Top Banner
Årsplan 2016-2017 Holmlund barnehage
27

Årsplan 2016-2017...Årsplanen for barnehageåret 2016 - 2017 inneholder Rammebetingelser, Barnehageloven og Rammeplan for barnehager som vi er forpliktet til å jobbe etter, og de

Feb 16, 2021

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • Årsplan 2016-2017

    Holmlund barnehage

  • 1

    Velkommen til Holmlund barnehage

    «Humor, glede og lek hører sammen»:

    Vi ønsker at barnehagens visjon skal prege dagene i barnehagen. I Holmlund barnehage skal vi tilrettelegge hverdagen slik at barna får mye tid til aktiv og god lek sammen med andre barn.

    I Holmlund barnehage ønsker vi at barna skal få gode opplevelser og erfaringer med uteliv og utelek til alle årstider. Vi legger vekt på å være mye ute både innenfor gjerdet og ute i skogen og barnehagens nærmiljø.

    Årsplanen for barnehageåret 2016 -2017 inneholder Rammebetingelser, Barnehageloven og Rammeplan for barnehager som vi er forpliktet til å jobbe etter, og de mål og planer som vi har satt for Holmlund barnehage. Virksomhet for barnehager, Stange kommune har også lagt føringer gjennom årets satsingsområde: «Språk, tekst og kommunikasjon». Dette satsingsområdet vil sammen med vår visjon og vår intensjon om et aktivt uteliv prege barnehagehverdagen i året som kommer.

    Barnehagens årsplan gir informasjon til foreldre og andre interesserte om barnehagens innhold. Årsplanen er personalets arbeidsredskap gjennom hele barnehageåret.

    Vi håper at årsplanen vil være nyttig og et godt utgangspunkt for samarbeidet i barnehageåret som kommer.

    Vennlig hilsen

    Ingeborg Kolstad

    Holmlund barnehage,

    Holmlundvegen 70

    Postadresse: Postboks 1028, 2312 Ottestad

    E-mail: [email protected]

  • 2

    Holmlund barnehage er en kommunal barnehage som ligger i Ottestad, fint plassert med skogen som nærmeste nabo.

    Barnehagen har store flotte lokaler med fem avdelinger, med ca. 85 plasser for barn i alderen 1- 5 år. På avdelingene Bikuben og Humlebolet vil det dette barnehageåret være barn i alderen 1-3 år. På Revehiet, Maurtua og Bamsebo er det barn i alder 3-5 år. Barnehagen er en avdelingsbarnehage, men vi åpner opp for samarbeid og lek på tvers av avdelingene.

    Et nært foreldresamarbeid, gode rutiner og omsorg er med på å skape trygghet for barn i barnehagen. Vi setter pris på tilbakemeldinger fra foreldre. Den daglige foreldrekontakten, foreldremøter eller FAU er viktige arenaer for dette.

    Planleggingsdager barnehageåret 2016 – 2017:

    Barnehagen har 5 planleggingsdager i løpet av året, da er barnehagen stengt:

    18. og 19. august. 2016

    25. november 2016

    27. januar 2017

    26. mai 2017

    Barnehagens telefonnummer:

    Hovednummer: 625 62678

    Revehiet: 907 47 610

    Bamsebo:906 94 833

    Maurtua: 907 42 848

    Humlebolet: 916 10 634

    Bikuben: 905 80 187

  • 3

    1. Presentasjon av virksomhet for barnehager Alle kommunale barnehager er en felles virksomhet. Virksomheten har en felles administrasjon. Kontaktinformasjon: Leder Sigrid E.S. Håkonsen 62 56 20 41 924 82 775 Rådgiver Inger Tove Kulseth 62 56 20 42 906 03 529 Rådgiver Heidi Holt Larsen 62 56 20 40 416 81 771 Spesialpedagogisk team: Spesialpedagog Kari Opøien 979 58 338 Spesialpedagog Karine Røhnebæk 979 58 588 Spesialpedagog Heidi Myhre 416 69 412 Migrasjonspedagog Lisa N. Østgård 991 67 549 Adresse: Rådhuset, postboks 214, 2336 Stange Nettside: www.stange.kommune.no/barnehager Epostadresse: [email protected] Virksomhet for barnehager fungerer som Stange kommunes barnehagemyndighet, og har ansvar for all drift av barnehager i Stange. I forhold til tilsyn med barnehager, er denne myndighet lagt direkte under Rådmannen, og spørsmål rundt tilsyn med barnehager kan rettes til Rådgiver for grunnskole Venke Nystuen 62 56 21 36 974 12 454 2. Mål for virksomheten Legge til rette for en glad, trygg og utviklende oppvekst for alle barnehagebarn i Stange kommune, ved tydelig brukerorientering, trygg og utviklende oppvekst og best mulig utnyttelse av virksomhetens samlede ressurser.

