Top Banner
sayı: 1 ekim 2012 Standing Committee on Medical Education - Hacettepe Etkinlik Bülteni Merhaba Hacettepe Tıp! SCOME Bülten SCOME Bülten'in ilk sayısına özel olarak, Ekim 2012 sayısında, SCOME'nin geçtiğimiz SCOME ve yeni MEDISEP yapılanmasının ilk dönem gerçekleştirdiği etkinliklerin detay- çalışma gruplarından olan 'Mezuniyet Öncesi larını bulabilir, önümüzdeki dönemde gerçek- Tıp Eğitimi Çalışma Grubu' tanıtımları da leşecek etkinliklerden haberdar olabilirsiniz. bültende kendine yer bulacak. 'in SCOME Bülten Ekim 2012 Standing Comittee on Medical Education ya da kısaca SCOME, Tıp Eğitiminde tıp öğrencisinin durduğu yerin sadece ders çalışmak olmadığını düşünenlerin bir araya geldiği alt koludur. Tıp eğitimi sadece gelecekteki doktorların değil sağlık düzeyinin de kalitesini etkilediği için uygun bir öğrenme ortamı gerçekleştirmeyi amaçlar. Tıp eğitimi ile alkalı ulusal ve uluslararası bir çok organizasyonla işbirliği içinde olup, tüm tıp öğrencilerinin dilek ve düşüncelerini ilgili birimlere yansıtmaya çalışır. SCOME, sadece tıp eğitiminin gelişimi konusunda değil aynı zamanda tıp öğrencilerinin ufkunun genişlemesi konusunda da çalışır, üretir ve etkinlikler düzenler. Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Çalışma Grubu Mezuniyet öncesi Tıp Eğitimi Çalışma Grubu adından da anlaşılacağı üzere mezuniyet öncesi tıp eğitimiyle ilgili projeler üretir ve çalışmalar yapar. Amacı mezuniyet öncesi tıp eğitiminin gelişmesine katkıda bulunmak olup yapıcı eleştirilerle içinde bulunduğumuz tıp eğitimine etkide bulunabilmek ve bu konuda farkındalık yaratabilmektir. Bu amaçla çalışma grubunda yer almak isteyen herkes toplantılara gelerek grubun bir parçası olabilir. Çalışma grubu toplantıları da öğrencilere belirlenen temalarda herkesin hakkına sahip olduğu tartışma ve üretme ortamı sağlar. SCOME ile ortak çalışmalar içinde olsa da, en büyük farkı öncelikle Hacettepe içerisindeki öğrencilerin sesi olması ve tartışma ortamı oluşturmasıdır. Yaptığı etkinlikler mezuniyet öncesinde tıp öğrencisinin kendisini geliştirmesini amaçlar. 1 içerik SCOME ve Tıp Eğitimi Çalışma Grubu 1...... 2,3... SCOME 2011 - 2012 3...... Ulusaldan Haberler 4...... Yaklaşan Etkinlikler
4

SCOME Bülten Ekim 2012

Mar 09, 2016

Download

Documents

Standing Committee on Medical Education - Hacettepe Etkinlik Bülteni - Ekim 2012 www.medisep.net www.turkmsic.net/hakkimizda/alt-komiteler/scome
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: SCOME Bülten Ekim 2012

sayı: 1ekim 2012

Standing Committee on Medical Education - Hacettepe Etkinlik Bülteni

Merhaba Hacettepe Tıp! SCOME Bülten SCOME Bülten'in ilk sayısına özel olarak, Ekim 2012 sayısında, SCOME'nin geçtiğimiz SCOME ve yeni MEDISEP yapılanmasının ilk dönem gerçekleştirdiği etkinliklerin detay- çalışma gruplarından olan 'Mezuniyet Öncesi larını bulabilir, önümüzdeki dönemde gerçek- Tıp Eğitimi Çalışma Grubu' tanıtımları da leşecek etkinliklerden haberdar olabilirsiniz. bültende kendine yer bulacak.

'in

SCOME Bülten Ekim 2012

Standing Comittee on Medical Education ya da kısaca SCOME, Tıp Eğitiminde tıp öğrencisinin durduğu yerin sadece ders çalışmak olmadığını düşünenlerin bir araya geldiği alt koludur. Tıp eğitimi sadece gelecekteki doktorların değil sağlık düzeyinin de kalitesini etkilediği için uygun bir öğrenme ortamı gerçekleştirmeyi amaçlar. Tıp eğitimi ile alkalı ulusal ve uluslararası bir çok organizasyonla işbirliği içinde olup, tüm tıp

öğrencilerinin dilek ve düşüncelerini ilgili birimlere yansıtmaya çalışır. SCOME, sadece tıp eğitiminin gelişimi konusunda değil aynı zamanda tıp öğrencilerinin ufkunun genişlemesi konusunda da çalışır, üretir ve etkinlikler düzenler.

Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Çalışma Grubu

Mezuniyet öncesi Tıp Eğitimi Çalışma Grubu adından da anlaşılacağı üzere mezuniyet öncesi tıp eğitimiyle ilgili projeler üretir ve çalışmalar yapar. Amacı mezuniyet öncesi tıp eğitiminin gelişmesine katkıda bulunmak olup yapıcı eleştirilerle içinde bulunduğumuz tıp eğitimine etkide bulunabilmek ve bu konuda farkındalık yaratabilmektir. Bu amaçla çalışma grubunda yer almak isteyen herkes toplantılara gelerek grubun bir parçası olabilir. Çalışma grubu toplantıları da öğrencilere belirlenen temalarda herkesin hakkına sahip olduğu tartışma ve üretme ortamı sağlar. SCOME ile ortak çalışmalar içinde olsa da, en büyük farkı öncelikle Hacettepe içerisindeki öğrencilerin sesi olması ve tartışma ortamı oluşturmasıdır. Yaptığı etkinlikler mezuniyet öncesinde tıp öğrencisinin kendisini geliştirmesini amaçlar.

1

içerikSCOME ve Tıp Eğitimi Çalışma Grubu 1......

2,3... SCOME 2011 - 2012

3......Ulusaldan Haberler

4......Yaklaşan Etkinlikler

Page 2: SCOME Bülten Ekim 2012

Amfide uyuyan öğrenciyi nasıl uyandırabiliriz sorusundan yola çıkarak, amfide uyuyan bir çocuk resmiyle fakülte içine asılan afişlerdeki zarflardan toplanan geri bildirimlerle tıp eğitimiyle ilgili yapıcı eleştiriler getirmeyi hedefleyen bir bildiri hazırlan-masına zemin sağladı. Farklı dönemlerde okuyan yaklaşık 16 gönüllü arkadaşımızla beraber yarım günlük çalıştay formatında bir buluşma gerçekleş-tirdik. Bu buluşmada fakültedeki arkadaşlarımızın verdikleri geri bildirimleri topladık ve sınıflandırdık. Sınıflandırdığımız bu geri bildirimleri maddeleyerek ders içeriği, ders anlatım biçimi ve ders kaynakları başlıkları altında farklı sorunları çok sesli bir şekilde tartıştık. Bu tartışmalar sonunda vardığımız çözüm önerilerini bir araya getirerek ‹İyi bir tıp eğitimi nasıl olmalıdır?› sorusunu yanıtlayan bir bildiri oluşturduk. Yazılan bu bildiriyi TEÖK (Tıp Eğitimi Öğrenci Kurulu) ve TEÖK üzerinden dekanlıkla paylaşarak, bildiride varılan sonuçlardan değişim yaratabilecek kuruluşların haberdar olmasını sağladık.

ekim 2012

2

SCOME Hacettepe 2011 - 2012

Tıp Eğitiminde Çözümler Öğrenci Buluşması

Öğrenci - Öğretim Üyesi TartışıyorTEÇÖB'de oluşturduğumuz bildiriyi madde-ler halinde öğretim üyelerimizle tartışmak adına yapıldı. İlk etkinliğimizde öğretim üyelerimizin öğrencilerden fazla olması ve 3 nesil hocanın bir arada olması, öğretim üyelerimizin tıp eğitimi konusunda öğrenci-lerini dinlemeye ne kadar hevesli olduklarını göstermiş oldu. Öğrencilerin eğitmenleriyle birlikte açık bir şekilde eğitimlerini tartışması ve hem öğrencilerin hem de öğretim üyelerinin karşılıklı ,kimi zaman sert, eleştirilerde bulunabilmeleri biz tıp öğrenci-lerine kendi eğitimimizi tartışabildiğimiz bulunmaz bir ortam hazırlamış oldu. Bize yol gösterici olmalarını istediğimiz -bu şekilde kendi eğitimimizi yönetebilecek birey-ler olabileceğiz- değerli öğretim üyelerimize, bize yol gösterirken neleri beklediği-mizi bu tartışmalarla birinci ağızdan söyleme fırsatı bulduk. TEÇÖB Bildirisi madde-leri üzerinden gerçekleşen tartışma-larda, öğretim üyelerinin tıp öğrencisinin tıp eğitimine bakışını görmelerini sağladık. Bu bağlamda Hacettepe Üniversitesi'nde tıp eğitiminde temel alınan ve tam anlamıyla hayata geçirilmesi için adımlar atılan öğrenen temelli öğrenim adına biz 'öğrenenler' olarak şimdiye dek atılmış adımların en büyüklerinden birini atmış sayılırız.

Page 3: SCOME Bülten Ekim 2012

ekim 2012

3

Tıp dünyasında eğitim Tıp Fakültesi ile sınırlı değildir. Tıp Fakültesini bitirmek sadece atılacak ilk adımdır. Bu adımı attıktan sonra da birçok farklı yola gidebileceğiniz bir yol ayrımına varırsınız. USMLE (United States Medical Licensing Examination) de bunlardan biri. Eğer Amerika'da mesleki hayatınızın her hangi bir döneminde çalışmak istiyorsanız vermeniz gereken bir sınav USMLE. SCOME Hacettepe olarak, büyük ilgi duyulan ABD'de tıp eğitimini Tıp Fakültesi öğrencilerine bütün yönleri ile tanıtabilmek için Türkiye'nin tek USMLE destek merkezi USMLE Strateji Merkezi (USMER) kurucusu Dr. Ulaş Mehmet Çamsarı'nın düzenlemekte olduğu USMLE Kapsamlı Konferansı'nı Hacettepe'ye taşıdık. 18 Haziran 2012'de Hacettepe Üniversitesi'nde Dr. Ulaş Mehmet Çamsarı tarafından gerçekleştirilen USMLE KapKon'a Türkiye'nin hemen her bölgesinden oldukça yüksek katılım oldu. Konferansta, Amerika'da tıp eğitimi USMLE'den başlanarak bütün detaylarıyla konuşuldu. Bu etkinlikle USMLE ile ilgili akıllardaki sorular yanıtlayan ve bizi kırmayıp üniversitemize gelen sevgili Dr. Ulaş Mehmet Çamsarı'ya MEDISEP ve Hacettepe Tıp öğrencileri olarak bir kez daha teşekkür ediyoruz.

USMLE Kapsamlı Konferansı

Ulusaldan Haberler

Tıp Eğitimi Kampı

İlk kez düzenlenen Tıp Eğitimi Kampı (TEK) Fethiye, Ölüdeniz de 28 Ağustos - 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti. Türkiye'nin her yerinden 40 tıp eğitimi gönüllüsünün katılımıyla gerçekleşen kampın amaçları arasında; SCOME'yi daha yakından tanımak, SCOME projelerinden haberdar olarak yenilerini üretmek, tıp eğitimi adına politikalar geliştirmek ve Ölüdeniz'de bol bol eğlenmek vardı. Bütün bu amaçlara ulaşırken bol bol eğlenilen TEK'in ikincisini heyecanla bekliyoruz.

'

61. Ekim TurkMSIC Genel Kurulu

Her sene ekim ve nisan aylarında düzenlenen enel Kurulu'nun 61.si ekim ayında Eskişehir’de gerçekleşti. 3 gün süren uzun, yorucu ama bir o kadar da eğlenceli Genel Kurul'da yeni dönem TurkMSIC yönetim kurulu ve alt kol sorum-luları seçildi. Yeni NOME'miz Başkent YK'dan Arınç Öztürk seçildi, kendisini bir kez daha kutluyoruz. Her sene düzenlenen Tıp Eğitimi Çalıştayı (TEÇ) için internette oylanmak üzere 3 tema seçildi ve ayrılmış oturumlarda diğer projeler tarışıldı..

TurkMSIC G

Page 4: SCOME Bülten Ekim 2012

ekim 2012

iletişim;

m. yener çalış[email protected]

tolga [email protected]

designed by myc

Yaklaşan Etkinlikler

Öğrenci - Öğretim Üyesi Tartışıyor - III

2011 - 2012 eğitim yılının ikinci yarısında TEÇÖBmalarımızın bir yenisi geliyor. Öğretim üyelerimizin bu konudaki istekliliği bizim 'Öğrenci-Öğretim Üyesi Tartışıyor - III'ü gerçekleştirme hevesimizi arttırıyor. Geçtiği-miz sene tartışılamadan kalan TEÇÖB Bildirisi maddelerine yine öğrenci-öğretim üyesi birlikte cevap arayacak ve tartışmaların gidişatına göre belki yepyeni başlıkları TEÇÖB Bildirisine ekleyeceğiz. Tarih ve ve yer için beklemede kalın, çok yakında.

'le birlikte büyük ses getiren tartış-

Çalışma Grubu Sohbetleri - Nasıl Ders Çalışmalı?

Dönem IBir küçük grup etkinliği olacak olan 'Çalışma Grubu Sohbetleri - Nasıl Ders Çalışmalı?' ile Tıp Fakültesi'ne yeni başlayan Dönem I öğrencileri ile artık bu yolda çok darbe almış üst dönemler bir araya gelerek tıp fakültesinde nasıl ders çalışmaları gerektiğini tartışacak. Bu tartışmalarla, ya da sohbetlerle, iki tarafında sağlayacağı faydaların yanısıra belki katılamayanlar için de bir fayda sağlanacaktır, kim bilir?

'ken hangimiz demedik ki, 'Nasıl Ders Çalışmalı?'.

CV & Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?

Aralık ayında son sürat başlayacak olan nasıl hazırlanmak gerek? Tabi ki iyi hazırlanmış bir CV (curriculum vitae - öz geçmiş) ve beraberinde kişisel yeterlilik ve amaçlarını iyi anlatan bir motivasyon mektubu bu yarış için önemli ekipmanlar. Siz de iyi bir CV, yeterli bir motivasyon nasıl yazılır merak ediyorsanız, Kasım ayının sonunu bekleyin.

Not: Sadece erken başvurunun önemli olduğu stajlar için elimizden bir şey gelmez, sıkı takip tek çözüm.

'Yurt Dışı Staj' ya da 'Yurt İçi Staj' yarışları için

Tüm etkinliklerimizin ayrıntıları ve duyuruları için;

SCOME Hacettepe Facebook Grubu ve www.medisep.net