Top Banner
ESS DIGILEHTI – SIELLÄ MISSÄ SINÄKIN! Liitä ESS Digilehti osaksi paperilehden tilaustasi ja luet Etelä-Suomen Sanomat kätevästi tabletilla, matkapuhelimella tai tietokoneella. Tee tilaus ja tutustu osoitteessa ess.fi/digilehti ma Kisatunnelma on parasta paikan päällä SALPAUSSELÄN KISAT Lahti Ski Games LAHTI 8.–10.3.2013
12

Salpausselän kisat 2013

Mar 12, 2016

Download

Documents

Salpausselän kisojen uutislehti
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Salpausselän kisat 2013

ESS DIGILEHTI– SIELLÄ MISSÄ SINÄKIN!

Liitä ESS Digilehti osaksi paperilehden tilaustasi ja luet Etelä-Suomen Sanomat kätevästi tabletilla, matkapuhelimella tai tietokoneella.

Tee tilaus ja tutustu osoitteessa

ess.fi/digilehti

Kisatunnelma on parasta paikanpäällä

13S A L P A U S S E L Ä N K I S A T

H i i h t o k a n s a n j u h l aL A H T I 8 . – 1 0 . 3 . 2 0 1 3

Kisatunnelmaon parasta paikan päällä

S A L P A U S S E L Ä N K I S ATL a h t i S k i G a m e sL A H T I 8 . – 1 0 . 3 . 2 0 1 3

Page 2: Salpausselän kisat 2013

www.tehosport.fi

UUTUUDET

Aleksanterinkatu 10, Lahti

Aleksanterinkatu 16, Lahti

Tervetuloa herkuttelemaanHämeenmaan ravintoloihin! OK HÄMEENMAA 0122 123456

MEIKÄLÄINEN MAIJA

4318 7001 2345 67894318

Rautatienkatu 15, Lahti

Keijutie 27, Lahti

Page 3: Salpausselän kisat 2013

FIS Presenting Sponsor FIS Cross-Country World Cup sponsors Official timing FIS Central Sponsor Ski Jumping Data sponsor

EvEnt SponSorS

local partnErS

500x100cm

mEdia partnEr

yhteistyössä

Salpausselän kisalehti // Julkaisija: Lahden hiihtoseura // Painosmäärä: 66 000 kpl // Painopaikka: ESA Kirjapaino, Lahti // Toimitus: Viestintätoimisto Mageena

S uomen ja Lahden merkkivuosi 2017 vaikuttaa taustalla jo tämän vuoden Salpausselän kisois-

sa. MM-kisoille strategiaa luotaava työryhmä koros-taa Lahden ainutlaatuista mahdollisuutta hyödyntää kisojen huomioarvo.

– MM-kisojen saaminen Lahteen oli todellinen onnenpotku koko suomalaiselle talviurheilulle. Vuoden 2017 MM-kisoista on tarkoitus luoda koko Suomen yhteinen suurtapahtuma – kansakunnan satavuotisjuhlien kunniaksi, toteaa Lahden Hiihto-seuran puheenjohtaja Juha Viljamaa.

Hiihdon arvokisojen yleisömäärät ovat nykyisin toista luokkaa kuin vuonna 2001, jolloin Lahdes-sa edellisen kerran järjestet-tiin pohjoismaisten hiihtolaji-en MM-kisat.

– Vuonna 2001 katsojia oli paikan päällä yhteensä 350 000, tv-katsojia oli 355 miljoonaa. Vuoden 2017 MM-kisojen osalta katsojatavoit-teemme ovat aivan toista luokkaa: hiihtostadio-nille odotamme saavamme 450 000 katsojaa ja muualle kisa-alueelle 550 000 katsojaa. Tv-katso-jatavoite on 600 miljoonaa, Viljamaa mainitsee.

Viljamaan mukaan yhteiskunnan eri toimijat ovat ottaneet kotikisat omaksi asiakseen, jonka eteen halutaan tehdä kaikki voitava.

– On laajalti ymmärretty, kuinka suuri vaikutus ja näkyvyys hiihdon MM-kisoilla on. Arvioiden mu-kaan MM-kisat tuovat kisapaikkakunnalle välillises-ti ja välittömästi noin 50 miljoonaa euroa.

Lahdella todellinen näytön paikkaLahden tulevia MM-kisoja varten luodun strategia-työryhmän linjaukset valmistuvat maaliskuun al-kupuolella.

– Työryhmämme tehtävänä on ollut pohtia avoi-min mielin sitä, millaisella strategialla ja konseptilla toteutetaan MM-kisojen kaltainen kansainvälinen suurtapahtuma, kertoo strategiatyöryhmän jäsen, lahtelaisen Kemppi Oy:n toimitusjohtaja Anssi Ran-tasalo.

Rantasalon lisäksi työryhmään ovat kuuluneet Jesse Kiuru Salpausselän kisaorganisaatiosta, muo-toilualan asiantuntija Riikka Salokannel, tapahtu-

matuotantoyritys Eastwayn kehitysjohtaja Jyrki Hytti, Hannu Tolonen opetus- ja kulttuuriminis-teriöstä, kansainvälisistä rallipiireistä tuttu Jarmo Mahonen sekä urheilumarkkinoinnin huippuasian-tuntija Riku Kuvaja.

– Nyt on kyse siitä, miten luovasti ja laaja-alaisesti Lahti kykenee hyödyntämään MM-kisojen tuoman huomioarvon. Vuosittain Salpausselällä järjestettä-viä maailmancup-tapahtumia voidaan nyt jalostaa aivan uudelle tasolle.

Anssi Rantasalon mukaan MM-kisojen kaltainen suurtapahtuma on ehdoton piristysruiske niin seu-dun asukkaille kuin elinkeinoelämällekin.

– MM-kisat koskettavat kansainvälisesti miljoonia hiihtourheilun ystäviä eri maissa, Rantasalo muis-tuttaa.

Kilpailu ihmisten vapaa-ajankäytöstä kiristyy jatku-vasti. Nopeasti kehittyvä tie-

totekniikka ja nuorempien sukupolvien vaihtelevat kiinnostuksen kohteet asettavat kisajärjestäjät uu-sien haasteiden eteen.

– Vaikka Salpausselän kisaviikonloppu on säilyt-tänyt suosionsa hiihtourheilun ystävien silmissä, meidän kaikkien on pohdittava, miten tätä perin-teikästä brändiä voidaan nykyaikaistaa. Ihmiset ha-kevat tapahtumista huippuviihdettä ja elämyksiä, Rantasalo sanoo.

– Tähtäin on asetettava tulevaisuuteen, sillä myös lähivuosina tulemme näkemään monia uu-sia teknologisia kehitysaskeleita suurtapahtuman järjestämisen näkökulmasta. Näihin on vain osat-tava reagoida riittävän nopeasti. On hienoa havai-ta, että Salpausselän kisojen järjestäjätahot ovat to-sissaan pyrkimyksissään uudistua ja lisätä kisojen markkina-arvoa, Rantasalo toteaa.

Ennen MM-kisavuotta 2017 järjestettävissä Sal-pausselän kisoissa kisaorganisaatio ja tapahtuma-paikat hiotaan huippukuntoon. Tänä vuonna ki-saviikonloppu polkaistaan käyntiin arvokkaasti Sibeliustalossa järjestettävässä kutsuvierastilaisuu-dessa. Lahti toivottaa kisavieraat lämpimästi terve-tulleiksi Salpausselälle jo 88. kerran.

Salpausselkä virittäytyy Suomi-neidon satavuotisjuhliin

Salpausselän kisat on lahtelainen merkkituote. Osaava talkooväki haluaa olla vuosittain mukana järjestämässä näin merkittävää tapahtumaa, toteaa LHS:n puheenjohtaja Juha Viljamaa. Vuoden 2017

MM-kisoista on tarkoitus luoda koko Suomen

yhteinen suurtapahtuma.

Salpausselän kisat 8.–10.3. 2013

Page 4: Salpausselän kisat 2013

M onenkirjava väkijoukko Salpausselän kisakatsomoissa on tottunut nautti-

maan sisua vaativista latukamppailuista, Lahden Suurmäen hohdokkaista ilmalen-noista ja musiikin siivittämistä tunnelma-paloista.

Urheilukansan syvimpien tuntojen tul-kitsija Antero Mertaranta toimii tänäkin vuonna Salpausselän kisojen pääkuulut-tajan vastuullisessa tehtävässä. Mertaran-nan mielestä Salpausselän kisat on niin merkittävä tapahtuma, ettei sitä saa pi-tää itsestäänselvyytenä. Kisajärjestäjillä on oltava valmiuksia tapahtuman kehit-tämiseen ennakkoluulottomasti. Omaa rooliaan kisoissa hän haluaa kehittää entistä selvemmin urheiluselostamisen suuntaan.

– Selostuksen tukena hyödynnämme nykytekniikan suomia mahdollisuuksia. Kilpailujen ratkaisuhetket on kyettävä välittämään kisayleisölle reaaliaikaisesti. Tämä vaatii myös kisakuuluttamon väeltä entistä nopeampaa reagointikykyä, Merta-ranta toteaa.

K isakuuluttamon toimijoiden lisäksi kisa-alueella äänessä ovat kisastudiota isän-

nöivä Teemu Niikko ja levylautaselta välipa-loja tarjoileva Toni Halinen.

– Kokonaisvaltainen yleisöpalvelu pe-rustuu saumattomaan yhteistyöhön. Me kaikki haluamme, että kisayleisö tuntee olevansa tärkeässä roolissa yleisen tun-nelman luomisessa, Mertaranta sanoo.

Urheilutoimittaja Teemu Niikko operoi

Ilosanomaa ja pilkettä kisakatsomoihinMUKAANSATEMPAAVAA energisyyttä ympä-rilleen välittävä Salpausselän puna-asui-nen kisatyttötiimi on saanut uuden vahvis-tuksen, viehättävän Venla Oksmanin, 9 v.

Kisatyttöjen kanssa Venla pääsee ko-kemaan jotain ainutlaatuista: Salpausse-län kisamontun käsinkosketeltavan tun-nelman.

– Lauantai-ilta ilotulituksineen tulee olemaan Venlallekin elämys, toteaa kisa-tyttöryhmän vetäjä Tanja Arvila.

– On tärkeää saada kisoihin mukaan mahdollisimman paljon myös lapsiperhei-tä. Tänä vuonna myös koululaiset ja nuo-ret lahjakkuudet pääsevät kilpailemaan Salpausselän kisayleisön edessä. Kyse on perinteiden siirtämisestä uusille sukupol-ville, Tanja Arvila painottaa.

Tanja on itse ollut kisoissa mukana pik-kutytöstä lähtien, ja hänen äitinsä ja iso-

äitinsä osallistuivat aikoinaan kisojen va-paaehtoistehtäviin.

– Vapaaehtoistyö on minulle hyvin mie-luisa harrastus. Kisatyttöryhmän vetämi-sen lisäksi osallistun ohjelmavaliokunnan

P ohjoismaisten hiihtolajien valiojoukko kokoontuu Salpausselälle 8.– 10. maa-

liskuuta kilpaillakseen kahdeksassa maa-ilmancupin osakilpailussa. Yhdistetyn kilpailut järjestetään perjantaina ja lauan-taina. Maastohiihdon sprinttitähdet loista-vat lauantaina ja lauantai-illan huuman ko-hokohtina ovat joukkuemäki ja ilotulitus. Sunnuntaina ovat vuorossa naisten 10 kilo-metrin ja miesten 15 kilometrin maailman-cupin osakilpailut sekä mäkikotkien hyppy-kunnon mittaava suurmäen kilpailu.

– Kisaohjelma on tiivis ja monipuolisesti kiinnostava. Sunnuntain kilpailuissa on en-si kertaa käytössä uusi viiden kilometrin la-tureitti, joka on suunniteltu yhdessä FIS:n asiantuntijoiden kanssa, toteaa Salpausse-län kisojen järjestelytoimikunnan puheen-johtaja Ilkka Tiilikainen.

Myös Salpausselän mäkien ympäris-töön on saatu uutta ilmettä: Uusi valmen-tajalava parantaa valmentajien mahdol-lisuutta analysoida hyppyjä ja mäkien taakse sijoitettava tuuliverkko suojaa hyp-pääjiä entistä paremmin oikukkailta tuulilta. – Ensi talven kisoihin mennessä normaa-limäen profiili saadaan uudistettua nyky-vaatimusten mukaiseksi. Kaikista uusista investoinneista haluamme välittää suuret kiitokset Lahden kaupungille, Tiilikainen mainitsee.

Salpausselän kisat on profiloitunut to-dellisena hiihtokansanjuhlana, joka tarjo-aa monimuotoista viihdettä kaikille kan-sanryhmille.

– Tarkoituksenamme on tehostaa kil-pailujen aikaista yleisöpalvelua muun muassa kisa-alueella nähtävien haastatte-lujen keinoin. Näin voimme entisestään parantaa maailmankuulua Salpausselän kisatunnelmaa, Ilkka Tiilikainen kertoo. Kisaviikonlopun uusia oheistapahtumia ovat yritysten välinen hiihtoviesti, lauan-taina toteutettava hiihtokilpailu lahtelais-koulujen välillä ja sunnuntaina hiihdettä-vä nuorisoviesti.

Salpausselän kisoihin osallistuu vuo-sittain yli tuhat vapaaehtoistyöntekijää. Vuosikymmeniä mukana olleiden senio-reiden vahvistukseksi on saatu mukavasti uutta verta. Vuoden 2017 MM-kisojen saa-minen Lahteen on entisestään vahvistanut yhteishenkeä huokuvan kisaorganisaation innostusta.

– Talkoohenki välittyy sukupolvelta toiselle hyvien kokemusten myötä. Lah-telaiset haluavat olla mukana toteuttamas-sa perinteikästä massatapahtumaa. Ilman näin osaavaa ja sitoutunutta toimitsija-kaartia Salpausselän kisoja ei voitaisi jär-jestää, Tiilikainen korostaa.

Koko kansan talvikarnevaali vailla vertaaVuodesta 1923 järjestetyt Salpausselän kisat on säilyttänyt asemansa maailman merkittävimpänä vuosittaisena pohjoismaisten hiihtolajien suurtapahtumana. Kisayleisölle on tarjolla sykähdyttäviä huippu-urheilusuorituksia ja elämyksellistä oheisohjelmaa.

– Tämän vuoden Salpausselän kisat on ensimmäinen merkittävä askel kohti MM-kisoja. Tarkoi-tuksena on kehittää toimintaa vuosi vuodelta ja rasvata kisakoneisto huippukuntoon, vakuuttaa yli 40 vuotta Salpausselän kisaorganisaatiossa toiminut Ilkka Tiilikainen.

Urheiluspektaakkeli luo elämyksiä

– Kisaviikonloppu on talven ehdoton koho-kohta, josta me lahtelaiset voimme olla yl-peitä, toteavat Salpausselän kisatytöt.

Kisatunnelman luojat

Page 5: Salpausselän kisat 2013

UUSI TALO-JA HUVILA-

MALLISTO ON ILMESTYNYT!

HAE ESITETAI TILAAKONTIO.FI

Uuden Ajan Kontio on arkkiteh-tuuriltaan ja tilaratkaisuiltaan kaunis, moderni ja ajattoman tyylikäs. Siinä on kaikki mitä nykyaikaiseen, toimivaan ja ekologiseen tulevaisuuden kotiin tarvitaan.

Tervetuloa tutustumaan Suomen johtavan hirsival-mistajan upeisiin talo-, huvila ja saunamallistoihin!

UUSI AIKAtulevaisuuden koti jo tänään

KONTIO HIRSITALOT JA -HUVILAT

kontio.fi

KOUVOLA: ALF STRENG, 040 512 9071 RALF STRENG, 040 583 2680

LAHTI: ANTTI LAMMINPÄÄ, 0400 920 542

[email protected]

LAHTI:Vesijärvenkatu 52

VALKEALA:Sairaalantie 2-4

20 vuoden työmme venäjänkielisen lehden kustantajana on tehnyt Teidän mediavalintanne helpoksi

EDUSTAJA PÄIJÄT-HÄMEESSÄ: Lehtitoimisto Kuriositeettip. 040 932 8113 e-mail: [email protected]

150 jakelupistettä Suomessa ja Venäjällä. Painos 85.000 – 115.000 kpl

Salpausselällä yleisön mielenkiintoa lisää-vän kisastudion isäntänä.

– Kisastudio välittää tunnelmia siel-tä, missä tapahtuu. Ajankohtaan sopivat haastattelut toteutamme Videomakers Oy:n tuottamalla huipputekniikalla. Tuo-tamme mielekästä sisältöä myös niihin hetkiin, jolloin urheilun saralla on hiljai-sempaa ja ennakoimme tulevia kilpailuja, Niikko kertoo.

U udistuksista huolimatta tietyistä perin-teistä halutaan pitää kiinni: Kisalauan-

tai-illan huuma kehittyy huippuunsa tuttuja latuja pitkin. Kaiken kruunaa näyttävä ilo-tulitus, ja kun juhlakansa on poistumassa keskustan suuntaan, kisa-alueella soi tuttu kappale: Lahti By Night.

Kisaviikonlopun viihdyttävästä musiik-kitarjonnasta vastaa omalta osaltaan Toni Halinen. Suosittu Dj Ton-E on tuttu tun-nelmapalojen rytmittäjä myös Pelicansin kotipeleistä.

– Tehokkaimmin kisatunnelmaa voi-daan nostaa mahdollisimman monipuoli-sen musiikin keinoin. Kisoissa soitettavat kappaleet on valittava kisayleisön laajan ikäjakauman mukaan. Rytmikkäin säve-lin virittäydymme yhdessä huipputunnel-maan, Halinen toteaa.

Kun valtaosa yleisöstä saadaan sytty-mään keskieurooppalaisen iloittelun ta-paan, kenties hieman jäyhemmätkin här-mäläiset rohkaisevat mielensä ja yhtyvät yleiseen hauskanpitoon menevän musii-kin tahdissa.

– Kansainväliset urheilutähdet kiinnostavat asiantuntevaa ur-heiluyleisöä. Salpausselällä heidät voi nähdä miltei kosketus-etäisyydeltä. Kisalauantaina ovat vuorossa sprinttikilpailut, jotka varmasti sähköistävät hiihtostadionin tunnelman, Antero Mertaranta toteaa.

Urheiluspektaakkeli luo elämyksiä

– Salpausselällä olosuhteet ovat erinomaisessa kunnossa ja Lahdessa riittää osaamis-ta suurtapahtumien toteut-tamiseen. On täysin ansait-tua, että Lahti sai MM-kisat järjestettäväkseen, Teemu Niikko painottaa.

kokouksiin, joissa suunnittelemme kiso-jen oheisohjelmatarjontaa.

Pikkusisko Venla kertoo lähtevänsä hy-villä mielin kisoihin. Venla pääsi tutustu-maan Salpausselän kisa-alueeseen Lasten talviolympialaisten yhteydessä alkuvuo-desta, tanssikuvioiden ja palkintojenja-koseremonian harjoituksissa. Venlan odo-tukset ovat korkealla.

– Tärkeintä on, että kaikilla on kivaa. Väkeä on paljon ja kisamontussa on hy-vä meininki, Venla Oksman kiteyttää Sal-pausselän viehätysvoiman.

Venla on päässyt hiihtämisen makuun koulussa ja mäkihyppy on tullut tutuksi tv-lähetysten kautta.

Kisoille hymyilevät naiskasvot– Olemme ikään kuin kisamaskotteja, joita on helppo lähestyä. Monivuotisen sponso-rimme Luhdan ansiosta meidät tunnistaa helposti esiintymisasuistamme. Haluam-me olla mukana liikuttamassa kisavieraita hyvän musiikin tahdissa ja innostamassa

yleisöä äänekkäisiin kannustushuutoihin.Jokaisen päijäthämäläisen pitäisi kokea

edes kerran elämässä Salpausselän ainut-laatuinen tunnelma. Parhaimmillaan ki-saviikonlopusta muodostuu traditio – elä-mystapahtuma, jonka haluaa kokea vuosi toisensa jälkeen, Tanja Arvila toteaa.

Pitkäjänteinen nuoriso-työ tuottaa tulostaLAHDEN HIIHTOSEURA on aina panostanut laadukkaaseen juniorityöhön. Lahden MM-kisoissa vuonna 2017 nähdään var-masti myös hiihtoseuralaisia kilpailemas-sa mitaleista.

Valmentaja Janne Ylijärven vastuulla on Lahden hiihtoseurassa nuorten mäki-hypyn ja yhdistetyn valmennus.

– Meillä on Lahden hiihtoseurassa sel-keät tavoitteet nuorisotyön osalta. Olem-me kiinnittäneet huomiota myös urheili-

joiden rekrytointiin, Ylijärvi kertoo.Ylijärven mukaan Lahdessa harjoittelu-

olosuhteet ovat olleet aina hyvällä tasolla.– Lahden mäet on muovitettu ja ne so-

veltuvat ympärivuotiseen harjoitteluun.Ensimmäisten vuosien mielekkääseen

harjoitteluun on Ylijärven mukaan kiin-nitettävä huomiota. Into loppuu helpos-

ti, jos mäkeä tampataan märissä monois-sa suurin osa harjoitteluajasta.

Kotikisoihin omia junioreitaOmiin kotikisoihin on kasvamassa lupaa-via junioreita Lahden hiihtoseurassa.

– Uskon vakaasti, että muutamalla seu-ran mäkihyppääjäjuniorilla on mahdolli-suus nousta maailman terävimpään kär-keen.

Lahden hiihtoseuraa ja Suomea edus-ti nuorten Olympia-festivaaleilla mäkihyp-pääjä Aapo Lehtinen. Lisäksi Mico Ahonen ja Niko Kytösaho ovat lahjakkaita juniore-ja. Nuorten MM-ryhmässä on myös lupaa-va yhdistetyn junioriurheilija Leevi Mutru.

– Itseäni hieman jo jännittää neljän vuo-den päästä olevat kotikisat. Odotan niitä innostuneena.

Ylijärvi toteaa, että olisihan se henkilö-kohtainen unelmien täyttymys, jos omis-sa kotikisoissa esiintyisi myös seuran ju-niorityön kautta kannuksensa hankkinut urheilija.

Valmentaja Janne Ylijärvi

Salpausselän kisat 8.–10.3. 2013

Page 6: Salpausselän kisat 2013

KULJETUKSIA KUORMA-AUTOLLASoran- ja maanajoa• Soralajikkeita

Hollola

Autoilija TEUVO TUOMINEN puh. 040 021 3523 MARKO TUOMINEN puh. 040 841 7657

Etelä-HämeenEläinhoitola

* koirien ruoat ja tarvikkeet

* trimmaukset * mikrosirutukset

* koirahierojapalvelut * löytöeläimet

Tassutie 1 13720 PAROLA p. 040 555 8878

www.koirahoitola.net

LAADUKASTA TÄYSIHOITOA KOIRILLE JA KISSOILLE

JÄRVELÄN ASENNUSPOJAT OY- Nostopalvelua 22-40 tn- Talopakettien kasausta

- Vesikattotyöt

Metsäniityntie 14, 16600 JÄRVELÄ0400 434 185

–Y hdistetty on pieni laji ja kallis järjestää. Kaksi lajia ja kahdet fasiliteetit eli kaksi

huoltoaluetta. Harrastajamäärät ovat mäkihyp-pyäkin pienemmät. On paljon helpompi hypä-tä mäkeä, kun ei tarvitse harjoitella kuin yh-teen lajiin.

– Paini on putoamassa olympialajien jou-kosta. Jos seuraavassa kokouksessa ilmoite-taan, että yhdistetty putoaa talviolympia-laisista, niin en kyllä ole yhtään yllättynyt, myöntää Laine.

Salpausselällä kisaavat huiput saavat kui-tenkin Laineen innostumaan.

– Lajin huipulla kisaavat urheilijat ovat ur-heilijoita isolla U:lla. Ne on todella kovia jätkiä. Tämän hetken kärkimaat ovat Saksa, Itävalta, Ranska ja Norja. Siinä ovat kärkimaat tällä het-kellä. Pieniä maita on nousussa ja mm. Slove-niassa tehdään hyvää työtä.

Suomessa yhdistetty on entinen ja toivot-tavasti taas tuleva menestyslaji. Menestyksen puute on saanut aikaan sen, että esimerkiksi tv:stä on nykyään vaikea seurata yhdistetyn maailmancupia.

– Ei sitä näe mistään. Teksti-tv:n sivulta 202 luin viimeksi, että Janne Ryynänen ei lähtenyt hiihtämään, tuhahtaa Laine.

– Suomessa on totuttu siihen, että menes-tystä tulee. Kun menestystä tuli, lajia seurat-tiin ja lajilla oli sponsoreita. Hannu Mannisen ja kumppaneiden kulta-aikaan meillä oli Sal-

pausselälläkin toistakymmentä tuhatta katso-jaa perjantaina.

– Yhdistetty on erinomaisen hyvä tv-laji, kunhan pysytään normaaleissa kilpailufor-maateissa. Yhdistetyn ongelmana on ollut se, että on keksitty typeriä formaatteja, jotka ovat vaihtuneet liian usein. Myöskään FIS ei ole hirveästi panostanut yhdistettyyn. Hiukka se on ollut sielläkin huutolaispojan asemassa, sanoo Laine, joka itsekin on juniorina harras-tanut yhdistettyä.

– Sen verran, että siihen aikaan mäkihyp-pyjuniorit harrasti yhdistettyä kuuteentoista ikävuoteen asti. Mä olin tosi surkea hiihtäjä, mutta mun oli pakko rämpiä siellä mukana, Laine nauraa.

Vaan miksi kannattaa tulla perjantaina seu-raamaan yhdistetyn maailmancupin kisaa?

– Tulkaa katsomaan niitä kovia jätkiä, maa-ilmanluokan urheilijoita. Sitä paitsi yhdiste-tyn kilpailutapahtuma on usein tosi jännit-tävä sitten, kun siirrytään hiihdon puolelle. Erot on pieniä ja ladulla nähdään kovia mies miestä vastaan tilanteita. Koko ajan tapahtuu. Yhdistetty on hieno laji, joka ansaitsisi enem-män huomiota ja arvostusta, päättää kilpailu-koordinaattori Jarkko Laine.

Järjestyksessään 88. Salpausselän kisat starttaavat virallisella ohjelmallaan perjantaina 8.3. Kuitenkin jo viikolla tapahtuu monenlaista Salppurin kisoihin liittyvää. Kisahuuma kasvaa pitkin viikkoa. Olethan mukana sitä kasvattamassa.

Lahti Pre Ski GamesKoko pitkä kisaviikko tarjoaa kisatunnelmaa. Kisaväkeä on liikkeellä (ainakin) seuraavasti:

Torstai 28.2. 12.00–18.00 Helsingin RautatieasemaPerjantai 1.3. 15.00–20.00 Prisma Holma Lauantai 2.3. 10.00–16.00 Prisma Holma Sunnuntai 3.3. 13.00 Lahden kisakylän avaus kauppatorilla. Puinen Marianmäki, punapaidat ja Siiri ”Äitee” Rantanen

Sunnuntai 3.3. – sunnuntai 10.3. Lahden kisakylä Lahden kauppatorilla koko kisaviikon

Tiistai 5.3. 14.00–16.00 Kauppakeskus Trio 17.00 LHS-ilta Lahden kisakylässäKeskiviikko 6.3. 10.00–14.00 Kisat maalismarkkinoilla Lahden kauppatorilla 14.00–18.00 Kauppakeskus Trio, karnevaalitTorstai 7.3. 14.00–18.00 Kauppakeskus Trio, karnevaalit18.00 Kisaravit Lahden Jokimaalla

Perjantai 8.3. 18.00–20.00 Hannu Lehtonen 50-vuotta, Vain elämää -hyväntekeväisyyskonsertti Lahden Sibeliustalossa. Mukana Arja Koriseva, Angelika Klas, Mari Palo ja Tommi Soidinmäki. Orkesterina Arriba! Big Band.

Kisaviikolla tunnelma kohoaa

Jarkko Laine: Yhdistetyn urheilijat ovat kovia jätkiäYhdistetyn maailmancup on vaikeuksissa, täräyttää Salpausselän kisojen kilpailukoordinaattori Jarkko Laine silmää räpäyttämättä.

KATSO, MITÄ

KISAVIIKOLLA

TAPAHTUU!

Yhdistetyn maailmancupin tilanne ennen Lahtea

1. Eric Frenzel (GER) 7542. Jason Lamy Chappuis (FRA) 653 3. Bernhard Gruber (AUT) 568 4. Magnus Moan (NOR) 559 5. Akito Watabe (JPN) 511

PISTEET

OHJELMA Perjantai 8.3.

Page 7: Salpausselän kisat 2013

Laaksotie 55,Heinola

• FORD-VARAOSAT YM. AUTOMERKIT• -AUTOMAALIT• HINAUKSET KORJAAMOLLE

Puh. 040 585 7431(03) 715 2800

• -AUTOMAALIT

*määräaikaishuollot *korjaukset *katsastuspalvelut *testisäädöt*pakokaasumittaukset *OBD-mittaukset *jarrutestit *peltityöt

Teboil SaksalaVanhanradankatu 4, puh. 010 7788 120Avoinna ma-pe 6-20, la 8-17www.saksalanteboil.fi

PESUTARJOUS

#10€Tällä kupongilla

TEHOPESU(norm. 17,90) voimassa 31.3.2013

CMYK100 C60 M6 K

sivu 1

Hirsimetsäntie 7 • 15200 Lahtipuh. (03) 733 5440 • kiverio.lahti@ fixus.fi

Palvelemme 8–17 • 9–13

Hirsimetsäntie 7 • 15200 Lahtipuh. (03) 733 5440 • kiverio.lahti@ fixus.fi

Palvelemme 8–17 • 9–13

Hirsimetsäntie 7 • 15200 Lahtipuh. (03) 733 5440 • kiverio.lahti@ fixus.fi

Palvelemme 8–17 • 9–13

Valitse osaava tilitoimisto Tiliekspertti M.Vink Oy Auktorisoitu KLT-tilitoimisto Kirjanpidot, palkanlaskenta, tilintarkastukset (HTM) vero- ym. konsultoinnit, yritysneuvonta

AuktorisoituTaloushallintoliiton jäsen

Erkontie 20, 16300 Orimattila Puh. (03) 884 830,050 5598634 Fax (03) 8848310 [email protected] www.tiliekspertti.com

20v.

Tehtaankatu 6, Riihimäki. Puh. (019) 716 620

Kolarikorjaamo Sorsa Oywww.kolarikorjaamosorsa.fi

ValtuutettuTarjoamme käyttöösi korkeatasoiset huolto-, korjaamo- ja varaosapalvelut Asuinrakennusten LVI-suunnittelu

Sorvarintie 2, 16200 ARTJÄRVI puh. 040 502 [email protected] www.juhanirehn.fi

MAALARITSUORITTAVATKesämökkien, omakotitalojen ja huoneistojen

KYSY TARJOUSTA:p. 040-505 5761

ULKO- JA SISÄMAALAUKSET

Liukkosen Pultti

Särmääjänkatu 12, 15520 lahtiPuh. 03-874 080, fax 03-874 0840

jäykkämutta asiallinenpalvelu

www.liukkosenpultti.fi ...kokokesän!

Laajasta AKU-mallistosta perävaunukaikkiin kuljetuksiin - Tule ja tutustu!

Perävaunu 327 L-PLavakoko 148 x 327 x 33 cmKokonaispaino 750 kgKantavuus: 461 kgLehtijouset+iskunvaimentimet

Lavakoko 148 x 327 x 33 cmKokonaispaino 750 kgKantavuus: 461 kgLehtijouset+iskunvaimentimet

Perävaunu 265 L + kuomu + nokkapyörä

Lavakoko 125 x 266 cmKokonaispaino: 750 kgKantavuus: 558 kgKuomun kork: 1 mLehtijousitus + iskunvaimentimet

puh. 040 506 34600400 541 429

1350 €ilman kuomua ja nokkapyörää 745 €

1290 € 1m kuomulla 1950 €

VENETRAILERIT alk. 785 € Venetraileri 700 kMax. veneen pituus 5,5 mKantavuus: 612 kg

939 €

Kierrätä ympäristöystävällisesti

Remonttijätteille helppokäyttöinen RAKSASÄKKI: Osta, täytä, tilaa nouto. Kaikki yhteensä vain 89 €.

Arkkitehtuuri-toimistoErkkiKarjalainen Ky

Käkeläntie 1116300 Orimattila0400 - 712 448

[email protected]

Palveleva Maalaamisen ja Sisustamisen erikoisliike

INNI OYSoramäentie 31, 15880 Hollola

puh. 03-780 5858 fax. 03-780 6257ma-pe 8-18, la 9-13

www.varisilma.fi

Maalit, Tapetit, Kaakelit, Lattiat, kylpyhuonekalusteet ym.

SuunnittelupalveluP. HONKANEN040-739 4537

Auton romut sekä muut metalliromut noudetaan veloituksetta nosturiautolla

nopeasti ja vaivattomasti!

Myös purkutyöt.Vaihtolavojen ja konttien vuokrausta.

Kaitilantie 32, 16300 Orimattila p. 0400 890 842, [email protected] www.tendac.fi

52 Seutunelosten kesälehti 8. kesäkuuta 2011neliapila

n

Pronssitie 13 , 16300 Orimattilap. 0400 890 842, [email protected] www.tendac.fi

K isaperjantain 8.3. aamupäi-vän pääosan esittäjinä ovat

Lahden peruskoulujen oppilaat, jotka valtaavat hiihtostadionin. Paikalle saapuu yli 1500 ala- ja yläkoulujen oppilasta kannusta-maan koulujensa viestijoukkuei-ta. Meidän koulu -tapahtuma on kuin talvinen versio urheilukes-kuksessa toukokuussa juostaville viestikarnevaaleille.

Meidän koulu -viestihiihto on osa kansanvälisen hiihtoliiton FIS Kids Race -sarjaa. Vastaavia lasten hiihtotapahtumia järjeste-tään myös muissa maissa maail-mancupin kisojen yhteydessä.

Meidän koulu -viestiin on jo nyt ilmoittautunut noin 40 neli-henkistä joukkuetta, jotka kisaa-vat n. 550 metrin sprinttiladulla.

Viestihiihtojen jälkeen on päi-vän kouluruokailu järjestetty ki-sa-alueen telttoihin. Sen jälkeen oppilailla on mahdollisuus naut-tia musiikista kisateltassa, jossa esiintyvät Ilpo Kaikkonen, Elekt-ra Vaganza -yhtye sekä DJ Rautsi.

Oppilaat voivat myös tutustua mm. Hiihtomuseoon sekä lasten puuhaparkkiin ja tapahtumapuis-toon. Kello 13 alkaen hypätään mä-kimontussa yhdistetyn maailman-cupin osakilpailu.

Torstaina 7.3. järjestettävä Salpausselän kisojen Firmaviesti on ta-pahtuma, johon kuuluu hiihtoviesti (4 x 1,5 km) nelihenkisin jouk-kuein sekä illallinen ja iltaohjelma Salpausselän kisojen VIP-teltassa. Joukkuemaksu 495 euroa (alv 0%) sisältää neljältä hengeltä:• kilpailuoikeuden viralliseen Salpausselän kisat–hiihtoon• numeroliivi (jää muistoksi tapahtumasta) • Casselin buffet –illallinen ja ruokajuoma VIP-teltassa • VIP-teltan iltaohjelma ja palkintojenjako • pysäköinti hiihtostadionille (suurhallin parkkipaikka)• suihku- ja saunatilat (erikseen naisille ja miehille)Lähde mukaan vaikka kaveriporukalla. Osallistumismaksuilla tuetaan Lahden Hiihtoseuran hiihtojaoston juniorityötä. Lisätietoa ja ilmoittautumiset www.salpausselankisat.fi tai Jesse Kiuru puh. 050 585 7441.

Salpausselän kisat torstaina 7.3. 12.30 Yhdistetyn mäkiharjoitukset (HS130), 2 kierrosta14.30 Yhdistetyn mäki (HS130), vara- ja karsintakilpailu18.30 Salpausselän kisojen Firmaviesti 4 x 1,5 km

Tervetuloa tutustumaan kisa-alueeseen. Vapaa pääsy.

O lvi Oyj ja Lahden Hiihtoseura ovat solmineet kaksivuotisen yhteis-

työsopimuksen, jonka myötä Olvista tulee myös Salpausselän kisojen viral-linen juomatoimittaja. Kisayleisölle Olvin erilaiset juomat tulevat tutuik-si niin kisateltassa kuin alueen monis-sa pikaruokapisteissäkin.

– Lahden Hiihtoseura on menesty-

nein suomalainen hiihtoseura. Seu-ran päätapahtumat Finlandia-hiihto ja Salpausselän kisat taas ovat suu-rimpia suomalaisia tapahtumia sa-rallaan. Siksikin yhteistyö itsenäisen suomalaisen juomatalon kanssa tun-tuu mukavalta, sanoo Lahden Hiihto-seuran toiminnanjohtaja Mika Bono

– Salpausselän kisat tunnetaan

hiihtokansanjuhlana, joka tarjo-aa yleisölle elämyksiä ja positiivis-ta tunnelmaa. Me Olvilla haluamme olla mukana edistämässä positiivi-suuden viestiä suomalaisten keskuu-dessa, sanoo tuoteryhmäpäällikkö Miikka Honkasalo Olvilta.

Meidän koulu -tapahtuma tuo Lahden koulut Salppurille

FLASHBACK 2012 Yhdistetty, Salpausselän kisat 3.3.2012

1. Jan Schmid (NOR) 2. Tino Edelmann (GER)3. Johannes Rydzek (GER) Erikoista: 20 parhaan joukossa 7 norjalaista.

Jan Schmid,2012 kisan voittaja.

Olvista kisayleisön janonsammuttaja

Firmaviestissä koet kisatunnelmaa maailmancupin kisaladulla

Ilpo Kaikkonen esiintyy koululaisille ohjel-mateltassa perjantaina klo 12.

Salpausselän kisat perjantaina 8.3. 10.00 Maastohiihto, Meidän koulu -hiihtoviestitapahtuma 4 x 550 m (SnowKidz Race) 12.00 Yhdistetyn mäki, koekierros, HS13013.00 Yhdistetyn mäki, Individual Gundersen, HS13016.00 Yhdistetyn hiihto, Individual Gundersen 10 km17.00 Mäkihyppy, harjoitukset (HS130), 2 kierrosta19.00 Mäkihyppy, karsintakilpailu, HS130

Liput ennakkoon Lippupalvelusta aikuiset 12,50 € / lapset (7–16 v.) ja opiskelijat 7,50 €(sis. Lippupalvelun toimitusmaksut) Liput portilta aikuiset 15 € / lapset (7–16 v.) ja opiskelijat 8 € (perjantaina kaikki liput käyvät A- ja B-katsomoihin)

Kisateltta perjantaina10–11 DJ Rautsi 11.30–12 Elektra Vaganza 12–12.45 Ilpo Kaikkonen 13– DJ Rautsi

Salpausselän kisat 8.–10.3. 2013OHJELMA Perjantai 8.3.

Page 8: Salpausselän kisat 2013

Uusi ilotulituskuva

HARTOLAN AUTOFORD MONDEO 2,0 HB -08 22 500 €SKODA FABIA 5 OV-2012 12 900 €CITROEN C4 1.6 I SX VISION BERLINE -08 10 900 €MAZDA 6 2,0 SPORT ELEG BACIC WAGON 2,0 I -06 10 800 €PEUGEOT 407 SEDAN 2,0 DIESEL 136 HV AUT. -05 8 500 €TOY AVENSIS 2,0 SOL WAGON -03 8 400 €REANAULT CLIO 1.2 STORIA 5 OVI.-08 7 800 €TOYOTA AVENSIS LB-2004 7 500 €FORD FOCUS FAR AUT-2005 6 500 €

Keskustie 59, 19600 Hartola • Puh. (03) 716 2275/0400 811 825http://www.hartolanauto.fi

RENGASTUONTIAvoinna ark. 8-17, la 9-13Höylääjänkatu 2, LahtiPuh. 884 5151, 884 5152

KYSY LOPUT TALVIRENKAAT!

Vesijärvenkatu 38, 15140 Lahti | puh. (03) 783 4353 [email protected] | www.mageena.fi

Meiltä saat viestintää, joka huomataan.

Mies ilotulituksen takana: Teppo HakkarainenS alpausselän kisojen ilotulitus on vuo-

desta toiseen odotettu huipennus ki-sapäivälle. Viime vuosina sen on suunni-tellut Pyroman Oy:n Teppo Hakkarainen, joka palasi vastikään Filippiineiltä Manilan kansainvälisestä Pyromusikaalikilpailusta. Mikä ihmeen pyromusikaali?

– Pyromusikaali tarkoittaa erityisesti musiikkiin suunniteltua ilotulitusta. Se on ilotulitteiden ja musiikin vuorovaikutuk-sesta syntyvä kokonaisuus. Myös Salppu-rin kisoissa on muutamana viime vuonna tehty pyromusikaali, kertoo Hakkarainen.

Filippiineillä Suomea edustaneen Hak-karaisen kilpailusuoritus kesti 18 minuut-

Teppo Hakkarainen täyttää taivaan Salpaus-selän kisojen iltajuhlassa. Ilotulituksen sponso-rina on tänä vuonna Fennia. 

tia, jona aikana taivaalle ammuttiin peräti 4000 kiloa räjähteitä. Perspektiiviä antaa se, että ilotulituksen SM-kisoissa käytettä-vien räjähteiden maksimi on 200 kg per joukkue. Salpausselällä taivaalle lähtee n. 300 kiloa tavaraa, joten Suomen mitta-kaavassa Salppurin ilotulitus on todella iso ja näyttävä.

Viime vuonna Hakkarainen sijoittui Fi-lippiinien kisassa toiseksi Kanadan voit-taessa.

– Filippiineillä on tänä vuonna muka-na 11 maata ja kilpailu kestää kaikkiaan kuusi viikkoa. Joka lauantai kaksi maata ampuu kilpailusuorituksensa, sunnun-

Lauantaina on sprinttipäivä ja bileet

taina puhdistetaan lautat ja maanantai-na alkaa uusien pyromusikaalien raken-taminen. Me avattiin kisa yhdessä Japanin kanssa viime lauantaina. Kilpailusuoritus löytyy Youtubesta ja löytyy hakusanoilla ”Pyromusical 2013 Finland”, tipsaa Hak-karainen.

Salpausselän kisojen pyromusikaalis-ta kysyttäessä Hakkarainen muuttuu sa-laperäiseksi.

– Tarkoitus on saada yleisö huutamaan mahdollisimman paljon. Olemme yllätyk-sellisiä, rikomme rajoja ja sekoitamme eri tyylilajeja, lupaa Salpausselän kisojen il-tajuhlan Pyromusikaalin isä.

Naiset: 1. Justyna Kowalczyk (POL) 15522. Therese Johaug (NOR) 10473. Kristin Steira (NOR) 9294. Kikkan Randall (USA) 9065. Anne Kyllönen (FIN) 790

Maastohiihdon maailmancupin tilanteet ennen Lahtea.

Salpausselän kisat tarjoavat lau- antaina huippu-urheilua ja huip-puviihdettä sekä peräti neljä maailmancupin kilpailua: miesten, naisten ja yhdistetyn sprinttikisat sekä suurmäen joukkuekisan upe-assa iltavalaistuksessa.

Salpausselän kisat lauantaina 9.3. 10.00 Maastohiihto, sprintin karsintakilpailu, vapaa (miehet/naiset)10.00 Yhdistetyn mäki, Team Sprint, koekierros, HS13011.00 Yhdistetyn mäki, Team Sprint, HS13012.00 Maastohiihto, sprinttifinaalit, vapaa 1,55 km, miehet/naiset 16.00 Yhdistetyn hiihto, Team Sprint, 2 x 5 x 1,5 km17.00 Joukkuemäki, koekierros, HS13018.00 Joukkuemäki, palkintojen jako, ilotulitus

Liput ennakkoon Lippupalvelusta: Aikuiset 30/20 € + toimituskulut, lapset (7-16 v.) ja opiskelijat 20/13 € + toimituskulut, perhelippu 45 € + toimituskulut (2+2 / 1+3)

Liput portilta: Aikuiset 35/25 €, lapset (7-16 v.) ja opiskelijat 22/15 €, perhelippu 50 € (2+2 / 1+3)

Etenkin Suomen naisilta odo-tetaan sprinteissä menestystä. Mona-Liisa Malvalehto, Anne Kyllönen ja Krista Lähteenmä-ki hamuavat finaalipaikkaa ja painava sanansa on sanottavana Aino-Kaisa Saarisellakin. Paikan päällä näet Val di Fiemmen MM-hiihtojen muutkin sankarit.

Lauantain sprinttikisojen tunnelmaan pääsee nyt osal-

listumaan entistäkin lähemmin. Uusien katsomo järjestelyiden avulla yleisö pääsee Karpalon sprinttiladun varteen lähes koko matkalle.

Iltajuhla huipentuu perintei-seen ilotulitukseen, jonka jälkeen kisateltan bileet jatkuvat puoleen yöhön. Ole mukana Salpausse-län kisalauantaissa.

PISTEET

OHJELMA Lauantai 9.3.

Page 9: Salpausselän kisat 2013

VALMISBETONIAAuto- ja kuljetuspumpuilla

sekä ränniautoilla.

Koskisen Betoni Oy Hämeenkosken tehtaalta

Puh. 03-633 6575, 0400 712 050

Koskisen Betoni Oy Hämeenkosken tehtaalta

Puh. 03-633 6575, 0400 712 050

Sokkelipalkit sekä anturaelementit

puhdista lumet katolta turvallisesti ja ilman kiipeilyä

lumenpudottaja tarmollaSaatavana nyt myös teleskooppi varrellisena, myös jo aiemmin ostettuun malliin!Uutuus PIKKU TARMO – pieni tehopudotin!

Peltisepänliike Seppo Koskinen OyKiertotie 50, 19600 HartolaPuh. (03) 716 2330, 0400 594 728

Varaudutalveen!

Tutustu tarkemmin www.lumenpudottaja.fi

S alppurin iltajuhlan päät-tää perinteisesti upea

ilotulitus. Illan juhlinta ei kuitenkaan pääty tähän, kun kisateltassa bileet ovat vasta alussa.

Jo viime vuonna bi-lebändi Remix villitsi ki-sateltan juhlijoita. Tänä vuonna tanssi ei pääse tau-koamaan, sillä Remixin li-säksi musiikista vastaa toi-nen bilebändi Popkorn. Lauantain juontajana kisa-teltassa toimii taikuri-koo-mikko J-P Pirinen.

FLASHBACK 2012Joukkuemäki, Salpausselän kisat 3.3.2012

1. Itävalta (Morgenstern, Schlierenzauer, Koch, Kofler)

2. Saksa (Wank, Mechler, Freund, Freitag) 3. Puola (Kot, Muranka, Zniszczol, Stoch)

Erikoista: Kisa hypättiin Lahden suurmäen sijasta normaalimäestä (HS97)

Kisateltan After Ski on kaupungin kuumin bilepaikka

Jussi Seljas kohahduttaa jälleen kisayleisöä lauantain iltajuhlassa.

Remix villitsi kisateltan lavalla jo viime vuonna. J-P Pirisen taikuus ällistyttää.

www.votkin.fi

R ämäpäisten temppujen eri-koismies Jussi Seljas louk-

kaantui hurjannäköisesti vuosi sitten Messilässä yrittäessään moottorikelkalla volttia taak-sepäin. Nyt mies on toipunut hurjasta onnettomuudestaan ja hämmästyttää jälleen Salpaus-selän iltajuhlan yleisöä.

Monet muistavat Jussin tempun vuodelta 2009. Sil-loin hän ajoi moottoripyöräl-lä hyppyrimäen alhaalta aivan ylös asti. Tällä kertaa hän hyp-pää mäestä moottorikelkalla.

– Mäkihyppääjillä on hel-pompaa, kun ne saavat pon-nistaa nokalla. Siitä ei ole pal-joa apua, jos mä ponnistan 230-kiloisen kelkan selässä, nauraa Seljas.

Jussin kelkka on hänen tar-

peisiinsa modifioitu Lynx Rave 800 E-TEC. Iskunvaimennus ja ohjaustanko ovat tuunattu-ja. Myös hypyn valmisteluun menee aikaa.

– Oma juttunsa on se, miten kelkka saadaan ylös mäkeen. Sitä ei voi ajaa ylös, kun se ei mahdu siellä kääntymään. Se täytyy jotenkin vetää sinne vinssillä. Mahdollisimman pit-källe yritän hypätä, lupaa kes-ken harjoitusten Pohjanmaal-ta tavoitettu mies.

Ajovarusteet ovat mahdolli-simman turvalliset, mutta silti Seljaksen ääni vakavoituu hy-pyn vaarallisuudesta kysyttä-essä:

– Tätä hyppyä mä en vaan uskalla kaatua.

Jussi Seljas leiskauttaa hyppyrimäestä moottorikelkalla

Maastohiihdon maailmancupin tilanteet ennen Lahtea. Miehet: 1. Dario Cologna (SUI) 1173 2. Alexander Legkov (RUS) 10343. Petter Northug (NOR) 9474. Alexey Poltoranin (KAZ) 7915. Maxim Vylegzhanin (RUS) 772

FLASHBACK 2012Sprinttihiihto (p), Salpausselän kisat 4.3.2012

Naiset:1. Marit Björgen (NOR)2. Julia Ivanova (RUS) 3. Justyna Kowalczyk (POL)

Miehet: 1. Emil Jönssön (SWE)2. Kent Ove Clausen (NOR)3. Eirik Brandsdal (NOR)

Erikoista: Molemmat päivän voittajat olivat ykkösiä jo aamun karsinnassa ja aika-ajossa.

Kisateltassa tunnelmaa kellon ympäri12.00–14.00 DJ Rautsi 14.00–14.30 Eerosmith 14.30–15.00 J-P Pirinen show 15.00–15.45 Sanna Solanterä & Pauli Hauta-aho 15.45–17.00 DJ Rautsi 17.00–18.00 Remix-yhtye 18.00–20.00 DJ Rautsi

Kisojen virallinen After Ski 20.00–21.15 Remix-yhtye 21.15–21.30 J-P Pirinen show 21.30–23.00 Popkorn 23.00–24.00 DJ Rautsi Kisa-alueen kaikki oheisohjelmat sisältyvät kisalipun hintaan.

PISTEET

NYT PALKITAAN

SALPPURIN PARAS

HUUTOSAKKI.

LUE LISÄÄ:lahtiskigames.com/fi/

muuohjelma/huutosakki/

Salpausselän kisat 8.–10.3. 2013OHJELMA Lauantai 9.3.

Page 10: Salpausselän kisat 2013

Salpausselän kisat sunnuntaina 10.3. 10.00 Maastohiihto, naiset 10 km, perinteinen12.00 Maastohiihto, miehet 15 km, perinteinen 13.45 Mäkihyppy, koekierros, HS13013.45 Nuorten piiriviesti, 6 x 2,0/ 2,5 km (National Youth Relay)14.45 Mäkihyppy, suurmäki HS130

Liput ennakkoon Lippupalvelusta: Aikuiset 20/15 € +toimitusmaksu, lapset (7-16 v.) ja opiskelijat 15/10 € +toimitusmaksu, perhelippu 35 € (2+2 / 1+3) + toimitusmaksu

Liput portilta: Aikuiset 25/20 €, lapset (7-16 v.) ja opiskelijat 17/12 €, perhelippu 40 € (2+2 / 1+3)

OHJELMA Lauantai 9.3.

Aurinkoinen Salppurin sunnuntai on iloista ulkoilua ja yhdessäoloa. Perinteisen tyylin naisten 10 km ja miesten 15 km sekä kisat päät-tävä suurmäen maailmancup ovat päätöspäivän painava urheilullinen anti. Valtaako Anne Kyllönen Sal-pausselän? Onko Matti Heikkisellä pöljä päivä? Venyykö Ville Larinto

kotimäessään? Hiihtojen ja mäki-hypyn välissä nuoret 14-16-vuo-tiaat hiihtäjälupaukset pääsevät kisaamaan oikeille maailmancupin laduille. Ensimmäistä kertaa järjes-tettävässä Piiriviestissä maamme 19 piiriä sprinttaa paremmuu-destaan. Lapset on Salpausselän ohjelmassa huomioitu sunnuntaina

aivan erityisellä tavalla. Kisateltassa esiintyvät Idols-voittaja Diandra sekä Pikku Kakkosesta tutut Mimi ja Kuku. Koko kisaviikonlopun ajan toimivissa Puuhaparkissa ja Snow-Kidz Touhumaassa on varmasti sunnuntaina ihan erityisen riemu-kas meininki.

V iime vuosina tuuliolot ovat olleet Salpausselällä mäkimiesten kiusa-

na. Useampana vuonna suurmäki on jäänyt kokonaan hyppäämättä ja kiso-jen kuningaslaji on pienentynyt nor-maalimäen kisaksi.

Tänä vuonna on toisin, laulaa Marjatta Leppänen. Tähän uskovat myös mäkihyppääjät, sillä legendaa-rista Salppurin betonia suojaa nyt ta-katuulilta uusi tuuliverkko. Lahden Hiihtoseuran mäkihypyn nuoriso-

valmentaja Janne Ylijärvi on tyyty-väinen mies.

– Uusi verkko on ylempänä kuin mihin nosturit ovat aiemmin pysty-neet. Keulalta ensimmäiset 40 metriä on tuulen kannalta se kaikkein kriitti-sin kohta ja sen tämä uusi verkko suo-jaa mainiosti. Montun pohjalla tuuli ei enää haittaa.

– Tietysti myrskysää tai kova puus-kittainen vastatuuli voivat edelleen aiheuttaa ongelmia, mutta niitä vas-

taan on mahdoton suojautua. Viime vuosina on aina tuullut tuolta samas-ta suunnasta takaa. Toivotaan, ettei tuulen suunta muutu. Vuosi sitten oltaisiin tällä uudella verkolla isosta mäestä hypätty, uskoo Ylijärvi.

Suomalaisten paras sijoitus kau-den maailmancupissa on Lauri Asi-kaisen 16. sija. Toivotaan ja uskotaan, että joku panee paremmaksi Val di Fiemmessä ja vieläkin paremmaksi Salpausselällä.

P ikku Kakkosesta tutut lasten suursuosikit Mimi ja Kuku laulattavat ja tanssittavat Lokkenlollia Kisateltassa klo 11.15

alkaen. Puolilta päivin lavalle astuu pari viikkoa sitten Euro-viisukarsinnoissa komeasti kolmanneksi tullut Idols-voittaja Diandra, joka myös jakaa esityksensä jälkeen nimmareita.

– Opiskelen Lahdessa Päijät-Hämeen Konservatoriolla ja musta on tosi hienoa tavata faneja Salppurilla, iloitsee Dian-dra – kavereiden kesken Didi.

Sunnuntaina on lasten ja perheiden kisapäivä

Uusi tuuliverkko on iso asia mäkimiehille

Kisateltassa Diandra sekä Mimi ja Kuku

S alpausselän kisaviikonloppuna alueella on jälleen lapsille tarkoitettuja omia tou-

hupaikkoja - sekä sisällä että ulkona. Pääkat-somorakennuksessa sijaitseva lasten muk-suparkki on tänä vuonna Lasten Satumetsä, jonka toiminnoista vastaavat Lahden Am-mattikorkeakoulun Sosiaali- ja Terveysalan laitoksen Sosionomi AMK -opiskelijat. Sa-tumetsässä on mahdollista mm. askarrella, touhuilla temppuradalla sekä saada kivoja kasvomaalauksia.

Lapsille on oma puuhapaikka tänä tal-vena myös ulkona, aivan ”uuden” Karpa-lon latukatsomon vieressä Karpalon pik-kumäkien luona. SnowKidz Touhumaassa voi purkaa kisaenergiaa yhdessä vanhem-pien kanssa mm. laskemalla liukurilla tai alueen muissa toimintapisteissä. Alueen suunnittelusta vastaavat Pajulahden lii-kunta-alan opiskelijat.

Muksuparkki on tänä vuonna Lasten satumetsä

Nähdään Lasten satumetsässä – tallustele mukaan.

Diandra

Mäkihypyn maailmancupin tilanne ennen Lahtea

1. Gregor Schlierenzauer (AUT) 13202. Anders Bardal (NOR) 7823. Anders Jacobsen (NOR) 7324. Severin Freund (NOR) 6995. Kamil Stoch (POL) 602

Voitosta 100 pistettä.

PISTEET

OHJELMA Sunnuntai 10.3.

Page 11: Salpausselän kisat 2013

LAMMIN KIINTEISTÖKESKUS KYMommilantie 6, 16900 Lammi

0400 482 [email protected]

OMAKOTITALOLammi, KirkonkyläKettupolku 12, ns 1 ½ kerr. ok-talo päättyvän tien päässä lähellä keskustaa. Yläkerr.: 3mh+wc+vh+aula+parv. ja alakerr.: oh+k+wc+khh+psh+s+takkatila+et n. 153/171 m2. Lisäksi pannuh.+var.+ak. Vesikeskuslämmitys, ilmalämpöpumppu, varaava takka. Mm. saunaosasto, keittiökoneet ja ulko-ovi uusittu v. 2006-2010. Tontti 806 m2. Hp 149.500 €. Lammi, PorkkalaSankolantie 395, ns 1 ½ kerr. hieno hirsi/betonirakenteinen ok-talo 2mh+oh+th+k+khh+wc+psh+s+parvi+parveke n. 145/200 m2. Rak. 1989. Alakerrassa takka, yläkerrassa leivinuuni. Alakerta betonirakenteinen, yläkerta käsin veistetystä hirrestä. Autotalli/varasto n. 50 m2. Oma kaivo ja viemäri. Tontti 2000 m2. Hp 169.000 €.

Lammi, KirkonkyläHirvipolku 1, puistoalueeseen rajoittuvalla tontilla 2. kerr. betoni/puu/tiilirak. hyvin hoidettu ok-talo 4mh+oh+k+khh+2wc+vh+psh+s n. 119/147 m2. Rak. 1976. Vesikeskuslämmitys. Takka. Käyttövesiputket uusittu v. 2012, iv-kanavat puhd., öljysäiliö puhd. ja tark. v. 2011, vesikatto uusittu v. 2000, ikkunat v. 1997, kattila v. 1995 ym. Autokatos/varasto. Tontti 979 m2. Hp 140.000 €.

VUOKRATTAVANALammi, KirkonkyläHuovintie 4, saunallinen kerrostalohuon. 2h+k+s 53,0 m2+parv. 2. krs. Kaukolämpö. Vuokra sis. lämmityksen. Vuokra 510 €+sähkö+vesi. Vakuus 2 kk. Heti vapaa.

Lammi, KirkonkyläLamminraitti 8, vuonna 2012 täysin remontoitu loistavakuntoinen kerrostalohuon. 2h+k+vh+kph 50,5 m2+parv. Talossa uusi hissi. Kaukolämpö. Vuokra sis. lämmi-tyksen. Vuokra 550 €+sähkö+vesi. Vakuus 1 kk. Heti vapaa.

Katso muutkin kohteet: www.lamminkiinteistokeskus.fi

KOTI,KISOJENPÄÄAREENAASUNNOT.FI/PANIMONRINNE

As Oy Lahden Panimonrinne tarjoaa tasokkaita koteja Malskin alueella, aivan Salpausselän kisamontun läheisyydessä.

STEAK HOUSESINCE 1986

BEST STEAKS IN TOWN

www.manhat tansteakhouse. f i

Vapaudenkatu 22 / Trio HansaLahti puh. (03) 7341 724

Avoinna: ma-to 10.30-21.00,pe-la 10.30-23.00, su 12.00-18.00

230 asiakaspaikkaa, A-oikeudetTERVETULOA!

tarjous voimassa 4.-10.3.

LEHTILEIKEporsaanulkofileestälempiperunoittesi ja

salaatin kera

8€Limu Tarjousviinit

0.4 l 1 €12 cl 2.90 €

OHJELMA Lauantai 9.3.

Pelicans ja Salpausselän kisat tarjoavat perheille koko päivän urheiluelämyksen yhteisellä perhelipullaSunnuntai on todellinen urheilun superpäivä. Pelicansin ja Salpausselän kisojen yhteisellä perhelipulla saatte koko päivän täyteen urheiluelämyksiä: ensin Salppurilla kolme upeata maailmancupin kilpailua ja sen jälkeen SM-liigan huippupelin Pelicans-TPS.

Yhteisen perhelipun (2+2 / 1+3) hinta ennakkoon on 85 € (norm. 95 €). Liput ovat myynnissä Lippupalvelussa perjantaihin 8.3. saakka. Nämä kampanjaliput ovat myynnissä vain ennakkoon.

Kisateltassa Diandra sekä Mimi ja Kuku

Supersunnuntain urheiluohjelma 10.00 Naisten 10 km, p12.00 Miesten 15 km, p14.45 Mäkihyppy, HS130 17.00 Pelicans – TPS

Diandra Mimi ja Kuku

Kisateltan ohjelma sunnuntaina9.30–11.15 DJ Rautsi 11.15–11.45 Mimi ja Kuku11.45–12.15 Diandra 12.15–13.45 DJ Rautsi 13.45–14.45 Remix 14.45–16.00 DJ Rautsi

Sunnuntaina VIP-teltta avoinna ihan jokaiselle. Teltassa sunnuntaina Casselin ruokainen lohisoppa, ruisleipä, kahvi/kaakao, munkki 12 € (lapset 6 €).

www.salpausselankisat.fi

Salpausselän kisat 8.–10.3. 2013OHJELMA Sunnuntai 10.3.

Page 12: Salpausselän kisat 2013

10: 00

12 : 00

13: 00

16  : 00

17  : 00

19  : 00

Maastohiihto, Meidän koulu-viesti, Kids Race

Yhdistetty, mäkiosuus, koekierros HS130

Yhdistetty, mäkiosuus HS130, Gundersen

Yhdistetty, hiihto-osuus 10km, Gundersen

Mäkihyppy, harjoitukset HS130, 2 kierrosta

Mäkihyppy, karsinta-kilpailu HS130

PERJANTAI 8. 3.

a

a

a

c

c

b

10  : 00

12  : 00

13 :45

13 : 45

14:45

Maastohiihto, naiset 10km (p)

Maastohiihto, miehet 15km (p)

Maastohiihto, nuorten piiriviesti 6 x 2/2,5 km

Mäkihyppy, koekierros HS130

Mäkihyppy, HS130

SUNNUNTAI 10. 3.

c

c

b

b

b

10: 00

10  : 00

11  : 00

12  : 00

16: 00

17 : 00

18  : 00

Maastohiihto, sprintin karsinta (v), naiset/miehet

Yhdistetty, mäki, jouk-kuesprintin koekierros HS130

Yhdistetty, mäki, joukkuesprintti HS130

Maastohiihto, sprintin välierät ja finaalit (v)

Yhdistetty, hiihto, jouk-kuesprintti, 2x7,5 km

Mäkihyppy, joukkuemäki, koekierros HS130

Mäkihyppy, joukkuemäki HS130Iltajuhla ja ilotulitus

LAUANTAI 9. 3.

c

c

b

b

a

a

a

12: 30

14 : 30

18: 30

Yhdistetty, mäkiharjoi-tukset HS130 (2 kierrosta)

Yhdistetty, mäki, vara- ja karsintakilpailu HS130

Salpausselän kisojen Firmaviesti 4 x 1,5 km

TORSTAI 7. 3.

a

a

b

Osta liput ennakkoon

www.fisnordiccombined.com

Pääkatsomo (A) Muut katsomot (B)

Kaikki katsomot (A+B)

Pääkatsomo (A) Muut katsomot (B)

Pääkatsomo (A) Muut katsomot (B)

50 €  35 €35 €  23 €   80 €

Kisapassi (3 päivää)

Perjantai 8. 3.

Lauantai 9. 3.

Sunnuntai 10. 3.

1 2 3

30 €  20 €  -20 €  13 €  45 €

20 €  15 €  -15 €  10 €  35 €

Hintaryhmät1.

AIKUISET2.

LAPSET 7-16v. OPISKELIJAT

3. PERHELIPPU

(1+3 tai 2+2)

SÄÄSTÄ JA OSTA LIPPUSI ENNAKKOON LIPPUPALVELUSTA - WWW.LIPPUPALVELU.FI TAI p. 0600 10 800 (1,96 € / min + pvm.)

Portilla lippujen hintaan lisätään 5 € (aikui-set, perhe) tai 2 € (lapset, opiskelijat). Port-tilippujen hinnat sisältävät Lippupalvelun toimitusmaksut.

+Lippupalvelun toimitusmaksu

HÄMEENMAAN ASIAKASOMISTAJA. LUNASTA KISALIPPUSI OMASTA L ÄHIKUAPASTASI ETUHINTAAN. S-ETUKORTILL A 5 EURON ALENNUSPERHELIPUSTA JA 2 EURON ALENNUS AIKUISTEN ALUELIPUISTAPrisma Laune, Prisma Holma, Sokos Lahti, ABC Renkomäki, Prisma Hämeenlinna ja Riihimäki, S-Marketit: Heinola, Sysmä, Hartola, Padasjoki, Nastola, Orimat-tila, Syke, Metsäkangas, Ankkuri, Jalkaranta, Mukkula ja Ahtiala

Kilpailuohjelma

YRITYSMYYNTI, TILAUKSET JA LISÄTIETOA:Salpausselän kisojen toimisto, [email protected], p. 03 - 816 8402

WWW.SALPAUSSEL ANKISAT.FI

Katso kaikki uudet NCC Tähtikodit ncc.fi /asunnot

NCC Rakennus OyASUNTOMYYNTIAvoinna arkisin klo 8–16Puh. 050 433 7429/Lea VarjolaHämeenkatu 26 A, Lahti

Hollola, SalpakangasHERMANNITiilijärventie 7 GTyylikkäät ja arjessa erinomaisesti toimivat kerrostalokodit valmis-tuvat hyvälle paikalle Hollolan keskustan tuntumaan tänä kesänä. Asunnoissa runsaasti va-loa, lasitetut parvekkeet ja avokeittiöt, joissa hyvä varustelu. Kaikki palvelut, koulut, luonto ja harras-tusmahdollisuudet kävely-etäisyydellä. Lähellä si-jaitsevasta palvelutalosta voi hankkia palveluita tai osallistua vanhemman väen tapahtumiin. Nyt sisustettu, valmis asunto nähtävillä!

HUONEISTOESIMERKKEJÄ:45,5 m2 2H+KT+SAUNAMH 81.895 € VH 156.970 €75,0 m2 3H+K+SAUNAMH 112.220 € VH 235.970 €79,5 m2 3H+K+SAUNAMH 135.025 € VH 266.200 €90,5 m2 3H+K+SAUNAMH 144.435 € VH 293.760 €

Kun teet asuntokaupan 1.3. mennessä, saat 1.000 euron sisustuslahjakortin!

ncc.fi /hermanni

Ehdit vielä etuihinVarainsiirtovero nousee 1.3. Ehdit vielä säästää rahaa ja saada 1.000 euron sisustusedun!Esimerkiksi Hollolan Hermannin 90,5 m2:n asunto:• Nykyinen varainsiirtovero:

1,6 % * 144.435 € = 2.310,96 €• Varainsiirtovero muutoksen jälkeen:

2,0 % * 293.760 € = 5.875,20 €

Kysy lisää tai katso ncc.fi /vsv. Sovi esittely sisustettuun asuntoon! Tutustu

myös: ncc.fi /asumisturva

500 vaihtoauton valikoima – www.autosalpa.fi

Aja iso Hyundai i40 - Sedan tai Wagon - ja nauti matkanteosta. Tyylikkään muotoilun, reilujen tilojen ja täydellisen varustelun lisäksi saat Hyundai-laadun vakuudeksi viiden vuoden takuun ilman kilometrirajaa, tieturvan ja kuntotarkastukset sekä viiden tähden turvallisuuden. Hyundai i40 herättää uusia ajatuksia siitä, mitä edustusluokan autolta on lupa odottaa.

ON UUSIEN AJATUSTEN AIKA - HYUNDAI i40.

esimerkkejä autoveroton arv. autovero yhteensä tk sis. tk CO2 kulutus

i40 Sedan 1.6 ISG Comfort 20.127,46 € 5.862,54 € 25.990 € 600 € 26.590 € 140 g/km 6.0 l/100 km

i40 Sedan 1.7 CRDi ISG Comfort 23.012,87 € 4.977,13 € 27.990 € 600 € 28.590 € 113 g/km 4.3 l/100 km

i40 Wagon 1.6 ISG Comfort 20.899,48 € 6.090,55 € 26.990 € 600 € 27.590 € 140 g/km 6.0 l/100 km

i40 Wagon 1.7 CRDi ISG Comfort 23.833,43 € 5.156,57 € 28.990 € 600 € 29.590 € 113 g/km 4,3 l/100 km

i40-mallisto alkaen 25.990 €

Malliston kulutus 4,3 - 7,7 l/100km ja CO2 -päästöt 113 - 179 g/km. Kuvien autot erikoisvarustein.

“Pitkän takuuajan ohella Hyundai i40:n valtteja ovat linjakas ulkomuoto, avarat sisä- ja tavaratilat sekä mukavuusvarustelu.“

Helsingin Sanomat 14.1.2012

Vanhanradankatu 2, 15520 Lahti | www.autosalpa.fi Automyynti arkisin 9–17.30, la 10–14, puh. 020 7799 405

Huolto arkisin 7.30–17.30, 020 7799 410Lounaskahvila Terassi ark 7.30–15, lounas 10.30–13.30

Puh. hinnat: 8,28 snt/puh + 7snt/min (lankap.) / 17 snt/min (matkap.)