Top Banner
36

S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

Mar 10, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot
Page 2: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

Text:S. MartinoF. Riera (els peixos verinosos).Direcció General de Pesca, Conselleria d’Agricultura i Pesca.Govern de les Illes Balears.

Fotografies:F. Riera (pàg. 1,2,7,9,10,13,15,16,17,19,24,30,31)S. Martino (pàg. 9,11,20,28,34)M. Cerdà (pàg. 3,12,14)O. Navarro (pàg. 3)J. Panadés (pàg. 26)R. Nicolau (pàg. 22)

1ª edició: juny 2004. Tiratge: 44.000 exemplars.2ª edició: maig 2005. Tiratge: 25.000 exemplars.D.L.: ………………….

Page 3: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

3

Cada dia som més els practicants de la pescarecreativa a les aigües de les Illes Balears. Per afer-nos una idea aproximada, som de l’ordre de100 vegades més que els pescadorsprofessionals i pescam un 50% del que pesquenaquests.

Aquesta activitat extractiva incideix en un recursnatural que és lluny de ser inesgotable. Lasostenibilitat de la pesca recreativa passa, pertant, per la conservació d’aquest recurs.

Per una banda, el sentit comú i el respecte almedi, en el sentit més ampli de la paraula, i peruna altra, l’activitat de les administracionspúbliques, a través de l’elaboració de normativai la inspecció del compliment d’aquesta, hand’aconseguir que aquesta activitat tenguicontinuïtat en el temps amb un nivell de qualitatacceptable, sense exhaurir el recurs.

Dins d’aquest marc, la Conselleria d’Agriculturai Pesca del Govern de les Illes Balears desplegauna normativa que tot practicant de pescarecreativa ha de conèixer. És en aquest àmbit onaquest fullet té cabuda; fer arribar als practicantsles regles del joc de la seva activitat, la pescarecreativa.

II NN TT RR OO DD UU CC CC II ÓÓ

Cada día somos más los practicantes de la pescarecreativa en aguas de las Islas Baleares. Parahacernos una idea aproximada, somos del ordende 100 veces más que los pescadoresprofesionales y pescamos un 50% de lo quepescan éstos.

Esta actividad extractiva incide en un recursonatural que dista mucho de ser inagotable. Lasostenibilidad de la pesca recreativa pasa, por lotanto, por la conservación de este recurso.

Por un lado, el sentido común y el respeto almedio, en el sentido más amplio de la palabra, y,por otro, la actividad de las administracionespúblicas, a través de la elaboración de normativay la inspección de su cumplimiento, hanconseguido que esta actividad tengacontinuidad en el tiempo con un nivel de calidadaceptable, sin agotar el recurso.

Dentro de este marco, la Conselleria deAgricultura y Pesca del Govern de les IllesBalears desarrolla una normativa que todopracticante de pesca recreativa tiene queconocer. Es en este ámbito donde este folletotiene cabida: hacer llegar a los practicantes lasreglas del juego de su actividad, la pescarecreativa.

Margalida Moner TugoresConsellera d’Agricultura i Pesca

II NN TT RR OO DD UU CC CC II ÓÓ NN

Page 4: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

4

QQ UU ÈÈ SS ÓÓ NN LL EE SS

AA II GG ÜÜ EE SS II NN TT EE RR II OO RR SS

II EE XX TT EE RR II OO RR SS ??

És una delimitació espacial de les aigües marinesper establir la competència de les diferentsadministracions públiques implicades. Lesaigües interiors són competència del’Administració autonòmica (Govern de les IllesBalears, en el nostre cas) i les aigües exteriorssón competència de l’Administració de l’Estat.

La línia divisòria entre ambdós tipus d’aigua noestà situada a una distància constant des deterra. És una línia que uneix diferents punts decosta segons uns criteris preestablerts. Enessència, la normativa bàsica és igual en totes lesaigües, però en aigües interiors hi haautoritzades una sèrie de particularitats de lesIlles Balears.

¿¿ QQ UU ÉÉ SS OO NN LL AA SS

AA GG UU AA SS II NN TT EE RR II OO RR EE SS

YY EE XX TT EE RR II OO RR EE SS ??

Es una delimitación espacial de las aguas marinaspara establecer la competencia de las distintasadministraciones públicas implicadas. Las aguasinteriores son competencia de la Administraciónautonómica (Govern de les Illes Balears, ennuestro caso), mientras que las aguas exterioresson competencia de la Administración delEstado.

La línea divisoria entre los dos tipos de agua noestá situada a una distancia constante desdetierra. Es una línea que une distintos puntos decosta según unos criterios preestablecidos. Enesencia, la normativa básica es igual en todas lasaguas, pero en aguas interiores están autorizadasuna serie de particularidades de las Islas Baleares.

Aiguës interiors / Aguas interiores

Page 5: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

5

QQ UU ÈÈ NN EE CC EE SS SS II TT PP EE RR

AA NN AA RR AA PP EE SS CC AA RR ??

A més dels ormeigs propis per a la captura deles espècies, hem d’estar en possessió de lacorresponent llicència. Hi ha quatre tipus dellicència de pesca marítima recreativa:

· individual (des de terra o embarcació, per amajors de 14 anys)

· col·lectiva (des d’embarcació de llista 6a, pera un màxim de 12 persones)

· de pesca submarina (per a majors de 16 anysen possessió de llicència federativa)

· esportiva (per participar en competicionsoficials i entrenaments)

La llicència individual és vàlida per dos anys i lesaltres són per un any. Els menors de 14 anyspoden practicar la pesca des de terra oembarcació sense necessitat de la llicènciaindividual.

Les embarcacions que es dediquin a la pescad’altura (tonyines, bacores, emperadors, agullesi marlins) han de disposar d’una autoritzacióespecial de la Secretaria General de PescaMarítima (Ministeri d’Agricultura, Pesca iAlimentació), que han de dur a bord. A més, hande dur un registre acurat de les captures, quehan de comunicar regularment al Ministeri.

¿¿ QQ UU ÉÉ NN EE CC EE SS II TT OO PP AA RR AA

II RR AA PP EE SS CC AA RR ??

Además de los aparejos propios para la captura delas especies, tenemos que poseer lacorrespondiente licencia. Hay cuatro tipos delicencia de pesca marítima recreativa:

· individual (desde tierra o embarcación, paramayores de 14 años);

· colectiva (desde embarcación de lista 6ª, paraun máximo de 12 personas);

· de pesca submarina (para mayores de 16 añosen posesión de licencia federativa);

· deportiva (para participar en competicionesoficiales y entrenamientos).

La licencia individual tiene una validez de dos años,mientras que las otras la tienen de un año. Losmenores de 14 años pueden practicar la pescadesde tierra o embarcación sin necesidad delicencia individual.

Las embarcaciones que se dedican a la pesca dealtura (atunes, albacoras, peces espada, agujas ymarlines) tienen que disponer de una autorizaciónespecial de la Secretaría General de Pesca Marítima(Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación)que han de llevar a bordo. Además, tienen quellevar un registro detallado de las capturas, que hayque comunicar regularmente al Ministerio.

Page 6: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

6

A la Direcció General de Pesca del Govern de lesIlles Balears, al carrer dels Foners, núm. 10 dePalma, a les delegacions de la Conselleriad’Agricultura i Pesca de Campos, Felanitx,Manacor, Inca, sa Pobla i Sóller, i als consellsinsulars d’Eivissa i Formentera i de Menorca. Lasol·licitud també es pot fer per correu, fax ointernet. A la pàgina web http:\\dgpesca.caib.eses poden trobar les sol.licituds respectives.També són vàlides les llicències de les altrescomunitats autònomes de l’Estat espanyol perpoder pescar a les Illes Balears.

On puc obtenir aquesta llicència?

En la Dirección General de Pesca del Govern deles Illes Balears, en la calle Foners, núm. 10 dePalma, en las delegaciones de la Conselleria deAgricultura y Pesca de Campos, Felanitx, Manacor,Inca, Sa Pobla y Sóller, y en los consells insulars d’Eivissa i Formentera y de Menorca. La solicitudtambién puede realizarse por correo, fax ointernet. En la página web http:\\dgpesca.caib.esse pueden encontrar las solicitudes respectivas.También son válidas las licencias de las otrascomunidades autónomas del Estado español parapoder pescar en las Islas Baleares.

¿Dónde puedo obtener esta licencia?

· Fotocòpia del DNI o passaport en el casd’estrangers, o llicència caducada en cas derenovació.

· Resguard del pagament de la taxa corresponent(11,88 € per la llicència individual i 13,96 € per ala de pesca submarina). Els jubilats estan exemptsd’aquest pagament. Els impresos es podenobtenir al mateix lloc on es pot obtenir la llicència.

· Per a la llicència de pesca submarina i esportiva,s’ha de presentar a més la corresponent llicènciafederativa en vigor. La llicència esportiva ésgratuïta.

· Per a la llicència col·lectiva hi ha, a més, unsrequisits especials, i s’ha de presentar:

- Sol·licitud en imprès oficial.

- Fotocòpia acarada del rol/llicència denavegació, actualitzat, on constin les dades del’embarcació, l’armador, el patró i el tècnicesportiu especialitzat en pesca o el professionalde pesca.

- Autorització de la Conselleria d’ObresPúbliques, Habitatge i Transport per al lloguerd’embarcacions d’esplai de la UE.

- Títol del curs de formació de tècnic esportiuespecialitzat en pesca expedit per l’Administraciópública, o acreditació d’embarcament a un vaixellde llista 3a durant un mínim de 5 anys.

Què he de presentar per obtenirla corresponent llicència?

· Fotocopia del DNI o pasaporte en el caso deextranjeros, o licencia caducada en caso derenovación.

· Resguardo del pago de la tasa correspondiente(11,88 € por la licencia individual y 13,96 € para la depesca submarina). Los jubilados están exentos deeste pago. Los impresos se pueden obtener en elmismo punto donde se puede obtener la licencia.

· Para la licencia de pesca submarina y deportiva, setiene que presentar además la correspondientelicencia federativa en vigor. La licencia deportiva esgratuita.

· Para la licencia colectiva existen, además, unosrequisitos especiales, y hay que presentar:

- Solicitud en impreso oficial.

- Fotocopia compulsada de rol/licencia denavegación, actualizada, donde consten los datos dela embarcación, el armador, el patrón y el técnicodeportivo especializado en pesca o el profesional depesca.

- Autorización de la Conselleria de ObrasPúblicas, Vivienda y Transporte para el alquiler deembarcaciones de recreo de la UE.

- Título del curso de formación de técnicodeportivo especializado en pesca expedido por laAdministración pública, o acreditación de embarqueen un buque de lista 3ª durante un mínimo de 5 años.

¿Qué tengo que presentar paraobtener la correspondiente licencia?

Page 7: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

7

· Tenir uns coneixements mínims de la mar i deles espècies d’interès pesquer.

· Dur un equip adequat per a la modalitat depesca que es vol practicar.

· Tenir la titulació nàutica corresponent si es vaen vaixell.

· Dur algun sistema de comunicació (telèfonmòbil, radiotelèfon, etc.), especialment si es vaamb embarcació.

· Deixar dit on anem a pescar.

· Consultar la informació metereològica abansde partir.

· Ser titular d’una assegurança de responsabilitat civil.

Recomanacions:

· Tener unos conocimientos mínimos del mar yde las especies de interés pesquero.

· Llevar un equipo adecuado para la modalidadde pesca que se quiere practicar.

· Tener la titulación náutica correspondiente sise va en barco.

· Llevar algún sistema de comunicación(teléfono móvil, radioteléfono, etc.),especialmente si se va en embarcación.

· Informar sobre el lugar donde vamos a pescar.

· Consular la información metereológica antesde salir.

· Ser titular de un seguro de responsabilidad civil.

Recomendaciones:

Page 8: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

· Podem pescar peixos, cefalòpodes (pops,sípies i calamars), bogamarins i puu. No podempescar coralls i similars, cucs, tites, caragolsmarins, pegellides, copinyes ni crustacis com lesllagostes, crancs, cranques, cigales, gambesd’esca, gambes, etc.

· Com a regla general, podem pescar fins a 5kg més una peça per llicència i dia.

· Si som més de 5 persones amb llicènciacol·lectiva a una embarcació, no podem superarels 25 kg en total.

· Hi ha algunes espècies que tenen una tallamínima de captura atesa la seva situaciópoblacional.

· Si capturem algun exemplar que nocompleixi la talla mínima establerta, l’hem deretornar a la mar, i si és possible, viu.

Verat i Bis .................18 cmVariada......................15 cmTonyina........80 cm ó 10 kgSorells .......................12 cmSarg ..........................15 cmSardina......................11 cmSalpa.........................15 cmRap ...........................30 cmPelaia ........................20 cmPàmpol rascàs ..........45 cmPàguera ....................18 cmPagell........................12 cmOrada .......................20 cmMorruda ...................15 cmMolls .........................11 cm

Maire ........................15 cmLluç ...........................20 cmLlises .........................16 cmLlop...........................23 cmGoràs ........................12 cmGerrets i Xucles........11 cmCastanyola................16 cmCapellà .....................11 cmBruixa........................15 cmBoga .........................11 cmBesuc ........................12 cmAnfossos i Xerna ......45 cmAladroc .......................9 cmAgulla .......................25 cmEmperador .............120 cm

8

QQ UU ÈÈ PP UU CC PP EE SS CC AA RR ??

Talles mínimes:

· Podemos pescar peces, cefalópodos (pulpos,sepias y calamares), erizos y “puu”. No podemospescar corales ni similares, gusanos, titas,caracoles marinos, lapas, bivalvos ni crustáceoscomo las langostas, cangrejos, centollos,cigarras de mar, gambas de cebo, gambas, etc.

· Como regla general, podemos pescar hasta5 Kg más una pieza por licencia y día.

· Si somos más de 5 personas con licenciacolectiva en una embarcación, no podemossuperar los 25 Kg en total.

· Hay algunas especies que tiene una tallamínima de captura, dada su situaciónpoblacional.

· Si capturamos algún ejemplar que no cumplala talla mínima establecida, lo tenemos queretornar al mar, y si es posible, vivo.

Caballa y Estornino..18 cmMojarra .....................15 cmAtún............80 cm ó 10 KgJureles ......................12 cmSargo ........................15 cmSardina......................11 cmSalema......................15 cmRapes........................30 cmLenguado .................20 cmPez piloto .................45 cmPargo ........................18 cmBreca.........................12 cmDorada......................20 cmPicuda.......................15 cmSalmonetes...............11 cm

Bacaladilla ................15 cmMerluza.....................20 cmLisas ..........................16 cmLubina.......................23 cmBesugo .....................12 cmCarameles y chuclas..11 cmJaputa.......................16 cmCapellán ...................11 cmGallo .........................15 cmBoga .........................11 cmAligote......................12 cmMeros .......................45 cmBoquerón ...................9 cmAguja ........................25 cmPez espada.............120 cm

¿¿ QQ UU ÉÉ PP UU EE DD OO PP EE SS CC AA RR ??

Tallas mínimas:

Page 9: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

De raors, podem capturar-ne un màxim de 50peces per llicència i dia, sempre sensesobrepassar els 5 kg de captura màxima.

Existeixen vedes temporals pel raor i el verderol:

· període de veda del verderol (cirviola demenys de 30 cm); d’1 de juliol fins al 15 desetembre (a Eivissa i Formentera, a aigües interiors ifins a 6 milles nàutiques de les aigües exteriors, elperíode de veda s’estén fins el 30 de setembre).

· període de veda del raor; d’1 d’abril fins al 15d’agost (a Eivissa i Formentera, a aigües interiors i finsa 6 milles nàutiques de les aigües exteriors, i a la reservamarina del Nord de Menorca, el període de vedas’estén fins el 31 d’agost).

Raors i verderols

En cuanto a los raors, podemos capturar hastaun máximo de 50 piezas por licencia y día,siempre sin sobrepasar los 5 kg de capturamáxima.

Existen vedas temporales para el raor y eljuvenil de pez de limón.

· período de veda del juvenil de pez de limón(serviola de menos de 30 cm); del 1 de julio al15 de septiembre (en Eivissa y Formentera, enaguas interiores y hasta 6 millas náuticas de las aguasexteriores, el período de veda se extiende hasta el 30de septiembre).

· período de veda del raor; del 1 de abrilhasta el 15 de agosto (en Eivissa y Formentera, enaguas interiores y hasta 6 millas náuticas de las aguasexteriores, en la reserva marina del Nord de Menorca,el período de veda se extiende hasta el 31 deagosto).

