Top Banner
Mrt. 2009 - NR 8 - Uitgave van RSG Slingerbos | Levant - E(mail) [email protected] Fotografie Ad Stoop ROME INTERNATIONALISERING NEW TUBE YOUR FUTURE PWS CREW ... REIZEN RSG MAGAZINE 8 TANDEMLEREN RSG MAGAZINE BESTE BURGHERS TANDEMLEREN ROMEREIS ELOSSCHOOL SO YOU WANNA BE PROFIELPRESENTATIES RSG RUNNING TUBE YOUR FUTURE BUITENLAND
16

RSG Magazine 08

Mar 12, 2016

Download

Documents

schooljaar 08|09
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: RSG Magazine 08

1Mrt. 2009 - NR 8 - Uitgave van RSG Slingerbos | Levant - E(mail) [email protected]

Fotografie Ad Stoop

R O M E

I N T E R N A T I O N A L I S E R I N G

N E W

T U B E Y O U R F U T U R E

P W S

C R E W . . .R E I Z E N

RSG MAGAZINE

8

T A N D E M L E R E N

RSG MAGAZINEBESTE BURGHERSTANDEMLERENROMEREISELOSSCHOOLSO YOU WANNA BEPROFIELPRESENTATIESRSG RUNNINGTUBE YOUR FUTURE

B U I T E N L A N D

Page 2: RSG Magazine 08

2RSG MAGAZINE - 8 | 2009

Het bruist maar door......

Elke periode in het schooljaar heeft zijn eigen dynamiek.Zo komen op 1 april de aanmeldingen van de basisscholen binnen. Dan weet je tenminste of al je voorlichtingsactiviteiten tot een mooie lichting nieuwe brugklassers hebben geleid. En of de nieuwe dingen die de school lanceert aan gaan slaan. Voor de leerlingen uit de examenklassen is er iets heel anders aan de orde: de afsluiting van hun schoolexamens. Voor de havo- en vwo-leerlingen is 12 maart belangrijk Hoe worden hun profielwerkstukken beoordeeld en lukt het om ze goed te presenteren?Andere klassen beginnen toe te leven naar de (buitenlandse) excursies die gepland staan. Ook dit jaar zijn er weer veel verschillende bestem-mingen mogelijk, en is er in veel gevallen sprake van echte uitwisseling. Dat maakt het nog extra spannend.Ondertussen gaat het “gewone werk” ook door. Lessen, practica, projecten, maar wel afgewisseld met speciale activiteiten.Denk aan maatschappelijke stages, dramadag, muziekoptredens, olympiades, en wedstrijden.In deze aflevering van het RSG magazine willen we weer in beeld brengen hoe bruisend onze school is.

Olaf Budde

Werken in het onderwijs; iedere dag anders. Het is lang dé kreet geweest in een reclamecampagne voor het aantrekken van leraren. Vaak zijn deze uitdrukkingen net zo vluchtig als de reclamecampagne zelf maar deze uitdrukking blijft zo actueel!

Iedere dag ís anders. Binnen én buiten de vier muren van een leslokaal gebeuren prachtige dingen. Leerlingen worden gevormd tot echte wereldburgers en met een behoorlijke dosis kennis zijn ze na vier, vijf of zes jaar gereed een volgende stap te maken in hun leven. Op dit moment bereiden ruim 300 leerlingen zich voor op het examen. Voor u, voor jou en voor ons een spannende tijd. Succes gewenst!

Iedere dag anders betekent ook iedere dag in beweging. Wat dacht je van de nieuwste ontwikkelingen? Volgend schooljaar kunnen bruggers instromen in een sportklas of een IDeeklas (Industrial Design) en wordt de tweetaligheid behoorlijk uitgebreid over alle afdelingen. Maar ook komt er nog meer aandacht voor kunst en cultuur en dat sluit mooi aan bij wat we nu al ‘in the house’ hebben. Bij het laatste Open Podium, maar ook bij de Dramadag voor leerlingen uit 5-vwo, heb ik mijn ogen uitgekeken. De finalisten van de X-factor of welke talentenjacht dan ook, zijn er niets bij. Jongens en meiden, doe er iets mee! Het geeft je (school)leven zoveel kleur.

Het is mooi om te zien dat er zoveel getalenteerde jonge mensen op school rondlopen. Gelukkig ziet de overheid nu ook in dat een reclamecampagne alleen niet genoeg is om ook voldoende getalenteerde leerkrachten op de scholen te krijgen en te houden. We zijn dan ook blij dat het beroep leraar een kwaliteitsimpuls krijgt door middel van het ‘Actieplan Leerkracht’. Kort samengevat biedt het plan aanbevelingen ter versterking van het leraarschap.

Kortom, getalenteerde leerlingen én getalen-teerde leraren vinden elkaar op de werkvloer en van zoveel talent bij elkaar maak ik even gebruik: we zoeken een nieuwe naam voor deze plaats in het magazine. Het was ‘over de dam’ maar ook die naam is aan vernieuwing toe. Heb jij een beter idee dan: ‘Beste Burghers’?Mail even naar [email protected].

Succes met het verder ontwikkelen van je talent!

Anne-Marie Leeuwenburgh

B E S T E B U R G H E R S

REIZEN

RSGMagazine

Page 3: RSG Magazine 08

3RSG MAGAZINE - 8 | 2009

ComeniusNieuwe internationale Comeniusprojecten

In het eerste punt van het nieuwe ‘Veertienpuntenplan’ van RSG Slingerbos Levant staat: “De RSG wil een school zijn met een breed aanbod, gericht op internationalisering, op bètaonderwijs, op sportief en cultureel gebied.”

Er gebeurt bij ons al van alles op het gebied van internationalisering. Denk maar aan de uitwisselingsreizen in de vierde klassen, de ‘eTwinningsprojecten’ en ook andere e-mailprojecten met buitenlandse scholen. Het is de bedoeling wat meer samenhang te

brengen in al die aparte initiatieven. Volgend schooljaar willen we graag een internationaal project voor de 3mavo-klassen en voor de 3havo-klassen uitvoeren. Daarom ben ik op zoek gegaan naar geschikte Comeniusprojecten om aan deel te nemen. Comeniusprojecten worden gesubsidieerd door het Europees Platform. Uiteindelijk zijn er nu twee interessante projecten uitgekomen. Voor 3mavo: “Migration, a pelgrimage to welfare”, een geschikt onderwerp voor internationale samenwerking. De coördinerende school is in Spanje en behalve wij, hebben ook scholen uit Portugal en Griekenland deelgenomen aan het opstellen van het aan-vraagformulier. Het project voor 3havo heet: ”Beyond words” en gaat over kunstuitingen (in de schilderkunst,

literatuur, muziek, beeldhouwkunst, enz.) met historische of actuele gebeurtenissen van het land als onderwerp. Dit geeft ook talloze aanknopingspunten voor internationale samenwerking. Hier is de coördinator ook afkomstig uit Spanje. De betrokken landen zijn Italië, Griekenland, Roemenië, Bulgarije, Letland, Finland, Turkije en Nederland.De aanvragen zijn intussen ingediend bij het Europees Platform. Omdat er enorm veel projecten beoordeeld moeten worden, krijgen we pas aan het eind van het schooljaar te horen of onze projecten zijn goedgekeurd.

Irene Groen

De RSG op weg naar een ELOS-school ?

RSG Slingerbos|Levant wil al le leer-l ingen voorbereiden op hun rol in deze internationaal ingestelde wereld. Het zogenaamde ELOS programma biedt daarvoor goede mogelijkheden.ELOS betekent: Europa als Leeromgeving Op

Scholen. Dat heeft tot doel leerlingen optimaal voor te bereiden op een internationaal georiënteerde toekomst. Om de ELOS-standaard te behalen, compleet met certificaat voor de leerlingen en het ELOS-logo naast de voordeur, moet de school wel aan een aantal eisen voldoen. Het ELOS-programma is officieel gericht op de internationale onderwijsafspraken van het Verdrag van Lissabon uit 2001. Het is de bedoeling dat leerlingen van alles weten van de andere Europese landen, op de hoogte zijn van de werking van de Europese Unie, van de integratie van nieuwe lidstaten en van de problemen daarbij. Wat maakt de keuze voor ELOS interessant voor docenten en leerlingen?De school kan via ELOS duurzame contacten ontwikkelen met partnerscholen in andere EU-landen, om intensief mee samen te werken. De leerlingen doen projecten, uitwisselingen en zo mogelijk ook buitenlandse stages

binnen dit netwerk.

Er is veel aandacht voor praktisch talen-onderwijs, bijvoorbeeld met hulp van native speakers en buitenlandse onderwijsassistenten. Die kunnen ook ingeschakeld worden bij niet-taalvakken. Bij vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer en economie komen internationale onderwerpen gestruc-tureerd en samenhangend aan bod. Er is ook een variant “Science and technology”. Docenten krijgen ook nieuwe kansen: buitenlandse contacten en scholingen, wat het lesgeven interessant maakt en de motivatie verhoogt.

Irene Groen

O N D E R W I J S

ELOS school??

E E N M O D I G L I A N I B Y L I Z A

Page 4: RSG Magazine 08

4RSG MAGAZINE - 8 | 2009

REISVERSLAGROME

Romereis 5vwo 8 t/m 13 februari 2009

Zondag 8 februari was het dan eindelijk zover: onze Romereis, ter afsluiting van het vak KCV. Om kwart over tien vertrokken wij bij school. Een groep van 18 leerlingen en 4 docenten. Na een gezellige en onverwacht korte busreis kwamen wij rond half één aan in Düsseldorf. Op het vliegveld waren wij, na de douane, vrij tot twee uur om een beetje rond te lopen. Rond een uur of half drie gingen we het vliegtuig in. Spannend, want sommigen van ons hadden nog nooit gevlogen! Om half zes kwamen wij eindelijk in Rome aan. Weer in de bus en hup, naar het hotel. Daar de kamers even bekeken en gegeten; veel pasta en saus. ’s Avonds zijn we met de docenten naar de Trevifontein en de Spaanse trappen geweest. Prachtig, alleen het uitzicht al.

We hadden een best vol, maar interessant programma.

Maandag zaten wij al weer vroeg aan het ontbijt. Het hoogtepunt van de ochtend vonden we de Sixtijnse Kapel, een belangrijke zaal in het Vaticaan waar je eigenlijk niet mag praten. Tussen de middag waren we een uurtje vrij om te eten. ’s Middags hebben we onder andere de Sint Pieter bekeken én beklommen! Bij de beklimming van de Sint Pieter in Rome hadden we te maken met zeer smalle trappen en een scheeflopende muur. Ook hebben we het Pantheon bezocht. Na het middagprogramma was je vrij tot het eten. Na het eten, -weer pasta natuurlijk-, was je vrij tot een uurtje of elf.

Dinsdag zijn we naar het Colosseum en het Forum Romanum geweest. Ontzettend groot en onvoorstelbaar indrukwekkend. Ook hebben wij het Circus Maximus gezien, het grootste stadion van het klassieke Rome. Nu was het een leeg grasveld, maar vroeger moet het ontzettend mooi zijn geweest. ’s Middags waren de hoogtepunten de zuil van Trajanus, het Forum Trajanus en de Basilica di San Clemente. Dit gebouw bestaat uit drie lagen en deze drie lagen hebben alle drie een ander soort interieur.

Woensdagmorgen zijn we weer naar de Trevifontein geweest, toch iets minder mooi dan ’s avonds. In de Trevifontein ligt nu ook ons geld, want inderdaad, wij hebben volgens de traditie geld gegooid in de fontein. Daarna zijn we naar de Piazza Navona en de fontein

Page 5: RSG Magazine 08

5RSG MAGAZINE - 8 | 2009

van de vier rivieren geweest. Ook hebben wij de Joodse Wijk bezocht en zijn wij de Tiber overgestoken naar het Tibereiland. ’s Middags waren we vrij en had je dus de mogelijkheid om souvenirs te kopen. We zijn zelf eerst naar een restaurant geweest, hebben daar wat souvenirs gekocht en zijn nog even naar de Domus Aurea geweest, maar daar was niet zoveel te zien. Om half zes hebben we met de hele groep de San Pietro in Vincoli en de Santa Maria Maggiore bekeken, ’s avonds waren we natuurlijk weer vrij.

De op één na laatste dag alweer, donderdag. ’s Ochtends hebben we de San Giovanni en de Scala Sancta bekeken. De Scala Sancta zou beklommen zijn door Jezus Christus. Ook hebben wij de Sant’ Argostino en San Luigi dei Francese bezocht, dit zijn 2 hele grote kerken. ’s Middags hebben we gegeten bij de Galleria Borghese, een mooi en groot park aan de rand van Rome. In de Galleria hebben wij onder andere de kunstwerken ‘de ontvoering van Persephone’, het beeld van ‘Apollo en Daphne’ en het beeld van ‘Canova-Paolina Borghese’ bekeken. Maar het hoogtepunt vonden wij de Catacomben van Priscilla. Je liep daar gewoon door uitgegraven graven van mensen. Er waren nog delen van prachtige schilderingen te zien. Ontzettend

mooi en ook apart om daar dan tussen te lopen. Er zijn daar maar liefst 40.000 (!) mensen begraven onder de stad. De gangenstelsels waren eens maar liefst zo’n 1000 kilometer!’s Avonds hebben we samen met de docenten een ijsje gegeten op de Piazza Navona en hebben we ingepakt voor de terugreis.

Vrijdag, de laatste dag. ’s Ochtends zijn we onder andere naar

de Spaanse trappen en de Santa Maria della Victoria geweest. Rond een uur of elf vertrokken we richting het vliegveld. Maar dat liep iets anders dan gepland. Het hele verkeer zat vast, vanwege een grote demonstratie van politiek links, met rode vlaggen, communistische

leuzen, etc. De kans was groot dat we het vliegtuig zouden gaan missen, maar gelukkig had het vliegtuig ook wat vertraging. Snel inchecken en door de douane. Even later waren wij op weg naar huis. In Düsseldorf nog even wachten op de bus. Tegen een uur of half zeven zijn we in de bus gestapt en om negen uur waren wij in Harderwijk. Het was een leuke, gezellige, en een leerzame reis. Wij raden iedereen die KCV heeft gekozen of wil kiezen aan om echt mee te gaan op deze reis. Je krijgt er geen spijt van!

Wij bedanken iedereen die deze reis mogelijk heeft gemaakt!

Renso Stolk en Sandra Wubs, 5Ab

En natuurlijk alle deelnemers van deze Romereis:

uit 5Aa: Emma, Frank, Joeri, Gabi en Dominique, uit 5Ab: Kicky, Remco, Robert, Johan en Annemarie, uit 5Ac: Joost, Nicky, Roy en Steven en uit 4vwo: Gerben en ArthurEn tenslotte de docenten: Mevrouw de Boer, Mevrouw de Jonge, Mevrouw de Waal en als special guest Mevrouw Onnekink.

r e i z e n

Romulus & Remus

De Trevifontein bij daglicht. Het water van de Trevifontein kwam in de Romeinse Tijd uit een aquaduct dat vanuit de bergen schoon water aanvoerde.

Page 6: RSG Magazine 08

6RSG MAGAZINE - 8 | 2009

Tandem-

Tandemleren in klas 2h

De leerlingen van klas 2hc kunnen hun Frans op een speciale manier in de praktijk brengen. Ze doen mee met een pilotproject “Tandemleren”. Dat betekent dat ze in het Frans en in het Nederlands via de email corresponderen met leeftijdsgenoten op een school in België. Het idee is dat alle leerlin-gen de vreemde taal in de praktijk brengen en ondertussen iets meer van elkaar te weten komen.

Tandemleren is een activiteit van de Talen-academie, een onderdeel van het Europees Platform.

In november ben ik naar een bijeenkomst “Formation Apprentissage en Tandem” geweest, in de buurt van Luik, met deelne-mers uit Nederland, België en Frankrijk. Ik werd in contact gebracht met een docente

Nederlands op een Franstalige school in Hannut, in de buurt van Luik. Samen hebben we plannen gemaakt en in de weken daarna is het contact tussen onze klassen van de grond gekomen. De school in Hannut is volkomen Franstalig en de leerlingen hebben Nederlands als vak, zoals onze leerlingen Frans hebben. En ze vinden het net zo moeilijk.

Klas 2hc is mijn mentorklas. Een groot voor-deel want ik heb zo nu en dan mentoruren kunnen gebruiken om het contact tussen de leerlingen op gang te brengen. Ook hebben we wel eens in de Franse les aan de email-tjes gewerkt. Eerst heeft de Belgische klas posters opgestuurd, waarop de leerlingen zich voorstelden. Alle leerlingen schrijven in principe half Frans, half Nederlands, zodat het voor alle partijen even moeilijk is. We proberen de leerlingen over concrete onderwerpen te laten schrijven, zoals familie, hobby’s, school, tradities, enz. En binnenkort vragen we ze één of twee fouten per mail van elkaar te verbeteren.

De leerlingen zijn heel enthousiast als ze contact hebben en het motiveert enorm om in het Frans te communiceren. Sommige leer-lingen hebben elkaar ook op MSN gesproken.

De afgelopen weken heeft klas 2hc gewerkt aan een gefilmde “documentaire” over de school en een presentatie van de klas. Die wordt op DVD gezet en opgestuurd naar België. Daar kan dan ook weer over gemaild worden. Heel misschien kan het project afgerond worden met een echt bezoek aan elkaar, maar zover is het nog lang niet.

Irene Groen.

O N D E R W I J S

Page 7: RSG Magazine 08

7RSG MAGAZINE - 8 | 2009

O N D E R W I J S

Hallo België

Hieronder staat een impressie van leerlingen uit klas 2hc, de klas die werkt aan het project “Tandemleren” met een school in België.

Sinds eind november is mijn klas 2hc bezig met een project, waarin wij contact krijgen met kinderen van onze leeftijd in het Fransta-lige België. Zelf ben ik gekoppeld aan Guillaume, (in het Nederlands Willem).Het begon met een poster die ze in november stuurden. Wij moesten toen een mailtje en een kerstkaart sturen. Ik heb met Guillaume alleen via de mail contact gehad. Mijn klas weet nu al redelijk wat van de Belgische kinderen. Wij hebben afgelopen maandag nog een mailtje gestuurd. Ze maken soms in het Nederlands fouten, zoals “we woont”.Ook maken we op dit moment een documentaire van onze school. Dat is best leuk. Dit project is leuk en leerzaam. Want je spreekt Frans, dat is hun taal. Dit project is ontstaan door onze mentor en docent Frans, mw. Groen. Salut!

Martijn, 2hc

Onze klas doet mee met een project met Belgische kinderen. Wij hebben hier veel plezier mee. Het begon met posters uit België. Daarna werd het mailen; dat was leuk. Dominique en ik hebben al vaak met elkaar gemaild. Ze heeft veel van zichzelf verteld in de mail, maar ook op de poster en op de kerstkaart. Ik weet dat ze 15 jaar is, van dansen houdt en ook van lezen. Ik weet nog veel meer, teveel om te vertellen. Onze klas heeft een film gemaakt. Die bestaat uit allemaal kleine filmpjes van

groepjes uit onze klas. Het is allemaal heel leuk geworden.

Beaudine 2hc.Ik ben gekoppeld aan Mari. Ik heb met haar een kort MSN-gesprek gehad. Wij zijn bezig met een film over onze school. Het is de moeite waard om hiermee bezig te zijn. Je leert Frans zonder er echt moeite mee te hebben. Ook leer je hoe zij dingen doen die wij anders doen. Bijvoorbeeld dat zij om half vijf uit zijn en wij veel eerder. Maar zij hebben wel een langere pauze van twee uur, en wij maar een half uur.

Eefje 2hc

Het begon met posters uit België met informatie over henzelf en hun familie. Daarna hebben we gemaild en kerst-kaarten naar elkaar gestuurd. Verder spreek ik Jennifer gewoon op MSN en mail. Maar nog niet in het echt. Ik weet nu al heel veel van haar. Het is grappig om de spelfouten te zien en te weten dat jij zelf ook loopt te klun-gelen met hun taal. Soms is het ook wel moeilijk, maar het went vanzelf wel.

Sharon, 2hc

Wij kunnen zien dat ze in het Neder-lands veel qua grammatica verkeerd doen. Maar dat zullen wij vast ook wel doen in het Frans. Het maakt niks uit want wij helpen hen en zij helpen ons. Ik hoop dat we ooit eens met onze correspondentievrienden / vriendinnen kunnen afspreken.

Manuela en Tamara, 2hc

We hebben elkaar ook vaak over MSN gesproken. Nu weet ik redelijk veel van Elodie. Zo’n MSN-gesprek gaat meestal in het Frans, omdat zij nog slechter Nederlands kan dan ik Frans, ha ha. En als Elodie Nederlands pro-beert te praten /schrijven, dan lukt het mij nauwelijks om het ‘geheim-

schrift’ te ontcijferen. Toch is het altijd wel gezellig om te horen hoe het bij hen is.Lara, 2hc

We hebben elkaar nu ongeveer acht keer gemaild. Het was wel grappig om haar mails te lezen, want er zaten aardig wat grammaticale en spelling-fouten in. Nu ben ik veel over Aurore te weten gekomen.

Kay 2hc

Mijn correspondentievriend is Marin. Ik weet nog niet echt veel van hem want het contact loopt nog een beetje stroef. Ik zelf vind het wel een leuk project, omdat je ook wat van hun leefgewoontes te weten komt. Maar soms zijn de mailtjes onduidelijk met spelfouten en dan moet je elkaar verbeteren. We maken nu ook een film voor hen. Dus ik vind het wel een leuk project.Onno, 2hc

Tijdens het contact merkten we dat hun Nederlands ook niet zo perfect was als ons Frans.Champ 2hc.

Het is erg leuk om te zien hoe andere scholen zo verschillend kunnen zijn, maar best dichtbij wonen. Eén van de verschillen is de pauzes. Wij hebben maar een half uur om onze boterham-metjes naar binnen te werken terwijl zij twee uur de tijd hebben om een warme maaltijd op te eten. Kortom, wij vinden dit project heel boeiend maar hopen wel meer informatie van Justine te krijgen.

Emma en Roos, 2hc

-leren

O N D E R W I J S

Page 8: RSG Magazine 08

8RSG MAGAZINE - 8 | 2009

s o y o u w a n n a b e

P R O F I E L P R E S E N TAT I E S h a v o e n v w o

Page 9: RSG Magazine 08

9RSG MAGAZINE - 8 | 2009

P R O F I E L P R E S E N TAT I E S h a v o e n v w o

Page 10: RSG Magazine 08

10RSG MAGAZINE - 8 | 2009

FINALISTE

Venny Lugard (2ta) doet mee aan de natio-nale Junior Speaking Contest.Ze heeft daarbij de finale bereikt.

Waarom heb je voor tvwo gekozen?Ik wil graag journalist worden en daar is Engels heel erg belangrijk voor. En ik wil het misschien in het buitenland gaan studeren, bijvoorbeeld in Engeland. En ik vind Engels gewoon heel leuk. Ik pik het ook best wel snel op.Hoe kan het dat je dat zo snel op pikt?Ik keek vanaf heel jong al veel Engelse films. Daarom kost het me weinig moeite.Je hebt voor de Junior Speaking Contest de voorrondes overleefd?Ja, ik ben eerste geworden bij de audities van onze school, en daarna ben ik bij de regionale wedstrijden eerste geworden. Morgen heb ik een workshop waar ze me allemaal tips gaan geven hoe ik beter kan speechen. En 7 april is de finale in Utrecht.Heb je de concurrentie tot nu toe ‘vernietigend’ verslagen?Dat weet ik eigenlijk niet, want ze hebben alleen gezegd dat ik de eerste plaats had. Maar aan de regionale ronde deden 7 scholen mee, en de finale gaat tussen tien scholen.Wat voor prijs hangt er aan?100 euro! Dus die wil ik wel hebben.

Hoe bereid je je voor?Ik schrijf een speech, en die ga ik oefenen. Dat doe ik dan voor mijn ouders, en die geven dan tips. Ook mijn oom helpt me er bij. Ik oefen ook voor de spiegel. En dan kijk ik kritisch naar wat ik kan verbeteren.

Is er een vrije onderwerp-keuze?Bij de regionale ronde ging het over creativiteit of sport. Toen heb ik creativiteit gekozen. Ik weet eigenlijk niet hoe dat in de finale gaat.Voor de workshop mag je een speech schrijven waarbij je het onderwerp zelf mag kiezen.Leer je die dan uit je hoofd?Ik probeer hem echt uit mijn hoofd te kennen, maar als dat niet lukt heb ik nog wat steekwoorden op een blaadje.Heb je nog een soort fanclub die mee gaat?Niet echt. Mijn zusje

vindt het wel heel erg leuk als ik zulke dingen doe (ze is nog zeven). En een paar vriendinnen van me willen ook graag mee. Maar ik weet nog niet hoeveel mensen ik mee mag nemen.Veel succes in Utrecht in de finale!

Olaf Budde

Page 11: RSG Magazine 08

11RSG MAGAZINE - 8 | 2009

‘ T IS EEN DRAMA!

OOSTPOOL OP BEZOEK VOOR 4 HAVO EN 4 VWO

Wat een drama!Als scholier heb je het maar zwaar, gemiddeld 8 lessen per dag, 8 docenten per dag en 8 maal per dag: “doe je tas open, leg je boeken klaar, ga rechtzitten, heb je je huiswerk wel af, etc.…”. Voor 5 vwo van de locatie Slingerbos was donderdag 5 maart eindelijk een dag anders dan andere….De 5vwo DRAMADAG! Na een korte afwezigheid van een jaar, was er weer ruimte en enthousiasme voor een dag bezig zijn met theater. Met als “onmiddellijk” eindresultaat in de avond een spectaculair optreden voor ouders en andere geïnteresseerden.De dag begon met een prikkelend stukje totaaltheater van de betrokken docenten. De

docenten, om 8:30 in de ochtend, in boa’s en andere hysterische kledij zingend en dansend, bleken een goede opwarmer te zijn om de hele dag aan de slag te gaan met verschillende vormen van theater. De rode draad van deze dramadag was “So you wanna be..”, in de lijn van de vele dergelijke talentenjachten die, (met hun voors en tegens), tegenwoordig op tv te zien zijn. To wanna be or not to wanna be, that was the question! De leerlingen kropen eens uit hun eigen huid en trokken een prachtig vel over eigen been. Ga maar eens fijn in de metamorfose. Transformeren kun je leren!Van te voren mochten de leerlingen aangeven welk aspect van het theatergebeuren ze

zouden willen verzorgen. Dit varieerde van dans, cabaret en mime tot multimedia, decor, techniek en zelfs een kookploeg. In de ochtend werden onder de bezielende leiding van externe professionele dramadocenten workshops gegeven om de leerlingen handvatten te geven voor hun zelf te maken stukje voor de voorstelling van die avond. In de middag werden aan de hand van voorgeschreven opdrachten en onder begeleiding van de docenten de verschillende scènes van de “So you wanna be”- show bedacht, aangekleed en geoefend. Het was geweldig om te zien met hoeveel enthousiasme

de leerlingen zich voor dit soort activiteiten helemaal inzetten. De show zat vol met mooie, absurdistische, humoristische sketches en zinderende dans. Er is in ieder geval veel gelachen, maar ook keihard gewerkt en dat van 08:30 tot 22:00 uur ’s avonds! Vermoeid, maar uiterst tevreden met het resultaat keken de leerlingen en begeleiders terug op de dag en de voorstelling. Dus absoluut weer voor herhaling vatbaar!! De dank is dan ook groot voor iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.

Amanda Hagenbeek

Page 12: RSG Magazine 08

12RSG MAGAZINE - 8 | 2009

We (Frank Ellenbroek, Joset Zaalberg, Hairud Ramazan en mevrouw van den Berg, Tim de Vries, Martijn Groeneveld, Bas van der Wolf, Paul Rijers, Marnix van zetten, Stephan van den Berg en Marc Rijers) gingen tegen 12.45 uur uit Zeewolde naar Harderwijk om daar deel te nemen aan een prestatieloop. Nick Hoogendoorn en Robin Veerman gingen op eigen gelegenheid. In Harderwijk kwamen Jur Kampman, leerling van het Slingerbos, samen met Stefan van Ekeren, Wilt Pathuis en Irene Groen er bij. Verzamelplaats was in het Gemeentehuis. Daar kregen we van Wilt Pathuis mooie felrode shirts uitgereikt. Het team was op 3 afstanden vertegenwoordigd. De 5 km, 10 km en de halve marathon.Het was prachtig loopweer, ‘t zonnetje erbij en niet te koud. Kortom dat beloofde een goede loopdag te worden voor het RSG RUNNING TEAM. Ton Krabman heeft nadat we de startnummers hadden opgehaald een leuke groepsfoto gemaakt, en verder heeft hij een sfeerimpressie gefilmd die te zien is op You Tube (ook via de schoolsite te vinden). Nick Hoogendoorn is onze trots: hij deed 18 minuten over de 5 km! Dat betekende een vierde plaats in het klassement. Stephan v.d. Berg is helaas niet gefinisht, hij is gevallen. Al met al was het een zeer geslaagd evenement, druk bezocht en goed georganiseerd door AV Athlos en de Gemeente Harderwijk.

De uitslag:

Deelnemers Tijd Afstand Nick Hoogendoorn 18.00 5 kmMarnix van Zetten 22.36 5 kmBas van der Wolf 23.40 5 kmMartijn Groeneveld 24.03 5 kmHairud Ramazan 25.02 5 kmJur Kampman 25.46 5 kmRobin Veerman 25.56 5 kmMarc Rijers 26.20 5 kmTim de Vries 29.11 5 kmFrank Ellenbroek 29.44 5 kmPaul Rijers 29.44 5 kmJoset Zaalberg 33.47 5 kmIrene Groen 57.55 10 kmStefan van Ekeren 1.38.59 21,1 kmWilt Pathuis 1.39.16 21,1 km

Joset Zaalberg

RSG running

Page 13: RSG Magazine 08

13RSG MAGAZINE - 8 | 2009

De zenuwen….

Het is 12 maart 2009, 18 uur op Locatie Slingerbos. Overal staan beamers klaar en worden allerlei spullen aangesleept: grote erlenmeyers met algen, windtunnels, pompen, ecologisch verantwoord voedsel, verschillende modellen spijkerbroeken. Zenuwachtig wordt getest of de laptops wel goed met de beamers samenwerken (wat inderdaad niet altijd meteen goed gaat). Er komen ook al ouders mee in een ondersteunende rol. Dit wordt duidelijk een belang-rijke avond. Inderdaad, het gaat over de presentaties van de profielwerkstukken van havo en vwo.Vanaf zeven uur stromen leerlingen, vrienden, ouders, familieleden en kennissen toe om het allemaal mee te maken.Er is een enorme variatie aan onderwerpen. Om wat voorbeelden van titels te geven: ‘de genezende wer-king van een goed gesprek’, ‘don’t panic, it’s organic’, ‘dom of dyslectisch’, ‘blackjack: hoe je een casino kunt verslaan’, ‘de werkzame stoffen in cannabis’, ‘slijtage aan autobanden’, ‘fcs-hout’, ‘voetbalgeweld’. En natuur-lijk nog veel meer…Yannick v.d. Peppel, Reinout v.d. Schalie en Dick van Vliegen maakten hun toe-hoorders uitstekend wegwijs in de wereld van subculturen zoals bijvoorbeeld ‘punk en gothic’.

Er zijn ook allerlei experimenten uitgevoerd als profielwerkstukken. Zo hebben Sharon Middelbos, Tessa van Walsum, en Esther de Jong met leerlingen als proefpersonen gekeken naar het effect van enkele geuren op gedrag. De geur van mint leidt duidelijk tot verhoogde concentratie. De ‘proefleerlingen’ maken sommen sneller en er zitten minder fouten in. Bij citroengeur is de neiging tot schoonmaken groter. Zij zien hierin mogelijkheden voor school: mintgeur verstuiven bij de laatste lesuren, bij toetsen of het eindexamen, en citroengeur in de pauzes in de kantine. Dan gaat het afval misschien wél keurig de prullenbakken in. Docenten hebben wat moeite met deze vorm van manipuleren, maar de leerlingen zien er beslist wel wat in.Marco Perdaems en Dik van Zanen hadden bedacht dat een motor op luchtdruk wel eens heel efficiënt zou kunnen werken. Aan de hand van een model van Technisch Lego hadden ze uitgezocht dat dat toch wel wat tegen viel.

Etienne v.d. Meulen en Kevin Thoomes hadden een model van een formule 1 racewagen (schaal 1:43) in een aangepaste windtunnel getest. Onder andere om te kijken naar de neerwaartse druk die opgebouwd wordt.Wim de Ouden, Tim Kers en Rick Achterberg hadden een apparaat ontworpen waarmee testauto’s met water afgeremd kunnen worden.Caspar Walhout, Tim van Katwijk en Joeri Kreikamp deden onderzoek naar verschillende

koelvloeistoffen. De echte computergamer koelt tegenwoordig zijn oververhitte processor met water. Uit hun onderzoek bleek dat ethanol nog betere eigenschappen daarvoor bezit.

Er was ook onderzoek buiten de deur gedaan. Brent Verschoor, Frido Welker en Marcel de Jong waren bij het bedrijf AuquaPhyto in Zeewolde mee gaan helpen met onderzoek naar algen. Algen zijn zeer veelbelovend als het gaat om de productie van interessante organische stoffen die o.a. als basis voor biodiesel gebruikt kunnen worden.Omdat alles parallel werd gepresenteerd kan er

helaas geen volledig verslag gedaan worden van alle presentaties, die door de tvwo’ers trouwens keurig in het Engels werden gedaan (ook hun verslagen zijn in het Engels geschreven).

Na afloop ging men tevreden naar huis: de leerlingen omdat ze het er goed vanaf hadden gebracht, de ouders omdat ze trots mochten zijn, en de docenten die hadden ervaren dat hun leerlingen tot heel wat in staat zijn.

Via onze site is ook een korte filmimpressie te zien van de presentaties. Een selectie van de vwo-profielwerkstukken zal ingestuurd worden voor een landelijke wedstrijd met als hoofdprijs een jaar collegegeld.

Olaf Budde

presentaties

13

KUNSTEN

CHEMOFOTOGRAFIE

Page 14: RSG Magazine 08

14RSG MAGAZINE - 8 | 2009

DE ISLAM IN DE KLASDe islam in de klas

De afgelopen weken zijn we veel bezig geweest met het geloof in de wereld. We hebben ons vooral verdiept in de islam. En daar gaat dit verhaal dan ook grotendeels over.Het was twee weken vóór de vakantie toen we onze eerste les over de islam kregen. We bespraken het onderwerp uitgebreid. We

vergeleken het onder andere met andere geloven. Het viel ons op dat bijvoorbeeld het christendom en de islam veel van elkaar weg hebben. We mochten onze mening erover uiten en overgaan tot de details.Een belangrijk punt voor de moslims in hun leven is de bedevaart naar Mekka. Moslims hebben er alles voor over om die plek te bezoeken. Voor sommigen is dat zelfs hun laatste reis geweest…Meneer Olthuis kwam op een dag tot onze verbazing met het idee een moskee te bezoeken. Nou dat leek ons allemaal wel leuk! Het werd gepland op een donderdagmiddag in de tijd van de normale SLV. We verzamelden om twee uur en gingen op weg naar de moskee. Toen we aankwamen werden we gelijk door een soort begeleider verwelkomd. We werden naar binnen geleid en kwamen terecht in een soort eetzaal. Er stonden allemaal tafels en stoelen waar we één minuutje op mochten zitten. Er werd ons verteld waar die kamer nou eigenlijk voor diende en toen gingen we alweer naar boven. Daar kwamen we bij het ‘bidgedeelte’. We moesten daar dan ook gelijk onze schoenen uit doen. Daarna mochten we de zachte ‘zaal’ binnenlopen. Het was er erg mooi! Op de grond lag zachte rode vloerbedekking in de vorm van allemaal kleine kleedjes. Op de muur stonden stukken uit de koran in het Arabisch geschreven.

Aan het plafond hing ook een prachtige kroonluchter. Vooraan het bidgedeelte stond een soort verhoginkje waar de imam op zou moeten staan bij het bidden. Ook was er een soort preekstoel. Maar de grond waar wij toen op stonden, was eigenlijk verboden voor vrouwen. De mannen en vrouwen mogen niet bij elkaar bidden, omdat ze dan kunnen worden afgeleid. Daarom is er boven nog een plaats om te bidden voor de vrouwen. We gingen dus nog een trap omhoog en kwamen bij het ‘vrouwengedeelte’. Daarvandaan konden we de zaal nog beter bekijken. Het zat ongeveer 3 à 4 meter boven het gedeelte voor de mannen.Toen we die plek zo’n beetje gezien hadden, mochten we gaan zitten op de lekkere zachte vloerbedekking en allerlei vragen stellen. Na een tijdje kwam de imam eraan. Die kon niet zo heel goed Nederlands praten, dus vertaalde de begeleider het. We praatten er vervolgens over hoe vaak ze nou eigenlijk bidden en waarom mannen en vrouwen apart moeten zijn en noem maar op! Toen we uitgevraagd waren, was het precies tijd om te bidden. Dat was erg mooi op te zien. De mannen gingen dan op de voorste rij knielen en bidden tot hun god. Ze bidden dan of hun zonden kunnen worden vergeven. Wij hebben daar zeer veel respect voor. Na het bidden was het alweer tijd om naar huis te gaan.Bij de uitgang kregen we nog een Turkse specialiteit: een heel zoet snoepje. Het was een zeer mooie en bijzondere ervaring, die we zeker niet hadden willen missen.De les na het moskeebezoek hebben we weer even het onderwerp aan bod laten komen. We praatten na over de verschillende meningen van de kinderen uit onze klas. Toen veranderde het onderwerp langzaam naar Wilders, waar we het nu nog steeds over hebben. Wilders is een goed gespreksonderwerp tegenwoordig. Hij komt volop in het nieuws omdat hij zoveel nieuwsgierigheid wekt. Wilders heeft door zijn film Fitna veel

belangstelling gewekt of juist argwaan.Meneer Olthuis heeft ons het eerste deel van Fitna laten zien. Het was erg indrukwekkend om te zien! Wilders heeft wel ongeveer de waarheid gezegd, maar hij heeft alleen de slechte dingen opgenoemd, waardoor de islam volledig zwart gemaakt wordt.Olthuis had bij elk stukje koran uit de film de echte koran erbij gepakt en voorgelezen wat er letterlijk stond. Toen bleek dus ook dat Wilders alle goede stukken heeft weggelaten. Zo zie je maar dat een film tegelijk goed en slecht kan zijn. Als je deze film kijkt, merk je dat Wilders volledig zijn doel heeft bereikt. Als je je nog nooit in de islam hebt verdiept en je ziet deze film, dan zul je gelijk een hekel hebben aan de moslims en bang voor ze worden. Het gespreksonderwerp in de klas is nu nog of hij het recht heeft om dit door de hele wereld te laten zien. Heeft hij überhaupt wel het recht om het uit te laten zenden? Is het eerlijk tegenover de moslims? Of is dit iets wat mag in Nederland vanwege de vrijheid van meningsuiting. Dit allemaal komt zeker ter sprake in de klas. Na de film hebben we ook zeker een kwartier over Wilders gediscussieerd. Is het eigenlijk zo dat Wilders te ver is gegaan? Alle antwoorden op deze vragen krijgen we van onze geweldige leraar: meneer Olthuis. Dankzij hem kunnen we de situatie iets beter begrijpen. Maar dan nog blijft dit een onderwerp waar je geen vast feit uit kan halen. Iedereen moet hierover wel een eigen mening hebben. De volgende les zullen we deel 2 van Fitna gaan kijken. Wij zien daar erg naar uit. De afgelopen lessen aardrijkskunde bevallen ons zeer.Het is allemaal leerzaam om te bespreken. Je komt steeds meer over het geloof te weten en ook steeds meer over de werking ervan. We hopen dat we nog zeer veel erover zullen bijleren.

Lisa Verbeek en Marline Ritmeester 3Vb

Page 15: RSG Magazine 08

15RSG MAGAZINE - 8 | 2009

SPEELTUIN!!!???Doe mij maar een ....... ‘nieuwe speeltuin’.

Tjonge, dachten veel leerlingen van 1H en 1L, wat heb ik nu weer aan m’n fiets hangen toen Astrid van der Wal van de kinderopvang langs kwam, om de hulp in te roepen van deze leerlingen bij het ontwerpen. In het kader van de voorbereidingen op de nieuwe IDeeKlas (schooljaar 09/10) zijn de techniekdocenten

begonnen met het uitvoeren van een project volgens de Onderzoek en Ontwerp methode (bekend van het Technasium concept). Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een externe opdrachtgever die een probleem neerlegt bij de leerlingen. De Kinderopvang Noordwest Veluwe had nog een probleem liggen. In hun achtertuin wel te verstaan: hun speeltuin is namelijk saai en niet handig ingedeeld. Een pittige uitdaging voor de leerlingen om aan de vele eisen en wensen van deze opdrachtgever tegemoet te komen. Een klautergrot voor peuters is leuk, maar een volwassen leidster moet ook nog toegang tot de grot kunnen hebben om verdwaalde peuters te redden. De leerlingen werken aan deze opdracht in groepjes die samengesteld zijn op basis van hun competenties. Wie kan er goed presenteren, wie kan er goed knutselen, wie kan er goed plannen? In deze groep gaan ze aan de slag om, gedreven door creativiteit, gezamenlijk tot een eindproduct te komen dat voldoet aan

de eisen en wensen van de opdrachtgever. Deze zal het eindproduct ook mede beoordelen. Proces en inhoud worden in deze (O&O) projecten dus gecombineerd. Leerzaam voor de leerlingen, maar in deze fase ook leerzaam voor de betrokken docenten. Als eindproduct zal een ontwerptekening gemaakt moeten worden (bijvoorbeeld gemaakt met Google SketchUp, een soort CAD programma) en een maquette, geheel op schaal natuurlijk. De verhoudingentabel (zojuist getoetst bij wiskunde) komt dan direct weer van pas. Begin juni zullen de eindproducten worden gepresenteerd aan de opdrachtgever, wellicht dat er een ontwerp daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden!Andere leerlingen die er ook al over hadden kunnen nadenken hebben al een aantal suggesties gedaan (zie de foto).Riechard Weening

SPEELTUIN

Cultuur onderzoek 3vwo

Tijdens de aardrijkskundelessen hebben wij een hoofdstuk over allerlei culturen behandeld. Zelf vond ik dit erg interes-sant. En ik hoorde ook veel positieve reacties. Het ging over hoe complex som-mige culturen zijn, en wat dat allemaal inhoudt. Maar natuurlijk ging het ook over de minder complexe culturen. De laatste paragraaf ging over de vraag: ‘Hoe anders is de Arabische wereld?’. We hebben tij-dens de lessen hier veel over gepraat. Ook hebben we de drie grote wereldgodsdien-sten met elkaar vergeleken. We zijn tot de conclusie gekomen, dat ze veel gemeen hebben. Maar dat wisten de meesten al. Wij hebben ook de Turkse moskee in Har-derwijk bezocht. Het was echt interes-sant. En sommige vragen die ik te horen kreeg waren eigenlijk wel grappig. Zoals: “Hoeveel heeft die kroonluchter gekost’’, of ‘’Zijn dat echte kristallen’’. Maar wat ik echt zo mooi vond, was dat er ook seri-euze vragen werden gesteld, en er ook aandachtig naar de antwoorden werd geluisterd.

Semra Gündogdu 3Vb

Page 16: RSG Magazine 08

16

RSG MAGAZINE

SUCCES

‘LIFE AT RSG’

DOEN!

ONDERWIJS

IECEETEE

OP STAP

volgend

NUMMER

Volgend RSG Magazine - extra aandacht voor succes!!

PERS

ONEEL

Ziekte, een andere baan, een verhuizing, het komt allemaal voor in de loop van het cursusjaar. Daarom een aanvulling op onze informatiegids. Zo is het weeer duidelijk om wie het gaat, wat de afkorting in het rooster betekent en welk vak er door deze docenten wordt gegeven.

C R E W . . .

Kld mw. G.D. Klaver beeldend [email protected]

LOCATIE LEVANT

LOCATIE SLINGERBOS

RSG MAGAZINE - 8 | 2009VORMGEVING & FOTOGRAFIE - Ton Krabman/ Olaf Budde/ Klaas Otten - DRUK - DEKKER DRUKWERKEN LEEUWARDEN

RSGMAGAZINE

Waar gaan we ook alweer naar toe?

Newcastle 2tvwo SlingerbosArdennen 3mavo LevantTsjechië 3mavo SlingerbosYork 3tvwo SlingerbosRome 5vwo met KCV Slingerbos (februari)Xanten 2vwo met Latijn RSGIeper 3havo/3vwo RSGMünster 3m/h/v RSG (december)

Uitwisselingen met

Italië/Zweden/Znojmo/Potsdam 4t/v/h Slingerbos

TUBE your: FLEVOACADEMIE

CURSUSAANBOD:CHECK DE WEBSITEwww.rsgflevoacademie.nl

Smt mw. L.H.M. Smeets Duits [email protected]

Tube your futureEen aantal leerlingen dat dit jaar niet mee gaat op

excursie naar het buitenland kan in die tijd mee-

doen met het project ‘Tube your future’. Dit is een

project van science center Nemo. Leerlingen met

een exact profiel gaan beroepsbeoefenaren inter-

viewen en maken daar een kort filmpje van dat op

een speciaal You Tube kanaal wordt gepubliceerd.

Om dat goed te kunnen doen zullen er workshops

gegeven worden over interviewtechniek, hoe maak

je interessante opnamen, en hoe monteer je het.

De beste filmpjes worden geselecteerd en er wordt

uiteindelijk 1 ingestuurd om namens de school aan

de bijbehorende wedstrijd mee te doen. Op een spe-

ciaal awardgala worden later de landelijke prijswin-

naars bekend gemaakt.

FUTURE!!