Top Banner
24 KUNGLIGA MAGASINET APRIL 2014 APRIL 2014 KUNGLIGA MAGASINET 25 RUMäNSKA KUNGAH USET STäRKER SIN STäLLNING Rumäniens monarki var en av de monarkier som försvann efter det andra världskriget. Landets siste kung, Michael I, fick ett ultimatum av den nya kommunistregimen: abdikera eller dö! Under åren i exil har Michael och hans familj kämpat för, och drömt om, ett fritt Rumänien och numera är såren läkta mellan kungafamiljen och den rumänska staten. Nyligen besökte de rumänska prinsarna Radu och Nicholas Stockholm och Kungliga Magasinet fick möjlighet att träffa dem för ett långt och personligt samtal. Av ROGER LUNDGREN Foto RICHARD VON HOFSTEN OCH IBL Det
5

rumänska Det kungahuset · 2014-04-28 · 24 Kungliga Magasinet april 2014 april 2014 Kungliga Magasinet 25 rumänska kungahuset stärker sin ställning rumäniens monarki var en

Jul 29, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: rumänska Det kungahuset · 2014-04-28 · 24 Kungliga Magasinet april 2014 april 2014 Kungliga Magasinet 25 rumänska kungahuset stärker sin ställning rumäniens monarki var en

24 Kungliga Magasinet april 2014 april 2014 Kungliga Magasinet 25

rumänska kungahusetstärker sin ställning

rumäniens monarki var en av de monarkier som försvann efter det andra världskriget. landets siste kung, Michael i, fick ett ultimatum av den nya kommunistregimen: abdikera eller dö! under åren i exil har Michael och hans familj kämpat för, och drömt om, ett fritt rumänien och numera är såren läkta mellan kungafamiljen och den rumänska staten. Nyligen besökte de rumänska prinsarna Radu och Nicholas Stockholm och Kungliga Magasinet fick möjlighet att träffa dem för ett långt och personligt samtal.

Av RogeR LundgRen Foto RichaRd von hofsten och iBL

Det

Page 2: rumänska Det kungahuset · 2014-04-28 · 24 Kungliga Magasinet april 2014 april 2014 Kungliga Magasinet 25 rumänska kungahuset stärker sin ställning rumäniens monarki var en

ruMänien ruMänien

26 Kungliga Magasinet april 2014 april 2014 Kungliga Magasinet 27

rumänien hade varit en del av det otto-manska riket, när landet 1878 fick sin självständighet. Rumänien ville bli mo-narki och parlamentet erbjöd kronan till den tyske prinsen Karl av Hohenzollern-Sigmaringen. Han tackade med glädje ja

till uppdraget och blev då Rumäniens kung under namnet Carol I. Kung Carol fick ingen son som kunde ärva kronan, och därför blev hans brorson Ferdinand, Rumäniens andre kung.

Kung Ferdinand satt på tronen mellan 1914 och 1927. Han var gift med ett barnbarn till den brittiska drottningen Victoria, prinsessan Marie av Edinburgh, som var en mycket välkänd och älskad person under sin levnadstid. Ferdinand och Maries äldste son, kung Carol II, kunde initialt inte bli Rumäniens kung när hans far dog 1927. Det berodde på att han var otrogen mot sin hustru, den grekiska prinses-san Helen, och istället levde öppet med sin älskarinna Elena Lupesco. Helen och Carol skildes 1928 och deras unge son Michael var landets kung fast han var ett barn.

Men kung Carol genomförde en kupp mot sin son Mi-chael och övertog tronen från honom 1930. Tio år senare var Carol II tvungen att lämna Rumänien igen, efter att han infört en auktoritär regim. Kung Michael fick därför ännu

en gång bli Rumäniens kung och efter kung Carols dåliga beteende genom åren, vägrade Michael möta sin far någon-sin igen. Kung Carol II dog i exil 1953.

kung michael som föddes 1921 var bara ett barn, fem år gammal, när han blev kung första gången. När han återigen blev kung 1940, var han vuxen men det fanns alltid något sorgset i den unge kungens ögon. Han hade tvingats växa upp snabbt och när hans far Carol var kung, tvingades Michaels mor Helen leva utanför Rumänien och långt borta från sin son.

Kungens nya regenttid var heller inte enkel. Andra världskriget härjade för fullt runtom i Europa och de olika rumänska regeringarna hade samarbeten med såväl Nazi-tyskland, som de allierade och slutligen med ryssarna. Kom-munister har aldrig varit förtjusta i kungligheter och det var de inte heller i Rumänien.

På nyårsafton 1947 tvingades kung Michael I, under pistolhot, signera abdikationshandlingarna. Kommunister-na hade dessutom hotat döda tusen studenter om kungen inte gjorde som de ville. Kungen var därmed tvungen att mer eller mindre omgående lämna landet med sina närmsta medarbetare.

Kronprinsessan Margareta och prins Radu på furst Albert och furstinnan Charlenes bröllop i Monaco sommaren 2011.

Kronprinsessan Margareta är en uppskattad gäst hos de europeiska kunga-familjerna. Ovan och till höger är hon på bröllop i Luxemburg, 2012.

Page 3: rumänska Det kungahuset · 2014-04-28 · 24 Kungliga Magasinet april 2014 april 2014 Kungliga Magasinet 25 rumänska kungahuset stärker sin ställning rumäniens monarki var en

ruMänien

28 Kungliga Magasinet april 2014 april 2014 Kungliga Magasinet 29

ett Par månader efter abdikationen hävdade Michael att handlingen var olaglig och att han ännu var Rumäniens rättmätige konung. Han hade dock aldrig kunnat förutse att det skulle dröja ända fram till revolutionen mot paret Ceausescu 1989, innan kung-ligheterna aktivt skulle kunna drömma om att återvända till Rumä-nien.

När prinsessan Elizabeth och Philip Mountbatten gifte sig i no-vember 1947, mötte kung Michael sitt livs stora kärlek i en av bröl-lopsgästerna. Michael var betagen i den vänliga prinsessan Anne av Bourbon-Parma, som var dotter till prins René av Bourbon-Parma och prinsessan Margrethe av Danmark. Paret gifte sig sommaren 1948 i Aten med kung Paul och drottning Frederika av Grekland som värdar.

Anledningen till att kungaparet gifte sig i Grekland var att den grekiske kungen valt att inte erkänna den nya rumänska regimen och därmed blev Michael behandlad som Rumäniens statschef. Anne fick titeln drottning efter bröllopet och paret flyttade runt i Europa innan de hamnade i Versoix i Schweiz. Det rumänska kungaparet har fem döttrar, kronprinsessan Margareta född 1949, prinsessan Elena född 1950, prinsessan Irina född 1953, prinsessan Sophie född 1957 och prinsessan Maria 1964. Under åren i exil hade den rumänska kunga-familjen ett mycket vanligt liv. Visst höll de kontakt med de olika europeiska kungafamiljerna, men den rumänska familjen hade det inte speciellt gott ställt. Kung Michael jobbade i flera år som pilot för att kunna försörja sin fru och sina barn.

efter revolutionen 1989 började kung Michael vädra mor-gonluft. Han hade inte besökt Rumänien sedan 1947 och hans drott-ning hade inte ens satt sin fot i landet. Kungaparet ville åka hem och Michael hann tillbringa några timmar i Rumänien 1990, innan den dåvarande regeringen tvingade honom ut ur landet igen. Ett par år senare firade han påsk i Bukarest och hälsades då av en miljon män-niskor. Återigen fick regeringen panik.

Det var först 1997 som kungen, efter det att Rumänien fått en ny regering, kunde återfå sitt rumänska medborgarskap. Idag har kung Michael en bra relation med sitt forna rike och får till och med pen-sion eftersom han är före detta statschef. Han och drottning Anne bor kvar i Schweiz, men besöker Rumänien flera gånger per år.

Kungaparet låter sig representeras av sin äldsta dotter, kronprin-sessan Margareta och hennes make, prins Radu. Eftersom kung Mi-chael inte har några söner ändrade han den rumänska tronföljden 2007. Margareta blev då kronprinsessa och Radu, som hon varit gift med sedan 1996, fick titeln prins av Rumänien. Eftersom paret inte har några barn gjorde kungen samtidigt sin dotterson Nicholas till rumänsk prins.

Kungliga Magasinets Roger Lundgren och Susanna Popova samt de rumänska prinsarna Radu och Nicholas.

Page 4: rumänska Det kungahuset · 2014-04-28 · 24 Kungliga Magasinet april 2014 april 2014 Kungliga Magasinet 25 rumänska kungahuset stärker sin ställning rumäniens monarki var en

ruMänien ruMänien

30 Kungliga Magasinet april 2014 april 2014 Kungliga Magasinet 31

idag är kronprinsessan Margareta, prins Radu och prins Nicholas de som främst representerar det ru-mänska kungahuset. När prinsarna nyligen var på Sverigebesök, tog de emot Kungliga Magasinet på den rumänska ambassaden i Stockholm för långa och öppenhjärtiga samtal.

Prins Radu, Rumänien har formellt sett inte varit monarki sedan 1947 då er svärfar kung Michael tvingades abdikera. Trots detta verkar ni ha kontakter med alla övriga kungahus i Europa. Hur kommer det sig?

Prins Radu: Relationerna mellan den rumänska kunga-familjen och de övriga kungahusen i Europa går tillbaka till slutet av 1800-talet då kung Carol I, Rumäniens förs-ta kung, etablerade kontakter med de andra kungafamil-jerna. Dessutom finns det även släktband mellan många av familjerna. Vänskapen mellan den svenska kungafamiljen och det rumänska kungahuset var som starkast mellan kung Gustaf VI Adolf och drottning Helen. Hon levde i exil i Italien i många år, i ett hus som hette Villa Sparta, och där brukade den svenske kungen hälsa på då han årligen var i Italien. Vi har väldigt många fotografier från den tiden på kung Gustaf VI Adolf.

Hur ser kontakten ut med det svenska kungahuset idag?

Prins Radu: Vi har en mycket fin relation med den svenska kungafamiljen. Kungaparet har besökt Rumänien och vi har hälsat på dem på Solliden. Vi var med på kron-prinsessans bröllop samt på kungens 60-års fest och jag och kronprinsessan Margareta besöker Sverige så ofta vi kan. Vi har även semestrat privat i Sverige och besökte Malmö till-sammans med kejsarinnan Farah av Iran i slutet av 1990-ta-let. Vi har under vårt besök i Stockholm den här gången ätit

lunch med prins Daniel och prins Carl Philip samt mött prinsessan Christina och hennes make Tord Magnuson.

Hur är prinsens relation med era svärföräldrar kung Michael och drottning Anne?

Prins Radu: Mina svärföräldrar är enastående män- niskor. De har inte haft enkla liv under alla år de var i exil. De hade ingen förmögenhet att förlita sig på och med fem döttrar att försörja, fick min svärfar arbeta hårt. Under åren då Ceausescu styrde Rumänien var min svärfar alltid ob-serverad, fast han bodde i Schweiz. Ceausescu var livrädd för kungen och ville ha honom under uppsikt. När Rumä-nien sedan blev fritt 1989 försökte mina svärföräldrar ta sig in i landet. Men det var svårt för dem. Regeringarna var länge rädda för deras popularitet. 1992 kunde kungaparet åka hem till Bukarest och hälsades då av en miljon män- niskor. Regeringen skrämdes ännu mera och i fem år för-bjöds kungen att åka hem. Men 1997 fick min svärfar till-baka sitt medborgarskap och senare kom regeringen även att återlämna hans hem, slottet Elisabeta, där jag och kron-prinsessan Margareta bor sedan många år.

Jag förstår att prins Radu har en bakgrund från filmens och teaterns värld. Vad har det betytt för er i er kungliga roll, att ha erfarenheter som skådespelare?

Prins Radu: Faktiskt en hel del. Många av våra uppgif-ter handlar ju om att framträda inför människor, hålla tal och vara avslappnad i offentliga miljöer. Jag känner att min utbildning från universitetet i Bukarest, där jag studerade drama och film, gett mig en bra grund att stå på. Sedan jag började representera den kungliga familjen har jag även fått flera uppdrag från den rumänska staten. Det har varit en stor ära för mig att kunna arbeta för mitt land.

”Vi har en mycket fin frelation med den svenska kunga-

familjen.”intervju Prins Radu:

Fakta

NamN: Prins Radu av Rumänien

Född: den 7 juni 1960

Föräldrar: Rene och Gabriela Duda

Familj: hustrun, kronprinsessan Mar-gareta av Rumänien

Bor: i slottet Elisabeta i Bukarest

kuriosa: har studerat drama och film

Hemsida: princeradu.ro

Page 5: rumänska Det kungahuset · 2014-04-28 · 24 Kungliga Magasinet april 2014 april 2014 Kungliga Magasinet 25 rumänska kungahuset stärker sin ställning rumäniens monarki var en

ruMänien ruMänien

32 Kungliga Magasinet april 2014 april 2014 Kungliga Magasinet 33

Prins Nicholas, ni är rätt ny på den kungliga banan och ni fick er kungliga status av er morfar kung Michael så sent som 2007.

Prins nicholas: Ja, jag har vuxit upp i Storbritannien, som vem som helst. Det tog lång tid för mig innan jag in-såg att min morfar var speciell, att han var kung och att vi i familjen hade ett kungligt arv. För mig har morfar alltid varit morfar. Men jag har rest med honom nu, när jag bli-vit vuxen, och sett vilken vördnad och respekt han möts av överallt. Jag följde med honom till Otto von Habsburgs begravning i Wien för några år sedan och det var rörande att se hur morfar hälsades av alla kungligheter, politiker och andra prominenta personer. Jag har också lärt mig att han betyder mycket för många, många rumäner.

Vilka kontakter har prinsen haft med Rumänien?

Prins nikolas: Första gången jag åkte till Rumänien var jag en liten pojke. Då hälsades mina morföräldrar och res-ten av familjen av stora folkmassor. Jag tyckte naturligtvis att det var oerhört spännande. Men mitt liv har funnits i Storbritannien. Numera bor jag i Bukarest i en egen vå-ning, jag jobbar deltid på ett bokförlag och försöker hjälpa familjen med representationen. Jag försöker dessutom lära mig rumänska flytande, vilket inte är enkelt.

Hur har det varit att vänja sig leva ett kungligt liv?

Prins nikolas: Det är lite speciellt att bli prins över en natt, vilket jag egentligen blev även om jag är barnbarn till en kung och släkt med de flesta kungahusen i Europa. Jag tar små steg och följer min moster och morbror. Jag ser hur de gör och jag tycker det är spännande. Man får ju komma ihåg att Rumänien är en republik och att vi som landets kungafamilj skapar våra roller själva, men jag tycker att det hittills gått väldigt bra.

Det får mig oundvikligen att undra: er morfar har ju utsett prinsen som framtida överhuvud i den rumänska kungafamiljen. Ni är nummer tre i tronföljden efter er moster och mamma. Om Rumänien skulle vilja återinföra monarkin, skulle prinsen då vara redo att bli kung?

Prins nikolas: Det är självklart så att om det rumänska folket skulle önska ett återinförande av monarkin som stats-skick, så ställer såväl jag som mina familjemedlemmar upp. Annars hade jag aldrig tackat ja till den fina titel och det förtroende min morfar visade mig för några år sedan.

”Man får ju komma ihåg att Rumänien är en republik och att vi som landets kungafamilj skapar våra

roller själva, men jag tycker att det hittills gått väldigt bra.”

Fakta

NamN: Prins Nicholas av Rumänien

Född: den 1 april 1985

Föräldrar: prinsessan Elena av Rumänien och Robin Medforth-Mills.

Familj: föräldrarna samt systern Karina de Roumanie

Bor: i en våning i Bukarest

kuriosa: jobbar deltid på ett rumänskt bokförlag

Hemsida: familiaregala.ro

intervju Prins nicholas: