Top Banner
Aikuiskoulutus Vuosikertomus 2009
12

Sedu Aikuiskoulutus vuosikertomus 2009

Mar 17, 2016

Download

Documents

vuoden 2009 tapahtumia
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Sedu Aikuiskoulutus vuosikertomus 2009

Aikuiskoulutus

Vuosikertomus 2009

Page 2: Sedu Aikuiskoulutus vuosikertomus 2009

Sedu Aikuiskoulutus | Vuosikertomus

2Etelä-Pohjanmaalla aikuiskoulutuksella on monta tehtävää. Aikuiset hakevat osaamisensa päivittämistä yksilöllisistä syistä, menestyäkseen työelämässä ja selvitäkseen arjen haasteissa. Yrityksille ja julkisyhteisöille osaava työvoima on tärkeää ja vastuulliset työnantajat pitävät työvoimastaan hyvää huolta. Taloudellisen taantuman aikana aikuis-koulutuksen kehittämiselle on tilaa. Meneillään olevan taantuman aikana koulutuksen etuudet on pystytty säilyttämään kohtuullisella tasolla.

Sedu Aikuiskoulutus on kehittänyt toimintaansa hyvin ja tarjoaa Seinäjoella sekä koko Etelä-Pohjanmaan maakunnassa monipuolisia mahdollisuuksia tutkintomuotoiseen ammatilliseen lisäkoulutukseen, oppisopimuskoulutukseen ja työvoimapoliittiseen koulutukseen. Sen taustalla on Seinäjoen koulutuskuntayhtymän laaja osaamispohja, vahvat resurssit ja vastuullinen toimintatapa koulutuksen laadun kehittämisessä.

Tapio Varmolakuntayhtymän johtajaSeinäjoen koulutuskuntayhtymä

Kuntayhtymän johtajan katsausSedu Aikuiskoulutuksen vuoteen 2009

Page 3: Sedu Aikuiskoulutus vuosikertomus 2009

Sedu Aikuiskoulutus | Vuosikertomus

3Voidaan sanoa, että kaikki päättyy aikanaan, sillä usean vuoden kestänyt nousukausi päättyi vuonna 2009. Tuotannon voimakas lasku ja työttömyyden kasvu muutti kertaheitolla myös Ete-lä-Pohjanmaan kehitysnäkymiä. Työttömien määrä nousi yli kymmeneen tuhanteen ja erityisesti nuorten miesten sekä alle 25-vuotiaiden työllistyminen heikkeni voimakkaasti.

Ammatillinen lisäkoulutus on työ- ja elinkeinoelämän tukena kaikissa tilanteissa. Nyt on tärkeää, että Etelä-Pohjanmaan työvoimareservit pysyvät hyvässä kisakunnossa. Edessä on hitaan kasvun ja erikoistumisen aika, joka tarkoittaa entisestään osaamisen korostumista. Etelä-Pohjanmaa tulevaisuuden menestystekijöinä tulee olemaan osaaminen ja sen johtaminen.

Härmänmaan ammatti-instituutin, Kurikan ammattioppilaitoksen sekä Ähtärin ammatti-instituutin ammatillisen lisäkoulutuksen toiminnot fuusioituivat Sedu Aikuiskoulutuksen toiminnoiksi. Muutoksen myötä Sedu Aikuiskoulutuksen työelämän kehittämis- ja palvelutehtä-vä muuttui koko maakunnan kattavaksi. Tavoitteena on luoda kysyntälähtöisesti uusia maakun-nallisia koulutus- ja kehittämispalveluita.

Opetuksen laadun kehittämiseksi Sedu Aikuiskoulutuksen toiminnat arvioitiin EFQM -laadunhallintajärjestelmän mukaisesti ulkoisena arviointina. Tämän lisäksi toteutettiin arvo-kysely henkilökunnalle arvojen toteutumisesta, opiskelijapalautteiden poikkileikkaus sekä työelämäyhteistyön laatukysely lähes sadalle yritykselle.

Syksyllä aloitettiin koko Etelä-Pohjanmaan aikuiskoulutustoimijoiden kanssa aikuiskoulutuksen ohjaus- ja neuvontapalveluita kehittävä Opin Ovi -hanke, jota Sedu Aikuiskoulutus hallinnoi. Hanke on laaja ja merkittävä sekä alueellisesti että valtakunnallisesti.

Kiitän henkilökuntaa hyvästä työstä sekä kaikkia sidosryhmiä yhteistyöstä. Rakennetaan yhdessä menestyvää Etelä-Pohjanmaata. Asenne ratkaisee!

Pasi ArtikainenaikuiskoulutusjohtajaSedu Aikuiskoulutus

Aikuiskoulutusjohtajankatsaus vuoteen 2009

Osaaminen korostuu

Page 4: Sedu Aikuiskoulutus vuosikertomus 2009

Sedu Aikuiskoulutus | Vuosikertomus

4Sedun yhteinen visio "Sedu luo vetovoimaa!" on hioutunut ja kirkastunut ensimmäisten toi-

mintavuosiemme aikana yhteisiksi ja koko maakunnan hyvinvointia palveleviksi tavoitteiksi.

Yhteistoiminnalla toteutamme elinikäisen oppimisen ideologiaa kouluttamalla ensisijaisesti oman maakunnan väestöä, nuoria ja aikuisia. Yhteisenä haasteenamme on osaavan työvoi-man saatavuuden turvaaminen maakunnan elinkeinoelämälle. Erityisen merkittäväksi työksi on noussut myös nuorisotyöttömyyden ehkäisyyn liittyvät toimet, joiden kehittämisessä ver-kostotyö korostuu monin tavoin.

Ennakointityön merkitys korostuu entistä vahvemmin, kun nuorten määrä maakunnan eri osis-sa vähenee ja toisaalta elinkeinoelämässä tapahtuu muutoksia, syntyy uusia ammatteja ja si-ten myös uusia koulutustarpeita ja uudelleenkoulutustarpeita.

Se, että jokainen yksilö löytäisi itselleen sopivan opinpolun ja tavan oppia, on meille yhteinen ideologia niin nuorten kuin aikuistenkin oppimisen tukemisessa. Opintojen henkilökohtaista-minen, henkilökohtaiset opinpolut, henkilökohtaiset opiskelusuunnitelmat, monipuoliset oppi-misympäristöt ovat tätä päivää, mikä vaatii ajan hermolla kulkevaa kehittämistä ja arviointia edelleen kehittämisen tueksi.

Yrittäjyyskasvatus ja sen näkyvimmät osat NY-ohjelman (Nuori yrittäjyys) vuosi yrittäjänä ja harjoitusyritykset innostavat opiskelijoita ja opettajia. Etelä-Pohjanmaalla laaditaan yrittä-jyyskasvatuksen strategioita, joilla haetaan pysyviä toimintamalleja yhteistyölle ja uusille toi-mintatavoille.

Parhaat kiitokset Sedu Aikuiskoulutuksen johdolle, henkilöstölle, opiskelijoille hyvästä ja ta-voitteellisesta yhteistyöstä Koulutuskeskus Sedun kanssa.

Reija LepolajohtajaKoulutuskeskus Sedu

Sedu Aikuiskoulutus jaKoulutuskeskus Sedu kehittävät maakuntaa

Page 5: Sedu Aikuiskoulutus vuosikertomus 2009

Sedu Aikuiskoulutus | Vuosikertomus

5

Sedu Aikuiskoulutuksen keskeisimmät tunnusluvut vuonna 2009:

- Opiskelijavirta 6888- Toteutuneet opiskelijatyöpäivät 196 329- Suoritetut tutkinnot 623- Henkilöstö n. 150- Liikevaihto 12 317 802 €- Työvoimakoulutuksen vaikuttavuus

(ammatillinen) 50,4 %- Oppisopimusten määrä 790, josta lisä-

koulutus 576 ja peruskoulutus 214- Oppisopimuskoulutuksen

vaikuttavuus 97,49 %

Toimialojen liikevaihto %

2009 rahoitusmuodoittain

Oppi-sopimus-koulutus-myynti 8%

Projektit9%

Henkilöstö-koulutus 2%

Muut tuotot 3%

Noste-koulutus5%

Työvoimakoulutus 43%

Ammatillinenlisäkoulutus30%

Opiskelijamäärä

tulosalueittain 2009

Opiskelijamäärä tulosalueittainPalvelu

2000

1500

1000

500

0

1551 1603

1115

410

10951114

Tekniikka Hyvinvointi Maaseutu Yritt. kaupp.kult.

