Top Banner
Nummer 1 Februari 2013 Antik & Design i Molkom Nyheter & erbjudanden från föreningar, organisationer, kommuner & företag i ditt närområde Vattenglasfabriken Skattkärrs sista industri Från stridspilot till inredningsarkitekt Väse Ved Gör film
16

SKVT Februari 2013

Mar 28, 2016

Download

Documents

Lena Hedberg

SKVT Februari 2013
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: SKVT Februari 2013

Nummer 1 Februari 2013

Antik & Design i Molkom

Nyheter & erbjudanden från föreningar, organisationer, kommuner & företag i ditt närområde

VattenglasfabrikenSkattkärrs sista industri

Från stridspilot till inredningsarkitekt

Väse VedGör film

Page 2: SKVT Februari 2013

Äntligen ljusare igen!

Ansvarig utgivare: Lena HedbergChefredaktör: Lena Hedberg

Upplaga: 7000 exTryck: Mükusala, Riga Adress: Arnövägen 3

660 57 Väse

Telefon: 070-5599582SKVT utges av: Vänerpress AB

Utgivningsplan: se skvt.se

Webbtidning: www.skvt.seE-post: [email protected]

Utgivning: Utkommer till alla hushåll i Alster, Ulvsby, Skattkärr, Väse, Molkom och Ölme med omnejd månadsvis

"60 år med Lilla Anna, Laban och många er "Inger Sandberg berättar

Varje onsdag från 17.30 Soppa & smörgås, Ka­e & cupcake Spa-för-själen i kyrksalen

13 mars 19.00 FÖRFATTARKVÄLL

Skattkärrsvägen 63

Välkommen till Missionskyrkan i Skattkärr!

Ringgatan 18 i Väse

Må 12-20, Ti 9-18, On stängt To 12-20, Fre 9-18

Öppettider

Emma

Välkommen till

054-84 06 72

för elevpriser!

Taktil massageEnergimassageFotzonterapi

www.hudkontakten.se Lindrågen i VäseBoka Din tid: Annika Nyberg 070-515 66 55

Jag har nu �yttat tillbaka min mottagning till Lindrågen

Välkomna!

Äntligen ljusare igen!Februari har varit snäll mot oss, inte så där svinkall som den kan vara. Och nu börjar det bli ljusare. Fördelarna med att bo i en kolsäck halva året är väl bara att man slipper se sina medmänniskors förtvivlade ansikten och att man blir omotiverat glad över levande ljus och brasor. Fast visst finns det entusiaster som älskar vinter, snö och kyla. Och så finns det de som gillar läget och hittar på en massa roligt oavsett väder, jag hör tyvärr inte till dem.

Det spännande projektet med en Rodelbana mitt inne i Väse gick det tyvärr utför med om uttrycket tillåts. Trots engagemang från Svenska Bob Rodelförbundet och lokala entusiaster som skidklubben och Janne Stål blev det till slut för många hinder i banan och projek-tet ligger nu på is. (Jag försöker låta bli...) Vi får se hur det utvecklas nu när den internationella banläg-garen Anders Söderberg från Bob och Rodelförbundet var på besök hos barnen i Väse skola.

Men ur vintermörkret kommer en ny tidning, nu dimper vi ned i din brevlåda varje månad. Vi hoppas att du ska tycka om att få en tätare rapportering om vad som händer på bygden och fler erbjudanden från våra annonsörer. Om du gör det, hör gärna av dig, om det är något du inte tycker om, hör av dig då också. Vi läser e-posten varje dag och vill gärna veta vad ni tycker och framförallt, vad som händer där ni bor. Tipsa oss, vi kan inte åka på allt men försöker komma på det mesta. Och vi tar gärna emot några bilder och en rapport från något som ni har hit-tat på. Det kan lika gärna vara ett femtioårskalas som en bra dag på dagis eller jobbet.

Vi försöker också att hålla ett bra nyhetsflöde på skvt.se och hoppas att ni använder webbtidningen som ett komplement till papper-stidningen. Dagsaktuella ämnen hittar du alltid där först. För våra annonsörer betyder månads-utgivning ett bra tillfälle att jobba med repeterande marknadsföring.

Något som naturligtvis alla tror är påhittat av media för att sälja fler annonser, men det är faktiskt så det fungerar. Det är inte en omedelbar koppling mellan annons och respons utan det tar ett tag för läsaren att vänja sig vid en ny leverantör. Rikskampanjen Karin på Mekonomen blev mycket om-talad och lyckad. ”Karin” blev snart älskad av många, och framkallade även andra känslor, men lämnade ingen oberörd. Men kampanjen gav inget resultat förrän efter fem månader och riktigt genomslag kom i den sjätte månaden. Nu blir det ofta resultat med en gång i SKVT, det har vi hört många trevliga historier om, men marknadsföring på sikt tar tid.

Vi söker också dig som vill rap-portera från ditt område ibland. Vill du hjälpa oss att täcka upp områ-dets alla vinklar och vrår med vad som händer där du bor? Återigen, hör av dig.

[email protected]

Page 3: SKVT Februari 2013

V

attenfabriken i Väse

www.vattenfabriken.com Vattenfabriken hittar du vid E18 mellan Karlstad och Kristinehamn.Ta av vid avfarten mot Väse, passera järnvägen och sväng höger in på Arnövägen.

Inredning, kläder, hemtextil, presentartiklar, bijouterier, lakrits, fairtradeprodukter, gardinateljé

Tel: 0733-72 22 90

0723-01 67 45

Tel: 070-5599582

önskar butikerna i VattenfabrikenVälkomna!

Samla ihop ett gäng på minst 8 personer för en inspirerande kväll hos oss. Vi bjuder på lättare förtäring och berättar om fabriken och företagen här. Denna kväll får ni 20 % i alla butiker. Kostnad 200:- för en grupp.

Inspirationskvällar i Vattenfabriken

www.designrummetivase.se

Gör skillnad

Vi har gott ka�e, te och choklad

-handla rättvisemärkt

ÅrsmöteSöndag 3:e mars kl.15:00

BildaftonSöndag 24:e mars kl. 15:00

BildutställningServering

www.vasehembygdsforening.se Tel: 054-84 02 10

Samtal kring gamla Väsefoton.