    3. VFBs satsingsområder 2016 - 2017 Sluttføre prosjektet ”Framtida er nå”:

    1. Vi skal ha pedagogisk praksis i Stange kommune med profesjonelle voksne som fremmer læring for alle barn og elever i kommunen uavhengig av skole og barnehage, individuelle forutsetninger, kjønn eller foreldrebakgrunn.

    2. Alle barn og unge skal oppleve helhet og sammenheng fra barnehage og ut grunnskolen. Det skal være nært samarbeid mellom barnehager og skoler i Stange.

    3. Utviklingsarbeid skal ivareta både sosial og faglig utvikling. 4. Vi skal ha en resultat- og utviklingsorientert kultur, hvor resultater blir analysert som

    grunnlag for videre utvikling av pedagogisk praksis. 5. Vi skal ha god analysekompetanse ved å speile praksis i forhold til samfunnsoppdraget.

    Når prosjektet avsluttes høsten 2016 er det viktig å videreføre arbeidet og få denne måten å arbeide på implementert som en del av vår praksis.

    http://www.stange.kommune.no/barnehagemailto:[email protected]

  • 4

    Fagområdet «Kommunikasjon, språk og tekst»: Tidlig og god språkstimulering er en stor og viktig del av barnehagens innhold og oppgaver. Dette er noe som er sterkt vektlagt i St. Meld.19 Tid for lek og læring. Vi vil derfor ha dette som overordnet satsningsområde for barnehagene framover.

    - Fokus på språkutvikling og grunnleggende ferdigheter - Barna skal oppleve et rikt og variert språkmiljø.

    Dokumentasjon/vurdering

    Hensikten med vurdering er å skape en reflektert og åpen praksis der man åpent drøfter barnehagens mål, innhold og kvalitet. Dokumentasjonen skal danne utgangspunktet for denne drøftingen.

    Dokumentasjon: Rammeplanen sier ” Barnehagens dokumentasjon kan gi foreldre, lokalmiljøet og kommunene som barnehagemyndighet informasjon om hva barn opplever, lærer og gjør i barnehagen”.

  • 5

    HOLMLUND BARNEHAGE

    Rammebetingelser

    Lov om barnehager:

    Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.

    Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek,

    og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på

    grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for

    menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet,

    verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i

    menneskerettighetene.

    Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv,

    hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha

    rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.

    Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den

    skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap

    og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for

    diskriminering.

  • 6

    RAMMEPLANENS 7 FAGOMRÅDER

    I forhold til rammeplanen så er vi forpliktet til å jobbe med 7 fagområder i barnehagen. Dette gjøres både i planlagte og ikke planlagte læringssituasjoner med barna. Hvordan hvert enkelt fagområde vektlegges er avhengig av barnas alder og utvikling.

    Vi omtaler her hvert enkelt fagområde, de som ønsker å vite mer kan gjerne lese i barnehagens rammeplan.

    Kommunikasjon, språk og tekst:

    Tidlig og god språkstimulering er en viktig del av barnehagens innhold. Barnet skal få varierte og positive erfaringer med å bruke språket som kommunikasjonsmiddel. Både den nonverbale og verbale kommunikasjonen er viktig for å utvikle et godt muntlig språk.

    Barnehagen må skapet et miljø hvor barn og voksne opplever glede ved å bruke språket gjennom høytlesning, fortelling, sang og samtale.

    Vi skal få barna til å bruke språket sitt for å uttrykke følelser og ønsker, til å løse konflikter og til å skape positive relasjoner i leken. Viktige sider ved kulturoverføringer er knyttet til kommunikasjon, språk og tekst.

    Kropp, bevegelse og helse:

    Gjennom kroppslig aktivitet lærer barn seg selv og verden å kjenne. I småbarnsalderen tilegner barn seg grunnleggende motoriske ferdigheter, fysiske egenskaper, vaner skapes og de får innsikt i hvordan de kan ivareta helse og livskvalitet.

    Fysisk aktivitet er viktig for utviklingen av den sosiale kompetansen og for de motoriske ferdighetene. Derfor må vi voksne legge til rette slik at barna får utvikle disse ferdighetene og får prøve igjen og igjen. Bruk av naturen og nærmiljøet gir oss mange muligheter.

    Vi organiserer dagen slik at vi får en god variasjon mellom aktivitet og hvile. Vi legger til rette for varierte aktivitet ute og inne.

    Kunst, kultur og kreativitet:

    Vi skal gi barna mulighet til å oppleve kunst og kultur og til selv å uttrykke seg estetisk.

    Barna skal gis mulighet til å ta i bruk fantasi, kreativitet og skaperglede. Det er viktig at personalet gir rom for både voksenstyrte og barnestyrte aktiviteter.

    Barna skal oppleve at det å være sammen om kulturelle opplevelser eller skap noe sammen bidrar til samhørighet.

