Top Banner
Defrisarea padurilor si impactul asupra biodiversitatii Elevi: BELIGA DAMARIS RUS ADINA Profesor coordonator: Prof.CHRISTOF CAMELIA LICEUL TEHNOLOGIC AGRICOL BISTRITA
14

Rus Adina Si Damaris

Nov 11, 2015

Download

Documents

Cristina Tamas

Arbori pentru viitor
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Defrisarea padurilor si impactul asupra bio-diversitatii

Defrisarea padurilor si impactul asupra biodiversitatiiElevi: BELIGA DAMARISRUS ADINAProfesor coordonator:Prof.CHRISTOF CAMELIALICEUL TEHNOLOGIC AGRICOL BISTRITAPdurile reprezint factorul determinant in meninerea echilibrului ecologic, climatic sihidric, reprezentnd ecosistemul cu o capacitate de regenerare de 3-5 ori mai mare, dect oricare alt ecosistem natural.

Defrisarea padurilorCopacii sunt una dintre cele mai importante aspecte ale planetei n care trim. Acetia sunt extrem de importani pentru mediu, animale, i desigur, pentru noi, oamenii.

Ei mai sunt importani i pentru clima de pe Pmnt, acioneaz ca filtre pentru dioxid de carbon, sunt habitate i adposturi pentru a milioane de specii. Cu toate acestea, copacii de pe planeta noastrsuntepuizaintr-un ritmfoarte rapid. Conformunor estimri,mai mult de50lasutdinsuprafeele acoperitecucopaciadisprutcaurmareaactivitiium-ane. Defririle au nceput din la mijlocul anilor 1800, cnd populaia a nceput sa creasc.Acestia au defriat pdurile pentru a face loc aezmintelor.Dar mai trziu, oamenii au nceput sa foloseasc lemnul pentru gtit i nclzire,acesta ducnd la o rat mult mai mare a defririi.Despdurirea implic ndeprtarea vegetaiei de la suprafa.n consecina, apar schimbrin procesele de formare a solului, precum i n erodarea acestuia. Litiera este sursaprincipal de ntoarcere a elementelor minerale n sol i a substanelor organiceTierile masive din ultimii 80 de ani, mai ales dup primul rzboi mondial, a dus la o reducere a suprafeei de 9 milioane ha la 6.3 milioane ha pduri, din care astzi 5.5% sunt afectatedepoluaresiduntori.Vegetaiaforestieracontribuielancetinirea scurgeriide suprafaa, pstrarea litierei, a covorului vegetal ierbos i la reinerea apei.Defrisarea padurii ii lasa pe oamenii care traiesc in padure fara adapost si fara hrana , si duce la disparitia unui stil de viata care a existat neschimbat pentru mii de ani .Insa efectul cel mai dezastruos pe care l-ar putea avea deforestarea este impactulasupra climei planetei Nevoiadelemn,defriareapentruafacelocterenuriloragricole,drumuriiciferate, incendii, mine, combustibili sunt toate cauze legate de deforestare.Oamenii au trit n preajma pdurilor ecuatoriale de mii de ani,luand ce era necesar de lanaturafr s intervin n echilibrul natural.La fel ca i mutarea culturilor taierea copacilor pentru folosirea lemnului n scopuricomerciale poate fi implementat cu deranjri minore asupra mediului. Atunci cnd numarul copacilor czui este mai mare dect al celor produi, taierea lemnului devine o problemaserioasa.

Cele mai importante cauze ale deforestrii sunt mutarea culturilor i comerul cu lemn. n trecut indigenii practicau agricultura n pdure dobornd copaci pentru a face loc culturilor ipajitilor pentru animale i mutndu-se cand solul devenea nefertil. Acest proces nu e un pericolpentru pdure dac este facut cu grija i pdurii ii este dat suficient timp pentru a-i regeneraspaiile defriate.Probleme aparatunci cand solului nu-i este oferit destul timp deregenerare i agricultura intensiva duce la degradarea definitiv a acestuia. Aceasta este situatia prezent, din cauza cresterii populaiei unele surse spun c mutarea culturilor este cauza a peste 70% din defririle pdurii.