Top Banner
SOCIALDEMOKRATEN Skånska En tidning om politk från Socialdemokraterna i Skåne DISTRIKTS– KONGRESSEN Allt från FÖRSTA MAJ Demonstrera på Skåne behöver bättre infrastruktur! Valplattform för EU-valet Skånes kandidat i EU–valet MATTIAS OLSSON 25 MAJ Nummer 1 2014 på vården! Vi satsar stort 10 NYA VÅRD– CENTRALER OCH FILIALER
8

Skånska Socialdemokraten

Mar 11, 2016

Download

Documents

Jens Ohlsson

Skånska Socialdemokraten, nummer 1-2014
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Skånska Socialdemokraten

SOCIALDEMOKRATENSkånska En tidning om politk från Socialdemokraterna i Skåne

DISTRIKTS–KONGRESSEN

Allt från

FÖRSTA MAJDemonstrera på

Skåne behöver bättre infrastruktur! Valplattform för EU-valet

Skånes kandidat i EU–valet

MATTIAS OLSSON

25 MAJ

Nummer 1 2014

på vården!Visatsar stort 10NYA VÅRD–

CENTRALEROCH FILIALER

Page 2: Skånska Socialdemokraten

LedareFörsta Maj är arbetarrörelsens stora högtidsdag. Årets majfirande sker självklart i ljuset av de två viktiga kraftmätningar som Europaparlamentsvalet och riksdagsvalet innebär. När vi nu går ut till manifestationerna och demonstrationstågen på första maj, i de förhoppningsvis varma vårvindar-na, är det också en manifestation för vår vilja till förändring. Åtta år av borgerligt styre lider mot sitt slut. Det är nog nu!

Första maj är en mätpunkt för landets politiska läge. Det är nog många som känner som jag att so-cialdemokratin och arbetarrörelsen har medvind och kommer att göra bra ifrån sig under detta så kallade supervalår. Vi måste dock undvika att invagga oss själva i den falska tryggheten att vi har segern som i en ask. Under det här året har vi två valrörelser. Och de är långtifrån vunna! Vi måste tillsammans kraftsamla för att det ska gå vägen. Och alla måste göra sin del.

Sällan har en socialdemokratisk politik varit så välbehövlig som nu. På arbetsplatserna leder stress och ökat arbetstempo till att folk sliter ut sig och blir sjuka av arbetsmiljön. Enligt Jobbhälsobaro-metern från förra året är unga kvinnor de som är mest sjukskrivna av alla. I Skåne nås vi av siffror från Statistiska Centralbyrån som säger att vårt landskap har en sysselsättningsgrad på 74 procent, den lägsta i hela i riket. Samtidigt som arbetslösheten i landet är över åtta procent, sitter den bor-gerliga arbetsmarknadsministern på händerna och hoppas på det underverk som skattesänkning-arna påstås göra för sysselsättningen. Det lär inte komma.

Det är endast en socialdemokratisk politik med rejäla satsningar på utbildning, byggande, infra-struktur och vård som kan vända de sorgliga arbetslöshetssiffrorna. Idag har vi 35 000 unga som gått arbetslösa i mer än sex månader. Därför är årets socialdemokratiska förstamajparoll ”Ingen ung utan jobb!”. I både valet till EU–parlamentet och riksdagen är ungas rätt till arbete en huvud-fråga för oss socialdemokrater.

Men för att valrörelserna ska gå vägen behöver vi bli fler! Den absolut viktigaste insatsen man kan göra för att stärka arbetarrörelsen i valrörelsen, det är att värva en arbetskamrat, granne eller vän till socialdemokratin. Om vårt parti ska fortsätta vara en folkligt förankrad gräsrotsrörelse måste vi vara många. Det här tål att upprepas. Vi ska finnas ute på alla arbetsplatser och prata politik. Vi ska finnas ute i bostadsområdena och lyhört lyssna på hur våra medmänniskor upplever sin vardag.

