Top Banner
: et magasin for Skjold Menighet - 3/05 med artikler og reportasjer fra hele Fana prosti Hvem-hva-hvor side 13 Menighetskalender side 16 Full rulle Søråshøgda barnekor har travle dager, med store kon- serter og mye rosende om- tale. side 4 12. juni nærmer seg Snart starter hovedmarke- ringen av unionsoppløs- ningen. Blant gjestene i Fana kirke er statsminister Kjell Magne Bondevik. Side 5 Optimisten Atle Generalsekretær Atle Som- merfeldt i Kirkens Nødhjelp har sett mye elendighet. Men optimist er han: -Min oppgave er å lete fram kref- tene som bidrar til å skape en fremtid, sier han - og har kanskje også et svar på hvor Gud er i all nøden. Side 10-11 FOTO: IDAR KLØVNING Fire av Skjold-konfirmantene skal også døpes. Hvorfor velger de dette, og hvordan blir seremonien? Vi har snakket med Ida Christoffersen og Ane Stokke (over) og de to andre som snart skal døpes i kirken vår. Side 2-3 Skjoldstock! Camilla Evjen og Agnete Nummedal var to glade sangere under årets Skjoldstock. Side 14-15 Konfirmantene som lar seg døpe FOTO: JAN ERIK LIEN
16

skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

Jun 01, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

: et magasin for Skjold Menighet - 3/05med artikler og reportasjer fra hele Fana prosti

Hvem-hva-hvor side 13 Menighetskalender side 16

Full rulleSøråshøgda barnekor hartravle dager, med store kon-serter og mye rosende om-tale. side 4

12. juni nærmer segSnart starter hovedmarke-ringen av unionsoppløs-ningen. Blant gjestene iFana kirke er statsministerKjell Magne Bondevik. Side 5

Optimisten AtleGeneralsekretær Atle Som-merfeldt i Kirkens Nødhjelphar sett mye elendighet.Men optimist er han: -Minoppgave er å lete fram kref-tene som bidrar til å skape enfremtid, sier han - og harkanskje også et svar på hvorGud er i all nøden. Side 10-11

FOTO

: IDA

R KL

ØVNI

NG

Fire av Skjold-konfirmantene skal også døpes. Hvorfor velger dedette, og hvordan blir seremonien? Vi har snakket med IdaChristoffersen og Ane Stokke (over) og de to andre som snartskal døpes i kirken vår. Side 2-3

Skjoldstock!Camilla Evjen og Agnete Nummedal var to gladesangere under årets Skjoldstock. Side 14-15

Konfirmantene som

lar seg døpeFO

TO:JA

N ER

IK L

IEN

skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1

Page 2: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

Jeg vokste opp i Gimle-veien med Brann stadion,Årstad kirke, Haukelandsykehus, Kronstadjernbanestasjon ogHaukelandsmyren, barenoen minutter unna.

AV SOKNEPREST ARNE BREKKE

Det daglige brød kunne kjøpes i de tokolonialbutikkene hvor personalet varpå etternavn med kundene, og kredittkunne innvilges om portemoné vargjenglemt hjemme.

Jeg gikk noen år med menighetsbla-det. Hver dør i strøket ble oppsøkt medblad i den ene neven og bøssen i denandre. Mottakelsen på en lørdag etter-middag kunne variere kan jeg huske,noen var smilende og greie, andre varsure der de kjapt lukket døren igjenmed kommentaren: Jeg har ikke små-penger! som om det var det jeg villeha, jeg som arbeidet på provisjon.

Jeg gikk på søndagsskolen. Det gjor-de ikke alle i gaten, men så var det hel-ler ikke alle foreldre (les mødre) somstod opp tidsnok en søndag morgen tilå få ungene av gårde. Med store øynerog ditto fantasi så vi de store plansje-ne som ble vist oss der. Jesus var Dengode hyrde, ingen tvil om det. At jegdermed var en sau, tenkte jeg ikke. Je-sus fulgte meg så selvsagt, så naturligi lek som søvn.

På skolen hadde vi kristendom. Dagen begynte med høvelig sang,

oftest en salme. Ingen motspørsmålden gangen, fra bekymrede foreldre el-ler tvilende lærere som lurte på omdette var det rette for sarte barnesje-ler.

Da jeg ble tenåring var det klubb imenighetshuset, og for oss gutter somhadde gått 7 år i rene gutteklasser, vardet mange ting som kunne trekke.

Utfordringen til å følge Jesus fikk viservert, klart og tydelig, uten blygsel.

Og nok en utfordring fulgte med: Hardu mot til å følge Jesus når verden til

motstand reiser seg? Mot til å følge Je-sus?

Sett deg for et hellig målÅpent det bekjennVåg å stå som Daniel, Hjelp fra himmelen vent. Fatt som han et hellig forsett, Gjør det fritt bekjent!Trengte en mot – som en Daniel?

Var det motstand å vente, selv om enikke ville plage noen og tvangsfóreomverden med Bibelsitater?

Det var ikke alle som trodde. Førstble det registrert som noe merkelig eteller annet sted i bakhodet, siden kjen-te en det som en smerte, og en utfor-dring når en skulle tone flagg i klassen,i gaten. Var det vennskap som av dengrunn ville opphøre? Langt fra alltidble det noe dramatikk, men et veivalgmåtte gjøres: følge Jesus, eller følgede andre, kompisene, majoriteten.

Valget kunne koste – var det verd pri-sen?

Derfor forstår jeg på et vis alle de an-dre, da som nå, som tilsynelatendevalgte annerledes enn jeg!

Hvorfor nettopp jeg ble, forstår jegmindre av, om det ikke var Den helligeÅnd som grep og bevarte meg: Hjelpfra himmelen vent.

Tro oppstår ikke i et tomrom – i et va-kuum. Ingen kan velge å tro, tro er enreaksjon på et møte, liksom kjærlighe-ten som blusser opp mellom to forel-skete. Derfor trenger vi noen Daniellersom Åpent det bekjenner slik at vi kanmøte utfordringen til tro, selv om ver-den til motstand reiser seg.

2 juni 2005

Tegn nr 3.05Bladet utgis av menig-hetsrådet i samarbeid

med BKF og de andre me-nighetene i Fana, og sen-

des til alle hjem i menighe-ten. Vi tar med glede i mot artikler avulike slag og gjerne også reportasjetips.

Lokalredaksjon: Jan Erik Lien, telefon 55 13 29 52Lokal kontaktinformasjon: Se side 13

Levering av stoff:Til menighetskontoret eller på e-post:[email protected] Digitale bilder: Velg høy oppløsning.

Sentralredaksjon:Red. (konst.): Jan Hanchen MichelsenRed.råd: Hans J. Morvik, Jan-Erik Lien,Lisen Skarstein og Gulborg Aarli, FrodeHøyte, Dag Vaula og Sigmund Austrheim

Telefon: 55 27 04 07 - 412 16 644 Epost: [email protected]

Grafisk produksjon: Dragefjellet Produksjon55 23 25 47/[email protected]

Trykk: Grafisk Trykk, Straume

Neste nummer: 31. augustStoffdeadline: 15. august

AV IDAR KLOVNING

Når jeg satt med telefonen i håndenfor å be om en avtale med de firekonfirmantene, ventet jeg en litt re-servert og til og med skeptisk hold-ning i andre enden av røret. For det åstå frem i menighetsbladet og profi-lere seg som dåpskandidat når maner 14, har tradisjonelt vært noe bort-gjemt. De pleier ikke stå på toppen av et fjell ogrope det ut til hvermannsen.

Derfor ble jeg litt paff over hvilken selvfølgelig-het det var å stille opp. Etter nærmere ettertankevar det likevel ikke så overraskende, for de harhele veien vist åpenhet og trygghet i forhold tilbåde dette valget og i møte med andre ting.

Dåp i ordinær gudstjeneste?-Men ville dere gått så langt som å bli døpt i en or-dinær gudstjeneste kl. 11 en søndag med myefolk til stede?

Ikke alle er like sikre. Veronica nøler litt.- Det er ikke noe problem å vise seg i menighets-

bladet, men kanskje det er greit at selve seremo-nien foregår uten veldig stor oppmerksomhet.Om det sitter en del der som ikke tilhører slekt ogvenner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men fullkirke….? Jeg vet ikke helt.

Ane tenker litt, så kommer det:

Nytt

Leder

Gje

stesk

ribente

n

Mitt v

alg

Aktu

elt

Resp

ons

Kommenta

r

Replik

k

Orie

nte

ring

Til ette

rtanke

Innsp

ill

Kro

nik

k

Omta

le

Min

neord

Nytt

Leder

Gjesteskribenten

Mitt valg

Aktuelt

Respons

Kommentar

Replikk

Orientering

Til ettertanke

Innspill

Kronikk

Omtale

Minneord

Dåp av konfirmanter i S

Tenk om Ar«Våg å stå som Daniel»

Arne Brekke ARKIVFOTO

De er reflekterte og mål-bevisste de fire konfirmant-ene som snart skal døpes ikirken vår. De er ikke i tvilom at dette er rett for dem.Borgerlig konfirmasjon bleveiet og funnet for lett. Nåer de klar for dåpsseremonii Skjold kirke.

skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 2

Page 3: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

3 juni 2005

- Det ville egentlig vært utrolig fint.Kanskje hadde det vært mer skummeltfor noen måneder siden. Jeg har alltidvært redd for å stå på scenen, helt til vihadde Skjoldstock, konfirmantfestivalenvår. Da skjedde det noe. Jeg spilte i dra-mastykket og syntes det var kjempegøy.

Ida er enig. Det er i grunn helt greit å blidøpt i gudstjenesten kl. 11. Det er jo ikkenoe poeng å gjemme det bort. Vi står jofor det vi gjør.

Borgerlig konfirmasjonNår vi kommer inn på såkalt borgerligkonfirmasjon, er de fire nokså samstem-te. Konfirmasjon betyr jo å bekrefte noe.Igrunnen rart at det heter konfirmasjon,mener de. Men det er helt greit at andregjør det. For dem ville det ikke vært et rik-tig valg og de ønsker ikke å skjule det.

Å bli døpt som 14-åring, fører gjerne tilat man må ta et mer bevisst valg til kon-firmasjon enn de fleste andre konfir-manter trenger å gjøre. Det kan ikke kal-les plankekjøring. Mange spør seg gjernehvor ekte konfirmanters motiv er. Er detgavene og pengene som trekker?

- Jeg gjør det i alle fall ikke for penger,detter det ut av Ane. De andre er enig.Det ligger mye mer bak enn som så. Detror i grunn at de aller fleste konfirman-tene utvikler seg i mye mer positiv ret-

ning i forhold til kristendom etter somkonfirmasjonstiden skrider frem. Demøter så mye positivt i kirken at mangeforandrer syn underveis. Det er nok en li-ten myte det der med pengene. De flestehar flere grunner til å konfirmere seg ogde fleste er også opptatt av dypere og vik-tigere ting enn penger og gaver.

- Men selvsagt er det likevel kjekt medgaver. Det synes jo vi også, sier de sam-stemt.

Hvorfor døper de seg?Men når det ikke er for pengene og gave-ne, hva er det da som motiverer dem til ågjøre dette?

- Jeg begynte i speideren i 3. klasse.Gjennom det har jeg fått mange tankerom kristendom. I 8. klasse bestemte jegmeg for at dette ville være rett for meg,sier Veronica.

- Dessuten er det utrolig gøy å væremed i Extasis, ten sing i kirken. Det harbetydd mye for meg.

Ane har også mye å si om dette. - Min farmor gav meg for flere år siden

en Bibel. Vi leste en del og snakket myeom det som stod der. Siden har det blittmye lesing i Bibelen. Hun gav meg den jofordi hun ville at jeg skulle bruke den. Jeghar ofte følt at det var noe som manglet.Når du finner det, vil du jo ikke bare gi

slipp på det. Hun er også enig med Vero-nica at ten sing er kjempeflott å væremed i. Samtidig som de er tydelige påhva som er rett for dem, vil de ikke værekategoriske. De har alle hørt om foreldresom sier til ungdommene sine at de ikkefår penger uten at de konfirmerer seg ikirken.

Dette har de ikke forståelse for. Forel-dre bør støtte barna sine uansett. Detfinnes jo mange som velger borgerligsom tar bevisste valg.

Hvordan dåpen blir?De tror det blir en spesiell og uvanligopplevelse. Kanskje vi vil oppleve detsom å være barn på en måte? Jeg kom-mer i alle fall til å bli veldig glad. Og så øn-sker jeg at det skal være mange levendelys og fin stemning.

Joda, de har tanker om hvordan detskal bli.

Faddere har de også valgt seg. Ida harbestemt seg for tre stykker. Ane har fem.– Jeg har nok altfor mange, tror hun. Mendet har hun ikke. Hun har selvsagt valgtfarmor og farfar. I tillegg fant hun ut at entante og en onkel er kristen. – Og da måt-te jeg jo spørre dem også, smiler hun. Deønsker at fadderne skal be for dem, hjel-pe dem med ting og ha mange gode tan-ker for dem.

De tuller og skravler i vei. Tenker seg atArne prest står der ved døpefonten ogspør dem: - Og hva skal du hete da? Ellerat pappa skal bære henne i armene fremtil døpefonten, og mamma tar av dåps-luen? Jo, det skulle vært litt av et syn. Deler av det hele.

Men gleder seg, det gjør de. ●

Nytt

Leder

Gjesteskribenten

Mitt valg

Aktuelt

Respons

Kommentar

Replikk

Orientering

Til ettertanke

Innspill

Kronikk

Omtale

Minneord

i Skjold kirke:

Arne spør hva barnet heter?Når man lenge har følt at noe manglet,

og så finner det, vil man jo ikke bare gi

slipp på det igjen

DØPES. I år skal firekonfirmanter døpes iSkjold kirke den12.juni. Her er to avdem, Ida Christoffer-sen (til v.) og AneStokke flankert avkateket Idar Klov-ning til v. og sokne-prest Arne Brekke.Veronica Søraas ogAndreas Johnstadkunne ikke være tilstede da bildet bletatt. FOTO: JAN ERIK LIEN

- Hvert år døpes to til seks konfirmanter iSkjold kirke.

- Regelen er at konfirmantene skal være døpt før konfirmasjonsgudstjenesten holdes.

- I Skjold kirke er det tradisjon for å ha denne dåpsseremonien på våren, en søndag kl. 10.00.

skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 3

Page 4: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

4 juni 2005

Søndag 5.juni kl 11.00 er det blomster-gudstjeneste ved sokneprest Arne Brekke.Etter gudstjenesten samles vi alle på kirke-bakken til grilling og kos. Ta med deg grill-mat og noe å sitte på. Kirken spandere kaf-fe, te og saft.

Søndag 12. juni er det menighetsmøte et-ter gudstjenesten. Menighetsmøte skal ut-tale seg angående de nye tjenesteordning-

ene for proster og menighetsprester. Vi hå-per flest mulig stanser igjen etter gudstje-nesten.

Fredag 17.juni kl 19.00 blir det konsertmed June Merete Baarøy, sang Ola Gjeilo,piano. Dette blir en konsert med salmer iny drakt. June Merete Baarøy kjenner vi jogodt fra før og Ola Gjeilo som er fra Oslostuderer komposisjon i New York. De skal

nå turnere både vest- og østlandet en tidfremover og vi får nå denne muligheten tilå høre dem i Skjold kirke.

Pris kr. 120,- for voksen / kr. 100,- forbarn/pensjonister/studenter

Torsdag, 7.juli kl 12.00 blir det sommer-treff i menighetsalen (Formiddagstreffetsopplegg)

Etter jubileumskonserten iGrieghallen har koret stadigfått henvendelser medønske om opptreden, ogkoret stiller villig så langtdet lar seg gjøre.

AV TRUDE SKOGESAL, LEDER FORELDRESTYRET

Først hadde hele koret en kjempeopp-treden i Grieghallen under TrygVestas125-års jubileum. Med 1500 tilskuere isalen, direkte overføring til de ansattei Tryg- konsernet i Danmark og Dan

Børge Akerø som konferansier, sjar-merte koret med flott sang. Opptrede-nen ble behørig dokumentert i BA da-gen etter. Ungene fikk en flott opple-velse som de garantert vil huske. I slut-ten av april fikk blågruppen (2.- og 3.-klassingene) opptre for Kaland Seni-orlag i KIP-huset ved Kaland Skole. En30 minutters konsert belønnet de 15oppmøtte fra koret med sjokoladeka-ke og saft. Hele baksiden av den påføl-gende Fanaposten ble viet Seniorlagetmed koret i bakgrunnen.

I juni blir det siste opptreden for ko-ret før sommerferien; da skal koretopptre igjen i Grieghallen, og anled-ningen er Verdenskonferansen forFred og Sikkerhet. Her blir det storeverdensberømtheter både fra kultur-

livet, FN og andre verdensledere, sådette blir en fantastisk opplevelse somvi ser frem til. Koret er utrolig heldigesom har fått denne muligheten til åvise seg frem, og vi tolker henvendel-sene som en tillitserklæring. Samtidigviser dette at koret formidler bådekvalitet og sangglede som et resultatav langvarig og målrettet arbeid.

Korets foreldrestyre er svært glad forall aktiviteten som har vært denne se-songen, og takker både medlemmenei Søråshøgda Barnekor og alle forel-drene for stor velvilje og innsats for atdette har kunnet la seg gjennomføre.

Velkommen til ny sesong etter feri-en til alle gamle og nye medlemmer,og riktig god sommer! ●

Det skjer etter kirketid

Søråshøgda Barnekor: Stadig i vindenFOTO: ØYSTEIN KLOKKERUD

Nytt

Leder

Gjesteskribenten

Mitt valg

Aktuelt

Respons

Kommentar

Replikk

Orientering

Til ettertanke

Innspill

Kronikk

Omtale

Minneord

skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 4

Page 5: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

5 juni 2005

Fana, fredag 29. juli

Kl. 18.00: FANA KYRKJEOlsokmesse v/prost Per BarsnesSong av Olsokkoret.

Etter gudstenesta: FOLKEFEST PÅ HORDAMUSÉET:Festtale ved dr. polit. Geir Magnus Nyborg, generalsekretær i Familie & Medier. Leik og dans på vollen. Korgafest og hyggeleg pratOLSOKBÅL ved Fanafjorden. Arr: Fana prosti

AV ARRANGØRENE OG JAN H. MICHELSEN

Det er en stor glede og ære at statsmi-nisteren i jubileumsåret, Kjell MagneBondevik, har prioritert å delta i mar-keringen av unionsjubileet på stats-minister Chr. Michelsens lokalarena.

Fanas rolleDet stemmer godt med datidens kul-turelle og politiske strømninger iFana-miljøet for 100 år siden at åp-ningen av byens markering av jubile-et skjer i nettopp i Fana.

Her fant vi den gang en kulturell ogpolitisk bevissthet som gikk langt ut-over lokalmiljøet. Statsminister Mi-chelsen bodde i Fana og i Bergen, ogblant flere andre kan også nevnesstatsminister Wollert Konow fraStend og kjøpmann Conrad Mohr,tysk konsul og keiserens nære venn.Mohr var en viktig brobygger i detstorpolitiske spillet.

Når statsministeren anno 2005kommer til Fana 12. juni er det enhonnør fra regjeringen i jubileumså-ret til både den innsatsen for nasjo-nen disse herrene sto for - og det mil-jøet de kom fra.

Norsk-svensk vennskapsfest Samtidig som Norge og Sverige er to

selvstendige nasjoner er vi nære bro-derfolk. For å understreke vårt venn-skap ønsker vi av hele vårt hjertesvensk deltakelse i festmarkeringen.

Sluttforhandlingene i 1905 ble ført iKarlstad. Der opptrådde ChristianMichelsen som stjernediplomat, ogder ble de endelige dokumenteneundertegnet.

Derfor er det en stor gledeat Domkören ved Dom-kyrkan i Karlstad hartakket ja til å delta ifestlighetene.

Med blikket festet på fremtidenTema for program-met er FORSO-NING, og vil samti-dig som det er i paktmed historien, vekkeoppmerksomhetenmot de utfordringer ogmuligheter som børoppta oss når fremtidenskal bygges i vårt land, i Eu-ropa og i den verden vi alle le-ver. ●

Åpning av Norge 2005 i BergenSøndag 12. juni åpner Bergen kommunes markering av unions-jubileet. Og det skjer på byens tusenårssted, Fana kirke, i nært samarbeid mellom Bergen kommune og Den norske kirke.

ProgramNorge 2005 – 12. juni

Kl. 11.00: Fana kirke: Festgudstjeneste. Med deltakelseav biskop Ole D Hagesæther, generalsekretær Kjell Bertel Ny-

land, prost Per Barsnes, res.kap Gunnar Nesse, kapellan Eirik Mills,kantor Jostein Aarvik, domkantor Eneken Berglund, Fana kyrkjekor

og Karlstad domkör.

I flukt med gudstjenesten: Bespisning i Fana kulturparkKirkekaffe/folkefest hvor det bl.a. serveres fanasodd og bakverk etter lokale oppskrifter.

Kulturprogram i Fana amfi: Prolog av Trond Ytre-Arne - framført av te-atersjef Vera Rostin Wexelsen. Musikk: Cantus, Sola Fide, Skjold ogNesttun Janisjar og Karlstad domkör. Blåsegruppe fra Fana musikk-lag og gruppe fra Fana kammerorkester. Taler: Ordfører Herman

Friele og statsminister Kjell Magne Bondevik. Dueslepp:100 fredsduer slippes. Konferansier: Stein Skorpholm.

Dirigent og produsent: Tom Brevik. Antrekk: Alle som har bunad oppfordres

til å komme bunadskledd.

OLSOKFESTOLSOKFEST

Nytt

Leder

Gjesteskribenten

Mitt valg

AktueltAktuelt

Respons

Kommentar

Replikk

Orientering

Til ettertanke

Innspill

Kronikk

Omtale

Minneord

felles 3-05.qxp 27.05.05 10:37 Page 5

Page 6: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

juni 2005 6

Men for Sommerfeldt er likevel ikke pre-ventiver og tekniske hjelpemidler basi-sen i kampen mot verdens nød og fattig-dom. Utgangspunktet tar han i Bibelensord om at mennesket er skapt i Guds bil-de. I bunnen ligger det en tro på at men-neskene hviler i Guds allmektige hånd.

- Dypest sett er min oppgave å hjelpemennesker til å leve i tråd med den ver-digheten de er gitt i skapelsen. Gud opp-reiste mennesket slik at vi skal være istand til å forvalte skaperverket. Han gavoss myndighet. Og Gud har gitt oss et løf-te om at han vil holde verden oppe.

Regnbuen- Regnbuen er et flott symbolpå at Gud ikke har sveket ver-den, selv om menneskene kanha sveket Gud. I Bibelen stårdet at Gud satte regnbuen påhimmelen som et tegn på athan ikke flere ganger ville øde-legge verden. Gud vil ikkeoverlate oss til destruksjon.Derfor oppreiser han oss tilforvaltere av skaperverket oget livsrom under regnbuen!

- Men hva med alle de milli-oner som dør en meningsløsdød og den fjerdedelen avjordens befolkning som leveret liv i ekstrem fattigdom?

- Tragedien er at menneske-ne ødelegger hverandres liv. Likevel trorjeg at Gud arbeider for at menneskenesliv ikke skal ødelegges. Og Guds instru-ment er menneskene, skapt i Guds bilde.

Våre hender - Guds handling- Du kjenner sikkert spørsmålet: Hvor-dan er det mulig å tro på Gud i en ver-den med overveldenede fattigdom, fol-kemord, meningsløse kriger og epide-mier som dreper millioner?

- Jeg synes det er vanskeligere å tro påmennesket enn å tro på Gud, jeg. Det erikke Gud som svikter oss, det er vi som

gang på gang svik-ter Gud. Likevelhar vi ikke annetvalg enn å fort-sette å kjempe fordet gode. Og Gudhar heller ikke noeannet valg enn åbruke oss. Gudshender er vårt livog vårt virke!

-Er Gud virkelighjelpeløs utenoss? Hvor er tro-en på Guds unde-re og suvereneinn gripen?

- Kanskje vi ikkealltid oppdager

Guds inngripen. Vi ber om at ting må gåbra, at ulykken ikke skal ramme. Når detgode skjer, glemmer vi å takke. Som hjel-pearbeider er utgangspunktet mitt like-vel at Gud arbeider gjennom våre hen-der, men jeg utelukker ikke at Gud ogsåarbeider på en måte jeg ikke forstår.

Ingen dommedagGeneralsekretæren deler tross verdensnød ikke dommedagsprofetenes diag-nose om at alt bare blir verre. Fra sitt egetarbeid ser han gang på gang at mennes-ker får livsmot og verdighet tilbake. Han

never hvordan lokalsamfunn i India ogSri Lanka mobiliserte etter tsunamienog fredsavtalen i Sudan som kan gjøreslutt å store menneskelige lidelser.

Og verden går jo fremover på en delområder; diktaturene falt i Øst-Europa,vi lever ikke lenger med overhengendefare for atomkrig, og ikke minst apar-theidregimet som smuldret bort pågrunn av menneskelig mot og tilgivelse.

Men på noen områder går det unekte-lig verre. Aids er vår tids svartedau. BakSommerfeldts uttalelse om kondomerog paven, ligger det uhyggelige tall. 40millioner mennesker bærer det død-bringende viruset. Hvert år dør flere mil-lioner av sykdommen som for en stor delkunne vært hindret om folk hadde be-skyttet seg med kondom.

- Epidemien er så omfattende at det erlett å bli dratt ned i pessimisme. Men vihar også sett mobilisering av nye, storemenneskelige ressurser lokalt, og det harblitt mulig å ta opp tabubelagt urett somdiskriminering av homofile, seksualisertvold og overgrep i familiene og skolene,sier Sommerfeldt.

Sakkeus-prinsippetHjelpearbeideren med det frodige skjeg-get og den like frodige magen, er ingenasket. Han tror ikke det nytter at alle sel-ger alt de eier og gir det til de fattige.

- Kondomer er OK! Det er det viktigste den nye paven kan si. Ordene kan sikkert få mange til åsette kirkekaffen i halsen. Mannenbak uttalelsen er den fargerikesjefen for kirkens internasjonalehumanitære arbeid, generalsekretærAtle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

AV DAG KVARSTEIN (TEKST OG FOTO)

RegnbuemannFor mye sol, forlite vannDarfur, Sudan 2005: 140 000fortvilede mennesker, de flestekvinner og barn, på flukt fra mi-litsgrupper og bander som terro-riserer og dreper. Menneskersom du og meg uten tak over ho-det eller tilgang på rent vann,prøver å unnslippe ørkenstormerog 40 graders hete under enbrennende sol. For mye sol, forlite vann. Regnbuens elementerer i ulage. Over en milliard men-nesker på jorden mangler rentvann, hundretusener rammes avtørke og ødelagte avlinger.

Nytt

Leder

Gjesteskribenten

Mitt valg

Aktuelt

Respons

Kommentar

Replikk

Orientering

Til ettertanke

Innspill

Kronikk

Omtale

Minneord

felles 3-05.qxp 27.05.05 10:37 Page 6

Page 7: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

7 juni 2005

Velkommen til

tlf.55 91 98 00www.fanasparebank.no

ET MENNESKE Å PRATE MEDNÅR LIVET ER SOM VERST

EGENTLIG?Krisetelefon E-posttjeneste815 33 300 www.kirkens-sos.no

- Alt for mange vil dø før viklarer å innrette våre liv slik.Da har jeg mer tro på Sakkeus-prinsippet. Sakkeus fulgte Je-sus ved å gjøre opp for seg.Han ga tilbake det han grab-bet til seg som toller.

