Top Banner
ROSKILDE BIBLIOTEKERNE ÅRSBERETNING 2008 www.roskildebib.dk INDHOLD: EN EFFEKTIV ORGANISATION SAMARBEJDE OG NETVÆRK DIALOG PÅ NYE MÅDER TÆT PÅ BORGERNE VISIONER OG STRATEGIER PRESSEN SKREV...
12

Roskilde Bibliotekernes Årsberetning 2008

Mar 25, 2016

Download

Documents

susannek

Et udpluk af Bibliotekerne i Roskildes mange aktiviteter i 2008
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Roskilde Bibliotekernes Årsberetning 2008

ROSKILDE BIBLIOTEKERNEÅRSBERETNING 2008

www.roskildebib.dk

INDHOLD:

• EN EFFEKTIV ORGANISATION• SAMARBEJDE OG NETVÆRK• DIALOG PÅ NYE MÅDER• TÆT PÅ BORGERNE• VISIONER OG STRATEGIER• PRESSEN SKREV...

Page 2: Roskilde Bibliotekernes Årsberetning 2008

Roskilde Bibliotekernes årsberetning 2008 er redigeret af Pernille Caneiro Juel og Hanne Beier.

Tekstbidrag fra bibliotekschef Mogens Vestergaard, udviklingschef Karen Ørskov, udviklingskonsulent Susanne Kierkegaard, centralbiblioteks-koordinator og biblioteks-udviklingskonsulent Christine Bruun og projekt- og strategiudvikler Stine Staunsager Larsen.

Fotos side 5 og 11 copyright: Colourbox.Øvrige fotos copyright: Roskilde Bibliotekerne.

Roskilde BibliotekerneDronning Margrethes Vej 14 Postboks 229 4000 Roskilde Telefon 46 31 50 00 E-mail: [email protected] Fax (administration) 46 31 50 13

WWW.ROSKILDEBIB.DK

1

Page 3: Roskilde Bibliotekernes Årsberetning 2008

KILDER

Roskilde Kommunes borgerpanelundersøgelse 2007 (se www.roskilde.dk).• Udlån og fornyelser fra de forskellige afdelinger (udtræk fra biblioteksbasen 2008).•

LÆS MERE OM ANALYSER, METODER OG UNDERSØGELSER PÅ WWW.ROSKILDEBIB.DK/CB UNDER BIBLIOTEKSUDVIKLING

”Roskilde Bibliotek er mit yndlingssted i byen. Grunden til, at jeg ikke er rejst hjem til England for længst er to ting: Roskilde Bibliotek og Roskildefestivalen.”

- Tilfl yttet englænder og lokal fodboldtræner

21

Page 4: Roskilde Bibliotekernes Årsberetning 2008

EN EFFEKTIV ORGANISATION

2008 var andet år efter kommunesammenlægningen. Roskilde Bibliotekerne er kendt for sikker drift og fokus på udvikling, men i 2008 var der fortsat stort behov for at tilpasse organisationen. Ambitionsniveauet var og er stort, og derfor var der især behov for at se på sammenhængen mellem opgaver og tid til rådighed.

EFFEKTIVE ARBEJDSGANGEBorgere og biblioteker bestiller fortsat i stort omfang materialer over nettet. Det er en god service, som giver udfordringer, idet medarbejderne skal håndtere fl ere materialer end tidligere. Biblioteket har med succes arbejdet for at effektivisere ekspeditionen af bestillingerne og håndterer idag en større arbejdsmængde med det samme personale.

En anden effektiviseringsindsats drejede sig om at få fl ere borgere til at modtage meddelelser fra biblioteket på mail. Det lykkedes. Biblioteket lancerede en effektiv kampagne, der fi k over 5000 borgere til at tilmelde sig mailservicen. Fordelen for lånerne er, at de gratis får hjemkomstmeddelelser, hjemkaldelser og rykkere i deres mailboks. Omvendt sparer biblioteket udgiften til porto til gavn for indkøb af eksempelvis fl ere materialer.

CENTRALBIBLIOTEKRoskilde Bibliotekerne bevarede sin status som centralbibliotek fremover for et endnu større geografi sk område. 2008 blev derfor en forberedelse til denne udvidede opgave. Bibliotekerne i Roskildes område har krav på og forventer at få relevant service af høj kvalitet (materialer, kompetenceudvikling og faglig rådgivning). I 2008 er der blevet lagt et stort arbejde i at udvikle bibliotekets service. Det er dels sket gennem projekter

PRESSEN SKREV...