Rodel i VäseBarnen på Väse skola fick den 13:e februari prova på en annor-lunda sportaktivitet på sin frilufts-dag. Det var Anders Söderberg, internationell banläggare för Svenska Bob- och Rodelför-bundet, som kom till Väse för att introducera rodelsporten för barnen. Efter en kort föreläsning om sporten där Anders bl.a. visade film och sin tävlingsdräkt var det dags att kasta sig ut i backen vid vattentornet.

Rodel är sport där man färdas i en sorts kälke med metallmedar på en nedåtlutande bana av is. Åkaren ligger på rygg och åker med fötterna först. Åkaren styr rodeln genom att påverka medarna med benen.

Barnen lärde sig fort att hantera de små rodlarna och blev snabbt duktiga på att svänga och ta sig ner för backen. Bob- och Rodelförbundets förhoppning är att fler ska bli intresserade och aktiva i sporten och om man ser på responsen från denna dag, så ser framtidsutsikterna mycket goda ut.

[email protected]

Berg Säteri 660 57 Väse www.bergsateri.se 0708-84 84 88

Hembakat brödProva vår goda räksmörgås!

16 mars öppnar vi kafé! Lördag-Söndag 11-16

Page 4: SKVT Februari 2013

På tegelbruksgatan mellan Ply-wood och sågen ligger fortfarande en industri kvar. Den har svalt tagelspinneriet och tegelbruket och nu består bara delvis av den gamla vattenglasfabriken. Det är en modern produktionsanläggning, ägd av ett internationellt stor-företag, Carlyle Group, som idag tillverkar natriumsilikat vid strand-kanten av Vänerns nordligaste vik. Det började 1947 när Folke Ledel flyttade tillverkningen till lokalerna från Romstad i Karlstad. Karlstads kemiska, eller vattenglasfabriken, var i drift fram till 1989 då företag-et köptes av PQ Corporation.

PQ, eller Philadelphia Quartz, grundades 1831 i Philadelphia och

Vattenglasfabriken

Platschef Daniel McCaslin

Skattkärrs sista industrihar en omsättning på 600 milj. USD i 20 länder med 1600 anställda. Det är som en del i PQ Corporation fabriken har utveck-lats och anläggningen producerar nu många gånger mer än förr samtidigt som miljöpåverkan har minimerats. PQ Corp är den ledande leverantören av silikater i Europa, produkten används främst vid blekning i massaindustrin som ett miljövänligare alternativ till bland annat Lut.

Vattenglas?Ja när man var liten och hittade de fantasieggande isgrönblå glas- bitarna och hörde att de kom från vattenglasfabriken, drog man slut-satsen att de var produkten. Nu är det inte så, ”glaset” är råvaran. Det

fär dessa glasbitar som i diverse processer görs om till flytande orm, därav ”vattenglas”.Daniel McCaslin, platschef på fabriken berättar att äldre män niskor är väl bekanta med ämnet. Ägg brukar vara den första associationen, under krigsåren var det nämligen vanligt att en variant av vattenglaset användes till att konservera ägg.

När Skattkärrstrand, ett planerat bostadsområde på gamla ply-woodfabrikens område, var aktuellt blåste det lite snålt runt anläggnin-gen. Det blev plötsligt diskussioner om buller och annan miljöpåverkan från fabriken. Då var det värdefullt att ha en stor organisation i ryggen som kunde göra nödvändiga

Webbsida, logotyp, broschyr, tidning, banderoll, skylt...Behöver ditt företag hjälp med:

Ring 070-55 99 582

Page 5: SKVT Februari 2013

Skattkärr 1942 Foto: Privat

viljan är idag större är alla överens om. ”Det är särskilt på personal och arbetsmiljövårdsidan som det är bra att ha samma rutiner som den övriga koncernen” menar Daniel. ”Det finns bestämmelser och rutiner som även gäller oss här i lilla Skattkärrsfabriken”.

På bilden över området från 1942 (Tack Daniel McCaslin och PQ Corporation) ser man till vänster tagelspinneriet som drevs fram till 1996 av familjen Persson. De bodde i den vackra villan bakom gamla Konsum. Nästa byggnad är den som vattenglasfabriken flyttar in i 1947, och som fortfarande är fabikens huvudbyggnad. Den stora byggnaden med skorstenen är tegelbruket som Disponent Ivar Tjerneld startade 1900. Efter en brand 1920 lades tillverkningen om till taktegel, dessvärre var inte leran i viken lämplig för taktegel och man fick lägga produktionen till vanligt tegel igen. Tegelbruket slog igen 1970 och den fantastiska byggnaden är nu råvarulager för vattenglasfabriken. [email protected]

investeringar och trygga jobben. Nu är det inga problem med varken myndigheter eller närboende.

Om planerna på att bygga bostäder på sågverkets mark lyfts upp på bordet kanske det blir nya diskussioner men det blir nog som vanligt bara hetluft och inga bostäder i slutändan.

www.pqcorp.com

054-776 44 60

PQ Sweden ABSKATTKÄRR

Här jobbar idag fem personer, Aram Sharif, Leif Fransson och Mi-kael Hallsten sköter produktionen, Elisabeth Sundqvist administrerar och Daniel McCaslin är platschef. Leif berättar att när den gamla ledningen Ledel äntligen fasade ut skottkärran med järnhjul och köpte en med gummihjul istället, var det punktering på däcket. Investerings

Trött på värk?Prova Medicinsk/Terapeutisk Laser.En enkel, smärt och riskfri behandling för bl.a. inflammation, smärta, läkning och cirkulation.

Birgitta Björk Cert. Laserterapeut 070-651 44 34 Norra Allén 1 Karlstad, Stationsgatan 16 Molkom

www.laserteamet.se

Page 6: SKVT Februari 2013

För ett år sedan kom jag till Vattenfabriken i Väse för att göra praktik i design- och inredningsbutikerna. I somras fick jag till min stora glädje anställning i ”fabriken”, och nu har jag dessutom hittat upp till våning två, där Skattkärr Väse tidning har sin redaktion. Jag är nu, förutom att vara butikssäljare i DesignRummet, även annonssäljare och skribent på SKVT! Jag kommer också inom kort att starta en blogg. Den kommer länkas från www.skvt.se under fliken ”Bloggar”, om ni är intresserade.

Nu pendlar jag från Karlstad till Väse, istället för som så många andra som gör tvärtom! Det tar mig 20 minuter hem till min dörr, så det är absolut inget att klaga på. Väse med omnejd är inte alls okänt för mig. Min familj hade stuga i Ölmhult i 15 år, och vi hade underbara somrar vid Mosaren och i skogarna runt Lämpenshåla. Fortfarande efter fyra år utan stugan längtar jag tillbaka till trakten. Det råder jag bot på genom att med jämna mellanrum åka dit för att vandra i skogen, eller för att plocka bär och svamp.

I den här lilla spalten kommer jag skriva om det som intresserar mig mest; som t ex inredning, antikt, loppis, återbruk, byggnadsvård, hantverk och pyssel. Möten med intressanta och påhittiga människor förgyller också livet. Sedan 25 år tillbaka har jag gått på auktioner och loppisar, köpt fina saker (och mindre fina saker!), renoverat möbler, målat om och piffat till för att få ett hem helt i min egen smak. Jag älskar gamla saker, gärna med rost och äkta patina, för slitage är vackert tycker jag. Skrot för dig kan vara en skatt för mig! Ett tag var jag nog uppe i 3-4 loppisbesök i veckan, men numera är det ”bara” nån gång i veckan. I mina förråd tornar kartongerna upp sig, och det har även hänt att jag lånat grannarnas förråd då mitt eget varit överfullt!

När min son var liten och såg alla kartonger märkta med ”Torpet”, undrade han lite försynt om det inte var bättre att köpa huset före alla sa-ker? Men jag tänker lite som så, att den dagen jag får mitt efterlängtade hus på landet är det bara att flytta in. Jag har en stor passion för äldre vackra hus, och skulle gärna lära mig mer om byggnadsvård. Kanske har jag en romantiserad bild av livet på landet, men i hjärtat är det där jag hör hemma!

Ni läsare får hemskt gärna tipsa mig om loppisar, auktioner, renoveringar av gamla hus och kreativa människor. Alla tips tas emot med glädje, för det är ju trots allt ni som känner till trakten allra bäst! [email protected] Vill du ha mer timmer i din skog?

Ring mig 070-556 71 21 www.moelven.se

Tomas JohanssonInköpare Moelven Skog

Nästa nummer av SKVT kommer den 24 mars!

Marknadsför digmed en �lm

på din hemsida

054-861450illustratech.se

Page 7: SKVT Februari 2013

sänker priset på autogiro till

225:-/mån

öppet alla dagar i veckan mellan 06 och 22

Vi har maskiner för alla typer av muskelträning, cardiomaskiner, spinningcyklar, fria vikter, säckar och pads samt fria ytor för stretch och gruppträning .m.m.

www.grgym.se 054-840250

Priser för 2013:

3 månader 825:- 6 månader 1395:-

Helår 2495:-

Du kan när som helst gå in och teckna “till årets slut” du betalar då endast helårspris för de månader som är kvar på 2013!

GRÖNE RÄVENS GYM

trÄna i gamlavattenfabriken054-84 31 34 070-634 47 98

www.designrummetivase.se

Gooood lakrits!

Arnövägen 3, 070-55 99 582

Auto Bilteknik ABService & reservdelar till

Tel: 054-21 98 99Örsholmsgatan 5 Karlstad

www.autobilteknik.se

VolvoAudi

VolkswagenSeat Skoda

Smörjmedel

070-238 86 46e-post:[email protected]

Fax: 0550-819 62

Bernt Johansson

Kommunenmeddelariettpressmeddelandeattdetfrånochmediårfinns200000kriextralandsbygdsmedelattsökaförföreningarochföre-tagsombedriververksamhetutanförKarlstadtätort.

Medel som ska kunna gå till bland annat utvecklingsinsatser, kompetensutveckling, event, och marknadsföring. Målet är att stärka föreningsliv, företag och ideella krafter som vill utveckla sitt lokal-samhälle.

Det är tillväxtutskottet som fattarbeslut om riktlinjerna för landsby-gdsmedlen och om hur medlen slutgiltigt ska fördelas. Enligt riktlinjerna kommer projekt som skapar hållbar utveckling, har hög allmännytta och har hög andel ideell kraft och tid bakom, att premieras.

Det finns en stor kraft och vilja att utveckla hembygden hos många och ofta är det små summor som behövs för att göra idéernamöjliga. Jag är övertygad om att

den här möjligheten, tillsammans med kunskapen om vad hembyg-den behöver, kommer leda till posi-tivt utveckling för hela kommunen, säger Henrik Lander (C)

I första omgången går det att söka pengar från 1 mars och i andra från 15 september. Ansökningarna tas emot av kommunens särskilda skärgårds- och landsbygdsutveck-lare. En funktion som har funnits sedan år 2011 och fungerar just som kontakt för utvecklingsfrågor på landsbygden.

Det här är en del i vårt strategiska arbete med att främja ekologisk, social och miljömässig hållbar utveckling i kommunens alla delar, säger Per-Inge Lidén (MP).

Landsbygdsmedel att sökaAnnonsera i

Skattkärr Väse Tidning du med!

Från 400:-

www.skvt.se

Nå över 6000 hushåll på landsbygden mellan

Karlstad, Filpstad och Kristinehamn

Kom ihåg! Hembygdsföreninge

n

i Väse har årsmöte

3:e mars

Page 8: SKVT Februari 2013

För fem år sedan startade Bengt Lärka och Mikael Eklo vedproduk-tion i Väse. Det är de inte en- samma om, många företag som säljer ved har startats på senare år. Alternativ till dyr el och olja har blivit intressantare allt eftersom priserna stigit. Den fullkomligt löjliga prishöjningsleken som elbolagen har lekt med oss sedan avregleringen är en av orsakerna till att vi använder mer ved för att värma våra hus. Den så hög-teknologiska och säkra kärnkraften har mycket lägligt gått på jättetra-sig varje vinter precis lagom till att den hade behövts och elbolagen har faktiskt tjänat mer på de ”trasiga” kärnkraftsverken än om de hade varit igång och i produktion. Så att det kommer att fortsätta finnas en marknad för ved är nog ingen djärv gissning. Nåväl, eld är ett utmärkt sätt att värma sig på. Dagens vedkaminer och pan-nor är mycket effektiva och släpper inte ut lika mycket föroreningar som förr heller. Att sitta framför en brasa när det knäpper i stug-väggen är också mycket trevligare än att lukta på ett varmt elelement.