Oppisop.tulosalue

Toimialojen liike-vaihto rahoitusmuodoittain

Sedu aikuiskoulutuksen johtokuntavuonna 2009 - jäsenetJouko Hookana, puheenjohtajaMikko TienhaaraSirkka PenttiläKaija Ketola-AnnalaJorma Vierula, varapuheenjohta

Sedu Aikuiskoulutuksenjohtoryhmä vuonna 2009Sedu Aikuiskoulutuksen johtoryhmä tekniikanvallanvaihdon hetkellä. Kuvassa vasemmalta VirpiLehtimäki, Pasi Artikainen, Pauli Luhtala, ArtoPeltopakka, Kati Yli-Lahti, Sirpa Nurmela, TuulaSeppä, Leena Tuomisto, Marja-Terttu Kurunsaari ja Tarmo Vuorenmaa.

Page 6: Sedu Aikuiskoulutus vuosikertomus 2009

Sedu Aikuiskoulutus | Vuosikertomus

6

Hyvinvointi

Aikuiskoulutuspäällikkö Tuula SeppäKeskeisimmät tunnusluvut- Opiskelijatyöpäivien määrä 42 967- Suoritetut tutkinnot 175- Koulutuspaikkakunnat: Alavus, Alajärvi,

Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kurikka,Lapua, Seinäjoki ja Ähtäri

Sosiaali- ja terveysalan työvoimatarve jatkui edelleen suurena Etelä-Pohjanmaalla, joten hyvinvointialalle hankittiin useita työvoima-poliittisia koulutuksia. Maakunnassa toteu-tettiin useita lähihoitajakoulutuksia ja yksi Kaskisiin MetsäBotnian tehtaan lakkautta-misen seurauksena. Oppisopimusten määrä kasvoi merkittävästi ja toimialalla palkattiin lisääntyneen koulutustarjonnan vuoksi uutta henkilöstöä.

Toimialan suosituin tutkinto oli edelleen lähihoitajan tutkinto. Toiseksi eniten opiskelijoita hakeutui suorittamaan koulun-käyntiavustajan ammattitutkintoa, jota järjestettiin Seinäjoella ja Ähtärissä. Henki-löstön täydennyskoulutuksia järjestettiin mm. ensiavusta, kirjaamis- ja lääkehoidosta sekä mielenterveystyöstä. Ensiapukoulutusta järjestettiin myös maksullisena palvelutoi-mintana.

Toimialalla toteutettiin lisäksi ohjaavia koulutuksia ja työnhakuvalmennuksia laajasti eri puolilla Etelä-Pohjanmaata. Toimialalla tehtiin useita koulutustarvekar-toituksia eri sidosryhmille.

Hyvinvoinnin hankkeet- Mukava - työhyvinvointia työyhteisöjen

menestyksen kivijalaksio sosiaali- ja terveysalan sekä metalli-

alan yritysten henkilöstön työhyvin-voinnin kartoitus

MaaseutuAikuiskoulutuspäällikköTarmo VuorenmaaKeskeisimmät tunnusluvut- Opiskelijatyöpäivien määrä 12 497- Suoritetut tutkinnot 35- Koulutuspaikkakunnat: Alavus, Ilmajoki,

Seinäjoki ja Ähtäri

Maaseututoimialan tutkintoon johtavat koulutukset osoittautuivat vetovoimaisiksi ja vuodelle asetetut opiskelijatyöpäivätavoit-teet ylitettiin. Kiinnostavimmat koulutukset olivat viljelijän ja karjatalouden ammattitut-kinnot.

Metsäalan koulutusten osalta vuosi oli merkittävä siinä mielessä, että sama-na vuonna järjestettiin kaksi Pohjanmaan TE-keskuksen työvoimaosaston rahoittamaa metsäkoneenkuljettajakoulu-tusta. Vuonna 2009 saatiin kaksi uutta järjestämissopi-musta: metsätalouden perustutkinto ja bioenergia-alan ammattitutkinto.

Alavudella jatkui karjatalouden ammat-titutkintoon tähtäävä maatalouslomittajien oppisopimuskoulutus. Ryhmän opiskelijoille saatiin rahoitusta Nord Plus-ohjelmasta kansainvälisen opintojakson toteuttamiseen Tanskassa. Tämä oli toimialan ensimmäinen ulkomailla toteutettu opintojakso ja hyvien kokemusten myötä vastaavaa toimintaa aiotaan jatkaa. Lyhyistä koulutuksista ja kursseista olivat vetovoimaisimpia maata-louslomittajien täydennyskoulutukset ja metsäalan luonnonhoitotutkintoon valmista-va koulutus.

Maaseudun hankkeet- Heves - Etelä-Pohjanmaan hevosalan

esiselvityshanke (Maaseudun kehittämisohjelma 2007–2013)o Hanke päättyi helmikuussa järjestettyynRuokinnan vaikutus hevosen hyvin-vointiin -seminaari n Seinäjoen ravikeskuksessa.

- Laatuheinäntuotantorengas Seinäjoenseudulle (LIIVERI ry)o viljelijöiden kouluttaminen tuottamaan

ja markkinoimaan laatuluokiteltua hevo-senheinää kannattavasti ja tehokkaasti

- Työelämän kehittämishankkeista MetsäVerkko-hanke käynnistyi kesällä jaOsviitta päättyi vuoden lopussa.

Page 7: Sedu Aikuiskoulutus vuosikertomus 2009

Sedu Aikuiskoulutus | Vuosikertomus

7PalveluAikuiskoulutuspäällikkö Kati Yli-LahtiKeskeisimmät tunnusluvut- Opiskelijatyöpäivien määrä 31 565- Suoritetut tutkinnot 155- Koulutuspaikkakunnat: Alavus, Kauhajoki,

Kauhava, Kurikka, Lapua, Seinäjoki jaÄhtäri

Palvelualan yritykset olivat tiedostaneet jatkuvan ammattitaidon kehittämisen kilpailukyvyn parantajana. Elintarvikealan osaamisen vahvistaminen oli vahvassa nousussa. Yrityksissä tehtiin osaamiskartoi-tuksia, joiden pohjalta suunniteltiin sopivia koulutuskokonaisuuksia, mm. elintarviketeol-lisuuden ammattitutkinto.

Toimiala varautui auttamaan sijaisjärjes-telyissä alueen suurinta työnantajaa sikain-fluessa-pandemian aikana; opiskelijat tekivät laitoshuoltajan sijaisuuksia palkal-lisena työnä pandemian aikana.

Täsmäkoulutusten osalta erityisesti erityisruokaan liittyvät koulutuspäivät ja turvallisuusalan uhkatilannekoulutukset olivat kysyttyjä. Vartijan ammattitutkintoon oli ennätysmäärä hakijoita ja oppilaitoksesta valmistuivat ensimmäiset turvallisuusvalvo-

jan erikoisammattitutkinnon suorittaneet.Leipomo- ja konditoriakoulutusta

järjestettiin ensimmäistä kertaa. Ladyjen stailauspäivä sai positiivisen vastaanoton. Suurtalouskokin ammattitutkintoon valmen-tava koulutus aloitettiin ensimmäistä kertaa Seinäjoella jatkuvan kysynnän takia. Maa-hanmuuttajille järjestettiin ensimmäistä kertaa työvoimapoliittisena koulutuksena puhdistuspalvelualan perustutkintoon valmentava osatutkintokoulutus. Omaeh-toisena koulutuksena järjestettiin pääsään-töisesti tutkintotavoitteisia koulutuksia eri puolella maakuntaa sekä stylisti - pukeutu-misen asiantuntija ja sisustuskoulutuksia.

Palvelun hankkeet- Armi 2+ - Areena Ammattiin (ESR)

o maahanmuuttajien ja osatyökykyistensekä ammatillisten opettajien koulut-

taminen maahanmuuttajaopiskelijoidentutkintoasioissa

- Elite-hanke (OPH)o elintarvikealan koulutusten ja yritysten

kehittäminen - Eno-hanke (OPH)

o marata-alan, erityisesti maahan-muuttajien ohjauksen kehittäminen

- Kaapo-hanke (OPH)o erityisopetuksen kehittäminen

- TERO – Työelämään Erinomaista Osaamista (ESR)o elintarvikeklusterin työpaikkaohjaajienkoulutus ja kouluttajien työelämäjaksot

- Työvoimapulasta kärsivien alojen selvityshanke (OPH)o majoitus- ja ravitsemisalan työvoiman

saatavuus: kokit, tarjoilijat ja siivoojat

TekniikkaAikuiskoulutuspäällikkö Leena Tuomisto (Pauli Luhtala 30.6. saakka)

Keskeisimmät tunnusluvut- Opiskelijatyöpäivien määrä 55 757- Suoritetut tutkinnot 112- Koulutuspaikkakunnat: Alajärvi, Kauhajoki,

Lapua, Seinäjoki ja Ähtäri

Tekniikan toimialan vuoden 2009 toimintaa leimasi työllisyystilanteen muuttuminen, jolloin koulutusten sisällöt painottuivat täydennyskoulutuksiin. Hitsaus-, logistiikka- ja rakennuspeltialalle järjestettiin yhteishan-kintakoulutuksia. Metalli- ja rakennusalan työvoimakoulutukset jatkuivat nonstop-koulutuksena.

Page 8: Sedu Aikuiskoulutus vuosikertomus 2009

Sedu Aikuiskoulutus | Vuosikertomus

8

Toimialalla järjestettiin sekä omaehtoista koulutusta että oppisopimuskoulutusta eri tutkinnoissa. Lisäksi järjestettiin useita ammatillisia lisäkoulutuksia, mm. automaa-tioasentajan ammattitutkinto, ilmastointi- ja putkiasentajan ammatti- ja erikoisammatti-tutkinnot, kansainvälinen hitsaajakoulutus (IW), kansainvälinen hitsausneuvoja, IWS 12, rakennuspeltisepän ammattitutkinto, sähköasentajan ammattitutkinto, sähköpäte-vyystutkinto S2 ja S3:een valmentava koulutus ja tulisijamuurari -koulutukset. Oppilaitokselle myönnettiin varastoalan erikoisammattitutkinnon järjestämissopimus. Oppilaitoksesta valmistuivat ensimmäiset putki- ja ilmastointialan esimiehet.

Talotekniikan verkostolla tulosta - hankkeen aikana Sedu Aikuiskoulutuksen tiloihin on alettu rakentamaan talotekniikan osaamiskeskusta yhteistyössä alan yritysten kanssa. Osaamiskeskuksen yhtenä osana on oppilaitoksen sisätiloihin rakennettu kolmikerroksinen kerrostalo, joka toimii opiskelijoiden harjoitustilana, sekä ilmas-tointikoneikko kanavistoineen ja päätelait-teineen.

Yritysten henkilöstökoulutuksina järjestettiin mm. sähkötyöturvallisuuskortti-, märkätila-asentaja-, trukin käytön turvalli-suus-, tulityö- ja työturvallisuuskorttikoulu-tuksia. Lisäksi toimialalla jaettiin ensimmäi-set betoniterästen hitsauskoordinoijan sertifikaatit.

Tekniikan hankkeet- Ilmastonmuutos-hanke

o talotekniikka- ja bioenergia-alojenedellyttämän osaamistarpeenselvittäminen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

- Talotekniikan verkostolla tulosta - Taloks-hanke o talotekniikan osaamiskeskus yhteistyössä

alan yritysten kanssa- Sopimushankkija II –hanke (ESR)

o eteläpohjalaisten metallialan pk-yritysten osaamisen ja verkostoitumisen kehittäminen

Yrittäjyys, kauppa ja kulttuuri

Aikuiskoulutuspäällikkö Virpi LehtimäkiKeskeisimmät tunnusluvut- Opiskelijatyöpäivien määrä 38 770- Suoritetut tutkinnot 146- Koulutuspaikkakunnat: Alavus, Kauhajoki,

Kuortane, Lapua ja Seinäjoki

Toimialan vuotta leimasi kaupan alan noste, sillä myynnin ammattitutkinto säilyi suosi-tuimpana tutkintona ja keskusliikkeet kouluttivat henkilöstöään retail-merko-nomeiksi oppisopimuksella. Taloushallinnon ammattilaisista oli edelleen kysyntää, kuten myös osastonsihteereistä. Tietokoneasenta-ja- ja -yliasentajakoulutukseen tuli osallistu-jia maakunnan ulkopuolelta. Isännöinnin ammattitutkinto kiinnosti alan toimijoita. Kulttuurialalla valmistuivat Suomen ensim-mäiset puusepänalan tuotteiden korjaami-seen ja entisöintiin erikoistuneet.

Yrittäjävalmennusten osalta tehtiin yhteistyötä Seinäjoen teknologiakeskuksen ja

Kuortaneen Urheiluopiston kanssa, kun eri puolilta Suomea tuleville osallistujille koulutettiin liikunta-alan yrittäjyyttä. Urheilujohtajia koulutettiin myös - lähes 20 suoritti johtamisen erikoisammattitutkinnon. Esimieskoulutuksen osalta lanseerattiin yhdessä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa Esimiesareena, jossa voi suorittaa eri esimiestutkintoja.

Yritykset katsoivat pitkälle tulevaisuu-teen ja kouluttivat henkilöstöään taantu-masta huolimatta, suosituimpana atk- ja kielikoulutukset suoraan eri organisaatioiden tarpeisiin räätälöitynä, osin valtakunnallises-ti.

Maahanmuuttajien kotoutumista edistettiin kielikoulutuksissa, joihin osallistui n. 100 opiskelijaa aina luku- ja kirjoitus-taidottomista keskitason suomen kielen opiskelijoihin asti. Kieliopintojen lisäksi maahanmuuttajat suorittivat useita atk-ajokortteja sekä runsaasti erilaisia työelä-mäsertifikaatteja. Monialakoulutuksella

koulutettiin työttömiä tai työttömyys-uhanalaisia henkilöitä Etelä-Pohjanmaan alueen työvoimaa tarvitseviin pk-yrityksiin.

Yrittäjyyden, kaupan ja kulttuurin hankkeet- AURORA-hanke (Sisäasianministeriö, ERF)

o karennipakolaisten kotouttaminenSeinäjoelle

Page 9: Sedu Aikuiskoulutus vuosikertomus 2009

Sedu Aikuiskoulutus | Vuosikertomus

9

- Liiketoimintaosaamisen kehittäminen(ESR)o yhteistyöhanke Seinäjoen ammatti-

korkeakoulun kanssa- PITKO - Pienyrittäjien tutkinto- ja

koulutuspalvelujen kehittämishankeo alueen pienyrittäjien palvelutarjonnan

kehittäminen - Koulutustuotteista työelämälähtöiseen

palvelutarjoomaan – TUOTTAVAo kaupan alan toimijoiden alueellisen

yhteistyön ja palvelujen kehittäminen- Työ ja tekijät kohtaamaan

Etelä-Pohjanmaalla -hanke (ESR)o ratkaisun hakeminen työvoiman

kysynnän ja tarjonnan kohtaanto-ongelmaan ja rakennetyöttömyyteen.

- Työvoimapulasta kärsivien alojen

selvityshanke (OPH)o työvoiman saatavuus asiakaspalvelu-

ja myyntialalla- VERSOT – verkkosuomea maahan-

muuttajille (ESR)o suomen kielen verkko-opiskelu-

materiaalin kehittäminen

Suosituimmat tutkinnot 2009

Oppisopimusjohtaja Sirpa NurmelaKeskeisimmät tunnusluvut- Oppisopimusten määrä 790- Suoritetut tutkinnot 319- Työnantajia 470- Työpaikkakouluttajia 777- Oppilaitosyhteistyö 83

Oppisopimuspalveluissa rikottiin vuonna 2009 tuhannen oppisopimusopiskelijan mää-rä. Taantumasta huolimatta onnistuttiin sol-mimaan oppisopimuksia isoissa ketjuorgani-saatioissa ja julkisella sektorilla. Tulostavoit-

teet saavutettiin ja kiintiöt käytettiin 100 prosenttisesti.

Mikroyritysten oppisopimusopiskelijare-krytointi pysähtyi elokuussa 2009 ja yllättä-vien purkujen määrä kasvoi. Oppisopimuksia jouduttiin purkamaan pääsääntöisesti opis-kelijan ja työnantajan yhteisellä päätöksellä. Töiden väheneminen kosketti lähinnä raken-nus- ja kone- ja metallialoja ja yrittäjien omia koulutussopimuksia. Oppisopimuskou-lutuksen tuloksellisuus on säilyttänyt ase-mansa taloudellisesta notkahduksesta huoli-matta, sillä vain 2,5 % opiskelijoista ilmoitti,

ettei työsuhde jatku oppisopimuksen päätty-misen jälkeen.

Oppisopimuspalveluissa otettiin käyt-töön sähköinen asiakaspalautejärjestelmä ja palautetta pyydettiin kaksi kertaa. Palauttei-siin voitiin olla tyytyväisiä, sillä opiskelijapa-lautteen keskiarvo oli 3.32 ja työnantajapa-lautteen 3.18 asteikon ollessa 0-4. Oppisopi-muspalvelut on edustettuna valtakunnalli-sessa Ammatillisen koulutuksen laadun ke-hittämistyöryhmässä sekä oppisopimuskou-lutuksen järjestäjien hallitustyössä.

Oppisopimus

0 20 40 60 80 100 120 140 160

33

37

39

43

46

54

80

91

102

145Yritysjohtamisen eat

Johtamisen eat

Sosiaali- ja terveysalan pt

Myynnin at

Yrittäjän at

Laitoshuoltajan at

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi

Lihateollisuuden at

Vanhustyön eat

Elintarvikealan pt

Page 10: Sedu Aikuiskoulutus vuosikertomus 2009

Sedu Aikuiskoulutus | Vuosikertomus

10

KansainvälisyysSedu Aikuiskoulutuksen yksi kehittämistoi-minnan painopisteistä oli kansainvälisyys. Kansainvälisyyttä toteutettiin opiskelija- ja asiantuntijavaihdoilla (mm. maatalouslomit-tajien opintomatka Tanskaan ja tekniikan matka Viroon) ja aloitettiin yhteistyö metal-likoulutusten osalta Vörumaan Kutsehari-duskeskuksen kanssa. Kansainvälisiä asioita puitiin Osaavana maailmalle -keskustelu-tilaisuudessa eri sidosryhmien kanssa. Henki-lökunta pääsi harjoittelemaan englannin kie-len taitoaan, kun liiketalouden opiskelija Mustapha Olaleye suoritti harjoittelunsa Sedu Aikuiskoulutuksessa.

Viestintä ja markkinointiSedu Aikuiskoulutuksen viestinnän ja mark-kinoinnin painopiste vuonna 2009 oli edel-leen liikelaitoksen ja sen toimialojen tunne-tuksi tekeminen yhteistyökumppaneille työ- ja elinkeinoelämässä sekä vanhoille, nykyisil-le ja tuleville asiakkaille. Tunnettuutta edis-tettiin monella tavalla; mm. seuraavissa ta-pahtumissa:

Mustapha pääsi tutustumaan myös hitsaukseen harjoittelunsa aikana - ilmeisen mukavaa vaihtelua markkinoinnin kuvioihin.

- Opinlakeus-koulutusmessut 14.-15.1.2009. - Yrittäjyyskasvatus -konferenssi

15. -16.1.2009- Agri-risteily 5. - 6.2.2009- Sarka-messut 6. - 7.2.2009- Ystävänpäivän tapahtuma palvelupisteessä

13.2.2009 - Nimikkolähtö V75-raveissa Seinäjoella

14.2.2009- eRekrymessut 18.2.2009 - Nicelunch 6.3.2009 - Maalaislääkärin viimeisimmät

kiusaukset -luento Lapualla 19.3.2009 - Seinäjoen kaupunkiseudun

KOMIA-yhteismarkkinointi- Pytinki-messut 27.-29.3.2009. - Yrittäjät Areenalla Alavudella

18. - 19.4.2009 - Johtajuusseminaari 8.5.2009- Käsityömessut 2. - 4.10.2009- Aikuisopiskelijaviikon tapahtumat

viikolla 40.- Naisyrittäjien teemapäivä 28.10.2009

Aikuisopiskelijaviikolla tapahtui usealla sa-ralla. Viikon aikana järjestettiin mm. Lakeu-den Nosteen päätösseminaari, Oppien innol-la! -aikuisopiskelijaviikon tapahtuma eRekry-torilla sekä muita alueellisia tapahtumia. Sedu Aikuiskoulutuksen vuoden aikuisopis-

Johtajuusseminaari keräsi auditorion täyteen Bryan Tracy -johtajuudesta kiinnostuneita.

kelijaksi valittiin talotekniikan perustutkinto -ilmastointiasentajaopiskelija Milla Ojalehto ja vuoden oppisopimusopiskelijaksi valittiin lihanleikkaajaksi opiskeleva Jarno Papinaho.