Men kva kan vi så gjøre, visom er fanget inn av et forbru-kersamfunn, og der vi dagligbruker nesten like mye pengerpå oss selv som en afrikanerbruker på et år. Blir ikke vårehandlinger, almisser og velde-dighet, bare et slag i luften?

- Alt henger sammen. Vi bor ien global landsby. Valg vi gjørlokalt, har betydning for vårebrødre i Mosambik, handleva-nene våre, bilkjøringen vår,hvordan vi prioriterer penge-ne. Atle Sommerfeldt nevnerfire konkrete måter å bidra på:

■ Gi til bistandsarbeid■ Delta i kampanjer for

menneskeretter og rett-ferdig handel

■ Inkludere flyktninger og innvandrere i lokalmiljøet

■ Be for land og lidende mennesker på en plan-messig måte

Nødbekjempelsens gene-ralsekretær gir ikke opp kam-pen, men han har forsonet segmed at vi som mennesker ikkekommer utenom lidelsen.

- Menneskets kår er å leve ikampen mellom hat og kjær-lighet, mellom det onde ogdet gode. Det finnes ikke noeannet liv for mennesket. Minoppgave som nødhjelpsar-beider er å lete fram de krefte-ne som bidrar til å skape enfremtid, sier Sommerfeldt. ●

- Jeg synes det er vanskelige-

re å tro på mennesket enn

å tro på Gud, jeg.

ATLE SOMMERFELDT

Nei til subsidiertdansk sukker Atle Sommerfeldt liker Sakkeus,og han er faktisk ganske glad i tol-

lerne. For mangel på toll innenfor EUstenger ute fattige land fra verdens mest kjøpekraf-tige markeder. Fra Danmark derimot, der EU subsidi-erer 60 prosent av kostnadene med sukkerproduk-sjonen, flommer sukkeret til Norge. Atle Sommerfeldt er for tiden en reisende i sukker.Han står i spissen for den såkalte sukkerkampanjensom krever at Norge innfører straffetoll på det dan-ske sukkeret. Kirkens Nødhjelp har kjøpt inn 60 000små sukkerposter med påskriften «Dumpet sukker –hindrer utvikling». Disse posene er aktivister nå iferd med å smugle inn på kaféer og restauranterover hele landet. ●

Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt, holdt ny-lig et engasjert foredrag for Bjørgvin Kirkeakademi i Bergen.

Barndom til salgsAlbania 2004: Elena er 14 årog vakker. Uimotståelig vak-ker. Den spinkle, kantete jen-tekroppen er i ferd med å fåkvinnelige former. Brutalemannshender griper etter hen-ne. Ingen er der for å beskytte.For en 10-er fallbys hennesbarndom og uskyld på begjæ-rets og grådighetens marked.For noen 100-lapper er ogsåhennes selvrespekt til salgs, ien skitten bakgate ikke langtfra Karl Johan i Oslo. Fire milli-oner mennesker verden overutsettes årlig for menneske-handel, vår tids slavehandel.

nnen

Nytt

Leder

Gjesteskribenten

Mitt valg

Aktuelt

Respons

Kommentar

Replikk

Orientering

Til ettertanke

Innspill

Kronikk

Omtale

Minneord

felles 3-05.qxp 27.05.05 10:37 Page 7

Page 8: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

8 juni 2005

Dag Møller gründetklubbarbeidet i Store-tveit menighet for femtiår siden. Nå har hanigjen vært en viktigperson i etableringen av stiftelsen STORM,som skal spre måten ådrive klubb på til andre menigheter.

AV ANNE MYKLEBUST ODLAND

- Det er flott at klubben lever femti år et-ter at jeg startet klubbarbeidet i Store-tveit, men det er et skår i gleden at vi ikkehar formådd å utvikle klubber i andremenigheter, sier Dag Møller.

Etter at klubben fikk prisen for bestedåpsopplæring i 2001, begynte flere avmedlemmene å reflektere over klub-ben sin: Hva er det som gjør at denfremdeles lever? Hvorfor er det så po-pulært å være med? Hvorfor har ikkeandre menigheter etablert en lignendeklubb?

Stiftelsen STORMSammen med Dag Møller begynteet utvalg å arbeide med å etablereen stiftelse – STORM – som net-topp skal arbeide for å spre må-ten å drive klubb på til andrekommuner.

Eidsvåg menighet skalallerede ha gitt signalerom at de ønsker å starteklubb etter Storetveit-modellen. Det foregårdessuten samtaler medFana og Søreide menighe-ter.

Speiderarbeid

Dag Møller kom flyt-tende fra Ris menig-het i Oslo til Storetveitsom 28-åring. I Ris hadde han værtmed i speiderbeve-gelsen KFUM, menreagerte på at spei-

deren var et rent guttearbeid. - Jeg fant det unaturlig at kjønnene

skulle være adskilt. Jeg syntes jenter oggutter burde omgås hverandre. Dessu-ten likte jeg ikke helt dette med unifor-men, sier han.

Dag Møller bar på et kall om å starteungdomsarbeid for jenter og guttersamlet, og da sogneprest Otto Irgens gauttrykk for at det sårt trengtes en ung-domsarbeider i menigheten, startetDag Møller med å reorganisere heleklubbarbeidet i Storetveit – bygget påspeidernes grunnmodell.

- Den gang var det bare en ti ung-dommer med, så jeg startet i

grunnen på bar bakke. Det var et trøkkfor min familie. Jeg var gift og hadde etlite barn. Men min hustru var veldig for-ståelsesfull. Hun forstod betydningenav det jeg gjorde og etter hvert begynteogså en del ungdommer å vanke hjem-me hos oss, sier Dag og presiserer: - Formeg var dette et kall. Det er veldig hyg-gelig at arbeidet har gått videre i de fot-sporene jeg tråkket opp, men jeg synessamtidig det er veldig dumt at tanke-gangen ikke har hatt evne til å spre seg.

HemmelighetenNår klubben likevel har overlevd i femtiår i Storetveit, tror Dag det har å gjøremed at klubbarbeidet drives på gruppe-nivå.

- Små grupper på åtte-ni personermøtes jevnlig i hjemmene til BBB; Bibel,bønn og brorskap. Man samtaler omproblemer, eller tar opp et emne. I små

Nytt

Leder

Gjesteskribenten

Mitt valg

Aktuelt

Respons

Kommentar

Replikk

Orientering

Til ettertanke

Innspill

Kronikk

Omtale

Minneord

Vil spre klubbarbeid tVil spre klubbarbeid tDag Møller.

OPP OG FRAM: Elisabeth Ulset(f.v),Cathrine Gjellereide Wirs-ching, Kaja Christine Graue Berg,Paal Ø. Lohne, Rune K. Sørensen,Christian Enger Lien.

felles 3-05.qxp 27.05.05 10:37 Page 8

Page 9: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

9 juni 2005

til andre menigheter

AV ANNE MYKLEBUST ODLAND

- Det er så utrolig godt miljø iklubben, sier Caroline Mjeldr-heim (17). – Man blir så knyttettil folk på turene og gjennomBBB (Bibel, bønn, brorskap),sier hun, og Gunnar Nielsennikker enig. – Vi får enormt myeigjen for å være med i klubben,mener han.

Nå går begge lederkurset, slikat de til høsten kan bli gruppe-ledere for de nye konfirmante-ne som starter i klubben.

Klubben rekrutterer fra Bø-nes, Paradis og Hop, forutenStoretveitområdet.

- Vi har en god oppslutning,de siste årene har vi tatt inn 40nye medlemmer hver høst, sierKjartan Steffensen, hovedleder

i Klubben. - Dessverre hadde viikke kapasitet til å ta imot allede hundre konfirmantene somønsket plass sist høst.

- Derfor er det bra om klubb-modellen spres til andre me-nigheter. Nå rekrutterer jo vifra et stort område, sier KjartanSteffensen. ●

grupper får trygghet og vekst de beste vil-kår og ungdom får mulighet til å åpne seg.Det er en god ramme å bygge vennskap i,mener Dag. Han fremhever dessuten atdet forpliktende medlemskapet i klubbenhar hatt stor betydning for at klubben haroverlevd: - Klubben er noe ungdommeneforplikter seg til å være med i. Det er ikkenoe man kommer og går til som det passeren. Det skal prioriteres som nummer enetter hjem og skole. Ungdom er jo alltid såtravle. Det er viktig at man binder seg tilklubben. Nettopp det er et viktig grunnlagfor å bygge dype vennskap, sier Dag.

LederkursEn av kongstankene til klubben er dessu-ten at unge skal ledes av unge. Det ett-åri-ge lederkurset er derfor sentralt i arbeidet.

- Vi startet med lederkurs lenge førKFUM-KFUK. Etter to år i klubben kanman starte på lederkurs, forteller Dag.

Der får de unge 16-17-åringene trene segpå å holde bibeltime, andakt, de lærer før-stehjelp, får innføring i bruk av kart ogkompass, og snø og skredlære.

- Dette er fordi rammen vi driver i er i fri-luft, understreker Dag. ●

PÅSKEN 2003: Fri-luftsliv står sentralt iklubbarbeidet i Store-tveit. Nå skal klubb-modellen spres til an-dre menigheter. Her erMads Fredrik Heiervangog Madeleine Mjelde påtur med klubben.

Populær klubbGunnar og Caroline har vært med i klubben i tre år og går nåpå lederkurset. – Vi kunne sluttet i klubben etter ett år, mendet var helt utelukket, sier de.

Kjartan Steffensen

til andre menigheterDu finner flere bilder og info på hjemmesidenwww.klubbis.no Mer info omSTORM i menyenøverst til høyre(trykk direkte påSTORM-lenken,ikke på ressurs-kartlegging).

felles 3-05.qxp 27.05.05 10:38 Page 9

Page 10: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

2005 er friluftslivets år, og åretblir viktig for pilegrimsvegene.Norsk Kulturarv har sammen medPilegrimsutvalget i Nidaros fått etav hovedprosjektene under densentrale markeringen av frilufts-livets år.

AV KIRKEN.NO OG JAN H. MICHELSEN

Hensikten med prosjektet er å sette fo-kus på de flotte pilegrimsvegene og in-spirere til økt bruk av dem.

-Hva skal skje?Spørsmålet går til pilegrimsprest i Ni-

daros, Rolf Synnes.- Vi tar sikte på å arrangere en gjen-

nomgående vandring langs alle de offisi-elle pilegrimsvegene mot Nidaros. Van-dringen følger en fast etappeplan slik atde som ikke har anledning til å følge helevandringen fritt kan koble seg på eller avvandringen, der det måtte passe. Detteblir den mest omfattende langvandringsom er arrangert i Norge i nyere tid.

For alle-Men er ikke pilegrimsvandring mestfor unge mennesker i god form?

Synnes er ikke uten videre enig i det. – Ofte er det mennesker godt oppe i åre-

ne som bryter opp for å gå langs pilegrims-vegene. De klarer vandringen like godtsom yngre. Vi går ikke fortere enn den somgår saktest, dette er jo ikke ekstremsport.Og fordelen med en slik organisert van-dring er at vi kan sørge for transport av ba-gasjen. Dermed kan pilegrimen nøye segmed å bære det som er nødvendig av matog ekstra klær til bruk underveis.

OvernattingHvordan skal pilegrimene overnatte un-derveis? Her kan nok både standard ogpris variere en god del.

-Heldigvis vil de fleste pilegrimer sovegodt selv under enkle forhold. Det sørgervandringen for, mener Rolf Synnes.

Hva er det som skiller en pilegrimsvan-dring fra en alminnelig spasertur? En pi-legrimsvandring gir stillhet og ro somenhver annen tur i skog og mark.

Indre begevelseMen samtidig er det en vandring somsetter oss i bevegelse også på det indre

10 juni 2005

Felles menighetsblad:

ProsjektetvidereføresAlt tyder nå på at prøve-prosjektet med «delvisfelles» menighetsblad forFana prosti videreføressom fast ordning.

AV JAN HANCHEN MICHELSEN

Denne løsningen, der bladpro-duksjonen koordineres og styresav en dels profesjonell redak-sjon, kombinert med dugnads-arbeid på lokalt nivå har vært ut-prøvd i to år nå.

Hver menighet har hatt sju si-der pluss mesteparten av forsi-den til disposisjon for lokaltstoff, mens sentralredaksjonenhar utarbeidet de åtte midtside-ne.

Til vurderingDenne våren har bladprosjektetvært oppe til vurdering i menig-hetsråd og prostiråd, og tilbake-meldingene har vært overveien-de positive.

Flere menigheter føler at ar-beidet med å få ut menighets-bladene har blitt lettere medprøveordningen, ved siden av aten gunstig trykkeriavtale ogstort opplag på fellessidene harholdt totalkostnadene nede.

Kritiske røsterPå den negative siden er det an-ført at «terskelen» for å bidramed stoff ikke må bli for høy rentfaglig sett, og at det har værtuheldig at kun fellesstoffet harkommet i farger. Dette siste skyl-des kostandene ved å trykke allelokalsidene i farger, og har ikkevært uttrykk for en nedpriorite-ring av lokalstoffet.

Selv om detaljer angående an-svarsfordeling mellom lokalred-aksjoner og sentralredaksjon,samt fastsettelse av utgivelses-datoer fortsatt diskuteres, bliraltså prøveprosjektet med allsannsynlighet gjort om til en fastordning til høsten. ●

■ ■ BARNAS KATEDRAL GIR BARN i alderen10-14 år mulighet til et forlenget skoleår!Sommerskolen starter 22.juni, dagen etterskoleslutt, men det blir ingen tavle eller pult!Teater er faget og elevene skal utfolde seg somskuespillere i en uke. Scenen er kirkerommet,sceneteppet er talerstolen og orgelgalleri. In-

struktør er Gabrielle Barth; medlem i teater-gruppen Dukkenikkerne og instruktør for Kir-kenarrene. Uken avsluttes med en forestilling29. mai. Barn fra hele Bergen er velkomne. ●

Tid: Kl. 10-14, 22.- 29.juni (fri lør-søn) Pris: 800 kr. For mer info kontakt GabrielleBarth, 97 14 60 94

En rekke ruter og organiserte turforlag er nåtilgjengelige. Naturligvis står pilegrimsturertil Hellig-Olavs gravkirke i Trondheim sen-tralt, men det finnes også turer nærmerevårt nærområde - se spalten til høyre.

■ Oslo - Trondheim, vestlig veg■ Oslo - Øyer, østlig veg ■ Østerdalsvegen ■ Romboleden■ Jämtlandsvegen ■ Nordvegen ■ St.Olavsvegen

Ruteforslag og informasjo

Pilegrimsvegene,Pilegrimsvegene,

felles 3-05.qxp 27.05.05 10:38 Page 10

Page 11: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

plan. Gjennom vandring, tidebønner og felles-skap kommer vi på sporet av livets egentligesammenhenger.

-Det blir et møte både med en selv og det hel-lige. Gudserkjennelse og selverkjennelse heng-er jo sammen: Den som reiser sakte nok, risike-rer å innhente seg selv… avslutter pilegrims-prest i Nidaros, Rolf Synnes. ●

11 juni 2005

Ragnhild NedrebøIversen er valgt til nyviselandssjef i NorgesKFUK-KFUM-speidere.

På landstinget i Oslo 8.-10.april var det valg av nyttlandsstyre, og RagnhildIversen fra Hjelestad går nåfra å lede i overkant av 800speidere i Bjørgvin krets, tilå sjefe over mer enn 13.000speidere.

Ragnhild Nedrebø Iversen(29) er speiderleder i Stein-svik KFUK-KFUM-speidere,som tilhører Skjold menig-het. Hun arbeider som dagligleder i daVinci Montessori-skole i Bergen. ●

Nytt verv forRagnhild

I fjor sommer skrev vi om Kirsten Almås’pilegrimsferd fra Edland i Telemark til Røl-dal. Også i år arrangeres det pilgrimsferdertil Røldal, og de som har formen inne kanjo prøve seg på følgende styrkeprøve:

Søndag 26. juni: Seljord - Morgedal. 22km.

Lett etappe. Delvis på asfalt/Søndag 26.juni: Kviteseid - Morgedal. 21 km, sju i

båt/bil/buss. Relativt hard etappe.

Mandag 27. juni: Morgedal - Trovassli. 22km,

seks av disse i bil. Fjell- og skogsterreng

Tirsdag 28. juni: Trovassli - Åmot. 16km. En

del vandring på asfalt.

Onsdag 29. juni: Etappe: Åmot - Mjonøy.

20km. Hard etappe

Torsdag 30. juni: Mjonøy - Grungedal. 10km.

Lett etappe. Mye asfalt. En del fri på etter-

middagen.

Fredag 1. juli: Grungedal - Edland. 12km inkl.

roing. Lett terreng.

Lørdag 2. juli: Edland - Botn. 16 km. Hard

etappe.

Søndag 3. juli: Botn - Haukelisæter. 23 km.

Hard etappe i variert terreng

Mandag 4. juli: Haukelisæter - Svandalsfloe.

18 km. Rel. lett etappe i variert fjellterreng.

Tirsdag 5. juli: Svandalsfloe - Røldal. 10km

Enkel etappe i variert terreng.

Onsdag 6. juli: Hjemreise

Les artikkelen fra nr 4/04 på www.bkf.no -se lenke fra startsiden.

a en pilegrimsa vandring

Mellom hvertmenighetsblad...følg med i

Tlf.: 55 11 80 10Fax: 55 11 80 11

Hver fredag:Kunngjøring om gudstjenesteri Fana Prosti.

E-post:[email protected] E-post:[email protected]

■ ■ OMKRING 7000 GIVERE FIKK SKATTEFRADRAG for sine gaver tilDen norske kirke i fjor. Fra og med 2004 gir gaver til Den norske kirkerett til skattefradrag. Det ble gitt skaffefradrag for gaver til Den nor-ske kirke på til sammen 21 millioner kroner i 2004. Det vil si at de7000 giverne i gjennomsnitt ga 3.000 kroner som de søkte skattefra-drag for. 335 menigheter eller kirkelige fellesråd rapporterte innopplysninger om gaver og givere etter denne ordningen i fjor. ●

Nyttig informasjon på internett:www.kulturarv.nowww.nidarosdomen.nowww.vest-telemark.museum.nowww.pilegrim.nowww.katolsk.no/artikler/pilegrim.htm

Kontakt:Pilegrimsprest Arne Bakken (Hamar)tlf 62 55 03 52 - 926 55 102/[email protected] Pilegrimsprest Rolf Synnes (Nidaros)tlf 73 53 84 87 - 975 87 758/[email protected]

asjonskilder

, Norges turveg nr 1, Norges turveg nr 1

Nytt

Leder

Gjesteskribenten

Mitt valg

Aktuelt

Respons

Kommentar

Replikk

Orientering

Til ettertanke

Innspill

Kronikk

Omtale

Minneord

felles 3-05.qxp 27.05.05 10:38 Page 11

Page 12: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

12 juni 2005

Olav Fjose (1912-2005) in memoriam.