Hurmarknadsförmandåettföretagsomproducerarved?Med en tuschtextad kartongbit ute vid vägen? Många gör nog det.

många och att göra det enkelt att köpa veden är att göra den lätt att sälja. Väse ved kom till för att ha något att jobba med vid ledigheter och när inget annat finns att göra. Företaget går säkert att utveckla mycket mer men som Bengt och Mikael säger, det måste fortfar-ande vara roligt.

Företagets senaste satsning är en reklamfilm om vedhanteringen. Det är lite typiskt för Bengt och Mikael att genast se möjligheterna i att visa vad man gör för en större pub-lik och skapa uppmärksamhet runt sin verksamhet. Det som så många i både stora och mindre företag inte förstått än, att film på hemsi-

Väse Ved

Men Väse Ved är ett modernt företag som har satsat på bra utrustning och effektiv produktion och dessutom marknadsfört sig på ett sätt som lämnar de flesta i bakvatten. Inte bara vedföretag. Man var först i branschen med att ha hemsida, dessutom en alldeles lysande sådan, både design och idemässigt. Bland annat finns det en tävling där man kan vinna en kubikmeter ved! Man har också en logotype som får det att tåras i ögonen på alla som gillar design. För Bengt och Mikael har det även varit ett naturligt steg att finnas med på Facebook, du hittar dem under facebook.com när du söker på väseved. Där finns också deras senaste produkt eldkubben.

Det här med att ligga i framkant inom marknadsföring är ingen dum ide. Det är inte lätt att producera bättre ved än konkurrenterna. Men det är inte den som är bäst på en produkt eller tjänst som lyckas, det är den som är bäst på att marknadsföra sig. När Mikael beställde deras hemsida hade han två krav, den ska vara grön och ha stora knappar. Att den sedan blev riktigt bra också berodde dels på den skickliga designern Dan Wendel, och dels på alla bra ideer som införlivades i siten. Att kunna beställa direkt på webben tilltalar

– säljer urgammal produkt med modern marknadsföring

Det är lite spännande att uppleva en skördare från trädets perspektiv.

dan är den naturliga utvecklingen för att möta sina kunder på web-ben, det insåg man direkt på Väse Ved. Filmen ligger på Youtube där den är länkad till deras hemsida och om man hittar filmen så hittar man företaget. Det är Illustratech i Skattkärr som producerat filmen både på vedbacken och i skogen. Och vill du veta hur det känns att vara ett träd som blir en vedbit kan du se den på väseved.se.

[email protected]

Page 9: SKVT Februari 2013

Kinesisk medicin i Klockargården

Det vackra huset vid Panken bakom kyrkan i Väse har fått nya boende. Det är Annika och Stefan Boman som för några månader sedan flyttade in med sina katter och hästar till Klockargården. Paret kommer ursprungligen från norra Skåne där de kände att något saknades. ”Vi ville kunna rida ut på långritter utan att hela tiden behöva korsa vägar och slåss om utrymmet med all trafik.” I Väse uppskattar de lugnet, hjälpsamheten och att människor här verkar tycka så mycket om djur. Att byalaget Väse Framtid finns är ett tecken på att man hjälps åt och bryr sig om bygden och är något de tycker är viktigt.

I ett rum med vacker utsikt över sjön Panken har Stefan sin klinik. Stefan är utbildad i Traditio-nell kinesisk medicin (TCM) på NeiJing-akademien i Falköping, vilket innebär att han bl.a. behär-skar akupunktur, Tui Na-massage, koppning och moxa - det senare är en form av värmebehandling. Det österländska medicinska kunnan-det har under senare år

mer och mer börjat accepteras av den västerländska medicinen. Akupunktur är numera något som ofta används av sjukgymnaster och barnmorskor som en del i t.ex. smärtbehandling.

Stefan berättar att man inom den kinesiska medicinen fokuserar mer på att hitta balansen i kroppen och öppna blockeringar i kroppens energikanaler, meridianerna. Sjuk-domar kan, enligt TCM ha sin förklaring i blockeringar i kroppens meridianer. I meridianerna finns det, enligt TCM, en ström av energi och närr man stimulerar akupunkter

och meridianer  återskapas balan- sen och patienten kan befrias från sina besvär eller sjukdom.

Exempel på vad Stefan kan be-handla är: värk i rygg, nacke, axlar, arm eller ben, klimakteriebesvär, PMS, allergier, depression, ischias, migrän, nikotinberoende, stress, sömnlöshet, viktminskning, högt blodtryck mm. mm.

Den 24:e mars har Stefan en föreläsning på Designrummet i Väse om kinesisk medicin, med möjlighet att prova på akupunktur eller koppning. Anmäl er så snart som möjligt till Stefan eftersom antalet platser är begränsat.

[email protected]

shen Men

www.shenmenpraktiken.se

Stefan Boman 070-289 80 88

PRAKTIKEN

Ryggproblem, muskelsmärtor, allergier?

Erbjudande 20% rabatt på en behandling t.o.m. april 2013

Akupunktur - Tui Na massage Koppning - Moxa

Begränsat antal platser. Gratis inträde

Föreläsning och prova på kväll!

Klockargården, Väse

Plats: DesignRummet i VäseTid: Söndag 24:e mars kl.16-18Anmälan senast 18/3 till Stefan

Arnövägen 3, 070-55 99 582

www.designrummetivase.seI vår kommer vi ha kurser, föreläsningar och annat kul Håll koll på hemsidan!

054-860 688

Foto: Annika Boman

Page 10: SKVT Februari 2013

I maj förra året fick Sunnanängs förskola i Molkom besök av Anita Edgar. För 20 år sedan startade hon organisationen El Shaddai i

Goa, Indien. El Shaddai hjälper bl.a. gatubarn, stöttar utsatta barn och familjer och driver förskolor/skolor, sjukhus för svårt sjuka barn.

