Top Banner
Nordisk Branschtidskrift för 2-2010 ISSN 1653-8250 22:a årgång märkning, tryckning och förädling av profil- och promotionprodukter GÄSTEN Markku Kanala: ”Bara för att det är inne och cool...” Specialdesign in i minsta detalj Det är skillnad på ett vandrarhem och ett … sida 8 Stopp – vänta på din tur här, tack När man steg ifrån januarikylan, in i … sida 16 New Wave satsar på Star for Life Över 250 förväntansfulla personer var på plats … sida 24 Ett samarbete utöver det vanliga I residensstaden Östersund, kanske av vissa känd som … sida 32 Inte kris för storformat längre Fespa tycker att optimismen inför 2010 är stark … sida 38 De sociala nät- verken måste växa upp Antalet användare på Facebook ska … sida 46
64

Screen&Marknaden nummer 2-2010

Mar 22, 2016

Download

Documents

Martin Eriksson

Nummer 2-2010 av den ledande nordiska branschtidningen för screentryck, storformat, brodyr, skylt och gravyr samt för alla företag som arbetar med märkning, tryckning och förädling av profil- och promotionprodukter.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Screen&Marknaden nummer 2-2010

Nordisk Branschtidskrift för 2-2010

ISSN 1653-8250 22:a årgångmärkning, tryckning och förädling av profil- och promotionprodukter

GÄSTEN Markku Kanala: ”Bara för att det är inne och cool...”

Specialdesign in i minsta detaljDet är skillnad på ett

vandrarhem och ett …

sida 8

Stopp – vänta pådin tur här, tackNär man steg ifrån

januarikylan, in i …

sida 16

New Wave satsar påStar for LifeÖver 250 förväntansfulla

personer var på plats …

sida 24

Ett samarbete utöver det vanligaI residensstaden Östersund,

kanske av vissa känd som…

sida 32

Inte kris för storformatlängreFespa tycker att optimismen

inför 2010 är stark …

sida 38

De sociala nät-verken måste växa uppAntalet användare på

Facebook ska …

sida 46

Page 2: Screen&Marknaden nummer 2-2010

Behöver du

en problemlösare

inom färgteknik?

Våra medarbetare är specialiserade inom

tryck- och färgteknik och står till ditt förfogande

när du behöver snabb service eller teknisk

rådgivning. Ring oss gärna!

Vi tackar våra kunder för förtroendet! I vår

senaste enkätundersökning anser 95% av er att

vi har bra eller mycket bra service. Målet nu är

att nå 100%.

Läs mer på www.spacio.eu

www.hap

pyreklam

.se

Page 3: Screen&Marknaden nummer 2-2010

3SCREEN & MARKNADEN 2-2010

tel +46 33 17 04 60 | fax +46 33 17 04 69 | e-mail [email protected] | www.ernstalexis.se

Ernst Alexis AB | Boråsvägen 35 | SE-516 50 Aplared | Sweden

Detaljer som gör skillnaD.i vår egen proDuktion finns

många möjligheter att skräDDarsy Detaljer som märks lite extra. en knapp som sticker ut.

en söm i avvikanDe färg. en mönstraD krage.låt Din fantasi flöDa.

välkommen meD Dina önskemål.

färgad knapp

fOdrad kragE

färgad söm

NILSSONCRW

TH.SE

Page 4: Screen&Marknaden nummer 2-2010

4 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

ISSN 1653-8250

Vår affärsidé

Screen&Marknaden ska vara den ledande

nordiska branschtidskriften för screen, stor-

format, brodyr, skylt och gravyr samt för alla företag

som arbetar med märkning, tryckning och förädling

av profil- och promotionprodukter.

www.screen-marknaden.se

CHEfrEdaKTÖr/aNsVariG UTGiVarELars Knapasjö 0150-506 15

mobil 070-561 39 [email protected]

rEdaKTiONssEKrETErarEMartin Eriksson 0150-506 15

mobil 070-262 21 [email protected]

MEdarBETarE

Uffe Berggren, Kristian Knapasjö, Daniel Lindén, Hans Rosén, Billy Öhgren

aNNONsErAnnonsprislista finns på:

www.screen-marknaden.seLars Knapasjö 0150-506 15

mobil 070-561 39 70

rEdaKTiONScreen&Marknaden

Box 119, 643 22 VingåkerBesöksadress: Floragatan 3B, Katrineholm

Tel/fax: 0150-506 15

UTGiVarE P&K Utvecklingskonsult AB/P&K Print,

Box 119, 643 22 VingåkerOrg nr 556460-3669

Bg 5693-8533, Pg 14 60 63-3IBAN: SE22 8000 0825 7826 3444 1477

BIC: SWEDSESS

GrafisK fOrM & aNNONsErByaTryck AB,

0976-107 66, [email protected]

TrYCKÅtta.45 Tryckeri AB

Karlsrogatan 2, 170 65 Solna 08-514 822 00 vx

www.atta45.se

Utkommer 8 ggr/årUpplaga 3.400 ex

Citera oss gärna, men ange källan.

För insänt, ej beställt text- och/eller bildmaterial ansvaras ej.

Medlem av

Lars KnapasjöChefredaktör/Ansvarig utgivare

[email protected] 15

Eller morgondagen var inte igår. Festen är inte slut … den bara ändrar form och karaktär. Business as usual.Vad jag vill säga, är att alla tycks vara överens om att konjunkturen klart vänt och att den globala ekonomin generellt blir allt friskare, kanske inte sundare, men ändå med bra puls och rosiga kinder. Alla indikatorer och rapporter pekar åt det hållet – inte minst inom profil-, promotion- och presentreklambranschen. Nyligen presenterade New Wave Group sitt resultat för fjärde kvartalet, som visa-de på lägre omsättning och ökad vinst. Något som gladde börsen.

Även den grafiska sektorn upple-ver ökade aktiviteter och nymornad konkurrens.

Fast även om konjunkturen vänder kommer inte framgångarna gratis. Du ska fortfarande tampas med kol-legor och konkurrenter. Du måste hela tiden visa att dina produkter och tjänster håller vad de lovar – eller mer – och att priserna är attraktiva jämfört med andras. Du är tvungen att vara där kunden är, för att visa det du har att erbjuda. Just det kan vara lite trixigt för det är inte säkert numera att kunden är där du tror eller vill att han/hon ska vara.

Förra året uppgick näthandeln eller e-handeln till fyra procent av den totala detaljhandeln och det låter kanske inte så mycket, men i kalla siffror handlar det om mer än 22 mil-jarder kronor. Det är väldigt mycket pengar och den handlare som inte inser att nätet är en del av butiksytan, den handlaren är kanske inte dum i huvudet, men har en förfärlig otur när han tänker.

När datakommunikationen ökar i våra mobiler – och mobilmässan i Barcelona pekar entydigt åt det hål-

Framtiden är inte över änlet – så kommer konsumenterna att kunna än lättare och snabbare ta sig in i din virtuella butik eller ditt nätba-serade showrum eller webb-butik.

Oaktat privatkunder eller B2B-kunder så kommer köp- och upp-handlingsbeteendet att vara både fysiskt och virtuellt. En trend är att kunden ger sig ut på nätet och kollar in vad som kan vara intressant och bestämmer sig för ett par alternativ, som ska studeras närmare. Redan då kan du vara ratad, om det du pre-senterat på nätet inte var tillräckligt intressant eller konkurrenskraftigt.

Företag, som inte vårdar sin säljor-ganisation eller sin butik, kommer att tappa sina kunder till förmån för de som gör det. Samma sak om du saknar en hemsida eller inte håller den fräsch och uppdaterad – risken är att kunden vänder och beger sig till en annan hemsida. Det är lika viktigt att du är närvarande och tar hand om kunderna på nätet som i butiken eller på säljmötet, mässan eller uppack-ningen.

Det är inte svårt – det handlar om att tänka efter före, om att lägga upp reg-ler och rutiner, om att vara kreativ och kommunikativ. Det handlar helt enkelt om att ta hand om kunden varhelst han eller hon befinner sig. Ska det bli affärer måste du vara där kunden är. Framtiden är i antågande och i mor-gon är en ny dag – business as usual.

Page 5: Screen&Marknaden nummer 2-2010

5SCREEN & MARKNADEN 2-2010

GÄSTEN

Markku Kanala Business Analyst– partner till P&K Utvecklingskonsult

Markku har en gedigen bakgrund från telecomindustrin där han bl a varit logis-tik- och projektchef för produktions-strategiprojekt. Han har sedan arbetat i IT-konsultbranchen. Sedan 2009 driver han två egna verksamheter på frilansbasis – en med inriktning på affärs- och verk-samhetsutveckling samt en inom webb-strategier och -taktik.

Han tar nu tillsammans med P&K Utvecklingskonsult fram strategiska utvecklingsmodeller och metoder för effektiva supply chains med holistiskt synsätt för den grafiska branschen.

n

Bara för att det är inne och coolAtt vara i den grafiska branschen måste vara det häftigaste som finns just nu. Ni måste fundera både på hur er pro-duktion och produkter måste utveck-las, samtidigt också hänga med i den utveckling som sker kring möjligheterna att sälja och marknadsföra - sociala medier är nämligen mantrat på allas läppar just nu.

Var börjar vi någonstans då? Låt oss först konstatera en avgörande sak – det är sällan antingen eller utan givetvis både och. När det gäller produktionen och produkter, så handlar det inte om grafiska produkter vs digitala produkter – det handlar om samexistens och hur dessa helt olika typer av slutprodukter kompletterar och samverkar med var-andra för att skapa inte bara en utan flera upplevelser för slutkonsumenten.

Den kunskap och kompetens som idag lever i isolerade öar ända från den kreative AD:n till kioskhyllan eller brevlådan, måste involveras och enga-geras. Det borde nämligen finnas ett gemensamt intresse, inte bara för ren ekonomisk överlevnad utan för att ta tillvara den fulla kraften i all fantastisk kompetens som finns till att skapa helt nya upplevelser, tjänster och produkter. Ett holistiskt synsätt – där helheten är större än summan av delarna, där inget kan beskrivas enskilt, fristående från sammanhanget – den gemensamma slutprodukten, där faktisk upplevelse byts mot pengar.

Jag tror det är få AD som stått och diskuterat tryck med killen från tryckeri-et, lika lite som annonssäljaren har bett om idéer från produktionsplaneraren. Här kan de kreativa processerna upp-stå, som skapar förståelse för både det som kostar pengar och tid, men också det som förädlar och förändrar den gemensamma prestationen till något fantastiskt.

När ni då gemensamt startat ett gäng spännande utvecklingsprojekt

med snabba fötter och kreativa hjärnor så kommer nästa utmaning:

Sälj- och marknadsföringskanalen måste tydligen och definitivt omfattas av sociala medier – Bara för att det är inne och cool?

Jag tänker inte drista mig till att definiera begreppet sociala medier – det har många redan försökt, men jag konstaterar en sak, ”ekosystemet” för de applikationer och system som bidrar till fenomenet sociala medier är redan enormt.

Men man behöver inte vara rädd och man ska definitivt inte vara med bara för att det är inne och cool. Sociala medier och sociala nätverk samt dess släktingar, måste behandlas för vad de är, de är ytterligare kanaler som kan ingå i de strategier, kommunika-tionsplaner och marknadsföringsplaner som redan finns. De måste utsättas för samma krav på transparens när det gäller kostnader och intäkter som alla andra kanaler man har att välja på. Och det man redan vet är att kunder inte vill störas av irrelevant reklam. De litar mindre på företag och reklam, men desto mer på andra kunder. Så är det något sociala medier kan bidra med, så är det att även involvera och engagera slutkunden i produktutvecklingen.

När man ger sig in i användningen av sociala medier som en del i sin mark-nadsföring så kommer framförallt ett spännande fenomen att infinna sig, det är inte längre bara mellan leverantörer och kunden dialogen förs utan också kommunikation mellan kunder – så på ett sätt så tar kunderna delar av makten över varumärket och produkten.

För till slut syns det på slutraden – oavsett om vi pratar om marknads-föring på sociala medier, utveckling av befintliga eller nya produkter, må de vara tryckta på papper eller levereras digitalt – pengar är fortfarande pengar och det tycker jag är inne och cool!

Page 6: Screen&Marknaden nummer 2-2010

6 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Spandex ImagePerfect-sortiment med nya nivåer av färgrymd

R&D SPAnDex hAR utökatsitt ImagePerfect digitalsorti-ment med två nya vita, blan-ka polymera vinyler. Både IP 2503 Plus och IP 2503PA Plus (PerfectApply) erbjuder, enligt leverantören, flera fördelar för skyltmakare och digital-tryckare vad gäller hållbarhet, tryckkvalitet och kostnads-effektivitet.

De nya materialen ger enligt leverantören ökade möjlighe-ter när det gäller inom- och utomhusapplikationer. De två nya materialen är speciellt designade för digitaltryck på stora bläckstrålepressar och

för användning med solvent- och UV-härdande bläck.

– Våra nya produkter utgör en verklig milstolpe i utskriv-bara polymer, säger Roland Keller, produktchef Spandex, i ett pressmeddelande.

– Skapandet av nya avance-rade printprofiler ger drama-tiskt förbättrad tryckkvalitet för nya material och ger resultat som aldrig tidigare uppnåtts med nya nivåer av färgrymd som kommer att imponera på våra kunder.

Spandex nya 70μ vita blan-ka IP 2503 Plus innehåller ett permanent solvent-baserat lim och innebär ett stort steg fram-åt, när det gäller utskriftskvali-tet. Detta gör det möjligt för användare att skapa en mängd fantastiska och inomhus- och utomhusprojekt inklusive upp-märkningar, dekorationer och grafik för fordon.

IP 2503 Plus polymer vinyl ger hög formstabilitet och UV-resistens, som garanterar

espresso Book Machine på minuten

erik Rosin – vinnare av OKB-stipendietDet BLev eRIK ROSIn i Form 10, som blev årets Orrefors Kosta Boda-stipendiat från Beckmans Designhögskola.

Samarbetet med Orrefors Kosta Boda har ägt rum flera år i rad och förutom avgångsstuden-terna på Formlinjen deltar även studenterna som går tredje året på Keramik & Glas på Konstfack.

Årets tema Trädgård utmyn-nade i sjutton förslag som prov-blåstes i Konstfacks glashytta. Två av dessa, en från varje skola, valdes sedan ut av en jury bestå-ende av Malin Ljungström och Gunilla Arvidsson från Orrefors Kosta Boda och glasformgivar-na Ingegerd Råman och Anna Ehrner.

De båda vinnarna får varsitt arbetsstipendium med möjlig-het att blåsa sin produkt hos Orrefors Kosta Boda.

Erik Rosins vinnande bidrag heter Koloni och är en porta-bel trädgård för trädgårdslösa. Projektet är en tolkning av kolo-nilottens historiska funktion hos stadsmänniskan och ger denne möjlighet att odla, plantera om och servera kryddväxter och örter i sitt eget hem.

långsiktig hållbarhet utom-hus i temperaturområden från -30°C till +90°C. Dessutom får produkten en ansiktslyft-ning genom införlivandet av ett super-vitt bakpapper, som har en ännu bättre lay-flat för-måga. Produkten finns även med ett vattenbaserat laminat, vilket ger UV-skydd.

BubbelfriaSpandex IP 2503PA Plus poly-mer vinyl har alla de egenska-per som IP-2503 Plus vari-anten och erbjuder samtidigt PerfectApplys bubbelfria tek-nik för att underlätta applice-ring. Tack vare det innovativa air-egress adhesivsystemet med det rastrerade mönstret så undviks bubblor och veck vid applicering. Resultatet ger en färgrik grafik med mycket hög kvalitet.

Den innehåller state-of-the-art film- och linerkombination vilket ger ännu högre print-kvalitet.

Enligt Xerox kan Espresso Book Machine producera en bok på 300 sidor på under fyra minuter. Årskapaciteten ligger på 40 000 pocketböcker.

3,3 miljoner titlarEspresso Book Machine använder en egenutvecklad

programvara, EspressNet, för att koppla upp utrustningen till en bokdatabas med runt 3,3 miljoner titlar. Programvaran ser till att boken laddas ner till utrustningen, spårar jobb och ser till att utgivarna får betalt för varje exemplar som köps.

nu hAR xeROx och On Demand Books ingått ett avtal kring Espresso Book Machine. Enligt avtalet ska företagen gemensamt marknadsföra och sälja bokmaskinen, som består av en Xerox 4112 samt utrustning för skärning och limbindning.

Page 7: Screen&Marknaden nummer 2-2010

7SCREEN & MARKNADEN 2-2010

nytt Stadium-koncept till Stockholm

t-shirt i literförpackningDet ItALIenSKA KOnFeKtIOnSFöRetAget LaitLab har ett annorlunda sätt att förpacka T-shirts. Företaget använder näm-ligen sk takåsförpackningar av vätskekartong, som ju annars vanligen används till mjölk och andra mejeriprodukter. I sin mark-nadsföring för produkterna gör företaget också en klar koppling mellan mjölk och förpackningen bl a med en film på YouTube (http://www.laitlab.it/home.php?lang=it).

Företaget LaitLab, som är baserat i Neapel, har specialiserat sig på sk street wear, som bl a omfattar kläder för rollerblades- och skateboardåkare.

unDeR våRen SKA Stadium öppna en ny sportbutik med upplevelsekoncept i Barkaby utanför Stockholm.

Sedan 2006 driver Stadium en butik med ett liknande kon-cept för upplevelsebaserad shopping av sport i storformat i Sisjön utanför Göteborg. Nu ska butiksformatet även prö-vas i Stockholm.

– Vi är mycket nöjda och stolta över utfallet med vår pilotbutik i Sisjön Göteborg och etableringen i Barkarby känns som ett naturligt nästa steg för oss när det gäller destinationsbutiker i storfor-mat. Det känns bra att nu även kunna erbjuda stockholmare och tillresta över 3 000 kvm med sport, upplevelser och inspiration för ett aktivt, roligt och hälsosamt liv, säger Gustaf Öhrn, koncernchef Stadium, i ett pressmeddelande.

Butiken etableras i anslut-ning till Ikeas varuhus på han-delsplatsen i lokaler som tidi-gare nyttjats av PC City och Sportex.

gustaf öhrn, koncernchef Stadium.

WebCare

TimeCare

Senast uppdaterad hösten 2008. Under konstruktion. Sidan du sökte kan inte hittas. Känns det igen? I tider då vi söker merparten av vår information på webben, är det extra viktigt att informationen vi hittar också är korrekt och uppdaterad.

P&K WebCare är tjänsten för Dig som vill ha en levande, aktuell och korrekt hemsida! Visst vore det skönt att veta om att just Din hemsida tas om hand på bästa möjliga vis. Att det finns någon där ute som varje dag ser över innehåll och uppdaterar med ny information så fort det sker en förändring i verksamheten.

P&K WebCare gör just det – på ett kostnadseffektivt och säkert sätt.

Läs mer och beställ på pkutvecklingskonsult.se/pkwebcareeller ring 0150-506 15 för mer information.

P&K TimeCare är ett tidsredovisningssystem utvecklat med användaren i fokus. Snabbt, smidigt och enkelt.

P&K TimeCare innehåller funktioner som kundregister, redovisning av timmar och kostnader, projektsummering och andra smarta funktioner för optimal överblick.

P&K TimeCare är helt webbaserat - allt du behöverär en dator med internetuppkoppling.

Läs mer och beställ på pkutvecklingskonsult.se/pktimecare eller ring 0150-506 15 för mer information.

Page 8: Screen&Marknaden nummer 2-2010

8 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

text: Lars Knapasjö[email protected]: Martin Eriksson

REPORTAGE

det är skillnad på ett vandrarhem och ett femstjärnigt hotell. Menyn ser annorlunda ut i gatuköket än vad den gör på lyxkrogen. Komforten är sämre i en småbil än i en stor BMW och torskrom smakar inte lika bra som störrom.

Precis på samma sätt är det skillnad på profilkläder. skillnad mellan lagerförda varor med enkelt transfertryck och specialdesignad kvalitetskonfektion producerad i begränsade produktionsserier.

det kunde vi konstatera, när vi besökte stefan idrén och Thomas svensson på Garment House aB i Huskvarna.

Specialdesign in i minsta detaljAdressen är Engelbrektsgatan 5 i Huskvarna. Fastigheten ligger i de norra delarna av Norrängen och i princip mellan Vättern i väster och Huskvarna Stadspark i öster. Här hittar vi Garment House som inte ska förväxlas med Garment District, som är en stadsdel på Manhattan i New York City – belägen mellan 5:e och 9:e Aveny och sträcker sig från 34:e till 42:a Street, med Madison Square Garden i centrum, och Empire State Building i öst.

Området sägs vara New Yorks mode-centrum, men är bara ca en kvadrat-kilometer stort. Trots det var det här tidigare centrum för USAs textilindustri. Här finns många varuhus och kända företag inom modeindustrin. Oscar de la Renta, Calvin Klein, Donna Karan, Liz Claiborne och Nicole Miller är några kända kläddesigners som jobbar där.

Garment översatt från engelska bety-der kläder eller klädesplagg och det är väl den enda likheten mellan Garment District och Garment House. Och så givetvis det faktum att det inte handlar om vilka kläder som helst, utan om unik design och utsökt kvalitet.

BUffé EllEr à la CarTEÅret var 2002. Platsen var Elmia Mässan i Jönköping och syftet var att presen-tera det nya företaget på Promotion Expo-utställningen. Affärsidén var klar, men namnet på det nya företaget var inte riktigt fastställt. Tanken var att mässmontern skulle byggas som ett café – ett coffee-house, så under ett par vinterkyliga januaridagar hette företaget helt sonika Coffee House. Något som ganska snart ändrades till det mer pas-sande Garment House AB.

Affärsidén var som sagt färdig och gick ut på att Garment House ska erbjuda sina kunder specialdesignade arbetskläder, profilkläder och väskor med stor flexibilitet och med ett stort värde på både kvalitet, funktionalitet och säkerhet.

Tanken är att kunden ska kunna beställa enstaka pikémodeller likväl som mindre kollektioner bestående av exempelvis T-shirts, pikétröja, jacka och väska.

– Man kan säga, att vi är ett kreativt produktionsbolag inom kvalitetskonfek-tion, säger Stefan Idrén.

– Vi har inga lagerförda produkter, utan tillverkar allt efter unika order. Vi tillverkar trikå i Portugal och jackor

thomas Svensson och Stefan Idrén.

Page 9: Screen&Marknaden nummer 2-2010

9SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Specialdesign in i minsta detaljsamt väskor i Kina. Allt specialdesignat för slutkund.

ETT KUNsKaPsfÖrETaG iNOM PrOfilKONfEKTiONStefan Idrén har ett förflutet på PF Clipper eller PF Concept, som företaget numera heter och som ingår i det inter-nationella PF Concept Group.

Thomas Svensson har under många år arbetat på Texet Sverige AB, som ingår i New Wave Group AB. Innan dess arbetade han som inköpare på H&M.

Att de två kom att bilda Garment House AB berodde nog på att de bägge var starkt fascinerade av design och kvalitet och såg en klar affärsidé i att paketera det för kunder, som värnar om sin profil och vårdar sitt varumärke.

– Vi svarar för en total samordning från idé till produktion och slutleverans, berättar Thomas Svensson.

– Det handlar i första hand om att ta fram ett kreativt anpassat förslag till kunden, som i sin tur ska lägga fram det för sin slutkund.

dET PErfEKTa slUTrEsUlTaTETI princip utgår Stefan och Thomas från en form av grundmodell till det plagg som ska tas fram, men den grund-modellen ändras och modifieras med utgångspunkt från slutkundens behov och vad som bäst gagnar hans varu-märke och profil.

– Det kan handla om ändringar i skär-ningen, utförandet av sömmar, place-ring av fickor etc, förklarar Stefan Idrén.

– Färgmatchningen är otroligt viktig

och många gånger är det detaljerna som avgör effekten av helheten. Det är till och med så att för mycket av en given profilfärg kan bli helt fel och skapa ett felaktigt, billigt intryck.