Och vi måste ställa frågan mycket oftare: ”Vill du gå med i Socialdemokraterna?”

SOCIALDEMOKRATEN

Ordförande för Socialdemokraterna i SkåneNIKLAS KARLSSON

SOCIALDEMOKRATERNA I SKÅNEOlof Palmes Plats 1214 44 MalmöTel: 040 – 660 73 [email protected]/skanefacebook.com/skanesossar

ÖPPETTIDERMåndag – fredag 8.00 – 16.00

PERSONALStefan PetterssonFörste ombudsman040–660 73 [email protected]

Petra BergquistValkretsombudsman040–660 73 [email protected]

Per–Arne HåkanssonValkretsombudsman040–660 73 02p–[email protected]

Ann–Sofie GarsénOmbudsman 040–660 73 10ann–[email protected]

Göran S PerssonValkretsombudsman040–660 73 [email protected]

Gert NilssonKontorist040–660 73 [email protected]

Margareta Liljedahl ErikssonEkonomi040–660 73 [email protected]

Bo MolinVaktmästare/Tryckare040–660 73 [email protected]

ANSVARIG UTGIVAREStefan Pettersson, 040–660 73 03

REDAKTÖRTony Johansson, 0704–92 24 84

GRAFISK FORM OCH FOTONJens Ohlsson Foto & Formwww.jensohlsson.se

OMSLAGMattias Olsson, Lund, kandiderar till EU–parlamentet för Socialdemokraterna och står på plats 8. Foto: Jens Ohlsson

TRYCK Exaktaprinting AB, Malmö

En tidning om politk från Socialdemokraterna i Skåne

Skånska

2

Page 3: Skånska Socialdemokraten

Henrik Fritzon tar över efter valet

Sjukvården i Skåne brottas med kro-niska problem som bristande antal vårdplatser, dålig patientsäkerhet och usel arbetsmiljö för sjukvårds-personalen.– Ett tungt ansvar för den här utvecklingen vilar på den borgerliga femklövern som styr regionen. Den skånska sjukvården har misskötts, säger Henrik Fritzon. Idag känner människor som bor i Skåne oro för om de kommer att få den vård som de har rätt till. Det är en fullständigt oacceptabel situation.

UTMANANDE UPPDRAGOm Socialdemokraterna vinner valet i höst är Henrik Fritzon kandidat till att bli Regionstyrel-sens ordförande. Därmed är han också den främsta företrädaren för Socialdemokraterna i regionvalets valrörelse.– Uppgiften att rädda den skånska vården är ett av de politiskt svåraste i landet. Att vara gruppledare i det arbetet kommer därför att vara oerhört ansvarsfyllt. Det är med ett stort allvar man får ta sig an den här uppgiften, säger Henrik Fritzon.

POLITIKEN FORMERADDe nya regionlistor som Socialdemokraterna i Skåne beslutade om på valkonferensen i februari innebär att en stark grupp kommer att ta över efter valet, tycker Henrik Fritzon. – Ett mycket kompetent nytt gäng kommer tillsammans att utföra det tuffa arbetet att hantera den skånska sjukvården.Uppdraget som gruppledare innebär att vara främsta talesperson för den socialdemokratiska gruppen och att leda det socialdemokratiska arbetet i Regionen.– Vår politik är till stor del formerad. Sjukvårdsfrågorna kommer att vara fokus för valrörelsen i regionen, säger Henrik Fritzon. Våra viktigaste punkter är att nedskärningarna i sjukvården måste stoppas, att fler anställs i vården – vi har ambitionen att anställa 2000 fler – och öka antalet vårdplatser.Henrik Fritzon framhåller att detta är det som måste göras på kort sikt.– Det finns sedan andra övergripande viktiga vallöften. Bland dessa finns att öka tillgängligheten, göra det lättare för folk att få vård, att korta köerna och att utveckla primärvården runt om i Skåne.– Vården ska vara modern och det ska vara enkelt att komma i kontakt

med den. Vi har tagit fram ett förslag om att det ska finnas en kalen-dergaranti i vårdgarantin som innebär att man alltid kan boka sin tid direkt, så att det passar ens egen kalender.– Vi ska bort från det här att man går hem från vården och tvingas vänta på en kallelse med posten till en tid som inte passar en. Man ska alltid kunna boka sin nästa tid direkt.

SJUKVÅRDEN INTE VIKTIG – FÖR MODERATERNASkånemoderaterna presenterade sitt valprogram för regionen på ett café i Malmö den 26 mars. Henrik Fritzon var inte imponerad.– De verkar inte alls prioritera sjukvården. Det visar bara att de inte förstått hur viktig sjukvården är för skåningarna och hur stora problem som nu finns.– Sveriges Radios journalist påpekade helt riktigt under presskonfe-rensen att många tycker att sjukvården är den viktigaste frågan. Pia Kinhult från moderaterna lyfte fram helt andra frågor. Henrik Fritzon tror att Socialdemokraterna har goda förutsättningar att vinna regionvalet i höst.– Men det förtjänar också att sägas att det krävs hårt arbete. Valsegrar får man aldrig gratis.

Efter höstens val kommer Henrik Fritzon, som idag är regionråd med ansvar för sjukvården, att efterträda Rikard Larsson som gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne. Det beslutade en enhällig valkonferens för Socialdemokraterna i Skåne i februari. – Vi socialdemokrater står inför stora utmaningar i år. Vi har ett val att vinna och vi måste vända utvecklingen i den skånska sjukvården, säger Henrik Fritzon.

3

Page 4: Skånska Socialdemokraten

är Skånes kandidat till EU-parlamentet

Miljontals européer går arbetslösa och väldigt många av dem är ungdomar. Det gör jobbpolitiken till fråga nummer ett för Socialdemokraterna inför Europaparla-mentsvalet den 25 maj.– Arbetslösheten har skjutit i höjden de senaste åren. Sedan finanskrisen och eu-rokrisen började 2008 har arbetslösheten ökat från 16 till 26 miljoner i Europa. Det är en enorm ökning, säger Mattias Olsson.– Den höga arbetslösheten är en av orsa-kerna till att EU drabbats av en förtroen-dekris. Bara för några år sedan (2009) när Eurostat frågade hade hälften av EU-med-borgarna ett stort förtroende för EU.

SEXTIO PROCENTIdag har förtroendesiffran fallit till 30 procent i EU. I en del länder är förtro-endet ännu lägre. Så är det i länder som Grekland, Portugal och Spanien. De har drabbats hårt av eurokrisen. Det är länder med mycket hög arbetslöshet. Över 25 procent är arbetslösa i Grekland och Spanien. Ungdomsarbetslösheten är runt 60 procent, säger Mattias Olsson.För att råda bot på dessa djupa problem, både arbetslösheten och misstroendet mot EU, måste politiken ändras helt och hållet, anser han. – Det stöd till krisländerna som man ibland pratar om, alla de miljarder som betalats ut, har egentligen bara gått till att dessa länder ska klara av att betala sina ränteamorteringar och till avbetalning på statsskulden. – Pengarna har vänt tillbaka till tyska och franska banker, medan medborgarna i krisländerna inte sett någonting av alla miljarder.

KLASSISK HÖGERPOLITIKSamtidigt har EU och internationella va-lutafonden ställt upp hårda villkor i utbyte mot lånen. Dessa villkor har inneburit för-sämringar av välfärden, sänkta löner, sänkt arbetslöshetsförsäkring, lägre pensioner, uppsagda kollektivavtal och uppluckrad anställningstrygghet.– Man för en klassisk högerpolitik för att

skapa en låglönesektor. Det är det som är konceptet. Men det har inte fungerat. Arbetslösheten har ökat hela tiden. –Mattias Olsson menar att denna ut-veckling hänger nära samman med det andra område som Socialdemokraterna prioriterar i EU-valet: ordning och reda på arbetsmarknaden. Det gäller, förklarar Mattias Olsson, att se kopplingen mellan Sverige och andra EU–länder. – Reinfeldt har flera gånger beklagat att Sverige har liten låglönesektor. I Sverige uppskattas omkring två procent ha så kallade låglönearbeten. I flera EU-länder ligger den siffran nära 17 procent. – Det är därför det är så viktigt att försvara arbetsrätten och den svenska modellen med kollektivavtal. Regeringen talar ofta gott om den svenska modellen, men dess agerande vittnar om en annan grundsyn.

FÖRSVARA KOLLEKTIVAVTALENBåde Socialdemokraterna och LO kräver att Lex Laval-lagen måste rivas upp. Lag-stiftningen förhindrar svenska fackför-eningar att tvinga fram svenska kollek-tivavtal när det redan finns kollektivavtal från andra länder och är egentligen mer långtgående än vad EU kräver. – Men hela Laval-processen och den nya svenska lagstiftningen visar att det behövs socialdemokrater såväl i Europaparlamen-tet som i riksdagen.Mattias Olsson avvisar högerns ankla-gelser om att dessa krav skulle grundas i främlingsfientlighet. – Det är precis tvärtom. Vi säger att i Sverige ska alla arbeta på samma villkor. De svenska reglerna ska gälla alla oavsett var man kommer ifrån.Krisen och den höga arbetslösheten används, enligt Mattias Olsson, som argument för högern att driva en politik som ytterligare försämrar villkoren på arbetsmarknaden. – Det är här skiljelinjen i europeisk politik går. Antingen nedmonterar man välfärds-staten, försämrar välfärden, privatiserar

och avreglerar. – Eller satsar man kraftfullt på välfärd, infrastruktur och utbildning. Det är detta Europaparlamentsvalet handlar om.

Ett tredje område som Social-demokraterna driver inför Europaparlamentsvalet är miljö- och klimatfrågor-na. Det är inte bara en överlevnadsfråga för medborgarna, utan även en möjlighet att pressa ned arbetslös-heten, anser Mattias Olsson. – Om man antar detta som en utmaning, de stora miljö- och klimat-problem som vi har, finns här en väldig potential till en stor arbetsmarknad i att hitta alla de lösning-ar som krävs för att hantera miljöpro-blemen.

MASSÖVERVAKNINGEN ETT HOTFrågorna om massövervakning är en av Mattias Olsson hjärtefrågor. Massöver-vakning är det samma som att betrakta alla människor som potentiella brotts-lingar, konstaterar han. – Utan konkret brottsmisstanke, ska ingen övervakning tillåtas, säger han och tar upp att Europaparlamentet den 12 mars i år antog en resolution som fördömde NSA:s elektroniska övervak-ning, men också en del europeiska stater kritiserades.– En del i resolutionen talade om Storbritannien och Sverige och uppma-nade medlemsstaterna att iaktta att i en rättsstat får man inte utsätta människor för ingrepp i den personliga integriteten utan att det finns lagstöd, men också att det görs en rättslig prövning. – Hela massövervakningsfrågan bygger på att man inte gör en lagenlig individu-ell prövning. Därför ser jag massöver-vakningen som ett hot mot demokratin och EU-medborgarnas rättssäkerhet.

Mattias Olsson står på åttonde plats på den socialdemokratiska valsedeln till Europaparlamentet och är den enda skåningen på listan. Han framhåller den europeiska massarbetslösheten och eurokrisen som Europaparlamentsvalets helt överskuggande fråga. Om man inte löser dessa frågor hotas den europeiska demokratin, anser Mattias Olsson.

MATTIAS OLSSON

Valet till EU–

parlamentet äger rum den 25:e maj. Från den

7:e maj kan du förtidsrösta. Röstkort kommer med posten

till alla röstberättigade. För mer information se socialdemokraterna.se

och val.se

4

Page 5: Skånska Socialdemokraten

är Skånes kandidat till EU-parlamentetValplattformen inför EU-parlamentsvalet samman-fattar Socialdemokraternas Europapolitik. I fokus står jobben, fackliga rättigheter, klimatpolitiken och att det måste bli tydligare inom vilka områden som EU-parlamentet ska besluta och inom vilka områ-den som de nationella parlamenten bestämmer.

MATTIAS OLSSON

Mattias Olsson står på åttonde plats på Socialdemokraternas lista till Europaparlametsvalet. Listan är gemensam för hela landet och innehåller kandidater från Skåne i söder till Norrbotten i norr.

Mattias Olsson har en genuin politisk erfarenhet genom såväl SSU, Socialdemokratiska Student-förbundet och som förtroendevald för Socialdemokraterna i Lund. Idag arbetar han som kanslichef för socialdemokraternas kansli i Region Skåne, men har tidigare arbetat i Bryssel med Europafrågor. Han sitter även i kommunfullmäktige i Lund och är vice ordförande det kommunala fastighetsbolaget.

FAKTA: MATTIAS OLSSON

JOBBVi sätter jobben först – i Sverige och Europa. Det är ett historiskt misstag att nästan 26 miljoner människor, varav 6 miljoner ung-domar, saknar jobb. EU:s ungdomsgaranti måste bli verklighet, ingen ska behöva gå arbetslös i mer än 90–dagar. Vi vill se gemensamma satsningar på forskning och grön teknik i stället för ensidiga åtstramningar som inte fungerar.

SCHYSSTA VILLKOROrdning och reda på arbetsmarknaden. Vi står upp för den svenska modellen och att svenska löner och villkor ska gälla i Sverige. Vi ska inte konkurrera med låga löner och dåliga arbetsvillkor. Vi vill att ett socialt protokoll införs i EU som bättre skyddar löntagarnas rättigheter.

KLIMATETEU ska vara ledande i klimatarbetet. Vi tjänar på att ligga i framkant när det gäller utvecklingen av den nya klimatsmarta tekniken. Så skapar vi också fler jobb. EU måste ta fram nya am-bitiösa klimatmål för perioden efter 2020, som gör det möjligt att begränsa temperaturökningen till högst två grader och samtidigt vara drivande i internationella klimatförhandlingar.

RÄTT BESLUT I RÄTT PARLAMENTEU ska arbeta med rätt saker. Skolan, omsorgen och sjukvården organiserar vi bäst i Sverige, nära människorna som berörs. EU ska inte påverka medlemsländernas sätt att bygga upp sin välfärd.

Läs hela valplattformen på Socialdemokraternas hemsida www.socialdemokraterna.se

SOCIALDEMOKRATERNAS VALPLATTFORM FÖR VALET TILL EU–PARLAMENTET

5

Page 6: Skånska Socialdemokraten

– Idag har inte alla möjlighet till snabb vård på en vårdcentral, säger Yvonne Augustin som är andre vice ordförande i närsjukvårdsberedning-en. Vår kartläggning visar att det behövs sju nya vårdcentralsfilialer och tre nya vårdcentraler.Socialdemokraterna betonar att den naturliga vägen in i vården för människor som är sjuka i första hand ska vara via vårdcentralen eller vårdcentralfilialen.– Får man en enklare åkomma så ska man inte behöva besöka akuten, säger Yvonne Augustin.