Høsten 1966 sluttet Fanas populæreprost Theodor Hovda etter 18 års pres-tetjeneste ved middelalderkirken ogsom alltid var det stor spenning om et-terfølgeren. Statsråden kunne velge fraen lang søkerliste, men de voksne varikke i tvil: Det måtte bli Lars Bergo i Ul-lensvang eller Olav Fjose i Årdal. Valgetfalt på Fjose, og i desember 1966 komden nye prestefamilien til Fana.

På nyåret 1967 hadde Rå og Hopkristelige skolelag femårsjubileums-fest i aulaen på Rå realskole, og Fjosetalte. Ikke bare var han en god taler,,han var også en utmerket talentspei-der, og senere på våren ble skolelag-styret «innkalt» til å lede en konfir-mantkveld. På en behendig måte (vardet hans lederegenskaper fra mot-standskamp og det militære som låbak?) sørget den nye presten for atkvelden gikk sin gang med lagsung-dom og kretssekretær i Norges Kr.Ungdomsforbund, Olav Alvsåker vedroret. Om et oppfølgingsmøte for le-dere samme høst skriver Fjose:

«Formannen i det kristelege skulelaget varmed, og han overtok heile styringa. Dettevart starten på eit ungdomsarbeid sombygde seg meir og meir opp på grunn avgode medarbeidarar, både av dei unge sjølvog andre.»

Som kjent gikk det ikke mer enn ettår til Alvsåker var hentet til Fana somhjelpeprest, og så fra 1970 somres.kap. I dette valget viste Fjose hvil-ken god strateg han var, og et godtprestefellesskap som skulle vare i syvår tok til. «Eg måtte ha kollegial hjelp,og fekk Olav Alvsåker til kapellan. Hanvar spesialist, og var snart hovudleiarfor ungdomsarbeidet.»

Men allerede høsten 1967 var skole-lagsstyret blitt konvertert til klubbsty-re og 15.oktober hadde Fana Kr. Ung-domsklubb presentasjonsfest. Detteble begynnelsen til det store og frodi-ge kristne ungdomsarbeidet i Fana,som i storhetstiden rundt TT i Bergenog Jesusvekkelsen 1972 rommet 200ungdommer.

Tiden med Fjose var flott. Han had-

de stor romslighet og raushet overfoross som fikk lov til å være unge i Fana ihans presteår. Han maktet å værebåde mild, tolerant og dannende. Påen vár måte fikk vi grunnleggendelivsholdninger.

Han var en avholdt forkynner og li-turg som også uhøytidelig kunne spillesketsjer av hjertens fryd på konfir-mantleirene. Her ga han også med fri-modig overlegg fra seg forkynneropp-gaver til oss unge. Leirtiden demon-strerte særlig godt ideologien i ung-domsarbeidet til KFUK/M: «Et liv un-der trekanten, Ånd, Sjel og Legeme».

«Konfirmantleirane på Kvamshaug varnoko for seg. No var leiarane komne sålangt i åndeleg utvikling at det var dei somsto for det meste av forkynninga. Ein av deihadde bibeltimane i fem år etter einannan.Han kunne forkynna mykje meir aktueltenn eg kunne for konfirmantar.»

Han var várt, men tydelig tilstede ide ofte dramatiske følelser rundt fo-relskelser og kjærlighet. Han rådet tilat «gutar og jenter skulle treffast somvener» før de knyttet fastere forbin-delser. Fjoses presteår i Fana rommetogså tiden med Jesusvekkelse og ka-rismatisk vekkelse, som slo sterkt inn iungdomsarbeidet. I møte med ny spi-ritualitet sa han forstandig: Det er joJesus som står i sentrum!

Fjoses hadde et åpent hus, og var

svært gjestfrie. Vi følte vi var velkom-men både i stue, på kjøkken og kontor.At han orket oss!

«Eg gløymer ikkje då eg første året inviter-te ein flokk potensielle leiarar til møte iprestebustaden ein haustkveld…det låggummistøvlar og regntøy overalt i entréen.Og inne sat ungdomane på golvet og haddedet gildt. Flokken song så det var ei lyst.»

Vi synes det er stort at vi 30-40 år se-nere kan kjenne takknemlighet tilprest, prestefrue og familie, og samti-dig kjenne på god kontakt med hver-andre.

Vi lyser Herrens Fred over Olav Fjo-ses gode minne!

OTTAR ARNESTAD, INGUNN AADLAND, GERD DØSKELAND,

RUNE KYSNES, SVENN MARTINSEN, TORHILD MARTINSEN

GRETHE ELISABETH HANSEN, HARALD HOVDA, SOLVEIG

LILAND, PÅ VEGNE AV FLERE

Sitatene er fra «Dagar me aldri gløymer»Innlegget er noe forkortet. Red.

«Dagar me aldri gløymer»

GJENFORENING: Fana prestegård november1996: Fra v. Olav Fjose, Bergfrid Fjose, HildurAlvsåker, og sokneprest Olav Alvsåker, hjelpe-prest/res.kap. i Fana 1968-1975. FOTO: SM

Nytt

Leder

Gjesteskribenten

Mitt valg

Aktuelt

Respons

Kommentar

Replikk

Orientering

Til ettertanke

Innspill

Kronikk

Omtale

MinneordMinneord

felles 3-05.qxp 27.05.05 10:38 Page 12

Page 13: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

Kr. Himmelfartsdag låregnet tungt over Smøråsen.

AV JAN ERIK LIEN

Likevel trosset om lag 100 personer væ-ret og tok seg inn til Vallebu hvor det vargudstjeneste for tredje år på rad. Ungesom eldre hadde tatt turen inn på Smø-råsfjellet for å være sammen med sok-neprest Arne Brekke og hans stab. KnutYtre-Hauge hadde tatt plass høyestoppe på Vallestolen og ringte med kir-keklokken som i sin tid hadde tilhørtSjømannskirken i Buenos Aires.

På plass var også Ten Piece-gruppen

fra Smørås skole som spilte undergudstjenesten. Vår kjære sokneprestvar også denne gangen i sprudlendeform og brukte noen av de fremmøttesom illustratører for sin preken. Hanhar liksom en egen evne soknepresten,til å få folk til å lytte, og må Gud velsignehan for denne gaven.

Jo da, en gudstjeneste i Guds frie na-tur gir deg liksom noe ekstra. Du følerat det hele er spesielt med lyden fra na-turen rundt deg, noe som får det til å fø-les ekstra hellig der ute i Guds store ka-tedral. ●

Flere bilder fra gudstjenesten finnerdu på hjemmesidene til Smørås skole:www.smoraas.no

13 juni 2005

ANSATTE I MENIGHETEN

Skjold menighetskontor:Skjoldlia 55, 5236 RådalNYTT TELEFONNUMMER ..55 59 71 10telefaks ......................55 59 71 [email protected]

Daglig leder Liv Sylvarnestelefon arb. ..................55 59 71 17telefon prv. ..................55 98 12 [email protected]

Kateket Idar Kløvningtelefon arb. ..................55 59 71 11mobil .......................... 970 94 [email protected]

Klokker Dagny Gilje Antonsentelefon arb. ..................55 59 71 10telefon prv. ................ 55 26 78 [email protected]

Soknediakon Lene Merete Gunnarsontelefon arb. ..................55 59 71 15telefon prv. ..................55 10 28 [email protected]

Kantor Guro Rotevatn Budertelefon arb. ..................55 59 71 16telefon prv. ................ 55 10 42 [email protected]

Kirketjener Knut Ytre-Haugetelefon arb. ................ 55 59 71 12telefon prv. ................ 55 91 20 [email protected]

Barnehagestyrer Lena Aa. Austevolltelefon arb. ................ 55 59 71 10 telefon prv. ................ 55 91 35 96

Menighetsrådsleder Rune Mikkelsentelefon prv. ................ 55 13 45 14

Sokneprest Arne Brekketelefon arb. ................ 55 59 71 14telefon prv. ................ 55 13 76 [email protected]

Kapellan Bjørn Moetelefon arb. ................ 55 59 71 13telefon prv. ................ 55 13 06 [email protected]

Kirkens konti:Menighetsbladet...... 1644.21.60035Skjold menighet ...... 3411.32.01101Givertj.diakoni ........ 3418.18.00889Konfirmantarbeid .... 3418 20 00436

AKTIVITETER I MENIGHETEN

Bibelgrupper:Kontakt menighetskontoret:Tlf...............................55 59 71 10

Bønnegruppe:Anders Askeland .......... 90 99 82 84

Cantus:Skjold kirke - tirsdager 19.45-22.00 Guro Rotevatn Buder .... 55 59 71 16

Extasis (Skjold Ten Sing):Skjold kirke onsdager kl 19.00-21.30Fredrik Madsen ............ 55 13 03 31 Kjerstin-Marie Vereide.... 55 59 71 15

KRIK – Kristen IdrettskontaktSkjold skole, gymsalen - søndager frakl. 18.00 Fredrik Christensen ...... 55 59 71 10

Misjonsforeningen:Annenhver tirsdag i måneden kl 19.00(Kontakt kirkekontoret)

Skala: Danse- og dramagruppe for 6.-8.klas-singer. Skjold kirke, mandager kl.18.00-19.30

Skjold kirkekor:Skjold kirke, mandager kl 18.00-19.30Dag Høieggen .............. 55 13 11 58

Skjold kirkelag:Berit Ådland ................ 55 13 37 65 Gerd Dale .................... 55 13 27 29

Skjold menighets internettsider:Nettredaktør Jan Erik Lien Steinsvikvegen 440d, 5239 Rådal telefon........................ 55 13 29 [email protected]

Skjold søndagsskole:Skjold kirke kl. 11.00Karin S. Volden ............ 55 13 11 99

Steinsvik I - KFUK/KFUM-speidere:Skjold kirke, tirsdagerSynnøve Moe Engevik .... 55 13 67 81

Søråshøgda barnekor:Søråshøgda skole, tors. fra kl. 17.30Trude Skogesal ............ 55 13 88 43 Kari Ullaland ................55 13 74 38

1.Nordås KFUM-speidereSkjold kirke, onsdagerKnut-Erland Brun ........ 55 13 67 81

Hvem-hva-hvor i Skjold menighet Menighetskontoret: Tlf. 55 59 71 10 • Faks 55 59 71 19 • E-post: [email protected]

Gudstjeneste på SmøråsfjelletFOTO: ARVID HOLM

skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 13

Page 14: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

14 juni 2005

Hilsen tilkonfirmanteneFRA KONFIRMANTSTABEN I SKJOLD KIRKE V/IDAR

Man vet aldri om man lykkes medkonfirmantarbeidet. Vi kan til enviss grad måle virkningene av det,fks. hvor mange av konfirmantenesom fortsetter i kirkens tilbud forungdommer over konfirmantalder.

Vi kan også foreta spørreundersøkelser omhvordan tiden har vært. Men å vite hvor langtinn man når med det man har på hjertet, vetman ikke. Utbyttet kan gjerne også opplevesflere år etterpå.

Vitsen om flaggermusene som var en plagerundt kirken fordi de i store mengder opp-holdt seg i kirketårnet, tror jeg heller ikkeforteller sannheten: De prøvde å bli kvittdem på flere måter. Første metode var å røy-ke dem ut. Med fare for å miste hele kirken,fyrte de opp og forsøkte å tvinge dem ut.Men det hjalp ikke. Andre metode realisertede ved en avtale med Naturvernforbundet.De kom og fylte kasser og bur med flagger-mus og kjørte dem milevis ut på landet, i håpom at de aldri skulle komme tilbake. Men et-ter noen dager var de igjen på plass i tårnet.Da var det soknepresten som fikk den glim-rende ideen å gjøre med flaggermusene slikde pleier å gjøre med så mange andre i kir-ken: de kunne døpe dem og konfirmere demfor så aldri å se dem igjen.

For slik er det ikke lenger. Kirkens tilbud tilungdom er godt og omfattende, både i Skjoldkirke og i andre kirker. Ten sing, Skjoldstock,konfirmantleir, lederutvikling, KRIK trekkeren del ungdom som finner seg til rette med etgodt miljø og kjekke oppgaver.

Og godt miljø og kjekke oppgaver er viktig.Viktig er også følgende: Har ungdommene fåttet glimt av Gud? Er Jesus kun en historiskfremtoning, eller betyr han noe mer?

Fortsatt har vi en god og viktig bolk foranoss. På konfirmantleiren skal vi alle få rikeligmed mulighet til å nærme oss det kristnebudskapet: At Gud vil gjeste våre liv, gi ossnye sjanser og utgjøre en forskjell.

Takk for konfirmasjonstiden til nå, takk forsamtaler, engasjement og mot. Vi ønsker

lykke til med leiren ogtil slutt med den storedagen for dere alle,både konfirmant og fa-milie. Og velkommentilbake til kirkens ung-domsarbeid etter endtkonfirmanttid. ●

Konfirmant

Lørdag 27/8 kl.11.00

Andersen, Martin Aspevik, AnneChristoffersen, IdaEide, Karoline F.Ellingsen, ErikEriksen, ChristerEvjen, CamillaGrimsgaard, ChristianHammersland, KimHauge, ChristofferHjellestad, SandraKvaavik, VegarLid, DanielMartinsen, Petter

Odland, KimPlatou, Lars HenrikRivernæs, ChristianTøssebro, PetterØsterbøe, Glenn ToreAasen, Benjamin

Lørdag 27/8 kl.13.30

Bjørkevoll, Skjalg Steinar Brakstad, PaalBrekke, CarolineBaarøy, Fillip - AndreEldrup, JuniErsland, Ida Marie B.Grov, Sindre

Hammer, Lars OlavHovland, AndreasKristoffersen, StineMartens, TobiasMathisen, CamillaMidtsæter, CamillaMonsen, Ørjan H.Nummedal, AgneteOpdal, TerjeReitan, ChristianSkodvin, Hilde V.Strømnes, PetterSvanberg, BenedicteUnneland, AndreaVik, HenrietteWik, Benedikte

Konfirmasjonsgudstjenester 2

AV KATEKET IDAR KLØVNING

Og nok en gang klarer konfirmanterog ungdomsledere å vise at det borbåde pågangsmot og positivt enga-sjement i den oppvoksende garde. Åvære vitne til alle de flotte prestasjo-nene både på og utenfor scenen rø-rer noe dypt i våre hjerter.

Tilsynelatende kaos150 ungdommer myldrer i alle kir-kens krinker og kroker, og de er detmange av. Ivrige hender og talerikemunner fyker forbi på alle kanter.Det rene kaoset ville utenforståendekalle det om de kom innom. Men sliker det ikke. De jobber målrettet medå forberede årets konfirmantrevy.Gruppene jobber under tidspress.Bare fire dager har de til rådighet til åforberede forestillingen. Drama-gruppen holder til på loftet. De harsperret seg inne, har blitt en spesieltsammensveiset gjeng.

Tema kjærlighetTemaet de jobber med er udødelig:Kjærlighet. Og man blir imponert nårman ser nyansene i temaet. Vi møteret ungt ektepar som sliter etter å hapassert de første års forelskelse. Til-

synelatende bryr han seg ikke omforholdet, han er bare opptatt av TV,fotball, materielle ting. Hun vil skil-les. Ser ikke lenger poenget. I nestescene møter vi motsetningen; etgammelt ektepar, hun er senil og sit-ter i rullestol, han mater henne og vi-ser henne bilder fra et gammelt foto-album. De har holdt sammen i godeog onde dager. Gjennom dette og an-dre beslektede temaer møter vi kon-flikten mellom materialsme, kjærlig-het, egoisme. Jo, ungdom vet mye omhva kjærlighet og frihet er for noe.Gjennom teater, musikk og dans kla-rer ungdommene å skape en fantas-tisk forestilling som rører ved allefremmøtte. For fullsatt kirke, med

Gjennom konfirmantfestivalen Skjoldstock ønskerkirken å gi konfirmantene en gudstro, positivemestringsopplevelser og gode minner.

Petter Strømnes og Christer C. Skaflestad i dypmeditasjon ...

Idar Kløvning

skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 14

Page 15: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

15 juni 2005

Zachariassen, MartinØien, Marte B.Øyen, Torbjørn

Søndag 28/8 kl 11.00

Arnesen, Anne LiseEide, ØyvindErsland, AmundGjerde, KristofferHasborg, Nicolay E.Haugetun, RuneHeum, CamillaInstanes, ArildJohannessen, Carl – EmilJohannessen, Emil M.

Johnstad, AndreasKannelønning, KarolineMadsen, Lene MarieMilde, KimOterhals, MortenSkånøy, TonjeStølen, Ole MortenTorgersen, Jan - ToreTysnes, AlexanderVablum, Martin D.

Søndag 28/8 kl.13.30

Andersen, FredrikBjørke, ErnaBorgersen, June

Ellingsen, BenedicteEriksen, CamillaGjertsen, AnetteHorn, CathrineHovland, StianHøyheim, FredrikJohannessen, Ida LillKjellerød, EndreKristiansen, JuneLeirvåg, BirgitteLøndal, Kristina E.Moe, Ole Henrik W.Myking, IsabelNilsen, AleksanderOlsen, Christian H. Pettersen, Linn K.

Sandal, KasperSkaflestad, ChristerSoløy,. Fredrik H.Søraas, Veronica D.Thorkildsen, EirinWallem, Kristine

Lørdag 3/9 kl.11.00

Aksnes, MalinAndersen, StianApelseth, SebastianAurbakken, Anna F.Berentsen, Mikal E. Buene, Maria

Butz, John – FredrikDavø, MariannHeienberg, CathrineHøyde, EvertJomark, MartineMonsen, PetterMonsen, PrebenNedrelid, RagnarStokke, Ane A. Thorsheim, EirikVelure, MartaVognstølen, EirikWie, Karen Kristin N.

ntene glitrer

Nytt

Leder

Gjesteskribenten

Mitt valg

Aktuelt

Respons

Kommentar

Replikk

Orientering

Til ettertanke

Innspill

KronikkKronikk

Omtale

Minneord

r 2005 i Skjold kirke

publikum stående langs alle veggerklarte konfirmanter og ungdomledere iSkjold kirke å overbevise.