I nu läget får nästan 3500 barn stöd från El Shaddai. Läs mer om deras fantastiska arbete på www.childrescue.net

Den andra februari åkte Maria Nilsson och Monica Wincent från Jonsbyn norr om Molkom till El Shaddai i Goa för att arbeta som volontärer i 4 veckor. Är ni intresserade att följa deras resa kan ni läsa på deras blogg http://jonsbynvolontarerna.wordpress.com

När de kommer hem har de lovat att berätta mer om resan och arbetet på EL Shaddai. Ett report-age kommer i nästa tidning om vi hinner. Länk till deras blogg finns också på skvt.se.

[email protected]

Från Jonsbyn till Goa

Citygatan 3 Väse, 0708-272791

Åkes Foto

Konstnärsmaterial, inramning och fönsterglasByte av klockbatterierStort urval av klockarbandFotomaterial och batterier av olika slag

Öppettisdagar 14-18

Inramning&

Den 15 januari slog Vårt Hus i Skattkärr upp dörrarna för en ny aktivitet. Café Trevnad är ett ko-operativ, helt oberoende av andra organisationer och samfund, och initiativet kom från Bertil Johans-son som denna kväll har bjudit in tidningen för ett reportage. Ett tjugotal gäster besöker caféet denna kväll, caféets andra, och det säljs hembakta vetebullar och kaffe. Bullarna var för övrigt farligt goda…

”Vi har fått bra respons”, berät-tar Bertil. ”Tanken är att vi träffas ungefär en och en halv timme per gång och fikar och umgås med varandra. Ibland kanske vi kan ha lite underhållning.”

Denna kväll står Bertil själv för underhållningen i form av en ”sittande tipspromenad”. Jag kanske har de piggaste benen på caféet, men mina lokalkunskaper om Skattkärrs vattendrag och sportresultat är sannerligen inget att hurra för, så om jag ska våga mig på några fler tipspromenader av det här slaget blir det till att plugga geografi och tabeller för min del. Bertils initiativ är inte bara för seniorer, visar det sig: ”Vi kom-mer att hålla igång varje

tisdag fram till sommaren och engång i månaden ska vi visa barn- film i den lilla salongen här.”

Att ortsborna själva driver på för att få igång ett levande samhälle på orten är förstås en förutsättning för att något ska hända och koopera-tivets idé om att inkludera också andra åldersgrupper är lovvärd. Jag passade på att fråga runt lite bland cafégästerna om vad de hade för önskemål och funderingar om orten och bland annat kom frågan om centrumplanen och hur möjligheterna för äldre att kunna bo kvar i Skattkärr ser ut. Äldrefrågan är ett stort problem, menade många av gästerna, för tydligt är att Skattkärr är efter-satt där. Det finns alldeles för få bostäder på markplan eller med hiss, som motsvarar behoven hos äldre som har svårt med trappor. Och det råder även funderingar bland gästerna om vem som har ansvaret för hemtjänsten i Skatt-kärr. För den som undrar mer över detta är Kontaktcenter ett bra ställe att söka mer information. Läs gärna artikeln längre fram i tidningen.

[email protected]

Spännande reseupplevelserPrisvärd kryssning till Polen 28 april, 30 maj, 3 dgr

Fantastiska tulpaner på Sofiero Slott 27–28 april

Underbar vårresa t Nordtyskland, sparris & vinprovning, 3–8 juniTaubespelen i Grebbestad 14 juli

Kontakt: 054–13 65 65 www.kikkifjelde.se

KEWAB – Det kompletta entreprenadföretaget för er!

Fjärrviksvägen 21. Ilanda, KarlstadTel. 054-53 42 00 • [email protected] • www.kewabbetong.se

MARK- OCH ANLÄGGNINGSARBETEN MASKINUTHYRNING

BERGKROSSNING • BETONGKABELARBETEN • TRANSPORTER

Nu har vi tagit över bergtäkten vid Röör i Väse och finns i ert närområde.

Café Trevnad- i Vårt Hus i Skattkärr

13:e mars kl. 19

Kom ihåg! Författarkväll på Nyfiket i Skattkärr

Skattkärrsvägen 39 656 72 Skattkärr

Läkarpraktiken

Ole KristofferssonSpecialitet Allmänmedicin

054-86 00 75

Page 11: SKVT Februari 2013

Från Jonsbyn till Goa

”Det nya Karlstad växer fram!” Detta var kärnbudskapet under invigningen av Karlstads Kon-taktcenter i bibliotekshuset den 31 januari. Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser och Ann Salomonsson, som är chef för Kontaktcenter, presenterade med tydlig stolthet kommunens nya satsning på förbättrad service för invånarna på presskonferensen och det vi fick se fanns det all an-ledning att känna sig stolt över. I bibliotekshuset inne i centrala Karlstad, finns numera en stor avdelning som enbart är till för att hantera kommunikationen mel-lan kommun och invånare. Vi är en av de första kommunerna i Sverige som börjar med detta och man har lagt ett tydligt fokus på att erbjuda många olika sätt att använda den nya tjänsten. Telefon, e-post, direktapp till Kontaktcenter i mobilen eller varför inte gå direkt till Kontaktcenter?

Tillgänglighet är ett fint begrepp som kommunen med denna satsning gjort till något mer än

Istället för att sitta i långa tele-fonköer och kanske inte ens kom-ma till rätt person, så kan man nu ringa, besöka eller skriva ett mail direkt till Kontaktcenter som hjälper till att lotsa vidare till rätt förvaltning och person. Appen lanseras idag och idén kommer ursprungligen från Skellefteå och Järfälla som ett av fyra sätt att vända sig till Kontaktcenter.

”Vi vet ännu inte hur det kommer att falla ut”, säger Per-Samuel Nisser, ”men vi tror verkligen på den här idén.” Det är han inte ensam om. Som ögon och öron åt Skattkärr, Väse och Molkom ställer jag mig mycket positiv till det här projektet. Det är inte varje dag man går på en pressinvigning och ser så många bra vägar öppnas mel-lan centralort och ytterområden. Nu är det upp till oss som kom-muninvånare att dra nytta av denna möjlighet och ta ansvar för att göra våra röster hörda.