NYA VÅRDCENTRALERTvå av de nya vårdcentralerna kommer att öpp-nas i Malmö. Den ena i stadsdelen Husie och den andra söder om centrum. Vårdcentralen i Norrestad i Landskrona, som den borgerliga regionmajoriteten stängde för några år sedan, ska öppnas igen. – Vi anser att de två offentliga vårdcentralerna i Landskrona är alldeles för stora. Den ena har 17500 listade patienter och den andra 11300, påpekar Yvonne Augustin.– Det är viktigt att vårdcentralen i Norrestad åter öppnas, i synnerhet med tanke på att där bor många äldre och att området också har en del

sociala utmaningar.Nya filialer kommer att öppnas på sju orter: Bårslöv (Helsingborg), Fjälkinge (Kristian-stad), Marieholm (Eslöv), Kvidinge (Åstorp), Teckomatorp (Svalöv), Klågerup (Svedala) och Furulund (Kävlinge).

STÖRST BEHOVSocialdemokraterna i Region Skåne menar att den borgerliga majoriteten i Regionen helt lämnat över till marknaden att etablera nya vårdcentraler. Det socialdemokratiska förslaget utgår från de platser i storstäderna och på lands-bygden där behovet är som störst. Dessutom innehåller vallöftet en förstärkning av vårdcen-tralsfilialerna.

– Med vårt förslag vill vi förstärka vårdcentrals-filialerna. Det ska finnas läkare ute på filialerna under minst några timmar per vecka, säger Yvonne Augustin.– Om man bor på en liten ort och har svårt att ta sig in till vårdcentralen, så ska man kunna träffa sin läkare på filialen.

TIDSBOKNINGSocialdemokraterna lovar också att det ska vara möjligt för patienterna att redan på filialerna boka tid till läkare, sjukgymnast och psykolog.– Vårt mål är att det ska vara enkelt för skåning-arna att få vård. Vi är övertygade om att med vårt förslag, kommer det att bli betydligt enklare för många skåningar att få den vård de behöver.

Behovet av flera vårdcentraler och vård-centralfilialer i Skåne är stort. Det visar den kartläggning som nyligen genomförts av Socialdemokraterna i Skåne. Om Socialdemo-kraterna vinner valet i Region Skåne kommer vårdcentraler och vårdcentralfilialer att byggas ut på tio orter.

STORA VÅRDSATSNINGAROM S VINNER VALET

Ett enigt Region Skåne reagerade skarpt mot det förslag på infrastruktursatsningar i Skåne fram till 2025 som Trafikverket lagt. Trafikverket nobbade flera av de förslag som Region Skåne tagit fram. – När Trafikverket kom med sitt förslag slutade deras planerade nyinvesteringar på 20 miljarder i Skåne, medan vi i Regionen såg ett behov på näs-tan 37 miljarder, säger Christine Axelsson, andre vice ordförande i regionala tillväxtnämnden.– Själva stråken av både vägar och järnvägar som vi pekat ut och vill satsa på, är vi helt överens om i Region Skåne, säger Christine Axelsson.Den viktigaste investeringen, som saknas i Tra-fikverkets förslag, är att göra stambanan genom Skåne fyrspårig hela vägen från Malmö till Hässle-

holm. Det beräknas kosta cirka tio miljarder.– Vi har tagit fram vår plan genom ett oerhört grundligt arbete. Vi har haft ett antal dialoger med kommunföreträdare och näringsliv, där vi verkli-gen försökt identifiera de största behoven.Christi-ne Axelsson anser att det är hög tid att planera för den ökade trafikbelastning som inom bara några år kommer att vara verklighet i Skåne.–Vi står inför bygget av Fehmran Belt-förbin-delsen som kommer att medföra ett ännu tuffare tryck på den skånska infrastrukturen. Vi kan inte stå med händerna i byxfickorna och göra ingenting.– Det gäller att vara ute i god tid eftersom det tar lång tid att planera infrastruktur.

SKÅNE BORTGLÖMT NÄR STOCKHOLM BESLUTAR OM NY INFRASTRUKTUR

Nya vårdcentraler och filialer på tio orter i Skåne

6

Page 7: Skånska Socialdemokraten

Botemedlet mot arbetslösheten i Europa är ökad efterfrågan genom offentliga investering-ar och genom att ge företag lånemöjligheter så att de kan investera. Det var Marita Ulvskogs budskap till de skånska kongressombuden. Samtidigt framhöll hon de fackliga rättighe-terna som en av valets viktigaste frågor. – Om några dagar kommer vi att fatta beslut om en förändring av genomförandedirekti-vet, det vill säga hur huvudentreprenörer ska kontrolleras.– Det är ett minimidirektiv som bara gäller byggbranschen, men ett land kan nationellt gå längre och få det att gälla alla branscher. Det kan få stor betydelse för Sverige.

MOBILISERINGMarita Ulvskog varnade för ett lågt valdelta-gande.– En stor utmaning i valet till Europaparla-mentet är att mobilisera de socialdemokratis-ka väljare som röstade nej till EU–medlem-skapet. Under tidigare EU–val har 60 procent av de väljare, som normalt röstar socialdemo-kratiskt i riksdagsvalet, inte röstat.– Vi är medlemmar i EU och då måste vi delta i EU–valet. Hur vi röstar bestämmer vilka politiska värderingar som ska forma majorite-terna i parlamentet, sade hon.– Vi måste även mobilisera de som säger att

de kan för lite om EU och att de inte vill delta. Men det är inget läxförhör att delta i ett allmänt demo-kratiskt val. Det enda man behöver veta är om man är höger eller vänster och vil-ket parti man brukar lägga sin röst på.

Representant från partisty-relsen under kongressen var Annelie Hulthén och även hon passade på att under-stryka vikten av att rösta. – För mig handlar valet till Europaparlamentet inte om gurkor, jordgubbar, snus eller byråkratin i EU–kom-missionen. För mig handlar valet om mänskliga rättighe-ter och alla människors lika värde, sade hon under sitt tal till kongressombuden.

SKÅNEPROGRAMMETUnder helgen antogs även Skåneprogrammet som utgör politiska riktlinjer för Socialdemokraternas politik i Region Skåne under nästa mandatperiod. Sjukvården är Region Skånes huvudsakliga uppgift, varför vårdfrågorna behandlas utförligt i program-met. Där slås bland annat fast att vänteti-derna i vården ska kortas genom en ny, mer omfattande vårdgaranti, mer vårdpersonal ska anställas och fler vårdplatser öppnas. I programmet finns även ett ambitiöst syssel-sättningsmål. Arbetslösheten i Skåne är högre än riksgenomsnittet. Till 2020 ska, fastslås i programmet, Skåne ha lägre arbetslöshet än riksgenomsnittet.

MOTIONSDEBATTKongressen behandlade ett stort antal motio-ner och debatterna var ibland både långa och heta. Bland sådant som debatterades fanns frågor om arbetsdagens längd. Kongressen beslutade att verka för sex timmars arbetsdag.Under söndagseftermiddagen väckte frågan om vinster i välfärden en lång debatt. Distriktssty-relsens linje att det inte ska vara möjligt att ta ut stora belopp av skattebetalarnas pengar i vinst segrade övertygande efter votering.

Marita Ulvskog, förstanamn på den socialde-mokratiska listan till EU–parlamentet, gästade de skånska Socialdemokraternas kongress i Malmö den 12–13 april. Där antogs ett nytt Skåneprogram som innehåller politiska rikt-linjer för regionpolitiken under nästa mandat-period. Dessutom valdes en ny distriktsstyrelse och ett stort antal motioner behandlades.

MARITA ULVSKOG TILL KONGRESSEN:

Den svåra situationen på sjukhuset i Lund har pågått under flera år, med ständiga nerdrag-ningar, nedstängda vårdplatser och stressad personal. En av de senaste händelserna är att Barn och- ungdomskirurgiska kliniken anmälts till Arbetsmiljöverket av Kommunals skyddsombud. Orsaken är underbemanning och stressig arbetsmiljö.– Smärtgränsen är nådd. Det måste bli stopp på nedskärningarna på sjukhuset i Lund och personalen måste få arbetsro, säger Anna–Lena Hogerud, socialdemokratiskt opposi-tionsråd i Lund. – Det är sorgligt att sjukhuset här i Lund, som varit ett flaggskepp, har vansköts så länge.

Arbetsmiljöverket beslutade förra året om ett vite på 4,3 miljoner kronor om förhållandena på akutmottagningen inte drastiskt förbättra-des. Situationen på många sjukhusavdelningar är ansträngd och åtskilliga anställda har vitt-nat i medierna om dålig arbetsmiljö på grund av nedskärningarna.– Frågan är hur länge detta ska få hålla på. Folk här i kommunen oroar sig, säger Anna–Lena Hogerud. – Upplevelsen att nästan bli belagd med mun-kavel, som många i sjukhuspersonalen vittnat om, är också ett tecken på att sjukvårdsorgani-sationen inte mår som den ska, påpekar hon.

FORTSATT KRIS FÖR SJUKHUSET I LUND

”Utmaningen är att mobilisera våra (s)-väljare i Europaparlametsvalet”

7

Page 8: Skånska Socialdemokraten

Fira 1 maj med oss!FIRA 1 MAJ MED OSS!

Bjuv Platsen 13.30 Folkets hus Bjuv 14.45 Stefan SvalöBromölla Ifötorget 10.00 Folkets Park 11.15 Mikael JohanssonBurlöv Svenshögskolan 9.30 Arlövs Teater 10.20 Lars-Erik LövdénBåstad Firar med Ängelholm Eslöv Föreningstorget 13.00 Trollsjön 14.00 Johan AnderssonHelsingborg Mäster Palms plats 12.00 Sundspärlan 13.30 Anna HedhHässleholm Stortorget 11.00 Stortorget 14.00 Henrik FritzonHöganäs Höganäs hamn 14.00 Tivolihuset 15.00 Lennart NilssonHörby Folkets Hus 14.00 Nya torg 15.00 Yasmine LarssonHöör Folkets Hus 10.00 Christine AxelssonKlippan Torget/Torggränd 9.30 Allétorget 10.30 Thage G PeterssonKristianstad Tivoliparken 13.15 Tivoliparken 14.00 Annelie KarlssonKävlinge Billingshäll 12.00 Folkets Park 13.00 Kerstin NilssonLandskrona Rådhustorget 11.15 Slottsparken 12.00 Carin JämtinLomma Nya Centrumtorget 9.30 Dansrotundan 10.45 Hillevi LarssonLund Clemenstorget 11.00 Stortorget 12.00 Mattias OlssonMalmö Södergatan 13.30 Folkets Park 15.00 Carin JämtinPerstorp Firar med Klippan Simrishamn Hamnplan 15.30 Brunnsparken 16.15 Ingrid LennerwaldSjöbo Folkets park 10.30 Gamla Torget 11.30 Ingrid LennerwaldSkurup Folkets Park 9.45 Folkets Park 11.00 Peter KennerfalkStaffanstorp Biblioteket 9.30 Balders hage 10.20 Rikard LarssonSvalöv Folkets Hus 12.00 Folkets Hus 14.40 Anders KarlssonSvedala Folkets Hus 9.30 Stadsparken 10.30 Marie GranlundTomelilla Parken 10.15 Torget 11.00 Emil SvenssonTrelleborg Stortorget 10.00 Stadsparken 11.00 Jennie NilssonVellinge Firar med Trelleborg Ystad Folkets Park 13.00 Folkets Park 14.00 Bo BernhardssonÅstorp Kommunparken 10.00 Kommunparken 10.30 Per-Arne HåkanssonÄngeholm Folkets Hus 12.30 Hembygdsparken 13.30 Jimmy RunessonÖrkelljunga Firar med Klippan Östra Göinge Firar med Kristianstad

Kommun Samlingslats Tid Mötesplats Tid Talare

TIDER OCH PLATSER FÖR ALLA FIRANDEN I SKÅNE