Top Banner
DETTA HÄNDER JUST NU I DIN STADSDEL OCH HOS KOMMUNFASTIGHET INNEHÅLL NUMMER 1 2019 Eget sommarjobb SID 2 >> Att man ska kunna känna sig trygg i sin egen bostad och sitt bostadsområde borde vara en självklarhet. För att bidra till det har vi startat projektet Det trygga boendet som syftar till att öka gemenskapen och tryggheten. Arbetet startar med en uppmaning att säga ”Hej!” till sin granne, vilket kan bidra till mer gemenskap och trivsel. Syftet är också att det ska bidra till att man märker om en granne far illa och vågar agera om man misstänker våld i nära relationer. Några hyresgäster som värdesätter gemenskap med sina grannar är Monica Andersson Jensen, Marianne Nikolic’ och Mirjana Dimovska. Monica och Marianne beskriver hur det finns bra kommunikationsmöjlig- heter mellan grannarna. De som vill ha kontakt med varandra har en bra relation, även om inte alla är intressera- de av att prata med sina grannar. De brukar även hjälpa sina grannar när de har problem som de kan ordna. Marianne hjälpte till exempel sin granne när jordfelsbrytaren hade slagit ifrån. Mirjana är en del av trygghetsgruppen som ordnar aktiviteter i Hovängen, Fröslunda och Lagersberg. Målet med trygghetsgruppen är att bevara det lugna och trygga i områdena. De erbjuder även sällskap till äldre som i nte vill gå ensamma ute på kvällarna. Monica, Marianne och Mirjana på- pekar också att allmänna platser som Fröslunda Centrum har stor betydelse för trygghet och trivsel. Vännerna Mirjana Dimovska, Monica Andersson Jensen och Marianne Nikolic’ tycker det är viktigt att känna sig trygg i sitt bostadsområde. Om du vill läsa mer om projektet så kan du gå in på vår hemsida www.kfast.se/trygga-boendet Gemenskap bidrar till det trygga boendet Mattias Holmberg, förvaltare i Fröslun- da, håller med om att Kommunfastighet kan göra mycket för att bidra till trygga bostadsområden. Under sommaren har han till exempel jobbat mycket med att hitta nya hyresgäster till de tomma lokalerna i Fröslunda Centrum. Målet är ett levande centrum som är en naturlig mötesplats för hyresgäster i alla åldrar. Säg HEJ till dina grannar Vad kan jag göra? Vi kan alla hjälpas åt att skapa ett tryggt och trevligt boende. Ett tryggt område är ett område där man känner sina grannar och vet vilka som bor i omgivningen. > Säg HEJ till dina grannar och hjälp till att skapa en känsla av trygghet och tillhörighet. Om vi säger HEJ till varandra så kan vi minska ensamhet, öka trygghet, förbättra trivseln, skapa gemenskap och få en ny bekantskap. > Meddela dina grannar om du ska ha fest. Då känner de till att det kommer finnas okända människor i trapphuset. Använd gärna förslaget på vykort som finns på vår hemsida. > Ordna en aktivitet i området där alla boende kan delta. Det finns aktivitetspeng att söka hos Kfast, mer info finns på vår hemsida. Ny härlig innergård på Örtagården SID 3 >> Info från Kundcenter SID 4 >> Livet hemma
4

SID 3 Livet hemma >> SID 4 >> · bank till bank, vill du ha hjälp att komma igång så kontaktar du därför din egen bank. Hjälp oss att bli bättre! Vår årliga enkät delades

Sep 29, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: SID 3 Livet hemma >> SID 4 >> · bank till bank, vill du ha hjälp att komma igång så kontaktar du därför din egen bank. Hjälp oss att bli bättre! Vår årliga enkät delades

DETTA HÄNDER JUST NU I DIN STADSDEL OCH HOS KOMMUNFASTIGHET

INNEHÅLL NUMMER 1 2019

Eget sommarjobb

SID 2 >>

Att man ska kunna känna sig trygg i sin egen bostad och sitt bostadsområde borde vara en självklarhet. För att bidra till det har vi startat projektet Det trygga boendet som syftar till att öka gemenskapen och tryggheten.

Arbetet startar med en uppmaning att säga ”Hej!” till sin granne, vilket kan bidra till mer gemenskap och trivsel. Syftet är också att det ska bidra till att man märker om en granne far illa och vågar agera om man misstänker våld i nära relationer.

Några hyresgäster som värdesätter gemenskap med sina grannar är Monica Andersson Jensen, Marianne Nikolic’ och Mirjana Dimovska.

Monica och Marianne beskriver hur det finns bra kommunikationsmöjlig­heter mellan grannarna. De som vill ha kontakt med varandra har en bra relation, även om inte alla är intressera­

de av att prata med sina grannar. De brukar även hjälpa sina grannar när de har problem som de kan ordna. Marianne hjälpte till exempel sin granne när jordfelsbrytaren hade slagit ifrån.

Mirjana är en del av trygghetsgruppen som ordnar aktiviteter i Hovängen, Fröslunda och Lagersberg. Målet med trygghetsgruppen är att bevara det lugna och trygga i områdena. De erbjuder även sällskap till äldre som i nte vill gå ensamma ute på kvällarna.

Monica, Marianne och Mirjana på­pekar också att allmänna platser som Fröslunda Centrum har stor betydelse för trygghet och trivsel.

Vännerna Mirjana Dimovska, Monica Andersson Jensen och Marianne Nikolic’ tycker det är viktigt att känna sig trygg i sitt bostadsområde.

Om du vill läsa mer om projektet så kan du gå in på vår hemsida www.kfast.se/trygga-boendet

Gemenskap bidrar till det trygga boendet

Mattias Holmberg, förvaltare i Fröslun­da, håller med om att Kommunfastighet kan göra mycket för att bidra till trygga bostadsområden. Under sommaren har han till exempel jobbat mycket med att hitta nya hyresgäster till de tomma lokalerna i Fröslunda Centrum. Målet är ett levande centrum som är en naturlig mötesplats för hyresgäster i alla åldrar.

Säg HEJ till dina grannar

Vad kan jag göra?Vi kan alla hjälpas åt att skapa ett tryggt och trevligt boende. Ett tryggt område är ett område där man känner sina grannar och vet vilka som bor i omgivningen.

> Säg HEJ till dina grannar och hjälp tillatt skapa en känsla av trygghet ochtillhörighet. Om vi säger HEJ tillvarandra så kan vi minskaensamhet, öka trygghet, förbättra trivseln, skapa gemenskap och få en ny bekantskap.

> Meddela dina grannarom du ska ha fest.Då kännerde till att detkommer finnasokända människori trapphuset.Använd gärna förslagetpå vykort som finns påvår hemsida.

> Ordna en aktivitet iområdet där alla boendekan delta. Det finnsaktivitetspeng att söka hosKfast, mer info finns på vårhemsida.

Ny härlig innergård på Örtagården

SID 3 >>

Info från Kundcenter

SID 4 >> Livet hemma

Page 2: SID 3 Livet hemma >> SID 4 >> · bank till bank, vill du ha hjälp att komma igång så kontaktar du därför din egen bank. Hjälp oss att bli bättre! Vår årliga enkät delades

I dagsläget finns det alltför stora skill­nader mellan olika stadsdelar och en sak som skiljer sig mycket är arbetslös­heten. Nu inför vi några ändringar i vår uthyrningspolicy för att få fler verktyg att arbeta för ökad integration.

Från och med den 1 januari 2020 kommer hyresgäster som flyttar in hos Kommunfastighet i Brunnsbacken, Fröslunda och Lagersberg att behöva ha en inkomst från arbete, studiemedel eller pension. I dagsläget är arbetslös­heten i dessa bostadsområden betydligt högre än genomsnittet i Eskilstuna.

– Idag har vi bostadsområden medhög arbetslöshet och det påverkar samhället i stort, från skolan till den service som finns i närområdet. Vår

målsättning är att förändra den situ­ation som vi har idag och bidra till att människor med och utan arbete i högre grad bor i samma bostadsområden. Vi vill även arbeta för levande stadsdelar med affärer, restauranger och annan service, säger Mirja Cervin, Affärsområ­deschef Bostad på Kommunfastighet.