– Det är där vår kompetens, erfaren-het och förmåga kommer fram. Att vi kan se till att allt samverkar och skapar det perfekta slutresultatet.

Många i återförsäljarledet importe-rar själva paraplyer, väskor mm från Bangladesh, Kina, Turkiet mm, men det är betydligt mer komplicerat med texti-lier där det gäller att matcha artiklarna mot och med varandra.

PrOffsiG PrEsENTaTiONNär förslaget väl mognat och är färdigt för presentation handlar det åter igen om kunskap och kompetens, profes-sionalism och kreativitet.

– Vi lägger ner stor möda på att pre-sentera förslagen på ett avancerat sätt, som gör det möjligt för slutkunden att få ett klart grepp om vilket slutresultat som vi vill uppnå, förklarar Thomas Svensson.

– Alltifrån enstaka produkter till hela kollektioner presenterar vi i form av foto-animerade bilder, vektorbilder eller trad-i- tionella ateljéskisser.

– Ofta är vi – tillsammans med vår kund/återförsäljaren – med vid någon form av idémöte. Ibland även vid upp-följningsmöten och slutpresentationen, säger Stefan Idrén.

– Våra presentationer utmärker sig, höjer sig över mängden och vår kund får ett schysst eller rättare sagt profes-

sionellt material att lägga fram för sin kund.

Tendensen är tydlig och den är att upp-dragen nu allt mer handlar om arbets-kläder. Bland kundreferenserna hittar vi Taxi Stockholm, West Coast Racing och Telia, vars butikskläder Garment House designat och producerat. Liksom jeans och jackor – både sommar och vinter – till Pågens.

aTT VErKa, MEN iNTE sYNasWallenbergs-sfären är en finansiell maktfaktor av stor betydelse, som arbetar under devisen; Att verka, men inte synas. Man skulle nästan kunna påstå att Garment House arbetar efter samma motto – Att verka, men inte synas.

Vid ett par tillfällen har man ställt ut på PRmotion Expo-mässan, men det är inte på det sättet man skapar nya kundrelationer. Det Garment House gör håller den kvalitet och unicitet att deras kunder – dvs återförsäljaren – inte vill att de ska visa upp för mycket offent-ligt, utan de vill kunna ta åt sig äran själv i större utsträckning. Helt förstå-eligt och självklart.

– Vi har ett begränsat antal kunder, vilket beror dels på att vi är ett litet företag, dels att vi arbetar i projektform och att uppdragen ofta kräver ett stort antal timmar. Ibland kan det ta ett par år för våra förslag att mogna, förklarar Thomas Svensson.

Stefan Idrén.

Page 10: Screen&Marknaden nummer 2-2010

10 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

n

– Vi har gjort uppdrag för de flesta stora företagen i promotionbranschen och vi känner att vår nisch ligger mer och mer rätt i tiden.

Arbetsmodellen innebär ofta inten-siva perioder med krävande uppgif-ter och med ständiga resor till kun-der i Stockholm, Linköping, Göteborg, Malmö etc. Det som Garment House presenterar och producerar liknar mer varumärkeskläder i butik än traditionella profil- och arbetskläder.

– Det finns ingen egentlig standard, utan möjligen basmodeller som justeras och utvecklas.

– Det handlar om balans i valet av pro-duktdesign, färgmatchning och märk-ning. Det handlar om profilkläder på riktigt, där det är den egna logotypen som sitter på kragetiketten.

När valet väl är beslutat tar leveran-serna från Portugal ca två månader och från Kina handlar det om ca fyra månader.

iNGEN VaNliG sTaNdardStefan och Thomas talar sig också varma för ett etiskt, moraliskt och miljö- mässigt tänkande. Det är av den anled-ningen kvalitet i dess bredaste bemär-kelse betyder mer för dem än enbart ekonomiska fördelar och billiga produk-tionskostnader.

– Vi byter inte fabriker hela tiden för att jaga lägsta kostnaden, förklarar Stefan Idrén och fortsätter;

– Skulle vi göra det, skulle vi ständigt

behöva lära upp ny produktionsperso-nal och det innebär i sin tur kvalitets-problem.

– Vi har vår produktion i samma fabrik i Portugal som när vi startade för åtta år sedan. Där – och även i Kina – vet vi att både lönen, arbetsvillkoren och arbets-miljön är bra.

Den aspekten är en självklar del i den professionalism som Garment House vill ge sina kunder och deras slutkunder – en fläkt av det goda företagandet.

VäNdEr UPPåTMed sina åtta år på nacken kan Stefan Idrén och Thomas Svensson känna sig ganska nöjda. De bägge är häftenägare till företaget och här finns också Camilla Sundberg, som just nu är mammaledig.

Under de här åren har man haft en stadig tillväxt och 2008, som var ett fantastiskt år för Garment House, låg omsättning strax över 14 miljoner kro-nor. 2009 har finanskrisen satt sina spår och omsättningen kommer att ligga på en nivå som 2006-2007 på strax under 10 miljoner kr.

– Några veckor före årsskiftet tyckte vi att vi kunde skönja en uppgång, säger Thomas Svensson.

– Vi tycker att vi kunnat hantera 2009 på ett bra sätt. Ett tag kändes det som om vi skulle tappa alla gamla kunder, men nu ser vi att allt fler tror på framti-den och även deras kunder tycks anse att krisen är över.

Thomas Svensson, 51 år, är uppfödd i Vaggeryd, men frånsett ett antal år i Stockholm har han varit Huskvarna tro-gen.

– Den fritid som finns spen-deras med famil-jen, fru och tre pojkar i åldrarna 10–18 år. Nu på vintern blir det en del utförsåk-ning och kanske lite längd också.

På sommaren blir det lite nybörjargolf med sönerna.

– Jag är 40 år, berättar Stefan Idrén och fortsätter;

– Jag har familj med två barn och är uppfödd här i Huskvarna. Golf är ett stort intresse, men snäppet större är ishockey och då är det bara HV71 som gäller. Fast det tenderar att bli för lite av bäggedera numera.

EN MärKNiNG sällaN sKådadNågot som både Thomas och Stefan vill trycka på, är att det finns oänd-liga möjligheter till att anpassa kreativa och specialdesignade profilkläder – inte minst genom att utnyttja alla märk-ningsmöjligheter som finns från tryck till brodyr.

De tar fram en T-shirt med en bild av Jim Morrison – sångaren i den ameri-kanska rockgruppen The Doors som så mystiskt dog vid bara 28 års ålder på ett hotellrum i Paris den 3 juli 1971. Vid ett första påseende verkar bilden vara tryckt, för att vid en närmare studie visa sig vara en broderad bild.

Sedan tar de fram prover efter prover med märkmetoder som aldrig eller säl-lan skådats i Sverige. Flocktryck i fem färger, paljettbrodyr, baksidestryck mm – det finns all anledning att återvända hit för att ytterligare ta del av all den kreativitet, erfarenhet och kunnande som finns i det här företaget.

Ett företag som gör det ingen annan gör.

REPORTAGE

thomas Svensson.

Page 11: Screen&Marknaden nummer 2-2010

11SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Mångsidig printning medmiljöhänsyn.

Nya HP Designjet L25500Printa på banderoll, självhäftande, backlit, textil, mesh och papper med miljövänligt latexbläck med en hållbarhet motsvarande solventutskrifter.De nya 42” och 60” breda HP Designjet L25500 tillhör de mångsidigaste och grönaste skrivare som fi nns för produktion av inom- och utomhusskyltning. Med hjälp av det luktfria Latexbläcket som härdas utan ozonbildning eliminerar HPs latexteknik behovet av speciell ventilation och skapar en mängd nya affärsmöjligheter.

Lägg till utskrifter som är helt torkade och redo att användas direkt ur skrivaren, samt en fantastisk bildkvalitet så förstår du varför det kan vara bra för affärerna att vara grön.

För mer information om de nya affärsmöjligheterna en HP Latexskrivare kan erbjuda och en investeringskalkyl, ring Schneidler på 08-632 50 00.

Page 12: Screen&Marknaden nummer 2-2010

12 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Kundvagnspolletter är ett bra exempel på att även små plastprylar kan bli guld

värda för dig. Precis som våra isskrapor och sportflaskor, har en funktion och en kva-

litet som gör att de används och uppskattas under lång tid. Eftersom styckkostnaden

därtill är så låg, kan de spridas i stora volymer och bidra till en effektiv reklaminsats.

Bra för dina kunder – och bra för dig.

VAD ÄR BÄST: SMÖRJA ETT FÅTAL

Vi på Plastprint är specialister på

kostnadseffektiva reklambärare och

har ett brett sortiment av lättsålda

volymartiklar. Kontakta oss så får

du veta mer.

Tel: 0370-885 88

[email protected]

www.plastprint.se

mec

s.se

Page 13: Screen&Marknaden nummer 2-2010

13SCREEN & MARKNADEN 2-2010

n

Stomatol-skylten – från reklam till kulturarv

Intresset för ekomat avtarICA OCh AxFOODS försäljning av ekomat ökade fortfarande under 2009, men inte lika mycket som i fjol rapporterar livsmedelskedjorna.

Under 2008 ökade försäljningen av ekologiska matvaror med 63% hos Axfood och med drygt 50% hos Ica. Under 2009 har motsva-rande försäljning ökat med 30% hos Axfood medan Ica redovisar en ökning på 5%.

intresset var stort för att fira den 100-åriga stomatol-skylten vid slussen i stockholm när stockholms stadsmuseum, ljusreklamförbundet, skyltägaren Cederroth och fans till skylten sam-lades på stadsmuseet. föredragen och diskussionerna handlade om möjligheterna att bevara skylten, som övergått från att vara reklam till att vara en del av stadslandska-pet.

– Det går per definition inte att K-märka eller byggnadsminnesmärka skylten, sa Jan Garnert, ljusforskare vid Stockholms stadsmuseum. Det beror på att skyltar enligt reglerna inte är en del av bygg-naden.

När det gäller skyltar blir de efter hand något mer än reklam, de blir en del av vårt kulturarv. Stomatolskylten

har under de gångna 100 åren kom-mit att betyda mycket – inte bara för stockholmarna. För de utsocknes har den blivit den svenska motsvarigheten till ljusshowen vid Piccadilly Circus i London.

Gita Hedengård från Bostadsrätt-föreningen Stomatol-huset berättade, att föreningen är stolt över skylten och ogärna ser att den försvinner.

TEKNiKsKifTE – Vi gör inte speciellt mycket reklam för Stomatol-tandkräm förutom skylten, sa Johanna Högfeldt från Cederroths som äger varumärket och skylten. Vi har idag inga planer på att ta ner skylten, men vi står inför ett teknikskifte när glödlamporna försvinner, vi har 1 361 i skylten.

– Behövs det insatser för att rädda skylten så är våra medlemmar med och arbetar för den, konstaterade Åke Larsson, Ljusreklamförbundet. Skyltar

av den här storleken och med den pla-ceringen får vi inte göra längre, så bara det gör att den är värd att bevara.

Även från åhörarna kom idéer om hur framtiden för skylten ska säkras: för-slag fanns om olika former av stiftelser, aktionsgrupper och insamlingar.

Page 14: Screen&Marknaden nummer 2-2010

14 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Vägskylt-isen är brutenPå öppningsdagen av sign scandinavia på Kistamässan i höstas hölls ett mycket intressant seminarium, som behandlade väg-reklam. det ska genast påpekas, som den uppmärksamme redan har konstaterat, att utmed E4:an, både söder och norr om stockholm, har det placerats ut ett antal stora skyl-tar som via sina lysdioder förmedlar

reklambudskap.

Alla, som har sysslat med bygglov, har någon gång fått det dräpande argu-mentet mot sig att någon skylt vid ett köpcenter nära väg kan verka störande på trafiken. Vägverket har alltid haft en sådan uppfattning och dessutom fört en stenhård linje om att 15 m på varje sida av en trafikled ska vara befriad från skyltar.

fÖrsÖK MEd sKYlTarMen för några år sedan har en uppluck-

ring skett. Kommunerna tilläts sätta upp ljusskyltar vid kommungränsen, som förmedlar information om olika aktivi-teter. Förra året genomförde Vägverket, tillsammans med ett företag vid namn Atracta AB, ett försök där 14 diodskyl-tar satts upp strax invid E4:an på bägge sidor om Stockholm.

Försöket ska pågå i två år och sedan ska en utvärdering ske. Några krite-rier styr valet av plats och utseende för skyltarna:

1. De ska inte placeras vid av- eller påfart till E4:an

2. De ska kunna ses på långt avstånd

3. Texten skall kunna läsas av en normalseende på 100 m avstånd

4. Budskapet växlas var femte sekund, alltså ingen rörlig text

5. Reklaminnehållet får inte vara stötande

6. Ingen tobak eller alkoholreklam får förekomma

n

New Wave Group AB (publ) är börsnoterat på Nasdaq OMX Stockholm (Mid Cap) och är moderbolag i en koncern med cirka 60 dotterbolag i omkring 20 länder och med ca 2 200 anställda. Koncernen är en tillväxtkoncern som skapar, förvärvar och utvecklar varumärken och produkter inom profilbranschen samt sport- gåvo- och inred-ningssektorn. Bland koncernens varumärken kan bl a nämnas Craft, Clique, New Wave, Cutter & Buck, Seger, Pax, Sagaform, Jobman, Projob, Orrefors och Kosta Boda.

New Wave Group söker driven säljare!New Wave Group anställer individer som är drivna, flexibla, utåtriktade och självständiga. Du ska ha lätt för att samarbeta, vara strukturerad och kunna fokusera på det som är viktigt. Vi söker dig som vill mycket och törs vara den du är.

Dahetra A/S är ett danskt dotterbolag i Skanderborg som marknadsför profilkläder, samt transfer, screentryck och brodyr för applicering av logotyp på profilkläderna. Dahetra A/S skall nu expandera på den svenska marknaden och vi söker dig som bor i Västsverige, gärna i Göteborgsområdet. Vi har högt ställda förväntningar på expansionen och du kommer att ha en avgörande roll beträffande hur vi lyckas. Du kommer att bearbeta kunder i hela Sverige, vilket innebär många övernattningar. Du kommer att samarbeta med säljkåren inom New Wave Mode AB, ett annat dotterbolag i koncernen. Vi ser gärna att du har en utbildning inom försäljning eller marknadsföring. För rätt person finns stora möjligheter att avancera i koncernen. Tjänsten tillsätts i samråd mellan VD för Dahetra A/S samt VD för New Wave Mode AB.

Skicka fullständig CV, referenser och ett personligt brev om varför du är bäst lämpad för denna tjänst via e-post eller vanlig post till adressen nedan. Ange ”Säljare” på kuvertet eller i ämnesraden vid e-post. Senast 1 april vill vi ha din ansökan.

[email protected]

New Wave Mode ABAtt: Tomas JanssonÅkarevägen 18455 83 Dingle

w w w.nwg .s e

TrafiKfaraN ÖVErdriVENDet kunde vidare konstateras på semi-nariet, att Vägverket inte gjort någon upphandling av reklamskyltarna. Atracta AB har därför exklusiv rätt att sätta upp, driva och sälja reklamen på de skyltar som nu körs på prov. Företaget betalar ingen avgift för den plats där skyltarna satts upp.

– Om någon i medlemskretsen får nekande svar från en byggnadsnämnd, där trafikfara åberopas, kan man nume-ra hänvisa till försöket i Stockholm. Trafikfaran har sannolikt överdri-vits tidigare, berättar Åke Larsson på Ljusreklamförbundet.

Samtidigt vill Ljusreklamförbundet att medlemmarna ska öka aktiviteten beträffande vägreklam. Här kan på sikt öppnas en betydelsefull marknad för skyltmedium. Det kan väl också antas att Vägverket räknar med en icke för-aktlig sidoinkomst i framtiden.

Page 15: Screen&Marknaden nummer 2-2010

15SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Framtiden i dag!Med Mimakis UV LED printteknik

Enastående kvalitet, Nya fördelarUV Flatbed JFX-1631 & Hybrid UJV-160

� era materialvärmekänsliga materialsnabbare produktionomedelbar härdningmiljövänlig lösning

UV LED teknik betyder JA till:

Print på rulle- och plåt (uncoated) upp till 1 cm

tjocklek och max. 12 kg vikt.

Print på material upp till 5cm tjocklek och max. 1,6 x 3,2 m i storlek

Mimaki erbjuder Er stora fördelar med UV LED printteknik i två storformatsprinters;

den nya � atbed JFX-1631 och hybridprintern UJV-160 I kan printa på � er material

än tidigare, inklusive värmekänsliga medier. Bläcket torkar omgående, LED

behöver ingen uppvärmningstid, kräver mindre energi och håller minst

fem gånger längre än konventionella UV lampor.

Den nya JFX-1631 levererar toppkvalitet med

”Intelligent Microstepping System” och high

resolution linear encoder som säkerställer perfekt

printkvalitet. Till och med 3 punkters storlek

kan läsas tydligt.

HardUV Ink

FlexibleUV Ink

S o l v e n t i n k s A q u e o u s i n k s

WhiteInk

SS21Ink

ES3Ink

PigmentInk

Dyesublimation

Ink

SS21Ink

ES3Ink

PigmentInk

Dyesublimation

Ink

WhiteInk

White Ink

White Ink

SS21Ink

ES3Ink

PigmentInk

Dyesublimation

Ink

WhiteInk

White Ink

Clearcoat

Clearcoat

Clearcoat

European Digital Press Association har valt UJV-160 till ”Bästa storfor-matsskrivare upp till 1,6 m 2009”

Tel. 033-204300 www.signcom.se

Fax. 033-204301 [email protected]

Mimaki utökar sitt prisvinnande skylt- och grafi ksystem med ett unikt utbud av integrerade ”print & cut” lösningar, som erbjuder ännu större valmöjligheter och fl exibilitet.

Nyhet: CJV30 SerienIntegrerad bläckskrivare/skärare

CJV30 Serien

*) Media width

• Maximal skrivhastighet 17.3 m2/h, standardläge 11.4 m2/h (540 x 1080 dpi, 4 färger)

• Helautomatisk överföring från printning till skärning med funktionen ”Automatic Media Clamp”

• Genom att maskinen kontinuerligt avläser och följer passmärkena skapas en noggrann konturskärning.

• Kontinuerlig 24-timmars printning med ”Uninterrupted Ink Supply System” (oavbrutet bläcktillförselsystem)

• Synkroniserad vit och fullfärgsprintning ger utökade möjligheter för olika applikationer

• Mimaki RIP, skärning och designmjukvara inkluderad.

Printning och skärning i en maskin

Mimakis prisvinnande JV33 Serie (130/160cm)

erbjuder det bästa valet för Dig

som behöver en instegsmodell för

storformatsproduktion.

Skapa en effektiv ”print & cut” kombination med en

CG-FXII skärplotter.

Skapa en effektiv ”print & cut” kombination med en

För mer information kontakta SIGNCOM.

Page 16: Screen&Marknaden nummer 2-2010

16 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

MÄSSOR

När man steg in från januarikylan, in i värmen på Elmiamässan och Promotion Expo, som hölls för 17:e gången, så slogs man av en känsla av att det här har jag upplevt en gång tidigare. Eller kanske till och med ett par gånger. i B-hallen på nedre plan var det fullt med mont-rar – sammanlagt 186 utställare samsas om mässytan – och på torsdagen, som var mässans mel-landag, var det trångt i gångarna.

det var då jag kom att tänka på skyltarna vid inregistre-ringen vid entrén; stopp – vänta på din tur här, tack.

Fakta är nämligen att 2 300 besökare gjorde 3 005 besök under mässan. Det är lika många unika besökare som på senaste mässan, men något färre åter-besökare. Något som Leif Ahlström från PWA, tror beror på att besökarna inte kostar på sig en övernattning.

– Det är synd, för det medför att mässan blir stressigare med mindre tid per monter och färre besök per utstäl-lare, menar Leif Ahlström.

– Stannar man bara en dag innebär

det även att det blir mindre tid för semi-narier, utbildningar och relationsska-pande kontakter. Därför bör vi gemen-samt arbeta för att besökarna stannar två dagar.

Annars tycker Leif Ahlström, att årets första och tidernas 17:e Promotion Expo var positiv och att mässan håller ställningarna som knutpunkt för bran-schen – trots tuffa tider för både gros-sister och återförsäljare.

NÖjd PrOjEKTlEdarE Vi fångar en uppenbart glad och nöjd Tore Lindfors, som är grundare av Promotion Expo och som genom åren varit mässans projektledare med starkt stöd av bl a sambon Carina Johanzon.

Hur känns det nu någon dag efter mässan?

– Helt fantastiskt. Erkänner att jag hade en viss oro innan mässan. Då i första hand med tanke på att det even-tuellt kunde vara dämpad stämning på grund av ett tufft 2009. Men väl på mässan var det idel positiva och glada miner.

Fick du några reaktioner från utstäl-larna?

– Med risk för att bli lite lyrisk, så kom många av våra trogna utställare, stora som små, fram på fredagen och för-klarade att det var deras bästa mässa någonsin. Som projektledare blir man

givetvis väldigt stolt och glad. Detta innebär också att nästa mässa i augusti stadfästs om inte ekonomin ute i värl-den försämras.

Vad säGEr då BEsÖKarNa?– Jag har enbart hört positiva signaler även från besökarna. Flera tunga aktö-rer jag pratade med upplevde att de redan fått seriösa förfrågningar och att företagen i Sverige nu bestämt sig för att satsa på marknadsföring med hjälp av profil- och promotionprodukter.

Om Du skulle spana mot horisonten och tänka några år framöver. Hur ser framtiden ut för branschen?

– Nu börjar nästa generation ta över. Tills nu har vi varit en förstagenera-tion av entreprenörer. Förutom säljarna kommer nu även förvaltarna och eko-nomerna in i huset. Jag tror också, att event- och reklambyråbranschen smyger sig in hos oss. Många profilare erbjuder nu också reklambyråtjänster. Även sammanslagningar mellan dessa företagsgrupper förekommer nu.

POrTHOUsE Har ETT EfTEr-fråGaT sOrTiMENTOm Tore Lindfors sken som solen i Karlstad, så var det inget emot vad Ulrica Messing och hennes bror Eric Messing gjorde i sin monter. De öpp-nade den första Porthouse-butiken på

Stopp – vänta på din tur här, tack

text: Lars Knapasjö[email protected]: Martin Eriksson

tore Lindfors.

ulrica och erik Messing.

Christer hansson.

Page 17: Screen&Marknaden nummer 2-2010

17SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Kungsgatan 16 i Göteborg den 16 okto-ber 2008. Vill Du hitta dit är det bara att ta spårvagn nr 6 från centralstatio-nen och gå av vid Domkyrkan, fortsätt sedan upp för Kungsgatan till nummer 16, så hittar Du butiken.

Sedan dess – och det handlar bara om femton månader – har det blivit ytterli-gare två butiker; en på Transportgatan i Göteborg och en i Kosta Outlet.

– Det är så kul och så spännande, säger en leende Ulrica Messing och får medhåll av Eric.

– Vi säljer mer än vad vi vågat hoppas på. Nyligen var det ett stort fastighets-bolag som köpte 250 av våra trappsto-lar som gåva till sina hyresgäster i ett nytt bostadsområde.

Eric Messing berättar också, att hem-sidan haft stor betydelse för lanse-ringen av både butikerna och förnyelser i sortimentet.

MONTEr B02:80I en hörnmonter med beteckningen

B02:80 hittar vi Schneidler Grafiska och vi hinner notera att deras försälj-ningschef Christer Hansson och hans kollegor hade fullt upp, för att inte säga lite stressigt med att ta hand om intres-serade besökare.

Vi lyckas i alla fall få tag i Schneidlers marknadschef, Kristoffer Skantze;

– Mässan var bra för vår del. Det är en liten mässa med en tydlig fokus, vilket är bra. Elmia har också några av landets bästa utställningslokaler, vilket bidrar till en bra mässupplevelse.

