Top Banner
Výroční zpráva činnosti za rok 2014 Junák - svaz skautu a skautek CR, stredisko “5. kveten” Plzen o * * Od 1. 4. 2015 se vracíme k původnímu názvu, který jsme měli již v roce 1914: Junák - český skaut, z.s.
16

Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

Jan 18, 2016

Download

Documents

Daniel Soutner

Junák - svaz skautů a skautek ČR, středisko "5.květen" Plzeň - Výroční zpráva činnosti za rok 2014
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

Výroční zpráva činnosti

za rok 2014

Junák - svaz skautu a skautek CR,

stredisko “5. kveten” Plzen

o *

*Od 1. 4. 2015 se vracíme k původnímu názvu, který

jsme měli již v roce 1914: Junák - český skaut, z.s.

Page 2: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

Vážení přátelé,

rok 2014 je za námi a já bych Vám rád představil činnost našeho střediska. Nábory nových členů byly letos úspěšné, a tak se nám podařilo zvýšit počty našich členů ze 169 na 189. Letošní rok byl ve znamení poměrně velkého množství akcí. Kromě spousty schůzek proběhlo i více než 150 akcí oddílových a několik společných střediskových. V březnu jsme se rozehřáli střediskovou filmovou výpravou do Melchiorovy huti, kde účastníci točili vlastní filmy a seznamovali se s filmovou technikou. V dubnu pak proběhl tradiční memoriál PŠZ s podtitulem „Letem světem”, kde v okolí Chlumu soutěžily tříčlenné týmy v tradičních i netradičních skautských i neskautských disciplínách. Prázdniny patří letním táborům a na našich táborech bylo letos více než 130 účastníků.

K tradičním prezentacím veřejnosti mezi které počítáme dubnovou Apriliádu na Habrmannově náměstí a záříjové komiksové dobrodružství na klubovnách jsme letos přidali ještě účast na akci Den sousedství. Tam jsme na trávě i na stolečkách nabízeli k hraní deskové hry v normální i nadživotní velikost. Na této akci se s námi podílela i obvodní knihovna Doubravka a soukromá ZUŠ Trnka.

Skautskou službu veřejnosti jsme naplnili účastí na sbírce Velikonoční skautské kuřátko - Pomozte dětem s výtěžkem 1654 Kč a roznosem Betlémského světla do domova důchodců a Nemocnice u sv.Jiří. Co se týká našeho zázemí ve skautském areálu pod Chlumem, středisko pokračovalo v další etapě rekonstrukce.

Page 3: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

Díky podpoře městské části Plzeň 4 proběhla oprava elektroinstalace v některých klubovnách a úprava rozbitých, nevyhovujících schodů. Kromě toho se jednotlivé oddíly podílely na drobných úpravách a úklidu areálu.

Děkujeme všem, kteří se podíleli na vedení oddílů, a všem členům, kteří pomáhají středisku v jeho bohaté činnosti. Dík patří také rodičům, partnerům a sponzorům a určitě též i fanouškům a podporovatelům.

Těším se na další rok plný činnosti a báječných akcí!

Daniel Soutnervedoucí střediska

Page 4: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

Junák - svaz skautů a skautek ČR,

středisko “5.květen” Plzeň

Americká 29

301 00 Plzeň

IČ: 497 77 971

www.skauti-doubravka.cz

Statutární zástupce:

Daniel Soutner – vedoucí střediskatel: 723 201 348e-mail: [email protected]

Zástupce vedoucího střediska:Kryštof Horn

Počet oddílů: 7

Počet členů: 189

Počet členů mladších 18 let: 122

Page 5: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

Tábořiště a srub Paulina louka je malý kousek Šumavy, který má naše středisko ve správě. Na této louce dříve bývalo vaziště vorů a dodnes je to krásné místo, které své návštěvníky okouzlí. Na našem tábořišti panuje většinou klid, protože ho vyhledávají lidé se vztahem k přírodě a jediný dopravní prostředek, který smí na louku vjet, je bicykl.

www.paulinka.cz

Paulina louka

Page 6: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

Skautské zpívánky

únor 2014

Stredisková výprava

brezen 2014

Memoriál PŠZ

kveten 2014

Letní tábory

červenec 2014

Komiksové

dobrodružství

zárí 2014

Uprava areálu

ríjen 2014

Tradiční skautská pěvecká soutěž. Vítěz každé kategorie

odešel s chutným dortem.

Závod na počest tří skautů z Doubravky, kteří se

zúčastnili leteckých bojů II . světové války v řadách RAF.

Melchiorova Huť zažila skautské natáčení filmu s 55

účastníky.

Zpravidla 14 dní strávených v přírodě, naplněných hrami

i tvořivými činnostmi. Pořádali jsme 5 táborů pro více než 120

dětí.

Odpoledne plné hravých aktivit pro veřejnost v našem

areálu.

Úprava schodů, oprava elektroinstalace a mnoho drobných úprav v areálu.

nekteré letošní akce

Page 7: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014
Page 8: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

Co je to skauting?

Skauting – to jsou kamarádi, přátelé a společenství lidí, kteří sdílejí podobné hodnoty. Vyrůstat ve skautském oddíle znamená chopit se šance žít naplno. Být aktivní a najít vlastní místo ve světě. Skauting je příležitost rozvíjet nejen sebe, ale i své okolí. Skauti a skautky se snaží tvořit lepší svět tím, že berou vlastní život do svých rukou.

Skautská výchova ctí především tyto hodnoty: hrát fér spolupracovat s ostatními být ohleduplný k okolnímu prostředí mít vztah k přírodě

Skauting všestranně působí na rozvoj osobnosti dětí a mladých lidí – prostřednictvím her, zážitků, aktivit a dalších činností.

Junák – svaz skautů a skautek ČR sdružuje přes 50 tisíc dětí a mladých lidí a je tedy největší výchovnou organizací v republice. Zároveň je členem mezinárodních skautských organizací WOSM a WAGGGS.

Page 9: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

počet členu: 20

Činnost 30. oddílu v roce 2014 byla opět jako v předešlých letech velmi pestrá a zajímavá. Schůzky probíhaly pravidelně každý týden a k tomu jsme pořádali spoustu akcí o sobotách a nedělích, průměrně 2 akce za měsíc. Měli jsme několik jednodenních výprav do okolí Plzně, dvě víkendové výpravy a 2 klubovní neděle s vláčky. Zúčastnili jsme se též střediskové výpravy, brigády na Paulince a v areálu a zasoutěžili si na několika skautských závodech (Memoriál, Šiwa, Malá mlsná opice, Mistr uzlování). Za zmínku stojí i čtrnáctidenní letní tábor v Třemešné pod Přimdou s celotáborovou hrou Letopisy Narnie. Díky náboru v září se po letech rozrostl stav členské základny a přišlo několik nadšených nováčků. Celkově byl tento rok velmi úspěšný a už se těšíme, co pěkného nám přinese rok následující...

vedoucí: Petr Holub30. Strelka o

Page 10: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

počet členu: 19

V roce 2014 jsme podnikly spoustu pěkných akcí a otevřely družinku benjamínků – děvčat v předškolním věku. Dvakrát jsme vyrazily do aquacentra, nejdřív v zimě na výpravě do Kdyně a pak znovu na podzim při víkendové akci v  Horažďovicích. J iž potřet í j sme uspořádaly pěveckou soutěž pro plzeňské skauty Zpívánky, byly si zatancovat na M a š k a r á k u a p ř i s p ě l y v ý r o b o u velikonočních kuřátek sbírce Pomozte dětem. V dubnu se naše družina starších holek zúčastnila Závodu vlčat a světlušek a školní rok jsme zakončily návštěvou nově postavené rozhledny Kotel a tradičním piknikem.

V létě jsme po mnoha letech vyrazily na tábor na nové místo, strávily jsme dva týdny na Divokém západě na střediskové základně Paulinka v srdci Šumavy, kde jsme si vyzkoušely rýžovat zlato, podnikly spoustu průzkumných výprav do okolí a především jsme se všechny naučily postarat samy o sebe. Na podzim jsme pak ještě stihly trochu archeologického zkoumání v okolí Koněpruských jeskyní a víkend v Chebu.

vedoucí: Kristýna Hoblová31. Vlaštovka o

Page 11: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

Čas plyne tak jistě, jako voda. A když se d n e s o h l é d n e m e , spatříme za svými zády krásný rok 2014, rok plný skvělých v z p o m í n e k a nezapomenutelných z á ž i t k ů . P r v n í v z p o m í n k a j e n a měsíc leden a na cestu d o b a z é n u , k d e m u s e l a d r u ž i n a J e l e n ů p ř e n é s t v š e c h n y č l e n y výpravy do bezpečí

33. Šíp počet členu: 50o

vedoucí: Veronika Pavlíková

přes most. V únoru jsme navštívili domov důchodců a přinesli jim výrobky z naší klubovny. Měli jsme tu možnost prohlédnout si hasičárnu a také pražské letiště. A nesmíme zapomenout na každoroční Memoriál Pavlíka, Šindeláře a Záleského, který se koná v dubnu. Nastává červen a s ním přípravy na největší akci celého roku – tábor. Tábor, s tématem mafie, se vydařil ve všech směrech a po něm přichází dlouho očekávané prázdniny. Na začátku školního roku nesmí chybět i zahájení skautského roku a s ním vycházka kolem Radbuzy, následovaná dvoudenní výpravou do Přebudova. A s blížícími se Vánoci přichází také konec roku a poslední akce, Vánoční oddílová schůzka.

