-121Hedegårdsvej 29, 2.th2300 København S25 75 74 [email protected]

Jakob Nielsen la Cour 72-5641Camilla Nielsens Vej 26, 4. th2000 Frederiksberg21 86 21 [email protected]

KassererDorthe la Cour Häggblom 22-1541Hyldebakken 83070 Snekkersten49 22 66 [email protected]

GaveansvarligHelene D. de la Cour Husum 38-021Ved Bommen 28, 1. sal, lejl. 172820 Gentofte39 65 81 [email protected]

WebansvarligDorthe D. de la Cour 38-4112Hummeltoftevej 1502830 [email protected]

Ansvarlig for dette blad: Jacob V. la Cour (72-5112)

Suppleanter:

Fra venstre: Janchen, Jacob, Dorthe, Dorthe, Helene, Mariane og Jakob

Slægtsforeningens kontonummer: 1551 - 40 28 120Gironummer: 40 28 120

Marianne (Janchen) D. de la Cour 77-134Østbanegade 103, Lejl 412100 København Ø35 42 [email protected]