Schneidler visade HP´s nya Latex-skrivare HP DesignJet L25500 i 60”-ver-sionen. Den finns även i 42” bredd. HPs nya Latexteknik är en mycket intressant teknik som gör att man med miljö- och användarvänligt vattenbaserat bläck kan producera banderoller, vepor, deka-ler, bildekor mm. Produkter som tra-ditionellt har krävt bruk av aggressiva lösningsmedelbaserade bläck.

Med Latextekniken är utskrifterna genomtorra och helt luktfria direkt när

de kommer ur maskinen, så de kan efterbehandlas och levereras utan dröjsmål och även användas i känsliga miljöer.

– För första gången visade vi också ATMA´s lilla screenpress AT45-PA med tryckformatet 300x450 mm. En utrust-ning som är mycket lämplig för t ex transfertryckning, berättar Christer Hansson mellan kundsamtalen.

– ATMA’n var en klar succé, vi har efter mässan sålt tre utrustningar.

En annan premiär hos Schneidlers var Sisers nya pneumatiska transfer-press TS Due med rörligt huvud och dubbla paletter, vilket ger den dubbla kapaciteten jämfört med enklare pres-sar. Även denna maskin såldes på mässan.

iNTE Bara NYHETErHos Schneidler visades också en auto-matisk ramtvättmaskin från INPRO (Inkmaster Economic), som efter mäss-san levererades till kund.

Stopp – vänta på din tur här, tack

Röttkan aldrig bli så här blått om inte du som kund ber om det.

Åtta45 erbjuder tjänster från grafisk form och original till tryck och postinlämning!

Ateljé – grafisk form och original på tidningar, kataloger, broschyrer, DR, årsredovisningar, för-packningar, annonser, retuscher och illustrationer.

PrePress – kunnig och engagerad personal med hög serviceanda, som arbetar med den senaste tekniken.

Arktryckeri – moderna tryckpressar för alla format. Efterbehandling såsom klamring, falsning och stansning.

Digitaltryck – on-line falsning och klamring.

InfoMedia – tjänster för tryck och web. Automatiserat korrekturhanteringssystem och katalogproduktion. Erbjuder grafiska utbildningar.

DR Service – utför printning, adressering, kuvertering i en stor och modern maskinpark. Plockning och lagerhållning.

On-line beställningslösningar.

Kom gärna på besök men inte klockan åtta.45 då startar vårt dagliga produktionsmöte.

Ring så bokar vi in ett möte på tel nr 08-514 822 00 eller besök oss på Karlsrogatan 2 i Solna.

Välkomna!

ÅTTA.45 TRYCKERI AB I SOLNA

Karlsrogatan 2,

170 65 Solna

Tel. 08-514 822 00

Fax. 08-514 822 29

www.atta45.se

MÄSSA

Page 18: Screen&Marknaden nummer 2-2010

18 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

MÄSSA

– Vi visade också Roland´s VersaCamm VP540i Print-and-Cut stor-formatsskrivare tillsammans med mate-rialupprullaren Mediawinder 2, förklarar Christer Hansson vidare.

– Windern är utvecklad och tillverkad i Sverige och är speciellt lämpad för Print-and-Cut-skrivare, eftersom den även kan reversera materialet tillbaks in i skrivaren när det skall konturskäras.

Bra sTäMNiNGPromotion Expo har alltid varit en bra mässa, menar Kristoffer Skantze;

– Stämningen är positiv och nästan familjär tack vare att den är så speciali-

serad. Vi fick ett antal fina order och en hel del bra leads att följa upp.

Han menar också, att det finns ett uppdämt investeringsbehov ute hos kunderna.

– Något som inte minst försäljning-arna av ATMA-maskinerna visar. Vi ser också att många kunder breddar sitt utbud mot sina kunder och investerar i teknik som kompletterar deras nuva-rande verksamhet.

Hur ser då Schneidler på morgonda-gen? Det handlar bl a om en självklar satsning under året på HP´s Latexteknik, som ju nu även lanseras i två mindre skrivare vilket gör den än mer all-

mänt gångbar. DesignJet L25500-skrivarna på 42” och 62” bredd komplet-terar nu den stora 104” L65500 som lanserades förra året.

– Teknikens alla goda egenskaper kombine-rat med att den fungerar på ett mycket stort antal olika material, även billiga obehandlade material, gör att vi tror mycket på den suveräna Latextekniken, säger Kristoffer Skantze.

– Vi ser även goda möjligheter med de fina screenmaskinerna från ATMA och kommer fort-satt att bevaka textiltryck, transfer och alla typer av screentryck. Jag tror att vi har ett spännande och intressant år framför oss med nya utmaningar och möjligheter.

Gasar På fÖr fUllTVissa montrar känner man mer än väl igen från tidi-gare Promotion Expo och en sådan är Platsprints organgegula, som lyser upp på långt håll. Här hit-tar vi Lars Andreasson och Per Lorentzson, som

berättar att en av Platsprints nyheter är att man numera kan leverera formskur-na skyltar med fria former och färger utan startkostnader, redan från order på 25 st. Exempelvis mäklarskyltar i 4-färg med tillhörande ben. En annan nyhet är sportflaskan med namnet Boss.

– Sist, men inte minst lanserar vi även dekaler, fria former och färger utan startkostnader eller stanskostna-der från order på 50 st, berättar Lars Andreasson och fortsätter;

– Det här är en bra mässa med relativt många besökare. Mycket högt intres-se från kunderna inför våra nyheter. Stämningen är jämn och hög.

Och framtiden då?– Ja, vad ska man säga … Vi gasar på

för fullt och försöker vara än mer aktiva jämfört med tidigare år.

PlasT-PETTErs HEMsida lOCKarEn annan utställare som också hade full fart i sin monter var Alf Westerlund, VD för Plast-Petter AB från Hova.

Vid årets mässa visade man, som en av nyheterna ,upp ett digitalt skärbord, där man kan tillverka emballage och specialformat från enstaka prover till mindre serier på ett antal hundra exem-plar – t ex i plast och i tjocklekar upp till 3 mm.

Här presenterades också ett antal olika förpackningar för bl a kryddor, T-shirt, slipsar och avspärrningsband.

Man visade även blockomslag och konferensmappar i ny design och nya material samt olika whiteboardproduk-ter.

– Vi satsar på att utveckla vår profil och tryckkapacitet vid sidan om de standardprodukter, som hela tiden för-finas via olika små förbättringar, förkla-rar Alf Westerlund.

– Att kunna erbjuda både små och stora kunder anpassade produkter genom förbättringar i vår egna svenska produktion är viktigt.

Alf Westerlund menar också, att mässan var bra och det upplevdes som att antalet besökare var lika som tidigare mässor.

– Besökarna är däremot mer intresse-rade av kundnytta och specialprodukter än tidigare. Intresset för vår hemsida är stort och de flesta önskar access till den, vilket vi ska ombesörja direkt efter mässdagarna.

Kjell harbom och Leif Ahlström.

Alf Westerlund.

Page 19: Screen&Marknaden nummer 2-2010

19SCREEN & MARKNADEN 2-2010

... och vinnare är:

i kategorin årets förädlare.

Juryns motivering:

Våra avtalskunders motivering:Upp till 365 dagars kredit

Fraktfria veckoleveranser från de flesta grossister i branschen.

Superweave® multiprofilering

”Nordiska Etikettbolaget är relationsbyggande och ett i branschendrivande företag med mycket hög kompetens och innovativa lösningar.”

Tel +46 (0) 33 48 89 90Web www.etikettbolaget.se

Mail [email protected]

Låt ditt företag bli en vinnare med vårt koncept: Bli avtalskund. Kontakta någon av våra säljare för ökad lönsamhet.Lotta, Magnus Jonas eller Lasse

Page 20: Screen&Marknaden nummer 2-2010

20 SCREEN & MARKNADEN 2-201020 SCREEN & MARKNADEN 6-2009

A division ofJust nutill fantastiskt

introduktions-pris!

Tre olika modeller: 760mm - 1400mm - 1650mm

Multifunktion: kontur, text & genomskärning

Högsta skärkvalitet och säker materialmatning

3.5” touch färgskärm för enkel användning

Ny avskärningsfunktion

Dubbla rullhållare

Passar alla typer av användare

Helt ny serie av prisvärda multifunktions skärplottrar

Sericomex Sweden AB l Tel: 0418-45 01 80 l Fax: 0418-592 70 l E-mail: [email protected] l www.sericomex.com

Page 21: Screen&Marknaden nummer 2-2010

21SCREEN & MARKNADEN 2-2010

MÄSSOR

fOKUs På fX-TraNsfErHos ACG Accent råder en febril akti-vitet, eftersom man gör en stenhård lansering på FX-transfer, som är deras nya miljövänliga allt-i-en-transfer- kvalité, som passar lika bra till behand-lat tyg för arbetskläder som värmekäns-liga, strechtbara sport- och profiltyger. Flexibel, slitstark och anpassningsbar beroende på tygkvalitén, säger man.

FX sammanfogar ACG Accents transfers alla viktigaste egenskaper. Enastående hållbarhet mot slitage och tvätt, klarar 95° industritvätt och tork-tumling. Mjuk, smidig och stretchbar. Heltäckande färger och enkel hantering vid påvärmning.

– Vi introducerar nu vår nya FX-transfer, säger Mikael Corbé, VD på ACG Accent. Den fick ett mycket gott mottagande liksom en sk slutkundska-talog för allt från transfer, tatueringar till skraplotter mm.

– Vi är mycket nöjda med respon-sen och antal besökare framförallt på torsdagen, då vi faktiskt hade svårt att hinna med alla kunder.

– Vi kommer att satsa stenhårt på vår nya FX-transfer som dessutom är ÖKO TEX klass 1-certifierad, avslutar en småjäktad Mikael Corbé.

NEW WaVE TOG GOd PlaTsÄven i år fanns New Wave med på Promotion Expo med stora öppna montrar framför ett batteri av små vis-nings- och demo-rum. Här fanns före-tag och varumärken som Sagaform, Cutter & Buck, DJ Frantextil, ProJob,

Orrefors Kosta Boda, DAD Sportswear, Umbro, Grizzly m fl och det var en stän-dig rusch i montrarna.

Marknadskoordinatorn Lars Andrén på Profile Professionals och försälj-ningschefen Fredrik Zander skyndade från möte till möte. Produktnyheterna var många, men kanske var det just Star for Life som väckte lite extra uppmärk-samhet och positiva förfrågningar. Star for Life, som vi skriver om på annan plats, handlar om ett initiativ och enga-gemang för att under en 3-årsperiod medverka i ett hjälpprogram inom det befintliga skolsystemet i Sydafrika. Det handlar om en pedagogik för unga, som bygger på positivism, framtidstro och visioner – inte minst handlar det om att stärka flickornas självförtroende och ställning.

Star for Life initierades av IT-entre-prenören Dan Olofsson och nu kom-mer delar av sortimentet hos Profile Professionals att generera pengar till hjälpprogrammet. En satsning som är lika angelägen som den är smått unik i branschen.

Bland de många ivriga besökarna springer vi på Torsten Jansson, VD på New Wave Group och undrar hur han upplever mässan;

– Jag blev positivt överraskad av att stämningen är så god i branschen, vil-ket jag inte riktigt hade trott.

TrOTsar TUffa TidErPå Xindao tyckte man att det var en i sin helhet lyckad mässa. Kanske hade man en känsla av att det var färre besökare än vanligt på onsdagen, mässans för-sta dag, men stämningen var god och många av kunderna har haft en bra start på 2010.

– Det uppskattades att vi inte bara lanserade nya produkter, utan även nya säljverktyg som kommer främja den som vill vara proaktiv 2010, förklarade Mikael Jonsvreten.

– Vi trotsar tuffa tider och lanserar nu fler än 100 nyheter. Hetast var vårt Xd Eco-sortiment med ca 25 nyheter. Det är, enligt våra kunder, bästa existerande eco-sortimentet i vår bransch.

I övrigt lanserade Xindao china-con-nect, där kunderna kan beställa egen designade väskor på order från 100 st och termosprodukter i egen design på order från 300 st, vilket upplevdes som mycket positivt.

Page 22: Screen&Marknaden nummer 2-2010

22 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

– Våra kunder ser en öppning gente-mot mindre företag och köpare samt en möjlighet att i större utsträckning kunna sälja in en provkollektion till kunders webb-shopar etc.

Mikael Jonsvreten berättar också, att Xindao Scandinavia AB utökar sin sats-ning på Norden genom att anställa Reijo Kivistö, tidigare på både DJ och Bercato, för att göra en helsatsning på den finska marknaden.

PaKETEN TOG slUT HOs daiBErFyller man 10 år, som Daiber Sverige gör, så vill man gärna ha lite uppmärk-samhet och var det något man fick här på mässan, så var det väl just uppmärk-samhet.

– Mässan var vår bästa hittills och vi har aldrig så snabbt delat ut så många katalogpaket. Det bör vara ca 600 st och vi fick slut på kataloger redan andra dagen, säger Calle Landberg.

– Det var ett ständigt tryck i montern och våra kunder talade om för oss att ingen annan hade så många nyheter, som vi och en sådan bredd. Det är ju också sant. Vem har fler än de tunga fem brands som vi för närvarande har i portföljen?

– Troligen kommer det också att växa framöver. Främst i raden står givetvis James & Nicholsons kläder och med den stora utvecklingen av det märket, inte

bara i Sverige utan över hela Europa, så vill jag påstå att ingen når upp till vår nivå som konkurrent på showen, poängterar en nöjd och självsäker Calle Landberg

liTET arMBaNd KaN Bli sTOr sUCCéSom besökare kunde man ibland tycka, att de olika montrarna inte var allt för fulla av nyheter i ordets rätta bemär-kelse. Självklart har alla utställare med självaktning något som i deras ögon är en nyhet och självklart fanns det riktiga nyheter också på den här mässan.

En sådan hittade vi i montern hos Nordiska Etikettbolaget, vars utställar-team redan hade avklarat PSI i Düsseldorf, men återstår inom kort både TV Promotion i Stuttgart och en Danmarksmässa.

Det handlar om ett armband för att märka deltagare på konserter och fes-tivaler, liftåkare etc – ett armband som man hitintills fäst med hjälp av en metallklammer. Nu har Etikettbolaget lanserat ett armband som har en tejp-applikation som gör det omöjligt att ta bort det utan att en sigill-etikett bryts.

En liten nyhet som kan bli en stor succé. Det nya patentsökta sk evene-mangsbandet eller åkbandet gav under mässan stora förfrågningar.

– Intrycken från PSI var mycket posi-tiva. Vi fick många nya kontakter runt om i Europa att bygga vidare på, säger Lasse Svensson, VD på Etikettbolaget.

– Promotion Expo var vår bästa mässa någonsin med massa nya besö-kare i vår monter. Vår nya giv med upp till 365 dagars kredit till våra avtalskun-der är en jättesuccé. Vi hade en liten omsättningsökning under 2009 tack vare detta.

På mässans tredje och sista dag var det många som såg extra glad ut. Lasse Svensson var en av dem, eftersom hans företag Nordiska Etikettbolaget tog hem PromotionBiets pris som Årets Förädlare 2009. Och den glädjen kan man förstå om man betänker att det i vid bemärkelse finns ca 5 000 förädlare inom textil profilering i Sverige.

Det kanske viktigaste intrycket från en av årets första mässor var nog i alla fall den påtagliga optimismen, det ivriga engagemanget och känslan av att nu stundar det goda tider igen. Det betyder i så fall att det kan bli full fart på affärerna igen och då kanske skylten i entrén kan komma till pass; Stopp – vänta på din tur här, tack. n

MÄSSOR

Lasse Svensson.

Page 23: Screen&Marknaden nummer 2-2010

23SCREEN & MARKNADEN 2-2010

X-Display can be used in your marketing, when you wish to combine function with an attractive design. X-Display is assembled in a few minutes. X-Display is delivered in a lightweight carrier-bag with the banner seperately packed in plastic. Dimension: 51 x 165 cm (width x height)

X-DISPLAYThe lightweight solution – easy to assemble

Livoevej 9 • DK-8800 Viborg • tel. +45 87 25 53 60www.printfactory.dk • mail: [email protected]

At 50 pcs. - each in DKR.

89,-89,-At 50 pcs. - € 11.95 each

Page 24: Screen&Marknaden nummer 2-2010

24 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Över 250 förväntansfulla personer var på plats tisdagen den 19 januari, dagen före årets första Promotion Expo öppnade dörrarna. Nu var det New Wave Profile Professionals, återförsäljarorganisationen som är knuten till New Wave, som hade medlemsträff på jönköpings Hotell

& Konferens.

Temat för dagen var Motivation, vilket för övrigt också var namnet på vårens nya katalog som lanserades på träffen.

ENGaGEMaNG sKaPar MOTiVaTiONMed på träffen var Sam Olofsson, gene-ralsekreterare för organisationen Star for Life, som Profile Professionals från och med i år valt att stötta ekonomiskt. Star for Life är en organisation, som trots att verksamheten bedrivs främst i Sydafrika, kan beskrivas som svensk; initiativtagare är IT-entreprenören Dan Olofsson som i samband med etable-ringen av en verksamhet i Sydafrika

blev medveten om omfattningen av problemet med aids och hiv i

Sydafrika.Dan Olofsson har sedan

2005 byggt upp ett hjälpprogram som

syftar till att långsiktigt

ändra attityder och sociala mönster, som bidrar till att närmare 40% av befolkningen i delar av Sydafrika smit-tats av hiv. I dessa delar är den vuxna delen av befolkningen i stort sett utrade-rad och familjer består av bara barn och i bästa fall av någon äldre släkting, en mormor eller en gammelmormor.

Programmen genomförs via det befintliga skolsystemet, som ett eget ämne i läroplanen. Ett program bedrivs under tre år på high school, som mot-svarar högstadiet. Pedagogiken bygger mycket på positivitet och på att skapa framtidstro, drömmar och visioner hos de unga. Mycket handlar om att stärka flickornas självförtroende och ställning.

100% UPPslUTNiNG BaKOM saTsNiNGENDet var ingen som helst diskussion kring det mål som marknadsrådet för Profile Professionals satt upp: att under tre år leverera in minst 600 000 kr till Star for Life, ett stöd som motsvarar driften av ett program vid en skola.

I dagsläget är Star for Life verksamt i närmare 70 skolor, men det är bara en bråkdel av de drygt 1 000 skolor, som finns bara i provinsen KwaZulu-Natal som är hårdast drabbat.

ÖKaT fÖrETaGsiNTrEssE fÖr sOCiala PrOjEKTPengarna kommer att samlas in genom att ett antal befintliga volymprodukter blir Star for Life-produkter och varje sådan produkt lämnar ett bidrag till projektet.

– Vi satsar på Star for Life, eftersom

det redan fanns ett engagemang bland enskilda i organisationen. När kontak-terna väl togs från vår sida, så visade sig Star for Life vara mycket lyhörda och positiva till våra idéer och vårt upplägg. Då blev det enkelt att hitta en bra samarbetsform baserad på win-win för alla, berättar Lars Andrén på Profile Professionals.

Kollegan Fredrik Zander fyller i: – Vi hade redan bestämt oss för

att forma ett långsiktigare partnerskap med en social organisation. Dels för att det påverkar motivation och arbetslust att jobba mot en annan målbild än den gängse, dels för att företags behov av att på olika sätt bidra till sociala projekt hela tiden växer. Vi är i gott sällskap av företag som Volvo Lastvagnar och Astra Zeneca i samarbetet med Star for Life.

BådE Tårar OCH sKraTTDet i grunden allvarsamma och period-vis mycket rörande budskapet från Star for Life blandades under kvällen upp med andra intryck, både från framtids-analytikern och trendspanaren Göran Adlén, som klarlade både morgon-dagens och gårdagens trender i målan-de och hysteriskt roliga termer, och från glädjespridarna i Triple & Touch, som verkar som musikaliska ambassadörer för Star for Life.

Sammantaget blev det en energirik dag som fortsatte med fest och prisut-delningar in på natten. På mässans för-sta dag vittnade en stor mängd bärare av tröjor med temat Motivation om att Profile Professionals nu är taggade inför 2010.

New Wave satsar på Star for Life

n

Page 25: Screen&Marknaden nummer 2-2010

25SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Page 26: Screen&Marknaden nummer 2-2010

26 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Nyckelroll i företagens framtida kommunikationför lite drygt tre år sedan, kunde vi i screen&Marknaden läsa rubriker som PWa.trainee (eyefordesign) och skola + Näringsliv = sant.

det handlar dels om PWa, dels om jönköpings Tekniska Högskola. det handlar om ett samarbete mellan skola och näringsliv och att hitta framtidens arbeten redan idag. Vi har tagit en titt på pro-grammet Grafisk design och Webbutveckling.

– Programmet var nystartat och vi behövde en ledningsgrupp/branschråd till utbildningen, och i samma veva tog Leif Ahlström på PWA kontakt med mig och vi tyckte båda att det var ett utmärkt sätt att ta till vara deras intressen och att utbildningen fick en målgrupp att jobba mot, svarar Kristin Trulsson, program-ansvarig på utbildningen, på frågan om hur PWA kom in i bilden.

Vid programmets första ansöknings-tillfälle fanns 30-talet platser tillgängliga och antal sökanden uppgick till ca 150 st. Under åren har intresset och efter-frågan på programmet vuxit rejält och vid den senaste antagningen kunde inte mindre än 85 studenter påbörja sin utbildning inom Grafisk design och Webbutveckling.

dET Här är GrafisK dEsiGN OCH WEBBUTVECKliNGUtbildningen pågår under två år och omfattar 120 högskolepoäng. Kurserna behandlar områden inom bl a bild- och fototeknik, grafisk design, interaktiv multimedia, marknadskommunikation, matematik, webbprogrammering med koppling till databaser, 3D-grafik, mobi-la tjänster, produktvisualisering, före-tagskunskap, affärsplaner och utveck-lingsprojekt för att nämna en del.

Det är en synnerligen bred utbildning som ger en bra och grundlig förståelse över den grafiska branschen.

– Jag tror att man kan begränsa sig genom att ha en alltför specialiserad utbildning, berättar Jacob Rudenstam, som går sin första termin på program-met, och får medhåll från sina klass-kamrater Jonatan Olsson och Lovisa Wernsten, som också går sin första termin på programmet.

Den som vill kan dessutom läsa ett tredje år och på så sätt få en kandi-datexamen. Då ingår ett examensar-bete och kurserna är mer präglade mot projektledning, organisationskurser och ledarskapsteori.

Kristin Trulsson berättar, att de flesta som söker denna utbildning lockas av den grafiska sidan, men att de sam-tidigt inser att webben är ett otroligt viktigt media att känna till – både i teori och i praktik. Att inse dess möjligheter och känna till dess begränsningar är en viktig kunskap för alla som i framtiden ska arbeta inom den grafiska sektorn.

WEBB, TrYCK OCH fraMTidAtt integrationen mellan det tryckta traditionella mediet och det nya inter-aktiva mediet blir alltmer synlig och naturlig har man sedan länge känt till på programmet. En logga ska exempelvis inte bara passa tryckt på ett papper eller textilier, den ska också fungera bra på en bildskärm, passa i animationer och helst även som en 3D-rendering. Likaväl behöver en trycksak på ett har-moniserande och naturligt sätt kunna kopplas ihop med en plats på webben. I detta sammanhang kommer också tankarna på sociala medier in i bilden.

– Hur syns man på bästa sätt? Vart ska man vara med, vilket budskap ska man förmedla? Det här är frågor som många ställer sig, förklarar Kristin Trulsson och fortsätter;

– I grund och botten handlar det om marknadskommunikation, men for-merna för ett företags närvaro på och i de sociala medierna behöver ses över. Behovet finns, och nu gäller det att bistå med kunskap och kompetens. Därför känns det extra roligt att berätta att vi på detta program planerar att bädda in en utbildning inom sociala medier.

En elev i årskurs två kommer att för-lägga sin åtta veckor långa praktik på ett relativt stort företag där hon kommer att arbeta just med sociala medier som ett kommunikationsmedel.

På Tal OM PraKTiK…Under programmets andra år ska studenterna praktisera i åtta veckor hos företag i den grafiska branschen. Många har varit på olika medlems- företag inom PWA, andra har själva sökt efter ett utmanande och under-visande företag och en del har förlagt sin praktik utomlands, och då närmare bestämt i metropolen Shanghai, Kina.

Syftet med kinaresan är att under-söka samarbetsmöjligheterna mellan Sverige och Kina och att tillförskaffa sig internationell erfarenhet. Inför resan har studenterna tagit fram dels en pre-sentationswebbplats, dels ett intranät, dels ett magasin vars målgrupp är unga entreprenörer som vill etablera sig i Kina.

Studenterna har även haft med sig olika uppdrag från medlemsföretag i PWA. Uppdragen har gått ut på att hitta nya eller alternativa leverantörer samt att spana efter nya reklamprodukter.

Man träffade också exportrådet i Shanghai där man lärde sig hur det gick till att etablera sig i Kina. Vilka företags-former finns, hur startar man en produk-tion och hur en etablering kan gå till.

Än så länge har man genomfört två kinaresor och den tredje är planerad till den 11 april i år.

saMVErKaN MEd NäriNGsliVETNär ett företag i Värnamo ville starta upp ett gratismagasin, som skulle dist-ribueras i Värnamo med omnejd, lan-dade uppdraget hos studenterna på Grafisk design och Webbutveckling. Alla som varit med om att bygga upp en magasinsproduktion från grunden, vet att det är ett stort och tidskrävande förehavande. Det ska skapas grafiska profiler, loggor, konceptskisser, typo-grafi för att nämna ett par saker.

En grupp om 10 studenter tog sig an utmaningen och klarade den med bravur.

tex/fotot: Martin [email protected]

UTBILDNING

Page 27: Screen&Marknaden nummer 2-2010

27SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Nyckelroll i företagens framtida kommunikation– Det är just den här typen av upp-

drag och förfrågningar vi eftersöker, berättar Kristin Trulsson, och Jacob Rudenstam fortsätter;

– Det är mycket därför samarbetet med PWA är så bra. Det möjliggör för oss att testa våra kunskaper gentemot riktiga professionella företag, och det ser vi gärna att fler utnyttjar.

– Det kan gälla foldrar och broschy-rer, flash-animationer eller exempelvis moduler till hemsidor, avslutar Jacob Rudenstam.

Samarbetet med PWA medför också att studenterna får medverka på Promotion EXPO-mässan. Inför mäss-an hjälper de till att ta fram material som ska presenteras och under mässan ställer de upp och bemannar montern.

– Man lär sig att sälja sig själv, svarar Jonatan Olsson på frågan om hur de upplever mässan.

– Det är också intressant att se vilka montrar som intresserar mig, och fram-förallt varför de intresserar mig, avslutar Jonatan Olsson.

Mässan har även den effekten att den visualiserar vad ordet bransch egentli-gen betyder, det är både studenter och lärare överens om.

och den här linjen täcker in det behovet bra, förklarar Jonatan Olsson.

– Även om tidningar och trycksaker alltid kommer att finnas kvar, så kommer det inte att se likadant ut länge till.

Även om många jobb kräver att man har goda kunskaper i den senaste mjukvaran, så är detta saker man kan lära sig själv genom trial and error.

Det viktigaste är att man har en ökad förståelse för hur man på bästa sätt pre-senterar och kommunicerar information. Något som är svårare att lära sig själv utan hjälp från andra människor.

Jacob Rudenstam berättar att även om många jobb där ute kräver att man har goda kunskaper i de senaste mjukvarorna, så är det ändå viktigare att man har en ökad förståelse för hur man på bästa sätt presenterar och kommunicerar informa-tion. Lära sig mjukvaror och hålla sig ajour med tekniker är något man kan tillhanda-hålla sig själv.

lovisa Wernsten är helt ny vad gäller design, layout och programmering.

– Det slumpade sig så att fotografen som tog mina studentbilder var verksam inom den grafiska världen och var en stor inspirationskälla för mig, berättar Lovisa Wernsten.

– Jag började undersöka vad det fanns för olika utbildningar och fastnade för denna just på grund av dess breda täck-ningsområde, tillägger Lovisa Wernsten och fortsätter;

– Det som känns så bra med linjen är att man verkligen kan vara en nybörjare och ta hjälp av sina klasskamrater som många av dem hållit på med detta innan.

Lovisa Wernsten flyttade från Falköping till Jönköping för att studera, och det är ett beslut hon inte ångrar.

På programmets hemsida finns en intro-duktionstext som slutar med en fråga, och den låter vi avslutningsvis tala för sig själv; vill du ha en nyckelroll i företagens framtida kommunikation?

n

Jacob Rudenstam, Jonatan Olsson, Kristin trulsson och Lovisa Wernsten.

sTUdENTErNas åsiKTEr:jacob rudenstam är född och uppvuxen i Jönköping. Han gick mediaprogrammet på gymnasiet och har alltid haft intresse för reklam, fotografering och andra kreativt kommersiella områden. Efter gymnasiet jobbade han tre år i butik där han lärde sig grunderna inom arbetslivet och sökte sig sedan till Grafisk design & Webbutveckling.

– Man får en väldigt bra och bred grund där man hinner prova många olika saker under resans gång, berättar Jacob Rudenstam.

– Det är kul att man får ta mycket egna initiativ. Vi åkte exempelvis upp till Stockholm och gjorde en intervju med Sveriges vassaste flash-programmerare.

jonatan Olsson hann jobba två år efter han tog studenten och sökte parallellt till Grafisk design & Webbutveckling. Jonatan har sedan utbildningen startade för fyra år sedan – 2006, haft ett vakande öga på den.

– Webb och tryck flätas samman allt mer

Page 28: Screen&Marknaden nummer 2-2010

28 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

eva théen-Johansson.

Polarn O. Pyret startar med trycki början av januari var det avspark för Polarn O. Pyrets vårkollektion som bl a innehöll de populära landskapstrycken och grafiska tryck i 40- och 50-talsstil. det är starka färger kombinerat med pastell.

– 2010 lyfter vi fram vår stolta mönstertradition och börjar året med att fokusera på en av de saker som gör oss unika; mönster som inte liknar någon annans, mönster som ger avtryck, säger Karina lundell, designchef på Polarn O. Pyret.

tobex, heliArt och DesignfabrikentOBex AB InLeDDe nytt fördjupat samarbete med konstnärinnan Heli Heino, HeliArt i Borås och Gun-Britt Zachrisson, Designfabriken i Göteborg i samband med Stockholm Furniture Fair 2010.

För första gången ställde Tobex AB ut på Stockholm Furniture Fair. Tobex är det digitala textiltryckeriet, som tre år i rad har vunnit pris i den stora internationella tävlingen Fespa Digital Print Awards. Tobex trycker digitalt på de flesta textila material och företaget ställde nu ut tillsammans med HeliArt.

På mässan visades Heli Heinos färg-glada målningar tryckta på olika sam-metskvaliteter. Tryckta konstverk som tavlor, utsmyckning och även som möbelklädsel visades. Helis konstnär-skap är mångfasetterat och hon visade även sitt måleri i olja och på glas.

På mässan lanserades också gar-diner, kuddar och en lampskärm med Designfabrikens design, tryckta av Tobex på ekologiska linne- och cot-tolintyger.

– Jättespännande att jobba ihop med Gun-Britt på Designfabriken, säger Eva Théen-Johansson, om samarbetet mel-lan Tobex AB och Designfabriken.

– Just nu jobbar vi också med ett projekt inom Design Med Omtanke, där vi tillsammans ansvarar för design och tryck av gardiner/paneler på ekologiska tyger. Inriktningen är att vi ska komma med på Västra Götalandsregionens Gröna Lista över produkter som uppfyl-ler miljömärkeskraven.

Tillsammans med Designfabriken kommer Tobex även att visa digital-tryckta ljudabsorbenter.

Under mässan höll Eva Théen-Johansson och Torbjörn Johansson från Tobex två seminarier, som handlade om det digitala textiltryckets unika möjlighe-ter. Företaget hoppas att nå många nya designers, arkitekter, tapetserare och andra företag som kan vara intresserade av digitala tryck på textila material.

n

Mönsterdesign har alltid varit viktigt för Polarn O. Pyret. Från den klassiska randen, som såg dagens ljus redan 1976, har Polarn O. Pyret under åren skapat mängder med egna mönster och tryck. Särskilt landskapstrycken har blivit mycket populära.

Den första landskapskollektionen, där trycket täcker hela plagget, släpptes våren -05. Sedan dess har en ny kollek-tion följt varje säsong. Vissa landskaps-plagg har idag kultstatus och betingar ett högt andrahandsvärde.

– I vårens kollektion illustreras lands-bygden med bondgården i centrum och staden med hus, bilar och pariserhjul. I den här kollektionen har vi lämnat 70-talet som influ-ens och istället blickat till-baka till 40- och 50-talet, säger Karina Lundell.

Polarn O. Pyrets kläder håller hög kvalitet och ska kunna användas av fler än ett barn – inte minst ska de gå att ärva vidare från syster till bror eller tvärtom.

– Vi jobbar efter mottot hållbar design. Vi vill skapa tidlösa klassiker med tryck och mönster som barn gil-lar och som uppmuntrar barns kreativitet och fan-tasi. Dessutom ska kläder-na fungera för både flickor och pojkar, avslutar Mona El-Zein Modén, marknads-chef på Polarn O. Pyret.

Polarn O. Pyret är ett svenskt konfektionsföre-

tag som sedan starten 1976 etablerat sig som det ledande varumärket för barnkläder och är kända för sin höga kvalitet, funktionalitet och design. Med drygt 100 butiker, varav 58 i Sverige, är Polarn O. Pyret nordens ledande barnklädesföretag med siktet inställt på europeisk expansion. Idag finns buti-ker i Sverige, Danmark, Norge, Irland, Island, Estland, Finland, Ryssland och i Storbritannien. Kläderna går också att köpa via e-handel i USA. Konceptet ägs av den börsnoterade koncernen RNB Retail And Brands.

Page 29: Screen&Marknaden nummer 2-2010

29SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Page 30: Screen&Marknaden nummer 2-2010

30 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Kungabröllop och val samma årsommarens kungabröllop mellan Kronprinsessan Viktoria och daniel Westling och höstens val är två välkomna händelser för profil- och promotionbranschen.

Kraftsamlingen började redan den 20-22 januari, då lejonparten av branschens aktörer träffades på årets första och Nordens största profil- och promotion-mässa; Promotion Expo på Elmia i jönköping. Nära 190 utställare fanns på plats och spelet om mil-jarderna kunde börja.

– Även vår bransch har drabbats hårt under finanskrisen, säger Tore Lindfors, projektledare och grundare av PRomotion Expo. Höstens försälj-ning har varit trög och julhandeln, som normalt står för merparten av den årliga

omsättningen hos flertalet företag, har minskat avsevärt. Förväntningarna om ökad försäljning inför det stundande kungabröllopet och höstens val är där-för stora.

OMsäTTEr MiNsT 20 MiljardEr KrONOrÄven om lågkonjunkturen har satt sina spår växer marknaden för profil- och promotionbranschen. På stark uppgång är de sk merchandiseprodukterna. När skivförsäljningen minskade fick musik-branschen tänka nytt. Resultatet blev T-shirts och många andra prylar med tryck av favoritartisterna.

Trots att en T-shirt med tryck kostar mer än skivan, tvekar fansen inte en sekund för att köpa den.

Souvenirbutiker på museer, konsthal-lar och större tågstationer säljer också profil- och promotionprodukter. Lägg därtill alla turistattraktioner som finns,

prenumerationsvärvningarna, filmpre-miärer, konferenser, events och idrotts-galor, så inser man hur omfattande branschen är. Bedömningen för den årliga omsättningen av varumärkesar-tiklar och profilerade produkter i Norden är drygt 20 miljarder. En siffra som mycket väl kan vara större, beroende på hur man räknar.

sViNiNflUENsaN – EN fÖrsälj-NiNGsfraMGåNGVill man öka sin försäljning och bli ihågkommen erbjuder branschen många möjligheter. Svininfluensan bidrog exempelvis till att många företag beställde handspritsflaskor i handväsk-format och skickade till sina kunder som en relationsstärkande omtanke. Det blev försäljningsframgång för de företag som kunde sälja den produkten.

– Det handlar om kreativitet och reak-tionsförmåga om man vill dra nytta av

Let signs be made easy

SKYLTAR SPÄNNDUK BILDHISSEN

PROJEKTLEDNING ERGONOMI SKARVFRITT

HÅLLBART ROLLSROLLER®

www.reklamide.se KONSTRUKTION

MONTAGE LJUSDEKOR PROBLEMLÖSNING

EZ SYSTEM® EZ LIGHT CONTROL

DESIGN LÖNSAMHET TIDSVINST

Page 31: Screen&Marknaden nummer 2-2010

31SCREEN & MARKNADEN 2-2010

ScreenRenovering i Gävle AB Har varit i branschen i 15 år och är specialiserade på omspänning och tillverkning av screentryckramar.

ScreenRenovering AB Björnbovägen 8

804 27 Gävle Tfn 026-102505

E-post [email protected] Webb www.screenrenovering.se

aktuella händelser, men det får inte ske på bekostnad av produkter med låg kvalitet som upplevs som skräp. Det stjälper snarare än hjälper det långsiktiga arbetet att bygga varumärke och stärka starka affärsrelationer, menar Tore Lindfors.

På årets första, men den 17:e upplagan av PRomotion Expo låg fokus på vår- och sommarprodukter. Andelen mjuka varor såsom profilkläder, yrkeskläder, badhanddukar etc är något större än på augustimässan.

I övrigt märktes ett ökat utbud av miljömärkta och fair trade-produkter, vilket har sin orsak i att företag och konsu-menter efterfrågar sådana produkter. Elektroniska prylar med solcellsuppladdning var särskilt populära.

– Vad som blir en typisk kungabröllopsprodukt är svårt att sia om, men en gissning är glaskonst och T-shirts. När det gäller produkter till valkampanjer finns hela spektrat med allt från ballonger till pennor och nyckelringar, avslutar Tore Lindfors.

hemelektronik – en av vinnarna i julhandelnDetALJhAnDeLnS hetA JuL-DRöMMAR ser ut att ha blivit verklighet.

Elektronikbranschen spådde i början av 2009 att den djupa finanskrisen och lågkonjunk-

turen skulle sänka volymerna och omsättningen med 10%. Men det blev långt ifrån så illa. Försäljningen tog fart i höstas.

– Alla som jag pratat med förefaller nöjda med julen och mellandagarna. Vi kan faktiskt ha nått samma omsättning som 2008 och det är fan-tastiskt starkt, säger Anders Appelqvist till Market.se.

Hemelektronikkedjorna le-vererar samma positiva bild. Hushållen hade ett uppdämt shoppingbehov och därför blev julhandeln och mellandagsrean så bra.

Julen var vit och iskall i Sverige – och därför blev sport-handeln het. Vädret gjorde att förutsättningarna var näst intill perfekta. Vissa produkter tog slut i butikerna.

n

Page 32: Screen&Marknaden nummer 2-2010

32 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

I residensstaden Östersund, kan-ske av vissa känd som Sveriges mittpunkt, vet man att nära sam-arbete kan vara en riktig win-win situation. Här finns tre företag som utåt sett, åtminstone stundtals, kan betraktas som ett. Det handlar om grupperingen Meri Textil & Reklam AB, Thorgerzon Reklam AB och Loop Profil & Brodyr AB.

Meri grundades i Östersund 1987 av fyra vänner, i sin nuvarande form bör kanske tilläggas. Innan hade de fyra vännerna syss-lat med lite av varje, men ändå gemensamt. Det

fanns en önskan om att skapa något hållbart och utvecklande tillsammans och nu 23 år senare kan man konsta-tera att de lyckats. Meri har intagit en position som ett av Sveriges starkaste företag inom profil- och presentreklam.

– Det har varit en spännande resa, konstaterar Anders Danielsson, VD och en av de fyra vännerna, tillika delägarna, av Meri.

– Vi har haft en positiv utveckling sedan första året och det känns extra roligt att även det ur konjunktursyn-punkt mörka 2009 blev ett lyckat år för oss med ökade marknadsandelar, till-lägger Anders Danielsson.

Meri arbetar idag med försäljning av profilkläder/märkeskläder, yrkes-/arbetskläder, presentreklam/premiepro-dukter, gåvor samt reklam och logistik-tjänster.

SAMARBeTe SeDAn STARTenMeris allra första samarbetspartner var det lokala reklamtryckeriet Thorgerzon,

som startade sin verksamhet redan 1964. Thorgerzon, som är norrlands största leverantör av textiltryck på sport- och profilkläder och som även arbetar med tampotryck, skyltar och bilreklam, är från början ett familjefö-retag med djupa rötter i tryckeribran-schen.

– Vi har haft nöjet att växa och utveck-las tillsammans med Meri under många år nu, berättar Fredrik Hjalmarsson, som idag är VD på Thorgerzon efter att ha börjat som anställd 1985.

Mikael Sefastsson fortsätter;– Loop startades som ett aktiebolag

i mars månad 2000 och specialiserade sig på brodyr, logistik och lager, förkla-rar Mikael Sefastsson, en av delägarna till Loop.

InTegRATIon äR eTT LeDoRDFram till för ca fem år sedan, huse-rade Meri, Thorgerzon och Loop i samma lokaler på Chaufförvägen 23 i Östersund, där man delade på en yta om ca 1 100 kvm. Något som fungerade bra vid den tiden och som i många avseende stärkte företagens interna relationer.

– Under tiden vi satt i samma lokaler byggde vi upp rutiner och arbetsflöden som var både optimerade och skräd-darsydda för våra verksamheter, berät-tar Fredrik Hjalmarsson.

Thorgerzon och Loop flyttade senare till egna lokaler om 1 300 kvm, ett par minuters bilväg från Chaufförvägen 23.

– Det var ett stort steg vi tog, konsta-terar Fredrik Hjalmarsson och fortsätter;

– Tack vare det ökade lokalutrymmet har vi kunnat effektivisera logistiken och på så sätt minimera ledtiderna. Nu lagerhåller vi även kepsar och mössor för snabba leveranser.

När en order kommer in till Meri, leve-reras de oförädlade plaggen direkt till Thorgerzon/Loop. Datasystemen är helt integrerade med varandra och kommu-nicerar på ett rationellt sätt – allt för att leverera kvalitativa varor till kunderna inom utsatt tid.

– Thorgerzon/Loop tar även hand

om lager och logistik förklarar Anders Danielsson.

– För mig är det ett tecken på ett ömsesidigt förtroende och så är det ju smart rent praktiskt, tillägger Anders Danielsson med ett finurligt leende.

AnDRA vInSTeR I SAMARBeTeTI Östersund har man insett att ju starka-re det enda företaget blir, desto starkare blir också det andra. Ökad tillväxt hos Meri, innebär i sin tur ökad tillväxt hos Thorgerzon/Loop.

– Självklart har vi kunder som vi inte samarbetar kring då vi i realiteten är tre separata företag, men i de stycken vi kompletterar varandra känns vi som ett, berättar Mikael Sefastsson.

– Man måste våga lita på människor, precis som företag måste kunna lita på andra företag. Och mellan oss så finns denna tillit på båda planen.

I dagsläget har Meri även sitt kund-lager hos Loop. Varorna förädlas, läggs på kundlager som i sin tur är kopplade till webbshoppar. De utlevereras och deklareras direkt från Loop.

– Ett problem vi har, är att vi har svårt att öppna webbshopparna i den takt vi skulle behöva, berättar Anders Danielsson.

– Vi har två personer som jobbar heltid med detta, men trycket är otroligt stort på denna typ av försäljningskanal.

Det gäller att våga lagerbinda varorna när man ska starta en webbshop. Man får räkna på den kostnaden webbsho-pen innebär, kontra att ha någon recep-tionist/ordermottagare som tar emot beställningar och sedan beställer varor utifrån det. Men både Fredrik, Mikael och Anders är övertygade om att allt fler kommer att vilja starta butiker på nätet framöver. Och i Östersund är man redo att tillgodose behovet.

ReSuRSALLokeRIng ocH kunDSTRukTuRFrån början broderade Meri sina varor i egen regi, men nu läggs all brodyr ut på Loop.

– Att renodla det man håller på med

Ett samarbete utöver det vanliga

text/foto: Martin [email protected]

Page 33: Screen&Marknaden nummer 2-2010

33SCREEN & MARKNADEN 2-2010

tror jag är en bra sak, berättar Anders Danielsson.

– Det är inte bra att vara alltför splitt-rad i sin verksamhet. Vi hade svårt att få till en jämn beläggning på brodyren eftersom vi bara broderade till oss själva. Tack vare att vi lade ut brodyren på Loop, kom vi ifrån det problemet och så vet vi att vi får utmärkt kvalitet på jobbet.

Och visst, på Loop vet man hur ett brodyrhuvud ska hanteras och man kan stoltsera med 27 st som går varma i produktionen.

När det gäller kundstrukturen är den likartad för alla tre företag. En sak som de själva ser som en förutsättning för att kunna växa tillsammans och ha en positiv utveckling i en liten region som Östersund – man måste vara bred.

– En tidig slogan för Meri var; ingen kund är för liten, ingen order är för stor, berättar Anders Danielsson och fortsätter;

– Vi illustrerade denna slogan med en bild på min son som då var dryga året gammal och en kompis till mig som vägde runt 120 kg.

– Man kan inte nischa sig på enskilda kunder, tillägger Fredrik Hjalmarsson och får medhåll av de andra.

– Man måste kunna trycka 10 T-shirts lika självklart som man måste kunna trycka 20 000 T-shirts.

EN BarOMETEr fÖr KONjUNKTUrErUnder året 2009 hade Thorgerzon och Loop en nedgång med ca 15 % – och det är de långt ifrån ensamma om. Även Meri tappade ungefär lika mycket på sitt ordinarie sortiment, men tack vara nya kreativa lösningar och kunder, kom-penserade man tappet och vände till ett positivt resultat.

– Vi är en väldigt bra barometer när det gäller konjunkturer, förklarar Anders Danielsson.

– Eftersom vi trycker, förädlar och säljer till alla typer av företag, stora som små, inom i stort sett alla branscher man kan tänka sig, så får vi denna risk-

indikation per automatik.Fredrik Hjalmarsson tillägger att de

trycker väldigt mycket till idrottsklubbar och att de via dessa får samma typ av indikationer. De flesta klubbarna stöds ekonomiskt av goodwill-sponsring, och i tider av lågkonjunkturer stryps denna del rejält när företagen måste skära ned på sina kostnader.

NYCKElOrd: iNTEGrEradE OCH saMarBETE Meri hade 2008 en omsättning på ca 65 mkr och 28 anställda. Man har försälj-ningskontor i Stockholm och Göteborg och har en kundkrets som sträcker sig från norr till söder.

– Vi söker ständigt efter vassa, enga-gerade säljare med erfarenhet av pro-fil- och promotionbranschen, berättar Anders Danielsson.

– Vår ambition är, och har alltid varit, att ständigt växa och utvecklas.

Loop hade 2008 en omsättning på 5 mkr och 6 anställda. Företaget har sedan starten 2000 växt med ca 10% om året och har inga planer att slå av på takten. Fredrik Hjalmarsson med det anrika företaget Thorgerzon hade 2008 en omsättning på drygt 4 mkr och 6 anställda.

Det är stundtals svårt att förstå att man intervjuar tre personer från tre olika företag. Men det är klart – har man samarbetet i snart 23 år så finns det säkerligen en orsak till det. Stämningen är otroligt avslappnad och Anders Danielsson, Fredrik Hjalmarsson och Mikael Sefastsson vet hur man kommu-nicerar med och kompletterar varandra i diskussionerna.

– Nyckelorden är integrerade och samarbete i allt, summerar Anders Danielsson.

– Vi kan i princip marknadsföra oss tillsammans, och det finns tillfällen då vi ställt ut på mässor under ett och samma tak.

Mikael Sefastsson avrundar med att ingen kund ska behöva vända sig till ytterligare ett företag; ett samtal, en lösning.

Ett samarbete utöver det vanliga

n

Mikael Sefastsson, Ari, Fredrik hjalmarsson och Anders Danielsson.

Page 34: Screen&Marknaden nummer 2-2010

34 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

text: Lars Knapasjö[email protected]

PartietPartietPartietPartietPartiet

PartietPartietPartietPartietPartiet

PartietPartietPartietPartietPartietPartietPartiet

Är du redo för valåret 2010?Sälj hela koncept – inte enstaka produkter. Snart drar valkampanjerna igång, vi har produkterna.

• Roll-up • Pop-up • Beach flag • Utomhusdisplay • Banners • Tält • Mässdiskar • Med mera ...

www.xposystem.seTel 035-16 05 60

Festen som ingen vill missaVinnaren i varje klass föräras med

en exklusiv statyett, specialtillver-kad i limiterad upplaga. Det behö-ver knappast understrykas att en Promotionbiutmärkelse ger god PR för vinnande företag.

SBPR:s förhoppning är att Promotionbiet ska sporra företag i branschen att bli ännu bättre på att erbjuda sina kunder kreativa lös-ningar, öka kvaliteten och höja sta-tusen.

Torsdagen den 21 januari var kväl-len vigd åt god mat och dryck, fest och prisutdelning på Rigoletto i Jönköping. Kl 19.00 satt alla på sina platser och väntade med spänning på tävlingsjuryns utslag.

det har under en längre tid funnits en klar önskan att premiera våra duktigaste aktörer inom profil- och presentreklambranschen. Tävlingen Promotionbiet har därför instiftats för att uppmuntra företag som visar kraft, innovationsförmåga och kreativitet i sin verksamhet. så skriver sBPrs ordförande Kjell Harbom på tävlingens hemsida. Han fortsätter;

Profilreklamens andel av den sk reklamkakan växer i sverige och vår del av branschen börjar uppmärksammas allt mer. därför kändes det för oss naturligt att

med start 2003 ta detta initiativ för att skapa ytterligare intresse och ökad fokusering på vårt reklamområde.

Promotionbiet är branschens främsta utmärkelse för visad förträfflighet och goda prestationer. Tävlingen finansie-ras främst genom sponsring från före-tag i branschen.

SBPR kommer att kora vinnare i janu-ari varje år i samband med Promotion Expo i Jönköping. Prisutdelning sker i trevliga former under en stor och fest-lig galamiddag.

BRANSCHER

Page 35: Screen&Marknaden nummer 2-2010

35SCREEN & MARKNADEN 2-2010

n

Ett Företag med närmare 50 år i branschen

SCREENTRYCK | TEXTILTRYCKTAMPOTRYCK | TRANSFER

INKJET | LASER

Manuella & Automatiska SystemInstallation & Service

www.ke-levin.se

Box 9, 610 53 Enstaberga.Tfn 0155-577 00. Fax 0155-576 85.

E-post [email protected]. Webb www.ke-levin.se

AKTUELLT NU:

SROQUE

TIC

GPE

TRYCKSNURRA TEXTILTORK

Festen som ingen vill missaårets Promotionleverantör blev Vinga of Sweden

Motivering löd: Vinga of Sweden är drivande i branschen, med stor leveranssäkerhet och är väl rustade för framtiden.

Övriga nominerade i kategorin var Xindao och Karamello

årets Promotionförädlare blev Nordiska Etikettbolaget

Motivering löd: Nordiska Etikettbolaget är relationsbyggande och ett i branschen dri-vande företag med mycket hög kompetens och innovativa lösningar.

Övriga nominerade i kategorin var FTSS AB och Tryckbolaget Bo Persson HB

årets Promotionprodukt blev Paraply med hydrokromatiskt tryck från Keback

Motivering löd: Paraplyet med hydrokro-matiskt tryck uppfyller alla kriterier, som ställs på en bra promotionprodukt; ändamålsenlig, användarvänlig, god design, kreativitet och god kvalitet.

Övriga nominerade i kategorin var Champagnekylare från Xindao och Aqua Visibillity från Aqua Visibillity

årets Promotionkampanj blev Bang Promotions kampanj för SafeLed IQ

Motivering löd: SafeLed IQ motsvarar krite-rierna som krävs av en kampanjprodukt; rätt tänkt och rätt gjord, förnyelse och förbättring, idé - kreativitet - nytänkande i symbios, i en internationell kampanj.

Övriga nominerade i kategorin var FF Profil Reklam med kampanjen för Unga Örnars Rätt att leka och ART4M med kampanjen för Adobe CS4.

årets Promotionföretag blev Master DesignMotivering löd: Master Design är drivande i branschen med hög servicegrad, stor profes-sionalitet, kvalitet- och miljötänkande i en lång rad av år.

Övriga nominerade var 3PR AB och TriffiQ

Guldsponsorer det här året var New Wave Group, PF Concept, Ingli Sweden och PWA. Som avrundning både av festen och intrycken från prisutdelningen lånar vi rubriken från SBPRs hemsida; Kreativ reklam som ger goda resultat är prisvärd.

Page 36: Screen&Marknaden nummer 2-2010

36 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Alla kan sälja en rulle folie.

Vi talar om hur ni använder den.

Tel: 031-49 00 80 www.foliepapper.se mail: [email protected]

Kunskap, kvalité & service från en svensk leverantör

Page 37: Screen&Marknaden nummer 2-2010

37SCREEN & MARKNADEN 2-2010

In a Perfect World ...BeCKMAnS DeSIgnhög-SKOLA vISADe upp visio-närt mode och filmbaserad modekommunikation på PUB i Stockholm i månadsskiftet januari/februari, samtidigt som Fashion Week by Berns pågick.

Det var examenstudenterna på linjen Mode och Reklam och Grafisk form, som inledde sin sista termin med utställ-ningen In a Perfect World...

Utställningen är del av en kurs som ger studenterna inblick i den professionella modebranschen. Det är också ett samarbete med varuhuset PUB i Stockholm, som på så vis vill stödja och uppmuntra unga svenska designers och kommunikatörer.

På utställningen visade tolv modestudenter visionära modekoncept om tre outfits med ambitionen att addera något till modesystemet. Personliga ställningstagan-den har varit utgångspunkten och kreativ frihet att utforska sitt eget personliga förhåll-ningssätt till rådande normer i modevärlden.

Samtidigt har femton stu-denter i Reklam och Grafisk form arbetat med hur mode kommuniceras. De har tolkat modestudenternas kollektio-ner visuellt i film samt tagit fram utställningens koncept och kommunikativa plattform.

Resultatet blev tolv mode-koncept, tolv modefilmer och tolv ställningstaganden.

Kursen inleddes i höstas med Skype-föreläsningar med internationella designers och modefotografer såsom Martin Margielas huvudfoto-graf Marina Faust, modede-signer Peter Jensen, Ruvan Wijesooria, mode- och konst-fotograf från New York och Richard Rhys, modedesigner. Detta varvades med svenska gästföreläsare såsom desig-ner Göran Sundberg, Anna Koch Weld, koreograf, dan-sare och konstnärlig ledare, David Hägglund, AD, Robin McGinley, curator och sound artist/composer, och Madeleine Levy, chefredaktör BON Magazine.

Föreläsningarna represen-terade modebranschens olika yrkesområden och syftet var att ge studenterna en inblick i det befintliga modesystemet, men också i alternativa sätt att arbeta med mode och mode-kommunikation.

Plast på nordiska MuseetALLA SOM äR intresserad av plastprodukter av alla de slag kan i sommar bege sig till Nordiska Museet i Stockholm.

Den 4 juni öppnas utställ-ningen Plast!, som presenterar materialets historia från dess födelse i slutet på 1800-talet, genom 1950- och 60-talens

plasthysteri fram till dagens situation, då vi är mer beroen-de av plasten än någonsin och plastprodukter är trendiga. Samtidigt som materialets mil-jöpåverkan – inte minst genom mängden plastförpackningar – är flitigt debatterat.

Foto: Mats Landin

Foto: Mats Landin

Sysselsatta minskade med 67 000I DeCeMBeR 2009 var totalt 4 452 000 personer syssel-satta, vilket är en minskning med 67 000 personer jämfört med december 2008. Antalet arbetslösa ökade med 108

000 till 417 000 eller 8,6% av arbetskraften.

Antalet arbetade timmar uppgick till 118,7 miljoner per vecka.

utmaningen är överkapacitetSKA MAn tRO pappersdist-ributören Paperlinx kommer överkapacitet att vara en av de

stora utmaningarna för pap-pers- och tryckeribranschen under 2010.

Foto: Johan Lidman.

Page 38: Screen&Marknaden nummer 2-2010

38 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Marcus timson, Fespa.

Inte kris för storformat längre fespa tycker, att optimismen inför 2010 är stark. Mer än 20% av de företag, som deltagit i deras undersök-ning, menar att marknaden nu är på väg att åter-hämta sig. Över hälften förväntade sig att man ska nå tillbaka till tidigare nivåer redan i slutet av året. Men återhämtningen bygger på ett tydligt förändrings-arbete, menar fespa.

– Vår rapport visar hur viktigt det är för tryckerierna att erbjuda tjänster som skiljer sig från traditionella erbjudanden och produkter, säger Marcus Timson på Fespa.

– Innovation kan vara en stark konkurrensfördel i svåra tider. Det är inte hållbart med prissänkningar. Tryckerier kommer att lyckas om de erbjuder tjänster och lösningar som hjälper kunder att genomdriva kampanjer mer effektivt.

Nedgången på storformatsmarknaden ligger på runt 15%. Fast det finns en polarisering, där 21% menar att de inte tappat alls, medan 20% säger, att nedgången snarare ligger på 25% eller mer.

Leverantörer och återförsäljare lämnar samma siffror, vilket tyder på en bransch där alla aktörer är tätt sammanknutna. Konkurrenssituationen är i ständig rörelse. Drygt 65% av företagen menar, att konkurrerande företag antingen konso-liderats eller lagt ner sin verksamhet. Mer än 43% indikerar att konkurrenterna rör sig mot nya marknader och/eller tjänster. Hela 33% upplever att konkurrensen kommer från andra segment i den grafiska branschen och 22% tycker att vissa kunder börjar producera material inhouse.

Parallellt med en marknadsexpansion och nya försälj-ningsstrategier, visar rapporten att marknaden gradvis börjar fokusera på att utveckla och behålla kompetens. Drygt två av tio svarade, att de har utökat sin säljstyrka. Att behålla kompetenta medarbetare verkar vara en prioriterad fråga, inte minst vid en ekonomisk uppgång.

När det gäller miljöarbetet, så menar nära 60% att en håll-bar produktion väger mindre i den ekonomiska nedgången. Men säger 40% att ekonomin inte påverkat deras fortsatta miljöarbete.

Detaljhandeln ökade i december

Dubbla priser till Océ

eu-miljoner till kompetensutveckling

ett av fyra företag väljer distansmöten

euROPeISKA Socialfond-en beviljar GFF (Grafiska Företagens Förbund) och TU (Tidningsutgivarna) 11,3 mil-joner kronor för kompetens-utveckling av personal bland medlemmarna.

Det positiva beskedet på en gemensam ansökan, som kom strax innan jul, omfat-

tar även tre tryckerier som är medlemmar i TU, dvs DNEX i Stockholm samt V-TAB i Södertälje och Norrtälje. Ansökan avser utvalda företag som uppfyller kriterierna för det sökta bidraget. Kompetens-utvecklingsprojektet sträcker sig över två år under våren 2010 till 2011.

MångA FöRetAg väLJeR bort fysiska möten, som inne-bär resor till förmån för tele-fon-, webb- eller videomöten. Ungefär vart fjärde företag, med tio anställda eller fler, har en policy som innebär att dis-tansmöten ska väljas framför fysiska möten som innebär resor.

Andelen företag som priori-terar ner resorna ökar relativt till företagens storlek. Omkring 60% av företagen med 250 anställda eller fler gör det jäm-fört med 20% av företagen med 1–9 anställda.

Omkring 40% av företagen har målsättningen att mins-ka sin energiförbrukning vid användning av IT (t ex genom användning av skärmsläckare, krav på att datorerna stängs av vid dagens slut, minskade utskrifter, energisnål drift).

Krav på leverantörernaUngefär en tredjedel av före-tagen tar hänsyn till energiför-brukningen när de väljer sys-tem eller hårdvara. Andelen företag som ställer krav på att leverantörerna är miljöcertifie-rade är något lägre.

Den OBeROenDe produkt-granskaren BERTL har utsett planskrivaren Océ Arizona 350 XT till Bästa innovativa teknologi för storformat 2009. Dessutom får skrivaren Océ PlotWave 300 pris för Bästa

miljövänliga skrivarsystem för storformat. Utmärkelserna bekräftar återigen Océs fram-gångar och satsningar på att utveckla innovativa produkter, säger företaget i ett pressmed-delande.

FöRSäLJnIngSvOLyMen ökade med 4,5% i decem-ber 2009 jämfört med samma månad året innan. Dagligvaru-

handeln ökade med 1,1% och sällanköpsvaruhandeln med 7,2%. Uppgifterna är kalender- korrigerade.

Ingen ökning av distansarbeteDIStAnSARBete FöReKOMMeR RegeLBunDet i fyra företag av tio. Omfattningen ligger därmed kvar på samma nivå som 2004. Endast en liten ökning har skett sedan 2003 då mätningarna gjordes för första gången.

Page 39: Screen&Marknaden nummer 2-2010

39SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Marcus timson, Fespa.

nyheter från gosh

Senaste SBPR-information

nyheter från PWA

gOSh KAn StOLt presentera en hel rad nyheter. Företaget har varit oerhört aktivt på många olika områden för att stå väl rustade för framtiden.

Exempelvis kan man pre-sentera en ny medlem. Det är alltid lika kul med nya med-lemmar. Nu är det Idépoolens ägare och VD Per Pettersson, som tillsammans med Mattias Heikki startar Heikkis & Idépoolen i Luleå. Per har länge varit mycket framgångs-rik med Idépoolen med place-ring i Luleå och Piteå.

samarbete med HärenstamGosh är också väldigt glada att kunna presentera samarbe-tet med den i branschen väl-kände och välmeriterade Björn Härenstam, som represen-terar International Marketing Advantages Europe.

Björn har tidigare bl a varit VD på Texet, marknadschef på Switcher mm. Han ska framförallt jobba med natio-nella och internationella kon-takter och utvidga samarbetet

med många intressanta och intresserade samarbetspart-ners. Björns placeringsort är Lausanne i Schweiz.

NyanställningarMarie Almeling har tillträtt som ekonomichef. Marie är civil-ekonom och har en väldigt gedigen ekonomisk bakgrund med lång erfarenhet i bran-schen och jobbar också för Modern Ekonomi.

Denise Sundberg tillträdde i februari, som projektassis-tent. Denise har en bak-grund inom branschen och har arbetat som assistent på Tradecon och dotterbolagen Era Mäklarna AB och Adastra AB sedan 2007.

inköpslojalitetMedlemmarnas inköpslojalitet, alltså det de köper av Gosh´s ca 50 avtalsleverantörer, ökar stadigt kvartal för kvartal. Sammanställningen för fjärde kvartalet 2009 visar att tren-den fortsätter. Det kvartalet var medlemmarnas inköpslojalitet på över 30%, vilket är oerhört glädjande.

Ny unik produkt Genom ett nytt omfattande samarbete med Senator, kan konstateras att Gosh´s med-lemsföretag erbjuds exklusivi-tet till en banbrytande, ny och unik produkt, en antibakteriell penna som lanseras under våren.

Marie Almeling. Denise Sundberg.

Ovan: Björn härenstam. nedan: Mattias heikki och Per Pettersson.

vID en SnABB tillbakablick på det gångna året, kan vi konstatera att den negativa trenden har vänt i många av våra grannländer i EU. I Österrike har hela 54% av pro-motionföretagen (ÅF) överträf-fat sin budget för 2009 dvs året har varit bättre än vän-tat. I England är siffran 38% och i länder som Tyskland, Frankrike och Holland är siff-ran mellan 25 och 30%. Det är bara Italien som visar en nega-tiv trend, där har hela 62% av företagen ett resultat som är sämre än förväntat.

Tyvärr har vi inte något inrapporteringssystem i Sverige. Man har ett sådant system i leverantörsledet, men inte bland ÅF, vi kanske skulle fundera på det. Sådan statistik kan vara väldigt bra att ha när man vill läsa av trender.

Slutet av förra året ägna-des till stor del åt kriget mot IMM (Institutet Mot Mutor). Justitiedepartementet vill ha en ny mutlag, för att ersätta den gamla från 1975. Den nya lagen skulle börja gälla fr o m 2011. Efter att studerat försla-get till den nya lagen, så insåg vi snabbt att den skulle påver-ka vår bransch väldigt mycket och dessutom negativt.

Helt plötsligt skulle möjlig-heterna att dela ut giveaways bli väldigt begränsade. Vad det skulle innebära för branschen

är inte svårt att räkna ut. SBPR lyckades förhala hela procedu-ren till efter valet i september. Eftersom ingen vet vem som bestämmer efter valet, kan den här frågan kanske bli aktu-ell tidigast 2012 eller 2013.

År 2010 rivstartade med förberedelse för mäss-san Promotion Expo och PromotionBiet-festen. Mässan avlöpte väl, ganska exakt lika många utställare och besö-kare som 2009. Enda egentliga skillnaden var att det var fler som bara besökte mässan en dag i stället för två eller tre dagar.

Vårt SBPR Hotel var välbe-sökt och tydligen uppskattat. VI har bokat hela hotellet även för augusti 2010 och januari 2011. Ni som tyckte det var bra och ni som vill bo på SBPR-hotellet kan höra av sig på mail till SBPR.

Festen avlöpte på torsdags-kvällen. Vi var ca 300 personer som avnjöt en superb mål-tid. Dansen locka upp de allra flesta på dansgolvet.

Pristagarna i PromotionBiet var väldigt glada och lyck-liga för sina priser av Jan Johansen. Vi fick många glada tillrop för att vi i år hade en jury som utsåg vinnarna och inte en omröstning.

Nu börjar förberedelserna för årsmöte i SBPR den 24 mars i Stockholm.

PWA (Promotion Wholesaler Association) har fått två nya medlemmar. Det första är Åry Trays från Nybro, som är ett företag som tillverkar bl a brickor, isskrapor och stolar i trä. Det är unikt med ett företag som faktiskt har sin tillverkning i Sverige

Det andra nya medlemsföre-taget är Nordic Signum AB från Borås. Nordic Signum är offi-

ciell agent för Giving Europe i Sverige och samarbetspart-ners på den finska och norska promotionmarknaden.

De två danska medlemmar-na har lämnat PWA, som nu är uppe i 23 medlemmar

Promotus – höstmässan i Helsingfors är förlagd till den 25–26 augusti, men det gäller att vara ute i tid. Inför mässan i februari blev det helt utsålt.

Page 40: Screen&Marknaden nummer 2-2010

40 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Nya affärer med digitaltryck

att kunderna skulle få samma tryckkvalitet oavsett vilken tryckmetod vi väljer, säger Göran Strålin, ekonomichef hos Intellecta Strålins.

– Vi hade hört att det skulle vara lättare för oss som offsettryckare att köra en HP Indigo-press, eftersom den har många likhe-ter med en offsetpress. Uppstarten av vår HP Indigo-press gick mycket bra, vilket Visutech ska ha en eloge för.

Ett av de större nya projekten som blev möjligt var en web-to-print applikation av personaliserade studentkataloger för Högskolan Dalarna. Studenterna beställer själva på högskolans hemsida information om de kurser och utbildningar de är intresse-rade av. Informationen går direkt till Intellecta Strålins som producerar en katalog innehål-lande endast den önskade informationen.

Produktions- och distributionskostnader har därigenom minskat kraftigt och de har därför slutat producera sin standardkata-log. Som en följd av de korta ledtiderna har gensvaret från både högskola och studenter varit mycket positivt.

visutech installerar hP IndigounDeR AnDRA hALvAn av 2009 installerades inte mindre än 6 st HP Indigo digitaltryckpressar runt om i Norden av Visutech.

• HPIndigo7000FotoKnudsen, Norge

• HPIndigo7000ExtraFilm, Sverige

• HPIndigo3000Print Avant Garde,Sverige

• HPIndigo5500Elanders Novum, Norge

• HPIndigo7000Eurographic, Danmark

• HPIndigo5500Elanders, Vällingby,Sverige

Utöver dessa såldes även en HP Indigo 5500 till 08-Tryck, vilken installerades kring månadsskiftet januari/februari 2010.

visutech ökade för-säljningen på slutetvISuteCh DIgItAL MInS-KADe försäljningen i fjol – 2009 – med 8% till 140,5 (152,9) miljoner kronor på grund av ett svagt första halvår och redovisade ett resultat efter finansnettot på 3,1 (6,9) miljoner kronor. Det motsvarade en marginal på 2% (5%).

Däremot ökade man för-säljningen med 25% under andra halvåret.

Företaget hade 30 (22) anställda och en sjukfrån-varo på 2% (6%). Visutech investerade 2,8 (0,7) miljoner kronor i inventarier.

Visutech säljer Hewlett Packards digitala offsetpres-sar HP Indigo, storformats-plottrar och förbrukningsma-terial i de nordiska länderna genom systerbolag i respek-tive land.

förra året installerade intellecta strålins aB i falun en HP indigo 5500 och det har lett till att man har utökat sina tjänster och tar nya affärer.

– Vi har snabbt utnyttjat digitaltryck-ets potential och pressen körs för fullt i tvåskift. dessutom har vi aktivt lyft fram möjligheterna med variabeltryck för våra kunder och det svarar nu för 40% av de digitaltryckta jobben, säger Göran

strålin.

Strålins AB grundades 1955 som ett familje-företag och såldes 1988 till Intellecta Infolog, som ingår i Intellectagruppen. Där ingår också reklambyråer i Sverige och Danmark liksom tryckerier i Sverige. Intellecta Strålins i Falun har varit en traditionell tryckare och trycker fortfarande också i offset. Företagets digitala fokus ligger på korta upplagor och personaliserade produkter som visitkort, bro-schyrer, reklammaterial, böcker och andra produkter med variabeldata. Kunderna är både reklambyråer och direktkunder.

– När vi skulle välja digitalpress var målet

nya läsplattor på gångALLt FLeR RAPPORteR tyder på att nya läsplattor är på väg ut på marknaden inom kort. Samtidigt som Amazons läsplatta Kindle når alltfler marknader, har Apple lanserat sin Ipad. Nyligen har Amazon lanserat läsplattan Kindle DX på den danska marknaden. Hittills har dock inga danska tidningar ingått avtal med Kindle.0

FÖRETAG

Page 41: Screen&Marknaden nummer 2-2010

41SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Océ avslutade fjolåret starkt

Spandex förstärker maskinutbudetnu hAR SPAnDex återigen ökat vinstmöjligheten för sina kunder genom att utöka sin växande maskinportfolio med storformatsprintern Epson Stylus Pro GS6000. Tack vare det nya 8-färgssystemet, erbjuder den marknadens bre-daste färgregister och gör det möjligt för printverkstäder att producera enastående tryck med lång hållbarhet och foto-realistiska färger på en ökad mängd av applikationer för både inom- och utomhusgra-fik. Allt enligt ett pressmed-delande från företaget.

Överlägsen kvalitet och prestandaEpson Stylus Pro GS6000 lever upp till kundernas ökade krav på kvalitet och prestanda. Användaren gagnas av print-bredden, 160 cm, och möjlig-heten att printa med en upp-lösning på upp till 1440x1440 dpi med den minsta dropp-storleken på 3,7 picoliter. På samma gång är produktions-tiden kraftigt reducerad tack vare printhastigheter på upp till 25,2 kvm/ tim med Epsons variabla droppstorlek och MicroWeave-teknologi. Tack

vare dessa fördelar levereras snabbtorkande, skraptåliga printbilder som är vatten- och UV-tåliga upp till 1,5 år, utan laminering.

– Med förmågan att produ-cera bilder som torkar snab-bare, ser bättre ut och har en längre livslängd, sätter Epson GS6000 nya standar-

der för storformatsprintning, säger Jim Rich, produktchef på Spandex.

– I vad som fortfarande är en krävande tid för skyltmakare underlättar den våra kunders möjlighet att öka sin service-nivå och att skörda frukterna av de tillfällen till lukrativa projekt som denna printer ger dem.

Det MenAR I alla fall Ronny Sundquist på Océ. Tre viktiga affärer föll på plats innan års-skiftet och alla i Skåne.

– Parajett har haft ett bra år 2009 och har tagit hem en rad nya order, säger Ronny Sundquist. De beställde en

tvillingmaskin med löpande bana som först kör ena sidan i ett torn och sedan den andra sidan i nästa. Variostream 8750 heter maskinen, som producerar 1 200 svartvita A4-sidor per minut. Maskinen installerades i januari.

Skåneaffär nr 2 blev Holm-bergs i Malmö, som har köpt Varioprint 320 som gör 320 A4 per minut. Det är den snab-baste A4-skrivaren på mark-naden och det blev den första installationen i Norden. Även den installerades i januari.

Affär nr 3 är Lunds Univer- sitet, som har köpt Varioprint 6250, som gör 250 sidor i minu-ten. Den är även utrustad med tillhörande efterbehandling. Därmed är Ronny Sundqvist nöjd med året 2009, som för många var ett dystert år.

Page 42: Screen&Marknaden nummer 2-2010

42 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Ytterligare en indikation på att det går mot ekonomiskt ljusare tider för näringslivet i allmänhet och profil-, promotion- och presentre-klambranschen i synnerhet fick vi när New Wave Group redovisade resultatet för fjärde kvartalet och för helåret 2009. det är ett i flera avseenden positivt resultat, som banar vägen för ett ännu bättre utfall för 2010.

Omsättningen för New Wave Group under fjärde kvartalet 2009 uppgick till 1 082 mkr, vilket var 12% lägre än före-gående år (1 227 mkr). Resultat efter skatt förbättrades med 58,9 mkr och uppgick till 61,3 (2,4) mkr. Kassaflöde från löpande verksamheten förbättra-des med 376 mkr till 430 (54) mkr. Soliditeten uppgick till 41,0% (34,1%).

För helåret 2009 uppgick omsättning-en till 4 087 mkr, vilket var 11% lägre än föregående år (4 604 mkr). Resultat efter skatt uppgick till 87,8 (147,9) mkr. Omstruktureringskostnader har belas-tat resultat efter skatt med 56,4 mkr. Kassaflöde från löpande verksamheten förbättrades med 1 074 mkr till 806 (-268) mkr.

Uppåt för New Wave GroupStyrelsen föreslår en utdelning på

0,25 kr (0,18 kr) per aktie motsvarande 16,6 mkr.

UTsiKTEr fÖr 2010Marknaden har stabiliserats och NWG ser tecken på att den amerikanska marknaden sakta återhämtar sig, men osäkerheten är fortfarande stor. För 2010 förväntar sig NWG ett ökat resul-tat och en något högre omsättning än 2009 års utfall.

siKTar På TillVäXT iGENI en kommentar till kvartals- och helårs-rapporten säger New Wave Groups VD, Torsten Jansson;

– Nu är 2009 över – ett av de absolut tuffaste och besvärligaste åren hittills både för New Wave, vår personal och mig som VD – där vi framför allt har haft en sviktande profilmarknad.

– Om vi börjar med slutet – fjärde kvartalet – så känner jag mig relativt nöjd med resultatet, även om vi ska prestera betydligt bättre framåt. Vad gäller lagersänkning och kassaflöde är jag riktigt stolt över vad vi åstadkom-mit. Som jag alltid sagt, vi kan styra om vårt kassaflöde extremt om vi hamnar i en pressad situation, vilket vi med

stor kraft nu visat. Fjärde kvartalet var arbetsmässigt även det första lite mer normala kvartalet på länge.

– Vi kan nu återigen fokusera tid på rätt saker, det vill säga att driva bolaget mot utveckling. För helåret är jag natur-ligtvis mycket besviken på att ha mins-kat resultatet, men 2009 var ett oerhört svårt år. Jag är dock mycket nöjd med kassaflöde, lagersänkningar och att vi går in i ett nytt år med en mycket star-kare balansräkning.

– Inför framtiden är jag mycket opti-mistisk. Inte för att jag tror på en jätte-vändning i konjunkturen eller en bättre marknad, utan för att vi har en affärsidé som håller, fantastiska medarbetare, fantastiska varumärken och återigen en mycket stark balansräkning. Snart kan vi sikta på tillväxt igen. Det ser jag och mina medarbetare fram emot

Eftersom New Wave Group är en av de stora aktörerna på marknaden, finns det också anledning att tro att även övriga kollegor, kompanjoner och konkurrenter också går mot tider av stabilitet och utveckling, tillväxt och expansion, lönsamhet och flera goda affärer.

EKONOMI

Page 43: Screen&Marknaden nummer 2-2010

43SCREEN & MARKNADEN 2-2010

ÅRETS PROMOTIONPRODUKT i Sverige & vinnare av europeiska

PROMOTIONAL GIFT AWARD 2010

• Låga minimikvantiteter • Specialdesign • Snabba leveranser • [email protected] www.keback.se

25Kanonstart på jubileumsåret!

Paraply med hydrokromatiskt tryck

– ändrar färg i regn!

e-handeln ökaröKnIngen FöR näthAn-DeLn blir allt intensivare och sista kvartalet förra året ökade näthandeln med drygt 15%, jämfört med samma period 2008.

De första tre kvartalen 2009 visade upp en svagare tillväxt i lågkonjunkturens spår, men fjärde kvartalet satte försälj-ningen över Internet fart igen. Näthandelns försäljning ökade kraftigt under sista kvartalet. Det visar E-handelsbarometern för 2009 som görs av Handelns Utredningsinstitut, HUI, Posten och Svensk Distanshandel.

E-handelsförsäljningen upp-gick till 22,1 miljarder under 2009, vilket utgör mer än 4% av försäljningen i den totala detaljhandeln.

– 2010 har alla förutsättning-ar att bli ett mycket spännan-de år för näthandeln. Mycket talar för att det är det år då vi kommer att få uppleva ett genombrott för e-handel via mobiltelefonen.

– En ny generation telefoner, exempelvis Iphones, som allt fler konsumenter skaffar öpp-nar nya möjligheter att handla via denna kanal, som hittills upplevts som krånglig och begränsad av många, sägs i en pressrelease från Posten.

@ Svenskt konstglas i uSA-ambassadernaDet SOM äR bra för expor-ten av svenska presentartik-lar kan också skapa förutsätt-ningar för en ökad inhemsk avsättning av presentartiklar. Därför är det glädjande att notera, att Orrefors Kosta Boda fått order på glas till USA:s utrikesdepartement och dess 400 ambassader.

Glaset heter Jasmine och är enligt ett pressmedde-lande från OKB ett stilrent glas med det amerikanska utrikesdepartementets offi-ciella emblem blästrat på kupan. Glaset tillverkas på Kosta Glasbruk och ska leve-reras under våren/sommaren 2010.

Gunnar Syren har designat glaset Jasmine.

Page 44: Screen&Marknaden nummer 2-2010

44 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Page 45: Screen&Marknaden nummer 2-2010

45SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Alla former av visuell kommunikation på Sign2010 SnARt äR Det dags för den skandinaviska mässan Sign2010, som omfattar alla nya områden för visuell kom-munikation. Här ska visas lös-ningar för storformat, skyltning och digitaltryck under 7–9 april 2010. Mässan äger rum i Bella Center i Köpenhamn.

Lär dig hur du skapar och producerar kreativ kommu-nikation inom områden, som inomhus- och utomhusskyltar, digitala skyltar, displayer, POS, utställningsmaterial, bildekora-tion, golvgrafik, fasadreklam, screentryck och mycket mer.

Naturligtvis kan du också titta på alla typer av material och förbrukningsartiklar.

PM Holding ställer ut en verklig produktionsmiljö. Peter

Madsen från PM Holding har kommit överens med Storbildsbolaget i Helsingborg, som köpt en total produktions-uppsättning av PM Holding; Anapurna skrivare, Esko Kongsberg skärbord och en Fotoba rullskärmaskin, om att under de tre dagar mässan varar flytta sin produktionsut-rustning till Bella Center.

Sign lovar också en rad spännande talare som berikar besökarna med trender och nya möjligheter inom design-området. Bland annat att AFA JCDecaux berättar om vad som händer på skyltområdet i stadsbilden. Peter Simonsen från Real Fiction berättar om hur man kan berätta produkt-historier genom drama.

Digital teknik hjälper utom-husreklamFRån 2008 tILL 2009 sjönk världens reklammarknad 9,9%, från 494,9 miljarder dollar till 444,8 miljarder. Utförsbacken var brantare första halvan av året. Årets första nummer av Durst Process gör en prognos för ökning på storformatsmark-naden och Internet.

Utomhusreklam ligger sta-bilt under året och får en viktigare roll under året. Den traditionella utomhusreklamen hjälps på traven av digital tek-nik i form av digitaltavlor och lysdiodpaneler som spås en tillväxt på 9,4% globalt.

Nyhetsbrevet Durst Process har gått igenom sex under-sökningar och slutledning är att reklammarknaden ökar glo-balt under året, medan USA och Europa tappar ytterligare 2,9%. De säkra förlorarna är annonser i dagspress och tid-skrifter – den traditionella gra-fiska industrin förutsägs tappa 1/3-del av reklamintäkterna permanent.

Internet förutsägs spela samma roll som radion gjorde under 30-talets depresssions-år.

Page 46: Screen&Marknaden nummer 2-2010

46 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

antalet användare på facebook ska enligt uppgift ligga på 300 mil-joner. Enligt facebook går bolaget med vinst på grund av sin relativt låga personalkostnad. intäkterna har vuxit från 150 miljoner dollar 2007 till ca 350 miljoner dollar 2008. i år väntas intäkterna uppgå till 500 miljoner dollar.

Konkurrenten MySpace, som storsatsat på annonsförsäljning, uppges i media som mest ha omsatt 900 miljoner dol-lar på ett år. Intäkterna minskade dock under slutet av 2008 och hela 2009. Fascinerande är det dock med denna penningkarusell – eftersom intrycket inne på Facebook är att det inte finns så mycket annonser att skapa intäkter från.

När man inser att kamraterna har 300–400 vänner var på Facebook för-står man också cheferna i en färsk euro-peisk undersökning. Cheferna oroar sig över användningen av Facebook på arbetstid. Chattas det för mycket? Det finns twitter, myspace, msn och myck-et annat där ute. Hur mycket tid tar det från arbetstiden? Tillför det något? Håller vi kontakt med kunder eller är det bara vänner?

En ny europeisk undersökning från analysföretaget Economist Intelligence Unit bygger på enkätsvar och djupin-tervjuer med 390 chefer från sju euro-peiska länder. Av de tillfrågade uppger 18% att personalen sitter i Sverige.

Enligt undersökningen oroar sig de svenska cheferna främst för att produk-tiviteten på arbetsplatsen ska minska. Men de oroar sig även för att hemlig information om företaget ska läcka ut. Tanken är densamma som de slogans som användes under andra världs-kriget: Spionen lägger pussel och En

svensk tiger. Snackar vi med folk på Facebook är det lätt att det slinker med information som kan vara känslig. Uppmaningen i skrivrutan är ju också: Vad gör du nu?

Kanske lätt hänt att man skriver: Jo, jag håller på med en hemligstämplad ritning på vår nästa produkt. Någon på en annan avdelning meddelar andra uppgifter, och så har spionen ett pussel att lägga. Experter som intervjuas i olika media menar att detta är den allvarli-gaste risken med Facebook. Att pro-duktiviteten minskar ställer sig många tveksamma till – snarare menar en del att det främjar produktiviteten.

En undersökning från Ledarna där över tusen svenska chefer tillfrågats om vilken roll de sociala medierna spelar ger till svar, förenklat, att de mest är ett störningsmoment.

PrOfEssiONEllT NäTVErK Det sociala nätverk som riktar sig till de mer professionella nätverkarna är LinkedIn. En miljon har anslutit sig denna månad, enligt ReadWriteWeb. Sammantaget finns då över 50 miljoner användare på LinkedIn.

Det finns kritik även mot LinkedIn – de uppgifter som en person lägger upp om sig själv är inte tillgänglig för alla. Man måste uppgradera sitt konto för att kunna se alla resultat av sökningar i nätverket som exempel. En annan invändning är att det inte finns till-läggsfunktioner från tredjepart – något som gör LinkedIn något statiskt. Enligt egen utsago har LinkedIn funnit att det rådande systemet är det bästa för tillfället. Men lovar i en kommentar på ReadWriteWeb förbättringar.

PåVisa affärsNYTTaN Så, om företagen inte ser någon nytta med nätverken måste nyttan påvisas. Det handlar ju inte om att jag tycker det är kul att chatta med kompisar utan om vad företagen kan använda dessa

funktioner till. För att Facebook ska samla fler vuxenpoäng i företagarvärl-den krävs det att Facebook själv – eller hellre fristående bedömare kan visa att det finns en nytta med sociala media. För att LinkedIn verkligen ska fung-era, som det professionella nätverk det aspirerar på, borde företaget släppa in tredjepartsprogrammerare. På sätt och vis känns det som i Internets barndom. Vad ska vi använda det till? På den privata sidan handlar det om en slags social kontakt och om underhållning, men i yrkeslivet återstår ännu att påvisa affärsnyttan.

De sociala nätverken måste växa upp

text: Uffe [email protected]

xerox vann BLI-pris och 350 andra prisereFteR ett hA mottagit ett stort antal utmärkelser under 2009 avsluta-de Xerox året med att få Outstanding Achievement Award for IT Friendliness från Buyer’s Laboratory Inc (BLI). Det oberoende testlabbet gav Xerox erkännande för företagets engage-mang inom teknisk innovation och förmåga att leverera användarvänlig och säker teknik till sina kunder.

Totalt erhöll Xerox över 350 utmär-kelser globalt under 2009 för sin innovativa teknik, pålitliga produk-ter och sitt ledande tjänsteutbud. Många av produkterna och tjänsterna har utvecklats med hjälp av Design for Lean Six Sigma, en teknik som används av Xerox, för att fokusera på ingenjörsaspekterna av verksam-heten och förbättra effektiviteten och minska kostnaderna förknippade med design och leverans av ny teknik.

Xerox har under året också fått flera utmärkelser för företagets arbete inom mångfald, etik, arbetsplatskul-tur, miljöprogram och ledarskap.

SOCIALA MEDIER

Page 47: Screen&Marknaden nummer 2-2010

47SCREEN & MARKNADEN 2-2010

De sociala nätverken måste växa upp

Page 48: Screen&Marknaden nummer 2-2010

48 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

hP tog två BLI-priser

SeA på MacySeA gLASBRuK äR ett av våra välkända glasbruk, som finns inom Orrefors-Kosta-Boda-koncernen, som ägs av New Wave Group.

Här är bilder från bl a Macy´s huvudbutik i New York, där inte mindre än 1 000 000 eller en miljon människor dagligen passerar skyltfönstren.

Normalt kostar det 30 000 dollar, men de tände så på SEA-produkterna att de inte begärde någon ersättning, berättar en nöjd Frans Greby på SEA Glasbruk.

ABA först med xerox fotokioskerDet gRAFISKA PRODuK-tIOnSFöRetAget ABA gör en storsatsning på självbe-tjäningslösningar för fotopro-dukter. Med nya fotokiosker och beställningsgränssnitt från Xerox levererar ABA person-liga fotoalbum, kalendrar och gratulationskort med kunder-nas egna digitalbilder. På sikt ska tjänsterna erbjudas över hela landet, med fotokiosker både i varuhus och i ABAs egna butiker.

– Vi ser en enorm tillväxtpo-tential i fotokiosker och web-beställningar av fotoböcker och kalendrar. Redan nu har vi fått oerhört positiv respons från våra kunder som tycker att kvaliteten är fantastiskt bra, säger Curt Granberg, VD för ABA.

Xerox Desktop Photo Kiosk, som tagits fram i samarbete med Imaxel, är skalbar och kan enkelt utökas i takt med verksamheten. Kunderna ska-par själva fotoalbum, gratu-lationskort, fotoböcker och kalendrar. Beställningen görs antingen i ABA:s webbshop eller direkt i fotokiosken. Webbeställningarna postas eller budas till kunden, och de som använder fotokiosken får resultatet direkt i handen.

För att kunna erbjuda fler valmöjligheter på utseendet på

produkterna för sina kunder bygger ABA också sina egna mallar. Stor vikt läggs vid efter-behandling så att slutresultatet håller hög klass. ABA har haft stor möjlighet att påverka hur de vill ha det och de har fått en skräddarsydd arbetsflödes-lösning.

ABA erbjuder en bred sam-ling av grafiska produkter och tjänster. Företaget har fyra filialer runt om i Stockholm och ingår även i Intercopy, en rikstäckande kedja av grafiska företag.

– Enligt en ny europeisk stu-die beställer nästan hälften av alla kunder sina fotoprodukter i en butik. En allt större andel av de här beställningarnas görs i självbetjäningskiosker. Ute i Europa växer marknaden för våra fotokiosklösningar starkt, men i Sverige har det inte riktigt tagit fart ännu. Därför är det riktigt roligt med ABA:s satsning, vi är övertygade om att det finns en efterfrågan även bland svenska kunder, säger Johan Mikaelsson, nordisk marknadsdirektör för Xerox produktionslösningar.

Nästa steg för ABA är att utöka antalet fotokiosker. I för-sta skedet blir det i Intercopys butiker på 22 orter, och därefter är tanken att även placera dem i stora varuhus i hela landet.

nyLIgen MeDDeLADeS Att HP tilldelats två priser av Buyers Laboratory Inc. (BLI), ett oberoende analysföretag som inriktar sig på skrivar- och skannermarknaden. BLI´s Pick-utmärkelser för hösten 2009, vilka omfattar färg- och svartvita skrivare samt multi-funktionsprodukter, baseras på rigorösa laboratorietester genomförda av BLI, i vilka viktiga funktioner som pålit-lighet, bildkvalitet, produkti-vitet samt användarvänlighet utvärderas

En särskilt framstående skrivare i BLI´s omfattande tester var HP Colour LaserJet CP4525, som vann klart i kategorin medelstora färgskri-vare för arbetsgrupper.

HP´s A4-skrivare LaserJet Enterprise P3015 gjorde mycket bra ifrån sig i BLI´s

tester och blev utsedd till BLI´s val i kategorin skrivare för små arbetsgrupper.

Sedan 1961 har BLI varit det ledande oberoende test-laboratoriet och konsument-guiden när det gäller kontors-utrustning. Man publicerar branschens mest omfattande och noggranna testrapporter för kontorsskrivare och skan-ners, där varje apparat testats i månader i BLI´s brittiska och amerikanska laboratorier.

Fuji öppnar xMF-center nu hAR FuJI öppnat ett euro-peiskt center i England för sitt XMF-flöde. Meningen är att man ska kunna ge kunderna bättre support och teknisk hjälp för flödet som börjar användas av allt fler i bran-schen.

– När funktionerna i XMF blir allt fler är det viktigt att ha

ett dedikerat team som kan förse våra kunder med teknisk expertis i alla delar av arbets-flödet, säger John Davies, chef för arbetsflöden på Fuji.

Genom sitt nya XMF-center ska Fuji i framtiden även kunna ge förbättrad fjärrhjälp till de kunder som önskar. Den servi-cen är mycket efterfrågad.

Page 49: Screen&Marknaden nummer 2-2010

49SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Eco-Dome

Ytkvaliteter såsom crome, guld, silver, mässing,koppar och träliknande ytor.blanka matta eller borstade ytor. Alla färger.

EcoDome är flexibelt. Går att applicera på böjda och välvda ytor.Testat av de stora biltillverkarna såsom Ford, Toyota och Mitsubichi med flera med utmärkta testresultat. Utförda mot aspekterna av UV stabilitet, tålighet mot nötning, motståndskraft mot olika kemikalier, temperaturkänslighet och vidhäftning.

Denna nya teknologi inom tillverkningen av 3D logotyper ger möjlighet till friliggande bokstäver och lätt applicering till en låg kostnad.Kan appliceras på plana, ojämna och välvda underlag. Häftämnet annpassas till det underlag som EcoDomen skall appliceras på.

STALAMA ABKÄLLVÄGEN 9

782 33 MALUNG-SÄLENwww.stalama.se [email protected]

Exklusiv ProduktmärkningDomes.Domeservice. Eco-Domes. Formsprutade Emblem

Dekaler. Transfertryck.Profilkläder.Bildekor.Till Er som trycker dekaler själva erbjuder vi Domeservice

En framtida produktmärkning redan idag

DomesDomes är självhäftande 3D dekaler som ger lyster och djup. Ytan är av glasklar Polyuretanplast som är mycket tålig.MetallicVit Krom ,Transparant Eller färgad botten och obegränsat antal färger kan användasKlarar från -40-+150 grader. Innehåller UV-skydd och har självläkande yta. Häften annpassas efter användning och underlag.

Formsprutade Plast-EmblemTillverkas I en mängd olika material. Egen verktygstillverkning. Appliceras med dubbelhäftande tejp eller tappar

Page 50: Screen&Marknaden nummer 2-2010

50 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

det var rubriken på Hans roséns föredrag på sign scandinavia i höstas, men rubriken skulle också kunna vara Ny teknik nya möjlig-heter.

det var uppskattningsvis ca 50 personer från ett 20-talet företag närvarande, varav det visade sig att fyra företag hade screentryck som huvudnäring, tre företag var offset-tryckerier och övriga arbetade med skylttillverkning.

Seminariet inleddes med ett miljöfokus; att ta sitt miljöansvar har blivit en affärs-möjlighet, vi läser och hör dagligen om olika former av negativ miljöpåverkan, inte minst nu när vi haft en världsomfat-tande klimatkonferensen i Danmark.

Många stora företag och varumärken använder sitt ansvarstagande för miljön som en del av sin marknadskommuni-kation.

– För cirka ett år sedan fick vi på Schneidlers Grafiska ett samtal från en av våra större kunder, där de sa att en av deras kunder inte längre accepte-rade PVC i sina slutprodukter eller i de reklamprodukter man köpte in, berät-tade Hans Rosén.

Den utvecklingen har fört med sig en väldig aktivitet bland storformatsleve-rantörerna, både på utrustnings- och materialsidan. Idag kan vi köpa PVC-fri vinyl, PVC-fria tapeter och även alterna-tiva produkter till vanlig banderoll.

i dag kommer många nya aktörer in på marknaden, en del seriösa, andra mindre. Det är alltför lätt att hävda fakta, som inte är helt korrekta. Miljö är ett brett begrepp, allt från tillverk-ningsprocesser till arbetsmiljö och hur vi ska ta hand om produkten när den har gjort sitt.

HP lanserade på Drupa-mässan i Düsseldorf sommaren 2008 den första Inkjetskrivaren, som använder en mil-jövänlig, vattenbaserad inkjetfärg, HPs latex bläck.

Schneidler premiärvisade latexskri-varen HP Designjet L65500 på Print-09 mässan i Kista i februari 2009 och har fram till idag installerat 14 st L65500 hos kunder i Skandinavien.

– Det unika med denna skrivare är att den förutom att klara alla de applikatio-ner, som solventskrivare kan producera, även ger mycket hög utskriftskvalitet på polyestertyg, förklarar Hans Rosén.

– Dessutom förkortar skrivaren den totala produktionstiden med upp till 48 timmar då utskrifterna som kommer ut ur maskinen är helt torra och fria från lösningsmedel, vilket innebär att man kan gå vidare med efterbehandlingen direkt efter det att jobbet skrivits ut.

Kundprofilen på de kunder som investerat i L65500 skiljer sig markant, alla olika kundsegment finns repre-senterade; offsettryckerier, screentryck-erier, industriella storformatstryckerier samt expo- och skyltföretag.

Nu på sign scandinavia mässan i Kista premiärvisades den senaste skri-varen i Latex-familjen, HP Designjet L25500, som finns med 106 cm respek-tive 152 cm bredd.

– Detta innebär att vi nu kan erbjuda betydligt fler kunder ett miljövänligt alternativ till eco-solvent, low-solvent och solvent skrivarna.

Det är framförallt tre argument som talar för Latex-skrivarna;

• Ökat produktutbud – Alla applika-tioner som solvent klarar samt textil

• Sparaupp till48 timmar–Klarattefterbehandla direkt från skrivaren

• Uppfyller de ledande miljömärk-ningssystemens kriterier

Vidare under seminariet så presen-terades Latexteknikens funktioner. Bläcket består av polymerpartiklar och pigment i en vattenbaserad lösning. Torkprocessen sker i två steg; i steg 1 avdunstas vattnet och i steg 2 smälts pigment och polymerpartiklar ihop till ett homogent skikt på tryckmaterialet.

Till båda stegen används IR-värme och cirkulerande luft. IR-värmarna gör att skrivaren drar mer effekt än motsva-rande solventskrivare, men utslaget per kvm är kostnaden obetydlig, särskilt när man beaktar att en solventskrivare krä-ver särskilda ventilationsanläggningar och även en separat tork om man snabbt vill kunna hantera utskrifterna.

Självhäftande material för t ex for-donsdekor lamineras ofta för att få en slitstark yta. Med solventbaserat bläck bör utskriften luftas i 48 timmar, så att alla lösningsmedel hinner dunsta ut från materialet innan man lägger på lami-natet. Med Latex-tekniken elimineras denna väntan och materialet kan lami-neras direkt efter utskrift.

Intresset bland seminariedeltagarna var stort och fler av dem bad Hans Rosén på Schneidlers att få boka tid för en demonstration av skrivarna och för att få lite närmare information om tekniken.

Miljövänligt tryck med ny vattenbaserad inkjetteknik

n

Brodyrbolaget skickade ett mail;Det äR MeD en positiv framtidstro och stor handlingskraft vi nu startat arbetet på det nya året. Under året ska vi arbeta hårt för att vara bäst på det vi gör och även försöka presen-tera fler idéer för att våra kunder ska kunna erbjuda sina kunder det bästa inom vårt område.

På Brodyrbolaget kan vi presen-tera nyheter i form av fler fontalter-nativ. Vi på Flitiga Händer är extra stolta i år då vi 15 års-jubilerar!

Med detta meddelande vill vi berätta, att du kan hitta årets pris-listor från Brodyrbolaget, Flitiga Händer och TT Tryck på hemsidan.

Vi hoppas på ett trevligt samarbete under 2010, meddelar Brodyrbolaget och Rolf Susi med personal.

SIGN SCANDINAVIA

Page 51: Screen&Marknaden nummer 2-2010

51SCREEN & MARKNADEN 2-2010

PRELACKERAD ALUMINIUMLika självklart som färgade folier

Efterbockas, stansas, klipps och fräses med bravur!Mer än 10 års förväntad livslängd utomhus!

-mycket mer än skyltplåt! Säljs via distributörer i norden

Produktionsanläggning: Svalövs Industrilack • Järnvägsgatan 1 • 268 31 Svalöv • Tel 0418-66 51 20 www.svalovsindustrilack.se

Omprofi leringDisplay&

Annons-Hexis2.indd 1 2009-04-05 11:49:48

Page 52: Screen&Marknaden nummer 2-2010

FÖRETAGSREGISTER

52 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

aCCOrdPriNTÖstra Kristinelundsvägen 16217 48 MalmöTfn 040-611 40 30Fax 040-611 70 [email protected]

aCP systems aBSven Erikssons Väg 6515 70 BoråsTfn 033-222 160Fax 033-222 [email protected]

agfa Graphics Nordic Torshamnsgatan 32 C164 40 KistaTfn 08-793 65 00Fax 08-793 65 [email protected]

atlas screen Box 7035, 170 07 SolnaBergshamra Torg 16Tfn 08-85 04 90Fax 08-85 94 [email protected]

axel & Morin aBBox 7108300 07 HalmstadRörkullsvägen 1Tfn: 035-15 24 50, 0705-08 03 79Fax: 035-15 24 [email protected]

Clubshop aBBox 3055600 03 NorrköpingTfn 011-13 16 17Fax 011-16 74 [email protected]

Color systems scandinavia aBTältgatan 21168 41 BrommaTfn 08-522 922 20Fax 08-522 922 [email protected]

daiber sverigeHanmora Gård178 92 AdelsöTfn 08-560 52165 Fax 08-560 [email protected]

displayGrossisten aBSkaraborgsvägen 16647 31 MariefredTfn 0159-500 70Fax 0159-502 [email protected]

Nordiska Etikettbolaget aBSagagatan 19506 35 BoråsTfn 033-488 990Fax 033-488 [email protected]

XPO system aBBox 7004300 07 HalmstadTfn 035-16 05 60Fax 035-777 70 [email protected]

folie & Papper sweden aBBox 9024, 400 91 GöteborgOlof Asklunds gata 19Tfn 031-49 00 80Fax 031-49 00 89StockholmTfn 08-785 04 23Fax 08-785 04 [email protected]

Grizzly jemtreklam aBStorlienvägen 42831 52 Östersund Tfn 063-57 40 50Fax 063-57 40 [email protected]

K a Olsson & Gems aB Box 2104, 431 02 MölndalTfn 031-746 49 00Fax 031-746 49 20 [email protected]

KEBaCK aBBox 7108, 300 07 HalmstadTfn 035-16 27 00 Fax 035-16 27 [email protected]

KE levin aBBox 9, 610 53 EnstabergaAnderbäcksv. 13Tfn 0155-577 00Fax 0155-576 [email protected]

Map sverige aB

Box 553,136 25 HaningeRörvägen 3, JordbroTfn 08-772 32 00Fax 08-772 32 89 [email protected]

Molanders sign & display aBDalénum 11181 70 LidingöTfn 08-680 15 80 (vx)Direkt Hans 08-680 15 81Direkt Miikka 08-680 15 [email protected]@molandersMSD.seFax 08-680 15 89 www.molandersMSD.se

det Bästa företags- och Produktregistret för Profil, Promotion och Presentreklam 2010

helårsbokning (8 nr) med företagets adress-/kontaktuppgifter (inkl logotype) och upp till sju (7) produktrubriker kostar bara 4 800 kr/år. utan logotype blir det 2 600 kr.Filialadresser/extra produktrubriker kostar 200 kr/st.Anmälan 0150-506 15 eller [email protected] info; www.screen-marknaden.se

Företags- och produktregistret finns även på www. screen-marknaden.se

Page 53: Screen&Marknaden nummer 2-2010

FÖRETAGSREGISTER

53SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Océ svenska aBBox 1170171 23 SolnaSundbybergsvägen 1 C, Hus CTfn 08 08-703 40 00Fax 08-752 86 [email protected]

August Barks Gata 6 A421 32 Västra FrölundaTfn 031-709 69 00

Jörgen Kocksgatan 9211 20 MalmöTfn 040-660 69 00

PlainTalk KBBox 4109, 300 04 HalmstadTfn 035-15 65 65Fax 035-21 44 [email protected]

Porthouse interior aBTransportgatan 3742246 Hisings backaTfn 031-16 12 [email protected]

Printmark aBBox 89, 953 22 Haparanda, Norrmalmsvägen 24Tfn 0922-14050 (vx)[email protected]

QuickbuttonBadges aBBox 16, 360 70 ÅsedaTfn 0474-488 40Fax 0474-106 [email protected]

r&d spandex aBBox 98, 312 22 LaholmTfn 0430-738 00Fax 0430-133 [email protected]

r&d spandex danmarkTfn +45-96 61 36 60Fax +45-96 61 36 61

r&d spandex, distributör finlandTfn +358-(0)3-730 74 77Fax +358-(0)3-752 73 82

rCs screenservice aBBox 2066, 145 02 NorsborgTfn 08-531 858 60Fax 08-531 858 [email protected]

robert Matton aBBox 3552103 69 StockholmLuntmakargatan 66Tfn 08-588 000 00Fax 08-588 000 [email protected]

scandraft aBDatavägen 31436 32 AskimTfn 031-68 69 30Fax 031-28 70 [email protected]

schneidler Grafiska aBMalaxgatan 1164 93 KistaTfn 08-632 50 00Fax 08-632 51 70

Viktoriagatan 4 411 25 Göteborg

Landskronavägen 25 A252 32 Helsingborg

[email protected]

schneidler Norge a/sDölasletta 6, N-3408 TranbyTfn +47-32 85 36 00Fax +47-32 85 36 01

sericomex sweden aB Box 84261 22 LandskronaTfn 0418-45 01 80Fax 0418-592 [email protected]

signCom aBBox 104517 23 BollebygdHembygdsvägen 5 Tfn 033-20 43 00Fax 033-20 43 [email protected]

Karlsbodavägen 39168 67 Bromma Tfn 033-20 43 00Fax 08-37 60 [email protected]

Sign Communication Norway AS Bekkeveien 9 Postboks 1553 Kilen 3206 Sandefjord, NorgeTfn +47 33 42 17 00 Fax +47 33 42 17 [email protected]

Sign Communication SoumiSantaniitynkatu 1104.250 Kervo, FinlandTfn +358 (0) 40 195 4900Fax +358 (0) 9 751 543 33ari.keino @ signcom.fiwww.signcom.fi

A division of

spacioVevaxelgatan 1212 41 MalmöTfn 040-672 84 00Fax 040-672 84 05

Sandsborgsvägen 50122 88 EnskedeTfn 08-448 07 50Fax 08-448 07 55

Skårs Led 3412 63 GöteborgTfn 031-703 71 71Fax 031-703 71 72

Köpenhamn/DanmarkKorskildelund 6DK-2670 GreveTfn +45-70 10 00 67Fax +45-70 10 00 68

Vejle/DanmarkSadelmagervej 15 DK - 7100 VejleTfn +45-70 10 00 67Fax +45-70 10 00 68

Oslo/NorgeAslakveien 20NO - 0753 OsloTfn +47-22 73 50 00Fax +47-22 73 50 05

Helsingfors/FinlandSällintie 1EFIN-04500 KellokoskiTfn +358-9 279 85 40Fax +358-9 279 85 454

svalövs industrilack aBJärnvägsgatan 1268 31 SvalövTfn 0418-66 51 20Fax 0418-66 85 [email protected]

R

Page 54: Screen&Marknaden nummer 2-2010

FÖRETAGSREGISTER

54 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

A

AluminiumR&D Spandex ABSignCom ABSvalövs Industrilack AB

B

BanderollvävFolie & Papper Sweden ABK A Olsson & Gems ABMap Sverige ABScandraft ABSchneidler Grafiska ABSericomex Sweden AB

BannersXPO System AB

BeachflaggorPlainTalk KBXPO System AB

BläckAgfa Graphics NordicAtlas ScreenClubshop ABColor Systems Scandinavia ABFolie & Papper Sweden AB K A Olsson & Gems ABMap Sverige ABMolanders Sign & Display ABOcé Svenska ABRobert Matton ABSchneidler Grafiska ABSericomex Sweden ABSignCom AB

BroschyrställXPO System AB

Broderade märkenNordiska Etikettbolaget ABPlainTalk KB

Bälten & ParaplyerDaiber Sverige Keback AB

D

DatortillbehörAxel & Morin AB

DekalerGrizzly Jemtreklam AB

DekorfilmSericomex Sweden ABSignCom AB

Digitala fotoramarAxel & Morin ABRobert Matton AB

Digitalskrivare, textilClubshop ABColor Systems Scandinavia ABPrintmark ABSchneidler Grafiska AB

Displayskivor K A Olsson & Gems ABMap Sverige ABOcé Svenska ABR&D Spandex ABRobert Matton ABScandraft AB

Schneidler Grafiska ABSericomex Sweden AB

DisplaysystemDisplayGrossisten ABKeback ABXPO System AB

e

eco-produkterAxel & Morin AB

elektronikAxel & Morin AB

exponeringssystemACP Systems ABClubshop ABDisplayGrossisten ABK A Olsson & Gems ABKeback ABRCS ScreenserviceSericomex Sweden ABSignCom AB

etiketterNordiska Etikettbolaget AB

etspastaAtlas Screen

F

Flaggor & StandarDisplayGrossisten AB Grizzly Jemtreklam ABKeback ABPlainTalk KBXPO System AB

FlyttningarRCS Screenservice

FordonsdekorGrizzly Jemtreklam AB

FotoemulsionerClubshop ABKE Levin ABSchneidler Grafiska ABSpacio

FräsningGrizzly Jemtreklam AB

Fräs, gravyrmaskineroch materialAtlas ScreenSignCom AB

Färg, färgrelaterade produkterACP Systems ABClubshop ABSchneidler Grafiska ABSericomex Sweden ABSignCom ABSpacio

g

give-awaysKeback AB

I

Industriella uv-skrivareMolanders Sign & Display AB SignCom AB

InkjetmaterialAgfa Graphics Nordic Atlas ScreenClubshop ABColor Systems Scandinavia ABFolie & Papper Sweden ABK A Olsson & Gems ABKE Levin ABMap Sverige ABMolanders Sign & Display AB Océ Svenska ABPrintmark ABR&D Spandex ABRobert Matton ABScandraft ABSchneidler Grafiska ABSericomex Sweden ABSignCom AB

InredningsartiklarPorthouse Interior AB

k

kampanjmärkenQuickbutton Badges AB

kepsar & MössorDaiber Sverige Keback AB

kepspressarAtlas ScreenClubshop ABNordiska Etikettbolaget ABSericomex Sweden AB

keramik för fototryckAtlas Screen

klockorPorthouse Interior AB

knappmaskinerQuickbutton Badges AB

konstglasPorthouse Interior AB

köksartiklarPorthouse Interior AB

L

LackskyddsfolieK A Olsson & Gems AB Sericomex Sweden AB

LaminatorerK A Olsson & Gems AB Map Sverige ABMolanders Sign & Display ABR&D Spandex ABScandraft ABSericomex Sweden ABSignCom AB

LasermärkningKE Levin AB

LjuslådorXPO System AB

LogobandKeback ABNordiska Etikettbolaget ABPlainTalk KB

LättviktsplattorMap Sverige AB Robert Matton ABSchneidler Grafiska ABSericomex Sweden AB

M

MellanvärmareACP Systems ABClubshop ABSchneidler Grafiska AB

MetallarkAtlas Screen

MetallmärkenKeback ABPlainTalk KB

MobiltelefonerAxel & Morin AB

MobiltillbehörAxel & Morin AB

Mp3-spelareAxel & Morin AB

MuggarAtlas Screen

MuggpressarAtlas ScreenClubshop ABSignCom AB

Musmattor AccordprintAtlas Screen

MässdekorK A Olsson & Gems AB

n

namnskyltarAtlas ScreenK A Olsson & Gems ABKeback ABQuickbutton Badges AB

P

ParaplyerDaiber Sverige ABKeback AB

ParasollerDisplayGrossisten AB

Plastmaterial, filmAtlas ScreenClubshop ABK A Olsson & Gems ABScandraft ABSericomex Sweden AB

PlottermaterialAgfa Graphics Nordic Clubshop ABFolie & Papper Sweden ABK A Olsson & Gems ABMap Sverige AB Printmark ABScandraft ABSchneidler Grafiska ABSericomex Sweden AB

PRODUKTREGISTER

Page 55: Screen&Marknaden nummer 2-2010

55SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Page 56: Screen&Marknaden nummer 2-2010

FÖRETAGSREGISTER

56 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

PolymerklichéerACP Systems ABSpacio

ProfilkonfektionDaiber Sverige

PrydnadssakerPorthouse Interior AB

r

raklar & rakel-relaterade produkterACP Systems ABClubshop ABSchneidler Grafiska AB

ramspänningSchneidler Grafiska AB

reklamprodukterKeback AB

riParAgfa Graphics Nordic Clubshop ABColor Systems Scandinavia ABOcé Svenska ABSchneidler Grafiska ABSericomex Sweden AB

roll-upDisplay Grossisten AB K A Olsson & Gems ABPlainTalk KB

s

schablonfilmClubshop ABFolie & Papper Sweden ABK A Olsson & Gems ABKE Levin ABSchneidler Grafiska ABSpacio

screenramar, trä & aluminiumACP Systems ABClubshop ABSchneidler Grafiska ABSpacio

screentryckutrustningACP Systems ABAgfa Graphics NordicClubshop ABKE Levin ABPrintmark ABRCS ScreenserviceSchneidler Grafiska AB

service & reservdelarACP Systems ABAgfa Graphics NordicClubshop ABRCS ScreenserviceSchneidler Grafiska ABSericomex Sweden ABSignCom AB

självhäftande materialFolie & Papper Sweden ABK A Olsson & Gems AB Map Sverige ABR&D Spandex ABScandraft AB

Sericomex Sweden ABSignCom AB

skrivareACP Systems ABAgfa Graphics NordicClubshop ABColor Systems Scandinavia ABFolie & Papper Sweden ABMolanders Sign & Display AB Océ Svenska ABPrintmark ABR&D Spandex ABSchneidler Grafiska ABSericomex Sweden ABSignCom ABSpacio

skummad PVCMap Sverige AB

skyltarGrizzly Jemtreklam AB

skyltmaterial, otrycktMap Sverige ABSchneidler Grafiska AB

skyltställ/gatuställXPO System AB

skylttillverknings-programR&D Spandex ABSericomex Sweden ABSignCom AB

skylttillverknings-utrustningAgfa Graphics Nordic R&D Spandex ABSchneidler Grafiska ABSignCom AB

skärfilmAtlas ScreenK A Olsson & Gems AB

skärmaskiner/skär- plotterAtlas ScreenClubshop ABFolie & Papper Sweden ABMolanders Sign & Display ABOcé Svenska ABPrintmark ABR&D Spandex ABSchneidler Grafiska ABSericomex Sweden ABSignCom AB

slipsar & scarvesDaiber Sverige Keback AB

solskyddsfilmK A Olsson & Gems AB

specialdesignDaiber Sverige Keback AB

storformatstryckGrizzly Jemtreklam AB

sublimatprodukterAtlas ScreenSignCom AB

sublimat-transferutrustningAtlas ScreenSchneidler Grafiska ABSignCom AB

säkerhetsfilmK A Olsson & Gems AB Sericomex Sweden AB

T

Tampoklichéer, etsadeACP Systems AB

TampotryckutrustningACP Systems ABKE Levin ABPrintmark AB

TavlorPorthouse Interior AB

TejperACP Systems ABClubshop ABK A Olsson & Gems ABRobert Matton ABSericomex Sweden ABSignCom AB

TextilfärgAtlas ScreenClubshop ABSchneidler Grafiska AB

TextilierPorthouse Interior AB

TextilmärkenKeback ABNordiska Etikettbolaget ABPlainTalk KB

Textiltryckmaskinerautomat/manuellaACP Systems ABAtlas ScreenClubshop ABKE Levin ABPrintmark ABSchneidler Grafiska AB

3d-prototyperKeback AB

3d Prototyping/3d Prin-tingSignCom AB

TorkugnarACP Systems ABClubshop ABKE Levin ABRCS ScreenserviceSchneidler Grafiska AB

TransferserviceNordiska Etikettbolaget AB

TransfertryckutrustningACP Systems ABAtlas ScreenClubshop ABFolie & Papper Sweden ABNordiska Etikettbolaget ABPrintmark ABR&D Spandex ABSchneidler Grafiska AB

Sericomex Sweden AB

TrottoarskyltarDisplayGrossisten AB K A Olsson & Gems AB

TräningskläderDaiber Sverige

TvättutrustningACP Systems ABClubshop ABRCS Screenservice ABSchneidler Grafiska AB

U

UsB-minneAccordprint Axel & Morin ABRobert Matton AB

Utbildning & KonsultningACP Systems ABAgfa Graphics NordicClubshop ABColor Systems Scandinavia ABMolanders Sign & Display ABSericomex Sweden AB

UtställningsmaterialGrizzly Jemtreklam AB

UV-filmK A Olsson & Gems AB Sericomex Sweden AB

UV-skrivareColor Systems Scandinavia ABSignCom AB

V

VaskmedelACP Systems ABClubshop ABSchneidler Grafiska AB

VeporDisplayGrossisten AB K A Olsson & Gems ABPlainTalk KB

VärmepressarSignCom AB

VärmetransfermaskinACP Systems ABAtlas ScreenClubshop ABK A Olsson & Gems ABKE Levin ABNordiska Etikettbolaget ABSchneidler Grafiska ABSericomex Sweden AB

Väskor & plånböckerDaiber Sverige Keback ABRobert Matton AB

Väv, dukACP Systems ABClubshop ABK A Olsson & Gems ABOcé Svenska ABSchneidler Grafiska ABSpacio

Page 57: Screen&Marknaden nummer 2-2010

57SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Sträng vinter gav stark sporthandel

återvinning med IKeA OnSDAgen Den 13 januari genomförde Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) en speciell återvinningsdag tillsammans med IKEA för att inspirera kunder att källsortera mera.

Evenemanget innebar att FTI var på plats vid IKEAs svenska varuhus för att infor-mera och svara på frågor om källsortering och återvinning, samtidigt som IKEA visar sitt utbud av praktiska produkter, som underlättar källsortering.

Det finns fortfarande många svenskar, som väljer att inte

källsortera på grund av att man inte har praktiska lös-ningar, men samtidigt vill de flesta människor göra rätt för sig, när det gäller att ta sitt miljöansvar.

Ändå är Sverige idag världs-ledande på att källsortera. Fyra av fem svenskar åter-vinner sina förpackningar och tidningar, men vi kan bli ännu bättre. Vi kan t ex bli bättre på att återvinna plast. Varje kilo återvunnen plast minskar kol-dioxidutsläppen med två kg, jämfört med att framställa ny plast.

ett StRängt OCh långva-rigt vinterväder ger goda tider för sporthandlare, men det omväxlande vintervädret från år till år ställer stora krav på handlarna.

Enligt HUI lyckades sport-handeln betydligt bättre än bl a kläd- och skohandlare att hålla försäljningen uppe under 2009. Den kalla vintern har gjort att sporthandlarna kun-nat påbörja 2010 med en stark efterfrågan på traditionella vin-tersportprodukter.

Det omväxlande vädret, med

gröna vintrar ena året och kalla nästa år, ställer dock stora krav på handlarna. Under den gröna vintern för två år sedan tvingades butiker rea ut vin-tersportprodukter långt in på sommaren, och under det här året är det i stället brist hos många leverantörer.

– Det är en jätteutmaning att skapa en sådan flexibilitet att man kan erbjuda vintersport-artiklarna när det är vinter och samtidigt ha beredskap för att klara gröna vintrar, säger Gustaf Öhrn, VD för Stadium.

vi äter mer frukt och gröntKvInnOR äR geneReLLt bättre på att äta frukt och grönt än män. Svenska folket stoppar i sig allt mer frukt och grönsa-ker än någonsin. Men männen släpar efter, visar en ny studie. Livsmedelsverket rekommen-

derar att vi äter fem portioner frukt och grönt per dag.

Enligt en ny studie från fors-kare vid Uppsala universitet äter män i genomsnitt 4,7 por-tioner och kvinnor 5,4 portio-ner frukt och grönt per dag.

Page 58: Screen&Marknaden nummer 2-2010

58 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

n

Rotaform/LJ Boktryck satsar på digitaltryck med iGen4Tryckeriet rotaform/lj Boktryck aB i åstorp har köpt en ny iGen4 digitalpress från Xerox för att kunna möta en allt större efterfrågan på digitaltryck.

– Vi investerar för att hänga med i utvecklingen och bredda oss. även om vi ser en vändning uppåt i konjunkturen är det en stor omvälvning i branschen. det går mot mindre upplagor och kortare ledtider och då är digitaltryck ytterligare ett komplement som lig-ger i tiden, säger lennart Holm, Vd på rotaform/lj Boktryck aB.

Rotaform/LJ Boktryck har många års erfarenhet som grafisk fullservicepartner. Tryckeriet, som har drygt 40 anställda, har sin produktionsanläggning i Åstorp med försäljningskontor i Kristianstad, Göteborg och Stockholm. Företaget erbjuder tjänster som rotationstryck, arktryck och digitaltryck.

Nu gör Rotaform/LJ Boktryck en storsatsning inom det digitala området och har därför investerat i digitalpressen Xerox iGen4 med efterbehandlingsmodulen Duplo 5000. Kombinationen framställer t ex broschyrer mycket snabbt och med hög kvalitet samt klamrat och färdigt direkt i kar-tong.

– Vi är stora inom flera segment, bl a skolkataloger, där iGen4 passar utmärkt. Xerox valde vi eftersom de i våra ögon ligger längst fram inom digitalpressar och har de bästa lösningarna på mjukvaran kring maskinen. Det är en viktig del för våra kunder med olika webblösningar för optimalt samarbete, säger Lennart Holm.

Xerox levererar förutom tryckpressen och efterbehand-lingsmodulen även utbildning, programvaror och support.

– Utvecklingen inom digitaltryck går fort och allt fler av våra kunder vill öka sin kapacitet inom området. iGen4 uppskattas av kunder som behöver kort genomloppstid och hög produktivitet till låg kostnad, säger Johan Mikaelsson, nordisk marknadsdirektör för Xerox.

tidskrifter tappar inte läsare

Bättre med färre kontanter

Optimism bland svenska företag

tungt för Océ inför Canon-affär

tIDSKRIFtSLäSAnDet hAR Inte minskat märkbart sedan 2008. Svenskarna läser i genomsnitt tidskrifter nio minu-ter varje dag, vilket är en minsk-ning med mindre än en halv minut per dag. Blekingeborna toppar listan med 12 minuter och är även de som ökat mest sedan förra året. Örebroarna har dragit ner mest av alla på läsandet och ligger nu i botten av listan.

Få medieslag, bortsett vissa digitala medier, har en så per-sonlig relation till läsaren som just tidskriften. Det är en kom-pis, rådgivare, vän, förälder eller bästis. Om man tittar på just magasin så brukar de klara lågkonjunkturer bra eftersom de tillhör de där sakerna som man kan unna sig om man inte har råd med dyrare utsvävning-ar, säger Sveriges Annonsörer.

Inte MInDRe än en pro-cent av handelns omsätt-ning satsas årligen på olika säkerhetslösningar. Pengarna skulle i stället kunna investeras i verksamheter för att locka kunder och öka försäljningen. Färre kontanter skulle också minska den svarta och den kriminella sektorn i samhället. Det menade Svensk Handels företrädare vid ett seminarium Säkerhet i butik i höstas.

Det handlar om allt från gal-

ler, säkerhetsskåp, sedelboxar och överfallslarm till säker-hetsutbildningar, värdetran-sporter och väktare.

Både butiker och restau-ranger tyckte att det fungerade mycket bra att bara ta kort och Stockholms länspolismästare Carin Götblad kommenterade att ett kontantfritt samhälle är den skarpaste åtgärden mot den organiserade brottslighe-ten.

nyA ReSuLtAt FRån Grant Thornton-undersökningen, som omfattar ca 7 400 pri-vata företag i 36 länder, visar att svenska företagsledare återigen är optimistiska om framtiden. Hela 41% av de

undersökta företagen räknar med att öka antalet anställda under 2010, vilket är en mar-kant ökning jämfört med förra året, då en lika stor procent-andel räknade med att minska antalet anställda.

OCé ReDOvISADe StRAx innan samgåendet med Canon en nettoförlust på 23 miljoner euro för fjärde kvartalet 2009.

Fjolåret har varit ett tufft år för Océ på samtliga produkt-segment. Försäljningen av digitala system backade med

12%, medan försäljningen av storformatsprintrar minskade med 17%. Den totala omsätt-ningen minskade med 11%. För att stärka ekonomin kon-centrerar sig Océ nu på kost-nadsbesparingar.

Page 59: Screen&Marknaden nummer 2-2010

59SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Océ Arizona 550 GT- nu dubbelt så snabb

www.oce.se

Vår prisbelönta planskrivare har blivit ännu bättre!

Nya Arizona 550 GT är dubbelt så snabb jämfört med tidigare. Du får en kostnadseffektiv lösning med fantastisk utskriftskvalitet. Möjligheten att jobba med flexibla material och vitt bläck ger dig resultat utöver det vanliga.

Vill du veta mer? Besök www.oce.se eller mejla oss på [email protected]

Page 60: Screen&Marknaden nummer 2-2010

60 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

MässkalenderMÄSSOR

7–9 april 2010SIgn & PRIntKöpenhamnwww.agi.dk/events/

18–25 maj 2010IPexBirmingham, Englandwww.ipex.org

26-27 maj 2010PACK & eMBALLAge öReSunDMalmö Arena, Malmöwww.easyfairs.com

8–12 juni 2010FeSPAMünchen, Tysklandwww.fespa.com

22–26 juni 2010FeSPA geRMAny Messe Munich, Tysklandwww.fespa2010.com

18–20 augusti 2010PROMOtIOn exPOElmiawww.promotionexpo.se

25–26 augusti 2010PROMOtuS exPOHelsingfors, Finlandse www.pwa.se

21–23 september 2010vISCOM PARISFrankrikewww.viscom-paris.com

3–6 oktober 2010gRAPh exPO 2010Chicago, USAwww.gasc.org

13-15 oktober 2010SgIA exPOLas Vegas NV, USAwww.sgia.org

15 oktober 2010vISCOM DüSSeLDORFTysklandwww.viscom-messe.com

19–22 oktober 2010teKnISKA MäSSAnStockholmsmässan i Älvsjöwww.stofair.se

20-21 oktober 2010PACK & eMBALLAgeStockholmsmässan i Älvsjö, Stockholmwww.easyfairs.com

28–30 oktober 2010vISCOM FRAnKFuRtTyskland

20–22 november 2010PRInt WORLD 2010Toronto, Kanadawww.printworldshow.com

Stockholmsmässan; www.stofair.se

Svenska Mässan; www.svenskamassan.se

Elmia; www.elmia.se

Kistamässan;www.kistamassan.com

easyFairs ökarMäSSFöRetAget eASyFAIRS SCAnDInAvIA har ökat sin omsättning med 9% och nyanställer nu 10 personer och är Nordens snabbast växande mässföretag. Företaget startade i Sverige år 2004 och har idag 40 fast anställda på kontoret i Göteborg.

Under det finansiella året, juni 2008 till juli 2009, ökade omsättningen med 9% till 71 miljoner kronor och med ett resultat på 9%.

– Vi är mycket nöjda med utfallet, trots hårda tider så visar detta att det personliga mötet är viktigare än någon-sin. Alla företag behöver sälja och träffa kunder, säger Peter Wanderydz, VD för easyFairs i Norden.

easyFairs affärsidé är att arrangera fackmässor/säljevent inom olika branscher, där utställarna köper färdiga paket till ett fast pris. Ett paket som innehåller allt de behöver för att ställa ut. Det gör att mässdeltagandet blir mer kostnadseffektivt än de traditionella mässorna.

Inbjudna kunder till mässorna är endast beslutsfat-tare med inköpsansvar. easyFairs mässor genomförs på Stockholmsmässan, Kistamässan, Svenska Mässan, Malmömässan, Helsingforsmässan och Norges Varemesse.

– Vi arrangerar mässorna/säljeventen där besökarna finns, vilket är en stor fördel, jämfört med våra kolleger som behöver ha höga beläggningsgrader i sina egna anläggningar, säger Peter Wanderydz.

– Vi ökade antalet besökare i snitt med 31% under förra året, det är vi ensamma om i Europa, avslutar Peter Wanderydz.

Under hösten har 10 personer anställts, vilket ökar antalet anställda med 25%. Under våren ska ytterligare 5 personer anställas.

Fyra nya mässor har lanserat för 2010, Bilverkstad, Medicinteknik & Medicinsk IT och Kommunalteknik som genomförs på Kistamässan i Stockholm samt ICT/InternetExpo i Helsingfors.

ny vD för Svenska Mässan CARIn KInDBOM har utsetts till ny VD och koncernchef i Svenska Mässans Stiftelse. Hon är idag VD och koncernchef för STS Student Travel Schools AB och tillträder sin

nya tjänst under 2010 i samband med att nuvarande VD Lennart Mankert går i pension.

Arbetet med att hitta en ny VD till Svenska Mässan har pågått under flera månader och ett stort antal personer har sökt tjänsten.

– Styrelsen har gett mig en spännande utmaning att till-sammans med alla kompetenta medarbetare öka Svenska Mässans tillväxt. Jag har god erfarenhet av att etablera och utveckla samarbeten och partnerskap och är oerhört glad och entusiastisk för förtroendet att fortsätta det framgångs-rika arbetet med Svenska Mässans vision att skapa möten i världsklass, säger Carin Kindbom.

I Svenska Mässans ledning kvarstår Petter Ullberg, vVD och Ulrika Carlsson, chef för division Mässor och Möten.

hyressänkningar på 10%unDeR 2009 gICK butiks- och kontorshyror i Stockholm ner med upp till 10%, medan hyrorna i Göteborg och Malmö håller sig upp bättre. Det är betydligt lägre sänkningar än vad branschexperter räknade med bara för ett år sedan, rapporter Dagens Industri. Göteborg och Malmö har haft mindre fall på mellan 2–5%.

Enligt tidningen förutspådde branschexperter hyressänkningar på mellan 15–20% under 2009 för att sedan fortsätta ner med ytterligare 10–20% i år. Sänkningar har dock blivit betydligt lägre under 2009.

Page 61: Screen&Marknaden nummer 2-2010

61SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Rutinerad profil till Color Systems

ny vD för Stadium Outlet Olsson & Co utökar med Stockholm-säljare

COLOR SySteMS FåR en ny medarbetare i form av Kent Larsson, som gör något av en comeback i branschen.

Kent har många års erfa-renhet av framför allt skylt-

branschen. Under 80-talet drev han eget skyltföretag och under 90-talet arbetade han hos R&D Spandex i Laholm. Han har ägt och drivit återför-säljaren Grafisk Data som bl a

AnDeRS BeJSy hAR utsetts till ny VD för Stadiums låg-priskoncept Stadium Outlet. Nu väntar fler etableringar av sportkedjans lågpriskoncept.

Anders Bejsy tillträder som ny VD för Stadium Outlet i mars. Stadium Outlet är sportkedjans nya lågpriskon-cept med sportartiklar med 40–70% lägre priser. Han har tidigare arbetat som VD för Stadium Ski och ansvarig för Outdoor Sports på Stadium.

– Jag ser en otrolig potential

i det här konceptet och ser fram emot att få vara med och driva det framåt, säger Anders Bejsy i en kommentar.

Idag finns tre Stadium Outlet butiker; en i Aspholmen, Arlandastad och i Sälen och fler etableringar planeras. Stadium har 110 butiker i Sverige, Danmark, och Finland och i koncernen ingår förutom Stadiumbutikerna, special-koncepten Stadium Ski och Stadium XXL samt Stadium Outlet.

PROFILByRån OLSSOn & Co anställer igen. Jan-Ove Rivelsrud började i januari arbeta för Olsson & Co i Stockholm.

– Hans erfarenhet av pro-filprodukter är precis det vi behöver för att fortsätta att utvecklas och bli en ännu star-kare partner för våra kunder, säger Tomas Olsson, VD på Olsson & Co.

Jan-Ove Rivelsrud har varit i branschen i fjorton år och har ett mycket stort kontaktnät av både leverantörer och kunder.

– Min erfarenhet av profil-

produkter stäm-mer bra överens med hur Olsson & Co arbetar. De ser kundens affär som det vikti-gaste och ambi-tionen att skapa mervärde för kunden gör att mina kunska-per kommer väl till pass, säger Jan-Ove Rivelsrud.

Utvecklingen för Olsson & Co har gått snabbt. 2007 startade verksamheten och nu anställer man sin nionde med-arbetare.

jobbade mycket med Rolands storformatsprodukter.

– För att kunna fortsätta att hålla en hög service och fortsätta att göra ett bra jobb behöver vi mer resurser.

– Att kunna för-stärka med en per-son med Kents rutin känns toppen, säger Magnus Edfeldt, VD på Color Systems.

www.screen-marknaden.se

Page 62: Screen&Marknaden nummer 2-2010

62 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

Starkaste varumärkena för unga80- och 90-taliSter har Acne och Nike som heta varumärken. Om ungdomar-na själv får välja, så väljer de gärna jeans från Acne och sportkläder från Nike visar en undersökning om hetaste varumärken kallad Brilliant Brands.

Drygt 3 000 ungdomar mellan 15–30 år har ingått i undersökningen.

Hetaste varumärkena bland ungdomar 2010 för Jeans är 1) Acne, 2) Cheap Monday och 3) Levi’s och för Sport är det 1) Nike, 2) Adidas och 3) Puma.

Ölburken fyller 75 år Den 24 januari 1935 anses vara den officiella födelsedagen för ölburken och premiären ägde rum i Richmond, Virginia, USA. Det var då världens första metall-burkar med öl började säl-jas till allmänheten. Bakom lanseringen stod ett min-dre, regionalt bryggeri med namnet Gottfried Krueger Brewing Company.

Minskad ökning för kort- bedrägerierKortbeDrägerierna har ökat de senaste åren, men 2009 är ökningen betydligt mindre än tidigare.

Polisens förklaring är att det är svårare att utföra sk skim-ning sedan fler kort är för-sedda med chip. Hela 65% av Sveriges butiker har infört systemet med chip och pin-kod. Sverige är ett av de sista europeiska länderna med att införa systemet och det är en bit kvar innan det är klart, säger Svensk Handel i en kommentar.

Så får marknadsföring på internet gå till i nordenDe norDiSKa KonSuMentoMbuDSMännen har enats om en ny ståndpunkt för god marknadsföringssed på Internet. Syftet är att göra det lättare för alla som bedriver handel på nätet att följa lagar och regler på området.

Den gemensamma ståndpunkten omfattar handel och mark-nadsföring via Internet i de nordiska länderna, Norge, Sverige, Finland, Danmark och Island.

Här sammanfattas några viktiga regler och principer som bör eller ska följas av alla som bedriver handel med konsumenter för att uppfylla det gemensamma kravet på god marknadsförings-sed.

Ståndpunkten ska ses som ett komplement till den nationella lagstiftningen och den praxis som utvecklats för handel och marknadsföring på Internet. Syftet är alltså inte att återge den detaljerade lagstiftning som finns på området.

nu tror handlarna på 2010

britterna är flitigast på näthandelnnäthanDeln i europa väntas öka med 20% i år. Britterna är de som är flitigast med att handla på Internet, de står för nästan en tredjedel av inköpen.

Förra året ökade näthan-deln i Europa med 22%. Européerna väntas näthandla för 172 miljarder euro i år. Det skulle innebära en ökning med nära 20%. Det är The Center for Retail Research som har tagit fram siffrorna.

Störst blir ökningen i län-der som Polen, Frankrike och Spanien som sakta, men säkert närmar sig nivåerna på de mer mogna markna-derna i de nordiska länderna, Tyskland och Storbritannien.

Ökningen i Europa spås bli större än den i USA där Internethandeln väntas öka med 10% i år.

Signet är det flexibla profilsystemetSignet SKyltSySteM, MeDDelar i ett pressmed-delande, att de är ett svenskt, elegant och flexibelt profilsys-tem, som kan prestera snabba leveranser och mycket kon-kurrenskraftiga priser.

Signet Skyltsystem består

av fyra profilsystem: Classic, Convexa, Elegance och Totem. Profilerna levereras antingen i hela längder för bästa eko-nomi, tillkapade för ihopmon-tering eller som kompletta fär-diga skyltar för textsättning.

en Majoritet av handlarna i Sverige tror på ökad för-säljning i de egna butikerna 2010. Samtidigt minskar för-väntningarna på handeln som helhet, enligt Svensk Handels handelsbarometer för januari.

– Det är glädjande att se att drygt hälften av Handels-barometerns panel faktiskt räknar med försäljningsök-ningar det kommande året. Om dessa förväntningar infri-as eller överträffas beror till stor del på hur räntan och arbetslösheten utvecklas, säger Yvonne Ingman, vVD på Svensk Handel.

Däremot visar handlarna något minskade förväntningar på detaljhandeln som helhet. Endast 33% av handlarna tror att försäljningen i detaljhan-deln ökar de tre kommande månaderna.

Handlarna har också fått svara på frågor om hur julhan-deln har gått. Resultatet visar att drygt hälften av handlarna upplever att julhandeln i den egna butiken gick bättre än 2008. De flesta av de som upplevde en förbättring finns i dagligvaruhandeln.

yvonne ingman.

tid är viktigt när KonSuMenterna hand-lar på nätet är det i första hand för att spara tid – inte för att spara pengar.

Page 63: Screen&Marknaden nummer 2-2010

63SCREEN & MARKNADEN 2-2010

låga vikten på 600–700 gram, beroende på utförande, gör att den alltid får följa med. Med ett extra tang-entbord kan den fungera som en perfekt skrivmaskin, mail-maskin osv.

att få ersätta sin boksamling med en liten platta är väldigt frestande. Att få bidra till att lite mindre skog skövlas är också väldigt frestande.Hur många gånger har det inte hänt, att man ligger i hängmattan på sommaren, läser ut en väldigt gripande bok och stör sig på att man inte har uppföljaren i närheten? Med en iPad slipper man dessa i-lands-problem. Med en bredbandsuppkoppling i närheten kan man, när man vill, köpa sig en bok. Betalningen sker med kontokort och leveransen sker på ett ögonblick.

du kan se presentationen och mer infor-mation om iPad på apple.se/ipad

Välkommen iPad – Farväl gammelmedia

BiLLy ÖhgrEnAnsvarig utgivare och

grundare av Dagens Promotion [email protected]

Onsdagen den 27 januari var det dags för Twitter och andra kommunikationsmedier att gå varma av meddelanden. Kl 19.00 svensk tid klev Steve Jobs, grundare av företaget Apple, ut på scenen för att hålla en presskonferens. Det fanns direktsända videoupptagningar på nätet, som knappt gick att se på på grund av överbelastning.När Apple väljer att lansera en ny produkt, så skiljer det sig ganska mycket från andra företag. Ingen visste säkert vad som skulle hända på presskonferensen, men med tanke på alla rykten på Internet, så pekade det åt att vi skulle få en sk tablet, en surfplatta.

det är där det börjar. Det släpps ryk-ten och spekuleras, men ingen vet riktigt säkert vad som kommer hända och läng-tan efter en surfplatta har snarare byggts upp av rykten och hype än ett behov. Apple har en tendens att inte bara fylla behov utan också skapa nya.

Jag tror, att det här är bara början på en

ny trend. För några år sedan pratades det om att gammelmedia, de tryckta tidning-arna, skulle få lämna plats åt de digitala böckerna. Morgontidningarna skulle få byta publiceringsform från tryckt papper till en textfil. Att det inte gick vägen behö-ver jag kanske inte säga, det finns fort-farande massor av tidningar och tryckta böcker att köpa i affärerna idag.

Kommer övergången att lyckas den här gången? Kommer vi sluta köpa tryckt media?

Jag kan i alla fall säga, att jag inte längre köper studielitteratur som bok om den finns att köpa som en digital e-bok. Jag prenumererar inte på någon morgontid-ning, jag har köpt fem kvällstidningar de senaste två åren.

Finns det någon anledning att propa-gera och försöka försvara gammelmedia? Inte för min del.

Om jag kommer köpa Apples iPad är fortfarande oklart. Jag ser fördelarna. Den

VI HAR BRANSCHENS BÄSTA ANNONSPRISER!Vi har bara två format; hel- och halvsidor och ett pris per format oavsett färg mm samt tar bara emot färdiga digitala annonser.

BONUSRABATTVi har bara en enda bonusrabatt (50 %) när man annonserar under ett helt år eller åtta (8) nummer i följd.

Vi går ut i ca 3 400 ex till företag som sysslar med profil- och promotionsprodukter samt presentreklam – från grossister och importörer till återförsäljare och större slutkunder.

ANNONSMATERIALDigitalt material som lämnas som en stängd EPS-fil med inklud-erade typsnitt. XAds eller tryckbar PDF rekommenderas. Annons-material på film hanteras ej.

Färger och bilder i annonser ska vara lagrade i CMYK (RGB-, Pan-tone- eller Spotfärger får ej förekomma). Högupplösta bilder (~300 dpi). ICC-profil finns att hämta på hemsidan.

Annonsmaterial skickas till [email protected] senast datumet som är angivet i deadline här nedanför.

HELSIDA180x260 mmUTFALLANDE210x297 mm

( + 3 mm )

HALVSIDA180x130 mmUTFALLANDE210x152 mm

( + 3 mm )

HALVSIDA88x260 mm

UTFALLANDE105x297 mm

( + 3 mm )

MITTUPPSLAG386x260 mmUTFALLANDE420x297 mm

( + 3 mm )

OMSLAG 4180x255 mmeller överens-

kommet

OMSLAG 2/3180x260 mmUTFALLANDE210x297 mm

( + 3 mm )

ANNONSPRISER - SCREEN&MARKNADEN 2010

Pris exkl. moms HELSIDA HALVSIDA OMSLAG 4 OMSLAG 2/3 MITTUPPSLAG

Bonuspris 5 150 kr 3 150 kr 9 500 kr 6 900 kr 9 500 kr

Annonspris 10 300 kr 6 300 kr 19 000 kr 13 800 kr 19 000 kr

UTGIVNING 2010

Nummer Deadline Utkommer

1 14/1 1/2

2 18/2 8/3

3 1/4 19/4

4 20/5 7/6

Nummer Deadline Utkommer

5 12/8 30/8

6 16/9 4/10

7 21/10 8/11

8 25/11 13/12

ANNONSNYHETER - WWW.SCREEN-MARKNADEN.SE

WEBBANNONSERVälj mellan fyra olika storlekar (SUPER, LARGE, MEDIUM, SMALL) från endast 500 kr per månad.

ANNONS-PDFFör 500 kr får Du PDF-versionen av Screen&Marknaden för fri distribution till Dina kunder

www.screen-marknaden.se • [email protected] • Screen&Marknaden, Box 119, 643 22, Vingåker • 0150-506 15 • 070-561 39 70Grafisk Formgivning: ByaTryck, [email protected] • Tryck: Åtta45, Stockholm • Webbutveckling: P&K Utvecklingskonsult, Vingåker

Screen&MarknadenScreen&Marknaden

IBLADNING / MEDSKICK BEGÄRD PLACERING9 800 kr (max 20 gr) 1 500 kr (bonuspris 750 kr)Över 20 gr tillkommer del av merkostnad för porto, ev inplastning mm. LÄSEKRETSENS MARKNAD 300 kr (max 10 spaltrader eller 500 tecken) 250 kr för foto PRODUKT- OCH FÖRETAGSREGISTER4 800 kr (2 600 kr utan logotyp) för upp till sju (7) rubriker - 200 kr/extra rubrik. Användgärna formuläret på hemsidan när Du anmäler Dig till registret.

Page 64: Screen&Marknaden nummer 2-2010

64 SCREEN & MARKNADEN 2-2010

POSttIDnIng BSCReen&MARKnADenBOx 119, 643 22 VINGåKER