Page 12: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

Momentálně jsme poněkud komornější skupinka lidí, kteří společně rádi tráví víkendy v přírodě. Během celého roku vyjíždíme po Čechách. Ať je léto nebo zima, každý měsíc si vyhradíme jeden víkend na nějaké to dobrodružství mimo civilizaci. Pokud to jde, spíme pod hvězdami, tak je to totiž nejkrásnější. Před táborem jsme stihli Výpravu do Českého krasu, Kuličkyádu, Výpravu do Českého lesa a Brigádu na Paulince. Na tábor jsme se nebáli vyrazit daleko, letos jsme uspořádali putovní po Rychlebských horách. Podívali jsem se třeba do Sedmihoří, Slavkovského lesa nebo Píseckých hor, zkusili jsme i některé výpravy ozvláštnit jízdou na kole.

vedoucí: Václav Zichpočet členu: 8

o34. Jestráb

Page 13: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

Začátkem roku 2014 jsme vyrazili na lyže a o měsíc p o t é n a Z i m n í táboření a přes nedostatek sněhu jsme si to patřičně užili. Jarní akce nás letos zavedly za zvířátky. V dubnu j s m e n a v š t í v i l i krokodýlí farmu ve městě Protivín a v květnu statek plný d o m á c í z v ě ř e

počet členu: 40o36. Sirius vedoucí: Martin Merta

přímo pod hradem Krasíkov. Do prázdnin jsme ještě stihli vymrznout na vandru a pak už následovala brigáda a samotný tábor. Během čtrnácti dnů jsme prozkoumávali tropický ostrov Kisiwa Cha Maarifa, kde jsme, rozdělení do dvou skupin podle věku, zažívali různá dobrodružství. V průběhu léta jsme ještě stihli týdenní čundr kolem Lipna. V září jsme vyrazili na výpravu do Domaslavi a během podzimních prázdnin jsme navštívili Karlovy Vary a okolí. Do konce roku jsme si pak ještě zastříleli z pistolí nerf i z pistolí na paintball, zúčastnili se turnaje v deskových hrách a nakonec si rozdali dárky v naší klubovně.

Page 14: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

Rok 2014 byl pro Kalahari ve znamení růstu a změn. Nejen, že přibylo několik mladších členů, ale přidali se k nám i starší, což je neobvyklé a vítané. Z rozrůstající se základny vlčat a světlušek se také na podzim vytvořila jedna družina mladších skautů, kteří si zvolili jméno Karakalové. Zůstaly nám i nadále dvě šestky – Oranžová a Červená a družina starších skautů – Štíři. Každý týden probíhaly družinové schůzky, jednou za 2 měsíce oddílová. Celkově náš oddíl uspořádal, či se účastnil 29 akcí, z toho 18 vícedenních. Mezi velké akce počítáme Velikonoční putovní expedici po odlehlých koutech Šumavy, dvoutýdenní tábor u Třemešného pod Přimdou na téma Lesní duchové, putovní tábor pro rovery do Jeseníků a podzimní prázdniny pro celý oddíl v Benátkách nad Jizerou. Letošní rok byl rokem pozitivním a plným posunů a doufáme, že jak motivoval k další činnosti nás ve vedení, tak tomu bylo i u našich nejmladších členů.

počet členu: 42o

vedoucí: Kristýna Soutnerová39. Kalahari

Page 15: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

Děkujeme starostovi ÚMO4 Michalu Chalupnému a místostarostovi ÚMO4 Zdeňkovi Mádrovi za podporu skautů na Doubravce.

Středisko je financováno z členských příspěvků, darů a dotací. Na požádání ochotně předáme zájemcům účetní závěrku a další informace.

Granty v roce 2014 poskytnuté přímo středisku: 35 000 Kč - Městský obvod Plzeň 4: obnova areálu kluboven 10 000 Kč - Městský obvod Plzeň 4: provozní náklady Vyšší organizační jednotky dále středisku poskytly provozní dotaci

z prostředků Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Podekování

Hospodarení

Page 16: Skauti Doubravka: Výroční zpráva 2014

skauti Doubravka . . .