    Dette fagområdet handler om mange forskjellige uttrykksmåter slik som musikk, dans, drama, språk, litteratur etc.

  • 7

    Natur, miljø og teknikk:

    Fagområdet skal bidra til at barn blir kjent med og får forståelse for plante og dyr, landskap, årstider og vær.

    Vi skal gi barna gode opplevelser slik at de blir glade i å være ute i naturen. Vi skal legge til rette for undring, iakttakelse, eksperimentering, beskrivelse og samtale over alt det spennende naturen har å by på.

    Vi tar utgangspunkt i barnas nysgjerrighet, interesser og forutsetninger.

    Etikk, religion og filosofi:

    Etikk religion og filosofi er med på å forme måter å oppfatte verden og mennesker på og preger verdier og holdninger. Religion og livssyn legger grunnlaget for etiske normer.

    Barnehagen skal reflektere og respektere det mangfoldet som er representert i barnegruppa, samtidig som vi skal ta med oss verdier og tradisjoner i den kristne kulturarv.

    Vi skal gi barna ro til undring, samtaler og fortellinger.

    Nærmiljø og samfunn:

    Vi skal bidra til at barna møter verden utenfor familien med tillit og nysgjerrighet. Barna skal bli kjent med og delta i samfunnet gjennom opplevelser og erfaringer i nærmiljøet.

    Vi skal bruke nærmiljøets ressurser til gode opplevelser og læringsmuligheter tilpasset barnas forutsetninger og interesser. Vi skal sørge for at barn utvider sin forståelse for kulturelle likheter og forskjeller.

    Antall, rom og form:

    Barn er tidlig opptatt av tall og telling, de utforsker rom og form, de argumenterer og er på jakt etter sammenhenger.

    Barna utvikler sin matematiske kompetanse gjennom lek, eksperimentering og hverdagsaktiviteter. Barnehagen har et ansvar for å oppmuntre barnas egen utforsking og legge til rette for tidlig og god stimulering.

  • 8

    Informasjonsrutiner:

    Daglig foreldrekontakt: Vi legger stor vekt på den daglige kontakten med dere foreldre og prøver å gi tilbakemeldinger på hvordan barnehagedagen har vært for ditt barn. Personalet trenger informasjon som har betydning for barnet. For å dokumentere innholdet i hverdagen tar vi blant annet bilder som vises på billedskjerm i garderoben.

    Hypernet: Vi sender ut informasjon via Hypernet, et digitalt kommunikasjonsverktøy. Dere får egen bruker og passord til dette, slik at dere kan følge med på informasjon om hva som foregår i barnehagen. Dere kan også legge inn informasjon om fridager o.l. for eget barn.

    Hver måned legges det ut månedsbrev som sier noe om hvordan forrige måned har vært og hvilke planer som ligger for måneden vi har foran oss. Her vil det bli gitt beskjed om eventuelle viktige datoer som dere må merke dere.

    Taushetsplikt: Personalet har taushetsplikt. Dette gjelder også vikarer og studenter.

    Bursdagsfeiringer:

    Vi henger opp flagg ute. Vi følger flaggreglene, i perioden 1. mars – 31. oktober henges flagget ut kl. 08.00, i perioden 1. november – 28.februar henges flagget ut kl. 09.00.

    Vi lager krone, kort og har egen bursdagssamling.

    Barnet skal være i fokus denne dagen.

    Dere foreldre tar med noe ekstra å spise denne dagen (for eksempel is, frukt eller kake) Det viktigste er at det er noe bursdagsbarnet liker.

  • 9

    Dagsrytme:

    Den faste dagsrytmen skaper trygghet og forutsigbarhet for barna. Dagsrytmen kan endres ut fra barnegruppens behov og ved gjennomføring av turer og ulike feiringer.

    Barnehagen har ingen kjernetid (frist for når dere må være i barnehagen), men de faste aktivitetene vil starte ca. kl. 09.30. Dersom dere kommer senere enn dette vil vi anbefale å ta kontakt med barnehagen.

    Kl. 06.45: Barnehagen åpner.

    Kl. 06.45 – 08.30: Medbrakt frokost spises på kjøkkenet eller på avdelingen

    Kl. 09.00: Aktiviteter ute og inne

    Kl. 11.15. Barnehagen serverer formiddagsmat

    Kl. 12.15: Utelek, soving/hviling (tilpasses barnas behov)

    Kl. 14.30: Ettermiddagsmåltid. Barna får mat og frukt i barnehagen.

    Hvilestund

    Kl. 16.30 : Barnehagen stenger. Alle skal være ute av barnehagen klokka 16.30.

    Den som bringer/henter barnet skal ha kontakt med en av personalet.

  • 10

    Holmlund barnehages verdigrunnlag:

    «HUMOR, GLEDE OG LEK HØRER SAMMEN»

    Dette skal kjennetegne Holmlund barnehage:

    Verdigrunnlaget skal gjenspeiles i hverdagen i barnehagen og i vår væremåte. Tanker om verdier og forutsetninger skal ligge til grunn for arbeidet vårt.

    Verdigrunnlaget tar utgangspunkt i Stange kommunes overordnede verdier, Åpenhet, Trygghet og Mangfold. Dette er flettet sammen med andre punkter som vi mener viktig for arbeidet i barnehagen

    Humor, glede og lek - Smil og latter - Ha det gøy - Kunne tulle og tøyse

    Trygghet - Omsorg - Se og bli sett - Gode rollemodeller - Mestringsfølelse - Positiv respons -Tydelige rammer, gjentagelse

    Åpenhet - Imøtekommende - Mottagelig for forandringer - Ærlig og god kommunikasjon Mangfold

    - Respektere og tolerere ulikheter - Inkludering - Anerkjennelse - Likeverd

    Tilstede med barna - Se enkeltbarnet - Se og lytte - Gi inspirasjon til lek - Ta barnet på alvor - Gi barnet mulighet til medvirkning

    Romslig - Finne gode løsninger - Se enkeltindividet - Godta ulikheter

    Bred Kompetanse - Bred kompetanse - Mye erfaring

  • 11

    LEK OG LÆRING: Lekens betydning for barn: Leken er viktig for barn. Lek og læring henger svært tett sammen. ”Læring foregår i det daglige samspillet med andre mennesker og med miljøet, og er nært sammenvevd med lek, oppdragelse og omsorg.” (Rammeplanen) Barnet stimuleres gjennom lek. Leken er nødvendig for at barn skal utvikle seg og lære. For barnets trivsel er det viktig delta i lek og å få venner i barnehagen. Barnas lek er mangfoldig, ved å gi barna gode opplevelser i hverdagen kan dette igjen inspirere til ny lek. Leken skal være frivillig. Tilrettelegge for god lek: En god barnehage skal preges av et godt lekemiljø der det finnes muligheter og hvor ulike typer leker og utstyr er tilgjengelig for barna. Vi ønsker å legge til rette for variert og positiv lek både inne og ute. Leken skal ha gode vilkår. Det er viktig at de voksne har respekt for barns lek og den frihet som ligger i leken. Barna må få tilstrekkelig plass og uforstyrret tid slik at den gode leken kan utvikle seg. Her må vi tilrettelegge for lek i mindre grupper og gi barna god tid uten for mange avbrudd i hverdagen. I lek og aktiviteter i barnehagen sørger vi for at barna får varierte aktiviteter og har tilgang til ulike typer aktivitetsutstyr. Vi legger til rette for ulike typer rollelek ved å sørge for tilgang til for eksempel utkledningsutstyr, lekemateriell til å bygge og konstruksjonslek. Spill og bøker er tilgjengelig for barna. Barnehagen tilbyr også variert materiale til skapende virksomhet. For å utvikle god lekekompetanse må voksne være tilstede der barn leker. Det er viktig å observere samspillet i leken. Noen barn deltar ikke like naturlig i lek. Noen barn trenger mer tid og trenger å observere andres lek før de selv deltar aktivt. Noen barn trives best i mindre grupper. Det er personalets ansvar å tilrettelegge leken slik at den blir mest mulig inkluderende for alle barn. Tilrettelagt lek i små eller større grupper er arbeidsmåter i benytter i barnehagen. Barn har behov for nye impulser i leken dette gir vi gjennom ulike opplevelser og erfaringer. Vi tar for eksempel utgangspunkt i turer, noe vi leser, eventyr eller noe som barna selv er opptatt av. De yngste barna: Det er vanskelig å gi presise definisjoner av småbarns lek. Mangfoldet er kanskje mest karakteristisk. Barna utforsker rommet og lekene. De klatrer gjerne opp på bord og stoler, slipper ned saker og ting for deretter å hente dem, klatre opp og slippe dem ned igjen. Videre leker de liksomleker, tumleleker, rituelle leker og regelleker. Framtredende trekk ved leken til de yngste er kroppslig utfoldelse, imitasjon, gjentagelser og turtaking. Barna kan ha en tendens til å opptre i flokk. Leken er ofte preget av glede og humor og latter. I løpet av tiden barna går i barnehagen gjør de store sprang i utviklingen. Aktivitetene vil derfor variere fra avdeling til avdeling, både ut fra barnas alder, interesser og behov.

  • 12

    Satsingsområder: Satsingsområdene for Holmlund barnehage for barnehagen: Uteliv og Språk vil være barnehagens satsingsområder for dette barnehageåret. De ulike fagområdene flettes inn og preger hverdagslivet i barnehagen. I tillegg kommer planene som kommer fram i periodeplanen/ månedsplanene. Uteliv: I Holmlund barnehage ønsker vi at barn skal få gode opplevelser og erfaringer med uteliv og utelek til alle årstider. I Holmlund barnehage legger vi vekt på å være mye ute både innenfor gjerdet og ute i skogen og barnehagens nærmiljø. Ved å gi barn gode erfaringer og kunnskap om natur og miljø ønsker vi å påvirke barns glede over utelivet. Utelek og uteaktiviteter er en viktig del av barnekulturen og må tas vare på. Utelek gir rom for aktiv rollelek, men også for stillhet og spennende gjemmesteder. Dette gjør at barna kan være tilstede ut i fra egne behov og interesser. Uteliv gir gode rom for mestring. Barnehagens uteområde og skogen gir barna et mangfold av opplevelser og aktivitets muligheter Det å være ute gir et mangfold av opplevelser og aktivitetsmuligheter. Årstider, endringer i naturen og vær gir mange ulike opplevelser og erfaringer.

    HUMOR, GLEDE OG LEK HØRER SAMMEN

  • 13

    Språk - språkmiljø.

    Alle barnehagebarn skal delta i et rikt og variert språkmiljø. Barnehagen skal gi alle barn varierte og positive erfaringer med å bruke språket som kommunikasjonsmiddel, og som redskap for å uttrykke tanker og følelser.

    Tidlig og god språkstimulering er en viktig del av barnehagens innhold. Barn lærer språk best gjennom å bruke språket aktivt. Alle barn skal oppleve at noen lytter til og viser interesse for det de sier hver dag.

    Leken er en viktig arena for språk og språkutvikling, gjennom leken kan barna lytte til og lære av hverandre.

    Bruk av bøker, sang og fortellinger er tradisjonelle arbeidsmåter i barnehagen. Møte med gode fortellinger bidrar til at barn gradvis tilegner seg fortellerkompetanse og blir i stand til å fortelle selv.

    Det er viktig å sette ord på ting i hverdagen, samtidig som vi setter ord på tanker og følelser og lærer barna å gjøre det samme.

    Noen barn har behov for tilrettelagt språkinnsats. Det barnet som snakker lite, har sen språkutvikling eller språkvansker, må få tidlig og god hjelp.

    Alle barn vil ha nytte av å være i et flerspråklig miljø fordi de i møte med språk som er annerledes enn deres eget, kan bli nysgjerrige på andres språk og mer oppmerksom på sitt eget.

  • 14

    FORELDRESAMARBEID

    Det er foreldrene som har hovedansvaret for barnas omsorg og oppdragelse. Det er de som er eksperter og kjenner sitt barn best. Samtidig er de fleste barna i barnehagen store deler av dagen, og påvirkes naturlig nok av det. Dette gjør at foreldresamarbeidet blir viktig. Vi ønsker et nært og godt samarbeid med dere foreldre.

    Som barnehage må vi ta hensyn til hvert enkelt barn og deres hjem både når det gjelder kultur, religion og verdimessig tilknytning. Det er viktig med åpenhet og gjensidig respekt slik at arbeidet og innholdet i barnehagen kan drives ut i fra en felles forståelse.

    Samarbeidet består av flere deler:

    Den daglige foreldrekontakten:

    I barnehagen møter dere personale ved levering og henting. Vi ønsker tilbakemeldinger fra dere – gi gjerne beskjed dersom det skjer ting i hjemmemiljøet som kan påvirke barnets hverdag. Det er viktig at dere foreldre tar kontakt med personalet ved levering og henting.

    Foreldresamtaler:

    I løpet av barnehageåret vil dere få tilbud om 2 foreldresamtaler (3 for de som er nye i barnehagen eller skifter avdeling). Dersom det er behov for flere samtaler avtales dette mellom foreldre og pedagogisk leder/førskolelærer.

    I disse samtalene tar vi for oss barnets trivsel og utvikling i barnehagen, men vi ønsker gjerne innspill fra dere hvis det er ting dere ønsker å ta opp.

    Foreldremøter:

    I løpet av barnehageåret er det 2 foreldremøter. Tema på disse varerier. Vi tar gjerne imot innspill fra dere foreldre.

    Foreldreutvalg og Samarbeidsutvalg:

    På det første foreldremøtet på høsten velges det to foreldrerepresentanter fra hver avdeling som sitter i FAU. To fra FAU velges til å sitte i samarbeidsutvalget SU. SU består av to foreldre, to ansatte og en politisk valgt fra kommunen. Det skal skrives referat fra FAU og SU møter og henges opp på tavlene i garderoben slik at alle foreldre kan følge med på hva som tas opp på disse møtene.

  • 15

    Turer/Transport:

    Når det gjelder å reise på tur med buss/taxi ønsker vi å ha en strengere linje når det gjelder sikring av barn enn det regelverket sier.

