Top Banner
SCOALA RUSEASCA DE MUZICA SI BALET
16

Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

Jun 13, 2015

Download

Documents

steriu-luminita
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

SCOALA RUSEASCA DE MUZICA SI BALET

Page 2: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

Cuprins:• Scoala

ruseasca• Grupul “Celor

Cinci”• Lacul

Lebedelor• Galina

Ulanova

Page 3: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

Este strans legata de activitatea Grupului celor cinci, denumirea data compozitorilor Balakierev, Borodin, Rimski-Korsakov, Musorgski si Piotr Ilici Ceaikovski, cei mai talentati muzicieni ai generatiei din care faceau parte.

SCOALA RUSEASCA

Page 4: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov (1844-1908)

- mare compozitor rus-

In toamna anului 1859 începe să ia lecţii de pian de la Théodore Camille, unde îl cunoaşte pe pianistul Balakirev şi Cui. Incurajat de mentor, începe să compună prima lui simfonie.Rimski-Korsakov în anul 1880 compune muzica de operă pentru piesa de teatru „Fulgi de zăpadă”.Intre anii 1874 - 1881 este directorul Şcolii de Muzică Freis, fiind în acelaşi timp pedagog şi dirijor. Prin reputaţia sa devine conducătorul grupei de muzicieni „Celor Cinci”

Page 5: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

Modest Petrovici Musorgski (1839-1881)

Modest Musorgski învaţă pianul, datorită mamei sale. Din august 1849 ia lecţii de pian de la Anton Herke iar în 1852 devine cadet la şcoala militară din St. Petersburg.In acest timp apar primele compoziţii muzicale ale sale. In urma unei vizite la Moscova în anul 1861, se va alătura unui grup de compozitori, care în cursul timpului va fi cunoscut sub numele de "Grupul Celor Cinci".

Creaţiile sale au înscris muzica de operă rusă pe linia operei cu caracter naţional.

Page 6: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893)

Compozitor rus, a carui creatie este caracterizata printr-o mare bogatie melodica. A compus: muzica de balet (“Lacul lebedelor”, “Spargatorul de nuci”, “Frumoasa din padurea adormita”), opere, uverturi (uvertura fantezie “Romeo si Julieta”), 7 simfonii, concerte instrumentale (2 pentru pian si orchestra, unul pentru vioara si orchestra), lieduri etc.

Stralucit reprezentant al romantismului muzical, P. I. Ceaikovski a ramas inscris cu litere de aur in istoria muzicii ruse si universale pentru frumusetea temelor melodice, ca si pentru contributia sa la evolutia genului liric (opera) si a muzicii de balet, fiind considerat creatorul baletului clasic rus.

Page 7: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

Mili Alekseievici Balakirev (1837-1910)

Mili Alekseievici Balakirev este cunoscut ca unul dintre membrii fondatori ai Asociatiei Balakirev, mai cunoscuta sub numele de Grupul celor cinci, din care faceau parte cei mai importanti muzicieni ai vremii.

Ei încearcă să reformeze ideile învechite şi profesionalismul academic rusesc.

Page 8: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

Alexandr Porfirievici Borodin (1833-1887)

A fost un compozitor, chimist şi medic rus de naţionalitate georgiană.

Borodin face parte, din aşa-numitul "Grup al celor Cinci", care a stat la bazele şcolii muzicale naţionale ruse, din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX lea.

Page 9: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

Acestia au compus opere si balete faimoase, precum opera Tamara (Balakierev), opera Cneazul Igor (Borodin), opera Sheherezada (Rimski – Korsakov), opera Boris Gordunov (Musorgski), opera Evgheni Oneghin si baletele Lacul lebedelor si Spargatorul de nuci (Piotr Ilici Ceaikovski).

Page 10: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

“Lacul lebedelor” este una dintre cele mai cunoscute piese de balet din lume, compus din patru acte şi patru scene, bazandu-se pe un libret de Vladimir Beghicev şi Vasili Geltzer.

Page 11: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

Lacul lebedelor Premiera baletului “Lacul lebedelor”, de Piotr Ilici

Ceaikovschi, a avut loc la Balşoi Teatr din Moscova, la 4 martie 1877, dar nu a fost un succes, din cauza punerii nepotrivite în scenă.

Page 12: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

O a doua punere în scenă a avut loc la 15 ianuarie 1895, pe o coregrafie de Marius Petipa şi Lev Ivanov, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg.

Page 13: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

Povestea Lacului lebedelor are la origini o veche legendă, care vorbeşte despre iubirea frumoasei

Odette, o prinţesă transformată în lebădă de către vrăjitorul Von Rothbart.

Page 14: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

 Legendara balerina rusa , fiica a doi balerini si profesori Sergei Ulanov si Maria Romanova. Una din figurile cele mai respectate si iubite ale lumii baletului , considerata de multi ca fiind “ cea mai buna balerina a secolului XX” si pentru care Prokofiev a scris trei balete .

   A jucat in Spargatorul de nuci (1934) , Lacul lebedelor (1933), Romeo si Julieta (1940) de Sergei Prokofiev.

Galina Ulanova(1910-1998)

Page 15: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

Galina Ulanova a fost primbalerina a teatrului Kirov din Leningrad si a Teatrului Bolshoi din Moscova . In 1960 se desparte de Teatrul Bolshoi , devenind o faimoasa profesoara de balet . S-a stins din viata in 1998 in Moscova.  Succesoarea ei in Bolshoi a fost Maia Plisetskaya.

Page 16: Scoala Ruseasca de Muzica Si Balet

Realizatorii acestui proiect:

• Mircea Alexandru• Steriu Luminita• Serban Adina• Vlismas Roxana

Clasa a XI a B,Colegiul National Mihai Eminescu