[email protected]

bara en tom fras. Någon tids-bokning finns inte, utan tanken är att några från kommunen kom-mer att finnas på plats mån-tor 8-18, samt fredagar 8-17. Mellan maj och augusti kommer man, till skillnad från vad man kanske är van vid, faktiskt öka öppettiderna till att omfatta även lördagar och söndagar.

”Vi är en slags sortering för invånarna”, förklarar Ann Salo-monsson. ”Behöver man ha tag på någon i kommunen i något ärende, men inte vet vart man ska vända sig, så fungerar vi som en första instans.”

Alltifrån ärenden om lantmäteri och kommunikationer, till sådant som rör frågor om hemtjänst, barnomsorg, kulturliv och även mer känsliga områden såsom vård, omsorg och socialpsykiatri, kan man få information om via centret. Detta är ett mycket lovvärt initiativ i dagens informationssamhälle där det många gånger är svårt att hitta rätt och veta vart man ska vända sig.

Marknadsför digmed en �lm

på din hemsida

054-861450illustratech.se

Karlstads nya Kontaktcenter

Nya Kyrkogatan 19 (VIntergatan)

Kristinehamn0550-154 40

från 4995:-

webbsida

Vi hjälper dig med din hemsida

070-55 99 582

Ring så berättar vi mer

Page 12: SKVT Februari 2013

Det blir ett oerhört spännade möte, för redan i dörren möts vi av Ali som är medtagen efter en natt med allergi. Dagen innan har han arbetat med ett äldre leop-ardskinn, och fått ett utbrott av sin pälsdjursallergi! Man kan undra vad personalen på akuten tänkte, när han mitt i natten ringde för att få råd om vård. Allergireaktion mot leopard hör troligen inte till det vanligaste!

Ali växte upp i Iran och hade tänkt sig en karriär som stridspilot. Av hälsoskäl fungerade inte det så han fick tänka om helt. Hans familj hade en möbelfabrik och han utbil-dade sig istället till inrednings-

- eller hur man upptäcker sin leopardallergi

Vi frågar om det är därför han nu ägnar sin tid åt äldre föremål med mycket historia och han svarar att vi bara har våra saker till låns och att vi ska förvalta dessa till kommande generationer. Det är viktigt att vi är rädda om våra kul-turföremål och att vi dokumenterar och tar foton.

Ali tar verkligen sitt ansvar för kul-turarvet. Han berättar om en kund som var i butiken och köpte en äldre originalmålad skänk. Betaln-ingen var redan klar när Ali hörde kunden prata om ommålning. Då reagerade han direkt och gjorde ett återköp. Kunden blev arg och gick därifrån, men återkom efter en

Med världen som arbetsplats

arkitekt. Situationen i Iran blev ohållbar och han kom som flykting till Älvsbacka flyktingförläggning några dagar före jul 1989. Där fick han så småningom möjlighet att arbeta som kock, fritidsledare, vak-tmästare och inköpare. Ali skaffade en liten verkstad och började ta reda på hur de svenska möblerna var utformade. Det gjorde han ge-nom att plocka isär möbler i minsta detalj för att se konstruktionen. Dessutom knackade han dörr och blev inbjuden i de svenska hem-men i området runt Älvsbacka, allt för att lära om det svenska levernet och de svenska miljöerna. Han möttes med sån värme av männis-korna i trakten, att han än

I Molkom finns Antik & Design, ett företag som säljer antika och designade möbler och föremål. Ägaren Ali Basiri ägnar dock den större delen av sin tid till att inreda hem inom och utom Sverige. Alis väg till inredning har inte varit spikrak, det får vi veta när vi besöker honom en kall februaridag.

idag känner en stor tacksamhet och har förblivit trakten trogen genom att driva sitt företag från Molkom.

Redan i Iran hade den svenska kul-turen och det svenska hantverket intresserat honom. Hans examen-sarbete på arkitektskolan handlade om Carl Larsson. Ali tycker att det nordiska hantverket och träslagen står sig internationellt. De skickli-gaste hantverkarna har funnits och finns fortfarande i norr. Detta ger möbler av mycket hög kvalitet.

Under flykten från Iran förlorade Ali alla sina tillhörigheter, även de fem fotoalbum han tagit med sig.

och Molkom som bas

Page 13: SKVT Februari 2013

tid. Då hade han hunnit tänka och förstod nu Alis ståndpunkt. Kunden hade fått respekt för möbeln och fick köpa den med löfte om att aldrig måla om den!

När det gäller renovering tycker Ali att man generellt ska vara mycket försiktig och t ex låta stommen i en fåtölj vara som den är, i den mån den är hel. Man kan klä om en fåtölj, men regeln är att lämna kvar så mycket som möjligt av det ursprungliga materialet. Han har genom åren knutit många duktiga hantverkare och medarbetare till sin verksamhet. När han gör ett inredningsuppdrag arbetar han främst med basen som möbler, mattor och belysning. Medar-betarna ägnar sig åt omklädsel och inredningsdetaljer. Han har inrett hem åt bl a Sven-Göran ”Sven-nis” Eriksson och Göran Persson. Det har vi hört från annat håll, för Ali själv är diskret angående sina kunder.

Ali säger att det bästa med jobbet är alla glada och nöjda människor

han får möta. Han känner en pas-sion för det han håller på med och erkänner att han jobbar alldeles för mycket. Som motvikt till det köpte han en liten stuga vid Tjärne utan-för Skattkärr för två år sedan. Han skaffade sig en liten båt och

nere vid sjön möttes han av en man. Mannen frågade om det inte var han som var ”den där antikhan-dlaren från Molkom?” Det kunde han ju inte neka till, såklart! Snabbt kom följdfrågan: ”Varför har du så ful båt då?”

[email protected]

Molkom Värmland

Antik & DesignBjörkåsvägen 2 660 60 Molkom Tfn: 0553 - 101 90/92 Mobil: 070 - 601 61 78 [email protected]

• Modern design • Allmoge • Gustavianskt • Empir • Jugend • Art Deco • Konst • Glas/Porslin

Vi köper hela eller delar av hem.Möbeltapetsering utföres.

www.antikochdesign.se

Page 14: SKVT Februari 2013

BESIT-

TARE

GLIDER

I VE-

NEDIG

PIGGA ÅNGRA

DRAR

UTOM-

LANDS

SAKNAR

PIG-

MENT

BRUKA

PUH-

PAPPA

LADD-

NING

FORM-

SAK?

KAR-

VADE

DET

HÅLLER

MAN I

HÄST-

MÄNNI-

SKOR

SKARP

FLYGARE

WEISE

TID-

NINGS-

ADAMO

LUKTAR

SOM

KATTEN

OPASS-

ANDE

BLOD-

BRIST

SKOJAR

MEST I

LEKEN

SKALLAR

LIK-

NÖJD

RÄCKER

ÄKTA

FÖR-

STRÖ

LYSER

UPP TILL-

VARON

TJUS-

NINGEN

MED LOK?

DE KAN

VARA

VÄPNADE

MARKERAT

EN

BLODIG

HISTORIA

PRIS-

ADE

GÅR

UNDER

JORDEN

UT-

STRÅL-

NING

TROLL-

KARL ERITREA

WALL

STREET-

LAND

REFU-

SERA INGEN

DÅLIG

SITS

RYMS I

ROCK-

ÄRM?

FÅR

LÄGGA

PÅ REM

UPP-

FOST-

RARE KLOK

JÄKTA KASKE-

LOTER

HAR

BOTTEN-

LÄGE

GYTTJA

EDGAR

ALLAN

SOL-

VALLA-

SPORT

UNO

OCH

FIA

HAY-

WORTH VILLER-

VALLA

ÄR

FENDER

EN

BÖR

MAN EJ

FINGER

SVAG FOT-

SKYDD YTMÅTT

DALA-

BLOMSTER-

DEKOR

KAN

HON

LÄSA

IRAN

BRÄNDA OTÄCK

LUKT

100 SLÄNGAHUD-

UTSLAG DORO-

TEA OCH

NORA

MELO-

DIER BESÖK

PAUS

FÖR

MARLEY

STOR

HAND TAKT-

SLAG

GÖR VÄL

ROAD SPELAR

ROLL

TAL-

LINNBO

FLYTTA

GAMMAL

TVÄTT

RYSKT

OMRÅDE

UNION

KLICHÉ-

ARTAD LIGGER

PÅ VIND

VIKT-

KLASS I

KRAFT-

SPORT

VISAR

ETT OCH

ANNAT VAPEN

LEMUR-

KRYSS

2011

Konstruktör: Lena Holmlund / Foto: www.fotoakuten.se

GÅR I

HELSING-

FORS

MEN INTE

HELSING-

BORG

LOUIS SOM ARBETADE

MED MJÖLK OCH TOG

FRAM RABIESVACCIN

EFTER

MOLN

OCH

DAMM

NÖJES-

RESA

RYMS

I KATA-

LOG PÅ

UTDÖ-

ENDE

BAUD

Kryss

Nam

n:__

____

____

____

____

____

____

____

____

Ort

:___

____

____

____

____

____

____

____

____

____

____

____

__

Tele

fon:

____

____

____

____

____

____

____

____

____

___

E-p

ost:

____

____

____

____

____

____

____

__

Ski

cka

in k

ryss

et, k

opie

rat e

ller

urkl

ippt

till:

Väne

rPre

ss, A

rnöv

ägen

3, 6

60 5

7 Vä

se s

enas

t 9/3

.D

en fö

rsta

öpp

na r

ätta

lösn

inge

n vi

nner

Fai

rtra

de

kaffe

elle

r te

från

Des

ignr

umm

et v

ärt

ca. 2

00:-

Page 15: SKVT Februari 2013

Nam

n:__

____

____

____

____

____

____

____

____

Ort

:___

____

____

____

____

____

____

____

____

____

____

____

__

Tele

fon:

____

____

____

____

____

____

____

____

____

___

E-p

ost:

____

____

____

____

____

____

____

__

Ski

cka

in k

ryss

et, k

opie

rat e

ller

urkl

ippt

till:

Väne

rPre

ss, A

rnöv

ägen

3, 6

60 5

7 Vä

se s

enas

t 9/3

.D

en fö

rsta

öpp

na r

ätta

lösn

inge

n vi

nner

Fai

rtra

de

kaffe

elle

r te

från

Des

ignr

umm

et v

ärt

ca. 2

00:-

Efter en normal höst med måttliga temperaturer och en synnerligen mild november så kom vintern planenligt runt 1:e december (medeltemperaturen går under 0). December var kallare än normalt med några riktigt kalla dygn i mit-ten av månaden. De flesta växter lämpliga för vårt klimat är i vintervila denna period, och tål därför kylan som bäst under midvintern. Mindre härdiga vintergröna växter och ohärdiga rosor kan dock ha fått skador redan här.

Från en bit innan jul blev det mildare, för att toppa på ca 5 plus-grader i början av januari. Det rejäla blidvädret höll i sej i drygt en vecka och från andra veckan i januari blev det långsamt kallare igen. i Sista veckan av januari var återigen rejält kall med temperaturer kring -20 på morgonen. Sen blev det ett omslag till mildare väder och januari blev nära normal vad gäller tempera-turen.

Inga hyfsat härdiga växter lär ha vaknat ur vintervilan av den varma perioden runt nyår men det finns alltid en risk för det om det blir ovanlig varmt mitt i vintern under för lång tid. Än så länge är det inga extrema temperaturer och även lite

Växternas prövningar denna vinter

av Jonas Grund

mer känsliga och ovanliga växter har chans att klara vintern utan alltför stora skador. Nu är det beroende på hur resten av vintern blir hur det kommer att gå.Hos mej i Ölme var det ett ytterst tunt snötäcke under köldperi-oden i slutet av januari, och jag tror detta gäller större delen av vår region. Därför är det troligen något djupare tjäle än normalt på ytor som inte snöröjs tex. skogar och trädgårdar. En del växter är känsliga för det och en del är inte. Sitter tjälen kvar framåt mars så finns alltid risk för tjältorka på vin-tergröna växter eftersom vårsolen bränner bladen/barren om rotsys-temet är fruset!