Page 11: Sedu Aikuiskoulutus vuosikertomus 2009

Sedu Aikuiskoulutus | Vuosikertomus

11

Sedu Aikuiskoulutuksen vuoden aikuiskoulutusopiskelija Milla Ojalehto.

NäyttötutkintomestariAnttila Kyllikki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . OppisopimuspalvelutAro Joona. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tekniikka Autio Paula . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tukipalvelut Hemminki Martti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TekniikkaHuusko Nadja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . PalveluJaskari Katja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . PalveluKoivusalo Aki-Pekka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . HyvinvointiKoskenkorva Mira . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . OppisopimuspalvelutKujala Antti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TekniikkaLamminaho Sannaleena . . . . . . . . . . . . . . . . . . . PalveluLehtinen Joni . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . PalveluLuoma Paula . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TukipalvelutLuomanpää Hannu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TekniikkaMannila Satu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . PalveluMantila Markku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TekniikkaMyllykangas Ritva. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . HyvinvointiPeltokangas Jari . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TekniikkaPouttu-Anttila Irma-Liisa . . . . . . . . . . . . . . . . . . YKKPuhakka Hannele. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TukipalvelutRasku Hanna-Liisa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TukipalvelutSarvela Matti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TekniikkaSeppelin Orvokki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TekniikkaSui-Tuomaala Hannele . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . HyvinvointiVainionpää Jarkko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . MaaseutuVierre Jukka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TekniikkaÄmmälä Asko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Maaseutu

Henkilöstön kehittäminen

Sedu Aikuiskoulutuksen henkilökuntaa kehitettiin näyttö-tutkintomestari- ja näyttötutkintomestarien jatkokoulutuksella. Lisäksi järjestettiin atk-, ensiapu- ja hätäensiapukoulutusta. Syksyllä järjestettiin myös koko henkilökunnan kehittämispäivä, jonka teemana olivat elämykset koulutuksessa. Henkilökunta suoritti vuoden 2009 aikana seuraavat tutkinnot:

Pedagoginen pätevyysDawe Julian . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . YKKHakanen Raija . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . PalveluKivistö Seija . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . HyvinvointiLamminaho Sannaleena . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . PalveluRaisio Ritva . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TukipalvelutRantala Jorma . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TekniikkaTuominen Johanna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Palvelu

Omaehtoinen koulutusHarju Karri, kulttuurituottaja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TukipalvelutHumalamäki Hannu, metsätalousinsinööri (ylempi AMK) MaaseutuKoivumäki Jenni, kauppatieteiden maisteri . . . . . . . . . . . . . TukipalvelutLaine Janne, turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . PalveluLehtimäki Virpi, kasvatustieteiden lisensiaatti . . . . . . . . . . YKKPeltopakka Arto, tradenomi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . TukipalvelutUusi-Laitila Irma, agrologi (ylempi AMK) . . . . . . . . . . . . . . . Maaseutu

Eläkkeelle jääneet: Huhdanpää TapioLaitila Aimo

Page 12: Sedu Aikuiskoulutus vuosikertomus 2009

Sedu Aikuiskoulutus | Vuosikertomus

12YhteystiedotSedu AikuiskoulutusRastaantaival 2, 60200 SeinäjokiKoulutussihteerit, puh. 020 124 4500

Sähköposti: [email protected]

i-pr

int

| plu

s

Aikuiskoulutus

OpetuspisteetIlmajokiIlmajoentie 52560800 Ilmajoki

Pappilantie 660800 Ilmajoki

JurvaKotikouluntie 166300 Jurva

KauhajokiHyypäntie 1361800 Kauhajoki

Topeeka 4761800 Kauhajoki

KurikkaHuovintie 161300 Kurikka

LapuaAmmattikoulunkatu 1062100 Lapua

SeinäjokiRastaantaival 260200 Seinäjoki

Koulukatu 560100 Seinäjoki

Koulukatu 4160100 Seinäjoki

Koskenalantie 1760200 Seinäjoki

Törnäväntie 24 ja 2660200 Seinäjoki

ÄhtäriKoulutie 16 A63700 Ähtäri

Tuomarniementie 5563700 Ähtäri