Raors y juveniles de pez de limón

De cefalòpodes (pops, sípies i calamars), noméspodem capturar-ne 10 peces, sense sobrepassarels 5 kg de captura màxima total (cefalòpodes +peixos) per llicència i dia.

No podem utilitzar la llum com a medi peratreure els cefalòpodes.

Pops, calamars i sípies

En cuanto a los cefalópodos (pulpos, sepias ycalamares), sólo podemos capturar 10 piezas, sinsobrepasar los 5 kgs. de captura máxima total(cefalópodos + peces) por licencia y día.

No podemos utilizar la luz como medio paraatraer a los cefalópodos.

Pulpos, calamares y sepias

9

Page 10: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

10

Per tonyines, emperadors, agulles, marlins ibacores hi ha unes quotes màximes de capturaespecífiques.

· Tonyines:

· Emperadors, agulles i marlins; un màxim d’1peça per llicència i dia, i un màxim de 4 pecesper embarcació i dia.

· Bacores; podem capturar un màxim de 5peces per llicència i dia i un màxim de 20 pecesper embarcació i dia.

Recomanació:En tractar-se d’espècies amb problemes deconservació, es recomanable practicar la pescasense mort.

Pes mitjà (kg) Peces/llicència-dia Peces/embarcació

més de 80 1 3

entre 80 i 30 2 6

entre 30 i 10 4 12

Túnids i afins

Només es pot pescar el puu amb salabre,“baveró”, “bou” i llendera.

Només es pot pescar de l’1 de desembre fins al31 de maig.

Puu

En lo referido a atunes, peces espada, agujas,marlines y albacoras, hay unas cuotas máximasde captura específicas.

· Atunes:

· Peces espada, agujas y marlines; un máximode 1 pieza por licencia y día, y un máximo de 4piezas por embarcación y día.

· Albacoras; podemos capturar un máximo de5 piezas por licencia y día, y un máximo de 20piezas por embarcación y día.

Recomendación:Al tratarse de especies con problemas deconservación, es recomendable practicar lapesca sin muerte.

Peso medio (kg) Peces/ Licencia-día Peces/ embarcación

más de 80 1 3

entre 80 y 30 2 6

entre 30 y 10 4 12

Túnidos y afines

Sólo se puede pescar el “puu” con salabre,“baveró”, “bou” y “llendera”.

Sólo se puede pescar del 1 de diciembre hastael 31 de mayo.

Puu

Page 11: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

11

A tot el litoral i aigües obertes, excepte:

· A l’interior d’instal·lacions portuàries.

· A menys de 100 m de llocs freqüentats perbanyistes.

· A menys de 250 m de qualsevol ormeigprofessional, incloent-hi els capcers per a lallampuga.

· A les zones de protecció especial (reservaintegral) i zones de veda de les reserves marines.

· Al Parc Nacional Marítimoterrestre del’Arxipèlag de Cabrera.

· Al litoral des de terra del Parc Natural de SaDragonera.

· Al litoral de les reserves naturals dels illots desVedrà i es Vedranell i dels illots de Ponent (Eivissa).

OO NN PP UU CC PP EE SS CC AA RR ??

En todo el litoral y en aguas abiertas, excepto:

· En el interior de instalaciones portuarias.

· A menos de 100 m de lugares frecuentadospor bañistas.

· A menos de 250 m de cualquier aparejoprofesional, incluyendo los “capcers” para eldorado.

· En las zonas de protección especial (reservaintegral) y zonas de veda de las reservas marinas.

· En el Parque Nacional Marítimo-terrestre delArchipiélago de Cabrera.

· En el litoral desde tierra del Parque Naturalde Sa Dragonera.

· En el litoral de las reservas naturales de losislotes de Es Vedrà y Es Vedranell y de los islotesde Ponent (Ibiza).

¿¿ DD ÓÓ NN DD EE

PP UU EE DD OO PP EE SS CC AA RR ??

Page 12: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

· Podemos pescar con caña con y sin carrete,volantín (un máximo de 6 anzuelos), curricán desuperficie, curricán, potera, fisga, esparavel ysalabre. Podemos utilizar un máximo de 2 cañasy 2 poteras. Para el curricán de superficie y elcurricán de altura, un máximo de 6 cañas porlicencia, con un sólo cebo artificial por caña.

· No podemos pescar con artes o artilugios dela pesca profesional, tales como palangres, nasaso redes.

· No podemos utilizar sistemas de atracción delas especies a capturar, como la luz, a excepcióndel grumeo.

· Podemos llevar a bordo un máximo de doscarretes eléctricos sin que superen los 300 W depotencia máxima conjunta, para utilizarexclusivamente en aguas exteriores.

· No podemos utilizar ni tener a bordo equiposde submarinismo o torpedos hidrodeslizantesjuntamente con fusiles o utensilios de pescasubmarina.

· En el caso de la pesca submarina, el fusil tieneque ser de tracción mecánica. El uso de aparatosluminosos para poder ver en los agujeros -nopara atraer a la captura- está permitido.

· En la pesca submarina es obligatorio el usode una boya de señalización.

· No podemos vender la captura obtenida.

· Podem pescar amb canya amb i sense rodet,volantí (un màxim de 6 hams), fluixa, curricà,potera, fitora, rall i salabre. Podem utilitzar unmàxim de 2 canyes i 2 poteres. Per a la fluixa i elcurricà d’altura, un màxim de 6 canyes perllicència, amb una única esca artificial per canya.

· No podem pescar amb arts o estris de lapesca professional com poden ser palangres,nanses o xarxes.

· No podem utilitzar sistemes d’atracció de lesespècies a capturar com és la llum, a excepciódel grumeig.

· Podem dur a bord un màxim de dos rodetselèctrics sense que superin els 300 W depotencia màxima conjunta, per utilitzarexclusivament en aigües exteriors.

· No podem utilitzar ni tenir a bord equips desubmarinisme o torpedes hidrolliscantsjuntament amb fusells o aparells de pescasubmarina.

· En el cas de la pesca submarina, el fusell hade ser de tracció mecànica. L’ús d’aparellslluminosos per poder veure en els forats, no peratreure la captura, estan permesos.

· A la pesca submarina és obligatori l’ús d’unaboia de senyalització.

· No podem vendre la captura obtinguda.

12

CC OO MM PP UU CC PP EE SS CC AA RR ??

¿¿ CC ÓÓ MM OO

PP UU EE DD OO PP EE SS CC AA RR ??

Page 13: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

13

Es pot sol·licitar la utilització de 1 rall, 2morenells i 3 llencetes per persona i llicència a laDirecció General de Pesca, al Consell Insular deMenorca i al d’Eivissa i Formentera. Elsmorenells i les llencetes es podran utilitzar a leszones establertes com a aptes. El rall estàpermès a totes les aigües interiors on estàpermesa la pesca recreativa. Les llencetes s’hand’utilitzar sempre des de la costa.

OO RR MM EE II GG SS

TT RR AA DD II CC II OO NN AA LL SS

Se puede solicitar la utilización de 1 esparavel, 2nasas y 3 “llencetes” por persona y licencia en laDirección General de Pesca, en el Consell Insularde Menorca y en el de Eivissa i Formentera. Lasnasas y las “llencetes” se podrán utilizar en laszonas establecidas como aptas. El esparavel estápermitido en todas la aguas interiores donde estápermitida la pesca recreativa. Las “llencetes” setienen que utilizar siempre desde la costa.

AA PP AA RR EE JJ OO SS

TT RR AA DD II CC II OO NN AA LL EE SS

· Tots els dies de la setmana, excepte el ques’estableixi en cada reserva marina i el queestableixin les vedes per a cada espècie.

· A qualsevol hora del dia excepte la pescasubmarina, que està prohibida entre la posta i lasortida del sol.

QQ UU AA NN PP UU CC PP EE SS CC AA RR ??

· Cada día de la semana, excepto lo que seestablezca en cada reserva marina y lo queestablezcan las vedas para cada especie.

· A cualquier hora del día excepto la pescasubmarina, que está prohibida entre el ocaso yel alba.

¿¿ CC UU ÁÁ NN DD OO

PP UU EE DD OO PP EE SS CC AA RR ??

Page 14: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

14

· Es requereix autorització expressa de laConselleria d’Agricultura i Pesca, fent constar lamodalitat de pesca, la zona on es farà, el tipusde campionat, l’horari d’aquest i si es preteneno no ultrapassar les quotes de capturesestablertes. S’ha de pagar la taxa corresponent.