Februari har börjat milt och just nu snöar det för fullt ute och därefter ska det bli något kallare framemot helgen! Som det ser ut nu inga extrema temperaturer alltså men fortfarande vinter. Under normala vintrar brukar inte kylan hålla i sej in i mars månad mer än tillfälligtvis och det känns ju frestande om det bara är några veckor kvar till vårbrukets start. Ljuset återvänder ju i varje fall i rask takt och varje vecka så blir det ca 35 min. ljusare och solen stiger på himlen. JonasGrund Stolpens Trädgård

Nu drar vi igång vår Legosågning. Passa på att boka sågverket inför säsongen.

Vi kommer när vi sagt och är klara när vi ska.

www.kwbyggservice.com 070-53 00 081

Vårens nyheter 2013 är här. Välkommen in och prova!

ÖSTRA TORGG 10 KARLSTAD

054-130 430

www.lixoptik.se

Vinterprodukter karpatiska fårfällar 700kr

ulltröjor 200 kr

fågelbon i björk 95-150kr

marschallycktor i metall från 375kr

vedkorgar från 150kr

Vårnyheter klängväxtportaler i metall 1700 kr

trädgårdsmöbelgrupp i metall från 3500kr

Trädgårdsdesign börja i tid!!!

Beställ ditt projekt nu så hinner du plantera i vår!

�Öppet mot bokning på vintern.�Hushålls och trädgårdsloppis helgen 23:e och 24:e februari (ring eller kolla fb för info)�Våröppet från 28:e mars 2013

Besök gärna vår hemsida www.stolpenstradgard.seoch vår Facebooksida

rädT gs ån rdep

lot S

Ölme Stolpen tel. 0550-31150

Trädgårdshörnan

Tipsaoss!

Tipsa oss gärna om vad som händer i området.

070-559 95 82076-805 14 50

Page 16: SKVT Februari 2013

www.volkswagentransportbilar.se

Nu ännu mer Caddy för pengarna.

AC &P-VÄRMARE SOM STANDARD

sirP nårf -:000 021smom lkxe *nåm/–:9921 relle

latvaecivreS nårf nåm/-:57

:teppÖ .41–01 röl ,81–9 erf–nåM :retnececivreS ,81–7 erf–nåM

atsäb ned ah aks ud tta iv rekcyt tebboj i nelib rednävna ud mosretfE yddaC åp negnintsurtudradnats iv rakötu röfräD .nöjlimstebra arabknät

rräjf dem eramrävsgnirekrap hco gnirenoitidnoktful nevä ud råf uN .påkS artxe i smom lkxe –:000.51 edatsok eragidit mos togån ,dradnats mos

tgitkir rä ted mo ttesvao stalpstebra gilgaheb ne yddaC nid rilb uN .ggällit .nerammos rednu ravlla åp llit råls nemräv rän relle rartniv aksnevs allak

temmargorpsgniresilibats aksinortkele ted åskco ud råf tgilnav moS tgitkir rä ted rän gninrök erarkäs unnä ah ud lliV .dradnats mos PSE

?arökvorp tta sgaD .noitoM4 dem arettelpmok tta ud rejläv tlah

OC g 921 ,mk 001/l 9,4 nårf gninrök dadnalb div påkS yddaC gninkurbröfelsnärB 2 rä resirp agiltmaS .latvaecivres hco gnirkäsröf gilnåmröf motussed ankceT .09 ROBITS åp daresab atnär gilrör ,edrävtser %04 ,tfigvagnisael dliksräs %03 ,nåm 63 gnisaeL negawskloV* .mk/ .smom lkni resirpakric .ker ® .03-40-3102 hco 10-10-3102 nallem ralib edankcetredro relläg tednadujbrE .edatsurtuartxe rä nedlib åp anraliB .A.S eiddaC va dnåtsllit dem selciheV laicremmoC negawskloV va sdnävna hco ekrämurav tarertsiger tte rä yddaC tenmantkudorP

Kött, skinn och ull från våra Värmländska skogsfår

Lamm till påsk!

Lammlåda 80 kr/kg

Ring Pia 070-633 77 04eller maila:info@finnbraten se

4personer

800-900 g lammracks Olivolja alt. rapsoljaSaltPepparFinhackad färsk rosmarinFinhackad vitlök

Vid tillredning och stekning ska köttet vara rumstempererat. Värm ugnen till 200 grader. Gnid in köttet med olivolja alt. rapsolja.Salta och peppra och gnid även in finhackad färsk rosmarin och finhackad vitlök.Placera köttet på ett ugnsfat.Sätt in lammköttet i ugnen och sänk samtidigt värmen till 175 grader.Låt köttet steka i cirka 25 minuter eller till 60 grader innertemperatur för lätt rosastekt kött.Ta ut köttet och lägg det på en skärbräda.Täck med folie och låt det stå i 10 minuter innan det skärs upp.

Servera med klyftpotatis alt. potatisgratäng samt ugnsrostade rotfrukter (morot, rödlök, palsternacka) gärna toppade med smulad fetaost och hackade örter.Lammracks är hel kotlettrad med revbenen kvar. Vira gärna en liten bit aluminiumfolie på varje ben innanköttet steks. Det blir stiligt.

Lammracks- helstekt kotlettrad

4personer

1,25 – 1,5 kg lammstek med ben½ dl rapsoljaSalt och pepparNågon smaksättning4 exempel på smaksättning:* 1 apelsin (200g)5 vitlöksklyftorSkala apelsinen och skär den i små bitar.Skala och hacka vitlöken.Blanda vitlök och apelsin och fördela det på och runt lammsteken.Rödvin, honung och rosmarinDragon, peppar och smörTomat, ingefära och lime

Gör några snitt på ovansidan steken.Smaksätt med salt, peppar, olja samt någon av smaksättningarna.Stek köttet i 180 grader tills innertemperaturen är 55 grader, då blir köttet rosa. Ta ut steken och låt den vila 15-20 minuter.Skär ut benet och skär den i skivor och servera med stekskyn till.

Lammstek med ben

Recept: Pia KarlssonFinnbråtens Skogsfår