I 2008 sikrede en ny, fast aftale med Lokalavisen Fjordbyerne en ugentlig omtale af Roskilde Bibliotekernes tilbud.

I alt blev det til 359 artikler i danske medier, primært fordelt mellem lokalaviserne Roskilde Avis, Dagbladet Roskilde Tidende, Fjordbyerne Roskilde, Lokalavisen Heden og Lokalavisen Uge Nyt.

Derudover blev Roskilde Bibliotekerne dækket i en række landsdækkende medier (uddrag):

Sproglæreren: ”Five minutes a day. Om engelsk for alle” (1/2008) • Kilden: ”Det handler om rigtige mennesker. Om personas” (1/2008) • Berlingske Tidende ”Vi skal være dér, hvor brugerne er” •

Kronik af Evan Lynnerup (27.1.2008) Bibliotekspressen: ”Personas metoden: Lånere i levende live” (4/2008) • Danmarks Biblioteker: •

”Engelsk for alle – fast biblioteksservice i fremtiden (6/2008) Dagbladet Information: Anmeldelse af Mette Moestrup udstilling på •

Roskilde Bibliotek (11.4.2008) Tv2 Lorry: Gustav Wied premiere på Roskilde Bibliotek (april 2008) • DBC.dk: Folkebibliotekaren overlever maskinernes indtog (2008) • 3 20

Borgerne i Jyllinge og Viby tog godt imod de nye selvbetjeningsmaskiner, der bl.a. har betydet et bedre fl ow af materialer, færre køer og mindre ventetid.

Hvert år er de syv børnearrangementer - som Roskilde Bibliotekerne står bag - en kæmpe publikumsmagnet i skolesommerferien. Her et foto fra et af årets optrædener i Folkeparken.

Page 5: Roskilde Bibliotekernes Årsberetning 2008

og dels gennem en ny organisationsstruktur. Årets projekter har spændt vidt - fra Lektiecafé og Børnehavebibliotek over Engelsk for Alle til AgeForce.

NY STOR KOMMUNEEn del af Roskilde Bibliotekernes organisation er en såkaldt programstruktur. Det betyder, at alle medarbejdere indgår i et team - et program - på tværs af bibliotekets afdelinger, som har til opgave at udvikle services til forskellige grupper af borgere. For eksempel børnefamilier og 50+ere. Programstrukturen har resulteret i en række nye services. Den har samtidig været et vellykket instrument til at binde den nye organisa-tion sammen oven på kommunesammenlægningen.

En vigtig opgave er at sikre biblioteksbetjening til alle i kommunen. Derfor vedtog Kulturudvalget en handleplan for lokalbibliotekerne og bogbussen. Her blev strategien for udvikling af både lokalbibliotekerne og bogbussen lagt fast, lige som der også blev taget stilling til de ”biblioteksløse” områder. Selvbetjeningen blev udvidet til at omfatte Jyllinge og Viby Bibliotek.

Lokalhistorisk Arkiv i Roskilde og i Dåstrup er en del af Roskilde Bibliotekerne. I Roskilde rykkede ekspeditionen i 2008 over i dét publikumsområde i underetagen, hvor skøn-litteraturen førhen befandt sig. Det gav bedre forhold for brugerne. Samlingerne blev lettere tilgængelige, der blev bedre forhold til at studere arkivalierne, og der blev bedre forhold til at formidle historien.

Roskildes borgere bruger biblioteket i meget stort omfang. Udlå-net og besøgene faldt lidt fra 2007 til 2008, men hører fortsat til blandt landets højeste målt pr. indbygger. Ialt besøgte 614.782 Roskilde Bibliotekerne i 2008, og der var 1.410.036 udlån.

Roskildebib.dk var i 2008 den 2. mest besøgte danske biblioteks-hjemmeside i forhold til indbyggertal.

4

Musikbloggen Lydspor startede op i september og havde ved årets slutning haft 15.300 unikke besøgende.

LYDSPOR Roskilde Bibliotekerne har et af landets største musikbiblioteker. Med afsæt i den lokale rigdom på musik, kreativitet og viden arbejder musikbibliotekarer med at skabe tids-svarende tilbud, der understøtter det lokale livs adgang til musikkens verden. For mange borgere er den digitale verden i dag en primær kilde til musik, derfor er bibliotekets service også tilstede her.

Musikbiblioteket udviklede i efteråret musikbloggen ”Lydspor”, hvor personalet skriver engageret, personligt og kompetent om stort og småt i musikkens verden. Se bloggen på www.roskildemusikbib.dk.

19

Page 6: Roskilde Bibliotekernes Årsberetning 2008

Engelsk for alle er et andet eksempel på bibliotekets tilbud om livslang læring. Engelsk for alle formidler bibliotekets engelsksprogede materialer. Projektet har udvik-let bibliotekets værktøjer til at støtte borgeren i at lære engelsk samt lettet adgangen til engelsksproget litteratur på det niveau, der passer til ham eller hende. Engelsk for alle består af en webbaseret (www.engelskforalle.dk) og en fysisk formidlingsplatform. Det er ikke blot en succes i Roskilde, men bliver i dag benyttet af biblioteker i hele lan-det.

MUSICON I 2008 udvidede Roskilde Bibliotekerne med MusiconBiblioteket - et rum til workshops, møder og biblioteksservice placeret centralt i det nye Musiconområde. Rummet er indrettet med teknisk udstyr, der understøtter moderne arbejdssituationer og kreative arbejdsprocesser. Biblioteket kan med sin brede borgerkontakt igangsætte lokale netværk i den nye bydel. Med bibliotekets viden om den digitale verden og netværks-samfundet, understøtter biblioteket Musicons aktørerer ved at supportere og undervise i de moderne formidlingsformer.

Biblioteket bidrager også til de borgerrettede arrangementer på Musicon. Blandt andet under festivalen Byen Som Skærm, hvor fotografen Ulrik Hentoft iscenesatte udvalgte lokalhistoriske fotografi er fra Hude-samlingen, som Roskilde Lokalhistoriske Arkiv huser.

18

Med den nye bydel Musicon er Roskilde Kommune ved at skabe en bydel, hvor det kreative og musiske er i centrum. Roskilde Bibliotekerne har været med blandt pionererne fra start.

Page 7: Roskilde Bibliotekernes Årsberetning 2008

SAMARBEJDE OG NETVÆRK

Efter en målrettet indsats i 2007 og 2008 var det med stor glæde, at vi fortsat kunne kalde os centralbibliotek sammen med fem andre folkebiblioteker i landet. Udnævnelsen gælder perioden 2009-2013.

Centralbibliotekerne løser for statslige tilskudsmidler en række tværkommunale opga-ver for folkebibliotekerne. Det drejer sig blandt andet om indkøb og viderelån af mate-rialer, som den enkelte kommune ikke selv råder over, om rådgivning af bibliotekerne og kompetenceudvikling af bibliotekspersonalet. Samarbejdet reguleres i 4-årige kon-trakter, som indgås med Styrelsen for Bibliotek og Medier.

BLANDT DE FØRENDEI 2007 varslede Styrelsen for Bibliotek og Medier, at der ville komme en reform af ordningen, således at der ville blive reduceret kraftigt i antallet af centralbiblioteker.

Fra 1. januar 2010 vil der være et centralbibliotek pr. region, dog undtaget Region Syddanmark, hvor der vil være to centralbiblioteker. De 6 centralbiblioteker er: Gentofte, Roskilde, Odense, Vejle, Herning og Ålborg.

Konkret betyder opgaven som centralbibliotek, at Roskilde Bibliotekerne har mulighed for at sætte resurser af til specialiseret personale, til løsning af en lang række udviklingsopgaver og projekter samt - ikke mindst - en stor materialesamling, der også kommer borgerne i Roskilde Kommune til gode. Som centralbibliotek arbejder vi målrettet med at tilrettelægge tilbud, indkøbe materialer, tilbyde rådgivning og sparring samt kompetenceudvikling i form af kurser, konferencer o. lign. til alle

6

Centralbiblioteksopgaven er en stor og prestigefyldt opgave i branchen, som sikrer Roskilde Bibliotekerne et ekstra økono-misk tilskud fra staten på 8,5 mio. kr. i 2009.

VISIONER OG STRATEGIER

Roskilde Kommune har en vision om at udvikle sig til en stærk og markant kommune, hvor borgerne er i centrum. Det skal blandt andet ske gennem to udviklingsstrategier: Roskilde som uddannelsesby og Det musiske Roskilde. Roskilde Bibliotekerne understøtter strategierne ved at udvikle services indenfor uddannelse og livslang læring. Biblioteket samarbejder desuden tæt med byens uddannelsesinstitutioner, de kulturelle institutioner samt tilbyder moderne service baseret på den nyeste teknologi.

ROSKILDE SOM UDDANNELSESBY Roskilde Kommune huser mange uddannelsesinstitutioner. Biblioteket er en vigtig aktør i arbejdet med at understøtte og fastholde positionen indenfor viden og uddannelse i Roskilde.

RoskildeSamarbejdet er et samarbejde mellem Roskilde Universitetsbibliotek og Roskilde Bibliotekerne. Her tilbydes borgere og studerende et “One-Stop-Bibliotek”, hvor de kan få alt fra den sværeste faglitteratur til den mest populære skønlitterære bog, uanset hvilket bibliotek de befi nder sig på.

Samarbejdet rummer også det kulturelle projekt Mellem_Rummet, hvor Museet for Samtidskunst er en vigtig partner. Mellem_Rummet arrangerer udstillinger og events. Kollektivt_Anonymt var en digital og fysisk udstilling af forfatteren Mette Moestrup på både Roskilde Universitetsbibliotek og Roskilde Bibliotek. I udstillingen inviterede Mette Moestrup borgerne ind som medforfattere i fortællingen (www.kollektivt-anonymt.dk).

17

Folk i Trekroner kan nu låne alt fra skønlitteratur til tegneserier på det lokale Universitetsbibliotek. Materialerne er opstillet på en specialdesignet reol - i folkemunde kaldet “Den Runde”.

Page 8: Roskilde Bibliotekernes Årsberetning 2008

Roskilde Bibliotekerne modtager jævnligt besøg fra udlandet.2008 bød på gæster fra blandt andet: Tyskland, Norge, Sverige, England, Italien, Bulgarien, Spanien, Ungarn, Litauen og Letland.

folkebibliotekerne i Region Sjælland samt Bornholm og deres biblioteksansatte. Det er en målgruppe på 18 kommuners folkebiblioteker og deres mange ansatte. Det betyder også, at de tilbud og ressourcer der tilbydes i sidste ende, kommer borgerne til gode – herunder ikke mindst Roskildes borgere.

Som centralbibliotek skal Roskilde Bibliotekerne konstant være på forkant med ud-viklingen og være et af de førende folkebiblioteker i hele landet for at bevare denne status. Roskilde Bibliotekerne arbejder målrettet med opgaverne og har også stor suc-ces med det. Så stor, at Biblioteket på nationalt plan er kendt for at levere en række spændende produkter/tilbud – især inden for kompetenceudvikling – der sætter Roskilde på landkortet i biblioteksregi.

INTERNATIONALE PROJEKTERRoskilde Bibliotekerne deltager også løbende i internationale projekter. I juni 2008 blev vi del af projektet ”EDLocal”, der står for European Digital Library/Local. Formålet er at forbedre samarbejdet om det digitale indhold, der allerede fi ndes i regionale og lokale institutioner og gøre det tilgængeligt gennem det Europæiske Digitale Bibliotek (European Digital Library - Europeana) og andre institutioner. Alle 27 EU-lande er med, og Roskilde Bibliotekerne er den danske deltager i samarbejdet, der ledes fra Norge.

Et andet internationalt projekt, der blev søsat samme år, er LL4S - Lifelong Learning for Seniors. Projektets formål er at udforske og udvikle metoder og “best practice” for fysiske og virtuelle netværk og læring for ældre. Projektet løber frem til 2010 under EUs Grundtvigprogram. Udover Danmark er England, Italien, Bulgarien og Spanien partnere i projektet.

7

Tilbuddet om, at alle handicappede, langvarigt syge og svagelige kan få bøger, lydbøger, musik m.m. bragt hjem – også kaldet ”Biblioteket kommer” – fi k et fælles koncept. Ordningen om en ugentlig, digital lydavis for blinde, svagtseende og andre handi-cappede blev udbredt til også at gælde borgere i Ramsø og Gundsø. Der skete også mindre ændringer i tilbuddene til børn og børnefamilier. Betjeningen af dagplejere blev lagt ud i legestuerne, og børneinstitutioner fi k større valgfrihed i tilbuddet. Børnehavebiblioteket i Æblehaven gik fra projekt til drift, således at der nu er i alt fi re børnehavebiblioteker i Roskilde Kommune. Det gode samarbejde med skolerne fortsatte. Blandt andet lagde Roskilde Bibliotek hus til kvartfi nalen i Smart Parat Svar - en landsdækkende quiz for 7. klasses elever.

16

Eventyraftener hvor børn og forældre sammen lytter til gamle eventyr i nattøj og sovepose er altid en succes. Her er det Jyllinge Bibliotek, der lægger hus til den hyggelige tradition.

Page 9: Roskilde Bibliotekernes Årsberetning 2008

Personas blev i 2008 taget i brug som et redskab, når der udvikles og markedsføres tilbud på Roskilde Bibliotekerne. Frem for at se på brugerne som én stor, ensartet masse, kan personalet nu forholde sig til de forskellige brugeres behov. Hvilken genre interesserer efterlønnere som Gudrun fra Ågerup sig for? Og hvilke barrierer skal der overvindes, før invalidepensionister som 36-årige Allan kommer til at bruge biblioteket?

I kølvandet på Personas metoden har Roskilde Bibliotekerne omlagt sin markedsføring til i stigende grad at været baseret på målrettede kampagner. Biblioteket formidler stadig sine tilbud meget bredt. Men derudover sættes der særligt fokus på skiftende målgrupper med fi re store, årlige kampagner.

BRUGERDREVET INNOVATION I PRAKSIS I efteråret 2008 så et helt nyt bibliotekstilbud dagens lys: AgeForce - Et netværk for alle over 50. Roskilde Bibliotekerne stod bag, men udviklingen skete i tæt samarbejde med lokale, frivillige kræfter. Hvordan kunne I tænke jer at netværke med andre 50+’ere? spurgte biblioteket. I september 2008 kom over 100 borgere til et opstartsmøde, og de efterfølgende workshops gav mange gode svar. AgeForce er siden blevet udvidet med et virtuelt netværk www.ageforce.dk. Netværket er det første af sin slags i Danmark og har tilsyneladende ramt en åre i tiden.

UD TIL BORGERNEHvis borgerne ikke selv har mulighed for at besøge biblioteket, kommer biblioteket gerne til dem. I 2007 og 2008 blev en række af bibliotekets ”ud af huset” services udviklet og tilpasset den nye Roskilde Kommune.

ageforce.dk - sikkert og enkelt netværk for ældre

AgeForce gik i luften i slutningen af 2008 med støtte fra Styrelsen for Bibliotek og Medier.

15Studietur til Bologne:Ny viden gennem internationale projekter.

Page 10: Roskilde Bibliotekernes Årsberetning 2008

TÆT PÅ BORGERNE

En af Roskilde Bibliotekernes vigtigste missioner er at give alle Roskilde borgere lettere og bedre adgang til viden og oplevelser. Vejen dertil er blandt andet at holde godt øje med deres behov og åbne op for en tæt dialog.

2008 havde et godt afsæt hvad angår borgertilfredshed. I januar kom resultaterne af en omfattende undersøgelse af Roskilde borgernes holdninger til kultur. Den bekræf-tede Roskilde Bibliotekernes positive image og slog fast, at borgerne opfatter biblioteket som en vigtig kulturinstitution i lokalsamfundet. 77% af de adspurgte havde brugt et eller fl ere af Roskilde Bibliotekerne indenfor de seneste 6 måneder. En tilfreds-hedsundersøgelse viste, at 48% af borgerne er tilfredse, og 40% meget tilfredse.

Den udbredte brug af og tilfredshed med Roskilde Bibliotekerne blev dog ikke en sovepude. Tværtimod. For hvordan kan endnu flere få glæde af Roskilde Bibliotekernes tilbud? Og hvordan kan tilfredshedsgraden blive endnu større?

PERSONAS METODENI 2008 tog Roskilde Bibliotekerne hul på en ny metode til at udvikle og målrette bibliotekets tilbud. Metoden hedder ”Personas”. Kort fortalt går den ud på, at man beskriver en række fi ktive personer. Hver ”persona” er beskrevet med navn, køn, alder, fritidsinteresser, uddannelse, arbejde, livsholdninger, ambitioner og vaner. Alle oplysninger er baseret på statistiske data, og tilsammen udgør de et troværdigt, repræsentativt billede på Roskilde Bibliotekernes brugere såvel som ikke-brugere.

Roskilde Bibliotekerne betjente i 2008 11 institutioner for voksne og 128 institutioner og dagplejere for børn med materialer.

112 borgere i kommunen fi k løbende bragt bøger, o.lign. via “Biblioteket kommer” ordningen.

14

Page 11: Roskilde Bibliotekernes Årsberetning 2008

DIALOG PÅ NYE MÅDER

Biblioteket har længe tilbudt kurser til borgerne, og tilbuddene følger hele tiden udviklingen i resten af samfundet. I 2008 kom Facebook, Youtube og Google på programmet, og vores brugere tog godt imod de nye tilbud.

ROSKILDEBIB.DKStatistikkerne viser, at der er lige så mange besøgende på bibliotekets hjemmeside som på det fysiske bibliotek. Det virtuelle bibliotek tilbyder et væld af søgemuligheder, adgang til netbiblioteker (e-resurser, databaser, o.l.) inspiration og oplevelser. Der er åbent hele døgnet, og der er selvbetjening. Det har borgerne taget rigtig godt imod. Derfor udvikler biblioteket løbende nye tilbud til de digitale besøgende og forbedrer de eksisterende. For eksempel tilbød Roskilde Bibliotekerne som det første bibliotek i landet i 2008 fuld adgang til biblioteksbasen via mobiltelefonen. Det er nu muligt at søge i basen, bestille, forny eller se hvad man har lånt uanset hvor man er med sin mobiltelefon.

BORGER.DKEt særligt indsatsområde i 2008 var at gøre reklame for den landsdækkende portal Borger.dk. Der var i løbet af året kurser på alle kommunens biblioteker, og Roskilde Bibliotekerne deltog i samarbejde med Borgerservice i den landsdækkende kampagne-uge, hvor plakater, fl yers, bolsjer, tasker og cykelsadelbetræk var med til at sætte fokus på de mange gode selvbetjeningsmuligheder og tilbud på nettet.

10

Mobilen er i dag mange menneskers ”link” til verden. Siden efteråret 2008 har borgerne haft mulighed for at søge, bestille og forny materialer direkte fra deres mobil.

Page 12: Roskilde Bibliotekernes Årsberetning 2008

NU MED PODCASTFor at fl ere kan få glæde af bibliotekernes forskellige arrangementer, har biblioteket i 2008 lavet nogle forsøg med at optage f.eks. foredrag og bogcaféer. Efter at arrange-mentet er afholdt lægges lydoptagelsen på hjemmesiden og kan høres af alle. Der er blandt andet emner som Roskildes første forfattere, Om Læsning og Litteraturkredse og en del boganbefalinger. Alt sammen på www.roskildebib.dk.

Blandt it-kurserne var der for første gang et minikursus i netdat-ing. Her fi k borgerne hjælp til at fi nde de gode mødesteder på nettet, når man vil netdate.

Roskilde Bibliotekerne udbød i 2008 90 it-kurser - små forløb af 2-3 timer. I alt deltog 804 borgere. Mest populært var internet og billedbehandling for begyndere.

12

”23 TING” FOR MEDARBEJDERNEKompetenceudvikling af medarbejderne sker løbende. Men i 2008 gjorde biblioteket en ekstra indsats for at ruste personalet til nettets mange nye digitale muligheder.

I foråret 2008 kastede biblioteket sig ud i et ambitiøst e-læringsprojekt: ”23-ting” efter et amerikansk koncept, der har til formål at gøre medarbejderne til ambassadører for nye og vigitge trends på nettet. Hovedvægten er lagt på de sociale medier, som Facebook, Youtube og MySpace Målet var at medarbejderne tilegnede sig 23 forskellige it-ting på 23 uger og således opdaterede deres viden på it-fronten. Alt foregik på nettet og i samarbejde med kolleger. De nye kompetencer sætter os blandt andet i stand til at matche nye brugeres ønsker til bibliotekets ydelser på nettet.

DIGITALISERINGDet populære tilbud for børn om at læse fem bøger i sommerferien og få én gratis - ”Sommerbogen” - blev i 2008 også præget af digitaliseringen. For første gang kunne børnenes anmeldelser også afl everes pr. mail via bibliotekets hjemmeside. Alle anmeldelser offentligøres på en fælles blog på nettet, så børnene kan læse deres egne og hinandens anmeldelser.

Lydavisen gik over til at blive fremstillet digitalt og sendes nu på cd-rom’er til ca. 90 borgere i Roskilde. At gå fra de gamle kassettebånd til digital fremstilling har lettet proceduren med at mangfoldiggøre avisen, og abonnenterne har taget godt imod tilbuddet. 11

Roskilde Bibliotekerne oprettede i 2008 en side på Facebook, så folk løbende kan følge bibliotekernes mange tilbud.