I övriga bostadsområden gäller samma regler som tidigare. Personer som har någon annan typ försörjning kan alltså fortfarande söka lägenhet hos Kommunfastighet. Det finns även ett undantag för personer som redan bor i områdena. De har fortfarande möjlighet att flytta inom området oavsett vilken typ av försörjning de har.

Nya uthyrningsregler för ökad integrationI Kommunfastighets uppdrag som allmännyttigt bostadsbolag ingår bland annat att bidra till att Eskilstuna är en bra plats att leva på och att motverka segregation.

> Teknikverkstad i Lagersberg

Hyresgäster fick testa på att bygga tekniska uppfinningar och experimentera.

För tredje året i rad har Kfast ordnat aktiviter till er hyresgäster under sommaren i samband med att ungdomar får skapa sitt eget sommarjobb. Aktiviteterna har ungdomarna själva fått planera, sätta budget för och genomföra.

> Plantskolan på Örtagården

Här fanns möjligheten att designa dina egna krukor för att sedan plantera något spännande.

> Bollskola i Mesta

Alla mellan 7 till 13 hade chansen att prova olika sporter.

> Pyssel i Skogsängen

Tillverkning av käpphästar för att sedan tävla om vilken som var snabbast.

Eget sommarjobb!

Några av de aktiviteter som anordnades:

Just nu pågår uthyrningen av nyproducerade lägenheter i Västra Munktellstaden. I februari 2020 är de klara för inflyttning. Här skapas ett nytt bostadsområde där det är nära historien och stadens ursprung. Här bor man med upplev elser, kultur, idrott och fritid som granne. Nedanför husen rinner ån med sina härliga grönområden och centrum finns på bekvämt gångavstånd.

Västra Munktellstaden – nya lägenheter i historiska kvarter

> Om du vill veta mer om lägenheterna,se vår hemsida ww.kfast.se/vi-bygger/naven

Page 3: SID 3 Livet hemma >> SID 4 >> · bank till bank, vill du ha hjälp att komma igång så kontaktar du därför din egen bank. Hjälp oss att bli bättre! Vår årliga enkät delades

Ny innergård skapar mer plats för liv i ÖrtagårdenI början av sommaren invigdes innergården i kvarter Örta­gården på Östermalm. I samband med att stamrenoveringen slutfördes i kvarteret så ville vi även skapa en härlig innegård med något för alla.

CENTRUM I DJURSTA I GREDBY I HÄLLBYMUNKTELLSTADEN I NORR I NYFORS I ÖSTERMALM

Vi har planterat över 100 blommor och buskar och rullat ut cirka 2000 kvm gräs. På plats nu finns bland annat grillplats, nya samspelsytor, pergola, kompisgunga, mer belysning och nya träd, bärbuskar och blommor.

Hyresgästerna i området har tillsam­mans format Örtagården och har haft inflytande över hur innegården ska se ut. På gårdsträffen hösten 2018 fanns det till exempel möjlighet att lämna önskemål om belysning, pergola, växter, lekutrustning, med mera.

– Satsningen är till för att förbättrautemiljön och tryggheten på Örtagår­

den. Det är också en satsning för att skapa en trygghet och samlad yta för boendesamverkan och samspel på gården, berättar Josephine Bitschnau, projektsamordnare på Kommunfastig­het.

Säker cykelförvaring

Under våren installerade vi på Bruksgatans studentboende en ny grind till cykelförvaringen, så att cyklarna står säkert framöver.

Fönsterbyte på Norr

Med start i höst byter vi fönster i 28 lägenheter på Västra Storgatan 20 och Gränsgatan 45. Samtidigt byter vi cirka 200 fönster och altandörrar i 28 lägenheter på Östra Storgatan. Arbetet startar i november och blir klart under vintern.

Uppskattade hyresgästdagar

Stort tack till er som besökt våra hyres­gästdagar under sommaren! På plats har det bland annat funnits hoppborg, clown och chokladhjul. Vi passade även på att visa våra stamrenoverade lägenheter i Örtagården och att infor mera om nyproduktionen runt Munktellstaden.

Ny parkeringsplats

I Odensala har vi färdigställt en ny yta för boendeparkering. Arbetet blev klart i början av augusti.

Spadtag för 111 nya hyresrätter

Den 28 augusti tog vi det första spadtaget för 111 nya hyresrätter i Norra Munktellstaden.

Totalt rör det sig om 111 nya hyresrätter, med garage och cykelförråd under husen. Här får man närhet till centrum, bra kommunikationer, butiker, restauranger och företag, fritidsaktivi­teter, idrott, bad och kultur. Inflyttning beräknas till hösten 2021.

Livet hemma

Page 4: SID 3 Livet hemma >> SID 4 >> · bank till bank, vill du ha hjälp att komma igång så kontaktar du därför din egen bank. Hjälp oss att bli bättre! Vår årliga enkät delades

Besöksadress

Munktellstorget 2

Eskilstuna

Telefon

016­16 75 16

E-post

[email protected]

> Nu skickar vi SMS till dig om status på din felanmälanVill du veta vad som händer med din felanmälan? Om du har ditt mobilnummer registrerat på Mina sidor så kommer du i fortsättningen att få SMS från oss när du gör en felanmälan. Vi kommer bland annat att meddela dig när din felanmälan är mottagen, om vi sökt dig utan att få kontakt eller om vi behöver beställa reservdelar.

Har du inte registrerat ditt mobilnummer på Mina sidor?När du är inloggad på Mina sidor går du till Kontaktuppgifter och fyller i ditt mobilnummer i fältet Mobil/SMS.

Tröttnat på pappersfakturor och långa OCR­nummer? Då kan du sköta dina betalningar med autogiro eller e­faktura. Både modernt och miljösmart.

Kundcenter

Besökstid

Måndag kl 10.00­16.30

Tisdag kl 10.00­16.30

Onsdag kl 10.00­16.30

Torsdag kl 10.00­16.30

Fredag kl 10.00­15.00

Första vardagen i varje månad har

Kundcenter öppet från klockan 7.00 för

in­ och utlämning av lägenhetsnycklar.

Telefontid

Felanmälan kl 07.00­16.00

Uthyrningen kl 10.00­16.00

Krav m.m. kl 10.00­12.30

> Anmäl dig till autogiroMed autogiro dras din hyra automatiskt varje månad, du behöver bara se till att pengarna finns på kontot. För att betala med autogiro behöver du först fylla i en autogiroanmälan. Blanketten får du genom att besöka vår reception, eller kontakta oss via telefon eller mejl. Efter att du fyllt i och skickat tillbaka blanket­ten dras dina betalningar från och med nästföljande månad.

> Anmäl dig till e-faktura Med e­faktura får du fakturan till din in­ternetbank varje månad och godkänner manuellt när betalningen ska gå iväg. För att betala med e­faktura behöver du lägga till oss som betalnings mottagare. Hur det går till kan skilja sig något från bank till bank, vill du ha hjälp att komma igång så kontaktar du därför din egen bank.

Hjälp oss att bli bättre!

Vår årliga enkät delades nyligen ut och vi hoppas att du som fått den vill ta dig tid att svara! Genom att svara på enkäten har du möjlighet att påverka ditt boende. Det är viktigt för oss att veta vad du tycker så att vi får veta vad vi kan förbättra. Alla som besvarar enkäten är med i utlottningen av 20 familje biljetter* till Munktellbadet.

Vi delar ut enkäten till varannan lägenhet. Om du inte fått enkäten i år så kommer du att få den nästa år. *En familjebiljett gäller för två vuxna och två barn.

> Gör din felanmälan dygnet runtDu vet väl att du kan göra din felanmälan dygnet runt på kfast.se? Du gör det under Mina sidor, där du också kan följa dina pågående ärenden.

Betala papperslöst

Info från Kundcenter