Fantastiske ungdomsledereMen Skjoldstock er mer enn en forestil-ling. Som en del av konfirmantoppleg-get i Skjold menighet bidrar dette til athele 88 % av kullet er konfirmanter. Deter høyere enn gjennomsnittet og det er

vi stolt av. I tillegg er dette en arena forungdomsledere. Ungdommer står i køfor å delta som ledere og hjelpeledere.Over 40 ungdommer herfra har dennerollen. De gjør en fantastisk jobb og erhelt nødvendige for at et slikt arrange-ment skal kunne gjennomføres.

En av veteranene blant ungdomsle-derne er Kjerstin Kvaavik. Hun harskrevet manus og er ansvarlig for regi-

en. Med rette er hun imponertover hva som bor i ungdom-mene. De spiller skuespill,synger solo, står på scenen,mange for første gang. Detskaper selvtillit og mestrings-opplevelser som er viktige fordem videre i livet. I aller høy-este grad er dette et viktig fo-rebyggende arbeid.

Hvor er Gud i vrimmelen?Og siden dette er en del avkonfirmantopplegget og i regiav kirken vil noen spørre: hvorblir det av Gud midt oppi den-ne vrimmelen? Joda, Gud haren finger med i alle ledd i det-

te arbeidet. Gjennom tematikken påforestillingen, bibeltimer, skumrings-stunder om kvelden, små samtaler ogglimt innimellom prøver vi å holde fo-kus på at det finnes en Gud som bryrseg om den enkelte og som kan gi livenevåre mening i hverdagen, både i godeog vanskelige dager. Vi ønsker å gi ung-dommer en tydelig tro og håp for frem-tiden. ●

Kristina E.Løndal (t.v) og Benedicte Ellingsen (t.h) – to glade sangjenter ALLE FOTO: IDAR KLØVNING

Nytt

Leder

Gjesteskribenten

Mitt valg

Aktuelt

Respons

Kommentar

Replikk

Orientering

Til ettertanke

Innspill

Kronikk

Omtale

Minneord

Fakta: SkjoldstockSkjoldstock ble arrangert 3.-6.mars i Skjold kirke. Festivalen eren obligatorisk del av konfir-mantopplegget. Om lag 40 ung-domledere og 111 konfirmanterdeltok. Gjennom helgen arbeidetde i grupper: kor, band, drama,dans, multimedia, foto, lyd/lys,scenearbeid. Avsluttes med fore-stilling i kirken.

skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 15

Page 16: skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 1fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_3-05.pdfOm det sitter en del der som ikke tilhører slekt og venner av oss fire, så gjør ikke det noe. Men

Thomas Arnold OtterstadSilje Kleppe LaasbyTonje Kleppe LaasbyJulie Simonsen BratlandEirik Gildestad SkjervheimMathias LarsenSimon Kvamme HolmeslandMalene Hansen EriksenJonas Ytre-HaugeMaja Tørrisplass TjugenAgnes Marie SkilleåsAndreas Dahle PriceMax Laurits Reksten BakkevigRikard Storm SkårRebekka Nordvik DybendalSverre Linné SelvikMaria Constanse SæterstølOskar Mathias AamodtCaspar Busri AmundsenTobias HuvestadSarah Christensen LeirsteinSander JohannesenStéfan Saue KristiansenIngeborg Ning ChruickshankLinnea Uhr TvedtNathalie MøgsterTobias Rye MikkelsenEmil Kaalaas AndreassenKornelia Sælid NesfossenHåvard Nepstad HusaAngelica Melsbø SolbergAnna Sælen OnarheimOskar Prestnes KnapstadFilippa Benedicte M. HommeRasmus Almqvist-ReimersPernille Solberg SivertsenMartin VetaasKristine Haga HaukadalGabriel Birkeland-BørveMatias Chacon GjellestadNoah Michelsen-Svenson

Døpte i andre kirkerEirik Flatlandsmo, FanaChristine Odfjell, StoretveitMathias Emil Lampe, Nidaros Linnea Mathilde T. Steen, FanaSindre Sævareid Hus, SkånevikIvar Havnerås, Vassenden kyr-kjesenter, Jølster

Oskar Nordås Høines, FanaJens Skagseth Bringe, FanaAmalie Lilleng Fyllingslid, FanaBenjamin Danbolt, Tomter

Katrine Hordnes og Sean Wolfe, velsignelse i FanaKristine Furebotten og SveinErik Olsen, SkjoldAnne-Lise Vik og MortenJohnsen, Skjold kirke

Gulborg Josefine JohnsenTorgeir StensvandRandi LillebergenOle Mathias Stranden LøvdalKlaus RekveAlf Bjarne SlettelandArthur Darre KaarbøOla GjulSvein Rune GaulenNora Petra Tyvold GadderSigrid Johanne HeggøyEster EidsnesBjørn Krayser RiiseArne Haakon MyrdalKarle Arthur HolmThora NordaasDagny Margretha AmundsenBerta Marie StigenGudrun FredriksenÅsta Liv AlmeLeiv NordbøKari KarlssonCharlotte Dorthea Skaugvoll

Søndag 5.juni, 3.s.e.pinse11.00 Blomstergudstjeneste

Tekst: Lukas 14, 16-24. Soknepr. Arne Brekke. Dåp. Nattverd. Offer: Menighetsarb. Grillingpå «Kirkebakken»

Søndag 12. juni, 4.s.e.pinse11.00 Høymesse. Tekst:

Hosea 14, 2-5. Vikar-prest Anne M. UlvikDåp. Nattverd. Offer:

Søndag19. juni, 5.s.e.pinse11.00 Høymesse. Tekst: Mat-

teus 7, 1-15 Vikarprest Anne Marthe UlvikDåp. Nattverd. Offer:Menighetsarbeid

Søndag 26. juni, 6.s.e.pinseMessefall. Se andrekirker i prostiet

Søndag 3. juli, 7.s.e.pinse11.00 Høymesse. Tekst: Mat-

teus 5,20-24. Sokne-prest Arne Brekke. Dåp.Nattverd. Offer: Norsk Lærerakademi

Søndag 10. juli, 8.s.e.pinseMessefall. Se Fana, Søreide, Storetveit

Søndag 17. juli, 9.s.e.pinse11.00 Høymesse. Tekst: Mat-

teus 7, 15-20 VikarprestAnne Marthe UlvikDåp. Nattverd. Offer:Menighetsarbeid

Søndag 24.juli, 10.s.e.pinseMessefall. Se Fana, Søreide, Storetveit

Søndag 31. juli, 11.s.e.pinse11.00 Høymesse. Tekst: Rom

9, 1-5. Vikarprest Anne M. Ulvik. Dåp. Natt-verd. Offer: Areopagos

Søndag 7. august, 12.s.e.pinseMessefall. Se Fana, Søreide, Storetveit

Søndag 14. aug., 13.s.e.pinse11.00 Høymesse. Tekst: Mar-

kus 7,31-37. Sokne-prest Arne Brekke. Dåp. Nattverd. Offer: Menighetsarbeid

Søndag 21.8, 14.s.e.pinse 11.00 Høymesse. Lukas 10,

25-37 Soknepr. Arne Brekke. Dåp. Nattverd. Offer: Kirkens Sosialtj.

Lørdag 27. august,konfirmasjon 11.00 og 13.30Sokneprest Arne Brekke

Søndag 28. august,konfirmasjon11.00 og 1330 Sokneprest A. Brekke, kapellan B. Moe

Lørdag 3. sept.,konfirmasjon11.00 Sokneprest

Arne Brekke

Søndag 04. aug., 16.s.e.pinse11.00 Høgmesse. 1. Kongeb.

17,8-16. Soknep. Arne Brekke Dåp. Nattverd. Offer: Mali

Odland tilbake etter permisjonFra og med neste nummer erAnne Myklebust Odland igjenpå plass som redaktør for defelles menighetsbladene i Fanaprosti etter sin fødselspermi-sjon, mens Jan Hanchen Mi-chelsen går tilbake til å kun fyl-le de vanlige arbeidsoppgave-ne som datamaskinkusk. Bi-drags-ytere og redaksjonsmed-lemmer bør derfor notere segden oppdaterte kontaktinfor-masjonen på side to. - red.

gudstjenester

døde

vigde

døpte

Returadresse:Skjold menighetSkjoldlia 555236 Rådal

BFULLDISTRIBUSJON

Vi minner om hjemmesidene våre: skjold-kirke.no

Den går av stabelen fredag 10. juni klok-ken 20. Dette året er temaet selvfølgelig:SOMMER!! Det vil bli masse moro meddanserne, skuespillerne, band, kor, multi-media og mer. Masse gode sanger som skal

synges, med flinke og flotte solister! Det-te er en begivenhet som det ikke er lov ågå glipp av, og du vil garantert gå hjemmed gode minner og et stort smil ;). Gratisinngang for alle i alle aldre.

(Dette er en konsert vi oppfordrer særligde eldre tilå komme på så vi kan vise atungdommen på Skjold ikke bare er noenuforskammede rølpere…!)

Sommerkonsert med Extasis Nå er det endelig tid for årets sommerkonsert med Extasis (Skjold Ten-Sing) i Skjold kirke!

skjold 3-05.qxp 25.05.05 20:33 Page 16