    Dette vil medføre at småbarnsavdelingene Humlebolet og Bikuben ikke vil reise på turer hvor det trengs transport.

    På Bamsebo/Revehiet/ Maurtua vil det ved enkelte anledninger benyttes, bybuss, taxi med mage-belte/ trepunktssele eller turbuss med mage-belte.

    Vi ønsker ikke å bruke personbiler til å frakte barn med. Dette vil kun skje i tilfeller hvor vi trenger å kjøre barn til lege/tannlege eller eventuelt etter egen avtale med dere foreldre.

    Samarbeid med Høgskolen i Hedmark og Storhamar videregående:

    Vi samarbeider med disse og det vil derfor i perioder være studenter/elever her.

    Fra barnehage til skole: I forhold til barna som skal starte på skolen neste høst har vi et samarbeid med Hoberg skole og Arstad skole. Vi har et møte med rektorene på høsten hvor vi planlegger videre samarbeid. På våren har vi møte med lærerne for å gi litt informasjon om barna som kommer herfra. Dere foreldre vil få informasjon om dette på forhånd, og vil skrive under på at dere godkjenner at det utveksles informasjon.

    De eldste barna i barnehagen kaller vi «Propeller». I år har vi 20 stykker og de vil samles en gang i uka. Vi vil ta utgangspunkt i rapporten Fra ” Elle Melle til ABC” som er en handlingsplan for hva barnehagebarn i Stange skal ha med seg av grunnleggende kompetanse når de starter på skolen. Denne finner dere på www.stange.kommune.no/barnehager Det lages halvårsplaner i august/september og januar som sier noe om innholdet i propellgruppa. Foreldre vil også få en oppsummering/evaluering hvert halvår.

    Det blir et eget foreldremøte for «Propellforeldre» til høsten.

    http://www.stange.kommune.no/barnehager

  • 16

    PERSONALET I HOLMLUND BARNEHAGE

    BAMSEBO Marte Nordsveen Pedagogisk leder 80 % Paricat Johansen Pedagogisk leder 20 % Torild Hansen Barne- og ungdomsarbeider 100 % Øyvind Skogen Barne- og ungdomsarbeider 100 % REVEHIET Elin Strand Pedagogisk leder 100 % - 80% Paricat Johansen Pedagogisk leder 20 % (vikar tom. 31.12.16) Rita Volungholen Neiden Barne- og ungdomsarbeider 100 % Gunn Randi Fjæstad Barne- og Ungdomsarbeider 100 % Irene Bergli Ekstra assistent 60 % MAURTUA Hege Østli Pedagogisk leder 100 % (vikar tom 31.12.16) Britt Iuell Barne- og ungdomsarbeider 100 % Liv Hege Nybakken Barne- og ungdomsarbeider !00 % BIKUBEN Ingeborg Gjermshus Pedagogisk leder 100 % (vikar tom 31,12,16) Paricat Johansen Pedagogisk leder 20 % Elin Gustavsen Førskolelærer 80 % Solveig Sølvberg Barne- og ungdomsarbeider 100 % Hanne Gundersen Barne- og ungdomsarbeider 100 % HUMLEBOLET Elin Beate Langseth Pedagogisk leder 100 % Signe Seland Førskolelærer 100 % Inger Aasli Barne- og ungdomsarbeider 60 % Lam Quoc Hung Assistent 40 % Anita Kristiansen Barne- og ungdomsarbeider 60 % Irene Bergli Assistent 40 % STYRER Ingeborg Kolstad Styrer 80 % (vikar tom 31.12.16) Elin Strand Styrer 20 % (vikar tom 30.12.16)

    Vikarer:

    Så langt det er mulig benytter vi faste vikarer ved behov.

  • 17

    AUGUST

    TEMA: FELLESSKAP OG TRYGGHET MÅL:

    • Skal være godt å være barn i Holmlund barnehage • Bli trygge på hverandre, de voksne og omgivelsene ute og inne. • Skape tilhørighet og vennskap

    ARBEIDSMÅTER:

    • Oppstartsamtaler • Innarbeide dagsrytme og gode rutiner • Finne interesseområdene til barna • Bli kjent med barna og deres familie • Fokus på fellesskap • Humor, glede og lek • Uteliv

    VOKSENROLLE:

    • Tilstedeværende voksne • Være på golvet og leke med barna • Være tydelige rollemodeller • Ta med barna på daglige gjøremål • Møte barn og foreldre med åpenhet og raushet. • Skape trygghet og være tydelige • Inkludere alle i fellesskapet • Være forberedt

    Sanger/vers: Navnesanger/vennesanger God morgen alle sammen Dyresanger Alle trenger en liten venn

    Fortellinger: Totte Frosk Karten og Petra Lillesøster Tassen i Barnehagen

    Aktiviteter: Lek inne/ute/småturer Hus av familien Maling Gjøre oss kjent og bli trygge på hverandre