· Si es vol realitzar en aigües exteriors i es volultrapassar les quotes establertes, es requereixl’autorització expressa de la Secretaria Generalde Pesca Marítima.

· Els organitzadors de la competició i/o lafederació corresponent hauran de comunicar elsresultats de la competició en el termini dels 15dies següents a la data en que tingué lloc.

· Les captures aconseguides no pertanyen alsparticipants, i l’entitat organitzadora estàobligada a lliurar no menys del 50% del pes auna entitat benèfica. La resta no pot ser venuda.

· Les limitacions anteriors no són aplicables siles captures no ultrapassen les quotes generalsde captura.

· Per participar en competicions oficials ientrenaments s’ha d’estar en possessió de lallicència de pesca marítima esportiva.

CC OO MM PP EE TT II CC II OO NN SS

· Se requiere autorización expresa de la Conselleriad’Agricultura i Pesca, haciendo constar la modalidadde pesca, la zona donde se realizará, el tipo decampeonato, el horario del mismo y si se pretende ono sobrepasar las cuotas de capturas establecidas. Sedebe pagar la tasa correspondiente.

· Si se quiere realizar en aguas exteriores y sequiere sobrepasar las cuotas establecidas, serequiere la autorización expresa de la SecretaríaGeneral de Pesca Marítima.

· Los organizadores de la competición y/o lafederación correspondiente tendrán que comunicarlos resultados de la competición en el plazo de los15 días siguientes a la fecha en que tuvo lugar.

· Las capturas conseguidas no pertenecen a losparticipantes, y la entidad organizadora está obligadaa entregar no menos del 50% del peso a una entidadbenéfica. El resto no puede ser vendido.

· Las limitaciones anteriores no son aplicables silas capturas no sobrepasan las cuotas generalesde captura.

· Para participar en competiciones oficiales yentrenamientos se tiene que estar en posesión dela licencia de pesca marítima deportiva.

CC OO MM PP EE TT II CC II OO NN EE SS

Page 15: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

15

Les aranyes.

Són peixos que viuen alsfons arenosos i decaptura freqüent pelspracticants de la pesca

recreativa. S’agafen en totes les modalitats de volantí itambé, de vegades, a la fluixa. S’ha d’anar molt encompte amb elles, tenen les espines de l’opercle i lesde la primera dorsal que són verinoses, fet que ja eraconegut antigament. El verí de les aranyes és neuro ihemotòxic, molt semblant al de les serps. A més delfort dolor, pot causar febre, vòmits, enlentimentcardíac, dificultats respiratòries i, fins i tot, la mort.

EE ll SS PP EE II XX OO SS

VV EE RR II NN OO SS OO SS

LL OO SS PP EE CC EE SS

VV EE NN EE NN OO SS OO SS

Ferrasses, bonjesusos i afins.

Les ferrases i els bonjesusos sónpeixos semblants a rajades i sóncomuns en aigües litorals, sobre toten fons arenosos. Són espècies poc

capturades pels pescadors recreatius, encara que enla modalitat de pesca submarina se’n solen agafaralgunes, i també amb canya al vespre. Van proveïtsd’una, dues o, fins i tot, tres pues verinoses a la cua,amb les quals poden produir doloroses picades, amés de ferides considerables. El seu verí, termolàbil,es desactiva amb la calor.

Les escórpores i els caproigs

Les escórpores viuensobre tot en fons deposidònia, vaires o pedra,mentre que els caproigs

viuen en aquests mateixos indrets però també en els fonscoral·lígens. Són peixos rarament capturats pelspescadors recreatius, excepció feta dels caproigs, ques’agafen en la pesca de volantí, sobre tot en anar alsserrans grossos o a la fonera. També els pescadorssubmarins els solen agafar. Les espines del cap així comles de la dorsal d’aquests peixos estan proveïdes de verí,i poden provocar picadures extremadament doloroses.

Las arañas.

Son peces que viven enfondos arenosos, y decaptura frecuente por lospracticantes de la pesca

recreativa. Se capturan en todas las modalidades devolantín y también, a veces, al curricán. Se tiene que ir consumo cuidado con ellas. Tienen las espinas del opérculo ylas de la primera dorsal venenosas, hecho ya conocidoantiguamente. El veneno de las arañas es neurotóxico yhemotóxico, muy parecido al de las serpientes. Además defuerte dolor, puede causar fiebre, vómitos, ralentizacióncardíaca, dificultades respiratorias e incluso la muerte.

Pastinacas, águilas marinas y afines.

Las pastinacas y las águilas marinas sonpeces parecidos a las rayas, y soncomunes en aguas litorales,básicamente en fondos arenosos. Son

especies poco capturadas por los pescadores recreativos,aunque en la modalidad de pesca submarina se suelencapturar algunos especímenes, y también con caña y denoche. Van provistos de una, dos y hasta tres púasvenenosas en la cola, con las que pueden producirdolorosas picaduras, amén de heridas considerables. Suveneno, termolábil, se desactiva con el calor.

Las escórporas y los cabrachos.

Las escórporas viven sobretodo en fondos de posidoniao piedra, mientras que loscabrachos viven también en

estos puntos, pero además lo hacen en los fondos coralígenos.Son peces raramente capturados por los pescadores recreativos,excepción hecha de los cabrachos, que se capturan en la pescade volantín, sobre todo al ir a los serranos de plataforma o al taludcontinental. También los pescadores submarinos los suelenpescar. Las espinas de la cabeza y las de la dorsal de estos pecesestán dotadas de veneno, y pueden provocar picadurasextremadamente dolorosas.

Page 16: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

16

Quissones.

Aquests petitstaurons es trobena la plataforma

continental però també al tal·lús o fonera.Existeixen dues espècies similars en les nostresaigües, que són capturades al volantí deserrans grossos o, més freqüentment, fentvolantí a la fonera. Presenten dos agullonsverinosos, un davant de cada dorsal, quepoden produir doloroses ferides.

· No agafeu ni toqueu mai els peixos quesospiteu que tenen perill. Convé portar armollesper poder-los desempescar de l’ham senseproblemes, o bé deixar morir l’animal permanipular-lo després amb cura.

· A zones de bany arenoses s’ha d’anar ambcompte, podeu trepitjar una aranya o una ferrassai sofrir una picada.

· Quan, bussejant, observem una aranya fentmoviments sinuosos amb els opercles estufats i ladorsal ben estirada, hem de fugirimmediatament: estam rebent l’avís d’un possiblei sobtat atac d’una aranya fragata.

· Teniu en compte que el verí d’alguns peixosmorts, i fins i tot congelats, encara pot ser actiu.

· Convé que talleu la coa de les ferrasses ibonjesusos per sobre de la inserció dels agullonsper evitar accidents.

· En el cas de les aranyes, una vegada mortesconvé que talleu les espines de la primera dorsali les de l’opercle per evitar picades en manipularel peix.

Tractament en cas d’una picada d’un peix verinós.

· Acudiu al més aviat possible a un centre desalut o al metge, mentrestant utilitzau pomades oescumes adients d’ús tòpic.

· Atès el caràcter termolàbil d’alguns verins,també es pot aplicar calor (50º C) a la zonaafectada.

Mielgas y galludos.

Estos pequeñostiburones seencuentran en la

plataforma continental, pero también en el taludcontinental o “fonera”. Existen dos especies similaresen nuestras aguas, que son capturadas al volantín deserranos de plataforma o, con mayor frecuencia,practicando volantín en el talud. Presentan dosaguijones venenosos, uno delante de cada dorsal,que pueden producir heridas dolorosas.

Recomanacions

· No coger ni tocar nunca aquellos peces de losque sospechamos puedan tener peligro. Convienellevar pinzas adecuadas para poderlos despescardel anzuelo sin problemas, o dejar morir al animalpara manipularlo después con cuidado.

· En zonas de baño arenosas, conviene estaralerta: se puede pisar una araña o una pastinaca ysufrir una picadura.

· Cuando, buceando, observemos una arañahaciendo movimientos sinuosos con los opérculosabiertos y la dorsal bien desplegada, debemosalejarnos inmediatamente: estamos recibiendo el avisode un posible y repentino ataque de una araña fragata.

· Hay que tener en cuenta que el veneno dealgunos peces muertos, incluso congelados, puedeser activo aún.

· Es conveniente cortar la cola de las pastinacas yde las águilas marinas por encima de la inserción delos aguijones para evitar accidentes.

· En el caso de las arañas, una vez muertasconviene cortar las espinas de la primera dorsal y lasdel opérculo para evitar picaduras al manipularlas.

Tratamiento en caso de una picadura de un pez venenoso.

· Acudir con la mayor rapidez posible a un centrode salud o al médico; mientras tanto se utilizaránpomadas o espumas adecuadas de uso tópico.

· Dado el carácter termolábil de algunos venenos,también se puede aplicar calor (50º C) a la zonaafectada.

Recomendaciones

Page 17: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

RR EE SS EE RR VV EE SS MM AA RR II NN EE SS

RR EE SS EE RR VV AA SS MM AA RR II NN AA SS

Page 18: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

18

Les reserves marines són figures de protecciópesquera amb les quals es regulen els usos il’explotació del medi marí, amb l’objectiud’incrementar la regeneració natural dels recursos iconservar els ecosistemes més representatius.

Les reserves marines existents a les Illes Balears sónla de la Badia de Palma, compresa entre el ClubNàutic de s’Arenal i el Cap de Regana, la del Nordde Menorca, la dels Freus d’Eivissa i Formentera, ladel Migjorn de Mallorca, al sud de l’illa, la de l’illadel Toro i la de les illes Malgrats, arribant a les43.687 hectàrees d’espai marí protegit.

RR EE SS EE RR VV EE SS MM AA RR II NN EE SS

Las reservas marinas son figuras de protecciónpesquera con las que se regulan los usos y laexplotación del medio marino, al objeto deincrementar la regeneración natural de los recursos yconservar los ecosistemas más representativos.

Las reservas marinas existentes en las Illes Balears sonla de la Badia de Palma, comprendida entre el ClubNáutico de s’Arenal y el Cap de Regana, la del Nord deMenorca, la dels Freus d’Eivissa i Formentera y la delMigjorn de Mallorca, en el sur de la isla, la de la Illa delToro y la de Les illes Malgrats, llegando a las 43.687hectáreas de espacio marino protegido.

RR EE SS EE RR VV AA SS MM AA RR II NN AA SS

Page 19: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

19

Dins l’àmbit de les reserves marines hi ha unasèrie d’espècies la captura de les quals ésprohibida a causa de la seva situació delicada deconservació. Aquestes espècies són lessegüents:

X: Captura prohibida.Pm: reserva marina de la Badia de Palma.Me: reserva marina del Nord de Menorca.Ei: reserva marina dels Freus d’Eivissa iFormentera.Mig: reserva marina del Migjorn de Mallorca.To: reserva marina de l’illa del Toro.Ma: reserva marina de les illes Malgrats.Cat.: categoria d’amenaça segons la Llistavermella dels peixos de les Balears (2000).

CR: En perill crític.EN: En perill.VU: Vulnerable.CA: Quasi amenaçada.

X: Captura prohibida.Pm: reserva marina de la Badia de Palma.Me: reserva marina del Nord de Menorca.Ei: reserva marina dels Freus d’Eivissa iFormentera.Mig: reserva marina del Migjorn de Mallorca.To: reserva marina de l’illa del Toro.Ma: reserva marina de les illes Malgrats.Cat.: categoría de amenaza según la Lista rojade los peces de las Baleares (2000).

CR: En peligro crítico.EN: En peligro.VU: Vulnerable.CA: Casi amenazada.

Espècies protegides a les reserves Especies protegidas en las reservas

Espècie / Especie Nom popular / Nombre popular Pm Me Ei Mig To Ma Cat. Squatina spp. (totes les spp.) Escats / Angelotes X X X X X X CRScyliorhinus stellaris Gatvaire / Alitán X X X X X X ENDasyatis pastinaca Ferrassa / Pastinaca X X X - X X CADasyatis centroura Romeguera, escorçana / Pastinaca espinosa X X X X X X VUTorpedo torpedo Tremolor ocelat / Tembladera - X X X X X CRMustelus spp. (totes les spp.) Mussoles / Musola - X X X X ENSphyrna spp. Peixos martell / Peces martillo - X X X - - ENPrionace glauca Tintorera / Tintorera - X X X - - VUApterichtus anguiformis Moreneta, muré / Moreneta - - - X - -Apterichtus caecus - / - - - - X - -Hippocampus hippocampus Cavallet de la mar / Caballito de mar X X X X X X VUHippocampus ramulosus Cavallet de la mar / Caballito de mar X X X X X X VUNerophis ophidion Agulleta / Aguja X X X X X X CASyngnathus abaster Agulleta / Aguja de río X X X X X X CRSyngnathus acus Agulleta / Aguja X X X X X XSyngnathus typhle Peix bada / Aguja mula X X X X X XUmbrina cirrosa Reig / Verrugato - X X - X X ENArgyrosomus regius Corbina / Corvina X X X X X X CR

En el ámbito de las reservas marinas hay unaserie de especies cuya captura está prohibida acausa de su delicada situación de conservación.Estas especies son las siguientes:

Page 20: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

Pesca des de terra o embarcació DLL DM X DJ DV DS DM1

Pesca desde tierra o embarcación

Pesca submarina DLL DM X DJ DV DS DMPesca submarina

20

- Pesca des de terra i embarcació: els dimarts,divendres, dissabtes, diumenges i festius a totala reserva amb l’excepció de la zona deprotecció especial del cap Enderrocat.

- Regulació d’ormeigs:· Volantí i canya: 1 canya amb un màxim de 6

hams per pescador.· Fitora: només pesca diürna.· Rall: amb autorització especial de la DG

de Pesca.· Pesca de puu: 1 corda i 2 bous per recol·lector.

- Pesca Submarina: s’hi pot practicar fora de lazona de reserva integral, els dilluns, dimarts,dissabtes i diumenges.

- Competicions: no s’hi permeten.

1: i festius dies permesos. 1: y festivos días permitidos

Reserva marina de la Badia de Palma

- Pesca desde tierra y embarcación: los martes,viernes, sábados, domingos y festivos en toda lareserva, con la excepción de la zona deprotección especial del cap Enderrocat.

- Regulación de aparejos:· Volantín y caña: 1 caña con un máximo de 6

anzuelos por pescador.· Fisga: sólo pesca diurna.· Esparavel: con autorización especial de la DG

de Pesca.· Pesca de “puu”: 1 “corda” y 2 “bous” por recolector.

- Pesca Submarina: se puede practicar fuera dela zona de reserva integral, los lunes, martes,sábados y domingos.

- Competiciones: no están permitidas.

Reserva marina de la Badia de Palma

Page 21: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

21

Espècie Talla mínima (cm)Escorball (Sciaena umbra) 1 34.5Anfós (Epinephelus marginatus) 1 50.0Anfós llis ( Epinephelus alexandrinus) 1 53.0Anfós bord (Mycteroperca rubra) 1 53.0Orada (Sparus aurata) 37.5Llop (Dicentrarchus labrax) 42.5Tord massot (Labrus merula) 31.5Tord grívia (Labrus viridis) 35.0Reig (Umbrina cirrosa) 1 35.0Morena (Muraena helena) 95.0Congre (Conger conger) ProhibitSard reial (Diplodus cervinus) ProhibitRajades (Raja spp.) ProhibitFerrasa (Dasyatis pastinaca) Prohibit1: màxim d’1 exemplar/dia.

Hi ha limitació de talla per a la captura ambpesca submarina de les espècies següents:

Especie Talla mínima (cm)Corvallo (Sciaena umbra) 1 34.5Mero (Epinephelus marginatus) 1 50.0Falso abadejo (Epinephelus alexandrinus) 1 53.0Gitano (Mycteroperca rubra) 1 53.0Dorada (Sparus aurata) 37.5Lubina (Dicentrarchus labrax) 42.5Merlo (Labrus merula) 31.5Tordo (Labrus viridis) 35.0Verrugato (Umbrina cirrosa) 1 35.0Morena (Muraena helena) 95.0Congrio (Conger conger) ProhibidoSargo breado (Diplodus cervinus) ProhibidoRayas (Raja spp.) ProhibidoPastinaca (Dasyatis pastinaca) Prohibido1: máximo de 1 ejemplar/día.

Existe limitación de talla para la captura conpesca submarina de las siguientes especies:

s’Arenal

Reserva MarinaReserva Marina

Zona de protecció especialZona de protección especial

Cap Enderrocat

Cap Regana

a

A B

c

b

d

C D

Page 22: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

22

- Pesca des de terra i embarcació: es potpracticar dins la reserva, amb l’excepció de leszones de protecció especial i de veda per aaquestes modalitats de pesca. A més, hi ha elsperíodes de veda següents a tota la reserva:

· Fluixa i curricà de fons:de l’1 d’abril al 30 de setembre.

· Pesca del raor (Xyrichthys novacula): de l’1 d’abril al 31 d’agost.

- Regulació d’ormeigs:· Volantí i canya: 1 canya amb un màxim de 6

hams per pescador.· Fitora: només pesca diürna.· Rall: amb autorització especial del Consell

Insular de Menorca.· Pesca de puu: 1 corda i 2 bous per recol·lector.

- Pesca submarina: no està permesa.

- Competicions: no s’hi permeten.

Reserva marina del Nord de Menorca

- Pesca desde tierra y embarcación: se puedepracticar dentro de la reserva, con excepción de laszonas de protección especial y de veda para estasmodalidades de pesca. Además, existen lossiguientes períodos de veda en toda la reserva.

- Curricán de superficie y curricán de fondo:del 1 de abril al 30 de septiembre.

- Pesca del raor (Xyrichthys novacula): del 1 de abril al 31 de agosto.

- Regulación de aparejos:· Volantín y caña: 1 caña con un máximo de 6

anzuelos por pescador.· Fisga: sólo pesca diurna.· Esparavel: con autorización especial del

Consell Insular de Menorca.· Pesca de “puu”:1 “corda” y 2 “bous” por recolector.

- Pesca submarina: no está permitida.

- Competiciones: no están permitidas.

Reserva marina del Nord de Menorca

Page 23: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

23

Reserva MarinaReserva Marina

Zona de protecció especialZona de protección especial

Zona de VedaZona de Veda

Fornells

Cap de CavalleriaIlla delsPorros

Illa Bledes

Cap Gros

Punta desmorter

CalaTirant

a

A

B cb d

e

f

g h

CD

E

Page 24: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

24

- Pesca des de terra i embarcació: es potpracticar dins la reserva, amb l’excepció de leszones de protecció especial i de veda per aaquestes modalitats de pesca. A més, hi haestablert un període de veda per a la pesca ambfluixa i curricà de fons i de superfície que va desdel 30 d’octubre al 31 de març.

- Regulació d’ormeigs:· Volantí i canya: 1 canya amb un màxim de 6

hams per pescador.· Fitora: només pesca diürna.· Rall: amb autorització especial del Consell

Insular d’Eivissa i Formentera.

- Pesca submarina: no està permesa.

- Competicions: no s’hi permeten.

Reserva marina delsFreus d’Eivissa i Formentera

- Pesca desde tierra y embarcación: se puedepracticarr en la reserva con la excepción de laszonas de protección especial y de veda paraestas modalidades de pesca. Además, estáestablecido un período de veda para la pescacon curricán de superficie y curricán de fondo,que va desde el 30 de octubre al 31 de marzo.

- Regulación de aparejos:· Volantín y caña: 1 caña con un máximo de 6

anzuelos por pescador.· Fisga: sólo pesca diurna.· Esparavel: con autorización especial del

Consell Insular d’Eivissa i Formentera.

- Pesca submarina: no está permitida.

- Competiciones: no están permitidas.

Reserva marina delsFreus d’Eivissa i Formentera

Page 25: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

25

Punta de Sa Mata

Punta de Sa Torre de ses Portes

EIVISSA

FORMENTERA

Punta des Jondal

Cap desFalcó

Illes NegresEs Penjats

s’Espalmador

La Savina

Sa Punta Prima

Estany Pudent

Estanydes Peix

s’Espardell

Reserva MarinaReserva Marina

Parc NaturalParque Natural

Zona de protecció especialZona de protección especial

Zona de vedaZona de veda

A

B C

D

a b

e

d

c E

F

GH

L

K

J I

Page 26: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

26

- Pesca des de terra i embarcació: es potpracticar tots els dies a la reserva, excepte a lazona de protecció especial de Cala Figuereta.

- Regulació d’ormeigs:· Volantí i canya: màxim d’1 canya per

pescador i mida mínima dels hams de 7mm d’amplària, excepte per a la pesca del raor.

· Pesca del raor: mida mínima dels hams de6 mm d’amplària, que durant l’època hàbil per a la pesca del raor podran també utilitzar-se per capturar altres espècies, típiques de fons arenosos, associades a aquest.

- Pesca recreativa col·lectiva: s’ha de sol·licitar autorització especial a la DG de Pesca.

- Pesca submarina: es prohibeix el seu exercici els dimarts i els divendres no festius. S’ha de demanaranualment una llicència específica individual a laDG de Pesca.

Reserva marina delMigjorn de Mallorca

- Pesca desde tierra y embarcación: se puedepracticar todos los días en la reserva, excepto enla zona de protección especial de Cala Figuereta.

- Regulación de aparejos:· Volantín y caña: máximo de 1 caña por

pescador y medida mínima de los anzuelos de 7 mm de ancho, excepto para la pesca del raor.

· Pesca del raor: medida mínima de los anzuelos de 6 mm de ancho, que durante la época hábil para la pesca del raor podrán también utilizarse para capturar otras especies, típicas de fondos arenosos, asociadas a éste.

- Pesca recreativa colectiva: se tiene quesolicitar autorización especial a la DG de Pesca.

- Pesca submarina: se prohíbe su ejercicio losmartes y viernes no festivos. Debe solicitarseanualmente una licencia específica individual enla DG de Pesca.

Reserva marina delMigjorn de Mallorca

Page 27: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

27

· S’estableix una limitació de talla pera la captura de les espècies següents:

Espècie Talla mínima (cm)Escorball (Sciaena umbra) 1 34.5Anfós (Epinephelus marginatus) 1 50.0Anfós llis (Epinephelus alexandrinus) 1 53.0Anfós bord (Mycteroperca rubra) 1 53.0Orada (Sparus aurata) 37.5Llop (Dicentrarchus labrax) 42.5Tord massot (Labrus merula) 31.5Tord grívia (Labrus viridis) 35.0Reig (Umbrina cirrosa) 1 35.0Congre (Conger conger) 95.0Morena (Muraena helena) 95.0Sard reial (Diplodus cervinus) ProhibitRajades (Raja spp.) ProhibitFerrasa (Dasyatis pastinaca) Prohibit

1: màxim d’1 exemplar/dia.

· Se establece una limitación de talla parala captura de las siguientes especies:

Especie Talla mínima (cm)Corvallo (Sciaena umbra) 1 34.5Mero (Epinephelus marginatus) 1 50.0Falso abadejo (Epinephelus alexandrinus) 1 53.0Gitano (Mycteroperca rubra) 1 53.0Dorada (Sparus aurata) 37.5Lubina (Dicentrarchus labrax) 42.5Merlo (Labrus merula) 31.5Tordo (Labrus viridis) 35.0Verrugato (Umbrina cirrosa) 1 35.0Congrio (Conger conger) 95.0Morena (Muraena helena) 95.0Sargo breado (Diplodus cervinus) ProhibidoRayas (Raja spp.) ProhibidoPastinaca (Dasyatis pastinaca) Prohibido

1: máximo de 1 ejemplar/día.

Reserva MarinaReserva Marina

Zona de protecció especialZona de protección especial

Punta Plana

Colònia deSant jordi

Cap de Ses Salines

Cala Figuera

CapBlanc

B

A

C D

E

F

Page 28: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

28

- Pesca des d’embarcació: està permesa nomésentre l’1 d’octubre i el 30 d’abril.

- Pesca des de terra amb canya: està permesaamb un màxim de 3 hams i una canya perpescador, excepte als illots, on no estàpermesa.

- Pesca submarina: no està permesa.

- Límits oriental i occidental de les reserves: espoden delimitar per enfilacions a terra.

Reserva marina de l’illa del Toro iReserva marina de les illes Malgrats

- Pesca desde embarcación: está permitida sóloentre el 1 de octubre y el 30 de abril.

- Pesca desde tierra con caña: está permitidacon un máximo de 3 anzuelos y una caña porpescador, excepto en los islotes, donde no estápermitida.

- Pesca submarina: no está permitida.

- Límites oriental y occidental de las reservas: sepueden delimitar por enfilaciones en tierra.

Reserva marina de l’illa del Toro yReserva marina de les illes Malgrats

Page 29: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

29

ANEI

Reserva Marina

Fites enfilades = límits reservaHitos enfilados = límites reserva

A

B

C

D

Es Malgrat

l’Olla

Illa delsConills

Cap Negret

NaForadada

Es Racóde s’Almadrava

ANEI

Reserva Marina

Fites enfilades = límits reservaHitos enfilados = límites reserva

A

B

C

D

s’Ílla del Toro

Es Clotdes Moro

CalaRefeubeitx

Es Pans

Page 30: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot
Page 31: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

NN OO RR MM AA TT II VV AA

NN OO RR MM AA TT II VV AA

Page 32: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

32

· Decret 69/1999, de 4 de juny, pel qual es regula la pesca esportivai recreativa a les aigües interiors de l’arxipèlag balear (BOCAIBnúm.80), modificat pel Decret 61/2002, de 19 d’abril.

· Ordre del conseller d’Agricultura, Comerç i Indústria de dia 15 dejuny de 1999, per la qual es desenvolupa el Decret 69/1999 del 4 dejuny, sobre l’ús d’aparells tradicionals per a la pesca recreativa a lesaigües interiors de les Illes Balears, modificada per l’Ordre del consellerd’Agricultura i Pesca de 14 de juny de 2001.

· Resolució del director general de Pesca de 24 de gener de 2002,per la qual s’estableix la relació de zones aptes per a l’ús d’ormeigstradicionals de pesca recreativa (BOIB núm. 28, d’1 de març).

· Ordre del conseller d'Agricultura i Pesca, d'11 d'abril de 2000, perla qual es declaren períodes de veda per a la pesca del raor i delverderol en aigües interiors de les Illes Balears (BOCAIB núm. 52),modificat per l'Ordre del conseller d'Agricultura i Pesca de 4 de junyde 2001 (BOIB núm. 75, de 23 de juny) i per Ordre de la Consellerad’Agricultura i Pesca de 19 d’abril de 2005 (BOIB núm. 64, de 26d’abril).

· Decret 10/1998, de 23 de gener, pel qual es regula la recollida depuu a les Illes Balears. (BOCAIB núm.16, de 3 de febrer).

· Reial decret 560/1995, que regula les talles mínimes(BOE núm. 84)

· Pesca recreativa en aigües exteriors: Ordre de 26 de febrer de1999, per la que s’estableixen les normes que regulen la pescamarítima recreativa (BOE núm. 53, de 3 de març) i Ordre de 24 de juliolde 2000, que la modifica (BOE núm 180, de 28 de juliol)

· Ordre de 12 d’abril de 2000, per la que s’estableixen vedestemporals per a la pesca del raor i el verderol en aigües exteriors deles Illes Balears (BOE núm. 99, de 25 d’abril) i Ordre de 18 d’octubrede 2001, que la modifica (BOE núm. 265, de 5 de novembre)

· Reglament (CE) núm. 27/2005 del Consell de 22 de desembre de2004 (DO L12, 14.01.2005), annex III, part g, article 19, que regula latalla mínima de la tonyina.

· Ordre APA/831/2005, de 30 de març, per la qual s’estableix unaveda temporal per a la pesca del raor i del verderol en les aigüesexteriors de les Illes Balears (BOE núm. 79, de 2 d’abril).

Pesca recreativa

NN OO RR MM AA TT II VV AA

· Decreto 69/1999, de 4 de junio, por el que se regula la pescadeportiva y recreativa en las aguas interiores del archipiélago balear(BOCAIB núm. 80), modificado por el Decreto 61/2002, de 19 de abril.

· Orden del conseller de Agricultura, Comercio e Industria, de día 15 dejunio de 1999, por el cual se desarrolla el Decreto 69/1999, de 4 de junio,sobre el uso de aparejos tradicionales para la pesca recreativa en las aguasinteriores de les Islas Baleares, modificada por la Orden del conseller deAgricultura y Pesca, de 14 de junio de 2001.

· Resolución del director general de Pesca, de 24 de enero de 2002,por la cual se establece la relación de zonas aptas para el uso de aparejostradicionales de pesca recreativa (BOIB núm. 28, de 1 de marzo).

· Orden del conseller de Agricultura y Pesca, de 11 d'abril de 2000, porla que se declaran periodos de veda para la pesca del raor i del juvenil deserviola en aguas interiores de las Illes Balears (BOCAIB núm. 52),modificado por la Orden del conseller de Agricultura y Pesca de 4 de juniode 2001 (BOIB núm. 75, de 23 de juny) y por Orden de la Consellerad’Agricultura i Pesca de 19 de abril de 2005 (BOIB núm. 64, de 26 de abril).

· Decreto 10/1998, de 23 de enero, por el cual se regula la recogida depuu en las Islas Baleares (BOCAIB núm. 16, de 3 de febrero).

· Real Decreto 560/1995, que regula las tallas mínimas(BOE núm. 84)

· Pesca recreativa en aguas exteriores: Orden de 26 de febrero de1999, por la que se establecen las normas que regulan la pesca marítimarecreativa (BOE núm. 53, de 3 de marzo) y Orden de 24 de julio de 2000,que la modifica (BOE núm. 180, de 28 de julio).

· Orden de 12 de abril de 2000, por la que se establecen vedastemporales para la pesca del raor y el juvenil de pez de limón en aguasexteriores de las Islas Baleares (BOE núm. 99, de 25 de abril) y Orden de18 de octubre de 2001, que la modifica (BOE núm. 265, de 5 denoviembre).

· Reglamento (CE) núm. 27/2005 del Consejo de 22 de diciembre de2004 (DO L12, 14.01.2005), anexo III, parte g, artículo 19, que regula la tallamínima del atún.

· Orden APA/831/2005, de 30 de marzo, por la que se establece unaveda temporal para la pesca del “raor” y del “verderol” en las aguasexteriores de las Illes Balears (BOE núm. 79, de 2 de abril).

Pesca recreativa

NN OO RR MM AA TT II VV AA

Page 33: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

33

· Regulació d’activitats: Ordre del conseller d’Economia,Agricultura, Comerç i Indústria de 6 d’agost de 1999 (BOCAIBnúm. 104, de 17 d’agost), modificada per l’Ordre del consellerd’Agricultura i Pesca de 14 de març de 2003.

· Especificació d’ormeigs i períodes d’utilització: Resolució deldirector general de Pesca de 5 de juny de 2003, per la quals’especifiquen les modalitats i els períodes d’utilització delsormeigs de pesca professional, recreativa i submarina (BOIBnúm. 94 ext., de 2 de juliol)

Reserva marina de la Badia de Palma

· Creació, zonificació i regulació d’activitats: Ordre delconseller d’Agricultura, Comerç i Indústria de 15 de juny de1999, per la qual s’estableix la reserva marina del Nord deMenorca, i es regulen les activitats a desenvolupar-hi (BOCAIBnúm. 81, de 24 de juny), modificada per l’Ordre de 18 dedesembre de 2002 (BOIB núm. 156, de 28 de desembre).

· Veda per a la pesca recreativa: Resolució del director generalde Pesca de 12 de desembre de 2002 (BOIB núm. 156, de 28 dedesembre).

· Ormeigs de pesca professional i recreativa permesos:Resolució del director general de Pesca de 16 de març de 2005(BOIB núm. 49, de 29 de març de 2005).

· Creació de la Comissió de Seguiment: Ordre de 5 d’octubrede 1999 (BOIB núm. 128, de 12 d’octubre), modificada perl’Ordre de 6 d’abril de 2001 (BOIB núm. 49, de 24 d’abril).

Reserva marina del Nord de Menorca

· Regulación de actividades: Orden del conseller de Economía,Agricultura, Comercio e Industria, de 6 de agosto de 1999(BOCAIB núm. 104, de 17 de agosto), modificada por la Orden delconseller de Agricultura y Pesca, de 14 de marzo de 2003.

· Especificación de aparejos y períodos de utilización:Resolución del director general de Pesca, de 5 de junio de 2003,por la que se especifican las modalidades y los períodos deutilización de los aparejos de pesca profesional, recreativa ysubmarina (BOIB núm. 94 ext., de 2 de julio).

Reserva marina de la Badia de Palma

· Creación, zonificación y regulación de actividades: Ordendel conseller de Agricultura, Comercio e Industria, de 15 de juniode 1999, por la que se establece la reserva marina del Nord deMenorca, y se regulan las actividades a llevar a cabo en la misma(BOCAIB núm. 81, de 24 de junio), modificada por la Orden de18 de diciembre de 2002 (BOIB núm. 156, de 28 de diciembre).

· Veda para la pesca recreativa: Resolución del directorgeneral de Pesca, de 12 de diciembre de 2002 (BOIB núm. 156,de 28 de diciembre).

· Aparejos de pesca profesional y recreativa permitidos:Resolución del director general de Pesca, de 16 de marzo de2005 (BOIB núm. 49, de 29 de marzo de 2005).

· Creación de la Comisión de Seguimiento: Orden de 5 deoctubre de 1999 (BOIB núm. 128, de 12 de octubre), modificadapor la Orden de 6 de abril de 2001 (BOIB núm. 49, de 24 de abril).

Reserva marina del Nord de Menorca

· Creació i zonificació de la reserva: Decret 63/1999, de 28 demaig (BOCAIB núm. 74, de 8 de juny), i correcció d’errades(BOCAIB núm. 87, de 8 de juliol de 1999).

· Creació de la Comissió de Seguiment: Ordre del consellerd’Economia, Agricultura, Comerç i Indústria de 5 d’octubre de1999 (BOCAIB núm. 128, de 12 d’octubre).

· Declaració d’una zona de veda per a la pesca esportiva:Resolució del director general de Pesca de 6 de maig de 2003(BOIB núm. 75, de 27 de maig)

· Ormeigs de pesca professional i recreativa permesos:Resolució del director general de Pesca de 9 de maig de 2003(BOIB núm. 86, de 19 de juny).

Reserva marina delsFreus d’Eivissa i Formentera

· Creación y zonificación de la reserva: Decreto 63/1999, de28 de mayo (BOCAIB núm. 74, de 8 de junio), y corrección deerrores (BOCAIB núm. 87, de 8 de julio de 1999).

· Creación de la Comisión de Seguimiento: Orden delconseller de Economía, Agricultura, Comercio e Industria, de 5de octubre de 1999 (BOCAIB núm. 128, de 12 de octubre).

· Declaración de una zona de veda para la pesca deportiva:Resolución del director general de Pesca, de 6 de mayo de 2003(BOIB núm. 75, de 27 de mayo).

· Aparejos de pesca profesional y recreativa permitidos:Resolución del director general de Pesca, de 9 de mayo de 2003(BOIB núm. 86, de 19 de junio).

Reserva marina delsFreus d’Eivissa i Formentera

Page 34: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

34

· Creació de la reserva: Ordre del conseller d’Agricultura iPesca de 3 de maig de 2002 (BOIB núm. 56, de 9 de maig),modificada per l’Ordre de 21 de maig de 2003 (BOIB núm.80, de 7 de juny)

· Creació de la Comissió de Seguiment: Ordre delconseller d’Agricultura i Pesca de 29 d’octubre de 2002, perla qual es crea la Comissió de Seguiment de la reserva marina(BOIB núm. 135, de 9 de novembre)

· Regulació ormeigs: Resolució del director general dePesca d'11 de juny de 2003, per la qual s’especifiquen lesmodalitats i els períodes d’utilització dels ormeigs de pescaprofessional, recreativa i esportiva dins l’àmbit de la reservadel Migjorn (BOIB núm. 94 ext., de 2 de juliol), modificada perla Resolució del director general de Pesca de 24 de juliol de2003 (BOIB núm. 107, de 26 de juliol)

Reserva marina delMigjorn de Mallorca

· Creación de la reserva: Orden del conseller deAgricultura y Pesca, de 3 de mayo de 2002 (BOIB núm. 56,de 9 de mayo), modificada por la Orden de 21 de mayo de2003 (BOIB núm. 80, de 7 de junio).

· Creación de la Comisión de Seguimiento: Orden delconseller de Agricultura y Pesca, de 29 de octubre de 2002,por la que se crea la Comisión de Seguimiento de la reservamarina (BOIB núm. 135, de 9 de noviembre).

· Regulación de aparejos: Resolución del director generalde Pesca, de 11 de junio de 2003, por la que se especificanlas modalidades y los períodos de utilización de los aperosde pesca profesional, recreativa y deportiva en el ámbito dela reserva del Migjorn (BOIB núm. 94 ext., de 2 de julio),modificada por la Resolución del director general de Pesca,de 24 de julio de 2003 (BOIB núm. 107, de 26 de julio).

Reserva marina delMigjorn de Mallorca

· Ordre de la consellera d’Agricultura i Pesca, de 15 dejuny de 2004, per la qual s’estableix la reserva marina de lesilles Malgrats, i es regulen les activitats a desenvolupar-hi.(BOIB núm. 89, de 24 de juny)

Reserva marina de les illes Malgrats

· Ordre de la consellera d’Agricultura i Pesca, de 10 demaig de 2004, per la qual s’estableix la reserva marina de l’illadel Toro, compresa entre el Clot des Moro, l’illa del Toro i calaRefeubetx, i es regulen les activitats a desenvolupar-hi. (BOIBnúm. 78, de 3 de juny).

Reserva marina de l’illa del Toro

· Orden de la consellera d’Agricultura i Pesca, de 15 dejunio de 2004, por la cual se establece la reserva marina deles illes Malgrats, y se regulan las actividades a llevar a caboen la misma. (BOIB núm. 89, de 24 de junio)

Reserva marina de les illes Malgrats

· Orden de la consellera d’Agricultura i Pesca, de 10 demayo de 2004, por la cual se establece la reserva marina del’illa del Toro, comprendida entre el Clot des Moro, l’illa delToro y cala Refeubetx, y se regulan las actividades a llevar acabo en la misma. (BOIB núm. 78, de 3 de junio).

Reserva marina de l’illa del Toro

Page 35: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot

35

Adreces i telèfons d’interès

Direcció General de PescaConselleria d’Agricultura i Pescadel Govern de les Illes BalearsC/ dels Foners, 1007006 PalmaTel: 971 17 61 04Fax: 971 17 61 57web: http://dgpesca.caib.es

Consell Insular de MenorcaPlaça de la Biosfera, 507703 MaóTel: 902 35 60 50

Consell Insular d’Eivissa i FormenteraAvinguda Espanya, 4907800 Eivissa.Tel: 971 19 59 00Fax: 971 19 59 13

Parc natural de Ses Salinesd’Eivissa i FormenteraC/ de Murcia, 607800 Eivissa.Tel: 971 30 14 60

Parc nacional maritimoterrestre del’arxipèlag de CabreraPça. d' Espanya, 8 1r.07012 PalmaTel: 971 72 50 10Fax: 971 40 46 26

Servei de Pesca de l’Administracióperifèrica de l’Estat a BalearsC/de Tous i Maroto, 307007 Palma.Tel: 971 98 94 21Fax: 971 98 94 14

Guàrdia CivilTel: 062

EmergènciesTel: 112

Direcciones y teléfonos de interés

Dirección General de PescaConselleria de Agricultura y Pescadel Govern de les Illes BalearsC/ Foners, 1007006-PalmaTel: 971 17 61 04Fax: 971 17 61 57web: http://dgpesca.caib.es

Consell Insular de MenorcaPlaça de la Biosfera, 507703 MaóTel: 902 35 60 50

Consell Insular d’Eivissa i FormenteraAvinguda Espanya, 4907800 Eivissa.Tel: 971 19 59 00Fax: 971 19 59 13

Parque natural de Ses Salinesd’Eivissa i FormenteraC/ de Murcia, 607800 Eivissa.Tel: 971 30 14 60

Parque nacional marítimo-terrestredel archipiélago de CabreraPça. d' Espanya, 8 1r.07012 PalmaTel: 971 72 50 10Fax: 971 40 46 26

Servicio de Pesca de la Administraciónperiférica del Estado en BalearsC/de Tous i Maroto, 307007 Palma.Tel: 971 98 94 21Fax: 971 98 94 14

Guardia CivilTel: 062

EmergenciasTel: 112

Page 36: S. Martino Direcció General de Pesca, Conselleria d ...la de pesca submarina). Els jubilats estan exempts d’aquest pagament. Els impresos es poden obtenir al mateix lloc on es pot