    Viktige datoer: Planleggingsdag 18. og 19. august

  • 18

    SEPTEMBER/OKTOBER

    TEMA: HØST OG FELLESSKAP MÅL:

    • Bli kjent med hva som skjer i naturen om høsten • Bli kjent med høsten som årstid • Bli kjent med barnas kulturelle identitet • La barna få kjennskap til Brannvern

    ARBEIDSMÅTER: • Være ute, gå på tur i skogen og nærmiljøet • Følge forandringer i naturen • Høsting, for eksempel frukt, bær, grønnsaker • Dokumentere med bilder • Gjennomføre brannvernuke uke 38 • Internasjonal uke 43 • Humor, glede og lek

    VOKSENROLLE: • Bruke nærmiljøet aktivt • Tilrettelegge for forming med naturmaterialer • Glede og undre seg sammen med barna • Inneha faktaopplysninger om ulike kulturer, nasjonaliteter

    Sanger/vers: Høyt, høyt i et epletre Epler og pærer Jeg har et lite eple Tusenben gikk ut i søle-vær

    Fortellinger: Gullhår Den lille røde høna Bukkene Bruse Tassen på tur i skogen Tassen på landet

    Aktiviteter: Besøk av brannbilen Servere høstsuppe Bake/lage mat

    Viktige datoer: Foreldremøte: torsdag 8. september Brannvernuke: 38 Internasjonal uke: uke 43 FN dagen mandag 24. oktober Suppeservering torsdag 27. oktober

  • 19

    NOVEMBER

    TEMA: KOMMUNIKASJON, SPRÅK OG TEKST MÅL:

    • Skape et språkstimulerende miljø • Barna skal oppleve glede ved å bruke språket. • Barna skal bli glade i å bruke/ lese bøker

    ARBEIDSMÅTER: • Bruke språket aktivt i hverdagssituasjoner • Høytlesing • Fortellinger • Rim og regler • Fordype oss i en bok eller en fortelling • Bruke systemet: Leke en bok. • Humor, glede og lek • Uteliv

    VOKSENROLLE:

    • Voksne må være engasjerte, og bruke språket aktivt • Stimulere barn til å uttrykke følelser • Gi barna varierte erfaringer • Tilrettelegge for arbeid i smågrupper

    Sanger/vers: Bevegelsessanger: Lillegutt kan tromme Hendene på magen Lille Petter Edderkopp Hvem banker sa Per Anker

    Fortellinger: Den Bitte lille kona Gullhår og de tre bjørnene Tassens tellebok

    Aktiviteter: Kims lek Spill, Memory, lotto Navnesanger Dramatiserer Tegne og fortelle

    Viktige datoer: Planleggingsdag 25. november

  • 20

    DESEMBER

    TEMA: ADVENT OG JUL MÅL:

    • Bli kjent med hvorfor vi feirer jul • Formidle hygge i førjulstida • Få kjennskap til norsk juletradisjoner

    ARBEIDSMÅTER: • Lese og fortelle • Adventsstunder • Adventskalender • Juleverksted • Formingsaktiviteter • Julekrybbe • Lage julepynt og julegaver

    VOKSENROLLE: • Tilrettelegge • Formidle på en nøytral måte • Hjelpe barna til å filosofere

    Sanger/vers: Julekveldsvisa Musevisa På låven sitter nissen

    Fortellinger: Tassen feirer jul Juleevangeliet Snekker Andersen Gutten og julenissetoget

    Aktiviteter: Lucia/Lysfrokost Adventsstunder Nisse/ grøt fest Propellene besøker Bo -og Service Foreldre arrangert juletrefest

    Viktige datoer: Lysfrokost m/ Lucia 13. desember Nissefest fredag 16. desember

    http://www.google.no/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRw&url=http://norr.ismennt.is/jul/20DES.htm&ei=EzeJVezAFobQswGbsZE4&psig=AFQjCNEhFO0FEK2ZD_ZLQYAIrf0tacZvlQ&ust=1435142111326698

  • 21

    JANUAR/FEBRUAR

    TEMA: VINTER MÅL:

    • Oppleve og finne glede ulike vinteraktiviteter og være allsidig • Bli kjent med temperaturforandringer • Markere samenes dag • Bli kjent med vinteren som årstid • Bli kjent med kroppen i vinterføre

    ARBEIDSMÅTER: • Legge til rette for kroppslig utvikling • Legge opp til positive erfaringer • Være aktive • Ta med barna ut på turer/aking/ski/skøyter/spark • Leke i snøen • Bygge med snø

    VOKSENROLLE: • Tilrettelegge for aktiviteter • Være deltagende og støttende i lek og aktiviteter • Vise glede over vinteren, være positiv • Oppmuntre til utvikling og mestring • La barna utvikle seg i eget tempo, akseptere dette. • Ta barn som sliter med kulde/snø på alvor

    Sanger/vers: Snøgubber Det snør det snør Se opp snør det Månedssang fra Prøysen

    Fortellinger: Skinnvotten Hvorfor bjørnen er stubbrumpet Karsten og Petra på Skiskole Tassen på Karneval

    Aktiviteter: Fryse vann, smelte snø Lage snømann/engler Ski, skøyter, ake Vinteruke Avhengig av vær og snøforhold Fastelaven Karnevals fest

    Viktige datoer: Planleggingsdag 27. januar Vinteruke: (Uke 4) Samefolkets dag: mandag 6. februar Karneval torsdag 16. februar

  • 22

    MARS

    TEMA: KOMMUNIKASJON, SPRÅK OG TEKST MÅL:

    • Skape et språkstimulerende miljø • Bruke språket aktivt • Skape positive relasjoner i lek og annet samvær

    ARBEIDSMÅTER: • Lytte • Samtale • Lese • Fortelle • Ut på tur, bruke ulike arbeidsmåter ute

    VOKSENROLLE: • Være engasjert voksen • Lese for barna • Lytte og samtale • Legge til rette for ulike aktiviteter

    Sanger/vers: Mars sang av Prøysen Indianersangen Tommelfinger Fem små apekatter Krokodille sangen Soltrall

    Fortellinger: Apestreker Gruffalo Brune Bjørn

    Aktiviteter: Turer i skog nærmiljø Utelek Ski Skøyter

  • 23

    APRIL/MAI

    TEMA: VÅR OG MILJØ MÅL:

    • Bli kjent med våren som årstid og ulike vårtegn • Bli kjent med hvorfor vi feirer påske • Få kjennskap til 17. mai • Bli kjent med fugleliv og blomster • Få innsikt i miljøvern

    ARBEIDSMÅTER: • Ta med barna ut å bruke sansene og ta utgangspunkt i barnas

    nysgjerrighet • Så egne frø og se på prosessen • Turer hvor vi ser etter insekter og blomster, fugler • Bruke forstørrelsesglass • Lage påskepynt • Følge opp og dokumentere endringer i naturen, for eksempel følge med et

    epletre. • Lage/ sette opp fuglekasse og følge utviklingen

    VOKSENROLLE:

    • Undre seg sammen med barna • Tilrettelegge for turer/ha bøker og annet materiell tilgjengelig • Tilrettelegge for sangleker • Sette i gang og lære barna ulike vår/ uteleker

    Sanger/vers: En liten kylling Blomster små. Nå er våren kommet Alle fugler Hestehoven, Soltrall Nasjonalsangen, Norge i rødt, hvitt og blått

    Fortellinger: Jeg er våren Mons og Marit om våren Kråkedronningen(teskjekjerringa) Majas lille grønne Postmann Pat og vårrengjøringen

    Aktiviteter: Påskefrokost Vår / miljøuke 2012 barn til Jønsberg

    Viktige datoer: Påskefrokost: tirsdag 4. april Vår/ miljøuke: uke 17 16. mai: vi øver på leker til nasjonaldagen Planleggingsdag 26. mai

  • 24

    JUNI/JULI

    TEMA: SOMMER MÅL:

    • Bli kjent med sommer som årstid • Få kjennskap til ulike blomster og innsekter • Bli kjent med ulike tradisjonelle leker, sangleker og regler

    ARBEIDSMÅTER: • Være mye ute i barnehagen • Turer i skogen, bruke sansene våre • Vann-lek • Ta med inne-aktiviteter ut • Sangleker • Hoppetau • Paradis • Ball-lek

    VOKSENROLLE:

    • Ta del i leken til barna • Barns medvirkning • Aktive og engasjerte voksne • Overføre kultur og tradisjon gjennom leken

    Sanger/vers: Soltrall Sol, sol kom igjen Sola er god, sola er toppen Marihøne Marihøna Evigglad Sommervise Blåbærturen

    Fortellinger: Den lille larven Aldrimett Thomas bader Geitekillingen Planter og smådyr Lær om årstidene «Sommer» Tassen på ferie

    Aktiviteter: Sommerfest Felles barnehagedag i Stange Tegne med kritt Hoppe tau, strikk, paradis Leke med vann Avslutning for Propellene

    Viktige datoer: Sommerfest (foreldre arrangert) Torsdag 8. juni (med avslutning for propellene)

  • Felles reglerSkoler og barnehager

    i Stange

    Du skal: Hilse, si farvel, takk og unnskyld

    Holde orden, ta vare på

    Være til stede der du skal – og når du skal

    Være mot andre slik du vil at andre skal være mot deg

    Være aktiv og engasjert

  • www.stange.noTlf: 62 56 20 00 E-post: [email protected]

    Adr: postboks 214, 2336 Stange

    Dokumentasjon/vurderingTurer/Transport:Fra barnehage til skole: